FI89452B - Anordning foer att med ljud inverka pao maenniskokroppen - Google Patents

Anordning foer att med ljud inverka pao maenniskokroppen Download PDF

Info

Publication number
FI89452B
FI89452B FI875104A FI875104A FI89452B FI 89452 B FI89452 B FI 89452B FI 875104 A FI875104 A FI 875104A FI 875104 A FI875104 A FI 875104A FI 89452 B FI89452 B FI 89452B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
music
sound
loudspeaker
signals
frequency
Prior art date
Application number
FI875104A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI89452C (fi
FI875104A (fi
FI875104A0 (fi
Inventor
Olav Skille
Original Assignee
Vibro Acoustics As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from NO861060A external-priority patent/NO158168C/no
Application filed by Vibro Acoustics As filed Critical Vibro Acoustics As
Publication of FI875104A publication Critical patent/FI875104A/fi
Publication of FI875104A0 publication Critical patent/FI875104A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI89452B publication Critical patent/FI89452B/fi
Publication of FI89452C publication Critical patent/FI89452C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61HPHYSICAL THERAPY APPARATUS, e.g. DEVICES FOR LOCATING OR STIMULATING REFLEX POINTS IN THE BODY; ARTIFICIAL RESPIRATION; MASSAGE; BATHING DEVICES FOR SPECIAL THERAPEUTIC OR HYGIENIC PURPOSES OR SPECIFIC PARTS OF THE BODY
    • A61H23/00Percussion or vibration massage, e.g. using supersonic vibration; Suction-vibration massage; Massage with moving diaphragms
    • A61H23/02Percussion or vibration massage, e.g. using supersonic vibration; Suction-vibration massage; Massage with moving diaphragms with electric or magnetic drive
    • A61H23/0218Percussion or vibration massage, e.g. using supersonic vibration; Suction-vibration massage; Massage with moving diaphragms with electric or magnetic drive with alternating magnetic fields producing a translating or oscillating movement
    • A61H23/0236Percussion or vibration massage, e.g. using supersonic vibration; Suction-vibration massage; Massage with moving diaphragms with electric or magnetic drive with alternating magnetic fields producing a translating or oscillating movement using sonic waves, e.g. using loudspeakers

Description

89452
Laite, joka äänen avulla vaikuttaa ihmisen kehoon
Esillä oleva keksintö koskee laitetta, joka äänen avulla vaikuttaa ihmisen kehoon sekä ta 11iointivä1inettä, esim. nauhakasettia tai CD-levyä laitteen kanssa käytettäväksi.
Esillä oleva keksintö lähtee kolmesta musiikkiterapian perusperiaatteesta. ts. että matalat (syvät) äänet vaikuttavat rentouttavasta korkeiden äänten vaikuttaessa j annittävästi. että rytminen musiikki vaikuttaa aktivoivasti epärytmisen musiikin vaikuttaessa passivoivast i, ja että korkea äänitaso vaikuttaa aggressiivisesti alhaisen äänitason vaikuttaessa passivoi vast i.
Nämä perusperiaatteet pätevät yleisesti, mutta on olemassa poikkeuksia. Perusperiaatteet ovat syntyneet laajakantoisen terapeuttisen Potilastarkkailun avulla pitkän ajan kuluessa.
Musiikkiterapia perustuu musiikkiin, jonka korva kokee akustisten aistikanavien kautta.
Esillä oleva keksintö perustuu siihen, että musiikilla, joka siirretään suoraan ihmisen kehoon hermoston värähtelyresepto-reiden kautta, voi olla suurempi vaikutus, ts. se voi aikaansaada suuremman lihasten rentoutumisen. Yhdistämällä akustinen aistimus ja värähtelyaistimus yleiskokemukseksi, saadaa esillä olevan keksinnön mukaisesti terapeuttinen vaikutus, .ioka vaikuttaa Potilaiden sekä fyysisiin että psyykkisiin kaisimyksiin. Tätä yhdistelmää sanotaan tässä selityksessä yksinkertajsuuden vuoksi värähte iy-akustiseksi.
Värähtely-akustinen periaate antaa parhaan mahdollisen äänen siirtymisen sekä korvaan että kehoon. Akustinen osa voidaan hoitaa yhdellä tai useammalla kovaäänisellä tai kuulokkeilla.
2 89452 Värähtelyosaa varten ehdotetaan keksinnön mukaisesti laitetta, loka käyttää kovaäänisestä tulevan äänen s liitämistä ihmisen kehoon tehokkaalla tavalla ilman kautta.
Muin: Um lait* een. jolla vaikutetaan ihmisen kehoon äänen avulla, tunnusmerkit käyvät ilmi oheisista patenttivaatimuksista samoinkuin mainitun ta 11iointiva11neen tunnusmerkit.
Keksintöä kuvataan seuraavassa viitaten oheiseen piirustukseen, jossa:
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaista laitetta:
Kuvio 2 esittää osittain räjähdyskuvana sitä laitteen osaa, jolla aikaansaadaan matalien taajuuksien äanivaikutus ihmisen kehoon;
Kuviot 3, 5 ja 6 esittävät toista, kolmatta ja neljättä vaihtoehtoista suoritusmuotoa kuviossa 1 esitetystä laitteesta: ja kuvio 4 esittää loh.kokaaviomuod.ossa kuvioihin 3. 5 ja 6 sisältyvät yksiköt.
Kuviossa 1 esitetään ihmiskeho 1. joka on sijoitettu suljetun kotelon 6 päälle, jossa kotelossa on ainakin yksi ääniaukko 7. johon on sijoitettu kehon 1 yläosaa kohti osoittava kovaääninen 8. Latikon 6 ia kehon väliin on sijoitettu pehmustus 9, jonka osa 10 sijaitsee kovaäänistä 8 vasten sallien hyvän ilman kulkemisen. Kotelon 6 yläosa 11, joka esitetyssä tapauksessa muodostaa patjan pohjan, voi olla esim. vaneria, jolloin mainittu äämaukko 7 on tehty yläosaan 11. Mahdollisen kovaäänisen vahingoittumisen estämiseksi voitaisiin aukon 7 yli asettaa suojaristikko 12. Äänen ympäristöön suuntautuvan säteilyn vaimentamiseksi ja akustisen oikosulun estämiseksi on runko, s.o. kotelo 6, suunniteltu suljetuksi koteloksi. Pehmustus 9 voi olla vaahtomuovia tai vaahtokumia, jolla on suljetut kennot. Voitaisiin myös kuvitella käytettäväksi 3 89452 ilmatäytteistä tai kevyillä muovipalloilla (esim. styroporR) täytettyä patjaa. Patjassa tai pehmustuksessa 9 on, kuten mainittiin, järjestetty alue 10 ääniaukkoa 7 vastaten. Mainittu alue voi olla rei'itetty, kuten aukko 7, tai mahdollisesti täytetty vaahtomuovilla, jossa on suuret avoimet kennot, jotka sallivat ilman kulkemisen. Vaahtomuovi antaa tietyn tukevan vaikutuksen, erityisesti koska sitä tukee mainittu suojaris-tikko samalla kun se päästää ilman hyvin kulkemaan. Henkilö asetetaan siten, että se kehon osa, johon halutaan vaikuttaa, makaa aukon 7 ja alueen 10 kohdalla. Kovaäänisen 8 kalvo kytkeytyy tällöin kehoon 1 mainitussa aukossa 7 ja alueessa 10 olevan ilman välityksellä. Itse pehmustus toimii tiivisteenä tehden kovaäänisen 8 ja kehon 1 välisen kytkennän mahdollisimman tehokkaaksi. Kun kovaääniseen 8 syötetään signaaleja, joilla on sopiva taajuussisältö ja voimakkuus, kalvo liikkuu ja saattaa kehon siten matalataajuiseen liikkeeseen.
Audiovahvistimella 3, jolla on ainakin kaksi äänikanavaa, on ainakin yksi lähtö liitettynä kovaääniseen 8 ja ainakin toinen lähtö liitettynä kovaääniseen 2 musiikkia varten. Vahvistimeen 3 tulevat signaalit syötetään esim. kasettinauhurista tai CD-levysoittimelta 4 sekä signaaligeneraattorista 5. Signaaligeneraattori 5 on järjestetty syöttämään sinimuotoisia ääniä, impulsseja tai muita synteettisiä signaaleja. Soittimeen 4 voidaan järjestää taltioimisväline, esim. nauhakasetti tai CD-levy, joka sisältää sopivaa ohjelmamateriaalia. Taltiointivä-lineessä voisi olla kaksi tai useampia äänikanavia, jolloin ainakin yksi äänikanavista sisältää matalataajuisia signaaleja, mieluummin alueella 30-120 Hz musiikkiin sekoittuneena. Taltioimisvälineen toinen/muut äänikanava(t) voitaisiin järjestää syöttämään stereofonista tai kvadrofonista musiikkia. Siten tässä ja seuraavassa selityksessä on ymmärrettävä, että signaaligeneraattori 5 käytännössä voisi käsittää yhden tai useampia taltioimisvälinekanavia. Vahvistin 3 voitaisiin mahdollisesti varustaa alipäästösuodattimella (ei esitetty) kova-.1. äänisen 8 syöttämiseksi.
Siten on ymmärrettävä, että kovaäänistä 8 syötetään joko 4 89452 puhtaalla matalalla taajuudella alueella 30 - 120 Hz. tai moduloidaan musiikilla, iota toistetaan kovaääniseltä 2, tai että kovaäänisessä 8 esiintyvä ääni sisältää matalataajuisia signaaleja mainitulla taajuusalueella sekoittuneena musiikkiin. jota myös toistetaan kovaäänisestä 2. Tä3sä tapauksessa vahvistimen 3 signaaligeneraattori muodostuu pääasiassa soittimesta 4.
Toistetuissa kokeissa on havaittu, että värähtely-akustinen taajuusalue, jolla ihmiskehoon leviävällä äänellä näyttää olevan suurin vaikutus, objektiivisesti mitattuna ja subjektiivisesti koettuna on välillä 30 ja 120 Hz. edullisimmin alueella 40 - 90 Hz. Erityisen hyviä tuloksia on saavutettu oktaavissa 40 - 80 Hz. Taajuusalueen 30 - 120 Hz ulkopuolella ei subjektiivisesti ole tunnetta värähtelyvaikutuksesta.
Terapeuttinen vaikutus saavutetaan sijoittamalla henkilö sopivimmalla tavalla ia mahdollisimman lähelle värähtelykovaäänis-tä. esitetyssä esimerkissä kovaääninen 8, ja miellyttävälle etäisyydelle kovaäänisestä 2. joka toistaa musiikkia. Terapeuttinen laite koostuu seuraavista edellä lyhyesti selitetyistä osista, eli: värähtelyosista 6, 7. 8, 10, jotka muodostavat siirto-laitteen jolla toistetaan ääntä värähtely-akustise11a taajuusalueella; akustisesta osasta yhden tai useamman laajakaistaisen HiFi-laatua olevan kovaääniskotelon 2 tai kuulokeparin muodossa joilla toistetaan musiikkia, jota sovelletaan värähtelyosassa käytettyyn taajuuteen: monikanavainen vahvistin 3, joka ainakin yhden kanavan kautta siirtää sinivärähtelyjä (värähtelyä) ja suodatettua musiikkia värähtelyosaan 8. Suodattamatonta musiikkia lähetetään toisen kanavan/ toisten kanavien kautta kovaääniset le/kovaäänisi 1 le 2. jotka toistavat musiikkia, jolloin äänen voimakkuus on muutettavissa portaattomasti kullakin kanava 11a: monikanavainen nauhasoitin, mieluummin tavanomainen kaksikanavainen nauhasoitin 4. jossa yhdelle kasetti nauhan 5 89452 raidalle on taltioitu puhdasta musiikkia musiikkikovaäänise1 le 2 tarkoitettuna. Toisella raidalla on nauhoitettuna määrätty sekoitus musiikkia ja matalataajuista ääntä, esim. sinisignaa-leja. Sinisignaalit rytmittyvat kaksoistaltiointimenete1-msllä, jota on erityisesti kehitetty käytettäväksi terapeuttisessa järjestelmässä, ns. sekoittaviksi sinisignaaleiksi: ia signaaligeneraattori 5 on järjestetty yksilöllisesti säädettäväksi terapeuttisesti tehokkaiden matalien taajuuksien suhteen. j oi ta syötetään kovaääniselle 8. edellyttäen että niitä ei jo syötetä soittimelta 4.
Tässä on erityisesti ymmärrettävä, että vaikka on esitetty ainoastaan yksi kovaääninen 2 ja yksi kovaääninen ö, on keksinnön puitteissa helposti kuviteltavissa kahden tai useamman musiikkikovaäänisen 2 ja kahden tai useamman matalataajuisen kovaäänisen 8 käyttö. Mikäli käytetään kahta tai useampaa kovaäänistä 8. on välttämättä järjestettävä vastaava lukumäärä aukkoja 7 ja alueita 10.
Kun soittimella 4 käytetään ennalta taltioitua ohjelmistoa ja sitä toistetaan soittimelta 4, signaaligeneraattoria 5 ei silloin tarvita, mutta signaaligeneraattori 5 tarvitaan, jos halutaan sovittaa sopivaa ohjelmistoa ja sen edelleen kehittämistä varten. Signaaligeneraattori saattaa myös olla toivottava tutkimustarkoituksiin ja tyypillisesti lääkinnälliseen hoitoon.
Kuviossa 3 on esitetty miten kuvion 1 kotelo voitaisiin korvata toisella tavalla muotoillulla kovaääniskotelo1 la 14, jossa on kovaääninen 8'. joka voidaan pystyasennosta (esitetty pis-tekatkoviivoin) kääntää alas esim. saranan 16 ympäri vaakasuoraan asentoon (esitetty ehyin viivoin). Jotta varmistetaan. että kovaääniskotelo 14 makaa vaakasuorassa, se voidaan tukea vaijerilla, hihnalla tai vastaavalla 15. joka toisesta päästään on kiinnitetty seinään 17 samoinkuin sarana 16, ja toisesta päästään on kiinnitetty kovaääniskotelon 14 ulompaan osaan. Kun henkilö aiotaan altistaa äänen vaikutukselle, henkilö asettuu makuulle sinänsä tunnettua rakennetta olevalle 6 89452 penkille 13, mahdollisesti samanmuotoinen kuin penkki 6, 9 kuviossa 1. Ulkoinen kovaääninen 2' voitaisiin järjestää esim. itse penkkiin 13 tai jollakin muulla sopivalla tavalla, esim. sillä tavalla, että henkilö 1 voi saada siitä hyvän stereofonisen äänikuvion. Sen jälkeen kun henkilö 1 on asettunut makuulle penkille 13, joko kasvot ylöpäin tai alaspäin, kovaääniskotelo 14 kovaäänisineen 8' käännetään kuvion 3 osoittamaan vaakasuoraan asentoon. Kovaääninen 8' vastaa toiminnoiltaan kuvion 1 kovaäänistä 8.
Kuviossa 5 esitetään muunnelma, jossa henkilö 1 istuu kallistettavassa huonekalussa 18, joka on rakenteeltaan suljettu laatikkko, mutta jossa on kovaääniselle 8'' ääniaukko, kovaäänisen 8'' ollessa toiminnoiltaan samanlainen kuin kuviossa i tai kovaääninen 8' kuviossa 3. Samalla tavalla kuin kuvion 1 suoritusmuodossa, on kovaäänisen 8 edessä ääniaukko 7''. Vastaava ääniaukko 7' löytyy myös kuviossa 3.
Kuvion 5 esimerkissä ulkoisia kovaäänisiä on osoitettu viitenumerolla 2'1. tässä kuulokkeiden muodossa esitettynä. On kuitenkin ymmärrettävä, että ulkoisilla kovaäänisillä voi olla mikä tahansa soveltuva rakenne ja/tai sijainti sen vaikuttamatta rajoittavasti keksinnön suoja-alaan.
Kuvion 6 esimerkissä esitetään kuvion 5 suoritusmuodon muunnelma. Kallistettava huonekalu 19 on tässä rakenteeltaan tavanomainen, esim. koostuen rungosta, jolla on pinnat pehmustetusta kankaasta nojaamista varten. Siinä voidaan käyttää yhtä tai useampaa kovaääniskoteloa henkilön 1 kehoon vaikuttamiseksi. Keksinnön ei-rajoittavassa esimerkissä, kuten on esitetty, on käytetty kahta kovaääniskoteloa 20, 21. Molemmat näistä voisi toisaalta koostua kahdesta erillisestä kovaäänis-kotelosta mahdollisesti parempaa kallistettavaan huonekaluun sovitettavuutta varten. On kuitenkin tärkeätä, että kova-ääniskoteiot ovat suljettua tyyppiä ulkopuolisen äänen välttämiseksi ja akustisen oikosulun välttämiseksi. Tunnetulla tavalla varustetaan kovaääniskotelot kovaäänisillä 22. 23 ja ne voidaan kiinnittää kallistettavan huonekalun runkoon 7 89452 kiinnittimi1 la. hihnoilla tai vastaavilla.
Kuten kuviossa 5. henkilö 1 voi käyttää kuulokkeita 2'' ulkoisina kovaäänisinä.
On myös ymmärrettävä, että kuvion 3 ulkoiset kovaääniset 2‘ voitaisiin korvata kuulokkeilla.
Kuviossa 4 on esitetty lohkokaaviomuodossa kuvioiden 3 ja 5 laitteiden toiminnallinen rakenne, vastaten kuitenkin sitä. mitä kuviossa 1 on esitetty.
Monivammaisille, henkisesti vajaakehittynei1 le potilaille tarkoitetussa laitoksessa havaittiin, että värähtely-akustmen käsittely aikaansai kouristuksia poistavan vaikutuksen noin 40 Hz taajuudella. Kouristusten 1ievitysvaikutus oli niin määräävä. että potilaat olivat helpommin valmiina manipuloivaan fysioterapiaan värähtely-akustisen vaikutuksen aikana tai sen j äIkeen.
Tarkistus-kokeita tehtiin kouristuksen alaisten jäsenten avautuma skuiman suhteen musiikilla ja ilman musiikkia. Osoitettiin selvä ero avautumiskulmissa musiikin vaikutuksen seu-r auksena.
Esillä olevaa laitetta kokeiltiin myös seuraaviin tiloihin:
Rett'm syndrooma: "nykivien" liikkeiden es i i ntymistaaj uus pieneni. Potilas pystyi jopa nukahtamaan ja havaittiin huomattava rentouttava vaikutus. (Rett'in syndrooma nimitetty Itävaltalaisen Dr.med. Andreas Rett:in mukaan).
Sulkeutuneisuus (autismi): kosketusta välttävät potilaat olivat niin vaikuttuneita värähtelyn tehosta, että he pystyi vat sallimaan henkilökunnan antaa enemmän ihokosketusta/ihon stimulaatiota kuin ilman tätä vaikutusta. Tässä voitaisiin nähdä sellaisen terapian suuntaviivat, missä värähtely-akus-tisen vaikutuksen alainen kosketukseen tottuminen voitaisiin β 39452 siirtää tilanteisiin, jossa musiikki voitaisiin asteittain vaimentaa tai mahdollisesti poistaa kokonaan.
Kouristustilat: vaikutus kuten yllä on esitetty, lisäksi selvä kouristuksia lievittävä vaikutus matalammilla taajuusalueilla.
Värähtely-akustista vaikutusta kokeiltiin myös laitoksen henkilökuntaan erilaisiin vaivoihin. Tällöin havaittiin seu-raavaa:
Kaulan/olkapaän kivut: Tällaiset kivut, joko 1ihassärkytyyppi-set tai eri syistä johtuvan stressin aiheuttamat, helpottuivat, oleellisesti määrätyillä taajuuksilla, erityisesti noin 68 Hz:llä. Toistuvat käsittelyt, jopa 10 käsittelyä kukin 30 minuuttia, osoittivat antavansa pitempiaikaista helpotusta.
Noidannuoli: Alaselän alueella olevat kivut helpottivat tietyillä taajuuksilla, erityisesti noin 50 Hz:liä. Lihasjännitysten aiheuttamille kivuille havaittiin pitempiaikainen lievitys toistuvien käsittelyjen jälkeen.
Kuukautiskivut: Sellaiset kivut ja ennen kuukautisia esiintyvät jännitykset ja vastaavat osoittautuivat mahdolliseksi lievittää käyttämällä erityistä taajuutta, erityisesti 52 Hz:iä. Jokapäiväiset käsittelyt "akuutissa" vaiheessa seka kerran viikossa välivaiheessa, toistettuina 2-3 kauden aikana näyttivät aikaansaavan pitempiaikaisen vaikutuksen.
Astma: värähtely-akustinen käsittely noin 50 Hz:llä näytti aikaansaavan vaikutuksen, joka auttaa potilasta liman poistamisessa hengitysteistä.
Paikallisella alueella suoritettujen kokeiden aikana huomattiin seuraavaa:
Stressin aiheuttama masennus: Havaittiin dramaattisen positiivinen vaikutus ensimmäisen käsittelyn jälkeen, joka vaikutus kesti noin 30 minuuttia. Positiivinen vaikutus riippuu 9 89452 sekä taajuudesta (68 Hz) että musiikin valinnasta. Menestyksellinen hoito päätettiin 10 käsittelykerran jälkeen. Viimeisten käsittelykertojen aikana käytettiin suurta määrää taajuusalueita ja aktivoivaa musiikkia.
Urheiluvammat: Käsittely on antanut hyvän tuloksen. Sekä akuutti lihasvaiva että leikkauksen jälkeinen toipuminen on reagoinut positiivisesti taajuusjärjestykse1 le 40/60/80/60/40 Hz, jolloin jokaisen taajuuden kesto oli noin 6 minuuttia. Jännittyneessä tilassa olevat lihakset ja jänteet rentoutuvat ja niitä voidaan venyttää vähemmällä vaivalla kuin ilman värähtely-akustista käsittelyä.
Reumatismi: Pitkäaikainen käsittely (10 - 20 käsittelykertaa) taajuuksilla 68 ja 86 Hz on antanut pysyvän parannuksen potilaille, joilla on reumaattisia kipuja ja/tai kulumisvaurioita. Käsittelyä annettiin päivittäin tai joka toinen päivä 30 minuutin ajan.
Kouristustilat: Lihaskouristuksessa havaittiin kouristustilan häipyminen taajuudella 40/60 Hz noin 2 minuutin jälkeen.
Yleinen jannitysvaiva: Viritetty taajuus ja musiikki ulko maailmasta eristetyssä ympäristössä 30 minuutin ajan tuotti jännitystä poistavan vaikutuksen ja näytti antavan henkilölle uutta elinvoimaa.
Yllä mainitut havainnot ovat luonteeltaan puhtaasti empiirisiä, perustuen terapeuttien tekemiin havaintoihin ja koehenkilöiden kuvauksiin niistä kokemuksista, joita heillä oli käsittelyjen aikana ja niiden jälkeen.
Ymmärretään välittömästi, että piirustuksissa esitetty ääni-kotelo pehmusteilleen on tarkoitettu ainoastaan esimerkiksi selventämään keksintöä sisältämättä silti mitään seuraavassa esitettävien patenttivaatimusten mukaisen kesinnön rajoitusta. Siten esitetyt laitteet voitaisiin suunnitella millä tahansa soveltuvalle: tavalla vaikuttamaan potilaaseen parhaalla ίο 89452 mahdollisella tavalla.
Minitun äänen ta 11ioimisvalineen lisäksi on huomautettava, että rytmitetty sinisignaali tehdään äänittämällä primääri-taajuuden päälle sekundääritaajuus. jonka taajuus poikkeaa 0.2 _ 2 Hz. "Rytminopeus" tulisi esiasettaa ja virittää siihen musiikin laatuun, jota vaaditaan käytettäväksi matalien taajuuksien lisäksi. Rytmiohjelma taltioidaan sitten toiselle taltioimisvälineen. esim. kasettinauhan raidalle äänet sekoittaen valikoituun, mieluummin suodatettuun musiikkiin. Puhdasta musiikkia taltioidaan toiselle raidalle. Kuten aiemmin mainittiin, olisi mahdollista käyttää esim. kasetti-nauhan kaikkia nejää raitaa käyttäen ääriipäätä, joka on siihen sovitettu, äänentoiston parantamiseksi (esim. kaksi kanavaa), ja mahdo11isesti laajentamalla rytmiohjeImaa.

Claims (11)

11 89452
1. Laite, joka äänen avulla vaikuttaa ihmisen kehoon (1), koostuu ainakin suljetusta kotelosta (6, 11; 14; 18), jossa on ainakin yksi ääniaukko (7; 7'; Τ'), johon on järjestetty mainitun kehon osaan suunnattu kovaääninen (8; 8'; 8''), pehmusteesta, joka sijaitsee mainitun kotelon ja kehon (1) välissä, jolloin pehmuste on mainitun/mainittujen kovaääni-sen/-äänisten kohdalla/kohdilla (10) järjestetty siten, että ilman kulku on mahdollinen, tunnettu välineistä (4; 5) mata-lataajuisten signaalien syöttämiseksi mainituille kovaäänisille (8; 8'; 811), yhdestä tai useammasta ulkoisesta kovaäänisestä (2; 2'; 2''), välineistä (4) musiikin syöttämiseksi ulkoisille kovaäänisille ja välineistä (3, 4), joilla vaikutetaan mainittuihin matalataajuisiin signaaleihin musiikin tahdissa tai ennalta määrättynä musiikin funktiona tai ennalta määrätyn rytmin mukaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että matalataajuiset signaalit ovat alueella 30 - 120 Hz, edullisimmin 40 - 90 Hz.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että väline matalataajuisten signaalien syöttämiseksi on signaaligeneraattori (5) , joka selektiivisesti voi aikaansaada sinisignaaleja, pulsseja tai muita synteettisiä signaaleja.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että välineet (4) musiikin syöttämiseksi koostuvat kaset- · - tinauhasoittimesta tai CD-levysoittimesta.
5. Patenttivaatimuksen l, 2 tai 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että välineet (4) matalataajuisten signaalien syöttämiseksi muodostuvat kasettinauhasoittimesta tai CD-levysoit- - ’· timesta. 12 *94 b 2
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainittuihin syöttövälineisiin liittyy vahvistin (3), mahdollisesti sisältäen alipäästösuodattimen.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainittu kotelo (6, 11) on muotoiltu lepopenkiksi.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kotelo (14) on käännettävästi liitetty seinään (17) ja järjestetty alaskäännettäväksi pystysuorasta asennosta vaakasuoraan asentoon.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kotelo (18) muodostaa nojatuolintapaisen huonekalun.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kotelot (20, 21) on asennettu sinänsä tunnetun nojatuolin (19) kallistettujen pintojen alapuolelle.
11. Taltioimisväline, kuten kasettinauha tai CD-levy, jota käytetään yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1, 2, 4-6 mukaisen laitteen kanssa, tunnettu siitä, että ainakin yksi taltioimisvälineen äänikanavista sisältää matalataajuisia signaaleja taajuusalueella 30-120 Hz, joihin vaikutetaan musiikin tahdissa tai edeltäkäsin määriteltynä musiikin funktiona tai edeltäkäsin määritellyn rytmin mukaan, ja että taltioimisvälineen muut äänikanavat sisältävät puhdasta musiikkia. 13 89452
FI875104A 1986-03-19 1987-11-18 Anordning foer att med ljud inverka pao maenniskokroppen FI89452C (fi)

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO861060A NO158168C (no) 1986-03-19 1986-03-19 Anordning for lydpaavirkning av det menneskelige legeme samt lydmedium for anvendelse i anordning.
NO861060 1986-03-19
EP86116165 1986-11-21
EP86116165A EP0244508B1 (en) 1986-03-19 1986-11-21 Device for influencing the human body by sound
NO8700023 1987-03-18
PCT/NO1987/000023 WO1987005497A1 (en) 1986-03-19 1987-03-18 Device for influence by sound on the human body

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI875104A FI875104A (fi) 1987-11-18
FI875104A0 FI875104A0 (fi) 1987-11-18
FI89452B true FI89452B (fi) 1993-06-30
FI89452C FI89452C (fi) 1993-10-11

Family

ID=26102778

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI875104A FI89452C (fi) 1986-03-19 1987-11-18 Anordning foer att med ljud inverka pao maenniskokroppen

Country Status (7)

Country Link
JP (1) JPH07114811B2 (fi)
CN (1) CN1015148B (fi)
AT (1) ATE84962T1 (fi)
CA (1) CA1296391C (fi)
DK (1) DK162504C (fi)
FI (1) FI89452C (fi)
RU (1) RU2070020C1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN201197800Y (zh) * 2008-05-29 2009-02-25 王华伦 声波治疗仪
RU2698587C2 (ru) * 2016-11-25 2019-08-28 Санкт-Петербургский благотворительный фонд "Центр реабилитации ребенка" (СПБФ "Центр реабилитации ребенка") Комплекс для лечения заболеваний опорно-двигательного аппарата

Also Published As

Publication number Publication date
FI89452C (fi) 1993-10-11
RU2070020C1 (ru) 1996-12-10
CA1296391C (en) 1992-02-25
ATE84962T1 (de) 1993-02-15
CN1015148B (zh) 1991-12-25
DK606087D0 (da) 1987-11-18
FI875104A (fi) 1987-11-18
CN87102129A (zh) 1987-10-07
DK162504B (da) 1991-11-11
DK606087A (da) 1987-11-18
DK162504C (da) 1992-03-30
JPH07114811B2 (ja) 1995-12-13
JPS63502806A (ja) 1988-10-20
FI875104A0 (fi) 1987-11-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR940011208B1 (ko) 음에 의해 신체에 영향을 주는 장치
US5101810A (en) Apparatus and method for therapeutic application of vibro-acoustical energy to human body
US8668045B2 (en) Sound and vibration transmission pad and system
US20060036201A1 (en) Sound and vibration transmission pad and system
CN101909490B (zh) 用于传输声音和振动的椅子和系统
US7981063B1 (en) Method of simulated wave massage of the body
RU2401037C2 (ru) Диванная подушка и акустическая система с диванной подушкой
CN104587583A (zh) 一种低频催眠垫及其催眠方法和应用
US8517911B1 (en) Sound delivery system for vibro-acoustic treatment
GB2513685A (en) Apparatus
FI89452B (fi) Anordning foer att med ljud inverka pao maenniskokroppen
JP5686362B2 (ja) 音響療法用ベッド
US20070052267A1 (en) Reclining therapeutic chair with multiple acoustic sources
JP2000233025A (ja) スピーカーおよび振動発生器を備えたベッド用マットまたは敷きふとん
RU2002124817A (ru) Способ виброакустического восстанавливающего массажа и устройство для его осуществления (варианты)
CN115721829A (zh) 一种联觉节律性刺激系统

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: VIBROACOUSTICS A/S