FI82315B - Foerfarande foer nybelaeggning av skarvstaelle vid en optisk fiber. - Google Patents

Foerfarande foer nybelaeggning av skarvstaelle vid en optisk fiber. Download PDF

Info

Publication number
FI82315B
FI82315B FI890986A FI890986A FI82315B FI 82315 B FI82315 B FI 82315B FI 890986 A FI890986 A FI 890986A FI 890986 A FI890986 A FI 890986A FI 82315 B FI82315 B FI 82315B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
fiber
ultraviolet
optical fiber
crucible
fibers
Prior art date
Application number
FI890986A
Other languages
English (en)
Other versions
FI890986A0 (fi
FI82315C (fi
FI890986A (fi
Inventor
Tauno Piirtala
Original Assignee
Nokia Oy Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Oy Ab filed Critical Nokia Oy Ab
Priority to FI890986A priority Critical patent/FI82315C/fi
Publication of FI890986A0 publication Critical patent/FI890986A0/fi
Publication of FI890986A publication Critical patent/FI890986A/fi
Publication of FI82315B publication Critical patent/FI82315B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI82315C publication Critical patent/FI82315C/fi

Links

Description

l 82315
Menetelmä optisen kuidun jatkoskohdan uudelleenpäällystä-miseksi
Keksinnön kohteena on menetelmä optisen kuidun jat-5 koskohdan uudelleen päällystämiseksi, joka menetelmä käsittää kuidun jatkoskohdan vetämisen ultraviolettisäteilyllä kovetettavaa juoksevaa päällystysainetta sisältävän tilan läpi ja sitten sieltä pois läpivientireiän kautta, jonka läpimitat ovat oleellisesti samat tai hieman suurem-10 mat kuin päällystetyn kuidun läpimitta, sekä läpivientireiän kautta ulosvedetyn kuidun pintaan jääneen päällys-tysaineen kovettamisen ultraviolettisäteilyllä.
Optisen kuidun uudelleenpäällystämistä tarvitaan silloin, kun kuidun kokonaispituutta kasvatetaan liittä-15 mällä yhteen lyhyempiä kuituosuuksia. Kokonaispituutta saatetaan kasvattaa tällä tavoin esim. merikaapeleissa, joissa halutaan minimoida kentällä suoritettavien kaapeli-jatkosten lukumäärä. Jatkamista varten kuidusta joudutaan poistamaan päällystettä jatkoskohdan molemmin puolin ja 20 näin syntynyt paljas alue on jatkamisen jälkeen suojattava uudella päällysteellä. Näin muodostetun pitkän kuidun kaapeloinnin kannalta on tärkeää, että päällystetyn jatkos-kohdan paksuus on mahdollisimman lähellä alkuperäisen päällystetyn kuidun paksuutta.
25 Uudelleenpäällystyksessä käytetään yleisesti pääl lysteenä ultraviolettivalolla kovetettavaa epoksiakrylaat-tia ja päällystäminen suoritetaan joko muottiin valamalla tai vetämällä kuitu tällaista epoksiakrylaattia sisältävän upokkaan läpi.
30 Muottimenetelmässä päällystettävä alue sijoitetaan ultraviolettisäteilyä läpäisevän, yleensä kahdesta osasta muodostetun muotin sisään.
Muotti täytetään epoksiakrylaatilla, joka kovetetaan ultraviolettisäteilyllä muotin läpi.
35 Vaikeutena muottimenetelmässä on välttää ilmakuplien 2 82315 jäämistä muotin sisään. Myös akrylaatin tarttuminen muottiin on jollakin tavoin estettävä.
Upokasmenetelmässä kuitu sijoitetaan kulkemaan pystysuunnassa ylhäältä alaspäin upokkaan kautta, joka täy-5 tetään ultraviolettisäteilyllä kovetettavalla epoksiakry-laatilla. Päällystettävä alue vedetään upokkaan läpi ja se poistuu upokkaasta upokkaan pohjassa olevan läpivien-tireiän kautta. Läpivientireiän halkaisija on suurin piirtein sama kuin päällystetyn kuidun halkaisija, joten se 10 estää alkuperäistä kuitua paksumpien osuuksien muodostumisen. Päällystetty kuitu kovetetaan välittömästi upokkaan alapuolella olevan ultraviolettisäteilylähteen avulla.
Upokasmenetelmässä on kuitenkin vaikeutena saada päällyste tasavahvuiseksi, sillä epoksiakrylaatti pyrkii 15 kuroutumaan ensimmäisessä epäjatkuvuuskohdassa eli siirryttäessä kuidun alkuperäisellä päällystetyltä alueelta päällystämättömälle jatkosalueelle. Päällystetyn alueen ja ohuemman päällystämättömän jatkosalueen välillä on porras, joka läpivientireiän kohdatessaan aiheuttaa uudel-20 leenpäällystyksessä paikallisen ohentuman. Tätä ongelmaa ei kuitenkaan esiinny toisen portaan yhteydessä, jossa siirrytään ohuelta jatkosalueelta paksummalle päällystetylle alueelle.
Upokasmenetelmässä syntyvä kuroutuma korjataankin 25 vetämällä kuitu uudelleen ylhäältä alas upokkaan läpi, mutta nyt toisin päin käännettynä. Tämä on kuitenkin työläs operaatio, joka vaatii mm. päällystettävän kuidun irrottamisen ja kääntämisen.
Esillä olevan keksinnön päämääränä on kuitu jatkoksen 30 uudelleenpäällystysmenetelmä, jolla edellä esitetyt ongelmat vältetään.
Tämä saavutetaan johdannossa esitetyn tyyppisellä menetelmällä, jolle on keksinnön mukaisesti tunnusomaista, että kuitu vedetään vaakasuorassa asennossa mainitun tilan 35 läpi kahden vastakkaisilla sivuilla olevan läpivientireiän
3 8231 S
kautta ensin yhdessä suunnassa ja sitten kuidun vetosuunnan kääntämisen jälkeen vastakkaisessa suunnassa.
Keksinnön perusajatuksena on, että kuitua käsitellään vaakasuorassa asennossa ja päällystyksessä käytetään 5 upokasta, jonka läpi kuitu voidaan vetää molempiin suuntiin jatkuvana prosessina kiinnityksiä välillä irrottamatta. Tällöin vältytään edellä mainitulta kuroutumiselta.
Keksintöä selitetään yksityiskohtaisemmin suoritus-esimerkin avulla viitaten oheiseen piirrokseen, jossa 10 kuviot la ja Ib esittävät erästä upokasrakennetta, joka soveltuu käytettäväksi keksinnön mukaisessa menetelmässä, ja kuviot 2-7 esittävät keksinnön mukaisen päällys-tysmenetelmän eri vaiheet.
15 Keksinnön mukaisessa menetelmässä voidaan yleisesti käyttää mitä tahansa upokasrakennetta, jossa on ontelo tai yläpinnalla oleva syvennys, joka toimii ultraviolettivalolla kovetettavan juoksevan päällystysaineen säilytystilana, sekä tämän tilan vastakkaisilla sivuilla olevat lä-20 pivientiaukot, joiden kautta päällystettävä kuitu voidaan vetää vaakasuorassa asennossa upokkaan läpi. Läpivienti-aukkojen läpimitat ovat edullisesti yhtä suuret tai hieman suuremmat kuin kuidun päällystetyn osuuden halkaisija.
Kuvioissa la ja Ib on esitetty sivulta ja päältä 25 nähtynä eräs sopiva upokasrakenne. Upokas muodostuu pitkänomaisesta kapeasta alaosasta 1 sekä alaosan 1 päälle irrotettavasti sijoitetusta pitkänomaisesta kapeasta yläosasta 2. Alaosan yläpintaan on muodostettu pystysuuntainen sylinterimäinen syvennys 3, jonka yläreunassa alaosan 1 30 vastakkaisilla pitkillä sivuilla on U-muotoiset urat 4 ja 5. Paikoilleen asennettu upokkaan yläosa 2 rajoittaa uria ylhäältä päin. Urien leveys ja korkeus ovat edullisesti oleellisesti samat kuin päällystetyn kuidun halkaisija. Yläosassa 2 on lisäksi syvennyksen 3 kanssa samankeskinen 35 ja -kokoinen aukko 6.
4 82315 U-muotoisista urista tai läpivientiaukoista 4 ja 5 huolimatta päällystetyllä kuituosuudella on pyöreä poikkileikkaus, sillä pintajännitys levittää päällysteen tasaisesti kuidun pinnalle.
5 Keksinnön mukaisen menetelmän perusajatuksen mukai sesti uudelleen päällystettävä, vaakasuorassa asennossa oleva kuitu vedetään ultraviolettisäteilyllä kovetettavaa päällystysainetta sisältävän tilan läpi kahden läpivien-tireiän kautta, jotka ovat mainitun tilan vastakkaisilla 10 puolilla, ensin yhdessä suunnassa ja sitten kuidun veto-suunta käännettynä takaisin vastakkaisessa suunnassa.
Kuvioissa 2 - 7 on kuvattu keksinnön mukaisen menetelmän vaiheita, kun menetelmää sovelletaan kuvioiden la ja Ib mukaisessa upokkaassa.
15 Alustavana toimenpiteenä suoritetaan päällystettävän kuidun 7 sijoittaminen upokkaan alaosassa 1, jonka päältä yläosa 2 on nostettu pois, oleviin uriin 4 ja 5 siten, että päällystettävä jatkokohta 8 jää upokkaan ulkopuolelle, kuten kuviossa 2 on havainnollistettu.
20 Tämän jälkeen upokkaan yläosa 2 sijoitetaan pai koilleen alaosan 1 päälle, jolloin se ylhäältäpäin rajoittaa alaosassa 1 olevia uria 4 ja 5, joita tämän jälkeen kutsutaankin läpivientirei'iksi. Upokkaan kaksiosaisuuden tarkoituksena on helpottaa kuidun asentamista ja poista-25 mistä ennen ja jälkeen päällystyksen.
Kuviossa 2 lisätään syvennyksen 3 ja reiän 6 muodostamaan tilaan ultraviolettisäteilyllä kovetettavaa päällystysainetta, edullisesti epoksiakrylaattia, siten että päällystysaine ympäröi upokkaassa olevaa kuitua 7.
30 Tämän jälkeen kuitua 7 vedetään vaakasuorassa asen nossa upokkaan läpi siten, että jatkoskohta 8 kulkee ensimmäisen läpivientireiän 4 kautta päällystysainetta sisältävään tilaan, jossa päällystysaine tarttuu kuituun, ja sitten läpivientireiän 5 kautta upokkaan ulkopuolelle, 35 jossa ohikulkevalla kuidulla oleva päällystysaine välit- 5 82315 tömästi kovetetaan ultraviolettisäteilyllä, kuten kuvioissa 4 ja 5 on esitetty.
Kun kuitua vedetään tässä ensimmäisessä suunnassa, kuituun tarttuneen päällysteen paksuutta rajoittaa veto-5 suunnassa toinen läpivientireikä 5. Kun kuidun 7 ensimmäinen epäjatkuvuuskohta, ts. porras 9a paksummalta päällystetyltä osuudelta ohuemmalle jatkososuudelle 8, kohtaa tämän läpivientireiän 5, muodostuu välittömästi portaasta 9a kuidun 7 tulosuuntaan päin päällysteen ohentuma eli 10 kuroutuma, jollaista on havainnollistettu suurennetussa osakuvassa 11. Toisen portaan 9b, ts. muutos ohuesta jat-koskohdasta paksumpaan päällystettyyn osuuteen, kohdalla kuroutumista ei esiinny.
Ensimmäisessä vetosuunnassa syntynyt kuroutuma kor-15 jataan sitten keksinnön mukaisesti kääntämällä kuidun 7 vetosuunta kiinnityksiä kuitenkaan irrottamatta ja vetämällä jatkoskohta uudelleen upokkaan läpi päinvastaisessa suunnassa toisen läpivientireiän 5 kautta upokkaan sisälle ja sitten ensimmäisen läpivientireiän 4 kautta upokkaan 20 ulkopuolelle, jossa se välittömästi kovetetaan ultraviolettisäteilyllä, kuten kuvioissa 6 ja 7 on havainnollistettu. Koska portaan 9a aiheuttama kuroutuma kohtaa nyt kuidun paksuutta rajoittavan läpivientireiän 4 päinvastaisessa suunnassa, kuroutuma täyttyy, kuten osakuvassa 12 25 on havainnollistettu.
Tämän jälkeen kuitu 7 on helposti poistettavissa irrottamalla ensin upokkaan yläosa 2.
Keksinnön mukainen menetelmä soveltuu erityisesti kaapelinvalmistuksen yhteydessä tehtävien kuitujatkosten 30 päällystämiseen antaen riittävän tasavahvuisen kuidun myöhempää kaapelointia varten.
Kuviot ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Yksityiskohdiltaan keksinnön mukainen menetelmä voi vaihdella 35 oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (2)

6 82315 1. Menetelmä optisen kuidun jatkoskohdan uudelleen päällystämiseksi, joka menetelmä käsittää 5 kuidun (7) jatkoskohdan (8) vetämisen ultraviolet tisäteilyllä kovetettavaa juoksevaa päällystysainetta (10) sisältävän tilan (3, 6) läpi ja sitten sieltä pois läpi-vientireiän (5) kautta, jonka läpimitat ovat oleellisesti samat tai hieman suuremmat kuin päällystetyn kuidun (7) 10 läpimitta, sekä läpivientireiän (5) kautta ulosvedetyn kuidun (7 ) pintaan jääneen päällystysaineen kovettamisen ultraviolettisäteilyllä, tunnettu siitä, että kuitu (7) vedetään vaakasuorassa asennossa mainitun 15 tilan (3, 6) läpi kahden vastakkaisilla sivuilla olevan läpivientireiän (4, 5) kautta ensin yhdessä suunnassa ja sitten kuidun (7) vetosuunnan kääntämisen jälkeen vastakkaisessa suunnassa. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, t u n-20 n e t t u siitä, että päällystysaine on ultraviolettisäteilyllä kovetettava epoksiakrylaatti. 7 82315
1. Förfarande för nybeläggning av ett skarvställe i en optisk fiber, vilket förfarande omfattar 5 dragning av fiberns (7) skarvställe (8) genom ett utrymme (3, 6) innehällande medelst ultraviolettsträlning härdbart, flytande överdragsmaterial (10) och sedan ut därifrän via en genomföringsöppning (5), vars diametrar är väsentligen lika med eller nägot större än den överdragna 10 fiberns (7) diameter, samt härdning medelst ultraviolettsträlning av över-dragsmaterialet, som fastnat pä ytan av den genom genom-föringsöppningen (5) utdragna fibern (7), känne-t e c k n a t därav, att 15 fibern (7) dras i horisontalt läge genom nämnda utrymme (3, 6) via tvä pä motstäende sidor befintliga ge-nomföringsöppningar (4, 5) först i en riktning och sedan efter omkastning av fiberns (7) dragriktning i motsatt riktning. 20
2. Förfarande enligt patentkravet 1, känne- t e c k n a t därav, att överdragsmaterialet är ett medelst ultraviolettsträlning härdbart epoxiakrylat.
FI890986A 1989-03-01 1989-03-01 Foerfarande foer nybelaeggning av skarvstaelle vid en optisk fiber. FI82315C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI890986A FI82315C (fi) 1989-03-01 1989-03-01 Foerfarande foer nybelaeggning av skarvstaelle vid en optisk fiber.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI890986A FI82315C (fi) 1989-03-01 1989-03-01 Foerfarande foer nybelaeggning av skarvstaelle vid en optisk fiber.
FI890986 1989-03-01

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI890986A0 FI890986A0 (fi) 1989-03-01
FI890986A FI890986A (fi) 1990-09-02
FI82315B true FI82315B (fi) 1990-10-31
FI82315C FI82315C (fi) 1991-02-11

Family

ID=8527985

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI890986A FI82315C (fi) 1989-03-01 1989-03-01 Foerfarande foer nybelaeggning av skarvstaelle vid en optisk fiber.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI82315C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI890986A0 (fi) 1989-03-01
FI82315C (fi) 1991-02-11
FI890986A (fi) 1990-09-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6600866B2 (en) Filament organizer
EP0206545B1 (en) Method and apparatus for recoating optical waveguide fibers
US5277730A (en) Methods of recoating spliced lengths of optical fibers
EP0320932B1 (en) Recoated spliced lengths of optical fibers and methods of making same
EP1291332A2 (en) Apparatus for combining a fluid with an optical fiber or with optical fiber bundles
EP0484687A2 (en) Reinforced protective tube for optical waveguide fibers
US4627942A (en) Method and apparatus for recoating spliced end portions of optical fibers
US6532327B1 (en) Refractive index grating manufacturing process
JPS63256551A (ja) 強化光フアイバーの製法
US5561731A (en) Flexible casing for optical ribbons
JPS59501737A (ja) 導波路フアイバ被覆法と導波路フアイバ被覆装置ならびにそれらによる生成品
EP1556724B1 (en) Telecommunication cable comprising a jointed optical core and method for jointing said core
US4976596A (en) Apparatus for recoating spliced lengths of optical fibers
US20020174693A1 (en) Chemical stripping apparatus and method
FI82315B (fi) Foerfarande foer nybelaeggning av skarvstaelle vid en optisk fiber.
US20020176680A1 (en) Apparatus and method for filament tensioning
US6066798A (en) Slotted core telecommunications cable
US6503327B2 (en) Filament recoating apparatus and method
US20030108310A1 (en) Use of water swellable yarns and particles in gel compound-filled buffer tubes and uniribbon fiber optic cables
JPS5833524B2 (ja) 複心光フアイバ素線
JPS61173207A (ja) 光ファイバテープの製造方法
JPH06148478A (ja) 光ファイバテープの形状制御方法
JPH0769687A (ja) 光ファイバテープ心線の製造方法
JP2023085885A (ja) 歪み検出用光ファイバケーブル及びその製造方法
CA1258390A (en) Optical fibre cable structure

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: OY NOKIA AB