FI93664C - Kierrätettävän paperituotteen valmistaminen - Google Patents

Kierrätettävän paperituotteen valmistaminen Download PDF

Info

Publication number
FI93664C
FI93664C FI935028A FI935028A FI93664C FI 93664 C FI93664 C FI 93664C FI 935028 A FI935028 A FI 935028A FI 935028 A FI935028 A FI 935028A FI 93664 C FI93664 C FI 93664C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
paper
cationic
coating
anionic
paper product
Prior art date
Application number
FI935028A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI93664B (fi
FI935028A0 (fi
Inventor
Antti Hamunen
Kari Nurmi
Jens-Mikael Gottberg
Original Assignee
Raisio Chem Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Raisio Chem Oy filed Critical Raisio Chem Oy
Publication of FI935028A0 publication Critical patent/FI935028A0/fi
Priority to FI935028A priority Critical patent/FI93664C/fi
Priority to DE69412851T priority patent/DE69412851T2/de
Priority to EP94927685A priority patent/EP0728240B1/en
Priority to US08/632,397 priority patent/US5897744A/en
Priority to JP7513612A priority patent/JPH09504840A/ja
Priority to CA002175993A priority patent/CA2175993A1/en
Priority to AT94927685T priority patent/ATE170245T1/de
Priority to PCT/FI1994/000438 priority patent/WO1995013426A1/en
Priority to DE0728240T priority patent/DE728240T1/de
Priority to ES94927685T priority patent/ES2091732T3/es
Publication of FI93664B publication Critical patent/FI93664B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI93664C publication Critical patent/FI93664C/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21HPULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D21H23/00Processes or apparatus for adding material to the pulp or to the paper
    • D21H23/02Processes or apparatus for adding material to the pulp or to the paper characterised by the manner in which substances are added
    • D21H23/22Addition to the formed paper
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21HPULP COMPOSITIONS; PREPARATION THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASSES D21C OR D21D; IMPREGNATING OR COATING OF PAPER; TREATMENT OF FINISHED PAPER NOT COVERED BY CLASS B31 OR SUBCLASS D21G; PAPER NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • D21H23/00Processes or apparatus for adding material to the pulp or to the paper
    • D21H23/76Processes or apparatus for adding material to the pulp or to the paper characterised by choice of auxiliary compounds which are added separately from at least one other compound, e.g. to improve the incorporation of the latter or to obtain an enhanced combined effect

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Description

93664
KIERRÄTETTÄVÄN PAPERITUOTTEEN VALMISTAMINEN FRAMSTÄLLNING AV RECIRKULERBAR PAPPERSPRODUKT
Tämä keksintö koskee menetelmää uusiokäytössä likaantu-mishäiriöitä aiheuttamattoman anionisia päällyste-, pinnoite tai liima-aineita sisältävän paperituotteen valmistamiseksi .
Monet paperilaadut ja paperin jalostustuotteet sisältävät runsaasti anionisia yhdisteitä, jotka ovat osittain peräisin puun omista uuteaineista ja osittain paperin jalostukseen käytetyistä kemikaaleista. Kun paperin kuitumateriaali otetaan uudestaan käyttöön hylyn kierrätyksen tai uusiopaperin valmistuksen yhteydessä, anioninen aines pyrkii liukenemaan tai dispergoitumaan kiertovesiin. Dispergoitu-neen anionisen ns. häiriöaineen taipumuksena on sitten tarttua paperinvalmistuslaitteistoon, viiroihin, kuiva-tushuopiin ja sylintereihin jne., josta seuraa tuotantotehon alentumista, tuotantokatkoksia ja tuotteen laatuun liittyviä ongelmia. Häiriöaineongelman mittavuus on suorassa suhteessa käsiteltävän paperituotteen sisältämän anionisen aineksen määrään. Tässä suhteessa vaikean tilanteen muodostavat esim. päällystetyt painopaperilaadut, joiden päällystekerrokset sisältävät runsaasti anionisia sideaineita, esim. karboksyloituja latekseja. Vielä suurempia häiriöaineongelmia aiheuttavat paperin jalostustuotteet, jotka on päällystetty anionisilla yhdisteillä esimerkiksi barriääri suojan aikaansaamiseksi mm. kosteuden ja kaasujen läpäisyä vastaan. Myös erilaiset dispersio-, tarra- ja hot melt -tyyppiset liimat aiheuttavat häiröaineiden keräänty-misongelmia kierrätyksen yhteydessä.
: Häiriöaineongelmien hallitsemiseksi yhä yleisemmin käytetty menetelmä on johtaa paperinvalmistusprosessiin kationisia, tavallisesti polymeerisiä yhdisteitä, jotka kiinnittävät anioniset häiriöaineet kuituihin. Kationinen yhdiste annostellaan tällöin sopivaan paikkaan paperimassan vesisuspensiota.
2 93664 Nämä paperinvalmistusprosessin alussa, ns. märässä päässä tapahtuvat häiriöaineongelmien korjaustoimenpiteet ovat hyvin käyttökelpoinen ratkaisu esim. tehtaan oman paperihy-lyn kierrätyksen aiheuttamien pulmatilanteiden paikalliseksi ratkaisemiseksi. Kun paperituotteiden uudelleenkäyttöjä kierrätysvaatimukset jatkuvasti tiukentuvat, tämä ei kuitenkaan ole yleispätevä, eikä riittävä ratkaisu: käytöstä poistunut kuitupitoinen materiaali on pystyttävä uudelleen kuiduttamaan (pulpperoimaan) riippumatta siitä, onko kierrätyskuitua jalostavalla laitoksella mahdollisuutta käyttää näitä ns. häiriönpoistokemikaaleja prosessin alkuvaiheessa.
Tässä kuvattu keksintö tarjoaa yleispätevän ratkaisun edellä mainittuun pulmaan. Keksinnön mukainen menetelmä perustuu paperituotteen anionisen nettovarauksen neutraloi-miseen kationisella yhdisteellä siten, että ko. kationinen yhdiste annostellaan valmiiseen paperirainaan rainan muodostamisen jälkeen. Tällöin markkinoille menevä tuote sisältää itsessään tarvittavan häiriönestokäsittelyn, eikä jalostavalle tuotantolaitokselle aiheudu ko. tuotteesta ongelmia aiheuttavaa kuormitusta.
Käsillä oleva keksintö käsittää siis kationisen yhdisteen lisäämisen paperirainaan. Yhdisteen applikointi on mahdollista suorittaa useassa eri pisteessä prosessia: sumutta-malla yhdiste viiralla tai kuivaushuovilla olevan paperimassan joukkoon, levittämällä se rainaan paperikoneen kuivausosan jälkeen ennen anionista kuormaa lisääviä päällystys- ja pintakäsittelyjä (tällaisia ovat mm. pigmentti-päällystys ja barriääripinnoitus anionisella dispersiolla) • tai päällystys- ja pintakäsittelyjen jälkeen.
Kun tarkastellaan keksinnön perustana olevaa toiminnallista funktiota (paperituotteen kierrätettävyys), ei ole suurta merkitystä sillä, mille puolelle paperirainaa kationinen yhdiste applikoidaan vai levitetäänkö sitä mahdollisesti 3 g 7 £ C Λ S J \j KJ ‘t molemmille puolille symmetrisesti: edullisin levitystapa ja kohta riippuvat käytettävissä olevasta konekonstruktiosta ja muista tuotteen laatuun halutuista vaikutuksista. Esimerkiksi, jos tarkoituksena on valmistaa dispersiopinnoit-teella toispuoleisesti päällystettyä paperin jalostus-tuotetta, saattaa olla edullista levittää kationinen yhdiste vastakkaiselle puolelle paperia. Tällöin voidaan samassa yhteydessä estää paperituotteen käyristyminen. Jos valmistetaan painopaperia, on käsittely syytä suorittaa molemmille puolille rainaa painettavuusominaisuuksien yhdenmukaisuuden takaamiseksi. (Ns. kationisista päällystyspastoista julkaistun kirjallisuuden perusteella on odotettavissa, että kationisilla komponenteilla on edullinen vaikutus mm. päällystetyn painopaperin opasiteettiin, painettavuuteen ja lujuusominaisuuksiin).
Kationisen yhdisteen edullinen annostustaso on mitoitettava siten, että valmiin tuotteen varaustila on lähellä neutraalia. Mitä suuremman määrän tuote sisältää anionisia komponentteja, sitä suuremmaksi on myös kationisen yhdisteen annostus tasoa nostettava. Optimi annostustaso on mahdollista selvittää mm. kolloidititrauksen avulla: tuotenäyte hajoitetaan laboratoriopulpperissa ja suodatettu vesifaasi titrataan joko anionisella tai kationisella reagenssilla tuotteen nettovaraustilasta riippuen. Käytännössä saatavilla olevia kaupallisia kationisia polymeerejä käytettäessä edullinen kationisen yhdisteen annostustaso vaihtelee välillä 0.01 - 1.0 % kuivaa kationista yhdistettä paperituotteen painosta, riippuen paperituotteen kokonaisanioni-suudesta.
: Kationisen yhdisteen levittäminen paperirainalle voi tapah tua erilaisia applikointimenetelmiä käyttäen; mm. sumutus rainalle, päällystys terällä, ilmaharja, levitys filmin-siirtomenetelmää käyttäen levitystelan pinnasta tai liima-puristimen käyttö ovat mahdollisia.
4 93664
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytettävä kationinen yhdiste on edullisesti kationinen polymeeri. Erityisen käyttökelpoisia ovat kationiset polymeerit, joissa kationi-sen ryhmän muodostavat kvaternäärisestä ammoniumyhdisteestä peräisin olevat funktionaaliset ryhmät. Tällaisten katio-nisten polymeerien etuna on, että niiden kationisuusvaiku-tus säilyy suurin piirtein vakiona sovelluskohteen pH -alueesta riippumatta (on kuitenkin huomattava, että keksinnön mukaisessa menetelmässä voidaan käyttää myös mm. polyamidi- polyimidi-, polyimiinityyppisiä ja muita, terti-äärisiin ammoniumyhdisteisiin perustuvia kationisia polymeerejä, kunhan vain huolehditaan, että kuidun uudelleen-käyttövaiheessa pH säädetään näiden käytölle soveltuvaksi). Kvaternäärisen ammonium -ryhmän sisältäviä kaupallisia kationisia polymeerejä ovat mm. polydiallyylidimetyyliam-moniumkloridi (poly-DADMAC) ja polymeerit, joissa kationi-suus on saatu aikaan epikloorihydriinin ja trialkyyliam-moniumkloridin reaktiossa muodostuneen epoksipropyylit-rialkyyliammonium -suolan tai sen johdannaisen avulla. Esimerkkeinä tällaisista kationisista polymeereistä voidaan mainita kationiset dispersiot, joissa yhtenä polymeroituva-na komponenttina on metakryylihapon ja epoksipropyylitri-metyyliammoniumkloridin esteri tai epoksipropyylitrimetyy-liammoniumkloridin suhteen korkean substituutioasteen omaava hiilihydraattijohdannainen. Että päästäisiin pieniin tarvittaviin annostus tasoihin, on kationisen varausti-heyden käytettävässä polymeerissä oltava mahdollisimman suuri.
Seuraavat sovellusesimerkit valaisevat tarkemmin keksinnön mukaisen menetelmän toimintaa.
Esimerkki 1. Valkaisemattomasta massasta valmistettu paperi (neliöpaino 80 g/m2) oli ensin esipäällystetty päällystys-pastalla, joka sisältää 100 osaa kaoliinia, 5 osaa anionis-ta hapetettua perunatärkkelystä ja 7 osaa styreenibutadi-eenilateksia. Tämän pigmenttipäällysteen määrä on 13 g/m2.
Q7 A 5
Pigmenttipäällysteen päälle oli levitetty kosteussuojaker-rokseksi 10 g/m2 barriääridispersiota, joka sisälsi karbok-syloituja styreenibutadieeni- ja tärkkelyskopolymeerejä sekä anionisesti dispergoituja vahahiilivetyjä (valmistus kuvattu patenttihakemuksessa FI 915541). Valmistettiin sarja paperinäytteitä, joiden päällystämättömälle pinnalle levitettiin eri määrä voimakkaasti kationista tärkkelysjohdannaista (hapetettu tärkkelys, joka oli kationoitu 2,3-epoksitrimetyyliammoniumkloridilla substituutioastee-seen 0.7, typpipitoisuus 3.7 %). Ks. taulukko 1. Levitys suoritettiin sumuttamalla kationisen polymeerin vesiliuos taustapintaan. Tämän jälkeen paperin annettiin kuivua.
45 g käsiteltyä paperia silputtiin pieniksi paloiksi ja sekoitettiin 955 g:aan vettä. Seos lämmitettiin 45°Creen jonka jälkeen sitä hajotettiin Vollrath-laboratoriopulppe-rissa terän kierrosnopeudella 3000 r/min 30 min. ajan. Massa suodatettiin 150 mikronin viiran läpi ja suodosvedes-tä mitattiin sameus (turbiditeetti), kemiallinen hapen kulutus ja varaustila.
Suodos näytteestä 1 oli maitomaisen valkea, läpinäkymätön ja dispersiomainen. Kationisen polymeerin annostustason kasvaessa suodos muuttui läpinäkyväksi, opalisoivaksi näytteessä 2 ja oli väritön ja täysin kirkas näytteessä 4. Suodosvesien ulkonäön muuttuminen sekä suoritetuista mittauksista saadut tulokset osoittavat, että kationinen polymeeri on sitonut dispergoituneet anioniset häiriöaineet pulpperoituun kuituun. Pulpperoituneesta massasta valmistettiin koearkit arkkimuotin avulla. Visuaaliset! tarkasteltuna arkit, joissa oli raaka-aineena päällystetystä paperista peräisin olevaa kuitua, eivät eronneet oleellisesti toisistaan.
93664 6
Taulukko 1. Pulpperoinnin jälkeen suodatetusta viiravedestä mitatut häiriöainekuormitusta mittaavat suureet eri ka-tionisen polymeerin annostustasoilla. Näyte 1 on kationi-sella polymeerillä käsittelemätön referenssi; Näyte 5 kuvaa pohjapaperia, jolle ei suoritettu anionista kuormitusta lisäävää päällystyskäsittelyä.
PAPERI POLYM SAMEUS COD VARAUSTILA
% FTU mg/1 mmol/1 1 0.0 1968 626 -0.475 2 0.2 804 465 -0.266 3 0.4 103 304 -0.120 4 0.6 61 300 -0.066 5 0.0 30 130 -0.136 P0LYM= kationisen polymeerin määrä; prosenttia paperin painosta SAMEUS= suodatetun viiraveden sameus FTU -yksiköinä mitattuna Dr.
Lange -kyvettimenetelmällä COD= viiraveden kemiallinen hapenkulutus, mg/1, Dr. Lange -menetelmä.
VARAUSTILA=viiraveden varaustila titrattuna kaliumpoly-vinyylisulfonaatti-liuoksella (Mytek -laite). Negatiivinen tulos ilmaisee näytteen olevan anionisen.
Esimerkki 2. Valkaisemattomalle pohjapaperille (80 g/m2) sumutettiin poly-DADMAC -vesiliuosta ja papereiden annettiin kuivua. Käsiteltyjen papereiden sille pinnalle, johon kationinen polymeeri oli annosteltu, levitettiin esimer-kissä 1 mainittua barriääridispersiota n. 10 g/m2 Endupapp -laboratoriopäällystyslaitteella. Paperit pulpperoitiin kuten esimerkissä 1. Viiraveden mittaustulokset on esitetty taulukossa 2. Vedet paperinäytteistä 3 ja 4 olivat visuaalisesti tarkasteltuina täysin kirkkaat.
7 93664
Taulukko 2.
PAPERI PÄÄLLM POLYM SAMEUS COD VARAUSTILA
g/m2 % FTU mg/1 mmol/1 1 10.8 0.00 1712 587 -0.437 2 10.3 0.15 712 412 -0.233 3 10.5 0.30 88 266 -0.109 4 10.2 0.50 52 213 -0.072 5 0.0 0.00 38 145 -0.121 PÄÄLLM= anionisen pinnoitedispersion määrä (g/m2)
Esimerkki 3.
Hioketta sisältävä, valkaistu pohjapaperi (40 g/m2) oli päällystetty päällystyspastalla, jonka kiintoainekoostumus oli seuraava: 100 osaa kaoliinia, 11 osaa styreenibutadi-eenilateksia ja 0.6 osaa karboksimetyyliselluloosaa. Päällystettä oli levitetty pohjapaperin molemmille puolille 9 g/m2. Molemmille puolille päällystettyä paperia levitettiin esimerkissä 1 mainitun kationisen tärkkelyspohjaisen polymeerin vesiliuosta siten, että kationisen polymeerin pitoisuudeksi tuli yhteensä 0.1% paperin painosta. Paperin annettiin kuivua, jonka jälkeen se pulpperoitiin esimerkin 1 mukaisesti. Tulokset, verrattuna kationisella yhdisteellä käsittelemättömään näytteeseen, olivat seuraavat:
PAPERI PÄÄLLM POLYM SAMEUS COD VARAUSTILA
g/m2 % FTU mg/1 mmol/1 REFER 0.0 0.00 398 310 -0.245 KÄSITELTY 18.2 0.10 43 114 -0.061
Kationisella polymeerillä käsitellyn näytteen viiravesi oli visuaalisesti tarkasteltuna täysin kirkas.

Claims (8)

1. Menetelmä uusiokäytössä likaantumishäiriöitä aiheuttamattoman anionisia päällyste-, pinnoite tai liima-aineita sisältävän paperituotteen valmistamiseksi, tunnettu siitä, että kationista yhdistettä annostellaan paperirainaan rainan muodostamisen jälkeen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kationinen yhdiste annostellaan vain toiselta puolen anionisella päällyste-, pinnoite tai liima-aineella käsitellyn paperituotteen taustapuolelle joko ennen anioni-sen materiaalin levittämistä tai sen jälkeen.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kationinen yhdiste annostellaan ennen anionisella päällyste-, pinnoite-, tai liima-aineella tapahtuvaa käsittelyä päällyste-, pinnoite- tai liima-ainekerroksen alle.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kationinen yhdiste annostellaan anionisen päällyste-, pinnoite-, tai 1ilmakerroksen päälle anionisen kerroksen levittämisen jälkeen.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kationinen yhdiste annostellaan sumuttamalla, terälevityksenä, filminsiirtona levitystelan pinnasta, liimapuristinta tai ilmaharjaa käyttäen.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu : siitä, että kationinen yhdiste on kationinen polymeeri.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kationisen polymeerin kationinen ominaisuus on peräisin kvaternäärisestä ammonium-yhdisteestä. 93664
8. Paperituote, tunnettu siitä, että se on valmistettu jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukaisella menetelmällä.
FI935028A 1993-11-12 1993-11-12 Kierrätettävän paperituotteen valmistaminen FI93664C (fi)

Priority Applications (10)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI935028A FI93664C (fi) 1993-11-12 1993-11-12 Kierrätettävän paperituotteen valmistaminen
JP7513612A JPH09504840A (ja) 1993-11-12 1994-09-30 再生利用のできる紙製品の製造方法
EP94927685A EP0728240B1 (en) 1993-11-12 1994-09-30 Method of manufacturing a recyclable paper product
US08/632,397 US5897744A (en) 1993-11-12 1994-09-30 Method for controlling speck defects in recycling paper product
DE69412851T DE69412851T2 (de) 1993-11-12 1994-09-30 Verfahren zur herstellung eines wiederverwertbaren papierprodukts
CA002175993A CA2175993A1 (en) 1993-11-12 1994-09-30 Method of manufacturing a recyclable paper product
AT94927685T ATE170245T1 (de) 1993-11-12 1994-09-30 Verfahren zur herstellung eines wiederverwertbaren papierprodukts
PCT/FI1994/000438 WO1995013426A1 (en) 1993-11-12 1994-09-30 Method of manufacturing a recyclable paper product
DE0728240T DE728240T1 (de) 1993-11-12 1994-09-30 Verfahren zur herstellung eines wiederverwertbaren papierprodukts
ES94927685T ES2091732T3 (es) 1993-11-12 1994-09-30 Metodo de fabricar un producto de papel reciclable.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI935028A FI93664C (fi) 1993-11-12 1993-11-12 Kierrätettävän paperituotteen valmistaminen
FI935028 1993-11-12

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI935028A0 FI935028A0 (fi) 1993-11-12
FI93664B FI93664B (fi) 1995-01-31
FI93664C true FI93664C (fi) 1995-05-10

Family

ID=8538947

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI935028A FI93664C (fi) 1993-11-12 1993-11-12 Kierrätettävän paperituotteen valmistaminen

Country Status (9)

Country Link
US (1) US5897744A (fi)
EP (1) EP0728240B1 (fi)
JP (1) JPH09504840A (fi)
AT (1) ATE170245T1 (fi)
CA (1) CA2175993A1 (fi)
DE (2) DE69412851T2 (fi)
ES (1) ES2091732T3 (fi)
FI (1) FI93664C (fi)
WO (1) WO1995013426A1 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI108063B (fi) * 1997-09-09 2001-11-15 Runtech Systems Oy Menetelmä ja laitteisto materiaalirainan käsittelemiseksi

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4872951A (en) * 1988-07-13 1989-10-10 National Starch And Chemical Corporation Starch blends useful as external paper sizes
FI91428C (fi) * 1991-11-11 1994-06-27 Raision Tehtaat Oy Ab Menetelmä puuperäisten kuitususpensioprosessien vesikierron häiriökemikaalien määrän vähentämiseksi

Also Published As

Publication number Publication date
ES2091732T3 (es) 1998-12-16
ATE170245T1 (de) 1998-09-15
CA2175993A1 (en) 1995-05-18
EP0728240A1 (en) 1996-08-28
FI93664B (fi) 1995-01-31
EP0728240B1 (en) 1998-08-26
FI935028A0 (fi) 1993-11-12
DE728240T1 (de) 1997-02-13
ES2091732T1 (es) 1996-11-16
WO1995013426A1 (en) 1995-05-18
US5897744A (en) 1999-04-27
DE69412851D1 (de) 1998-10-01
JPH09504840A (ja) 1997-05-13
DE69412851T2 (de) 1999-02-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN105593434B (zh) 制造纸产品的组合物及方法
FI69669C (fi) Foerfarande foer framstaellning av fyllmedel innehaollande fiberartat arkmaterial med anvaendning av pappersframstaellningsteknik
AU2014351736B2 (en) Method for increasing paper strength
RU2614272C2 (ru) Способ увеличения преимуществ упрочняющих средств при изготовлении бумаги и картона
CA2607332C (en) Paper production process featuring alternating cationic and anionic polymer additions
RU2696382C1 (ru) Способ получения бумаги
NL2033715B1 (en) Superhydrophobic heat-resistant paper-based material and a preparation method thereof
AU2002359488B2 (en) Papermaking process using enzyme-treated sludge,and products
ZA200103812B (en) Method of producing a particle or group of particles having a coating of polymers interacting with each other.
JPS61258095A (ja) フオ−ムによる湿潤紙の処理方法
PL198822B1 (pl) Dekoracyjny papier podłożowy i jego zastosowanie
FI93664C (fi) Kierrätettävän paperituotteen valmistaminen
Rezazadeh et al. Comparison of the Internal Functionalization and Surface Modification Methods of Chemi-mechanical Pulp Handsheets Using Nanocellulose, Chitosan, and DTPA.
CA2123431C (en) A method for reducing the level of interference chemicals in the water circulation of wood-based fibre suspension processes
AU695916B2 (en) Cellulosic sheet material
DE69413536T2 (de) Behandlung von zellulosematerial
EP3947813B1 (en) Use of metal chelates as a surface application for abrasion and/or taber stiffness, improvement in paper and paperboard
Zakrajšek et al. The influence of modified starch on the process water quality in papermaking and the paper properties
CZ305000B6 (cs) Papír se zvýšenou pevností a zvýšenou odolností vůči tukům
FI100117B (fi) Menetelmä haitta-aineiden kiinnittämiseksi paperinvalmistuksessa
US11976418B2 (en) Starch fixation and retention in recycled fiber systems
CZ27280U1 (cs) Papír se zvýšenou pevností a zvýšenou odolností vůči tukům
JP2011032594A (ja) オフセット印刷用新聞用紙

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: CIBA SPECIALTY CHEMICALS HOLDING, INC.

Free format text: CIBA SPECIALTY CHEMICALS HOLDING, INC.

MA Patent expired