FI82792C - Avstaemningsenhet foer informationsteknisk apparat. - Google Patents
Avstaemningsenhet foer informationsteknisk apparat. Download PDFInfo
- Publication number
- FI82792C FI82792C FI843678A FI843678A FI82792C FI 82792 C FI82792 C FI 82792C FI 843678 A FI843678 A FI 843678A FI 843678 A FI843678 A FI 843678A FI 82792 C FI82792 C FI 82792C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- tuning
- oscillator
- unit according
- tuning unit
- circuits
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H03—ELECTRONIC CIRCUITRY
- H03J—TUNING RESONANT CIRCUITS; SELECTING RESONANT CIRCUITS
- H03J3/00—Continuous tuning
- H03J3/28—Continuous tuning of more than one resonant circuit simultaneously, the tuning frequencies of the circuits having a substantially constant difference throughout the tuning range
- H03J3/32—Arrangements for ensuring tracking with variable capacitors
-
- H—ELECTRICITY
- H03—ELECTRONIC CIRCUITRY
- H03J—TUNING RESONANT CIRCUITS; SELECTING RESONANT CIRCUITS
- H03J2200/00—Indexing scheme relating to tuning resonant circuits and selecting resonant circuits
- H03J2200/28—Automatic self-alignment of a receiver
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Power Engineering (AREA)
- Superheterodyne Receivers (AREA)
- Channel Selection Circuits, Automatic Tuning Circuits (AREA)
- Selective Calling Equipment (AREA)
- Signal Processing For Digital Recording And Reproducing (AREA)
- Electrophonic Musical Instruments (AREA)
- Input Circuits Of Receivers And Coupling Of Receivers And Audio Equipment (AREA)
- Circuits Of Receivers In General (AREA)
- Structure Of Receivers (AREA)
Description
1 82792
VIRITYSYKSIKKÖ VIESTINTÄTEKNIIKAN LAITTEITA VARTEN
Keksintö lähtee viestintätekniikan laitteiden, etenkin televisio- ja radiovastaanottimien viritysyksiköstä käytettäessä PLL-järjestelmää, joka tasoittaa vastaanotinlaitet-5 ta viritettäessä peräkkäin yksittäiset virityspiirit opti maalisesti ja järjestää selvitetyt viritysarvot yksittäisille suodatinpiireille.
Tällainen viritysyksikkö on esitetty esim. DE-hakemusjulkaisussa 28 54 852, joka virittää kolmen apuoskillaatto-10 rin ja näille järjestettyjen analogisten muistien avulla käytettäessä PLL-kytkentää suurtaajuuspiirit haluttuun vas-taanottotaajuuteen. Tässä viritysyksikössä käytetään myös tällöin viritysoskillaattoria tasauksessa. Tämän lisäksi tarvitaan tasoitettavien suurtaajuuspiirien määrää vastaa-15 vat apuoskillaattorit.
Tarvittavien apuoskillaattoreiden määrä ja siten materiaa-lipanos kasvaa silloin erityisesti, kun esim. televisiovas-taanotinta viritettäessä kaista I, kaista III ja kaistat ' . IV ja V on tasoitettava. Tällöin on olemassa monikäsittei- *··" 20 syyksien vaara viritysoskillaattorin, apuoskillaattorei- den taajuuksien ja vastaanottotaajuuksien välillä. Esitetyn viritysyksikön käytännön toteutukselle on haitallista, että apuoskillaattoreiden herätyskäämit voivat aiheuttaa yksittäisten käämien kanssa suurtaajuuspiireissä ei-toivot-25 tuja piirien resonansseja ja vaimennuksia, jotka saavat aikaan myös vielä piirien kontrolloimattoman virityksen, kun apuoskillaattorit katkaistaan tapahtuneen tasauksen jälkeen. Tämän lisäksi on järjestetty analogisia muisteja, jotka on ajallisin välein jälkivarattava optimaalisten vi-30 ritysarvojen aikaansaamiseksi. Näistä syistä ei voida saa da aikaan periaatteen mukaisesti vastaanotinlaitteen optimaalista tasausta. Tämän lisäksi jatkuvasti toistuvan jäl-kivirityksen johdosta voidaan nähdä tai vast, kuulla häiriöitä kuvaruudussa tai vast, kaiuttimesta.
2 82792
Aikakausi julkaisussa "Nachrichten elektronik" , vihko 11/79, sivut 365-368 esitetään radiovastaanottimien virity smenete Imu, jossa käytetään samoin ylimääräisiä apupii-rejä suurtaajuussuodattimissa. Myös tässä vaikutetaan hai-5 tallisesti piireihin tasatun vastaanottimen toiminnassa.
Kuten sivulla 367 vasemmassa ja keskimmäisessä sarakkeessa on esitetty, viritysten tarkkuus saadaan aikaan erityis-komponenteilla ainoastaan tarkoin yhdistettyjen diodien muodossa. Myös tämä vaatii huomattavaa panosta.
10 Keksinnön tehtävänä on saada aikaan viestintävastaanotto-laitteiden automaattinen itsetasaus ilman valikoituja komponentteja ja maksimaalisella amplitudilla ja optimaalisella valinnalla kaikkien vastaanottoalueiden yhteydessä puuttumatta HF-vastaanottoyksikköön. Tämä tehtävä ratkais-15 taan patenttivaatimuksissa esitetyillä tunnusmerkiellä.
Seuraavassa selitetään suoritusesimerkin avulla keksinnön olennaista osaa viitaten piirustukseen.
Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen viritysyksikön lohko-kaaviokuvaa·, 20 Kuvio 2 esittää vastaanottimen taajuuden päästökäyriä kuvion 1 mukaisen laitteen toimintatavan selvittämiseksi\
Kuvio 3 esittää eri piirien viritysjänniterajoja.
Numerolla 1 on merkitty viestintävastaanotinlaitteen, esim. televisiovastaanottimen suurtaajuusosa. Tähän vastaanotto-25 osaan syötetään antennin 2 kautta vastaanottosignaali ja valitaan suurtaajuuspiirien 3, 4·, 5 avulla ja vahvistetaan vahvistimella 6, 7. Sekoitusasteessä 8 tuotetaan välitaa-juussignaali, joka muodostuu sekoittamalla oskillaattorista 9 saadun taajuuden kanssa. Oskillaattori 9 on säädetty 30 taajuudeltaan PLL-kytkennän avulla, joka muodostuu oskil laattoriin 9 liitetystä taajuudenjakajasta 10 ja vaihekom-paraattorista 11, johon syötetään kvartsilla 12 tuotettu
II
3 82792 stabiili vertailutaajuus. Erilaiset oskillaattoritaajuudet muodostuvat ohjelmoitavan ja mikroprosessorilla 13 tietojohdon 14 kautta ohjatun taajuudenjakajan 10 jakote-kijän muutoksen johdosta.
5 Vastaanotinlaitteen automaattinen tasaus tapahtuu seuraa vasti:
Jokaisen uuden kanavanvalinnan yhteydessä, jota ohjataan samoin mikroprosessorin 13 kautta, katkaistaan vastaanotin-oskillaattori 9 ja säädetään tätä varten yksi ainoa, yk-10 sinomaan koko vastaanottotaajuusalueen kattava lisäoskil- laattori 15 vähintään kahdelle halutulle HF-päästökäyrälle tunnusomaiselle vaihtokytkettävälle taajuudelle ja asetetaan olemassa olevan PLL-kytkennän 10, 11, 12 avulla stabiilista värähtelevästi vastaanottokytkennän antennisi-15 säänmenoon. Nyt tasataan alkaen piirillä 3 ja päättyen vii meisellä piirillä 5 peräkkäin optimaaliseen ulostulojännitteeseen viimeisen vaiheen takana. Symmetrisen tasauksen aikaansaamiseksi vaihtokytketään tällöin lisäoskillaatto-ri 15, mikroprosessorilla 13 tietojohdon kautta ohjatusti ;^0 vuorotellen, kulloinkin vähintään kahdelle taajuudelle, jotka ovat kuitenkin riippuvaisia valitusta vastaanotto-kanavasta. Ilmaisinkytkennän 16 kautta selvitetään tulos mikroprosessorille 13 sen jälkeen kun se on muunnettu ana-logia-digitaali-muuntimen 17 avulla vastaavasti. Viritys-25 jännitteet muutetaan yksilöllisesti jatkuvasti ja johde taan mikroprosessorilta 13 digitaali-analogia-muuntimien 18, 19, 20 kautta yksittäisiin piireihin, kunnes esiintyy määrätty lähtökriteeri analogia-digitaali-muuntimessa 17. Digitaali-analogia-muuntimet ovat staattisia, monotonisia 30 muuntajia, s.o. ne erotetaan tietojen syötön jälkeen mik roprosessorista 13 laitehäiriöiden välttämiseksi ja ne : säilyttävät digitaalisen sanan joko toiselle kanavalle ta pahtuvaan viritykseen asti tai hienosäätöön asti. Tämä au- * temaattinen viritys tapahtuu jokaisen uuden kanavasäädön 35 yhteydessä. Piirien tasaus vastaanotinlaitteen valmistuksen ^ 82792 aikana voidaan siten jättää pois. Eräässä yksinkertaistetussa järjestelyssä voidaan ylimääräinen oskillaattori säätää valitun vastaanottokanavan vain yhdelle ainoalle taajuudelle, niin että optimaalinen tasaus tapahtuu vain 5 tälle taajuudelle. Kaksi- tai useampipiirisissä kaista- suodattimissa sillä hetkellä tasaukseen osallistumattoman piirin kapasitanssidiodit on kytkettävä jännitteellä pääs-tösuunnassa.
Siirtokanavan vastaanotossa tai hakutapauksessa on yk-10 sittäisten digitaali-analogia-muuntimien tietosana muu tettava vaiheittain.
Kuviossa 2 on esitetty taajuudesta riippuvaiset UHF-pääs-tökäyrät, joissa en vastaanottotaajuudesta riippuen kaistassa erilaiset karakteristikat. Näin on pienissä taajuuk-15 sissa kaistassa L/C-suhde ja diodin Q-arvo huono. Tässä lisä- oskillaattori 15 säädetään taajuudelle fo. Keskitaajuuk-sissa kaistassa vaihtokytketään lisäoskillaattori vuorotellen kahdelle taajuudelle ja f^, jotka ovat 1-2 MHZ.n etäisyydelle symmetrisesti keskitaajuuden suhteen.
20 Kaistan suurissa taajuuksissa on L/C-suhde sekä diodin Q-ar vo hyvä ja lisäoskillaattori vaihtokytketään vuorotellen kahdelle taajuudelle f3 ja f^, jotka vastaavat päästökäy-rän kohoumataajuuksia.
Kuviossa 3 on esitetty viritysjännitealueen rajat. On 25 osoittautunut tarkoituksenmukaisesti maksimaalisen HF- selektiivisyyden aikaansaamiseksi, että oskillaattori-piirin viritys jännitteen ylä- ja alaraja ovat matalammalla kuin HF-suodatinpiirien, esim. VHF-alueen kohdalla os-killaattoripiirin viritys jännite on 2 - 25 V (a) ja suo-30 datinpiirien kohdalla 3 - 30 V (b), kuten kuviossa 3 on esitetty.
Il
Claims (7)
1. Elektroninen viritysykslkkö viestintätekniikan laitteita, etenkin televisio- ja radiovastaanotinlaitteita, varten käytettäessä PLL-järjestelmää, joka tasaa vastaanotinlaitet-5 ta viritettäessä peräkkäin yksittäiset virityspiirit optimaalisiin arvoihin ja järjestää selvitetyt viritysarvot yksittäisille suodatinpiireille, tunnettu siitä, että kulloinkin valittaessa haluttua vastaanottokanavaa viritysos-killaattori katkaistaan ja sitä varten voidaan kytkeä yksi 10 ainoa yksinomaan koko vastaanottotaajuuskaistan kattava, vastaanottosignaalit simuloiva oskillaattori (15) viritysyk-sikön (1) (virittimen) antennislsäänmenoon, jolloin ylimääräinen oskillaattori (15) on vaihtokytkettävissä vuorotellen vähintään kahdelle halutussa vastaanottokanavassa olevalle 15 taajuudelle suurilla taajuuksilla, pienillä taajuuksilla yhdelle taajuudelle, ja on järjestetty kulloinkin kyseessä olevan HF-signaalin demoduloiva laite (16), jonka ulostulo-jännite syötetään analogia-digitaali-muuntimen (17) kautta mikroprosessoriin (13), joka todetessaan maksimaalisen ja 20 symmetrisen ulostulokäyrän HF:ssa DA-muuntimen (18, 19, 20. kautta tuottaa viritysjännitteen arvon yksittäisissä virityspiireissä (3, 4, 5) olevia kapasitanssidiodeja var-ten.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viritysykslkkö, tunnettu siitä, että kaksi- tai useampipiirisissä kaistasuodattimissa sillä hetkellä viritykseen osallistumattoman piirin kapasi-tanssidiodi on esijännitetty kytkentäjännitteellä päästö-suunnassa. 30
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viritysykslkkö, tunnettu siitä, että HF-piirien (3, 4, 5) tasaus suoritetaan ylimääräisen oskillaattorin (15) avulla vain yhdessä ainoassa taajuudessa vastaanottokanavaa kohden. ‘ 35
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viritysykslkkö, tunnettu siitä, että PLL-kytkentä (10-12) sekä DA-muuntimet (18-20) 6 82792 on katkaistu tasaustapahtuman jälkeen mikroprosessorilla (13).
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viritysyksikkö, tunnettu 5 siitä, että sivuun viritetyn kanavan vastaanottoa varten tai haussa yksittäisten DA-muuntimien ja viritysoskillaatto-rin selvitetty tietosana voidaan muuttaa differentiaalises-ti.
5 82792
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viritysyksikkö, tunnettu siitä, että ylimääräistä oskillaattoria (15) ohjataan viri-tysmoduulissa jo olemassa olevalla PLL-kytkennällä (10-12).
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viritysyksikkö, tunnettu 15 siitä, että oskillaattorin viritysjännitealue on matalammalla kuin HF-suodattimien, maksimaalisen HF-selektiivisyyden aikaansaamiseksi.
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DE3242965 | 1982-11-20 | ||
DE3242965A DE3242965C1 (de) | 1982-11-20 | 1982-11-20 | Abstimmeinheit fuer Geraete der Nachrichtentechnik |
PCT/EP1983/000304 WO1984002236A1 (en) | 1982-11-20 | 1983-11-17 | Tuning unit for apparatus in the field of communications |
EP8300304 | 1983-11-17 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI843678L FI843678L (fi) | 1984-09-19 |
FI843678A0 FI843678A0 (fi) | 1984-09-19 |
FI82792B FI82792B (fi) | 1990-12-31 |
FI82792C true FI82792C (fi) | 1991-04-10 |
Family
ID=6178584
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI843678A FI82792C (fi) | 1982-11-20 | 1984-09-19 | Avstaemningsenhet foer informationsteknisk apparat. |
Country Status (6)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0109661B1 (fi) |
AT (1) | ATE29191T1 (fi) |
DE (2) | DE3242965C1 (fi) |
DK (1) | DK157279C (fi) |
FI (1) | FI82792C (fi) |
WO (1) | WO1984002236A1 (fi) |
Families Citing this family (11)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
NL8402880A (nl) * | 1984-09-20 | 1986-04-16 | Philips Nv | Televisie-ontvanger met een automatische hoogfrequentkringafregelschakeling. |
DE3609349C3 (de) * | 1985-03-22 | 1994-09-15 | Victor Company Of Japan | Superhet-Fernsehabstimmvorrichtung |
DE3512873A1 (de) * | 1985-04-11 | 1986-10-30 | Deutsche Thomson-Brandt Gmbh, 7730 Villingen-Schwenningen | Abstimmsystem fuer fernsehgeraete |
US4780909A (en) | 1985-07-02 | 1988-10-25 | Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. | Signal receiver having automatic frequency characteristic adjusting capability |
GB2188502B (en) * | 1986-02-25 | 1989-11-08 | Plessey Co Plc | Tuner circuit including tuning voltage generator |
FR2661057A1 (fr) * | 1990-04-12 | 1991-10-18 | Tekelec Airtronic Sa | Procede pour accorder au moins un filtre a frequence variable d'un arrangement de filtre sur une nouvelle frequence selectionnee et systeme pour la mise en óoeuvre de ce procede. |
JPH04111540A (ja) * | 1990-08-30 | 1992-04-13 | Matsushita Electric Ind Co Ltd | ダブルスーパチューナ |
DE69216554T2 (de) * | 1991-11-04 | 1997-07-10 | Motorola Inc | Verfahren und Einrichtung zur automatischen Abstimmkalibrierung von elektronisch abgestimmten Filtern |
FI94689C (fi) * | 1992-12-10 | 1995-10-10 | Nokia Mobile Phones Ltd | Radiovastaanottimen virityspiirien viritys |
DE19515218A1 (de) * | 1995-04-28 | 1996-10-31 | Thomson Brandt Gmbh | Verfahren zur Abstimmung einer Oszillatoreinrichtung für wenigstens zwei Abstimmfrequenzen sowie Schaltungsanordnung zur Durchführung des Verfahrens |
JP4547282B2 (ja) * | 2005-03-07 | 2010-09-22 | 株式会社フジクラ | 自動調芯用コネクタ |
Family Cites Families (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3736512A (en) * | 1972-02-24 | 1973-05-29 | Us Navy | Non-interfering on-line communication receiver test system |
DE2744213C2 (de) * | 1977-09-30 | 1979-09-20 | Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen | Verfahren zur Abstimmung eines innerhalb eines Schaltungsverbundes im Signalweg angeordneten mehrkreisigen Bandfilters und Anordnung zur Durchführung des Verfahrens |
JPS55633A (en) * | 1978-06-16 | 1980-01-07 | Sansui Electric Co | Receiving unit |
DE2854852C2 (de) * | 1978-12-19 | 1985-02-07 | Telefunken electronic GmbH, 7100 Heilbronn | Elektronische Abstimmeinheit, insbesondere für Fernseh-Empfangsgeräte |
JPS5733822A (en) * | 1980-08-07 | 1982-02-24 | Sony Corp | Automatic tracking device |
US4334323A (en) * | 1980-09-08 | 1982-06-08 | Zenith Radio Corporation | Self tracking tuner |
-
1982
- 1982-11-20 DE DE3242965A patent/DE3242965C1/de not_active Expired
-
1983
- 1983-11-17 WO PCT/EP1983/000304 patent/WO1984002236A1/de active IP Right Grant
- 1983-11-17 AT AT83111496T patent/ATE29191T1/de not_active IP Right Cessation
- 1983-11-17 EP EP83111496A patent/EP0109661B1/de not_active Expired
- 1983-11-17 DE DE8383111496T patent/DE3373247D1/de not_active Expired
-
1984
- 1984-09-12 DK DK435584A patent/DK157279C/da active IP Right Revival
- 1984-09-19 FI FI843678A patent/FI82792C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI82792B (fi) | 1990-12-31 |
WO1984002236A1 (en) | 1984-06-07 |
DE3373247D1 (en) | 1987-10-01 |
FI843678L (fi) | 1984-09-19 |
DK435584D0 (da) | 1984-09-12 |
DK157279C (da) | 1990-05-07 |
EP0109661B1 (de) | 1987-08-26 |
DE3242965C1 (de) | 1984-05-30 |
FI843678A0 (fi) | 1984-09-19 |
DK157279B (da) | 1989-11-27 |
DK435584A (da) | 1984-09-12 |
EP0109661A1 (de) | 1984-05-30 |
ATE29191T1 (de) | 1987-09-15 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5437051A (en) | Broadband tuning circuit for receiving multi-channel signals over a broad frequency range | |
US4685150A (en) | Tuning of a resonant circuit in a communications receiver | |
KR920007083B1 (ko) | 텔레비젼 신호 동조 장치 | |
US5101509A (en) | Rf filter alignment using digital processor clock | |
US5280638A (en) | RF filter self-alignment for multiband radio receiver | |
KR0157413B1 (ko) | 지상 am 및 위성 fm-tv 방송 신호 수신기 | |
KR20030019565A (ko) | 집적된 튜너 회로 | |
FI82793C (fi) | Avstaemningsenhet foer apparater foer telekommunikationsteknik. | |
FI82792C (fi) | Avstaemningsenhet foer informationsteknisk apparat. | |
KR910003230B1 (ko) | 텔레비젼 방송의 음성신호 수신용 fm 수신기 | |
US20020068541A1 (en) | Method for tuning a filter | |
US3825858A (en) | Local oscillator for use in a vhf tuner for a television receiver | |
US4193035A (en) | Circuit arrangement for receiving one of the sidebands from a double sideband signal | |
US6795128B2 (en) | Television tuner capable of receiving FM broadcast | |
FI89430C (fi) | Avstaemningssystem foer en televisionsmottagare | |
KR860000441B1 (ko) | 튜너 | |
US3800226A (en) | Multiple frequency fm detector | |
US6771943B2 (en) | Image rejection | |
US4339826A (en) | Radio receiver having phase locked loop frequency synthesizer | |
US3922483A (en) | Tunable television receiver circuits with automatic phase control | |
JP3529644B2 (ja) | デジタル放送受信装置のチューナ回路 | |
US4850039A (en) | Transistor mixer | |
JP4095709B2 (ja) | 選局装置 | |
JP2540819B2 (ja) | 受信機 | |
KR910009483Y1 (ko) | Bs 튜너용 광대역 입력필터회로 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: DEUTSCHE THOMSON-BRANDT GMBH |