FI86337C - Metod foer framstaellning av iskonstruktioner och anvaendande av iskonstruktioner. - Google Patents

Metod foer framstaellning av iskonstruktioner och anvaendande av iskonstruktioner. Download PDF

Info

Publication number
FI86337C
FI86337C FI903256A FI903256A FI86337C FI 86337 C FI86337 C FI 86337C FI 903256 A FI903256 A FI 903256A FI 903256 A FI903256 A FI 903256A FI 86337 C FI86337 C FI 86337C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ice
water
support structure
iskonstruktioner
fastening
Prior art date
Application number
FI903256A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI903256A (fi
FI903256A0 (fi
FI86337B (fi
Inventor
Jouko Tuovinen
Original Assignee
Jouko Tuovinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jouko Tuovinen filed Critical Jouko Tuovinen
Priority to FI903256A priority Critical patent/FI86337C/fi
Publication of FI903256A0 publication Critical patent/FI903256A0/fi
Publication of FI903256A publication Critical patent/FI903256A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI86337B publication Critical patent/FI86337B/fi
Publication of FI86337C publication Critical patent/FI86337C/fi

Links

Description

! 86337 MENETELMÄ JÄÄRAKENNELMIEN TEKEMISEKSI JA JÄÄRAKENNELMIEN KÄYTTÖ
Keksinnön kohteena on menetelmä jäärakennelmien tekemiseksi, jossa menetelmässä vettä ruiskutetaan kylmissä olosuhteissa tukirakenteen päälle. Lisäksi keksinnön kohteena on menetelmällä valmistetun jäärakennelman käyttö.
5
Ruiskuttamalla kylmissä olosuhteissa, toisin sanoen lämpötilan ollessa alle 0° C tai matalampi, vettä erilaisien tukirakenteiden päälle saadaan tukirakenteen päälle muodostetuksi jääkerros. Jääkerroksen päälle voidaan ruis-10 kuttaa lisää vettä, jolloin jääkerroksen paksuutta voidaan kasvattaa. Jääkerros on kuitenkin yleensä suhteellisen ohut, joten tällaiset rakennelmat eivät kestä lämpimissä olosuhteissa vaan jääkerros sulaa kokonaan lämpötilan noustessa yli 0° C. Jäärakennelman, jossa on kaltevia 15 pintoja, jääkerrosta ei voida kasvattaa nykyisin hyvin paksuksi, sillä jää lohkeaa helposti. Jäärakenne 1 m 1 a tehtäessä on ongelmana se, että vesi valuu nopeasti kaltevaa pintaa pitkin ja kaltevan pinnan yläosassa jään paksuus on pienempi kuin alaosassa. Nykyisien menetelmien » · · *|* * 20 avulla ei pystytä tekemään paksuseinäisiä ja pysyviä ’· ’· jäärakennelmia, joten niitä ei voida käyttää mihinkään M I • · · : .* pysyvään tarkoitukseen.
i « * • · · : Keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin menetelmä, jonka 25 avulla poistetaan nykyisiin menetelmiin liittyviä epäkohtia. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin menetelmä, jonka avulla saadaan tehdyksi suurikokoi- .···. siä, paksuseinäisiä ja pysyviä jäärakennelmia. Lisäksi • · .'Il keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin tällaisten jäärä- * * * 30 kennelmien uusia käyttökohteita.
• · a • · a • · ·
»M
Keksinnön tarkoitus saavutetaan menetelmällä ja jääraken-nelmien käytöllä, joille on tunnusomaista se, mitä on i « · . esitetty patenttivaatimuksissa.
• · · • · 2 86337
Keksinnön mukaisessa menetelmässä vettä ruiskutetaan tukirakenteen päälle välimatkan päähän siitä sijoitettujen kiinnityselimien päälle, jolloin vesi jäähtyy ja jäätyy kiinnityselimien ja tukirakenteen väliin ja kiinnityseii-5 mien päälle valuessaan niitä pitkin. Vesi valuu pitkin kiinnityselimiä pieninä pisaroina ja luovuttaa valuessaan tehokkaasti lämpöä ja jäätyen aluksi kiLnnilyse 1 imi en ja 'tukirakenteen väliin ja sen jälkeen kiinnitysei imien päälle. Kiinnityselimet jäävät jään sisään ja vahvistavat 10 jääkuorta ja lisäävät sen kestävyyttä. Jäädytystä jatkettaessa jäädytetty kerros muodostaa tukirakenteen ja kiin.-nityselimien kanssa uuden tukirakenteen, jonka yläpuolelle pienen välimatkan päähän sijoitetaan uudet kiinnityselimet ja ruiskutetaan vettä niiden päälle. Tätä toistetaan 15 ja saadaan aikaan hyvin paksu ja tukeva jääkerros tukirakenteen päälle. Tällainen jääkerros sulaa jossakin määrin lämpimissä olasuhteissa, mutta tekemällä kylmänä aikana jääkerroksesta riittävän paksu saadaan jäärakennel-ma säilymään kesän yli. Jäärakennelma voidaan myös suo-20 jata halutulla tavalla lämmön vaikutuksen heikentämiseksi.
Keksinnön edullisessa sovelluksessa kiinnityselimien ·· päälle suihkutettavan veden pisarakokoa säädetään ilman ‘.I lämpötilan mukaisesti. Vesi suihkutetaan rakennelman ·’: 25 yläpuolelta ja lämpötilan ollessa korkeampi on veden pisarakoko pienempi ja vastaavasti lämpötilan ollessa matala on pisarakoko suuri. Näin saadaan aikaan se, että kiinnityselimien päälle tuleva vesi on samalla tavalla jäähtynyttä eri olosuhteissa.
30
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytetään kiinnitys- ··' eliminä edullisesti verkkoja ja/tai köysielimiä. Käytettä- ** essä pienisilmäistä verkkoa, vesi valuu portaittain sil- mien langalta toiselle ja luovuttaa jokaisella välillä ··. 35 lämpöenergiaansa. Tällaista rakennetta käytettäessä vesi • · ·· jäähtyy ja jäätyy tehokkaasti ja nopeasti verkon pinnalla 3 86337 ja verkon ja tukirakenteen tai alla olevan jääkerroksen väliin. Köysielimiä käytettäessä on edullista käyttää palmikoituja köysiä, jolloin pinta-ala tulee isommaksi. Jäärakennelmassa voidaan käyttää samanaikaisesti sekä 5 verkkoja että köysielimiä, jolloin verkkojen avulla vesi saadaan jäädytetyksi nopeasti ja köysielimi en avulla jää saadaan tuetuksi paikalleen.
Seuraavaksi keksintöä selvitetään tarkemmin viittaamalla 10 oheiseen piirustukseen, jossa on esitetty erään keksinnön mukaisella menetelmällä valmistetun jäärakennelman alaosaa kaaviomaisesti esitettynä.
Kuvan 1 mukaiseen jäärakennelmaan kuuluu tukirakenne 1, 15 kiinnityselimet 2 ja niiden päällä ja välissä oleva jää 3. Jäärakennelma on katkaistun kartion muotoinen ja tuki-rakennelma on jääkuoren alapuolella. Tukirakenne!ma on esitetty kuvassa vain kaaviomaisesti ja siihen kuuluu useita tukipilareita ja poikkitukia rakennelman tukemi-20 seksi. Näiden tukien muoto ja rakenne ei ole olennaista ja ne voivat vaihdella tarkoituksenmukaisella tavalla. Kiinnityselimet 2 on sijoitettu pienen välimatkan päähän • · · tukirakenteen pinnasta ja ne on toisesta päästään kiinni- tetty maahan ja toisesta päästään tukirakenteen keskimas-25 toon.
• • · · • · • · , ·; · t Kuvassa esitettyä jäärakennelmaa tehtäessä kiinnitetään • · · kiinnityselimet paikoilleen ja suihkutetaan keskimastoon sijoitetulla vesi ruiskulla vettä tukirakenteen ja sen 30 päällä olevien kiinnityselinten päälle tasaisesti, joka puolelle. Kylmissä olosuhteissa vesi jäähtyy jo ilmalennon · *...· aikana ja se jäähtyy ja jäätyy nopeasti ensin tukiraken- ··· ·.· · teen ja kiinnity sei imien väliin ja sitten ki i n n i t y se 1 imi e n • · , pinnalle. Seuraavassa vaiheessa sijoitetaan pienen matkan • · · ··» .···. 35 päähän jääkerroksen pinnasta uudet kiinnityselimet ja • · ♦ ·· ·· toistetaan menettely.
• ♦ • » · • · · • « 1 · · ♦ ·· • · a 86337
Keksinnön mukaisella menetelmällä saadaan aikaan jäaraken-nelmia, joiden jääkerros on niin paksu, että se kestää sulamatta kesän ajan. Seuraavan talvena jäärakennelmaa voidaan jäädyttää lisää ja kasvattaa jääkuorta haluttaessa 5 paksummaksi. Talvella voidaan jäädyttää rakennel maa ainakin sen verran kuin se on kesällä sulanut, joten saadaan aikaan pysyvä pääosin jäästä valmistettu rakennelma .
10 Keksinnön mukaisella menetelmällä aikaansaatuja jääraken-nelmia voidaan käyttää erilaisiin tarkoituksiin. Jäärakennelman sisällä on aina ulkoisista olosuhteista riippumatta tasainen lämpötila, joten jäärakennelmaa käytetään hyödyllisesti varastotilana. Sinne voidaan varastoida eri-15 laisia tavaroita tai tuotteita, ja se sopii esim. kaikenlaisten elintarvikkeiden säilytykseen. On myös mahdollista menetelmää hyväksikäyttäen tehdä lihavarastoja sellaisiin paikkoihin, missä ei ole sähköä tai ei kannata tehdä pakastamotiloja. Lisaksi menetelmän mukaisella tavalla 20 valmistettu jäärakennelma soveltuu hyvin säteilysuojaksi, sillä vesi ja jää estävät tehokkaasti säteilyä.
: : Jäärakennelmat soveltuvat erittäin hyvin juurikasten kuten f '-· lanttujen, punajuurien ja nauristen pitkäaikaiseen säilyt- • : 25 tämiseen. Jäärakennelman sisällä on sopiva lämpötila ja kosteus, sillä juurikkaista vapautuva pieni lämpö sulal ta:i jäätä, joten lämpötila pysyy hieman nollan yläpuolella ja kosteus pysyy myös koko ajan sopivana. Jäärakenne I raossa voidaan juurikkaita säilyttää vahingoittumattomina koko 30 vuoden.
Keksinnön mukaisella menetelmällä valmistetut jäärakennel-< '1 mat soveltuvat myös näytöstiloiksi; erityisesti niissä • · voidaan pienillä kustannuksilla säilyttää esim. jääveis- : 35 toksia tai vastaavia. Lisäksi jäärakennelm ia voidaan Ϊ * · f käyttää matkailukohteina ja matkailun yhteydessä hyödyn- * · »
nettävinä tiloina. I
m * · i * · 2 2 f

Claims (5)

5 86337
1. Menetelmä jäärakennelmien tekemiseksi, jossa menetelmässä vettä ruiskutetaan kylmissä olosuhteissa tukirakenteen (1) päälle, tunnettu siitä, että vettä ruiskutetaan tukirakenteen (1) päälle välimatkan päähän 5 siitä sijoitettujen kiinnitysei imien (2) päälle, jolloin vesi jäähtyy ja jäätyy kiinnityselimien ja tukirakenteen väliin ja kiinnityselimien päälle valuessaan niitä pitkin.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, L u n -10 n e t t u siitä, että kiinnityselimien (2) päälle suihkutettavan veden pisarakokoa säädetään ilman lämpötiLan mukaisesti .
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, 15 t u n n e t t u siitä, että kiinnityseliminä (2) käytetään verkkoja ja/tai köysielimiä.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukaisesti valmistetun jääraken-nelman käyttö, t u n n e t t u siitä, että jääräkö n ne 1- 20 maa käytetään elintarvikkeiden varastotilana. • · • 1
· » « · • » » · : 5. Patenttivaatimuksen 1 mukaisesti valmistetun jääraken- nelman käyttö, tunnettu siitä, että jäärakenne!-·'2. maa käytetään säteilysuojana. • · m m m » • · · • · · ·« · • · • · ·· » ··· • · · • · · • · • · · • · · • · · • · · • · • · • · · • · • · • · · • » · • · « • · « • · · 2 • · 6 86337
FI903256A 1990-06-28 1990-06-28 Metod foer framstaellning av iskonstruktioner och anvaendande av iskonstruktioner. FI86337C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI903256A FI86337C (fi) 1990-06-28 1990-06-28 Metod foer framstaellning av iskonstruktioner och anvaendande av iskonstruktioner.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI903256A FI86337C (fi) 1990-06-28 1990-06-28 Metod foer framstaellning av iskonstruktioner och anvaendande av iskonstruktioner.
FI903256 1990-06-28

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI903256A0 FI903256A0 (fi) 1990-06-28
FI903256A FI903256A (fi) 1991-12-29
FI86337B FI86337B (fi) 1992-04-30
FI86337C true FI86337C (fi) 1992-08-10

Family

ID=8530710

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI903256A FI86337C (fi) 1990-06-28 1990-06-28 Metod foer framstaellning av iskonstruktioner och anvaendande av iskonstruktioner.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI86337C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI903256A (fi) 1991-12-29
FI903256A0 (fi) 1990-06-28
FI86337B (fi) 1992-04-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Santamouris et al. Passive solar agricultural greenhouses: a worldwide classification and evaluation of technologies and systems used for heating purposes
CN102007350B (zh) 冷冻物的制造方法及制造装置
JPH06505792A (ja) 冷凍方法及びその装置
KR100815624B1 (ko) 저온물류시스템
FI86337C (fi) Metod foer framstaellning av iskonstruktioner och anvaendande av iskonstruktioner.
CN207174455U (zh) 一种储物箱
CN104257170A (zh) 用于超市的相变蓄冷冰鲜系统
JPH0994037A (ja) 活ガニの輸送方法及びその輸送箱
KR101075097B1 (ko) 저수지의 수중 축빙 장치 및 방법
JP2021075254A (ja) 生活コスト削減等。
JP3336385B2 (ja) 農産物冷却冷蔵装置
JP6858431B1 (ja) 低温倉庫
CN206963871U (zh) 一种寒地冷能果蔬保鲜库
SE468609B (sv) Metod foer tillverkande av iskonstruktioner och anvaendning av iskonstruktioner
Tanaka et al. Numerical simulation of wind hole circulation at Ice Valley in Korea using a simple 2D Model
CN113216187B (zh) 一种水利工程混凝土基保温隔热材料及温控系统
JP4781731B2 (ja) 雪堆積場を利用した雪氷エネルギー利用システム
JPS6370737A (ja) ド−ム構造によるアイスシエル
SU1587135A1 (ru) Способ накоплени льда в пребрежных акватори х
US4201498A (en) Method for rapidly melting an iceberg
KR200423344Y1 (ko) 냉장고의 하우징 구조
CA2181263A1 (en) Green house
WO2011016597A1 (en) Apparatus and method for producing and storing more ice over ocean
JP2024000003A (ja) 生活の基本を効率的にする方法
CN108401744A (zh) 一种大棚墙体和大棚

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: TUOVINEN, JOUKO