FI94041C - Voimansiirtojärjestelmä - Google Patents
Voimansiirtojärjestelmä Download PDFInfo
- Publication number
- FI94041C FI94041C FI915263A FI915263A FI94041C FI 94041 C FI94041 C FI 94041C FI 915263 A FI915263 A FI 915263A FI 915263 A FI915263 A FI 915263A FI 94041 C FI94041 C FI 94041C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- power transmission
- coupling
- vehicle
- speed range
- hydraulic
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60K—ARRANGEMENT OR MOUNTING OF PROPULSION UNITS OR OF TRANSMISSIONS IN VEHICLES; ARRANGEMENT OR MOUNTING OF PLURAL DIVERSE PRIME-MOVERS IN VEHICLES; AUXILIARY DRIVES FOR VEHICLES; INSTRUMENTATION OR DASHBOARDS FOR VEHICLES; ARRANGEMENTS IN CONNECTION WITH COOLING, AIR INTAKE, GAS EXHAUST OR FUEL SUPPLY OF PROPULSION UNITS IN VEHICLES
- B60K17/00—Arrangement or mounting of transmissions in vehicles
- B60K17/34—Arrangement or mounting of transmissions in vehicles for driving both front and rear wheels, e.g. four wheel drive vehicles
- B60K17/356—Arrangement or mounting of transmissions in vehicles for driving both front and rear wheels, e.g. four wheel drive vehicles having fluid or electric motor, for driving one or more wheels
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Transportation (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Control Of Fluid Gearings (AREA)
- Motor Power Transmission Devices (AREA)
Description
94041
VOIMANSIIRTOJÄRJESTELMÄ - KRAFTÖVERFÖRINGSSYSTEM
Keksintö kohdistuu patenttivaatimuksen 1 mukaiseen järjestelmään ajoneuvon tai työkoneen voimansiirron johtamiseksi moottorilta pyörille.
Työkoneissa tunnetaan yleisesti hydrauliset napamoottorit, jotka suoraan toimivat pyörien tukilaakerina ja kiinnitys-laippana ja pyörittävät pyöriä. Ko. tavalla on helposti järjestettävissä veto sekä kääntyville että kiinteäsuuntaisille pyörille. Hydraulista voimansiirtoa käytetään yleensä hitaasti liikkuvissa työkoneissa, joissa hydraulista järjestelmää tarvitaan moneen muuhunkin käyttöön. Hydraulimoottorin pyörimisnopeutta säädetään nestevirtausta muuttamalla.
Hydraulimoottori ei sovellu kovin suurelle pyörimisnopeusalu-eelle siten, että hyötysuhde säilyisi hyvänä. Hydraulimootto-rilla pitää olla suuri vääntö pienillä nopeuksilla, etenkin työkonekäytössä ja kun samalla moottorirakenteella usein pitäisi kuljettaa ajoneuvoa tiellä suuremmilla nopeuksilla, ei * hyötysuhde säily enää hyvänä, eikä ole mekaanisen voimansiir ron luokkaa.
Keksinnön mukaisella järjestelmällä saavutetaan ratkaiseva parannus edellä esitettyyn epäkohtaan nähden. Keksinnölle on . tunnusmerkillistä se, mitä on esitetty patenttivaatimuksissa.
Keksinnön tärkeimpänä etuna voidaan pitää, että hydraulipum-pun ja hydraulimoottorien erilaisilla kytkentätavoilla saadaan hidas nopeus ja useita pyöriä vetämään suurehkolla vään-tömomentilla ja muuttamalla kytkentää niin, että vetävää hydraul imoottor ia kohti tulee suurempi nestevirta, saadaan vetävien pyörien nopeutta kasvatettua ja suurin nopeus saavutetaan kun moottorilta johdetaan voimansiirto mekaanisesti vetäviin pyöriin ja ohitetaan hydraulinen järjestelmä. Mekaaninen voimansiirto toteutetaan yksinkertaisesti hammaskytken-nällä, jolloin tavanomainen moottorin jäljessä sijaitseva kytkin voidaan jättää pois. Voimansiirtojärjestelmän vaurioi- 2 94041 tuminen kytkentätapahtumassa estetään hammaskytkimessä olevalla rakenteella, joka estää vääräaikaisen kytkennän.
Keksintöä selitetään seuraavassa lähemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa
Kuvio 1 esittää ajoneuvon voimansiirtojärjestelmää kaaviol-lisesti.
Kuvio 2 esittää teloilla varustetun ajoneuvon voimansiirto-järjestelmää kaaviollisesti.
Kuvio 3 esittää mekaanisen voimansiirron kytkintä.
Kuvio 4 esittää kytkennän estotapaa.
Kuviossa 1 on nelipyöräinen työkone, jonka kaikki pyörät saadaan vetäviksi. Työkoneen molemmilla kääntyvillä pyörillä on omat napamoottorit 7 ja 8 ja hydraulimoottori 6 on kytketty pyörittämään vaihteen 10 ja tasauspyörästön 11 välityksellä työkoneen toisen pään pyöriä. Moottori 1 voi pyörittää sekä hydraulipumppuja 4 ja 5 että vaihteen 2 kautta mekaanista voimansiirtoa 3,11. Hydraulipumppujen 4 ja 5 ja hydraulmoottorien 6,7 ja 8 välille voidaan venttiilin 12 avulla muodostaa erilaisia kytkentöjä. Kuviossa on venttiilin 12 kytkentä A, missä kaikki pyörät vetävät. Pumpun 4 tuotto menee kääntyvien pyörien napamoottoreilie 7 ja 8 ja pumpun 5 tuotto menee moottorille 6, josta vaihteen 10 ja tasauspyörästön 11 kautta pyörille. Tällä kytkennällä saadaan työkoneelle hidas liike ja suuri vääntömomentti pyöriin.
Kun venttiili 12 siirretään toiseen asentoon B, menee kummankin pumpun 4,5 yhteinen tuotto moottorille 6, jonka pyörimisnopeus tällöin olennaisesti kasvaa. Työkoneella saavutetaan täten korkeampi nopeusalue käyttämällä pelkästään tasauspyörästön kautta vetäviä pyöriä.
Kun moottori 1 kytketään vaihteen 2 ja kytkimen 3 avulla suoraan tasauspyörästön 11 kautta vetäviin pyöriin ja kytketään hydraulipumput 4 ja 5 irti, saadaan korkein nopeusalue, jota käytetään tieäjossa. Hydraulimoottoreiden avulla työkoneen vauhti pitää saada sellaiseksi, että kytkentä kytkimellä 3 3 94041 voidaan suorittaa. Työkoneen vauhti pitää olla sellainen, että moottorin pyörimisnopeutta ei tarvitse kytkennän onnistumiseksi pudottaa alle sen alueen, jolla moottoria saa ja suositellaan kuormitettavan.
Kuviossa 2 on työkone varustettu teloilla 9. Kuviossa on esitetty esimerkinomainen kytkentä, missä moottori 1 käyttää kahta hydraulipumppua 4 ja 5, joiden tuotto erikseen menee napamoottoreille 7 ja 8. Kummankin pumpun tuottoa säätämällä tai nestevirtausta kuristamalla tai jopa pyörittämällä napa-moottoreita 7 ja 8 eri suuntiin, voidaan työkonetta ohjata napamoottoreiden pyörimistä erikseen säätämällä. Myös tässä esimerkissä hydraulimoottorin 6 avulla tai mekaanisella voimansiirrolla voidaan tasauspyörästön kautta välittää veto teloille. Tasauspyörästön olemassaolo on erittäin olennainen juuri teloja käytettäessä, sillä tasauspyörästön kautta välitetty veto ei häiritse napamoottorien 7 ja 8 avulla suoritettavaa ohjausta.
Kuviossa 3 on esitetty mekaaninen kytkin, jolla voimansiirto kytketään akselien 20 ja 23 välille. Akselin 20 päällä on uraholkki 19, joka suorittaa kytkennän liukumalla vasemmalle kytkennän estorenkaan 14 hampaiden yli toisen akselin 23 hampaiden 13 päälle. Akselin 20 pinnalla on myös suora uritus tai hammastus 22, joka siirtää väännön hoikkiin 19. Hoikissa * 19 on vastaava uritus 15. Hoikkia 19 liu'utetaan pienellä voimalla työntämällä akselin 24 ja rullan 18 avulla. Liike on jousipalautteinen. Työntöliike voi olla hydraulinen. Kun kytkentä suoritetaan pyörii akseli 20 nopeammin kuin akseli 23, koska hydraulisella voimansiirrolla kiihdytetään ajoneuvoa moottorin kovilla kierroksilla niin, että vauhtia lisättäisiin vielä uudella vaihteella, joka on mekaaninen kytkentä. Kytkentä aloitetaan työntämällä hoikkia 19 vasemmalle ja pudottamalla moottorin kierrokset alas. Hoikin 19 siirtyessä myös kytkennän estorengas 14 siirtyy vasemmalle jousen 21 voimasta tai myös hoikin 19 avustuksella. Akselit pyörivät eri nopeutta ja kun estorengas ja siihen kiinnitetty kitka-rengas painautuvat akselin 23 päätyyn, aiheuttaa niiden 4 94041 keskinäinen nopeusero estorenkaan 14 1iikahtamisen hoikin 19 suhteen. Estorengas 14 liikahtaa noin puoli hampaanmittaa kuvion 4 mukaisesti eri asemaan hoikin 19 hampaan 15 suhteen.
Kun nopeusero edelleen säilyy akselien välillä, nojaavat estorenkaan hammas 14 ja hoikin 19 hammas 15 viistoilla pinnoillaan toisiinsa niin, että hoikin siirtolaite 18,24 ei pysty painamaan hoikkia 19 kytkentään asti. Estorenkaalla 14 on oma hammas 17 hoikin 19 urassa hyvin väljällä sovitteella, jonka johdosta ne pystyvät noin puolen hampaan sivuasemaan keskenään. Kun kuvion 4 mukaan moottorin kierrosluku on laskenut juuri akselin 23 nopeuteen tai sen alle eli hampaat 14 ja 15 kulkevat nuolen suuntaan samoin kuin akselin 23 hampaat 13, ja moottorin kierrosluku on putoamassa pienemmäksi kuin akselin 23, siirtyy estorenkaan hammas 14 kitkarenkaan 16 vetämänä pois hampaan 15 edestä ja hammas 15 voi edetä hampaiden 13 lomaan lähes juuri samaa nopeutta sen kanssa pyöriessään. Tämän jälkeen kytkimen päällemeno voi esim. automaattisesti suorittaa moottorin kierrosluvun noston tai ilmaista kytkennän tapahtumisen. Estorengas 14 ei ole synkronirengas, jokaa tasaa pyörimisnopeudet vaan se estää kytkennän, muulloin kuin akselien lähes samalla nopeudella. Kumpaankin akseliin on kytkettynä suuret pyörivät massat, joten vääräaikai-sesta kytkennästä seuraa vaurioita. Mekaanista voimansiirtoa kytkettäessä päälle kytketään hydraulipumput pois tai vapaa-kierrolle, jos niitä ei tarvita muuhun käyttöön.
Hydraulijärjestelmällä toteutetussa voimansiirrossa saadaan useita nopeusportaita, kytkemällä pumppuja rinnan samalle moottorille tai vastaavasti jakamalla pumpun tuottoa useille moottoreille. Kun pumppuja ja moottoreita on useita, seuraa siitä luonnollisesti useita kytkennällisiä versiota ja nopeusportaita.
Claims (8)
1. Voimansiirtojärjestelmä ajoneuvossa tai työkoneessa, jossa on kaksi vetävää akselistoa ja jossa käytetään mekaanista voimansiirtoa eräällä nopeusalueella ja hydrostaattista voimansiirtoa hydraulipumpun ja -moottorien avulla eräällä toisella nopeusalueella ja jossa ajoneuvossa on kummallekin voimansiirrolle yhteinen moottori (1) ajovoimanlähteenä, tunnettu siitä, että voimansiirtojärjestelmä käsittää: - hydraulisesti vetävälle akselille sijoitetut napamoottorit (7),(8) erikseen kummallekin mainitun akselin vetävälle pyörälle ja jotka vetävät ainoastaan ajoneuvon hitailla nopeus-alueilla, - mekaanisen voimansiirron (10,11) toisen vetävän akselin kummallekin pyörälle sekä ajoneuvon moottorilta (1) johdettuna että voimansiirtojärjestelmään sijoitetulta hydraulimoot-torilta (6) mekaanisesti johdettuna ja ajoneuvon korkeimman nopeusalueen saavuttamiseksi kytkennän, jossa moottori (1) mekaanisella voimansiirrolla (3,11) kytketään ainoastaan mainitun jälkimmäisen akselin vetäviin pyör i in.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä tunnet-t u siitä, että hitaamman nopeusalueen kytkennässä on enemmän vetäviä pyöriä kytkettynä kuin nopeamman alueen kytken-nässä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen järjestelmä tunnettu siitä, että hydrostaattisen voimansiirron nopeammalla alueella useamman hydraulipumpun yhteinen tuotto ohjataan yhdelle hydraulimoottorille.
4. Jonkin edellisen vaatimuksen 1-3 mukainen järjestelmä tunnettu siitä, että korkeimman nopeusalueen kytkevä kytkin (3) on hammaskytkin (13,15). 94041
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen järjestelmä tunnet-t u siitä, että mekaaninen kytkin (3) on varustettu kytken-nänestojärjestelmällä, jonka vaikutus lakkaa kun kytkettävät akselit (20),(23) pyörivät olennaisesti samaa nopeutta.
6. Jonkin edellisen vaatimuksen 1-5 mukainen järjestelmä tunnettu siitä, että ajoneuvon tai työkoneen ainakin yhden telojen peittämän pyöräparin keskinäinen pyörimisnopeus on säädettävissä erilaiseksi ajoneuvon ohjaamiseksi telava-rustuksessa.
7. Jonkin edellisen vaatimuksen 1-6 mukainen järjestelmä tunnettu siitä, että ajoneuvossa tai työkoneessa on ainakin yhden pyöräparin voimansiirto tasauspyörästön (11) välityksellä.
8. Jonkin edellisen vaatimuksen 1-7 mukainen järjestelmä tunnettu siitä, että hydrostaattisen voimansiirron nopeusalue peittää ainakin osittain mekaanisen voimansiirron nopeusalueen.
Priority Applications (5)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI915263A FI94041C (fi) | 1991-11-08 | 1991-11-08 | Voimansiirtojärjestelmä |
DE69221314T DE69221314T2 (de) | 1991-11-08 | 1992-11-09 | Kraftübertragungssystem |
AU29100/92A AU2910092A (en) | 1991-11-08 | 1992-11-09 | Power transmission system |
EP92923045A EP0610375B1 (en) | 1991-11-08 | 1992-11-09 | Power transmission system |
PCT/FI1992/000302 WO1993009002A1 (en) | 1991-11-08 | 1992-11-09 | Power transmission system |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI915263 | 1991-11-08 | ||
FI915263A FI94041C (fi) | 1991-11-08 | 1991-11-08 | Voimansiirtojärjestelmä |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI915263A0 FI915263A0 (fi) | 1991-11-08 |
FI915263A FI915263A (fi) | 1993-05-09 |
FI94041B FI94041B (fi) | 1995-03-31 |
FI94041C true FI94041C (fi) | 1995-07-10 |
Family
ID=8533449
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI915263A FI94041C (fi) | 1991-11-08 | 1991-11-08 | Voimansiirtojärjestelmä |
Country Status (5)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0610375B1 (fi) |
AU (1) | AU2910092A (fi) |
DE (1) | DE69221314T2 (fi) |
FI (1) | FI94041C (fi) |
WO (1) | WO1993009002A1 (fi) |
Families Citing this family (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPH07242130A (ja) * | 1994-03-07 | 1995-09-19 | Komatsu Ltd | 作業用車両の走行駆動装置 |
AU680797B2 (en) * | 1995-09-29 | 1997-08-07 | Volvo Construction Equipment Ab | A mobile vehicle and traction control system thereon |
DE19827130A1 (de) | 1998-06-18 | 1999-12-23 | Zahnradfabrik Friedrichshafen | Antrieb für ein Mobilfahrzeug |
DE10164963B4 (de) | 2001-02-21 | 2013-07-04 | Gkn Walterscheid Gmbh | Antriebsanordnung für allradgetriebene Fahrzeuge |
DE102008060086A1 (de) * | 2008-12-02 | 2010-06-10 | Robert Bosch Gmbh | Fahrantrieb |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE1153268B (de) * | 1961-10-09 | 1963-08-22 | Max Adolf Mueller Dipl Ing | Stufenlos regelbarer hydrostatisch-mechanischer Antrieb fuer ein Schwerlastfahrzeug |
DE3035522C2 (de) * | 1980-09-19 | 1983-03-24 | Zahnradfabrik Friedrichshafen Ag, 7990 Friedrichshafen | Hydrostatischer Antrieb für zuschaltbare Zusatzantriebsräder selbstfahrender schwerer Arbeitsmaschinen |
DE3842405A1 (de) * | 1988-12-16 | 1990-06-28 | Orenstein & Koppel Ag | Verfahren zum zusaetzlichen hydraulischen antrieb von raedern an einem fahrzeug |
GB2229977A (en) * | 1989-03-15 | 1990-10-10 | Robert Jankel | Combined mechanical and hydraulic vehicle drive transmission |
-
1991
- 1991-11-08 FI FI915263A patent/FI94041C/fi active
-
1992
- 1992-11-09 AU AU29100/92A patent/AU2910092A/en not_active Abandoned
- 1992-11-09 DE DE69221314T patent/DE69221314T2/de not_active Expired - Fee Related
- 1992-11-09 WO PCT/FI1992/000302 patent/WO1993009002A1/en active IP Right Grant
- 1992-11-09 EP EP92923045A patent/EP0610375B1/en not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP0610375B1 (en) | 1997-07-30 |
WO1993009002A1 (en) | 1993-05-13 |
DE69221314D1 (de) | 1997-09-04 |
DE69221314T2 (de) | 1998-03-19 |
EP0610375A1 (en) | 1994-08-17 |
FI915263A (fi) | 1993-05-09 |
AU2910092A (en) | 1993-06-07 |
FI94041B (fi) | 1995-03-31 |
FI915263A0 (fi) | 1991-11-08 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4431073A (en) | Two speed final drive gear box | |
JPH02240442A (ja) | 無段階調整可能な流体静力学的運転装置及びその運転方法 | |
US11401665B2 (en) | Interchangeable unit for texturing ground surface work and road construction machine having such an interchangeable unit | |
SE0950890A1 (sv) | Elektriskt drivsystem | |
JPH10159939A (ja) | 油圧機械式トランスミッション | |
US4273206A (en) | Torque converter | |
FI94041C (fi) | Voimansiirtojärjestelmä | |
JPS6345998B2 (fi) | ||
US6604596B2 (en) | Hydrostatic traction drive | |
WO1994012827A1 (en) | Pipe tractor | |
JPH11315907A (ja) | 車両の駆動系列のための回転速度差に依存する液圧クラッチを有する駆動ユニット | |
CN112833147B (zh) | 一种电控履带车辆转向的变速传动箱 | |
EP0864694A3 (en) | Tired roller | |
CA2030950C (en) | Modular drive axle having a three-speed transmission | |
US20060162329A1 (en) | Hydrostatic multi-motor drive | |
US10829906B2 (en) | Drive mechanism for skidloader | |
US6957731B2 (en) | Drive system for stability and directional control of vehicles and aircraft | |
CN104989816B (zh) | 一种双输入单输出恒定转速控制系统 | |
EP0216540A1 (en) | Rotary power transmission apparatus | |
US3335622A (en) | Selective drive transmission | |
SE1150793A1 (sv) | Steglös hydrostatisk transmission med effektuppdelning | |
KR101219223B1 (ko) | 유압 기계식 트랜스미션 | |
CN214274372U (zh) | 控制履带车辆转向的变速传动箱 | |
JP3747812B2 (ja) | 走行装置 | |
EP1092500A1 (en) | Rotary motion transmission system without backlash and machine tool head using said transmission system |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BB | Publication of examined application |