FI89217B - Foerfarande foer framstaellning av magnetkretsar foer stabiliseringsspolar avsedda foer urladdningslampor - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av magnetkretsar foer stabiliseringsspolar avsedda foer urladdningslampor Download PDF

Info

Publication number
FI89217B
FI89217B FI865121A FI865121A FI89217B FI 89217 B FI89217 B FI 89217B FI 865121 A FI865121 A FI 865121A FI 865121 A FI865121 A FI 865121A FI 89217 B FI89217 B FI 89217B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
air gap
magnetic
lamps
air
minimum
Prior art date
Application number
FI865121A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI865121A (fi
FI89217C (fi
FI865121A0 (fi
Inventor
Pierre Tarroux
Gerard Masclaux
Original Assignee
Europhane
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Europhane filed Critical Europhane
Publication of FI865121A0 publication Critical patent/FI865121A0/fi
Publication of FI865121A publication Critical patent/FI865121A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI89217B publication Critical patent/FI89217B/fi
Publication of FI89217C publication Critical patent/FI89217C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01FMAGNETS; INDUCTANCES; TRANSFORMERS; SELECTION OF MATERIALS FOR THEIR MAGNETIC PROPERTIES
    • H01F3/00Cores, Yokes, or armatures
    • H01F3/10Composite arrangements of magnetic circuits
    • H01F3/14Constrictions; Gaps, e.g. air-gaps
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01FMAGNETS; INDUCTANCES; TRANSFORMERS; SELECTION OF MATERIALS FOR THEIR MAGNETIC PROPERTIES
    • H01F27/00Details of transformers or inductances, in general
    • H01F27/24Magnetic cores
    • H01F27/245Magnetic cores made from sheets, e.g. grain-oriented

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Composite Materials (AREA)
  • Circuit Arrangements For Discharge Lamps (AREA)
  • Magnetic Bearings And Hydrostatic Bearings (AREA)
  • Magnetic Treatment Devices (AREA)
  • Artificial Filaments (AREA)
  • Lighting Device Outwards From Vehicle And Optical Signal (AREA)
  • Magnetic Heads (AREA)
  • Coils Or Transformers For Communication (AREA)
  • Reciprocating, Oscillating Or Vibrating Motors (AREA)

Description

1 89217
Menetelmä magneettipiirien valmistamiseksi purkauslamppuihin tarkoitettuja stabilointikeloja varten 5 Esillä oleva keksintö koskee menetelmää magneetti- piirien valmistamiseksi purkauslamppuihin tarkoitettuja stabilointikeloja varten.
Laskelmat osoittavat, että kelan induktanssi riippuu suuressa määrin ilmavälin leveydestä. Yksinkertaisin 10 kaavoista, joilla saadaan induktanssin arvo L, on nimit-täin muoto L = N /R, jossa N tarkoittaa kierteiden lukumäärää ja R reluktanssien summaa vuon kulkutiellä. Reluk-tanssi eli magneettinen vastus ilmaistaan puolestaan kaavalla 1/p.s, jossa 1 tarkoittaa piirin osan (raudan tai 15 ilman) pituutta magneettivoimaviivojen suunnassa, s tarkoittaa piirin poikkipinnan alaa ja p magneettista per-meabiliteettia. Keloissa, joita käytetään purkauslamppu-jen toiminnan stabiloimiseen, todetaan, että magneetti-piirin reluktanssi (kulkutie raudassa) edustaa vain 2-5 % 20 ilmavälin (kulkutien ilmassa) reluktanssista. Niinpä kelojen induktanssia voidaan muuttaa suuressa määrin yksinomaan säätämällä ilmavälin arvoa.
Valmistusvalikoimassa, joka kattaa joukon erityyppisiä ja/tai eritehoisia purkauslamppuja, kutakin lamppua 25 vastaa stabilointikelassa yksittäinen ihanneinduktanssi.
Jos kelat halutaan valmistaa materiaalien kannalta talou-dellisimmalla tavalla, voidaan ajatella käytettävän samankokoisia magneettipiirejä ja vaihdeltavan ilmaväliä. Ihanteellista saattaisi jopa olla, että ilmaväliä voitai-30 siin muuttaa jatkuvasti ei ainoastaan erilaisten ennalta-määrättyjen induktanssiarvojen aikaansaamiseksi, vaan myös muiden induktanssin arvoon vaikuttavien parametrien, nimittäin ennen muuta kierrosten lukumäärän, magneettisten aineiden permeabiliteetin ja magneettivuon poikkipin-35 nan alan, toleranssien kompensoimiseksi.
2 89217 Sähkötekniikan alalla on monia esimerkkejä induktanssien aikaansaamisesta säädettävää ilmaväliä käyttäen. Yleensä on järjestetty niin, että osa magneettipiiristä voi siirtyä siihen liittyvän virtapiirin johonkin osaan 5 nähden. Ilmaväli säädetään mittaamalla jatkuvasti käämin kautta kulkeva virta vakiosyöttöjännitteellä. Kun tämä virta on saavuttanut ennaltamäärätyn ohjeavon, magneetti-piirin molemmat osat tehdään liikkumattomiksi toisiinsa nähden mekaanisin osin.
10 Sarjavalmistusprosessissa täytyy käytössä olla ko ne, joka voi panna toisiinsa nähden liikkuvat magneetti-piirin osat liikkumaan hitaasti ja pienellä amplitudilla, mitata jatkuvasti käämin läpi kulkeva virta ja saada magneettipiirin osat lukituksi paikalleen. Tällainen kone on 15 väistämättä monimutkainen ja kallis, etenkin jos siltä vaaditaan suurta tuotantonopeutta.
Lisäksi kun tällainen kone yleensä vaikuttaa painamalla magneettipiirin osiin, on ilmaväli varustettava etukäteen, jollakin muotoaan muuttavalla ei-magneettisel-20 la aineella, joka vastustaa tunnetulla vastavoimalla koneen aikaansaamaa puristusvaikutusta. Niinpä vaikka tähän kelojen valmistustekniikkaan liittyykin etuja valmiin tuotteen sähköteknisen laadun kannalta, se vastavuoroisesti edellyttää magneettipiirin osien monimutkaista pai-25 kalleenpanoa ja erityiskoneen valmistamista induktanssin säätöä varten.
Niinpä esillä olevan keksinnön tavoitteena onkin aikaansaada menetelmä, jolla voitaisiin valmistaa magneettipiirejä, joissa on erilaisia ilmavälejä, jotka so-30 pivat joukkoon erilaisia purkauslamppuja, tarvitsematta käyttää monimutkaisia koneita tai asennuksia magneetti-piirin osien aseman säätämiseen toisiinsa nähden.
Tähän tavoitteeseen päästään menetelmällä, jolle on tunnusomaista, että erilaisten purkauslamppujen jouk-35 koa varten määritetään joukon kullekin lampulle ilmavälin 3 89217 ihannearvo tämän lampun stabilointikelaa varten; tällä tavoin määritetyistä ilmavälin ihannearvoista valitaan minimi-ilmaväli, joka sopii ainakin likimäärin joukon yhteen tai useampaan lamppuun, maksimi-ilmaväli, joka sopii 5 ainakin likimäärin joukon johonkin muuhun tai useisiin muihin lamppuihin ja ainakin yksi väli-ilmaväli, joka sopii ainakin likimäärin yhteen tai useampaan joukon lopuista lampuista, jolloin katetaan ainakin likimäärin joukon kaikkien lamppujen eri ilmavälitarpeet minimi-il-10 mavälillä, maksimi-ilmavälillä ja väli-ilmavälillä tai väli-ilmaväleillä; ja valmistetaan stabilointi kelojen joukko, joka käsittää ensimmäisen kelan, joka on toteutettu magneettipiirin ensimmäisillä osilla, joista kukin muodostaa valitun minimi-ilmavälin, toisen kelan, joka on 15 toteutettu magneettipiirin toisten osien avulla, joista kukin muodostaa valitun maksimi-ilmavälin, ja yhden tai useampia välikeloja, jotka on toteutettu magneettipiirin ensimmäisillä ja toisilla osilla valitun väli-ilmavälin tai valittujen väli-ilmavälien aikaansaamiseksi yhdistä-20 mällä minimi- ja maksimi-ilmavälit.
Eri kelojen magneettipiirit muodostetaan kahdesta pinosta magneettilevyjä, jotka sijaitsevat molemmin puolin liitostasoa ja ainakin toiseen pinoon käytetyissä levyissä on liitostasoon nähden osailmaväli, jonka arvo on 25 toinen tai toinen kahdesta eri arvosta, jotka muodostavat minimi- ja maksimi-ilmavälit toisen pinon levyjen rajaamaan osailmavälin kanssa.
Osailmavälin kaksi eri arvoa voidaan saada aikaan erillisillä levyillä, jolloin eri kelojen toisen pinon 30 muodostamiseen joudutaan käyttämään kahta eri tyyppiä olevia levyjä.
Erään muunnelman mukaan osailmavälin kaksi eri arvoa voidaan saada aikaan samoilla levyillä, jolloin kysymyksessä olevat kaksi arvoa saadaan sen mukaan, kumpi puo-... 35 li magneettilevyistä on toiseen pinoon päin.
4 89217 Näin siis keksinnön mukaisella menetelmällä voidaan kattaa ainakin likimäärin koko erilaisia purkauslamppuja käsittävän joukon ilmavälitarpeet tarvitsematta säätää magneettipiirien osien asentoa toisiinsa nähden ja tarvitse-5 matta suurta valikoimaa erityyppisiä magneettilevyjä.
Keksintö ymmärretään paremmin seuraavasta selityksestä, joka esitetään esimerkinomaisesti keksintöä rajoittamatta viitaten liitteenä oleviin piirustuksiin, joissa: kuvio 1 on diagrammi, joka esittää ilmavälin ihan-10 noarvojen jakautumista erilaisten purkauslamppujen valmis-tusvalikoimassa, kuviot 2-4 esittävät kaavamaisesti magneettipiirejä vastaavasti minimi-, maksimi- ja väli-ilmaväleineen stabilointikelojen, jotka kattavat kysymyksessä olevan pur-15 kauslamppuvalikoiman tarpeet, valmistamiseksi, kuvio 5 on leikkauskuva kuvion 4 viivan V-V kohdalta ja se esittää magneettipiiriä, jossa on väli-ilmaväli, kuviot 6-8 ovat kaavakuvia magneettipiireistä vastaavasti minimi-, maksimi- ja väli-ilmaväleineen kek-20 sinnön erään toisen suoritusmuodon mukaan, ja kuvio 9 on leikkauskuva kuvion 8 viivan IX-IX kohdalta ja se esittää erästä magneettipiirin, jossa on väli-ilmaväli, suoritusmuotoa.
Kuten jo mainittiin, jotain annettua purkauslamp-25 pua varten voidaan määrittää lampun stabilointikelan magneettipiirin ilmavälin ihannearvo, toisin sanoen ilmaväli, joka vastaa maksimisäästöä kelan (rautaa ja kuparia) valmistukseen käytetyissä materiaaleissa. Tähän voidaan käyttää ilmavälin säätökoneita tai täyttä sarjaa eri magneetti-30 piirejä, joista kukin vastaa erillistä lamppua, mutta lisäkustannukset, jotka siitä aiheutuvat, voivat suureksi osaksi mitätöidä aineissa saadun säästön.
Keksintö lähtee eräästä hakijan toteamuksesta. On nimittäin osoittautunut mahdolliseksi tyydyttää erilaisten 35 purkauslamppujen valmistusvalikoiman erilaiset ilmaväli- 5 89217 tarpeet ainakin likipitäen ilmavälin minimiarvolla, joka sopii yhteen tai useampaan lamppuun, ilmavälin maksimiarvolla, joka sopii yhteen tai useampaan muuhun lamppuun ja ainakin yhdellä ilmavälin väliarvolla, joka kattaa loppu-5 jen lamppujen tarpeet. Ilmavälin minimiarvo ja maksimiarvo voidaan saada vastaavasti magneettipiirien ensimmäisillä ja toisilla osilla, kun puolestaan väliarvo tai kukin väliarvoista saadaan aikaan yhdistämällä minimi- ja maksimiarvot, toisin sanoen liittämällä yhteen magneettipiirin 10 ensimmäiset ja toiset osat.
Näin siis stabilointikelojen , jotka sopivat kaikkiin kysymykseen tuleviin lamppuihin, valmistamiseksi voidaan magneettipiirit toteuttaa lähtien pienemmästä määrästä eri magneettipiiriosia ja tarvitsematta säätää jatkuvas-15 ti ilmavälin leveyttä.
Edellä sanotun havainnollistamiseksi kuviossa 1 on esitetty diagrammi tai "ilmavälien kartta", joka esittää ilmavälin eri arvot, jotka ovat optimaaliset hakijan erästä valmistusvalikoimaa vastaavaa purkauslamppujoukkoa var-20 ten tarkoitetuille stabilointikeloille. Purkauslamput ja vastaavat ilmavälit, jotka esiintyvät tässä diagrammissa, ovat seuraavat: (1) Suurpainenatriumlamput (SHP)
- A - 70 W lamppu 220-240 V verkkovirralle (SHP
25 70/24) : ilmaväli (e) 0,840 mm, - B - 100 W lamppu 220-240 V verkkovirralle (SHP 100/24) : e = 0,855 mm, - C - 50 W lamppu 220-240 V verkkovirralle (SHP 50/24) : e = 0,887 mm.
30 (2) Loistelamput (BF) - D - 50 W lamppu 230 V verkkovirralle (BF 50/23): e = 0,863 mm, - E - 80 W lamppu 230 V verkkovirralle (BF 80/23): e = 0,982 mm, 35 - F - 125 W lamppu 230 V verkkovirralle (BF 100/23) : 6 89217 e = 0,975 mm.
(3) 125 W lamppu 240 V verkkovirralle (BF 125/24) - G - kelan käämitys kuumenee 50 celsiusastetta ympäristön lämpötilan yläpuolelle: e = 0,841 mm, 5 - H - kuumentuminen 57 celsiusastetta: e = 0,960 mm, - X - kuumentuminen 68 celsiusastetta: e = 1,065 mm.
Diagrammi osoittaa, että voidaan valita minimi-il- maväli 2a = 0,850 mm, joka sopii lampuille A, B, C, D ja G, maksimi-ilmaväli 2b = 1,065 mm, joka sopii lampulle I, 10 ja väli-ilmaväli a + b = 0,9575 mm, joka sopii lampuille E, F ja H. Kuten seuraavasta selityksestä ilmenee, nämä eri ilmavälit voidaan saada aikaan erittäin pienellä erilaisten levyjen valikoimalla, esimerkiksi ilmaväliä lukuunottamatta samanlaisilla levyillä.
15 Tässä esimerkissä ilmavälin väliarvo on ilmavälin minimi- ja maksimiarvon keskiarvo. Joissakin muissa tapauksissa ilmavälin väliarvo voisi kuitenkin olla jokin muukin arvo ilmavälin minimiarvon ja maksimiarvon väliltä. Mahdollista on myös, että olosuhteet pakottavat valitse-20 maan lisäksi jonkin väliarvon, jotta kunkin ilmavälin op-timiarvon ja lähimmän minimi-, maksimi- tai väliarvon välinen ero pysyisi alle tietyn arvon (esimerkiksi todellisen ilmavälin virheen optimiarvoon nähden rajoittamiseksi muutamaan prosenttiin, esimerkiksi alle 5 %).
25 Palaten kysymyksessä olevaan esimerkkiin, kuviot 2-4 esittävät erästä suoritusmuotoa kolmesta magneetti-piiristä 10, 20, 30, jotka vastaavat määrättyjä ilmaväli-arvoja 2a, 2b ja a + b.
Magneettipiiri 10 (kuvio 2) muodostuu kahdesta pi-30 nosta 11, 15, jotka ovat molemmin puolin liitostasoa P.
Pino 11 on muodostettu tavanomaiseen tapaan samanlaisista E-muotoisista levyistä 12. Pino 15 on muodostettu samanlaisista E-muotoisista levyistä 16. Levyissä 16 on si-vusakarat, joiden päät ovat levyjen 12 sivusakaroiden päi-35 tä vasten, pitkin tasoa P. Levyt 12 ja 16 rajaavat keski-sakaroillaan ilmavälin, jonka leveys on 2a ja joka muo- 7 89217 dostuu osailmavälistä el, joka on levyjen 12 keskisaka-ran ja liitostason P välissä, ja osailmavälistä e2, joka on levyjen keskisakaran ja tason P välissä. Näin siis el + e2 = 2a.
5 Samalla tavoin magneettipiiri 20 (kuvio 3) muodos tuu kahdesta pinosta 21, 25, jotka ovat molemmin puolin liitostasoa P' ja muodostuvat vastaavasti levyistä 22, 26. Levyt 22, 26 rajaavat keskisakaroillaan ilmavälin, jonka leveys on 2b ja joka muodostuu osailmavälistä e'l levyjen 10 22 keskisakaroiden ja liitostason P' välissä ja osailma välistä e'2 levyjen 26 keskisakaroiden ja liitostason P' välissä. Tällöin siis e'1 + e'2 = 2b. Edullisesti levyt 22 valitaan samanlaisiksi kuin levyt 12, jotta erilaisten eri kelojen valmistukseen tarvittavien magneettilevyjen 15 valikoima saadaan pienemmäksi. Tällöin el = e'l ja siten e'2 = e2 + 2b -2a. Mainittakoon esimerkkinä, että kysymyksessä olevassa esimerkissä voisi el = e2 = e'l = a = 0,425 mm ja e'2 = 0,640 mm.
Magneettipiiri 30 (kuviot 4 ja 5) muodostuu, kuten 20 piirit 10 ja 20, kahdesta pinosta 31, 35, jotka ovat molemmin puolin liitostasoa P". Pino 31 on tehty samoista levyistä 32, jotka edullisesti ovat samanlaisia kuin levyt 12 ja 22 ja muodostavat siten osailmavälin e" 1 = e11 = el liitostason P" kanssa. Pino 35 on muodostettu yhdistelmäs-25 tä levyjä 16 ja 26 siten, että liitostason P" kanssa muodostuu ilmaväli, joka on sähköteknisesti samanarvoinen kuin ilmavä-li, jolla on vakioleveys e"2 , niin että e"2 + e" 1 = a + b, toisin sanoen e"2 = b, kun el = e2 = e" 1 = a, tai myös e"2 = 0,5325 mm kysymyksessä olevassa esimerkissä.
30 Osailmaväli e"2 saadaan yhdistämällä levyjä halu tussa suhteessa sillä tavoin, että saadaan ilmavälin tavoiteltu väliarvo. Jos, kuten kysymyksessä olevassa esimerkissä, ilmavälin väliarvo on ilmavälin minimiarvon ja maksimiarvon keskiarvo, pino 35 muodostetaan puoliksi le-35 vyistä 16 ja puoliksi levyistä 26. Tässä pinossa levyjen 16 ja 26 järjestystä voidaan vaihdella muuttamatta olen- β 89217 naisesti sähköteknisesti samanarvoista osailmaväliä. Kuviossa 5 esitetyssä sovituksessa on pinottu vuoronperään levyjen 16 pakkoja ja levyjen 26 pakkoja, levyjen lukumäärän ollessa sama eri pakoissa.
5 Kuvioissa 2-5 esitetyn kaltaisina pinot 11 ja 15 muodostavat levyt 12 ja 16 ovat ulkomitoiltaan erilaiset, samoin kuin pinot 21 ja 25 muodostavat levyt 22 ja 26. Edullisesti voitaisiin kuitenkin käyttää ulkomitoiltaan samankokoisia levyjä, jolloin tarvittavien erilaisten le-10 vyjen valikoima saataisiin supistumaan kahteen valitsemalla samanlaisia levyjä 12, 16 ja 22 ja levyjä 26, jotka eroavat niistä vain osailmavälin suhteen.
Huomattakoon myös, että ilmavälin väliarvoa vastaava magneettipiiri voidaan toteuttaa automaattisesti syöt-15 tämällä vuorotellen levypakkoja 16 ja levypakkoja 26 pinon 35 muodostamiseksi (sen sijaan että syötettäisiin yksinomaan levypakkoja 16 tai yksinomaan levypakkoja 26 pinojen 15 ja 25 muodostamiseksi). Tämä pätee tapauksessa, jossa ilmavälien väliarvoina ovat muut kuin minimi- ja 20 maksimi-ilmavälien keskiarvo, ainoan eron ollessa siinä, että levyjä 16 ja 26 on eri määrä pinossa 35.
Kuviot 6-9 kuvaavat magneettipiirien 40, 50, 60 kolmea muuta suoritusmuotoa, joissa on vastaavasti minimi-, maksimi- ja väli-ilmaväli.
25 Magneettipiiri 40 (kuvio 6) käsittää kaksi pinoa 41, 45, jotka ovat molemmin puolin liitostasoa Q. Pino 41 on muodostettu E-muotoisista levyistä 42, kun taas pinon 45 muodostavissa levyissä 46 on levyjen 42 kohdalla suoraviivainen reuna 47, joka sijaitsee liitostasossa Q. Täten 30 levyjen 46 rajaama osailmaväli on nolla ja levyjen 42 rajaama osailmaväli el on sama kuin minimi-ilmaväli 2a.
Magneettipiiri 50 (kuvio 7) käsittää samoin kaksi pinoa 51, 55, jotka ovat molemmin puolin liitostasoa Q'. Pino 51 muodostuu levyistä 52, jotka ovat samanlaisia 35 kuin levyt 42 ja rajaavat siten osailmavälin e'1 = 2a.
Pino 55 muodostuu levyistä 56, jotka ovat samanlaisia 9 89217 kuin 46, mutta ovat niihin nähden käännetyssä asennossa siten, että niiden reunaan 57 nähden vastakkainen reuna 58 on levyihin 52 päin. Levyt 42, 56 ovat C-muotoisia, jolloin asennossa, jossa ne ovat magneettipiirissä 50, ne 5 rajaavat osailmavälin e'2, joka ei ole nolla. Ilmavälit e’1 ja e’2 muodostavat maksimi-ilmavälin 2b. Tällöin e'2 = 2b - 2a.
Lopuksi vielä magneettipiiri 60 (kuviot 8 ja 9) käsittää kaksi pinoa 61, 65, jotka ovat molemmin puolin 10 liitostasoa Q", pinon 61 muodostuessa levyistä 62, jotka ovat samanlaisia kuin levyt 42 ja 52 rajaten osailmavälin e"1 = e'1, kun taas pino 65 muodostuu päällekkäin pinotuista levyistä 46 ja 56 sellaisen osavälin e"2 rajaamiseksi, joka on sähköteknisesti samanarvoinen, eli e"1 15 + e"2 on sama kuin väli-ilmaväli (toisin sanoen e"2 = b - a kysymyksessä olevassa tapauksessa). Mikä tahansa ilmavä-lin väliarvo voidaan saada muuttamalla 0-100 % levyjen 56 osuutta pinossa 65.
Erilaisten magneettilevytyyppien, joita tarvitaan 20 haluttujen erilaisten minimi-, maksimi- ja väli-ilmavä-lien aikaansaamiseen, lukumäärä on siis tässä supistunut minimiin. Lisäksi kuvioiden 6-9 magneettipiirien rakenne : on myös edullinen siinä, että se mahdollistaa, kuten on sinänsä tunnettua, levyjen 46, 56 meistämisen menettämättä 25 levyjen 42, 52, 62 keskisakaran ja sivusakaroiden välissä olevien aukkojen 43 materiaalia.
Keksinnön mukaisen menetelmän tuoma taloudellinen etu selviää seuraavassa esitettävistä taulukoista.
Taulukoissa I, II ja III annetaan kysymyksessä ole-30 van valikoiman useiden lamppujen stabilointikelojen eri tunnusmerkkejä kuvioon 1 liittyen, vastaavasti: ; - käyttämällä yhtä ainoata ilmaväliarvoa (tällöin on valittava maksimiarvo e = 1,065 mm), - valitsemalla kutakin lamppua varten kela, jossa 35 on optimaalinen ilmaväli, 10 89217 - valitsemalla kutakin lamppua varten kela, jossa on käytetty ilmaväliarvoa/ joka on se, joka sopii parhaiten ilmavälin minimi-, maksimi- ja väliarvoista.
Taulukoissa XV ja V on tarvittavien materiaalien 5 (raudan ja kuparin) hinnat ja niistä johtuvat hintaerot, vastaavasti keloille, joissa on käytetty yhtä ainoata il-maväliä, ja keloille, joissa on käytetty optimoituja ilma-välejä, sekä keloille, joissa on käytetty yhtä ainoata il-maväliä ja keloille, joissa on käytetty keksinnön mukaan 10 määritettyjä ilmavälejä. Kysymyksessä olevien lamppujen osalta taulukoihin IV ja V on merkitty vuosituotantomää-rä ja säästö, joka on saatu verrattuna ratkaisuun, jossa käytetään keloja, joissa on yksi ainoa ilmaväli. Todetaan, että keksinnön mukainen menetelmä antaa mahdollisuuden 15 =;aada erittäin olennaista säästöä materiaaleissa (raudassa, kuparissa) ja että säästö on samaa luokkaa kuin se, mikä saadaan keloilla, joissa käytetään yksittäisiä optimoituja ilmavälejä, mutta tarvitsematta monimutkaista ja kallista säätölaitteistoa sen aikaansaamiseen.
Taulukko I (Kelat, joissa on yksi ainoa ilmaväli) Ί1 8921 7
Lamppu :B:A:C:F:E:D
5 -------------------- --------------------------- ------ -------
Ilmaväli (mm) : 1,065 : 1,065 : 1,065 : 1,065 : 1,065 : 1,065
Magneettipiirin : 5,4 : 4,3 : 3,5 : 4,2 : 2,8 : 2,3 paksuus (cm) :::::: 10 ------------------- ------------- ------ ------ ------ ----- *Lämmönvaihto- : 3,5 : 3,3 : 3 : 3,1 : 2,7 : 2,8 2 pinta-ala (dm )::::::
Kuparilangan läpi- : 0,5 : 0,45 : 0,4 : 0,53 : 0,425 : 0,375 15 mitta (mm) ::::::
Kierrosten lukumäärä : 538 : 668 : 847 : 562 : 850 : 1125 * käyttökerroin : 0,506 : 0,509 : 0,509 : 0,594 : 0,577 : 0,594 20 -----------------------------------------------------------
Kuparin hinta (FF) : 4,27 : 3,84 : 3,51 : 4,43 : 3,64 : 3,51
Raudan hinta (FF) : 9,20 : 7,32 : 5,96 : 7,15 : 4,77 : 3,88 25 * Lämmönvaihtopinta-ala on aukilevitetty kokonaispinta-ala, jonka magneettipiiri ja kuparikäämitys muodostavat lämmönvaihtoa varten ympäristön kanssa.
** Täyttökerroin tarkoittaa magneettipiirin aukossa mene-• - 30 vän kuparikokonaispoikkipinnan ja aukon kokonaispoikki- ·' ' pinnan suhdetta.
Taulukko II (Kelat, joissa on yksittäiset optimoi dut ilmavälit) 12 8921 7
5 Lamppu : B : A : C : F : E : D
Ilmaväli (mm) : 0,855 : 0,840 : 0,887 : 0,957 : 0,982 : 0,863
Magneettipiirin : 4,6 : 3,95 : 3,0 : 3,8 : 2,4 : 1,85 10 paksuus (cm) :::::: *Lämmönvaihto- : 3,3 : 3,1 : 2,9 : 3 : 2,7 : 2,7 2 pinta-ala (dm 15 Kuparilangan : 0,5 : 0,45 : 0,40 : 0,53 : 0,425 : 0,375 läpimitta (mm) ::::::
Kierrosten lukumäärä : 524 : 622 : 837 : 561 : 882 : 1126 20 **Täyttöker- : 0,493 : 0,473 : 0,503 : 0,592 : 0,598 : 0,595 roin ::::::
Kuparin hinta (FF) : 3,84 : 3,43 : 3,26 : 4,22 : 3,58 : 3,29 25 Raudan hinta (FF) : 7,83 : 6,73 : 5,11 : 6,47 : 4,087 : 3,15 = = = = =:=3=:3=3= = = =: = = 3:55= = = =::5:53=:5: = = 3 = =: = = = 333=: = = =:= = =: = = = = = = = =: = = = =::=
Taulukko III(Kelat, joissa on käytetty keksinnön mukaan määritettyjä ilmavälejä) 13 8921 7
5 Lamppu :B:A:C:F:E:D
Ilmaväli (mm) : 0,850 : 0,850 : 0,850 : 0,957 : 0,957 : 0,850
Magneettipiirin : 4,7 : 4,0 : 3,2 : 3,8 : 2,45 : 1,9 10 paksuus (cm) :::::: *Lämmönvaihto- : 3,33 : 3,12 : 2,9 : 3 : 2,7 : 2,7 2 pinta-ala (dm ):::::: 15 Kuparilangan lä- : 0,5 : 0,45 : 0,40 : 0,53 : 0,425 : 0,375 pimitta (mm) ::::::
Kierrosten lukumäärä : 520 : 625 : 799 : 561 : 867 : 1109 20 **Täyttöker- : 0,489 : 0,476 : 0,480 : 0,592 : 0,589 : 0,586 roin ::::::
Kuparin hinta (FF) : 3,84 : 3,47 : 3,19 : 4,22 : 3,54 : 3,27 25 Raudan hinta (FF) : 7,92 : 6,74 : 5,39 : 6,47 : 4,13 : 3,20 14 89217
Taulukko IV (kelojen, joissa on käytetty yhtä ii-maväliä, ja kelojen, joissa on käytetty yksittäisiä optimoituja ilmavälejä, vertailu)
Lamppu : Materiaalien : Materiaalien : Vuosituo- : Kokonaissääs- : hinta yksi ; hinta optimoi-: tantomää- : tö vuodessa : ilmaväli (FF) : dut ilmavälit: rä : (.FF) 100 000 : ; (FF) : : yksikköä koh ti 10 -------- --------------- --------------- --------------------------
B : 13,47 : 11,67 : 16 X
A : 11,16 : 10,16 : 26 X : 15 C : 9,47 : 8,37 : 5 X : ------------------------- ---------------- ------------: -jos 390 F : 11,58 : 10,70 : 37 X : E : 8,41 : 7,67 : 13 X : 20 ......—:----------------:--------------- :------------:
0 : 7,38 : 6,44 : 3 X
Kunkin lampun vuosituotanto on merkitty tähän pro-25 sentteinä kokonaistuotannosta.
15 8921 7
Taulukko V (kelojen, joissa on käytetty yhtä ilma-väliä, ja kelojen, joissa on käytetty keksinnön mukaan määritettyjä ilmavälejä, vertailu) 5 ==========================================================
Lamppu : Materiaa- : Materiaali- : Vuosi- : Kokonais- : lien hinta : en hinta op- : tuotan- : säästö vuo- : yksi ilma : timoidut il- : tomäärä : dessa (FF) : väli (FF) : mavälit (FF) : : 100 000 yk- 10 : : : : sikköä kohti B : 13,47 : 11,77 : 16 % : A : 11,16 : 10,21 : 26 % : 15 : ---------- : : -------- : C : 9,47 : 8,58 : 5 % : ------. ---------- ------------- : -------- : 101 370 F : 11,58 : 10,70 : 37 % : 20 E : 8,41 : 7,67 : 13 % : D : 7,38 : 6,47 : 3 % :

Claims (5)

16 89217
1. Menetelmä magneettipiirien valmistamiseksi pur-kauslamppuihin tarkoitettuja stabilointikeloja varten, 5 tunnettu siitä, että erilaisten purkauslamppujen joukkoa varten - määritetään joukon kullekin lampulle ilmavälin ihannearvo tämän lampun stabilointikelaa varten, - tällä tavoin määritetyistä ilmavälin ihannear-10 voista valitaan minimi-ilmaväli, joka sopii ainakin liki- määrin joukon yhteen tai useampaan lamppuun, maksimi-ilma-väli, joka sopii ainakin likimäärin joukon johonkin muuhun tai useisiin muihin lamppuihin ja ainakin yksi väli-ilmaväli, joka sopii ainakin likimäärin yhteen tai useam-15 paan joukon lopuista lampuista, jolloin katetaan ainakin likimäärin joukon kaikkien lamppujen eri ilmavälitarpeet minimi-ilmavälillä, maksimi-ilmavälillä ja väli-ilmavälil-lä tai väli-ilmaväleillä, ja - valmistetaan stabilointi kelojen joukko, joka käsit-20 tää ensimmäisen kelan, joka on toteutettu magneettipiirin ensimmäisillä osilla, joista kukin muodostaa valitun mini-mi-ilmavälin, toisen kelan, joka on toteutettu magneetti-piirin toisten osien avulla, joista kukin muodostaa valitun maksimi-ilmavälin, ja yhden tai useampia välikeloja, 25 jotka on toteutettu magneettipiirin ensimmäisillä ja toisilla osilla valitun väli-ilmavälin tai valittujen väli-ilmavälien aikaansaamiseksi yhdistämällä minimi- ja maksi-mi-ilmavälit.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä mag-30 neettipiirien, jotka muodostuvat kahdesta magneettilevy- pinosta, jotka sijaitsevat molemmin puolin liitostasoa, valmistamiseksi, tunnettu siitä, että ainakin toinen pinoista eri keloja varten muodostetaan magneetti-levyillä, joissa on liitostasoon nähden osailmaväli, jon-35 ka arvo on toinen tai toinen kahdesta eri arvosta, jotka 17 8921 7 muodostavat mainitut minimi- ja maksimi-ilmavälit, toisen pinon rajaaman osailmavälin arvon kanssa.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitut magneettilevyt ovat 5 kahta eri tyyppiä.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että eri kelojen magneettipiirit on muodostettu ulkomitoiltaan samanlaisilla magneettile-vyillä, jotka eroavat toisistaan ainoastaan osailmavälin 10 arvon osalta.
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitut magneettilevyt ovat saman muotoiset ja rajaavat osailmavälin, jonka arvo on toinen tai toinen mainituista eri arvoista, riippuen sii- 15 tä, kumpi niiden vastakkaisista puolista on toiseen pinoon päin. ie 8921 7 Patentkxav:
FI865121A 1985-12-16 1986-12-16 Foerfarande foer framstaellning av magnetkretsar foer stabiliseringsspolar avsedda foer urladdningslampor FI89217C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8518630 1985-12-16
FR8518630A FR2591795B1 (fr) 1985-12-16 1985-12-16 Procede de realisation de circuits magnetiques avec entrefer ajustable et circuits magnetiques ainsi obtenus

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI865121A0 FI865121A0 (fi) 1986-12-16
FI865121A FI865121A (fi) 1987-06-17
FI89217B true FI89217B (fi) 1993-05-14
FI89217C FI89217C (fi) 1993-08-25

Family

ID=9325841

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI865121A FI89217C (fi) 1985-12-16 1986-12-16 Foerfarande foer framstaellning av magnetkretsar foer stabiliseringsspolar avsedda foer urladdningslampor

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP0230185B1 (fi)
AT (1) ATE91565T1 (fi)
DE (1) DE3688704T2 (fi)
ES (1) ES2042505T3 (fi)
FI (1) FI89217C (fi)
FR (1) FR2591795B1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5441899A (en) * 1992-02-18 1995-08-15 Mitsubishi Denki Kabushiki Kaisha Method of manufacturing substrate having semiconductor on insulator
AU2001293299A1 (en) * 2000-09-20 2002-04-02 Ascom Energy Systems Ag, Berne Planar inductive element

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR579885A (fr) * 1923-05-17 1924-10-25 Reyrolle A & Co Ltd Perfectionnements aux électro-aimants à courant alternatif
US2400559A (en) * 1942-11-25 1946-05-21 Bell Telephone Labor Inc Inductance device
GB684286A (en) * 1949-12-31 1952-12-17 British Thomson Houston Co Ltd Improvements in and relating to core structures for electromagnetic induction apparatus
US2790960A (en) * 1952-01-31 1957-04-30 Westinghouse Electric Corp Core constructions
FR1119363A (fr) * 1954-02-19 1956-06-19 Thomson Houston Comp Francaise Perfectionnements aux réactances à noyau cuirassé
US2934727A (en) * 1955-12-29 1960-04-26 Westinghouse Electric Corp Core construction
US4080725A (en) * 1974-06-26 1978-03-28 Thomas & Skinner, Inc. Ferromagnetic core with variable shunt air gap and method of making it
AU518715B2 (en) * 1977-06-30 1981-10-15 Ferguson Transformers Pty. Ltd. Wattage control ballast

Also Published As

Publication number Publication date
EP0230185A1 (fr) 1987-07-29
FI865121A (fi) 1987-06-17
FI89217C (fi) 1993-08-25
DE3688704T2 (de) 1994-02-10
ATE91565T1 (de) 1993-07-15
EP0230185B1 (fr) 1993-07-14
FR2591795B1 (fr) 1989-01-20
DE3688704D1 (de) 1993-08-19
FI865121A0 (fi) 1986-12-16
ES2042505T3 (es) 1993-12-16
FR2591795A1 (fr) 1987-06-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0689214B1 (en) Process of producing a multi-layered printed-coil substrate
US6000128A (en) Process of producing a multi-layered printed-coil substrate
US4504750A (en) Linear motor
CA1303694C (en) Ferroresonant constant ac voltage transformer
US4229721A (en) Welding transformer with drooping voltage-current characteristics
CN101802623A (zh) 电流强度测量装置和包含这种装置的电气设备
EP2001029B1 (en) DC inductor
US20090295530A1 (en) Multi-Chamber Transformer
US4240057A (en) Inductive element construction, particularly fluorescent lamp ballast
CN101106012B (zh) 逆变变压器及使用该逆变变压器的放电管驱动电路
KR101958648B1 (ko) 변압기용 평판형 2차 코일 소자 어셈블리 제조 방법
FI89217B (fi) Foerfarande foer framstaellning av magnetkretsar foer stabiliseringsspolar avsedda foer urladdningslampor
CN112366071B (zh) 变频器、三相电抗器以及三相电抗器的绕线方法
KR20090042180A (ko) 트랜스포머
CN101241798B (zh) 制程可调漏感型变压器
US1849485A (en) Transformer
ES536462A0 (es) Perfeccionamientos en los transformadores de distribucion y metodo de fabricacion correspondiente
US1668711A (en) Regulation of electric circuits
US20070090709A1 (en) High-voltage transformer
CA1073978A (en) Air-cooled high-frequency welding transformer
US2145703A (en) Shell type transformer
WO2006120957A1 (ja) 電流平衡トランス
SU1138896A1 (ru) Электрическа машина посто нного тока
US3356932A (en) Position measuring transformer having coil. winding for salient poles
US3263197A (en) Coil connection for reduction of stray losses

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: THORN EUROPHANE

MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: THORN EUROPHANE