FI92597B - Irrokepaperipäällysteissä käytettävä organopolysiloksaanikoostumus - Google Patents

Irrokepaperipäällysteissä käytettävä organopolysiloksaanikoostumus Download PDF

Info

Publication number
FI92597B
FI92597B FI883237A FI883237A FI92597B FI 92597 B FI92597 B FI 92597B FI 883237 A FI883237 A FI 883237A FI 883237 A FI883237 A FI 883237A FI 92597 B FI92597 B FI 92597B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
parts
organopolysiloxane
coating
component
weight
Prior art date
Application number
FI883237A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI883237A0 (fi
FI92597C (fi
FI883237A (fi
Inventor
Yasuaki Hara
Hisashi Aoki
Original Assignee
Shinetsu Chemical Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Shinetsu Chemical Co filed Critical Shinetsu Chemical Co
Publication of FI883237A0 publication Critical patent/FI883237A0/fi
Publication of FI883237A publication Critical patent/FI883237A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI92597B publication Critical patent/FI92597B/fi
Publication of FI92597C publication Critical patent/FI92597C/fi

Links

Landscapes

  • Adhesive Tapes (AREA)
  • Processes Of Treating Macromolecular Substances (AREA)
  • Compositions Of Macromolecular Compounds (AREA)
  • Paints Or Removers (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

92597
Irrokepaperipäällysteissä käytettävä organopolysiloksaa-nikoostumus
Esillä oleva keksintö koskee irrotuspaperin pääl-5 lystykseen käytettävää organopolysiloksaanikoostumusta ja erityisesti irrotuspaperin päällystykseen käytettävää organopolysiloksaanikoostumusta, joka pystytään nopeasti kovettamaan kuumentamalla tai säteilyttämällä ultraviolettivalolla ja joka on seoksena hyvin säilyvä ja jonka 10 kovettuvuus ei alene kovetuskatalysaattorin sekoittamisen jälkeen seisottamisen aikana.
Ennestään tunnettujen irrotuspaperin päällystykseen käytettyjen useiden erityyppisten organopolysilok-saanikoostumusten joukossa eniten käytettyä tyyppiä ovat 15 ns. additioreaktiotyyppiset koostumukset, jotka koostuvat alkenyyliryhmän sisältävästä organopolysiloksaanista, organovetypolysiloksaanista ja platinakatalysaattorista, joka edistää olennaisten aineosien piihin liittyvien al-kenyyliryhmien ja piihin liittyvien vetyatomien additio-20 reaktiota. Yhtenä tämän tyypin organopolysiloksaanikoos-tumusten ongelmana on, että niillä päällystetyn irrotuspaperin kovettuvuuteen ja pinnan irtoamiskykyyn vaikuttaa huomattavasti valmiiksi sekoitetun päällystyskoos-tumuksen useiden tuntien seisotus tai pitempiaikainen 25 seisotus katalysaattorin sekoittamisen jälkeen, joten päällystysneste on aina valmistettava uudelleen päällystyksen alkaessa organopolysiloksaanikoostumuksella.
Additioreaktiotyyppiä olevat platinakatalysaatto-ria sisältävät organopolysiloksaanikoostumukset irrotus-30 paperin päällystykseen luokitellaan sellaisiksi, jotka voidaan kovettaa kuumentamalla 100°C:ssa tai säteilyttämällä ultraviolettisäteilyllä. Vaikka ultraviolettisäteilyllä kovettuvaa tyyppiä olevat koostumukset voidaan nopeasti kovettaa säteilyttämällä UV-valolla jopa huo-35 neen lämpötilassa tai suhteellisen alhaisessa lämpötilassa, niin silloinkin, kun kuumentaminen on tarpeen, • · 92597 2 päällystysnesteen kovettuvuus alenee nopeasti nestettä seisotettaessa useita kymmeniä minuutteja huoneen lämpötilassa katlaysaattorin sekoittamisen jälkeen ja sillä päällystetyn irrotuspaperin irrotettavuus vaihtelee suu-5 resti kovetuksen jälkeen. Tätä koskeva ehdotus on tehty JP-hakemusjulkaisussa 61-235 461, jonka mukaan koostumus muodostetaan käyttäen suurta ylimäärää organovetypoly-siloksaania yli sen määrän, joka tarvitaan alkenyyliryh-män sisältävän organopolysiloksaanin kovettamiseen. Vaik-10 ka valmiiksi sekoitetun koostumuksen pysyvyyttä eli "as-tiaikää" voidaan tällä tavalla parantaa, niin tällainen suuren ylimäärän organovetypolysiloksaania sisältävä or-ganopolysiloksaanikoostumus on suorituskyvyltään huono, koska sillä päällystetyn irrotuspaperin irrotettavuus on 15 huono. Erityisesti irrotuspaperin kuorintavastus lisääntyy suuresti, kun tahmealle tai liimautuvalle pinnalle pantua ja kiinnitettyä irrotuspaperia säilytetään kauan.
Esillä olevan keksinnön kohteena on siten uusi parannettu irrotuspaperin päällystykseen käytettävä or-20 ganopolysiloksaanikoostumus, jonka astiaikä on huomattavasti parantunut eli jonka kovettuvuuspysyvyys katalysaattorin sekoittamisen jälkeen on parantunut.
Siten esillä olevan keksinnön mukainen irrotuspaperin päällystykseen käytettävä organopolysiloksaanikoos-25 tumus sisältää seoksena: ’ (A) 100 paino-osaa organopolysiloksaania, jossa on piiatomeihin liittyneitä alkenyyliryhmiä, (B) 0,1 - 10 paino-osaa organovetypolysiloksaania, jossa on vähintään 10, edullisesti vähintään 20 piiatomia 30 molekyylissä ja vähintään kolme vetyatomia suoraan liittyneinä molekyylin piiatomeihin, (C) katalyyttisen määrän platinayhdistettä, ja (D) 0,1 - 10, edullisesti 3-10 paino-osaa orga-nosilaaniyhdistettä tai organopolysiloksaaniyhdistettä, 35 jonka molekyylissä on korkeintaan kuusi piiatomia ja ainakin yksi suoraan piiatomiin liittynyt vetyatomi.
3 92597
Edellä määritelty organopolysiloksaanikoostumus voidaan kovettaa kuumentamalla, mutta haluttaessa koostumuksen kovettamista UV-säteilyllä, koostumus voi valinnaisesti sisältää vielä (E) valonherkistinyhdistettä, 5 jonka määrä on esimerkiksi aina 10 paino-osaan asti komponentin (A) 100 paino-osaa kohti.
Edellä olevasta kuvauksesta voidaan ymmärtää, että keksinnön mukaisen organopolysiloksaanikoostumuksen tyypillisin aineosa on komponentti (D) muiden komponent-10 tien ollessa tavanomaisia. Tämän ainutlaatuisen aineosan ansiosta keksinnön mukaisen organopolysiloksaanipäällys-tysnesteen kovettuvuus pysyy hyvänä eikä astiaikä neljän tunnin tai pitemmän ajan seisotuksen jälkeen huoneen läm-• pötilassa komponenttina (C) käytetyn platinakatalysaatto-15 rin sekoittamisen jälkeen huonone. Keksinnön mukaisella organopolysiloksaanikoostumuksella päällystetyn irrotus-paperin irtoamiskykyyn ei myöskään vaikuteta huononta-vasti silloinkaan, kun irrotuspaperi on valmistettu päällystämällä keksinnön mukaisella organopolysiloksaanikoos-20 tumuksella, jota on platinakatalysaattorin sekoittamisen jälkeen seisotettu pitemmän aikaa, koska komponentti (D) haihtuvana häviää eikä vaikuta haitallisesti päällystetyn irrotuspaperin irtoamiskykyyn. Keksinnön mukainen organopolysiloksaanikoostumus on lisäksi edullinen, koska 25 sen päällystyskerroksen tarttuvuus erilaisille alustama-teriaaleille on hyvä. Komponentti (D):n lisäyksellä ei tietenkään ole haitallista vaikutusta koostumuksen kovet-tamiseen valon avulla, kun koostumus muutetaan valon avulla kovettuvaksi lisäämällä siihen komponentiksi (E) 30 valonherkistintä.
Keksinnön mukaisen organopolysiloksaanikoostumuk-sen perusaineosa, komponentti (A), on alkenyyliryhmän sisältävä organopolysiloksaani, jossa on vähintään kaksi piiatomiin sidottua alkenyyliryhmää molekyylissä, jotta 35 koostumus olisi kovettuva. Organopolysiloksaani voi olla molekyylirakenteeltaan ilman rajoitusta joko suora- tai • · 92597 4 haaraketjuinen, syklinen tai verkkomainen, edullisesti se on suoraketjuinen. Sen polymerisaatioaste ei myöskään ole rajoittava. Organopolysiloksaanimolekyylien piiato-meihin liittyvät alkenyyliryhmät voidaan valita seuraa-5 vista: vinyyliryhmä, allyyliryhmä, isopropenyyliryhmä, butenyyliryhmä ym., joista vinyyliryhmä on edullinen. Organopolysiloksaanin piiatomeihin alkenyyliryhmien lisäksi liittyneet orgaaniset ryhmät ovat yksiarvoisia hii-livetyryhmiä, kuten alkyyliryhmiä, esim. metyyli, etyyli, 10 propyyli, butyyli tai oktyyli, aryyliryhmiä, esim. fenyy-li tai tolyyli tai arallyyliryhmiä, esim. 2-fenyylietyy-li tai 2-fenyylipropyyli sekä myös substituoituja yksiarvoisia hiilivetyryhmiä, joita saadaan korvaamalla osa vetyatomeista tai kaikki vetyatomit edellä luetelluissa 15 hiilivetyryhmissä substituenteilla, kuten halogeeniato-meilla; niistä esimerkkejä ovat kloorimetyyli-, 3-kloo-ripropyyli- ja 3,3,3-trifluoripropyyliryhmät.
Erityisiä esimerkkejä organopolysiloksaaneista komponenttina (A) ovat dimetyylipolysiloksaanit, joiden 20 pääteryhminä on dimetyylivinyylisilyyliryhmiä, dimetyylipolysiloksaanit, joiden pääteryhminä on dimetyyliallyyli-silyyliryhmiä, poly(diorganosiloksaanit), jotka koostuvat difenyylisiloksaaniyksiköistä ja dimetyylisiloksaani-yksiköistä ja joiden pääteryhminä on fenyylimetyylivinyy-25 lisilyyliryhmiä, poly(diorganosiloksaanit), jotka koostuvat metyylivinyylisiloksaaniyksiköistä ja dimetyylisi-loksaaniyksiköistä ja joiden pääteryhminä on trimetyyli-silyyliryhmiä, poly(diorganosiloksaanit), jotka koostuvat metyylivinyylisiloksaaniyksiköistä ja dimetyylisiloksaa-30 niyksiköistä ja joiden pääteryhminä on silanoliryhmiä, poly(diorganosiloksaanit), jotka koostuvat metyylivinyy-lisiloksaaniyksiköistä ja dimetyylisiloksaaniyksiköistä ja joiden pääteryhminä on dimetyylivinyylisilyyliryhmiä, poly(metyyli-3,3,3-trifluoripropyylisiloksaanit), joiden 35 pääteryhminä on dimetyylivinyylisilyyliryhmiä, vinyyli-poly(silseskvioksaanit), kopolymeeriset organopolysilok- 92597 5 saanit, jotka koostuvat monofunktionaalisista dimetyyli-vinyylisiloksiyksiköistä ja tetrafunktionaalisista SiC^-yksiköistä ym.
Keksinnön mukaisen organopolysiloksaanikoostumuksen 5 komponentti (B), joka toimii edellä kuvatun komponentti (A):n verkkoutusaineena, on organovetypolysiloksaani, jonka molekyylissä on koostumuksen kovettuvuuden kannalta edullisesti vähintään kolme vetyatomia liittyneenä suoraan piiatomiin. Organovetypolysiloksaani koostuu si-10 loksaaniyksiköistä, jotka ovat organovetysiloksaaniyksi-köitä ja/tai vetysiloksaaniyksiköitä joko yksinään tai mahdollisesti yhdessä muuntyyppisten organosiloksaaniyk-siköiden kanssa, joissa ei ole piihin liittyviä vetyatomeja. Organopolysiloksaanin molekyylirakenne voi olla 15 suora- tai haaraketjuinen, syklinen tai verkkomainen ilman mitään erityisiä rajoituksia. Organopolysiloksaanin molekyylissä tulisi olla vähintään 10 tai edullisemmin vähintään 20 piiatomia, jotta sen haihtuvuus olisi vähäistä.
20 Erityisiä esimerkkejä organopolysiloksaaneista, jotka sopivat komponentti (B):ksi, ovat kopolymeeriset poly(dimetyylisiloksaani-metyylivetysiloksaanit), joiden pääteasemissa on dimetyylivetysilyyliryhmiä, kopolymeeriset poly(dimetyylisiloksaani-metyylivetysiloksaanit), 25 joiden pääteasemissa on trimetyylisilyyliryhmiä, kopoly-v meeriset poly(dimetyylisiloksaani-metyylivetysiloksaa- nit), joiden pääteasemissa on dimetyylifenyylisilyyliryh-miä, poly(metyylivetysiloksaanit), joiden pääteasemissa on trimetyylisilyyliryhmiä ym. Komponentti (B):n määrä 30 keksinnön mukaisessa organopolysiloksaanikoostumuksessa on 0,1 - 10 paino-osaa 100 paino-osaa kohti komponenttina (A) olevaa alkenyyliryhmän sisältävää organopolysilok-saania. Kun komponentin (B) määrä on liian pieni, koostumuksen täydellistä kovettumista tuskin saadaan kuumen-35 tantallakaan tai UV-säteilytykselläkään. Kun sen määrä toisaalta on liian suuri, sillä valmistetun irrotuspape- 92597 6 rin irtoavuuskyky on jonkin verran alentunut ja paperin kuorintavastus on suuri.
Komponentti (C) keksinnön mukaisessa organopoly-siloksaanikoostumuksessa on platinayhdiste, joka toimii 5 katalysaattorina edistäen komponentin (A) piihin liittyvien alkenyyliryhmien ja komponentin (B) piihin liittyvien vetyatomien välistä reaktiota. Platinayhdiste on edullisesti kloroplatinahappo, joka on modifioimaton tai modifioitu alkoholilla tai sen kompleksilla olefiinin 10 tai vinyylisiloksaaniyhdisteen kanssa, vaikka platinaa voidaan käyttää myös alkuainemuodossa, kuten platinamus-tana tai kiinteällä kantajalla (esim. piihappo, piihap-po-aluminiumoksidi, hiili) olevan platinakatalysaattorin muodossa, vaikkakin vähemmän edullisesti. Platinan sijas-15 ta voidaan tähän tarkoitukseen käyttää palladiumia ja ro-diumia. Edullisin katalysaattori on kompleksi, joka on saatu kloroplatinahapon ja vinyyliryhmän sisältävän or-ganopolysiloksaanin välisessä reaktiossa. Platinakataly-saattoria sisältyy keksinnön mukaiseen organopolysilok-20 saanikoostumukseen katalyyttinen määrä, joka ei ole erityisen rajoittava johtuen halutusta kovettumisnopeudesta. Karkeasti määriteltynä platinakatalysaattorin määrä on 1-1 000 paino-osaa platinaa komponenttien (A) ja (B) miljoonaa yhteenlaskettua paino-osaa kohti (ppm).
25 Valinnaisena aineosana keksinnön mukaiseen orga- • nopolysiloksaanikoostumukseen sekoitetaan haluttaessa additioreaktion hidastin. Esimerkkejä tällaisista reaktion hidastimista ovat tunnetut asetyleeniset yhdisteet, esim. 3,5-dimetyyli-l-heksyn-3-oli, 3-metyyli-l-butyn-3-30 oli, 3-metyyli-3-pentyn-l-yyni, 3-metyyli-l-pentyn-3-oli, 5-metyyli-3-heksyn-l-yyni ym., typpeä sisältävät orgaaniset yhdisteet, fosforia sisältävät orgaaniset yhdisteet ja oksiimiyhdisteet. Kun reaktion hidastimia lisätään, niiden määrä keksinnön mukaisessa organopolysiloksaani-35 koostumuksessa on 0,1 - 10 paino-% komponentin (A) painosta .
92597 7
Neljäs olennainen aineosa, so. komponentti (D), keksinnön mukaisessa organopolysiloksaanikoostumuksessa on organosilaani- tai organopolysiloksaaniyhdiste, jonka molekyylissä on vähintään yksi vetyatomi suoraan liitty-5 neenä piiatomiin. On olennaista, että komponentti (D)-yhdisteen kiehumispiste on suhteellisen alhainen, esimerkiksi 250°C tai alempi normaalipaineessa. Tästä johtuen organopiiyhdisteen (komponentti D) tulisi sisältää molekyylissä korkeintaan kuusi piiatomia. Esimerkkejä organo-10 silaani- ja organopolysiloksaaniyhdisteistä, jotka sopivat komponentti (D):ksi, ovat metyylidimetoksisilaani, kp. 61°C, metyylidietoksisilaani, kp. 94°C, trimetoksi-silaani, kp. 85°C, trietoksisilaani, kp. 131°C, 1,1,3,3-tetrametyylidisiloksaani, kp. 70,5°C, pentametyylidisi-15 loksaani, kp. 85°C, 1,1,1,3,5,5,5-heptametyylitrisilok-saani, kp. 141°C, 1,3,5,7-tetrametyylisyklotetrasilok-saani, kp. 134°C, 1,3,5,7,9-pentametyylisyklopentasilok-saani, kp. 169°C, 1,1,1,3,5,7,9,9,9-nonametyylipentasi-loksaani, kp. 215°C ym. Korkeammat poly(metyylivetysilok-20 saanit), kuten kaavan Me^Si-O—fSiHMe-Of^SiMe3 mukaiset yhdisteet (Me on metyyliryhmä ja n on kokonaisluku 5 tai suurempi luku), jotka kiehuvat lämpötilassa yli 250°C, eivät ole edullisia. Näiden yhdisteiden keksinnön mukaisessa organopolysiloksaanikoostumuksessa käytettävä määrä 25 on tavallisesti 0,1 - 10 paino-osaa, edullisesti 3,0 -♦ 10,0 paino-osaa komponentin (A) 100 paino-osaa kohti.
Kun sen lisäysmäärä on liian pieni, ei haluttua parannusta tietenkään saavuteta. Toisaalta, kun sen lisäysmäärää korotetaan yli mainitun ylärajan, ei koostumuksen sta-30 biilius enää parane, sen sijaan koostumuksella päällystetyn paperin irtoamiskyky huononee.
Edellä kuvatut komponentin (A), (B), (C) ja (D) ovat keksinnön mukaisen organopolysiloksaanikoostumuk-sen olennaisia aineosia, kun koostumuksen kovettaminen 35 suoritetaan kuumentamalla. Kun koostumus halutaan kovettaa UV-säteilytyksellä, koostumuksen tulisi lisäksi 8 92597 sisältää komponenttina (E) valonherkistinyhdistettä. Komponenttina (E) voidaan käyttää erilaisia tunnettuja tavallisesti valonherkistiminä käytettyjä yhdisteitä, esimerkiksi seuraavia: asetofenoni, propiofenoni, bentsofe-5 noni, ksantoni, fluorenoni, bentsaldehydi, fluoreeni, antrakinoni, karbatsoli, 3-metyyliasetofenoni, 4-kloori-bentsofenoni, 4-etyylibentsofenoni, 4-hydroksibentsofe-noni, bentsoiinietyylieetteri, 2-hydroksi-2-metyyli-l-fenyylipropan-l-oni, 2,2-dietoksiasetofenoni ym., jois-10 ta edullisia ovat 4-metyylibentsofenoni, 5-metoksibentso-fenoni, 4-hydroksibentsofenoni ja 2-hydroksi-2-metyyli-l-fenyylipropan-l-oni. Kuten edellä mainittiin, tämä komponentti (E) ei ole olennainen, kun koostumuksen kovetus suoritetaan kuumentamalla, mutta sen määrän keksinnön mu-15 kaisessa koostumuksessa tulisi olla vähintään 0,1 paino-osaa 100 paino-osaa kohti komponenttia (A), kun koostumus kovetetaan UV-säteilyllä. Sen määrä ei saisi ylittää 10 paino-osaa komponentti (A):n 100 paino-osaa kohti, koska sen liian suuri määrä vaikuttaa yhdisteen kykyyn 20 absorboida UV-valon energiaa ja heikentää sen tehokkuutta ja vaikuttaa jonkin verran haitallisesti koostumuksella päällystetyn paperin irtoamiskykyyn. Edullinen valon-herkistinyhdisteen määrä koostumuksessa on 2,0 - 6,0 paino-osaa komponentin (A) 100 paino-osaa kohti.
25 Keksinnön mukainen irrotuspaperin päällystykseen käytettävä organopolysiloksaanikoostumus voidaan valmistaa sekoittamalla tasaiseksi seokseksi edellä kuvatut olennaiset komponentit, haluttaessa yhdessä valinnaisten aineosien kanssa. Keksinnön mukaiseen koostumukseen sen 30 aiotusta käyttötarkoituksesta riippuen voidaan haluttaessa sekoittaa myös pieni määrä inerttiä täyteainetta, kuten titaanidioksidia ja dimetyylipolysiloksaania, joka on reagoimaton. Näin valmistetun irrotuspaperin päällystykseen käytettävän koostumuksen viskositeetti tai kon-35 sistenssi ei ole erityisen rajoittava, vaan riippuu halutusta päällysteen paksuudesta ja käytetystä päällystys- « 92597 9 koneesta. Karkeasti määriteltynä koostumuksen viskositeetin tulisi olla 10 - 100 000 cP 25°C:ssa, edullisesti 200 - 2 000 cP 25°C:ssa, varsinkin silloin, kun koostumusta käytetään sellaisenaan ilman laimentamista orgaanisel-5 la liuottimena päällystystyön helpottamiseksi. Kun koostumuksen viskositeetti sellaisenaan on liian korkea, siihen voidaan haluttaessa sekoittaa orgaanista liuotinta viskositeetin alentamiseksi. Esimerkkejä orgaanisista liuottimista ovat tolueeni, ksyleeni, heksaani, heptaani, 10 mineraalisprii, trikloorietyleeni, tetrahydrofuraani, me-tyylietyyliketoni, etyyliasetaatti ym.
Ilman valonherkistinyhdisteenä käytettyä komponenttia (E) valmistettu keksinnön mukainen organopolysilok-saanikoostumus levitettynä alusta-aineen pinnalle, kuten 15 paperin pinnalle, voidaan kovettaa kuumentamalla esimerkiksi 50 - 100°C:ssa aikana joistakin sekunneista 10 sekuntiin tai kauemmin, jolloin saadaan kovetettu pintakal-vo, joka on irrotettavissa. Kun koostumukseen sekoitetaan valonherkistinyhdisteeksi komponenttia (E), koostu-20 muksen kovetus voidaan suorittaa säteilyttämällä UV-va- lolla. Sopivia UV-valolähteitä ovat ksenonlamput, alhais-, keskikorkea- ja korkeapaine-elohopealamput ym., jolloin lampun laatu ei ole erityisen rajoittava. Kun koostumus laimennetaan orgaanisella liuottimena, ennen päällyste-25 kalvon UV-säteilytystä suoritetaan edullisesti kuumennus-t käsittely, jotta päällystekalvosta saataisiin liuotin täysin poistettuna.
Seuraavassa esitetään keksinnön mukaisen irrotus-paperin päällystykseen käytettävän organopolysiloksaani-30 koostumuksen yksityiskohtaisesti valaisemiseksi esimerkkejä. Seuraavassa kuvauksessa ilmaisu "osia" tarkoittaa aina "paino-osia" ja viskositeettiarvot ovat 25°C:ssa mitattuja arvoja. Päällystekalvon kovettuvuus ja irro-tuspaperin kuorintavastus esimerkeissä arvioitiin seuraa-35 vassa kuvatuin menetelmin.
92597 10
Kovettuvuus:
Alusta-aineena käytetty kalvo tai arkki päällystettiin päällystyskoostumuksella käyttäen määriteltyä päällystemäärää ja päällystetylle kalvolle tai arkille 5 suoritettiin kulloinkin esimerkiksi kuvattu kovetuspro-sessi. Näin kovetettua alusta-aineen pinnalla olevaa or-ganopolysiloksaanikoostumuspäällystekalvoa hierottiin kevyesti sormenpäällä päällystekerroksen vaurioitumisen tutkimiseksi tai päällystekerroksen kiiltävässä pinnassa 10 esiintyvän himmeyden toteamiseksi, jolloin tulokset ilmoitetaan käyttäen kolmea arvosanaa: A = erinomainen kovettuminen ilman päällystekalvon vaurioita tai himmeyttä, B = hyvä kovettuminen, jolloin päällystekalvossa näkyy hieman vaurioita ja himmeyttä, ja C = heikko kovettuminen, 15 jolloin päällystyskalvossa paljon vaurioita ja kalvo on sangen himmeä.
Kuorintavastus:
Alusta-aineena käytetty kalvo tai arkki päällystettiin päällystyskoostumuksella käyttäen määriteltyä 20 päällystemäärää ja päällystetylle kalvolle tai arkille suoritettiin kulloinkin esimerkissä kuvattu kovetuspro-sessi. Sitten liuotintyyppiä oleva paineherkkä akryyli-liima (Oribibe .BPS-8170, valmistaja: Toyo Ink Manufacturing Co.) levitettiin kalvolle ja saatettiin kuumennuskäsitte- 25 lyyn 100°C:ssa kolmeksi minuutiksi, jonka jälkeen kalvolle 2 pantiin ja sidottiin päällystepaperiarkki (40 g/m ) ja 2 arkkia pidettiin 20 g/cm painon alla määritellyn ajan 25°C:ssa. Näin valmistettu koearkki leikattiin 5 cm leveiksi suikaleiksi, joille suoritettiin päällystetyn 30 kalvon tai arkin ja päällystepaperin välinen kuorinta-vastusmittaus grammoina vetämällä vetolujuuslaitteessa 180°een suunnassa nopeudella 30 cm/min.
Esimerkki 1
Valmistetiin kolme liuotintyyppistä päällystys-35 koostumusta, joista käytetään seuraavassa nimityksiä näyte nro 1, nro 2 ja nro 3, liuottamalla kutakin näy- 92597 11 tettä kohti 1 900 osaan tolueenia 100 osaa kumimaista ko-polymeeriä, joka koostui 98,5 mooli-%:sta dimetyylisi-loksaaniyksiköitä ja 1,5 mooli-%:sta metyylivinyylisilok-saaniyksiköitä, joiden molekyyliketjun molemmissa päissä 5 on vinyylidimetyylisilyyliryhmät, viisi osaa metyylive-typolysiloksaania, joka koostui 95 mooli-%:sta metyyli-vetysiloksaaniyksiköitä ja 5 mooli-%:sta dimetyylisilok-saaniyksiköitä ja joiden molekyyliketjun molemmissa päissä on pääteryhminä trimetyylisilyyliryhmät ja jonka visio kositeetti (20 cP) vastaa noin 40 piiatomia molekyylissä ja noin kaksi osaa reaktion hidastimeksi 3-metyyli-l-bu-tyn-3-olia sekä lisäksi kloroplatinahapon vinyylisilok-saanikompleksia liuoksessa olevien polysiloksaaniaine-osien kokonaismäärän suhteen 200 ppm ja lopuksi 1, 5 ja 15 10 osaa 1,1,3,3-tetrametyylidisiloksaania vastaavasti näytteisiin nro 1, nro 2 ja nro 3.
Vertailuksi valmistettiin näytteet nro 4, nro 5, nro 6 ja nro 7 olennaisesti samalla reseptillä kuin näyte nro 1 jättäen kuitenkin pois näytteistä 4 - 7 1,1,3,3-20 tetrametyylidisiloksaanin ja korottamalla metyylivetypo-lysiloksaanin määrää viidestä osasta 6, 10 ja 15 osaan vastaavasti näytteissä nro 5, nro 6 ja nro 7.
Polyetyleenilaminoitu paperiarkki päällystettiin jokaisella vastavalmistetulla näytteellä 1-7 käyttäen 2 25 päällystysmäärää 0,8 g/m (laskettu polysiloksaaniaine-osina) ja arkki saatettiin kuumennuskäsittelyyn 80°C:ssa 15 sekunniksi päällystekalvon kovettuvuuden ja kuorinta-vastuksen tutkimiseksi edellä kuvatuilla menetelmillä.
Samat kokeet, jotka edellä suoritettiin vastaval-30 mistetuilla päällystysliuoksilla toistettiin käyttämällä alusta-ainearkin päällystykseen päällystysliuoksia, joita oli säilytetty huoneen lämpötilassa kaksi tai neljä tuntia. Koetulokset nähdään taulukossa 1.
Esimerkki 2 35 Valmistettiin neljä päällystysliuosta (näytteet nro 8 - 11) olennaisesti samalla reseptillä kuin edellä 92597 12 kuvattu näyte nro 2 korvaamalla kuitenkin viisi osaa 1,1,3,3-tetrametyylidisiloksaania jokaisessa näytteessä samalla määrällä vastaavasti 1,3,5,7,9-pentametyylisyklo-pentaanisiloksaania, 1,1,1,3,7,9,9,9-nonametyylipentasi-5 loksaania, 1,1,1,3,5,7,9,11,13,13,13-undekametyylihepta-siloksaania ja 1,1,1,3,5,7,9,11,13,15,17,19,19,19-tetra-dekametyylidekasiloksaania. Kovettuvuuskokeiden ja kuo-rintavastuskokeiden tulokset nähdään myös taulukossa 1. Taulukko 1 10 Näyte Kovettuvuus Kuorintavastus, q nro ----
Vasta Varastoitu Vasta- Varastoitu vai- -- vai- -- 15 2 h 4 h 2 h 4 h tettu tettu IA B C 66 2 A A A 65 68 70 20 3 A A A 67 68 68 4 A C C 65 5 A B C 102 25 6 A A A 256 280 300 7 A A A 430 452 488 8 A A A 66 67 69 9 A A A 68 70 70 30_______ 10 A A A 230 250 280 11 A A A 250 273 300 13 92597
Esimerkki 3
Valmistettiin päällystysliuos (näyte nro 12) liuottamalla 1 900 osaan tolueenia 50 osaa kumimaista kopolymeeriä, joka koostui 97,0 mooli-%:sta dimetyylisi-5 loksaaniyksiköitä ja 3,0 mooli-%:sta metyylivinyylisilok-saaniyksiköitä ja jonka molekyyliketjun molemmissa päissä on pääteryhminä vinyylidimetyylisilyyliryhmät, kolme osaa samaa metyylivetypolysiloksaania, jota käytettiin edellisissä esimerkeissä, yksi osa 3,5-dimetyyli-l-hek-10 syn-3-olia reaktion hidastamiseksi ja yksi osa 5-metoksi-bentsofenonia valonherkistimeksi ja lisäksi kloroplati-nahapon vinyylisiloksaanikompleksia 200 ppm platinana laskettuna liuoksessa olevien polysiloksaaniaineosien kokonaismäärän suhteen ja lopuksi lisättiin viisi osaa 15 metyylidietoksisilaania.
Vertailuksi valmistettiin vielä kaksi päällystys-liuosta (näytteet 13 ja 14) samalla reseptillä kuin nro 12 jättämällä kuitenkin kummastakin näytteestä pois me-tyylidietoksisilaanin ja korottamalla metyylivetypolysi-20 loksaanin määrän näytteessä 14 kolmesta osasta kahdeksaan osaan.
Polyetyleenilaminoitu paperiarkki päällystettiin jokaisella näytteellä 12 - 14 käyttäen päällystysmäärää 2 0,8 g/m (laskettu polysiloksaaniaineosina) ja jokainen 25 arkki saatettiin kuumennuskäsittelyyn 80°C:ssa viideksi • sekunniksi ja sitten UV-säteilytykseen kuljettamalla ark ki 8 cm:n päässä korkeapaine-elohopealampun (80 W/cm) alitse erilaisilla linjanopeuksilla (30 - 50 m/min) or-ganopolysiloksaanikoostumuksen UV-kovettumisen saamisek-30 si. Näin valmistettiin irrotuspaperin päällystekalvon ko-vettuvuus ja kuorintavastus tutkittiin samoin kuin edellisissä esimerkeissä; tulokset nähdään seuraavassa taulukossa 2. Kuorintavastus määritettiin käyttäen koeark-keja, jotka oli valmistettu linjanopeudella 30 m/min.
35 Edellä kuvattujen kokeiden lisäksi, jotka suoritettiin vastavalmistetuilla päällystysliuoksilla, samat kokeet • · 14 92597 suoritettiin käyttäen päällystysliuoksia, joita oli säilytetty huoneen lämpötilassa neljä tuntia. Myös nämä tulokset nähdään taulukossa 2.
Taulukko 2 5 ___—- Näyte Kovettuvuus Kuorintavastus, g nro ---1-
Vastavalmis- Varastoitu Vastaval- Varastoitu tettu 4 h mistettu 4 h 10
Linjanopeus, m/min 20 30 40 50 20 30 40 50 12 A A A A A A 30 28 15 13 A A A C C C 32 14 A A A A A A 75 77 15 A A A A A A 145 140 20 16 A A A ABC 138 17 A A A A A A 488 503
Esimerkki 4 25 Valmistettiin päällystysneste (näyte nro 15) se koittamalla tasaiseksi seokseksi 100 osaa dimetyylipoly-siloksaania, jonka molemmissa molekyyliketjun pääteasemissa on trivinyylisilyyliryhmät ja jonka viskositeetti on 1 000 cP, kuusi osaa samaa metyylivetypolysiloksaania, 30 jota käytettiin edellisissä esimerkeissä, 1,5 osaa 3,5-dimetyyli-l-heksyn-3-olia reaktion hidastamiseksi, yksi osa 2-hydroksi-2-metyyli-l-fenyylipropan-l-onia valonher-kistimeksi, 3,0 osaa 1,3,5,7-tetrametyylisyklotetrasi-loksaania ja kloroplatinahapon vinyylisiloksaanikomplek-35 siä 200 ppm (laskettu platinana) koko polysiloksaaniaine-osien määrän suhteen.
,5 92597
Vertailuksi valmistettiin vielä kaksi muuta pääl-lystysnestettä (näytteet 16 ja 17) samalla koostumuksella kuin edellä jättäen kuitenkin pois 1,3,5,7-tetrame-tyylisyklotetrasiloksaanin kummastakin näytteestä 16 ja 5 17 ja korottamalla näytteessä 17 metyylivetypolysiloksaa- nin määrän kuudesta osasta yhdeksään osaan.
Kiiltopaperiarkki päällystettiin jokaisella näyt- 2 teistä 15 - 17 käyttäen päällystysmäärää 1,0 g/m (laskettu polysiloksaaniaineosina) ja arkille suoritettiin 10 sama lämpökäsittely kuin edellisessä esimerkissä ja sitten UV-säteilytys samoin kuin edellisessä esimerkissä vaihdellen kuitenkin linjanopeutta lampun alla 20-40 m/min päällystyskalvon UV-kovettamiseksi. Näin valmistetun irrotuspaperin päällystekalvon kovettuvuus ja kuorin-15 tavastus tutkittiin samalla tavalla kuin edellisissä esimerkeissä; koetulokset nähdään taulukossa 2. Kuorin-tavastus määritettiin käyttäen koearkkeja, jotka oli valmistettu linjanopeudella 30 m/min. Edellä kuvattujen tuoreilla päällystysnesteillä suoritettujen kokeiden li-20 säksi samat kokeet suoritettiin käyttäen päällystysnes-teitä, joita oli säilytetty huoneen lämpötilassa neljä tuntia. Myös nämä tulokset nähdään taulukossa 2.

Claims (6)

92597 16
1. Organopolysiloksaanikoostumus irrokepaperin päällystykseen, tunnettu siitä, että se sisäl- 5 tää seoksena: (A) 100 paino-osaa organopolysiloksaania, jossa on piiatomeihin liittyneitä alkenyyliryhmiä (B) 0,1 - 10 paino-osaa organovetypolysiloksaania, jossa on vähintään 10 piiatomia molekyylissä ja vähintään 10 kolme vetyatomia suoraan liittyneinä molekyylin piiatomeihin (C) katalyyttisen määrän platinayhdistettä, ja (D) 0,1 - 10 paino-osaa organosilaaniyhdistettä tai organopolysiloksaaniyhdistettä, jonka molekyylissä on 15 korkeintaan kuusi piiatomia ja ainakin yksi vetyatomi liittyneenä suoraan pilatomiin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen irrokepaperin päällystykseen käytettävä organopolysiloksaanikoostumus, tunnettu siitä, että se lisäksi sisältää 20 (E) aina 10 paino-osaan asti valoherkistinyhdis- tettä komponentti (A):n 100 paino-osaa kohti.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen irrokepaperin päällystykseen käytettävä organopolysiloksaanikoostumus, tunnettu siitä, että komponenttina (D) käytetty 25 organosilaaniyhdiste tai organopolysiloksaaniyhdiste on metyylidimetoksisilaani, metyylidietoksisilaani, trietok-sisilaani, 1,1,3,3-tetrametyylisiloksaani, pentametyyli-disiloksaani, 1,1,1,3,5,5,5-heptametyylitrisiloksaani, 1,3,5,7-tetrametyylisyklotetrasiloksaani, 1,3,5,7,9-pen- 30 tametyylisyklopentasiloksaani tai l,1,1,3,5,7,9,9,9-nona- metyylipentasiloksaani.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen irrokepaperin päällystykseen käytettävä organopolysiloksaanikoostumus, tunnettu siitä, että valonherkistimenä käytetyn 35 komponentti (E):n määrä on 2,0 - 6,0 paino-osaa kompo- 17 92597 nentti (A):n 100 paino-osaa kohti.
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen irrokepaperin päällystykseen käytettävä organopolysiloksaanikoostumus, tunnettu siitä, että valonherkistinyhdiste, kom- 5 ponentti (E), valitaan seuraavista: asetofenoni, propio- fenoni, bentsofenoni, ksantoni, fluorenoni, bentsalde-hydi, fluoreeni, antrakinoni, karbatsoli, 3-metyyliaseto-fenoni, 4-klooribentsofenoni, 4-etyylibentsofenoni, 5-me-toksibentsofenoni, 4-hydroksibentsofenoni, bentsoiini-10 etyylieetteri, 2-hydroksi-2-metyyli-l-fenyylipropan-l-oni ja 2,2-dietoksiasetofenoni.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen irrokepaperin päällystykseen käytettävä organopolysiloksaanikoostumus, tunnettu siitä, että komponenttina (A) käytetty 15 organopolysiloksaani on diorganopolysiloksaani, jonka mo lekyylirakenne on suoraketjuinen. $ « > ( 18 925*7
FI883237A 1987-07-07 1988-07-06 Irrokepaperipäällysteissä käytettävä organopolysiloksaanikoostumus FI92597C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP16941987 1987-07-07
JP16941987A JPS6414273A (en) 1987-07-07 1987-07-07 Organopolysiloxane composition for release paper

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI883237A0 FI883237A0 (fi) 1988-07-06
FI883237A FI883237A (fi) 1989-01-08
FI92597B true FI92597B (fi) 1994-08-31
FI92597C FI92597C (fi) 1994-12-12

Family

ID=15886244

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI883237A FI92597C (fi) 1987-07-07 1988-07-06 Irrokepaperipäällysteissä käytettävä organopolysiloksaanikoostumus

Country Status (2)

Country Link
JP (1) JPS6414273A (fi)
FI (1) FI92597C (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR3015508B1 (fr) * 2013-12-20 2016-02-05 Bluestar Silicones France Nouveau systeme d'inhibition d'hydrosilylation photoactivable

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4071644A (en) * 1974-11-14 1978-01-31 General Electric Company Silicone Products Department Method for rendering flexible sheet material non-adherent
JPS5313506A (en) * 1976-07-24 1978-02-07 Hajime Sugawara Soil conditioner for settling soil containing plant seed on slope
JPS55110155A (en) * 1979-02-16 1980-08-25 Toray Silicone Co Ltd Organopolysiloxane composition forming releasable film
CA1247770A (en) * 1983-01-17 1988-12-28 Richard P. Eckberg Silicone release coatings and inhibitors
JPS61162561A (ja) * 1985-01-11 1986-07-23 Toray Silicone Co Ltd 剥離性皮膜形成用オルガノポリシロキサン組成物

Also Published As

Publication number Publication date
FI883237A0 (fi) 1988-07-06
FI92597C (fi) 1994-12-12
JPS6414273A (en) 1989-01-18
FI883237A (fi) 1989-01-08
JPH0523304B2 (fi) 1993-04-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP2653693B2 (ja) シリコーン剥離層含有複合構造体
JPH0319267B2 (fi)
CN86102386A (zh) 使基体表面具有防粘性的方法
CN102391780B (zh) 底漆有机硅组合物和用于剥离纸或剥离膜的处理过的纸或膜
JPH06166740A (ja) ペンダントシリコーン樹脂を担持するuv硬化性エポキシシリコーン
JPH08143672A (ja) 接着促進用添加剤及びその中に含まれる硬化性オルガノシロキサン組成物
JPH0327587B2 (fi)
JPH0649848B2 (ja) 実質的に無臭の紫外線硬化性オルガノポリシロキサン剥離コーティング組成物及びコーティング方法
FI81596C (fi) Haordbara organopolysiloxankompositioner.
JP2018012827A (ja) シリコーン組成物、剥離紙及び剥離フィルム
JP3592791B2 (ja) 硬化性オルガノシロキサン組成物のための付着促進添加剤
GB1569681A (en) Photocurable organopolysiloxane compositions
JP3022101B2 (ja) 剥離性オルガノポリシロキサン組成物及び剥離紙
JP2011132532A (ja) 剥離性硬化皮膜形成用シリコーン組成物
JP2965231B2 (ja) 剥離紙用シリコーン組成物
JP4753023B2 (ja) シリコーン剥離剤組成物及び粘着紙の製造方法
FI92597B (fi) Irrokepaperipäällysteissä käytettävä organopolysiloksaanikoostumus
JPS595219B2 (ja) ゴム状に硬化しうるポリオルガノシロキサン組成物
TWI742108B (zh) 矽酮組成物、剝離紙及剝離膜
JPH0112786B2 (fi)
JPH08217980A (ja) 剥離用組成物
GB2180547A (en) Curable organosiloxanes
JPH0748513A (ja) エラストマー形成シリコーン組成物
JP4757504B2 (ja) 剥離性硬化皮膜形成用シリコーン組成物
CN115698182A (zh) 加成反应硬化型有机聚硅氧烷组合物、及剥离纸以及剥离膜

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SHIN-ETSU CHEMICAL CO., LTD