FI91588C - Harvesteriyksikkö - Google Patents

Harvesteriyksikkö Download PDF

Info

Publication number
FI91588C
FI91588C FI921536A FI921536A FI91588C FI 91588 C FI91588 C FI 91588C FI 921536 A FI921536 A FI 921536A FI 921536 A FI921536 A FI 921536A FI 91588 C FI91588 C FI 91588C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
branch
fixed
traction
rollers
slides
Prior art date
Application number
FI921536A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI91588B (fi
FI921536A0 (fi
FI921536A (fi
Inventor
Pentti Lastunen
Original Assignee
Lastusen Konepaja Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lastusen Konepaja Oy filed Critical Lastusen Konepaja Oy
Priority to FI921536A priority Critical patent/FI91588C/fi
Publication of FI921536A0 publication Critical patent/FI921536A0/fi
Priority to AU38920/93A priority patent/AU3892093A/en
Priority to PCT/FI1993/000143 priority patent/WO1993019909A1/en
Publication of FI921536A publication Critical patent/FI921536A/fi
Publication of FI91588B publication Critical patent/FI91588B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI91588C publication Critical patent/FI91588C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/095Delimbers
    • A01G23/097Delimbers having a fixed delimbing head
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27BSAWS FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; COMPONENTS OR ACCESSORIES THEREFOR
    • B27B25/00Feeding devices for timber in saw mills or sawing machines; Feeding devices for trees
    • B27B25/02Feeding devices for timber in saw mills or sawing machines; Feeding devices for trees with feed and pressure rollers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Guiding Agricultural Machines (AREA)
  • Harvester Elements (AREA)

Description

91588
Harvesteriyksikko - Harvesterenhet
Keksinto koskee harvesteriyksikkda, joka kåsittaa runko-osan, 5 runko-osassa olevan kiintean vetorullan tai vastaavat, siihen nahden ulos- ja sisaånpain siirtyvat vetorullat tai vastaavat puunrungon liikuttamiseksi sen pituussuunnassa vetorullien va-lisså ja vålityksellå, kun vetorullia pyoritetaan seka. tarvit-tavat puun tydstdelimet.
10
Tunnetuissa harvestereissa on runko-osassa yksi tai kaksi kiinteSS vetorullaa tai vastaava hihna- tai ketjuveto. TarnSn kiinteSn vetorullan kohdalla on runko-osassa puunrunkoon nåh-den poikittainen tanko, jonka paihin on nivelilla kiinnitetty 15 kSSntdvarret ja niiden paissa olevat siirtyvat vetorullat.
Tyypillisesti nSiden siirtyvien vetorullien kaantovarret ovat pituudeltaan samaa suuruusluokkaa kuin poikittaisen tangon pituuden puolikas ja naita varsia kSannetaan yleensa hydrauli-silla koneistoilla kiinteåa vetorullaa kohti tai siitM pois-20 pain. Kun nivelien akselit ovat likipitaen puunrungon suuntai-sia, kykenevat siirtyvat vetorullat puristamaan eri lapimit-taista puunrunkoa, kun ne kååntyvåt hydraulisten kåyttolait-teiden vaikutuksesta kiinteaS vetorullaa kohti. Kun puunrun-got, joita on tarkoitus kåsitella, eivat ole kovin paksuja 25 eivatka kovin ohuita, toimii edella kuvattu jarjestely tyydyt-tavasti. Haluttaessa kasitella erittain paksuja puunrunkoja, ts. puunrunkoja, joiden paksuus on yli 50 cm, joudutaan edella kuvatulla rakenteella vaikeuksiin. Talloin on nimittain seka poikittaisen tangon ettå varsien pituutta huomattavasti lisat-30 tåvå, jolloin laitteen leveys kasvaa niin suureksi ja paino niin suureksi, etta sen tyontaminen esimerkiksi puiden valistå haluttuun puuhun kiinni kay monessa tapauksessa mahdottomaksi. Myos varsien pituuden lishMminen lisaa naiden vipuvarsien mo-menttivaikutuksen vuoksi huomattavasti voiman tarvetta, mika 35 edelleen suurentaa laitetta. TSsth syysta ei ole tahan mennes-sa pystytty rakentamaan kåytannollista harvesteria puunrun-goille, joiden halkaisija olisi suurempi kuin noin 50 cm.
• « • Puunrungon ollessa hyvin ohut on siirtyvillå vetorullilla ris- 2 91588 ki ottaa toisiinsa tal kiinteåan vetorullaan kiinni, jolloin puunrungon kåsittely on lopetettava ei-riittåvån pienella run-gon paksuudella. Tama ilmid korostuu varsinkin silloin, kun harvesterin pååmitat ja muotoilu on tehty mahdollisimman suur-5 ta rungon låpimittaa silmållå pitåen. Jos taas mitoitus suun-nitellaan sitå silmalla pitåen, ettå voidaan kåsitellå ohut-runkoista puuta, menetetåån samoilla ulkomitoilla suurimmasta mahdollisesta rungon låpimitasta.
10 Toinen tunnettu vaihtoehto rakentaa harvesteriyksikko on muo-dostaa kiinteån tai kiinteiden vetorullien ja niihin nåhden siirtyvån tai siirtyvien vetorullien pyorintåakselit likimain yhdensuuntaisiksi, jolloin siirtyviå vetorullia liikutetaan suunnassa, joka on likimain kohtisuorassa nåitå pyorintåakse-15 leita vastaan. Tållainen rakenne kykenee kåsittelemåån hyvin-kin ohuita puunrunkoja, mutta paksujen puunrunkojen osalta joudutaan samoihin vaikeuksiin kuin edellå kåsitellyn laitteen yhteydesså, koska laitteen leveys muodostuu halutun suurimman puunrungon paksuuden ja sen molemmilla puolilla olevien veto-20 rullien halkaisijan summasta. Lisaksi vetorullien halkaisijaa pitåisi suurentaa puunrungon paksuuden mukaan siirtovoiman pitåmiseksi riittåvånå.
Keksinnon tavoitteena on siten aikaansaada harvesteriyksikko, 25 jolla olisi mahdollista kåsitellå hyvinkin paksuja puunrunkoja ; ilman, ettå yksikon ulkomitat tulisivat haitallisen suuriksi.
Tavoitteena on siis harvesteriyksikkd, jonka maksimileveys olisi vain hieman suurempi kuin suurimman kåsiteltåvån puunrungon låpimitta. Keksinnon tavoitteena on edelleen saada ai-30 kaan tåmån tyyppinen harvesteriyksikkd, joka soveltuu ongel-mitta myos hyvin ohuiden puunrunkojen kåsittelyyn. Keksinnon • tavoitteena on edelleen saada aikaan tållainen harvesteriyk sikko, joka on rakennettavissa tukevaksi ilman, ettå paino nousee liian suureksi ja jossa tarvittavat voimat vetorullien 35 puristamiseksi puuta vasten pysyvåt kohtuullisina. Tavoitteena on lisåksi tållainen harvesteriyksikko, joka olisi rakenteel-taan yksinkertainen ja siten hinnaltaan edullinen.
II
3 91 588
Edellå kuvatut haittapuolet voidaan eliminoida ja edellå måå-ritellyt tavoitteet saavutetaan keksinnon mukaisella harveste-riyksikollå, jolle on tunnusomaista se, mi tå on mååritelty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
5
Keksinnon tårkeimpånå etuna voidaan pitåå sitå, ettå sen mu-kainen harvesteriyksikko on kåsiteltåvåån puuhun nåhden pieni-kokoinen, kevyt ja tukeva. Keksinnon toisena etuna on se, ettå kayttovoima, joka tarvitaan vetorullien puristamiseksi riittå-10 vålla voimalla puunrunkoa vasten, on samaa suuruusluokkaa ta-man puristavan voiman kanssa riippumatta kulloinkin kasiteltå-vån puun lapimitasta, jolloin naitå kåyttolaitteita ei ole tarpeen mitoittaa ylisuuriksi.
15 Seuraavassa keksintoa selostetaan yksityiskohtaisesti oheisiin piirustuksiin viittaamalla.
Kuvio 1 esittaa keksinnon mukaista harvesteriyksikkoa kasitel-tåvån puunrungon pituuteen nåhden poikkisuunnassa kuvion 2 20 suunnasta I.
Kuvio 2 esittåå kuvion 1 harvesteriyksikkoa sivulta påin kuvion 1 suunnasta II.
25 Kuvio 3 esittåå yksityiskohtaiseinmin keksinnon mukaista veto-: rullajårjestelyå samassa kuvannossa kuin kuvio 2.
Kuvio 4 esittåå keksinnon mukaisessa harvesteriyksikosså kåy-tettåvåå vetorullien siirtomekanismia pitkittåisleikkauksena. 30
Kuvio 5 esittåå kuvion 4 siirtolaitetta poikkileikkauksena pitkin kuvion 4 tasoa A-A.
Keksinnon mukainen harvesteriyksikko kåsittåå runko-osan, joka 35 on merkitty yleisesti viitenumerolla 1 ja tåhån runko-osaan liitetyn kiinteån vetorullan 2 tai tarvittaessa useampia lin-jassa olevia kiinteitå vetorullia, hihna- tai ketjuvedon tai vastaavan. Harvesteriyksikko kåsittåå myds tåhån kiinteåån 4 91588 vetorullaan 2 nåhden ulospåin ja sisåånpåin siirtyvat vetorul-lat 3 ja 4 puunrungon puristamiseksi rullien våliin, liikutta-miseksi sen pituussuunnassa P vetorullien vålisså ja vålityk-sellå, kun vetorullia 2, 3, 4 pyoritetåån niiden pyorintåakse-5 lien 12, 13, 14 ympåri. Myos siirtyviå vetorullia voi olla useampia kuin esitetyt kaksi, esimerkiksi nelja, tai niiden tilalla voidaan myos kayttaa hihna- tai ketjuvetoa tai vastaa-vaa. Harvesteriyksikko sisaltaa tietenkin tarvittavat puun-tydstdelimet, kuten karsintaterat 40 ja katkaisusahan 41, mut-10 ta koska ne ovat sinansa tavanomaisia, ei niita tassa hakemuk-sessa kåsitella yksityiskohtaisesti.
Runko-osa 1 kåsittåå kaksi toisiinsa yhteydesså olevaa haara-osaa 6 ja 7, jotka muodostavat keskenaan teråvån kulman K.
15 Kuvatussa toteutusmuodossa on haaraosien 6, 7 vålinen kulma K noin 60°, joka nyt kåytettåvisså olevalla tiedolla nSyttåS edullisimmalta arvolta. Oleellista on, etta tamS kulma K on teråva kulma, ts. alle noin 90°. Sita suuremmat kulma-arvot johtavat huomattaviin mitoituseroihin rakenteessa ja samoihin 20 ongelmiin, kuin mita tekniikan tason mukaisissa laitteissa on. Pienimmillåan haaraosien valinen kulma K voi olla noin 30°, jota pienemmåt kulman arvot taas johtavat yksikon korkeuden huomattavaan kasvuun. Kaikinpuolin kayttokelpoisena kulma-alueena voitanee pitaa vålia noin 50-70°. Rakenne on keksinnon 25 mukaan ainakin suuntajaykka, ts. tåssa kuvattu haaraosien vå-linen kulma K on muuttumaton valmiissa laitteessa.
Kuvioiden 1 ja 2 toteutusmuodossa haaraosat 6 ja 7 muodostuvat kumpikin kolmesta yhdensuuntaisesta putkesta 24a, 24b, 31a ja 30 25a, 25b, 31b tai vastaavista profiileista. Nåma putket tai profiilit on kiinnitetty toisesta pååstaån poikittaiseen emå-kappaleeseen 22 kiinteasti esimerkiksi hitsaamalla. Talla ta-voin on syntynyt jaykka runkorakenne, jossa on emakappale 22 ja siitå kulmassa K ulkonevat haaraosat 6, 7, jolloin haara-35 osien våliin emåkappaleesta poispain muodostuu mainittu teråvå kulma K ja edullisesti siten, etta tåmån kulman taso 11 on kohtisuorassa emåkappaleen pituutta vastaan. Kuvatun toteutus-muodon runko-osa on tåysin jaykka, ei ainoastaan em. suunta-
II
91588 5 jaykkå. Kayttotilanteessa puunrunko 5 kulkee haaraosien 6 ja 7 vålisså, joten puunrungon pituussuunta P on pååasiallisesti yhdensuuntainen emåkappaleen pituuden kanssa. Nain yhden haa-raosan 6 putket tai profiilit 24a, b ja 31a ovat keskenåån 5 oleellisesti yhdensuuntaisia ja samoin toisen haaraosan 7 putket tai profiilit 25a, 25b ja 31b ovat keskenaan pååasiassa yhdensuuntaisia ja naiden haaraosien valiinsa muodostama kulma on K. Emakappale 22 sisaltaa lisåksi kannatuselimet 23 haara-osista 6, 7 poispåin olevalla puolella koko harvesteriyksikon 10 kiinnittåmiseksi ja kannattamiseksi ei-esitettyyn tyokonee- seen. Haaraosat 6, 7 ovat oleellisen pituisia siten, etta nii-ta pitkin liikkuvat siirtyvåt vetorullat 3, 4 voidaan tamån pituuden suuruisella liikkeella asetella eri paksuisia puunrunko ja 5 vasten, ts. siirtyvåt rullat voidaan haaroja pitkin 15 tuoda lahemmSksi kiinteSa vetorullaa tai vieda kauemmaksi.
Haaraosien 6, 7 pituuden L, mitattuna kiinteån vetorullan 2 ja puunrungon kosketuskohdasta haaraosan paahan on ilmeisesti oltava vahintaan paksuinunan kasiteltavan puunrungon sateen R, ts. låpimitan puolikkaan suuruinen.
20
Kiintea vetorulla 2 on sijoitettu haaraosien 6, 7 valiin emå-kappaleen 22 viereen siten, etta kiinteån vetorullan pyorinta-taso 10 muodostaa mainitun teråvån kulman K puolittajan. Har-vesteriyksikkd on siten paapiirteittain symmetrinen kiinteån 25 vetorullan 2 pyorintatason 10 suhteen. Ymmarrettåvasti jotkin yksittåiset osat ja kayttolaitteet aiheuttavat tahan poikkea-mia. KiinteSa vetorullaa 2 kayttHa moottori 38, edullisesti hydraulimoottori, ja moottorin ja vetorullan pyorintaakseli-linja 12 on yhdensuuntainen kulman K tason 11 kanssa.
30
Ensimmaisessa haaraosassa on ainakin yksi luisti 8 ja esite-tysså kuvioiden mukaisessa toteutusmuodossa on jokaisessa mai-nitussa putkessa oma luistinsa 8 ja toisessa haaraosassa 7 on vastaavasti ainakin yksi luisti 9 tai kuvioissa esitetylla 35 tavalla jokaisessa mainitussa putkessa oma luistinsa 9, joka tai jotka ovat liikkuvia paåasiassa kyseisen haaraosan ul-konemissuunnassa Dl ja vastaavasti D2 tai nåita vastaan. Kum-mankin haaran luistiin tai luisteihin 8 ja vastaavasti 9 nii- 6 91588 den toisiaan osoittaville sivuille on kiinnitetty siirtyvå ve-torulla 3 ja vastaavasti 4. Siirtyvåt vetorullat 3 ja 4 on sijoitettu edullisesti kahden peråkkåisen putken 24a ja 24b ja vastaavasti 25a ja 25b våliin, jolloin putkien vålimatka suun-5 nassa P on isompi kuin vetorullan halkaisija, jotta vetorulla paåsee myohemmin tarkemmin selostettavalla tavalla kååntymåån. Naita vetorullia 3 ja 4 kåytetaån myos oxnilla moottoreillaan 39, edullisesti hydraulimoottoreilla, ja niiden pyorintaakse-lilinjat 13 ja 14 ovat myos ainakin likimain haaraosien vali-10 sen kulman K tason 11 suuntaisia. Tålloin kaikki vetorullat 2, 3, 4 kykenevat siirtåmåån puuta pyoriessåån puunrungon pituus-suuntaan P. Haaraosat 6, 7 ovat edullisesti suoria ja luistit 8, 9 liikkuvat niita pitkin esimerkiksi luistaen, jolloin siirtyvåt vetorullat 3 ja 4 siirtyvåt luistien mukana kauem-15 maksi tai låhemmåksi toisiaan ja kiinteåå vetorullaa 2. Kun siirtyvåt vetorullat 3 ja 4 ovat haaraosien 6 ja 7 påiden 26 ja 27 låhellå, on niiden etåisyys toisistaan ja kiinteåstå vetorullasta suurimmillaan, jolloin mahdollistuu såteeltåån R suuren puunrungon kåsittely. Kun luistit vedetåån låhemmåksi 20 kiinteåå vetorullaa, låhenevåt niisså olevat siirtyvåt vetorullat 3 ja 4 sekå toisiaan ettå kiinteåå vetorullaa, jolloin kåsiteltåvån puunrungon såde R pienenee.
Siirtyvåt vetorullat 3 ja 4 on kiinnitetty luisteihin 8, 9 25 nivelillå, jotka sallivat vetorullien kallistumisen luisteihin [ nåhden akseliviivojen 16 ja 17 ympåri. Nåmå kallistusakseli- viivat 16, 17 ovat pååasiassa kohtisuorassa haaraosien vålisen kulman K tasoa 11 vastaan ja sijaitsevat kyseisten vetorullien pyorimisakselien 13, 14 suunnassa nåiden vetorullien 3 ja 4 30 vieresså. Edullisesti nåmå kallistusakseliviivat 16, 17 ovat vetorullien pyorimisakselien suunnassa mahdollisimman låhellå rullia. Edullisimmin nåmå kallistusakseliviivat 16, 17 ovat kunkin siirtyvån vetorullan 3, 4 vieresså sen siinå reunassa, joka osoittaa kiinteåån vetorullaan 2 påin. Nåin rullia kal-35 listavan voimaelimen 15 vaikutusta vastustava momentti on pie-ni ja rulian tyopinnan liikematka myos pieni, jolloin rulla asettuu pelkåståån kallistumalla oikeaan asentoon puunrunkoa 5 vasten. Nåmå siirtyvåt vetorullat 3, 4 on voimaelimillå 15
II
91588 7 kuormitettu kallistumaan akseliviivojensa 16, 17 ympari sel-laiseen kiertosuuntaan S, joka haaraosien 6 ja 7 vålisså, ts. kulman K alueella, on kohdistuneena paapiirteittain kiinteaan vetorullaan 2 pain. Siirtyvien vetorullien tata kallistumista 5 akseliviivojen 16, 17 ympari on rajoitettu siten, etta kun vetorullat ovat voimaelimen 15 vaikutuksesta loppuunkåånty-neessa asennossaan, ovat naiden vetorullien pyorintåtasot 18, 19 likimain yhdensuuntaiset aina vastaavan haaraosan 6 ja 7 ulkonemissuunnan Dl ja vastaavasti D2 kanssa. Tallå jårjeste-10 lyllå siirtyvåt vetorullat 3 ja 4 tulevat oikeaan asentoon niiden ollessa låhimpånå kiinteåå vetorullaa 2, kuten kuviossa on katkoviivoilla esitetty poikkimitaltaan pienen puunrungon yhteydesså. Toisaalta taas joustomahdollisuus kuormitettua kiertosuuntaa S vastaan mahdollistaa siirtyvien vetorullien 3, 15 4 asettumisen oikeaan asentoon suurta puunrunkoa vasten, jol- loin siirtyvien vetorullien pyorintåtasot tulevat likimain puunrungon sateen suuntaisiksi ja pyorintåakselilinjat 13 ja 14 likimain puun pinnan tangentin suuntaisiksi. Tålldin vetorullien pitovoima ja siirtovoima on parhaimmillaan. Tama jar-20 jestely mahdollistaa myos poikkimitaltaan suuren puunrungon tyontymisen haarojen ja haarojen påisså 26, 27 olevien siirtyvien vetorullien 3, 4 vålistå aloitettaessa tartunta uuteen kåsittelemåttomåån puunrunkoon. Aikaisemmin mainittu harveste-riyksikon runko-osan 1 muodostuminen valimatkan pååsså toisis-25 taan olevista putkista tai profiileista antaa siirtyville ve-,: torullille tåtå kallistiimistilaa. Talldin vetorullat ovat osittain haaraosien 6, 7 kohdalla ja laitteen mitat ovat pie-nimmillåån.
30 Keksinnon mukaan on kummassakin haaraosassa 6, 7 ainakin yksi kayttomekanismi 20, 21 ja kuvioiden mukaisessa edullisessa toteutusmuodossa on kussakin putkessa tai profiilissa tållai-nen kåyttomekanismi 20, 21 luistien 8, 9 liikuttamiseksi voi-malla kiinteåå vetorullaa 2 kohti. Tåmån suuntaisella liik-35 keellå puunrunko 5 puristetaan vetorullien våliin ja kun runko on kåsitelty siirretåån luistit ja niisså olevat siirtyvåt vetopydrat nåillå kayttomekanismeilla 20, 21 takaisin haaraosien påihin 26, 27, jolloin harvesteriyksikko on valmiina 91588 8 tarttumaan uuteen kåsittelemåttomåån puunrunkoon. Tama puun-runkoon tarttuminen tapahtuu tyontåmållå haaraosat 6, 7 niiden påissa olevine vetorullineen 3, 4 puunrungon 5 kahta puolta, minka jålkeen kåyttomekanismeilla 20, 21 siirretaan luisteja 5 8, 9 haaraosiensa ulkonemissuuntiin Dl, D2 nåhden vastakkai- seen suuntaan, ts. kiinteåa vetorullaa 2 kohti, jolloin siir-tyvåt vetorullat asettuvat puunrunkoa vasten ja puunrunko 5 puristuu kiinteån ja siirtyvien vetorullien våliin. Taman jal-keen puunrungon kåsittely voi alkaa sinansa tunnetulla taval-10 la. Siirtyvisså vetorullissa on tietenkin tåtå vårten mootto-rit 39, edullisesti hydraulimoottorit, kuten kiinteasså veto-rullassa. Kun siirtyvåt vetorullat 3, 4 ovat keksinnon mukai-sesti hyvin låhella varsiosia 6, 7 tai vielåpå niiden kohdal-la, ainakin osittain, on luistien kåyttomekanismin 20, 21 ja 15 siirtyvån vetorullan valimatkan pieni, jolloin kayttomekanismi vaikuttaa oleellisesti taydella tehollaan vetorulliin. Ts. kåyttomekanismin ja vetorullan valimatkan muodostama vipuvarsi on pieni, joten kayttolaitteen ei ole tarpeen tyoskennella vastustavaa momenttia vastaan. Tama saadaan aikaan silla, etta 20 kummankin kallistusakselin 16, 17 etaisyys vastaavan varsiosan 6, 7 keskilinjasta ja erityisesti kyseisen kåyttomekanismin 20, 21 toimintalinjasta on mahdollisimman pieni sen lisåksi, ettå kallistusakselien 16, 17 etaisyys vetorullasta on pieni. Kallistusakselit 16, 17 voivat olla aivan varsiosien vieressa, 25 kuten kuvioissa, tai niiden kohdalla.
> · ·
Keksinnon mukainen laite saadaan erityisesti puunrungon aihe-uttamaa vaantoa vastaan tukevammaksi yhdiståmålla aina yhden haaraosan 6 ja 7 luistit 8, 9 toisiinsa emåkappaleen suuntai-30 sella tukitangolla 35 ja 36 tai vastaavalla. Nama tukitangot 35 ja 36 liikkuvat siis aina samanpuoleisten luistien 8 ja 9 kanssa yhtena kappaleena. Voidaan ajatella, etta nåmå tangot 35 ja 36 ovat jo itsessåån muotoillut luisteiksi. Edellå mai-nitut karsintateråt 40 ja puunrungon katkaisuterå 41 kåytto-35 laitteineen on edullista kiinnittåå juuri nåihin tukitankoihin 35 ja 36. Erityisesti ulommat karsintateristå 40 kåyttolait-teineen 42 on edullista jårjeståå ylempien putkien 24b ja 25b ja lisåputkien 31a ja 31b våliin ja sisåpuoliset karsintate- 91588 9 rista 40 lisåputkien 31a, 31b ulkopuolelle. Katkaisuterå 41 on taas edullista jarjestaa alimpien putkien 24a ja 25a ulkopuolelle. Tålloin puunkåsittelylaitteiden karsintateråt, vetorul-lat ja katkaisuterS ovat toiminnallisesti oikeassa jårjestyk-5 sesså ja tukevasti kiinni harvesteriyksikosså.
Siirtyvia vetorullia 3, 4 kuormittava mainittu voimaelin 15 on esimerkiksi jousi ja edullisesti kallistusakselilla 16, 17 oleva hakastyyppinen jousi, kuten on nåhtåvisså kuviosta 3 ja 10 sen tarkoituksena on kallistaa siirtyvat vetorullat 3, 4 oike-aan kulma-asentoon. On selvåå, etta muunkinlaista mekanismia voidaan kåyttåå. Luistien kåyttdmekanismit 20, 21 ovat edullisesti ainakin likimain haaraosan suuntaisia hydraulisylinte-reita 28, 34, joidenka ensimmåinen paa 29a on kiinni runko-15 osassa 1 kiintean vetorullan låhellå, kuten esimerkiksi haara-osien juuressa tai emakappaleessa tai naiden liitoskohdassa. Hydraulisylinterin 28, 34 liikkuva toinen påå 30 on kiinni luistissa 8, 9 sen liikuttamiseksi haaraosien suunnassa Dl, D2 jompaan kumpaan suuntaan. Erityisen edullisesti hydraulisylin-20 terit 28, 34 ovat kaksitoimisia sylintereita, joissa on lapi-menevå mannånvarsi 37a, joka on yhdestå paastå 29a kiinnitetty edellå mainitulla tavalla harvesteriyksikdn runko-osaan kiin-teån vetorullan 2 låhelle ja toisesta pååstå 29b haaraosan putken, profiilin tai vastaavan pååhån 26, 27. Hydraulisylin-25 terin måntåosa 37c on kiinnitetty kiinteåsti tåhån månnånvar-.· teen 37a sen pituuden sopivalle kohdalle, kuten esimerkiksi likimain keskelle. Hydraulisylinterin sylinteriosa 37b on liikkuva månnån 37 påållå ja molemmissa påissåån olevien tii-vistettyjen reikien kautta månnånvartta 37a pitkin ja tåhån 30 sylinteriosaan 37b on kiinnitetty esimerkiksi hitsaamalla tai muulla kiinteållå tavalla kiinnityspalat 30, jotka taas on kiinteåsti liitetty esimerkiksi hitsaamalla vastaaviin luisteihin 8, 9. Kiinnityspalat 30 ulkonevat haaraosan 8, 9 putkista 24a, 24b, 25a, 25b, 31a, 31b tai profiileista niisså 35 olevien rakojen 42 kautta. Tåsså jårjestelysså hydraulineste ohjataan sylinterin sisålle månnånvarressa 37a olevia kanavia 43a, 43b pitkin, toista kanavaa månnån toiselle puolelle ja toista kanavaa månnån toiselle puolelle. Tållå jårjestelyllå 10 91588 saadaan haaraosien 8, 9 putket ja rakenne entiseståån tukevoi-tua, koska månnånvarsi on molemmista påiståån kiinni ja sylin-teriosa 37b on putken tai profiilin sisållå suhteellisen tii-viisti. Tållå jårjestelyllå saadaan myos kiinnityspalalla 30 5 sylinterin pituussuunnassa laajapintainen kiinnitys tåmån kåyttomekanismin 20, 21 ja luistin 8, 9 vålille. Tållå kokonais jår jestelyllå on myos se etu, ettå tåmå edullinen hyd-raulisylinterijårjestely muodostaa pååasiallisen puristusvoi-man puunrunkoa 5 vastaan, kun taas siirtyvien vetorullien voi-10 maelimet 15 saavat aikaan siirtyvien vetorullien nopean vas-teen puunrungon mahdollisiin mutkiin, joten yhteisvaikutuksena on, ettå kaikki vetorullat ovat jatkuvasti tehokkaassa koske-tuksessa puunpinnan kanssa, jolloin siirto-ongelmia ei synny.
15 Keksinto ei ole mitenkåån rajoitettu edellå kuvattuun edulli-simpaan toteutusmuotoon, vaan voi sisåltåå muunnoksia oheisten patenttivaatimusten måårittelemisså rajoissa. Siten erityises-ti haaraosat 6, 7 voivat olla paitsi esitettyjå putkia tai profiileja myos levystå tai muista komponenteista muodostettu 20 yhtenåinen rakenne. Samoin mahdolliset putket tai profiilit voivat olla erilaisia tai niiden lukumåårå voi vaihdella. Myos luistien 8, 9 muotoilu ja kiinnitysjårjestely voi olla erilai-nen kuin mitå edellå on selostettu. Erityisesti luistien kåyt-tomekanismit voivat olla erilaisia, kuten esimerkiksi pneu-25 maattisia sylintereitå, ketjuvetoja, ruuvikåyttojå tai vastaa-via. Selvemmin poikkeavana toteutusmuotona on ajateltavissa haaraosien 6 ja 7 muodostamista teleskooppisiksi, jolloin aina yksi luisti 8, 9 on liitetty kiinteåsti tållaisen teleskooppi-sen haaraosan påån 26, 27 alueelle liikkumaan haaraosan ulko-30 nemissuunnassa Dl ja D2 tai sitå vastaan. Nåmå teleskooppiset haaraosat 6, 7 muodostavat tietenkin keskenåån teråvån kulman K ja muodostavat kåyttolaitteineen runko-osan 1 kanssa jåykån runkorakenteen. Molemmissa luisteissa on tietenkin edellå ku-vatulla tavalla siirtyvåt vetorullat. Kuten jo aikaisemmin on 35 todettu, on måårittelyn vetorullan ymmårrettåvå tarkoittavan myos hihna- tai ketjuvetoa tai useampia vetorullia, joiden rakenne voi olla mitå tahansa tarkoitukseen soveltuvaa tyyp-piå.
II

Claims (12)

91588 11
1. Harvesteriyksikko, joka kåsittåå runko-osan (1), runko-osassa kiintean vetorullan (2) tai vastaavat ja siihen nahden ulos- ja slsaanpain siirtyvat vetorullat (3, 4) tai vastaavat 5 puunrungon (5) liikuttamiseksi sen pituussuunnassa (P) veto-rullien valissa ja vålityksellå, kun vetorullia pyoritetåån, sekå tarvittavat puun tyostoelimet, tunnettu siitå, ettå run-ko-osa (1) kåsittåå kaksi toisiinsa yhteydessa olevaa oleelli-sen pituista haaraosaa (6, 7), jotka muodostavat suuntajaykan 10 runkorakenteen ja ulkonevat kiintean vetorullan (2) alueelta keskinåisessa teravassa kulmassa (K) ulospåin, etta kummassa-kin haaraosassa on ainakin yksi luisti (8, 9), joka on liik-kuva paåasiassa kyseisen haaraosan ulkonemissuunnassa (Dl, D2) ja sitå vastaan, ja etta mainittu siirtyva vetorulla (3 ja 4) 15 tai -rullat on kiinnitetty kummankin haaran luistiin (8 ja vast. 9) niiden toisiaan kohti osoittavalle sivulle siirtyvien vetorullien (3, 4) saamiseksi kulloisenkin puunrungon (5) pin-taa vasten paaasiassa talla luistien (8, 9) liikkeella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harvesteriyksikko, tunnet tu siita, etta kiintean vetorullan (2) tai vastaavan teholli-nen pyorintåtaso (10) muodostaa haaraosien (6, 7) vålisen kul-man (K) puolittajan, etta kaikkien vetorullien (2, 3, 4) pyo-rintåakselilinjat (12, 13, 14) ovat ainakin likimain haaraosi-25 en valisen kulman tason (11) suuntaisia ja etta siirtyvat ve-: torullat (3, 4) on kiinnitetty luisteihin (8, 9) sellaisten akseliviivojen (16, 17) ympåri kallistuviksi, jotka ovat paaasiassa kohtisuorassa haaraosien valisen kulman tasoa (11) vastaan. 30
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harvesteriyksikkd, tunnettu siita, etta siirtyvat vetorullat (3, 4) on voimaelimellå (15) kuormitettu kallistumaan akseliviivojensa (16, 17) ympåri kiertosuuntaan (S), joka haaraosien (6, 7) valisen kulman (K) 35 alueella on kohdistuneena paåasiassa kiinteåån vetorullaan (2) påin, ettå siirtyvien vetorullien kallistusakseliviivat (16, 17) ovat pyorimisakselien (13, 14) suunnassa nåiden vetorullien vieresså ja ettå siirtyvien vetorullien (3, 4) ollessa voi- 12 91588 maelimen (15) vaikutuksesta loppuunkååntyneesså asennossaan ovat niiden kummankin pyorintåtaso (18 ja 19) likimain yhden-suuntaiset vastaavan haaraosan ulkonemissuunnan (Dl ja vast. D2) kanssa. 5
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harvesteriyksikko, tunnet-tu siita, ettå kummassakin haaraosassa (6, 7) on ainakin yksi kåyttomekanismi (20, 21) luistien (8, 9) liikuttamiseksi voi-malla kiinteåå vetorullaa (2) kohti puunrungon (5) puristami- 10 seksi vetorullien valiin ja luistien palauttamiseksi vastak-kaisella liikkeellå haaraosien påihin (26, 27).
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harvesteriyksikko, tunnet-tu siita, ettå runko-osa (1) kåsittåå kiinteån vetorullan (2) 15 mainitusta kulmasta (K) poispain olevalla puolella sijaitsevan kulman tasoa (11) vastaan poikittaisen emåkappaleen (22), joka sisaltaa harvesteriyksikon kannatuselimet (23), etta kumpikin haaraosa (6, 7) muodostuu ainakin kahdesta emåkappaleen suun-nassa kunkin siirtyvan vetorullan (3, 4) kahta puolta ja våli- 20 matkan (Hl) paassa toisistaan olevasta putkesta (24a, b; 25a, b) tai profiilista, jota tai joita pitkin luistit (8, 9) liik-kuvat, ja etta haaraosien (6, 7) pituus (L) låhtien kiinteån vetorullan (2) tyopinnasta on edullisesti våhintåån paksuimman kasiteltavan puunrungon (5) sSteen (R) suuruinen. 25
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen harvesteriyksikko, tunnet-tu siita, etta kumpikin haaraosa (6, 7) kåsittåå lisåksi ainakin yhden emåkappaleen suunnassa vetorullien kahta puolta ole-vista putkista (24a, b; 25a, b) tai profiileista vålimatkan 30 (H2) pååsså sijaitsevan niiden kanssa yhdensuuntaisen putken (31a, b) tai profiilin, ettå nåisså lisåputkissa tai -profii-leissa on kussakin lisåluisti (32, 33) sekå luistin kayttomekanismi (34), kuten hydraulisylinteri, luistien liikuttamiseksi haaraosien ulkonemissuunnassa (Dl, D2) tai sitå vastaan ja 35 ettå harvesteriyksikko sisåltåå puun karsintateråt (40), jotka on kiinnitetty kååntyvåsti ainakin nåihin lisåluisteihin (32, 33) . a · II 91588 13
7. Jonkin patenttivaatimuksista 3-6 mukainen harvesteriyk-sikkd, tunnettu siitå, ettå kukin luistin (8, 9) kåyttomeka-nismi (20, 21) on pååasiassa haaraosan suuntainen hydrauli-sylinteri (28, 34), jonka ensimmåinen kiinteå påå (29a) on 5 kiinni runko-osassa (1) kiinteån vetorullan (2) alueella ja toinen liikkuva påå (30) on kiinni luistissa sen liikuttami-seksi haaraosan suunnassa (Dl, D2), ettå luistin (8, 9) liike on lineaarista haaraosan (6, 7) mitalla ja ettå kukin siirty-viå vetorullia kuormittava voimaelin (15) on jousi, edullises-10 ti kallistusakselilla (16, 17) oleva hakastyyppinen jousi.
8. Patenttivaatimuksen 5 tai 7 mukainen harvesteriyksikko, tunnettu siitå, etta aina yhden haaraosan (6, 7) luistit (8, 9. on yhdistetty toisiinsa emåkappaleen suuntaisella tukitan-15 golla (35, 36) tai vastaavalla, ettå harvesteriyksikkd sisål-tåå puunrungon katkaisuterån (41) kiinnitettynå kååntyvåsti jompaankumpaan nåistå tukitangoista (35 tai 36).
9. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen harvesteriyksikko, 20 tunnettu siitå, ettå luistien (8, 9) kåyttomekanismit muodos- tavat hydraulisylinterit (28, 34) ovat kaksitoimisia sylinte-reitå, joiden ensimmåisenå runko-osaan kiinnitettynå påånå (29a) on månnånvarren (37a) toinen påå sen toisen påån (29b) ollessa kiinnitetty kulloisenkin haaraosan (6, 7) pååhån (26, 25 27) ja joiden sylinteriosaan (37b) mainitut luistit on kiinni- tetty kiinnityspaloilla (30), jolloin hydraulineste syotetåån sylinteriin ja sieltå pois onttoa månnånvartta (37a) pitkin, ja ettå vetorullat (2, 3, 4) ovat hydraulimootorikåyttoisiå, jolloin kiinteån vetorullan (2) moottori (38) on kiinnitetty 30 runko-osaan (1) ja siirtyvien vetorullien (3, 4) moottorit (39) vastaavasti luisteihin (8, 9).
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen harvesteriyksikko, tunnettu siitå, ettå mainittu haaraosien (6, 7) 35 vålinen teråvå kulma (K) on vålillå 30°-90°, edullisesti suu-ruusluokkaa n. 60°. 14 91588
11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen harveste-riyksikko, tunnettu siitå, ettS kiinteita vetorullia (2) ja/tai siirtyviå vetorullia (3, 4) kuitunassakin haaraosassa (6, 7) on useampia kuin yksi. 5
12. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen harveste-riyksikko, tunnettu siitå, etta haaraosat (6, 7) ovat tele-skooppisia rakenteita ja ettå luistit (8, 9) ovat kiinteSsti liitetyt nåiden teleskooppisten haaraosien paiden alueelle 10 niiden liikuttamiseksi siirtyvine vetorullineen (3, 4) haaraosien ulkonemissuunnassa (Dl ja D2) tai sita vastaan. r « • · II 91588 15
FI921536A 1992-04-07 1992-04-07 Harvesteriyksikkö FI91588C (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI921536A FI91588C (fi) 1992-04-07 1992-04-07 Harvesteriyksikkö
AU38920/93A AU3892093A (en) 1992-04-07 1993-04-06 Harvester unit
PCT/FI1993/000143 WO1993019909A1 (en) 1992-04-07 1993-04-06 Harvester unit

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI921536 1992-04-07
FI921536A FI91588C (fi) 1992-04-07 1992-04-07 Harvesteriyksikkö

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI921536A0 FI921536A0 (fi) 1992-04-07
FI921536A FI921536A (fi) 1993-10-08
FI91588B FI91588B (fi) 1994-04-15
FI91588C true FI91588C (fi) 1994-07-25

Family

ID=8535063

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI921536A FI91588C (fi) 1992-04-07 1992-04-07 Harvesteriyksikkö

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU3892093A (fi)
FI (1) FI91588C (fi)
WO (1) WO1993019909A1 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE9702105L (sv) * 1997-06-04 1998-04-27 Sp Maskiner Ab Engreppsskördaraggregat för fällning och upparbetning av träd
AU6217498A (en) * 1998-02-23 1999-09-06 Sakari Pinomaki Control system for the feeding device in a harvester
AUPP873399A0 (en) * 1999-02-17 1999-03-11 Ns Komatsu Pty Ltd Banana harvester

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE34951C1 (fi) * 1911-06-26 1913-06-04
SE429020B (sv) * 1978-02-08 1983-08-08 Doro Verken Mek Ab Matarverk for matning av fellda tred
FI903580A (fi) * 1990-07-16 1992-01-17 Outokummun Metalli Oy Gripharvester.

Also Published As

Publication number Publication date
FI91588B (fi) 1994-04-15
WO1993019909A1 (en) 1993-10-14
AU3892093A (en) 1993-11-08
FI921536A0 (fi) 1992-04-07
FI921536A (fi) 1993-10-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FR2577463A1 (fr) Dispositif de reglage de position d'outils pour le travail de materiaux en feuilles
FI69043B (fi) Anordning foer upparbetning av traed eller dylikt
FR2450098A1 (fr) Support de patient muni d'organes de support pouvant pivoter l'un par rapport a l'autre
FR2586240A1 (fr) Colonne telescopique
FI91588C (fi) Harvesteriyksikkö
FI98599C (fi) Laite pitkänomaisten esineiden syöttämiseksi
JP3049380B2 (ja) 伸縮可能な切断具又は挟持具等の長尺柄
BE463924A (fi)
EP0491071B1 (fr) Machine à former par étirage
DE3839091B4 (de) Linearbewegungsvorrichtung
FI108859B (fi) Rullauskone rainan, erityisesti paperirainan rullaamiseksi
US4289177A (en) Tree processing apparatus
FI86925C (fi) Anordning foer centrering av panelformigt stycke av katodstraoleroer
JPH03172263A (ja) 無段調整ピッチを備えたつかみ具チェーン
US6032998A (en) Power assisted roll handling apparatus
FR2494298A1 (fr) Machine pour le refendage de peaux avec lame a ruban a tranchant en position fixe pour n'importe quelle epaisseur de coupe
US4291734A (en) Tree processing apparatus
FR2479292A1 (fr) Sechoir a linge comportant un socle et deux portes pivotantes
DE19820750C1 (de) Träger
FI84706B (fi) Knippkvistare.
FR2636717A2 (fr) Dispositif de support extensible a commande pneumatique
DE4116940C2 (fi)
FI83171C (fi) Draganordning foer att anvaendas till exempel i riktningsanordning av bil.
FR2613976A1 (fr) Cintreuse hydraulique a came multiple rotative, et mors de serrage, pour futs en bois de toute contenance, jusqu'a six cents litres
EP0427304A1 (en) Apparatus for longitudinally driving an elongate body

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MA Patent expired