FI82608B - Instrument foer behandling av tilltaeppning i andningsvaegarna. - Google Patents
Instrument foer behandling av tilltaeppning i andningsvaegarna. Download PDFInfo
- Publication number
- FI82608B FI82608B FI841204A FI841204A FI82608B FI 82608 B FI82608 B FI 82608B FI 841204 A FI841204 A FI 841204A FI 841204 A FI841204 A FI 841204A FI 82608 B FI82608 B FI 82608B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- instrument
- tube
- channel
- instrument according
- patient
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61M—DEVICES FOR INTRODUCING MEDIA INTO, OR ONTO, THE BODY; DEVICES FOR TRANSDUCING BODY MEDIA OR FOR TAKING MEDIA FROM THE BODY; DEVICES FOR PRODUCING OR ENDING SLEEP OR STUPOR
- A61M16/00—Devices for influencing the respiratory system of patients by gas treatment, e.g. mouth-to-mouth respiration; Tracheal tubes
- A61M16/04—Tracheal tubes
- A61M16/0465—Tracheostomy tubes; Devices for performing a tracheostomy; Accessories therefor, e.g. masks, filters
- A61M16/0472—Devices for performing a tracheostomy
Landscapes
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Pulmonology (AREA)
- Emergency Medicine (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Anesthesiology (AREA)
- Biomedical Technology (AREA)
- Heart & Thoracic Surgery (AREA)
- Hematology (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Animal Behavior & Ethology (AREA)
- General Health & Medical Sciences (AREA)
- Public Health (AREA)
- Veterinary Medicine (AREA)
- Infusion, Injection, And Reservoir Apparatuses (AREA)
- Materials For Medical Uses (AREA)
Description
82608
VÄLINE HENGITYSTIEN TUKOKSEN AVAAMISEKSI - INSTRUMENT FÖR BE-HANDLING AV TILLTÄPPNING I ANDNINGSVÄGARNA
Keksintö koskee sellaista välinettä mm. ihmisten hengitystien tukoksen hätäavausta varten, joka on esitetty patenttivaatimuksen 1 johdannossa ja myös välineen tarkoituksenmukaista käyttöä.
Kurkunkannentulehdus ja muut äkilliset niin kutsutut ylemmät hengitystien tukokset, joita voivat aiheuttaa esimerkiksi vieraat esineet, allergiset reaktiot, hyönteisten puremat tai suussa ja kurkussa olevat vauriot jne., ovat erityisesti lapsilla mutta myös aikuisilla dramaattisia ongelmia. Kaikilla terveydenhuoltopalveluilla, jotka antavat hätäapua, täytyy olla täydellinen kyky tällaisten lääketieteellisten ongelmien oikeaksi ja riittäväksi käsittelemiseksi. Valmius täytyy myös olla saatavilla ambulanssilla suoritettavassa, kirurgisessa ja sotilaallisessa lääketieteellisessä huollossa. Erityistä lääketieteellistä palvelua lukuunottamatta aktiivinen valmius ei kuitenkaan nykyään ole käytännössä tyydyttävää, koska ei ole olemassa yksinkertaista, turvallista ja tarkoituksenmukaista välinettä saatavissa yllämainittujen tilanteiden helpottamiseksi. On kehitetty välineitä, kuten esimerkiksi kallis ja monien lääkärien pelkäämä rengasmainen kaivoleikkaus-laite tai koniotomi (kts. esimerkiksi ruotsalainen patenttihakemus no. 7316352-9), jota sitä paitsi ei suositella käytettäväksi pienille 5-6 vuoden ikäisille lapsille. Mitään muuta suhteellisen tarkoituksenmukaista välinettä ei myöskään ole saatavissa käytännössä eikä esitetty kirjallisuudessa, mikä tarkoittaa sitä, että akuutissa tilanteessa lääkärien enemmistö puhumattakaan muusta koulutetusta lääkintähenkilökunnasta on ilman todellisia ammatillisia toimintakeinoja, ja siten he ovat riippuvaisia pelkästä mahdollisuudesta tai omasta enemmän tai vähemmän menestyksellisestä aloitteesta. Yllämainituissa tilanteissa, jotka käsittävät ylemmän hengitystien tukoksen, missä akuutti tilanne tarvitsee tukkeutuma-tonta ilmatiehyttä ja riittävää hengitysapua (monissa tapauksissa potilas kärsii huomattavasta hyperkapniasta, johon 2 82608 liittyy heikko ja pidättynyt spontaaninen hengitys), on käytettävissä vain yksi menetelmä, nimittäin trakeostomia, joka on mahdollisesti vaarallinen toimenpide, joka melkein poikkeuksetta suoritetaan sairaaloiden leikkaussaleissa. Yleensä ei ole riittävästi aikaa suorittaa trakeostomiaa akuuteissa, pitkälle kehittyneissä ylemmän hengitystien tukkeutumista-pauksissa, ja tämä on yleensä totta vaikka potilas on jo saapunut sairaalaan, jossa on saatavissa hätäkirurgiaa. Sen sijaan käytetään jotakin alla esitetyistä viidestä menetelmästä ja nämä parhaimmillaan saavat aikaan vain riittävän tukkeutu-mattoman ilmatiehyen, mutta harvoin tai ei koskaan saavat aikaan riittävän hengitysavun. Mainitut viisi menetelmää ovat: 1. Hapen saannin järjestäminen maskin läpi, joka on enimmäkseen mahdotonta suorittaa akuuteissa kurkunkannen tulehdusta-pauksissa tai muun muotoisissa pitkälle edenneissä ylempien hengitysteiden tukkeutumistapauksissa.
2. Henkitorvesta suoritettu intupaatio, joka jopa kouliintuneelle anestesiologille usein sisältää suuria vaikeuksia tai sitä pidetään mahdottomana.
3. Krikothyroidotomia leikkausveitsel1ä, joka on kirurginen toimenpide, jota käytännössä käyttävät vain viime kädessä spesialistit tai lääkärit, kun ei ole mitään muuta vaihtoehtoista toimenpidettä. Tämä menetelmä sisältää huomattavan vaaran, ja sillä ei saada aikaan välitöntä mahdollisuutta : hengitysavun järjestämiseksi, käsittäen hapen antamisen.
4. Krikothyroidotomia yllämainitulla koniotomilla, joka peri- • j aatteessa on kulultaan samanlainen toimenpide kuin kohdassa v 3. Tässä käytetään instrumenttia, joka tekee toimenpiteen • "puoliautomaattiseksi", ja joka helpottaa ohuen putken tai vastaavan sisäänvientiä. Kuten edellä on mainittu, tämä hätä-käsittely on kuitenkin lääketieteellisesti epämiellyttävää useimmille lääkäreille, ja käytännössä sitä ei koskaan käytetä huolimatta siitä, että useimmat lääketieteen opiskelijat Skandinaviassa saavat opetusta niin sanotun koniotomin käytöstä, jota on saatavissa standarditarvikkeena useimmista terveydenhuoltoalan laitoksista, jotka tarjoavat akuuttia hoitoa. Koniotomia käytetään vain viime kädessä äärimmäisessä 3 82608 hädässä, ja sitä paitsi tämä menetelmä ei ole sopiva käytettäväksi 5-6 vuoden ikäisille lapsille.
5. Krikothyroidikalvon ihon kautta tapahtuva punktio ohuella kanyylillä, esim. suuren tyyppisellä kanyylillä, jota käytetään ruiskujen täyttämiseen tai suurireikäise 11ä kanyylillä, joka on tarkoitettu polvinivei onte1 on punktioon. Nykyään tämä on eniten käytetty menetelmä lapsille, ja läpäisevistä menetelmistä sitä pidetään vähiten vaarallisena. Lisäksi alan ammattilaisten mielestä tämä menetelmä voi antaa potilaalle tyydyttävän mahdollisuuden hengitykseen. Perusta tälle on se, että useimmat ylemmät hengitysteiden tukokset muodostavat yk-sitiehyeisen läpän ylhäällä juuri äänijänteiden tason alapuolella tai ääni jänteiden tasolla. Ylipaineessa oleva hengitys-kaasu voidaan johtaa läpi suhteellisen ohuen kanyylin, ja uloshengitys on usein mahdollista hengitystien tukoksen ohitse mahdollisesti rintakehän tukevan puristuksen avulla. Joskus on suositeltavaa asettaa kaksi neulaa poikkipinta-alan lisäämiseksi sisäänhengitystä varten. Tähän menetelmään liittyy kuitenkin vaaroja, esimerkiksi mm. vauriot henkitorven takaseinämässä tai ruokatorvessa, limakalvon välikarsinassa ja ihonalaisessa emfyseemassa. Pahempi on kuitenkin se tosiasia, .että hengitysapua, joka on usein ratkaisevaa, ei voida antaa tyydyttävällä tavalla. Lääkärin on pidättäydyttävä käyttämään kanyy1i-suuhun-hengitystä, joka on sekä epäkäytännöllinen, vaikea että tehoton. Happea voidaan yleensä johtaa vain, jos potilas hengittää spontaanisti ja jo silloin levossa olevan potilaan hengitysrefleksien lakkaamista uhkaavalla vaaralla, joka johtuu huomattavasta liikahii1ihappoisuudesta, ja lääkärin on vielä kerran pidättäydyttävä käyttämään yllämainittua kanyyli-suuhun-hengitystä hengityksen helpottamiseksi. Kanyylin asento voi helposti epähuomiossa siirtyä, ja tämä voi aiheuttaa oleellisia vaurioita veren vuotaessa ilma-tiehyeisiin, koska kanyyli on joustamaton ja sen kärki terävä ja taipumaton. Voi myös helposti tapahtua, että kanyyli siirtyy asianmukaisesta paikastaan, mikä tarkoittaa, että kaikki hengitysapu täytyy heti lopettaa ja punktio toistaa.
« 82608
Potilaan, jos hän ei ole tiedoton, täytyy maata absoluuttisen hiljaa, jotta kovasta ja terävästä neulasta aiheutuva trauma vältettäisiin. Täten on ilmeistä, että nykyään ei ole turvallista, helppoa ja tehokasta menetelmää saatavissa vapaan il-matiehyen aikaansaamiseksi ja aktiivisen hengitysavun antamiseksi edellä mainituissa akuuteissa tilanteissa.
Toinen esimerkki tilanteesta, missä ei ole nykyään mahdollista antaa hengitysapua ilman äärimmäisen vakavia seurauksia, on liikenneonnettomuudet, missä kaularankamurtuman aiheuttamasta tiedottomuudesta ja/tai hengitysvaikeuksista kärsivä henkilö saattaa jäädä istumaan ajoneuvon istuimeen turvavyö kiinnitettynä ja leuka taivutettuna alaspäin kohti rintaa. Ainoa mahdollisuus ambulanssihenkilökunnalle antaa hengitys-apua on taivuttaa loukkaantuneen henkilön pää taaksepäin ja antaa happea esimerkiksi maskin läpi. Jos kaularanka on murtunut pää taaksepäin taipuneena, on olemassa hyvin suuri vaara selkäytimen vaurioitumisesta, mikä voi aiheuttaa potilaan äkillisen kuoleman tai jättää pysyvän neurologisen invalidi-teetin (esimerkiksi tetraplegian).
Muissa tilanteissa, joihin liittyy hengityksen pysähdystä (esimerkiksi sydänlihasinfarkti, johon kuuluu sydänlihaksen ja hengityksen pysähdys) voi usein sattua suuria vaikeuksia, kun käytetään tavanomaisia tarvikkeita potilaan keinotekoi-seen hengittämiseen tai annetaan hänelle välttämättömiä lääk--- keitä.
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan sellainen instrumentti, joka on esitetty johdannossa, ja joka poistaa yllä esitettyjen aiempien menetelmien vajavuudet ja samalla on suhteellisen yksinkertainen ja täten yksinkertainen ja halpa valmistaa.
Keksinnön mukaisesti tämä tarkoitus saavutetaan instrumentilla, johon instrumenttiin kuuluu putki, joka on järjestetty keskeisesti kanavan sisään ja kiinnitetty siten, että se ul-konee rungon etuosasta ja muodostaa kanavan jatkeen mainitun 5 82608 putken ollessa tarkoitettu vietäväksi potilaan henki torveen, kanyyli, joka on poisvedettävästi järjestetty putkeen ja sovitettu ulkonemaan putken uloimmasta päästä leikkaavalla kärjellään ollessaan täysin sisääntyönnetyssä asennossa, ja jossa putki on valmistettu pehmeästä, taipuisasta materiaalista ja jossa putken tai kanavan takapää ja/tai kanyylin se pää, joka aukeaa rungon takaosaan, ovat varustetut standardikokoisin liittimin lääkkeiden injektion mahdollistamiseksi tavanomaisella ruiskulla ja jossa rungon takaosa muodostuu putkimaisesta 1iitinosasta, joka on muodostettu yhtenäiseksi rungon kanssa ja jossa on standardimitat tämän yhdistämiseksi hengitys- tai anestesialaitteeseen.
Suhteessa yllämainittuihin nykyään käytettyihin menetelmiin tällaisella instrumentilla saadaan mm. seuraavat edut: 1. Ihon kautta tapahtuva henkitorven punktio, erityisesti krikothyroidikalvon läpi, on huomattavasti turvallisempi ja yksinkertaisempi kuin puhkaisu (krikothyroidotomia). Ulkoisen tai sisäisen verenvuodon vaara (keuhkoihin) on minimoitu ja punktioalue on helposti tunnistettu. Punktio ei tee seuraavaa henkitorven avausta tai henkitorven sisäistä intupaatiota vaikeammaksi, ja instrumentti voidaan pitää paikallaan ja toiminnassa tällaisten menetelmien aikana. Sitä paitsi punk-tiotekniikka on yleensä hyväksytty sairaanhoitoalalla työskentelevien keskuudessa.
2. Pehmeä putki tai katetri pienentää trauman vaaraa alaääni-rakotilassa ja sijoittuu siihen optimaalisella tavalla ilma-tiehyen aikaansaamiseksi ja vaurioiden välttämiseksi.
3. Kiinnike styletin takapäässä sallii lääkkeiden injektoin-nin alaäänirakotilaan instrumentin sisäänjohtamisen aikana (esimerkiksi paikallinen anestesia tai adrenaliini). Sitä paitsi muovi- tai lasiruisku voidaan sovittaa styletin takapäähän, jotta voitaisiin tarkoin määrittää aspiraation tai injektion avulla käyttäen vastuksen pienenemisen tekniikkaa, kun styletti on johdettu alaäänirakotilaan. Tällä tavalla on 6 82608 mahdollista tehokkaasti ja turvallisesti välttää henkitorven takaseinämän, ruokatorven tai muiden rakenteiden vahingoittuminen.
4. Kiinnike putken tai kanavan takapäässä myös sallii lääkkeiden injektoinnin tavanomaisella muoviruiskulla, koska instrumentti on paikallaan ja styletti tai neula poisvedettynä (esimerkiksi paikallinen anestesia tai adrenaliini - adrenaliinin ollessa ruiskutettuna suoraan henkitorveen ja keuhkoon on kirjallisuudessa kerrottu olevan ainakin yhtä tehokas kuin laskimoruiske - tai antiepi1eptiset rohdot siinä tapauksessa, että on olemassa epilepsian tai shokkitilan aiheuttama status epilepticus).
5. Instrumentin standardikokoinen putkimainen sovitus-osa sopii standardi tyyppisten e 1vytyspakkausten ja tavanomaisten anestesiatarvikkeiden liittimiin. Niin sanottua Venturi-tek-niikkaa, jota on viime vuosina käytetty mm. ambulansseissa ja korva-, nenä- ja kurkkukirurgiassa, voidaan myös menestyksellisesti soveltaa instrumentilla. Toisin kuin tavallisesta kanyyli 1iittimestä putkimaisesta vastaanotto-osasta on helppo ottaa ote huulilla hengityslaitteen poissaollessa, ja tällä tavalla ilmaa voidaan johtaa potilaaseen suu-instrumenttiin-menetelmällä. Instrumentin muotoilu yhtenä yksikkönä sallii helposti säädeltävän y1ipainepuhalluksen hapella tai ilmalla.
6. Periaatteessa instrumentti voidaan johtaa mihin tahansa etäämmälle kurkunpäähän, missä henkitorveen on päästävissä, mutta krikothyroidikalvon kautta tapahtuva punktio näyttää olevan turvallisin menetelmä.
7. Instrumenttia voidaan käyttää heti ilman mitään erityisvalmiste luj a , ja sitä voivat käyttää kaikki lääkärit ja hätätapauksessa myös muu henkilökunta, joka on koulutettu ensi-apulääketieteeseen, ja mahdollisesti myös informoidut maallikot. Tekniikka ei vaadi mitään erityisiä kirurgisia kykyjä ja perustuu koulutukseen ja tietoon, minkä kaikkien lääkärien ja monien muiden sairaanhoitoihmisten vaaditaan omaavan.
7 82608 8. Yksinkertaisuus ja turvallisuus, potilaan säädeltävän yli-painepuhalluksen mahdollisuus halutulla happikonsentraatiolla ja riippumatta verisuonien luoksepäästävyydestä ja mahdollisuus helposti injektoida tiettyjä lääkkeitä henkitorven sisäisesti kaikentyyppisten hengityspidätysten tai tukosten aikana, missä tavanomainen terapia on epäonnistunut tai pitkittynyt; menetelmä on veretön, ja täten se ei ole vastenmielinen tai vaarallinen päinvastoin kuin kaikki muut aiemmin tunnetut menetelmät, joissa käytetään muita instrumentteja.
9. Instrumenttia voidaan käyttää kaikille lapsille yhtä hyvin kuin täysikasvuisille riippumatta painosta.
10. Instrumentin muotoilu sallii hengitysavun antamisen henkilöille, jotka kärsivät kaularangassa olevasta luunmurtumasta ilman, että on liikutettava henkilöiden päätä ainakaan puolittain eteenpäin taivutettua pään asentoa taaksepäin.
Keksinnön muiden suoritusmuotojen mukaisesti on järjestetty mahdollisuus injektoida lääkkeitä suoraan potilaan henkitor-veen ja keuhkoon samanaikaisesti kun hengitysapua annetaan keuhkon optimaalisella vahingoittumattomuude11 a kaiken aikaa ja on järjestetty instrumentti, joka käsittää minimimäärän osia, joka on universaalisesta sovellettavissa pienille lapsille ja hieman vanhemmille lapsille yhtä hyvin kuin aikuisille.
Nämä keksinnön muut suoritusmuodot samoin kuin muut sen suoritusmuodot ovat esitetyt liitteenä olevissa epäitsenäisissä vaatimuksissa.
Keksinnön mukaisella instrumentilla on mahdollista injektoida lääkkeitä, kuten esimerkiksi adrenaliinia, adropiinia, lydo-kiinia tai antiepi1eptisiä lääkkeitä suoraan potilaan henki-torveen ja keuhkoon. Vaikutus monien lääkkeiden verivirtaan on hyvin tehokas, kuten olen itse ja monet muut tiedemiehet esittäneet. Tämä pätee erityisesti tämän keksinnön kohdalla, koska se säädellyn ylipainepuhalluksen aikana ylläpitää opti- 8 82608 maalista positiivista hengitysyläpainetta (PEEP) keuhkon sisällä .
Seuraavassa kuvauksessa, joka on tarkoitettu olemaan vain esimerkkinä ja ei rajoittamaan keksintöä, kuvataan laitteen edullisia suoritusmuotoja ja tiettyjä edullisia muunnelmia viittaamalla liitteenä oleviin kaaviollisiin piirustuksiin, joissa:
Kuva 1 on keksinnön esittämän instrumentin osittain leikattu sivukuva.
Kuva 2 on keksinnön esittämän instrumentin etuperspektiiviku-va.
Kuvat 3a-c esittävät osittain leikattuna keksinnön esittämän instrumentin vaihtoehtoisia suoritusmuotoja.
Kuva 4 on instrumentin erään toisen suoritusmuodon sivukuva osittain leikattuna.
Kuva 5 on sama kuva kuin kuva 4, mutta sisusta poistettuna. Kuva 6 esittää poistettua sisustaa, ja
Kuva 7 on kuvan 4 esittämän instrumentin osittainen etupers-pektiivikuva.
Viitaten kuvaan 1 on esitetty keksinnön mukaisen instrumentin edullinen suoritusmuoto ja kuten kuvasta selviää, instrumentti 1 pääasiassa käsittää rungon 2, jossa on läpikulkeva kanava 3, joka toisaalta avautuu rungon 2 etuosaan 2c ja toisaalta rungon takaosaan 2d. Rungon 2 pituus sen keskitasossa ja mitattuna sen ylemmältä ja alemmalta puolelta, on edullisesti (riippuen kulmasta b) 45-55 mm ja vastaavasti 25-45 mm. Rungon takaosa 2b käsittää putkimaisen vastaanotto-osan 4, joka on muodostettu yhtenäiseksi rungon kanssa, ja joka on sijoitettu oleellisesti samankeskeisesti ainakin läpikulkukanavan li 9 826C8 sen pään kanssa, joka avautuu rungon takaosaan. Vastaanotto-osa on varustettu standardeilla ulkomitoilla siten, että se voidaan yhdistää olemassaolevaan hengitys 1 aitteeseen ja niin sanotun ISO-standardin mukaan tämä nykyään tarkoittaa rungon takaosan 2d 15 mm:n ulompaa läpimittaa. Lisäksi runko on varustettu ainakin kahdella siivekkeellä 5, joiden tarkoitusta kuvataan enemmän lähemmin seuraavassa. Siivekkeet samoin kuin vastaanotto-osa ovat edullisesti muodostettu yhtenäiseksi rungon kanssa ja materiaali, josta ne muodostuvat, on edullisesti kovaa muovia, kuten esimerkiksi läpinäkyvää polypropy-leeniä tai kovaa PVC:tä tai polystyreeniä.
Rungon 2 etuosa 2a voi olla suippeneva kohti sen etuosaa 2c, jotta vältettäisiin se, että instrumentti ei törmää kurkun-päähän asetettaessa. Tässä yhteydessä rungon sekä ylempi että alempi puoli voivat olla viistot noin 10-15° (kulma a) suhteessa instrumentin pitkittäisakseliin. Etuosa 2a voi myös olla jokseenkin suora tai voi olla vino vain alemmasta päästään (katso kuvat 3a ja 3c) siten, että se lepää tiukemmin potilaan kaulaa vasten pitemmällä pinnallaan. Tässä tapauksessa vain rungon alempi puoli voi olla vino, esimerkiksi noin 25° suhteessa instrumentin pitkittäisakseliin. Suoritusmuodossa, jossa on suora katetri, rungon etuosa 2c voi myös olla vino 15-60°, edullisesti 40-60° (kulma b) suhteessa tasoon, joka on kohtisuorassa instrumentin pitkittäisakseliin nähden ja tämän tarkoituksena on helpottaa katetrin oikeaa vinoa sisäänjohtamista.
Läpikulkevassa kanavassa 3 putki tai katetri 6 on kiinnitetty sillä tavalla, että se ulkonee rungon etuosasta 2c ja muodostaa kanavan 3 jatkeen. Katetrin etummainen ulkoneva osa on pituudeltaan noin 2,5-5 cm ja se on esitetyssä suoritusmuodossa muotoiltu kanavan suoraksi jatkeeksi, mutta vaihtoehtoiset muodot ovat mahdollisia (katso kuvat 3a ja 3c). Katetrin 6 sisällä ruostumaton teräsneula tai styletti 7 on järjestetty siten, että sen etuosa 7a ulkonee katetrin ulkopään ohi. Käytössä katetri 6 on tarkoitettu johdettavaksi henki-torveen sen punktion jälkeen styletin ulommalla leikkauskoh- 10 82608 dalla 7a. Styletti 7, joka on edullisesti valmistettu ruostumattomasta teräksestä, on tässä leikkausmielessä teroitettu noin 20-45°, edullisesti 30-40° (kulma c) etuosastaan, ja se voi olla myös varustettu niin sanotulla viistolla leikkaus-reunalla tai särmällä, jotta se voitaisiin helpommin työntää kudosten läpi. Leikkauskohta voi edullisesti olla silikonikä-sitelty ja se tulisi olla asetettu siten, että sen leikkaus-osa leikkaa poikittain, s.o. 90° henkitorven pitkittäisakse-liin nähden. Katetri voidaan valmistaa ei-kovasta muovista, esimerkiksi etyleenitetrafluorietyleenistä (etfe) tai teflonista (ptfe), mutta polyuretaanimuovi, jolla on suuri biologinen yhteensopivuus ja taipuisuus, on osoittautunut olevan erityisen sopiva materiaali ja on edullisesti valettu yhtenäiseksi kanavan 3 kanssa esimerkiksi luer-1iitoksessa 10 olevilla pienillä ulkonemilla, mitä on kuvattu jäljestäpäin. Katetri voi olla vaihtoehtoisesti sijoitettu kanavaan, mutta edullisesti se tulisi sijoittaa siten, että se ulottuu niin kauas kanavaan, että sen takapää sijoittuu pienelle etäisyydelle rungon takapäästä 2d. Kuvassa 3b on kuvattu vaihtoehtoinen suoritusmuoto, missä vastaanotto-osa 4 on ohutseinäinen, jolloin kanavan 3 takapäät ja katetri 6 aukenevat suunnilleen rungon keskiosaan. Tämän etu on se, että materiaalin kulutus on pienempi ja instrumentti on kevyempi.
Katetrin sisäänjohtamisen helpottamiseksi henkitorveen sen etuosa 6a on viistetty siten, että materiaalin paksuutta sen seinämässä on vähennetty noin 0,2 mmrstä noin 0,05 mm:iin noin 2-3 mm sen pituudelta.
Instrumenttia voidaan valmistaa edullisesti kahta tai useampaa kokoa, erityisesti lastenmalli ja aikuistenmalli, ja lasten mallissa katetrin ulkopinta on välillä 2,0 ja 4,0 mm, edullisesti välillä 2,5 ja 3,5 mm ja sisämitta 1,5-3,5 mm, edullisesti 2,0-2,5 mm. Kysymystä siitä, onko suhteellisen ..· pienillä mitoilla varustettu katetri riittävä lasten hengit- : tämiseksi vai ei (mahdollisesti myös spontaaninen uloshengi- tys) on myöhemmin käsitelty ruotsalaisessa samoin kuin ulkomaisissa ammattilehdistöissä. Tätä mahdollisuutta ei ole kui- li 82608 tenkaan yleisesti hyväksytty, vaan pikemminkin monet asiantuntijat ovat epäilleet sitä. Omat laboratoriokokeemme erikokoisilla elävillä porsailla, joilla on aika verrattavissa olevat johdettavan ilmatilavuuden vaatimukset, ovat yksiselitteisesti osoittaneet, että myös pienet määrät saattavat olla jokseenkin riittäviä (tulokset mainituista tutkimuksista ovat esitetyt Ruotsin lääketieteellisen seuran konventiossa 30.11.1983, Tukholmassa Ruotsissa ja anestesiologien kahdeksannessa maailmankongressissa Manilassa Filippiineillä 25.1.1984). Jos y1ipainehengitystä resuskitaatiopussi11 a käytetään, teho lisääntyy oleellisesti ja on riittävä perustila hengityksen aikaansaamiseksi myös aikuisille. Aikuismallissa katedrissa on ulkoläpimitta 3,5-5,0 mm, edullisesti 3,9-4,5 mm ja sisäläpimitta 3,0-4,6 mm, edullisesti 3,0-4,0 mm. Molemmissa malleissa katetrin seinämäpaksuus tulisi, kuten edellä mainittiin, olla noin 0,1-0,5 mm, edullisesti 0,2-0,3 mm.
Jotta hapensaanti ei estyisi silloin, kun muovikatetrin etu-aukko laitettaessa sitä henkitorveen on vasten limakalvoa, on katetrin etuosa varustettu muutamalla, sopivimmin 2-4:llä sivureiällä 9, joiden halkaisija on 1,0-1,5 mm.
Terässtyletillä tulisi olla ulkoläpimitta, joka vastaa tai on hieman pienempi kuin katedrin sisäläpimitta, jolloin on ratkaisevaa, että styletti voi vetäytyä instrumentista vaikeuksitta henkitorven punktion jälkeen. Styletin sisäläpimitan ei tulisi olla ainakaan sen etuosassa lähinnä leikkauspistettä yli noin 1-1,5 mm, mikä pienentää tukkeutumisvaaraa sisään-johtamisen aikana. Tällä on tärkeä merkitys, koska kudospar-tikkelit saattaisivat muuten jäädä stylettiin ja pudota alas potilaan keuhkoihin yhdessä styletin kautta injektoitujen lääkkeiden kanssa. Styletin suhteellisen kapean sisäkanavan toinen edullinen vaikutus on se, että styletin läpi menevien lääkkeiden mainitulla suihkulla saavutetaan ruisku- tai suih-kuvaikutus lääkkeelle, kun se jättää styletin, ja tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi kun sisäänjohtamisalue on paikallisesti puudutettu ja anestesia-aineen (esimerkiksi Xylo- 82608 cain) tasainen leviäminen on toivottavaa. Tämän suihkuvaiku-tuksen pakottamiseksi vielä edemmäksi sisäkanava voidaan varustaa kohdassa, missä se aukeaa styletin etupäähän, suutti-mella tai muotoilla sellaiseksi, esimerkiksi hyvin terävän kolmion muotoiseksi (merkitty kuvassa 2) tai ristinmuotoisek-si. Edelleen styletin tulisi olla sellainen pituudeltaan, että sen täydellisesti sisääntyönnetyssä tilassa, s.o. sen leikkauskohta ulkonee määrätyn etäisyyden ohi katetrin etu-päätä 6a, sen toinen pää 7b ulkonee noin 5-10 mm vastaanotto-osasta 4. Tietyissä suoritusmuodoissa on myös edullista, jos terässtyletti on varustettu pysäytyslaitteella (ei esitetty) estämään sen, että sen leikkauskohta ulkonee enemmän kuin 3-6 mm katetrin etupäästä.
Styletin 7 takapää on varustettu suipolla liittimellä 10, joka sopii tavanomaisiin ruiskuihin (niin sanottu Luer-liitin) ja vastaava liitin 10 on myös järjestetty kanavan 3 takapäähän tai vaihtoehtoisesti katetrin 6 putken takapäähän. Viimeksi mainitussa tapauksessa liitin voi olla muodostettu yhtenäiseksi putken kanssa. Näiden liitinten avulla on mahdollista injektoida lääkkeitä instrumentin läpi sekä instrumentin sisäänjohtamisen aikana että instrumentin ollessa paikallaan terässtyletti 7 takaisinvedettynä. Liittimen 10 yhteydessä terässtyletti 7 voi myös olla varustettu muovipäällys-teellä, jotta helpotettaisiin terässtyletin takaisinvetämistä henkitorven punktion jälkeen. Jotta taattaisiin se, että sty-• | letti on aina sijoitettuna oikein instrumenttiin, s.o. on kierretty sellaiseen asentoon, että leikkauskohta on oikeassa ; paikassaan henkitorven punkteeramiseksi, styletin takapäässä oleva liitin on varustettu vasteella (ei esitetty), joka yhdistää vastaavan uurroksen suippoon liittimeen putken tai kanavan takapäässä kun styletti on oikeassa paikassaan.
Rungon etuosaan 2a on järjestetty kiinnityslaite (katso kuva 2) instrumentin kiinnittämiseksi potilaan kaulaan sisäänjohtamisen jälkeen. Sopivassa suoritusmuodossa kiinnityslaite 12 käsittää parin siivekkeitä tai levyjä 13, jotka ovat valmistetut esimerkiksi läpinäkyvästä PVC:stä, ja järjestetyt run- ia 82608 gon 2 vastakkaisille puolille. Siivekkeet ovat edullisesti varustetut nivelillä 14 (sopivasti muovimateriaalin heikennyksinä), jotta mahdollistettaisiin sopivuus kaulan muotoon. Niiden etupuolella ("potilaan puolella") levyt ovat varustetut kerroksella kovaksi puristettua muovivaahtoa 15, jossa on kaksoissitova liimaus varustettuna vahatulla paperifoliolla, jonka tulisi olla helposti poistettavissa käytön yhteydessä. Mahdollisesti levyt voivat ulkopäissään olla varustetut rei'illa (ei esitetty), joiden läpi voi kulkea puuvillalanka instrumentin kiinnittämiseksi potilaan kaulaan tilanteessa, milloin liimaus potilaan kaulaan ei toimi tyydyttävällä tavalla johtuen anatomisista vaihteluista.
Teräksestä tai ohuesta kovasta muovista valmistettu sylinteri 16 voidaan mahdollisesti myös sovittaa katetrin ulkonevaan osaan ja sijoittaa vasten rungon etupäätä 2c, jotta vahvistettaisiin katetrin tätä osaa siten, että se ei puristu kokoon kudoksista tulevasta paineesta tai taivu ja sylinteri tulisi myös olla varustettu sopivalla kauluksella 17, jotta estettäisiin tunkeutuminen henkitorveen.
Kuvissa 3a ja 3c on esitetty instrumentin vaihtoehtoisia suoritusmuotoja, joita voidaan valmistaa keksinnön puitteissa, ja nämä suoritusmuodot eroavat vain yllä kuvatusta suoritusmuodosta siinä mielessä, että ne ovat varustetut taivutetulla katetrilla tai katetrilla, joka on vino rungon keskiosasta. Luonnollisesti on myös välttämätöntä säätää rungon kulmat ja läpimenokanavan laajuus näitä suoritusmuotoja vastaavaksi, mutta muuten instrumentti myös näissä suoritusmuodoissa vastaa sitä, mitä on esitetty edellä. Tässä yhteydessä on myös huomautettava, että kuvissa 4-7 esitetty suoritusmuoto saattaa myös vaihdella ainakin kuvien 3a ja 3b mukaisesti.
Kuvissa 4-7 on esitetty keksinnön mukainen parannettu instrumentti. Tässä suoritusmuodossa runko 102 on, pääasiassa sen valmistussyistä, muotoiltu siten, että siinä on sama poikki-1 eikkausmuoto pitkin sen koko pituudelta, s.o. etuosa 102a on muodostettu takana olevan putkimaisen vastaanotto-osan 104 i4 82608 jatkeeksi, jossa mahdollisesti on pienempi läpimitta siivekkeen edessä, mitä kuvataan seuraavassa. Jotta taattaisiin, että instrumentti 101 on sijoitettu oikeaan asentoon vasten potilaan kaulaa ja lepää tiukasti siinä,' kun se on viety sisään, rungon 102c etuosa on viisto kulmassa 40-60° (kulma b) suhteessa tasoon, joka on kohtisuorassa instrumentin pituus-akselia vastaan. Kuten erityisesti selviää kuvista 4 ja 7, instrumentti on tässä suoritusmuodossa varustettu yhdellä ainoalla siivekkeellä 105, joka ulottuu ympäri koko rungon 102 kehän. Siiveke 105 on edullisesti muotoiltu siten, että se on laajin kohti sivuja ja kapeampi instrumentin ylemmässä ja vastaavasti alemmassa osassa. On ilmeistä, että siivekkeen 105 tämä muoto on erityisen edullinen instrumentin sopivaa tai sulavaa käsittelyä varten. Edelleen on selvää, että siiveke 105 on vino suhteessa tasoon, joka on kohtisuorassa instrumentin pitkittäisakselia vastaan ja edullisesti tämä kulma d vastaa rungon etupään 102c kulmaa b’. Siivekkeen 105 kaltevuuden tarkoitus on, että se saa aikaan instrumentin lisästa-biilisuutta vasten potilaan kaulaa niissä tapauksissa, missä instrumenttia pidetään paikallaan siivekkeen reikien 105a (vain yksi on esitetty kuvassa 7) läpi kulkevalla puuvilla-nauhalla ja tämä viedään potilaan kaulan ympäri. Reikien 105a sijasta tai niiden täydennyksenä siiveke voi olla varustettu uurteilla 105b, joihin puuvi1lanauha nopeasti voidaan johtaa niin, että se kiinnittyy uurteiden pohjalle. Vinon siivekkeen : avulla puuvi1lanauha täten pitää instrumentin stabiilisti .·' paikallaan, kun taas siivekkeen ollessa suora olisi välttämä- — töntä kallistaa instrumenttia.
Verrattuna kuvan 1 esittämään suoritusmuotoon instrumentti 101 on varustettu laajemmalla keskeisellä kanavalla 103, johon vaihdettava sisäkappale tai panos 118 asetetaan. Putki tai katetri 106 on kiinnitetty sisäkappaleen 118 keskiaukkoon ja tämä katetri vastaa täysin yllä kuvatun suoritusmuodon katetria 6. Tämä tarkoittaa sitä, että se vastaanottaa teräs-styletin 107 vastaavalla tavalla. Jotta sisäkappale 118 saataisiin irroitettavasti kiinnitettyä runkoon 102, sisäkappale lukitaan siihen eräänlaisella bajonetti-kiinnitykse1lä, joka li is 82608 edullisesti muodostuu kahdesta urasta 119a, jotka ovat muodostetut rungon takaosan 120b sen takaosan 120d yhteyteen. Urat 119a on muodostettu vastakkain toistensa kanssa pitkin kanavan 103 reunaa ja kulkevat edullisesti pitkin tuota reunaa yli noin 90°. Lisäksi on muodostettu suorat urat 119b (joista yksi on esitetty kuvassa 5) runkoon ja nämä urat kulkevat vastaavien kehämäisten urien 119a vastaavista päistä rungon takaosaan 102d. Lukituksen aikaansaamiseksi sisäkappa-le on ulkopuolisesti varustettu kahdella diametraalisesti vastakkaisella korvakkeella 120, jotka ohjataan pitkin suoria uria 119b ja kehämäisiin uriin 119a, kun sisäkappale johdetaan runkoon. Tämän jälkeen sisäkappaletta käännetään kokonaan kanavassa 103 kunnes korvakkeet 120 osuvat pohjaan urissa 119a. Tällä tavalla ja styletin takaliittimessä olevan ylläkuvatun lukituskorvakkeen yhdistelmänä taataan styletin leikkuukohdan 107a oikea sijoittuminen suhteessa runkoon. Luonnollisesti on myös mahdollista käyttää muita lukituslait-teita sisäkappaleen 118 irroitettavan lukituksen saavuttamiseksi asianmukaiseen kohtaan.
Tämän sisäkappaleen etu on se, että runko voi olla samanlainen s.o. kanavalla 103 voi olla samat mitat kaikille samalle koolle tarvittavia instrumentteja, s.o. pienten lasten instrumenteille, hieman vanhempien lasten instrumenteille ja täysikasvuisten instrumenteille. Tällaisissa tapauksissa käytetään erilaisia sisäkappaleita tai panoksia, jotka ovat varustetut vastaavilla mitoilla olevilla katedreilla 106 ja styleteillä 107, ja ainoa ero on se, että sisäkappaleen 118 seinämän paksuus vaihtelee erikokoisilla katedreilla ja styleteillä. Sisäkappaleen ulkomitta on aina sama siten, että se sopii rungon 102 kanavaan 103.
Tässä suoritusmuodossa vahvistussylinteri 16, jota on kuvattu kuvan 2 yhteydessä, saattaa olla edullisesti muodostettu yhtenäiseksi (viitenumero 112) sisäkappaleen 118 kanssa ja siten osassa 112 on viistetty siitä kohdasta, jossa se liittyy katedriin 106.
ie 82608
Sisäkappale 118 on edullisesti valmistettu samasta materiaalista kuin runko 102, mutta muita materiaaleja voidaan myös käyttää.
Tarkoituksella sallia lääkkeiden samanaikainen ruiskutus suoraan potilaan henki torveen, kun hengitysapua annetaan, esimerkiksi hengityslaitteen läpi, joka on yhdistetty rungon takaosaan 102d, on muodostettu injektiokanava lila rungon 102 läpi. Sen toisessa päässä injektiokanava avautuu ulkopuoliseen aukkoon 111b, joka sijaitsee suunnilleen rungon yläosan puolivälissä suhteessa sen toiminta-asentoon. Injektiokanavan lila toinen pää avautuu sisäpuoliseen aukkoon 111c rungon keskikanavassa 103. Lisäksi injektiokanavan lila jatke llld on muodostettu sisäkappaleeseen 118 ja katedriin 106. Tämä kanavan lila jatke llld on sijoitettu siten, että kun sisäkappale viedään runkoon ja lukitaan siihen asianmukaiseen asentoon, jatke toimii yhdessä injektiokanavan lila kanssa. Kanavan lila ja sen jatkeen llld liitoskohdassa toinen tai molemmat kanavista voivat edullisesti olla laajennetut siten, että asianmukainen yhteys kanavien välillä on aina taattu riippumatta mahdollisista valmistustoleransseista. Injektio-kanavan lila aukkoon 111b on järjestetty yhdysputki llle, joka on ruostumatonta terästä tai mitä tahansa muuta sopivaa materiaalia, jonka vapaaseen päähän muoviletku sovitetaan, joka vuorostaan on yhdistetty luere-lock-vastaanotto-osaan Ulf, jonka läpi lääkkeet voidaan ruiskuttaa yhdysputkeen llle, injektiokanavaan lila, kanavaan llld ja katedriin 106. Injektiokanava lila ja sen jatke tai laajennus llld muodostavat edullisesti terävän kulman instrumentin pitkittäisakselin kanssa kulman osoittaessa kohti instrumentin etuosaa. Tämä järjestely saa aikaan edullisimman virtaustien injektoimista varten kanavasta katedriin ja tästä potilaaseen.
On myös ymmärrettävää, että kuvan 1 esittämä suoritusmuoto aivan yhtä hyvin voi olla varustettu tällaisella injektioka-navalla samanaikaisen injektion ja hengittämisen sallimiseksi.
i7 82608
Tietyissä tilanteissa voi olla välttämätöntä yhdistää vas-taanottoputki instrumentin vastaanotto-osaan siten, että saadaan suurempi tila hengityslaitteen yhdistämiselle. Tämä koskee erityisesti lapsia, milloin leuan jä rinnan ylemmän osan välinen tila on rajoitettu. Mainittu vastaanotto-osaputki saattaa olla suora tai kulmassa. Suoria putkia voidaan erityisesti käyttää, jos potilas makaa pitkällään selällään tai pienille lapsille, kun taas kulmaputki on sopiva käyttää, jos potilas makaa eteenpäin kallistuvassa sivuasennossa. Sekä kulmassa olevalla että suoralla putkella tulisi olla sellaiset mitat, että niiden toinen pää sopii instrumentin vastaanotto-osaan ja toinen pää sopii hengityslaitteeseen. Vastaan-ottoputket ovat edullisesti valmistetut kovasta muovista, mahdollisesti samasta materiaalista kuin instrumentti, ja voivat olla varustetut merkinnällä (esimerkiksi "potilas" ja "hengitys laite" vastaavissa päissä), jotta helpotettaisiin yhdistämistä.
Instrumenttia on tarkoitettu käytettäväksi seuraavalla tavalla: potilaan pää on jos mahdollista taivutettuna taaksepäin maksimiinsa ja instrumenttia pidetään edullisesti kolmipiste-otteella, esimerkiksi peukalo styletin liitoksessa, etusormi yhden siivekkeen ympärillä ja keskisormi toisen siivekkeen ympärillä. Jos on oletettavissa kaularangan murtuma, instrumentti johdetaan potilaan henkitorveen ilman potilaan pään edeltävää taaksepäin taivutusta. Krikothyroidika1voa tunnustellaan toisen käden etusormella. Instrumentin tulisi olla sijoitettuna merkinnällä (esimerkiksi "top") rungon ylemmällä puolella, joka on poispäin potilaan leuasta tai kaulasta. Jos välttämätöntä, annetaan paikallista anestesiaa adrenaliinilla lisäksi sisäänjohtamiskohtaan ja henkitorveen. Instrumentti sijoitetaan asiallisesti ja työnnetään läpi nahan ja läpi krikothyroidikalvon. Sen testaamiseksi, onko styletin kärki saavuttanut henkitorven vai ei, voidaan käyttää ruiskua styletin liitoksen läpi imemistä varten. Kun on todettu tällä tavalla, että styletin kärki on läpäissyt henkitorven, teräs-styletti vedetään huolellisesti samanaikaisesti pois kuin muovikatedria työnnetään sisäänpäin alaspäin. Instrumenttia ia 82608 liikutetaan edelleen kunnes rungon etuosa 2c lepää vasten kaulan ihoa. Instrumentti kiinnitetään potilaan niskaan kiin-nityslaittein ja sitten yhdistetään vastaanottoputki, jos tämä on välttämätöntä. Kuvien 1-3 mukaisessa suoritusmuodossa tulisi välttämättömien ruiskeiden kuitenkin olla annettu etukäteen ruiskulla ja kanavan takapäässä olevan liitoksen läpi. Kuvien 4-7 mukaisessa suoritusmuodossa injektiot voidaan suorittaa injektiokanavan lila läpi tasatahdissa potilaan keuhkojen sisäänpainuman kanssa. Lopuksi hengitys1 ai te yhdistetään (esimerkiksi ambu tai laerdal tai ruben resuskitaatio-pussiin tai hengityslaitteeseen sopivalla venttiilillä ja happijohdolla) suoraan instrumentin vastaanotto-osaan tai vastaanottoputken läpi.
Myös tilanteessa, missä hengitysapu ei ole ehdottoman tärkeää, instrumenttia voidaan edullisesti käyttää yksinään lääkkeiden injektoimiseen suoraan henkitorveen ja potilaan keuhkoon. S.o. tällaisissa tilanteissa, missä lääkkeiden nopea absorptio vereen on toivottavaa. Esimerkkejä tällaisista tilanteista on stardus epilepticuksen tai sydänpysähdyksen yh-teydesä, missä laskimonsisäinen raja voi olla vaikea todeta johtuen shokista tai supistuneista verisuonista.
Instrumentti on tarkoitettu steriloitavaksi ja pakattavaksi kertakäyttöön ja koskien kuvien 4-7 mukaista suoritusmuotoa : yksi runko on edullisesti pakattu yhteen kahden tai mahdolli sesti kolmen sisäkappaleen kanssa, joilla on erikokoiset ka-tedrit ja styletit. Täten runko voidaan yhdistää haluttuun sisäkappaleeseen käsiteltävälle potilaalle ja tämä voidaan suorittaa nopeasti ja helposti käyttämällä minimäärää osia. Sisäkappale 118 ja/tai liitin 110 voidaan edullisesti merkitä värillä katedrin koon osoittamiseksi. Instrumentti on tarkoitettu käytettäväksi tehohuoneissa tai leikkaussaleissa, ambulansseissa ja muualla, kun odotetaan määrättyä käsittelyä päivystyssairaalassa. Kuten yllä mainittiin, tällainen määrätty käsittely, esimerkiksi henkitorven avaus, voidaan edullisesti suorittaa instrumentilla oikealla paikallaan.
li i9 82608
Vaikka yllä on kuvattu keksinnön edullisia sovellutusmuotoja, on ymmärrettävää, että voidaan tehdä suuri määrä muunnelmia poikkeamatta keksinnön perustiedoista ja tällaiset muunnelmat voivat käsittää esimerkiksi materiaalin valintaa ja tiettyjen kulmien ja kokojen säätöjä. Tällaiset muunnelmat todella myös luonnollisesti sisältävät rakenneratkaisujen muuntelua yllä mainittujen erilaisten suoritusmuotojen välillä ja tämä koskee erityisesti rungon ulkoista muotoilua ja siiven (siipien) muotoa. Täten on ymmärrettävää, että keksinnön puitteet on määritettävä pelkästään liitteenä olevilla patenttivaatimuksilla.
Claims (16)
1. Instrumentti henkitorven ihon läpi tapahtuvan punktion suorittamiseksi henkilöille mm. henkitorven tukoksen hätäkä-sittelyä varten, jossa instrumentissa on runko (2, 102) läpikulkevalla kanavalla (3, 103), joka aukeaa toisaalta rungon etuosaan (2c, 102c), joka on tarkoitettu sijoitettavaksi vasten potilaan kaulaa, ja toisaalta rungon takaosaan (2b, 102b), tunnettu siitä, että instrumenttiin kuuluu putki (6, 106), joka on järjestetty keskeisesti kanavan sisään ja kiinnitetty siten, että se ulkonee rungon etuosasta ja muodostaa kanavan jatkeen mainitun putken ollessa tarkoitettu vietäväksi potilaan henkitorveen, kanyyli (7, 107), joka on poisvedettävästi järjestetty putkeen (6, 106) ja sovitettu ulkonemaan putken (6, 106) uloimmasta päästä leikkaa-valla kärjellään (7a, 107a) ollessaan täysin sisääntyönnetys-sä asennossa, ja jossa putki (6, 106) on valmistettu pehmeästä, taipuisasta materiaalista ja jossa putken tai kanavan ta-kapää ja/tai kanyylin se pää, joka aukeaa rungon takaosaan (2b, 102b), ovat varustetut standardikokoisin liittimin (10, 110) lääkkeiden injektion mahdollistamiseksi tavanomaisella ruiskulla ja jossa rungon takaosa (2b, 102b) muodostuu putkimaisesta liitinosasta (4), joka on muodostettu yhtenäiseksi rungon kanssa ja jossa on standardimitat tämän yhdis-:* tämiseksi hengitys- tai anestesialaitteeseen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen instrumentti, tunnet- t u siitä, että putken (6) ulkohalkaisija vastaa oleellisesti kanavan (3) poikkileikkausmittaa.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen instrumentti, tunnet-t u siitä, että putken (106) ulkohalkaisija on pienempi kuin kanavan (103) poikkileikkauksen läpimitta, ja että putki (106) on 1iikkumattomasti asennettu sisäkappaleeseen (118), jonka ulkohalkais-ja oleellisesti vastaa kanavan (103) poikkileikkauksen läpimittaa ja joka on takaisinvedettävästi sijoitettu kanavaan (103). i: 2i 82608
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen instrumentti, tunnet-t u siitä, että sisäkappale (118) voidaan kiinnittää liikkumattomaan asentoon kanavan (103) sisälle kiinnikkeellä (119a, 119b, 120).
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen instrumentti, tunnettu siitä, että kanyylillä (7, 107) on ulompi läpimitta, joka vastaa tai on hiukan pienempi kuin putken (6, 106) sisäläpimitta ja käsittää sisemmän kanavan, jolla ainakin sen etupäässä lähellä kohtaa (7a, 107a) on poikkileikkauksen läpimitta noin 1-1,5 mm.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen instrumentti, tunnettu siitä, että putkella (6, 106) on ulkoläpimitta 2,0-4,0 mm, edullisesti 2,5-3,5 mm ja sisäläpimitta 1,5-3,5 mm, edullisesti 2,0-2,5 mm.
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen instrumentti, tunnettu siitä, että putkella (6, 106) on ulkoläpimitta 3,5-5,0 mm, edullisesti 3,9-4,5 mm ja sisäläpimitta 3,0-4,6 mm, edullisesti 3,0-4,0 mm.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen instrumentti, tunnettu siitä, että rungon etupinta (2c, 102c) on vino 15-60°, edullisesti 40-60° suhteessa instrumentin piikittä isakse 1ia kohtisuoraan olevaan tasoon, ja että kanava ja putki (6, 106) kulkevat oleellisesti pitkin instrumentin pit-kittäisakselia.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen instrumentti, tunnettu siitä, että kiinnittime11ä (10, 110) on suippo sisämuoto, joka sopii tavanomaisiin ruiskuihin, joissa on ns. luer-kiinnitin.
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen instrumentti, tunnettu siitä, että liitinosa (4, 104) on mitoitettu ISO-standardin mukaan ja sen ulkoläpimitta rungon taka- 22 8 2 6 0 8 osassa (2d, 102d) on 15 mm ja siinä on hiukan suippo muoto mainitun standardin mukaisesti.
11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen'mukainen instrumentti, tunnettu siitä, että siinä on injektiokanava (lila, llld), joka ulottuu rungon (102) ulkopuolella olevasta ulkoaukosta (111b) putken (106) sisäpuolelle.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen instrumentti, tunnettu siitä, että yhdysputken (llle) läpi kulkeva ulkoaukko (111b) ja ohut muoviputki toimivat yhdessä Luer-lock-liitinosan (Ulf) kanssa ja että injektiokanava (lila, llld) muodostaa terävän kulman instrumentin pitkittäisakselin kanssa mainitun kulman ulottuessa kohti instrumentin etupäätä (102a).
13. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen instrument ti, tunnettu siitä, että runko on ulkopinnassaan varustettu ainakin yhdellä siivekkeellä (5, 105), mainitun siivekkeen ollessa vinokulmassa, joka vastaa rungon etupinnan (2c, 102c) kulmaa suhteessa instrumentin pitkittäisakselia vastaan kohtisuoraan olevaan tasoon.
14. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen instrumentti, tunnettu siitä, että siinä on kiinnityslaite (12), joka käsittää parin levyjä (13), jotka ovat järjestetyt lähelle kappaleen (2) etuosaa (2a), ja jossa mainitut levyt ovat nivelöidysti (14) yhdistetyt runkoon ja toiselta puoleltaan varustetut kerroksella kovaa puristettua muovivaahtoa (15) , jolla on kaksoisliimaava vaikutus.
15. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen instrumentti, tunnettu siitä, että siinä on vahvistava sylinteri (16) sovitettuna putkeen (6) ja sijoitettuna lähelle runkoa (2) mainitun sylinterin puolestaan ollessa varustettu kauluksella (17), joka estää vahvistavaa sylinteriä menemästä henki torveen . Il 23 82608
16. Jonkin patenttivaatimuksista 3-u mukainen instrumentti, tunnettu siitä, että putki (g) lähellä runkoa (102) on varustettu vahvistavalla sylinterillä (112), joka on muodostettu yhtenäiseksi seinäkappaleen (118) kanssa. 24 8 2 6 0 8
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE8302061A SE8302061L (sv) | 1983-04-13 | 1983-04-13 | Instrument for behandling av andningshinder |
SE8302061 | 1983-04-13 | ||
SE8305978 | 1983-10-31 | ||
SE8305978A SE8305978L (sv) | 1983-04-13 | 1983-10-31 | Instrument for behandling av andningshinder |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI841204A0 FI841204A0 (fi) | 1984-03-26 |
FI841204A FI841204A (fi) | 1984-10-13 |
FI82608B true FI82608B (fi) | 1990-12-31 |
FI82608C FI82608C (fi) | 1991-04-10 |
Family
ID=26658450
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI841204A FI82608C (fi) | 1983-04-13 | 1984-03-26 | Instrument foer behandling av tilltaeppning i andningsvaegarna. |
Country Status (8)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4622968A (fi) |
EP (1) | EP0122901B1 (fi) |
CA (1) | CA1230278A (fi) |
DE (1) | DE3472624D1 (fi) |
DK (1) | DK161121C (fi) |
ES (1) | ES531565A0 (fi) |
FI (1) | FI82608C (fi) |
NO (1) | NO165375C (fi) |
Families Citing this family (36)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4978334A (en) * | 1988-09-08 | 1990-12-18 | Toye Frederic J | Apparatus and method for providing passage into body viscus |
US4953547A (en) * | 1989-01-26 | 1990-09-04 | Poole Jr Samuel E | Drug administering endotracheal respiration systems |
US5181508A (en) * | 1989-01-26 | 1993-01-26 | Poole Jr Samuel E | Molded connector |
US5009643A (en) * | 1989-08-09 | 1991-04-23 | Richard Wolf Medical Instruments Corp. | Self-retaining electrically insulative trocar sleeve and trocar |
US5199427A (en) * | 1990-10-19 | 1993-04-06 | Ballard Medical Products | Multi-layered transtracheal caatheter |
US5218957A (en) * | 1990-10-19 | 1993-06-15 | Ballard Medical Products | Multi-layered transtracheal catheter |
US5230332A (en) * | 1990-10-22 | 1993-07-27 | Ballard Medical Products | Methods and apparatus for a micro-tracheal catheter hub assembly |
US5246012A (en) * | 1990-12-21 | 1993-09-21 | Ballard Medical Products | Bronchoalveolar lavage catheter |
US5165420A (en) * | 1990-12-21 | 1992-11-24 | Ballard Medical Products | Bronchoalveolar lavage catheter |
US5158569A (en) * | 1990-12-21 | 1992-10-27 | Ballard Medical Products | Catheter placement locking and sealing device |
US5421327A (en) * | 1992-07-22 | 1995-06-06 | Mary E. Flynn | Bite block having finger-accommodating openings |
US5642730A (en) * | 1994-06-17 | 1997-07-01 | Trudell Medical Limited | Catheter system for delivery of aerosolized medicine for use with pressurized propellant canister |
US6729334B1 (en) | 1994-06-17 | 2004-05-04 | Trudell Medical Limited | Nebulizing catheter system and methods of use and manufacture |
US5823179A (en) | 1996-02-13 | 1998-10-20 | 1263152 Ontario Inc. | Nebulizer apparatus and method |
US6796976B1 (en) * | 1998-03-06 | 2004-09-28 | Scimed Life Systems, Inc. | Establishing access to the body |
US7422584B2 (en) * | 2002-07-05 | 2008-09-09 | Broncus Technologies, Inc. | Extrapleural airway device and method |
US6206852B1 (en) * | 1999-12-15 | 2001-03-27 | Advanced Cardiovascular Systems, Inc. | Balloon catheter having a small profile catheter |
US6706017B1 (en) | 2000-09-18 | 2004-03-16 | Pavel Dulguerov | Percutaneous ostomy device and method for creating a stoma and implanting a canula |
US6904908B2 (en) | 2002-05-21 | 2005-06-14 | Trudell Medical International | Visual indicator for an aerosol medication delivery apparatus and system |
US8308682B2 (en) | 2003-07-18 | 2012-11-13 | Broncus Medical Inc. | Devices for maintaining patency of surgically created channels in tissue |
DE602004031034D1 (de) | 2003-10-31 | 2011-02-24 | Trudell Medical Int | System zur manipulierung eines katheters für die ablage einer substanz in einer körperhöhle |
US8409167B2 (en) | 2004-07-19 | 2013-04-02 | Broncus Medical Inc | Devices for delivering substances through an extra-anatomic opening created in an airway |
KR100781944B1 (ko) | 2006-07-18 | 2007-12-04 | 정효철 | 기도폐쇄에 대한 응급처치킷 |
US8276589B2 (en) * | 2007-12-21 | 2012-10-02 | Massachusetts Eye & Ear Infirmary | Cricothyrotomy device |
US20110257550A1 (en) * | 2010-03-20 | 2011-10-20 | Jay Choi | Method and Apparatus for Continuous Monitoring of Exhaled Carbon Dioxide |
US8709034B2 (en) | 2011-05-13 | 2014-04-29 | Broncus Medical Inc. | Methods and devices for diagnosing, monitoring, or treating medical conditions through an opening through an airway wall |
US9345532B2 (en) | 2011-05-13 | 2016-05-24 | Broncus Medical Inc. | Methods and devices for ablation of tissue |
WO2013078235A1 (en) | 2011-11-23 | 2013-05-30 | Broncus Medical Inc | Methods and devices for diagnosing, monitoring, or treating medical conditions through an opening through an airway wall |
CA2923628C (en) | 2013-09-23 | 2019-12-03 | Event Horizon Limited | Emergency tracheotomy device |
WO2015112719A1 (en) | 2014-01-22 | 2015-07-30 | University Of Maryland, Baltimore | System and method for emergency apneic oxygenation |
WO2017199215A1 (en) | 2016-05-19 | 2017-11-23 | Trudell Medical International | Smart valved holding chamber |
US10786638B2 (en) | 2016-07-08 | 2020-09-29 | Trudell Medical International | Nebulizer apparatus and method |
US10881818B2 (en) | 2016-07-08 | 2021-01-05 | Trudell Medical International | Smart oscillating positive expiratory pressure device |
CA3036631A1 (en) | 2016-12-09 | 2018-06-14 | Trudell Medical International | Smart nebulizer |
EP3735287A4 (en) | 2018-01-04 | 2021-09-15 | Trudell Medical International | INTELLIGENT POSITIVE OSCILLATING EXPIRATORY PRESSURE DEVICE |
AU2020338979A1 (en) | 2019-08-27 | 2022-03-17 | Trudell Medical International Inc. | Smart oscillating positive expiratory pressure device |
Family Cites Families (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
NL108491C (fi) * | 1962-11-12 | |||
US3395711A (en) * | 1965-05-26 | 1968-08-06 | Louis F. Plzak Jr. | Surgical tube |
US3766916A (en) * | 1972-07-07 | 1973-10-23 | Deseret Pharma | Y stylet catheter placement assembly |
US3916903A (en) * | 1973-07-20 | 1975-11-04 | Reta M H Pozzi | Cricothyroid puncture apparatus |
DE7513482U (de) * | 1975-04-26 | 1975-08-14 | Storz K | Trokar mit einem Luftkanal für die Druckmessung |
US4364391A (en) * | 1980-11-14 | 1982-12-21 | Toye Frederic J | Tracheostomy apparatus and method |
-
1984
- 1984-03-23 CA CA000450390A patent/CA1230278A/en not_active Expired
- 1984-03-26 FI FI841204A patent/FI82608C/fi not_active IP Right Cessation
- 1984-03-27 US US06/593,879 patent/US4622968A/en not_active Expired - Fee Related
- 1984-04-11 DE DE8484850117T patent/DE3472624D1/de not_active Expired
- 1984-04-11 EP EP84850117A patent/EP0122901B1/en not_active Expired
- 1984-04-12 ES ES531565A patent/ES531565A0/es active Granted
- 1984-04-12 NO NO841467A patent/NO165375C/no unknown
- 1984-04-13 DK DK191784A patent/DK161121C/da not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
US4622968A (en) | 1986-11-18 |
FI82608C (fi) | 1991-04-10 |
ES8502862A1 (es) | 1985-02-01 |
DE3472624D1 (en) | 1988-08-18 |
ES531565A0 (es) | 1985-02-01 |
FI841204A0 (fi) | 1984-03-26 |
EP0122901A2 (en) | 1984-10-24 |
NO165375B (no) | 1990-10-29 |
NO841467L (no) | 1984-10-15 |
EP0122901A3 (en) | 1985-11-27 |
DK191784A (da) | 1984-11-30 |
EP0122901B1 (en) | 1988-07-13 |
DK161121B (da) | 1991-06-03 |
DK191784D0 (da) | 1984-04-13 |
CA1230278A (en) | 1987-12-15 |
DK161121C (da) | 1991-12-30 |
NO165375C (no) | 1991-02-06 |
FI841204A (fi) | 1984-10-13 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI82608B (fi) | Instrument foer behandling av tilltaeppning i andningsvaegarna. | |
JP7266625B2 (ja) | 換気マスク | |
JP2934880B2 (ja) | 経気管カテーテル装置 | |
US10406308B2 (en) | Jet ventilation catheter, in particular for ventilating a patient | |
US6913017B2 (en) | Apparatus for delivering inhalant and monitoring exhaled fluid, method of making same, and method of delivering inhalant and monitoring exhaled fluid | |
AU605977B2 (en) | Method and apparatus for inhalation of treating gas and sampling of exhaled gas for quantitative analysis | |
KR102620443B1 (ko) | 가스 샘플링 인터페이스 및 가스 샘플링 팁 | |
JPH0798063B2 (ja) | 片肺麻酔を使用する外科手術用cpap装置 | |
CN108378907B (zh) | 一种环甲膜快速穿刺通气套件 | |
AU613768B2 (en) | Percutaneous tracheostomy tube | |
US20220241560A1 (en) | Catheters and interlocking restraint systems therefor | |
WO2006125610A1 (en) | Sedation pacifier | |
US20170043112A1 (en) | Apparatus and method for delivering a gas mixture to a child | |
Fisher | A “last ditch” airway | |
KR20240049827A (ko) | 환자 인터페이스 가스 샘플링 및 환자 인터페이스용 부대용품 | |
CN210644789U (zh) | 有压力膜的微粒湿化供氧气管切开管 | |
GB2137506A (en) | Catheter for administering oxygen | |
JPH0373311B2 (fi) | ||
Subhash | Equipments for Paediatric Anaesthesia | |
EP0266529A2 (en) | Adaptor for oxygen masks for patients | |
TWI747981B (zh) | 呼吸氣體輸送及取樣系統 | |
JPH119615A (ja) | 動物の酸素吸入または吸入麻酔方法および動物用複管型 気管内チューブ | |
Diba | Transtracheal jet ventilation | |
Forster et al. | 10 Respiratory nursing skills | |
Gwinnutt et al. | Management of the airway with cervical spine control |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: ECONOMEDICA SWEDEN AB |