FI91315B - Menetelmä ja laite liikkuvan tavaran joustavaksi pysäyttämiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laite liikkuvan tavaran joustavaksi pysäyttämiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI91315B
FI91315B FI912182A FI912182A FI91315B FI 91315 B FI91315 B FI 91315B FI 912182 A FI912182 A FI 912182A FI 912182 A FI912182 A FI 912182A FI 91315 B FI91315 B FI 91315B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pressure
cylinder
valve
damping
piston
Prior art date
Application number
FI912182A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI912182A0 (fi
FI912182A (fi
FI91315C (fi
Inventor
Paavo Indren
Petri Seraste
Original Assignee
Fluidcontrol Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI905960A external-priority patent/FI905960A/fi
Application filed by Fluidcontrol Oy filed Critical Fluidcontrol Oy
Priority to FI912182A priority Critical patent/FI91315C/fi
Publication of FI912182A0 publication Critical patent/FI912182A0/fi
Publication of FI912182A publication Critical patent/FI912182A/fi
Publication of FI91315B publication Critical patent/FI91315B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI91315C publication Critical patent/FI91315C/fi

Links

Landscapes

  • Fluid-Pressure Circuits (AREA)
  • Buffer Packaging (AREA)

Description

5 91315
Menetelmä ja laite liikkuvan tavaran joustavaksi pysäyttämiseksi - Förfarande och apparat för att flexibelt stoppa rörliga föremäl
Keksintö koskee menetelmää sellaisen kaksitoimisen paineil-masylinterin männän liikkeen vaimentamiseksi, jossa sylinterin ensimmäiseen ja toiseen päähän on kytketty paineilmapii-ri, aikaansaamalla sylinterin ensimmäiseen päähän vaimennus-10 paine. Keksintö koskee myös pneumaattista vaimennuslaitteis-toa kaksitoimisine paineilmasylintereineen, jonka sylinterin ensimmäiseen ja toiseen päähän on kytketty paineilmapiiri männän liikkeen vaimentamiseksi ensimmäiseen päähän aikaansaadun vaimennuspaineen avulla.
15
Edellä mainitun tyyppisiä kaksitoimisia paineilmasylinterei-tä on käytetty liikkuvien tavaroiden, kuten rulläävien paperirullien, joustavaan pysäyttämiseen. Paperitehtaissa paperirullia kuljetetaan kuljetinradoilla, jolloin ne vieri-20 vät kaltevia tasoja pitkin kuljettimille. Paperirullien saavuttua kuljettimen kohdalle ne pyritään pysäyttämään joustavasti yleensä mainitun tyyppisen vaimennuslaitteiston avulla.
25 Laitteistossa käytetyn kaksitoimisen sylinterin männän liike vaimennetaan sylinterin ensimmäiseen päähän aikaansaadun vaimennuspaineen avulla. Tämä paine syntyy, kun liikkuva tavara osuu mäntään kytkettyyn vastaanottimeen ja painaa mäntää ensimmäisen pään suuntaan ja ensimmäisestä päästä 30 poistuvaa ilmavirtaa samalla supistetaan. Sylinterin nopeutta säädetään yleensä sylinterin yhteen tai molempiin päihin kytkettyjen vastusvastaventtiilien tai kuristusruuvien avulla, jotka on liitetty sylintereihin tai niitä ohjaavien suuntaventtiilien liitäntöihin.
Koska tavaran, kuten paperirullan, paino, halkaisija, koko ja pintakovuus suuresti vaihtelevat, sen muodostama liike-energia ja sen purkausnopeus törmäyksessä vaihtelevat suu- 35 2 resti. Jos vastaanotin on jäykkä, rulla törmää liian voimakkaasti vastaanottimeen ja pintapaperi vaurioituu. Rulla alkaa pomppia vastaanotinta vasten, jolloin pintapaperiker-ros löystyy, mikä aiheuttaa mm. paperihukkaa. Jos vastaan-5 otin taas on liian löysä, rulla pääsee vastaanoton läpi tai pysähtyy seinämäisesti vastaanottimen ääriasentoon. Tällöin rulla käyttäytyy samalla tavalla kuin edellä ja aiheuttaa myös paperihukkaa.
10 On yleisesti todettu, etteivät tähänastiset, vastusvasta-venttiileihin, kiristysruuveihin ja suuntaventtiileihin perustuvat vaimennuslaitteistot kykene vastaanottamaan liikkuvaa kuormaa ilman edellä mainittuja huomattavia haittoja.
15
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on aikaansaada sellainen kaksitoimiseen paineilmasylinteriin perustuva menetelmä ja laitteisto, jolla liikkuva tavara voidaan joustavasti pysäyttää ilman vaurioita. Keksinnössä tähdätään myös mene-20 telmään ja laitteistoon, joka kelpaa eripainoisten ja eri nopeuksilla liikkuvien tavaroiden joustavaan pysäyttämiseen. Tavoitteena on myös pysäyttämisvoiman tavaralle aiheuttaman vastaliikkeen mahdollisimman nopea vaimentaminen. Keksinnössä on myös pyritty aikaansaamaan vaimennuslaitteiston avulla 25 tapahtuva vastaanottimen väistyminen kuorman alta, kun kuorma on pysäytetty ja siirtyy edelleen esim. kuljettimel- le.
Edellä mainitut tavoitteet on nyt saavutettu uudentyyppisel-30 lä menetelmällä sellaisen kaksitoimisen paineilmasylinterin männän ja siihen mahdollisesti yhdistetyn tavaran vastaanottimen liikkeen vaimentamiseksi, jolle pääasiassa on tunnusomaista, että syötetään sylinterin ensimmäiseen päähän vakiopainetta, joka ylittää vaimennuspaineen maksimiarvon 35 ja syötetään sylinterin toiseen päähän painetta siten, että mäntään kohdistuvien vastakkaisten paineiden erotus muodostaa mainitun vaimennuspaineen.
91315 3
Menetelmä perustuu siis kaksitoimisen sylinterin kammion molempien puolien paineen hallintaan. Vaimennuksessa pidetään vaimennuspaine vakiona ja kevennyspainetta muutetaan toivotulla tavalla liikkeen vaimentamiseksi. Se tapahtuu 5 edullisesti syöttämällä sylinterin toiseen päähän painetta ohjelmoidun logiikan ohjeen mukaisesti.
Ohjelmoitu logiikka ja servo- tai proportionaaliventtiili sopii nimenomaan liikkuvan kuorman pysäyttämiseen ja käsit-10 tää vaimennussyklin, jossa on aikajärjestyksessä i) valmiustila, jolloin sylinterin toisen pään paine on pieni verrattuna sylinterin ensimmäisen pään vakiopaineeseen männän ollessa mainitussa toisessa päässä, ii) pakenemistila, jolloin toisen pään paine ylittää ensim-15 mäisen pään vakiopaineen siten, että mäntä lähtee pakenemaan vaimennettavaa liikkuvaa kuormaa, mutta joutuu sen saavuttamaksi, iii) vaimennustila, jolloin toisen pään paine alittaa ensimmäisen pään vakiopaineen siten, että kuorman liike vaimenee, 20 iv) ensimmäinen jarrutustila, jossa toisen pään paine hieman alittaa ensimmäisen pään vakiopaineen ja aikaansaa kuorman alkuperäisen liikkeen pysähtymisen, v) mahdollisesti toinen jarrutustila, jossa toisen pään paine hieman ylittää ensimmäisen pään vakiopaineen ja jar- 25 ruttaa kuorman mahdollisen vastaliikkeen, jarrutustiloja voi olla useampikin, ja vi) päästötila, jossa toisen pään paine ylittää ensimmäisen pään vakiopaineen ja siirtää mäntään liitetyn vaimennuseli-men pois kuorman tieltä, mitä seuraa siirtyminen valmiusti- 30 lan painesuhteeseen männän liikuttamiseksi valmiustilan i) asentoon.
On myös havaittu, että suhde P2/P1 toisen pään ja ensimmäisen pään paineiden välillä on edullisesti ja tyypillisesti 35 paperirullille, joiden paino on välillä 400-4000 kg, eri ohjelman vaiheissa suuruusluokkaa: 4 i) P2/P1 = 0,01-0,4 ii) P2/Pl = 1,1-1,5 ill) p2/Pi = 0,4-0,9 iv) P2/P1 = 0,8-0,99 5 v) p2/Pi = 1,01-1,1 vl) p2/Pi = 1,1-1,5
On jo mainittu, että mainittu ohjelma sopii erityisen hyvin tilanteeseen, jossa paineilmasylinteri kytketään vastaanot-10 toelimeen ja käytetään tavaran, kuten paperirullan, liikkeen vaimentamiseen.
Keksintö koskee myös pneumaattista vaimennuslaitteistoa kaksitoimisine paineilmasylintereineen, jonka ensimmäiseen 15 ja toiseen päähän on kytketty paineilmapiiri männän ja siihen mahdollisesti kosketuksessa olevan liikkuvan tavaran liikkeen vaimentamiseksi ensimmäiseen päähän aikaansaadun vaimennuspaineen avulla. Vaimennuslaitteistolle on tunnusomaista, että sen paineilmapiiri käsittää 20 a) vähintään yhden paineenkehittimen, jonka paine ylittää mainitun vaimennuspaineen maksimiarvon, b) paineenkehittimen ja ensimmäisen pään välisen ensimmäisen paineenvähennysventtiilin, joka on säädetty syöttämään ensimmäiseen päähän vakiopainetta, joka ylittää vaimennus- 25 paineen maksimiarvon, mutta alittaa paineenkehittimen paineen, ja c) paineenkehittimen ja toisen pään välisen toisen paineenvähennysventtiilin, joka on säädetty syöttämään toiseen päähän painetta siten, että mäntään kohdistuvien vastakkais- 30 ten paineitten erotus muodostaa mainitun vaimennuspaineen.
Keksinnössä toimilaitteena käytetty kaksitoiminen paineilmasylinteri voi olla päätyvaimentimilla tai ilman niitä varustettu sylinteri. Sylinterissä voi olla toispuolinen 35 tai läpimenevä männän varsi. Tarkoitukseen voidaan käyttää myös useampia sylintereitä tai kaksois- tai kolmoissylinte-reitä. Tarkoitukseen voidaan myös käyttää moniasentosylinte-reitä, pidennetyllä päätyvaimennuksella varustettuja sylin- 91315 5 tereitä, teleskooppisylintereitä tai pneumaattishydraulisia sylintereitä.
Tarkoitukseen sopii mainiosti tavallinen toispuolisella 5 männän varrella varustettu kaksitoiminen, päätyvaimennuksel-la tai ilman sitä varustettu paineilmasylinteri.
Paineilmasylinterin mäntä on erään edullisen suoritusmuodon mukaan varrella yhdistetty liikkuvaa tavaraa, kuten rullaa-10 vaa paperirullaa, vastaanottavaan elimeen, kuten vipuvarteen. On myös edullista, että männän varsi läpäisee sylinterin ensimmäisen pään seinämän.
Keksinnön mukaisen vaimennuslaitteiston paineilmapiiri on 15 edullisesti kytketty ainoastaan yhteen paineenkehittimeen siten, että sekä ensimmäinen että toinen paineenvähennys-venttiili on yhdistetty samaan johtoliitokseen, josta menee työjohto yhteen ainoaan paineenkehittimeen. Tällöin johto-liitoksen ja ensimmäisen paineenvähennysventtiilin välillä 20 on edullisesti suodatin tai siivilä.
Siltä varalta, että liikkuvalla kuormalla on liian suuri liike-energia, ensimmäisen paineenvähennysventtiilin ja sylinterin ensimmäisen pään välillä on edullisesti vasta-25 venttiili, joka sulkeutuu ensimmäiseen paineenvähennysventtiiliin päin. Vastaventtiilin ja sylinterin ensimmäisen pään välillä on tällöin paineenrajoitusventtiili, josta avautuu virtaustie vapaaseen ilmaan, jos tulopaine sylinterin ensimmäisestä päästä nousee paineenrajoitusventtiilin 30 sulkuvoimaa vastaavaa painetta suuremmaksi.
Sylinterin toisen pään johto-osa, joka ulottuu johtoliitok-sesta sylinterin toiseen päähän, on edullisesti rakennettu siten, että toisen paineenvähennysventtiilin ja sylinterin 35 toisen pään välissä on paineenpoistolla varustettu vaihto- vastaventtiili, joka sylinterin toisen pään paineen laskiessa alle ilmanpaineen, avautuu ja päästää sisään ulkoilmaa.
6
Kuten jo menetelmäkuvauksen yhteydessä kuvattiin, toinen paineenvähennysventtiili on edullisesti ohjelmoidusti säädetty venttiili, joka voi esim. olla paineenpoistolla varustettu servo- tai proportionaalityyppinen venttiili. Ohjelma 5 on käsitelty lähemmin edellä olevassa menetelmäkuvauksessa. Laitteen ohjelmoituun säätöön kuuluu myös vaimennettavan tavaran tai vastaavan tuloreitille asetettu kytkin, joka käynnistää toista paineenvähennysventtiiliä säätävän ohjelman ja edullisesti myös kytkin, joka asettaa ohjelman takai-10 sin valmiustilaan.
Seuraavassa keksintöä on valaistu lähemmin viittaamalla kuviin, joissa kuva 1 esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen 15 pneumaattisen vaimennuslaitteiston ja 2 kuva esittää keksinnön erään suoritusmuodon mukaisen paineensäätöohjelman.
Kuvan 1 esittämä pneumaattinen vaimennuslaitteisto muodostuu 20 toimilaitteesta, joka on kaksitoiminen paineilmasylinteri 1, ja paineilmapiiristä 4.
Paineilmasylinterissä liikkuu ensimmäisen 2 ja toisen 3 pään välillä mäntä 5 siihen kiinnitettyine varsineen 9.
25
Paineilmapiiri 4 muodostuu paineenkehittimestä 6, jonka paine ylittää sylinterin ensimmäiseen päähän 2 muodostuvan vaimennuspaineen maksimiarvon. Siitä lähtevä työjohto 11 jakautuu johtoliitoksesta 10 sylinterin 1 ensimmäiseen 2 30 ja toiseen 3 päähän johtaviin työjohtoihin.
Sylinterin 1 ensimmäiseen päähän johtavan työjohdon alussa heti johtoliitoksen 10 jälkeen on suodatin 12, joka suodattaa paineenkehittimestä tulevan ilman. Sen jälkeen johdossa 35 on ensimmäinen paineenvähennysventtiili 7, joka syöttää ensimmäiseen päähän 2 vakiopainetta, joka ylittää vaimennus-paineen maksimiarvon, mutta alittaa paineenkehittimen 6 antaman paineen. Sitten seuraa varmuusjärjestely, joka 91315 7 koostuu ensimmäisen paineenvähennysventtiilin 7 jälkeen sijoitetusta vastaventtiilistä 13, joka sulkeutuu vaimen-nuspaineen noustessa suuremmaksi kuin paineenvähennysventtiilin 7 syöttämä paine. Vastaventtiilin 13 yhteyteen on 5 järjestetty paineenrajoitusventtiili 14, josta avautuu virtaustie vapaaseen ilmaan, mikäli sylinterin ensimmäisen pään 2 paine nousee paineenrajoitusventtiilin 14 sulkuvoimaa vastaavaa painetta suuremmaksi.
10 Johtoliitoksesta 10 sylinterin 1 toiseen päähän 3 johtavan työjohdon varrella on ensiksi toinen paineenvähennysventtii-li 8, joka on varustettu säädetyllä ohjelmoidulla servo-ohjauksella ja paineenpoistolla. Sen ja sylinterin 1 toisen pään välissä on vielä paineentulolla varustettu vaihtovas-15 taventtiili 15, joka sylinterin 1 toisen pään 3 paineen laskiessa alle ilmanpaineen, avautuu ja päästää sisään ulkoilmaa.
Laitteisto toimii siten, että mäntä 5 alussa on kaksitoimi-20 sen paineilmasylinterin 1 toisessa päässä 3. Paineilmasylin-terin mäntä 5 on varrella 9 yhdistetty rullaavaa paperirullaa vastaanottavaan elimeen, kuten vipuvarteen (ei näy kuvassa). Kun paperirulla saavuttaa kytkimen 16, kytkin käynnistää ohjelman, joka säätää toisen paineenvähennysvent-25 tiilin 8 ohjelmoidusti. Tällöin toinen paineenvähennysvent-tiili 8 päästää sylinterin 1 toisessa päässä 3 olevaan tilaan painetta, joka ylittää ensimmäisessä päässä olevan tilan vakiopaineen siten, että mäntä 5 lähtee liikkumaan samaan suuntaan kuin mihin liikkuva paperirulla siirtäisi 30 sen. Mäntä siis pakenee joustavasti pysäytettävää paperirullaa, mutta niin hitaasti, että se joutuu paperirullan saavuttamaksi .
Kun mäntä 5 on esim. paperirullan (ei näy kuvassa) kuormit-35 tama, paineenvähennysventtiili 8 vähentää ennalta säädetyn ohjelman mukaisesti toisen pään 3 paineen alemmaksi kuin ensimmäisen pään 2 vakiopaineen siten, että paperirullan liike vaimenee. Kun liike on vaimennut, toisen pään 3 paine 8 nostetaan siten, että se hieman alittaa ensimmäisen pään 2 vakiopaineen ja aikaansaa paperirullan alkuperäisen liikkeen oleellisen pysähtymisen.
5 Mikäli paperirulla pysähtyy täysin, on vaara, että se vastavoiman johdosta lähtee vastakkaiseen suuntaan. Siltä varalta ohjelmassa on tarpeen vaatiessa toinenkin jarrutustila, jossa toisen pään 3 paine hieman ylittää ensimmäisen pään vakiopaineen ja jarruttaa kuorman mahdollisen vastaliikkeen. 10 Jarrutustiloja voi olla useita.
Lopuksi paperirulla päästään rullaamaan varastoon tai kul-jettimelle päästötilan avulla, jossa toisen pään 3 paine ylittää ensimmäisen pään 2 vakiopaineen ja siirtää mäntään 15 liitetyn vaimennuselimen pois kuorman tieltä. Siirtyminen alkuperäiseen valmiustilaan, jossa toisen pään 3 paine on pieni verrattuna ensimmäisen pään 2 vakiopaineeseen, aiheuttaa männän liikkumisen vaimennuksen lopputilasta sylinterin 1 ensimmäisessä päässä 2 vaimennuksen valmiustilaan eli 20 alkuasentoon sylinterin 1 toisessa päässä 3.
Edellä kuvatun laitteiston toiminta on esitetty graafisesti kuvassa 2, jossa ehyellä viivalla on merkitty toisen pään 3 paine ja katkoviivalla on merkitty sylinterin ensimmäisen 25 pään 2 paine.
Edellä kuvattu alkutila on ns. valmiustila i), jossa sylinterin toisen pään paine on pieni verrattuna sylinterin ensimmäisen pään vakiopaineeseen nähden. Tällöin on selvää, 30 että ensimmäisen pään paine painaa mäntää sylinterin toiseen päähän ja/tai pitää sen siellä.
Kun liikkuva kappale, esim. paperirulla lähenee, aktivoituu pakenemistila ii), jossa toisen pään paine ylittää ensimmäi-35 sen pään vakiopaineen ja mäntä lähtee pakenemaan vaimennettavaa liikkuvaa paperirullaa, mutta joutuu sen saavuttamaksi. Sitten ohjelma säätää varsinaisen vaimennustilan iii), 91315 9 jossa toisen pään paine alittaa ensimmäisen pään vakiopa!-neen niin paljon, että paperirullan liike vaimenee.
Sen jälkeen seuraa ensimmäinen jarrutustila iv), jossa 5 toisen pään paine hieman alittaa ensimmäisen pään vakiopai-neen ja aikaansaa kuorman alkuperäisen liikkeen hidastumisen tai pysähtymisen, jolloin pysähtymisen ollessa nopea tarvitaan vielä toinen jarrutustila v), jossa toisen pään paine hieman ylittää ensimmäisen pään vakiopaineen ja siten jar-10 ruttaa kuorman mahdollisen vastaliikkeen.
Päästötilassa vi) toisen pään paine nostetaan selvästi yli ensimmäisen pään vakiopaineen, jolloin mäntään liitetty vastaanottoelin siirtyy pois paperirullan tieltä ja paperi-15 rulla siirtyy sopivaan paikkaan, kuten kuljettimeen. Lopuksi siirrytään takaisin valmiustilan i) painesuhteeseen männän liikuttamiseksi valmiustilan vastaanottoasentoon.
Kuvassa toisen pään paine on vaiheessa i) hyvin pieni ver-20 rattuna sylinterin ensimmäisen pään paineeseen, mutta nousee vaiheessa ii) noin 25 % yli ensimmäisen pään paineen, laskee sitten vaiheessa iii) noin 40 % alle ensimmäisen pään paineen, nousee vaiheessa iv) noin 7 % alle ensimmäisen pään paineen, nousee edelleen vaiheessa v) noin 4 % yli ensim-25 mäisen pään paineen ja nousee lopuksi vaiheessa vi) takaisin noin 25 % yli ensimmäisen pään paineen. Tällainen ohjelma sopii edullisesti esim. paperirullien liikkeen vaimentamiseen, joiden paino voi vaihdella muutamasta sadasta kilosta useisiin tuhansiin kiloihin ja joiden halkaisija ja pintako-30 vuus voi vaihdella.

Claims (15)

10
1. Menetelmä sellaisen kaksitoimisen paineilmasylinterin männän liikkeen vaimentamiseksi, jossa sylinterin ensimmäiseen ja toiseen päähän on kytketty paineilmapiiri, ai- 5 kaansaamalla sylinterin ensimmäiseen päähän vaimennuspa!-ne, tunnettu siitä, että syötetään sylinterin ensimmäiseen päähän vakiopainetta, joka ylittää vaimennuspaineen maksimiarvon, ja syötetään sylinterin toiseen päähän painetta siten, että mäntään kohdistuvien vastakkaisten paineitten 10 erotus muodostaa mainitun vaimennuspaineen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sylinterin toiseen päähän syötetään painetta ohjelmoidun logiikan mukaisesti. 15
3. Förfarande enligt patentkrav 2, kännetecknat av att 30 cylinderns andra ända mätäs med tryck enligt en programmerad logik, som är ägnad att stoppa en rörlig last och inne-fattar en dämpningscykel med följande successiva tillständ i) ett beredskapstillständ, i vilket trycket hos cylinderns andra ända är litet i förhällande tili det konstanta tryc- 35 ket i cylinderns första ända, dä koiven befinner sig i nämnda andra ända, ii) ett utrymningstillständ, i vilket trycket hos den andra ändan överstiger det konstanta trycket i den första ändan 14 sä, att koiven flyr undan den rörliga lasten som skall däm-pas, men uppnäs av denna, iii) ett dämpningstillständ, i vilket trycket hos den andra ändan understiger det konstanta trycket i den första ändan 5 sä, att lastens rörelse dämpas, iv) ett första inbromsningstillständ, i vilket trycket i den andra ändan nägot understiger det konstanta trycket i den första ändan och ästadkommer en retardation eller stoppning av lastens ursprungliga rörelse, 10 v) eventuellt ett ytterligare inbromsningstillständ, i vilket trycket i den andra ändan nägot överstiger det konstanta trycket i den första ändan och bromsar en eventuell mot-rörelse hos lasten, samt eventuellt andra inbromsningstillständ, och 15 vi) ett avlägsningstillständ, i vilket trycket i den andra ändan överstiger det konstanta trycket i den första ändan och flyttar ett tili koiven anslutet mottagningsorgan ur vägen för lasten, vilket ätföljs av en förflyttning tili tryckförhällandet i beredskapstillständet i) för rörelse av 20 koiven tillbaka tili beredskapsläget.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sylinterin toisen pään paine syötetään sellaisen ohjelmoidun logiikan mukaan, joka on liikkuvan kuorman joustavaa pysäyttämistä varten ja käsittää vaimennussyklin, 20 jossa on aikajärjestyksessä i) valmiustila, jolloin sylinterin toisen pään paine on pieni verrattuna sylinterin ensimmäisen pään vakiopaineeseen männän ollessa mainitussa toisessa päässä, ii) pakenemistila, jolloin toisen pään paine ylittää ensim-25 mäisen pään vakiopaineen siten, että mäntä lähtee pakenemaan vaimennettavaa liikkuvaa kuormaa, mutta joutuu sen saavuttamaksi, iii) vaimennustila, jolloin toisen pään paine alittaa ensimmäisen pään vakiopaineen siten, että kuorman liike vaimenee, 30 iv) ensimmäinen jarrutustila, jossa toisen pään paine hieman alittaa ensimmäisen pään vakiopaineen ja aikaansaa kuorman alkuperäisen liikkeen hidastumisen tai pysähtymisen, v) mahdollisesti toinen jarrutustila, jossa toisen pään paine hieman ylittää ensimmäisen pään vakiopaineen ja jar- 35 ruttaa kuorman mahdollisen vastaliikkeen, mahdollisesti muitakin jarrutustiloja, ja vi) päästötila, jossa toisen pään paine ylittää ensimmäisen pään vakiopaineen ja siirtää mäntään liitetyn vastaanot- 91315 11 toelimen pois kuorman tieltä, mitä seuraa siirtyminen valmiustilan i) painesuhteeseen männän liikuttamiseksi takaisin valmiustilan asentoon.
4. Förfarande enligt patentkrav 3, kännetecknat av att förhällandet p2/Pi mellan trycken i den andra och första ändan i de olika skedena av programmet är av storleksord- 25 ning: i) P2/P1 = °'01-°'4 ii) P2/P1 = 1,1-1,5 iii) P2/P1 = 0/4-0/9 30 iv) P2/P1 = v) P2/P1 = i»oi-i*i vi) p2/Pi = 1,1-1,5
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suhde P2/P1 toisen pään ja ensimmäisen pään paineiden välillä on eri ohjelman vaiheissa suuruusluokkaa: i) P2/P1 B 0,01-0,4 10 ii) p2/Pi - 1,1-1,5 iii) P2/P1 0,4-0,9 iv) P2/P1 0,8-0,99 v) P2/P1 = 1,01-1,1 vi) P2/P1 = 1,1-1,5 15
5. Förfarande enligt nägot av de föregäende patentkraven, 35 kännetecknat av att tryckluftcylindern är kopplad tili mot- tagningsorganet och användes för dämpning av rörelsen hos en vara säsom rotationsrörelsen hos pappersrullar. 15 91315
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paineilmasylinteri kytketään vas-taanottoelimeen ja käytetään tavaran liikkeen, kuten paperirullien pyörimisliikkeen, vaimentamiseen. 20
6. Pneumatisk dämpningsapparatur med dubbelverkande tryckluftcylinder (1) till vars första (2) och andra (3) ända är kopplad en tryckluftskrets (4) för dämpning av dess kolv (5) medelst ett dämpningsstryck som ästadkommits i den 5 första ändan (2), kännetecknad av att tryckluftskretsen (4) innefattar a) ätminstone en tryckkälla (6), vars tryck överstiger ma-ximivärdet av dämpningstrycket, b) en första tryckreduceringsventil (7) mellan tryckkällan 10 (6) och den första ändan (2), vilken tryckreduceringsventil (7) är reglerad att mata konstant tryck tili den första ändan (2), vilket konstant tryck överstiger maximivärdet av dämpningstrycket men understiger trycket hos tryckkällan (6) , och 15 c) en andra tryckreduceringsventil (8) mellan tryckkällan (6) och den andra ändan (3), vilken tryckreduceringsventil (8) är programreglerad att tili den andra ändan (3) mata tryck sä, att dämpningstrycket utgörs av skillnaden mellan de motsatta tryck, som belastar koiven. 20
6. Pneumaattinen vaimennuslaitteisto kaksitoimisine pai-neilmasylintereineen (1), jonka sylinterin (1) ensimmäiseen (2) ja toiseen (3) päähän on kytketty paineilmapiiri (4) männän (5) liikkeen vaimentamiseksi ensimmäiseen päähän 25 (2) aikaansaadun vaimennuspaineen avulla, tunnettu siitä, että paineilmapiiri (4) käsittää a) vähintään yhden paineenkehittimen (6), jonka paine ylittää mainitun vaimennuspaineen maksimiarvon, b) paineenkehittimen (6) ja ensimmäisen pään (2) välisen 30 ensimmäisen paineenvähennysventtiilin (7), joka on säädetty syöttämään ensimmäiseen päähän (2) vakiopainetta, joka ylittää vaimennuspaineen maksimiarvon, mutta alittaa paineenkehittimen (6) paineen, ja c) paineenkehittimen (6) ja toisen pään (3) välisen toisen 35 paineenvähennysventtiilin (8), joka on säädetty ohjelmoidus- ti syöttämään toiseen päähän (3) painetta siten, että mäntään kohdistuvien vastakkaisten paineitten erotus muodostaa mainitun vaimennuspaineen. 12
7. Apparat enligt patentkrav 6, kännetecknad av att tryckluftcylinderns (1) kolv (5) är medelst ett skaft (9) förenat med ett organ säsom en hävstäng för emottagning av cylinderformiga varor. 25
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnettu siitä, että paineilmasylinterin (1) mäntä (5) on varrella (9) yhdistetty rullaava sylinteritavaraa vastaanottavaan eli- 5 meen, kuten vipuvarteen.
8. Apparat enligt patentkrav 7, kännetecknad av att kol-vens (5) skaft (9) genomtränger väggen vid cylinderns (1) första ända (2).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että männän (5) varsi (9) läpäisee sylinterin (1) ensimmäisen pään (2) seinämän. 10
9. Apparatur enligt nägot av patentkraven 6, 7 eller 8, kännetecknad av att bäde den första (7) och den andra (8) tryckreduceringsventilen är förenad med samma ledningsan-slutning (10), frän vilken en arbetsledning (11) leder tili en enda tryckkälla (6).
9. Patenttivaatimuksen 6, 7 tai 8 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että sekä ensimmäinen (7) että toinen (8) paineenvähennysventtiili on yhdistetty samaan johtoliitok-seen (10), josta menee työjohto (11) yhteen ainoaan paineen- 15 kehittimeen (6).
10. Apparatur enligt patentkrav 9, kännetecknad av att ett filter (12) är anordnat mellan lednignsanslutningen (10) och den första tryckreduceringsventilen (7). 35 16
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että johtoliitoksen (10) ja ensimmäisen paineenvähen-nysventtiilin (7) välillä on suodatin (12). 20
11. Apparatur enligt nägot av patentkraven 6-10, kanne-tecknad av att en mot den första tryckreduceringsventilen (7) sig slutande motventil (13) är anordnad mellan den första trycreduceringsventilen (7) och cylinderns (1) förs- 5 ta ända (2).
11. Jonkin patenttivaatimuksista 6-10 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ensimmäisen paineenvähennysventtiilin (7) ja sylinterin (1) ensimmäisen pään (2) välillä on ensimmäiseen paineenvähennysventtiiliin (7) päin sulkeutuva 25 vastaventtiili (13).
12. Apparat enligt patentkrav 11, kännetecknad av att en tryckbegränsningsventil (14) är anordnad mellan motventilen (13) och cylinderns (1) första ända (2), frän vilken tryck- 10 begränsningsventil (14) öppnas ett strömutlopp tili den fria luften, dä det inkommande trycket frän cylinderns (1) första ända (2) är större än det tryck, som motsvarar tryckbegränsningsventilens (14) slutkraft.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen laite, tunnettu siitä, että vastaventtiilin (13) ja sylinterin (1) ensimmäisen pään (2) välillä on paineenrajoitusventtiili (14), josta 30 avautuu virtaustie vapaaseen ilmaan, kun tulopaine sylinterin (1) ensimmäisestä päästä (2) on paineenrajoitusventtii-lin (14) sulkuvoimaa vastaavaa painetta suurempi.
13. Apparatur enligt nägot av patentkraven 6-12, känne tecknad av att en med tryckutlopp försedd växelmotventil (15) är anordnad mellan den andra tryckreduceringsventilen (8) och cylinderns (1) andra ända (3), vilken växelmotventil (15) dä trycket i cylinderns (1) andra ända (3) sjunker 20 under lufttrycket öppnas och släpper in uteluft.
13. Jonkin patenttivaatimuksista 6-12 mukainen laitteisto, 35 tunnettu siitä, että toisen paineenvähennysventtiilin (8) ja sylinterin (1) toisen pään (3) välissä on paineenpoistol-la varustettu vaihtovastaventtiili (15), joka sylinterin 91315 13 (1) toisen pään (3) paineen laskiessa alle ilman paineen avautuu ja päästää sisään ulkoilmaa.
14. Apparatur enligt nägot av patentkraven 6-13, kännetecknad av att den andra tryckreduceringsventilen (8) är en programreglerad ventil av servo- eller motsvarande typ. 25
14. Jonkin patenttivaatimuksista 6-13 mukainen laitteisto, 5 tunnettu siitä, että toinen paineenvähennysventtiili (8) on ohjelmoidusti säädetty servo- tai vastaava venttiili.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen laite, tunnettu vaimennettavan tavaran tai vastaavan tuloreitille asetetusta 10 kytkimestä (16), joka käynnistää ohjelman, ja edullisesti toisesta kytkimestä (17), joka asettaa ohjelman takaisin valmiustilaan. 15 l. Förfarande för dämpning av rörelsen hos en dubbelver-kande tryckluftcylinder, i vilket en tryckluftskrets kopp-lats tili cylinderns första och andra ända, genom att äs-tadkomma ett dämpningstryck vid cylinderns första ända, kännetecknat av att tili cylinderns första ända mätäs ett 20 konstant tryck, som överstiger dämpningstryckets maximala värde, och tili cylinderns andra ända mätäs ett tryck sä, att dämpningstrycket utgörs av skillnaden mellan de motsat-ta tryck, som belastar koiven. 25 2. Förfarande enligt patentkrav l, kännetecknat av att den andra ändan av cylindern mätäs med tryck enligt en programmerad logik.
15. Apparat enligt patentkrav 14, kännetecknad av att den innefattar en kopplare (16) anordnad pä anländnignsrutten för varan som skall dämpas, vilken kopplare igängsätter ett program, och företrädesvis en andra kopplare (17) som äter- 30 ställer programmet tili beredskapstillständ.
FI912182A 1990-12-03 1991-05-06 Menetelmä ja laite liikkuvan tavaran joustavaksi pysäyttämiseksi FI91315C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI912182A FI91315C (fi) 1990-12-03 1991-05-06 Menetelmä ja laite liikkuvan tavaran joustavaksi pysäyttämiseksi

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI905960 1990-12-03
FI905960A FI905960A (fi) 1990-12-03 1990-12-03 Styrning foer mottagare.
FI912182A FI91315C (fi) 1990-12-03 1991-05-06 Menetelmä ja laite liikkuvan tavaran joustavaksi pysäyttämiseksi
FI912182 1991-05-06

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI912182A0 FI912182A0 (fi) 1991-05-06
FI912182A FI912182A (fi) 1992-06-04
FI91315B true FI91315B (fi) 1994-02-28
FI91315C FI91315C (fi) 1994-06-10

Family

ID=26158865

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912182A FI91315C (fi) 1990-12-03 1991-05-06 Menetelmä ja laite liikkuvan tavaran joustavaksi pysäyttämiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI91315C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI912182A0 (fi) 1991-05-06
FI912182A (fi) 1992-06-04
FI91315C (fi) 1994-06-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE69930074T2 (de) Adaptives Lastgreifsystem
DE3523266C2 (fi)
US5042644A (en) Zero pressure accumulation conveyor and trigger assembly
EP0064941B1 (en) Mill roll stand
DE3534771C2 (de) Bobinenwechseleinheit für Maschinen der tabakverarbeitenden Industrie
US4819788A (en) Zero pressure accumulation conveyor and brake assembly
FI91315B (fi) Menetelmä ja laite liikkuvan tavaran joustavaksi pysäyttämiseksi
FI64961B (fi) Foerfarande foer snabb avskiljning av valsarna i en kalander och anordning foer utfoerande av detta
DE69302033T2 (de) Rollenstopper und Verfahren zu dessen Betrieb
US4550887A (en) Apparatus for the separate winding of slit webs
EP0603601B1 (de) Vorrichtung zum pneumatischen Fördern von Schüttgut
EP0367304B1 (en) Control circuit for a wide range accumulator conveyor
GB2115793A (en) Rider roll assemblies for paper winding devices
EP0477834B1 (de) Vakuumheber
JP2000516188A (ja) 折り胴
DE3644255A1 (de) Ueberlast-schutzvorrichtung fuer eine presse
US3975992A (en) Lift control system for press unloader or the like
EP0006074B1 (de) Vorrichtung und Verfahren zum Kalibrieren sowie zum Richten von Rohrstücken mit Hilfe einer mit Kalibrierbacken versehenen Kalibriereinheit
KR830005914A (ko) 주철관소켓트의 돌출물제거및 트리밍처리방법과 그 장치
CA1201678A (en) Zero pressure accumulation conveyor and trigger assembly
DE1938837A1 (de) Transportvorrichtung
JP4096333B2 (ja) 浮上搬送システム
US2931478A (en) Hydraulic arrestor for inclined ramp
EP1707508A1 (en) Arrangement for controlling the rolling of a cylindrical object
JPS55147405A (en) Rolling mill

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application