FI86799C - Foerfarande foer framstaellning av skumbara blandningar - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av skumbara blandningar Download PDF

Info

Publication number
FI86799C
FI86799C FI860566A FI860566A FI86799C FI 86799 C FI86799 C FI 86799C FI 860566 A FI860566 A FI 860566A FI 860566 A FI860566 A FI 860566A FI 86799 C FI86799 C FI 86799C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
component
acid
water
process according
minutes
Prior art date
Application number
FI860566A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI86799B (fi
FI860566A (fi
FI860566A0 (fi
Inventor
Hirokazu Nishikawa
Junzou Yamashita
Hiroshi Kimura
Original Assignee
Takeda Chemical Industries Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from PCT/JP1985/000050 external-priority patent/WO1986004599A1/ja
Priority claimed from PCT/JP1985/000625 external-priority patent/WO1987003002A1/ja
Application filed by Takeda Chemical Industries Ltd filed Critical Takeda Chemical Industries Ltd
Publication of FI860566A0 publication Critical patent/FI860566A0/fi
Publication of FI860566A publication Critical patent/FI860566A/fi
Publication of FI86799B publication Critical patent/FI86799B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI86799C publication Critical patent/FI86799C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/0002Galenical forms characterised by the drug release technique; Application systems commanded by energy
    • A61K9/0007Effervescent
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01NPRESERVATION OF BODIES OF HUMANS OR ANIMALS OR PLANTS OR PARTS THEREOF; BIOCIDES, e.g. AS DISINFECTANTS, AS PESTICIDES OR AS HERBICIDES; PEST REPELLANTS OR ATTRACTANTS; PLANT GROWTH REGULATORS
    • A01N25/00Biocides, pest repellants or attractants, or plant growth regulators, characterised by their forms, or by their non-active ingredients or by their methods of application, e.g. seed treatment or sequential application; Substances for reducing the noxious effect of the active ingredients to organisms other than pests
    • A01N25/16Foams
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L2/00Non-alcoholic beverages; Dry compositions or concentrates therefor; Their preparation
    • A23L2/40Effervescence-generating compositions

Description

1 86799
Menetelmä vaahtoutuvien seosten valmistamiseksi.
Förfarande för framställning av skumbara blandningar.
Tämä keksintö kohdistuu vaahtoaviin tai vaahtoutuviin seoksiin, joiden erinomaisena ominaisuutena on se, että ne hajoavat vaahtoutuen lyhyessä ajassa.
Alalla tunnetaan lukuisia menetelmiä vaahtoutuvien seosten valmistamiseksi, joista mainittakoon erityisesti ranskalaisessa patenttijulkaisussa no. 69 15360 (julkaistu numerolla 2 044 216) ja US patenttijulkaisussa 3 773 922 esitetyt menetelmät. Näissä patentoiduissa menetelmissä vaahtoutuvat komponentit, eli hiilihappoyhdiste ja hapan yhdiste, kostutetaan pienellä määrällä vettä tablettien saamiseksi lopullisina tuotteina.
Mainitussa ranskalaisen patenttijulkaisun mukaisessa menetelmässä jauhemainen emäskomponentti ja jauhemainen happokompo-nentti kostutetaan toisistaan erillään vedellä, sekoitetaan keskenään ja kuivataan. Tuloksena oleva kuiva seos tabletoi-daan lääkeaineen lisäämisen jälkeen vaahtoutuviksi tableteiksi.
Tällä menetelmällä on kuitenkin eräitä haittoja, esimerkiksi kostutetut partikkelit ovat erittäin hienoja. Lisäksi jauhe-suhde on liian korkea kostuttamis/kuivaamistoimenpiteiden jälkeen lisätystä lääkeaineesta johtuen. Nämä tekijät aiheuttavat monia haittoja, kuten esimerkiksi muottiin tarttumista ja muottikitkaa tabletointiprosessissa. Mikäli jauhesuhde on liian korkea (40 % tai sen yli), niin tabletointi on joskus mahdotonta, koska jauheseoksen juoksevuus on huonontunut siinä määrin, ettei jauheseosta virtaa ulos tabletointikoneen syöttö-suppilosta.
US patenttijulkaisussa no. 3 773 922 kuvatussa menetelmässä hiilihappoyhdiste, hapan yhdiste ja lääkeaine sekoitetaan, 2 86799 rakeistetaan ja kostutetaan, ja sitten tuloksena olevat rakeet tabletoidaan kuivaamisensa jälkeen vaahtoutuvien tablettien tuottamiseksi.
Tässä menetelmässä, jossa vettä lisätään 1 paino-% tai sen alle alkalibikarbonaatin määrästä, esiintyy samoin eräitä ongelmia. Kun lisätyn lääkeaineen ja sitruunahapon yhteismäärä ylittää lisätyn alkalibikarbonaatin määrän, niin tähän koko painomäärään lisätyn veden painosuhde on yhtä suuri kuin mainitussa ranskalaisessa patenttijulkaisussa kuvatussa menetelmässä (0,5 % tai vähemmän). Tämä tarkoittaa sitä, että ainoastaan erittäin hienoja partikkeleita saadaan tuotetuksi, kuten edellä esitetään; tabletointiprosessissa esiintyy adheesiota tai muottikitkaa, koska voitelevan aineen vaikutus on heikentynyt. Rakeiden saamiseksi vettä haihdutetaan eri määrinä happoa ja alkalia sisältävän seoksen suhteen; tämä edellyttää kuitenkin erikoisrakenteisia laitteita, joten tätä menetelmää ei suositella. Lisäksi vesihöyryllä kostuttaminen vaatii enemmän aikaa kuin kostuttaminen vettä lisäämällä, ja rakeiden kosteuspitoisuus on tällöin vaikeasti säädettävissä. Mainitussa US patenttijulkaisussa esitetyssä käytännön esimerkissä kuivaa sitruunahapon anhydridiä lisätään natriumbikarbonaatin kostuttamisen jälkeen. Tässä tapauksessa on vaikeata saada yhtenäinen seos; vasta sitten, kun kostutettu natriumbikarbonaatti on kostuttanut täydellisesti sitruunahapon anhydridin, hapon ja alkalin välinen reaktio etenee yhdenmukaisesti, koska sitä ennen vesi on jakautunut epätasaisesti sitruunahapon anhydridiin.
Tämän keksinnön puitteissa, sen jälkeen, kun nopeasti hajoavien, nopeasti vaahtoavien ja helposti valmistettavien vaahtoutuvien seosten valmistamista oli tutkittu, todettiin, että mainitut vaatimukset täyttävä vaahtoutuva seos voidaan valmistaa menetelmällä, jossa aktiivinen komponentti sekoitetaan hiilihappoyhdisteeseen tai happamaan yhdisteeseen, tai molempiin, ja sekoitetaan tämän jälkeen keskenään sen jälkeen, kun ne on kostutettu toisistaan erillään suurin piirtein 0, 5. . . 5 % 3 86799 vettä käyttäen, ja keksintöä täydellistettiin lisätutkimusten j älkeen.
Keksintö kohdistuu menetelmään aktiivisen komponentin sisältävän, vaahtoutuvan seoksen valmistamiseksi, jossa menetelmässä komponenttia A, joka on hiilihapon kiinteätä alkali- tai maa-alkalimetallisuolaa, komponenttia B, joka on kiinteätä ali-faattista karboksyylihappoa, ja komponenttia C, joka on C-vitamiinia, sekoitetaan keskenään. Keksinnölle on tunnusomaista, että menetelmässä komponentti C sekoitetaan komponenttiin B, ja komponentti A ja tuloksena oleva komponentti B sekoitetaan keskenään sen jälkeen, kun komponentti A ja tuloksena oleva komponentti B on kostutettu toisistaan erillään noin 0, 5. . . 5 prosentilla (paino/paino) vettä, jolloin komponentin A suhde komponenttiin B on noin 1: 1. . . 1: 2 ja komponentin C suhde komponentin A ja komponentin B yhteismäärään on noin 40 paino-% tai alle.
AIkalikomponenttina voidaan käyttää alkalimetallien karbonaatteja, alkalimetallien bikarbonaatteja, maa-alkalimetallien karbonaatteja, ja muita vastaavia yhdisteitä.
Alkalimetalleista ja maa-alkalimetalleista voidaan mainita esimerkiksi natrium ja kalium, jne. sekä kalsium, magnesium, barium, jne., vastaavasti.
Alkalimetallin karbonaattina voidaan käyttää natriumkarbonaattia, kaliumkarbonaattia, jne., natriumkarbonaatin ollessa erityisen edullinen. Alkalimetallin bikarbonaattina voidaan käyttää natriumbikarbonaattia, kaiiumbikarbonaattia, jne. , natriumbikarbonaatin ollessa erityisen edullinen. Maa-alkalimetallin suolana voidaan käyttää kalsiumkarbonaattia, magnesiumkarbonaattia, bariumkarbonaattia, jne. , kalsiumkarbonaatin ollessa erityisen edullinen.
Alkalikomponenttina voidaan käyttää mainittujen yhdisteiden seosta. Alkalikomponentin tulee olla kiinteätä ainetta, esi- 4 86799 4 merkiksi jauhemaista suolaa tai raemaista suolaa; raemaisten aineiden ollessa erityisen edullisia.
Tässä keksinnössä käytetyt alifaattiset karboksyylihapot, yk-siemäksiset, kaksiemäksiset, kolmiemäksiset, jne. , luetellaan jäljempänä. Nämä alifaattiset karboksyylihapot ovat yhdisteitä, joissa on 2...10 hiiliatomia, mieluiten 2...6 hiiliatomia. Yksiemäksisenä alifaattisena karboksyylihappona voidaan käyttää jääetikkaa, glykoli happoa, jne. Kaksi emäksisenä alifaattisena karboksyylihappona voidaan käyttää viinihappoa, fumaari-happoa, maleiinihappoa, malonihappoa, omenahappoa, meripihka-happoa, jne. Kolmiemäksisenä alifaattisena karboksyylihappona voidaan käyttää sitruunahapon anhydridiä, sitruunahappoa, isositruunahappoa, jne. Mainittujen yhdisteiden seosta voidaan käyttää alifaattisena karboksyylihappona.
Edellä mainituista alifaattisista karboksyylihapoista sitruuna-hapon anhydridi on erityisen edullinen. Kiinteänä alifaattisena karboksyylihappona voidaan käyttää jauhemaisia, tai raemai-sia, jne. happoja; erityisen edullinen on raemainen happo.
Komponentin A ja komponentin B välinen toivottava suhde on suurin piirtein 1: 1. . . 1: 2 (paino/paino) eli (w/w).
Aktiivisena komponenttina voidaan käyttää lääkeaineita kuten C-vitamiinia (L-askorbiinihappoa, natrium-L-askorbaattia, kal-sium-L-askorbaattia).
Kun aktiivisena komponenttina käytetään C-vitamiinia, niin sen toivottu suhde vaahtoutuviin komponentteihin (komponentti A ja komponentti B) on noin 40 paino-% tai sen alle.
Tässä keksinnössä käytettävät aktiiviset komponentit voivat olla jauhemaisia tai raemaisia, raemaisten ollessa erityisen edullisia.
5 86799
Aktiivisen komponentin lisäämisestä mainittakoon, että emäksinen aktiivinen komponentti suositellaan sekoitettavaksi alka-liseen komponenttiin (komponentti A). Hapan aktiivinen komponentti suositellaan sekoitettavaksi alifaattiseen karboksyyli-happoon (komponentti B). Neutraali aktiivinen komponentti voidaan sekoittaa komponenttiin A tai komponenttiin B tai molempiin.
Tässä keksinnössä saadut seokset voivat olla esimerkiksi tabletteina tai rakeina.
Seuraavassa kuvataan menetelmä vaahtoutuvan seoksen tuottamiseksi. Aktiivinen komponentti ja sideaine, mikäli tarpeen, lisätään alkalikomponenttiin (komponentti A). Tuloksena oleva seos kostutetaan vedellä, jota käytetään suurin piirtein 0. 5...5 % (w/w). Lisättävinä sideaineina voidaan käyttää poly- vinyylipyrrolidonia, dekstriiniä, dekstroosia, laktoosia, akaasiajauhetta, metyyliselluloosaa, hydroksipropyyli-metyyli -selluloosaa, jne.
Kostuttamiseen käytettävän veden suositeltava määrä on noin 1. . . 3 % (w/w), mieluiten noin 1. . . 2 % (w/w). Tarvittaessa veteen voidaan lisätä orgaanista liuotinta. Orgaanisena liuottimena voidaan käyttää etanolia, asetonia, jne. Tässä tapauksessa veden ja orgaanisen liuottimen välinen suositeltava suhde on noin 1: 1. . . 1: 4 (tilavuus/tilavuus ).
Veteen voidaan lisätä liuoksen aikaansaamiseksi väriaineita, makeutusaineita, jne. Väriaineina voidaan käyttää riboflavii-nia, synteettisiä väriaineita, kuten tartratsiinia ja sunset-yellow-keltaista, jne. Makeuttavana aineena voidaan käyttää sakariinia, aspartaamia, sokeria, jne.
Kostuttamismenetelmänä käytetään veden sumuttamista tai vähitellen pisaroittain lisäämistä, jolloin samanaikaisesti komponenttien seosta sekoitetaan sekoittajassa.
6 86799
Aktiivinen komponentti, tarvittaessa, sekä sideaine, myöskin tarvittaessa, lisätään kiinteään alifaattiseen karboksyylihappoon (komponentti B), ja tuloksena oleva seos kostutetaan vedellä, jota käytetään suurin piirtein 0,5...5 % (w/w).
Lisättävinä sideaineina voidaan samoin käyttää komponentin A kostuttamistoimenpiteessä käytettyjä sideaineita.
Kostuttamiseen käytettävän veden suositeltava määrä on noin 1. . . 3 % (w/w), mieluiten noin 1. . . 2 % (w/w).
Tarvittaessa orgaanista liuotinta voidaan lisätä veteen. Orgaanisina liuottimina voidaan samoin käyttää komponentin A kos-tuttamistoimenpiteessä käytettyjä orgaanisia liuottimia. Orgaanisen liuottimen suositeltava määrä on sama kuin kostuttamistoimenpi teessä.
Komponentti A ja komponentti B, joista joko toinen tai molemmat sisältävät nyt komponenttia C, sekoitetaan keskenään sen jälkeen, kun ne on kostutettu toisistaan erillään. Esimerkiksi niitä hämmennetään ja sekoitetaan sekoituslaitteessa, kuten "pystysuorassa rakeistimessa" (Vertical Granulator; Fuji Industries Co., Ltd., Japani) suurin piirtein 3...5 minuuttia. Tavallisesti tuloksena olevia rakeita käytetään välittömästi seuraavaan toimenpiteeseen; kuitenkin on edullista, että ne seulotaan siten, että ne menevät 8 mesh: in seulan (jap. teoll. standardi) läpi, mutta eivät mene 100 mesh: in seulan (jap. teoll. standardi) läpi.
Tuloksena olevat rakeet johdetaan sitten kuivausvaiheeseen. Niitä kuivataan esimerkiksi vakuumiuunissa noin 40...60 * C: n lämpötilassa ja noin 0. . . 5 mmHg: n paineessa suurin piirtein 8. . . 16 tuntia; tai niitä kuivataan pakotetun kuuman kaasun uunissa (konvektiouunissa) noin 40...60 ’ C: n lämpötilassa suurin piirtein 1. . . 3 tuntia.
7 86799
Kun tabletointiin tarkoitetut rakeet on valmistettu, niin happokomponentin ja alkalikomponentin sisältäviin vaahtoutu-viin rakeisiin voidaan lisätä laimennettua voitelevaa ainetta. Voiteleva aine voidaan laimentaa esimerkiksi happokomponentil-la, alkalikomponentilla, tai jäljempänä esitetyillä hajuste-aineilla tai sideaineella. Tässä tapauksessa voitelevan aineen tulisi olla dispergoitunut tasaisesti. Tämä siitä syystä, että suoraan vaahtoutuviin rakeisiin sekoitettu voiteleva aine on taipuvainen muodostamaan suuria pallomaisia rakeita staattisen sähköisyyden seurauksena. Toisin sanoen, kun itse voitelevan aineen rakeistuminen mainitussa toimenpiteessä estetään, niin voitelevan aineen tehokkuus saadaan paranemaan siten, että seos on helposti tabletoitavissa. Tämän lisäksi valmistettavien tablettien vaahtoutumiskykyä voidaan parantaa lisäämällä erillään rakeistettua aikalimetallin karbonaattia.
Tämän jälkeen mainituilla toimenpiteillä valmistetut kuivat rakeet tabletoidaan. Rakeisiin voidaan lisätä ennen tabletoin-tivaihetta, mikäli toivotaan, väriaineita, hajusteita, makeu-tusaineita, kuivaavia aineita, sideaineita, puristuksen aikana voitelevia aineita, jne.
Väriaineina voidaan käyttää riboflaviinia, tartratsiinia, sunset-yellow-keltaista, jne. Hajusteina voidaan käyttää appelsiini ölj yä, sitruunaöljyä, appelsiinijauhetta, sitruunajau-hetta, jne. Makeutusaineina voidaan käyttää sakariinia, aspar-taamia, sokeria, jne. Kuivausaineina voidaan käyttää natrium-glutamaattia, nukleiinihappoihin perustuvia kuivausaineita, meripihkahappoa, jauhettua bonitomassaa, jne.
Tabletointivaiheessa sideaineina voidaan käyttää polyvinyyli-pyrrolidonia, dekstriiniä, akaasiajauhetta, metyyliselluloo-saa, hydroksipropyylimetyyliselluloosaa, sokeria, jne.
Tabletointivaiheessa puristuksen aikana voitelevina aineina voidaan käyttää natriumstearaattia, natriumbentsoaattia, poly-etyleeniglykolia 4000, polyetyleeniglykolia 6000, jne.
8 86799
Tabletointi toteutetaan tavanomaista menetelmää käyttäen.
Mikäli vaahtoutuvan seoksen aktiivisena komponenttina on lääkeaine, niin tämän lääkeaineen tehokkaan annoksen sisältävää seosta voidaan antaa seuraavilla tavoilla: - seosta otetaan suuhun, sen annetaan vaahtoutua, sekä liueta tai suspendoitua, jonka jälkeen se nielaistaan (suun kautta tapahtuva antaminen) - seosta laitetaan veteen, sen annetaan vaahtoutua, sekä liueta tai suspendoitua; tuloksena oleva neste (liuos tai suspensio) annetaan suun kautta - seosta laitetaan veteen, sen annetaan vaahtoutua, sekä liueta tai suspendoitua, ja tuloksena oleva neste (liuos tai suspensio) annetaan ihon kautta (ihon kautta tapahtuva anta-minen) - seosta laitetaan kylpyammeessa olevaan kuumaan veteen, sen annetaan vaahtoutua sekä liueta tai suspendoitua; lääkeaine absorboituu ihon kautta - seosta (tablettina) laitetaan emättimeen, sen annetaan vaahtoutua, sekä liueta tai suspendoitua, jolloin lääkeaine absorboituu emättimessä.
Käytännön esimerkki: 1...2 vaahtoutuvaa tablettia, jotka si sältävät noin 500... 1000 mg askorbiinihappoa tablettia kohden, laitetaan suurin piirtein 60...200 millilitraan vettä, annetaan vaahtoutua ja liueta, ja tuloksena oleva liuos annetaan suun kautta.
Mikäli vaahtoutuvaa seosta käytetään rakeina, niin rakeita ei saada pelkästään helposti poistetuiksi kääreistään, vaan myöskään niiden tapauksessa ei koskaan esiinny epätoivottua adheesiota sen seurauksena, että hienot partikkelit tarttuvat kääreenä käytettävän kalvon kosketuspintaan. Näin ollen rakeita on helppo käsitellä. Tämä johtuu siitä, että rakeet ovat kool- 9 86799 taan yhdenmukaisia, niiden käsittäessä hyvin vähän hienoja partikkeleita.
Lisäksi ne ovat kooltaan riittävän suuria upotakseen ja vaah-toutuakseen hyvin, kun ne laitetaan veteen.
Koska seoksen rakeistamiseen tarvittavan veden määrä on näin alhainen, niin rakeet saadaan helposti kuivatuksi. Koska samankokoisia rakeita saadaan sekoittamalla kostutettu happokom-ponentti ja kostutettu aikalikomponentti keskenään, niin koon yhdenmukaistamisvaiheesta, joka on välttämätön tavanomaisissa rakeistamisprosesseissa ennen kuivausvaihetta, voidaan luopua. Lisäksi kuivaamisen jälkeen rakeiden koko saadaan helposti yhdenmukaistetuksi seulomalla, koska rakeet eivät tartu toinen toisiinsa. Näistä seikoista johtuen vaahtoutuva seos voidaan helposti rakeistaa teollisessa mitassa.
Tavanomaisissa menetelmissä happokomponentti ja alkalikompo-nentti tulisi vaivata, rakeistaa, kuivata ja yhdenmukaistaa toisistaan erillään vaahtoutuvien tablettien tuottamiseksi. Kuitenkin tässä menetelmässä nämä kaksi komponenttia voidaan sekoittaa toisiinsa ennen vaivaamis-, rakeis tamis-·, kuivaamis-ja yhdenmukaistamisvaiheita, eli vaiheiden lukumäärää voidaan alentaa.
Oheisella menetelmällä saadut rakeet sisältävät hyvin vähän hienoja partikkeleita. Näin ollen, koska voitelevaa ainetta tarvitaan pienempiä määriä, niin rakeet voidaan edullisesti tabletoida. Lisäksi tarttuminen ja muottikitka on vältettävissä.
Oheisella menetelmällä saatavat rakeet täyttävät vaahtoutuvil-le tableteille asetetut vaatimukset: ne hajoavat helposti vedessä ja pysyvät laskeutuneena pohjalle pitkiä ajanjaksoja.
Oheisessa menetelmässä tabletin kovuus saadaan vaikeuksitta suurin piirtein alueelle 2. . . 15 kg. Kovuuden mukaan kasvavaa 10 86799 hajoamisaikaa voidaan samoin säätää käyttötarkoituksen mukaan.
Oheisessa menetelmässä tabletin vaahtoavaa tilaa voidaan myös säätää: kun tabletin kovuus on 2. . . 4 kg, niin se muodostaa suuren määrän hienoa vaahtoa, joka hajoaa minuutissa; mikäli kovuus on 5 kg tai sen yli, niin tabletti muodostaa karkeampaa vaahtoa, jonka hajoamisaika on yli 1 minuutin.
Kun oheisella menetelmällä saatua, C-vitamiinia sisältävää 10 vaahtoutuvaa tablettia varastoidaan silikageelin kanssa kierrekorkilla varustetussa pullossa 1 kuukauden ajan 60 ’C:n lämpötilassa, niin näiden tablettien värissä, maussa, vaahtou-tumistilassa, vaahtoutumisajassa eikä C-vitamiinin pitoisuudessa todeta huomattavia muutoksia. Näin ollen oletetaan, että oheisella menetelmällä valmistettuja, C-vitamiinia sisältäviä vaahtoutuvia tabletteja voidaan säilyttää huoneen lämpötilassa vähintään 2... 3 vuotta edellä mainitussa pakkausmuodossa. C-vitamiini on erityisen taipuvainen menettämään värinsä, ja se on herkkä lämmölle ja kosteudelle, mutta se saadaan pysymään stabiilina mainitussa tabletissa.
Oheisen keksinnön mukaisesti valmistettuja seoksia voidaan käyttää tehokkaasti nopeasti hajoavina ja vaahtoutuvina, lääkeainetta, elintarviketta, maatalouskemikaalia tai eläinlääkettä sisältävinä valmisteina.
Oheista keksintöä havainnollistetaan seuraavassa esimerkkien avulla. Esitetyt prosenttiset osuudet ovat painoprosentteina paino/paino eli (w/w), mikäli toisin ei mainita.
Esimerkki 1 Tässä esimerkissä valmistettiin vaahtoutuvia tabletteja, joiden koostumus oli seuraava (koostumus A): 11 86799
Koostumus A
C-97x) 515,5 mg (500 mg C-vitamiinia) sitruunahapon anhydridi2> 300 mg natriumbikarbonaatti35 550 mg natriumsakariini 10 mg natriumbentsoaatti 50 mg yhteensä: 1425, 5 mg (tablettia kohden) x> C-97 ovat rakeita, jotka sisältävät L-askorbiinihappoa ja maissi tärkkelystä suhteessa 97 % (w/w) : 3 % (w/w), ja jotka on valmistettu japanilaisen patenttijulkaisun no. 403/1983 esimerkissä 1 esitetyllä tavalla. Näitä rakeita käytetään myös seuraavissa esimerkeissä 2. . . 4 sekä 7. a) Tässä käytettiin rakeistettua sitruunahapon anhydridiä, joka meni 40 mesh: in seulan (jap. teoll. standardi) läpi. Sitä käytetään samoin seuraavissa esimerkeissä 2...7.
35 Tässä käytettiin rakeistettua natriumbikarbonaattia, joka meni 40 mesh: in seulan (jts) läpi. Sitä käytetään samoin seuraavissa esimerkeissä 2. . . 7.
Tuotantomenetelmä (1) 5 g keltaista väriainetta "sunset yellow" liuotettiin veteen siten, että saatiin 100 ml värillistä vettä. 1,8 kg natriumbikarbonaattia sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, jonka jälkeen sitä sekoitettiin edelleen 5 minuuttia lisäten siihen samalla vähitellen 18 ml mainittua väri vettä. Tästä erillään 2, 062 kg vitamiinivalmistetta C-97 ja 1,2 kg jauhemaista sitruunahapon anhydridiä sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, ja sekoitettiin edelleen 5 minuuttia lisäten seokseen vähitellen 33 ml mainittua värivettä. Tuloksena olevia seoksia sekoitettiin keskenään 3 minuuttia. Tuloksena olevaa seosta kuivattiin vakuumiuunissa 40 ' C: n lämpötilassa ja 5 mmHg: n paineessa 16 tuntia vaahtoutuvien rakeiden tuottamiseksi.
i2 86799 (2) 1 kg natriumbikarbonaattia sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, ja sitä sekoitettiin edelleen 5 minuuttia lisäten siihen samanaikaisesti vähitellen 10 ml mainittua värivettä.
Tuloksena olevaa kostutettua ja värjättyä natriumbikarbonaattia kuivattiin vakuumiuunissa 40 * C: n lämpötilassa ja 5 mmHg: n paineessa 16 tuntia värillisen natriumbikarbonaatin tuottamiseksi.
(3) 400 g värillistä natriumbikarbonaattia, 40 g natriumsaka-riinijauhetta ja 200 g natriumbentsoaattia sekoitettiin ja seulottiin kolmasti 32 mesh: in seulalla (jts). 586 g tuloksena olevaa seosta ja 5000 g kohdassa (1) saatuja vaahtoutuvia rakeita yhdistettiin ja sekoitettiin keskenään pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 3 minuuttia huoneen lämpötilassa, suhteellisen kosteuden ollessa 50 %.
(4) Tabletointikoneena käytettiin laitetta Stokes-B2 (F.J. Stokes Corp., USA). Tabletointikoneen käsittämän tabletointi-levyn ympärille puhallettiin kuivaa komprimoitua ilmaa (22 'C, suhteellinen kosteus 10 %), jotta suhteellinen kosteus saataisiin pidetyksi arvossa 10 % survimen läheisyydessä. Kohdassa (3) saatu seos tabletoitiin nopeudella 14 rpm käyttäen kulmistaan pyöristettyä survinta.
Seuraavassa taulukossa esitetään tuloksena olevien vaahtoutu-vien tablettien halkaisija, paksuus, paino ja kovuus, sekä niiden vaahtoutumisaika, vaahtoutumistila, pH ja maku, kun ne liuotetaan 100 millilitraan vettä 24 ‘C: n lämpötilassa normaalipaineessa.
Halkai- Paksuus Paino Kovuus Vaahtou- Vaahtou- pH Maku sija (mm) (g) (kg) tumis- tumis- (mm) aika tila 15,10 6,01 1,457 5 1' 20" hyvä 5,62 makea
Esimerkki 2 86799 Tässä valmistettiin vaahtoutuvia tabletteja, joiden koostumus oli seuraava (koostumus B):
Koostumus B: C-97 515,5 mg (550 mg C-vitamiinia) sitruunahapon anhydridi 450 mg natriumbikarbonaatti 525 mg natriumsakariini 7, 5 mg
Cidercorton (hajuste) 22,5 mg natriumbentsoaatti 50 mg yhteensä: 1570, 5 mg (tablettia kohden)
Tuotantomenetelmä: (1) 5 g keltaista väriainetta "sunset yellow" liuotettiin veteen siten, että saatiin 100 ml värivettä. 1,5 kg natriumbikarbonaattia sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 500 rpm 5 minuuttia, ja sitä sekoitettiin edelleen 5 minuuttia lisäten siihen samalla vähitellen 15 ml mainittua väri vettä. Tästä erillään, 2, 062 kg vitamiinivalmistetta C-97 ja 1,8 kg sitruunahapon anhydridiä sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, ja niitä sekoitettiin edelleen 5 minuuttia lisäten niihin samalla vähitellen 38 ml mainittua värivettä. Nämä kaksi tuloksena olevaa seosta sekoitettiin keskenään ja sekoittamista jatkettiin 3 minuuttia.
Tuloksena olevaa seosta kuivattiin vakuumiuunissa 40 *C:n lämpötilassa ja 5 mmHg: n paineessa 16 tuntia vaahtoutuvien rakeiden tuottamiseksi.
(2) 1 kg natriumkarbonaattia sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, ja sitä sekoitettiin i4 86799 edelleen 5 minuuttia lisäten siihen samalla vähitellen 10 ml mainittua värivettä.
Tuloksena olevaa kostutettua ja värjättyä natriumbikarbonaattia kuivattiin vakuumiuunissa 40 ‘ C: n lämpötilassa ja 5 mmHg: n paineessa 16 tuntia värillisen natriumbikarbonaatin tuottamiseksi.
(3) 600 g värillistä natriumbikarbonaattia, 30 g natriumsaka- riinijauhetta, 200 g natriumbentsoaattijauhetta ja 90 g cidercorton-hajustetta sekoitettiin ja seulottiin kolmasti 32 mesh: in seulalla (jts). 920 g tuloksena olevaa seosta ja 5000 g kohdassa (1) saatuja vaahtoutuvia rakeita yhdistettiin ja sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 3 minuuttia, huoneen lämpötilassa, suhteellisen kosteuden ollessa 50 %.
(4) Käytetty tabletointikone oli Stokes-B2. Kuivaa kokoonpu- ristettua ilmaa (22 ' C, suhteellinen kosteus 10 %) puhallet tiin tabletointilevyn ympärille, jotta suhteellinen kosteus saataisiin pidetyksi arvossa 10 % survinpetin läheisyydessä.
Kohdassa (3) saatu seos tabletoitiin nopeudella 14 rpm käyttäen kulmistaan pyöristettyä survinta, jonka halkaisija oli 15 mm.
Seuraavassa taulukossa esitetään saatujen vaahtoutuvien tablettien halkaisija, paksuus, paino ja kovuus, sekä niiden vaahtoutumisaika, vaahtoutumistila, pH ja maku, kun ne liuotetaan 100 millilitraan vettä 24 *C: n lämpötilassa normaali pa! neessa.
Halkai- Paksuus Paino Kovuus Vaahtou- Vaahtou- pH Maku sija (mm) (g) (kg) tumis- tumis- (mm) aika tila 15, 15 6,11 1, 60 7 1' 10· hyvä 4,77 hei kosti hapan 86799
Esimerkki 3 Tässä valmistettiin vaahtoutuvia tabletteja, joiden koostumus oli seuraava (koostumus C):
Koostumus C: C-97 515, 5 mg (500 mg C-vitamiinia) sitruunahapon anhydridi 450 mg natriumbikarbonaatti 500 mg natriumsakariini 5 mg
Cidercorton (hajuste) 22,5 mg natriumbentsoaatti 50 mg yhteensä: 1543 mg (tablettia kohden)
Tuotantomenetelmä (1) 5 g keltaista väriainetta "sunset yellow" liuotettiin veteen siten, että saatiin 100 ml värivettä. 1,8 kg natriumbikarbonaattia sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, ja sitä sekoitettiin edelleen 5 minuuttia lisäten siihen samanaikaisesti vähitellen 18 ml mainittua värivettä.
Tästä erillään, 2,062 kg vitamiinivalmistetta C-97 ja 1,8 kg jauhemaista sitruunahapon anhydridiä sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, ja niitä sekoitettiin edelleen 5 minuuttia lisäten niihin samalla vähitellen 32 ml mainittua värivettä. Nämä kaksi tuloksena olevaa seosta yhdistettiin ja niitä sekoitettiin 3 minuuttia.
Tuloksena olevaa seosta kuivattiin vakuumiuunissa 40 'C:n lämpötilassa ja 5 mmHg: n paineessa 16 tuntia vaahtoutuvien rakeiden muodostamiseksi.
ie 86799 (2) 1 kg natriumbikarbonaattia sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, ja sitä sekoitettiin edelleen 5 minuuttia lisäten siihen samalla vähitellen 10 ml mainittua värivettä. Tuloksena olevaa kostutettua ja värjättyä natriumbikarbonaattia kuivattiin vakuumiuunissa 40 *C: n lämpötilassa ja 5 mmHg: n paineessa 16 tuntia värillisen natriumbikarbonaatin saamiseksi.
(3) 200 g kohdassa (2) saatua värillistä natriumbikarbonaattia, 20 g jauhemaista natriumsakariinia, 200 g jauhemaista natriumbentsoaattia ja 90 g jauhemaista hajustetta cidercorton sekoitettiin keskenään ja seulottiin kolmasti 32 mesh: in seulalla (jts). 451 g tuloksena olevaa seosta ja 5000 kohdassa (1) saatuja vaahtoutuvia rakeita yhdistettiin ja sekoitettiin keskenään pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 3 minuuttia huoneen lämpötilassa, suhteellisen kosteuden ollessa 50 %.
(4) Käytetty tabletointikone oli Stokes-B2. Kuivaa, kokoonpu- ristettua ilmaa (22 *C, suhteellinen kosteus 10 %) puhallet tiin koneen tabletointilevyn ympärille, jotta suhteellinen kosteus saataisiin pidetyksi arvossa 10 % survinpetin lähei syydessä. Kohdassa (3) saatu seos tabletoitiin nopeudella 14 rpm, käyttäen kulmistaan pyöristettyä survinta, jonka halkaisija oli 15 mm.
Seuraavassa taulukossa esitetään saatujen vaahtoavien tablettien halkaisija, paksuus, paino ja kovuus, sekä niiden vaah-toutumisaika, vaahtoutumistila, pH sekä maku, kun ne liuotetaan 100 millilitraan vettä 24 'C: n lämpötilassa normaalipaineessa.
Halkai- Paksuus Paino Kovuus Vaahtou- Vaahtou- pH Maku sija (mm) (g) (kg) tumis- tumis- (mm) aika tila 15, 12 6, 12 1,569 7 1' 25“ hyvä 4, 66 hapan
Esimerkki 4 17 86799 Tässä valmistetaan vaahtoutuvia tabletteja, joiden koostumus on seuraava (koostumus D):
Koostumus D: C-97 247 mg (240 mg C-vitamiinia) hienoksi jauhettu Aspiriini 400 mg sitruunahapon anhydridi 1200 mg natriumbikarbonaatti 1800 mg polyetyleeniglykoli 6000 20 mg natriumsakariini 10 mg natriumbentsoaatti 100 mg yhteensä: 3777 mg (tablettia kohden)
Tuotantomenetelmä (1) 1,8 kg natriumbikarbonaattia sekoitetaan pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, ja sitä sekoitettiin edelleen 5 minuuttia lisäten siihen samalla vähitellen 20 ml vettä.
(2) Tästä erillään 247 g tuotetta C-97, 400 g hienoksi jauhettua Aspiriinia, 1200 g sitruunahapon anhydridiä ja 20 g jauhemaista polyetyleeniglykolia sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, ja niitä sekoitettiin edelleen 5 minuuttia lisäten niihin samalla vähitellen 20 ml vettä. Tuloksena oleva seos yhdistettiin kohdassa (1) saatuun kostutettuun natriumbikarbonaattiin, ja sekoitettiin 3 minuuttia.
(3) Tuloksena olevaa seosta kuivattiin vakuumiuunissa 40*C:n lämpötilassa ja 5 mmHg:n paineessa 16 tuntia. 1 3,5 kg tätä seosta, joka oli ensin kuivattu ja sitten seulottu 32 mesh: in seulalla, 9,3 g jauhemaista natriumsaka- l8 8 6799 riinia ja 93 g jauhemaista natriumbentsoaattia sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 3 minuuttia. Tuloksena oleva seos tabletoitiin käyttäen tasaista survinta, jonka halkaisija on 25 mm, jolloin saatiin vaahtoutuvia tabletteja (halkaisija: noin 25 mm; paksuus: noin 6 mm; paino: 3800 mg/tabletti). Kun näitä tabletteja liuotettiin 100 milli-litraan vettä 16 *C:n lämpötilassa normaalipaineessa, niin niiden vaahtoutumisaika oli 1 minuutti 15 sekuntia.
Esimerkki 5 Tässä valmistettiin vaahtoutuvia tabletteja, joiden koostumus oli seuraava (koostumus G):
Koostumus G
Urheilujuoma Takeda1) 1300 mg
Sitruunahapon anhydridi 1300 mg natriumbikarbonaatti 500 mg natriumbentsoaatti 45 mg yhteensä: 3145 mg (tablettia kohden)
Vitamiineja ja mineraaleja sisältävä virvoitusjuoma, joka sisältää 13 grammassa seuraavat määrät vitamiineja ja mineraa-lej a: C-vitamiini : 500 mg niasiini : 13 mg fosforihappo: 49 mg Bi-vitamiini: 0, 8 mg natrium : 80 mg magnesium : 4 mg
Ba-vitamiini: 1,1 mg kalium : 78 mg kloridi : 106 mg
Tuotantomenetelmä (1) 130 g jauhemaista urheilujuomaa Takeda ja 130 g sitruuna- hapon anhydridiä sekoitettiin keskenään, ja seoksen päälle sumutettiin 3 ml vettä.
19 86799 (2) Tästä erillään, 1 ml vettä sumutettiin natriumbikarbonaatin 50 gramman päälle.
(3) Kohdissa (1) ja (2) saadut materiaalit sekoitettiin keskenään ja kuivattiin sitten pakotetun konvektion uunissa 50 ’C:n lämpötilassa 2 tuntia.
(4) 300 g kuivaa seosta ja 4,3 g jauhemaista natriumbentsoaat-tia sekoitettiin keskenään. Tuloksena oleva seos tabletoitiin käyttäen tasaista survinta, jonka halkaisija oli 20 mm (halkaisija: 20,12 mm; paksuus: 7,41 mm; paino: 3,15 g; kovuus: 6,5 kg). Kun näitä tabletteja liuotettiin 100 millilitraan vettä 25 'C:n lämpötilassa ja normaalipaineessa, niin niiden vaahtoutumisaika oli 1 minuutti ja 10 sekuntia.
Esimerkki 6 Tässä valmistettiin seuraavalla tavalla vaahtoutuvia tabletteja, joiden koostumus oli seuraava (koostumus I):
Koostumus I
L-askorbiinihappoa 300 mg SA-99 (huomautus) 795,4 mg (C-vitamiinia 700 mg)
Sitruunahapon anhydridiä 950 mg
Natriumbikarbonaattia 950 mg (3-laktoosia 574, 6 mg
Fumaarihappoa 250 mg
Natriumsakariinia 20 mg
Aspartaamia 10 mg
Cidercortonia (hajuste) 100 mg yhteensä: 3950 mg (tablettia kohden) (Huomautus): SA-99 on raemainen tuote, joka sisältää natrium-L-askorbaattia ja maissitärkkelystä 1: 99 % (w/w), ja joka on valmistettu japanilaisessa patenttihakemuksessa no. 57-59803 2„ 86799 esitetyn menetelmän "the method for producing granules by circulating granulation" (menetelmä rakeiden valmistamiseksi kierrätysrakeistuksena) mukaisesti.
Tuotantomenetelmä (1) 5 g keltaista väriainetta "sunset yellow" liuotettiin veteen siten, että saatiin 100 ml värivettä. 950 g natriumbikarbonaattia sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, ja sitä sekoitettiin edelleen 5 minuutin ajan lisäten siihen samalla vähitellen 30 ml mainittua värivettä. Tuloksena olevaan seokseen lisättiin 795,4 g tuotetta SA-99 ja sekoitettiin 10 minuuttia, sitten seokseen lisättiin* 374, 6 g β-laktoosia, sekoitettiin 5 minuuttia ja rakeistinta pyöritettiin.
Tästä erillään, 300 g tuotetta C-97 ja 950 g sitruunahapon anhydridiä sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, ja niitä sekoitettiin edelleen 5 minuuttia lisäten niihin samanaikaisesti vähitellen 15 ml mainittua värivettä. Tuloksena olevaan seokseen lisättiin värjätty ja kostutettu seos, joka käsitti natriumbikarbonaattia, tuotetta SA-99 ja β-laktoosia, ja saatua seosta sekoitettiin 3 minuuttia.
Tuloksena olevaa seosta kuivattiin vakuumiuunissa 40 ‘C:n lämpötilassa ja 5 mmHg: n paineessa 16 tuntia, jolloin saatiin vaahtoutuvia rakeita.
(2) 200 g β-laktoosia, 250 g fumaarihappoa, 20 g jauhemaista natriumsakariinia, 10 g aspartaamia ja 100 g cidercortonia (hajuste) sekoitettiin keskenään ja seulottiin 60 mesh:in seulalla (jts).
516 g tuloksena olevaa seosta ja 3000 g kohdassa (1) saatuja vaahtoavia rakeita yhdistettiin ja sekoitettiin pystysuorassa 2i 8 6 7 99 rakeistimessa nopeudella 600 rpm 3 minuutin ajan, huoneen lämpötilassa, suhteellisen kosteuden ollessa 50 %.
(3) Käytetty tabletointikone oli Kikusui No. 8 F-3 (Kikusui- tehdas, Japani). Kohdassa (2) saatu seos tabletoitiin nopeudella 14 rpm, käyttäen tavallista survinta, jonka halkaisija on 2 3 mm.
Seuraavassa taulukossa esitetään kohdassa (2) saatujen vaah-toutuvien tablettien halkaisija, paksuus, paino ja kovuus, sekä niiden vaahtoutumisaika, vaahtoutumistila, pH ja maku, kun ne liuotetaan 100 millilitraan vettä 24 'C:n lämpötilassa normaalipaineessa:
Halkai- Paksuus Paino Kovuus Vaahtou- Vaahtou- pH Maku sija (mm) (g) (kg) tumis- tumis- (mm) aika tila 23, 15 8, 24 4, 066 17, 48 1'38" hyvä 4,52 makea
Esimerkki 7 Tässä esimerkissä valmistetaan seuraavasti vaahtoutuvia tab letteja, joiden koostumus on seuraava (koostumus J):
Koostumus J
C-97 309,3 mg SA-99 795, 4 mg
Sitruunahapon anhydridi 950 mg
Natriumbikarbonaatti 950 mg β-laktoosi 525,3 mg
Fumaarihappo 250 mg
Natriumsakariini 20 mg
Cidercorton (hajuste) 100 mg yhteensä: 3900 mg (tablettia kohden) 22 86 79 9
Valmistusmenetelmä (1) 5 g keltaista väriainetta "sunset yellow" liuotettiin veteen siten, että saatiin 100 ml värivettä. 950 g natriumbikarbonaattia sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, ja sitä sekoitettiin edelleen 5 minuuttia lisäten siihen samanaikaisesti vähitellen 25 ml mainittua värivettä. Tuloksena olevaa seokseen lisättiin 795,4 g tuotetta SA-99 ja sekoitettiin 10 minuuttia, sitten siihen lisättiin 325, 3 g β-laktoosia. Tästä erillään, 309, 3 g tuotetta C-97 ja 950 g sitruunahapon anhydridiä sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 5 minuuttia, ja niitä sekoitettiin edelleen 5 minuuttia lisäten niihin samalla vähitellen 20 ml mainittua värivettä. Tuloksena olevaan seokseen lisättiin värjätty ja kostutettu seos, joka käsitti natriumbikarbonaattia, tuotetta SA-99 sekä β-laktoosia, ja sekoitettiin 3 minuuttia.
Tuloksena olevaa seosta kuivattiin vakuumiuunissa 40 *C:n lämpötilassa ja 5 mmHg: n paineessa 16 tuntia, jolloin saatiin vaahtoutuvia rakeita.
(2) 200 g β-laktoosia, 250 g fumaarihappoa, 20 g jauhemaista natriumsakariinia ja 100 g cidercortonia (hajuste) sekoitettiin keskenään ja seulottiin 60 mesh: in seulalla (jts) kolmeen kertaan.
514 g tuloksena olevaa seosta ja 3000 g kohdassa (1) saatuja vaahtoutuvia rakeita yhdistettiin ja sekoitettiin pystysuorassa rakeistimessa nopeudella 600 rpm 3 minuuttia huoneen lämpötilassa, suhteellisen kosteuden ollessa 50 %. 1 Käytetty tabletointikone oli Kikusui no. 8 F-3 (Kikusui-tehdas, Japani). Kohdassa (2) saatu seos tabletoitiin nopeudella 14 rpm, käyttäen tavallista survinta, jonka halkaisija on 2 3 mm.
23 86799
Saatujen vaahtoutuvien tablettien halkaisija, paksuus, paino ja kovuus, sekä niiden vaahtoutumisaika, vaahtoutumistila, pH ja maku, kun ne liuotetaan 100 millilitraan vettä 27 'C:n lämpötilassa normaalipaineessa, esitetään seuraavassa:
Haikai- Paksuus Paino Kovuus Vaahtou- Vaahtou- pH Maku sija (mm) (g) (kg) tumis- tumis- (mm) aika tila 23,15 8,42 3,898 10,9 1' 20" Hyvä 4,45 makea

Claims (10)

  1. 86799
  2. 1. Menetelmä vaahtoutuvien seosten valmistamiseksi, jossa menetelmässä komponenttia A, joka on hiilihapon kiinteätä alkali- tai maa-alkalimetallisuolaa, komponenttia B, joka on kiinteätä alifaattista karboksyylihappoa, ja komponenttia C, joka on C-vi tamiinia, sekoitetaan keskenään, tunnettu siitä, että menetelmässä komponentti C sekoitetaan komponenttiin B, ja komponentti A ja tuloksena oleva komponentti B sekoitetaan keskenään sen jälkeen, kun komponentti A ja tuloksena oleva komponentti B on kostutettu toisistaan erillään noin 0, 5. . . 5 prosentilla (paino/paino) vettä, jolloin komponentin A suhde komponenttiin B on noin 1:1...1:2 ja komponentin C suhde komponentin A ja komponentin B yhteismäärään on noin 40 paino-% tai alle.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että komponentti A on natriumkarbonaattia tai kalium-karbonaattia.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että komponentti A on natriumkarbonaattia.
  5. 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että komponentti A on natriumbikarbonaattia tai kalium-bi karbonaattia.
  6. 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että komponentti A on natriumbikarbonaattia.
  7. 6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että komponentti A on kalsiumkarbonaattia, magnesium-karbonaattia tai bariumkarbonaattia. 1 Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että komponentti A on kalsiumkarbonaattia. 25 86799
  8. 8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että komponentti B muodostuu ainakin yhdestä seuraavis-ta jääetikka, glykolihappo, viinihappo, fumaarihappo, maleiini-happo, malonihappo, omenahappo, meripihkahappo, sitruunahappo-anhydridi, sitruunahappo ja isositruunahappo.
  9. 9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että komponentti B on sitruunahapon anhydridiä.
  10. 10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että kostuttamiseen käytettävän veden määrä on noin 1. . . 3 % (paino/paino).
FI860566A 1985-02-07 1986-02-07 Foerfarande foer framstaellning av skumbara blandningar FI86799C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP8500050 1985-02-07
PCT/JP1985/000050 WO1986004599A1 (en) 1985-02-07 1985-02-07 Process for producing foaming composition
PCT/JP1985/000625 WO1987003002A1 (en) 1985-11-08 1985-11-08 Process for producing foaming composition
JP8500625 1985-11-08

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI860566A0 FI860566A0 (fi) 1986-02-07
FI860566A FI860566A (fi) 1986-08-08
FI86799B FI86799B (fi) 1992-07-15
FI86799C true FI86799C (fi) 1992-10-26

Family

ID=26425964

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI860566A FI86799C (fi) 1985-02-07 1986-02-07 Foerfarande foer framstaellning av skumbara blandningar

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4897257A (fi)
EP (1) EP0190689B1 (fi)
JP (1) JPS61183219A (fi)
AT (1) ATE83652T1 (fi)
AU (1) AU590537B2 (fi)
CA (1) CA1272132A (fi)
DE (1) DE3687317T2 (fi)
DK (1) DK169140B1 (fi)
EG (1) EG17932A (fi)
ES (1) ES8800038A1 (fi)
FI (1) FI86799C (fi)
NZ (1) NZ215054A (fi)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4466592A (en) * 1982-05-24 1984-08-21 Janson Kenneth D Sign holder
DE3610266A1 (de) * 1986-03-26 1987-10-01 Technica Entwicklung Praeparat zur aeusserlichen kosmetischen pflege oder medizinischen behandlung
US5044038A (en) * 1990-01-16 1991-09-03 Zvonko Matkovic Foldable paint brush hook assembly
AU619332B2 (en) * 1988-08-19 1992-01-23 Mitsubishi-Tokyo Pharmaceuticals, Inc. Gourd powder composition
GB8820327D0 (en) * 1988-08-26 1988-09-28 May & Baker Ltd New compositions of matter
DE69102900T3 (de) * 1990-02-14 1998-04-09 Takeda Chemical Industries Ltd Brausemischung, deren Herstellung sowie Verwendung.
US5114647A (en) * 1991-02-01 1992-05-19 Olin Corporation Effervescent tablets having increased disintegration rates
US5503846A (en) * 1993-03-17 1996-04-02 Cima Labs, Inc. Base coated acid particles and effervescent formulation incorporating same
CA2292546A1 (en) * 1996-05-31 1997-12-04 R & D Ventures, Inc. Effervescent bath tablet compositions
US6649186B1 (en) 1996-09-20 2003-11-18 Ethypharm Effervescent granules and methods for their preparation
US6488961B1 (en) 1996-09-20 2002-12-03 Ethypharm, Inc. Effervescent granules and methods for their preparation
FR2779918B1 (fr) * 1998-06-18 2001-07-13 Oenologie A Immele Sa Poudre comprenant un additif alimentaire et procede de dispersion d'un additif oenologique utilisant ladite poudre
FR2795422A1 (fr) * 1999-06-24 2000-12-29 Inst Oenologique Des Vins De B Formulations de produits oenologiques, leur preparation et leurs applications
US6299925B1 (en) * 1999-06-29 2001-10-09 Xel Herbaceuticals, Inc. Effervescent green tea extract formulation
US7658948B2 (en) * 2005-01-07 2010-02-09 The Andersons, Inc. Foaming granule and method for making same
EP1655276A1 (en) * 2004-11-04 2006-05-10 Jan Overwater Effervescent tablet comprising a colorant
CN107308128B (zh) * 2017-06-28 2020-07-24 永安康健药业(武汉)有限公司 一种泡腾片的制备方法

Family Cites Families (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2071841A (en) * 1935-06-14 1937-02-23 Int Patents Dev Co Coating process
US2999293A (en) * 1957-09-12 1961-09-12 Warner Lambert Pharmaceutical Process of granulating effervescent materials
FR1363117A (fr) * 1961-01-20 1964-06-12 Procédé de fabrication de comprimés effervescents
FR2044216A5 (en) * 1969-05-12 1971-02-19 Ile De France Effervescent tablets prepd by aqueous - granulation
US3653914A (en) * 1970-03-20 1972-04-04 Alberto Culver Co Production of tablets
FR2092893B1 (fi) * 1970-06-29 1973-07-13 Bru Jean
GB1359614A (en) * 1971-04-06 1974-07-10 Dev Et De Rech Soc Fr De Method for the manufacture of effervescent tablets
US4265847A (en) * 1978-03-30 1981-05-05 Kirby Pharmaceuticals Ltd Tabletting process
AT371338B (de) * 1979-10-30 1983-06-27 Gergely Gerhard Reinigungstablette fuer zahnprothesen
US4384005A (en) * 1980-09-26 1983-05-17 General Foods Corporation Non-friable, readily-soluble, compressed tablets and process for preparing same
IL66268A0 (en) * 1981-07-17 1982-11-30 Rhone Poulenc Agrochimie Plant-protection compositions in the form of granules
WO1984001899A1 (en) * 1982-11-16 1984-05-24 Georges Motschan New utilization of a unique vitamin or a combination of various vitamins
US4508740A (en) * 1983-07-11 1985-04-02 General Foods Corporation Tabletted beverage composition containing dipeptide sweetener and process therefore
US4678661A (en) * 1983-09-28 1987-07-07 Gerhard Gergely Effervescent composition and method of making same
DE3447422A1 (de) * 1984-12-24 1986-06-26 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zur herstellung von ascorbinsaeure-granulat
US4687662A (en) * 1985-08-30 1987-08-18 Warner-Lambert Company Therapeutic effervescent composition
JPH0830005B2 (ja) * 1985-09-25 1996-03-27 ゲルゲリイ、ゲルハルト 崩壊性錠剤とその製造方法
US4812303A (en) * 1986-04-03 1989-03-14 Copley Pharmaceuticals, Inc. High dose calcium tablet
US4830862A (en) * 1987-07-31 1989-05-16 The Procter & Gamble Company Calcium-supplemented beverages and beverage concentrates containing low levels of sulfate

Also Published As

Publication number Publication date
EG17932A (en) 1992-06-30
FI86799B (fi) 1992-07-15
AU5290986A (en) 1986-10-16
DE3687317D1 (de) 1993-02-04
ES8800038A1 (es) 1987-11-01
ES551698A0 (es) 1987-11-01
CA1272132A (en) 1990-07-31
EP0190689A2 (en) 1986-08-13
US4897257A (en) 1990-01-30
ATE83652T1 (de) 1993-01-15
EP0190689B1 (en) 1992-12-23
DK53086D0 (da) 1986-02-04
AU590537B2 (en) 1989-11-09
FI860566A (fi) 1986-08-08
JPS61183219A (ja) 1986-08-15
EP0190689A3 (en) 1987-09-09
DK169140B1 (da) 1994-08-29
DE3687317T2 (de) 1993-05-27
NZ215054A (en) 1988-09-29
FI860566A0 (fi) 1986-02-07
DK53086A (da) 1986-08-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI86799C (fi) Foerfarande foer framstaellning av skumbara blandningar
US5387420A (en) Morphine-containing efferverscent composition
US4806358A (en) Therapeutic compositions
US5380535A (en) Chewable drug-delivery compositions and methods for preparing the same
US5320848A (en) Chewable drug-delivery composition
US5211958A (en) Pharmaceutical composition and process for its preparation
US5312626A (en) Lozenge or chewable tablet
CA1110972A (en) Tableting of microcapsules
CA1135190A (en) Effervescent analgesic powder
JPH06501685A (ja) 活性物質徐放性を有する溶剤フリーの経口投与すべき医薬製剤およびその製造方法
US6291462B1 (en) Oral medicinal preparations with reproducible release of the active ingredient gatifloxacin or its pharmaceutically suitable salts or hydrates
KR102571340B1 (ko) 산 성분 공-결정들을 함유하는 발포성 조성물
KR20010071765A (ko) 제약학적 레보타이록신 제제
EP1429748B1 (en) Solid compositions comprising ramipril
JPH0995447A (ja) ビタミン含有組成物
JP2891744B2 (ja) パントテン酸カルシウム組成物およびその製造方法
JPS585695B2 (ja) 発泡錠剤の製法
CA1334933C (en) Pharmaceutical composition and process for its preparation
BG60901B1 (bg) Гранулат,съдържащ натриев 2-меркаптоетансулфонаткато активно вещество и метод за получаването му
US5534551A (en) Aminoguanidine spray drying process
WO1986004599A1 (en) Process for producing foaming composition
JPH0867631A (ja) ビタミンe含有内服剤用固形組成物

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: TAKEDA CHEMICAL INDUSTRIES, LTD.