FI82588B - Vaetskeformig herbicidkomposition. - Google Patents

Vaetskeformig herbicidkomposition. Download PDF

Info

Publication number
FI82588B
FI82588B FI882317A FI882317A FI82588B FI 82588 B FI82588 B FI 82588B FI 882317 A FI882317 A FI 882317A FI 882317 A FI882317 A FI 882317A FI 82588 B FI82588 B FI 82588B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
preparation
phenmedipham
emulsifiers
stabilizer
weight
Prior art date
Application number
FI882317A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI882317A (fi
FI82588C (fi
FI882317A0 (fi
Inventor
Pontus Arvid Will Harju-Jeanty
Markku Juhani Huhtala
Original Assignee
Kemira Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kemira Oy filed Critical Kemira Oy
Priority to FI882317A priority Critical patent/FI82588C/fi
Publication of FI882317A0 publication Critical patent/FI882317A0/fi
Publication of FI882317A publication Critical patent/FI882317A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI82588B publication Critical patent/FI82588B/fi
Publication of FI82588C publication Critical patent/FI82588C/fi

Links

Landscapes

  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)

Description

1 82588
Nestemäinen herbisidiseos Tämä keksintö kohdistuu nestemäiseen herbisidiseokseen, joka rikkakasveja hävittävänä tehoaineena sisältää sinänsä tunnettua karbamoyylioksifenyyylikarbamaattia, stabilisaattoria sekä ainakin yhtä emulgaattoria ja orgaanista liuotinta. Tämä keksintö kohdistuu erityisesti mainitun liuottimen valintaan .
Torjunta-ainevalmistemuodot voidaan karkeasti jakaa kahteen pääryhmään, kiinteisiin ja nestemäisiin formulaattimuotoihin. Valintaan vaikuttaa ensi kädessä tehoaineen liukoisuusominai-suudet ja toisaalta valmisteen biologinen teho. Tietyt tehoaineet ovat niin huonosti liukenevia, että niistä ei saada käytäntöä ajatellen riittävän väkeviä aitoja nestemäisiä for-mulaatteja.
Ainoat mahdollisuudet ovat silloin kiinteät tuotteet tai nestemäinen suspensiokonsentraatti, jossa tehoaine on edelleen kiinteinä hiukkasina lietettynä veteen tai toiseen kantones-teeseen.
Nämä valmistemuodot ovat sinänsä edullisia, koska tällöin yleensä vältytään myrkyllisiltä ja tulenaroilta orgaanisilta liuottimilta. Mutta usein niitten biologinen teho on riittämätön, koska varsinkin lehtivaikutteisten rikkakasvihävittei-den kohdalla riittävän biologisen tehon aikaansaamiseksi vaaditaan läpitunkeutuvutta kasviin. Myös hydrolyyttinen hajoaminen on usein haittana. Molekyylinä oleva tehoaine pystyy aidossa nesteessä tunkeutumaan vaha- ja kutikulakerrosten läpi paljon tehokkaammin kuin kiinteä hiukkanen. Käyttäjä- ja ympäristöystävällisin vaihtoehto olisi aito vesiliuos, mutta tehoaineen huono liukoisuus tai hajoaminen vedessä on usein esteenä tämän valmistemuodon käytölle. Tällöin on etsittävä parhaat mahdolliset orgaaniset liuottimet.
2 82588 Lähes poikkeuksetta käytetään vettä kantonesteenä ruiskutettaessa valmistetta kasvustoon. Tämän takia on orgaaninen liuos saatava sekoittumaan veteen emulsioksi, mikä tapahtuu pinta-aktiivisten aineitten, so. emulgaattorien avulla. Sekä liuottimilla että emulgaattoreilla on hyvin ratkaiseva merkitys valmisteen biologista tehoa sekä selektiivisyyttä ajatellen. Orgaaniset liuottimet liuottavat lehtiä suojaavaa vahaa ja pinta-aktiiviset aineet parantavat ruiskutuspisaroiden kiinnittymistä lehtien pintaan, niitten läpitunkeutumista kasviin sekä liikkuvuutta kasvin sisällä. Liuotin-emulgaatto-risysteemillä on myös aivan ratkaiseva vaikutus tehoaineen selektiiviseen biologiseen tehoon vaikuttamalla jakautumis-kertoimeen. Valmisteen koostumusta muutettaessa on siis varmistettava sekä teho rikkakasveihin että fytotoksisuus hyöty-kasveihin.
On tunnettua, että karbamoyylioksifenyylikarbamaateilla, joilla on yleinen kaava
_ R
R-O-CO-NH 0 - CO -
' V
jossa on alkyyli, sykloalkyyli tai mahdollisesti halogeenilla, alkyylillä ja/tai trifluorimetyylillä substituoitu aryyli, R^ on vety tai alkyyli tai R^ ja R^ merkitsevät yhdessä N-atomin kanssa heterosyklistä rengasta, joka lisäksi voi sisältää N- ja/tai O-atomeja, ja R on mahdollisesti päätea- 3 semassaan halogeenilla substituoitu alkyyli, alkenyyli tai alkinyyli, on hyviä herbisidisiä ominaisuuksia (BE-patentti 679 283). Edullisemmiksi ovat osoittautuneet ne tehoaineet, joissa esitetyssä yleisessä kaavassa R^ = H, esim. metyy-li-3-m-tolyylikarbamoyylioksifenyylikarbamaatti (= fenmedi-faami) ja etyyli-3-fenyylikarbamoyylioksifenyylikarbamaatti (= desmedifaami). Näitä kahta tehoainetta käytetään edullises- 3 82588 ti myös yhdessä tai muitten rikkakasvihävitteiden, kuten esim. 2-etoksi-2,3-dihydro-3,3-dimetyylibentsofuraani-5-yylimetaanisulfonaatin (- etofumesaatti) kanssa laajentamaan valmisteen tehoaluetta rikkakasveja vastaan. On myös todettu, että käyttämällä ylisuuria (noin 20 %) emulgaatto-rimääriä emulsiokonsentraattivalmisteissa, saadaan biologista tehoa vahvistetuksi (FI-patentti 44178). Jotta valmiste olisi käyttökelpoinen ja taloudellinen, tulisi sen sisältää riittävä määrä tehoainetta, oltava varastointikelpoinen sekä sekoittuva ruiskutuskelpoiseksi laimennokseksi veteen. Tähän asti mainittujen liuottimien, dimetyyliformamidi, dimetyyliasetamidi, dimetyylisulfoksidi, N-metyylipyrrolido-ni, ksyleeni, tolueeni, iso-foroni, tetraliini, syklohek-sanoni ja sykloheksanoli (US-patentti 4 452 630 ja FI-kuulu-tusjulkaisu 66518), hankaluutena on ollut joko tehoaineen alhainen liukenevuus ja huono varastointikelpoisuus alhaisemmissa lämpötiloissa, myrkyllisyys ja ennen kaikkea liuottimen polaarisuudesta johtuva vesiliukoisuus, jolloin liuennut tehoaine kiteytyy kun emulsiokonsentraatti laimennetaan veteen emulsioksi. Nykyisissä kauppavalmisteissa on käytössä isoforoni ja sen seokset, jolloin kuitenkin isoforonia aina on selvästi muita liuottimia enemmän. Isoforonilla saavutetaan mainituista liuottimista paras kiteytymätön stabiilisuus vesilaimennoksissa. Kuitenkin alkaa silmin nähtävissä oleva kiteytyminen jo noin 3 tunnin kuluttua veteen laimentamisen jälkeen.
Lääkintäviranomaiset ovat kiinnittäneet huomionsa isoforonin myrkyllisyyteen (mutageenisuus ja karsinogeenisuus). Näistä seikoista Johtuen on etsitty isoforonille vaihtoehtoisia liuottimia.
Nyt on yllättäen havaittu, että vähentämällä syklisten ketonien ja alkoholien vesiliukoisuutta metyloinnin avulla tai käyttämällä syklopentanoleja tai syklopentanoneja liuottimina aikaansaadaan vaarattomampia, kemiallisesti ja fysikaalisesti hyvin toimivia sekä muutamassa tapauksessa jopa biologisesti 4 82588 paremmin tehoavia herbisidiseoksia, jotka tehoaineenaan sisältävät metyyli-3N-tolyylikarbamoyylioksifenyylikarbamaattia tai etyyli-3-fenyylikarbamoyylioksifenyylikarbamaattia tai näiden seosta ja jotka sisältävät ainakin yhtä orgaanista liuotinta ja ainakin yhtä emulgaattoria sekä sopivaa stabilisaattoria .
Keksinnön pääasialliset tunnusmerkit ilmenevät oheisesta patenttivaatimuksesta 1.
Näitä liuottimia käytetään seoksina toistensa kanssa ja mahdollisten muitten orgaanisten liuottimien, kuten esim. kloorattujen ja aromaattisten hiilivetyjen, ketonien, syklisten eettereiden, alifaattisten ja aromaattisten orgaanisten happojen estereiden sekä sulfoksidien tai näitten seoksien kanssa niin, että keksinnön mukaisia liuottimia näissä seoksissa on noin 30-70 paino-% valmisteessa. Valmisteissa voi tietenkin olla mainittujen tehoaineitten lisäksi muita tehoaineita laajentamaan tuotteen vaikutusaluetta.
Emulgaattoreina käytetään tunnettuja pinta-aktiivisia aineita kuten alkyylisulfaatteja, alkyylieetterisulfaatteja, alkylo-liamideja, sulfonaatteja, sulfonihappoja, alkenoksiloituja fenoleja ja -risiiniöljyä, polyglykolieettereitä sekä rasva-alkoholialkeenioksidikondensaatteja.
Stabilisaattoreina voidaan käyttää sekä epäorgaanisia, edullisesti esim. rikkihappoa, että orgaanisia happoja, kuten esim. sitruunahappoa, happamia estereitä, kuten esim. alkyy-lifenolipolyalkoksiloitua fosforihappoesteriä sekä happamia suoloja kuten esim. ferrikloridia.
Liuotin on edullisesti metyylisykloheksanoni, trimetyylisyk-loheksanoni ja/tai trimetyylisyklopentanoli. Liuotin on erityisen edullisesti N-metyylipyrrolidonin ja trimetyylisyklo- li 5 82588 heksanonin seos ja tätä seosta on edullisesti noin 60-64 paino-% herbisidiseoksesta, jolloin N-metyylipyrrolidonin ja trimetyylisykloheksanonin painosuhde on edullisesti noin 1:5-7.
Keksintöä selostetaan alla lähemmin esimerkkien avulla.
Valmistettiin rinnakkaisia nestemäisiä formulaatteja, joissa tehoaineina on käytetty fenmedifaarnia (metyyli-3-m-tolyyli-karbamoyylioksifenyylikarbamaattia) yksinään tai yhdessä desmedifaamin (etyyli-3-fenyylikarbamoyylioksifenyylikarba-maatin) tai etofumesaatin (2-etoksi-2,3-dihydro-3,3-dimetyy-li-bentsofuraani-5-yylimetaanisulfonaatin) kanssa. Liuottimien käyttökelpoisuus tarkistettiin ensin niiden kyvyllä liuottaa tehoaineet riittävässä määrin. Tämän jälkeen formuloitiin tuote lisäämällä emulgaattorit (dodekyylibentseeni-sulfonaatti, alkenoksiloituja fenoleja ja rasva-alkoholial-keenioksidikond.) sekä stabilisaattoria (p-tolueenisulfoni-happo) ja valmisteen fysikaaliset ominaisuudet stabiilisuu-den, emulgoitumisen, kiteytymisen vesilaimennoksessa sekä pakkaskestävyyden suhteen tarkistettiin. Valmisteet varastoitiin yleensä +40, +20, -20 ja -40°C:n lämpötilassa lasi-pulloissa ja fysikaalisten tarkistusten lisäksi analysoitiin tehoaineet uudestaan nestekromatografisesti 2 kk:n varastoinnin jälkeen +40°C:ssa.
Emulgoituminen tarkistettiin CIPAC MT 36 1.1 menetelmän mu kaisesti, jolloin kiinnitettiin huomiota 5 til.-% emulsiossa tapahtuvaan spontaaniseen emulgoitumiseen sekä varastoitaessa pohjalle ja/tai pintaan tapahtuvaan kerrostumiseen. Kiteytymistä seurattiin 2 til.-% emulsioissa (342 ppm kova vesi, +20°C) sekoittamalla mittalasit 30 kertaa kokeen alkamishetkellä ja seuraamalla kiteitten syntymistä visuaalisesti sekä mikroskoopin alla. Mitä laimeampi liuos, sitä herkemmin tapahtuu kiteytyminen ja karbamoyylioksifenyyli-karbamaattivalmisteiden yleisin käyttölaimennos juurikkailla on 2 til.-%.
6 82588
Biologinen teho testattiin ruukkukokein kasvihuoneessa niin, että 2-4 lehtiasteella olevat koekasvit ruiskutettiin vesi-laimennoksilla, joitten tehoainepitoisuudet vaihtelivat 320-1280 g aktiiviainetta (a.i.) per ha, riippuen olosuhteista ja vesimäärä oli 200 1/ha. Käyttösuositukset peltoruiskutuk-sissa vaihtelevat 480-960 g a.i./ha. Tarkastukset tehtiin noin 6 ja 12 päivän kuluttua ruiskutuksesta, jolloin kasvien vioitukset arvioitiin asteikolla 0-10; 0 * ei yhtään vioitusta, 10 = täysin kuollut. Toistoja oli 4 kpl ja taimia 5 kpl per purkki. Koekasveina on käytetty sinappia (Sinapis arvensis), pihatähtimöä (Stellaria media), ketunhäntää (Amaranthus retroflexus), peltohatikkaa (Spergula arvensis) ja saunakukkaa (Tripleurospermum inodorum) rikkoina sekä hyötykasvina sokerijuurikasta (Beta vulgaris).
Esimerkki 1 Valmiste 1 (vertailu) 16.0 paino-% fenmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 63.85 " isoforoni
Valmiste 2 8,0 paino-% fenmedifaami 23.0 " emulgaattoreja 0,15 ” stabilisaattori 68.85 " metyylisykloheksanoni
Valmiste 3 16.0 paino-% fenmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 10.0 " N-metyylipyrrolidoni 53.85 " trimetyylisykloheksanoni
Valmiste 4 16.0 paino-% fenmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 10.0 " dimetyyliformamidi 53.85 " trimetyylisykloheksanoni 7 82588
Valmiste 5 16.0 paino-% fenmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 15.0 " N-metyylipyrrolidoni 53.85 " trimetyylisykloheksanoni
Valmiste 6 16.0 paino-% fenmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 20.0 " N-metyylipyrrolidoni 43.85 " trimetyylisykloheksanoni
Valmiste 1 vastaa nykyisin käytössä olevia valmisteita, joissa myrkyllinen isoforoni toimii liuottimena. Metyyli-sykloheksanoni yksinään pystyy liuottamaan vain noin 8 % fenmedifaarnia (Valmiste 2) niin, että saavutetaan myös kylmävarastointia sietävä tuote. Trimetyylisykloheksanoni on metyylisykloheksanonia huonompi liuotin. Lisäämällä enemmän polaarisia mutta vesiliukoisempia liuottimia formu-laattiin parannetaan liuottamisominaisuuksia, mutta heikennetään sekoitettavuutta veteen, koska karbamoyylioksifenyy-likarbamaatit kiteytyvät tällöin nopeammin emulsioistaan. Tehoainepitoisuus tuotteessa tulisi edullisesti olla yli 10 %, jottei tuotemäärä per ha olisi liian suuri. Valmisteessa 6 ovat tehoaineen liukenevuus sekä varastointiominai-suudet erinomaiset, mutta vesilaimennoksessa lähti tuote kiteytymään jo 1 tunnin kuluttua laimentamisesta, mikä seikka ei ole hyväksyttävissä käytännössä tapahtuvaa ruiskutuksen onnistumista ajatellen. N-metyylipyrrolidonin osuus trimetyylisykloheksanonista on siis tässä tapauksessa liian suuri. Emulgoitumis- ja varastointiominaisuuksiltaan olivat kaikki koejäsenet erinomaiset.
8 82588
Biologinen teho
Valmiste Käyttömäärä Vioitus sinappiin (0-10) _g a.i./ha_6 pv_10 pv 1 640 3 2 2 640 4 4 3 640 3 2 1 1280 5 4 2 1280 6 6 3 1280 5 3
Kontrolli - 00
Tuloksista selviää, että normaaliannoksella 640 g a.i./ha saavutetaan uusilla liuottimilla (N-metyylipyrrolidoni + trimetyylisykloheksanoni) vähintään yhtä hyvä tai jopa parempi teho (metyylisykloheksanoni) sinappiin kuin isofo-ronivalmisteella 1. Sama trendi on yliannostusmäärällä 1280 g a.i./ha, vaikkakin valmisteella 3 on 10 päivän kuluttua referenssivalmistetta hieman heikompi teho.
Esimerkki 2 Valmiste 1 (vertailu) 16.0 paino-% fenmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 63.85 " isoforoni
Valmiste 3 16.0 paino-% fenmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 10.0 " N-metyylisykloheksanoni 53.85 " trimetyylisykloheksanoni
Valmiste 7 16.0 paino-% fenmedifaami 24.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 10.0 " N-metyylipyrrolidoni 49.85 " trimetyylisykloheksanoni 9 82588
Valmiste 8 16.0 paino-% fenmedifaami 18.0 n emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 8,0 " N-metyylipyrrolidoni 57,85 " trimetyylisykloheksanoni
Valmiste 9 (vertailu) 13.0 paino-% fenmedifaami 3.5 ” desmedifaarni 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 63.35 " isoforoni
Valmiste 10 13.0 paino-% fenmedifaami 3.5 " desmedifaarni 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 10.0 " N-metyylipyrrolidoni 53.35 " trimetyylisykloheksanoni Näytteet säilytettiin 2 kk +40°C:ssa. Tehoaineet analysoitiin sekä ennen että varastoinnin jälkeen nestekromatogra-fisesti.
Pitoisuus (paino-%)
Fenmedifaami Desmedifaami
Valmiste_Heti_2 kk_Heti_2 kk 1 16,4 16,4 3 16,3 16,4 7 16,4 16,4 8 16,7 16,6 9 13,0 13,0 3,3 3,3 10 13,0 13,1 3,3 3,4
Taulukosta ilmenee, että uudet formulaatit eivät vaikuta haittaavasti tehoaineiden säilyvyyteen.
Lämpövarastointi ei myöskään vaikuta negatiivisesti tuotteiden fysikaalisiin ominaisuuksiin. Kaikki tuotteet kestävät myös -40eC varastoinnin kiteytymättä. Fysikaalisilta ominaisuuksiltaan olivat fenmedifaamivalmisteet liuottimista ja emulgaattorimääristä riippuen samanarvoiset. Fenmedifaami ίο 82588 + desmedifaamiseosvalmiste uusilla liuottimilla (valmiste 10) oli tasaveroinen fysikaalisilta ominaisuuksiltaan isofo-ronivalmisteeseen (valmiste 9) verrattuna.
Biologinen teho
Valmiste Käyttömäärä Vioitus (0-10) _g a.i./ha_Sinappi_Pihatähtimö 1 640 4 2 3 640 4 2 7 640 4 2 8 640 41 9 640 7 2 10 640 8 5 1 320 3 1 3 320 2 1 7 320 5 2 8 320 2 0,5 9 320 4 1 10 320 7 1
Kontrolli - 00
Kokeitten tarkastus suoritettiin 11 päivää ruiskuttamisen jälkeen. Tuloksista ilmenee, että kuten esimerkissä 1 ovat isoforonivapaat valmisteet 3, 7, 8 samanveroiset isoforoni-pitoisen valmisteen 10 kanssa normaaliväkevyydellä 640 g a.i./ha, poikkeuksena valmiste 8 pihatähtimöllä. Tässä tapauksessa saattaa alhaisempi emulgaattoripitoisuus vaikuttaa tulokseen. Sama suuntaus on alhaisilla 320 g a.i./ha määrillä, joilla arveltiin herkemmin näkyvän eroja tehoissa. Valmiste 8 on referenssiä 1 heikompi, mutta valmiste 7, jossa emulgaattoreja on enemmän, on selvästi referenssiä tehokkaampi. Valmisteilla 9 ja 10, joissa on sekä fenmedi-faarnia että desmedifaarnia suhteessa joka aikaisemmin on todettu tehokkaaksi, on näkyvissä selvä etu uudella liuotin-kokoonpanolla (valmiste 10) vanhaan (valmiste 9) verrattuna. Tässä vaikutetaan todennäköisesti edullisesti tehoaineseok-sen jakautumiskertoimeen liuottimissa niin, että saavutetaan selvästi parantunut teho rikkoihin, varsinkin sinappiin.
11 82588
Esimerkki 3 Valmiste 1 (vertailu) 16.0 paino-% fenmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 63.85 " isoforoni
Valmiste 3 16.0 paino-% fenmedifaami 24.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 10.0 ” N-metyylipyrrolidoni 49.85 " trimetyylisykloheksanoni
Valmiste 11 8,0 paino-% fenmedifaami 10.0 " etofumesaatti 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 10,05 " N-metyylipyrrolidoni 51.85 " trimetyylisykloheksanoni
Valmiste 9 (vertailu) 13.0 paino-% fenmedifaami 3.5 " desmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 63,36 " isoforoni
Valmiste 10 13.0 paino-% fenmedifaami 3.5 " desmedifaami 20 0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 10.0 " N-metyylipyrrolidoni 53,35 " trimetyylisykloheksanoni
Fenmedifaami + etofumesaattivalmisteen 11 fysikaaliset ominaisuudet olivat kaikilta osin hyvät ja muut valmisteet uusilla liuottimilla (valmisteet 3 ja 10) olivat samanarvoiset vastaaviin isoforonivalmisteisiin 1 ja 9 verrattuina.
i2 82588
Biologinen teho
Valmiste Käyttömäärä Vioitus (0-10) _Sinappi Pihatähtimö 1 640 4 3 3 640 5 2 11 640 5 7 9 640 4 2 10 640 6 2 1 1280 9 6 3 1280 8 6 11 1280 9 7 9 1280 10 7 10 1280 10 7
Kontrolli - 00
Kokeitten tarkastus suoritettiin 12 päivää ruiskutuksesta. Tuloksista käy ilmi että etofumesaatti terästää fenmedifaa-min tehoa näitä kahta rikkakasvia vastaan, edelleen voidaan todeta, että myös ylisuurilla 1280 g a.i./ha annoksilla ovat valmisteet uusilla liuottimilla samanarvoiset isoforonire-ferenssivalmisteisiin 1 ja 9 verrattuna.
Esimerkki 4 Valmiste 1 (vertailu) 16.0 paino-% fenmedifaami 20.0 " emulgaattorej a 0,15 " stabilisaattori 63.85 " isoforoni
Valmiste 7 16.0 paino-% fenmedifaami 24.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 10.0 " N-metyylipyrrolidoni 49.85 " trimetyylisykloheksanoni
Valmiste 12 6,0 paino-% fenmedifaami 10.0 " etofumesaatti 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 10.0 " N-metyylipyrrolidoni 53.85 " trimetyylisykloheksanoni
Valmiste 13 i3 82 588 8.0 paino-% fenmedifaami 8.0 " etofumesaatti 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 10.0 " N-metyylipyrrolidoni 53,85 " trimetyylisykloheksanoni
Valmiste 10 13.0 paino-% fenmedifaami 3,5 " desmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 10.0 " N-metyylipyrrolidoni 53,35 " trimetyylisykloheksanoni
Fenmedifaami + etofumesaattiseosvalmisteet uusilla liuottimilla (valmisteet 12 ja 13) olivat kaikilta fysikaalisilta ominaisuuksiltaan tasaveroiset fenmedifaamin isoforonival-misteeseen verrattuna.
Biologinen teho
Valmiste_Vioitus (0-10)
Piha- tähti- Ketun- Pelto- Sinappi Sauna- Sokeri-_mö_häntä hatikka_kukka juurikas 1 6 1 6 9 4 1 7 6 3 9 9 4 1 12 9 4 7 9 5 1 13 9 3 7 9 3 1 10 7 8 9 9 4 1
Kontrolli 000000
Tehoainemäärät olivat 640 g a.i./ha. Kokeet tarkastettiin 10 päivän kuluttua ruiskutuksesta.
Tuloksista selviää, että valmiste 7 on uusilla liuottimilla selvästi tehokkaampi ketunhäntää ja peltohatikkaa vastaan kuin referenssivalmiste 1 isoforonilla. Muilta osin se on tasaveroinen referenssin kanssa. Etofumesaatilla kuten myös desmedifaamilla parannetaan fenmedifaamin tehoa pihatähti-möön, ketunhäntään sekä peltohatikkaan.
14 82588
Vioitukset sokerijuurikkaalla osoittavat toisaalta, että uudet liuottimet eivät lisää fytotoksisuutta hyötykasvia kohtaan.
Esimerkki 5 Valmiste 14 16.0 paino-% fenmedifaarni 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 7,7 " N-metyylipyrrolidoni 56,15 " syklopentanoni
Valmiste 15 16.0 paino-% fenmedifaarni 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 20.0 " N-metyylipyrrolidoni 43.85 " syklopentanoli
Valmiste 16 16.0 paino-% fenmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 20.0 " N-metyylipyrrolidoni 43.85 " metyylisykloheksanoli
Valmiste 17 16.0 paino-% fenmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 14.0 " N-metyylipyrrolidoni 49.85 " 2,6-dimetyylisykloheksanoni
Valmiste 18 16.0 paino-% fenmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 24.0 " N-metyylipyrrolidoni 39.85 " 2,6-dimetyylisykloheksanoli li 15 82588
Valmiste 19 16.0 paino-% fenmedifaami 20.0 " emulgaattoreja 0,15 " stabilisaattori 14.0 " N-metyylipyrrolidoni 49,85 " trimetyylisyklopentanoli Tämän sarjan tarkoituksena oli tarkistaa muita syklisiä ketoneja ja alkoholeja niitten kyvyltä toimia karbamoyy-lioksifenyylikarbamaattien liuottimina. Kaikki esimerkkitapaukset olivat tyydyttäviä fysikaalisilta ominaisuuksiltaan.

Claims (5)

1. Nestemäinen herbisidiseos, joka sisältää metyyli-3-m-tolyylikarbamoyylioksifenyylikarbamaattia ja/tai etyyli-3-fenyylikarbamoyylioksifenyylikarbamaattia sekä ainakin yhtä emulgaattoria ja orgaanista liuotinta sekä stabilisaattoria, tunnettu siitä, että liuotin on seos ainakin kahdesta seu-raavasta: metyloitu syklinen heksanoni, metyloitu syklinen alkoholi, syklopentanoli ja syklopentanoni metyloituine johdannaisineen ja mahdollisesti N-heterosyklinen syklopentanoni metyloituine johdannaisineen, lukuunottamatta syklo-pentanolin ja syklopentanonin seosta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen herbisidiseos, tunnettu siitä, että liuotinseosta on noin 30-70 paino-% seoksesta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen herbisidiseos, tunnettu siitä, että liuotin on metyylisykloheksanoni, trimetyylisykloheksanoni ja/tai trimetyylisyklopentanoli.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen herbisidiseos, tunnettu siitä, että liuotin on N-metyylipyrroli-donin ja trimetyylisykloheksanonin seos.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen herbisidiseos, tunnettu siitä, että liuotinseosta on noin 60-64 paino-% ja N-metyy-lipyrrolidonin painosuhde trimetyylisykloheksanoniin on noin 1:5-7.
FI882317A 1988-05-17 1988-05-17 Vaetskeformig herbicidkomposition. FI82588C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI882317A FI82588C (fi) 1988-05-17 1988-05-17 Vaetskeformig herbicidkomposition.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI882317A FI82588C (fi) 1988-05-17 1988-05-17 Vaetskeformig herbicidkomposition.
FI882317 1988-05-17

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI882317A0 FI882317A0 (fi) 1988-05-17
FI882317A FI882317A (fi) 1989-11-18
FI82588B true FI82588B (fi) 1990-12-31
FI82588C FI82588C (fi) 1991-04-10

Family

ID=8526469

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI882317A FI82588C (fi) 1988-05-17 1988-05-17 Vaetskeformig herbicidkomposition.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI82588C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI882317A (fi) 1989-11-18
FI82588C (fi) 1991-04-10
FI882317A0 (fi) 1988-05-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE60019753T2 (de) Herbizides emulsionskonzentrat
US4452630A (en) Stable, heat-resistant solutions of pesticidal carbamates
MXPA97003588A (en) Emulsifiable composition for insec control
US5385948A (en) Alkoxyalkyl lactams as solvents for macro and microemulsions
US6187715B1 (en) Water-based microemulsions of a lower alkyl ester of quinoxalinyl herbicide
FI82588B (fi) Vaetskeformig herbicidkomposition.
US6541516B1 (en) Water miscible emulsions of pyrethroid insecticides or triazole fungicides
US4438137A (en) Pesticidal compositions employing amitraz with stabilizer
US5180416A (en) Herbicidal composition comprising a liquid thiocarbamate herbicide, a solid herbicide, surfactant, and dry process silicic acid
WO1999039581A1 (en) Methomyl solvent systems
JPH0570307A (ja) 除草方法及びそれに使用する除草剤組成物
PL135928B1 (en) Herbicide
EP0603303A1 (en) Antimicrobial compositions containing propylene carbonate and/or ethylene carbonate as the carrier solvent
US4710512A (en) Pesticidal compositions employing stabilized amitraz
US2703751A (en) Herbicidal compositions
CS253735B2 (en) Herbicide mixture
US2719783A (en) Low volatile compositions for controlling vegetation growth
GB2243551A (en) Herbicidal solution
CA1098726A (en) Selective herbicidal agents
FI66518B (fi) Saosom utrotningsmedel foer ograes anvaendbara stabiliserade flytande karbamoyloxifenylkarbamatpreparat
US4025634A (en) N-(arylsulfonyl)-alpha-nitro-delta 2,alpha -piperidineacetamides
CA2015850A1 (en) Herbicide solution
US2676880A (en) Herbicidal compositions
FI92789B (fi) Stabiloitu nestemäinen herbisidinen koostumus, joka käsittää metyyli-(3-(3-tolyyli-karbamoyylioksi)fenyyli)karbamaattia (fenmedifamia) tai etyyli-(3-fenyyli-karbamoyylioksifenyyli)karbamaattia (desmedifamia), menetelmä sen valmistamiseksi sekä tämän koostumuksen käyttö
HU228740B1 (hu) Javított tárolási stabilitású inszekticid készítmény

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KEMIRA OY