FI90653B - Menetelmä lasilevyn taivuttamiseksi - Google Patents

Menetelmä lasilevyn taivuttamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI90653B
FI90653B FI920588A FI920588A FI90653B FI 90653 B FI90653 B FI 90653B FI 920588 A FI920588 A FI 920588A FI 920588 A FI920588 A FI 920588A FI 90653 B FI90653 B FI 90653B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
laser beam
glass
bending
laser
temperature
Prior art date
Application number
FI920588A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI920588A0 (fi
FI90653C (fi
FI920588A (fi
Inventor
Erkki Yli-Vakkuri
Jori Montonen
Original Assignee
Tamglass Eng Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tamglass Eng Oy filed Critical Tamglass Eng Oy
Priority to FI920588A priority Critical patent/FI90653C/fi
Publication of FI920588A0 publication Critical patent/FI920588A0/fi
Publication of FI920588A publication Critical patent/FI920588A/fi
Publication of FI90653B publication Critical patent/FI90653B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI90653C publication Critical patent/FI90653C/fi

Links

Landscapes

  • Re-Forming, After-Treatment, Cutting And Transporting Of Glass Products (AREA)
  • Laser Beam Processing (AREA)

Description

1 90653
Menetelmä lasilevyn taivuttamiseksi. - Förfarande för böjning av en glasskiva.
, Keksinnön kohteena on menetelmä lasilevyn taivuttamiseksi.
Lasin taivuttaminen reunamuottimenetelmäl1ä vaatii tarkasti hallitun lämpötila jakauman. Taivutettavan lasi 1 evyaihion eri pisteiden lämpötilojen tulee olle oikean lämpöisiä sekä suhteellisesti lasin muihin osiin verrattuna että absoluuttisesti. Lämpötilat vaihtelevat lasin pinnalla varsinaisen taivutuksen aikana 550 - 620°C välillä.
Reunamuottimenetelmässä hallitaan koko taivutustapahtuma pelkästään lämpötilaerojen ja painovoiman avulla. Siksi lämpötila-jakauman tarkka hallinta mahdollistaa myös vaikeiden lasimuo-tojen taivuttamisen reunamuottimenetelmäl1ä. On tunnettua käyttää sähkövastuskenttää, jossa 1ämpöti1 ajakaumaa säädetään kytkemällä yksittäisiä vastuksia päälle ja pois. Tällä menetelmällä ei kuitenkaan päästä niin tarkkaan lämpötila jakauman hallintaan, että se mahdollistaisi myös vaikeiden lasimuotojen taivuttamisen reunamuottimenetelmällä.
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan uudentyyppinen menetelmä, jolla 1asi1evyaihion kuumentaminen taivutusta varten voidaan suorittaa siten, että lasilevyaihion lämpötila jakauma voidaan tarkasti hallita.
Tämä tarkoitus saavutetaan keksinnöllä oheisissa patenttivaatimuksissa esitettyjen tunnusmerkkien perusteella.
Seuraavassa keksintöä havainnollistetaan viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää kaavioi 1isesti keksinnön mukaisen menetelmän suorittamista ja 2 90653 kuvio 2 esittää päältä nähtynä 1asi1evyaihiota, jota kuumennetaan keksinnön mukaisella menetelmällä.
Kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen menetelmän suorittamiseen käytettävän laitteen yhtä suoritusesimerkkiä.
Keksintö perustuu siihen tietoon, että tietyn aallonpituuden omaava lasersäteily absorboituu käytännöllisesti katsoen kokonaan lasiin, jolloin 1asersätei 1 yä voidaan käyttää lasin kuumentamiseen. Täsmälleen oikea 1ämpöti1 a jakauma lasiaihion pinnalle saadaan skannaamalla aihion pintaa esim. puissimoduloi-dulla infrapunalasersäteellä.
Kuvion 1 kaaviossa laserilta 2 lähetetään lasersäde 5 fokusom-tilinssin 3 ja peilin 4 kautta lasin G pintaan. Peiliä 4 edestakaisin kääntelemällä saadaan aikaan lasersäteen 5 pyyhkäisy tai skannaaminen yhteen suuntaan, ja kääntämällä peiliä 4 ensimmäisen kääntöakselin suhteen poikittaisen kääntöakselin ympäri, saadaan pyyhkäisy tai skannaus toiseen suuntaan. Kuviossa 2 esitetty piste 5p, jossa lasersäde 5 kohtaa lasilevyn G, saadaan tällöin liikkumaan pitkin skannausrataa, jolla on esim. kuviossa 2 esitetyn radan 5s muoto.
Jos tarvitaan suurehkoja pyyhkäisynopeuksia, voidaan skanneri toteuttaa edullisesti kahdella pyörivällä monitahoisella peilillä, kuten on esitetty kuviossa 3. Toinen nopeammin pyörivä peili 4a skannaa toista suuntaa ja toinen, hitaammin pyörivä peili 4b skannaa tätä vastaan kohtisuoraa suuntaa. Ohjausyksikkö 7 säätää peilien 4a ja 4b pyörimisnopeuksia joko manuaalisesti säädettävien asetusarvojen perusteella tai tietokoneen ohjaamana. Peilien 4a, 4b avulla lasersäde 5 saatetaan siis liikkumaan television juova- ja kuvapoikkeutusten tapaan.
Lämpöti1 a jakaumaa voidaan hallita suurella tarkkuudella käyttämällä yhtä tai useampaa seuraavista menettelytavoista: sää- 3 90653 detään fokusointi 1inssisysteemi11ä 3 lasersäteen 5 halkaisijaa tai kiilakulmaa; säädetään lasersäteen pyyhkäisynopeutta esim. ohjaamalla peilien 4a ja 4b pyörimisnopeuksia; säädetään laserin 2 tehoa, jolla lasersäde 5 lähetetään. Yksi tai useampi näistä säädöistä voidaan tehdä tietokoneen 6 ohjauksella. Tietokoneelle 6 voidaan antaa ennalta määrätty taivutusmuoto, jonka perusteella tietokoneen ohjelma säätää oikeat arvot yhdelle tai usemmalle edellä mainituista säätösuureista. Tietokoneohjelmaa tehtäessä tarvittavat säädöt voidaan hakea kokeellisesti ja ohjelma voidaan opettaa ohjaamaan erilaisille taivutusmuodoille tarvittavat lämpötila jakaumat. Esim. pisteen 5p halkaisija voi vaihdella muutamasta millimetristä muutamaan senttimetriin. Pyyhkäisynopeudet voivat suurestikin vaihdella. Myös laserin 2 tehon ohjauksella saadaan nopea ja tehokas säätö, jolla yksinäänkin voidaan toteuttaa 1ämpöti1 a jakauman tarkka hallinta.
Jo nykyisin käytössä olevista lasereista sopiva laser on C02- eli hiilidioksidilaser, jonka tehoalue riittää nykyisin jopa 45 kW:iin. Sen aallonpituus on noin 10,6 pm. Hiilidioksidilaserin säteily absorboituu käytännöllisesti katsoen kokonaan lasiin, joten tehoa ei mene hukkaan. Hiilidioksidilaser on tällä hetkellä myös tehoonsa nähden halvin lasertyyppi. Toisaalta se on myös käytännössä pitkäaaltoisin ja pitkäaaltoinen säteily absorboituu parhaiten lasiin.
Lasersätei1yn hyvä absorboitumiskyky johtaa siihen, että laserin linsseinä 3 voidaan käyttää vain harvoja materiaaleja. Hiilidioksidilaserin tapauksessa linsseinä käytetään sinkki-seleeni (ZnSe) tai gal 1ium-arsenidi (GaAr) linssejä. Myös NaCl ja KaCl linssit ovat mahdollisia, mutta hygroskooppisina ne pilaantuvat huoneilman kosteuden vaikutuksesta ja ovat siis kertakäyttöisiä.
Muista mahdollisista lasertyypeistä voidaan mainita CO- eli 4 90653 hii1imonoksidi1aser, jonka aallonpituus on noin 5 um. CO-laserit ovat vasta tutkimusvaiheessa ja niiden tehoalue on toistaiseksi melko rajoitettu.
Sopivasti esikuumennetun 1asi1evyaihion taivutukseen tarvittavan lämpötila jakauman aikaansaamiseksi riittää noin 30 sekunnin kuumennus noin 10 kW:n konepajalaseri11 a (C02-laser).
Lämpötila jakauman aikaansaamiseksi tarvittavaan lasertehoon vaikuttavat: - lasin massa - lasin ominaislämpökapasiteetti - lämmitysaika - haluttu jakauma.
Lasin ominaislämpökapasiteetti muuttuu jonkin verran lämpötilan muuttuessa. Käytännön tarpeisiin melko hyvänä approksimaationa voidaan lasin taivutus 1ämpöti1assa pitää arvoa 1,27 kJ/kg.
Lämpötila jakauma otetaan huomioon 1ämpökenttäkapasiteeti11 a. Se määritellään kunkin pisteen lämpötilaeron ja sen massan tulona: siis dm · dT. Koko lämpötila jakauma tulee huomioonotetuksi summaamalla kumulatiivisesti yhteen eli integroimalla lämpötilaeron ja massan tulo koko massan yli. Koska lasi on tasapaksua, voidaan em. integraali muuttaa integraaliksi lasin pinnan yli pinta-alkion ja lämpötilaeron kesken ja kertomalla tulos lasin tiheydellä ja sen paksuudella.
Lämpötilakapasiteetti on siis s · roo · integraali dA · dT.
Tarvittava laserteho saadaan siis jakamalla 1ämpökenttäkapa-siteetti kuumennusaja 11 a. Vastaavasti kuumennusaika saadaan jakamalla laserin teho 1ämpökenttäkapasiteet111 a.
Suurehko konepajalaser on säteen kuumennusteholtaan noin 5 90653 10 kW:n tehoinen. Tällaisen kuumennusajaksi tyypillisellä 1ämpöti1 ajakaumal1 a ja 10 kg:n lasilla tulisi noin \ minuuttia.
1270 J/kgK · 0,3 · m kg · 70 K jossa m on lasin massa n. 10 kg => jakauman energia 600°C:ssa = 270 kJ 270 kJ/10 kW = n. 30 sekuntia
Kuumennusaika on melko lyhyt, joten samaa laseria voidaan haluttaessa käyttää muuhun työhön esim. jakamalla säde peileillä toiseen linjaan.
Taipuvan lasin lämpötilaa voidaan mitata yhdellä tai useammalla pyrometrilla ja tämä 1ämpöti1amittaus voidaan kytkeä ohjaamaan laserilla tuotavaa kuumennustehoa. Lasin lämpötilan mittaus sätei1ylämpömittari1 la voidaan myös takaisinkytkeä lämmitystehon ohjaukseen saman pei1ijärjestelmän kautta, jolla lasersädettä 5 ohjataan. Tällöin mittaus voidaan tehdä lasersäteen 5 ollessa hetkeksi pois kytkettynä.
Lämmitystehon takaisinkytkentäohjaus voi perustua mainitun 1ämpöti lamittauksen ohella tai sen lisäksi myös lasin etäisyyden eli taipumisasteen mittaukseen. Peilin 4 tai 4a ja/tai 4b tietyssä kulma-asennossa säteellä 5 on tietty suunta ja pisteellä 5p tietty sijainti. Kun pistettä 5p tarkastellaan suunnasta, joka muodostaa ennalta määrätyn kulman säteen 5 kanssa, osuu piste 5p tarkastelulinjal1 e vain silloin, kun lasilla on tietty taipumisaste pisteen 5p kohdalla. Tähän perustuen voidaan lasin taipumisasteen mittaus järjestää tutkimalla pisteestä 5p saatavaa sirontavaloa tai heijastussädettä ennalta määrätyssä tarkastelukulmassa peilin 4 tai 4a ja/tai 4b tietyllä kulma-asennolla. Tämä mittaustulos voidaan järjestää ohjaamaan lasin kuumennusta ja katkaisemaan se kun ennalta määrätty taipumisaste saavutetaan eli piste 5p havaitaan ennalta määrätyssä kohdassa ennalta määrätyllä korkeudella.

Claims (12)

1. Menetelmä lasilevyjen taivuttamiseksi, jossa menetelmässä muotilla (1) kannatettu lasilevy lämmitetään kauttaaltaan ta:·· vutuslämpöti1 aan, tunnettu siitä, että taivutusta varten tarvittavaa lämpöenergiaa tuodaan lasiin laserilla (5), jonka lämmön kohdistusta taivutettavan lasilevyn eri alueisiin ohjataan tietokoneella (6), joka suorittaa lasersäteen tehon tai poikkeutuksen ohjausta tietokoneen ohjelmalle annetun ennalta määrätyn taivutusmuodon perusteella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että taivutettavaa tai taipuvaa, mahdollisesti lähelle taipumis1ämpöti1 aa esikuumennettua lasia pyyhitään lasersäteellä, jonka teho on riittävä nostamaan lasilevyn lämpötilaa ainakin paikallisesti lasilevyn taipumisen aikana.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lasersäteen (5) lämmitysvaikutus kohdistetaan eri tavoin eri kohtiin taipuvaa lasilevyä.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menettely, tunnettu siitä, että lasersäteen lämmitysvaikutusta säädetään yhdellä tai useammalla seuraavista menettelytavoista: säädetään lasersäteen (5) halkaisijaa tai kiilakulmaa; säädetään lasersäteen (5) pyyhkäisynopeutta; säädetään lasersäteen (5) tehoa.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, t u n -n e t. t u siitä, että lasersädettä poikkeutetaan yhden tai useamman peilin (4) avulla.
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lasersädettä poikkeutetaan ainakin yhden pyörivän peilin (4a, 4b) avulla. 7 90653
6 90653 Paten 11 ivaatimukset
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lasersädettä poikkeutetaan kahden pyörivän peilin (4a, 4b) avulla, joista toinen peili (4a) pyörii nopeammin ja poikkeuttaa lasersädettä (5) ensimmäisessä poikkeutussuunnassa, ja toinen peili (4b) pyörii olennaisesti hitaammin ja poikkeuttaa lasersädettä (5) toisessa poikkeutussuunnassa.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetyn laserin aallonpituus on alueella 5-15 pm.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laserina käytetään hiilidioksidilaseria.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lasin lämpötilaa mitataan sätei1ylämpömittari 1la/pyrometri11 a ja mittaustulosta käytetään lasin lämmitystehon ohjaukseen.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lasin lämpötilan sätei1yiämpömittaus suoritetaan saman pei 1 i jär jestelmän (4; 4a, 4b) kautta kuin millä laser-sädettä (5) poikkeutetaan.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lasin taipumisastetta mitataan " tutkimalla lasersäteen (5) ja lasin (G) välistä kohtaamispis tettä (5p) tarkastelukulmassa, jolla on ennalta määrätty kulma-poikkeama kyseiseen pisteeseen (5p) osuvan lasersäteen (5) suuntaan nähden. β 90653 Patentkray
FI920588A 1992-02-12 1992-02-12 Menetelmä lasilevyn taivuttamiseksi FI90653C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI920588A FI90653C (fi) 1992-02-12 1992-02-12 Menetelmä lasilevyn taivuttamiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI920588A FI90653C (fi) 1992-02-12 1992-02-12 Menetelmä lasilevyn taivuttamiseksi
FI920588 1992-02-12

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI920588A0 FI920588A0 (fi) 1992-02-12
FI920588A FI920588A (fi) 1993-08-13
FI90653B true FI90653B (fi) 1993-11-30
FI90653C FI90653C (fi) 1994-03-10

Family

ID=8534553

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI920588A FI90653C (fi) 1992-02-12 1992-02-12 Menetelmä lasilevyn taivuttamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI90653C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI920588A0 (fi) 1992-02-12
FI90653C (fi) 1994-03-10
FI920588A (fi) 1993-08-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2236037T3 (es) Procedimiento y dispositivo para seccionar piezas de trabajo planas de material de rotura fragil.
JP3645262B2 (ja) 多重ビームレーザ焼結
US5624436A (en) Laser beam and ablating apparatus and related method
US6966968B2 (en) Process and apparatus for joining polymer materials at a high welding speed
US6521877B1 (en) Optical arrangement having improved temperature distribution within an optical element
JP5060893B2 (ja) レーザ加工装置
US20070284785A1 (en) Device, System and Method for Cutting, Cleaving or Separating a Substrate Material
JPH02296744A (ja) 脆い材料製板の切断方法
JPH04272122A (ja) レーザ加工装置
JP7267991B2 (ja) レーザ材料加工のための方法、およびレーザ加工機
JP2009082927A5 (fi)
US6373025B1 (en) Apparatus and method for laser fusion bonding
JP2018153846A (ja) レーザ加工装置およびレーザ加工方法
KR20180015353A (ko) 레이저 스크라이브 장치
FI90653B (fi) Menetelmä lasilevyn taivuttamiseksi
US6631020B2 (en) Scanning device for a laser beam focus
KR102022651B1 (ko) 비접촉식 온도 측정하는 에스엘에스 3d 프린터
GB2202647A (en) Laser beam focussing
KR102280424B1 (ko) 널링 가공 장치
JPH08192825A (ja) ヒートシール装置
JP2612311B2 (ja) レーザ加工ヘッド装置
WO2021148616A1 (en) Method for laser machining a workpiece and apparatus for laser machining a workpiece
JPH02204701A (ja) 光学系熱変形制御装置およびその操作方法
KR101092653B1 (ko) 브레이징 접합용 레이저 헤드장치
US6560397B1 (en) Optical system for varying the beam width using non-imaging optics

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application