FI95167B - Käyttösylinteri - Google Patents

Käyttösylinteri Download PDF

Info

Publication number
FI95167B
FI95167B FI906110A FI906110A FI95167B FI 95167 B FI95167 B FI 95167B FI 906110 A FI906110 A FI 906110A FI 906110 A FI906110 A FI 906110A FI 95167 B FI95167 B FI 95167B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cylinder
tube
compression ring
piston rod
shoulder
Prior art date
Application number
FI906110A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI95167C (fi
FI906110A0 (fi
Inventor
Goeran Sundholm
Original Assignee
Goeran Sundholm
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI882857A external-priority patent/FI882857A/fi
Priority claimed from FI883410A external-priority patent/FI883410A/fi
Priority claimed from FI885307A external-priority patent/FI885307A/fi
Priority claimed from FI890518A external-priority patent/FI890518A/fi
Priority claimed from FI891612A external-priority patent/FI891612A/fi
Priority claimed from PCT/FI1989/000114 external-priority patent/WO1989012769A1/en
Application filed by Goeran Sundholm filed Critical Goeran Sundholm
Priority to FI906110A priority Critical patent/FI95167C/fi
Publication of FI906110A0 publication Critical patent/FI906110A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI95167B publication Critical patent/FI95167B/fi
Publication of FI95167C publication Critical patent/FI95167C/fi

Links

Landscapes

  • Pistons, Piston Rings, And Cylinders (AREA)

Description

1 95167 Käyttösylinteri
Keksinnön kohteena on käyttösylinteri, käsittäen sylinteriyksikön, jossa on etupääosa, takapääosa ja sano-5 tun etu- ja takapääosan yhteenliittävä sy1interiputki, sylinteriputkessa liikkuva mäntä ja tähän mäntään kiinnitetty mäntätanko, joka ulottuu etupääosan läpi, ainakin jompikumpi sanotusta etu- ja takapääosasta sisältää olak-keen, joka nojaa sylinteriputken päällä olevan vastaavan 10 pääosan sisäpintaa vasten, ja renkaan, joka on sovitettu sylinteriputken vastaavan pääosan ympärille puristavan voiman kohdistamiseksi mainittuun pääosaan. Keksinnön kohteena on myös menetelmä puristusrenkaan asentamiseksi käyttösylinteriin.
15 Tunnetuissa käyttösylintereissä, erityisesti hyd- raulisylintereissä, sylinteriyksikön sylinteriputki on tavallisesti kiinnitetty sen takapääosaan hitsausliitoksen avulla ja etupääosaan kierreliitoksen välityksellä. Hitsauksen haittana on se, että sylinteriputki menettää hit-20 sausliitoksen läheisyydessä ympyränmuotoisen sisäisen poikkileikkauksensa, joka on myöhemmin palautettava sisäpintaa työstämällä. Etupääosan kierreliitos vaatii toisaalta sylinteriputkessa olevan sisäkierteen, ja tämän kierteen muodostaminen on hankalaa ja kallista. Kierteen 25 on oltava suhteellisen syvä, mikä johtaa materiaalin heikentymiseen siinä määrin, että sylinteriputki on usein tehtävä paksummaksi kuin mitä sylinterin käyttöpaine sinänsä vaatisi. Näitä haittoja lisää se tosiasia, että käyttösylinterin haluttu iskunpituus ja siten myös sylin-30 teriputken pituus vaihtelee suuresti sylinterin aiotun käyttötarkoituksen mukaisesti, joten suuret valmistussarjat sylinterin pituus huomioonottaen ovat vain harvoin mahdollisia.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on saada ai-35 kaan uudenlainen käyttösylinteri, jonka yhteydessä edellä mainitut haitat on eliminoitu.
- 95167 2
Keksinnön mukaiselle käyttösylinterille on tunnusomaista, että rengas tai jokainen rengas on puristusren-gas, joka on deformoitu säteittäisesti säteittäisen puristavan voiman kohdistamiseksi sylinteriputken pääosaan tai 5 kumpaankin pääosaan, puristusrengas tai jokainen puristus-rengas on varustettu laipalla, joka on muotoiltu siten, että puristustenkaan sanotun kokoonpuristamisen aikana sylinteriputken pääosa tai pääosat deformoituvat laipan vaikutuksesta ja olake tai jokainen olake käsittää säteit-10 täisen uran, johon sylinteriputken pääosa deformoidaan, jolloin sylinteriputken laipan ja olakkeen välissä oleva deformoitunut pääosa tulee puristetuksi kiinni laipan ja olakkeen väliin. Käyttösylinterin suositeltavat suoritusmuodot on esitetty oheistetuissa patenttivaatimuksissa 2 -15 14.
Aikaisemmin käytettyihin hitsaukseen ja kierrelii-tokseen verrattuna keksinnön mukainen sylinteriputken päiden kiristyskiinnitys puristusrenkaiden avulla on huomattavasti helpompi toteuttaa. Sylinteriputki leikataan ha-20 luttuun pituuteen ja putken päät kiinnitetään kiristämällä sylinterin päiden ja puristusrenkaiden väliin. Ilman varsinaista ammattitaitoa käytettäviä standardimallisia pu-ristustyökaluja on saatavana markkinoilta halpaan hintaan.
Puristusrenkaat tehdään sopivimmin teräksestä. Pu-25 ristustoimenpide on tehtävä sangen hitaasti, niin että rengasmateriaali kykenee tasaiseen muodonmuutokseen vir-taavalla tavalla murtumatta; jolloin puristusrenkaan läpimitan vähentyessä puristusrenkaan aksiaalinen mitta lisääntyy .
30 Keksinnön eräässä suositeltavassa sovellutusmuodossa sylinteriyksikön kumpikin sylinteripääteosa on varustettu pysäyttimellä nojausta varten vastaavan puristusrenkaan vastaavaa reunaa vasten sylinteriputken aksiaalisen siirtymän eliminoimiseksi puristusrengasta sovitettaessa pai-35 koilleen. Sanottujen pysäyttimien radiaalinen sisäosa on
Il lii i lilli hi t M ; , 3 OC167
S \J I W
sopivimmin viistetty sylinteriputken vastaavaa pääteosaa kohti, puristusrenkaan reunan sisältäessä vastaavasti viistetyn pinnan, joka toimii yhdessä vastaavan pysäytti-men viistetyn osan kanssa.
5 Tämä suositeltava sovellutusmuoto mahdollistaa kiin teän liitoksen sylinteriputken ja vastaavan pääteosan välillä. Puristusrenkaan reuna muuttaa hieman muotoaan renkaan kokoonpuristamisen aikana ja se on kiilattu tiukasti sylinteripääteosan pysäyttimen ja sylinteriputken 10 pään väliin.
Kummankin sylinteripääosan olake on sopivimmin varustettu terävällä reunalla, jonka päälle sylinteriputken sisäpinta on litistetty.
Jos puristusrengas puristetaan kokoon yhdessä ai-15 noassa vaiheessa, puristusrenkaan materiaalin joustavuuden johdosta muodostuu jälkeenpäin erittäin pieni, mutta kuitenkin havaittavissa oleva välys pääteosapysäyttimen ja puristusrenkaan väliin. Vaikka tämä aksiaalinen välys olisi niinkin pieni kuin noin 1/100 mm, esiintyy edelleen 20 vaara tämän välyksen vähittäisen laajenemisen suhteen käyttösylinterin säännöllisen toiminnan aikana, mikä aiheuttaa siten lopulta häiriöitä. Täysin välyksettömän liitännän aikaansaamiseksi sylinteriputken ja vastaavien sy-linteripääosien välille ehdotetaan puristusrenkaan puris-25 tamista kokoon kahdessa vaiheessa siten, että sylinteri-putkea sylinteripääosan kohdalla radiaalisesti ympäröivä puristusrengas puristetaan kokoon ensimmäisessä vaiheessa, minkä jälkeen renkaan reuna puristetaan kokoon toisessa vaiheessa. Reuna muodostaa niin pienen osan puristusren-30 kaasta, että mitään välystä ei esiinny laippamateriaalin joustavuudesta johtuen. Tällä tavoin on lisäksi mahdollista varmistaa, että sylinteriputki ei liu'u lainkaan sylinteripääteosan olakkeen suhteen.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle puristusrenkaan 35 asentamiseksi käyttösylinteriin on tunnusomaista, että se '95167 4 käsittää puristusrenkaan sen osan kokoonpuristamisen ensimmäisessä vaiheessa, joka ympäröi radiaalisesti sylinte-riputkea sylinteripääosan olakkeen kohdalla, ja puristus-renkaan laipan kokoonpuristamisen toisessa vaiheessa.
5 Edullisesti joustavaa rengaselementtiä pidetään puristus-työkalun ja sylinteriputken välissä kokoonpuristamisen aikana.
Samaa yleisperiaatetta sovelletaan edullisesti myös käyttösylinterin mäntätankoon. Tämä mäntätanko on tällöin 10 tehty putkena, jonka soviteosa on asetettu mäntätangon kumpaankin päähän, sanottujen soviteosien ollessa varustettuina olakkeella samalla tavoin kuin edellä mainitut sylinteripääosat. Mäntä on kiinnitetty mäntätankoon muotoaan muuttavan pääosan välityksellä, joka toimii puris-15 tusrenkaana. Tämä männän puristusrenkaana toimiva muotoaan muuttava pääosa on sopivimmin varustettu sisäpinnallaan olevilla tarttumislaitteilla, kuten hampailla, kierteillä tai vastaavilla kiinnitysvaikutuksen parantamiseksi. Sovi-tekappaleen mäntätankoputken sisäpintaa vasten nojaava 20 ulkopinta voidaan vaihtoehtoisesti varustaa samanlaisilla tarttumisvälineillä, koska mäntätanko on erittäin raskaiden aksiaalisten kuormitusten alainen käyttösylinterin säännöllisen toiminnan aikana.
Keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin seuraa-25 vassa oheisiin piirustuksiin viitaten, jotka esittävät esimerkin tavoin erästä suositeltavaa sovellutusmuotoa ja joissa:
Kuviot 1-6 esittävät yleensä käyttösylinterin mäntätangon asennusta; 30 Kuviot 7-10 esittävät yleensä käyttösylinterin lo pullista kokoonpanoa;
Kuviot 11-14 esittävät sylinteriputken liitäntää sylinteriyksikön pääteosaan;
Kuviot 15 ja 16 esittävät vastaavalla tavalla mäntä-35 tangon ulkopään asennusta liitoskappaleeseen; 95167 5
Kuviot 17 - 32 esittävät suositeltavinta tapaa sy-linteriputken liittämiseksi sylinteriyksikön pääosaan;
Kuviot 23 - 26 esittävät suositeltavinta tapaa männän ja mäntätangon liittämiseksi yhteen; 5 Kuviot 27 - 30 esittävät suositeltavinta tapaa män tätangon etupään liittämistä liitoskappaleeseen;
Kuviot 31 - 33 esittävät keksinnön lisäominaispiir-teitä sylinteriputkea liitettäessä sylinteriyksikön pääosaan; 10 Kuviot 34 - 36 esittävät suositeltavaa sovellutusta männän ja mäntätangon yhteenliittämistä varten;
Kuviot 37 - 40 esittävät suositeltavaa sovellutus-muotoa sylinteriputken kiertyrnisen estämiseksi pääosien suhteen.
15 Kuvioissa 1-10 viitenumero 4 merkitsee käyttösy- linterin sylinteriyksikön etupääosaa, 15 takapääosaa, 12 pääosat 4 ja 15 keskenään yhdistävää sylinteriputkea, 5 putkessa 12 liikkuvaa sylinterimäntää, 1 mäntään 5 kiinnitettyä mäntätankoa, 31 ja 32 syöttöaukkoja paineväliai-20 netta varten männän 5 siirtämiseksi yhdessä mäntätangon 1 kanssa haluttuun suuntaan putken 12 sisällä.
Keksinnön olennainen uutuus sisältyy tapaan, jolla putki 12 on liitetty pääosiin 4 ja 15. Toisin kuin aikaisemmin käytetyt hitsaus- ja kierreliitokset, kumpikin pää-25 osa on varustettu sopivimmin kehällä olevalla olakkeella, 18 ja 16, ja putki 12 on tarkoitettu pidettäväksi paikoillaan puristusrenkaiden 13 ja 14 avulla, jotka kiinnittävät olakkeet 18 ja 16 laipan 23 ja puristuskiinnittimen välityksellä putken 12 vastaaviin pääosiin vastaavien pääolak-30 keiden 18 ja 16 välityksellä. Tämä asennusmenetelmä selostetaan yksityiskohtaisemmin myöhemmin kuvioihin 11 - 14, 17 - 22 ja 31 - 33 viitaten.
Putki 12 voidaan yksinkertaisesti leikata vaadittuun pituuteen tarvitsematta viimeistellä tai muuten käsitellä 35 sen päitä. Vaaditulla sisäisellä muodolla varustetut pu- 95167 6 ristusrenkaat ovat myös valmistukseltaan taloudellisia, ja työkaluja renkaiden 13 ja 14 puristamiseksi kokoon on lisäksi helposti saatavissa markkinoilta ja niiden käyttö on vaivatonta.
5 Tiivisterengas 19, 17 on asetettu sopivimmin putken 12 ja sylinteritilaa vastassa olevien pääolakkeiden 18 ja 16 ohjauspintojen väliin.
Seuraavassa selostetaan yleensä keksinnön mukaisen käyttösylinterin suositeltavaa asennusmenetelmää.
10 On sopivaa aloittaa mäntätangosta, joka käsittää edullisesti haluttuun pituuteen leikatun metalliputken 1. Viistolla päällä 3 varustettu tulppa 2 asetetaan putken 1 yhteen päähän, minkä jälkeen sylinterin etupääosa 2 asetetaan putkeen 1. Tulpan 2 ulkopinta yhtyy putken 1 ulkopin-15 taan viisteen 3 puristaessa putkea 1 vasten nojaavat pääosan 4 tiivisteet kokoon niitä vahingoittamatta. Samalla tavoin mäntä 5 sovitetaan mäntätankoon 1, kuvio 3.
Tulppa 2 poistetaan ja korvataan sovitekappaleella 6, jossa on putken 1 ja männän 5 toisiinsa yhtyviin päihin 20 nojaava päälaippa 6a sekä putken 1 sisäpintaa vasten no-jaava sisäolake 9. Mäntä 5 käsittää muotoaan muuttavan pääosan 11, joka kiinnittyy kokoonpuristuksen yhteydessä putken 1 pääosaan sovitekappaleen 6 olakkeen 9 välityksellä. Vastaavasti sovitteen 6 kaltaisen soviteosan käsittävä 25 liitoskappale 7 on asetettu mäntätangon 1 etupäähän puristustenkaan 8 välityksellä, joka kiinnittää putken 1 etu-pään liitoskappaleen 7 soviteosan olakkeeseen 10, joka nojaa putken 1 sisäosaa vasten, kuviot 5 ja 6.
Käyttösylinterin pääosat toisiinsa liittävä sylinte-30 riseinämä käsittää haluttuun pituuteen leikatun metalli-putken 12. Reunalaipalla 23 varustetut puristusrenkaat 13 ja 14 on asetettu putken 12 päihin, sanotun reunalaipan ulkopään ollessa viistettynä sisäänpäin ja ulottuessa sopivimmin siten, että se yhtyy putken 12 sisäpintaan. Vii-35 tenumerolla 25 kuvioissa 11 ja 12 merkityn reunalaipan 23 95167 7 viisteen ansiosta mäntätanko 1 mäntineen 5 ja etupääosa 4 voidaan työntää putken 12 sisään männän 5 tiivisterengasta 5a (kuviot 6 ja 9) ja putken 12 sisäosaa vasten nojaavan etupääosan 4 tiivistettä 19 (kuvio 2) vahingoittamatta.
5 Sama pitää paikkansa takapääosan 15 tiivisteen (17) suhteen (kuvio 8).
Rengasta 13 kokoonpuristettaessa mäntä 5 pidetään sopivimmin etupääosan 4 läheisyydessä (kuvio 9). Pääosan 4 materiaali pyrkii hieman myötäämään rengasta 13 puristet-10 taessa kokoon, minkä johdosta syöttöaukko 31 on sopivimmin liitetty putken 12 ja männän 5 rajoittamaan sylinteriti-laan mäntätangon 1 ja pääosan 4 välisen rengasmaisen tiehyen 20 välityksellä (kuvio 10). Pääosan 4 ja mäntätangon 1 välinen vaadittu tiiviste on asetettu ulospäin mäntätan-15 gon 1 päätä kohti.
Kuviot 11-14 esittävät suositeltavaa sovellutus-muotoa sylinteriputken liittämistä varten sylinteriyksikön pääosaan, kuten tässä tapauksessa takapääosaan 15.
Pääosan 15 olake 16 on sopivimmin varustettu terä-20 väliä reunalla 21, minkä lisäksi pääosa sisältää pysäytti-men nojaamista varten puristusrenkaan 14 reunalaippaa 23 vasten. Tämän pysäyttimen radiaalinen sisäosa 22 on viistetty putken 12 päätä kohti. Puristusrenkaan 14 reunalaip-pa sisältää vastaavan viistetyn pinnan 24. Yhdessä toimi-25 vien pintojen 22 ja 24 ansiosta saavutetaan rengasta 14 puristettaessa kokoon se etu, että reunalaippa 23 seuraa putken 12 päätä aktiivisesti ja suurella aksiaalisella voimalla, niin että reuna 21 leikkautuu putken seinämän sisään. Samaa periaatetta voidaan soveltaa hieman yksin-30 kertaistetussa muodossa mäntään 5 ja liitoskappaleeseen 7 kohdissa 11 ja vastaavasti 8, kuten kuvioista 15 ja 16 näkyy. Tässä tapauksessa renkaan 8 reunalaipan ei tarvitse nojata putken 1 päätä vasten sen ohjaamiseksi, vaan viistetty pysäytinpinta 28 on riittävä. Olakkeen 10 leikkuu-35 reunaa on merkitty numerolla 27 ja kahta tiivisterengasta numeroilla 29 ja 30.
95167 8
Kuvioiden 11-14 mukaisessa sovellutusmuodossa oletetaan, että rengas 14 puristetaan kokoon yhdessä vaiheessa. Siitä tosiasiasta huolimatta, että on olemassa tietty vaara sen suhteen, että putki 12 hieman liukuu terävästä 5 reunasta 21 huolimatta olaketta 16 pitkin, esiintyy yhä taipumus erittäin pienen aksiaalisen välyksen muodostumiseen pääosan 15 pysäyttimen ja puristusrenkaan 14 pää-laipan 23 väliin yhdessä toimivista viistepinnoista 22 ja 24 huolimatta. Tämä johtuu siitä, että puristusrengas 14 10 kutistuu hieman aksiaalisesti täydellisen kokoonpuristumisen jälkeen rengasmateriaalin joustavuuden johdosta. Tämä välys, vaikka se aluksi onkin erittäin pieni, voi lopulta laajentua ja aiheuttaa käyttöhäiriön.
Kuviot 31 - 33 esittävät suositeltavaa tapaa puris-15 tusrenkaan kokoonpuristamista varten liitännän saavuttamiseksi aksiaalisen välyksen esiintymättä pääosan aksiaalisen pysäyttimen ja puristusrenkaan reunalaipan toisiaan vasten nojäävien pintojen välillä.
Viitenumero 1 tarkoittaa mäntätankoa, 12 sylinteri-20 putkea, 41 puristustyökalua, 60 sylinteripääosaa ja 61 reunalaipalla 62 varustettua puristusrengasta. Sylinteri-pääosa 60 sisältää kehäolakkeen 63 varustettuna pysäytintä 63 kohti olevalla reunalla 64 nojaamista varten puristus-renkaan 61 reunalaippaa 62 vasten. Pysäyttimen 65 radiaa-25 linen sisäosa 66 on viistetty puristusrengasta 61 kohti, jonka pääpinta sisältää viistetyn osan 68 yhteistoimintaa varten pysäyttimen 65 viisteosan 66 kanssa seuraavassa selostettavalla tavalla. Reunalaipan 62 radiaalisesti sisin osa 67 on lisäksi viistetty puristusrenkaan 61 ja 30 sylinteriputken 12 asennuksen helpottamiseksi sylinteri- pääosaan 60 kuviossa vertailulinjasta 63 näkyvää tiivistettä vahingoittamatta. Numerolla 69 on merkitty puristus-renkaan 61 sisäolaketta, joka toimii yhdessä sylinteripää-osan 60 olakkeen 63 kanssa. Numerolla 70 on merkitty ren-35 gasmaista rakoa sylinteriputken 12 ja puristusrenkaan 61 välissä ennen tämän renkaan puristamista kokoon. Numerolla
il : ali-· 4'li< I . t iU
95167 9 71 on merkitty reunalaipan 62 rajoittavaa rengasmaista syvennystä ja numerolla 72 mäntätangon 1 ja sylinteripää-osan 60 olakeosan välistä rengasmaista rakoa.
Puristusrengas 61 puristetaan kokoon kahdessa vai-5 heessa. Ensin renkaan 61 radiaalisesti putken 12 ympärillä oleva osa puristetaan kokoon, kunnes rako 70 sulkeutuu, jolloin renkaan 61 sisäolake 69 taivuttaa putken pään sylinterin pääosan 60 olakkeen 63 reunan 64 ympäri kuvion 32 mukaisella tavalla, minkä jälkeen toisessa vaiheessa ren-10 kaan 61 reunalaippa 62 puristetaan kokoon pintojen 66 ja 68 liukuessa tiukasti toistensa suhteen kuviossa 33 näkyvään lopulliseen asentoon. Pelkästään reunalaippamateriaa-lin joustavuus on niin pieni, että mitään välystä ei esiinny reunalaipan 62 ja pääosan 60 pysäyttimen 65, 66 15 välillä.
Rengasmaisen syvennyksen 71 tarkoituksena on lähinnä helpottaa puristustyökalun 41 asentamista ensimmäisessä puristusvaiheessa. Puristusta kahdessa vaiheessa voidaan sopivimmin käyttää sekä sellaisia piirustuksessa näkyviä 20 sovellutuksia varten, jotka eivät sisällä yhdessä toimivia viistettyjä pintoja, kuten kuvioissa 15 ja 16 näkyviä pintoja 66 ja 68, esimerkiksi kuvioiden 15 ja 16 esittämän mäntätankoliitäntöjen yhteydessä, että sellaisissa ilman sylinterin pääosapysäytintä olevissa sovellutuksissa, 25 kuten 65.
Kuvioiden 17 - 22 tarkoituksena on esittää edelleen edellä selostettu prosessi kuvioihin 31 - 33 viitaten.
Kuvio 17 esittää kuvantoa yleensä numerolla 40 merkitystä puristustyökalusta ja käyttösylinteristä mäntätan-30 gon päästä katsottuna ennen renkaan 13 kokoonpuristusta. Puristustyökalu voi käsittää hydraulisesti toimivan stan-dardimallisen tyssäyskoneen varustettuna lukuisilla kehälle asetetulla puristusleualla 41, joita voidaan siirtää kuviossa 17 näkyvästä avoimesta asennosta nuolien suunnas-35 sa.
10 95167
Standardi-toimenpidettä sellaisenaan suoritettaessa on kuitenkin tarkastettava, että laiteyhdistelmä on tarkasti linjattuna puristusleukojen 41 kanssa. Kuviossa 18 liioitetulla tavalla esitetyn alkuperäisen väärän linjauk-5 sen korjaamiseksi joustava rengas 42, jonka paksuus on ainakin pääasiassa sama kuin puristusrenkaalla 13, asetetaan sopivimmin sylinteriputken 12 ympärille etäisyyden päähän renkaasta 13 puristusleukojen 41 ulottuvuudelle. Kuten kuvioista 19 ja 21 näkyy, tämä rengas 42 varmistaa 10 oikean linjauksen.
Kuvio 20 esittää kuvion 19 ympyröityä osaa ensimmäisen kokoonpuristusvaiheen jälkeen, kun renkaan osa 13a on puristettu olakkeen 43 päälle, jolloin reunalaipan 23 pidättää sylinterin pääosan 4 nojaustoiminto. Kuviot 21 ja 15 22 esittävät toista puristusvaihetta, kuvion 22 näyttäessä leikkauksen kuvion 21 ympyröidystä osasta.
Kuviot 23 ja 26 esittävät esimerkkisovellutusta männän 5 liittämiseksi mäntätankoon 1 puristamalla kokoon männän muotoaan muuttava pääosa 47, 48 ja mäntätangon 1 20 putken muodostama vastaava pää sovitekappaleeseen 6 ennen mäntätangon päätä olevan olakkeen ympäri.
Tässä tapauksessa puristusleuat 44 sisältävät yhden reunan vieressä olevan syvennyksen 46, paksumpien osien 45 ollessa sen kummallakin puolella. Ensimmäisessä puristus-25 vaiheessa leuat 44 kiinnittyvät sovitteen 6 olakkeen päällä olevaan sisäiseen rengasmaiseen ulkonemaan 47, kun taas ulkoisen rengasmaisen ulkoneman 48 ottaa vastaan syvennys 46 sen tullessa pysäytetyksi kitkan avulla sovitteen 6 aksiaalisesti nojaavaa pääosaa vasten.
30 Toisessa puristusvaiheessa laiteyhdistelmä siirre tään puristusleukojen 44 toiselle puolelle, kuten kuviosta 25 näkyy, ja ulkoinen rengasmainen ulkonema 48 tulee leukojen kiinnittämäksi.
Olisi otettava huomioon, että edellä ja myöhemmin 35 patenttivaatimuksissa mainittu (reuna)laippa muodostetaan kokoonpuristusvaiheiden, esimerkiksi vaiheiden 13, 14 ja '95167 11 61 aikana, sylinteriputken 12 liittämiseksi sylinterin vastaaviin pääosiin tarkoitettujen puristusrenkaiden voidessa olla muodoltaan samanlaisia, so. ilman alkuperäistä (reuna)laippaa.
5 Kuviot 27 - 30 esittävät suositeltavaa sovellutus- muotoa putkimaisen mäntätangon 1 pääosan liittämiseksi liitoselementtiin 7 mäntätangon liikkeen siirtämistä varten kuviossa näkymättömään lisäkäyttölaitteeseen.
Liitoselementti 7 käsittää yleensä edellä selostetun 10 sovitekappaleen 6 kaltaisen soviteosan varustettuna olak-keella 10, joka nojaa mäntätangon 1 sisäpintaa vasten. Puristusrengas on yleensä muodoltaan sama kuin kuvioissa 23 - 26 näkyvän männän 5 muotoaan muuttava pääosa, sisältäen sisäisen rengasmaisen ulkoneman 49 ja ulkoisen ren-15 gasmaisen ulkoneman 50.
Kuten kuvioiden 27 ja 29 ympyröityjä osia esittävistä kuvioista 28 ja 39 näkyy, puristusvaiheet ovat kuvioiden 23-26 kaltaisia. Numerolla 51 on merkitty joustavaa tai myötäävää rengaselementtiä, jolla on sama tarkoitus 20 kuin kuvioissa 18, 19 ja 21 numerolla 42 merkityllä ren-gaselementillä. Kuvioiden 27 - 30 mukaista puristusrengas-ta voidaan käyttää edellä selostettujen renkaiden 13, 14 ja 61 sijasta.
Kuviot 34 - 36 esittävät suositeltavaa sovellutus-25 muotoa mäntätankoputken 1 liittämiseksi mäntään 5.
Puristustyökalu 80 kiinnittyy ensimmäisessä puristusvaiheessa pääosan 90 välityksellä männän 5 muotoaan muuttavan pääosan sisäiseen rengasmaiseen ulkonemaan 82 ja taivuttaa tämän osan sekä mäntätangon 1 allaolevan osan 30 sovitekappaleen 6 olakkeen 81 päälle, jolloin ulkoisen rengasmaisen ulkoneman 83 ottaa vastaan puristustyökalun 80 pääosan 90 vieressä oleva syvennys 83, kun männän muotoaan muuttavan pääosan kyseinen vastaava osa tulee pidätetyksi kitkan avulla soviteosan 6 aksiaalista pysäytintä 35 85 vasten, kuvio 35.
95167 12
Toisessa puristusvaiheessa puristustyökalun 80 vastakkainen pääosa 92 kiinnittyy ulkoiseen rengasmaiseen ulkonemaan 83 ja täydentää männän 5 muotoaan muuttavan pääosan kokoonpuristuksen, kuvio 36.
5 Käyttösylinterin säännöllisen toiminnan aikana män nän 5 liitäntä mäntätankoon 1 mäntätankoon 1 joutuu suurten aksiaalisten voimien ja usein myös tärinän alaiseksi. Liitännän lisäkiinnitystä varten on ehdotettu männän 5 muotoaan muuttavan sisäpinnan varustamista etäisyyden 10 päässä toisistaan olevilla tarttumisvälineillä, so. kuvioiden 34 - 36 kaltaisilla kierteillä 84, kiinnittymistä varten mäntätankoputken 1 nojauspintaan. Tällaiset tart-tumisvälineet voivat lisäksi tai vaihtoehtoisesti olla muodostettuina sovitekappaleen 6 vastaavalle ulkopinnalle, 15 kuten numerolla 86 on merkitty.
Kuviot 37 - 40 esittävät erästä sovellutusmuotoa sy-linteriputken 12 kiertämisen estämiseksi vastaavaan sylin-teripääosan 15 suhteen. Kuvio 38 esittää kuvion 37 ympyröityä osaa, kuvioiden 39 ja 40 esittäessä pelkästään sy-20 linteripääosan 15 vastaavaa osaa sivulta ja ylhäältä päin katsottuna.
Sylinteriputken 12 muotoaan muuttaneeseen sisäisesti nojaava sylinteripääosan 15 pinta on varustettu ainakin yhdellä syvennyksellä 93, jonka sisään putkimateriaali 94 25 pakotetaan, kun putken 12 pääosa muuttaa muotoaan. Tämä ainakin yksi syvennys 93 voi, kuten kuvioista 37 - 40 näkyy» olla muodostettuna sylinteripääosan 15 olakereunaan tai muualle, tällöin sopivimmin olakkeen taakse, kuvioissa oikealle. Vaihtoehtoisesti voidaan samanlainen syvennys 30 muodostaa puristusrenkaan 14 sisäpinnalle tai sylinteri-pääosan 15 kiinnityspinnalle, tai puristusrenkaan 14 sisäpinta voi olla varustettu ainakin yhdellä paikallisella ulkonemalla, joka on pakotettu sylinteriputken 12 pääosan materiaaliin.

Claims (16)

1. Käyttösylinteri, käsittäen sylinteriyksikön, jossa on etupääosa (4), takapääosa (15) ja sanotun etu- ja 5 takapääosan yhteeniiittävä sylinteriputki (12), sylinteri-putkessa liikkuva mäntä ja tähän mäntään (5) kiinnitetty mäntätanko (1), joka ulottuu etupääosan (4) läpi, ainakin jompikumpi sanotusta etu- ja takapääosasta (4, 15) sisältää olakkeen (16), joka nojaa sylinteriputken (12) päällä 10 olevan vastaavan pääosan sisäpintaa vasten, ja renkaan (14), joka on sovitettu sylinteriputken (12) vastaavan pääosan ympärille puristavan voiman kohdistamiseksi mainittuun pääosaan, tunnettu siitä, että rengas tai jokainen rengas on puristusrengas (14), joka on deformoitu 15 säteittäisesti (4, 15) säteittäisen puristavan voiman kohdistamiseksi sylinteriputken (12) pääosaan tai kumpaankin pääosaan, puristusrengas tai jokainen puristusrengas (14) on varustettu laipalla (23), joka on muotoiltu siten, että puristusrenkaan sanotun kokoonpuristamisen aikana sylinte-20 riputken pääosa tai pääosat deformoituvat laipan (23) vaikutuksesta ja olake tai jokainen olake (16) käsittää säteittäisen uran, johon sylinteriputken pääosa deformoi-daan, jolloin sylinteriputken laipan (23) ja olakkeen (16) välissä oleva deformoitunut pääosa tulee puristetuksi 25 kiinni laipan (23) ja olakkeen (16) väliin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen käyttösylinteri, tunnettu siitä, että sylinteriyksikön (12) sekä etupääosa (4) että takapääosa (15) sisältävät vastaavan olakkeen (18, 16) kiinnittymistä varten vastaavaan puris- 30 tusrenkaaseen (13, 14) sylinteriputken (12) vastaavan pääosan välityksellä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen käyttösylinteri, tunnettu siitä, että deformoituvan sylinteriputken pääosaan nojaavan sylinteripääosan pinta on 35 varustettu ainakin yhdellä syvennyksellä (93) deformoidun sylinteriputkimateriaalin (94) vastaanottamiseksi. 95167
4. Minkä tahansa patenttivaatimuksen 1-3 mukainen käyttösy1interi, tunnettu siitä, että etupääosa (4) sisältää olakkeen (18) edellä selostetulla tavalla, etupuristusrenkaan (13) kiinnittäessä kiristämällä etusy- 5 linteriputken pääosan etupääosaan, ja rengasmaisen raon (20) ollessa muodostettuna mäntätangon (1) ja sylinteriyk-sikön etupääosan (4) väliin etupuristusrenkaasta radiaali-sesti sisäänpäin olevassa kohdassa.
5. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen 10 mukainen käyttösylinteri, tunnettu siitä, että sylinteriyksikön ainakin yksi sanottu pääosa sisältää py-säyttimen nojaamista varten vastaavan puristusrenkaan vastaavaa reunaa vasten sylinteriputken aksiaalisen siirtymän eliminointia varten puristusrenkaan ollessa asetettuna 15 paikoilleen.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen käyttösylinteri, tunnettu siitä, että pysäyttimen radiaalinen sisäosa (22, 66) on viistetty sylinteriputken vastaavaa pääosaa kohti.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen käyttösylinteri, tunnettu siitä, että puristusrenkaan reuna (23, 62. sisältää viistetyn pinnan (24, 68) yhteistoimintaa varten pysäyttimen viistetyn osan kanssa.
8. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen 25 mukainen käyttösylinteri, tunnettu siitä, että sanottu olake sisältää reunan (21, 64), jonka päällä sylinteriputken sisäpinta on deformoitu.
9. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen käyttösylinteri, tunnettu siitä, että 30 puristusrenkaan laippa (23, 62) on asetettu ulottumaan sylinteriputken pään yli.
• 10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen käyttösylinteri, tunnettu siitä, että laippa (23, 62) ulottuu sylinteriputken pään yli vastaavan pääosan uran alueelle 35 sylinteriputken sisäpintaan asti ja sisältää radiaalisesti sisäänpäin suunnatun viistetyn pinnan (25, 67). '95167
11. Minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen käyttösylinteri, tunnettu siitä, että mäntätangon (1) muodostaa putki, mäntätangon (1) sisältäessä lisäksi ensimmäisen ja toisen soviteosan (6, 7), jot- 5 ka kumpikin on varustettu vastaavalla olakkeella (9, 10), joka nojaa mäntätankoputken (1) vastaavan päällä olevan sisäisen ja ulkoisen pääosan sisäpintaa vasten, sekä sanotun ensimmäisen että toisen soviteosan ollessa asetettuina mäntätankoputken vastaavaan päähän, männän (5) sisältäessä 10 deformoituneen pään (11), jota on puristettu kokoon mäntätankoputken sisäpääosan deformoimiseksi ja sanotun sisä-pääosan kiinnittämiseksi siten kiristämällä deformoituneen pään ja ensimmäisen sovitteen (6) väliin sekä männän kiinnittämiseksi mäntätankoputkeen, mäntätankoputken ulkoisen 15 pääosan ollessa kiinnitettynä toiseen soviteosaan (7) toisen puristustenkaan (8) välityksellä, joka käsittää laipan, joka kiinnittää kiristämällä mäntätankoputken ulkoisen pääosan toisen soviteosan olakkeeseen.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen käyttösylinte-20 ri, tunnettu siitä, että männän (5) mäntätankoput- kea vasten nojaava, deformoituneen pään pinta on varustettu sarjalla etäisyyden päässä toisistaan olevia tarttumis-välineitä (86) sanotun deformoituneen pään ja mäntätankoputken välisen kiristyskiinnityksen lisäämiseksi.
13. Patenttivaatimuksen 11 tai 12 mukainen käyttö- sylinteri, tunnettu siitä, että mäntätankoputkea vasten nojaavan ensimmäisen sovitekappaleen pinta on varustettu sarjalla etäisyyden päässä toisistaan olevia tarttumisvälineitä.
14. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen käyttösylinteri, tunnettu siitä, että säteittäi-sesti deformoitunut puristusrengas tai jokainen säteittäi-sesti deformoitunut puristusrengas (14) käsittää deformaation johdosta sylinteriputken (12) vastaavan pääosan ympä-35 rille suurennetun aksiaalisen pituuden, mikä helpottaa sylinteriputken puristamista vastaaville pääosille (15). 95167
15. Menetelmä ainakin yhden puristusrenkaan, joka liittää sylinteriputken vastaavaan sylinteripäähän, asentamiseksi minkä tahansa edellä olevan patenttivaatimuksen mukaiseen käyttösylinteriin, tunnettu siitä, että 5 menetelmä käsittää puristusrenkaan sen osan (13a) kokoon-puristamisen ensimmäisessä vaiheessa, joka ympäröi radiaa-lisesti sylinteriputkea (12) sylinteripääosan olakkeen kohdalla, ja puristusrenkaan laipan (23) kokoonpurostamisen toisessa vaiheessa.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että joustavaa rengaselementtiä (42) pidetään puristustyökalun (41) ja sylinteriputken (12) välissä kokoonpuristamisen aikana. :l ia i 1:1 II M I Hl f * 17 95167
FI906110A 1988-06-15 1990-12-12 Käyttösylinteri FI95167C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI906110A FI95167C (fi) 1988-06-15 1990-12-12 Käyttösylinteri

Applications Claiming Priority (14)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI882857A FI882857A (fi) 1988-06-15 1988-06-15 Arbetscylinder.
FI882857 1988-06-15
FI883410A FI883410A (fi) 1988-07-18 1988-07-18 Arbetscylinder.
FI883410 1988-07-18
FI885307 1988-11-16
FI885307A FI885307A (fi) 1988-06-15 1988-11-16 Arbetscylinder.
FI890518A FI890518A (fi) 1988-06-15 1989-02-03 Arbetscylinder.
FI890518 1989-02-03
FI891612A FI891612A (fi) 1989-04-04 1989-04-04 Arbetscylinder.
FI891612 1989-04-04
PCT/FI1989/000114 WO1989012769A1 (en) 1988-06-15 1989-06-14 Working cylinder
FI8900114 1989-06-14
FI906110A FI95167C (fi) 1988-06-15 1990-12-12 Käyttösylinteri
FI906110 1990-12-12

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI906110A0 FI906110A0 (fi) 1990-12-12
FI95167B true FI95167B (fi) 1995-09-15
FI95167C FI95167C (fi) 1995-12-27

Family

ID=27545955

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI906110A FI95167C (fi) 1988-06-15 1990-12-12 Käyttösylinteri

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI95167C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI95167C (fi) 1995-12-27
FI906110A0 (fi) 1990-12-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR20000029601A (ko) 파이프조인트
US6481764B1 (en) Pipe coupling method and apparatus
KR101536666B1 (ko) 개스킷을 구비한 중앙 리브를 가진 단일 볼트 밴드 클램프 및 이 밴드 클램프를 사용한 파이프 겹치기 이음매
CA2560556C (en) Method and apparatus for cold joining flanges and couplings elements to pipes
US3970336A (en) Tube coupling joint
CA2150811C (en) Pressing tool
JP2858787B2 (ja) シリンダ装置
KR101998499B1 (ko) 축방향 스웨이지 공구
JPH01153891A (ja) 管継手
WO2012161159A1 (ja) 流体圧シリンダに用いられるピストンの連結構造及びその連結方法
MX2011010363A (es) Acoplamiento tipo pliegue, herramienta de plegado y metodo de plegado.
AU763077B2 (en) Assembly tool
US4771678A (en) Piston locking device for double acting hydraulic cylinder
FI95167B (fi) Käyttösylinteri
US4043160A (en) Internal tooling for swaging apparatus
EP0211454A1 (en) Process and device for effecting a gas-tight joint and joint so produced
US6532785B1 (en) Method and apparatus for prefilling and hydroforming parts
CN1014264B (zh) 可拆式管棒联接器
JP3219074B2 (ja) ホース継手
CN2531220Y (zh) 管道连接件
SU1416228A1 (ru) Способ сборки волок
CN88101928A (zh) 工作缸
JP2000283362A (ja) ホース継手及びその製造方法
RU2156396C2 (ru) Способ соединения напорного рукава с ниппелем
CA1038146A (en) Method and apparatus for forming tube coupling joint

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: SUNDHOLM, GOERAN