FI89401C - Anordning foer att utfoera aotgaerder saosom murning eller liknande pao sedvanliga byggstaellningar pao byggnadsvaeggar - Google Patents

Anordning foer att utfoera aotgaerder saosom murning eller liknande pao sedvanliga byggstaellningar pao byggnadsvaeggar Download PDF

Info

Publication number
FI89401C
FI89401C FI912431A FI912431A FI89401C FI 89401 C FI89401 C FI 89401C FI 912431 A FI912431 A FI 912431A FI 912431 A FI912431 A FI 912431A FI 89401 C FI89401 C FI 89401C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rail
working platform
scaffolding
platform
ldl
Prior art date
Application number
FI912431A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI912431A0 (fi
FI912431A (fi
FI89401B (fi
Inventor
Heikki Lempinen
Pentti Toeytaeri
Hannu Koski
Original Assignee
Lohja Ab Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lohja Ab Oy filed Critical Lohja Ab Oy
Priority to FI912431A priority Critical patent/FI89401C/fi
Publication of FI912431A0 publication Critical patent/FI912431A0/fi
Publication of FI912431A publication Critical patent/FI912431A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI89401B publication Critical patent/FI89401B/fi
Publication of FI89401C publication Critical patent/FI89401C/fi

Links

Landscapes

  • Movable Scaffolding (AREA)
  • Conveying And Assembling Of Building Elements In Situ (AREA)
  • Vehicle Cleaning, Maintenance, Repair, Refitting, And Outriggers (AREA)

Description

1 b 9 4 Cl
Laitteisto toimenpiteiden kuten muurauksen suorittamiseksi rakennusten seinillä tavanomaisten rakennustelineiden varassa 5 Keksinnön kohteena on laitteisto toimenpiteiden kuten muurauksen suorittamiseksi rakennusten seinillä rakennustelineiden varassa, jotka rakennustelineet koostuvat ainakin pysty-, vaaka- ja poikkipalkeista.
Muurattaessa rakennusten seiniä sekä tehtäessä vas-10 taavasti jotain muuta toimenpiteitä käytetään tähän tunnetusti putkista tai palkeista koottuja rakennustelineitä, joissa on kahdessa rivissä pystytolpat ja niiden välissä rakennuksen seinän suuntaisesti vaakasuuntaisia tukipalk-keja sekä rakennuksen seinää vastaan kohtisuoraan vaaka-15 suuntaisia poikkipalkkeja.
GB-julkaisussa 1 207 382 on esitetty laitteisto, jolla voidaan koneellisesti muurata tiiliä rakennuksen seinään. Laitteisto on kuitenkin teknisesti monimutkainen toteuttaa ja edelleen siinä on monia osia, jotka on hyvin 20 alttiita rakennuspölylle, sekä muulle roska- ja jätemate- riaalille, jota rakennettaessa syntyy hyvin paljon. Edelleen laitteiston käyttäminen vaatii suurta tarkkuutta. Kiskosto, jonka päällä laitteisto liikkuu, on erittäin vaikea suunnata seinän suuntaiseksi ja edelleen kiskoston 25 alla oleva maavalli on tehtävä erittäin tukevaksi ja tasaiseksi, jotta syntyvästä seinästä tulisi suora. Tilanteessa, jossa muurauslaitteistolla ei voida muurata seinää korkeammaksi, joudutaan uusi kiskosto rakentamaan erillisten aputelineiden varaan. Tällöin aputeline-muurauslaite-30 rakennelmasta muodostuu erittäin raskas kokonaisuus, jota on erittäin vaikea käsitellä. Kiskostot muodostuvat yksittäisistä kiskoista, jolloin niiden siirtely ja uudelleen-asennus on erittäin hankalaa ja vaikeata.
Seinän muoto ja suoruus riippuu vain siitä, kuinka 35 hyvin kiskostot on asetettu rakennuksen perustan suuntai- q g h n i 2 / 7 -r u i sesti sen viereen. Edelleen kyseessä on koneellinen laite, joka sinänsä ei pysty tarkkailemaan työn jälkeä eikä tarvittaessa pysty korjaamaan virheitään.
US-julkaisussa 4,396,092 on esitetty laitteisto, 5 jossa lava tiiliä tai muita vastaavia rakennustarvikkeita varten liikkuu seinän suuntaisesti kahden vaakapalkin välissä, jotka on kiinnitetty telineiden pystyjohteisiin. Pystyjohteiden toinen pää on tuettu maahan ja toinen rakennuksen kattotuolien jatkeesta tai räystäästä. Pystyjoh-10 teiden yläpään tuenta on hyvin heikko eikä salli työlaval-le suurta kuormitusta. Työlava on kannatettu ylemmästä vaakasuorasta palkista rullastolla, jonka tarkoituksena on helpottaa lavan liikuttelemista rakennuksen seinän suuntaisesti vaakasuunnassa. On kuitenkin huomattava, että 15 koottaessa ja purettaessa telineitä, joutuu helposti U-muotoiseen palkkiin erilaisia rakennusjätteitä, jotka näin estävät rullaston toiminnan ja vaikeuttavat siten työsken-telylavan siirtämistä vaakasuuntaisesti.
DE-julkaisussa 2 917 927 on esitetty laitteisto, 20 jossa laitteiston pystyjohteena toimivat itse rakennukseen kuuluvat tukipylväät ja näin ollen itse laitteistossa ei ole pystysuuntaan kannattavaa johteistoa, vaan rakennuksen on oltava suunniteltu siten, että seinässä on tasajaoin pystysuuntaisesti palkkeja tai pylväitä, joiden varaan 25 laitteisto voidaan rakentaa.
DE-julkaisussa 3 509 833 on esitetty laitteisto, jossa työtason nostaminen tapahtuu hammastangon avulla, jolloin telineputken sisään on asetettu toinen putki, johon on jyrsitty hammastanko ja vastaavasti ulommassa put-30 kessa on kampi, jolla voidaan pyörittää hammasratasta hammastangon nostamiseksi. On kuitenkin huomioitava, että telinettä voidaan nostaa enintään ulomman putken pituuden verran. Koska ylösnostettua rakennetta ei voida tukea maasta ja ulommista putkista riittävästi, on ylösnostettu 35 työtaso työalustana erittäin epävakaa ja epämukava paikka 3 H 9 4 G1 työskennellä. Rakennusolosuhteissa kyseiset hammastankoja hammaspyörävälityksellä toimiva nostolaitteisto on erittäin likaantumisherkkä ja näin ollen helposti vioittuva. Termillä toimenpiteet tarkoitetaan tässä patenttiha-5 kemuksessa ja patenttivaatimuksissa erilaisia rakennus-, kunnossapito-, korjaus- ja muita vastaavia töitä ja toimenpiteitä. Työskentelyä varten asetetaan palkkien päälle työskentelytasoja, jotka nostetaan paikalleen joko raken-nusnosturilla tai muulla vastaavalla laitteelle. Erityi-10 sesti muuraustyötä tehtäessä tämä ratkaisu on hankala, koska muurauksen edetessä työkaluja ja tiiliä sekä laastia täytyy siirtää pitkin seinää tai niitä pitää nostaa pitkin seinää eri paikkoihin, mikä edellyttää jatkuvasti raken-nusnosturia tai vastaavaa käytettäväksi. Edelleen, kun 15 tietty kerroskorkeus on muurattu, täytyy koko seinän mittainen tai muurattavan alueen mittainen määrä lavoja nostaa tietyn matkaa, jolloin niillä olevat työkalut ja muut tavarat täytyy siirtää aina pois. Tämä hankaloittaa ja hidastaa työtä merkittävästi. Lisäksi muuraus nykyisellä 20 on ergonomisesti rasittavaa, koska muurari joutuu kumartumaan ja kurkottamaan toistuvasti, koska muuraus aloitetaan yleensä työlavan lattiatasolta. Myöskään tiilet ja laasti eivät ole jatkuvasti ergonomisesti oikeilla paikoilla perinteisiltä rakennustelineiltä muurattaessa.
25 Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan sel lainen laitteisto, jota voidaan käyttää tavanomaisten tunnettujen rakennustelineratkaisujen yhteydessä helposti ja yksinkertaisesti niin, että rakennustelineitä voidaan samalla käyttää muihin töihin, ja ilman, että paikalle tar-30 vitaan erillistä raskasta rakennusnosturia tai vastaavaa. Keksinnön mukaiselle laitteistolle on ominaista, että laitteistoon kuuluu peräkkäin toistensa jatkeeksi asennettavia ainakin kaksi rinnakkaista kiskonosaa käsittäviä kiskoele-35 menttejä, jotka on mitoitettu asennettavaksi ra- 4 S 9 4 C1 kennustelineiden pystytolppien väliseen tilaan vaakasuuntaisesta siten, että kukin kiskoelementti on kummastakin päästään rakennustelineiden poikkipalkin kannattama ja kiskonosat olennaisesti sei-5 nän suuntaisina, peräkkäin asennettujen kiskoelementtien muodostamalla kiskotuksella pyörien avulla liikkuva työ-lava, työlavaan asennetut nostolaitteet kiskoelementtien 10 siirtämiseksi korkeussuunnassa ja nostolaitteet työlavan siirtämiseksi korkeussuunnassa.
Keksinnön olennainen ajatus on, että tavanomaisen rakennustelineiden seinään nähden kohtisuorien poikkipalk-15 kien varaan muodostetaan erillisistä kahden poikkipalkin välisen pituuden mittaisista kiskoelementeistä kiskotus, jonka varassa liikkuu työskentelyyn tarvittava työlava pyörien varassa, ja, että kiskoelementtien siirtämiseksi työskentelykorkeudelta seuraavalle tai alaspäin työlavaan 20 on asennettu nostolaitteet, joilla kiskoelementit voidaan yksi kerrallaan siirtää seuraavalle korkeudelle siten, että nostolava on siirrettävästä kiskoelementistä seuraaval-la kiskoelementillä ja nostaa siirrettävän kiskoelementin oikealle korkeudelle, jonka jälkeen kiskoelementin työla-25 van puoleisen pään alle asennetaan poikkipalkki ja kisko-elementti lasketaan poikkipalkkien varaan. Edelleen keksinnön olennaisena ajatuksena on, että joko työlavassa itsessään tai rakennustelineiden toisessa päässä rakennus-telineiden varaan asennettuna on erilliset nostolaitteet, 30 joilla työlava ja samalla viimeinen kiskoelementti voidaan siirtää samanaikaisesti korkeussuunnassa muiden kiskoelementtien kanssa samalle tasolle ja asentaa paikalleen niin, että työlavan siirtäminen ei vaadi erillistä raskasta rakennusnosturia tai muuta vastaavaa laitteistoa.
35 Keksinnön mukaisen ratkaisun etuna on, että lait- I O «1 Γ' Ί
5 ’· 7 'ί· I
j teisto voi toimia muusta työmaasta riippumatta ja sitä voidaan helposti siirtää työskentelytasolta seuraavalle laitteistoon kuuluvien nostoelinten tai nostolaitteiden avulla. Edelleen laitteistolla voidaan siirtyä työskente-5 lykohdasta seuraavalle helposti ja yksinkertaisesti samalla, kun työvälineet ja materiaali kulkee työlavan mukana helposti ja mukavasti. Lava voidaan myös kääntää teline-lohkon sisällä 90°, jolloin lava kykenee liikkumaan rakennuksen nurkkien ympäri.
10 Keksintöä selostetaan lähemmin oheisissa piirustuk sissa, joissa kuvio 1 esittää kaavamaisesti keksinnön mukaista laitteistoa rakennustelineiden varaan asennettuna, kuviot 2a - 2d esittävät keksinnön mukaisen lait-15 teen pääkomponentteja sivulta katsottuna, kuviot 3a ja 3b esittävät keksinnön mukaisen laitteiston työlavaa ja kiskoelementtiä päästä katsottuna, kuviot 4a - 4d esittävät keksinnön mukaisen laitteiston siirtoa työkorkeudelta toiselle, 20 kuvio 5 esittää kaavamaisesti työlavan lukitusta kiskoelementin kisko-osaan ja kuviot 6a ja 6b esittävät kaavamaisesti keksinnön mukaisen laitteiston teleskooppimaisen kiskonosan rakennetta .
25 Kuviossa 1 on esitetty rakennusteline 1, joka on muodostettu pystytolpista la ja niitä tukevista vinotuista palkeista Ib sekä ei-esitetyn rakennuksen suuntaisista vaakapalkeista le sekä rakennuksen poikkisuuntaisista vaa-kapalkeista Id. Rakennustelineissä on kaksi tolppariviä 30 rakennuksen seinän suuntaisesti siten, että toinen on aivan seinän vieressä tai hyvin lähellä sitä ja toinen on siitä matkan päässä niin, että tolpat on kytketty toisiinsa seinää vastaan kohtisuorilla poikkipalkeilla Id. Poikkipalkkien Id varaan on asennettu kiskotus 2 ja sen päällä 35 pyörien varassa liikkuvaksi on asennettu työlava 3. Työla- 6 894C1 van 3 toisessa päässä on kiskoelementtien 2 nostolaite 4 ja sen toisessa päässä on edelleen työlavaan liittyvä apu-vaunu 5. Edelleen rakennustelineiden toiseen päähän on vaakapalkkien 6 varaan nostolaite 7, jossa on nostovaijeri 5 7a ja sen päässä nostokoukku 7b. Työlavalla 3 voidaan liikkua kiskotusta 2 pitkin ja työskennellä rakennuksen seinän vieressä esimerkiksi muurattaessa ulkoseinää samalla, kun tarvittavat työvälineet ja materiaali liikkuvat työlavan 3 mukana. Oleellista muurauksen kannalta on se, 10 että lavaa voidaan nostaa aina 1 metri kerrallaan kisko-tasolta toiselle. Muunnos voidaan näin ollen aloittaa aina noin 0,5 metrin korkeudelta työlavan tasolta ja lopettaa noin 1,5 metrin korkeuteen, minkä jälkeen työlava nostetaan 1 metri ylöspäin seuraavalle kiskotasolle. Näin muu-15 raus voidaan suorittaa aina ergonomisesti oikealta korkeudelta. Muurarin ei tarvitse aina muuratessaan kumartaa lavan lattiatasoon aloittaessaan muurauksen.
Kuvioissa 2a - 2d on esitetty keksinnön mukaisen laitteiston osia kaavamaisesti sivulta eli seinää vastaan 20 kohtisuoraan katsottuna. Kuviossa 2a on esitetty työlava 3, jonka muodostaa lavaosa 31 ja siihen kiinnitetyt pyörät 32. Pyörien 33 alapuolelle ulottuvat varmistus- tai salpa-elimet 33, joita käytetään varmistamaan, että työlava pysyy kiinni kiskoissa. Edelleen työlavaan kuuluu moottori 25 34, joka pyörittää yhtä tai useampaa pyörää 32 työlavan siirtämiseksi kiskotusta pitkin. Työlavaan on edelleen kiinnitetty kaapelikela 35, jolla oleva sähkökaapeli 35a on kytketty syöttämään virtaa työlavalla tarvittaviin laitteisiin ja koneisiin. Edelleen työlavassa on ohjaus-30 keskus 3c ja siihen kytketty jalkakytkin 37, jonka avulla lavan kulkua voidaan ohjata. Lavaan kuuluu edelleen kaiteet 38, jotka estävät lavalla työskenteleviä putoamasta lavalta. Kuviossa 2b on esitetty nostolaite 4 kiskoelementtien nostamiseksi ja laskemiseksi työskentelykorkeu-35 delta toiselle. Nostolaitteessa on pystysuuntainen runko 7 H 9 4 01 41, jonka kylkeen on kiinnitetty kanunella 42 varustettu vaijerikela 43. Kelalta vaijeri 44 kulkee kääntöpyörän 45 kautta rungon 41 sisään ja edelleen sen sisällä rungossa olevaa hahloa pitkin liikkuvaan nostoelimeen 46. Nostoelin 5 46 liikkuu rungon 41 suunnassa ylös- ja alaspäin kampea 42 pyörittämällä. Kuviossa 2c on esitetty työlavaan kuuluva apuvaunu jossa on työtaso 51 ja sen alla pyörät 52. Apu-vaunu kytketään työlavaan saranoiden 54 avulla, jolloin apuvaunu 5 on käännettävissä saranoiden 54 ympäri niin, 10 että apuvaunussa 5 oleva kaide 55 kääntyy työlavan 3 kaiteen 38 sisäpuolelle ja työtaso 51 kääntyy työlavan 3 päätyyn pystysuuntaisesti, jolloin koko työlavan 3 pituus lyhenee nosto- ja laskuvaiheiden ajaksi. Kuviossa 2d on esitetty sivusta katsoen kiskoelementti 2a, jossa on näkyvis-15 sä kiskonosa 21 ja kiskonosan 21 päihin liittyvät tukieli-met 22, jotka esittävät kiskonosaa liikkumasta kuvioon 2d merkittyjen rakennustelineen poikkipalkkien Id kohdalta pois.
Kuviossa 3a on esitetty keksinnön mukaisen lait-20 teiston työlava päästä katsottuna. Kuviossa 3a on työlavan 3 päällä erillinen suojakatoskehikko 39, jonka päälle ja sivuille voidaan tarvittaessa asentaa muovista tai muusta sopivasta materiaalista valmistettu suoja sateen ja tuulen vaikutuksen vähentämiseksi. Suojakehikkoon voidaan kiin-25 nittää erilaisia laitteita kuten valaisimia 9 ja säteily-lämmittimiä 8, joilla kylmissä ja pimeissä olosuhteissa voidaan tehdä työtä kohtuullisen mukavasti. Kuten kuviosta 3a näkyy, ovat pyörät 32 laipoilla varustetut, jotta ne kestävät kiskoelementtien 2 kiskonosien 21 päällä. Kiskon-30 osien 21 reunaan on edelleen kiinnitetty reunalaipat 24, jotka asettuvat pyörien 32 ja koukkumaisten varmistuseli-mien 33 väliin niin, että työlavaa ei voida nostaa pois kiskoilta ellei varmistuselimiä 33 erikseen käännetä pois varmistusasennosta. Kiskonosat 21 on kytketty toisiinsa 35 välituilla 23, jotka pitävät kiskoelementin yhtenäisenä.
8 894C1
Edelleen kuviossa 3a on esitetty työlavan päällä asennettavissa oleva sääsuoja, jossa on putkirunko 39 ja putki-runkoon kiinnitetyt valaisimet 9 sekä tarvittaessa sillä työskentelevien lämmittämiseksi säteilylämmitin 8. Sää-5 suojan päällä ja sivuilla sekä rakennuksen seinästä poispäin olevalla puolella on kankaasta, muovista tai muusta sopivasta materiaalista valmistettu pinnoite, joka estää sateen ja tuulen vaikutusta työlavalla työskenteleviin.
Kuvioissa 4a - 4d on kaavamaisesti esitetty keksin-10 nön mukaisen laitteiston toiminta tilanteessa, jossa työtasoa 3 ja kiskoja 2 on nostettava seuraavalle työskente-lykorkeudelle. Kuviossa 4a on esitetty kuinka kiskotus on muodostettu peräkkäisistä kiskoelementeistä 2a-2c. Elementin 2a lukitus rakennustelineen poikkisuuntaisten poikki-15 palkkien Id suhteen on vapautettu ja nostolaitteen 4 nos-toelin 46 on työnnetty kiskoelementin vaakatuen 23 ylä- ja alapuolelle. Nyt kiskoelementti 2a nostetaan ylöspäin pyörittämällä nostoelimen 4 kampea 43 siten, että vaijeri lyhenee. Kun kiskoelementti 2a on nostettu ylös rakennuste-20 lineen poikkipalkkien ldl päältä eli nykyiseltä työsken-telykorkeudelta, työtasoa 3 ja samalla kiskoelementtiä 2a siirretään kuvassa vasemmalle niin, että elementin 2a kuvassa oikeanpuoleinen pää pääsee siirtymään seuraavan työskentelykerroksen poikkipalkin ld2 ohi ja yläpuolelle, 25 jonka jälkeen työtasoa 3 siirretään jälleen kuviossa oikealle niin, että kiskoelementti 2a on rakennustelineiden pituussuunnassa eli rakennuksen seinän suunnassa samalla kohdalla kuin aikaisemminkin. Kuviossa 4b esitetyllä tavalla työtason 3 puoleiseen päähän asennetaan toinen ylem-30 pi rakennustelineen poikkipalkki ld2 ja kiskoelementti 2a lasketaan nyt poikkipalkkien ld2 päälle. Kiskoelementin ollessa kuvion 4c mukaisesti paikallaan kannattimen ld2 päällä se lukitaan työtason 3 puoleisesta päästään poikkipalkkiin ld2, jonka jälkeen työtaso 3 siirretään kuviossa 35 vasemmalle kiskoelementin 2c kohdalle kiskoelementin 2b 9 i\ 9 4Cl nostamiseksi ylöspäin edellä esitettyä vastaavalla tavalla. Kun kaikki muut kiskoelementit on nostettu ylös, on työtaso 3 jäljellä olevan kiskoelementin 2p varassa. Tässä tilanteessa käännetään työlava 4 saranoiden 4d varassa 5 pystyasentoon ja työtaso 3 nostetaan nostolaitteiden kuten kuviossa 1 esitetyn nosturin 7 avulla ylöspäin, jolloin viimeinen teleskooppinen kiskoelementti 2b nousee varmis-tuselinten 33 kannattamana työtason kanssa yhdessä samanaikaisesti ylöspäin. Kun työtaso 3 ja kiskoelementti 2p on 10 nostettu jo nostettujen kiskoelementtien 2a - 2c tasolle, asetetaan viimeinen kiskoelementti 2p vastaavalla tavalla oikealle kohdalleen ja lukitaan paikalleen, jonka jälkeen työtasoa 3 voidaan siirtää muodostuneen kiskotuksen 2 varassa taas samalla tavalla kuin edellisessä työskentely-15 korkeudessakin. Kuviossa 5 on yksityiskohtaisemmin esitetty pyörän 32, varmistuselimen 33 ja kiskonosan 21 välinen asema työlavan ollessa kiskoelementtien päällä.
Kuvioissa 6a ja 6b on esitetty viimeinen nosturin kohdalla oleva kiskoelementti 2p, joka on nostettavissa 20 rakennustelineen poikkipalkkien Id välistä. Tämä on toteutettu siten, että kiskoelementtiin 2p kiskonosien 2lp pituus on lyhyempi kuin normaali kiskoelementin kiskonosien 21 pituus. Kiskonosien 2lp sisälle niiden suhteen tele-skooppisesti liukuvasti on asennettu liukuosat 25p, jotka 25 on yhdistetty toisiinsa välituella 26p. Liukuosat 25p on kytketty kiskonosaan 21p tappien 27p avulla, jolloin tapit 27p kulkevat liukuosien 25p pituussuuntaan muodostettujen hahlojen 28p läpi sallien liukuosien 25p liukua, mutta ei irrota kiskonosien 21p sisältä. Aiemmin kuviossa 4d esite-30 tyssä tilanteessa, jossa kiskonosaa 2p ei tarkemmin selitetty on liukuosat 25p työnnetty kiskonosien 2lp sisään niin, että kiskonosa 2p on lyhyimmillään ja siten voidaan nostaa lyhyeksi muodostetun työlavan 3 mukana ylöspäin.
Kuviossa 1 esitetyn nosturin tai nostolaitteen ti-35 lalla voidaan työlavaa nostaa käyttää sen alapuolelle tai 10 :<9 4G1 sivuun kiinnitettyä siirtolaitetta kuten hydraulisylinte-riä, kelaa tai jotain muuta vastaavaa laitetta ja siihen kytkettyjä vaijereita, jotka kulkevat voimalaitteista työ-lavan kaikkiin kulmiin ja siellä olevien kääntöpyörien ym-5 päri ovat vedettävissä ulos ja kiinnitettävissä rakennus-telineeseen. Tällöin työlava voidaan viimeisessä kuvion 4d esittämässä vaiheessa nostaa ylös omin voimalaittein käyttämällä siirtolaitetta ja rakennustelineisiin kytkettyjä vaijereita siirtämään työlava seuraavalle työskentelyta-10 solle. Kiskoelementtien 2 rakenne voi olla monella tavalla erilainen, kunhan siinä on kaksi kiskonosaa, joiden varassa työlavan pyörät voivat kulkea, ja ne on mitoitettu niin, että ne voidaan kuvioissa ja selityksessä esitetyllä tavalla asentaa aina peräkkäisten rakennustelineen seinää 15 vasten vaakasuuntaisten poikkipalkkien varaan ja lukita niihin tukevasti käytön ajaksi. Työlava voidaan rakentaa eri tavoin ja erilaisilla lisälaitteilla varustettuna, kunhan siinä on kytketty nostolaitteet, joilla kiskoele-menttejä voidaan siirtää pystysuunnassa korkeudelta toi-20 selle. Kiskoelementtien nostolaite 4 voi olla monilla eri tavoin toteutettu eikä sitä ole rajattu pelkästään kuvioissa ja selityksessä esitettyyn vaijerin avulla toimivaan nostohaarukkarakenteeseen. Vaikka kuviossa onkin esitetty vain yksi nostohaarukka, voi niitä olla myös useampia ta-25 sapainon ja rakenteen lujuuden tarpeen mukaisesti. Kiskoelementtien lukitseminen rakennustelineiden poikkipalk-keihin voidaan tehdä eri tavoin, jolloin eräs toteutusmuoto on sellainen, jossa kiskoelementin kiskonosan päässä on pystysuuntaisessa reiässä liikkuva varsi, joka on käännet-30 tävissä pituusakselinsa ympäri ja varren päässä oleva sal-paosa, joka on varteen nähden poikittaissuuntainen ja joka varren kääntämisellä voidaan kääntää rakennustelineen poikkipalkin alapuolelle. Varteen on tällöin kytketty jousi, joka pyrkii työntämään sitä ylöspäin niin, että salpa-35 osa nousee poikkipalkkia vasten ja estää siten kiskoele-menttiä nousemasta poikkipalkin suhteen ylöspäin.

Claims (9)

11 :9401
1. Laitteisto toimenpiteiden kuten muurauksen suorittamiseksi rakennusten seinillä rakennustelineiden va- 5 rassa, jotka rakennustelineet koostuvat ainakin pysty-, vaaka- ja poikkipalkeista tunnettu siitä, että laitteistoon kuuluu - peräkkäin toistensa jatkeeksi asennettavia ainakin kaksi rinnakkaista kiskonosaa käsittäviä kiskoelement- 10 tejä (2a - 2c; 2p), jotka on mitoitettu asennettavaksi rakennustelineiden (1) pystytolppien (la) väliseen tilaan vaakasuuntaisesti siten, että kukin kiskoelementti (2a -2c; 2p) on kummastakin päästään rakennustelineiden poikkipalkin (Ib, ldl, ld2) kannattama ja kiskonosat olennaises-15 ti seinän suuntaisina, - peräkkäin asennettujen kiskoelementtien (2a - 2c; 2p) muodostamalla kiskotuksella (2) pyörien (32, 52) avulla liikkuva työlava (3, 5), - työlavaan (3, 5) asennetut nostolaitteet (4) kis-20 koelementtien (2a - 2c; 2p) siirtämiseksi korkeussuunnassa ja - nostolaitteet (7, 7a, 7b) työlavan (3, 5) siirtämiseksi korkeussuunnassa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, 25 tunnettu siitä, että yksi kiskoelementti (2p) on teleskooppimaisesti pidennettävissä ja lyhennettävissä siten, että se voidaan vaakasuuntaisesti nostaa ja laskea rakennustelineiden (1) poikkipalkkien (Id, ldl, ld2) välistä, että työlavassa (3, 5) on tartuntaelimet (33), jot-30 ka kannattavat työlavan (3, 5) alla olevaa kiskoelementtiä (2p) työlavaa (3, 5) nostettaessa ja laskettaessa niin, että kiskoelementti (2p) siirtyy työlavan (3, 5) kannattamana sen kanssa samanaikaisesti.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laitteisto, 35 tunnettu siitä, että työlava (3, 5) on muodostettu 12 8 9 4 G1 kahdesta toisiinsa vaakasuuntaisten nivelien (54) avulla liitetystä pyörillä (32, 52) varustetusta rakennustelinei-den (1) poikkipalkkien (Id, ldl, ld2) välistä pituutta lyhyemmästä vaunusta (3, 5), jolloin toinen vaunu (5) on 5 käännettävissä nivelien (54) ympäri pystyasentoon niin, että työlava (3, 5) voidaan siirtää korkeussuunnassa ra-kennustelineiden (1) poikkipalkkien (Id, ldl, ld2) välistä .
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen 10 laitteisto, tunnettu siitä, että nostolaitteet (7, 7a, 7b) työlavan (3, 5) siirtämiseksi käsittävät erillisen rakennustelineiden (1) varaan asennetun nostolaitteen (7), joka on kytkettävissä siirtämään työlavaa (3, 5) ja irrotettavissa siitä muuksi ajaksi.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen lait teisto, tunnettu siitä, että nostolaitteet työlavan (3, 5) siirtämiseksi käsittävät työlavaan asennetun siirtovoimalaitteen ja siihen kytkettyjä vaijereita tai vastaavia, jotka ovat kiinnitettävissä rakennustelineisiin 20 (1) työlavan (3, 5) eri puolilta siten, että työlavaa voi daan niiden varassa siirtää korkeussuunnassa siirtovoimalaitteen avulla.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että työtavassa (3, 5) 25 on moottori (34) sen siirtämiseksi kiskoelementtien (2a -2c; 2p) kiskonosien (21) muodostamia kiskoja pitkin.
7. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kunkin kiskonosan (21) päässä on lukituselimet kiskoelementtien (2a - 2c; 2p) lu- 30 kitsemiseksi poikkipalkkeihin (Id, ldl, ld2).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että lukituselimiin kuuluu varmis-tuselimet siten, että elementtijonossa (2) viimeisenä olevan kiskoelementin (2b) työlavan (3, 5) puoleiset lukitus- 35 elimet voidaan avata vasta sitten, kun siitä työlavaan (3, 13 :ί. 9 4 C1 5. päin olevan kiskoelementin (2b) lukituselimet on avattu lukituksesta, jolloin ne muodostavat kulkuesteen työtavalle (3, 5).
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laitteisto, 5 tunnettu siitä, että kuhunkin lukituselimeen kuuluu pystysuuntainen varsi, jonka alapäähän on kiinnitetty poikkisuuntainen salpaosa, että salpaosa on käännettävissä poikkipalkin (Id, ldl, ld2) alle vartta kääntämällä, että siihen kuuluu jousi, joka nostaa varren kisko-osan pinnas-10 ta ylös kulkuesteeksi työlavalle (3, 5), ja, että kisko-elementin (2b) toisen pään salpaosa toimii esteenä seuraa-van kiskoelementin (2a) lukituselimen salpaosalle kisko-elementin (2b) ollessa lukittuna poikkipalkkiin. 14 Π 9 4 G1
FI912431A 1991-05-20 1991-05-20 Anordning foer att utfoera aotgaerder saosom murning eller liknande pao sedvanliga byggstaellningar pao byggnadsvaeggar FI89401C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI912431A FI89401C (fi) 1991-05-20 1991-05-20 Anordning foer att utfoera aotgaerder saosom murning eller liknande pao sedvanliga byggstaellningar pao byggnadsvaeggar

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI912431 1991-05-20
FI912431A FI89401C (fi) 1991-05-20 1991-05-20 Anordning foer att utfoera aotgaerder saosom murning eller liknande pao sedvanliga byggstaellningar pao byggnadsvaeggar

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI912431A0 FI912431A0 (fi) 1991-05-20
FI912431A FI912431A (fi) 1992-11-21
FI89401B FI89401B (fi) 1993-06-15
FI89401C true FI89401C (fi) 1993-09-27

Family

ID=8532553

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI912431A FI89401C (fi) 1991-05-20 1991-05-20 Anordning foer att utfoera aotgaerder saosom murning eller liknande pao sedvanliga byggstaellningar pao byggnadsvaeggar

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI89401C (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
PL2563991T3 (pl) * 2010-07-16 2016-02-29 Marc Keersmaekers Rusztowanie z elementami rusztowania i sposoby jego wznoszenia
BE1019883A5 (nl) * 2011-03-17 2013-02-05 Keersmaekers Marc Steunmiddel voor gebruik in een steiger.

Also Published As

Publication number Publication date
FI912431A0 (fi) 1991-05-20
FI912431A (fi) 1992-11-21
FI89401B (fi) 1993-06-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0766769B1 (en) Scaffolding assembly
US9133632B2 (en) Platform support device for lifting loads or persons the height of a structure
US20050183905A1 (en) Self-raising platform assembly
US4811819A (en) Device for horizontally moving an apparatus working at a high location
JPH07259322A (ja) 昇降足場
US3610368A (en) Vertically adjustable platform for scaffolding
CN215946688U (zh) 一种便捷型大体积风管提升辅助器具
FI89401C (fi) Anordning foer att utfoera aotgaerder saosom murning eller liknande pao sedvanliga byggstaellningar pao byggnadsvaeggar
US4002222A (en) Combination scaffold and utility platform
HU192346B (en) Scaffold for repair works to be carried out on the front and fence roof range of buildings
US4249870A (en) Climbing framework for erecting concrete forms in the manufacture of straight or curved reinforced concrete walls
JP2001248295A (ja) 昇降式作業装置
CN210561720U (zh) 一种墩柱养护修补操作平台
KR20190037847A (ko) 유로폼 리프팅 장치
CN207513201U (zh) 一种屋面挑檐安装用移动装置
EP3423390B1 (en) A foldable platform lift
JP3841242B2 (ja) エレベータパーキング用昇降作業台とこれを用いた工法
CN214364852U (zh) 一种用于高大混凝土柱顶钢结构安装的一体化装置
CN220353333U (zh) 一种稳固型脚手架
CN108301765A (zh) 便于安装钻具的自起吊式卧式钻机
KR102675864B1 (ko) 작업대 회전 인양식 곤도라
EP4368793A1 (en) Scaffold structure
JPH08338127A (ja) 内組足場構造
JP7158304B2 (ja) 搬送システムおよび設置方法
JP2008180016A (ja) セルフクライミング式の天井クレーン

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: OPTIROC OY AB