FI93974C - Menetelmä sulfidisten, vaikeasti sulatettavien nikkelirikasteiden tai vastaavien seosten hyödyntämiseksi - Google Patents

Menetelmä sulfidisten, vaikeasti sulatettavien nikkelirikasteiden tai vastaavien seosten hyödyntämiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI93974C
FI93974C FI922844A FI922844A FI93974C FI 93974 C FI93974 C FI 93974C FI 922844 A FI922844 A FI 922844A FI 922844 A FI922844 A FI 922844A FI 93974 C FI93974 C FI 93974C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
concentrate
concentrates
mgo
pyrometallurgical
content
Prior art date
Application number
FI922844A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI922844A (fi
FI922844A0 (fi
FI93974B (fi
Inventor
Seppo Sakari Jounela
Original Assignee
Outokumpu Harjavalta Metals Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8535498&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI93974(C) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Outokumpu Harjavalta Metals Oy filed Critical Outokumpu Harjavalta Metals Oy
Priority to FI922844A priority Critical patent/FI93974C/fi
Publication of FI922844A0 publication Critical patent/FI922844A0/fi
Priority to US08/076,248 priority patent/US5385600A/en
Priority to ZW7893A priority patent/ZW7893A1/xx
Priority to AU41268/93A priority patent/AU667105C/en
Priority to CA002098522A priority patent/CA2098522C/en
Priority to ZA934325A priority patent/ZA934325B/xx
Priority to JP5170887A priority patent/JPH0748636A/ja
Priority to DE4320283A priority patent/DE4320283C2/de
Publication of FI922844A publication Critical patent/FI922844A/fi
Publication of FI93974B publication Critical patent/FI93974B/fi
Publication of FI93974C publication Critical patent/FI93974C/fi
Application granted granted Critical

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B03SEPARATION OF SOLID MATERIALS USING LIQUIDS OR USING PNEUMATIC TABLES OR JIGS; MAGNETIC OR ELECTROSTATIC SEPARATION OF SOLID MATERIALS FROM SOLID MATERIALS OR FLUIDS; SEPARATION BY HIGH-VOLTAGE ELECTRIC FIELDS
    • B03BSEPARATING SOLID MATERIALS USING LIQUIDS OR USING PNEUMATIC TABLES OR JIGS
    • B03B9/00General arrangement of separating plant, e.g. flow sheets
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B03SEPARATION OF SOLID MATERIALS USING LIQUIDS OR USING PNEUMATIC TABLES OR JIGS; MAGNETIC OR ELECTROSTATIC SEPARATION OF SOLID MATERIALS FROM SOLID MATERIALS OR FLUIDS; SEPARATION BY HIGH-VOLTAGE ELECTRIC FIELDS
    • B03DFLOTATION; DIFFERENTIAL SEDIMENTATION
    • B03D1/00Flotation
    • B03D1/02Froth-flotation processes

Landscapes

  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)

Description

1 93974
MENETELMÄ SULFIDISTEN, VAIKEASTI SULATETTAVIEN NIKKELI-RIKASTEIDEN TAI VASTAAVIEN SEOSTEN HYÖDYNTÄMISEKSI
Keksinnön kohteena on menetelmä sulfiäisten, vaikeasti sulatettavien nikkelirikasteiden tai vastaavien seosten hyödyntämiseksi kokonaisuudessaan yhdistämällä sekä pyro-että hydrometallurgisten prosessien käyttö siten, että muodostetaan kaksi rikastetta, joista toinen soveltuu pyrometallurgiseen ja toinen hydrometallurgiseen käsittelyyn.
Rikastettavuudeltaan ja prosessimetallurgiselta, erityisesti pyrometallurgiselta käsiteltävyydeltään helposti hyödynnettävien nikkelimineralisaatioiden määrä on vähenemässä kaikkialla maailmassa. Tämän johdosta joudutaan entistä laajemmassa määrin ottamaan käyttöön kyseisiltä ominaisuuksiltaan huonompilaatuisia mineralisaatioita. Useat mineralisaatiot sijaitsevat lisäksi alueilla, missä joko ei ole vettä tai vesi on suolapitoista ja sisältää runsaasti halogenideja.
Rikastusteknillisesti vaikeiden sivukivimineraalien aiheuttamat ongelmat rikasteiden laadun suhteen liittyvät mineraalien ominaisuuksiin. Sivukivimineraalit sisältävät usein esimerkiksi prosessimetallurgisesti vaikeasti käsiteltäviä silikaatteja. Sivukivimineraalien rakenteiden geometrisesti monimutkaiset rakenteet koostuvat hyvin monista faaseista, jotka sisältävät paitsi Si02:ta, hyvin suuren määrän erilaisia rauta-, alumiini-, mangaani- ja magnesiumyhdisteitä, joihin taas liittyy suuri joukko • * emäksisiä hydroksideja, karbonaatteja ja sulfaatteja sekä usein myös magnetiittia Ρθ304. Erityisen vaikeaksi prosessimetallurgian kannalta ovat osoittautuneet erilaiset magnesiumsilikaatit.
2 93974
Mineraalit ovat usein hyvin pehmeitä, sähköisesti voimakkaasti varautuneita ja erityisen helposti arvo-mineraalien mukaan rikastuvia johtuen rakenteellisista seikoista ja sekarakeisuudesta arvomineraalien kanssa. Tällaisille raaka-aineille ei ole löydetty olosuhteita, joissa saataisiin kunnollisia rikasteita pyrometal-lurgista prosessointia varten, vaikka saantikin olisi onnistuttu saamaan korkeaksi. Voimakkaat flokkulaatio- ja adsorptioilmiöt arvomineraalien kanssa ovat niille ominaisia sekä kuivana että märkänä prosessoitaessa. Lisäksi tämänkaltaisilla sivukivillä on huomattavan korkeat ominaispinta-alat ja usein myös hyvin suuri liukoisuus.
Vaikeasti rikastettavista mineralisaatioista tulee metallurgisiin jatkoprosessointeihin runsaasti laadultaan epätyydyttäviä rikasteita. Rikasteet sisältävät liian korkeita magnesiumoksidipitoisuuksia johtuen erityisesti sivukiven korkeista magnesiumoksidipitoisuuksista, korkeita halogenidipitoisuuksia tai liian alhaisia rauta-pitoisuuksia. Erityisesti rauta/magnesiumoksidi-suhde on usein matala, koska rikasteissa on hyvin vähän rauta-sulfideja kuten esimerkiksi pyrrotiittia FeS. Tämän kaltaiset mineralisaatiot sisältävät usein magnetiittia, . joskus runsaastikin. Rikastusvaiheessa rikasteeseen saadaan arvometalli-magnetiitti sekarakeita, joiden magnetiitista rikasteen rautasisältö merkittävissä osin koostuu. Tämä aiheuttaa vaikeuksia pyrometallurgisessa käsittelyssä, sillä jos sulatuksessa syntyvän kuonan MgO-pitoisuus on yli 11%, kuonan viskositetti nousee niin korkeaksi, että se vaikeuttaa kuonan poistamista uunista.
Suolavesi, mitä usein vedettömillä alueilla on käytettävä märkärikastuksen yhteydessä, sisältää runsaasti erilaisia halogenideja erityisesti klooria ja fluoria. Näiden pitoisuutta rikasteessa pyritään alentamaan suorittamalla
II
3 93974 rikasteille useita peräkkäisiä kertaus- ja pesuvaiheita. Halogenideista aiheutuu merkittäviä korroosiohaittoja erityisesti uunien jälkeisille laitteistoille.
Malmien rikastaminen suoritetaan yleisesti tunnetuilla rikastusmenetelmillä joko kuiva- tai märkämenetelmiä käyttäen. Normaalisti näin menettelemällä, kun kysymyksessä ovat korkeapitoiset tai mineralogisesti selväpiirteiset malmit, saadaan rikastamalla riittävän monien kertausten avulla rikasteita, jotka ovat sulatoissa hyvin sulatettavaksi kelpaavia. Korkeapitoisilla tai mineralogisesti selväpiirteisillä malmeilla tarkoitetaan tässä malmeja, jotka eivät oleellisesti sisällä tai sisältävät vain vähän vaikeita sivukivimineraaleja, erityisesti magnesiumsilikaatteja tai halogenideja. Näillä rikasteilla rauta/magnesiumoksidi-suhde ei tuota ongelmia.
Kun malmiesiintymässä olevat arvomineraalit esiintyvät hienopirotteisina ja sekarakeisina, on usein erittäin vaikea saavuttaa hyvää rikasteen laatua (pitoisuutta) taloudellisesti riittävän hyvällä saannilla. Puhtausasteeltaan hyvän (korkeapitoisen) rikasteen saaminen vaatii korkeaa puhtaaksijauhatusastetta eli usein jauhamista hyvin hienoksi. Kuitenkin rikaste on ·. tavallisesti sulatuskelpoista, mikäli malmiesiintymässä esiintyy muita sulfidimineraaleja, jotka sisältävät rautaa, kuten esimerkiksi magneettikiisua, ja myös nämä muut sulfidimineraalit saadaan rikasteeseen. Malmiesiintymässä olevat silikaatit voivat myös olla luonteeltaan sellaisia, että ne eivät tule helposti • « « • rikasteeseen tai ovat siitä kertausvaiheissa (puhdistus- vaiheissa) poistettavissa.
Kun malmiesiintymä sisältää helposti rikasteen mukana rikastuvia silikaatteja ja erityisesti magnesium-silikaatteja, kuten talkkia ja serpentiniittimineraaleja, * 93974 on usein erittäin vaikea saada pyrometallurgisen käsittelyn kannalta riittävän puhtaita rikasteita eli rikasteita, joiden MgO-pitoisuus on riittävän matala. Samanlaisia ongelmia esiintyy, joskin osittain myös erilaisten silikaattien vaikutuksesta, vulkaniittisten (Kambalda, Australia) malmien osalta.
Keksinnön mukainen menetelmä kohdistuu tapaan hyödyntää taloudellisesti ja teknillisesti muutoin sulatettavaksi soveltumaton tai huonosti soveltuva rikaste kokonaisuudessaan jakamalla se tarkoitukseen soveltuvalla menetelmällä kahteen erilliseen rikasteeseen. Rikasteen jakaminen voidaan suorittaa joko märkä- tai kuiva-rikastuksen avulla.
Märkärikastusmenetelmänä voidaan käyttää esim. pitkälle vietyä selektiivistä vaahdotusta, mikä sisältää useita välituotejauhatuksia ja -luokituksia sekä kertaus-vaiheita. Kuivamenetelmänä esim. voidaan käyttää erilaisia jauhatus- ja luokitusmenetelmiä ja niihin usein liittyviä magneettierotuksia, sekä erilaisia ominaispainoon perustuvia menetelmiä että elektrostaattisia menetelmiä. Jauhatusmenetelminä voidaan käyttää jauhatusta kuulamyllyssä, tärymyllyssä tai suihkujauhatusta. Yllätyksellisyyteen kyseisten monimutkaisten materiaalien käsittelyssä liittyy se, että on löydetty aiemmasta tekniikan tasosta poiketen kapea raekokoalue ja olosuhteet, jotka voidaan hyödyntää prosessoinnin mahdollistamiseksi. Keksinnön olennaiset tunnusmerkit käyvät esille oheisista patenttivaatimuksista.
Ensinnäkin muodostetaan rikaste, jossa haitallisten sivukivimineraalien ja erityisesti haitallisten magne-siumsilikaattien määrä on niin alhainen, että rikaste soveltuu käytettäväksi pyrometallurgiseen käsittelyyn. Muodostetun rikasteen tai -seoksen rauta/magnesiumoksidi- s 93974 suhde on tällöin korkeampi kuin 2,6 ja sen arvomineraalipitoisuus on selvästi korkeampi kuin toisen menetelmässä syntyvän rikasteen. Mainittu Fe/MgO-suhteen raja on pyrometallurgisesti käsiteltävän rikasteen alaraja, ja käsiteltävyyden kannalta on tietysti parempi mitä korkeampi suhde on.
Rikasteen rauta/magnesiumoksidisuhde voidaan määritellä myös siten, että pyrometallurgisessa käsittelyssä syntyvän kuonan MgO-pitoisuus tulee olla alle 11%. Jos kuonan MgO-pitoisuus on korkeampi, on myös kuonan viskositeetti niin korkea, että kuonan poistaminen uunista tuottaa vaikeuksia siinä lämpötilassa, missä nikkelin pyrometallurginen käsittely muuten normaalisti tapahtuu. Lämpötilan nostaminen parantaa kuonan juoksevuutta, mutta se taas ei ole taloudellisesti edullista. Menetelmän mukaisesti syntyvää nikkelirikastetta käsitellään edullisesti liekkisulatusuunissa.
Toinen muodostettava rikaste on arvomineraalipitoisuu-deltaan edellämainittua alhaisempi ja sisältää enemmän sivukivimineraaleja sekä sulatuksen kannalta erityisen haitallisia silikaatteja kuten magnesiumsilikaattia. On osoittautunut, että näin saatu arvometallipitoisuudeltaan ^ köyhempi rikaste voidaan käsitellä hydrometallurgisesti ja saada aikaan taloudellisesti kannattava prosessi.
Rikastamalla alkuperäisessä yhteisrikasteessa oleva hienojakoinen silikaattiaines merkittäväsä määrin hydro-metallurgiseen käsittelyyn menevään rikasteeseen on i mahdollista saada aikaan pyrometallurgiseen sulatukseen soveltuva, arvometallisisällöltään korkeapitoisempi ja rikasteen sulatuksen kannalta haitallisia magnesium-silikaatteja merkittävästi vähemmän sisältävä rikaste.
« 93974
Hydrometallurgiseen prosessointiin menevä rikaste on hienojakoisista silikaattisista epäpuhtauksista johtuen huomattavasti hienompaa raekooltaan kuin karkemmaksi jäävä pyrometallurginen rikaste. Hienojakoisuus on kuitenkin etu hydrometallurgista liuotusta ajatellen. Myös halogenideista merkittävä osa menee hydrometal-lurgisesti käsiteltävään rikasteeseen, mikä on edullista pyrometallurgista prosessointia ajatellen.
Hydrometallurgiseen käsittelyyn valmistettu, korkean MgO-pitoisuuden omaava rikaste johdetaan ensin paineliuo-tukseen, joka tapahtuu hapen avulla. Liuotuksessa arvometallit nikkeli, koboltti ja kupari liukenevat sulfaattimuotoon ja rauta saostuu. Sulfaattiliuos puhdistetaan esim. sopivien uuttovaiheiden avulla. Kun liuoksesta on poistettu nikkeliä lukuunottamatta muut arvometallit, nikkelin talteenotto liuoksesta voidaan suorittaa joko elektrolyyttisesti tai pelkistämällä.
Keksintöä kuvataan vielä oheisten esimerkkien avulla, joista ensimmäinen kuvaa kuivarikastusta ja toinen märkä-rikastusta.
Esimerkki 1.
. Suoritetuissa kokeissa käsiteltiin erittäin vaikeasti rikastettavia, pehmeitä, ominaispinta-alaltaan suuria ja varautuneita serpentiniitti- ja pyroauriittityyppisiä nikkelirikasteita, jotka sisälsivät magnesiumsilikaat-teja. Tarkoituksena oli saada keksinnön mukaisesti kaksi erillistä rikastetta, joista toinen soveltuu pyro- ja : : toinen hydrometallurgiseen käsittelyyn.
Nikkelimalmin alkukäsittely on suoritettu tavanomaisesti käyttämällä pitkälle vietyä selektiivistä vaahdotusta, jolloin esivaahdotuksen lisäksi suoritetaan useita kertausvaahdotuksia, joissa käytetään painavia kemikaa-
II
7 93974 le ja. Tarkoituksena on ollut tavanomaisia menetelmiä käyttäen vähentää rikasteeseen helposti vaahdottuvien magnesiumsilikaattien ja halogenidien määrä niin pieneksi kuin mahdollista. Näin saadun rikasteen analyysi on esitetty oheisessa taulukossa 1. Rikasteen laadun parantamiseksi on sille suoritettu pesu ja suodatus. Taulukossa näkyy komponenttien määrä myös pesun jälkeen.
Taulukko 1 Rikasteanalyysi
Komponentti Määrä ennen pesua Määrä pesun jälkeen paino-% paino-%
Ni 18,2 15,8
Fe 30,5 28,5
MgO 8,9 7,1
Fe/MgO 3,43 4,01 S 29,3 26,5
Si02 6,7 6,5 F 11,3 20,4
Cl 0,56 0,12
Rikasteen laatua kuvaavasta analyysistä nähdään, että pesun ja suodatuksen aikana arvometallipitoisuus laski samoin kuin rautapitoisuus ja MgO-pitoisuus. Fe/MgO-suhde nousi, joten pesun jälkee rikasteen pyrometallurginen käsiteltävyys parani. Halogeeneista kloori peseytyi selvästi rikasteesta, mikä on edullista pyrometallurgisen käsittelyn kannalta.
Pestyä ja suodatettua rikastetta käsiteltiin edelleen jakamalla se kahdeksi rikasteeksi. Jakaminen suoritettiin jauhamalla ja luokittamalla Alpine-suihkujauhimella. Tuotteiksi saatiin selvästi karkeampijakoinen tuote (PY) , joka soveltuu pyrometallurgiseen käsittelyyn, koska sen Fe/MgO-suhde on riittävän korkea ja koska sen arvometallipitoisuus on korkeampi kuin toisessa, hienojakoisessa rikasteessa (HY). Taulukosta 2 nähdään, että karkea- » 93974 jakoinen tuote on kaikin puolin pyrometallurgiseen rikas-tukseen soveltuvampi rikaste kuin alkuperäinen, taulukossa 1 esitetty rikaste. Pitoisuudet on esitetty painoprosentteina. Taulukoista 3 nähdään samojen tuotteiden hienous.
Taulukoista nähdään, että molemmat, alkuperäisestä rikasteesta saadut tuotteet (rikasteet) voidaan hyödyntää teknillisesti ja taloudellisesti mielekkäällä tavalla. Lisäksi taulukosta 2 nähdään (määrä-%), että karkeajakoisen (PY) ja hienojakoisen (HY) tuotteen osuuksia voidaan helposti muuttaa kulloinkin esim. pyrome-tallurgisen käsittelyn vaatimien edellytysten mukaan. Näin saadaan myös alkuperäisestä rikasteesta saatavien uusien tuotteiden määräjako halutuksi.
Silikaattien määrän väheneminen laskettuna Si02- pitoisuutena on tuotteen pyrometallurgisen prosessoinnin kannalta epäedullista, mutta silikaattien lisääminen pyrometallurgiseen prosessiin on helppoa, koska se voidaan suorittaa hiekkalisäyksen avulla. Toisaalta voidaan todeta, että silikaattien määrän vähetessä pyrometallurgisessa tuotteessa myös pehmeiden magnesium-silikaattien määrä, ja erityisesti magnesiumin määrä tuotteessa vähenee.
« . 93974
Taulukko 2
Koe 1 2 3 4 5 6
HY PY HY PY HY PY HY PY HY PY HY PY
Määrä-% 59,6 40,4 45,4 54,6 34,7 65,3 31,9 68,1 20,3 79,7 12,8 87.2
Ni
Pit-% 14,6 15,0 14,5 15,3 13,8 15.5 13,8 15,3 12,9 15,4 11.6 15.4
Saanti-% 58,9 41,1 44,0 56,0 32,1 67,9 29,7 70,3 17,6 82.4 10,0 90.0
MgO
Pit-% 6,8 6,3 7,1 6.1 7,3 6,1 7,5 6.0 8,3 5,9 8.7 6,2
Saanti-% 61,4 38.6 49,2 50,8 38,9 61,1 36.9 63.1 26.4 73,6 17.1 82.9
Fe
Pit-% 24,0 25,9 24,2 27,0 23,1 26,9 23,0 27.3 20.5 26,7 19.3 26,3
Saanti-% 57,7 42,3 42,7 57,3 31,4 68,6 28,3 71.7 16.4 83,6 9,8 90,2
Fe/MgO 3,53 4,11 3,41 4,43 3,16 4.41 3.06 4,55 2,47 4,53 2,22 4.24
Si02
Pit-% 6,2 5,7 6,3 5,5 6,6 5.7 6.6 5,6 6,9 5,8 7.2 5.7
Saanti-% 61,6 38,4 48,8 51,2 38,1 61.9 35,5 64,5 23.3 76,7 15,7 84.3
S
Pit-% 22,0 24,8 22,2 25,2 22,2 25,7 21,1 25.2 19,5 26.1 18.6 25.3
Saanti-% 56,7 43,3 42,3 57,7 31,5 68,5 28,1 71,9 16,0 84.0 9.8 90.2
CI
Pit-% 0,083 0,083 0,1 0,082 0,11 0,083 0,13 0.083 0.14 0.084 0.16 0,086
Saanti-% 59,6 40,4 50,3 49,7 41,4 58.6 42,3 57,7 29,8 70,2 21.5 78,5
F
Pit-ppm 30,5 30,0 27,0 23,0 22,0 22,0 21,5 27.0 21.5 20.5 34,5 36,5
Saanti-% 60,0 40,0 49,4 50,6 34,7 65,3 27.1 72.7 21.1 78.9 12.4 87.6
Ominais- 1,50 0,97 1,44 0,96 1.73 0,93 1,70 1.04 1.82 0.88 2.08 0,99 pinta-ala m2/g HY = Hydrometallurgiseen käsittelyyn menevä tuote PY = Pyrometallurgiscen käsittelyyn menevä tuote 10 93974
Taulukko 3 Tulokset hienouksien osalta
Koe 1 2 3 4 5 6
Hienous
(^m) HY PY HY PY HY PY HY PY HY PY HY PY
dlO 2,52 5,03 1,85 5,20 1,28 6,38 1,22 7,15 0,97 6,86 0,87 6,11 d50 14,02 20,21 10,94 21,44 7,83 22,25 7,09 21,56 4,54 20,40 3,48 19,21 d90 33,00 38,59 28,89 38,18 21,42 41,70 21,75 40,90 11,75 39,25 10,34 38.38 dx = x ^um) hienouden läpäisyprosentti ( % ) dlO = 10 % partikkeleista omaa halkaisijan alle esitetyn jtm-luvun d50 = 50 % partikkeleista omaa halkaisijan alle esitetyn pm-Iuvun d90 = 90 % partikkeleista omaa halkaisijan alle esitetyn jim-luvun 11 93974
Taulukosta voidaan selvästi havaita, että hienon, hydrometallurgiseen käsittelyyn menevän tuotteen määräosuuden pienetessä sen arvometallipitoisuus (Ni) pienenee samoin kuin rauta- ja rikkipitoisuus. Samoin nähdään, että magnesiumoksidi- (MgO-), piihappo- ja klooripitoi-suus kasvavat ja rikkipitoisuus alenee. Taulukosta nähdään edelleen, että ominaispinta-ala kasvaa sekä hienous pienenee. Hienouden pieneneminen johtuu materiaalin määräosuuksien muutoksista hydro- ja pyrometallur-gisen tuotteen välillä. Luokituksessa pyrometallurgiseen käsittelyyn menevän tuotteen määrä kasvaa ja samalla myös hienoa materiaalia siirtyy siihen osaan.
Karkea, pyrometallurgiseen käsittelyyn menevä tuote käyttäytyy päinvastoin. Pyrometallurgisen käsittelyn kannalta oleellisen tärkeä rauta/magnesiumoksidisuhde (Fe/MgO) pienenee hydrometallurgisesti käsiteltävän hienomman tuotteen osalta ja kasvaa pyrometallurgisesti käsiteltävän karkemman tuotteen osalta johdonmukaisesti. Näin prosessimetallurgisen käsittelytavan valinta on rikasteelle on yksinkertaista riippuen kulloisenkin metallurgisen käsittelyn asettamista vaatimuksista.
Esimerkki 2.
Esimerkki kuvaa rikasteen jakamista pyro- ja hydrometallurgista käsittelyä varten märkärikastuksen avulla.
Pestyä ja suodatettua rikastetta (taulukko 1) käsiteltiin edelleen jakamalla se kahdeksi rikasteeksi. Jakaminen suoritettiin vahvamagneettista Carpco-erotusta käyttäen. Rikaste lietettiin veteen ja dispergoitiin natrium-silikaattia (Na2Si03) eli vesilasia käyttäen 2,2 kg/t.
Matriisina oli Jones-matriisi 1,5 mm raolla. Virran-voimakkuudet olivat 0,6 A, 1,2 A, 3,5 A ja 5,6 A.
; Tulokset on esitetty taulukossa 4.
12 93974
Taulukko 4
Fraktio Ml M2 M3 M4 EM
Viiran voimakkuus 0,6 A 1,2 A 3,5 A 5,6 A
Määrä-% 35,9 12,3 13,3 5,8 32,8
Kumulatiivinen määrä-% - 48,2 61,5 67,3 100
Ni
Pit-% 13,4 17,7 20,2 21,5 14,4
Kumulatiivinen pit-% - 14,5 15,7 16,2 15,6
Saanti-% 30,8 14,0 17,2 8,0 30,1
Kumulatiivinen saanti-% - 44,7 61.9 69,9 100
MgO
Pit-% 4,6 5,2 6,2 8,8 8.8
Kumulatiivinen pit-% - 4,7 4,9 5,0 6,2
Saanti-% 26,5 10,2 11,5 5,7 46,0
Kumulatiivinen saanti-% - 36,7 48,3 54,0 100
Fe
Pit-% 37,3 30,8 29,7 27.9 26,9
Kumulatiivinen pit-% - 35,6 34,4 33,8 31.5
Saanti-% 42,4 12,0 12,5 5,1 27,8
Kumulatiivinen saanti-% - 54,5 67,0 72,1 100
Fe/MgO
Fe/MgO 8,11 5,92 4,79 3,17 3.06
Fe/MgO, kumulatiivinen - 7,57 7,02 6,76 5,08
Fe304
Pit-% 17.3 2.8 1,6 1.4 1.3
Kumulatiivinen pit-% - 13,6 11,0 10,2 7,2
Saanti-% 85.4 4.7 2,9 1.1 5,8
Kumulatiivinen saanti-% - 90,1 93,0 94.2 100 M1...M4 = magneettiset fraktiot EM = ci-magneettincn fraktio 13 93974
Fe304-pitoisuus (magnetiitti) kuvaa näytteen ferromagneettisen aineen määrää, mikä on määritetty Satmagan-analysaattorilla (Saturation Magnetization Analyser).
Virranvoimakkuuden kasvaessa magneettisen materiaalin osuus kasvaa, arvometallipitoisuus (Ni) ja sen saanti magneettisiin fraktioihin kasvavat myös kumulatiivisesti. Magnesiumoksidipitoisuus (MgO) kasvaa lievästi magneettikentän voimakkuuden kasvaessa, mutta jää selvästi alle ei-magneettisen fraktion pitoisuuden. Rauta kumuloituu voimakkaasti magneettisiin fraktioihin. Rauta/magne-siumoksidi-suhde pienenee luonnollisesti magneettisesti erotetun materiaalimäärän kasvaessa, mutta ero ei-magneettiseen fraktioon on selvä. Kumulatiivinen suhteen arvo on 6,76, mitä ei-magneettisella fraktiolla vastaa 3,06. Magnetiittipitoisuus (Fe304) osoittaa selvästi lähes kaiken ferromagneettisen materiaalin siirtyneen magneettisiin fraktioihin.
ί

Claims (3)

1. Menetelmä sulfidisten, vaikeasti sulatettavien, korkean silikaatti- ja/tai halogenidipitoisuuden omaavien nik-kelirikasteiden tai vastaavien seosten hyödyntämiseksi kokonaisuudessaan, tunnettu siitä, että nikkelirikasteesta muodostetaan märkä- tai kuivarikastuk-sen avulla kaksi rikastetta, jolloin pyrometallurgisesti käsiteltävän, arvomineraalipitoisuudeltaan korkeamman rikasteen Fe/MgO-suhde säädetään vähintään arvoon 2,6, ja arvomineraalipitoisuudeltaan heikomman, mutta korkean MgO-pitoisuuden omaava rikaste käsitellään hydrometal-lurgisesti.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että halogenidit rikastetaan hydrometallur-gisesti käsiteltävään rikasteeseen.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että pyrometallurgiseen käsittelyyn menevästä rikasteesta muodostuvan kuonan MgO-pitoisuus on korkeintaan 11%. t 15 93974
FI922844A 1992-06-18 1992-06-18 Menetelmä sulfidisten, vaikeasti sulatettavien nikkelirikasteiden tai vastaavien seosten hyödyntämiseksi FI93974C (fi)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI922844A FI93974C (fi) 1992-06-18 1992-06-18 Menetelmä sulfidisten, vaikeasti sulatettavien nikkelirikasteiden tai vastaavien seosten hyödyntämiseksi
US08/076,248 US5385600A (en) 1992-06-18 1993-06-11 Method for beneficiating nickel sulfide concentrates and corresponding mixtures, unsuitable for smelting
ZW7893A ZW7893A1 (en) 1992-06-18 1993-06-14 Method for beneficiating nickel sulfide concentrates and corresponding mixtures, unsuitable for smelting
CA002098522A CA2098522C (en) 1992-06-18 1993-06-16 Method for beneficiating nickel sulfide concentrates and corresponding mixtures, unsuitable for smelting
AU41268/93A AU667105C (en) 1992-06-18 1993-06-16 Method for processing nickel sulfide concentrates
ZA934325A ZA934325B (en) 1992-06-18 1993-06-17 Method for beneficiating nickel sulfice concentrates and corresponding mixtures, unsuitable for smelting
JP5170887A JPH0748636A (ja) 1992-06-18 1993-06-18 製錬に不適なニッケル硫化物濃縮物あるいは他の相当する混合物の選鉱方法
DE4320283A DE4320283C2 (de) 1992-06-18 1993-06-18 Verfahren zum Anreichern von Nickelsulfid-Konzentraten und ähnlichen Mischungen, die zum Schmelzen ungeeignet sind

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI922844 1992-06-18
FI922844A FI93974C (fi) 1992-06-18 1992-06-18 Menetelmä sulfidisten, vaikeasti sulatettavien nikkelirikasteiden tai vastaavien seosten hyödyntämiseksi

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI922844A0 FI922844A0 (fi) 1992-06-18
FI922844A FI922844A (fi) 1993-12-19
FI93974B FI93974B (fi) 1995-03-15
FI93974C true FI93974C (fi) 1995-06-26

Family

ID=8535498

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI922844A FI93974C (fi) 1992-06-18 1992-06-18 Menetelmä sulfidisten, vaikeasti sulatettavien nikkelirikasteiden tai vastaavien seosten hyödyntämiseksi

Country Status (7)

Country Link
US (1) US5385600A (fi)
JP (1) JPH0748636A (fi)
CA (1) CA2098522C (fi)
DE (1) DE4320283C2 (fi)
FI (1) FI93974C (fi)
ZA (1) ZA934325B (fi)
ZW (1) ZW7893A1 (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE59402670D1 (de) * 1993-03-18 1997-06-12 Pagenkopf Ingeborg Dr Verfahren zur trennung von feststoffgemischen verschiedener dichte, trennflüssigkeit und vorrichtung zur durchführung des verfahrens
FI97396C (fi) * 1993-12-10 1996-12-10 Outokumpu Eng Contract Menetelmä nikkelihienokiven valmistamiseksi ainakin osittain pyrometallurgisesti jalostetuista nikkelipitoisista raaka-aineista
US5571308A (en) * 1995-07-17 1996-11-05 Bhp Minerals International Inc. Method for recovering nickel from high magnesium-containing Ni-Fe-Mg lateritic ore
JPH11243076A (ja) * 1998-02-26 1999-09-07 Canon Inc 陽極化成方法及び陽極化成装置並びに半導体基板の製造方法
CN1160186C (zh) * 1999-06-03 2004-08-04 宾夕法尼亚州研究基金会 纳米尺度的组合物、复合结构、其制造和应用
WO2011001288A2 (en) 2009-06-29 2011-01-06 Bairong Li Metal reduction processes, metallurgical processes and products and apparatus

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2556215A (en) * 1948-04-01 1951-06-12 Int Nickel Co Method of producing high-grade iron oxide from ores rich in nickeliferous pyrrhotite
BE495631A (fi) * 1949-05-13
CA965961A (en) * 1972-02-09 1975-04-15 Ramamritham Sridhar Concentration of nickel values in oxidized ores

Also Published As

Publication number Publication date
AU667105B2 (en) 1996-03-07
CA2098522C (en) 2000-11-21
JPH0748636A (ja) 1995-02-21
DE4320283C2 (de) 2003-11-20
FI922844A (fi) 1993-12-19
US5385600A (en) 1995-01-31
CA2098522A1 (en) 1993-12-19
FI922844A0 (fi) 1992-06-18
FI93974B (fi) 1995-03-15
ZA934325B (en) 1994-01-13
ZW7893A1 (en) 1994-01-02
DE4320283A1 (de) 1994-01-13
AU4126893A (en) 1993-12-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7758669B2 (en) Process for recovery of nickel and cobalt by heap leaching of low grade nickel or cobalt containing material
US4295881A (en) Process for extraction of platinum group metals from chromite-bearing ore
KR20070094819A (ko) 수지 용출 스트림으로부터 니켈 및 코발트의 추출
CN111921695B (zh) 一种铝土矿中多种有价矿物综合回收的方法
CN107532235B (zh) 矿石浆料前处理方法、矿石浆料制造方法
CN110882831B (zh) 一种原生铌矿的选矿方法
KR101638447B1 (ko) 직접 환원철 원료로 이용 가능한 고품위 철정광 회수방법
US4404022A (en) Dore slag treatment
FI93974C (fi) Menetelmä sulfidisten, vaikeasti sulatettavien nikkelirikasteiden tai vastaavien seosten hyödyntämiseksi
AP1460A (en) Improved flotation of sulphide minerals.
CN111778406B (zh) 一种锌焙烧氧化废渣综合利用方法
JP5774374B2 (ja) 砒素鉱物を含む含銅物からの砒素鉱物の分離方法
KR102528700B1 (ko) 타이타늄 광석으로부터 타이타늄 정광의 품위 향상방법 및 이로부터 회수된 광물
CN104846208B (zh) 一种综合回收铅银渣中金、银的方法
US3232744A (en) Process for producing iron oxide with a low silica content
JPS63205164A (ja) 高純度石英精鉱の製造方法
CN112246427B (zh) 从含滑石有色金属矿浮选脱泥产品中回收滑石的选冶方法
Roethe Processing of tantalum and niobium ores
FI119380B (fi) Menetelmä nikkelirikasteiden muodostamiseksi ja käsittelemiseksi
CN109939832B (zh) 一种选冶联合的锰矿富集方法
RU2435646C1 (ru) Способ обработки марганцевых руд
Bondarenko et al. The process of beneficiation of fine chrome sludges on concentration tables
CA1095260A (en) Nickel sulfide benefication process
CN111589573A (zh) 稀土矿的选矿方法
TANAKA et al. Corporation, Tokyo, Japan

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MA Patent expired