FI94127B - Menetelmä kivisten rakennusten, muistomerkkien ja niiden kaltaisten kohteiden suojaamiseksi, korjaamiseksi ja entistämiseksi - Google Patents
Menetelmä kivisten rakennusten, muistomerkkien ja niiden kaltaisten kohteiden suojaamiseksi, korjaamiseksi ja entistämiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI94127B FI94127B FI894835A FI894835A FI94127B FI 94127 B FI94127 B FI 94127B FI 894835 A FI894835 A FI 894835A FI 894835 A FI894835 A FI 894835A FI 94127 B FI94127 B FI 94127B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- weight
- parts
- isocyanate
- solution
- solvent
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C04—CEMENTS; CONCRETE; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES
- C04B—LIME, MAGNESIA; SLAG; CEMENTS; COMPOSITIONS THEREOF, e.g. MORTARS, CONCRETE OR LIKE BUILDING MATERIALS; ARTIFICIAL STONE; CERAMICS; REFRACTORIES; TREATMENT OF NATURAL STONE
- C04B41/00—After-treatment of mortars, concrete, artificial stone or ceramics; Treatment of natural stone
- C04B41/45—Coating or impregnating, e.g. injection in masonry, partial coating of green or fired ceramics, organic coating compositions for adhering together two concrete elements
- C04B41/46—Coating or impregnating, e.g. injection in masonry, partial coating of green or fired ceramics, organic coating compositions for adhering together two concrete elements with organic materials
- C04B41/48—Macromolecular compounds
- C04B41/488—Other macromolecular compounds obtained otherwise than by reactions only involving unsaturated carbon-to-carbon bonds
- C04B41/4884—Polyurethanes; Polyisocyanates
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Ceramic Engineering (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Paints Or Removers (AREA)
- Aftertreatments Of Artificial And Natural Stones (AREA)
- Application Of Or Painting With Fluid Materials (AREA)
- Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)
- Polyurethanes Or Polyureas (AREA)
- Tents Or Canopies (AREA)
- Compounds Of Unknown Constitution (AREA)
- Finishing Walls (AREA)
- Manufacture Of Porous Articles, And Recovery And Treatment Of Waste Products (AREA)
- Glass Compositions (AREA)
Description
94127
Menetelmä kivisten rakennusten, muistomerkkien ja niiden kaltaisten kohteiden suojaamiseksi, korjaamiseksi ja entistämiseksi 5 Keksintö koskee menetelmää avohuokoisten kiviraken teiden tekemiseksi hydrofobiseksi, lujittamiseksi ja entistämiseksi .
Kiviset rakennukset, muistomerkit tms., joita kutsutaan jäljempänä yksinkertaisuuden vuoksi rakenteiksi, 10 joutuvat vuosien kuluessa ulkoilman jatkuvan vaikutuksen alaisiksi. Ilman sisältämät haitalliset aineet, kuten hiilidioksidi, hiilimonoksidi, rikkidioksidi, typen oksidit jne., vaikuttavat yhdessä sateen ja sumun tuoman kosteuden kanssa jatkuvasti rakennusten pintoihin ja huokosiin ker-15 tyy likaa ja yhdessä mikro-organismien muodostamien aineenvaihduntatuotteiden kanssa nämä tekijät saavat aikaan rakenteen kivirakenteen rikkoutumisen ja siten rakennuksessa käytettävän kivimateriaalin mukaan enemmän tai vähemmän nopean kulumisen.
20 Tämä johtaa vuosien kuluessa rakenteen jatkuvasti etenevään hajoamiseen.
Erityisesti historiallisten rakennusten, muistomerkkien tms. yhteydessä tämä jatkuva hajoamisprosessi on erityisen kiusallista, koska siten menetetään aina korvaa-25 mattomia arvoja.
Paljon on jo ponnisteltu tämän hajoamisprosessin pysäyttämiseksi ja lisäksi jo tapahtuneiden vaurioiden korj aamiseksi.
Tämän aikaansaamiseksi käsitellään kivimateriaaleja 30 piihappoesteriliuoksilla. Kiveen siis tuodaan takaisin osa sen luonnollisista sideaineista.
Tämä tunnettu piihappoesterimenetelmä soveltuu kalkin sitomille materiaaleille kuitenkin vain rajoitetussa määrin.
94127 2
Eräänä lisähaittana on pidettävä sitä, että kivimateriaalissa olevat huokoset tulevat suurelta osin suljetuiksi, niin että kivimateriaalin luonnollinen hengitys on häiriintynyt käsittelyn jälkeen.
5 DE-hakemusjulkaisussa 2 713 857 kuvataan menetelmää mineraalisten muotorakenteiden pintojen käsittelemiseksi ja menetelmässä käytettävää ainetta. Mainitulle menetelmälle on olennaista, että se johtaa betonipintojen "sine-töimiseen". Kyseinen käsittely ei enää mahdollista höyryn 10 diffuusiota, koska pinnalla olevat huokoset on täysin suljettu.
DE-hakemusjulkaisu 3 135 941 koskee menetelmää rakennusosien, nimittäin kevyrakennus-kevytbetonia olevien rakennusosien pintakäsittelemiseksi. Menetelmässä uretaa-15 nipäällystysmateriaali tunkeutuu avoimiin huokosiin ja sulkee ne täysin.
Julkaisusta Chem. Abstr. voi. 88 (1978) 157472v on tunnettua käsitellä rakennusosia polyisosyanaatti-esipoly-meeriliuoksella, erityisesti kauppanimellä "Desmodur" tun-20 netulla liuoksella. Käsittelyllä voidaan toisaalta korjata halkeamia ja toisaalta sillä voidaan parantaa betonin ku-lumiskestävyyttä. Tässäkin tapauksessa on nimenomaan kysymys betonipinnan "sinetöimisestä", mikä täydellisesti estää höyryn diffuusion.
25 FI-hakemuksessa 839/65 kuvataan menetelmää tiilien käsittelemiseksi isosyanaattia sisältävällä hartsiseoksella. Kyseisestä hakemuksesta ei kuitenkaan ilmene minkälaista isosyanaattia käytetään eikä myöskään sen konsent-raatio.
30 Tämän tunnetun tekniikan tason perusteella on tämän • keksinnön tehtävänä siten saada aikaan uusi menetelmä ki visten rakennusten, muistomerkkien tms. suojaamiseksi, korjaamiseksi ja entistämiseksi, joka on käyttökelpoinen kaikille kivimateriaaleille ja joka ennen kaikkea säilyt-
II
94127 3
Keksintö koskee menetelmää avohuokoisten kivirakenteiden tekemiseksi hydrofobisiksi, joita rakenteita ympäristövaikutukset ja/tai mikro-organismit eivät ole vahingoittaneet. Menetelmälle on tunnusomaista, että 5 1.1. liuosta, joka koostuu alifaattisesta isosya naatista ja yhdestä tai useammasta isosyanaatin suhteen inertistä liuottimesta, levitetään rakenteelle suihkuttamalla, sivelemällä tai huuhtomalla, jolloin 1.2. isosyanaatin pitoisuus liuoksessa on ennalta 10 säädetty alueelle 1-10 paino-% ja vastaavasti liuottimen osuus alueelle 99 - 90 paino-% rakenteen avoimen kapillaa-rirakenteen koon mukaan sillä tavalla, että liuos kovettuu kosteuden vaikutuksen jälkeen muodostaen polymeerikalvon kapillaarien seinämien pinnoille ja säilyttäen höyryn dif-15 fuusiokyvyn kapillaarijärjestelmässä.
Keksintö koskee myös menetelmää ympäristövaikutusten ja/tai mikro-organismien vahingoittamien avohuokoisten kivirakenteiden lujittamiseksi. Menetelmälle on tunnusomaista, että 20 2.1. liuosta, joka koostuu alifaattisesta isosya naatista ja yhdestä tai useammasta isosyanaatin suhteen inertistä liuottimesta, levitetään rakenteelle imeyttämällä, huuhtomalla tai useaan kertaan suihkuttamalla tai sivelemällä, jolloin 25 2.2 isosyanaatin pitoisuus liuoksessa on ennalta säädetty alueelle 3-15 paino-% ja vastaavasti liuottimen osuus alueelle 97 - 85 paino-% rakenteen avoimen kapillaa-rirakenteen koon mukaan sillä tavalla, että liuos kosteuden vaikutuksen jälkeen peittää kapillaarien seinämät po-30 lymeerikalvolla ja kovettuu ja lujittaa vaurioituneen ki- * virakenteen säilyttäen höyryn diffuusiokyvyn kapillaari- j ärj estelmässä.
Lisäksi keksintö koskee menetelmää ympäristövaikutusten ja/tai mikro-organismien pahasti vahingoittamien 35 avohuokoisten kivirakenteiden entistämiseksi, jotka raken- 4 94127 teet ovat menettäneet osan kiviaineksestaan. Menetelmälle on tunnusomaista, että 3.1. muotoiltavissa olevaa massaa, joka koostuu alifaattisesta isosyanaatista ja yhdestä tai useammasta 5 isosyanaatin suhteen inertistä liuottimesta samoin kuin mineraaliaineosista, levitetään rakenteen vaurioituneille kohdille, jolloin 3.2. isosyanaatin pitoisuus, laskettuna isosyanaatista ja liuottimesta koostuvasta liuoksesta, on 8 - 30 10 paino-% ja liuottimen osuus vastaavasti 92 - 70 paino-%, ja 3.3. massa kovettuu sitten kosteuden vaikutuksesta muodostaen kiveä korvaavaa ainesta.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettävä iso-15 syanaatti on edullisesti polyisosyanaattiesipolymeeri, jota on kaupallisesti saatavissa esimerkiksi nimellä Desmodur E (NCO-pitoisuus: 8,5 % ± 0,3 %; ekvivalenttipa!-no: noin 494; leimahduspiste DIN EN 53:33 °C; tiheys 20 °C DIN 53217: 0,99 g/cm3). Tällainen polyisosyanaattiesipoly-20 meeri sisältää reaktiokykyisiä isosyanaattiryhmiä, jotka pystyvät reagoimaan ilman kosteuden kanssa ja muodostavat tällöin polymeerejä.
Reaktiivisten NCO-ryhmien osuus on edullisesti noin 8,5 % ja ekvivalenttipaino on edullisesti noin 500.
25 Huomautettakoon kuitenkin, että keksinnön mukaises sa menetelmässä voidaan käyttää muitakin polyisosyanaat-tiesipolymeereja, jotka kivirakenteeseen tuomisen jälkeen polymeroituvat ja kovettuvat siten.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettävien 30 liuottimien tulee olla polyisosyanaattiesipolymeerin suhteen inerttejä liuottimia.
Siten käytettävissä on lukuisia liuottimia.
Edulliset liuottimet valitaan sellaisten näkökohtien kuin vähäisen myrkyllisyyden, huokeuden, hyvien liuo- • · 94127 5 tusominaisuuksien, kivimateriaalin hyvän kostutuksen jne. perusteella.
Edullisia liuottimia ovat ksyleeni, metyyli-isobu-tyyliketoni, liuotinnafta, tolueeni, etyyliasetaatti, iso-5 butyyliasetaatti, asetoni ja metoksipropyyliasetaatti.
Alifaattisella isosyanaatilla tehtävään käsittelyyn voidaan tietenkin käyttää myös liuotinyhdistelmiä.
Edullisia liuotinseoksia ovat esimerkiksi seuraa- vat: 10 1) 30 paino-osaa ksyleeniä ja 100 paino-osaa metyy li-isobutyyliketonia 2) 250 paino-osaa isobutyyliasetaattia, 180 paino-osaa ksyleeniä ja 350 paino-osaa liuotinnaftaa.
3) 250 paino-osaa metyyli-isobutyyliketonia, 15 180 paino-osaa ksyleeniä ja 350 paino-osaa liuotinnaftaa.
4) 30 paino-osaa ksyleeniä, 80 paino-osaa asetonia ja 80 paino-osaa isobutyyliasetaattia.
5) 100 paino-osaa etyyliasetaattia, 70 paino-osaa tolueenia ja 30 paino-osaa asetonia.
20 6) 100 paino-osaa tolueenia, 30 paino-osaa asetonia ja 30 paino-osaa metoksipropyyliasetaattia.
Keksinnön mukainen menetelmä rakenteiden käsittelemiseksi voidaan jakaa menetelmiin, joiden tarkoituksena on ainoastaan vielä vaurioitumattomien rakenteiden suojaa-25 minen ja lisäksi menetelmiin jo vaurioituneiden rakenteiden korjaamiseksi ja lopuksi menetelmiin pahasti vaurioituneiden rakenteiden entistämiseksi.
Tämän jaon mukaisesti keksinnön mukaisen menetelmän piiriin kuuluu nk. rakenteen hydrofobisointi, jossa raken-30 teen pinta tehdään hydrofobiseksi levittämällä sille liuosta, joka koostuu 1-10 paino-osasta alifaattista isosyanaattia ja 99 - 90 paino-osasta sen suhteen inerttiä liuotinta tai sen suhteen inerttiä liuotinyhdistelmää.
Tämän toimenpiteen seurauksena isosyanaatti tunkeu-35 tuu muutaman mm: n syvyydelle kivimateriaaliin. Liuotin haihtuu ja isosyanaatti reagoi kosteuden kanssa, jolloin muodostuu polymeerikalvo, joka peittää kiven pinnan ja 6 94127 koko kapillaarijärjestelmän, nimittäin kapillaarien seinämät, mainitulta syvyydeltä polymeerikalvolla.
Itse kapillaarit pysyvät kuitenkin avoimina, siten kivimateriaalin höyryndiffusointikyky säilyy mitä suurim-5 malta osin.
Tällä tavalla saadaan aikaan pinnan muuttuminen hydrofobiseksi, joka aiheuttaa kiven muuttumisen vettä hylkiväksi. Sade ja sen mukana tuleva lika poistuvat siten kiveltä pisaroina, eikä itse likaa enää kerry kivelle.
10 Siten poistetaan elinmahdollisuudet mikro-organismeilta, jotka aineenvaihduntatuotteidensa seurauksena aiheuttavat kivirakenteen alkuhajoamisen ja antavat siten edellytyksen lisäkosteuden ja -lian sisääntunkeutumiselle ja ilman sisältämien haitallisten aineiden vaikutukselle.
15 Hydrofobisointiin tarvittava isosyanaattipitoisuus liuottimessa riippuu kivimateriaalin kapillaarijärjestelmän koosta. Kiven hyvin karkea rakenne vaatii olennaisesti suurempaa isosyanaattipitoisuutta liuoksessa kuin hienojakoinen kapillaarirakenne.
20 Liuoksen väkevyys on siksi tarkoituksenmukaista määrittää empiirisin kokein.
Jo vaurioituneiden rakenteiden korjaamiseksi levitetään keksinnön mukaisesti liuosta, joka sisältää 3 -15 paino-% alifaattista isosyanaattia ja 97 - 85 paino-% 25 sen suhteen inerttiä liuotinta tai sen suhteen inerttejä liuotinseoksia.
Tämä liuos tunkeutuu huokosiin, peittää kapillaarien seinämät polymeerikalvolla ja vahvistaa siten jo vaurioitunutta kivirakennetta. Itse kapillaarit säilyvät kui-30 tenkin koskemattomina ja ovat käytettävissä kivessä tapah-* ' tuvan höyryn diffuusioon.
Keksinnön mukaisen menetelmän yhteydessä ei muodostu suljettua pintakerrosta eikä myöskään tapahdu suoraa kemiallista reaktiota itse kivimateriaalin kanssa. Kuoret-35 tumista ei tapahdu.
il 94127 7
Keksinnön mukaisella menetelmällä aikaansaatu lujittuminen on enemminkin seurausta yksinomaan tunkeutumisesta kapillaaritiloihin ja kapillaarien seinämien peit-tymisestä polymeerikalvolla, josta seuraa, että kivilajil-5 la ei ole mitään merkitystä keksinnön mukaisen menetelmän kannalta eikä se toisin kuin tunnetun piihappoesterimene-telmän yhteydessä aseta mitään rajoitusta keksinnön mukaiselle menetelmälle.
Pahasti vaurioituneiden rakenteiden entistäminen 10 tapahtuu keksinnön mukaisen menetelmän mukaisesti levittämällä muotoiltavissa olevaa massaa, joka koostuu liuoksesta, joka sisältää 3-70 paino-% alifaattista isosyanaattia ja 97 - 30 paino-% sen suhteen inerttiä liuotinta tai sen suhteen inerttiä liuotinseosta ja mineraaliaine-15 osista. Edullinen pitoisuusalue on 8 - 30 paino-% isosyanaattia ja 92 - 70 paino-% liuotinseosta.
Tällä tavalla levitetyn muotoiltavissa olevan kivi-korvausmassan ollessa kyseessä liuotin haihtuu ja jäljelle jäävä isosyanaatti kovettuu kosteuden vaikutuksesta ja 20 kovettunut massa korvaa siten jo hävinneen kiviaineksen, jolloin on tarkoituksenmukaista muotoiltavissa olevassa massassa käytettävien mineraaliaineosien valinnan kautta huolehtia siitä, että siten korvattujen kivenosien ulkonäkö on samanlainen kuin muun kiven.
25 Keksinnön mukaisessa menetelmässä voidaan liuosten levittämiseen käyttää sinänsä tunnettuja menetelmiä. Hyd-rofobisointiin voidaan käyttää suihkutusta, sivelyä tai huuhtelua. Jo vahingoittuneiden rakenteiden korjaamisessa tulee sen sijaan kyseeseen liotus liuoksessa tai ellei 30 tämä ole mahdollista rakenteen koon vuoksi, useaan kertaan tehtävä sively tai suihkutus tai levitys juoksevan kalvon avulla (huuhtelu).
Keksintöä valaistaan lähemmin seuraavin esimerkein ja testataan samalla saatujen keksinnön mukaisella mene-35 telmällä käsiteltyjen kivinäytteiden ominaisuuksia käsit- • 8 94127 telemättömien kivinäytteiden ominaisuuksiin verrattuina ja esitetään tulokset.
Esimerkki 1
Mekaaniset murtotestit 5 Murtokokeisiin leikattiin Söskutin pehmeästä kalk- kilohkokivestä kappaleita, joiden mitat olivat 4 x 4 x 16 cm. Näytekappaleet kyllästettiin kapillaarivaikutuksen seurauksena liuoskerroksesta tapahtuvan imeytymisen kautta ja testattiin käsittelyn jälkeen verrattuna käsittelemät-10 tömiin näytteisiin.
Söskutin lohkokivellä tehty koe Käsittelemä- Käsittely polyisosyanaattiesipolymeerin 15 tön näyte- liuoksella seoksessa, joka sisältää kappale 50 paino-% ksyleeniä ja 50 paino-% metyy li -isobutyyliketonia
Liuoksen väke- Lisäys (%) δ 2? vyys (paino-%) δ "fe δ & 20 8,1 32,5 10 30,2 47,6 276 46
Soskutin kivilouhoksen pintakerroksesta otettu lohkokivi Käsittelemä- Käsittely polyisosyanaattiesipolymeeri-tön näyte- liuoksella 25 kappale
Liuoksen väke- Lisäys (%) δ b vyys (paino-%) δ b> δ 8,0 30 10 32 48 300 60 30 6 = Taivutusvetolujuus fc = Puristuslujuus
Esimerkki 2
Rapautuneen Söskutin pehmeän kalkkilohkokiven kulu-miskestävyyden tutkiminen Böhmin menetelmällä • Lohkokivikappaleiden pintaan imeytettiin liuosta, 35 joka sisälsi 12 % polyisosyanaattiesipolymeeria seoksessa, joka sisälsi 50 paino-% ksyleeniä ja 50 paino-% metyyli-isobutyyliketonia, jolloin liuos tunkeutui kiveen kapillaarivaikutuksen seurauksena.
II
94127 9
Siten käsitellylle kivinäytteelle ja käsittelemättömälle kivinäytteelle tehtiin kulumiskestävyystesti Böhmin menetelmällä. Tällöin saatiin seuraavat tulokset: 5 Ennen kulu- Kulutusko- Erotus Lisäys tuskoetta keen jälkeen
Massa Pak- Massa Pak- Massa Pak- (%) (g) suus (g) suus (g) suus (mm) (mm) (mm) 10 Käsittelemätön 382,7 41,3 285,8 31,2 96,9 10,1 35 Käsitelty 332,4 40,6 275,8 34,0 56,6 6,6
Esimerkki 3 15 Söskutin pehmeässä kalkkilohkokivessä tapahtuvan höyryn diffuusion tutkiminen
Kokeet perustuivat siihen, että määritettiin kos-teusmäärä, joka sitoutui CaCl2:iin ilmasta, joka diffusoi-tui kiekon muotoisen näytekappaleen läpi, jonka läpimitta 20 oli 7 cm. Näytteiden käsittelyyn käytetyt polyisosyanaat-tiesipolymeeriliuokset sisälsivät 15 paino-% esipolymeeria seoksessa, joka koostui 50 paino-%:sta ksyleeniä ja 50 p-aino-%:sta metyyli-isobutyyliketonia. Lohkokivikiekot imivät liuosta kapillaarivaikutuksen seurauksena.
25 Saatiin seuraavat tulokset:
Parametri CaCl2:n mas- Höyryn diffuu-
Kokeen Paksuus san kasvu sion vähenemi-kesto (h) (cm) (g) nen (%) 30 Käsittelemätön 984 2,20 19,5 Käsitelty 984 2,23 15,9 18,5 94Ί27 10
Esimerkki 4 Jäätyrnisenkeston tutkiminen Söskutin pehmeästä kalkkilohkokivestä valmistettiin kappaleita, joiden koko on 4 x 4 x 16 cm ja valmistettiin 5 samanlaisia näytekappaleita kivenkorvausmateriaalin testaamista varten.
Käsittelyyn käytetty liuos sisälsi 12 paino-% poly-isosyanaattiesipolymeeria seoksessa, jossa oli 50 paino-% ksyleeniä ja 50 paino-% metyyli-isobutyyliketonia ja 10 näytekappale imi esipolymeerin liuoksesta kapillaarivaiku-tuksen seurauksena.
Testausmenetelmä:
Mitattiin syklien, joissa tehtiin jäädytys lämpötilassa -20 °C ja sulatus +20 °C:eisessa vedessä, lukumäärä.
15 Verrattiin syklimäärää, jonka kappale kesti vaurioitumatta.
Söskutin pehmeän kalkkikiven jäätymisenkesto parani 60 % keksinnön mukaisella liuoksella tehdyn käsittelyn seurauksena.
20 Esimerkki 5
Veden vastaanoton määrittäminen
Kussakin kokeessa pidettiin vedessä viittä yhtä suuriksi leikattua kappaletta Ihrlen hiekkakiveä ja Udel-fangin hiekkakiveä käsittelemättöminä ja kyllästettyinä 25 keksinnön mukaisella 6-paino-%:isella polyisosyanaattiesi-polymeeriliuoksella seoksessa, jossa oli 50 paino-% ksyleeniä ja 50 paino-% metyyli-isobutyyliketonia.
Tulokset annetaan seuraavassa: « t
II
94127 11
Ihrlen hiekkakivi (käsittelemätön) Näytteen Massa (g) Kuivauk- Mitat (mm) nro Vedessäpitoaika (vrk) sen jäi- Pi- Le- Kor- 5 5678 keen tuus veys keus 1 314,33 314,40 314,54 314,54 294,10 52 52 52 2 312,63 312,73 312,82 312,82 292,05 52 52 51 3 310,98 311,09 311,22 311,22 290,73 51 51 52 10 4 310,17 310,33 310,39 310,39 289,51 51 51 52 5 309,47 309,66 309,78 309,78 289,58 51 51 52 Näytteen Massa (g) Irtoti- Veden vast.otto 15 nro Kui- Vedellä Veden hevs (kg/ (p-%) (til-%) vana kylläs. vast.otto dm^) _"a_____ 1 294,10 314,54 20,44 2,09 6,95 14,54 2 292,05 312,82 20,77 2,12 7,11 15,06 3 290,73 311,22 20,49 2,15 7,05 15,15 20 4 289,51 310,39 20,88 2,14 7,21 15,44 5 289,58 309,78 20,20 2,14 6,98 14,94 ·, 25 Ihrlen hiekkakivi (kyllästetty keksinnön mukaisella liuoksella) Näytt. Massa (g) Kuivauk- Mitat (mm) nro Vedessäpitoaika (vrk) sen jäi- Pi- Le- Kor-5 g 7 g keen tuus veys keus 30 ______________ 1a 297,49 297,67 297,86 297,86 292,88 52 51 51 2a 297,65 297,84 298,02 298,02 292,93 52 51 51 3a 297,04 297,18 297,31 297,31 292,72 52 51 51 4a 293,58 293,70 293,84 293,85 289,40 52 51 50 35 5a 292,39 292,54 292,66 292,66 288,14 52 51 50 12 941 27 Näytt. Massa (g) Irtoti- nro Kui— Vedellä Veden heys Veden vast.otto vana kylläs. vast.otto (kg/dm3) (p— %) (til-%)
W
a 5 1a 292,88 297,86 4,98 2,17 1,70 3,68 2a 292,93 298,02 5,09 2,17 1,74 3,76 3a 292,72 297,31 4,59 2,16 1,57 3,39 4a 289,46 293,85 4,45 2,18 1,54 3,36 5a 288,14 292,66 4,52 2,17 1,57 3,41 10
Keskiarvo: 1,62 3,52
Udelfangin hiekkakivi (käsittelemätön) Näytt. Massa (g) Kuivauk- Mitat (nai) ö nro Vedessäpitoaika (vrk) sen jäi- Pi- Le- Kor- ^ ^ keen tuus veys keus 1 277,61 277,90 278,07 278,07 256,11 51 51 50 2 277,37 277,60 277,77 277,77 256,47 51 51 50 20 3 281,17 281,41 281,66 281,66 261,53 51 51 50 4 274,53 274,85 275,05 275,05 251,95 51 51 50 5 269,33 269,61 269,81 269,81 245,43 51 51 50 : 25 Näytt. Massa (g) Irtoti- Veden vast.otto nr° Kui- Vedellä Ved*n ^ 3, (p"5) vana kylläs. vast.otto (kg/dm^j a 1 256,11 278,07 21,96 1,97 8,57 16,87 2 256,47 277,77 21,30 1,97 8,31 16,38 30 3 261,53 281,66 20,13 2,01 7,70 15,48 4 251,95 275,05 23,10 1,94 9,17 17,76 5 245,43 269,81 24,38 1,89 9,93 18,75
Keskiarvo: 8,74 17,05
II
13 ί Δ 7
Udelfangin hiekkakivi (kyllästetty keksinnön mukaisella liuoksella) Näytt. Massa (g) Kuivauk- Mitat (mm) nro Vedessäpitoaika (vrk) sen jäi- Pi- Le- Kor-5 5678 keen tuus veys keus 1a 270,09 270,49 270,85 271,10 267,12 50 50 51 2a 248,19 248,95 249,61 250,47 243,10 50 50 51 3a 251,81 252,38 252,80 253,20 248,26 50 50 51 10 4a 250,56 250,92 251,14 251,50 247,89 50 50 51 5a 250,01 250,80 251,38 252,08 245,25 50 50 51 Näytt. Massa (g) Irtoti- Veden vast.otto nro Kui- Vedellä Veden heys (p-%) (til-%) 15 vana kyllas. vast.otto (kg/dir^)
W
_a______ 1a 267,12 271,10 3,98 2,1o 1,49 3,12 2a 243,10 250,47 7,37 1,91 3,03 5,78 3a 248,26 253,20 4,94 1,95 1,99 3,87 20 4a 247,89 251,50 3,61 1,94 1,46 2,83 5a 245,25 252,00 6,75 1,92 2,75 5,29
Keskiarvo: 2,14 4,18 | 25 Esimerkki 6
Quervainin mukainen muunnettu kiteytymistesti Käytettiin samanlaisia Udelfangin hiekkakivestä valmistettuja näytekappaleita kuin esimerkissä 5 (viisi käsittelemätön kappaletta ja viisi kappaletta, jotka oli 30 käsitelty keksinnön mukaisella liuoksella esimerkissä 5 kuvatulla tavalla). Kappaleille tehtiin Quervainin mukainen kiteytymistesti käyttämällä 10-%:ista natriumsulfaat-tiliuosta.
Käsittelemättömissä näytteissä havaittiin 10 syklin 35 jälkeen hiekan irtoamista, kun taas käsiteltyjen näytekappaleiden kohdalla ei esiintynyt muutoksia edes 20 syklin jälkeen.
Claims (7)
1. Menetelmä avohuokoisten kivirakenteiden tekemiseksi hydrofobisiksi, joita rakenteita ympäristövaikutuk- 5 set ja/tai mikro-organismit eivät ole vahingoittaneet, tunnettu siitä, että 1.1. liuosta, joka koostuu alifaattisesta isosyanaatista ja yhdestä tai useammasta isosyanaatin suhteen inertistä liuottimesta, levitetään rakenteelle suihkutta- 10 maila, sivelemällä tai huuhtomalla, jolloin 1.2. isosyanaatin pitoisuus liuoksessa on ennalta säädetty alueelle 1-10 paino-% ja vastaavasti liuottimen osuus alueelle 99 - 90 paino-% rakenteen avoimen kapillaa-rirakenteen koon mukaan sillä tavalla, että liuos kovettuu 15 kosteuden vaikutuksen jälkeen muodostaen polymeerikalvon kapillaarien seinämien pinnoille ja säilyttäen höyryn dif-fuusiokyvyn kapillaarijärjestelmässä.
2. Menetelmä ympäristövaikutusten ja/tai mikro-organismien vahingoittamien avohuokoisten kivirakenteiden 20 lujittamiseksi, tunnettu siitä, että 2.1. liuosta, joka koostuu alifaattisesta isosyanaatista ja yhdestä tai useammasta isosyanaatin suhteen inertistä liuottimesta, levitetään rakenteelle imeyttämällä, huuhtomalla tai useaan kertaan suihkuttamalla tai si-: 25 velemällä, jolloin 2.2 isosyanaatin pitoisuus liuoksessa on ennalta säädetty alueelle 3-15 paino-% ja vastaavasti liuottimen osuus alueelle 97 - 85 paino-% rakenteen avoimen kapillaa-rirakenteen koon mukaan sillä tavalla, että liuos kosteu- 30 den vaikutuksen jälkeen peittää kapillaarien seinämät po-lymeerikalvolla ja kovettuu ja lujittaa vaurioituneen kivirakenteen säilyttäen höyryn diffuusiokyvyn kapillaari-j ärj estelmässä.
3. Menetelmä ympäristövaikutusten ja/tai mikro- 35 organismien pahasti vahingoittamien avohuokoisten kivira- II 94127 kenteiden entistämiseksi, jotka rakenteet ovat menettäneet osan kiviaineksestaan, tunnettu siitä, että 3.1. muotoiltavissa olevaa massaa, joka koostuu alifaattisesta isosyanaatista ja yhdestä tai useammasta 5 isosyanaatin suhteen inertistä liuottimesta samoin kuin mineraaliaineosista, levitetään rakenteen vaurioituneille kohdille, jolloin 3.2. isosyanaatin pitoisuus, laskettuna isosyanaatista ja liuottimesta koostuvasta liuoksesta, on 8-30 10 paino-% ja liuottimen osuus vastaavasti 92 - 70 paino-%, ja 3.3. massa kovettuu sitten kosteuden vaikutuksesta muodostaen kiveä korvaavaa ainesta.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen mene- 15 telmä, tunnettu siitä, että alifaattisena isosyanaattina käytetään polyisosyanaattiesipolymeeria.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään polyisosyanaattiesipolymeeria, joka sisältää noin 8,5 paino-% reaktiokykyisiä
20 NCO-ryhmiä.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liuotin koostuu ksy-leenistä, metyyli-isobutyyliketonista, liuotinnaftasta, tolueenista, etyyliasetaatista, isobutyyliasetaatista, 25 asetonista tai metoksipropyyliasetaatista joko yksinään tai seoksena.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään jotakin seuraavista liuotinseoksista: 30 30 paino-osaa ksyleeniä ja 100 paino-osaa metyyli- isobutyy1iketönia; 250 paino-osaa isobutyyliasetaattia, 180 paino-osaa ksyleeniä ja 350 paino-osaa liuotinnaftaa; 250 paino-osaa metyyli-isobutyyliketonia, 180 pai- 35 no-osaa ksyleeniä ja 350 paino-osaa liuotinnaftaa; 94127 30 paino-osaa ksyleeniä, 80 paino-osaa asetonia ja 80 paino-osaa isobutyyliasetaattia; 100 paino-osaa etyyliasetaattia, 70 paino-osaa to-lueenia ja 30 paino-osaa asetonia; 5 100 paino-osaa tolueenia, 30 paino-osaa asetonia ja 30 paino-osaa metoksipropyyliasetaattia. II 94127
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE19873712967 DE3712967A1 (de) | 1987-04-16 | 1987-04-16 | Verfahren zum schutz, zur sanierung und restaurierung von steinernen bauwerken, denkmaelern und dergleichen |
DE3712967 | 1987-04-16 | ||
PCT/DE1988/000226 WO1988007982A1 (en) | 1987-04-16 | 1988-04-12 | Process for protection, reconstitution and restoration of stone buildings, monuments and similar |
DE8800226 | 1988-04-12 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI894835A0 FI894835A0 (fi) | 1989-10-12 |
FI94127B true FI94127B (fi) | 1995-04-13 |
FI94127C FI94127C (fi) | 1995-07-25 |
Family
ID=6325787
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI894835A FI94127C (fi) | 1987-04-16 | 1989-10-12 | Menetelmä kivisten rakennusten, muistomerkkien ja niiden kaltaisten kohteiden suojaamiseksi, korjaamiseksi ja entistämiseksi |
Country Status (11)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0287026B1 (fi) |
AT (1) | ATE58365T1 (fi) |
AU (1) | AU600357B2 (fi) |
CA (1) | CA1314361C (fi) |
CS (1) | CS270584B2 (fi) |
DD (1) | DD281216A5 (fi) |
DE (2) | DE3712967A1 (fi) |
ES (1) | ES2019117B3 (fi) |
FI (1) | FI94127C (fi) |
PL (1) | PL150756B1 (fi) |
WO (1) | WO1988007982A1 (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FR2643899B1 (fr) * | 1989-03-01 | 1992-11-20 | Crea Eric | Renovation du marbre et pierre exterieurs |
Family Cites Families (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE1194754B (de) * | 1963-10-09 | 1965-06-10 | Hoechst Ag | Hydrophobierungsmittel fuer Bautenschutz |
FI237174A (fi) * | 1973-08-10 | 1975-02-11 | Nya Asfalt Ab | |
DE2713857A1 (de) * | 1977-03-29 | 1978-10-12 | Sager & Woerner | Verfahren zum impraegnieren der oberflaeche von mineralischen geformten baustoffen und mittel zur durchfuehrung des verfahrens |
AT351997B (de) * | 1977-12-01 | 1979-08-27 | Bartak Gottlieb | Isolierfluessigkeit zum nachtraeglichen isolieren von mauerwerk gegen aufsteigende fluessigkeit |
DE3135941A1 (de) * | 1981-09-10 | 1983-03-24 | Misawa Homes K.K., Tokyo | Verfahren zur oberflaechenbehandlung von bauteilen aus leichtbau-porenbeton |
DE3629061A1 (de) * | 1986-08-27 | 1988-03-03 | Bayer Ag | Impraegniermittel und seine verwendung |
JPH0755851B2 (ja) * | 1987-02-20 | 1995-06-14 | 宇部興産株式会社 | 高強度セメント硬化体及びその製造方法 |
-
1987
- 1987-04-16 DE DE19873712967 patent/DE3712967A1/de active Granted
-
1988
- 1988-04-11 CA CA000563773A patent/CA1314361C/en not_active Expired - Fee Related
- 1988-04-12 ES ES88105787T patent/ES2019117B3/es not_active Expired - Lifetime
- 1988-04-12 AT AT88105787T patent/ATE58365T1/de not_active IP Right Cessation
- 1988-04-12 AU AU15479/88A patent/AU600357B2/en not_active Ceased
- 1988-04-12 EP EP88105787A patent/EP0287026B1/de not_active Expired - Lifetime
- 1988-04-12 DE DE8888105787T patent/DE3861045D1/de not_active Expired - Lifetime
- 1988-04-12 WO PCT/DE1988/000226 patent/WO1988007982A1/de active IP Right Grant
- 1988-04-15 CS CS882587A patent/CS270584B2/cs unknown
- 1988-04-15 DD DD88314798A patent/DD281216A5/de not_active IP Right Cessation
- 1988-04-15 PL PL1988271855A patent/PL150756B1/pl unknown
-
1989
- 1989-10-12 FI FI894835A patent/FI94127C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
CS258788A2 (en) | 1989-11-14 |
AU600357B2 (en) | 1990-08-09 |
FI94127C (fi) | 1995-07-25 |
EP0287026B1 (de) | 1990-11-14 |
WO1988007982A1 (en) | 1988-10-20 |
EP0287026A1 (de) | 1988-10-19 |
DD281216A5 (de) | 1990-08-01 |
PL271855A1 (en) | 1989-02-06 |
ATE58365T1 (de) | 1990-11-15 |
PL150756B1 (en) | 1990-06-30 |
CA1314361C (en) | 1993-03-16 |
ES2019117B3 (es) | 1991-06-01 |
DE3712967A1 (de) | 1988-12-22 |
CS270584B2 (en) | 1990-07-12 |
FI894835A0 (fi) | 1989-10-12 |
AU1547988A (en) | 1988-11-04 |
DE3712967C2 (fi) | 1989-04-13 |
DE3861045D1 (de) | 1990-12-20 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
Medeiros et al. | Efficacy of surface hydrophobic agents in reducing water and chloride ion penetration in concrete | |
Sugiyama et al. | Determination of chloride diffusion coefficient and gas permeability of concrete and their relationship | |
CN110015877B (zh) | 一种透水混凝土 | |
KR100596024B1 (ko) | 다공질 건축자재 및 건축요소의 실링방법 | |
Robnett et al. | Effect of lime treatment on the resilient behavior of fine-grained soils | |
Gauri et al. | Reactivity of treated and untreated marble specimens in an SO 2 atmosphere | |
CA1290561C (en) | Inhibiting corrosion in reinforced concrete | |
FI94127B (fi) | Menetelmä kivisten rakennusten, muistomerkkien ja niiden kaltaisten kohteiden suojaamiseksi, korjaamiseksi ja entistämiseksi | |
US5238616A (en) | Method for protecting renovating and restoring stone, structures, monuments and the like | |
Yarbasi et al. | Freezing-thawing behavior of clayey soils reinforced with pine tree sawdust and marble dust | |
JPH0635352B2 (ja) | セメント系材料の劣化防止施工方法 | |
DE2713857A1 (de) | Verfahren zum impraegnieren der oberflaeche von mineralischen geformten baustoffen und mittel zur durchfuehrung des verfahrens | |
Mayfield et al. | Properties of pelletized blastfurnace slag concrete | |
KR100915422B1 (ko) | 콘크리트 구조물의 균열 보수용 조성물 | |
Basheer et al. | Durability of surface treated concrete | |
Bakir | Experimental Study of the Effect of Curing Mode on Concreting in Hot Weather. | |
Bruchertseifer et al. | Long-term exposure of treated natural stone. Development and first results of a testing concept | |
Van Tittelboom et al. | Bacteria protect and heal concrete and stone | |
Sasse et al. | Development and optimization of impregnation materials | |
Weiss et al. | Laboratory evaluation of consolidation treatment of Massillon (Ohio) sandstone | |
EA002173B1 (ru) | Способ изоляции и упрочнения строительных конструкций и композиция для его осуществления | |
Jansen et al. | Polyurethane prepolymers for the protection and conservation of natural stones | |
DE3830017A1 (de) | Verfahren und mittel zur steinkonservierung | |
RU2021533C1 (ru) | Профилактический состав для предотвращения выдувания мелкодисперсных материалов | |
SU1578242A1 (ru) | Способ возведени бетонного покрыти в услови х жаркого климата |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: RABE, JUERGEN WALTER |