FI90973B - Paakkuuntumista estävä lannoiteseos - Google Patents
Paakkuuntumista estävä lannoiteseos Download PDFInfo
- Publication number
- FI90973B FI90973B FI884290A FI884290A FI90973B FI 90973 B FI90973 B FI 90973B FI 884290 A FI884290 A FI 884290A FI 884290 A FI884290 A FI 884290A FI 90973 B FI90973 B FI 90973B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- fertilizer
- caking
- mixture
- additive
- additives
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C05—FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
- C05C—NITROGENOUS FERTILISERS
- C05C1/00—Ammonium nitrate fertilisers
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B01—PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
- B01J—CHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
- B01J2/00—Processes or devices for granulating materials, e.g. fertilisers in general; Rendering particulate materials free flowing in general, e.g. making them hydrophobic
- B01J2/30—Processes or devices for granulating materials, e.g. fertilisers in general; Rendering particulate materials free flowing in general, e.g. making them hydrophobic using agents to prevent the granules sticking together; Rendering particulate materials free flowing in general, e.g. making them hydrophobic
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C05—FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
- C05C—NITROGENOUS FERTILISERS
- C05C1/00—Ammonium nitrate fertilisers
- C05C1/02—Granulation; Pelletisation; Stabilisation; Colouring
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Fertilizers (AREA)
Description
90973
Paakkuuntumista estävä lannoiteseos - Sammanklupning förhindrande gödningsämneskomposit ion
Olennaisesti ammoniumsuolöistä koostuvien, lannoitteen 5 ainesosana hyödyllisten typpipitoisten materiaalien paak-kuuntuminen on lannoitealalla vaikea ongelma. Paakkuuntumi-nen vaikeuttaa materiaalien käsittelyä irtonaisessa muodossa tehtaalla ja haittaa myös huomattavasti käyttäjän suorittamaa lannoitteen levitystä. Näin esimerkiksi kokoon 10 puristettu ja säkitetty lannoite vaatii 1isäkäsittelyä sen saattamiseksi kaupallisesti käyttökelpoiseen muotoon.
Tämän paakkuuntumisen voi aiheuttaa esimerkiksi kidesilto-jen muodostuminen, joita pitkin muodostuu kiinteitä liitok-15 siä rakeiden kosketuspisteisiin. Vaihtoehtoisesti rakeiden välillä voi vallita kapi 11aarinen adheesio tai sitoutuminen ja tämän adheesion tai sidoksen särkeminen vaatii usein huomattavasti voimaa. Luonnollisesti koheesiovoimat vaihte-levat varastointiolosuhteiden ja muiden muuttujien perus-20 teella; kaikissa tapauksissa paakkuuntuminen on kuitenkin vakava ongelma, jota jo kauan on pyritty tehokkaasti ratkaisemaan .
Useita menetelmiä on esitetty tämän ongelman poistamiseksi 25 ja yleensä näissä käytetään lannoiteseokseen lisättyjä lisäaineita. Tyypillisiä käytettyjä lisäaineita ovat hienojakoiset jauheet, joiden tulee peittää lannoite olennaisen tasaisesti ja jollaisia ovat esimerkiksi talkki, kaoliini ja piimää. Vaihtoehtoisesti käytetään usein polyoksy1eenin 30 tapaisia ei-ionisia pinta-aktiivisia aineita, anionisia pinta-aktiivisia aineita, esimerkiksi alkyyli-alkyyli-sulfonaatteja ja erityisesti bentseenistä ja naftaieenista johdettuja sulfonaatteja. Vaihtoehtoisesti on käytetty kationisia pinta-aktiivisia aineita, erityisesti pitkäket-35 juisista rasvahapoista johdettuja amiineja. Nämä amiinit muodostavat hydrofobisen kalvon lannoiterakeiden ympärille ja vähentävät samanaikaisesti rakeiden välisen liuoksen 2 pintajännitystä, pienentävät kosketuskulmaa ja vaikuttavat siten edullisesti paakkuuntumisongelmaan. Muita lisäaineita ovat yhdisteet, jotka pyrkivät myös muodostamaan hydrofobisen kalvon 1annoiterakeiden ympärille ja jollaisia ovat 5 esimerkiksi parafiini, polyolefiinivaha ja mineraaliöljyt. On kuitenkin havaittu, että tähän mennessä käytetyt seokset eivät täysin tehokkaasti poista paakkuuntumisongelmaa. Lisäksi monet näistä lisäaineista eivät ole edullisia käytettäväksi lannoiteseoksessa, jotkut niistä ovat kalliita 10 ja niitä tarvitaan suhteellisen suuria määriä.
Tästä syystä keksinnön ensisijaisena tarkoituksena on saada aikaan paakkuuntumista estävä seos, joka on vapaasti vir-taavaa ja estää paakkuuntumista jopa pitkään varastoitaes-15 sa.
Edelleen keksinnön tarkoituksena on saada aikaan ylläkuvatun kaltainen paakkuuntumista estävä seos käytettäväksi typpipitoisen materiaalin kanssa, joka muodostuu olennai-20 sesti ammoniumsuolöistä ja on käyttökelpoinen lannoitteen ainesosana ja joka normaalisti kärsii paakkuuntumisongel-masta, jolloin kysymykseen tulee erityisesti ammoniumsul-faatti.
25 Edelleen keksinnön tarkoituksena on saada aikaan ylläkuvatun kaltainen paakkuuntumista estävä seos, jossa käytetään hyväksi suhteellisen halpaa lisäainetta suhteellisen pieninä määrinä ja jota on helppo ja taloudellinen käyttää kaupallisessa mittakaavassa.
30
Keksinnön muut tarkoitukset ja edut selviävät seuraavasta keksinnön selityksestä.
Keksinnön mukaisesti ylläkuvatut tarkoitukset ja edut 35 saavutetaan helposti ja saadaan muodostetuksi paakkuuntumista estävä seos, joka on vapaasti virtaavaa ja estää paakkuuntumista jopa pitkäaikaisessa varastoinnissa.
90973 3
Keksintöön kuuluu: typpipitoinen materiaali, joka muodostuu olennaisesti ammoniumsuolöistä ja on käyttökelpoinen lannoitteen ainesosana ja jolla normaalisti on paakkuuntumis-ongelma; ja siihen sekoitettuna ainakin yhtä typpipitoisen 5 materiaalin paakkuuntumista estävää sulfaattiainetta riittävä määrä vähentämään sen normaalia paakkuuntumistaipumus-ta, jolloin paakkuuntumista estävällä sulfaattiaineel1 a on kaava:
R - O - SO3 - X
10 jossa R on alkyyliryhmä, joka sisältää 12 - 18 hiiliatomia ja X on NH4-n (CH2-CH2OH)n, 15 jossa n on kokonaisluku 1-3.
Keksinnön mukainen seos on havaittu yllättävän voimakkaasti paakkuuntumista estäväksi. Lisäksi seoksen valmistus on helppoa ja taloudellista kaupallisessa mittakaavassa.
20 Lisäksi keksinnön mukaisella lisäaineella ei ole haittavaikutuksia perusseokseen ja se tehoaa pieninä määrinä jopa pitkien varastointi aikojen jälkeen.
Keksinnön mukainen seos saadaan helposti valmistetuksi 25 sekoittamalla paakkuuntumisen estoainetta typpipitoiseen perusmateriaaliin, joka muodostuu olennaisesti ammonium-suoloista ja on käyttökelpoinen lannoitteen ainesosana.
Mitä tahansa materiaalien sekoitusmenetelmää voidaan helposti käyttää kunhan vain saadaan aikaan perusteellinen 30 sekoitus. Voidaan esimerkiksi yksinkertaisesti lisätä haluttu määrä lisäainetta lannoiteainesosan sisältävään täryttimeen, jonka jälkeen seosta sekoitetaan ainesosien täydellisen sekoittumisen varmistamiseksi. Perusteellisen sekoituksen varmistamiseksi käytetään edullisesti pyörivää 35 rumpua.
4
Ammoniumsulfaatti on havaittu erityisen tehokkaaksi lannoi-teseokseksi keksinnön mukaisessa paakkuuntumista estävässä seoksessa. Vaihtoehtoisesti voidaan tehokkaasti käyttää muitakin ammoniumsuoloja, kuten ammoniumnitraattia. Samoin 5 voidaan käyttää inerttejä lisäaineita, kantoaineita tai muita tavanomaisia ainesosia. Lannoiteseos voi sisältää tällaisten suolojen seoksen.
Keksinnön mukaista paakkuuntumista estävää lisäainetta 10 voidaan käyttää määrän ollessa 0,005 - 5 painoprosenttia, edullisesti 0,01 - 1 painoprosenttia ja edullisimmin 0,03 -0,1 painoprosenttia. Eräs yllättävä keksinnön mukainen havainto on se, että näin pieniä määriä lisäaineita sisältävä seos estää niin tehokkaasti paakkuuntumista.
15
Kuten yllä esitettiin, paakkuuntumista estävällä sulfaatti-aineella on kaava:
R - O - S03 - X
20 jossa R ja X ovat samat kuin edellä.
Paakkuuntumisen estoaineena käytetään monoetanoliammonium-alkyylisulfaattia, dietanoliammoniumalkyylisulfaattia ja niiden seoksia, joilla on seuraava kaava: 25 R - O - S03 - NH4_n (CH2 - CH2OH)n jossa R ja n ovat samat kuin edellä.
30 Kuten yllä on esitetty, keksinnön mukainen paakkuuntumisen estoaine käyttää pitkäketjuista alkyyliryhmää, joka sisältää 12 - 18 hiiliatomia ja joka yleensä muodostuu lineaarisista alkoholeista. Erityisen edullisia lisäaineita ovat lauriini alkoholista valmistettu trietanoliammoniumdodesyy-35 1isulfaattti, lineaarisista rasva-alkoholeista valmistettu natriumalkyylisulfaatti, joka sisältää 12 - 18 hiiliatomia 90973 5 ja lineaarisista rasva-alkoholeista valmistettu ammonium-alkyylisulfaatti, joka sisältää 12 - 18 hiiliatomia.
Kuten yllä on esitetty, keksinnön mukaista paakkuuntumista 5 estävää lisäainetta käytetään pieninä määrinä ja tällaisina pieninä määrinä sen on havaittu erityisen tehokkaasti vähentävän perusseoksen paakkuuntumista. Lisäksi käytetyt määrät ovat pieniä siitä syystä, että ne torjuvat tehokkaasti paakkuuntumista ja siitä huolimatta mahdollista sen, 10 että lannoiteseos vastaa tehokkaasti haluttua typpianalyy-siä. Edelleen seoksen olosuhteet eivät ole erityisen ratkaisevia kunhan vain aikaansaadaan perusteellinen lisäai-neseos. Tällöin voidaan esimerkiksi yksinkertaisesti suihkuttaa lisäaine perusseoksen päälle ja sekoittaa materiaa-15 lit perusteellisesti yhteen.
Keksinnön yllämainitut edut selviävät paremmin tarkasteltaessa esimerkkejä.
20 Esimerkki 1
Kuusi eri lisäainetta valmistettiin seuraavasti:
Vertai 1 uiisäaine A - etoksyloitu nonyylifenoli, jossa 25 nonyylifenoli etoksiloitiin 4 moolilla ety1eenioksidia per mooli nonyylifenolia.
Vertailulisäaine B - etoksyloitu nonyylifenoli, jossa nonyylifenoli etoksiloitiin 9 moolilla etyleenioksidia per 30 mooli nonyylifenolia.
Vertailulisäaine C - anionisten pinta-aktiivisten aineiden seoskompleksi vaaleankeltaisena kirkkaana nesteenä jonka tiheys 20°C on 1,050 ± 0,010 ja jonka pH on 7,o + o 5 35 1-prosenttisessa tislatussa vesiliuoksessa, jota myydään tavaramerkillä GALORYL.
6
Lisäaine D - trietanoliammoniumdodesyylisulfaatti, joka valmistettiin lauriinialkoholista ja käytettiin 40-prosent-tisessa vesiliuoksessa.
5 Esimerkki 2
Ylläkuvatut lisäaineet sekoitettiin perusteellisesti am-moniumsulfaatti1annoitteeseen ruiskuttamalla alla olevassa taulukossa I esitetty haluttu määrä 300 grammaan seulottua 10 (2 mm) ja homogenoitua ammoniumsulfaattia käyttämällä täry- tintä lisäaineen ja ammoniumsulfaattia olevan perusseoksen perusteelliseksi sekoittamiseksi. Sekoitusvaihe kesti 5 minuuttia, jonka jälkeen suoritettiin käsisekoitus perusteellisen sekoittumisen varmistamiseksi.
15
Tulokset on esitetty alla olevassa taulukossa I, jossa on esitetty lisäaineen käytön aikaansaama ammoniumsulfaatti lannoitteen paakunlujuuden prosentuaalinen aleneminen verrattuna tuotteeseen, jossa ei ole lisäainetta. Luonnol-20 lisesti mitä suurempi on lannoitepaakunlujuuden prosentuaalinen aleneminen, sitä suurempi on saatu paakkuuntumista estävä vaikutus. Tässä esimerkissä muodostettiin perusseok-sesta lannoitepaakkuja käyttämällä 4 päivän ajan painetta 1,1 kg/cm2· 25
Taulukko I
Ammoniumsulfaatin lujuuden aienemisprosentti 30 Pitoisuus (%)
Lisäaineet 0,03_Q . l A 25 28 B 38 52 C 28 59 35 D 92 1001
Paakkua ei muodostunut.
90973 7
Voidaan helposti todeta, että keksinnön mukainen lisäaine D paransi ratkaisevasti paakkuuntumisen esto-ominaisuuksia, itse asiassa yllättävän tehokkaalla tavalla.
5 Esimerkki 3
Esimerkin 2 mukaisella tavalla valmistettiin kaupallista kokoa olevia säkkejä ammoniumsulfaattilannoitetta, joka sisälsi lisäainetta D pitoisuuksina 0,03 ja 0,1 %. Kaupal-10 lista kokoa olevia säkkejä testattiin lisäaineilla 1 ja 6 kuukauden jaksojen ajan, jolloin säkit pidettiin kasassa ja lisäaineita sisältävät säkit sijoitettiin 15 muun säkin alle. Vertailun vuoksi testattiin samalla tavoin samanlaisia ammoniumsulfaattisäkkejä, joissa ei ollut lisäaineita.
15
Testi jakson jälkeen säkit pudotettiin noin 1 metrin korkeudelta ja tuotteet seulottiin. Ilman lisäaineita olevaa ammoniumsulfaattia sisältävien säkkien havaittiin sisältävän 13 % ja 74 % (2,7 mm) kokoisia olevia kokkareita vas-20 taavassa järjestyksessä 1 ja 6 kuukauden varastoinnin jälkeen. Näitä kokkareita oli vaikea rikkoa ja erityisesti 6 kuukautta varastoitujen säkkien paakkuuntuminen oli aivan liiallista.
25 Tämä keksintö voidaan toteuttaa muissakin muodoissa tai suorittaa muilla tavoin irtautumatta sen hengestä tai olennaisista tunnusmerkeistä. Tästä syystä tämä suoritusmuoto on ymmärrettävä kaikilta osiltaan esimerkin omaiseksi eikä rajoittavaksi, vaan keksinnön suojapiirin määrittävät 30 oheiset patenttivaatimukset, jotka kattavat kaikki sellaiset muutokset, jotka vastaavat keksinnön varsinaista ajatusta ja suojapiiriä.
Claims (4)
1. Lannoiteseos, joka on vapaasti virtaava eikä paakkuunnu edes pitkän varastoinnin jälkeen, tunnettu siitä, 5 että siihen kuuluu typpitoista materiaalia, joka muodostuu olennaisesti ammoniumsuolöistä ja on käyttökelpoinen lannoitteen ainesosana ja jolla on normaalista paakkuuntumis-ongelma sekä paakkuuntumisen estoainetta, jonka määrä riittää vähentämään mainitun typpipitoisen materiaalin 10 normaalia paakkuuntumistaipumusta, jolloin mainittu paakkuuntumisen estoaine muodostuu olennaisesti ainakin yhdestä sulfaatista, jolla on kaava: R - O - S03 - NH4_n (CH2 - CH2OH)n 15 jossa R on alkyyliryhmä, joka sisältää 12 - 18 hiiliatomia ja jossa n on kokonaisluku 1-3.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen seos, tunnettu 20 siitä, että mainittu lannoite on ammoniumsulfaatti.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen seos, tunnettu siitä, että mainitun paakkuuntumisen estoaineen käyttömäärä on 0,005 painoprosenttia. 25
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen seos, tunnettu siitä, että paakkuuntumisen estoaineen käyttömäärä on 0,01 - 1 painoprosenttia. 30 tl 90973
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
US90461286 | 1986-09-08 | ||
US06/904,612 US4772308A (en) | 1986-09-08 | 1986-09-08 | Anti-caking composition |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI884290A0 FI884290A0 (fi) | 1988-09-19 |
FI884290A FI884290A (fi) | 1990-03-20 |
FI90973B true FI90973B (fi) | 1994-01-14 |
FI90973C FI90973C (fi) | 1994-04-25 |
Family
ID=25419443
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI884290A FI90973C (fi) | 1986-09-08 | 1988-09-19 | Paakkuuntumista estävä lannoiteseos |
Country Status (3)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4772308A (fi) |
DE (1) | DE3831550A1 (fi) |
FI (1) | FI90973C (fi) |
Families Citing this family (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FR2636623B1 (fr) * | 1988-09-19 | 1994-01-14 | Intevep Sa | Composition fertilisante resistant a l'agglutination |
US5034071A (en) * | 1990-06-14 | 1991-07-23 | Atlas Powder Company | Prill for emulsion explosives |
US5123981A (en) * | 1990-06-14 | 1992-06-23 | Atlas Powder Company | Coated solid additives for explosives |
US5120375A (en) * | 1990-06-14 | 1992-06-09 | Atlas Powder Company | Explosive with-coated solid additives |
US5527498A (en) * | 1994-09-15 | 1996-06-18 | Arcadian Fertilizer, L.P. | Method for production of high density ammonium nitrate prills |
US5486246A (en) * | 1994-09-15 | 1996-01-23 | Arcadian Fertilizer, L.P. | High density ammonium nitrate prill and method of production of the same |
FR2804954B1 (fr) * | 2000-02-15 | 2002-09-06 | Cfpi Nufarm | Additif et procede pour la preparation des engrais du type can et can ainsi obtenu |
US8758474B2 (en) * | 2010-03-25 | 2014-06-24 | Nft Industries, Llc | Urea fertilizer containing central volatilization inhibitor particles to reduce release of ammonia and processes for making same |
Family Cites Families (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS4917104B1 (fi) * | 1970-01-20 | 1974-04-26 | ||
FR2214514A1 (en) * | 1973-01-22 | 1974-08-19 | Produits Ind Cie Fse | Anti-agglomeration additives - comprising alkaline earth salts of alkyl arylsulphonates, for use with salt and fertiliser compsns. |
DE2818151B1 (de) * | 1978-04-26 | 1979-08-30 | Basf Ag | Verfahren zur Herstellung rieselfaehiger,anorganischer Ammonium- und Alkalisalze |
-
1986
- 1986-09-08 US US06/904,612 patent/US4772308A/en not_active Expired - Lifetime
-
1988
- 1988-09-16 DE DE3831550A patent/DE3831550A1/de active Granted
- 1988-09-19 FI FI884290A patent/FI90973C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI90973C (fi) | 1994-04-25 |
US4772308A (en) | 1988-09-20 |
DE3831550A1 (de) | 1990-03-22 |
FI884290A (fi) | 1990-03-20 |
FI884290A0 (fi) | 1988-09-19 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI90973B (fi) | Paakkuuntumista estävä lannoiteseos | |
NO133971B (fi) | ||
US5286272A (en) | Water soluble potassium phosphate caking inhibitor for fertilizer | |
PL200257B1 (pl) | Kompozycja do stosowania w rolnictwie i środek kondycjonujący | |
US4001378A (en) | Anti-caking of nitrogenous materials | |
US6558445B2 (en) | Dry fertilizer compositions and method for making the same | |
US5380350A (en) | Methods of making granular water soluble or hygroscopic agricultural formulations | |
EP0113687B1 (en) | Ammonium nitrate containing fertilizer granules and coating mixture therefor | |
EP0665714B1 (en) | Granular water soluble or hygroscopic agricultural formulations and methods of making them | |
NO178185B (no) | Blandinger for å hindre sammenklumping av granulært gjödningsstoff | |
US5698005A (en) | Composition which is simultaneously anticlumping and water-repellant for salts, simple and complex fertilizers and process for the use thereof | |
FI100103B (fi) | Paakkuuntumisen estoaine | |
EP0048226B1 (en) | Anti-caking agent, a process for its production and its use | |
FI95238B (fi) | Paakkuuntumista estävä tuote, sen käyttö ja menetelmä sillä käsittelemiseksi | |
US5244644A (en) | Process for improving the storage stability of percarbonate and percarbonate composition produced thereby | |
JPS6033795B2 (ja) | 不固結性粒状無機肥料およびその製造法 | |
EP0163780B1 (en) | Coating agent for ammonium nitrate and other materials | |
JPH0343235B2 (fi) | ||
US5516521A (en) | Granular water soluble or hygroscopic agricultural formulations | |
El Diwani et al. | Treatment of ammonium nitrate for cake prevention | |
IE51177B1 (en) | Process for preparing non-caking granular fertilizers | |
US4268408A (en) | Solid cyanuric chloride handling improvements with tricalcium phosphate | |
JPH0439443B2 (fi) | ||
US5630992A (en) | Anti-caking agents for ammonium thiocyanate | |
JPS6340761B2 (fi) |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Owner name: INTEVEP, S.A. |
|
BB | Publication of examined application | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: INTEVEP, S.A. |