FI85188C - Foerfarande och arrangemang foer att daempa tonen och/eller foer att reglera stroemningen i ett stroemningssystem foer ett gasformigt medelaemne, saosom t.ex. i ett luftbehandlingssystems luftdistributions- och/eller avluftningssystem, samt anvaendning av en modulljuddaempare. - Google Patents

Foerfarande och arrangemang foer att daempa tonen och/eller foer att reglera stroemningen i ett stroemningssystem foer ett gasformigt medelaemne, saosom t.ex. i ett luftbehandlingssystems luftdistributions- och/eller avluftningssystem, samt anvaendning av en modulljuddaempare. Download PDF

Info

Publication number
FI85188C
FI85188C FI901226A FI901226A FI85188C FI 85188 C FI85188 C FI 85188C FI 901226 A FI901226 A FI 901226A FI 901226 A FI901226 A FI 901226A FI 85188 C FI85188 C FI 85188C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
flow
sound attenuation
case
sound
module
Prior art date
Application number
FI901226A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI85188B (fi
FI901226A (fi
FI901226A0 (fi
Inventor
Jorma Koenoenen
Original Assignee
Jorma Koenoenen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jorma Koenoenen filed Critical Jorma Koenoenen
Priority to FI901226A priority Critical patent/FI85188C/fi
Publication of FI901226A0 publication Critical patent/FI901226A0/fi
Priority to PCT/FI1991/000066 priority patent/WO1991014138A1/en
Publication of FI901226A publication Critical patent/FI901226A/fi
Publication of FI85188B publication Critical patent/FI85188B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI85188C publication Critical patent/FI85188C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F13/00Details common to, or for air-conditioning, air-humidification, ventilation or use of air currents for screening
    • F24F13/24Means for preventing or suppressing noise

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Exhaust Silencers (AREA)
  • Duct Arrangements (AREA)

Description

1 85188
Menetelmä ja sovitelma äänen vaimentamiseksi ja/tai virtauksen säätämiseksi kaasumaisen väliaineen virtausjäijestelmässä, kuten esimerkiksi ilmastointijäijestelmän ilmanjako- ja/tai ilmanpoistojäijestelmässä, sekä moduliäänenvaimentimen käyttö 5 Esillä oleva keksintö liittyy ilmaistointialaan, tarkemmin sanottuna keksinnön kohteena on menetelmä ja sovitelma äänenvaimennuksen ja virtauksensäädön integroimiseksi ilmastointikanaviston runko- ja/tai haarakanavissa, joista haarautuvat huonekohtaiset, edullisesti jakoventtiilein varustetut, jakokanavat. Keksinnön kohteena on myös äänenvaimennusmodulin tai elementin, joka on sijoitettu ilmastointikanaviston 10 runko- ja/tai haarakanavaan, josta haarautuvat huonekohtaiset, edullisesti jakoventtiilein varustetut jakokanavat, sovitettuun koteloon, käyttö.
Tavanomaisessa ilmastointijärjestelmässä ovat pääasiallisimpia melulähteitä pääilmapuhallin päähormissa ja ilmavirtauksen turbulenssi-ilmiöt, joita aiheuttavat runko-kanaviston mutkat ja haarautumiskohdat sekä runkokanavien haarahormeissa 15 virtauksen säätimet.
On tunnettu tosiasia, että käyttäjä ei ole tyytyväinen ilmastointijärjestel-mään, joka on äänekäs vaikka sen tekniset suoritukset olisivat muuten hyväksyttävät. Lisäksi erilaiset määräykset ja suositukset antavat tiettyjä enimmäisdesibeliarvoja, joita ilmastointijärjestelmä ei saisi ylittää.
20 Perinteisesti ilmaistointijärjestelmän äänenvaimennus toteutetaan siten, että pääilmapuhallimcn jälkeen päähormissa on primaariääncnvaimcnnin puhallinmelun pienentämiseksi ja riittävän kokonaisvaimennuksen aikaansaamiseksi haarahormeissa käytetään lisäksi sekundaariäänenvaimentimia, joka sijoitetaan välittömästi virtaussääti-men jälkeen vaimentamaan ilmavirtauksen turbulenssista syntyvää melua.
25 Primaariäänenvaimennin on tavallisesti päähormin sisällä ja rakentuu kennomaisesti moduleista, joita on hormin koosta riippuen sijoitettu tarvittava määrä välin päähän toisistaan sekä päällekkäin että rinnakkain. Virtauksen suuntaiset poikkileikkaukseltaan nelikulmaiset pitkänomaiset äänenvaimennusmoduulit rajaavat väleihinsä ja hormin sisäpinnan väliin kapeita virtaussolia, joissa vaimennus tapahtuu osan äänen 30 absorboituessa modulien absorbtiomassaan. Tällaisesta äänenvaimentimesta voidaan esimerkkeinä mainita Ilmacon Oy:n kehittämä ja markkinoima moduliäänenvaimennin "SABINE" ja SE-kuulutusjulkaisun 410217 tai 4284% mukainen moduliäänenvaimennin.
Sekundaariäänenvaimennin, joka on sijoitettu haarakanavaan virtaus- ____ säätimen jälkeen, on tavallisesti pitkänomainen ja poikkileikkaukseltaan rengasmainen 35 patruuna, jossa on ehyt ulkovaippa ja rei’itetty sisävaippa ja näiden välissä ääntä absorboiva materiaalikerros. Tällaisessa sekundaariäänenvaimentimessa sisävaipan 2 85188 sisäpuolisen ontelotilan halkaisija vastaa tavallisesti haarakanavan halkaisijaa, joten sekun-daariäänenvaimentimcn etuna on se, että se ei aiheuta virtausvastusta eikä estettä nuohoukselle. Haittana on kuitenkin se, että varsinkin ihmiskorvalle haitalliset matalat äänet, so. oktaavikaistoille 63 ja 125 Hz sijoittuvat äänet pääsevät vain hyvin vähän vai-5 mentuneina äänenvaimentimen läpi ellei äänenvaimentimen pituutta valita hyvin pitkäksi, mikä on useimmiten käytännössä mahdotonta ja nostaa kustannukset suhteettomiksi. Tällaisen äänenvaimentimen haittana on myös sen vaatima tila korkeussuunassa. Tällaisesta sekundaariäänenvaimentimesta voidaan esimerkkinä mainita Lapinleimu Oy: markkinoima äänenvaimennin KÄV-160-600, jonka äänenvaimennustiedot on esitetty 10 oheisessa taulukossa.
Vaimennus (dB) oktaavikaistan keskitaajuus (Hz) 63 125 250 500 1000 2000 4000 8000 15 KÄV-160-600 4 5 10 23 30 32 24 16
Edellä selostettuun sekundaariäänenvaimentimeen liittyy kuitenkin se heikkous, että sen edellä käytetään säädintä, joka on tavallisesti joko FI-patentin 57742 mukainen iris-säädin (Haiton Oy) tai FI-patentin 58394 mukainen kartio-säädin (Otson 20 Ltd), joissa kummassakin on liikuteltavat segmentit virtaus poikkipinnan asettelemiseksi. Lisäksi alalla on ehdotettu mm. kääntöläppä- ja lamelliratkaisuja. Yhteistä tällaisille säätimille on se heikkous, että jälkikäteen ilmastointitarpeiden muuttuessa säätö on vaikeaa ja se, että ne muodostavat erittäin hankalasti kierrettävän haitan hormin nuohouksen tehokkaalle toteuttamiselle. Lisäksi nuohouksessa on jatkuvasti esillä se 25 potentiaalinen vaara, että nuohousväline rikkoo säätimen tai muuttaa sen asetuksen.
Esillä olevan keksinnön yhtenä päämääränä on eliminoida edellä mainittuja ennestään tunnettuihin ilmastointijäijestelmiin liittyviä haittoja ja heikkouksia sekä aikaansaada uudenlainen tehokas ratkaisu äänenvaimentamiseksi ja kaasuvirtauksen säätämiseksi kaasumaisen väliaineen virtausjäijestelmässä, kuten ilmastointijäijestelmässä, 30 etenkin sen runkokanavista haarautuvissa haarahormeissa. Keksinnön toisena päämääränä on aikaansaada integroitu ratkaisu kaasumaisen väliaineen virtausjäijestelmän, kuten ilmastointijäijestelmän, äänenvaimennus- ja säätötarpeisiin. Keksinnön kolmantena päämääränä on pienentää äänenvaimentimen vaatimaa tilaa korkeussuunnassa.
Nämä päämäärät on saavutettu alussa mainitulla keksinnön mukaisella 35 menetelmällä ja sovitclmalla sekä äänenvaimcnnusmodulin tai elementin käytöllä, joille I : 3 85188 menetelmälle ja sovitelmalle sekä käytölle ominaiset erityispiirteet on esitetty oheisissa patenttivaatim uksissa.
Esillä oleva keksintö perustuu siis siihen uuteen ja nerokkaaseen perusoivallukseen, eitä ääntä absorboiva massiivinen äänenvaimennusmoduli on sovitettu 5 virtauskanavaan tai hormiin liitetyn koteloelementin sisään suoran virtaustien esteeksi, jolloin kaasuvirtaus kääntyy ja ohjautuu kotelossa äänenvaimennusmodulin ulkopinnan ja kotelon sisäpinnan välisestä vapaasta tilasta, edullisesti äänenvaimennusmodulin sivuitse, jolloin kotelossa vapaa virtauspoikkipinta-ala määrää ainakin pääosin virtausvastuksen suuruuden, so. virtauksen säädön.
10 Keksinnön pääasiallisimmista eduista voidaan mainita, että keksinnön mukainen äänenvaimennus ja säätöratkaisu on kompakti ja yksinkertainen ja kustannuksiltaan edullinen, että keksinnön mukainen äänenvaimennin ja siihen liittyvä säätöjärjestelmä on nopeasti ja helposti siirrettävissä sivuun puhdistustyön ajaksi, että absorbtiomassayksi-kön vaihto on yksinkertainen suorittaa, että keksinnön mukainen äänenvaimennin ei 15 välttämättä vie korkeussuunassa enempää tilaa kuin varsinainen hormisto, ja että keksinnön mukaisessa ratkaisussa yhdistyvät reaktiivinen ja absorbtiovaimennus, mikä antaa olennaisesti aikaisempaa paremman vaimennustehon.
Keksintöä selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisemmin sen eräiden edullisten ilmastointia koskevien toteutusmuotojen avulla oheiseen piirustukseen 20 viittaamalla, jossa kuvio 1 esittää kaaviomaisesti yksinkertaistettua monihormisen ilmastointijärjes telmän raitisilman johtamiseksi huoneisiin, kuvio 2 on osittainen räjäytyskuvanto keksinnön ensimmäisestä edullisesta toteutusmuodosta, jota voidaan käyttää esim. kuvion 1 mukaisessa 25 ilmastointijärjestelmässä, kuvio 3 on osittainen halkileikkauskuvanto keksinnön toisesta edullisesta toteutusmuodosta, ja kuvio 4 on osittainen halkileikkauskuvanto keksinnön kolmannesta edullisesta toteutusm uodosta.
30
Kuten kuviosta 1 ilmenee kuuluu ilmastointijärjestelmään ilmanvirtaus-suunnassa: välineet 1 ilmastointijärjestelmän sulkemiseksi ja avaamiseksi; välineet 2,3 ulkoilmasta otettavan raitisilman esikäsittelemiseksi, so. ainakin suodattamiseksi ja — lämmittämiseksi; pääilmapuhallin 4, joka imee ilmaa ulkoa ja puhaltaa sen päähormiin 6, 35 jonka alkupäässä on primaariäänenvaimennin 5. Kuten kuviosta 1 voidaan edelleen todeta 4 85188 päähormi haarautuu ainakin yhdeksi runkokanavaksi 7, joka puolestaan haarautuu huonetiloihin 9 ilmaa johtaviksi haarahormeiksi 8.
Esillä olevan keksinnön mukaisesti tällaisessa ilmastointijärjestelmässä hormiston 6,7,8 haarautumisistä aiheutuvan turbulenssimelun vaimennus ja primaa-5 riäänenvaimentimella 5 osittain vaimetun pääilmapuhaltimesta aiheutuvan melun vaimennus halutulle tasolle samoinkuin huonetilaan 9 haarakanavan 8 johdettava ilmavirtauksen säätö toteutetaan haarahormiin 8 liitettävällä äänenvaimennus- ja virtauksensäätösovitel-malla 10.
Melun vaimentamiseksi halutulle tasolle ja samalla ilmavirtauksen 10 säätämiseksi keksinnön mukaiseen kuviossa 2 esitettyyn sovitelmaan kuuluu haarahormin 8 kanssa virtausyhteyteen liitetty suuntaissärmiön muotoinen koteloelementti 11, joka on ainakin leveyssuunnassa suurempi kuin sen vastakkaisiin päätyihin 12,13 liittyvien haara-hormien hormiaukkojen 14 sisäläpimitta. Kotelon 11 sisään on sovitettu ainakin kotelon leveyssuunnassa dimensioiltaan pienempi, edullisesti samoin suutaissärmiön muotoinen, 15 ääntäabsorboiva vaimennusmoduli 15, joka estää suoran virtaustien kotelon 11 läpi ja pakottaa ilmavirtauksen kääntymään ja ohjautumaan vaimennusmodulin 15 ulkopinnan ja kotelon 11 sisäpinnan välistä, edullisesti vaimennusmodulin 15 sivuitse kohti kotelon 11 vastakkaisessa päässä 13 olevaa haarahormiaukkoa 14, jolloin vaimennusmodulin 15 ja kotelon 11 välinen vapaa virtauspoikkipinta-ala määrää keksinnön mukaisen äänenvai-20 mcnnus- ja säälösovilclman virtausvastuksen.
Mitoittamalla tai asettamalla äänenvaimennusmoduli 15 kotelon 11 sisään niin että kotelon 11 sisäinen vapaa virtauspoikkipinta-ala tulee pienemmäksi kuin hormin 8 virtauspoikkipinta-ala kasvaa virtausvastus. Näin keksinnön mukaista sovitelmaa voidaan suoraan käyttää virtauksen säätimenä.
25 Kuviossa 2 esitetyssä keksinnön erityisen suositeltavassa toteutus- muodossa äänenvaimennusmodulin massiivinen ääntä absorboiva massa on huokoista materiaalia, edullista kuitumassaa, joka on verhoiltu kuitujen irtoamisen estämiseksi. Äänenvaimennusmodulin 15 muodon pitävyyden varmistamiseksi sen suuntaissärmiön muotoinen kuitumassa on vahvistettu pitkittäisillä särmäjäykisteillä 16. Ilmavirtauksen oh-30 jäämiseksi ja äänenvaimennustehokkuuden, etenkin reaktiivisen vaimennuksen, tehostami seksi äänenvaimennusmodulin 15 ainakin tuloilmavirtausta vasten suuntautuva otsapääty 17 on päällystetty metallilla 18. Jotta tuloilmavirtaus saataisiin kääntymään hormiaukon jälkeen mahdollisimman tehokkaasti on päällystetyn otsapäädyn 17 pinta-ala mitoitettu suuremmaksi kuin hormin 8, etenkin koteloon avautuvan hormiaukon 14, virtauspoikki-35 pinta-ala, lisäksi otsapääty 14 on sijoitettu hormiaukon 14 suhteen siten, että se ulottuu hormiaukon 14 rajaaman piirin ulkopuolelle. Tällöin ilmavirtaus kääntyy äänenvaimennus- 5 85188 modulin 15 otsapäädyn pakottamana ensin 90° ja sen jälkeen kotelon 11 sisäseinämän vaikutuksesta jälleen 90° vaimennusmodulin ja kotelon 11 sisäseinämän väliin. Tätä virtaussolaa rajaa siten toisaalta huokoinen absorbtiomassa ja toisaalta metallinen kotelovaippa, joiden erilaisten akustisten ominaisuuksien vuoksi äänen absorboituminen 5 absorbtiomassaan tehostuu.
Kuten jo edellä on todettu tapahtuu tässä edullisessa toteutusmuodossa virtauksen säätö yksinkertaisesti muuttamalla äänenvaimennusmodulin 15 avulla kotelon 11 sisäisen vapaan virtauspoikkipinnan suuruutta. Tätä tarkoitusta varten on tässä toteutusmuodossa äänenvaimennusmodulin 15 otsapäädyssä 17 välineet 19,20 äänenvai-10 mennusmodulin 15 otsapäädyn 17 ja kotelon 11 vastinpäätyseinämän 12 sisäpinnan välisen etäisyyden, jossa välitilassa ilmavirtaus on tuloilmavirtauksen suhteen 90° käännetty, aset-telemiseksi, so. pienentämiseksi tai suurentamiseksi ja vastaavasti virtaussolan vapaan virlauspoikkipinta-alan pienetämiseksi tai suurentamiseksi. Se minkälaisia välineitä 19,20 käytetään säädön aikaansaamiseksi ei ole esillä olevalle keksinnölle olennaisinta. 15 Esimerkkinä sopivista välineistä voidaan mainita äänenvaimennusmodulin 15 otsapäätyyn 17 kiinnitetty pari ruuvitappeja 19, jotka lävistävät kotelon 11 päätyseinämän 12, ruuvitappeihin 19 kotelon 11 ulkopuolelle sovitetut kiristys-, siipi- tai vastaavat mutteriväli-neet 20, joilla äänenvaimennusmoduli 15 saadaan asemoiduksi kotelon 11 sisälle sopivan etäisyyden päähän kotelon päätyseinämästä 12. Asemoinnin paikallaan pysyminen voidaan 20 varmistaa ruuvitappiin 19 kotelon 11 sisäpuolelle sovitetulla toisella mutterivälineellä, joka kiristetään säädön jälkeen vasten kotelon 11 päätyseinämän 12 sisäpintaa.
Jotta äänenvaimennusmodulin asennus ja vaihto olisivat mahdollisimman helppo suorittaa on kotelosta tehty avattava. Kuvion 2 mukaisessa keksinnön suositeltavassa toteutusmuodossa, jossa kotelo 11 ylittää hormin 8 ulkomitat horisontaali-25 suunnassa 5-20 cm:llä, edullisesti n. 10 cm:ä, molemmin puolin ja vertikaalisuunnassa enintään n. 5 cm:ä, on kotelon pohja 21, kun hormi 8 on sijoitettu kulkemaan välikaton päällä, tehty avattavaksi, jolloin avatun kotelon kautta on vaivatonta suorittaa äänenvaimennusmodulin vaihdon ohella hormin 8 nuohous. Avattavan kotelon 11 aikaansaamiseksi on tässä toteutusmuodossa pohjaosan yhdessä reunassa sen kääntämisen mahdollistava 30 saranointi 22 ja toisessa reunassa salpavälineet 23 pohjaosan lukitsemiseksi. Luonnollisesti kotelon kääntyvän osan 21 ja kotelon kiinteän osan välille on syytä jäljestää tiivistys il-mavuotojen eliminoimiseksi.
Seuraavassa on verrattu graafisesti tämän keksinnön suositeltavan toteusmuodon mukaisen sovitelman äänenvaimennustehoa alussa mainittuun perinteiseen 35 rengasäänenvaimentimeen (Lapinleimu Oy).
6 85188 dB vaimennus 50 .
40 5 20 y (Keksintö) 10 .------' (Lapinleimu) —I-1-1---1-1-1--- 63 125 250 500 1000 2000 4000 8000
Oktaavikaistan keskitaajuus Hz 10
Kuviossa 3 on esitetty keksinnön toinen edullinen toteutusmuoto. Tämän toteutusmuodon mukaisesti hormiin 8 liittyvä kotelo 11 on putkimainen. Samoin kotelon sisäinen äänenvaimennuselementti on pyörähdyssymmetrinen äänenvaimennus-patruuna 15. Tämän toteutusmuodon mukaisesti äänenvaimennuspatruuna 15 pakottaa 15 hormista 8 tulevan kaasuvirtauksen ohjautumaan poikkileikkaukseltaan rengasmaiseen virtaussolaan, jolloin äänen vaimentuminen tapahtuu tässä toteutusmuodossa patruunan 15 ulkokehän ja kotelon 11 sisäkehän rajaamassa rengasmaisessa virtaussolassa. Kuten kuviosta voidaan havaita on tässä toteutusmuodossa patruunan poikkipinta-ala pienempi kuin hormin virtauspoikkipinla-ala - keksinnön toiminnan kannalta tämä ei ole luonnol-20 lisestikaan välttämätöntä vaan patruuna voi olla mitoitettu myös hormin dimensioita suuremmaksi. Kaasuvirtauksen säätämiseksi kuuluu äänenvaimennuspatruunaan 15 tulo-hormia 8 päin suuntautuva liikuteltava päätyelementti 18, jonka avulla voidaan valita valinnaisesti koteloon 11 avoimen tulohormin 8 pään ja äänenvaimennuspatruunan 15 välinen etäisyys, so. ilmavirtausta säätävä virtausvastus. Tässä toteutusmuodossa välineet valitun 25 etäisyyden lukitsemiseksi muodostuvat patruunasta ulkonevasta ruuvitapeista ja pää-tyelementtiin pyörivästi liitetyistä mutterivälineistä, jolla äänenvaimennuspatruunan 15 pituutta voidaan muuttaa. Koska tässä toteutusmuodossa äänenvaimennuspatruunan kiinnitykseen on käytetty pantakiristystä voidaan liikuteltavan päätykappaleen sijalla käyttää kiinteää päätylevyä ja saada aikaan tarvittava säätö siirtämällä patruunaa pantojen 30 suhteen.
Kuviossa 4 on esitetty keksinnön kolmas edullinen toteutusmuoto. Tämän toteutusmuodon mukaisesti hormiin 8 liittyvä kotelo 11 on suuntaissärmiö. Samoin kotelon sisälle kiinteään asemaan asennettu äänenvaimennuselementti on suuntaissärmiön muotoinen äänenvaimennuspatruuna 15. Tämän toteutusmuodon mukaisesti äänenvai-35 mennuspatruuna 15 jakaa hormista 8 tulevan kaasuvirtauksen kahteen osaan, jolloin ää-. . nen vaimentuminen tapahtuu patruunan 15 kylkisivujen ja kotelon 11 vastinsivujen li 7 85188 rajaamassa virtaussolassa. Kuten kuviosta voidaan havaita on tässä toteutusmuodossa patruunan poikkipinta-ala suurempi kuin hormin virtauspoikkipinta-ala - keksinnön toiminnan kannalta tämä ei ole luonnollisestikaan välttämätöntä vaan patruuna voi olla mitoitettu myös hormin dimensioita pienemmäksi. Kaasuvirtauksen säätämiseksi on tässä 5 toteutusmuodossa tulohormin 8 sisään sovitettu sen suhteen liikuteltavasti putkimainen väline 26 tai vastaava, jonka vapaassa päässä on radiaalisesti ulkoneva kotelon sisädimen-sioita ja -muotoa vastaava laippaväline 27. Muuttamalla putkivälineen 26 asemaa, etenkin laippavälineen sijaintia, voidaan valinnaisesti asetella koteloon 11 avoimen hormin 8 pään ja äänenvaimcnnuspatruunan 15 välistä etäisyyttä, so. muuttaa kotelon sisäistä virtausvas-10 tusta. Tässä toteutusmuodossa välineet putkivälineen 26 valitun aseman lukitsemiseksi muodostuvat hormin seinämään sovitetuista kiristysruuveista.
Keksintöä on kuvattu edellä vain sen eräiden suositeltavien ilmastointiin liittyvien toteutusmuotojen avulla. Tällä ei ole luonnollisestikaan haluttu rajata keksintöä koskemaan vain ilmastointia tai kuvattujen toteutusmuotojen mukaisia ratkaisuja. Kuten 15 alan ammattimiehelle on selvää oheisten patenttivaatimusten hengessä ja puitteissa keksintöä voidaan muuttaa ja varioida erittäin laajasti. Erityisesti on korostettava, että kotelon ja/tai äänenvaimennusmodulin ei tarvitse olla välttämättä suorakaiteen muotoisia vaan niillä voi olla mikä tahansa suljetun kehän muotoinen poikkileikkausprofiili kunhan vain äänenvaimennusmoduuli on poikkileikkauspinta-alaltaan kotelon poikkileikkauspinta-alaa 20 pienempi ainakin yhden virlaussolan muodostamiseksi äänenvaimennusmodulin ja kotelon seinämän väliin hormilinjalta poikkeutettuun asemaan. Edelleen on todettava, että äänenvaimennuselementin tasomaisen päätylevyn sijalla voidaan käyttää myös virtauksen ohjaimeksi muotoiltua otsalevyä, joka voi esim. kartiomaisena ulottua säädön aikaansaamiseksi hormin sisään, jolloin kartiopinnan ja hormin sisäpinnan väliin jäävä rengasmainen 25 virtaussola muodostaa virtauksen säätimen. Erikseen on vielä todettava, että edellä selostetut materiaalivaihtoehdot eivät ole esillä olevan keksinnön kannalta olennaisia vaan mitä tahansa sopivia riittävän jäykkyyden ja äänen absorbtiovaikutuksen aikaansaavia materiaaleja voidaan käyttää. Edelleen on todettava, että säätö voidaan aikaansaada myös konstruoimalla kotelo hormiputkien suhteen liuotettavaksi, jolloin virtausvastusta 30 muutetaan muuttamalla sitä pituutta, jolla horminpääty työntyy kotelon sisään.

Claims (11)

1. Menetelmä äänenvaimennuksen ja virtauksensäädön integroimiseksi ilmastointikanaviston runko- ja/tai haarakanavissa (6,7,8), joista haarautuvat huonekohtai-set, edullisesti jakoventtiilein varustetut, jakokanavat, tunnettu siitä, että integroidun 5 äänenvaimennuksen ja virtauksen säädön aikaansaamiseksi: äänenvaimennusyksikön ääntä absorboivalla, edullisesti massiivisella, äänenvaimen-nusmodulilla tai -elementillä (15) väliainevirtaus poikkeutetaan ohjautumaan äänenvaimennusyksikön kotelon (11) sisäpinnan ja äänenvaimennusmodulin tai -elementin (15) väliseen ainakin yhteen virtaussolaan, ja 10 - äänenvaimennusyksikön sisäänvirtausaukon, edullisesti kotelon (11) kanava-aukon (14), ja sitä päin suuntautuvan äänenvaimennusmodulin tai -elementin (15), edullisesti sen otsapäädyn (17,18), välistä etäisyyttä muutetaan äänenvaimennusyksikön virtausvastuksen pienentämiseksi tai suurentamiseksi.
2. Sovitelin a äänenvaimennuksen ja virtauksensäädön integroimiseksi 15 ilmastointikanaviston runko- ja/tai haarakanavissa, joista haarautuvat huonekohtaiset, edullisesti jakoventtiilein varustetut, jakokanavat, tunnettu siitä, että integroidun äänenvaimennuksen ja virtauksensäädön aikaansaamiseksi sovitelman muodostaa äänen-vaimennusyksikkö (11,15), jonka massiivisen äänenvaimennusmodulin tai -elementin (15) otsapääty (17,18) muodostaa äänenvaimennusyksikön kotelossa (11) virtausesteen kana-20 vasta (6,7,8) tulevalle väliainevirtaukselle tämän virtaussuunnan poikkeuttamiseksi ja virtauksen johtamiseksi kotelon (11) sisäseinämän ja äänenvaimennusmodulin tai -elementin väliinsä rajaamaan ainakin yhteen kaasumaisen aineen virtaussolaan, ja jossa äänen-vaimennusyksikössä on lisäksi asetusvälinect (19,20; 24,25) äänenvaimennusyksikön sisäänvirtausaukon, edullisesti kanava-aukon (14), ja sitä päin suuntautuvan äänenvaimennusmo-25 dulin tai -elementin (15), edullisesti sen otsapäädyn (17,18), välisen etäisyyden valinnaiseksi asettelemiseksi ja siten äänenvaimennusyksikön virtausvastuksen tai mainitun virta-ussolan koon muuttamiseksi.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen sovitelma, tunnetta siitä, että äänenvaimennusmodulin tai -elementin (15) otsapääty (17,18) on kotelossa (11) kohdak- 30 käin väliaineen sisäänvirtausaukon, edullisesti kanava-aukon (14), kanssa ja omaa mainittua sisäänvirtausaukkoa suuremman pinta-alan.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että välineisiin kotelon (11) sisäisen virtausvastuksen suuruuden tai virtaussolan koon muuttamiseksi kuuluu tukikanavaan (8) sen suhteen liikuteltavasti sovitettu putkimainen 35 väline tai vastaava, tulokanavan (8) koteloon (11) avoimen pään ja äänenvaimennusmodu- 9 85188 Iin tai -elementin (15) otsapäädyn välisen etäisyyden valinnaiseksi asettelemiseksi, ja lukitusvälineet valitun etäisyyden lukitsemiseksi.
5. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että äänenvaimennusmodulin tai elementin (15) otsapäädyn muodostaa tulokanavaa (8) päin 5 suuntautuva, liikuteltava päätyelementti (18), tulokanavan (8) koteloon (11) avoimen pään ja äänenvaimennusmodulin tai -elementin (15) välisen etäisyyden valinnaiseksi asettelemiseksi, ja välineet valitun etäisyyden lukitsemiseksi.
6. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että ääntä absorboiva äänanvaimennusmoduli tai -elementti (15) on sovitettu kotelon (11) 10 sisälle liikuteltavasti sen kohti tulokanavaa (8) suuntautuvan otsapäädyn (17) ja koteloon avoimen tulokanavan (8) pään välisen etäisyyden valinnaiseksi asettelemiseksi, ja että ääncnvaimennusmodulissa tai -elementissä (15) on välineet (19,20) valitun etäisyyden lukitsemiseksi.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että 15 välineisiin äänenvaimennusmodulin tai -elementin (15) valitun etäisyyden lukitsemiseksi kuuluu äänenvaimennuselementin (15) otsapäädystä (17), edullisesti otsapäätyä peittävästä levyelementistä (18), ulkoneva tappiväline, edullisesti ruuvitappi (19), joka lävistää kotelon (11) ensimmäisen päädyn (12), ja tappivälineeseen (19) kotelon (11) ulkopuolle sovitettu kiristysväline, edullisesti mutteriväline (20).
8. Jonkin patenttivaatimuksen 2-7 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että äänenvaimennusmodulin tai -elementin (15) ääntä absorboivana materiaalina on kui-tuabsorbentti, ja että äänenvaimennusmodulin tai -elementin (15) ja sen metallisen otsapäädyn poikkipinta-ala on suurempi kuin kanavan (6,7,8) virtauspoikkipinta-ala.
8 85188
9. Jonkin patenttivaatimuksen 2-8 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, 25 että äänenvaimennusmodulia (15) peittävässä kotelossa (11) on saranamaisesti aukikään- ; nettävä seinämä (21), luukku tai vastaava, ja että kotelossa on lukitusvälineet, edullisesti ; salvat (23), kotelon uudelleen sulkemiseksi ilmavirtauksen säädön, äänenvaimennusmodulin (15) vaihdon, nuohouksen, huollon tms. jälkeen.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 2-9 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, 30 että kotelo (11) ja äänenvaimennusmoduli (15) ovat poikkileikkaukseltaan suorakaiteen muotoiset ja rajaavat a) kotelon (11) ensimmäisen päädyn (12) ja äänenvaimennusmodulin (15) otsapäädyn (17) väliin kaasumaisen väliainevirtauksen säätövyöhykkeen, jossa kaasumaisen vä-liainevirtauksen suunta on olennaisesti poikittainen suhteessa kanavavirtaukseen, ja 35 b) ainakin kahden puolen äänenvaimennusmodulia (15) kanavavirtauksen kanssa olennaisesti samansuuntaiset kaasumaisen väliaineen virtaussolat, joissa virtausmelu m 85188 olennaisesti vaimenee äänen absorboituessa äänenvaimennuselementin huokoiseen kuitumassaan.
11. Äänenvaimennusmodulin tai -elementin (15), joka on sijoitettu ilmastointikanaviston runko- ja/tai haarakanavaan, josta haarautuvat huonekohtaiset, 5 edullisesti jakoventtiilein varustetut jakokanavat, sovitettuun koteloon (11), käyttö virtaussäätimenä, jolloin muuttamalla äänenvaimennusmodulin tai -elementin (15) etäisyyttä kotelon (11) sisäänvirtausaukosta (14) muutetaan virtausvastusta. 11 85188
FI901226A 1990-03-12 1990-03-12 Foerfarande och arrangemang foer att daempa tonen och/eller foer att reglera stroemningen i ett stroemningssystem foer ett gasformigt medelaemne, saosom t.ex. i ett luftbehandlingssystems luftdistributions- och/eller avluftningssystem, samt anvaendning av en modulljuddaempare. FI85188C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI901226A FI85188C (fi) 1990-03-12 1990-03-12 Foerfarande och arrangemang foer att daempa tonen och/eller foer att reglera stroemningen i ett stroemningssystem foer ett gasformigt medelaemne, saosom t.ex. i ett luftbehandlingssystems luftdistributions- och/eller avluftningssystem, samt anvaendning av en modulljuddaempare.
PCT/FI1991/000066 WO1991014138A1 (en) 1990-03-12 1991-03-06 Method and assembly to reduce noise and/or to control flow associated with a flow system of gaseous medium, such as for example air distribution and/or exhaust system of a ventilation system, both use of a module silencer

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI901226 1990-03-12
FI901226A FI85188C (fi) 1990-03-12 1990-03-12 Foerfarande och arrangemang foer att daempa tonen och/eller foer att reglera stroemningen i ett stroemningssystem foer ett gasformigt medelaemne, saosom t.ex. i ett luftbehandlingssystems luftdistributions- och/eller avluftningssystem, samt anvaendning av en modulljuddaempare.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI901226A0 FI901226A0 (fi) 1990-03-12
FI901226A FI901226A (fi) 1991-09-13
FI85188B FI85188B (fi) 1991-11-29
FI85188C true FI85188C (fi) 1992-03-10

Family

ID=8530046

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI901226A FI85188C (fi) 1990-03-12 1990-03-12 Foerfarande och arrangemang foer att daempa tonen och/eller foer att reglera stroemningen i ett stroemningssystem foer ett gasformigt medelaemne, saosom t.ex. i ett luftbehandlingssystems luftdistributions- och/eller avluftningssystem, samt anvaendning av en modulljuddaempare.

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI85188C (fi)
WO (1) WO1991014138A1 (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE9303002L (sv) * 1993-09-15 1995-03-16 Otto Andersson Anordning för montage av ventilationskanaler och filter med filterhållare samt metoder i samband med montage och byte av filter
SE508425C2 (sv) * 1996-03-15 1998-10-05 Flaekt Ab Injusteringsspjäll innefattande förskjutbart reglerorgan för reglering av gasflöde genom kanal
FI20035204A0 (fi) * 2003-11-12 2003-11-12 Tapio Tarpio Ääniloukku
DE202006005673U1 (de) 2006-04-05 2006-06-08 Pfannenberg Gmbh Abdeckvorrichtung für den vorderen Bereich einer Luftdurchtrittseinrichtung sowie Luftdurchtrittseinrichtung
WO2009071963A1 (en) * 2007-12-04 2009-06-11 Eur.Ex S.R.L. Silenced air intake for ventilation ducts, silencer for the air intake and method of operation of the air intake and silencer
DE102009016609A1 (de) 2009-04-08 2010-01-21 Christian Eger Klimaanlage sowie Schalldämpfmittel für eine Klimanalage
USD814373S1 (en) * 2016-03-16 2018-04-03 BHP, Inc. Rectilinear exhaust silencer

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI54194C (fi) * 1975-06-19 1978-10-10 Elementti Oy Rakennusmies A Ljuddaempare foer luftkonditioneringskanaler
FI59665C (fi) * 1978-01-24 1982-06-21 Rakennusvalmiste Oy Luftkonditioneringsventil foer ett rum eller liknande
SE442669B (sv) * 1981-09-03 1986-01-20 Ifm Akustikbyran Ab Tilluftsdon der luftledarelementen er formade av porosa absorbentmaterial

Also Published As

Publication number Publication date
FI85188B (fi) 1991-11-29
WO1991014138A1 (en) 1991-09-19
FI901226A (fi) 1991-09-13
FI901226A0 (fi) 1990-03-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10775074B2 (en) Sound attenuating air handler panel apparatus and method
US6116375A (en) Acoustic resonator
US6892851B2 (en) Acoustic attenuator
KR100924958B1 (ko) 공명형 스플릿터를 구비한 공조용 덕트 소음기
CA3039032C (en) Supply air device for controlling supply air flow
FI85188C (fi) Foerfarande och arrangemang foer att daempa tonen och/eller foer att reglera stroemningen i ett stroemningssystem foer ett gasformigt medelaemne, saosom t.ex. i ett luftbehandlingssystems luftdistributions- och/eller avluftningssystem, samt anvaendning av en modulljuddaempare.
JP3664675B2 (ja) 消音換気装置
KR950006370A (ko) 청정실 설비
US20200224898A1 (en) Flow generation unit, air treatment plant comprising said flow generation unit and use of the latter for air treatment
FI91995B (fi) Absorptiivinen äänenvaimennin, etenkin paperitehtaiden ilmakanaviin
FI113892B (fi) Reaktiivinen äänenvaimennin teollisuuden ilmakanavia varten ja sen käyttö
CN101086382A (zh) 空气调节系统的风道
KR101901174B1 (ko) 고성능 흡음형 소음기
JP2007003141A (ja) 換気口用消音装置
KR101522790B1 (ko) 덕트용 풍량조절형 소음기
FI115794B (fi) Ilmanvaihtokanavan vaimennin
EP3746721A1 (en) An air vent
EP4290151A1 (en) Wall passage
FI78338B (fi) Luftvaexlingslucka.
CN220303859U (zh) 一种用于暖通空调通风系统的消声装置
JP2022016287A (ja) 減音装置及び減音システム
JP2005172274A (ja) 換気システム
JP4665120B2 (ja) 建物用消音器
JPH0233059Y2 (fi)
JPH08226696A (ja) 通風装置の給排気口オリフィス

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KOENOENEN, JORMA SALOMO