FI83010C - Foerfarande foer finavstaemning av en utjaemnare foer anvaendning i ett dataoeverfoeringssystems mottagare. - Google Patents

Foerfarande foer finavstaemning av en utjaemnare foer anvaendning i ett dataoeverfoeringssystems mottagare. Download PDF

Info

Publication number
FI83010C
FI83010C FI893987A FI893987A FI83010C FI 83010 C FI83010 C FI 83010C FI 893987 A FI893987 A FI 893987A FI 893987 A FI893987 A FI 893987A FI 83010 C FI83010 C FI 83010C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
equalizer
fine
tuning
sequence
signal sequence
Prior art date
Application number
FI893987A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI83010B (fi
FI893987A0 (fi
Inventor
Risto Kari
Original Assignee
Nokia Data Systems
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Data Systems filed Critical Nokia Data Systems
Priority to FI893987A priority Critical patent/FI83010C/fi
Publication of FI893987A0 publication Critical patent/FI893987A0/fi
Priority to DE19904021641 priority patent/DE4021641A1/de
Priority to GB9017904A priority patent/GB2236036B/en
Priority to SE9002672A priority patent/SE512377C2/sv
Priority to FR9010656A priority patent/FR2653622B1/fr
Publication of FI83010B publication Critical patent/FI83010B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI83010C publication Critical patent/FI83010C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L25/00Baseband systems
    • H04L25/02Details ; arrangements for supplying electrical power along data transmission lines
    • H04L25/03Shaping networks in transmitter or receiver, e.g. adaptive shaping networks
    • H04L25/03006Arrangements for removing intersymbol interference
    • H04L25/03012Arrangements for removing intersymbol interference operating in the time domain
    • H04L25/03114Arrangements for removing intersymbol interference operating in the time domain non-adaptive, i.e. not adjustable, manually adjustable, or adjustable only during the reception of special signals
    • H04L25/03133Arrangements for removing intersymbol interference operating in the time domain non-adaptive, i.e. not adjustable, manually adjustable, or adjustable only during the reception of special signals with a non-recursive structure

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Cable Transmission Systems, Equalization Of Radio And Reduction Of Echo (AREA)

Description

1 8 3 Oo
Menetelmä tiedonsiirtojärjestelmän vastaanottaessa käytettävän transversaalikorjaimen hienovirittämiseksi
Keksinnön kohteena on menetelmä tiedonsiirtojärjes-5 telmän vastaanottimessa käytettävän transversaalikorjaimen hienovirittämiseksi vastaanotetun signaalin sisältämän lyhyen, ei-jaksollisen signaalisekvenssin avulla.
Synkronisessa tiedonsiirtojärjestelmissä siirrettävä data on bittisekvenssin muodossa. Lähettimessä (esim. 10 modeemi) bitit muunnetaan signalointisymboleiksi, jotka sitten lähetetään tiedonsiirtokanavaan tietyllä signaloin-tinopeudella 1/T, missä T on symboliväli. Vastaanottimessa (esim. modeemi) vastaanotetut symbolit ilmaistaan ja muunnetaan takaisin databittisekvenssiksi. Tiedonsiirtokana-15 vassa lähetty signaali huononee erilaisten häiriölähteiden vaikutuksesta. Näihin sisältyy mm. lineaarinen vääristymä (amplitudi- ja viivevääristymä) ja kohina. Tämän ongelman rajoittamiseksi järjestelmä voi olla varustettu adaptiivisella korjaimella, joka on esim. transversaalisuodatin, 20 jossa on muuttuvat tappikertoimet ja tappiväli Τ', joka on yhtä suuri tai pienempi (fractional-korjain) kuin signaalin symboliväli T. Tyypillisessä menetelmässä tällaisen transversaalikorjaimen kertoimien alkuarvojen laskemiseksi siirtokanavaan lähetettyä dataa edeltää ennalta määrätty 25 syklinen symbolisekvenssi, jota kutsutaan opetus- eli training-sekvenssiksi. Kanavan siirtofunktio H(k) estimoidaan ensin laskemalla vastaanotetun opetussignaalin yhden tai useamman jakson DFT eli diskreetti Fourier-muunnos R(k) ja jakamalla se lähetetyn opetussekvenssin DFT:llä 30 S(k). Korjaimen siirtofunktio C(k) saadaan suhteesta C(k) = A(k)/H(k), missä A(k) on referenssispektri, ts. haluttu korjattu siirtofunktio (siirtokanavan ja korjaimen yhteinen siirtofunktio). Korjaimen kertoimet saadaan C(k):sta käänteisellä DFT:llä. Tällainen menetelmä on selostettu 35 esimerkiksi FI-patenttihakemuksessa 891186 ja artikkelissa
2 8 3 O i O
"Rapid Training of a voiceband data modem receiver employing an equalizer with fractional-T spaced coefficients", IEEE Transactions on Communications, Vol. COM-35, s. 869-876, lokakuu 1987.
5 Tällainen jaksollista opetussignaalia käyttävä me netelmä antaa ratkaisuksi laskostuneen version äärettömän pituisesta korjaimesta. Tämä laskostunut korjain voi teoriassa korjata kanavan täydellisesti joukossa tasavälein olevia diskreettejä taajuuksia, mutta välissä olevilla 10 taajuuksilla ei saada täydellistä korjausta, koska kanavan siirtofunktioita ei näillä taajuuksilla tunneta.
Heti kuin korjaimen kertoimet on laskettu ja muiden vastaanottimen toimintojen alustus on saatu loppuun, vastaanotin on valmis toimintaan ja korjatut näytteet kanto-15 aallonseuraajaa ja ilmaisinta varten voidaan laskea nopeudella 1/T. Tässä pisteessä saattaa yhä olla jäljellä useita opetussekvenssin symboleita ennen kuin satunnainen da-tasignaali ilmaantuu korjaimen ulostuloon. Tätä aikaa voidaan käyttää korjaimen hienosäätöön, koska opetussekvenssi 20 on vastaanottimen tuntema. Opetussekvenssin ja myöhemmän satunnaisen datasignaalin välissä saatetaan myös lähettää alhaisella bittinopeudella muutamia signalointisymboleita. Siten opetussekvenssin viimeisten symboleiden aikana korjaimen viivelinjalla oleva signaali ei ole enää syklinen. 25 Siten olisi mahdollista opettaa korjainta muutamien symbolien aikavälien aikana osittain satunnaisella signaalilla, josta saataisiin tietoa kanavasta myös mainituilla välitaajuuksilla.
Aikaisemmin on ehdotettu stokastisen gradienttial-30 goritmin käyttöä tappikertoimien päivittämiseen hienoviri-tyksessä (vrt. edellä mainittu artikkeli). Koska kuitenkin yleensä pyritään lyhyeen opetussekvenssiin, hienoviritystä varten ei ole käytettävissä monta symbolia ja gradientti-algoritmilla saavutettu parannus on melko pieni. Tarkempi 35 hienoviritys gradienttialgoritmilla saadaan vain kasvat- 3 83010 tamalla opetussekvenssin pituutta. Jos hienovirityksessä käytettävä signaalisekvenssi muodostetaan pelkästään kasvattamalla alkuperäisen jaksollisen opetussekvenssin jaksojen lukumäärää, gradienttialgoritmi konvergoi hieman 5 nopeammin kuin satunnaisella datasignaalilla, mutta ei välttämättä oikeaan suuntaan. Tämä johtuu siitä, että syklisellä opetussekvenssillä gradienttialgoritmi pyrkii muuttamaan korjaimen kertoimia siten, että saavutetaan mahdollisimman hyvä syklinen korjaus ja minimoidaan kohi-10 nan vahvistaminen. Tämän vuoksi käytettävän signaalisek-venssin pitäisi olla ei-jaksollinen.
Jos halutaan hyvin nopea vastaanottimen käynnistyminen, opetussekvenssin pituutta ei ole mahdollista kasvattaa. Sen sijaan täytyy löytää tapa kasvattaa gradient-15 tialgoritmin konvergointinopeutta tai jokin täysin uusi menetelmä korjaimen hienovirittämiseksi. Samaan aikaan hienoviritysmenetelmän tarvitsemien operaatioiden lukumäärä ei saisi olla juurikaan suurempi kuin se, jota datavaiheessa tarvitaan korjaimen kertoimien päivittämiseen.
20 Esillä olevan keksinnön päämääränä on aikaansaada uusi hienosäätömenetelmä, jolla vältetään yllä esitetyt ongelmat.
Tämä saavutetaan keksinnön mukaisella menetelmällä, jolle on tunnusomaista, että hienoviritys suoritetaan vain 25 osalle korjaimen siirtofunktion taajuuskomponenteista muiden säilyttäessä hienoviritystä edeltäneet arvonsa.
Keksinnössä oletetaan että perusmenetelmällä saatu laskostunut korjain on riittävän hyvä niillä N:llä diskreetillä taajuudella, joilla opetussekvenssin avulla es-30 timoitiin kanavan ominaisuudet. Täten korjaimen siirto-funktio voidaan hienosäädön aikana pitää vakiona useimmilla näistä taajuuksista, jolloin säädettävien parametrien lukumäärää ja tätä kautta korjaimen päivittämiseen tarvittavien operaatioiden lukumäärää voidaan pienentää merkit-35 tävästi. Tällöin on esimerkiksi mahdollista hienosäätöä 4 83010 korjain monta kertaa käyttäen samaa vastaanotettua signaa-lisekvenssiä. Tämä signaalisekvenssi voi nyt olla melko lyhyt, koska säädettävien parametrien (taajuuskomponent-tien) lukumäärä on pienempi kuin korjaimen tappien luku-5 määrä. Käytännössä voidaan siten käyttää hienosäädössä hyväksi opetussekvenssin lopussa olevien muutamien tunnettujen symbolien muodostamaa ei-jaksollista signaalisek-venssiä. Säädettävien korjainparametrien lukumäärän pienentäminen ei kuitenkaan välttämättä muuta yhden iteroin-10 tikierroksen konvergointinopeutta, koska korjaimen siirtofunktion kaikki taajuudet konvergoivat toisistaan oleellisesti riippumatta.
Keksinnön mukainen hienosäätömenetelmä, jossa korjaimen siirtofunktio osittain lukitaan, mahdollistaa myös 15 ei-iteratiivisten menetelmien käytön, koska säädettävien parametrien lukumäärä on pieni, jolloin esimerkiksi pienimmän neliövirheen kriteerin käyttö tulee käytännölliseksi .
Keksintö selitetään nyt yksityiskohtaisemmin esi-20 merkkien avulla viitaten oheiseen kuvioon, jossa on havainnollistettu erään korjaimen siirtofunktiota.
Siirtojärjestelmän ja transversaalikorjaimen yleinen rakenne ja toiminta ovat alan ammattimiehen tuntemia ja niiden osalta viitataan esimerkiksi edellä artikkeliin 25 ja US-patenttijulkaisuun 4 152 649. Keksintöä voidaan soveltaa niissä esitetyissä tai muissa korjäimissä.
Myös transversaalikorjaimen kertoimien määrittämiseen käytetyn menetelmän perusperiaatteet on selostettu edellä mainitussa artikkelissa ja edellä mainitussa FI-30 patenttihakemuksessa 891186.
Ennen varsinaisen datan lähettämistä lähetin lähettää jaksollisen opetussignaalin. Lähetetty signaali kulkee tiedonsiirtokanavan läpi. Vastaanottimessa sisääntulevaa signaalia tarkkaillaan jatkuvasti jaksollisen opetussig-35 naalin havaitsemiseksi. Kun opetussignaali havaitaan, sii- 5 83010 tä erotetaan vastaanotetusta signaalista yksi jakso r(n), jota käytetään korjaimen tappikertoimien laskemiseen. Sekvenssi r(n) saadaan kopioimalla korjaimen viivelinjalta, kuten on selostettu esim. edellä mainitussa artikkelissa.
5 Tunnetulla syklisellä perusmenetelmällä lasketaan T/2-välisen korjaimen diskreetti Fourier-muunnos C(k) = A(k)D(<k>M)/R(k), k=0,1...,N-1, (1) 10 missä D(k) ja R(k) ovat vastaavasti lähetetyn ope- tussekvenssin ja vastaanotetun opetussekvenssin diskreetit Fourier-muunnokset, N=2M on korjaimen kertoimien lukumäärä T/2-välisellä korjaimella, M on symbolien lukumäärä yhtä opetussekvenssin jaksoa kohti ja <>M tarkoittaa modulo-M-15 operaatiota. Aikaisemmin määritelty referenssispektri A(k) täyttää Nyquistin kriteerin, toisin sanoen A(k)+A(k+M) « 1, k=0,1,...,M-1, (2)
20 missä k ja k+M ovat taajuuspari (esim. taajuudet A
ja B oheisessa kuviossa), jotka laskostuvat samalle taajuudelle korjaimen ulostulossa (taajuus A kuviossa). Referenssispektri A(k) voidaan olettaa reaaliseksi kaikilla k:n arvoilla.
25 Kuten edellä on selostettu, opetussignaalisekvens sin lopussa ennen varsinaista dataa on käytettävissä useiden symbolien pituinen ei-jaksollinen signaali, joita vastaavat lähetetyt symbolit joko tunnetaan tarkasti (opetus-sekvenssi) tai jotka voidaan ilmaista luotettavasti edellä 30 mainitulla tunnetulla menetelmällä saadulla korjaimella (jaksollista opetussekvenssiä alhaisella siirtonopeudella mahdollisesti seuraavat signalointisymbolit). Keksinnön ensisijaisessa suoritusmuodossa korjain hienosäädetään tämän vastaanotetun ei-jaksollisen sekvenssin avulla si-35 ten, että hienosäätö minimoi siirtokanavan tähän tunnet- 6 83010 tuun signaaliin aiheuttamat virheet ja vääristymät.
Keksinnön ensisijaisessa suoritusmuodossa korjaimen siirtofunktio pidetään hienosäädön aikana vakiona niillä taajuuksilla, joilla A(k) on 0 tai 1 (edullisesti kaikki 5 muut taajuudet paitsi Nyqvist-luiskilla olevat). Lopuilla taajuuksilla korjaimen siirtofunktio määritetään hienosää-tämällä referenssispektriä muuttamalla spektrikomponent-teja pareittain.
Kun korjaimen siirtofunktio pidetään keksinnön mu-10 kaisesti vakiona osalla taajuuksista, korjaimen impulssi-vaste voidaan ilmaista V1 c(i) - cf(i)+L[xqcq(i)+(l-xq)cq’(i)], i=0,1,...N, (3) q=o 15 missä c^(i) on korjaimen siirtofunktion lukittuja taajuuksia vastaava impulssivaste ja Nf on hienosäätöpara-metrien lukumäärä. Yhtälön loppuosa muodostuu impulssivas-teiden cq(i) ja cq'(i) pareista, missä q=0,1,...,N^-1, 20 joista kukin vastaa kahden taajuuden paria, jotka laskostavat samalle taajuudelle korjaimen ulostulossa ja jotka on saatu suhteiden D(k)/R(k) ja D(k+M)/R(k+M) käänteisinä diskreetteinä Fourier-muunnoksina tietyillä k:n arvoilla. Nämä impulssivasteparit painotetaan reaalilukukertoimilla 25 xq ja (l-xq), jotka jokaisella q:n arvolla vastaavat A(k):ta ja A(k+M):ta jollakin k:n arvolla. Näiden taajuus-parien painokertoimia muuttamalla voidaan muuttaa korjausta välitaajuuksilla, ilman että korjaimen syklinen korjaus muuttuu.
30 Koska korjaimen siirtofunktio voidaan pitää vakiona useimmilla taajuuksista hienosäädön aikana, säädettävien korjainparametrien lukumäärä tulee melko pieneksi. Esimerkiksi jos opetussekvenssin jakso on 24T ja kanavan ylimääräinen kaistanleveys on 20 %, T/2-välisen korjaimen tappi-35 kertoimien lukumäärä on 48, mutta korjaimen hienosäätöön 7 83010 tarvitaan vain 5 reaalista parametria. Ylimääräisellä kaistanleveydellä 20 % tarkoitetaan oheisessa kuviossa taajuusaluetta, joka jää taajuusalueen -T/2...T/2 ulkopuolelle.
5 Keksinnön mukaisesti osittain lukitun korjaimen hienovirittämiseen voidaan käyttää monia iteratiivisia tai ei-iteratiivisia menetelmiä ja algoritmeja. Eräs tapa on käyttää gradienttialgoritmia, joka on samanlainen stokastinen gradienttialgoritmi, jota yleisesti käytetään päi-10 vittämään korjaimen kertoimia. Virhekriteerinä voidaan käyttää esim. lähetetyn signaalisekvenssin ja korjaimen ulostulossa esiintyvän sekvenssin välistä keskimääräisen neliösumman virhefunktiota. Gradienttialgoritmin konver-gointinopeus on kuitenkin niin alhainen, että se vaatii 15 liian monta iterointikierrosta riittävän korjauksen saamiseksi, erityisesti vaikeasti vääristyneiden kanavien tapauksessa.
Keksinnön ensisijaisessa suoritusmuodossa gradienttialgoritmin sijasta käytetään ei-iteratiivista al-20 goritmiä, joka ratkaisee hienosäätöparametrit tai painokertoimet yhdessä vaiheessa. Ei-iteratiivisten algoritmien käyttö on esillä olevan keksinnön mukaisessa menetelmässä käytännöllistä ja mahdollista, koska ratkaistavien parametrien lukumäärä on hyvin pieni ja parametrit ovat 25 reaalisia.
Keksinnön ensisijaisessa suoritusmuodossa käytetään ei-iteraatiivista algoritmia, jossa suorituskykykriteeri-nä on ns. pienimmän neliösumman virhefunktio 30 ηχ N-l
Jn = Σ | Σ d(n)-cn(i)r(2n-i)|2, (4) n=ng i-0 missä r(n) on näytteenottonopeudella 2/T otettujen vas-35 taanotetun signaalin näytteiden sekvenssi ja d(n) on lähe-
8 8 <5 O i O
tettyjen symbolien sekvenssi. Tällä kriteerillä korjaimen kertoimet ratkaistaan siten, että lähetetyn signaalisek-venssin d(n) ja korjaimen ulostulossa esiintyvän vastaanotetun sekvenssin r(n) välisen erotussekvenssin teho mini-5 moituu tietyllä tarkastusaikavälillä. Summausrajat n^ ja n^ on valittu siten, että virheet lasketaan käyttämällä vastaanotetun opetussekvenssin ei-jaksoilista osaa. Kun osa korjaimen siirtofunktiosta pidetään vakiona hienosäädön aikana, tämä virhekriteeri voidaan kirjoittaa 10 nl Nf"1
Jn = Σ |d(n)-y(n)- Σ xgzq(n)|2, (5) n=nQ q=0 15 missä y(n) ja zq(n) ovat N^+l:n kiinteän transversaalisuo-dattimen ulostulosekvenssejä, N-l Nf-1 y(n) = Σ [cf(i) + Σ cq'(i)]r(2n-i) (6) 20 i=0 q=0 N-l zg(n) = Σ [cq(i)-cq'(i)]r(2n-i), q=0,l----Nf-1 (7) 25 i=0
Yhtälön (5) kirjoittaminen uudelleen matriisimuo-dossa antaa 30 n1
Jn * Σ |d(n)-y(n)-XnTZn|2 (8) n=n0 missä X^={Xq,x”,—xNf-in^ on PYStyv®^01-1 / joka on muo-35 dostettu hienosäätöparametreista, ja Ζ^=ζ^(η),ζ1(η),..., 9 83010 ZNf ι<η>· Jos korJaimen parametrien x^ oletetaan olevan reaalisia, yhtälön (8) gradientti termin Xn suhteen on nl "f-1 5 Gn - dJn/2dXn - Σ Re{z *(n)[y(n)+ Σ x zp(n)-d(n)]} (9) n*nQ p*=0 - A X-B n n missä matriisien A ja B. elementit saadaan yhtälöistä n n 10 ni apgn « Σ Re{zg*(n)zp(n)}, p,q=0,1,...,Nf-l (10) n=n0 15 ηχ bgn = Σ Re{zg*(n)[d(n)-y(n)]}, q=0,1,...Nf-1. (11) n=n0
Hienosäätöparametrit x^, jotka minimoivat virhekri-20 teerin 8, saadaan asettamalla gradientti nollaksi ja ratkaisemalla tuloksena saatavat kappaletta lineaarisia yhtälöitä. Matriisimuodossa ratkaisu on X = A _1B . (12) n n ' 25 Käytännössä yhtälö (12) voidaan korvata yhtälöllä X = (Αη+σΙ)_1Βη, (13) 30 missä σ on pieni positiivinen vakio, joka lisätään matriisin diagonaalille varmistamaan, että invertoitava matriisi ei ole singulaarinen. Vakiolla on myös se vaikutus, että se pienentää tuloksena saatavan korjaimen kohinaa kasvattavan vaikutusta.
35 Koska nyt tunnetaan virhefunktion todellinen gra- ίο 83010 dientti hienovlritysparametrlen suhteen, korjain voidaan hienovirittää myös käyttämällä determinististä gradientti-algoritmia 5 Xm+l-V“t(An+I)Xm-Bn] (14) missä a on askelkokoparametri.
Kun parametrit on ratkaistu, ne sijoitetaan yhtälöön (3), josta saadaan korjaimen impulssivaste.
10 Esillä olevan keksinnön mukainen menetelmä voidaan helposti toteuttaa ohjelmallisesti nykyisissä transversaa-likorjäimissä, kun korjaimen alkuasetus tapahtuu määrittämällä ensin kanavan ja korjaimen taajuusvasteet N:ssä diskreetissä taajuuspisteessä.
15 Edellä esitetyt esimerkit on tarkoitettu vain ha vainnollistamaan keksintöä. Yksityiskohdiltaan keksinnön mukainen menetelmä voi vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (7)

1. Menetelmä tiedonsiirtojärjestelmän vastaanotti-messa käytettävän transversaalikorjaimen hienovirittämi- 5 seksi vastaanotetun signaalin sisältämän lyhyen, ei-jaksollisen signaalisekvenssin avulla välittömästi sen jälkeen kun korjaimen kertoimien alkuarvot on määritetty vastaanotetun opetussekvenssin perusteella, tunnettu siitä, että hienoviritys suoritetaan vain osalle korjaimen 10 siirtofunktion taajuuskomponenteista muiden säilyttäessä hienoviritystä edeltäneet arvonsa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hienovirityksen aikana säilytetään muuttumattomina ne korjaimen siirtofunktion taajuuskompo- 15 nentit, joita vastaavilla referenssispektrin taajuuskom-ponenteilla on arvo 1 tai 0.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että korjaimen siirtofunktio hie-noviritettävät taajuuskomponentit jaetaan kahden taajuus- 20 komponentin, jotka laskostuvat korjaimen ulostulossa samalle taajuudelle, ryhmiin, ja että kunkin ryhmän toista taajuuskomponenttia painotetaan painokertoimella x ja toista painokertoimella (1-x).
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen menetel-25 mä, tunnettu siitä, että hienoviritettäviä korjaimen siirtofunktion taajuuskomponentteja korjataan suuntaan, jossa lähetetyn signaalisekvenssin ja sen korjaimen ulostulossa esiintyvän sekvenssin välinen virhe minimoituu.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että virhekriteerinä käytetään lähetetyn signaalisekvenssin ja sen korjaimen ulostulossa esiintyvän version välistä pienimmän neliösumman virhefunktiota.
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, t u n-35 n e t t u siitä, että virhekriteerinä käytetään lähetetyn i2 8301 0 signaalisekvenssin ja sen korjaimen ulostulossa esiintyvän version välistä keskimääräisen neliösumman vlrhefunktlota.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hienoviritys suoritetaan yhden tai 5 useita kertoja peräkkäin samalla signaalisekvenssillä iteratiivisesti . i3 8 5 01 O
FI893987A 1989-08-24 1989-08-24 Foerfarande foer finavstaemning av en utjaemnare foer anvaendning i ett dataoeverfoeringssystems mottagare. FI83010C (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI893987A FI83010C (fi) 1989-08-24 1989-08-24 Foerfarande foer finavstaemning av en utjaemnare foer anvaendning i ett dataoeverfoeringssystems mottagare.
DE19904021641 DE4021641A1 (de) 1989-08-24 1990-07-06 Verfahren zur feinabstimmung eines transversalentzerrers in einem empfaenger eines datenuebertragungssystems
GB9017904A GB2236036B (en) 1989-08-24 1990-08-15 A method for the fine-tuning of a transversal equalizer used in the receiver of a data communication system
SE9002672A SE512377C2 (sv) 1989-08-24 1990-08-16 Förfarande för finavstämning av en transversalutjämnare som används i en mottagare i ett dataöverföringssystem
FR9010656A FR2653622B1 (fr) 1989-08-24 1990-08-24 Procede pour le reglage d'accord fin d'un egaliseur non recursif utilise dans le recepteur d'un systeme de transmission de donnees.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI893987A FI83010C (fi) 1989-08-24 1989-08-24 Foerfarande foer finavstaemning av en utjaemnare foer anvaendning i ett dataoeverfoeringssystems mottagare.
FI893987 1989-08-24

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI893987A0 FI893987A0 (fi) 1989-08-24
FI83010B FI83010B (fi) 1991-01-31
FI83010C true FI83010C (fi) 1991-05-10

Family

ID=8528881

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI893987A FI83010C (fi) 1989-08-24 1989-08-24 Foerfarande foer finavstaemning av en utjaemnare foer anvaendning i ett dataoeverfoeringssystems mottagare.

Country Status (5)

Country Link
DE (1) DE4021641A1 (fi)
FI (1) FI83010C (fi)
FR (1) FR2653622B1 (fi)
GB (1) GB2236036B (fi)
SE (1) SE512377C2 (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4128713A1 (de) * 1991-08-29 1993-03-04 Daimler Benz Ag Verfahren und anordnung zur messung der traegerfrequenzablage in einem mehrkanaluebertragungssystem
CA2076997C (en) * 1991-09-30 1996-12-10 James C. Baker Apparatus and method for adaptively filtering a time-varying signal using multiple filtering algorithms
US5450456A (en) * 1993-11-12 1995-09-12 Daimler Benz Ag Method and arrangement for measuring the carrier frequency deviation in a multi-channel transmission system

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2358061A1 (fr) * 1976-07-08 1978-02-03 Ibm France Procede et dispositif d'egalisation utilisant la transformee de fourier
FI82336C (fi) * 1989-03-13 1991-02-11 Nokia Data Systems Foerfarande foer bestaemning av koefficienter i en transversal ekvalisator.

Also Published As

Publication number Publication date
DE4021641A1 (de) 1991-02-28
GB2236036A (en) 1991-03-20
FR2653622B1 (fr) 1993-05-28
SE9002672L (sv) 1991-02-25
SE512377C2 (sv) 2000-03-06
FR2653622A1 (fr) 1991-04-26
FI83010B (fi) 1991-01-31
FI893987A0 (fi) 1989-08-24
SE9002672D0 (sv) 1990-08-16
GB9017904D0 (en) 1990-09-26
GB2236036B (en) 1994-01-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5481564A (en) Received data adjusting device
EP0425458B1 (en) A method of adapting a viterbi algorithm to a channel having varying transmission properties, and apparatus for carrying out the method
CA1221749A (en) Fractionally spaced equalization using nyquist-rate coefficient updating
AU646618B2 (en) Method and apparatus for updating coefficients in a complex adaptive equalizer
AU662087B2 (en) A method and an arrangement of estimating transmitted symbols at a receiver in digital signal transmission
US4468786A (en) Nonlinear equalizer for correcting intersymbol interference in a digital data transmission system
CN1185838C (zh) 接收信号的方法和接收机
AU652154B2 (en) Receiver comprising at least two receive branches
US5636244A (en) Method and apparatus for initializing equalizer coefficents using peridioc training sequences
US5297171A (en) Receiver comprising at least two receive branches
CN1234669A (zh) 在电信网络的两个单元间传送的信号的预失真方法和单元
US8477894B2 (en) Method and system for communication channel characterization
JPH0511449B2 (fi)
EP3997795B1 (en) Adaptive hopping equalizer
WO2003013087A2 (en) Predistorting of contention signals
US3921072A (en) Self-adaptive equalizer for multilevel data transmission according to correlation encoding
FI83010C (fi) Foerfarande foer finavstaemning av en utjaemnare foer anvaendning i ett dataoeverfoeringssystems mottagare.
US4394768A (en) Adaptive system in a digital data receiver providing compensation for amplitude and phase distortions introduced by a data transmission channel
EP0592747A1 (en) Adaptive equalizing apparatus and method for token ring transmission systems using unshielded twisted pair cables
JPS5938780B2 (ja) デジタル・モデムを同期する方式
US6049574A (en) Blind adaptive equalization using cost function that measures dissimilarity between the probability distributions of source and equalized signals
KR100984405B1 (ko) 통신 채널을 통하여 수신된 통신 신호 내의 dc 오프셋을 결정하는 방법, 통신 채널을 통하여 수신된 통신 신호 내의 dc 오프셋을 보상하는 방법, 통신 채널을 통하여 수신된 통신 신호 내의 dc 오프셋을 결정하는 장치, 및 수신기
KR950012821B1 (ko) 디지탈 비순환형 필터 형태의 등화기를 갖는 vhf카 라디오
US7489719B1 (en) Training sequences, methods and wireless communication systems providing security-enhanced initialization
FI82336B (fi) Foerfarande foer bestaemning av koefficienter i en transversal ekvalisator.

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: NOKIA TELECOMMUNICATIONS OY

MM Patent lapsed

Owner name: NOKIA TELECOMMUNICATIONS OY