FI95060B - Paperikoneen kuivatusosa - Google Patents

Paperikoneen kuivatusosa Download PDF

Info

Publication number
FI95060B
FI95060B FI943096A FI943096A FI95060B FI 95060 B FI95060 B FI 95060B FI 943096 A FI943096 A FI 943096A FI 943096 A FI943096 A FI 943096A FI 95060 B FI95060 B FI 95060B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
drying
groups
drying portion
layers
portion according
Prior art date
Application number
FI943096A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI95060C (fi
FI943096A0 (fi
Inventor
Martti Tissari
Antti Ilmarinen
Kyoesti Uuttana
Markku Alakoski
Original Assignee
Valmet Paper Machinery Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Valmet Paper Machinery Inc filed Critical Valmet Paper Machinery Inc
Priority to FI943096A priority Critical patent/FI95060C/fi
Publication of FI943096A0 publication Critical patent/FI943096A0/fi
Priority to US08/494,944 priority patent/US5590476A/en
Application granted granted Critical
Publication of FI95060B publication Critical patent/FI95060B/fi
Publication of FI95060C publication Critical patent/FI95060C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F5/00Dryer section of machines for making continuous webs of paper
    • D21F5/02Drying on cylinders
    • D21F5/04Drying on cylinders on two or more drying cylinders

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Drying Of Solid Materials (AREA)

Description

5 95060
Paperikoneen kuivatusosa Torkningsparti i en pappersmaskin
Keksinnön kohteena on paperikoneen kuivatusosa, joka muodostuu useista kuivatusryh-mistä, joissa kuivatusryhmissä on kuivatussylintereitä, kääntösylintereitä ja viira, joka kuivatussylintereillä painaa rainaa kuumennettuja sylinteripintoja vasten, joiden kuivatus-sylintereiden välisillä kääntösylintereillä raina jää ulkokaarteen puolelle, ja joka 10 kuivatusosa on muodostettu kahteen tai useampaan kerrokseen sijoitetuista kuivatusryh-mistä.
Ennestään tunnetusti paperikoneen kuivatusosan alla olevien kellaritilojen lattialle on sijoitettu hylkykuljetin, joka vie katkon sattuessa kuivatusosalta putoavan paperiradan 15 pulpperiin. Näin ollen kuivatusosalta hylkykuljettimelle putoava paperi varaa kyseisen kellaritilan kokonaan niin, ettei sinne voi sijoittaa muita laitteita, mitä myös rajoittaa se, että kyseiset kellaritilat ovat kosteita ja kuumia tiloja. Ennestään tunnetusti mainitut : kellaritilat ovat olennaisesti yhtenäistä tilaa kuivatusosan päällä paperikonesalin lattiatason yläpuolella olevan huuvan sisätilan kanssa, joten kellaritiloissa vallitsee 20 olennaisesti sama kostea ja kuuma ilmasto kuin huuvan sisätiloissa. Tunnetusti kellaritilat on varustettu ns. kellarihuuvalla, jolla yhdessä lattiatason yläpuolella olevan huuvan kanssa kuivatusosan kosteat ja kuumat tilat on eristetty paperikonesalista ja muusta • ympäristöstä. Mainitut huuvatilat on sinänsä tunnetusti varustettu ilmastointi- ja läm- möntalteenottolaitteilla.
25
Kuivatusosan alapuolella olevat tunnetut kellaritilat ovat paperihylyn poistoa lukuunottamatta suurimmaksi osaksi käyttämätöntä hukkatilaa, joka on lisäksi vielä varustettava mainitulla kellarihuuvalla. Tyypillisesti mainittujen kellaritilojen mitat ovat 5mxl0mx80m = 4000 m3.
Käytettäessä kuivatusosassa tunnetusti kaksiviiravientiryhmiä on osaa kyseisten kellaritilojen yläpuolesta tarvittu alapuolisten kuivatusviirojen lenkkien juoksuille ja ohjausteloille. Viimeaikoina on ruvettu käyttämään yhä enenevässä määrin yksiviira- 30 2 95060 vientiä ja niiden yhteydessä ns. normaaliryhmiä, joissa kuivatussylinterit ovat ylärivis-sä ja kääntöimutelat tai -sylinterit alarivissä, jolloin kuivatusviirojen lenkit juoksevat kuivatusryhmien yläpuolitse. Tällöin mainittuihin kellaritiloihin jää entistä enemmän hyödytöntä hukkatilaa.
5
Ennestään tunnetusti eri valmistaja yleensä toimittaa paperikoneen kuivatusosan ja eri toimittaja rakentaa niiden alla olevat kellaritilat, jolloin kokonaisratkaisusta ei aina saada kaikissa suhteissa parasta mahdollista.
10 Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on aikaansaada uusi paperikoneen kuivatusosan alustan tilaratkaisu, jossa mainittuja kellaritiloja voidaan entistä tehokkaammin hyödyntää.
Lisäksi keksinnön tarkoituksena on aikaansaada sellainen paperikonesalin kuivatusosan 15 tilaratkaisu, jossa voidaan vähentää paperikonesalin muuta tilantarvetta ja monipuolistaa paperitehtaan tilajäijestelyjä.
Edellä esitettyihin ja myöhemmin selviäviin päämääriin pääsemiseksi keksinnölle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että kuivatusosan kuivatusryhmistä osa on sijoitettu 20 konesalitason alapuolisiin kellaritiloihin ja osa konesalitasolle.
Keksinnön mukaisesti on kuivatusosa jäljestetty kahdessa tai useammassa kerroksessa sijaitseviin kuivatusryhmiin, jolloin kuivatusosan kokonaispituus saadaan huomattavasti lyhentymään. Samanaikaisesti aikaisemmin hyödyttömät kellaritilat saadaan hyötykäyt-25 töön kokonaisuudessaan.
• · : Keksinnön mukainen järjestely aikaansaa kokonaan uuden paperitehtaan lay-out- ratkaisun, jossa kuljetukset ja siirrot voidaan muodostaa täysin uutta ajattelutapaa noudattaen.
Keksinnön mukaisesti molemmat tai kaikki kerrokset ilmastoidaan erikseen ja välipoh-ja/välipohjat luonnollisesti jäljestetään kantavaksi.
30 11 3 95060
Keksinnön mukaisessa kuivatusosassa käytetään sopivimmin sinänsä tunnettuja normaaleja yksiviiravientiryhmiä, joissa kuumennetut kuivatussylinterit ovat ylärivissä ja kääntösylinterit ovat alarivissä ja jossa yksiviiraviennissä kussakin sylinteriryhmässä kussakin sylinteriryhmässä on vain yksi kuivatusviira, jonka kannatuksessa raina kulkee 5 koko ryhmän läpi siten, että kuivatusviira painaa rainaa kuivatussylintereillä kuumennettuja sylinteripintoja vasten ja kuivatussylinterien välisillä kääntösylintereillä raina jää ulkokaarteen puolelle. Täten yksiviiraviennissä kuivatussylinterit ovat viirasilmukan ulkopuolella ja kääntösylinterit sen sisäpuolella.
10 Keksinnön mukaisesti saavutetaan huomattava paperikoneen pituuden lyhentäminen, jolla säästetään huomattavasti paperikonehallin valmistuskustannuksia säästön ollessa jopa noin 40 %.
Keksinnön mukainen paperikoneen kuivatusosan on ajettavuudeltaan erittäin hyvä, 15 koska siinä ei tarvitse erikseen jäljestää käännettyjä yksiviiravientiryhmiä, koska rainan kuivatussylinterejä vasten tuleva pinta saadaan helposti käännettyä kerrosta vaihdettaessa.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin oheisen piirustuksen kuvioihin 20 viitaten, joiden yksityiskohtiin keksintöä ei ole kuitenkaan tarkoitus mitenkään ahtaasti rajoittaa.
Kuvioissa IA - IB on esitetty kaaviollisena sivukuvana paperikone, jossa sovelletaan keksinnön mukaista kuivatusosaa.
25
Kuvioissa 2A - 2B on esitetty kaaviollisena sivukuvana eräs toinen esimerkki paperiko-·· neesta, jossa sovelletaan keksinnön mukaisen kuivatusosan toista toteutusesimerkkiä.
Kuviossa 3 on esitetty leikkaus A - A kuviosta 1 kaaviollisesti.
30 4 95060
Kuviossa 4 on esitetty kaavallisesti eräs sovellusesimerkki keksinnön mukaiseksi kuivatusosajäijestelyksi.
Kuviossa 5 on esitetty edelleen eräs sovellusosaesimerkki keksinnön mukaiseksi 5 kuivatusosajäijestelyksi.
Kuviossa 6 on esitetty kaaviollinen kuvanto paperikoneesta, jossa sovelletaan keksinnön mukaisen kuivatusosan erästä sovellusesimerkkiä.
10 Kuvioissa 7 A - 7C on esitetty eri sovellusvaihtoehtoja paperiradan viemiseksi kuivatus-ryhmäkerrosten välillä.
Kuviossa 8 on esitetty eräs toteutusesimerkki hylynpoistojäijestelyksi kuvion 6 mukaisessa jäijestelyssä.
15
Kuviossa 9 on esitetty kaavallisesti eräs sovellusesimerkki keksinnön mukaiseksi kuiva-tusosaksi.
Kuviossa 10 on esitetty kaavallisesti eräs lisäsovellusesimerkki keksinnön mukaiseksi 20 kuivatusosaksi.
#
Seuraavissa kuvioissa kuivatusryhmät käsittävät kuivatussylintereitä 10, kääntöteloja 11, kuivatusviiran 15, joka on johtotelojen 18 ohjaama. Kuivatusryhmissä voidaan tarvittaessa käyttää myös kääntösylintereiden 11 väleissä puhalluslaatikoita 16, joilla 25 ilmastoidaan kyseisiä välitiloja sekä edistetään haihdutusta rainasta W. Kuivatussylinte-reiden 10 pintaa pitävät puhtaana kaavarit 14. Kuivatusviirat 15 painavat kuivattavan ·· rainan W kuivatussylintereillä niiden sileää kuumennettua pintaa vasten ja kääntösylin-tereillä 11 raina W jää viiran 15 ulkopinnalla ulkokaarteen puolelle. Kääntösylintereil-lä 11 rainaa W pidetään luotettavasti viiran 15 kannatuksessa keskipakovoimien 30 vaikutusta vastaan kääntösylintereiden 11 urapinnalla vallitsevan alipaineen vaikutuksella, millä estetään myös rainan W poikkisuuntaista kutistumista. Kääntöimusylintereinä
II
5 95060
TM
11 käytetään edullisimmin hakijan tavaramerkillä "Vac-Roll" markkinoimia ilman sisäpuolista imulaatikkoa olevia imusylintereitä, joiden rakenteiden yksityiskohtien osalta viitataan hakijan US-patenttiin nro 5,022,163. Korostettakoon kuitenkin, että keksinnön piiriin kuuluvat myös sellaiset kuivatusosat, joissa kääntösylintereiden 11 5 positioissa käytetään tavanomaisia sisäpuolisella imulaatikolla varustettuja imuteloja ja varsin pieniläpimittaisia imuteloja.
Kuvioissa esitetyissä kuivatusryhmissä käytetään sopivimmin yksiviiravientiä, jossa käytetään vain yhtä kuivatusviiraa, jonka kannatuksessa raina W kulkee koko ryhmän 10 läpi siten, että kuivatusviira 15 painaa kuivatussylintereillä 10 rainaa kuumennettuja sylinteripintoja vasten ja kuivatussylintereiden 10 välisillä kääntösylintereillä 11 raina W jää ulkokaarteen puolelle. Kuivatussylinterit 10 ovat viirasilmukan ulkopuolella ja kääntösylinterit sen sisäpuolella. Kuivatussylinterit ovat tavallisimmin ylärivissä ja kääntösylinterit 11 alariveissä, jotka rivit ovat yleensä vaakasuoria ja keskenään 15 yhdensuuntaisia. Seuraavissa kuvioissa esitetyissä kuivatusryhmissä erityisesti ryhmissä, joita käytetään paperiradan siirtämiseksi kerrosten välillä, käytetään kuivatusryhmiä, joissa rivit ovat viistossa tai pystysuoria.
Kuvioiden IA - IB mukaisessa sovellusesimerkissä paperiraina W johdetaan puris-20 tinosalta P normaalia yksiviiravientiä soveltavan alaspäin viiston kuivatusryhmän Rz ohjaamana kellaritilaan eli alakerrokseen Ak, jossa se siirretään ensimmäiselle normaa- • · lia yksiviiravientiä soveltavalle kuivatusryhmälle Rj. Kellarissa eli alakerroksessa Ak paperiraina johdetaan normaalia yksiviiravientiä soveltavien kuivatusryhmien R2 - R4 kautta normaalia yksiviiravientiä soveltavalle pystylle kuivatusryhmälle Rv, jonka 25 välityksellä paperirata W siirretään konesalitasolla eli yläkerrassa Yk oleville kuivatus- .. ryhmille R5 - R^ jonka jälkeen raina W johdetaan kalanterin K kautta rullaimelle JR. • ·
Vietäessä kuivattava paperirata W kellaritilan eli alakerran Ak viimeiseltä ryhmältä R4 pystyryhmälle Ry, vaihtuu radan W kuivatussylinteriä vasten oleva puoli. Siirrettäessä rata W kellarista Ak konesalitasolle Yk sen pääkulkusuunta M vaihtuu vastakkaiseksi. 30 6 95060
Kuvioissa 2A - 2B esitetyssä sovellusesimerkissä paperirata W johdetaan puristinosalta normaalia yksiviiravientiä sovelletaan siirtokuivatusryhmän Rz välityksellä konesali-tasolla eli yläkerroksessa Yk kuivatusosan ensimmäiselle normaalia yksiviiravientiä soveltavalle kuivatusryhmälle Rlt josta edelleen kuivatusryhmille R2,R3 ja R4 ja 5 kuivatusryhmän R4 jälkeen paperirata W johdetaan kellaritilaan eli alakerrokseen Ak normaalia yksiviiravientiä soveltavan pystysuuntaisen kuivatusryhmän Ry avulla ja alakerrassa Ak on vielä kaksi normaalia yksiviiravientiä soveltavaa kuivatusryhmää R5 ja R6, joiden jälkeen paperirata W johdetaan kalanterille K ja rullaimelle S. Paperiradan W kuivatussylinteriä 10 vasten oleva puoli vaihtuu siirryttäessä pystysuuntaiselta 10 kuivatusryhmältä Rv alakerran Ak ensimmäiselle ryhmälle R5. Vietäessä rata W konesali tasolta Yk kellaritilaan Ak sen pääkulkusuunta M vaihtuu vastakkaiseksi.
Kuviossa 3 on esitetty kaaviollinen leikkauskuvanto kuviosta 1, leikkaus A-A. Yläkerrassa Yk sijaitsevat ryhmän 6 viimeinen kuivatussylinteri 10 ja viimeinen kääntösylinte-15 ri 11. Yläkertaan YK sijoitetun hylynpoistojäijestelmän pitkittäiskuljetin 17, joka sijaitsee konepalkkien 28 välissä, johtaa sylinteriltä 10 ja kääntösylinteriltä 11 hylyn poikittaiskuljettimelle 19, joka johtaa hylyn pulpperiin 20. Alakerroksessa Ak sijaitsevat ryhmän Rt viimeinen kuivatussylinteri 10 ja kääntösylinteri 11.
20 Kuvion 2 mukaisessa jäijestelyssä ei tarvita poikittaisia hylynpoistolaitteita, koska hylky on johdettavissa pois kussakin ryhmässä kuivatusviiran välityksellä. Sen sijaan kuviossa • · 1 esitetyssä sovellusesimerkissä tarvitaan esim. kuviossa 3 esitetyn mukainen hylyn-poistojäijestelmä. Kuvioissa IA - IB ja 2A - 2B esitetyissä sovellusesimerkeissä paperiradan W pääkulkusuunta M on käännetty takaisin märkään päähän päin, 25 jolloin rullain S sijaitsee heti puristimen P vieressä eli paperirataa W kuivattava kuivatusosa muodostaa vaakasuuntaisen U-muotoisen lenkin, jonka U:n sakarat ovat ·· puristinosaan päin.
Näissä kuvioissa esitetyissä sovellusesimerkeissä hyödynnetään sekä kellari- että 30 konetaso Ak, Yk tehollisena kuivatustilana siten, että käytetään pääasiassa jo kehitettyjä vaakasuoraan eteneviä kuivatuskulkuja. Tällä ei ole kuitenkaan tarkoitus rajoittaa
II
7 95060 keksintöä vain tällaisia kuivatusryhmiä koskevaksi, vaan muunkin tyyppiset kuivatus-ryhmät ovat mahdollisia. Siirtoryhmät Rz ja Rp ala- ja yläkerran Ak,Yk välillä ovat lievästi modifioituja radan W vientiä koskien.
5 Keksinnön mukaisessa jäijestelyssä sekä alakerta Ak että yläkerta Yk ilmastoidaan ja huuva voi olla esimerkiksi kaksikerroksinen siten, että ylä- ja alakerran Ak, Yk ilmastointi on hallittavissa erillisinä. Huuvajäijestely voidaan jäljestää esim. siten, ettei perinteinen kellariosa eli alakerta Ak ole huuvan sisällä vaan "pohja" on rakennettu välittömästi sylinterien alapuolelle.
10
Kuvioissa IA - IB esitetyssä sovellusesimerkissä nk. märänpään kuivatusryhmät on viety kellarin eli alakerran Ak kautta ja kuivapää ja rullain S tulevat takaisinpäin konetasolla eli yläkerrassa YK kohti puristinta P. Tästä saavutetaan etuna se, että märän ja kuivan pään valvonta keskittyy samalle alueelle ja valmiit paperirullat 15 sijaitsevat yläkerrassa Yk. Paperin jälkikäsittelyssä voidaan rakennuslayout ratkaista eri tavoilla kuin ennestään tunnetuissa ratkaisuissa, jolloin kuljetukset optimoituvat.
Kuviossa 2A - 2B esitetyssä päinvastaisessa jäijestelyssä alkuryhmät eli märän pään kuivatusryhmät ovat konetasolla eli yläkerrassa Yk kuten nykyisinkin. Tässä toteu-20 tusesimerkissä tilan kasvattamiseksi kellarin Ak paluujuoksuilla yläkerran Yk ryhmät voivat olla ylemmäksi nostettuja kuin nykyisin tunnetuissa paperikonejäijestelyissä.
• *
Kuivan pään ryhmät kulkevat kellarissa eli alakerrassa Ak puristimelle P päin. Valmiiden rullien liityntöjen hoitamiseksi tarvitaan rakennukseen uusia jäijestelyjä, jossa esimerkiksi liikenne hoidetaan joko kellarin eli alakerran Ak kautta jälkikäsittelyyn 25 tai lattia-aukosta konetasolle nostaen.
• «
·· Kuvioissa IA - IB esitetyssä sovellusesimerkissä on alakerran Ak tilan korkeus HA
7...12 m, sopivimmin 8...9 m ja kuvioissa 2A - 2B esitetyssä sovellusmerkissä on alakerran Ak tilan korkeus HA 8...15 m, sopivimmin 9...10 m. Yläkerran Yk korkeudet 30 HY ovat vastaavasti 5...8 m, sopivimmin 6...7 m ja 5...8 m, sopivimmin 6...7 m.
8 95060
Kuvioissa 4 ja 5 esitetyissä sovellusesimerkissä kuivatusryhmät jäljestetään siten, että esimerkiksi ensimmäinen ryhmä R! sijoitetaan yläkertaan Yk tavanomaiseksi yksiviira-vientiryhmäksi ja toinen ryhmä R2 sijaitsee alakerrassa Ak ja raina W tuodaan toisen ryhmän R2 alkuun matkan L ensimmäisen ryhmän viiran 15 pinnalla viiran 15 kiertoon 5 jäljestetyn lisälenkin avulla. Toinen ryhmä R2 on normaali yksiviiravientiä kuivatus-ryhmä, paitsi että se siis sijaitsee alakerrassa Ak. Kolmannen ryhmän R3 alkuun paperirata W tuodaan vastaavalla periaatteella kuin toisen ryhmän alkuun eli kolmannen kuivatusryhmän R3 viirakiertoon 15 jäljestetään johtotelan 30 avulla lisälenkld, jolla paperirata W siirretään alakerrasta Ak yläkertaan Yk, kuvio 4. Kuviossa 5 esitetyssä 10 sovellusesimerkissä lisälenkki radan W viemiseksi alakerran ryhmältä R2 yläkerran ryhmälle R3 on aikaansaatu alakerran ryhmään R2 viiraan 15 lisälenkin avulla, jossa viira 15 kiertää johtotelan 32 kautta. Luonnollisesti alakerrokseen Ak voidaan sijoittaa yhden kuivatusryhmän sijasta useampia ryhmiä, jotka voivat olla peräkkäin. Kuivatus-ryhmät voidaan jäljestää myös siten, että alakerran Ak ja yläkerran ryhmät vuorottele-15 vat.
Tällä järjestelyllä koko kuivatusosa saadaan pituussuunnassa noin puolta lyhyempään tilaan kuin aikaisemmin ja koska rata W kulkee viiran 15 yläpinnalla suorat vedot L, sen siirto kerrosten Ak,Yk välillä on helposti toteuttavissa. Tarvittaessa voidaan 20 kerrosten välisten siirtojen yhteyteen järjestää sopivan pitovaikutuksen omaavat ajettavuuskomponentit (ei esitetty), jolloin kiinnipidon suuruudella voidaan säätää myös rainan W kutistumista. Veto L alakertaan viennissä toimii samalla ensimmäisen ryhmän Rj alla hylkykuljettimena. Vedon L aikana tapahtuu myös haihtumista paperista W, kosteus samalla tasoittuu, paperi W ja viirat 15 jäähtyvät, jolloin seuraavat kuivatus-25 sylinterit 10 toimivat entistä tehokkaammin. Järjestelyssä paperiradan W pääkul-kusuunta M on sama.
Kuvioissa 6-10 kuvatuissa sovellusesimerkeissä kuivatusosan kuivatusryhmä R sijoitetaan kolmeen eri kerrokseen Ak, Yk, Vk jolloin sen pituus saadaan noin kolmasosaan 30 entisestä. Kuvioissa 6, 9, 10 puristimelta P paperirata W johdetaan alimpaan kerrokseen Ak, josta se johdetaan konesalitasolle Yk välikerrokseen Yk ja edelleen lisäkerrokseen il 9 95060
Vk. Hylkykuljettimet 27 sijaitsevat kerrosten Ak, Yk, Vk välissä eikä normaalia yksivii-ravientiä sovellettaessa paperitehtaan korkeutta tarvitse juurikaan lisätä.
Kuviossa 6 esitetyssä toteutusesimerkeissä konesalitasolla olevan välikerroksen Vk ja 5 lisäkerroksen Vk kuivatusryhmillä R kuivatussylintereillä 10 ja kääntösylintereillä 11 sovelletaan normaalia yksiviiravientiä ja kellariin eli alimpaan kerrokseen Ak on sijoitettu käännettyjä ryhmiä Rk. Ryhmittely voi luonnollisesti olla muukin kuin kuviossa 6 esitetty, esimerkiksi alimmassa kerroksessa Ak voidaan käyttää normaaleja yksiviiravientejä. Kuviossa 6 puristimelta P raina W johdetaan alakerran Ak käännetyil-10 le ryhmille Rk, josta normaalivientiä soveltaville konesalikerroksen Yk ryhmille R ja edelleen kolmannen kerroksen Vk ryhmille R, josta rata W johdetaan rullaimelle S konesalitasolle.
Jäijestelyssä kerrosten välillä radan pääkulkusuunta H vaihtuu ja muodostuu kaksi U-15 muotoista lenkkiä, joiden sakarat osoittavat eri suuntiin ja keskimmäinen sakara on yhteinen.
Kuvioissa 7A - 7C on esitetty erilaisia sovellusesimerkkejä paperiradan W viemiseksi kerroksesta toiseen. Kerrosten välillä voidaan käyttää kuviossa 7A esitetyn mukaisesti 20 kuivatusryhmää Rv, jossa kuivatussylinterit 10 on sijoitettu pystysuuntaisesti siten, että ryhmän Rv viimeiseltä sylinteriltä 10 rata W johdetaan samalla tasolla sijaitsevan ryhmän R viiralle 15. Kuvion 7B mukaisesti kerrosten välisen radan W vientiin käytetään kuivatusryhmää R, joka muodostuu nk. suurkuivatussylinteristä 31, jonka halkaisija on 1,5...3,5 m, sopivimmin 1,8...2,8 m viirasta 15 ja sen johtoteloista 18. 25 Kerrosten välinen siirto voidaan toteuttaa kerrosten väliin sijoitetulla suurella kuivatus-sylinterillä 32 (kuvio 7C), jolla ei ole omaa viirakiertoa ja jonka halkaisija on ·· 1,5...5 m, sopivimmin 2,5...4 m.
Kuviossa 8 on esitetty hylynpoistojäijestely kolmikerroksisessa Ak, Yk, Vk kuiva-30 tusosassa, jossa kunkin kerroksen lattialle sijoitetaan hihnamainen pitkittäiskuljetin 27 sekä jossa ylimmän lisäkerroksen Vk ja alakerroksen Ak pitkittäiskuljettimeitä 27 10 95060 poistetaan paperirata W pulpperiin 29 pystykuljettimella 26. Konesalitason välikerroksen Yk pitkittäiseltä hylkykuljettimelta paperirata W siirretään poikittaiskuljettimella 23 pulpperiin 29. Nuolilla osoitetaan kunkin poikittaiskuljettimen kulkusuuntaa.
5 Kuviossa 9 esitetyssä sovellusesimerkissä keskimmäisen eli konesalitason kerroksen Yk kuivatusryhmät on korvattu tilaa säästävillä kuivattimilla 40 esimerkiksi leiju-, infrapuna- jne. kuivattimilla. Alimmassa kerroksessa Ak on käännettyjä kuivatusryhmiä Rk ja ylimmäisessä kerroksessa Vk normaaleja kuivatusryhmiä R. Alimmassa kerroksessa Ak ja ylimmässä kerroksessa Vk voidaan kummassakin käyttää myös normaaleja 10 kuivatusryhmiä. Järjestelyssä kerrosten välillä radan pääkulkusuunta H vaihtuu ja muodostuu kaksi U-muotoista lenkkiä, joiden sakarat osoittavat eri suuntiin ja keskimmäinen sakara on yhteinen.
Kuviossa 10 esitetyssä sovellusesimerkissä on kerrokset tehty viistoon ja siinä voidaan 15 soveltaa kuvioissa 7A - 7C esitettyjä järjestelyjä kerrosten väliseksi viemiseksi samoin kuin edellä esitettyjä hylynpoistojärjestelyjä. Kunkin kerroksen Ak, Yk, Vk kuivatus-ryhmät R on muodostettu viistoiksi siten, että vaakasuunnan ja sylinterien keskiakselei-den kautta kulkevan tason välinen kulma ot on 0...900, sopivimmin 20...45°.
20 Keksintöä on edellä selostettu vain eräisiin sen edullisiin sovellusesimerkkeihin viitaten, joiden yksityiskohtiin keksintöä ei ole kuitenkaan tarkoitus mitenkään ahtaasti rajoittaa. Monet muunnokset ja muunnelmat ovat mahdollisia seuraavien patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
25

Claims (16)

95060
1. Paperikoneen kuivatusosa, joka muodostuu useista kuivatusryhmistä (Rj - RN, Rz, Ry), joissa kuivatusryhmissä on kuivatussylintereitä (10), kääntösylintereitä (11) ja 5 viira (15), joka kuivatussylintereillä (10) painaa rainaa (W) kuumennettuja sylinteripin-toja vasten, joiden kuivatussylintereiden (10) välisillä kääntösylintereillä (11) raina (W) jää ulkokaarteen puolelle, ja joka kuivatusosa on muodostettu kahteen tai useampaan kerrokseen (Ak, Yk; Ak, Vk, Yk) sijoitetuista kuivatusryhmistä (Rj.n, Rk), tunnettu siitä, että kuivatusosan kuivatusryhmistä (Rj_N,Rk) osa on sijoitettu 10 konesalitason (Yk) alapuolisiin kellaritiloihin (Ak) ja osa konesalitasolle (Yk).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että kuivatusosan kuivatusryhmissä sovelletaan nk. normaalia yksiviiravientiä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että kuiva tusosan märänpään kuivatusryhmät on jäljestetty alakerrokseen (Ak) ja että kuiva-: tusosan kuivanpään kuivatusryhmät on jäljestetty yläkerrokseen (Yk) tai yläkerroksiin (Yk,Vk).
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että paperirata (W) siirretään kuivatusosan kerrosten (Ak, Yk; Ak, Vk, Yk) välillä kerrosten välille sijoitetun kuivatusryhmän (R^) välitykselle, jossa kuivatusryhmässä (R^) kuivatussylintereiden (10) keskipisteiden kautta kulkeva taso on alaviistossa.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että rata (W) siirretään kuivatusosassa kerrosten (Ak, Yk; Ak, Vk, Yk) välillä kuivatusryhmän välityksellä, jossa kuivatussylinteririvit ovat pystysuorassa.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että 30 kuivatusosan kuivatusryhmät (Rj_n) on sijoitettu kahteen kerrokseen (Ak, Yk). 95060
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että kuivatusosan märän pään ryhmät on jäljestetty yläkerrokseen (Yk) ja että kuivatusosan kuivan pään ryhmät on jäljestetty alakerrokseen (Ak).
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että kuivatusosa on jäljestetty kolmeen kerrokseen (Ak, Vk, Yk).
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1-8 mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että kuivatusosan yhdessä kerroksessa (Ak, Vk, Yk) kuivatusryhmät on korvattu leijuit) infrapuna- tai muulla vastaavalla tilaa säästävällä kuivattimella.
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että yksi kerroksista on jäljestetty siten, että siinä on käytetty nk. käännettyjä yksiviiravientiryhmiä. 15
11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että siirrettäessä rata (W) kerroksista toiseen on jäljestetty kuivatusryhmä siten, että radan (W) edelliseen ryhmään nähden vastakkainen pinta tulee kuivatussylinteripintaa vasten. 20
12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että radan (W) pääkulkusuunta (M) peräkkäisissä kerroksissa on vastakkainen.
13. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, 25 että kuivatusosan kuivatusryhmät on sijoitettu siten, että kuivatusosan pääkulkusuunta . (M) on vaakasuuntaisen U-kiijaimen muotoinen.
14. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että konesalitason alapuolella kellaritiloissa sijaitsevat kuivatusryhmät on sijoitettu konesali- 30 tason kuivatusryhmien väliin (Fig. 4 & 5). Il 95060
15. Jonkin patenttivaatimuksen 1-14 mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että kullekin tasolle on sijoitettu hylkykuljetin.
16. Jonkin patenttivaatimuksen 1-14 mukainen kuivatusosa, tunnettu siitä, että 5 ylemmille tasoille sijoitettujen kuivatusryhmien alle on sijoitettu hylkykuljetin. » 95060
FI943096A 1994-06-28 1994-06-28 Paperikoneen kuivatusosa FI95060C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI943096A FI95060C (fi) 1994-06-28 1994-06-28 Paperikoneen kuivatusosa
US08/494,944 US5590476A (en) 1994-06-28 1995-06-26 Multi-story dryer section in a paper machine

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI943096 1994-06-28
FI943096A FI95060C (fi) 1994-06-28 1994-06-28 Paperikoneen kuivatusosa

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI943096A0 FI943096A0 (fi) 1994-06-28
FI95060B true FI95060B (fi) 1995-08-31
FI95060C FI95060C (fi) 1995-12-11

Family

ID=8541013

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI943096A FI95060C (fi) 1994-06-28 1994-06-28 Paperikoneen kuivatusosa

Country Status (2)

Country Link
US (1) US5590476A (fi)
FI (1) FI95060C (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE29509461U1 (de) * 1995-06-09 1995-08-24 Voith Sulzer Papiermaschinen GmbH, 89522 Heidenheim Trockenpartie
FI105574B (fi) * 1997-09-18 2000-09-15 Valmet Corp Menetelmä ja laite paperikoneen kuivatusosan loppupäässä
US6440273B1 (en) * 1999-12-16 2002-08-27 Metso Paper Karlstad Aktiebolag (Ab) Compact multilevel paper making machine for manufacturing a web of paper
FI117399B (fi) * 2000-02-07 2006-09-29 Metso Paper Inc Järjestely paperikoneessa
DE102005000782A1 (de) * 2005-01-05 2006-07-20 Voith Paper Patent Gmbh Trockenzylinder
DE102005000795A1 (de) * 2005-01-05 2006-07-13 Voith Paper Patent Gmbh Vorrichtung und Verfahren zur Herstellung und/oder Veredelung einer Faserstoffbahn
US8176650B2 (en) * 2005-12-13 2012-05-15 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Method for warming up or cooling down a through-air dryer

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI53333C (fi) * 1972-11-13 1978-04-10 Valmet Oy Torkningscylindergrupp i en flercylindertork foer en materialbana i synnerhet foer papper
FI83680C (fi) * 1988-03-09 1991-08-12 Valmet Paper Machinery Inc Foerfarande och anordning vid dragningen av banan i en pappersmaskin samt cylinder foer anvaendning vid dragningen av banan.
FI82097C (fi) * 1989-02-17 1991-01-10 Valmet Paper Machinery Inc Maongcylindertork i en pappersmaskin.
FI85733C (fi) * 1989-05-02 1992-05-25 Valmet Paper Machinery Inc Kombination av presspartiet och begynnelsedelen av torkningspartiet i en pappersmaskin.

Also Published As

Publication number Publication date
FI95060C (fi) 1995-12-11
US5590476A (en) 1997-01-07
FI943096A0 (fi) 1994-06-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI121389B (fi) Kuivatusosa ja menetelmä paperirainan kuivaamiseksi kuivatusosassa
US5862613A (en) Paper machine and methods for drying a paper web
FI110136B (fi) Järjestelmä liikkuvan paperirainan selektiiviseksi käsittelemiseksi
FI95730C (fi) Yksirivinen kuivausosa ja menetelmä rainan kuivaamiseksi
US4677762A (en) Drier felting arrangement
FI81854B (fi) Pressparti med separata pressnyp i en pappersmaskin.
FI68279B (fi) Foerfarande och anordning foer att hindra pappersbanan att fladdra i torkningspartiet av en pappersmaskin
FI95060B (fi) Paperikoneen kuivatusosa
FI70950B (fi) Pressparti med slutet drag i pappersmaskin
JPS59137595A (ja) 紙又は板紙用ドライヤ
US4967489A (en) Multi-cylinder dryer with twin-wire draw and web transfer between the cylinder groups
FI104001B (fi) Kuivatusosa
CN101374998B (zh) 用于纤维幅材机如造纸机或纸板机的干燥部中的方法及装置
FI116400B (fi) Paperi- tai kartonkikoneen puristinosa
JP2001521589A (ja) 乾燥装置および該装置を用いた乾燥部
US6101735A (en) Dryer section in a paper machine in which impingement and/or ventilation hoods are used
CA2297731C (en) Method and apparatus for handling and drying a pulp web
US5737848A (en) Guide roll arrangement for paper machine drying section
CA2176278A1 (en) Dryer section having combination of single and double tier dryer groups
FI91899B (fi) Paperikoneen kuivatusosan alapuolinen tilajärjestely
FI95059C (fi) Paperikoneen kuivatusosa
CA2267287A1 (en) Method for drying a surface-treated paper web or equivalent in an after-dryer of a paper machine and after-dryer carrying out the method in a paper machine
KR100509711B1 (ko) 페이퍼 웹을 제조하기 위한 콤팩트형 다단 제지 기계
CA2169208A1 (en) Process and apparatus for the traveling of a paper tail from a first to a second handling station in a paper machine
EP2826916B1 (en) Dryer structure for a pulp making process, control system for a dryer and method for a dryer

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application