FI85401B - Stockvaegg samt ett foerfarande foer dess tillverkning. - Google Patents
Stockvaegg samt ett foerfarande foer dess tillverkning. Download PDFInfo
- Publication number
- FI85401B FI85401B FI892008A FI892008A FI85401B FI 85401 B FI85401 B FI 85401B FI 892008 A FI892008 A FI 892008A FI 892008 A FI892008 A FI 892008A FI 85401 B FI85401 B FI 85401B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- logs
- wall
- log
- grooves
- cavity
- Prior art date
Links
Landscapes
- Load-Bearing And Curtain Walls (AREA)
- Revetment (AREA)
Description
85401
HIRSISEINÄ SEKÄ MENETELMÄ SEN VALMISTAMISEKSI
Tämän keksinnön kohteena on hirsiseinä, joka muodostuu päällekkäisistä hirsistä, joiden väliset saumat on tiivistetty rimoilla tai vastaavilla, jotka sijaitsevat hirsiin niitä varten tehdyissä pitkittäisissä urissa.
Perinteinen hirsiseinien tiivistystäpä on ollut varustaa hirsien väliset saumat sammaleella. Sittemmin lasivilla on korvannut tiivistemäteriaalina sammalen.
Nykyisin käytetyllä 1 asivi1latiivistyk se 1lä on kuitenkin eräitä epäkohtia. Saumaa ei esimerkiksi saada täysin tiiviiksi vaan se päästää lävitseen vetoa. Lisäksi lasivillalla on taipumus pidättää seinän ulkosivulla kosteutta, mikä edistää hirsien lahoamista. Lasivilla saattaa myös jäädä saumakohdissa näkyviin, mikä rumentaa seinän ulkonäköä.
Suurin 1 asivi11 atiivistykseen liittyvä epäkohta on kuitenkin rakentamisen jälkeinen seinän kokoonpa i num i nen. Painuma on suuruusluokkaa 4 cm/1 m seinän pystysuunnassa noin vuoden ku---· luessa siitä, kun seinä on rakennettu. Painumisilmiöstä seu- raa se, että kun hirsiseinän sisäpuolelle rakennetaan erilli-; nen sisäseinä, on rakenteeseen jätettävä riittävästi seinien välistä liikkumavaraa. Lisäksi ongelmia esiintyy ikkuna- ja oviaukkojen kohdilla, joihin on täytynyt jättää riittävä joustovara painumisesta seuraavan aukkojen madaltumisen kompensoimiseksi .
Ruotsalaisessa patentissa SE-207081 on esitetty seinärakenteen liitos, jossa liitokseen muodostettuun uraan on asetettu tiivisteillä varustettu lista. Julkaisun mukaisessa ratkaisussa on haittana se, että siinä käytetään listan lisäksi erillisiä tiivisteitä.
Tämän keksinnön tarkoituksena on muodostaa hirsiseinän tii-vistysratkaisu, jossa yllämainitut epäkohdat on olennaisilta 2 85401 osin vältetty. Keksinnön mukaiselle hirsiseinälle on tunnusomaista se, että tiivisterimat ovat huokoista kuitulevyä tai sen tapaista materiaalia.
Keksinnöllä saadaan ennen kaikkea alennetuksi seinän kokoon-painumista, joka jää tasolle n. 1 -1,5 cm/1 m rakentamista seuraavan vuoden aikana. Tämän suuruinen painuma johtuu itse hirsien elämisestä, eikä siihen voida vaikuttaa käytetyllä tiivistysratkaisulla.
Keksinnön mukaisen hirsiseinän etuja ovat myös parantunut tiiviys ja äänieristys, kosteustekninen toimivuus sekä entistä siistimpi ulkonäkö. Koska tiivisterimat ovat suojassa hirsiin tehdyissä urissa, ei seinä ole myöskään altis tiivisteen kostumisesta aiheutuvalle lahoamiselle.
Esimerkkeinä keksinnön mukaisen tiivisteriman materiaaleista voidaan mainita FI-kuu 1utusjulkaisun 75201 mukainen toiselta puolelta kovetettu kuitulevy sekä vastaavat kovettamattomat kuitulevyt. Nämä antavat hirsien välisiin saumoihin sijoitettuina tilanteen mukaan periksi niin, etteivät ne missään vaiheessa muodosta seinän kantavaa osaa vaan antavat päällekkäisten hirsien alusta pitäen asettua toisiaan vasten seinän kantavaksi rakenteeksi.
Erään keksinnön edullisen sovellutusmuodon mukaan tiivisteri-ma sijaitsee saumakohdassa päällekkäisissä hirsissä olevien urien muodostamassa ontelossa. Kuhunkin hirteen on tällöin tehty kaksi pitkittäistä uraa, jotka sijaitsevat hirren vastakkaisilla sivuilla. Ratkaisun erityisenä etuna on se, että urat vähentävät hirren halkeilua ja että mahdolliset halkeamat syntyvät pääasiassa urien alueille, jolloin ne jäävät valmiissa seinässä piiloon saumakohtiin eivätkä heikennä seinän ulkonäköä. Aikaisemmin hirsiin on jouduttu tekemään porauksia pelkästään halkeilun ehkäisemiseksi, mutta keksinnössä siis tiivistystä varten tehtävät urat ajavat saman asian.
3 85401
Keksinnön kohteena on myös menetelmä edellä kuvatun hirsiseinän valmistamiseksi, jossa menetelmässä hirret kiinnitetään päällekkäin toisiinsa ja hirsien väliset saumat varustetaan tiivisteellä ja jossa menetelmässä hirsiin tehdään pitkittäiset urat, jotka seinää koottaessa asetetaan saumakohtiin. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että uriin sijoitetaan huokoista kuitulevyä tai sen tapaista materiaalia olevat rimat tiivisteiksi.
Urien hirsien välisiin saumakohtiin muodostamat ontelot ja niihin sijoitettavat tiivisterimat voidaan keksinnön mukaan muodostaa poikkileikkaukseltaan olennaisesti suorakaiteen muotoisiksi. Kun tiivisterima mitoitetaan hieman onteloa kapeammaksi, on sen sijoittaminen onteloon seinää koottaessa helppoa. Tiivisteriman korkeus voi olla sama kuin ontelon korkeus, sillä riman pinnan karheus riittää yleensä tiivistyksen aikaansaamiseen. Kuitenkin rima voidaan myös mitoittaa hieman korkeammaksi kuin ontelo, jolloin siinä tapahtuu seinää koottaessa lievä deformoituminen, joka varmistaa sauman tiiviyden.
Tavanomainen tapa kiinnittää hirsiseinän päällekkäiset hirret toisiinsa on seinän varustaminen pystysuuntaisilla porauksilla, joihin sijoitetaan tukitangot tällainen on esitetty mm. ...” suomalaisessa patentissa FI-74768. Keksinnön mukaisessa hirsiseinässä poraukset tankoineen johdetaan hirsien välisissä saumakohdissa tiivisterimojen läpi. Rimoilla saavutetaan myös se etu, että porausten ja niihin sijoitettavien tankojen väliä voidaan harventaa aikaisempaan verrattuna rimojen toimiessa osaltaan seinää koossa pitävänä elementtinä.
Keksintöä selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisemmin esimerkkien avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 on poikkileikkaus erään keksinnön mukaisen hirsisei-: nän yksittäisestä pyöröhirrestä, johon on tehty pitkittäiset urat saumojen tiiivistystä varten, 4 85401 kuvio 2 esittää osaa kuvion 1 mukaisista hirsistä kootusta seinästä sivulta nähtynä ja osaksi leikattuna, kuvio 3 esittää kuvion 2 mukaisen seinän poikkileikkausta kohdasta III-III, kuvio 4 esittää poikkileikkauksena päällekkäisiä, saumakohdasta tiivistettyjä pontattuja höylähirsiä osana erästä toista keksinnön mukaista hirsiseinää, ja kuvio 5 esittää poikkileikkausta eräästä kolmannesta keksinnön mukaisesta, yksinkertaisista höylähirsistä kootusta hirsiseinästä.
Kuviossa 1 on esitetty hirsiseinään tarkoitettu yksittäinen pyöröhirsi 1, josta on tavanomaiseen tapaan lohkaistu pois kaarevan segmentin muotoinen osa, jonka kohdalta hirsi tukeutuu seinässä allaolevaan hirteen. Hirren 1 vastakkaisille sivuille on tehty pitkittäiset, poikkileikkaukseltaan suorakaiteen muotoiset urat 2 hirsien väliseen saumakohtaan tulevan tiivisteen vastaanottamiseksi.
Kuvioissa 2 ja 3 nähdään kuvion 1 mukaisista hirsistä 1 koottu hirsiseinä 3, jossa vierekkäisissä hirsissä olevat urat kussakin seinän saumakohdassa 4 muodostavat yhdessä poikkileikkaukseltaan suorakaiteen muotoisen ontelon 5, johon on sijoitettu oleellisesti vastaavan muotoinen tiivisterima 6. Hirren 1 läpimitta voi olla esim. n. 200 mm, ja hirsiin tehtyjen urien seinän saumakohtaan 4 muodostaman ontelon 5 leveys voi olla esim. 25 mm ja korkeus esim. 50 mm. Onteloon 5 sijoitettavan tiivisteriman 6 vastaavat mitat voivat tällöin olla esim. 22 mm ja 50 mm riman pituuden ollessa esim. välillä 2,4 - 3,6 m. Onteloa 5 hieman kapeampana riman 6 paikalleen asettaminen on tällöin helppoa, ja riittävä tiivistys saavutetaan riman korkeuden ollessa nimellisesti sama kuin ontelon korkeus. Kuitenkin tiivisterima 6 voi edullisesti olla hieman onteloa 5 korkeampikin, jolloin riman pystysuunta!- 5 85401 nen kokoonpuristuminen varmistaa tehokkaasti sauman tiiviyden.
Tiivisteriman 6 materiaalina voidaan käyttää esim. hakijan Lämpö 1 eijona- ja Runkoleijona nimillä valmistamaa ja markkinoimaa huokoista kuitulevyä, joka on sillä tavoin deformoitu-vaa, ettei seinän paino missään vaiheessa jää tiivisteen varaan vaan siirtyy suoraan hirrestä toiseen. Tällä vältetään haitallinen seinän vähittäinen kokoonpainuminen.
Kuviossa 2 nähdään hirsien 1 ja niiden välisten tiivisterimo-jen 6 lisäksi pystysuuntaisessa porauksessa 7 oleva tanko 8, joka kiinnittää hirret toinen toisiinsa. Tanko 8 porauksineen on viety seinän 3 läpi hirsien 1 ja rimojen 6 keskeltä.
Kuvion 4 mukaisessa keksinnön sovellutuksessa seinä 3 on koottu pontatuista, pareittain toisiinsa kiinnitetyistä höylähirsistä 1. Päällekkäisten hirsien 1 välinen sauma 4 on tiivistetty poikkileikkaukseltaan suorakaiteen muotoiseen onteloon 5 sijoitetulla, kuitulevyä olevalla tiivisterimalla 6 oleellisesti siten kuin edellä on esitetty.
Kuviossa 5 on edelleen esitetty keksinnön mukainen hirsiseinä 3, joka eroaa kuvioiden 2 ja 3 mukaisesta seinästä ainoastaan siinä, että pyöröhirsien 1 asemesta on käytetty poikkileikkaukseltaan suorakaiteen muotoisia höylähirsiä. Seinän 3 tiivistys rimoilla 6 vastaa täten edellä esitettyä.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset so-vellutusmuodot eivät rajoitu edellä oleviin esimerkkeihin vaan voivat vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteis-: : s a .
Claims (8)
1. Hirsiseinä (3), joka muodostuu päällekkäisistä hirsistä (1), joiden väliset saumat (4) on tiivistetty rimoilla (6) tai vastaavilla, jotka sijaitsevat hirsiin (1) niitä varten tehdyissä pitkittäisissä urissa (2), tunnettu siitä, että tiivisterimat (6) ovat huokoista kuitulevyä tai sentapaista materiaalia.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen hirsiseinä, tunnettu siitä, että tiivisterima (6) sijaitsee saumakohdassa (4) päällekkäisissä hirsissä (1) olevien urien (2) muodostamassa ontelossa (5).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen hirsiseinä, tunnettu siitä, että ontelo (5) ja siihen sijoitettu tiivisterima (6) ovat poikkileikkaukseltaan olennaisesti suorakaiteen muotoiset.
4. Menetelmä jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukaisen hirsiseinän (3) valmistamiseksi, jossa menetelmässä hirsiin (1) tehdään pitkittäiset urat (2), jotka seinää koottaessa asetetaan saumakohtiin (4), jotka hirret (1) kiinnitetään päällekkäin toisiinsa ja hirsien väliset saumat (4) varustetaan tiivisteellä (6), tunnettu siitä, että uriin (2) sijoitetaan huokoista kuitulevyä tai sen tapaista materiaalia olevat rimat (6) tiivisteiksi.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että urat (2) tehdään hirsien (1) vastakkaisille sivuille siten, että kussakin saumakohdassa (4) päällekkäisissä hirsissä olevat urat yhdessä muodostavat ontelon (5), johon tiivisterima (6) sijoitetaan.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ontelo (5) ja tiivisterima (6) muodostetaan poikkileikkaukseltaan olennaisesti suorakaiteen muotoisiksi. 7 85401
6 85401
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tiivisterima (6) mitoitetaan vähän kapeammaksi ja korkeammaksi kuin ontelo (5), jolloin siinä tapahtuu seinää (3) koottaessa lievä deformoituminen.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 4-7 mukainen menetelmä, jossa hirret (1) kiinnitetään toisiinsa pystysuuntaisiin porauksiin (7) sijoitetuilla tangoilla (8), tunnettu siitä, että poraukset (7) ja tangot (8) johdetaan hirsien välisissä saumakohdissa (4) tiivisterimojen (6) läpi. 8 85401
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI892008A FI85401C (fi) | 1989-04-27 | 1989-04-27 | Stockvaegg samt ett foerfarande foer dess tillverkning. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI892008 | 1989-04-27 | ||
FI892008A FI85401C (fi) | 1989-04-27 | 1989-04-27 | Stockvaegg samt ett foerfarande foer dess tillverkning. |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI892008A0 FI892008A0 (fi) | 1989-04-27 |
FI892008A FI892008A (fi) | 1990-10-28 |
FI85401B true FI85401B (fi) | 1991-12-31 |
FI85401C FI85401C (fi) | 1992-04-10 |
Family
ID=8528320
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI892008A FI85401C (fi) | 1989-04-27 | 1989-04-27 | Stockvaegg samt ett foerfarande foer dess tillverkning. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI85401C (fi) |
-
1989
- 1989-04-27 FI FI892008A patent/FI85401C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI892008A (fi) | 1990-10-28 |
FI892008A0 (fi) | 1989-04-27 |
FI85401C (fi) | 1992-04-10 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4984402A (en) | Sash window arrangement | |
US4433519A (en) | Simulated log construction element | |
US4004385A (en) | Building structure using concrete blocks | |
RU2139397C1 (ru) | Изолированный бревенчатый элемент | |
KR930010328A (ko) | 외장용 빌딩 패널 | |
KR940019969A (ko) | 창,문 또는 건물정면용 프레임의 절단된 중공프로필의 연귀에서의 에지조인트 | |
FI85401B (fi) | Stockvaegg samt ett foerfarande foer dess tillverkning. | |
FI70965B (fi) | Timmerelement och av timmerelementen tillverkad vaegg | |
CA2407146A1 (en) | Lumber substitute member | |
RU49860U1 (ru) | Деревянный строительный элемент, блок и стена малоэтажного сооружения | |
CA1043524A (en) | Log building structure | |
JPH07102738A (ja) | 硬質壁材の取付構造 | |
FI71973B (fi) | Ljuddaempande doerr | |
FI83119C (fi) | Yttervaeggelement. | |
JPS5922863B2 (ja) | 外装板接合部の構造 | |
KR200289688Y1 (ko) | 스틸벽체 구조 | |
KR970015963A (ko) | 조립식건축용 복합단위부재 | |
FI121799B (fi) | Rakennuselementti | |
FI80115B (fi) | Balkartat byggnadselement och foerfarande foer dess framstaellning. | |
KR20030091499A (ko) | 스틸벽체 구조 | |
FI79162B (fi) | Stockbyggnad. | |
KR790002164Y1 (ko) | 건축용 죠인트 | |
JPH04209229A (ja) | ログハウスの建築工法とその建築用木材 | |
FI79163B (fi) | Gaordsbyggnad. | |
CA2631567C (en) | Mounting method for a roof |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: SUOMEN KUITULEVY OY |