FI83612B - Foerfarande och stoedarrangemang vid ett larvfordon foer att styra detsamma medelst en larvmatta. - Google Patents

Foerfarande och stoedarrangemang vid ett larvfordon foer att styra detsamma medelst en larvmatta. Download PDF

Info

Publication number
FI83612B
FI83612B FI873816A FI873816A FI83612B FI 83612 B FI83612 B FI 83612B FI 873816 A FI873816 A FI 873816A FI 873816 A FI873816 A FI 873816A FI 83612 B FI83612 B FI 83612B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
caterpillar
vehicle
mat
stem
auxiliary
Prior art date
Application number
FI873816A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI873816A (fi
FI873816A0 (fi
FI83612C (fi
Inventor
Timo Laakso
Original Assignee
3Tl Trading Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by 3Tl Trading Oy filed Critical 3Tl Trading Oy
Priority to FI873816A priority Critical patent/FI83612C/fi
Publication of FI873816A0 publication Critical patent/FI873816A0/fi
Priority to PCT/FI1988/000114 priority patent/WO1989001893A1/en
Priority to EP88907033A priority patent/EP0375704A1/en
Priority to JP63506563A priority patent/JPH03501236A/ja
Priority to US07/466,422 priority patent/US5009278A/en
Publication of FI873816A publication Critical patent/FI873816A/fi
Priority to NO90900988A priority patent/NO900988L/no
Publication of FI83612B publication Critical patent/FI83612B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI83612C publication Critical patent/FI83612C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D11/00Steering non-deflectable wheels; Steering endless tracks or the like
    • B62D11/22Endless track steering being effected by deflecting endless track rollers or the like

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Body Structure For Vehicles (AREA)
  • Road Paving Machines (AREA)

Description

1 83612
Menetelmä ja kannatinsovitelma telamattoajoneuvossa sen ohjaamiseksi telämäton avulla.
Esillä olevan keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen menetelmä telamattoajoneuvon ohjaamiseksi telamaton avulla ja patenttivaatimuksen 4 johdanto-osan mukainen kannatinsovitelma telamattoajoneuvossa sen ohjaamiseksi telamaton avulla.
Ennestään tunnetuissa telaohjatuissa ajoneuvoissa käytetään kahta toisistaan riippumattomasti käytettävissä olevaa tela-mattoa, joiden pyörimissuuntaa tai-nopeutta muuttamalla ajoneuvon ohjaus tulee mahdolliseksi. Heikkoutena on kuitenkin kahden eri ohjausjärjestelmän tarve ja siitä aiheutuva ohjausjärjestelmän monimutkaisuus ja vikaantumisalt-tius.
Tällaisten perinteiseen ohjausjärjestelmään liittyvien haittapuolien elimonoimiseksi tunnetaan ennestään suomalaisen patentin no. 46708 mukainen ohjausmenetelmä ja laite sen toteuttamiseksi. Ko. patentin esittämän periaatteen mukaisesti ajoneuvo varustetaan vain yhdellä telamatolla, joka sovitetaan etu- ja takapäätyrullaston ympäri, joista toinen on voimalaitteen ja sopivan voimansiirtomekanismin käyttämä, ja joita sekä osakäännöksillä että minimikaartosä-teellä käännetään olennaisesti yhtä paljon. Tällöin tela-matto pakotetaan kääntymisen aikaansaavaan kaarevaan asentoon. Etenkin suuntavakavuuden kannalta tällainen ohjausmenetelmä ei kuitenkaan ole tyydyttävä. Erityisesti suuntavakavuuden parantamiseksi on suomalaisesta patentista no. 51922 tunnettu parannettu ohjausmenetelmä ja laite sen toteuttamiseksi. Ko. patentin mukaisesti periaatteelle on pääasiallisesti tunnusmerkillistä, että ajoneuvon etupään puoleista telamaton osaa päätyrullastoineen käännetään ajoneuvon minlmikaaartosädettä olennaisesti suuremmilla kaar-tosäteillä suuremmalla kulmanopeudella kuin telamaton takaosaa päätyrullineen samalla kun kaiken aikaa takapäätyrul- 2 83612 lasto ja telamaton takapää pakotetaan toimimaan automaattisesti ilman säädettäviä ohjauslaitteita.
Kumpaankin edellä selostettuun, kaarevaan asentoon käännettävään, telamattoon liittyy se heikkous, että telamatto ei ilman erityisiä pitovälineitä pysy kääntyvien telojen päällä. Tätä ongelmaa onkin aikaisemmin pyritty ratkaisemaan siten, että telamaton keskilinjalle, telamaton sisäkehälle on tehty profiililtaan lohenpyrstön muotoinen kohouma, jonka uumaan tukeutuu molemmin puolin rullapari, joka on kytketty päätyrullaston ohjausvivustoon kääntymään päätyrul-laston kääntymistä vastaavasti sen estämiseksi, ettei tela-matto alustan telamattoon kohdistamien kääntämistä vastustavien suurten sivuttaisvoimien vaikutuksesta liukuisi pois päätyrullaston päältä, mikä tapahtuessaan tekisi ajoneuvosta täysin ajo- ja ohjauskelvottoman. Käytännön testiajoissa on kuitenkin havaittu sellainen heikkous, ettei lohenpyrstön muotoinen kohouma yksin kykene luotettavasti estämään telamaton siirtymistä, mikä heikkous vielä korostuu sekä kaarreajossa kun ajoneuvoa pyritään kallistamaan sisäkaar-teen puolelle että rinneajossa kun ajoneuvoa on esim. maastoesteen tai rinteen jyrkkyyden vuoksi välttämätöntä ohjata viistoon. Ennestään tunnettua kaareksi kääntyvällä telama-tolla varustettua ajoneuvoa onkin ajettava täysin omalla ajotyylillä, jolloin on aina mahdollisuuksien mukaan pyrittävä pitämään ajoneuvo maaston pinnan suhteen vakioasennos-sa, mikä onnistuu kun ohjaaja ajoneuvoa kallistamatta siirtelee omaa painopistettään eripuolille ajoneuvoa.
Esillä olevan keksinnön yhtenä päämääränä on eliminoida edellä kuvatun kaltaiset, perinteiseen telaraatto-ohjaukseen liittyvät haitat ja heikkoudet ja toisaalta aikaansaada uudenlainen menetelmä ja laite tela-ajoneuvon ohjaamiseksi telamaton avulla, jotta tela-ajoneuvon ohjaus muistuttaisi mahdollisimman tarkoin moottoripyörän ohjausperiaatetta.
Nämä päämäärät on saavutettu alussa mainitun kaltaisilla 3 83612 menetelmällä ja sovitelmalla, joille ominaiset erityispiirteet on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa.
Keksinnön mukaisesti ajoneuvoa, jossa on olennaisesti jäykkä runko-osa, joka kannattaa koria ja voimalaitetta voiman-siirtovälineineen voiman välittämiseksi kaarevan muotoiseksi käännettävissä olevaan telamattoon ajoneuvon kuljettamiseksi, ja johon on tuettu ja ripustettu olennaisesti sen koko pituudelle ulottuva, taivutettava tai nivelöidysti taitettava kannatinsovitelma, so. apurunko, joka kannattaa telamattoa tukevaa telapyörästöä, ohjataan ajoneuvoa kallistuksen ja siten painopisteen siirron avulla siten, että telamatto poikkeutetaan kannatinsovitelmaa taivuttamalla suoraanajoasennosta, jossa telamaton kumpikin sivu on olennaisesti samalla etäisyydellä runko-osasta, kaarreajoasen-toon, jossa telamaton yksi sivu on ainakin osittain lähempänä runko-osaa kuin telamaton toinen sivu, jolloin samalla kun kannatinsovitelmaa taivutetaan telamaton poikkeuttami-seksi kaarreajoasentoon telamatto sinänsä tunnetusti yhdestä sivustaan lyhenee ja toisesta sivustaan pitenee ja runko-osa kallistuu sekä ajoneuvon painopiste siirtyy ajoneuvon pitkittäisen keskilinjan suhteen kallistuksen puolelle.
Keksinnön erään edullisen sovellutusmuodon mukaisesti apu-runko muodostuu jousiterästangoista, joilla on tasapaino-asemastaan poikkeutettuna pyrkimys palautua tasapainoasemaansa, so. suoraanajoasentoon, jolloin etuna on automaattinen ohjauksen palautus. Tätä vaikutusta tehostaa se että telamatto on esijännitetty, jolloin myös sillä on pyrkimyksenä palautua tasapainoasemaansa, so. suoraanajoasentoon, jolloin myös tankomaisten elementtien muodostamalla apurun-golla, jonka osat on pallonivelillä tehty taittuvaksi, on pyrkimys palautua tasapainoasemaansa eli varmistaa ohjauksen automaattinen palautus.
Keksinnön pääasiallisimmista eduista voidaan mainita, että kaarreajo niin maastossa kuin teillä on vaivatonta ja ver- 4 83612 rattavissa lähinnä moottoripyörällä ajoon, ja kallistuvan ajoneuvon ansiosta ajaminen on varmaa ja suuntavakaata myös suurissa nopeuksissa ja pienillä kaartosäteillä. Koska kaarreajossa tai viistossa rinneajossa, keksinnön edullisimman sovellutusmuodon mukaisesti, ainoastaan telamaton reunavyöhykettä on mahdollista pitää vasten alustaa pysyy alustan telamattoon kohdistama, kääntämistä vastustava si-vuttaissuuntainen kitkavoima pienenä, minkä vuoksi tela-matto ei jyrkissäkään kaarroksissa tai viistossa rinneajossa pyri siirtymään pois paikoiltaan, joten keksinnön mukaisesti ohjattavalla tela-ajoneuvolla voidaan turvallisin mielin lähteä, jopa usean hengen kuormituksella, ajamaan myös pitkiä asumattomia ja tiettömiä erämaataipaleita.
Keksintöön liittyvistä eduista on vielä mainittava, että telamattoon ei kohdisteta sitä väkisin kaarelle vääntäviä voimia vaan kannatinsovitelmaa, so. apurunkoa, taivuttamalla tai taittamalla ja sen seurauksena tapahtuvan ajoneuvon kallistumisen sekä telamaton yhden sivun lyhenemisen ja toisen sivun pitenemisen seurauksena telamatto vääntyy ja asettuu kaarevaan asentoon, jolloin kaarre- ja rinneajo kallistuvalla ajoneuvolla mahdollistuu.
Keksintöä kuvataan seuraavassa yksityiskohtaisemmin esimerkinomaisesti sen eräiden edullisten sovellutusmuotojen avulla oheiseen piirustukseen viittaamalla, jossa kuvio 1 esittää tela-ajoneuvon kaaviomaista sivukuvantoa, kuvio 2 esittää kuvion 1 mukaista tela-ajoneuvoa varustettuna keksinnön erään edullisen sovellutusmuodon mukaisella kannatinsovitelmalla ylhäältäpäin nähtynä runko-osa ja telamaton yläosa poistettuna ilman kannatinsovitelman taivu-tusvälineitä, kuvio 3 on suurennettu ja yksityiskohtaisempi leikkausku-vanto pitkin kuvion 2 linjaa III...III, ja kuvio 4 esittää keksinnön erään toisen edullisen sovellutusmuodon mukaisella kannatinsovitelmalla ja sen taivutus-välineillä varustettua tela-ajoneuvoa runko-osa ja telama- 5 83612 ton yläosa poistettuna.
Telamatto-ohjatussa ajoneuvossa on; jäykkä runko-osa 1, joka kannattaa yläpuolellaan voimalaitetta 2 ja siihen liittyviä voimansiirtovälineitä 3 käyttövoiman välittämiseksi telamattoon 4, - runko-osaan 1 ripustettu ja siihen kahdesta ajoneuvon keskilinjalla olevasta pisteestä tuettu, väännettävä so. taivutettava tai nivelöidysti taitettava erillinen kanna-tinsovitelma 5,5', josta jatkossa käytetään nimitystä apu-runko, johon on ripustettu telamaton 4 telapyörästö 6,7, ja - ajoneuvon ohjauslaitteisiin liitetyt välineet 8,9 apurun-gon 5,5' vääntämiseksi ja siten ajoneuvon ohjaamiseksi.
Jäykkä runko-osa 1 koostuu sopivimmin kahdesta pitkittäisestä runkopalkista 10 ja runkopalkkeja yhdistävistä poikittaisista runkopalkeista 11 tai -levystä, jotka on edullisesti hitsaamalla liitetty toisiinsa muodostamaan mainittu jäykkä runko-osa 1. Runko-osan 1 tarkoituksena on kannattaa yläpuolellaan ajoneuvon koria (ei esitetty kuvioissa) ja ajoneuvon voimalaitetta 2, esim. polttomoottori, ja voimansiirtovälineitä 3, esim. voimansiirtohihna 30, -ketju tms. ja hammastela 31 käyttövoiman välittämiseksi telamaton 4 ulkokehälle.
Voiman välittämiseksi telamattoon 4 sen ulkokehällä on poikittainen hammastelan 31 hammastukseen sopiva profilointi. Edullisesti tämä profilointi voidaan toteuttaa siten, että telamatto koostuu ajoneuvon pituusakselin suhteen poikittaisista putkiosasista ja putkiosasia toisiinsa liittävistä kannasosasista, jolloin putkiosaset ajoneuvon pituussuunnassa myötenantavina mahdollistavat telamaton venymisen. Lisäksi on edullista, että telamattoon on muodostettu kanava, johon on sovitettu päättymätön, esijännitetty ja usesta kohdasta telamaton suhteen siirtymättömäksi lukittu jousivaijeri, joka yhdessä putkiosasten myötenantavan ominaisuuden kanssa aikaansaa telamaton lyhenemisen. Koska telamatto 4 on kaa- 6 83612 relle vääntyvä on edullista, että hanunastelan 31 hammastus muodostuu yksittäisistä hampaista joiden työpinta on muotoiltu sykloidiksi, jolloin telamaton 4 profiloinnin ja hammastelan 31 hammastuksen välillä ei tapahdu telamattoa 4 hankaavaa, poikittaista liukumista etenkään silloin kun hammastela 31 on sijoitettu kohdakkain apurungon 5,5' runko-osassa 1 olevan tukipisteen kanssa.
Sen varmistamiseksi, että runko-osan 1 ja apurungon 5,5' välissä kulkeva telamatto kulkisi pituusakselinsa suhteen symmetrisesti ja suorana käyttävälle hammastelalle 31 on runko-osa 1 varustettu liukuohjaimella 12 ja joustavasti tuetuilla juoksupyörillä 13, jotka tukeutuvat telamaton 4 sisäkehällä olevaan pituusakselin suhteen symmetriseen keskiharanteeseen 41.
Keksinnön ensimmäisen edullisen sovellutusmuodon mukainen ja selvimmin kuviosta 2 ilmenevän kaltainen apurunko 5 muodostuu nivelristikosta 5, joka koostuu vähintäin kolmesta, edullisesti neljästä, kuten kuviossa 2 tai viidestä tanko-maisten elementtien muodostamasta kehysosasta, jotka apu-rungon 5 väännön mahdollistamiseksi on kytketty ajoneuvon pitkittäisellä keskilinjalla toisiinsa pallonivelillä 51, jolloin tankomaisten elementtien 55, jotka rakenteen lujuuden ja samalla keveyden maksimoimiseksi on tehty jousite-räsputkista tai pyörötangoista, muodostamat kehysosat pääsevät kiertymään vapaasti joka suuntaan nivelpisteen ympäri. Kuten kuviosta 2 ilmenee on pallonivelistä 51 ulospäin suuntautuvat elementit 55 sovitettu ulkonemaan kohti ajoneuvon sivuja vinottain, jolloin ne jättävät väliinsä apu-rungon 5 linkkuun taivuttamisen mahdollistavan taivutusva-ran, joka valitusta kehysosien lukumääräsrä riippuen voidaan valita välillä 5°...40°. Kuten kuviosta 2 edelleen ilmenee apurunko 5 ulottuu olennaisesti tela-ajoneuvon koko pituudelle ja sen päätyosista yhteen on laakeroitu laakeri-pukkien 15 avulla etupään ja toiseen takapään telapyörät 6, joiden ympäri telamatto 4 kiertää. Jotta runko-osa 1 ja apurunko 5 säilyttäisivät keskinäisen asentonsa on kaksi 7 83612 apurungon 5 pallonivelistä 51 tuettu siirtymättömästi runko-osaan 1. Apurungon 5 siirtymättömyyden varmistamiseksi sen päätykehysosiin liittyvät, so. laitimmaiset, pallonive-let 51 voidaan tukea runko-osan 1 poikittaisiin runkopalk-keihin 11.
Kuten kuvioista 2 ja 3 ilmenee apurunko 5 on ripustettu runko-osaan 1 useilla samansuuntaisesti välinpäässä toisistaan olevilla ajoneuvon pituusakselin suhteen poikittaisilla tukitangoilla 52, joiden päät suuntautuvat runko-osasta 1 vinosti alaspäin. Keksinnön suositeltavassa sovellutus-muodossa kukin tukitanko on valmistettu jousiteräksestä ja muotoiltu olennaisesti ympyrän kaaren osaksi, lisäksi tuki-tangon 52 poikittaisen asennon ylläpitämiseksi kukin tuki-tanko 52 on tuettu kolmesta pisteestä runko-osaan 1. Keksinnön suositeltavssa sovellutusmuodossa tukitangon 52 kaaren ylin, so. keskikohta, on kiinnitetty jäykästi, esim. hitsi- tai pulttiliitoksella, poikittaiseen runkopalkkiin 11, ja päät sopivan mittaisilla välikeosilla 56 pitkittäisiin runkopalkkeihin 10.
Kuten selvimmin ilmenee kuvioista 1 ja 3 on päätytelapyöri-en 6 väliset välitelapyörät 7, jotka tukevat telamaton 4 alustaa vasten olevaa osaa etu- ja takapäätytelapyörien 6 välillä, ripustettu joustavasti, edullisimmin vääntövarsien 70 avulla, apurungon 5 tankomaisiin elementteihin 55. Tällöin saavutetaan se etu, että välitelapyörät 7 saadaan liikkumaan tehokkaasti vertikaalisuunnassa, jolloin tela-pyörät 6 tukevat joka hetki alustan epätasaisuudesta riippumattomasti telamattoa 4, samalla kun saavutetaan suuri vääntöjäykkyys sivuttaissuuntaista taipumista vastaan
Kuten jo edellä todettiin poikittaiset tukitangot 52 on muotoiltu ympyrän kaaren osaksi. Tällöin on edullista, että tukitangon 52 pää on 2...10 cm, edullisesti n. 5 cm alempana kuin tukitangon 52 keskikohta. Apurunko 5 on ripustettu kuhunkin tukitankoon 52 kannatinlaakerin 53 avulla kuviossa β 83612 3 havainnollistetulla tavalla siten, että apurunkoa väännettäessä apurunko 5 pääsee liikkumaan sivusuunnassa kanna-tinlaakerien 53 varassa pitkin poikittaista tukitankoa 52. Tällöin apurunko 5 menee linkkuun ja kallistuu suhteessa ajoneuvon runko-osaan 1 pakottaen näin telamaton 4 toisella sivulla olevat telapyörät lähemmäs runko-osaa ja vastakkaisella sivulla olevat telapyörät vastaavasti etäämmäs runko-osasta 1, jolloin telamatto 4 poikkeutuu suoraanajoasennos-ta karreajoasentoon, so. kaarevaksi ja vinoon asentoon suhteessa ajoneuvon runko-osaan, samalla kun ajoneuvon painopiste siirtyy kallistuksen puolelle, so. ajoneuvon pitkittäisen keskilinjan suhteen sille puolelle, jossa telamatto 4 on lähempänä runko-osaa 1. Tukitankojen 52 muoto määrää siis ajoneuvon kallistumisasteen ja -nopeuden. Em. kallis-tusasteen ja -nopeuden sekä ajoneuvon ajomukavuuden kannalta on edullista, että joustavien tukitankojen 52 lisäksi niiden päitä tukevat välikeosat 56 muodostuvat jousiväli-neistä, esim. kierrejousista tai kuten kuviossa 3 teles-kooppimaisesti liikkuvista painejousista. Edelleen on edullista etenkin kallistusasteen tai nopeuden asettelemiseksi, so. tukitangon 52 kaarevuuden muuttamiseksi, että jousivä-lineen 56 pituus tai tuenta pitkittäisessä runkopalkissa 10 on säädettävä. Kuvion 3 mukaisessa sovellutusmuodossa tämä on toteutettu siten, että välikeosana toimivan teleskooppi-jousen 66 toisen pään kiinnitys runko-osaan on aseteltava, jolloin sen tukikappaleena 57 runkopalkissa 10 on sisäpuo-lisesti kierteitetty holkki. Kiertämällä teleskooppijousen toista puoliskoa hoikissa voidaan muuttaa sekä jousiväli-neen 56 asemaa suhteessa runko-osaan 1 että tukitangon 52 kaarevuutta.
Kuviossa 4 ·on havainnollistettu toista edullista sovellu-tusmuotoa väännettävän apurungon 5' toteuttamiseksi. Tämä toisen sovellutusmuodon mukainen apurunko 5' on samoin kuin edellä tuettu kahdesta pisteestä ajoneuvon jäykkään runko-osaan 1 apurungon ja runko-osan keskinäisen sovituksen säilyttämiseksi ja ripustettu poikittaisten alaspäin kaarevien 9 83612 tukitankojen 52 avulla ajoneuvon runko-osaan 1. Apurunko 5' samoin kuin edellä kannattaa siinä olevissa laakeripukeissa 15 sekä ajoneuvon etu- ja takapään telapyöriä 6 että edullisesti vääntövarsien 60 välityksellä joustavasti ripustettuja välitelapyöriä 7.
Kuten kuviosta 4 ilmenee nivelöintiratkaisun sijasta apu-runko koostuu kahdesta pitkönomaisesta elementistä 5', jotka ulottuvat olennaisesti koko ajoneuvon pituudelle ja ovat rakenteen keveyden ja kestävyyden maksimoimiseksi jousite-räksestä valmistettuja putkia, jotka joustavina mahdollistavat apurungon 5' taivuttamisen ja vääntämisen.
Keksinnön suositeltavan sovellutusmuodon mukaisesti apurun-koa väännetään kaarreajon mahdollistamiseksi siten, että apurungon sisäkaarteen puoleiset kulmat pakotetaan siirtymään toisiaan kohti ja ulkokaarteen puoleiset kulmat pakotetaan siirtymään toisistaan poispäin, jolloin keksinnön ensimmäisen sovellutusmuodon mukainen nivelöity apurunko 5 menee linkkuun ja kallistuu poikittaisten tukitankojen kaareutumista vastaavasti, ja jolloin keksinnön toisen sovellutusmuodon mukainen apurunko 5' vääntyy poikittaisten tukitankojen kaareutumista vastaavasti.
Kuviossa 4 on esitetty sekä keksinnön ensimmäisen sovellutusmuodon mukaisen apurungon 5 että keksinnön toisen sovellutusmuodon mukaisen apurungon 5' vääntämiseen soveltuvat välineet. Kuten kuviosta 4 voidaan todeta kuuluu apu-rungon 5,5'; - ohjauspyörään sopivilla välitangoilla (ei esitetty) liitettäväksi tarkoitettu väänninelementti 8, esim. pyöreä tai lattamainen .levy, joka on keskipisteestään laakeroitu runko-osaan 1, sopivimmin poikittaiseen runkopalkkiin 22, kääntymään molempiin suuntiin laakerointipisteensä ympäri, ja neljä kappaletta välivarsia 9, jotka kukin on yhdestä päästään akseloitu em. väänninelementtiin 8 välin päähän ίο 8361 2 sen laakerointipisteestä ja toisesta päästään apurunkoon 5,5'. Välivarsien 9 toisten päitten akselointi voidaan yksinkertaisimmin toteuttaa käyttämällä hyväksi apurungossa 5,5' lähellä ajoneuvon kulmia olevia, ajoneuvon etu- tai takapään telapyörien 6 akseleitten 60 ripustukseen tarkoitettuja laakeripukkeja 15, joihin voidaan tätä tarkoitusta varten asentaa sopivat vertikaaliset akselitapit.
Jotta väänninelementtiä 8 käännettäessä apurunko 5,5' vääntyisi haluttuun suuntaan, eli että sisäkaarteen puolella apurungon kulmat lähenisivät toisiaan, on välivarsien akse-loinnissa huomioitava se, että ajoneuvon yhdelle sivulle suuntautuvien välivarsien 9 väänninelementtiin 8 akseloidut päät kiertyvät väänninelementtiä 8 käännettäessä väännin-elementin 8 laakerointipisteen kautta kulkevan pitkittäisiin jän suhteen vastakkaisiin suuntiin. Tämä voidaan toteuttaa esim. kuvion 4 mukaisella ratkaisulla, jossa apurungon 5' ristikkäisiin kulmiin akseloidut välivarret 9 on akse-loitu samaan pisteeseen väänninelementissä 8. Vaihtoehtoisesti voidaan kannatinsovitelman 5,5' etukulmiin akseloidut välivarret akseloida väänninelementissä 8 yhteen pisteeseen ja vastaavasti kannatinsovitelman 5,5' takakulmiin akseloidut välivarret akseloida väänninelementissä 8 yhteen toiseen pisteeseen.
Keksinnön toisen edullisen sovellutusmuodon mukaisesta apu-rungosLa on todettava, että pitkittäiset elementit S' ovat samansuuntaiset ja välin päässä toisistaan jolloin apurunkoa 5' väännettäessä toiseen pitkittäiselementtiin syntyy vetokuormitus, joka pyrkii venyttämään ko. pitkittäistä elementtiä ja toiseen puristuskuormitus, joka pyrkii taivuttamaan· ko. pitkittäistä elementtiä kaarelle. Veto-kuormituksesta aiheutuvan jännityksen kompensoimiseksi kumpikin pitkittäinen elementti 5' muodostuu teleskooppi-maisesti sisäkkäin liikkuvista jousiteräsputkista, joiden yhteinen pituus on minimissään kun kannatinsovitelma on ei-taivutetussa tilassa. Koska teleskooppitangolla on em. mi- 11 8361 2 nimipituus kääntyy sisäkaarteen puoleinen teleskooppitanko apurunkoa väännettäessä akselointipisteittensä lähentymisen seurauksena kaarelle, mikä lisäksi synnyttää taipumaa vastaavan apurungon vääntymistä palauttamaan pyrkivän vastavoiman, joka tässä keksinnön toisessa edullisessa sovellu-tusmuodossa aikaansaa automaattisen ohjauksen palautuksen.
Keksinnön suositeltavassa sovellutusmuodossa telamaton 4 kehäpituus pienenee kohti sen reunoja, jolloin telamaton reunat ovat suoraanajoasennossa irti alustasta ja ainoastaan telamaton keskiosa tukeutuu alustaan. Tällaisen sovel-lutusmuodon ansiosta telamatto itsessään pyörii telarullas-ton ympäri keskxhakuisesti eikä pyri siirtymään pois paikaltaan telapyörästön 6,7 päältä. Kuten kuviosta 3 voidaan todeta on telapyörät mitoitettu ja tuettu tukemaan sivusuunnassa ylöspäin viistoa telamaton muotoa. Telamaton paikallaan pysymisen varmistamiseksi sisäpuolisen keskiharjänteen 41, joka kulkee telapyörien 6,7 välissä, korkeus on mitoitettu vastaamaan vähintäin puolta sisimpien välitela-pyörien 6 halkaisijasta, jolloin telapyörät eivät pääse tarkoituksettomasti "kiipeämään" keskiharjänteen päälle, mikä tapahtuessaan saattaisi johtaa telamaton siirtymiseen pois paikaltaan.
Keksintöä on selostettu edellä vain sen eräiden edullisten sovellutusmuotojen avulla. Tällä ei luonnollisestikaan ole haluttu rajata keksintöä ja kuten alan ammattimiehelle on selvää lukuisat muunnelmat ja vaihtoehtoiset ratkaisut ovat mahdollisia oheisten patenttivaatimusten puitteissa. Erityisesti mitä tulee poikittaistangon muotoon ja ripustukseen sekä itse apurungon rakenteeseen ja välineistöön, esim. pneumatiikan tai hydrauliikan hyväksikäyttöön, apu-rungon vääntämiseksi ja/tai taivuttamiseksi ja siten tela-maton ja ajoneuvon rungon kalustamiseksi toistensa suhteen sekä telamaton taivuttamiseksi kaarevaan muotoon.

Claims (14)

1. Menetelmä telamattoajoneuvon ohjaamiseksi telamaton avulla, etenkin kaarreajon mahdollistamiseksi 5 tela-ajoneuvoa kallistamalla ja painopistettä kallistuksen puolelle siirtämällä, jossa ajoneuvossa on olennaisesti jäykkä runko-osa (1), jonka alapuolella on telapyörästö (6.7) ja tämän ympärillä telamatto (4), ja joka kannattaa koria ja voimalaitetta (2) voimansiirtovälineineen (3), 10 jota telamattoajoneuvoa ohjataan vääntämällä telapyörästön (6.7) avulla telamatto (4) ainakin osittain suoraanajo-asennosta, jolloin telamatto (4) on suorana ja sen kumpikin sivu olennaisesti samalla etäisyydellä runko-osasta (1), kaarevan muotoiseksi kaarreajoasentoon, jolloin 15 telamaton (4) sisäkaarteen puoleinen sivu lyhenee ja ulkokaarteen puoleinen sivu pjtenee.tunnettu siitä, että telamatto (4) väännetään kaarevaksi liikuttamalla samanaikaisesti telamaton (4) sisäkaarteen puoleisia kulmia sekä toisiaan että runko-osaa (1) kohti ja ulkokaarteen puolei-20 siä kulmia sekä toisistaan erilleen että poispäin runko-osasta, jolloin telamatto (4) muodostaa kartiopinnan ja telamattoajoneuvo vastaavasti kallistuu sisäkaarteen puolelle.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 25 tunnettu siitä, että telamattoajoneuvoa kallistetaan telamaton (4) telapyörästön (6,7) ripustusvälineistöön kuuluvien ajoneuvon pituusakselin suhteen poikittaisten tukitankojen (52) kaareutumista vastaavasti, jotka tuki-tangot liittyvät kiinteästi runko-osaan (1), ja joita 30 pitkin telamaton (4) ripustusvälineistöön kuuluva apurunko (5,5') pääsee liikkumaan ajoneuvon pituusakselin suhteen poikittaisessa suunnassa.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että telamattoajoneuvon kallistumista ja 35 telamaton muodostamaa kartiopintaa säädetään muuttamalla poikittaisten tukitankojen (52) kaarevuutta.
4. Telamattoajoneuvo, jossa on jäykkä runko-osa (1) ja ajoneuvon ohjaamiseksi vaakatasossa kaarevan muotoiseksi asetettava ainakin yksi telamatto (4), joka on 13 8361 2 sovitettu runko-osan (1) alapuolisen telapyörästön (6,7) ympärille, ja joka runko-osa (1) kannattaa voimalaitetta (2) ja siihen liittyviä voimansiirtovälineitä (3) käyttövoiman välittämiseksi joko telamattoon (4) tai telapyöräs-5 töön (6,7), tunnettu siitä, että ajoneuvon ohjaamiseen käytettävä telamaton (4) ja telapyörästön (6,7) kannatin-sovitelma on olennaisesti runko-osan (1) koko pituudelle ulottuva ja runko-osaan (1) ripustettu sekä runko-osaan (1) kahdesta ajoneuvon keskilinjalla olevasta pisteestä 10 tuettu erillinen, ajoneuvon pitkittäisen keskiakselin suhteen väännettävä sekä ajoneuvon vaakatasossa taivutettava ja/tai linkkuun taitettava, apurunko (5, 5'), johon telamaton (4) telapyörästö (6,7) on ripustettu sen suhteen siirtymättömästi, ja joka on varustettu ajoneuvon ohjaus-15 laitteisiin liittyvillä välineillä (8,9) apurungon vääntämiseksi sekä taivuttamiseksi ja/tai linkkuun taittamiseksi, jolloin ajoneuvon telamatto (4) vääntyy kaarreajoasen-toon, jossa telamaton (4) sisäkaarteen puoleinen sivu on lyhennetty ja siirretty ainakin sisäkaarteen puoleisista 20 kulmavyöhykkeistään lähemmäs runko-osaa (1) verrattuna telamaton (4) toiseen sivuun ja sen kulmiin.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen telamat-toajoneuvo, tunnettu siitä, että telamatto (4) muodostaa kaarreajossa kartiopinnan.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen tela- mattoa joneuvo, tunnettu siitä,, että apurungon (5) muodostaa nivelristikko (5), jossa on vähintäin kolme, edullisesti neljä tai viisi tankomaisten elementtien (55) muodostamaa kehysosaa, jotka on kytketty ajoneuvon pit-30 kittäisellä keskilinjalla toisiinsa pallonivelillä (51), joista kaksi, edullisesti laitimmaisiin kehysosiin liittyvät pallonivelet (51), on tuettu siirtymättömästi runko-osaan (1), ja että pallonivelistä (51) ulospäin suuntautuvat elementit (55) on sovitettu ulkonemaan kohti ajoneuvon 35 sivuja vinottain, jolloin ne jättävät väliinsä apurungon (5) linkkuun taittamisen mahdollistavan kääntövaran, joka valitusta kehysosien lukumäärästä riippuen on välillä 5°-40° 14 8361 2
7. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen tela-mattoa joneuvo, tunnettu siitä, että apurunko muodostuu kahdesta, olennaisesti ajoneuvon koko pituudelle ulottuvasta, joustavasta, edullisesti teleskooppimaisesti 5 pitenevästä, tankovälineestä, joiden kummankin pituus on minimissään kun apurunko (5') on ei-taivutetussa tasapainotilassa, ja joilla on tasapainoasemastaan poikkeutettuna pyrkimys palautua tasapainoasemaansa, so. suoraanajoasen-toon.
8. Jonkin patenttivaatimuksen 4...7 mukainen telamattoajoneuvo, tunnettu siitä, että apurunko (5,5') liittyy runko-osaan (1) useiden samansuuntaisten ja välin päässä toisistaan olevien ajoneuvon pituusakselin suhteen poikittaisten ja ajoneuvon pituusakselin suhteen symmetri-15 sesti, edullisesti kaarevasti, alaspäin suuntautuvien tukitankojen (52) välityksellä, jotka kukin on poikittaisen tukitangon (52) poikittaisen asennon ylläpitämiseksi tuettu kolmesta pisteestä runko-osaan (1).
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen telamat-20 toajoneuvo, tunnettu siitä, että apurunko (5,5') on ripustettu kuhunkin tukitankoon (52) vähintäin kahdella kan-natinlaakerlila (53) siten, että apurunkoa (5,5') väännettäessä apurunko (5,5') pääsee liikkumaan kannatinlaakerien (53) varassa pitkin poikittaista tukitankoa (52), jolloin 25 telamaton (4) yhdellä sivulla telapyörien (6,7) ja runko-osan (1) välinen etäisyys pienenee ja telamaton (4) toisella, vastakkaisella sivulla telapyörien (6,7) ja runko-osan (1) välinen etäisyys vastaavasti suurenee, jolloin telamatto (4) poikkeutuu suoraanajoasennosta kaarreajo-30 asentoon, so. kaarevaksi ja vinoon asentoon suhteessa ajoneuvon runko-osaan, samalla kun ajoneuvon painopiste siirtyy kallistuksen puolelle, so. ajoneuvon pitkittäisen keskilinjan suhteen sille puolelle, jossa telamatto (4) on lähempänä runko-osaa (1).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen telamat- toajoneuvo, tunnettu siitä, että poikittaiset tukitangot (52) on muotoiltu ympyrän kaaren osaksi, ja että tukitangon (52) päät ovat 2...10 cm, edullisesti n. 5 cm alempana kuin tukitangon (52) keskikohta, josta tukitanko (52) on 15 83612 tuettu suoraan kiinteästi runko-osaan (1)/ ja että tuki-tankojen (52) päät on tuettu runko-osaan välikeosilla (56).
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen telamat-5 toajoneuvo, tunnettu siitä, että tukitankojen (52) päitä tukevat välikeosat (56) muodostuvat jousivälineistä, ja että ajoneuvon kaliistusasteen tai -nopeuden asettelemi-seksi, so. tukitangon (52) kaarevuuden muuttamiseksi, kunkin jousivälineen (56) pituus tai tuenta runko-osassa 10 (1) on säädettävä.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 5...11 mukainen telamattoajoneuvo, tunnettu siitä, että välineisiin (8,9) apurungon (5,5') vääntämiseksi kuuluu; - ohjauspyörään toiminnallisesti liitetty väänninelementti 15 (8), esim. pyöreä tai lattamainen levy, joka on keskipis teestään laakeroitu runko-osaan (1), kääntymään molempiin suuntiin laakerointipisteensä ympäri, ja - ainakin neljä kappaletta välivarsia (9), jotka kukin on yhdestä päästään akseloitu väänninelementtiin (8) välin 20 päähän sen laakerointipisteestä ja toisesta päästään apu-runkoon (5,5'), edullisesti apurungon kulmiin.
12 8361 2
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen telamat-toajoneuvo, tunnettu siitä, että välivarsien (9) väännin-elementtiin (8) akseloidut päät kiertyvät väänninelement- 25 tiä (8) käännettäessä väänninelementin (8) laakerointipis-teen kautta kulkevan pitkittäisiinjän suhteen vastakkaisiin suuntiin.
14. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 4...13 mukainen telamattoajoneuvo, tunnettu siitä, että 30 telamaton (4) kehäpituus pienenee kohti sen reunoja, jolloin telamaton (4) reunat ovat suoraanajoasennossa irti alustasta ja ainoastaan telamaton keskiosa tukeutuu alustaan, ja että telapyörät (6,7) on mitoitettu ja ripustettu joustavasti apurunkoon (5,5') tukemaan ainakin ylöspäin 35 viistoa telamaton (4) osaa. u 83612
FI873816A 1987-09-02 1987-09-02 Foerfarande och stoedarrangemang vid ett larvfordon foer att styra detsamma medelst en larvmatta. FI83612C (fi)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI873816A FI83612C (fi) 1987-09-02 1987-09-02 Foerfarande och stoedarrangemang vid ett larvfordon foer att styra detsamma medelst en larvmatta.
PCT/FI1988/000114 WO1989001893A1 (en) 1987-09-02 1988-07-08 A method and a support arrangement in a roller vehicle to be steered by a roller mat
EP88907033A EP0375704A1 (en) 1987-09-02 1988-07-08 A method and a support arrangement in a roller vehicle to be steered by a roller mat
JP63506563A JPH03501236A (ja) 1987-09-02 1988-07-08 ローラ車両をローラマツトによつて操向する方法およびローラ車両における支持装置
US07/466,422 US5009278A (en) 1987-09-02 1988-07-08 Method and a support arrangement in a roller vehicle to be steered by a roller mat
NO90900988A NO900988L (no) 1987-09-02 1990-03-01 Rulleforsynt kjoeretoey med styrende rullematte.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI873816A FI83612C (fi) 1987-09-02 1987-09-02 Foerfarande och stoedarrangemang vid ett larvfordon foer att styra detsamma medelst en larvmatta.
FI873816 1987-09-02

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI873816A0 FI873816A0 (fi) 1987-09-02
FI873816A FI873816A (fi) 1989-03-03
FI83612B true FI83612B (fi) 1991-04-30
FI83612C FI83612C (fi) 1991-08-12

Family

ID=8524989

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI873816A FI83612C (fi) 1987-09-02 1987-09-02 Foerfarande och stoedarrangemang vid ett larvfordon foer att styra detsamma medelst en larvmatta.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5009278A (fi)
EP (1) EP0375704A1 (fi)
JP (1) JPH03501236A (fi)
FI (1) FI83612C (fi)
WO (1) WO1989001893A1 (fi)

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR819352A (fr) * 1937-03-18 1937-10-15 Monochenille
US3589463A (en) * 1969-09-03 1971-06-29 Robert W Stowers Dual belt vehicle
FI51922C (fi) * 1973-01-26 1977-05-10 Pohjola Jorma Kääntyvätelaisen ajoneuvon ohjausmenetelmä ja laite menetelmän toteutt amiseksi.
US3973638A (en) * 1975-01-21 1976-08-10 Pohjola Jorma Structure for laterally bracing an endless track of a vehicle
FI852478L (fi) * 1985-06-20 1986-12-21 Reta-Myynti Ky Foerfarande i fordon med svaengbar larvmatta foer att aostadkomma baettre koerstabiliteter.
FI78873C (fi) * 1987-01-29 1989-10-10 Finncat Ab Anordning foer foerbaettring av styrbarhet i fordon med svaengbar larvmatta.

Also Published As

Publication number Publication date
WO1989001893A1 (en) 1989-03-09
FI873816A (fi) 1989-03-03
FI873816A0 (fi) 1987-09-02
EP0375704A1 (en) 1990-07-04
JPH03501236A (ja) 1991-03-22
US5009278A (en) 1991-04-23
FI83612C (fi) 1991-08-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2199096T3 (es) Vehiculo y mecanismo basculantes.
US9994277B2 (en) Three-wheeled tilting vehicle
AU727613B2 (en) Rolling device
US4807898A (en) Motorcycle front suspension and steering system
EP2086824B1 (de) Fahrzeug mit drei rädern
US4613006A (en) Endless belt driven cycle
EP0250041B1 (en) Steering sled equipped with runner means
US5485893A (en) Vehicle
US5518080A (en) Snow vehicle
US4036506A (en) Tiltable sled
US4195702A (en) Wheel kit for snowmobile
EP3699072B1 (en) Tricycle with height-tilting wheel suspension linked to the driving handlebar
US3815696A (en) Snowmobile banking mechanism
US3550706A (en) Steering actuated banking mechanism for snow vehicle
US7845448B2 (en) Tracked vehicle, especially a snow scooter
US3548962A (en) Single track crawler vehicle
ES2937989T3 (es) Tren delantero para vehículos de motor con dos ruedas dirigidas delanteras, con un conjunto de amortiguador central, y vehículo de motor que comprende dicho tren delantero
FI83612B (fi) Foerfarande och stoedarrangemang vid ett larvfordon foer att styra detsamma medelst en larvmatta.
US3658145A (en) Novel suspension for track-laying vehicles
US4232753A (en) Endless track vehicle
SU1541100A1 (ru) Шасси снегохода
FI91506B (fi) Akselistorakenne hyötyajoneuvoa varten
EP1291275B1 (en) Bicycle or kickboard equipped with two front wheels
SU895785A1 (ru) Устройство подвески направл ющего колеса гусеничного транспортного средства
FR2667564B2 (fr) Tricycle a roues avant directrices et repliables.

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: 3TL-TRADING OY