FI85681C - Bottenkonstruktion vid foerpackningsbehaollare. - Google Patents

Bottenkonstruktion vid foerpackningsbehaollare. Download PDF

Info

Publication number
FI85681C
FI85681C FI861509A FI861509A FI85681C FI 85681 C FI85681 C FI 85681C FI 861509 A FI861509 A FI 861509A FI 861509 A FI861509 A FI 861509A FI 85681 C FI85681 C FI 85681C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
fields
folding
packaging
primary
edge
Prior art date
Application number
FI861509A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI861509A (fi
FI861509A0 (fi
FI85681B (fi
Inventor
Jackie Derving
Original Assignee
Tetra Pak Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tetra Pak Ab filed Critical Tetra Pak Ab
Publication of FI861509A0 publication Critical patent/FI861509A0/fi
Publication of FI861509A publication Critical patent/FI861509A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI85681B publication Critical patent/FI85681B/fi
Publication of FI85681C publication Critical patent/FI85681C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B65CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
    • B65DCONTAINERS FOR STORAGE OR TRANSPORT OF ARTICLES OR MATERIALS, e.g. BAGS, BARRELS, BOTTLES, BOXES, CANS, CARTONS, CRATES, DRUMS, JARS, TANKS, HOPPERS, FORWARDING CONTAINERS; ACCESSORIES, CLOSURES, OR FITTINGS THEREFOR; PACKAGING ELEMENTS; PACKAGES
    • B65D5/00Rigid or semi-rigid containers of polygonal cross-section, e.g. boxes, cartons or trays, formed by folding or erecting one or more blanks made of paper
    • B65D5/02Rigid or semi-rigid containers of polygonal cross-section, e.g. boxes, cartons or trays, formed by folding or erecting one or more blanks made of paper by folding or erecting a single blank to form a tubular body with or without subsequent folding operations, or the addition of separate elements, to close the ends of the body
    • B65D5/06Rigid or semi-rigid containers of polygonal cross-section, e.g. boxes, cartons or trays, formed by folding or erecting one or more blanks made of paper by folding or erecting a single blank to form a tubular body with or without subsequent folding operations, or the addition of separate elements, to close the ends of the body with end-closing or contents-supporting elements formed by folding inwardly a wall extending from, and continuously around, an end of the tubular body
    • B65D5/061Rectangular containers having a body with gusset-flaps folded inwardly beneath the closure flaps

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Cartons (AREA)
  • Packages (AREA)
  • Refuge Islands, Traffic Blockers, Or Guard Fence (AREA)
  • Table Devices Or Equipment (AREA)

Description

1 85681
Pakkaustölkin pohjarakenne
Keksinnön kohteena on pohjarakenne pakkaustölkkiä varten, joka pakkaustölkki on valmistettu taittamalla ja 5 saumaamalla pakkauslaminaatti, joka käsittää taittoviivat, jotka määräävät neljä sivukenttää, yläosan ja pohjaosan, jossa on materiaalikenttiä, jotka käsittävät kaksi pohjan pääkenttää, jotka on yhdistetty vastakkaisiin sivuseiniin, kaksi pohjan taittokenttää, jotka on yhdistetty välissä 10 oleviin sivuseiniin ja neljä jälleentaittokenttää, jotka yhdistävät pohjan pääkentät ja pohjan taittokentät toisiinsa, jolloin jokainen pohjan taittokenttä käsittää pri-määrikentän, joka muodostaa pohjan taittokentän jatkon ja on kaksoistaitettu vapaan pohjareunan kanssa suojatussa 15 paikassa pohjan taittokenttien ja jälleentaittokenttien välissä.
Keksinnön kohteena on myös pohjarakenne sellaista tyyppiä olevassa pakkaustölkkiaihiossa, joka käsittää neljä sivukenttää ja joukon ylä- ja alakenttiä, jotka on ero-20 teltu toisistaan taittoviivojen avulla, jolloin pohjasei-nämäkentät käsittävät kaksi pohjan pääkenttää, kaksi pohjan taittokenttää ja neljä jälleentaittokenttää, jotka yhdistävät pohjan pääkentät ja pohjan taittokentät toisiinsa, jolloin pöhjaseinämäkentät käsittävät pitkin va-25 paata pohjareunaa primäärikenttiä, jotka on erillään pohjan taittokentistä taittoviivojen avulla, jota käytetään pakkaustölkkiaihiossa pakkaustölkin muodostamista varten, toisin sanoen tyypiltään sellaisessa pakkaustölkkiaihiossa, jossa on taittolinjoilla erotetut ylä-, pohja- ja si-30 vuseinämäkentät, jolloin pöhjaseinämäkentät käsittävät kaksi pohjan pääkenttää, kaksi pohjantaittokenttää sekä neljä pohjan pääkentät ja pohjantaittokentät yhdistävää jälleentaittokenttää.
Valmistettaessa pakkaustölkkejä esimerkiksi maitoa 35 ja mehua varten käytetään laminoitua pakkausmateriaalia, 2 85681 joka käsittää tavallisesti paperia olevan tukikerroksen, joka on päällystetty molemmilta puolilta termoplastisella materiaalilla, esimerkiksi polyeteenillä. Termoplasti antaa materiaalille hyvän nestetiiviyden ja samalla pysty-5 tään yksinkertaisella tavalla saamaan aikaan nestetiiviit saumat kuumasaumauksena. Pakkauslaminaatti voi myös käsittää lisäkerroksia muusta materiaalista, esimerkiksi alumiinifoliosta, jotta materiaalille saadaan parempi kaasu-tiiviys.
10 Pakkaustölkkiaihiot tehdään radan muotoisesta pak- kauslaminaatista, joka leikataan eri kerrosten muodostamisen jälkeen aihioiden valmistamiseksi, jotka muodostetaan joko leikkaamisen yhteydessä tai myöhemmin taittamalla ja saumaamalla valmiiksi pakkaustölkeiksi. Jotta aihiot olisi 15 helpompi muodostaa valmiiksi pakkaustölkeiksi, pakkauslaminaatti varustetaan myös tietyllä taittolinjamallilla, tavallisesti taittolinjoilla, joita pitkin materiaali on helppo taittaa automaattisilla pakkauskoneilla. Pakkauslaminaatti voi olla myös varustettu erilaisilla avauslait-20 teillä, rei'itysviivoilla tai vastaavilla, mutta laminaatin rakenne ja yksityiskohtainen muotoilu tunnetaan periaatteessa hyvin pakkausalalla, joten sitä ei sen vuoksi ehkä tarvitse selostaa lähemmin.
Edellä mainitussa erillisten aihioiden leikkaami-25 sessa, joka tapahtuu yhtenäisestä termoplastipäällystei-sestä laminaattiradasta, sisäpuolella oleva tukikerros jää paljaaksi leikattaessa muodostuneiden leikkuureunojen kohdalla. Koska tukikerros on usein hyvän imukyvyn omaavaa materiaalia, esimerkiksi paperia, on tärkeää, että nämä 30 leikkuureunat sijoitetaan niin, etteivät ne joudu kosketukseen täyttömateriaalin kanssa, kun pakkaustölkki on tehty valmiiksi. Tietyissä pakkaustölkkityypeissä, esimerkiksi harjakattotölkeissä (myös tasaisen yläpään käsittävissä pakkaustölkeissä), osia leikatuista leikkuureunoista 35 jää tavanomaisen mallin mukaan tapahtuvassa taittamisessa 3 85681 pakkaustölkin sisäpuolelle ja nämä leikkuureunojen osat onkin sen vuoksi estettävä koskettamasta pakattuun täyttö-materiaaliin, jos on noudatettava tiukkoja vaatimuksia tiiviyteen ja hygieniaan nähden, koska täyttömateriaali 5 imeytyy muuten pakkauslaminaatin kuitukerrokseen. Käytettäessä kaasutiivistä materiaalia, toisin sanoen sellaista pakkauslaminaattia, jossa on esimerkiksi alumiinikerros, tölkin kaasutiiviys tulee huonommaksi, koska kaasutiiviit kerrokset eivät ole aivan kiinni toisissaan niillä alueil-10 la, joissa leikkuureunat ovat paljaita.
Tavanomaista harjakattotyyppiä olevassa pakkaustöl-kissä, joka valmistetaan esimuotoilluista aihioista, leikkuureunat ovat pakkaustölkin sisäpuolella osittain pystysuoran pituussauman kohdalla ja osittain pohjan keskialu-15 eella, jossa taitetut materiaaliliuskat kohtavaavat toisensa. Pituussauma voidaan varustaa peittävällä nauhalla tai se voidaan muodostaa niin sanottuna taitettuna pituus-saumana, mikä estää kosketuksen täyttömateriaaliin. Nämä ratkaisut tunnetaan jo ennestään, mutta tähän mennessä ei 20 ole esitetty sellaista ratkaisua, joka mahdollistaisi yksinkertaisella tavalla täydellisen tiiviyden myös pakkaustölkin pohjassa olevien paljaiden leikkuureunojen kohdalla. Aikaisemmissa ratkaisuissa ehdotetaan muun muassa erilaisia taitteita, jotka poikkeavat normaalista taitto-25 mallista ja ovat sen vuoksi toisaalta monimutkaisempia tehdä ja aiheuttavat toisaalta suuremman materiaalimenekin (US-patentti 3 412 922). Toisessa ratkaisussa ehdotetaan, että pääasiassa tavanomaisessa pohjarakenteessa käytetään erilaisia tiivisteitä leikkuureunojen niiden osien päällä, 30 jotka joutuvat muuten kosketukseen täyttömateriaalin kanssa (US-patentti 3 913 825). Tämäkin ratkaisu on suhteellisen monimutkainen ja epäedullinen, koska se edellyttää lisämateriaalin käyttöä ja sen kiinnittämistä.
Aikaisemmin tunnetut pohjarakenteet, joissa on yri-. 35 tetty välttää paljaiden leikkuureunojen ja täyttömateri- 4 85681 aalin välistä suoraa kosketusta, ovat siis suhteellisen monimutkaisia, mikä lisää materiaalimenekkiä ja tällöin myös kustannuksia. Pohjarakenteita on myös vaikea taittaa tavanomaista tyyppiä olevilla automaateilla ja pohjista 5 tulee paksuja ja epätasaisia, mikä lisää taas kanavanmuo-dostumis- ja vuotovaaraa eri kerrosten välissä.
Käsiteltävän keksinnön eräänä tavoitteena onkin saada aikaan sellainen pohjarakenne, johon ei liity edellä mainittuja epäkohtia ja joka takaa leikkuureunojen tehok-10 kaan tiiviyden suhteellisen yksinkertaisella tavalla.
Lisäksi käsiteltävän keksinnön tavoitteena on saada aikaan suojatut leikkuureunat käsittävä pohjarakenne, jossa taittomalli vastaa pääasiassa tavanomaista taittomal-lia, mutta materiaalimenekki on samalla pienentynyt mini-15 miin eikä tarvita lisämateriaalia, kuten nauhoja, kuumasu-latetta tai vastaavaa.
Näihin ja muihinkin tavoitteisiin on keksinnön mukaan päästy siten, että alussa selostettua tyyppiä olevalle pakkaustölkin pohjarakenteelle on tunnusomaista, että 20 kolmion muotoiset sekundäärikentät on sijoitettu primääri-kentän molemmille puolille ja on yhdistetty mainittuun kenttään sekundääritaittoviivojen avulla, jotka sekundää-ritaittoviivat ulottuvat kulmassa pohjaseinämäkentän vapaaseen pohjareunaan nähden, ja toimivat säiliön pohjan 25 primäärikenttien ja jälleentaittokenttien välissä olevina j älleentaittokenttinä.
Vastaavalle pakkaustölkkiaihion pohjarakenteelle on tunnusomaista, että kolmion muotoiset sekundäärikentät, jotka toimivat jälleentaittokenttinä, on sijoitettu pri-30 määrikentän vastakkaisille puolille ja erotettu primää-rikentästä ja liittyvistä jälleentaittokentistä sekundääritaittoviivojen avulla, jotka sekundääritaittoviivat ulottuvat kulmassa pohjaseinämäkentän vapaaseen pohjareunaan.
35 Keksinnön mukaisen pohjarakenteen suositettavien 5 85681 rakennemuotojen tunnusomaiset piirteet on sekä valmiin pakkaus tölkin että pakkaus tölkin valmistukseen käytettävän aihion ollessa kyseessä esitetty keksinnön mukaan epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
5 Keksinnön mukaisen pohjarakenteen ansiosta pysty tään materiaalimenekin ollessa rajoitettu saamaan aikaan sellainen pohjarakenne, jossa pakkauslaminaatin leikkuu-reunat on peitetty kokonaan, niin että leikkuureunojen ja pakkaustölkkiin pakatun täyttömateriaalin välinen kosketus 10 voidaan välttää kokonaan. Koska leikkuureunat suojataan taittamalla tai peittämällä ne käytettävällä materiaalilla, ei jouduta myöskään käyttämään lisämateriaalia, mikä helpottaa huomattavasti tällaisen pohjarakenteen käsittävän pakkaustölkin valmistusta.
15 Keksinnön mukaisen pohjarakenteen kahta suositetta vaa rakennemuotoa selostetaan nyt lähemmin viittaamalla nimenomaan oheisiin piirustuksiin, jotka esittävät pohjarakennetta kaaviona eri vaiheissa, kun pakkaustölkkiaihi-osta muodostetaan valmis pakkaustölkki.
20 Kuvio 1 esittää perspektiivinä keksinnön mukaista pohjarakennetta, kun se muodostetaan muuten tavanomaiseen pakkaustölkkiin.
Kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaista pohjarakenne alhaalta katsottuna.
25 Kuvio 3 esittää osaa pakkaustölkkiaihiosta, jossa käytetään keksinnön mukaisen pohjarakenteen ensimmäistä rakennemuotoa.
Kuvio 4 esittää osaa pakkaustölkkiaihiosta, jossa käytetään keksinnön mukaisen pohjarakenteen toista raken-30 nemuotoa.
Kuvio 5 esittää leikkauksena pakkaustölkkiä, jonka pohja on muodostettu keksinnön mukaisen pohjarakenteen toisen rakennemuodon mukaan.
. Kuvio 6 esittää kuvion 5 mukaista pohjarakennetta 35 sivulta ja leikkauksena.
85681 6
Keksinnön mukaisen pohjarakenteen kahta rakenne-muotoa selostetaan seuraavassa ja niitä havainnollistetaan kuvioissa toisaalta tasaisina pakkaustölkkiaihioina ja toisaalta joko kokonaan tai osittain valmiiksi muodostet-5 tuina ja saumattuina aihioina. Pohjarakennetta käytetään lisäksi tavallisesti siinä pakkaustölkkityypissä, jota nimitetään harjakattopakkaukseksi, mutta joka voidaan tehdä myös tasaisen yläpään käsittävänä rakenteena. Tämä pakkauksen päätyyppi tunnetaan hyvin ja sitä selostetaan lä-10 hemmin esimerkiksi SE-patentissa nro 377 313, johon viitataan.
Kuviosta 1 käy selville, kuinka keksinnön mukainen pohjarakenne on muodostettu tunnettuun pakkaustölkkiin, joka on tasakattotyyppiä ja käsittää neljä suorakaiteen 15 muotoista sivuseinämäkenttää 1, jotka on rajattu erilleen toisistaan ja taitettu neljää sivutaittolinjaa 2 pitkin, jolloin saadaan putkimainen pakkaustölkkirunko, joka on poikkileikkaukseltaan pääasiassa neliön muotoinen. Pak-kaustölkissä on lisäksi yläosa 3, joka on tasakattotyyp-20 piä, ja pohjaosa 4, joka on tehty keksinnön mukaan. Pak-kaustölkki, joka on pohjaosaa 4 lukuunottamatta siis jo tunnettua tyyppiä, on valmistettu myös tavanomaisesta pakkausmateriaalista, esimerkiksi laminaatista, jossa on keskellä kuitumateriaalista koostuva tukikerros, jonka molem-25 millä puolilla on kerros nestetiivistä ja kuumasaumattavaa materiaalia, esimerkiksi jokin termoplasti, kuten poly-eteeni. Lisäkerroksia voi myös olla, esimerkiksi alumiinifoliosta tai vastaavasta valmistettuja kaasutiiviitä kerroksia. Pakkauslaminaatti on valmistettu tavanomaista 30 tekniikkaa käyttäen, toisin sanoen kuitumaisen tukikerros-radan päälle on sijoitettu peräkkäin halutut erilaiset materiaalikerrokset, minkä jälkeen laminaatti on varustettu halutun mallin mukaisilla taittolinjoilla ja leikattu erillisiksi aihioiksi. Pakkauslaminaatin muodostaminen 35 erillisiksi pakkaustölkeiksi voi tällöin tapahtua joko 7 85681 pakkauslaminaatin ollessa vielä ratana, välittömästi erillisiksi arkeiksi tapahtuneen leikkaamisen jälkeen tai myöhempänä ajankohtana. Sekä valmistusprosessi että pakkauslaminaatin koostumus, taittolinjamallit ja leikkaaminen 5 ovat tavanomaisia ja alan asiantuntijoille tuttuja, joten niitä ei tässä yhteydessä selosteta lähemmin. Samasta syystä joissakin kuvioissa esitetään vain pakkaustölkin tai pakkaustölkkiaihion alaosa ja tällöin edellytetään, että ne osat, joita ei esitetä, ovat tavanomaista, halu-10 tulla tavalla valittua tyyppiä.
Keksinnön mukainen pohjarakenne esitetään yleisesti kuvioissa 1 ja 2, joista käy ilmi, että pohjaosa 4 käsittää kaksi pääasiassa suorakaiteen muotoista pohjapääkent-tää 5, jotka liittyvät taitettuina kahteen vastakkaiseen 15 sivuseinämäkenttään 1 poikittaisen pohjantaittolinjan 6 avulla, joka on pääasiassa suorassa kulmassa pakkaustölkin pystysuoriin sivutaittolinjoihin 2 nähden ja suuntautuu pakkaustölkin koko kehän ympäri, toisin sanoen poikittain pakkaustölkkiaihion koko leveyden (kuviot 3, 4) yli. Poh-20 jantaittolinja 6 rajaa vastakkaisten sivuseinämäkenttien 1 toisessa parissa kaksi pohjantaittokenttää 7, joiden leveys pohjantaittolinjan 6 kohdalla vastaa viereisten sivuseinämäkenttien 1 leveyttä, mutta jotka kapenevat sivusei-nämäkentästä pois suuntautuvaan suuntaan. Jokaisen pohjan-25 taittokentän 7 ja viereisten pohjanpääkenttien 5 välissä on kaksi jälleentaittokenttää 8, jotka on yhdistetty poh-jantaittokenttiin 7 taittamalla vinojen taittolinjojen 9 avulla sekä pohjanpääkenttiin pohjantaittolinjan 6 kanssa ristiin menevillä sivutaittolinjojen 2 osilla. Tavanomai-30 sella tavalla muodostetussa pohjaosassa sekä pohjantaitto-kentät 7 että jälleentaittokentät 8 ovat kolmion muotoi-siä, ja mainittujen kenttien välissä olevat vinosti suuntautuvat taittolinjat kohtaavat toisensa siis samassa pisteessä kenttien alapäässä, toisin sanoen sivuseinämäken-35 tistä 1 kauempana olevassa vapaassa reunassa. Muodostetta- 8 85681 essa pohja taittamalla pohjantaittokentät pohjan pääkent-tien alle tämä piste on kriittinen, koska leikkuureuna on tässä kohdassa paljas ja alttiina täyttömateriaalin kosketukselle.
5 Keksinnön mukaisessa pohjarakenteessa aikaisemmat kolmion muotoiset pohjantaittokentät ja jälleentaittoken-tät on tehty nelikulmaisiksi siten, että niiden pohjaosan 4 vapaan pohjareunan 11 puoleiset kulmat on rajattu tait-tolinjoilla ja jaettu useiksi taitettaviksi reunakentiksi 10 10. Tarkemmin sanottuna pohjantaittokenttä 7 rajataan keskellä olevasta reunakentästä, jota nimitetään primääri-kentäksi 12, primääritaittolinjalla 13, joka on yhdensuuntainen vapaan pohjareunan 11 kanssa ja vastaa pituudeltaan suunnilleen neljättä osaa kahden vierekkäisen sivutaitto-15 linjan 2 välisestä etäisyydestä. Primäärikenttä 12 muodostaa siis suorakaiteen muotoisen jatkon pohjantaittokentäl-le 7 ja sen rajaavat molemmilla puolilla vielä kolmion muotoiset reunakentät, joita nimitetään sekundäärikentik-si. Sekundäärikentät 14 toimivat jälleentaittokenttinä ja 20 ne on rajattu primäärikentästä 12 ja vastaavasti viereisistä jälleentaittokentistä sekundääritaittolinjoilla 15, jotka suuntautuvat tietyssä kulmassa vapaata pohjareunaa 11 päin. Tarkemmin sanottuna primäärikentän 12 sivut rajoittavat molemmat sekundääritaittolinjat 15 suuntautuvat 25 pääasiassa suorassa kulmassa pohjareunaa kohti, kun taas sekundäärikentät 14 jälleentaittokentistä 8 rajaavat molemmat sekundääritaittolinjat 15 suuntautuvat pääasiassa suorassa kulmassa sitä taittolinjaa 9 päin, joka erottaa pohjantaittokentät 7 jälleentaittokentistä 8. Kaikki edel-30 lä mainitut kulma- ja suuntatiedot koskevat pakkaustölkkiä sen ollessa tasopintana, esimerkiksi kuviossa 3 esitetyssä tilassa. Muodostettaessa pakkaustölkkiaihio valmiiksi pak-kaustölkiksi pohjarakenne taitetaan taittolinjoja pitkin niin, että molemmat pohjantaittokentät 7 muodostavat osia 35 pohjan sisäpuolesta, toisin sanoen ne tulevat pakkaustöl- 9 85681 kin sisäpuolelle, kun taas pohjan pääkentät 5 muodostavat pohjan ulkopuolen ja sisäpuolen jäljellä olevat osat. Kun pohjan pääkentät taitetaan, jälleentaittokentät 8 tulevat pöhjantaittokenttien 7 ja pohjan pääkenttien 5 väliin, kun 5 sitä vastoin reunakentät 10 tulevat pakkaustölkin ollessa valmis 180° takaisin päin käännettyyn, suojattuun asentoon pohjantaittokenttien 7 ja viereisten jälleentaittokenttien 8 väliin, niin että reunakenttien vapaa pohjareuna 11 on eristetty täysin pakkaustölkkiin myöhemmin pantavasta 10 täyttömateriaalista.
Reunakenttien 10 taittaminen pakkauksen pohjaosan 4 muodostamisen yhteydessä käy selvimmin ilmi kuvioista 1 ja 2, jotka esittävät pohjarakennetta väliasennossa pohjaa muodostettaessa. Kun pakkaustölkkiaihio muodostetaan taso-15 tilasta valmiiksi pakkaustölkiksi, aihio taitetaan ensin tavalliseen tapaan 90° jokaisen sivutaittolinjan 2 ympäri, niin että molemmat ulommat sivuseinämäkentät 1 kohtaavat toisensa ja voidaan saumata yhteen pituussuuntaisella sau-mauskentällä 16. Tämän jälkeen muodostetaan pakkaustölkin 20 ylä- ja pohjaosa erillisinä taittamalla vastaavat materi-aalikentät sisään. Tavanomaista pohjaosaa muodostettaessa molemmat pohjantaittokentät 7 taitetaan vastakkain kääntämällä ne pohjantaittolinjan 6 vastaavan osan ympäri ja pohjan molemmat pääkentät 5 taitetaan samalla vastakkain .···. 25 ja pohjantaittolinjan 6 ympäri, niin että pohjan pääkentät - tulevat pohjantaittokenttien 7 päälle. Pohjantaittokentät 7 ja pohjan pääkentät 5 toisiinsa yhdistävät jälleentaittokentät 8 taitetaan tällöin ulospäin jälleentaittokenttien 8 ja pohjantaittokenttien 7 välissä olevan taittolinjan 30 9 ympäri ja keksinnön mukaisessa pohjarakenteessa taite taan samanaikaisesti myös reunakentät 10 primääri- ja se-kundääritaittolinjojen 13, 15 ympäri. Tarkemmin sanottuna keskellä olevat primäärikentät taitetaan 180° ulospäin primääritaittolinjan 13 ympäri, niin että ne ovat vastaa-35 vien pohjantaittokenttien 7 ulkopuolta päin, kun jälleen-taittokenttinä toimivat kolmion muotoiset sekundäärikentät χο 85681 14 taitetaan samalla sekundääritaittolinjojen 15 ympäri. Kun taittovaihe on päättynyt, pohjareunan 11 ne osat, jotka rajaavat primäärikentät 12, ovat suojatussa paikassa pohjantaittokenttien 7 ja jälleentaittokenttien 8 välissä, 5 jotka ovat vastakkain ja saumattu toisiinsa ulkopuolisilla termoplastikerroksilla. Reuna 11 ei ole tämän vuoksi enää pakkaustölkin sisällä ja näin on eliminoitu se vaara, että täyttömateriaali imeytyy mainittuun leikkuureunaan. Kuitenkin pohjareunan 11 se osa, joka on pohjan sen pääkentän 10 5 kohdalla, johon sitä vastapäätä oleva pohjan pääkenttä limittyy, on pakkaustölkin sisäpuolella ja koskettaa täyt-tömateriaaliin pakkaustölkin pohjan siinä osassa, jota molemmat taitetut pöhjantaittokentät 7 eivät peitä. Pohja-reunan 11 tämä osa voidaan kuitenkin suojata normaaliin 15 tapaan varustamalla se ulokekielellä 17, joka taitetaan takaisin 180°, jolloin se tulee molempien pohjan pääkent-tien 5 niiden osien väliin, jotka limittyvät toisiinsa ja jotka on saumattu toisiinsa. Tämä on kuitenkin tuttua tekniikkaa, joten sitä ei ehkä tarvitse selostaa lähemmin 20 tässä yhteydessä.
Keksinnön mukaisen pohjarakenteen toisessa rakenne-muodossa materiaalikenttien muotoa ja kokoa on muutettu niin, ettei pohjareunassa 11 tarvita erillistä tiivistys-kieltä 17 ja samalla saadaan lisää varmuutta, kun halutaan 25 estää täyttömateriaalin vuotaminen ja imeytyminen pakkaus-laminaatin tukikerrokseen. Tätä keksinnön mukaisen pohjarakenteen toista, muunnettua rakennemuotoa havainnollistetaan lähemmin kuvioissa 4, 5 ja 6. Pakkaustölkkiaihion ja pakkaustölkin ne osat, jotka vastaavat vastaavia osia 30 edellä selostetussa, käsiteltävän keksinnön mukaisen poh jarakenteen ensimmäisessä rakennemuodossa, on varustettu vastaavilla viitenumeroilla eikä niitä selosteta lähemmin, koska niiden rakenne ja toiminta vastaavat edellä selostettua. Kuvion 4 pakkaustölkkiaihion ja kuvion 3 pakkaus-35 tölkkiaihion välisenä suurimpana erona on, ettei aihion vapaa pohjareuna 11 ole enää suora sillä alueella, Joka on 13L 85681 reuna- ja jälleentaittokenttien 10, 8 edessä, vaan kääntyy ulospäin, niin että etäisyys vapaan pohjareunan 11 ja sen pohjantaittolinjan 6 välillä, joka yhdistää asianomaiset pöhjantaittokentät 7 pakkaustölkin viereiseen sivusei-5 nämäkenttään 1, on suurin leikkausreunan 11 keskiosassa primäärikentän 12 edessä kenttien ollessa samassa tasossa, toisin sanoen silloin, kun pakkaustölkkiaihio on taittama-ton. Tällöin primääritaittoiinjän 13 ja taittolinjan 6 vastaavan osan välinen etäisyys on tässä toisessa rakenne-10 muodossa suurempi, ja tarkemmin sanottuna pohjantaittolinjan 6 ja primääritaittolinjan 13 välinen etäisyys (etäisyys a) on yhtä suuri tai vähän suurempi (1 - 5 %) kuin puolet viereisen pohjan pääkentän 5 leveydestä (etäisyys b). Kun pakkaustölkkiaihio on muodostettu j a pöhj akentät 15 on taitettu tasaisen pohjan muodostamiseksi, pohjantaitto-kenttien 7 molemmat ulommat, primääritaittolinjojen 13 rajaamat päätyreunat kohtaavat toisensa pakkaustölkin poh-japinnan keskiosassa, jolloin ne saadaan liittymään tiiviisti toisiinsa, niin että ne pohjarakenteen eri kenttien 20 yhteensaumauksen jälkeen peittävät ja tiivistävät täydellisesti reunalinjan 11 sen osan, joka on aikaisemmin koskettanut täyttömateriaaliin Ja on sen vuoksi varustettava sisäänpäin taitettavalla kielellä 17. Keksinnön mukainen pohjarakenne pystyy tämän vuoksi takaamaan täysin tiiviin 25 pohjan, joka ei ainoastaan estä kaikkia leikkuureunoja koskettamasta täyttömateriaaliin, vaan on myös niin tasainen, että vuotojen esiintymisvaara eri materiaalivahvuuk-1 siin siirryttäessä muodostuvien kanavien kautta on elimi noitu. Keksinnön toisen rakennemuodon mukainen valmiiksi 30 muodostettu ja saumattu pohjarakenne esitetään kuvioissa 5 ja 6, joissa molempien pohjantaittokenttien 7 taitettujen kärkien välinen sijainti havainnollistetaan selvästi. Kuviosta 6 käy lisäksi selvästi ilmi, kuinka taitetut pri-määrikentät 12 sijaitsevat pohjantaittokenttien 7 ja pak-35 kaustölkin ulkopohjan muodostavien pohjan pääkenttien 5 välissä.
12 85681
Bottenkonstruktion vid förpackningsbehällare
Uppfinningen avser en bottenkonstruktion vid förpackningsbehällare, vilken förpackningsbehällare är 5 tillverkad genom vikning och försegling av ett förpack-ningslaminat, sora uppvisar biglinjer, sora definierar fyra sidofält, en toppdel och en bottendel, vilken har mate-rialfält, som uppvisar tvä med motstäende sidoväggar för-bundna bottenhuvudfält, tvä med mellanliggande sidoväggar 10 förbundna botteninvikningsfält, och fyra bottenhuvudfält-en och botteninvikningsfälten förenande ätervikningsfält, varvid varje botteninvikningsfält uppvisar ett primärfält, som utgör en fortsättning av botteninvikningsfältet och är dubbelvikt med en fri bottenkant i ett skyddat läge mellan 15 botteninvikningsfälten och ätervikningsfälten.
Uppfinningen avser även en bottenkonstruktion vid förpackningsbehällarämne av den typ som uppvisar fyra sidofält och ett antal medelst biglinjer ätskilda topp-och bottenfält, varvid bottenväggfälten uppvisar tvä bot-20 tenhuvudfält, tvä botteninvikningsfält och fyra botten-huvudfälten och botteninvikningsfälten förenande ätervikningsfält, varvid bottenväggfälten utmed en fri bottenkant uppvisar primärfält, som är ätskilda frän botteninvikningsfälten medelst biglinjer, vilka används i förpack-25 ningsbehällarämnet för bildande av en förpackningsbehälla re, dvs. i förpackningsbehällarämnen av sädan typ, där topp-, botten- och sidoväggfälten är ätskilda med biglinjer, varvid bottenväggfälten omfattar tvä bottenhuvudfält, tvä botteninvikningsfält samt fyra ätervikningsfält, som 30 förenar bottenhuvudfälten och botteninvikningsfälten.
Vid tillverkning av förpackningsbehällare för tili exempel mjölk och juice används ett laminerat för-packningsmaterial, som vanligen omfattar ett bärarskikt av papper, vilket pä ömse sidor är belagt med termoplastiskt 35 material, till exempel polyeten. Termoplasten ger materia- 13 85681 let god vätsketäthet samtldlgt som det bllr möjligt att pä ett enkelt sätt ästadkomma vätsketäta skarvar med hjälp av värmeförsegling. Förpackningslaminatet kan även omfatta ytterligare skikt av andra material, till exempel alumi-5 niumfolie, för att ge materialet bättre gastäthet.
Förpackningsbehällarämnen tillverkas av banfor-migt förpackningslaminat, vilket efter bildandet av de olika skikten tillskäres för framställning av ämnen, vilka antingen i samband med tillskärningen eller senare genom 10 vikning och försegling omformas tili färdiga förpacknings-behällare. För att underlätta ämnenas omformning tili färdiga förpackningsbehällare förses förpackningslaminatet även med ett mönster av vikningslinjer, vanligen biglin-jer, utmed vilka materialet enkelt kan vikas med automa-15 tiska förpackningsmaskiner. Förpackningslaminatet kan även vara försett med olika typer av öppningsanordningar, per-foreringslinjer eller liknande, men laminatets konstruktion och detaljutformning är i princip välkänd inom för-packningsbranschen och torde därför inte behöva beskrivas 20 närmare.
Vid den ovannämnda tillskärningen av de enskilda ämnena, vilken sker frän en sammanhängande, termoplastbe-lagd laminatbana, kommer det invändiga bärarskiktet att blottläggas, dä man skär vid de bildade snittkanterna.
: 25 Eftersom bärarskiktet ofta bestär av ett material med god uppsugningsförmäga, tili exempel papper, är det viktigt att dessa snittkanter placeras sä, att de inte kommer i kontakt med fyllgodset, dä förpackningsbehällaren är fär-digformad. I vissa typer av förpackningsbehällare, tili 30 exempel takäsförpackningar (även i förpackningsbehällare med pian topp), kommer delar av de skurna snittkanterna vid vikning enligt konventionellt mönster att bli belägna inne i förpackningsbehällaren, och dessa delar av snittkanterna mäste säledes skyddas frän kontakt med det för-35 packade fyllgodset, om höga krav pä täthet och hygien ·· * 14 85681 skall kunna efterföljas, eftersom fyllgods i annat fall konuner att uppsugas 1 förpackningslaminatets fibersklkt. Vid användning av gastätt material, dvs. förpackningslami-nat med skikt av till exempel aluminiumfolie, kommer även 5 behällarens gastäthet att försämras, eftersom de gastäta skikten inte befinner sig alldeles intill varandra i de omräden, där snittkanterna är blottlagda.
I en förpackningsbehällare av konventionell takäs-typ, vilken tillverkas av förformade ämnen, befinner 10 sig snittkanterna inne i förpackningsbehällaren dels utmed en vertikal längdskarv, dels vid ett centralt omräde av bottnen, där invikta materialflikar möts. Den längsgäende skarven kan förses med en täckande remsa eller utföras säsom en s.k. omvikt längdskarv, vilket förhindrar kontakt 15 med fyllgodset. Dessa lösningar är tidigare kända, men hittills har det inte presenterats nägon sädan lösning, som pä ett enkelt sätt skulle möjliggöra en fullständig avtätning även av de blottlagda snittkanter, som är beläg-na vid förpackningsbehällarens botten. I tidigare lösning-20 ar föresläs bl a olika vikningar, vilka avviker frän det normala vikmönstret ooh därmed dels blir mera komplicerade att utföra, dels orsakar större materialätgäng (US-patent 3 412 922). I en annan lösning föresläs att man i en hu-vudsakligen konventionell bottenkonstruktion använder 25 olika tätningar över de delar av snittkanterna, som annars skulle komma i kontakt med fyllgodset (US-patent 3 913 825). Även denna lösning är jämförelsevis komplicerad och ofördelaktig, eftersom den förutsätter använding och app-licering av tillsatsmaterial.
30 Tidigare kända bottenkonstruktioner, i vilka man försökt undvika direkt kontakt mellan blottlagda snittkanter och fyllgodset är säledes relativt komplicerade, vilket medför ökad material&tgäng och därmed högre kostnader. Bottenkonstruktionerna blir ocksä svära att vika med auto-• 35 mater av konventionell typ, och bottnen blir tjocka och 15 85681 ojämna, vilket äter ökar risken för kanalbildning och otäthet mellan de olika skikten.
En avsikt med föreliggande uppfinning är att ästadkomma en sädan bottenkonstruktion, som inte är för-5 knippad med ovannämnda nackdelar och som garanterar en effektiv avtätning av snittkanterna pä en relativt enkelt sätt.
En ytterligare avsikt med föreliggande uppfinning är att ästadkomma en bottenkonstruktion med skyddade 10 snittkanter, i vilken vikningsmönstret i huvudsak motsva-rar ett konventionellt vikningsmönster, men materialät-gängen samtidigt är reducerad tili ett minimum och inga tillsatsmaterial, säsom remsor, hot melt eller liknande behövs.
15 Dessa och andra avsikter har enligt uppfinningen uppnätts sä att en bottenkonstruktion vid förpacknings-behällare av den i inledningen beskrivna typen är känne-tecknad av, att triangulära sekundärfält är anordnade vid bäda sidor om primärfältet och förenade med nämnda fält 20 medelst sekundärbiglinjer, vilka sekundärbiglinjer sträck-er sig i vinkel mot bottenväggfältets fria bottenkant, och tjänstgör som ätervikningsfält belägna mellan primärfälten och ätervikningsfälten i behällarens botten.
En motsvarande bottenkonstruktion vid förpack-25 ningsbehällarämnen är kännetecknad av, att triangulära sekundärfält, som tjänstgör som ätervikningsfält, är anordnade vid motsatta sidor om primärfältet och ätskilda frän primärfältet och angränsande ätervikningsfält medelst sekundärbiglinjer, vilka sekundärbiglinjer sträcker sig i 30 vinkel mot bottenväggfältets fria bottenkant.
De kännetecknande dragen hos föredragna utfö-ringsformer av bottenkonstruktionen enligt uppfinningen i fräga om säväl en färdig förpackningsbehällare som ett ämne för tillverkning av förpackningsbehällaren har fram-: 35 förts i de beroende patentkraven enligt uppfinningen.
,, 85681 16
Tack väre bottenkonstruktionen enligt uppfinning-en är det möjligt att med begränsad materialätgäng ästad-konuna en sddan bottenkonstruktion, väri förpackningslami-natets snittkanter är fullständigt täckta sd att kontakt 5 mellan snittkanterna och i förpackningsbehällaren förpack-at fyllgods helt kan undvikas. Eftersom snittkanterna skyddas genom invikning av eller täckning med befintligt material, behöver man inte heller använda tillsatsmate-rial, vilket avsevärt underlättar tillverkningen av för-10 packningsbehdllare med denna bottenkonstruktion.
Tvd föredragna utföringsformer av bottenkonstruktionen enligt uppfinningen kommer nu att beskrivas närmare med hänvisning uttryckligen tili bifogade ritningar, som schematiskt visar bottenkonstruktionen i olika stadier, dä 15 ett förpackningsbehällarämne omformas tili färdig förpack-ningsbehällare.
Figur 1 visar i perspektiv en bottenkonstruktion enligt uppfinningen, dä den omformas tili en i övrigt konventionell förpackningsbehällare.
20 Figur 2 visar bottenkonstruktionen enligt figur 1 underifrdn sett.
Figur 3 visar en del av ett förpackningsbehällar-ämne, väri en första utföringsform av bottenkonstruktionen enligt uppfinningen används.
25 Figur 4 visar en del av ett förpackningsbehdllar- ämne, väri en andra utföringsform av bottenkonstruktionen enligt uppfinningen används.
Figur 5 visar i sektion en förpackningsbehdllare, vars botten är utformad i enlighet med den andra utfö-30 ringsformen av bottenkonstruktionen enligt uppfinningen.
Figur 6 visar bottenkonstruktionen enligt figur 5 frdn sidan och i sektion.
Tvd utföringsformer av bottenkonstruktionen enligt uppfinningen beskrivs i det följande och de illu-35 streras i figurerna dels i form av plana förpacknings- 85681 17 behällarämnen och dels i form av till färdiga förpack-ningsbehällare helt eller delvis omformade och förseglade ämnen. Bottenkonstruktionen används vidare vanligen i den typ av förpackningsbehällare som benämnes takäsförpack-5 ning, men som även kan vara utförd som en konstruktion med plan toppdel. Denna huvudtyp av förpackning är välkänd och beskrivs närmare till exempel i SE-patentet nr 377 313, vartill hänvisas.
Av figur 1 framgär hur bottenkonstruktionen 10 enligt uppfinningen är utformad till en känd förpackningsbehällare, som är av plan taktyp och omfattar fyra rek-tangulära sidoväggfält 1, som är avgränsade frän varandra och vikta utmed fyra sidobiglinjer 2, varvid en rörformig förpackningsbehällarkropp med huvudsakligen kvadratiskt 15 tvärsnitt erhälls. Förpackningsbehällaren uppvisar vidare en toppdel 3, som är av pian taktyp, och en bottendel 4, som är konstruerad i enlighet med uppfinningen. Förpackningsbehällaren, som bortsett frän bottendelen 4 säledes är av redan känd typ, är ocksä tillverkad av ett konven-20 tionellt förpackningsmaterial, tili exempel ett laminat, som uppvisar ett centralt bärarskikt av fibermaterial, vilket pä ömse sidor är belagt med skikt av vätsketätt och värmeförseglingsbart material, till exempel en termoplast av nägot slag, säsom polyeten. Även ytterligare skikt kan 25 finnas, tili exempel gastäta skikt tillverkade av alumi-niumfolie eller liknande. Förpackningslaminatet är till-verkat medelst konventionell teknik, dvs. en bana av fib-röst bärarskikt har successivt belagts med olika önskade materialskikt, varefter laminatet försetts med biglinjer i 30 önskat mönster och uppskurits i enskilda ämnen. Omform-ningen av förpackningslaminatet tili enskilda förpackningsbehällare kan härvid ske antingen medan förpacknings-laminatet fortfarande befinner sig i banform, omedelbart efter uppskärningen tili enskilda ark eller vid ett senare 35 tillfälle. Säväl tillverkningsprocessen som förpacknings- «I · 85681 18 lamlnatets sammansättning, biglinjemönster och tillskär-ning är konventlonella och välkända för fackmannen, varför de lnte beskrlvs närmare 1 detta sammanhang. Av samma skäl illustreras i vissa figurer endast förpackningsbehällarens 5 eller förpackningsbehällarämnets undre del, och det förut-sättes härvid att icke visade delar är av konventionell, godtyckligt vald typ.
Bottenkonstruktionen enligt uppfinningen visas generellt i figuerna 1 och 2, där det framgär att botten-10 delen 4 omfattar tvä huvudsakligen rektangulära botten-huvudfält 5, vilka vikbart sammanhänger med tvä motstäende sidoväggfält 1 medelst en tvärgäende bottenbiglinje 6, som sträcker sig huvudsakligen i rät vinkel mot förpackningsbehällarens vertikala sidobiglinjer 2 och löper runt för-15 packningsbehällarens hela omkrets, dvs. tvärs över förpackningsbehällarämnets hela bredd (figurer 3, 4). Bottenbiglinjen 6 avgränsar vid det andra paret av motstäende sidoväggfält 1 tvä botteninvikningsfält 7, vars bredd utmed bottenbiglinjen 6 motsvarar bredden av angränsande 20 sidoväggfält 1, men vilka avsmalnar i riktning frän sido-väggfältet. Mellan varje botteninvikningsfält 7 och de närbelägna bottenhuvudfälten 5 finns tvä ätervikningsfält 8, vilka är vikbart förbundna med botteninvikningsfälten 7 medelst sneda biglinjer 9 samt med bottenhuvudfälten 5 25 medelst sidobiglinjernas 2 bottenbiglinjen 6 korsande delar. 1 en pä konventionellt sätt utformad bottendel är säväl botteninvikningsfälten 7 som ätervikningsfälten 8 triangulära och de mellan nämnda fält belägna, snett lö-pande biglinjerna möts säledes i samma punkt vid fältens 30 undre ände, dvs. vid den frän sidoväggfälten 1 mera av-lägsna, fria kanten. Vid formning av bottnen genom invik-ning av botteninvikningsfälten under bottenhuvudfälten kommer denna punkt att vara kritisk, eftersom snittkanten här kommer att vara blottlagd och ätkomlig för fyllgodset. 35 I bottenkonstruktionen enligt uppfinningen har de 19 85681 tidigare triangulära botteninvikningsfälten och ätervik-nlngsfälten gjorts fyrkantiga genom att deras mot botten-delens 4 fria bottenkant 11 vända hörn avgränsats medelst bigllnjer och indelats i ett antal vikbara kantfält 10.
5 Närmare bestämt avgränsas botteninvikningsfältet 7 frän ett centralt beläget kantfält, benämnt primärfält 12, med en primärbiglinje 13, som är parallell med den fria bot-tenkanten 11 och har en längd, som ungefär motsvarar en fjärdedel av avständet mellan tvä angränsande sidobiglin-10 jer 2. Primärfältet 12 utgör säledes en rektangulär fort-sättning av botteninvikningsfältet 7, och begränsas pä ömse sidor av ytterligare triangulära kantfält, vilka benämns sekundärfält 14. Sekundärfälten 14 tjänstgör säsom ätervikningsfält och avgränsas frän primärfältet 12 re-15 spektive angränsande ätervikningsfält 8 med sekundärbig-linjer 15, vilka sträcker sig i vinkel mot den fria bot-tenkanten 11. Närmare bestämt sträcker sig de bäda sekun-därbiglinjer 15 som avgränsar primärfältets 12 sidor hu-vudsakligen i rät vinkel mot bottenkanten 11, medan de 20 bäda sekundärbiglinjer 15 som avgränsar sekundärfälten 14 frän ätervikningsfälten 8 sträcker sig huvudsakligen i rät vinkel mot den biglinje 9, som skiljer botteninviknings-fälten 7 frän Atervikningsfälten 8. Samtliga ovannämnda vinkel- och riktningsangivelser hänför sig tili förpack-25 ningsbehällarämnets plana tillständ, tili exempel säsom det illustreras i figur 3. Vid omformning av förpacknings-behällarämnet tili färdig förpackningsbehällare viks bot-— tenkonstruktionen utmed biglinjerna sä, att de bäda bot- teninvikningsfälten 7 bildar delar av bottnens insida, 30 dvs. hamnar inne i förpackningsbehällaren, medan botten-huvudfälten 5 bildar bottnens utsida samt resterande delar av insidan. Vid vikningen av bottenhuvudfälten hamnar ätervikningsfälten 8 mellan botteninvikningsfälten 7 och bottenhuvudfälten 5, medan kantfälten 10, dä förpacknings-35 behällaren är färdigformad, däremot hamnar i ett 180° 85681 20 tillbakavikt, skyddat läge mellan botteninvikningsfälten 7 och angränsande äterinvikningsfält 8, sä att kantfältens fria bottenkant 11 är fullständigt isolerad frän fyllgods, soin sedermera sätts 1 förpackningsbehällaren.
5 Vlkningen av kantfälten 10 i samband med form- ningen av förpacknlngens bottendel 4 framgär tydligast av flgurerna 1 och 2, vilka visar bottenkonstruktionen i ett mellanläge under formningen av bottnen. Vid omformningen av förpackningsbehällarämnet frän plant tillständ tili 10 färdig förpackningsbehällare viks först ämnet pä konven-tionellt sätt 90° runt varje sidobiglinje 2, sä att de bäda yttre sidoväggfälten 1 möts och kan förseglas mot varandra med ett längsgäende förseglingsfält 16. Härefter formas förpackningsbehällarens topp- och bottendel var för sig 15 genom invikning av respektive materialfält. Vid formning av en konventionell bottendel inviks de bäda botteninvik-ningsfälten 7 mot varandra genom svängning runt motsvaran-de del av bottenbiglinjen 6 och samtidigt viks de bäda bottenhuvudfälten 5 mot varandra och runt bottenbiglinjen 20 6 sä, att bottenhuvudfälten kommer utanpä botteninvik- ningsfälten 7. De botteninvikningsfälten 7 och bottenhuvudfälten 5 förenande ätervikningsfälten 8 viks härvid utät runt den mellan ätervikningsfälten 8 och botteninvikningsfälten 7 belägna biglinjen 9, och i bottenkon-25 struktionen enligt uppfinningen viks samtidigt även kantfälten 10 runt primär- och sekundärbiglinjerna 13, 15.
Närmare bestämt viks de centrala primärfälten 180° utät runt primärbiglinjen 13, sä att de anligger mot utsidan av respektive botteninvikningsfält 7, samtidigt som de säsom 30 ätervikningsfält tj änstgörande, triangulära sekundärfälten 14 viks runt sekundärbiglinjerna 15. Efter avslutat vik-ningsförlopp är de delar av bottenkanten 11 som avgränsar primärfälten 12 i ett skyddat läge mellan botteninvikningsfälten 7 och ätervikningsfälten 8, vilka anligger mot 35 varandra och är förseglade tili varandra med de utvändiga 21 85681 termoplastskikten. Kanten 11 kommer härigenom inte ISngre att vara belägen Inne i förpackningsbehällaren, och risken för uppsugning av fyllgods i benämnda snittkant har härmed undanröjts. Emellertid kommer den del av bottenkanten 11 5 som är belägen utmed det bottenhuvudfält 5, vilket över-lappas av det motsatt belägna bottenhuvudfältet, att vara belägen Inne i förpackningsbehällaren och i kontakt med fyllgodset i den del av förpackningsbehällarens botten, som lnte täcks av de bäda invikna botteninvikningsfälten 10 7. Denna del av bottenkanten 11 kan emellertid pä konven- tionellt sätt skyddas genom att den förses med en utskju-tande tunga 17, vilken tillbakaviks 180°, varvid den blir belägen mellan de delar av de bäda bottenhuvudfälten 5 som överlappar varandra och är förseglade mot varandra. Detta 15 är emellertid känd teknik, varför det inte torde behöva beskrivas närmare i detta sammanhang.
I en andra utföringsform av bottenkonstruktionen enligt uppfinnlngen har materialfältens form och storlek modifierats sä, att den separata tätningstungan 17 vid 20 bottenkanten 11 inte behövs, och samtidigt erhälls ytter-ligare säkerhet, dä man vill förhindra läckage och uppsugning av fyllgods i förpackningslaminatets bärarskikt. Denna andra, modifierade utföringsform av bottenkonstruktionen enligt uppfinnlngen illustreras närmare i figurerna 25 4, 5 och 6. De delar av förpackningsbehällarämnet och förpackningsbehällaren som svarar mot motsvarande delar i den tidigare beskrivna, första utföringsformen av bottenkonstruktionen enligt föreliggande uppfinning har försetts med motsvarande hänvisningssiffror och kommer inte att 30 beskrivas närmare, eftersom deras konstruktion och funktion motsvarar vad som tidigare beskrivits. Den största skillnaden mellan förpackningsbehällarämnet i figur 4 och förpackningsbehällarämnet i figur 3 bestär i att ämnets fria bottenkant 11 inte längre är rak i det omräde som 35 befinner sig mittför kant- och ätervikningsfälten 10, 8, 85681 22 utan kröker eller svänger utät, sä att avständet mellan den fria bottenkanten 11 och den bottenbiglinje 6, som förenar tillhörande botteninvikningsfält 7 med förpack-ningsbehällarens angränsande sidoväggfält 1 är störst vld 5 snlttkantens 11 centrala, mittför primärfältet 12 belägna del dä fälten befinner slg 1 sanuna pian, dvs. dä förpack-ningsbehällarämnet är ovikt. Härvid kommer avständet mellan primärbiglinjen 13 och motsvarande parti av biglinjen 6 att vara större i denna andra utföringsform, och närmare 10 bestämt är avständet mellan bottenbiglinjen 6 och primär-biglinjen 13 (avständet a) lika med eller nägot större (1-5 %) än halva bredden (avständet b) av angränsande botten-huvudfält 5. Efter omformning av förpackningsbehällarämnet och vikning av bottenfälten tili bildande av en pian bot-15 ten konuner härigenom botteninvikningsfältens 7 bäda yttre, av primärbiglinjerna 13 definierade ändkanter att mötas mitt pä förpackningsbehällarens bottenyta, varvid de kan bringas att tätt ansluta tili varandra sä, att de efter hopförsegling av bottenkonstruktionens olika fält full-20 ständigt täcker och avtätar den del av kantlinjen 11, som tidigare har kömmit i kontakt med fyllgodset och därför mäste förses med den invikbara tungan 17. Härigenom kan bottenkonstruktionen enligt uppfinningen säkerställa en fullständigt avtätad botten, som inte endast skyddar samt-25 liga snittkanter frän kontakt med fyllgodset, utan även har sädan jämnhet att risken för läckage via kanaler i övergängen mellan olika materialtjocklekar undanröjes. Den färdigformade och förseglade bottenkonstruktionen enligt den andra utföringsformen av uppfinningen visas i figurer-30 na 5 och 6, där anliggningen mellan de invikta spetsarna av de bäda botteninvikningsfälten 7 tydligt äskädliggörs. Av figur 6 framgär dessutom tydligt, hur de invikta pri-märfälten 12 är belägna mellan botteninvikningsfälten 7 och de bottenhuvudfält 5, som bildar förpackningsbehälla-35 rens utvändiga botten.

Claims (9)

23 85681
1. Pohjarakenne pakkaustölkkiä varten, joka pak-kaustölkki on valmistettu taittamalla ja saumaamalla pak-5 kauslaminaatti, joka käsittää taittoviivat, jotka määräävät neljä sivukenttää (1), yläosan (3) ja pohjaosan (4), jossa on materiaalikenttiä, jotka käsittävät kaksi pohjan pääkenttää (5), jotka on yhdistetty vastakkaisiin sivuseiniin, kaksi pohjan taittokenttää (7), jotka on yhdistetty 10 välissä oleviin sivuseiniin ja neljä jälleentaittokenttää (8), jotka yhdistävät pohjan pääkentät ja pohjan taitto-kentät toisiinsa, jolloin jokainen pohjan taittokenttä (7) käsittää primäärikentän (12), joka muodostaa pohjan tait-tokentän (7) jatkon ja on kaksoistaitettu vapaan pohjareu-15 nan (11) kanssa suojatussa paikassa pohjan taittokenttien (7) ja jälleentaittokenttien (8) välissä, tunnettu siitä, että kolmion muotoiset sekundäärikentät (14) on sijoitettu primäärikentän (12) molemmille puolille ja on yhdistetty mainittuun kenttään sekundääritaittoviivojen 20 (15) avulla, jotka sekundääritaittoviivat ulottuvat kul massa pohjaseinämäkentän vapaaseen pohjareunaan (11) nähden, ja toimivat säiliön pohjan primäärikenttien (12) ja jälleentaittokenttien (8) välissä olevina jälleentaitto-kenttinä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen pohjarakenne, tunnettu siitä, että primäärikenttä (12) on, kun pakkaustölkki on muodostettu valmiiksi, taitettu 180° pitkin primääritaittoviivaa (13), joka ulottuu yhdensuuntaisena reunan kanssa ja lepää vasten viereistä pohjan tait-30 tokenttää (7).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen pohjarakenne, tunnettu siitä, että vastaavien primäärikenttien (12) ja viereisten pohjan taittokenttien (7) väliin muodostetut taitetut reunat ovat pakkaustölkin ollessa tehty 35 valmiiksi nestetiiviisti toisiaan vasten ja toisiinsa saumattuina. 85681
4. Pohjarakenne sellaista tyyppiä olevassa pakkaus-tölkkiaihiossa, joka käsittää neljä sivukenttää ja joukon ylä- ja alakenttiä, jotka on eroteltu toisistaan taitto-viivojen avulla, jolloin pöhjaseinämäkentät käsittävät 5 kaksi pohjan pääkenttää (5), kaksi pohjan taittokenttää (7) ja neljä jälleentaittokenttää (8), jotka yhdistävät pohjan pääkentät ja pohjan taittokentät toisiinsa, jolloin pöhjaseinämäkentät käsittävät pitkin vapaata pohjareunaa (11) primäärikenttiä (12), jotka on erillään pohjan tait- 10 tokentistä (7) taittoviivojen (13) avulla, tunnet-t u siitä, että kolmion muotoiset sekundäärikentät (14), jotka toimivat jälleentaittokenttinä, on sijoitettu pri-määrikentän (12) vastakkaisille puolille ja erotettu pri-määrikentästä (12) ja liittyvistä jälleentaittokentistä 15 sekundääritaittoviivojen (15) avulla, jotka sekundääri-taittoviivat ulottuvat kulmassa pöhjaseinämäkentän vapaaseen pohjareunaan (11).
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen pohjarakenne, tunnettu siitä, että molemmille 20 jälleentaittokentille (8) ja reunakentille (10) yhteinen vapaa pohjareuna (11) on suora, kun kentät ovat samassa tasossa.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen pohjarakenne, tunnettu siitä, että molemmille jälleen- 25 taittokentille (8) ja reunakentille (10) yhteinen vapaa pohjareuna (11) kääntyy ulospäin, kun kentät ovat samassa tasossa.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen pohjarakenne, tunnettu siitä, että vapaan pohjareunan (11) ja 30 asianomaiset pohjan taittokentät (7) pakkaustölkin viereisiin sivuseinämäkenttiin (11) yhdistävän pohjan taittolin-jan (6) välinen etäisyys on suurin reunan keskellä primää-rikentän (12) edessä olevassa osassa, kun kentät ovat samassa tasossa.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen pohjarakenne, tunnettu siitä, että primääritaittolinja (13) 25 85681 suuntautuu yhdensuuntaisesti pohjan taittokentän (7) ja pakkaustölkin viereisen sivuseinämän (1) välissä olevan pohjan taittolinjan (6) kanssa.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen pohjarakenne, 5 tunnettu siitä, että pohjan taittolinjan (6) ja primääritaittolinjan (13) välinen etäisyys (a) on yhtä suuri tai suurempi kuin puolet viereisen pohjan pääkentän (5) leveydestä. 26 8 5 6 81
FI861509A 1985-04-09 1986-04-09 Bottenkonstruktion vid foerpackningsbehaollare. FI85681C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8501720A SE451126B (sv) 1985-04-09 1985-04-09 Bottenkonstruktion vid forpackningsbehallare
SE8501720 1985-04-09

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI861509A0 FI861509A0 (fi) 1986-04-09
FI861509A FI861509A (fi) 1986-10-10
FI85681B FI85681B (fi) 1992-02-14
FI85681C true FI85681C (fi) 1992-05-25

Family

ID=20359792

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI861509A FI85681C (fi) 1985-04-09 1986-04-09 Bottenkonstruktion vid foerpackningsbehaollare.

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4702410A (fi)
EP (1) EP0197614B1 (fi)
JP (1) JPH0688592B2 (fi)
AT (1) ATE67729T1 (fi)
AU (1) AU583605B2 (fi)
CA (1) CA1268745A (fi)
DE (1) DE3681615D1 (fi)
DK (1) DK166533B1 (fi)
FI (1) FI85681C (fi)
NO (1) NO167271C (fi)
SE (1) SE451126B (fi)
SU (1) SU1526573A3 (fi)

Families Citing this family (23)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4754917A (en) * 1986-07-29 1988-07-05 International Paper Company End closure construction for liquid containers
JPS6352716U (fi) * 1986-09-25 1988-04-09
US4862791A (en) * 1987-07-31 1989-09-05 Baughey Nancy C Microwave frying system
US4819865A (en) * 1987-12-07 1989-04-11 Elopak Systems A.G. Low stress flat end closure arrangement for thermoplastic coated paperboard carton
US4785993A (en) * 1987-12-07 1988-11-22 Elopak Systems A.G. Low stress flat end closure arrangement for thermoplastic coated paperboard carton
SE500697C2 (sv) * 1990-03-13 1994-08-08 Tetra Laval Holdings & Finance Förpackningsbehållare samt ämne för tillverkning av densamma
AU632930B2 (en) * 1990-07-17 1993-01-14 Amcor Limited A container
SE511347C2 (sv) * 1995-12-22 1999-09-13 Tetra Laval Holdings & Finance Sätt att medelst ultraljud fastsvetsa en materialrondell
US5636785A (en) * 1996-04-24 1997-06-10 International Paper Gable top container
US5785240A (en) * 1996-08-19 1998-07-28 Elopak Systems Ag Top closure arrangement for a rectangular container
US6739499B1 (en) 1997-06-11 2004-05-25 Nimco Corporation Method and apparatus for forming a stable container bottom
US6599225B2 (en) * 1998-10-27 2003-07-29 International Paper Company Method of closing the bottom of a container
US6467682B2 (en) * 2000-03-07 2002-10-22 Zsolt Toth Carton, a blank for producing a carton, and methods and apparatus for erecting, closing, and sealing a carton
US6328204B1 (en) * 2000-07-26 2001-12-11 Tetra Laval Holdings & Finance, Sa Carton with over-folded bottom
SE524519C8 (sv) * 2002-12-13 2004-11-10 Tetra Laval Holdings & Finance Förfarande och anordning för vikning av botten av en förpackning samt till en förpackning med en sålunda vikt botten
US20060124714A1 (en) * 2004-12-14 2006-06-15 Tetra Laval Holdings & Finance, S.A. Carton with folded-in gusset tips
US7147145B2 (en) * 2004-12-14 2006-12-12 Tetra Laval Holding & Finance, Sa Carton with folded-in gusset tips
RU2407681C2 (ru) * 2005-01-29 2010-12-27 Элопак Системc Аг Контейнер, заготовка, оправка и способ формирования контейнера
US7326163B2 (en) * 2006-02-28 2008-02-05 Evergreen Packaging Inc. Pressure pad for closing bottom of carton
US7380389B2 (en) * 2006-04-17 2008-06-03 Tetra Laval Holdings & Finance, Sa Bottom pre-folder for carton with folded-in gusset tips
GB0712824D0 (en) * 2007-07-03 2007-08-08 Elopak Systems Improvements in or relating to containers
GB0915929D0 (en) 2009-09-11 2009-10-21 Elopak Systems Method and apparatus
USD958651S1 (en) 2020-08-11 2022-07-26 Bocks Inc. Liquid soap dispenser carton

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US663133A (en) * 1899-10-04 1900-12-04 J W Sefton Mfg Company Paper box.
US681323A (en) * 1900-12-15 1901-08-27 Frank H Houghland Box.
US3107038A (en) * 1960-10-14 1963-10-15 American Can Co Ready opening dispensing container
DE2632914C2 (de) * 1976-07-21 1982-12-23 Sanyo-Kokusaku Pulp Co., Ltd., Tokyo Bodenaufbau eines aus mit Kunstharz laminiertem Karton bestehenden Flüssigkeitsverpackungsbehälters
US4113168A (en) * 1976-07-22 1978-09-12 Sanyo-Kokusaku Pulp Co., Ltd. Bottom structure of cardboard type liquid packing container
JPS5728739Y2 (fi) * 1977-10-18 1982-06-23
JPS5610658U (fi) * 1979-07-04 1981-01-29

Also Published As

Publication number Publication date
FI861509A (fi) 1986-10-10
EP0197614B1 (en) 1991-09-25
SE8501720D0 (sv) 1985-04-09
DK158386D0 (da) 1986-04-08
JPH0688592B2 (ja) 1994-11-09
DE3681615D1 (de) 1991-10-31
NO167271C (no) 1991-10-23
EP0197614A3 (en) 1988-07-20
DK158386A (da) 1986-10-10
EP0197614A2 (en) 1986-10-15
SE451126B (sv) 1987-09-07
FI861509A0 (fi) 1986-04-09
US4702410A (en) 1987-10-27
NO167271B (no) 1991-07-15
JPS61287531A (ja) 1986-12-17
SU1526573A3 (ru) 1989-11-30
FI85681B (fi) 1992-02-14
AU5579886A (en) 1986-10-16
NO861345L (no) 1986-10-10
DK166533B1 (da) 1993-06-07
ATE67729T1 (de) 1991-10-15
CA1268745A (en) 1990-05-08
SE8501720L (sv) 1986-10-10
AU583605B2 (en) 1989-05-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI85681C (fi) Bottenkonstruktion vid foerpackningsbehaollare.
US2959336A (en) Cartons
EP0243598B1 (en) Blanks for packing containers
SE461908B (sv) Foerpackningsbehaallare samt aemne daertill
US20100140335A1 (en) Cooler Carton
JPH05501696A (ja) 液体のための板紙の包装
FI57369B (fi) Foerfarande foer tillslutning av aendan av en kartongfoerpackning
FI70851C (fi) Foerpackningsbehaollareaemne saett att tillverka detsamma samtav aemnet framstaelld foerpackningsbehaollare
CA1314272C (en) Opening arrangement for gable top container
CN100430302C (zh) 角撑袋
FI69800C (fi) Aemne foer en behaollare av vikbart banmaterial och behaollareframstaelld av aemnet
US20230173782A1 (en) Method for manufacturing packaging for pouch container, and device for manufacturing packaging for pouch container
US3913826A (en) Leak proof bottom for a paperboard container
CA2045807C (en) Packaging container and blank for manufacture of the same
SE454684B (sv) Anordning vid forpackningsbehallare
US3294310A (en) Paperboard container and method of eliminating edge wicking in the container
FI93713C (fi) Pakkaussäiliö
JPS61501904A (ja) 内側の露出縁辺が保護された厚紙容器とその製作方法
GB1594425A (en) Package blanks
JPH0333579B2 (fi)
NO872719L (no) Fleksibel beholder.
CN218617647U (zh) 一种用于制造液体包装容器的坯料及用于盛装液体的包装容器
JPH11227792A (ja) 六角底開口多層袋
SE500697C2 (sv) Förpackningsbehållare samt ämne för tillverkning av densamma
SE466800B (sv) Med oeppning av remstyp foersedd foerpackningsbehaallare

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: AKTIEBOLAGET TETRA PAK