FI87728C - Anordning foer att faesta en ledprotes - Google Patents

Anordning foer att faesta en ledprotes Download PDF

Info

Publication number
FI87728C
FI87728C FI862426A FI862426A FI87728C FI 87728 C FI87728 C FI 87728C FI 862426 A FI862426 A FI 862426A FI 862426 A FI862426 A FI 862426A FI 87728 C FI87728 C FI 87728C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
bone
prosthesis
tissue
pins
cement layer
Prior art date
Application number
FI862426A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI862426A0 (fi
FI87728B (fi
FI862426A (fi
Inventor
Lars Magnus Bruce
Ingrid Erna-Britt Bruce
Original Assignee
Idea Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from PCT/SE1984/000332 external-priority patent/WO1986002260A1/en
Application filed by Idea Ab filed Critical Idea Ab
Publication of FI862426A0 publication Critical patent/FI862426A0/fi
Publication of FI862426A publication Critical patent/FI862426A/fi
Publication of FI87728B publication Critical patent/FI87728B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87728C publication Critical patent/FI87728C/fi

Links

Landscapes

  • Prostheses (AREA)
  • Cable Accessories (AREA)
  • Laying Of Electric Cables Or Lines Outside (AREA)
  • Protection Of Pipes Against Damage, Friction, And Corrosion (AREA)
  • Materials For Medical Uses (AREA)

Description

5 87728 Järjestely nivelproteesin kiinnittämiseksi Anordning för att fästa en ledprotes
Esillä oleva keksintö koskee kiinnitystä parantavaa järjestelyä nivel-proteesien, varsinkin lonkkanivelproteesien, mutta myös olka-, polvi-, jalka- Ja sorminivelproteesien jne. kiinnittämiseksi. Erityisesti kek-10 sinnön kohteena on patenttivaatimuksen johdanto-osan mukainen Järjestely nivelproteesin kiinnittämiseksi.
Nivelproteesien leikkauksella tapahtuva kiinnittäminen kuuluu nykyään arkipäivään ortopedisessä kirurgiassa. Leikkaustekniikan yhteydessä 15 esiintulevat vaikeudet ovat yleensä kohtuullisia, mutta vakavampi ongelma on - paitsi infektiot ja verisuonitukokset - toisen tai molempien proteesiosien irtoaminen. Tavallisin nivelen korjaustoimenpide on nk. lonkkanivelen rekonstruktio. Vuonna 1981 tehtiin siten n. 5500 sellaista leikkausta Ruotsissa ja tavallisimmat syyt ovat niveltauti lonkka-20 nivelessä ja luun murtumasta aiheutuvat nivelvauriot ja muista syistä esim. reumaattisista sairaustiloista johtuvat epämuodostumat.
; Lonkkanivelten korjaustoimenpiteiden problematiikkaa on tutkittu keski tetysti viimeisten vuosikymmenten aikana ja sitä valaistiin esim. nk.
25 Konsensus-konferenssissa Tukholmassa 12.-14.5.1982. Eräässä Medicinska . Forskningsrädet'in antamassa Konsensus-lausumassa tämän konferenssin jälkeen lonkan nivelrikkojen plastiikassa suositellaan proteesien ja ; materiaalin valintana käytettäväksi metallia reisiluuosaan ja muovia lantio-osaan ja rutiinitoimenpiteenä proteesin kiinnittämiseksi suosi-30 teilaan käytettäväksi sementtiä. 1
Muista lähteistä selviää, että Msementillän tavallisimmin tarkoitetaan polymeerejä, joille suoritetaan polymerisointi in situ. Polymerisointi-lämpötila voi vaihdella riippuen käytetyistä komponenteista, mutta 35 ylittää usein merkittävästi lämpötilan 47°C, Joka on se lämpötilaraja, :.j.: josta luukudos voi selvitä ilman alkavia kudosvaurioita, josta seuraa ‘ : nk. kalvonmuodostus.
2 87728
Monet tutkijat (Rik Huiskis, Nijmegenin yliopiston ortopedinen laitos, E. Morscher, Baselin yliopiston ortopedisen kirurgian laitos, ym.) ovat sitä mieltä, että reisiluuosan proteesimateriaali on oltava ruostumaton teräs, koboltti, kromiseos tai titaani ja lantio-osan proteesiksi on 5 valittava muovi. Tämä yhdistelmä on edullinen, koska tuloksena on suhteellisen pieni kitka ja pieni kuluminen. Materiaalin valintaa ei määrää ainoastaan materiaalin mekaaniset ominaisuudet vaan sen pitää myös sopia kehon kudoksiin biologisesta näkökulmasta katsoen. Ruostumattomasta teräksestä on yhä enemmän luovuttu ja suurin kiinnostus on tänä 10 päivänä kohdistunut titaaniin, titaaniseoksiin ja koboltti-kromi-seok-siin. Titaani vaikuttaa olevan kudosystävällisin ja korroosiota vastustavin tähän asti kokeilluista metalleista ja titaanilla on se erinomainen ominaisuus, että sen vastustusvoima väsymistä vastaan on hyvä ja (tai mutta) se on suhteellisen joustavaa.
15
Lonkkanivelkuopan materiaaliksi tutkijat suosittelevat ensisijaisesti polyetyleeniä, Delriiniä ja metyylimetakrylaattia. Korkean tiheyden omaavaa polyetyleeniä käytetään suuressa laajuudessa lonkkanivelkuop-piin, koska sen kitka- ja kulumisominaisuudet ovat erinomaiset yhdessä 20 edellä mainittujen metallien kanssa ja koska kulumishiukkaset ärsyttävät kudoksia minimaalisesti. Delrilni, joka on tullut käyttöön viime aikoina, on kovempaa kuin polyetyleeni eikä sillä liene mitään etuja viimeksi mainittuun materiaaliin nähden. Muista mahdollisista materiaaleista mainittakoon keraamiset materiaalit, jotka ovat hyvin kudosystä-25 vällisiä. Tämä materiaali kykenee vastustamaan korroosiota, mutta sitä pidetään epäluotettavana mekaanisesta näkökulmasta ja se voi aiheuttaa ärtymystä ja infektioita, koska keramlikkamateriaalin pinnoilta irtoaa pieniä osia.
!..1 30 Proteesiosien kiinnittämiseksi ja varsinkin reisiluun proteesiosaan käytetään sementtiä, jonka tehtävänä on täyttää koko proteesin ja luun ‘ · seinämän sisäpuolen välinen tila ja jakaa kuormitus niin suurelle osaa : : luuta kuin mahdollista. Tähän asti käytetyt sementtimateriaalit (muo viliima) sitoutuvat hyvin metalliin, mutta niillä ei ole taipumusta 35 ylläpitää kemiallista sidosta luukudosten yhteydessä. Sementin pää- 3 87728 asiallisena tehtävänä on siksi stabilisoivan täytteen muodostaminen proteesin ja luun välille.
Vaikka nivelkuoppien ja varrella varustettujen nivelpallojen pro-5 teesimateriaalit on kehitetty hyvin ja antavat tyydyttävät tulokset nivelkuopan ja nivelpallon välistä kitkaa ajatellen ja vaikka voidaan valita materiaaleja, joiden elastiset omiaisuudet ovat sopivat, vakavaksi ongelmaksi jää vielä se, että ydinkanavan ja siihen kiinnitetyn reisiluuosan proteesin varren välille syntyy mikroliikkeitä reisiluu-10 osan proteesissa nivelpalloon kohdistuneiden kuormitusten takia kehon painon ja liikkeen johdosta ja siitä syystä, että varsi ei ole riittävän stabiilisti kiinnitetty ydinkanavassa olevan luukudoksen suhteen. Nämä mikroliikkeet, jotka ovat merkittävimmät varren ylä- ja alapäiden välillä, johtavat valitettavasti aivan liian usein siihen, että varsi 15 irtoaa ja tekee täten uudelleenleikkauksen välttämättömäksi.
Esillä olevan keksinnön kohteena on saada aikaan järjestely, jonka avulla saadaan varma ja pysyvä mainitunlaisten proteesiosien kiinnitys, jotka on tehty materiaalista, joiden kudosystävälllset ja mekaaniset 20 ominaisuudet on hyvät luukudoksen yhteydessä ilman, että ei-toivottuja ominaisuuksia syntyy.
: Nämä tarkoitukset on nyt saavutettu sillä, että keksinnön tunnusmerkit on patenttivaatimuksessa esitetyt.
25 : Keksintöä kuvataan lähemmin seuraavassa oheiseen piirustukseen viita- ten, jossa esitetään pituusleikkauksena nivelkuoppaproteesi ja siihen kuuluva reisiluuproteesi, jotka on kiinnitetty reisiluuhun keksinnön . . mukaisella järjestelyllä.
;. ’ 30
Piirustuksissa esitetty nivelkuoppaproteesi koostuu kulhonmuotoisesta ‘ - pääosasta 1 ja kulhon koveraan puoleen sovitetusta kerroksesta 2, joka muodostaa nivelkuoppaproteesin nivelpinnan. Kupin pääosa 1 on ensisijaisesti valmistettu muotopuristamalla metallipulverista ja sintraamal-i' . 35 la metallipulveri tunnetuilla pulverinmuovaus-, muotopuristus- ja sint- rausmenetelmillä siten, että sen koverassa puolessa on huokosia hyvän 4 87728 liitoksen aikaansaamiseksi kerrokseen 2. Kuoppaosa 1 valmistetaan ensisijaisesti niin, että myös sen lantioluuta B vasten tarkoitettu kupera yläpuoli on huokoinen tai karkea, jolloin luukudos kasvaa pintaan kiinni paremmin.
5
Kerros 2 asetetaan ensisijaisesti niin, että kuoppaosa 1 saatetaan ruiskupuristusvälineeseen, jonka avulla kerros 2 ruiskupuristetaan nivelpallon mallia vasten niin, että saadaan hyvä kuopan nivelpinnan kalibrointi nivelpalloa vasten, jonka kanssa sen on tarkoitus yhteis-10 toimia. Kerroksen 2 materiaaliksi valitaan ensisijaisesti joku alustavasti mainituista muoveista tai joku muu kudosystävällinen muovi, jonka elastisuus ja paksuus ovat sopivat niiden kuormitusten jakamiseksi, joita yleensä esiintyy lantionivelessä. Sopivia muoveja ovat esim. polyetyleeni-, delriini- ja metyylimetakrylaatti-tyyppiset muovit.
15 Muovien sijasta on mahdollista valita sopiva emali tai keramiikka.
Nivelkuoppaosa 1 voidaan kiinnittää lantioluuhun esim. tappien ja ruuvien avulla menetelmällä, joka on tunnettu muovisten kuoppaproteesien kiinnitysten yhteydestä, mutta ensisijaisesti kuoppaosa 1 kiinnitetään 20 useiden kuoppaosan 1 kuperasta puolesta ulkonevien, väkäsillä varustettujen, kudosystävällisestä metallista olevien nastojen 3 välityksellä.
Ensisijaisesti reisiluuosan proteesi 5 valmistetaan samalla tavalla ja samasta materiaalityypistä kuin nivelkuoppaosa 1. Valmistamalla protee-·.: 25 siosa 5 muovaamalla, puristamalla ja sintraamalla sopivan hiukkaskoon - -'· omaavasta metallipulverista saadaan sopivan huokoinen tai karkea pinta .·.·. sen tyyppisen sementin sitomiseksi, jota yleensä käytetään proteesivar- sien kiinnittämiseksi luihin. Reisiluuosan proteesi voidaan kuitenkin . . valmistaa myös tavanomaisella tavalla, jolloin myös tässä tapauksessa 30 varsiosan pinnan pitää olla riittävän huokoinen tai karkea hyvän tarttumisen saamiseksi siihen sementtimateriaaliin nähden, joka valitaan ' : luuhun sisäänsementoimiseksi.
Proteesiosan 5 valmistuksen jälkeen tämä asetetaan ruiskupurlstustyöka-35 luun, jonka avulla nivelpalloon 6 levitetään kerros 7 sellaisesta materiaalista, joka antaa sileän liukkaan nivelpinnan, joka on samantapai- s 87728 nen kuin nivelkuoppaproteesissa 1,2 oleva nivelpinta. Nivelpallolle ruiskupuristettava materiaali valitaan nivelkuoppaan ruiskupuristettu materiaali huomioon ottaen niin, että saavutetaan paras mahdollinen yhdistelmä sekä nivelkuopan ja nivelpallon välistä kitkaa että elasti-5 suutta ajatellen esim. muovi muovia vastaan, emali muovia vastaan tai keramiikka muovia vastaan. Ruiskupuristamalla kerros 7 nivelkuopan mallia vasten ja päinvastoin saadaan hyvin tarkka sovitus nivelkuopan ja nivelpallon välille. Käyttämällä tätä muotoilutekniikkaa sekä nivel-pallon että nivelkuopan yhteydessä voidaan tähän asti käytettyä hyvin 10 kallista hienotyöstöä ja kiillotusta vähentää tai ne voidaan kokonaan eliminoida.
Sen nivelpintayhdistelmän tapauksessa, jossa muovi asetettiin metallia vasten on kuitenkin myös mahdollista levittää metallikerros nivelpallon 15 päälle metallin höyrystyksellä tai mahdollisesti elektrolyyttisellä tai sähkökemiallisella metallin lisäyksellä. Nämä menetelmät tekevät kuitenkin yleensä tarkemmat valmistusmenetelmät tarpeelliseksi sen nivel-pallopinnan tapauksessa, jonka päälle kerros 7 levitetään, koska on vaikeampi saada aikaan haluttu tarkka muoto- ja mittakaiibrointi metal-20 Iin levittämisen yhteydessä kuin ruiskupuristamalla ruiskupuristettavaa materiaalia. Painotetaan, että kuvatun menetelmän olennainen etu on, että tarkkuusvaatimuksia voidaan vähentää niiden proteesiosien valmistusten yhteydessä, joiden päälle nivelpinnat on tarkoitus muotoilla levittämällä materiaalikerros.
·.' 25
Proteesiosien 5 varsien 8 kiinnittämiseksi reisiluuhun käytetään osittain sitä hyväksi koettua tekniikkaa, jossa varsi muurataan sementtiin 9, joka täyttää koko varren 8 ja luuseinän 10 välisen tilan. Kuten . . selityksen johdannosta ilmenee tämä mentelmä ei kuitenkaan anna täysin tyydyttävää tulosta, koska sementin ja luukudoksen välinen irtoaminen on ongelma. Keksinnön mukaisesti sementointia siksi täydennetään kiin-: nittämällä sementtiaine luukudokseen metallista materiaalia olevan elementin välityksellä, joka on kudosystävällinen ja sallii luukudoksen kiinnikasvamisen elementtiin ja joka on "sementtiystävällistä" niin, 35 että tavanomainen sementtiaine, jota käytetään, sitoutuu elementteihin.
« 37728
Keksinnön mukaisesti kiinnittävänä metallielementtinä käytetään ensisijaisesti väkäsillä varustettuja nastoja 11, jotka ovat samantapaisia kuin ne nastat 3, jolta käytettiin nivelkuopan kiinnittämiseen lantio-luuhun. Väkäsillä varustetut nastat voidaan lisätä luukudokseen esim.
5 työntämällä ne sisään ydinkanavan sisäpuolelta asetuselimen avulla tai puristamalla ne sisään millä tahansa tarkoitukseen sopivalla työkalulla. Nastojen kiinnitys suoritetaan ennen proteesivarren sisäänasetta-mista ja ennen tämän sisään sementointia ydinkanavaan. Nastojen pitää ainoastaan tunkeutua luukudokseen eikä niiden tietenkään tule ulottua 10 luun seinämän läpi, mutta sitä vastoin ydinkanavan sisäpuolella olevilla nastoilla pitää olla riittävän suuret kosketuspinnat, kosketus-päät tai ulkonemat sementtiaineen hyvän kiinnityksen saamiseksi.
Väkäsillä varustettujen nastojen sijasta, jotka ovat edullisia, voidaan 15 käyttää metalliruuveja, jotka mahdollisesti voidaan ruuvata sisään ulkoa niin, että ne ulottuvat ydinkanavan onteloon sisällytettäväksi sementtiaineeseen ja siihen kiinnittämiseksi.
Vaihtoehtona enemmän tai vähemmän yksinkertaisille nastoille voidaan 20 käyttää nastoja, jotka on varustettu metallilevyillä tai -liuskoilla, joihin sementtiaine, jota käytetään varren sisäänsementointiin, kiin-nittyy.
Saattaa olla edullista käyttää nastoja, ruuveja tai vastaavia, Joissa : 25 on huokoiset pinnat sementtimateriaaliin hyväksi tarttumiseksi ja luu- . kudoksen stabiiliksi yhteenkasvamiseksi nastoihin, ruuveihin, jne.
On edullista muodostaa metallielementit 11 niin, että sementtiaine 9 ei . . ainoastaan kiinnity metallielementteihin vaan myös muodostaa muotosido- 30 tun tartunnan näiden osien kanssa, jotka sisällytetään sementtiin.
Riittävän suurta määrää suhteellisen pieniä nastoja, ruuveja, jne. on : : : käytettävä varsinkin proteesivarsien alemman pään ja kaulaosan alueella : niin, että saadaan tarpeeksi monta kiinnityspistettä sementin ja luu- seinän välisen lukituksen tehokkaaksi muodostamiseksi.
35 7 87728 Käyttämällä nastojen, naulojen, jne. tiettyä keskitystä rengasmaisissa alueissa ydinkanavan yläosassa lähinnä nivelpalloa ja varren alemmassa päässä voidaan liitosta keskittää näihin alueisiin ja sellaisen metallisen keskitystenkään käyttö voidaan mahdollisesti tehdä tarpeettomak-5 si, joka tavanomaisten menetelmien yhteydessä usein asetetaan varrelle varsinkin sen alempaan päähän.
Tällaisten kiinnityspisteiden lukumäärä on kuitenkin valittava ottamalla huomioon se, että uudelleenleikkaus saattaa tulla välttämättömäksi 10 varmasta kiinnityksestä huolimatta. Uudelleen leikkauksessa kiinnitys-pisteet on tietysti irrotettava, jotta proteesin poistaminen olisi mahdollista, mikä puoltaa sitä, että kiinnityspisteitä pitäisi olla niin vähän kuin mahdollista. Uudelleen leikkauksen yhteydessä saattaa tulla tarpeelliseksi porata liitokset ulkopäin nastojen irrottamiseksi 15 tai irrottamalla ne muulla tavalla. Kiinnityspisteiden irrotus tulee tietysti yksinkertaisemmaksi mitä vähemmän niitä on. Jos nastat porataan ulos, reikien ei pidä olla sen isompia kuin että ne uudelleen leikkauksen jälkeen kasvavat umpeen.
20 Kuten edellä on annettu ymmärtää käytetään usein ohjaus- tai keskitys -elintä reisiluuproteesin varren ulommassa (alemmassa) päässä varren pitämiseksi (keskittämiseksi) mahdollisimman oikeassa asemassa kiin-nisementoinnin aikana.
; 25 Sen idean toteuttamiseksi, että proteesi stabilisoidaan ydinkanavan keksinnön mukaisesti ehdotetaan siksi, että ohjaus- tai keskityselin ainakin proteesivarren alapäässä kiinnitetään hakojen, nastojen tai vastaavien avulla, jotka tunkeutuvat luuseinämään ja muodostuu titaanista tai titaaniin perustuvasta kudosystävällisestä aineesta, ... 30 mikä sallii luukudoksen kiinnikasvamisen nastoihin tai vastaaviin.
On mahdollista eri tavoilla saada aikaan sellainen kiinnikasvamiseen takoitettujen nastojen tai muiden sellaisten elimien tunkeutuminen, jotka ovat kiinnittyneet tai jotka kiinnitetään edellä kuvatun tapai-. . 35 seen ohjaus- tai keskityselimeen tai jopa itse proteesivarteen.
8 87728
Eräs keino on leikata sisään nastat ulkoapäin luuseinämään ja kiinnittää nastat varteen. Toinen tapa on kiinnittää rengas nastoilla tai nastojen kehällä luuhun ennen proteesin sisäänviemlstä niin, että pro-teesivarsi sitten voidaan viedä sisään renkaaseen tai kehään ja sovit-5 tamalla se siihen hyvin stabiilin kiinnityksen saamiseksi ilman kiin-nisementointia. Vielä eräänä menetelmänä, vaikka se ei kliinisten tulosten perusteella vaikuta lupaavalta, ehdotetaan keksinnön mukaisesti sellaisen nastoilla varustetun laajennettavan rengasmuotoisen elimen 12 käyttämistä, joka on ulkoapäin laajennettava ja jonka suoritusmuoto on 10 esim. piirustuksessa suurin piirtein esitetyn tapainen.
Esitetty rengasmuotoinen elin 12 on laajennettavissa pultilla 13, joka kierteitetyllä pääteosalla 13' tarttuu kahteen sisäisesti kierteitet-tyyn laajennuslevyyn 14 varren 8 pääteosaan järjestetyn laajennettavan 15 sisäohjausrenkaan 15 molemmille puolille, josta joukko nastoja ulottuu säteittäisesti ulospäin niin, että ne voivat tunkeutua luuseinämään 10 pulttia 13 pyörittämällä. Pultti ulottuu varren 8 läpi poratun kanavan läpi pisteeseen, joka on varren ylemmässä päätyosassa, joka sijaitsee etäisyydellä ja sivuttaisesti siirtyneenä nivelpallosta 6. Pultilla 13 20 on ylemmässä päässään elin 17, joka sallii tarttumisen työkaluun (ei esitetty).
Laajennuslevyjen 14 siirtämiseksi toisiaan vasten elimen 15 laajentamiseksi toisessa levyssä on vasen-kierteitys ja toisessa oikea-kierteitys 25 ja pultin kierteitys koostuu vasen-kierteisestä ja oikea-kierteisestä osasta, ts. levyt 14 ja pultti 13 toimivat kiristysruuvilaitteena esi-tetyssä esimerkissä.
. . Piirustuksessa esitetyn laajennuslaitteen 12 sijasta voidaan mitä vain ... 30 muuta tekniikasta tunnettua ja tarkoitukseen sopivaa laajennettavaa laitetta käyttää sillä edellytyksellä, että se kuvatulla tavalla stabilisoi varren 8 laajentamalla niin, että nasta tunkeutuu luuseinään ja/tai laajentamalla niin, että se on ydinkanavan sisäpuolta vasten ja tukeutuu siihen.
35 9 87728
Sylinterimäisen renkaan muotoisen elimen 15 on oltava kudosystävälli-sestä materiaalista kuten titaanista tai titaaniin perustuvasta materiaalista tai kudosystävällisestä muovista. Sopivalla materiaalivalinnalla ja muotoiluilla on mahdollista saavuttaa tietty elastisuus laajen-5 nettavan elimen 12 (15) pakottamiseksi liittymään ydinkanavan ontelo- t muotoon tinkimättä tärinän eliminoimisesta tai ainakaan proteesivarren tärinän vähentämisestä ydinkanavan ontelossa.
Erityisesti on huomattava, että laajennettava rengasmuotoinen elin ja 10 proteesivarsi voidaan järjestää niin, että proteesivarsi voidaan tuoda rengasmaiseen elimeen tämän laajentamisen jälkeen ydinkanavaan ennen proteesin asettamista paikoilleen. Tässä tapauksessa proteesivarsi ei tarvitse kanavaa ja pultteja 13, mutta tarvitaan työkalu, joka voidaan viedä sisään luun läpi tai luun päästä elimen laajentamiseksi.
15
On huomattava, että keksintö havainnollistetaan ainoastaan kaaviolli-sesti piirustuksessa, jossa esim. sementtikerroksen 9 paksuudet ja nivelpinnoilla muodostetut kerrokset 2 ja 7 on valittu lähinnä havainnointia selventävässä tarkoituksessa ja tämä koskee myös kiinnitysele-20 metteinä toimivia nastoja.
Kerrospaksuudet ja varsinkin kiinnityselementtien geometriset muodot voivat vaihdella ja monet kiinnityselementtien muodon muunnelmat ovat mahdollisia. Kiinnityselementeissä voi myös käyttää monia materiaali-25 yhdistelmiä. On esim. mahdollista valmistaa kiinnityselementit teräk-• sestä tai muusta halvasta aineesta ja päällystää pinta biologiselta näkökannalta sopivammalla aineella, ensisijaisesti puhtaalla titaanilla tai titaaniin perustuvalla materiaalilla, joka on erittäin kudosystä-_· * vällistä ja muutoin biologisesti hyväksyttävää.
30
On kuitenkin painotettava, että reisiluuproteesia ei tarvitse muodostaa kokonaisuudessaan titaanista. Päinvastoin, sellainen suoritusmuoto on edullinen, joka koostuu esimerkiksi teräksisestä ytimestä, johon on saatettu titaanimetallipäällystys. Myös kaikki metalliset kiinnitysele-35 mentit koostuvat ensisijaisesti esim. teräsytimestä, jossa on titaani-päällystys edellä olevan selityksen mukaisesti. Lisäksi on huomattava, 10 87728 että keksinnön mukainen nivelproteesi voidaan valmistaa myös muihin niveliin kuin reisiluuniveliin, polviniveliin, olkaniveliin, jne. ja että esitettyjen kiinnityselimien lisäksi voidaan käyttää metalliruuve-ja, jotka on päällystetty titaania olevalla pintakerroksella. Teräs-5 ruuvit, joissa on titaanikerros, ovat yhtä kudosystävällisiä kuin ti-taaniruuvit, mutta ovat halvempia ja sitäpaitsi sopiva elastisuus saavutetaan helpommin kun materiaaliyhdistelmä on teräs/titaanipintaker-ros. Sellaisia ruuveja voidaan myös käyttää luiden yhteen kiinnityksessä monimutkaisten luumurtumien yhteydessä tai luun vahvistamiseksi, 10 johon nivelproteesi asetetaan.
Keksintö ei myöskään ole rajoitettu kuvattuun tapaan asettaa metallisia kiinnityselementtejä ennen proteesivarren 8 sisäänsementointia. On nimittäin mahdollista ruuvata tai saattaa kiinnityselementti sisään 15 ulkopäin luun läpi ja sisään sementtiaineeseen. Kiellettyjen jännitysten välttämiseksi on silloin käytettävä kiinnityselementtiä, joka on varustettu läpimenevillä rei'illä, joka päästää ulos paineenalaista sementtiä. Tämä asetusmenetelmä voidaan myös suorittaa sisäänsementoin-nin jälkeen, mutta ennen sementtiaineen kovetusta.
20

Claims (1)

  1. n 87728 Patenttivaatimus Järjestely nivelproteesin kiinnittämiseksi, jossa nivelproteesissa on * luukudokseen kiinnitettävä osa (1,8), jossa järjestelyssä mainitulla 5 osalla on rosoinen pinta ja tämän osan peittävä luusementtikerros (9), joka on kiinteästi kiinnitetty tähän osaan, tunnettu siitä, että järjestely lisäksi käsittää luusementtikerrosta varten kiinni-tyselementit (3,11), jotka muodostuvat kudosystävällisestä materiaalista tai ovat peitetyt kudosystävällisellä materiaalilla ja jotka ovat 10 osittain upotettuina mainittuun sementtikerrokseen ja mainittuun se-menttikerrokseen kiinteästi liitettyinä ja joissa on teräviä osia, kulmia, reunoja tai vastaavia, jotka työntyvät ulos kerroksesta ja tunkeutuvat luukudokseen. 12 87728 Anordning för fixering av en ledprotes, som har ett parti (1,8) som skall fixeras vid benvAvnad, vilken anordning har en skrovlig yta pA 5 nAmnda parti och ett skikt (9) av bencement som tAcker detta parti och Ar fast förankrat dArpA, kAnnetecknad därav, att anord-ningen vidare innefattar fixeringselement (3,11) för bencementskiktet vilka bestAr av eller Ar tAckta med vAvnadsvAnligt material och vilka Ar partiellt inbAddade i nAmnda cementskikt och fast förbundna dArmed 10 och har spetsiga partier, hörn, kanter eller liknande som framskjuter frän skiktet och intrAnger i benvävnaden.
FI862426A 1984-10-09 1986-06-06 Anordning foer att faesta en ledprotes FI87728C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
PCT/SE1984/000332 WO1986002260A1 (en) 1983-08-12 1984-10-09 Method and device for fixing a joint prosthesis
SE8400332 1984-10-09

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI862426A0 FI862426A0 (fi) 1986-06-06
FI862426A FI862426A (fi) 1986-06-06
FI87728B FI87728B (fi) 1992-11-13
FI87728C true FI87728C (fi) 1993-02-25

Family

ID=20354416

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI862426A FI87728C (fi) 1984-10-09 1986-06-06 Anordning foer att faesta en ledprotes

Country Status (3)

Country Link
JP (1) JPS62500634A (fi)
FI (1) FI87728C (fi)
NO (1) NO164455C (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2319462B1 (en) * 2009-10-30 2013-04-03 DePuy Products, Inc. Prosthesis with composite component

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2340546A1 (de) * 1973-08-10 1975-02-27 Pfaudler Werke Ag Metallisches implantat und verfahren zu seiner herstellung
US4011602A (en) * 1975-10-06 1977-03-15 Battelle Memorial Institute Porous expandable device for attachment to bone tissue
DE7615320U1 (de) * 1976-05-14 1979-02-08 Pfaudler-Werke Ag, 6830 Schwetzingen Medizinisches befestigungselement
EP0006414B1 (de) * 1978-06-29 1984-10-10 Osteo Ag Mit Kohlenstoffasern verstärkter Knochenzement
EP0013863A1 (de) * 1979-01-26 1980-08-06 Osteo Ag Zementfrei einsetzbare Schalenprothese, insbesondere für das Hüftgelenk

Also Published As

Publication number Publication date
FI862426A0 (fi) 1986-06-06
NO862308L (no) 1986-07-29
FI87728B (fi) 1992-11-13
NO164455B (no) 1990-07-02
JPS62500634A (ja) 1987-03-19
FI862426A (fi) 1986-06-06
NO862308D0 (no) 1986-06-09
JPH0526492B2 (fi) 1993-04-16
NO164455C (no) 1990-10-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK171104B1 (da) Indretning til fiksering af en hofteprotese
EP2579816B1 (en) Implant components and methods
EP3308747B1 (en) Method of manufacture of a prosthesis
US4491987A (en) Method of orthopedic implantation and implant product
US4659331A (en) Prosthesis interface surface and method of implanting
EP1290992A1 (en) Acetabular cup
JPH0236862A (ja) 関節人工器官のための関節ソケット部材
EP1890735B1 (en) Moulded article and mass and method for production thereof
US20030208280A1 (en) Wear resistant artificial joint
EP0502086A1 (en) Artificial hip-joint
AU2017303481B2 (en) Implant and joint implant
US5171288A (en) Femoral stem prosthesis with preapplied cement mantle
FI87728C (fi) Anordning foer att faesta en ledprotes
US20060089722A1 (en) Bone prosthesis with multilayer interface
EP0530323B2 (en) Femoral stem prosthesis
JP2818127B2 (ja) 人工関節置換術用の骨補強材
WO2023283304A1 (en) Medical implants including negative poisson's ratio materials
JPH04303443A (ja) 人工股関節
RU54769U1 (ru) Бесцементный эндопротез тазобедренного сустава
CZ21982U1 (cs) Modulární kloubní náhrada zápěstí

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: LANKA LIMITED

MM Patent lapsed

Owner name: LANKA LIMITED