FI83141B - Mikrobandkrets. - Google Patents

Mikrobandkrets. Download PDF

Info

Publication number
FI83141B
FI83141B FI894207A FI894207A FI83141B FI 83141 B FI83141 B FI 83141B FI 894207 A FI894207 A FI 894207A FI 894207 A FI894207 A FI 894207A FI 83141 B FI83141 B FI 83141B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pattern
cover
housing
micro
lid
Prior art date
Application number
FI894207A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI894207A0 (fi
FI83141C (fi
FI894207A (fi
Inventor
Lauri Kuokkanen
Original Assignee
Solitra Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Solitra Oy filed Critical Solitra Oy
Priority to FI894207A priority Critical patent/FI83141C/fi
Publication of FI894207A0 publication Critical patent/FI894207A0/fi
Priority to US07/477,254 priority patent/US5028896A/en
Publication of FI83141B publication Critical patent/FI83141B/fi
Publication of FI894207A publication Critical patent/FI894207A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI83141C publication Critical patent/FI83141C/fi

Links

Landscapes

  • Shielding Devices Or Components To Electric Or Magnetic Fields (AREA)
  • Waveguides (AREA)

Description

1 83141
Liuskajohtopiiri
Keksinnön kohteena on liuskajohtopiiri, joka käsittää eristeaineesta valmistetun piirilevyn pinnalle sähköä 5 hyvin johtavasta materiaalista valmistetun ainakin yhden liuskajohdinkuvion, jonka läheisyydessä siihen nähden sähköä ei-Johtavasti on metallinen tai metallilla päällystetty kansi, jonka etäisyys liuskajohdinkuviosta on säädettävä liuskajohdon ominaisimpedanssin säätämiseksi.
10 Suurtaajuuspiirien toteutuksessa saavutetaan kus tannus- ja tilasäästöjä käyttämällä liuskajohtotekniikkaa. Paitsi varsinaisissa mikroaaltolaitteissa, voidaan merkittävää hyötyä saavuttaa myös metri- ja desimetri- (VHF, UHF) aaltopiirien toteutuksessa. Pintaliitostekniikan myötä 15 laitteiden koko on pienentynyt ja pienenee edelleen.
Suurtaajuuspiirien toteutuksessa induktansseja tarvitaan monissa tapauksissa. Usein induktanssi on pieni, mutta arvon tulee varsinkin viritetyissä piireissä ja suo-dattimissa olla tarkka. Piireihin tarvittavien kondensaat-20 torien hinta nousee ja saatavuus huononee toleranssien tiukentumisen myötä. Lisäksi puolijohteiden parametrit vaihtelevat valmistushajonnan seurauksena ja saattavat vaikuttaa resonanssipiirien taajuuteen. Asia korjataan käyttämällä piirissä joko asetuskondensaattoria tai induk-25 tanssiltaan säädettävää kelaa. Asetuskondensaattorit ovat kiinteisiin kondensaattoreihin verrattuna suurikokoisia ja joko kalilta tai vanhetessaan epäluotettavia. Myös säädettävät induktanssit ovat suurikokoisia ja kalliita.
Jotta voitaisiin helposti ja halvalla kompensoida 30 kondensaattorien toleranssien ja muiden pilrivakioiden vaihtelut sekä siirtojohdon valmistustoleranssien vaihtelu, on FI-kuulutusjulkaisussa 78580 esitetty, että liuskajoh-topiirin ominaisuuksien säätö suoritetaan liuskajohdon ominaisimpedanssia säätämällä siten, että liuskajohdinkuvi-35 on lähelle asetetaan sähköä ei-johtavasti metallinen tai 2 83141 metallilla päällystetty kansi, jonka etäisyyttä liuskajoh-dinkuviosta säädetään.
Samalla piirilevykappaleella on kuitenkin tyypillisesti useita liuskajohdinkuvioita, joista kukin on, FI-5 kuulutus julkaisussa 78580 esitetyn periaatteen mukaisesti, katettava omalla kannellaan. Kun lisäksi usein on olemassa tarve suojata piirilevyllä oleva suurtaajuuspiiri erikseen, tulee mekaanisesta piirirakenteesta turhan monimutkainen. Esillä olevan keksinnön tarkoituksena onkin saada edellä 10 mainitussa FI-kuulutusjulkaisussa esitetyn periaatteen mukaisesti toteutettu käytännön piiriratkaisu mekaaniselta rakenteeltaan yksinkertaisemmaksi. Alussa kuvatun kaltaisella liuskajohtopiirillä tämä saavutetaan siten, että kukin kansi on muodostettu osaksi koteloa, joka suojaa koko 15 piirilevyä.
Keksinnön mukaisena perusajatuksena on siten suojata kyseinen piirilevykappale aina kotelolla ja integroida säädettävät kannet ko. koteloon.
Keksinnön mukaisella tavalla toteutetussa piirissä 20 ei siten tarvitse asentaa jokaista kantta erikseen piirilevylle, koska ne on integroitu piirilevykappaletta suojaa-vaan koteloon, vaan riittää, että kotelo asetetaan paikalleen piirilevykappaleen päälle. Toisaalta on huomattava, :...· että keksinnön mukaisen rakenteen käyttö takaa aina riittä--Ϊ25 vän suojan ko. suurtaajuuspiirille.
Keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisesti kukin kansi muodostuu koteloon rei'itetyn kansikuvion rajaamasta alueesta. Näin saadaan yksinkertaisella tavalla yhdistettyä liikkuva kansirakennelma muuten kiinteään koteloon.
30 Seuraavassa keksintöä selitetään tarkemmin viitaten oheisen piirustuksen mukaisiin kuvioihin, joissa kuvio 1 esittää perspektiivikuvantona keksinnön mukaista rakennetta, kun kotelo ja piirilevy ovat erillään, kuvio 2 esittää yhden kuviossa 1 esitetyn kansikuvi-./. 35 on rajoittamaa aluetta suoraan ylhäältä päin katsottuna, 3 83141 kuvio 3 esittää esittää kuvion 1 viivan I-I suuntaan otettua poikkileikkausta kotelosta, kun kotelo on asetettu piirilevyn päälle, kuvio 4 esittää vaihtoehtoista suoritusmuotoa ku-5 viossa 2 esitetylle kansikuviolle, ja kuvio 5 esittää edelleen vaihtoehtoista suoritusmuotoa kuvioissa 2 ja 4 esitetyille kansikuvioille.
Kuviossa 1 esitetyssä rakenteessa on piirilevykappa-leen 1 pinnalle muodostettu liuskajohtopiiri, joka käsitit) tää useita erillisiä liuskajohtokuvioita 2-6, jotka ovat tässä tapauksessa keskenään samanlaisia, mutta joiden ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla keskenään samanlaisia. Kuvioiden muoto riippuu täysin piirin aiotusta toiminnasta, joten käytännössä niiden muoto voi vaihdella suures-15 tikin. Tässä tapauksessa kukin kuvio muodostuu suorien siirtojohdon osien muodostamasta kulmikkaasta spiraalista, joka alkaa kuvion ulkoreunalla olevasta neliömäisestä levystä 2a-6a ja päätyy kuvion keskellä olevaan neliömäiseen levyyn 2b-6b.
20 Piirilevykappale 1 muodostuu tunnettuun tapaan eris- televystä, joka voi olla esim. tefloneristeistä lasikuitu-laminaattia, materiaalilla ei kuitenkaan ole oleellista merkitystä varsinaisen keksinnöllisen ajatuksen kannalta.
Koko piirilevykappale 1 suojataan metallisella tai ,25 metallilla päällystetyllä kotelolla 7, joka on kuviossa 1 esitetty - selvyyden vuoksi - piirilevykappaleesta irroi-tettuna. Kotelo 7 käsittää oleellisesti tasomaisen ja suorakulmion muotoisen ylätason 7a ja siitä alaspäin taivutetut sivuseinät 7b sekä päätyseinät 7c. Kummankin sivusei-30 nän 7b alareunassa on oleellisesti tasaisin välimatkoin kolme kappaletta alaspäin työntyviä ulokkeita 7d, ja kummassakin päätyseinässä on yksi uloke 7d, joka sijaitsee vastaavan päätyseinän alareunan keskiosassa. Ulokkeiden avulla kotelo kiinnittyy sitä ympäröivään laitteeseen.
;'-_35 Kotelon kulmissa on lisäksi aukot 7', jotka vastaanottavat 4 83141 piirilevyn kulmat, kun kotelo asetetaan piirilevyn päälle.
Kotelon ylätasoon 7a on rei'itetty viisi kansiku-viota siten, että kukin kansi 8-12 sijaitsee vastaavan liuskajohtokuvion 2-6 yläpuolella. Tässä tapauksessa kaikki 5 kansikuviot ovat keskenään samanlaisia. Kuviossa 2 on esitetty tarkemmin kunkin kannen toteutustapa esittämällä kannen 12 muodostavan kansikuvion rajaama alue suoraan ylhäältä päin nähtynä. Kotelon ylätasoon on tehty, esim. stanssaamalla kansikuvio, jonka muodostavat pitkänomaiset 10 kapeat raot 13, 14 ja 15 siten, että niiden keskelle jäävä alue eli kansi 12 on yhteydessä kansikuviota ympäröivään osaan koteloa vain kolmiomaisesti sijaitsevien kapeiden kaistaleiden 16, 17 ja 18 kautta. Tällaisen kolmipistetuen-nan ansiosta kannet saadaan painettua alaspäin tasaisesti 15 koko alaltaan.
Kuviossa 3 on esitetty poikkileikkaus piirirakenteesta, kun kotelo 7 on asetettu paikalleen piirllevykappa-leen 1 päälle, jolloin kukin kansi 8-12 on suoraan vastaavan liuskajohtokuvion 2-6 päällä. Liuskajohdon ominaisimpe-20 danssin säätö suoritetaan painamalla kukin kansi halutulle etäisyydelle vastaavasta liuskajohtokuviosta. Itse säätömenetelmän perusteiden osalta viitataan edellä mainittuun FI-kuulutusjulkaisuun 78580. Mainittakoon vielä, että eri osia ja etäisyyksiä ei ole edellä esitetty käytäntöä vas-25 taavassa mittakaavassa, ja esim. kuviossa 3 on lluskajohto-kuviot kuvattu ainoastaan kaaviomaisesti esityksen havainnollistamiseksi .
Kannen tuentatapa ei luonnollisestikaan ole sidottu kuviossa 2 esitettyyn suoritusmuotoon, vaan kansikuvion 30 muoto voi vaihdella monin tavoin. Oleellista on kuitenkin se, että koko kansi saadaan liikkumaan tasaisesti. Kuvioissa 4 ja 5 on esitetty kaksi mahdollista vaihtoehtoa kannen tuennalle. Kuvion 4 esittämässä nelipistetuennassa kansikuvion muodostaa neljä erillistä, pitkänomaista rakoa 20-23, 35 jotka on muotoiltu ja sovitettu keskenään siten, että kansi
II
5 83141 12 on yhteydessä kansikuviota ympäröivään osaan koteloa neljän kapean kaistaleen 24-27 kautta, jotka sijaitsevat oleellisesti neliömäisesti. Kuvion 5 esittämässä kaksipis-tetuennassa muodostaa kansikuvion puolestaan kaksi erillis-5 tä, pitkänomaista rakoa 30 ja 31, jotka on muotoiltu ja sovitettu keskenään siten, että kansi 12 on yhteydessä kansikuviota ympäröivään osaan koteloa kahden kapean kaistaleen 32 ja 33 kautta, jotka sijaitsevat kannen vastakkaisissa kulmissa.
10 Vaikka keksintöä on edellä esitetty viitaten oheisen piirustuksen mukaiseen esimerkkiin, on selvää, ettei keksintö ole rajoittunut siihen, vaan sitä voidaan muunnella monin tavoin alan ammattimiehen normaalin tietämyksen puitteissa. Esim. kannet voidaan toteuttaa myös erillisinä 15 osina siten, että ne on kiinnitetty sähköä johtavasti, esim. pistehitsauksella tai juottamalla, kotelossa olevan aukon reunoihin. Tällainen valmistustapa on kuitenkin huomattavasti hankalampi ja epätaloudellisempi kuin edellä kuvattu kotelon rei'itykseen perustuva toteutustapa.

Claims (5)

1. Liuskajohtopiiri, joka käsittää eristeaineesta valmistetun piirilevyn (1) pinnalle sähköä hyvin johtavasta 5 materiaalista valmistetun ainakin yhden liuskajohdinkuvion (2-6), jonka läheisyydessä siihen nähden sähköä ei-johta-vasti on metallinen tai metallilla päällystetty kansi (8-12), jonka etäisyys liuskajohdinkuviosta on säädettävä liuskajohdon ominaisimpedanssin säätämiseksi, tunnet-10 t u siitä, että kukin kansi (8-12) on muodostettu osaksi koteloa (7), joka suojaa koko piirilevyä (1).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liuskajohtopiiri, tunnettu siitä, että kukin kansi (8-12) muodostuu koteloon (7) rei'itetyn kansikuvion (13-15; 20-23; 31,32) 15 rajaamasta alueesta.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen liuskajohtopiiri, tunnettu siitä, että kannen tukipisteet (16, 17, 18. sijaitsevat oleellisesti kolmiomaisesti.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen liuskajohtopiiri, 20 tunnettu siitä, että kannen tukipisteet (24-27) sijaitsevat oleellisesti neliömäisesti.
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen liuskajohtopiiri, tunnettu siitä, että kannen tukipisteitä (32, 33) on kaksi. i i i 7 83141
FI894207A 1987-11-23 1989-09-06 Mikrobandkrets. FI83141C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI894207A FI83141C (fi) 1989-09-06 1989-09-06 Mikrobandkrets.
US07/477,254 US5028896A (en) 1987-11-23 1990-02-07 Stripline circuit

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI894207 1989-09-06
FI894207A FI83141C (fi) 1989-09-06 1989-09-06 Mikrobandkrets.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI894207A0 FI894207A0 (fi) 1989-09-06
FI83141B true FI83141B (fi) 1991-02-15
FI894207A FI894207A (fi) 1991-03-07
FI83141C FI83141C (fi) 1991-05-27

Family

ID=8528950

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI894207A FI83141C (fi) 1987-11-23 1989-09-06 Mikrobandkrets.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI83141C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI894207A0 (fi) 1989-09-06
FI83141C (fi) 1991-05-27
FI894207A (fi) 1991-03-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI91116C (fi) Helix-resonaattori
KR860000331B1 (ko) 소형 루프 안테나
FI87405C (fi) Hoegfrekvensfilter
US6587015B2 (en) Transmission/reception unit with improved antenna gain
US2751558A (en) Radio frequency filter
KR20010013068A (ko) 무선 장치 루프 안테나
US4757286A (en) Microwave filter device
US5867069A (en) Orthogonally mounted substrate based resonators
US4875025A (en) Microstrip transmission line for coupling to a dielectric resonator
US5028896A (en) Stripline circuit
US5483249A (en) Tunable circuit board antenna
US5691732A (en) Surface mounted chassis antenna atop dielectric base plate and having removable edge portions for tuning resonance
US4912437A (en) Stripline circuit and method for regulating the characteristics thereof
JPS61201501A (ja) 高周波ろ波器
FI83141B (fi) Mikrobandkrets.
US4577195A (en) Miniaturized mobile radio receiver with dipole antenna
EP0384326B1 (en) Unitary capacitance trimmer
FI66510B (fi) Avstaemmare foer uhf-omraodet
EP1381264B1 (en) Shield case
US4570137A (en) Lumped-mode resonator
JPH05206730A (ja) 電圧制御発振器およびその発振周波数の調整方法
JPS6029203Y2 (ja) 狭帯域高周波共振装置
US3693118A (en) Variable tuning arrangement for a strip transmission line circuit
KR930006654B1 (ko) 마이크로 스트립 선로 공진기의 주파수 조정방법
KR0136330B1 (ko) 유전체 공진 발진회로의 주파수 조정장치

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: ULTRACOM OY

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: ULTRACOM OY

MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: ULTRACOM OY