FI88762B - Lufttransport-arrangemang - Google Patents

Lufttransport-arrangemang Download PDF

Info

Publication number
FI88762B
FI88762B FI893694A FI893694A FI88762B FI 88762 B FI88762 B FI 88762B FI 893694 A FI893694 A FI 893694A FI 893694 A FI893694 A FI 893694A FI 88762 B FI88762 B FI 88762B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
electrode
corona
corona electrode
electrically conductive
conductive surfaces
Prior art date
Application number
FI893694A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI893694A0 (fi
Inventor
Vilmos Toeroek
Andrzej Loreth
Original Assignee
Astra Vent Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Astra Vent Ab filed Critical Astra Vent Ab
Publication of FI893694A0 publication Critical patent/FI893694A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI88762B publication Critical patent/FI88762B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01TSPARK GAPS; OVERVOLTAGE ARRESTERS USING SPARK GAPS; SPARKING PLUGS; CORONA DEVICES; GENERATING IONS TO BE INTRODUCED INTO NON-ENCLOSED GASES
    • H01T23/00Apparatus for generating ions to be introduced into non-enclosed gases, e.g. into the atmosphere

Landscapes

  • Electrostatic Separation (AREA)
  • Non-Mechanical Conveyors (AREA)
  • Indicating Or Recording The Presence, Absence, Or Direction Of Movement (AREA)
  • Devices And Processes Conducted In The Presence Of Fluids And Solid Particles (AREA)
  • Absorbent Articles And Supports Therefor (AREA)
  • Percussion Or Vibration Massage (AREA)
  • Supplying Of Containers To The Packaging Station (AREA)
  • Elimination Of Static Electricity (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Air Transport Of Granular Materials (AREA)
  • Pipeline Systems (AREA)

Description

1 -:8 752
ILMAN KULJETUSJÄRJESTELY
Tämä keksintö kohdistuu järjestelyyn, jonka avulla ilmaa siirretään ns. ionivirran tai koronavirran 5 avulla.
Periaatteessa tällainen järjestely käsittää ilman virtausputken ja koronaelektrodin ja kohde-elektrodin, jotka on järjestetty samankeskisesti ilmavir-tausputken sisään, kohde-elektrodin ollessa sijoitet-10 tuna koronaelektrodin jälkeen halutun ilmavirtauksen suuntaan katsottaessa. Koronaelektrodi ja kohde-elektrodi ovat kytketyt tasavirtalähteen vastaaviin napoihin ja koronaelektrodin muoto ja jännite-ero ja etäisyys koronaelektrodin ja kohde-elektrodin välillä ovat sel-15 laiset, että koronaelektrodilla tapahtuu koronapurkaus. Tämä koronapurkaus lisää koronaelektrodin kanssa samanmerkkisen varauksen omaavien, sekä mahdollisesti myös sähköisesti varattujen partikkelien ns. aerosolien, nimittäin kiinteiden partikkelien tai pienten neste-20 pisaroiden, joita on ilmassa ja jotka ovat sähköisesti varautuneet, yhteentörmäyksissä varautuneiden ilmaio-nien kanssa, varausta. Ilmaionit siirtyvät nopeasti koronaelektrodilta kohde-elektrodille sähköisen kentän vaikutuksesta ja luovuttavat sähköisen varauksensa 25 kohde-elektrodille ja palautuvat sähköisesti neutraaleiksi ilmamolekyyleiksi. Matkallaan asianomaisten elekrodien välillä, ilmaionit törmäävät alituisesti sähköisesti neutraalien ilmamolekyylien kanssa, siten siirtäen sähköstaattisia voimia näihin jälkimmäisiin 30 molekyyleihin siten, että sanotut molekyylit tulevat vedetyiksi koronaelektrodilta kohde-elektrodille, siten kuljettaen ilmaa ns. ionivirta- tai koronavirtamuodossa ilmaputken läpi.
Tällaisten ilmankuljetusjärjestelmien edulli-35 siä sovellutuksia on kuvattu ja selitetty kansainvälisessä patenttihakemuksessa PCT/SE85/00538.
Tällaisissa ilmankuljetusjärjestelyissä on 2 88762 edullista monella tavalla, että koronaelektrodi on muotoiltu lankamaisen elektrodielementin muotoon tai monen keskenään yhdensuuntaisten lähekkäin sijoitettujen lankamaisten elementtien muotoon, jotka elementit kul-5 kevät ilmanvirtausputken poikki. Tässä tapauksessa ilmanvirtausputki on poikkileikkaukseltaan suorakaiteen tai neliön muotoinen ja sillä on kaksi keskenään vastakkaista seinää, jotka kulkevat samansuuntaisina lankamaisten koronaelementtien kanssa, ja kaksi muuta 10 seinää, joihin lankamaisten koronaelementtien päät on kiinnitetty jollakin sopivalla tavalla. Käytettävien lankamaisten elektrodielementtien lukumäärä riippuu pääasiassa ilmanvirtausputken leveydestä kohtisuorassa suunnassa elektrodielementtien pituussuuntaan nähden, 15 ja sen tähden vaaditaan vain yksittäinen elektrodiele-mentti kapeiden ilmanvirtausputkien ollessa kyseessä, kun sitä vastoin leveämpi ilmanvirtausputki varustetaan mieluummin useilla keskenään samansuuntaisilla ja vierekkäisillä lankamaisilla elektrodielementeillä.
20 Tiettyjä vaikeuksia on kuitenkin kohdattu käytettäessä koronaelektrodia, joka sisältää tällaisia lankamaisia elektrodielementtejä. Kuten edellämainitusta kansainvälisestä patenttihakemuksesta käy ilmi, on ilman kuljetuksen tehokkuus suoraan riippuvainen ionivirran 25 voimakkuudesta, nimittäin koronavirrasta ja etäisyydestä koronaelektrodin ja kohde-elektrodin välillä. Lisäksi ionivirran tulisi jakautua niin tasaisena kuin mahdollista koko ilmanvirtausputken poikkipinnalle. Tapauksessa, jossa koronaelektrodi käsittää yhden tai useampia 30 lankamaisia elektrodielementtejä edellä kuvatulla tavalla järjestettynä, on kuitenkin havaittu, että putken seinämillä, joilla normaalisti on sähköisesti eristetty sisäpinta ja maadoitettu ulkopinta ja elektrodielementin kiinnityselimillä, jotka on sijoitettu sanotun putken 35 seiniin, on merkittävä häiritsevä vaikutus koronapur-kaukseen, joka tapahtuu lankamaisten elektrodielementtien läheisyydessä ja siten myös merkittävä häiritsevä 3 >-ö762 vaikutus koronavirtaan. Tämä varjostava ja häiritsevä ilmiö pakottaa käyttämään korkeampaa jännitettä korona-ja kohde-elektrodien välillä, jotta haluttu koronavirta saavutettaisiin ja aiheuttaa pituussuunnassa epätasai-5 sen koronapurkauksen jakauman ja siten koronavirran kyseiseen lankamaiseen elektrodielementtiin ja eri elektrodien suhteen epätasaisen koronapurkauksen ja virran, kun käytetään useita keskenään yhdensuuntaisia ja rinnakkaisia elektrodielementtejä. Kun ilman kulje-10 tusjärjestelmä käsittää useita keskenään samansuuntaisia ja keskenään vierekkäisiä lankamaisia elektrodiele-menttejä, nämä elementit eivät toimi samoissa olosuhteissa, koska ulommaisilla sähköisillä elementeillä on toisella sivullaan ilmavirtausputken seinämä, kun taas 15 muilla elektrodielementeillä on kummallakin puolellaan toinen lankamainen elektrodielementti. Tällaisessa järjestelyssä on havaittu, että eri elektrodieleraent-tien koronapurkausarvoissa voi ilmetä äärimmäisen suuria vaihteluita.
20 Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan edellä kuvattu ilmankuljetusjärjestely, jossa edellä esitetty haitta on eliminoitu tai sitä on ainakin huomattavasti vähennetty siten, että koronavirta on merkittävästi tasaisempi ja sellainen, että haluttua ko-25 ronapurkausta voidaan ylläpitää alhaisemmalla jännitteellä koronaelektrodin ja kohde-elektrodin välillä.
Tämä tavoite on keksinnön mukaisesti saavutettu ilman kuljetusjärjestelyllä, joka on seuraavien patenttivaatimusten mukainen.
30 Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskoh taisemmin esimerkkisovellutuksiin viittaamalla ja viittaamalla oheisiin piirustuksiin, missä Kuviot 1 ja 2 esittävät kaaviomaisesti keskenään kohtisuoria pituussuuntaisia leikkauskuvia ensimmäisestä 35 keksinnön mukaisesta sovellutuksesta.
Kuvio 3 on kaaviomainen pituussuuntainen leikkauskuva ... keksinnön toisesta sovellutuksesta.
4 c 8 7 6 2
Kuvio 4 on kaaviomainen pituussuuntainen leikkauskuva keksinnön kolmannesta sovellutuksesta; ja Kuvio 5 on kaaviomainen pituussuuntainen leikkauskuva keksinnön neljännestä sovellutuksesta.
5 Kuviot 1 ja 2 esittävät kaaviomaisesti ja esimerkein ensimmäistä keksinnön mukaista ilman kuljetusjärjes-telysovellutusta, kuvioiden 1 ja 2 ollessa keskenään kohtisuoria pituussuuntaisia leikkauskuvioita keksinnön mukaisesta järjestelystä. Järjestely käsittää poikki-10 leikkaukseltaan suorakulmaisen ilmavirtausputken (1), johon koronaelektrodi (K) ja kohde-elektrodi (M) on järjestetty aksiaalisen välimatkan päähän toisistaan, kohde-elektrodi on asennettu koronaelektrodin (K) jälkeen katsottuna putken läpi toivottuun ilmavirtauksen 15 (2) suuntaan. Kuvion 1 sovellutuksessa koronaelektrodi (K) käsittää yhden suoran ohuen langan, joka kulkee ilmavirtausputken (1) poikki, pitkin putken nelikulmaisen poikkileikkauksen pääakselia, kun taas kohde-elektrodi (M) koostuu sähköäjohtavasta pinnasta sanotun 20 putken seinämän läheisyydessä tai päällysteestä, joka on suoraan levitetty sanotun putken (1) sisäpintaan, ja joka sähköäjohtava pinta jatkuu koko sanotun putken kehän ympäri. Koronaelektrodi ja kohde-elektrodi on kumpikin kytketty omaan tasavirtajännitelähteen (3) 25 napaansa. Jännitelähteen (3) jännite on sellainen, että se saa aikaan koronapurkauksen koronaelektrodilla (K), tämä purkaus vuorostaan tuottaa ilmaioneja, jotka sähkökentän vaikutuksesta kulkevat kohde-elektrodille (M), aiheuttaen samalla ilmavirtauksen (2) putken läpi. 30 Lukijaa kehoitetaan tutustumaan em. kansainväliseen patenttihakemukseen, jossa on esitetty yksityiskohtainen kuvaus ilman kuljetusjärjestelmän toimintatavasta. Tässä yhteydessä kuitenkin huomautetaan, että kohde-elektrodi voidaan muotoilla useilla eri tavoilla, kuten 35 ilmenee em. kansainvälisestä patenttihakemuksesta ja myös ruotsalaisesta patenttihakemuksesta 8604219-9, ja että järjestely voi mahdollisesti käsittää lisäelektro- 5 P8762 de ja, kuten varjostuselektrodeja ja/tai kiihdytyselekt-rodeja, kuten on yksityiskohtaisemmin kuvattu sanotussa kansainvälisessä patenttihakemuksessa. Tarkoituksena poistaa, tai ainakin huomattavasti vähentää putken 5 seinämien ja elektrodien sanotuissa seinämissä olevien kiinnitysten häiritsevää ja varjostavaa vaikutusta koronaelektrodin (K) toimintaan, on keksinnön mukaisesti vastapäätä koronaelektrodia (K) sijoitettu sähköä johtavat pinnat (4) putken (1) seinämän pinnalle tai 10 lähelle sen pintaa, pinnat (4) jatkuvat yhdensuuntaisina koronaelektrodin (K) pituusakselin suunnan kanssa. Nämä sähköä johtavat pinnat (4) on yhdistetty jännitteeseen, joka on suuruudeltaan koronaelektrodin (K) ja kohdeelektrodin (M) jännitteen arvojen välissä, pin-15 tojen (4) jännitteen ollessa niin valittu että suhteessa koronaelektrodin (K) ja kohde-elektrodin (M) jännitteeseen, että jännite-ero pintojen (4) ja koronaelektrodin välillä on niin suuri kuin mahdollista siten, etteivät pinnat (4) ota vastaan mainittavaa osaa 20 koronavirrasta koronaelektrodilta (K). Pinnat (4) sijoitetaan koronaelektrodia (K) vastapäätä ja ne jatkuvat aksiaalisessa suunnassa hieman elektrodista virtauksen tulosuuntaan ja pääasiassa siitä hieman virtauksen suuntaan. Periaatteessa pinnat (4) voivat ulot-25 tua virtauksen tulosuunnassa aina ilmavirtausputken (1) alkupäähän, koska pintojen (4) jännite on sellainen, etteivät pinnat ota vastaan yhtään koronavirtaa ja sentähden eivät voi aiheuttaa epätoivottua ionivirtaa virtauksen suuntaa vastaan kaukana koronaelektrodista. 30 Vaikka pinnat (4) voivat ulottua huomattavan matkan koronaelektrodista (K) virtauksen suuntaan, niiden ei tulisi ulottua liian lähelle kohde-elektrodia (M), koska sellainen pintojen läheisyys saattaisi lisätä eristysongelmia kohde-elektrodin ja pintojen (4) välil-35 lä, kuten on hyvin ymmärrettävissä. Pinnat (4) voidaan ulottaa virtauksen suunnassa koronaelektrodista (K) matkan, joka vastaa noin 20 - 30 % koronaelektrodin (K) 6 « 7 <5 2 ja kohde-elektrodin (M) välisestä etäisyydestä. Pinnat (4) poistavat, tai ainakin huomattavasti vähentävät häiritsevää vaikutusta, joka dielektrisillä putken sisäseinillä on koronaelektrodin (K) toimintaan siten, 5 että toivottu koronapurkaus ja siten koronavirta voidaan saavuttaa alhaisemmalla koronaelektrodin ja kohde-elektrodin välisellä jännitteellä, kuin samoilla elekt-rodimuodoilla ilman tällaisia pintoja, ja siten, että koronapurkaus jakautuu tasaisemmin koko lankamaisen 10 koronaelektrodin (K) pituudelle. Kuten aiemmin mainittiin, jännite-eron koronaelektrodin (K) ja pintojen välillä tulisi olla mahdollisimman suuri, koska tämä tuottaa parhaan tuloksen. Tämän jännite-eron ei kuitenkaan tulisi olla niin suuri, että se aiheuttaisi huo-15 mättävän koronaelektrodin koronavirran kulkemisen pintoihin (4). Tämä nimittäin vähentäisi ionivirtaa kohde-elektrodille (M) ja siten myös vähentäisi putken (1) läpi kuljetettavan ilman määrää, ja aiheuttaisi myös lisäksi pintojen (4) likaantumisen ilmassa olevien ja 20 koronapurkauksen sähköisesti tuottamien ilmaionien varaamien aerosolien, partikkeleiden tai pienten vesipisaroiden vaikutuksesta.
Esimerkkisovellutuksen sähköä johtavat pinnat (4) on maadoitettu, mikä on edullista monessakin mie-25 lessä. Tässä tapauksessa koronaelektrodin (K) ja kohde-elektrodin (M) jännitteet on sovitettu suhteessa maahan siten, että saavutetaan haluttu jännite-ero koronaelektrodin ja kohde-elektrodin välillä ja siten, että jännite-ero koronaelektrodin (K) ja sähköä joh-30 tavien pintojen välillä täyttävät em. ehdot. Kuitenkin huomautetaan, ettei ole lainkaan välttämätöntä, että sähköä johtavat pinnat (4) yhdistetään maahan. On edullista varustaa ilmavirtausputken (1) ulkopinnat maadoitetulla, sähköä johtavalla pinnalla, jotta laitetta 35 voidaan koskettaa turvallisesti.
Kun pintojen (4) on sanottu olevan sähköä johtavia, sanat "sähköä johtava" tulkittava ottaen 7 88762 huomioon, että nämä pinnat eivät käytännöllisesti katsoen johda mitään virtaa ja tästä johtuen niiden sähkönjohtokyky voi olla hyvin alhainen. Siten pinnat (4) voivat rakentua materiaalista, jota yleisesti pidetään 5 puolijohdemateriaalina tai jopa antistaattisena materiaalina, ts. hyvin suuren vastuksen omaavana materiaalina, jonka antistaattisen materiaalin käyttö voi olla hyödyllistä, milloin yksin koronaelektrodi on kytketty korkeaan jännitteeseen, kun taas kohde-elektrodi on 10 maadoitettu.
Kun keksinnön mukaiseen ilman kuljetusjärjestelmään kuuluu koronaelektrodi, joka käsittää useita yhdensuuntaisia ja vierekkäisiä lankamaisia elektrodi-elementtejä, kuten usein on tarpeen ilmavirtausputken 15 (1) ollessa suhteellisen laaja lankamaisten elektrodien pituusakselin poikkisuunnassa, on ehdottoman välttämätöntä, että kaikki lankamaiset elektrodit toimivat olennaisesti samanlaisissa olosuhteissa siten, että olennaisesti sekä tasainen, että suuri koronapurkaus ja 20 siten koronavirta, saavutetaan kaikilla koronaelektro-deilla. Tämä voidaan saada aikaan em. sähköä johtavien pintojen avulla, jotka ovat yhdensuuntaisia pintojen (4) kanssa ja niihin sähköisesti yhdistettyjä ja jotka pinnat on järjestetty lankamaisten elektrodielementtien 25 väliin, kuten on kaaviollisesti kuvattu esimerkiksi kuviossa 3.
Kuvio 3 esittää kaaviollisesti ilman kuljetusjärjestelyä, jossa koronaelektrodi muodostuu neljästä keskenään yhdensuuntaisesta lankamaisesta elementistä 30 (K), jotka on sijoitettu vieri viereen. Kuvion 3 jär jestely sisältää myös sähköä johtavan lisäpinnan (5), joka on järjestetty keskeisesti kahden keskimmäisen koronaelektrodielementin (K) väliin, sähköä johtava pinta (5) on yhdensuuntainen pintojen (4) kanssa ja on 35 niihin sähköisesti kytketty. Tämä järjestely varmistaa, että kaikki lankamaiset koronaelektrodielementit (K) toimivat keskenään samanlaisissa olosuhteissa ja kaikki 8 f:;U62 synnyttävät keskenään samansuuruiset koronapurkaukset ja samalla samansuuruiset koronavirran arvot.
Kuten on ymmärrettävissä, kuvion 3 järjestelyssä voitaisiin yhtä hyvin järjestää sähköä johtavat 5 lisäpinnat (5) kaikkien keskenään rinnakkaisten korona-elektrodielementtien (K) väliin siten, että yksittäinen lankamainen elektrodielementti (K) on sijoitettu kahden keskenään yhdensuuntaisen sähköä johtavan pinnan (4) tai (5) väliin. Tällainen järjestely tietenkin tarvi-10 taan, kun käytetään paritonta määrää koronaelektrodi-elementtejä (K), kuten on kuvattu kuviossa (4), tämä kuvio esittää kaaviollisesti ja esimerkin muodossa ilman kuljetusjärjestelyn, joka käsittää kolme lanka-maista elektrodielementtiä (K).
15 Esimerkki saadaan, kun putken seinämät, jotka kulkevat kohtisuorassa kyseisten lankamaisten korona-elektrodielementtien pituussuuntaa vastaan, nimittäin seinämät, joihin sanottujen elementtien päät on kiinnitetty, on varustettu vastaavalla sähköä johtavalla 20 pinnalla, kuin pinnat (4) ja yhdistetty samaan jännitteeseen, kuin sanotut pinnat. Tällainen järjestely on kaaviomaisesti kuvattu kuviossa (1), jossa yksi tällainen sähköä johtava pinta (6) on kuvattu katkoviivoilla. Pinta (6) on varustettu. Pinta (6) on varustettu väis-25 teellä tai reiällä (6a), joka on koronaelektrodielemen-tin (K) pään, esim. elektrodin kiinnityselimien, joilla elektrodi on kiinnitetty seinään, ympärillä, tämä reikä tai väiste on halkaisijaltaan sellainen, ettei huomattavaa virtaa koronaelektrodilta (K) pintaan (6) kulje. 30 Tämä johtava lisäpinta voidaan myös korvata yksittäisellä rengasmaisella sähköä johtavalla pinnalla, joka mpäröi lankamaista koronaelektrodia (K) sopivalla e-täisyydellä sanotusta päästä.
Kuten em. kansainvälisestä patenttihakemukses-35 ta selviää, on tämän laatuisissa ilman kuljetusjärjestelyissä tärkeää estää ionivirtaa koronaelektrodilta kulkemasta vasten ilmavirtauksen suuntaa. Sen tähden, 9 88762 kuten kansainvälisestä patenttihakemuksesta selviää, virtauksen vastaisessa suunnassa koronaelektrodista nähden voi olla varjostava elektrodi, jolla on sama tai oleellisesti sama jännite, kuin koronaelektrodilla.
5 Kuten aiemmin on mainittu, kun koronaelektrodi muodostuu yhdestä tai useammasta lankamaisesta elektrodiele-mentistä on vaikeaa saada aikaan koronapurkausta, ja niinmuodoin koronavirtaa, joka jakautuu tasaisesti koko lankamaisten elektrodielementtien pituudelle. Tässä 10 mielessä koronapurkauksella ja siten koronavirralla on huomattava taipumus pienentyä merkittävästi, tai jopa sammua lankamaisten elektrodielementtien päissä. Tätä haittaa on ehkäisty merkittävässä määrin edellä kuvattujen sähköä johtavien pintojen (4) ja (5) avulla, 15 kuitenkin ongelmia vielä esiintyy jossain määrin, huolimatta sanottujen pintojen läsnäolosta, milloin varjostava elektrodi on sijoitettu ilmavirtauksen tulosuuntaan koronaelektrodista. On kuitenkin havaittu, että tämä ongelma voidaan kokonaan eliminoida, tai sitä 20 ainakin huomattavasti vähentää, kun varjostuselektrodi on muotoiltu sellaiseksi, että se aiheuttaa paljon pienemmän varjostusvaikutuksen lankamaisten ko-ronaelektrodielementtien päissä. Tämä voidaan saada aikaan esim. kuviossa 5 kaaviollisesti esitetyllä ta-25 valla.
Kuvio 5 esittää edellämainitun kaltaista ilman kuljetusjärjestelyä, joka koostuu ilmavirtausputkesta (1), koronaelektrodista (K), joka muodostuu yhdestä tai useammasta lankamaisesta elektrodielementistä, 30 kohde-elektrodista (M) ja sähköä johtavista pinnoista (4), joko putken sisäpinnoilla tai läheisesti niiden vierellä, ja jotka pinnat ulottuvat yhdensuuntaisina koronaelektrodielementtien (K) pituusakselin kanssa ja mahdollisesti myös koronaelektrodielementtien (K) vä-35 Iissä, kun järjestely käsittää useita tällaisia keskenään vierekkäisiä yhdensuuntaisesti järjestettyjä elementtejä. Kuvion 5 järjestely käsittää myös varjos- o q h ' o 10 ' - / o z tuselektrodin (S), joka on sijoitettu virtauksen tulosuuntaan koronaelektrodiin (K) nähden ja on liitetty samaan jännitteeseen kuin sanottu elektrodi, ja joka elektrodi (S), kuvatussa järjestelyssä, käsittää nau-5 hamaisen liuskan sähköäjohtavaa tai puolijohtavaa materiaalia, ja joka elektrodi (S) on sijoitettu aksiaali-sesti keskeisesti lankamaiseen koronaelektrodielement-tiin (K) nähden, siitä vastavirtaan, ja joka elektrodi (S) on yhdensuuntainen sanotun koronaelementin ja ilma-10 virtauksen suunnan kanssa. Kun ilman kuljetusjärjestely käsittää useita lankamaisia koronaelektrodielementtejä, yksi tällainen varjostuselektrodi (S) sijoitetaan jokaisen koronaelektrodielementin virtauksen tulosuuntaan. Tällaisella varjostuselektrodilla (S) on pienempi 15 varjostusvaikutus lankamaisten koronaelektrodielement-tien (K) päissä, joko siksi, ettei mikään osa varjos-tuselektrodista (S) ole sijoitettu elektrodielementin (K) päitä vastapäätä, tai koska varjostuselektrodi (S) on niin muodostettu, että etäisyys varjostuselektrodin 20 (S) ja elektrodielementin (K) välillä on suurempi elek trodielementin päissä kuin sen keskimmäisissä osissa.
On ymmärrettävää, että varjostuselektrodi voidaan myös muotoilla muilla tavoilla, jotka takaavat, että lankamaisten elektrodielementtien päissä saavute-25 taan pienempi varjostusvaikutus kuin sen keskeisissä osissa, siten että saavutetaan tasaisempi koronapurkaus ja siten myös tasaisempi koronavirran jakauma koko koronaelektrodin pituudella.

Claims (7)

11 f? 8 762
1. Sähköisen ionivirran avulla toimiva ilman kuljetusjärjestely, joka käsittää koronaelektrodin (K) 5 ja kohde-elektrodin (M), jotka on järjestetty aksiaalisen välimatkan päähän toisistaan ilmavirtausputkeen (1), kohde-elektrodin ollessa sijoitettuna toivotun ilmavirtauksen (2) suuntaan koronaelektrodista, ja lisäksi käsittää tasavirtalähteen (3), jonka toinen 10 napa on yhdistetty koronaelektrodiin ja toinen napa on yhdistetty kohde-elektrodiin, ja missä järjestelyssä koronaelektrodin muoto ja etäisyys ja jännite-ero koronaelektrodin ja sähköelektrodin välillä ovat sellaiset, että ilmaioneja synnyttävä koronapurkaus tapahtuu ko-15 ronaelektrodilla tunnettu siitä, että sähköä johtavat pinnat (4) on järjestetty koronaelektrodia (K) vastapäätä oleviin seinämiin tai vastaavien seinämien läheisyyteen; ja että sanotut sähköä johtavat pinnat (4) on yhdistetty jännitteeseen, joka on koronaelektro-20 din (K) jännitteen ja kohde-elektrodin (M) jännitteen välissä ja joka jännite on valittu siten, että se on mahdollisimman kaukana koronaelektrodin (K) jännitteestä, siten ettei mitään huomattavaa osaa koronavirrasta kulje sanotuille pinnoille (4).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, jossa koronaelektrodi (K) käsittää yhden tai useampia lankamaisia elektrodielementtejä, jotka kulkevat il-mavirtausputken (l) poikki, tunn ettu siitä, että sanotut sähköäjohtavat pinnat (4) on järjestetty 30 keskenään vastakkaisille putken seinille tai niiden läheisyyteen, jotka pinnat kulkevat yhdensuuntaisina koronaelektrodin lankamaisten elektrodielementtien (K) kanssa.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen järjestely, 35 tunnettu siitä, että sähköä johtavat pinnat (6), jotka on kytketty samaan jännitteeseen, on järjestetty sisäseinämiin, jotka ovat kohtisuorassa koronaelektrodin lankamaisiin elektrodielementteihin nähden, 12 «8762 tai niiden slsäselnämlen läheisyyteen; ja että nämä sähköä johtavat pinnat (6) ovat muodoltaan ympyrämäisiä ja ne ympäröivät koronaelektrodielementtien päitä jollain etäisyydellä niistä.
4. Patenttivaatimusten 2 tai 3 mukainen järjes tely, jossa koronaelektrodi käsittää ainakin kaksi lankamaista, keskenään vierekkäistä elektrodielementtiä (K), tunnettu siitä, että sähköä johtavat lisä-pinnat (5), jotka kulkevat yhdensuuntaisina ensinmai-10 nittujen sähköä johtavien pintojen (4) kanssa ja on yhdistetty sähköisesti niihin, on järjestetty lankamais-ten koronaelektrodielementtien (K) väliin siten, että yhtä monta ja enintään kaksi elektrodielementtiä (K) on sijoitettu kahden keskenään vierekkäisen sähköä johtavan 15 pinnan (4,5) väliin.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että sanotut sähköä johtavat pinnat (4,5) on maadoitettu.
6. Jonkin patenttivaatimuksen l - 5 mukainen 20 järjestely, tunnettu siitä, että että sanotut sähköä johtavat pinnat (4,5, 6) jatkuvat sekä virtauksen suuntaan, että virtauksen vastasuuntaan koronaelektro-din (K) käsittävästä ilmavirtausputken poikkileikkaus-tasosta.
7. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen järjes tely, käsittäen varjostuselektrodin (S), joka on sijoitettu koronaelektrodiin (K) nähden virtauksen tulosuuntaan ja joka on yhdistetty oleellisesti samaan jännitteeseen, kuin sanottu elektrodi, tunnettu siitä, 30 että sanottu varjostuselektrodi (S) on muotoiltu aiheuttamaan pienemmän varjostusvaikutuksen koronaelektro-din (K) lankamaisten elektrodielementtien päihin, kuin sanotun elektrodielementin keskemmälle olevissa kohdissa. 13 8 8 762
FI893694A 1987-02-05 1989-08-04 Lufttransport-arrangemang FI88762B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8700441 1987-02-05
SE8700441A SE456204B (sv) 1987-02-05 1987-02-05 Anordning for transport av luft med utnyttjande av elektrisk jonvind
PCT/SE1988/000038 WO1988005972A1 (en) 1987-02-05 1988-02-04 An air transporting arrangement
SE8800038 1988-02-04

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI893694A0 FI893694A0 (fi) 1989-08-04
FI88762B true FI88762B (fi) 1993-03-15

Family

ID=20367405

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI893694A FI88762B (fi) 1987-02-05 1989-08-04 Lufttransport-arrangemang

Country Status (10)

Country Link
US (1) US5077500A (fi)
EP (1) EP0343184B1 (fi)
JP (1) JPH02502142A (fi)
AT (1) ATE70389T1 (fi)
AU (1) AU1295788A (fi)
BR (1) BR8807350A (fi)
DE (1) DE3866873D1 (fi)
FI (1) FI88762B (fi)
SE (1) SE456204B (fi)
WO (1) WO1988005972A1 (fi)

Families Citing this family (56)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE469466B (sv) * 1992-02-20 1993-07-12 Tl Vent Ab Tvaastegs elektrofilter
SE9402641L (sv) * 1994-08-05 1996-02-06 Strainer Lpb Ab Anordning för transport av luft med utnyttjande av en elektrisk jonvind.
SE505053C2 (sv) * 1995-04-18 1997-06-16 Strainer Lpb Ab Anordning för lufttransport och/eller luftrening med hjälp av så kallad jonvind
US6504308B1 (en) * 1998-10-16 2003-01-07 Kronos Air Technologies, Inc. Electrostatic fluid accelerator
US7695690B2 (en) 1998-11-05 2010-04-13 Tessera, Inc. Air treatment apparatus having multiple downstream electrodes
US6350417B1 (en) 1998-11-05 2002-02-26 Sharper Image Corporation Electrode self-cleaning mechanism for electro-kinetic air transporter-conditioner devices
US20020155041A1 (en) * 1998-11-05 2002-10-24 Mckinney Edward C. Electro-kinetic air transporter-conditioner with non-equidistant collector electrodes
US6176977B1 (en) * 1998-11-05 2001-01-23 Sharper Image Corporation Electro-kinetic air transporter-conditioner
US6632407B1 (en) 1998-11-05 2003-10-14 Sharper Image Corporation Personal electro-kinetic air transporter-conditioner
US6958134B2 (en) * 1998-11-05 2005-10-25 Sharper Image Corporation Electro-kinetic air transporter-conditioner devices with an upstream focus electrode
US6911186B2 (en) * 1998-11-05 2005-06-28 Sharper Image Corporation Electro-kinetic air transporter and conditioner device with enhanced housing configuration and enhanced anti-microorganism capability
US6974560B2 (en) 1998-11-05 2005-12-13 Sharper Image Corporation Electro-kinetic air transporter and conditioner device with enhanced anti-microorganism capability
US20050210902A1 (en) 2004-02-18 2005-09-29 Sharper Image Corporation Electro-kinetic air transporter and/or conditioner devices with features for cleaning emitter electrodes
US20030206837A1 (en) 1998-11-05 2003-11-06 Taylor Charles E. Electro-kinetic air transporter and conditioner device with enhanced maintenance features and enhanced anti-microorganism capability
US20020127156A1 (en) * 1998-11-05 2002-09-12 Taylor Charles E. Electro-kinetic air transporter-conditioner devices with enhanced collector electrode
EP1236396B1 (en) * 1998-12-24 2004-09-08 Reckitt Benckiser (UK) LIMITED Apparatus for dispersing a volatile composition
US6557501B2 (en) 2001-08-02 2003-05-06 Aos Holding Company Water heater having flue damper with airflow apparatus
US7056370B2 (en) 2002-06-20 2006-06-06 Sharper Image Corporation Electrode self-cleaning mechanism for air conditioner devices
US6919698B2 (en) * 2003-01-28 2005-07-19 Kronos Advanced Technologies, Inc. Electrostatic fluid accelerator for and method of controlling a fluid flow
US6727657B2 (en) 2002-07-03 2004-04-27 Kronos Advanced Technologies, Inc. Electrostatic fluid accelerator for and a method of controlling fluid flow
US6963479B2 (en) 2002-06-21 2005-11-08 Kronos Advanced Technologies, Inc. Method of and apparatus for electrostatic fluid acceleration control of a fluid flow
US6937455B2 (en) * 2002-07-03 2005-08-30 Kronos Advanced Technologies, Inc. Spark management method and device
EP1537591B1 (en) * 2002-06-21 2012-09-12 Tessera, Inc. Method of handling a fluid and a device therefor.
US7122070B1 (en) 2002-06-21 2006-10-17 Kronos Advanced Technologies, Inc. Method of and apparatus for electrostatic fluid acceleration control of a fluid flow
US6664741B1 (en) 2002-06-21 2003-12-16 Igor A. Krichtafovitch Method of and apparatus for electrostatic fluid acceleration control of a fluid flow
US7150780B2 (en) 2004-01-08 2006-12-19 Kronos Advanced Technology, Inc. Electrostatic air cleaning device
DE10254202B4 (de) * 2002-11-20 2006-05-18 Siemens Ag Vorrichtung und Verfahren zum Erkennen der Sitzbelegung in einem Fahrzeug
US6984987B2 (en) 2003-06-12 2006-01-10 Sharper Image Corporation Electro-kinetic air transporter and conditioner devices with enhanced arching detection and suppression features
US7724492B2 (en) 2003-09-05 2010-05-25 Tessera, Inc. Emitter electrode having a strip shape
US7906080B1 (en) 2003-09-05 2011-03-15 Sharper Image Acquisition Llc Air treatment apparatus having a liquid holder and a bipolar ionization device
US7767169B2 (en) 2003-12-11 2010-08-03 Sharper Image Acquisition Llc Electro-kinetic air transporter-conditioner system and method to oxidize volatile organic compounds
US7553353B2 (en) * 2004-02-11 2009-06-30 Jean-Pierre Lepage System for treating contaminated gas
US20060016333A1 (en) 2004-07-23 2006-01-26 Sharper Image Corporation Air conditioner device with removable driver electrodes
US7182805B2 (en) * 2004-11-30 2007-02-27 Ranco Incorporated Of Delaware Corona-discharge air mover and purifier for packaged terminal and room air conditioners
US7226496B2 (en) * 2004-11-30 2007-06-05 Ranco Incorporated Of Delaware Spot ventilators and method for spot ventilating bathrooms, kitchens and closets
US20060113398A1 (en) * 2004-11-30 2006-06-01 Ranco Incorporated Of Delaware Temperature control with induced airflow
US7417553B2 (en) * 2004-11-30 2008-08-26 Young Scott G Surface mount or low profile hazardous condition detector
US20060112955A1 (en) * 2004-11-30 2006-06-01 Ranco Incorporated Of Delaware Corona-discharge air mover and purifier for fireplace and hearth
US7226497B2 (en) * 2004-11-30 2007-06-05 Ranco Incorporated Of Delaware Fanless building ventilator
US7311756B2 (en) * 2004-11-30 2007-12-25 Ranco Incorporated Of Delaware Fanless indoor air quality treatment
WO2006107390A2 (en) 2005-04-04 2006-10-12 Kronos Advanced Technologies, Inc. An electrostatic fluid accelerator for and method of controlling a fluid flow
WO2006137966A1 (en) * 2005-06-16 2006-12-28 Washington Savannah River Company, Llc High volume, multiple use, portable precipitator
US7833322B2 (en) 2006-02-28 2010-11-16 Sharper Image Acquisition Llc Air treatment apparatus having a voltage control device responsive to current sensing
US7361207B1 (en) * 2007-02-28 2008-04-22 Corning Incorporated System and method for electrostatically depositing aerosol particles
US7655928B2 (en) * 2007-03-29 2010-02-02 Varian Semiconductor Equipment Associates, Inc. Ion acceleration column connection mechanism with integrated shielding electrode and related methods
US20090155090A1 (en) * 2007-12-18 2009-06-18 Schlitz Daniel J Auxiliary electrodes for enhanced electrostatic discharge
US20100051011A1 (en) * 2008-09-03 2010-03-04 Timothy Scott Shaffer Vent hood for a cooking appliance
US20110149252A1 (en) * 2009-12-21 2011-06-23 Matthew Keith Schwiebert Electrohydrodynamic Air Mover Performance
US8274228B2 (en) * 2009-12-24 2012-09-25 Intel Corporation Flow tube apparatus
US9005347B2 (en) 2011-09-09 2015-04-14 Fka Distributing Co., Llc Air purifier
US20140003964A1 (en) * 2012-05-29 2014-01-02 Tessera, Inc. Electrohydrodynamic (ehd) fluid mover with field blunting structures in flow channel for spatially selective suppression of ion generation
JP5766739B2 (ja) * 2013-04-04 2015-08-19 株式会社東芝 ディフューザ
EP3019798B1 (en) * 2014-09-16 2018-05-23 Huawei Technologies Co., Ltd. Method, device and system for cooling
CN106999952B (zh) * 2014-10-23 2018-11-09 欧洛斯空气技术股份公司 集尘器单元
JP6380680B2 (ja) 2015-08-19 2018-08-29 株式会社Soken イオン風送出装置
UA114067C2 (xx) * 2016-12-08 2017-04-10 Спосіб інактивації мікроорганізмів у повітрі та електричний стерилізатор

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2279586A (en) * 1939-02-04 1942-04-14 Slayter Electronic Corp Electric discharge system
US2765975A (en) * 1952-11-29 1956-10-09 Rca Corp Ionic wind generating duct
US4380720A (en) * 1979-11-20 1983-04-19 Fleck Carl M Apparatus for producing a directed flow of a gaseous medium utilizing the electric wind principle
GB8416715D0 (en) * 1984-06-30 1984-08-01 Merriman M Agricultural chemical mixing tank
AU595179B2 (en) * 1985-06-06 1990-03-29 Astra-Vent A.B. Ion-wind air transporting arrangement

Also Published As

Publication number Publication date
EP0343184B1 (en) 1991-12-11
JPH02502142A (ja) 1990-07-12
SE456204B (sv) 1988-09-12
US5077500A (en) 1991-12-31
FI893694A0 (fi) 1989-08-04
SE8700441L (fi) 1988-08-06
AU1295788A (en) 1988-08-24
BR8807350A (pt) 1990-03-01
ATE70389T1 (de) 1991-12-15
WO1988005972A1 (en) 1988-08-11
SE8700441D0 (sv) 1987-02-05
DE3866873D1 (de) 1992-01-23
EP0343184A1 (en) 1989-11-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI88762B (fi) Lufttransport-arrangemang
EP0277953B1 (en) An air transporting arrangement
SE458077B (sv) Anordning foer transport och ev samtidig rening av luft
NL7903796A (nl) Statische neutralisatieinrichting.
KR890003052B1 (ko) 띠형 전기발열장치
KR19990055592A (ko) 전기집진기
US4064548A (en) Means for improving ionization efficiency of high-voltage grid systems
EP0978861A1 (en) Encapsulated fuse
US3921037A (en) Moving web energized static eliminator and method
US20100065304A1 (en) Apparatus for Electrical Screening of a High-Voltage Bushing
KR0184124B1 (ko) 다중대전 현상건
US3328515A (en) Polymeric insulator with means for preventing burning due to leakage current and arcs
US3629486A (en) Gas-insulated busbar installation
US3887843A (en) Static eliminator
US3735198A (en) Electrostatic discharge devices with high temperature arc resistance
US4227233A (en) Corona discharge device for electrographic apparatus
WO2012002703A2 (ko) 이온클러스터 발생장치
US3470416A (en) Static eliminators
US4930137A (en) Inorganic triple point screen
JPH02129900A (ja) 除電装置
JPH0670956B2 (ja) 荷電ビ−ム用静電制御器
JPS5532435A (en) Dc machine
SU464085A1 (ru) Электродный блок синхротрона
CN86108281A (zh) 气体输送装置
SE9700508L (sv) Elektrisk högspänningsisolator

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
FA Application withdrawn

Owner name: ASTRA-VENT AB