FI81866C - Kopplingsstycke. - Google Patents

Kopplingsstycke. Download PDF

Info

Publication number
FI81866C
FI81866C FI874132A FI874132A FI81866C FI 81866 C FI81866 C FI 81866C FI 874132 A FI874132 A FI 874132A FI 874132 A FI874132 A FI 874132A FI 81866 C FI81866 C FI 81866C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
beams
connecting piece
coupling piece
pillar
piece according
Prior art date
Application number
FI874132A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI874132A (fi
FI81866B (fi
FI874132A0 (fi
Inventor
Hannu Tomminen
Original Assignee
Parma Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Parma Oy filed Critical Parma Oy
Priority to FI874132A priority Critical patent/FI81866C/fi
Publication of FI874132A0 publication Critical patent/FI874132A0/fi
Publication of FI874132A publication Critical patent/FI874132A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI81866B publication Critical patent/FI81866B/fi
Publication of FI81866C publication Critical patent/FI81866C/fi

Links

Landscapes

  • Joining Of Building Structures In Genera (AREA)

Description

81 866
Liitoskappale Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen liitoskappale.
Pystysuuntaisia pilareita ja vaakasuuntaisia palkkeja tehdasmaisesti valmistettaessa pyritään tuotteisiin, joissa valmistussarjat muodostuvat mahdollisimman pitkiksi sekä tuotantotekniikka rationaaliseksi, mutta myös tuotevalikoima riittävän moninaiseksi.
Tunnettu teknikka käsittää lukuisia pilareiden ja palkkien vaihtoehtoisia valmistusmenetelmiä ja liitostapoja. Käytetyin ratkaisu tällä hetkellä on jatkuvan pystyrungon käyttö, jossa palkit ovat lyhyitä. Pystysuuntaiset runkoelementit eli pilarit ovat tässä ratkaisussa yhtenäiset, aina jopa . . kolmen, neljän kerroksen korkuiset tai jatketut mahdollisim man pitkistä yksittäisistä kappaleista. Tällöin vaakasuuntaiset runkopalkit ulottuvat pilareihin, ja palkkeja kannattavat erilaiset pilarikonsolit.
Tämän ratkaisun epäkohtia ovat mm. lukuisten pilarikonsolien valmistuskustannuksia lisäävä vaikutus, yksilöllinen suun-nittelutarve, yksilöllinen muottikalustotarve. Mikäli halutaan muuttaa pilarin poikkileikkausta kerroksittain kuormituksen mukaan, pilaria ei voida valmistaa standarimuotisto-jen avulla. Vaakasuora palkisto ei esitetyssä ratkaisussa toimi jatkuvana palkistona, vaan niin kutsuttuna yksiaukkoisena kannattimena, jolloin palkkien korkeus on n. 20 % normaalia suurempi.
Toisaalta on myös käytetty jatkuvia vaakapalkistoja ja yhden kerroksen korkuisia pilareita. Järjestelmää on käytetty lä- 2 81866 hinnä paikallavalurakentamisessa. Elementtirakentamisessa tämän ratkaisun käyttö on kuitenkin ollut harvinaista. Kak-siaukkoisia kannattimia on toki käytetty, mutta pitempien yksinäisten kannattamien käytön esteenä on lähinnä ollut sopivan liitostavan puuttuminen.
Jäykkien palkkien ja pilareiden liitoksia on elementtirakentamisessa pyritty saamaan aikaan valmistamalla pilarit ja palkit ontoiksi elementeiksi. Pilarit ovat tällöin olleet kerroksen korkuiset ja palkit ulottuneet pilarilta pilarille. Sijoittamalla onttojen elementtien päihin teräkset, jotka menevät tulevan liitoskohdan läpi, ja valamalla lopuksi elementit umpeen betonilla, on tyydyttävä liitos saatu aikaan.
Mainitun menetelmän avulla on päästy eroon kiusallisista konsoleista, ja pilari- ja palkkirunko saatu toimimaan jatkuvana rakenteena. Epäkohtana on kuitenkin pidettävä rakennuspaikalla tarvittavaa huomattavaa liitoskohdan raudoitus-työtä .
Tunnetaan myös harvinainen ratkaisu, jossa pääteräkset elementtejä valmistettaessa jätetään ulottumaan teräksen tar-tuntamatkan verran varsinaista elementin päätä pitemmälle. Tätä ratkaisua voidaan kuitenkin käyttää ainoastaan poikkeustapauksissa.
FI-patenttihakemuksesta 872739 tunnetaan betonirunkojärjestelmä, jossa pilarit ovat niin muotoillut, että ne ovat sellaisenaan liitettävissä toisiinsa. Tämä ratkaisu on kuitenkin huonosti yhdistettävissä palkki- ja laattarakenteisiin.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä esitettyihin ratkaisuihin liittyvät epäkohdat ja saada aikaan aivan uudenlainen liitoskappale betonipalkkien yhdistämiseksi pila-reihin.
Il 3 81866
Keksintö perustuu siihen, että oleellisesti palkin korkuinen ja pilariosien väliin asennettava liitoskappale käsittää levymäisen, sahausrailon suuntaisen muototeräsrakenteen, jonka päissä on porausreikiä vastaavat levennykset. Palkit yhdistetään pilarirakenteeseen asentamalla muototeräkset sahaus-railoihin ja kiinnittämällä palkit muototeräksiin palkkirakenteen läpi kohtisuorasti ulottuvilla pulteilla. Edullisesti kunkin liitettävän palkkirakenteen päähän porataan ainakin oleellisesti pilarirakenteen suuntainen reikä, josta lähtien muodostetaan palkin pituussuuntainen, palkin päähän avautuva sahausrailo.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle liitoskappa-leelle on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
Keksinnön mukaisessa ratkaisussa pilareiden ja palkkien liitos muodostuu asennuksen jälkeen jäykäksi ja voi siirtää pysty- ja vaakavoimia ja toimii siten jatkuvana rakenteena. Tämä on edullista rakennuksen pystytysvaiheessa rakennustekniikan kannalta sekä lopullisen rakenteen stabiliteetin kannalta. Näin rakenteista saadaan tavanomaista hoikempia, jol-loin saavutetaan myös materiaalisäästöjä. Lisäksi kehitetyn järjestelmän etuna voidaan mainita nopea liitostekniikka.
Keksintöä ryhdytään seuraavassa lähemmin tarkastelemaan oheisten piirustusten mukaisen sovellutusesimerkin avulla.
Kuvio 1 esittää sivukuvantona yhtä keksinnön mukaista lii-toskappaletta yhdistettynä muuhun runkorakenteeseen.
Kuvio 2 esittää yläkuvantona kuvion 1 mukaista liitoskappa-letta.
Kuvio 3 esittää perspektiivikuvantona kuvion 1 mukaista lii-toskappaletta.
4 81866
Kuvio 4 esittää yläkuvantona toista keksinnön mukaista lii-toskappaletta yhdistettynä palkkirakenteeseen.
Kuvio 5 esittää perspektiivikuvantona kuvion 4 mukaista liitoskappaletta.
Kuvio 6 esittää poikkileikattuna päätykuvantona yhtä palkkirakennetta, joka soveltuu liitettäväksi keksinnön mukaiseen liitoskappaleeseen.
Kuvion 1 mukaisesti palkkiosat 2 on yhdistetty piirirakenteeseen 1 liitoskappaleen 3 avulla. Pilarirakenne on varustettu pitkittäisellä kanavalla 8, joka jatkuu myös välikappaleen 3 läpi. Kanavaan 8 sijotetaan jälkijännityksessä tarvittavat teräkset. Palkkirakenne 2 on yhdistetty liitoskappaleen muototeräksiin 5 pulttien 6 avulla. Liitoskappale 3 käsittää myös palkkirakennetta 2 tukevan alalaipan 4. Liitoskappaleen 6 runko-osa 17 on valmistettu lujasta betonista ja se on poikkileikkaukseltaan olennaisen samanmuotoinen piirirakenteen 1 kanssa.
Kuvion 2 mukaisesti palkkirakenteeseen 2 muodostetaan ensin reiät 14, joista lähtien palkin 2 päähän muodostetaan esimerkiksi sahaamalla palkin 2 pituusuuntaiset railot 15. Sa-hausrailojen 15 leveyden tulee olla muototerästen 5 laajennusten 7 leveyttä pienempi. Palkit 2 yhdistetään liitoskappaleeseen 3 siten, että muototerästen 5 laajennukset 7 lukkiutuvat reikiin 14. Palkin pään sahausrailojen 15 sekä sa-hausrailojen päiden suurennusreikien 14 tarkoituksena on toimia varauksena liitoskappaleelle 3, joka kannattaa palkkirakenteen 2 sekä estää palkkirakenteen kaatumisen tai liukumisen lopullisessa rakenteessa. Liitoskohdan lopullinen jäykistäminen suoritetaan kuitenkin vasta rakennuspaikalla asennuksen jälkeen erillistä pulttiliitosta 6 hyväksi käyttäen. Palkin 2 päihin tehdään tämän vuoksi jo tehtaalla reiät kiinnityspultteja 6 varten. Reikiin asennetaan rakennuspaikalla myöhemmin pultit 6 ja ne kiristetään. Liitoskappa- li 5 81866 leen 3 reikä tehdään tai reikä 16 suurennetaan vasta asennuksen jälkeen ennen pulttien 6 paikalleen työntämistä, jolloin varmistutaan liitoksen riittävästä jäykkyydestä, mikäli liitoksen on tarkoitus toimia täysin jäykkänä rakenteena. Pulttaus 6 sijoitetaan palkkirakenteen 2 betoniosan sisään, jolloin betoni toimii korroosiosuojana sekä valusuojana, jolloin pilarin konsoliosan 3 alalaipan 4 teräsrakennetta ei tarvitse rakennuspaikalla palosuojata.
Vaihtoehtoisesti voidaan sahausrailot 15 muodostaa ensin ja porata lopuksi railojen päihin suurennusaukot 14 muototeräk-siä 5 varten.
Kuvioissa 4 ja 5 on esitetty ratkaisu, jossa on käytetty vain yhtä muototerästä 9.
Kuviossa 6 on esitetty yhden sellaisen palkkirakenteen poikkileikkaus, jollainen soveltuu erityisen hyvin liitettäväksi keksinnön mukaiseen liitoskappaleeseen. Metallisen vaipan 10 sisään on valettu betoniosa 11, jonka sisälle on muodostettu palkin suuntainen onkalo 12. Onkaloon 12 asetetaan betonin kovettumisen jälkeen jälkijännitysteräkset 13.
Liitoskappaleen 3 muotorakenteet voivat ristiliitoksen tapauksessa ulottua neljään suuntaan neljän palkkirakenteen liittämiseksi pilariin.

Claims (3)

1. Piläriosien (1) väliin asennettavissa oleva, oleellisesti palkkirakenteen korkuinen ja poikkileikkaukseltaan oleellisesti pilarirakenteen (1) muotoinen liitoskappale (3), joka käsittää ainakin yhden, oleellisen levymäisen, palkkien (2) pituussuuntaan ulottuvan pystysuoran muototeräksen (5), tunnettu siitä, että muototeräksen päät on varustettu pilarirakenteen (1) suuntaisilla muotoulokkeilla (7) ja liitoskappale (3) käsittää lisäksi pilarirakenteen (1) suuntaisen kanavan (8), johon pilarirakenteen (1) jälkijännitys-teräkset ovat sovitettavissa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liitoskappale (3), tunnettu siitä, että muototeräksiä (5) on kaksi.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen liitoskappale (3), tunnettu siitä, että se käsittää palkkirakenteen (2) alapinnan suuntaisen alalaipan (4). li 7 81 866
FI874132A 1987-09-22 1987-09-22 Kopplingsstycke. FI81866C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI874132A FI81866C (fi) 1987-09-22 1987-09-22 Kopplingsstycke.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI874132A FI81866C (fi) 1987-09-22 1987-09-22 Kopplingsstycke.
FI874132 1987-09-22

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI874132A0 FI874132A0 (fi) 1987-09-22
FI874132A FI874132A (fi) 1989-03-23
FI81866B FI81866B (fi) 1990-08-31
FI81866C true FI81866C (fi) 1990-12-10

Family

ID=8525099

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI874132A FI81866C (fi) 1987-09-22 1987-09-22 Kopplingsstycke.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI81866C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI874132A (fi) 1989-03-23
FI81866B (fi) 1990-08-31
FI874132A0 (fi) 1987-09-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU2015246120B2 (en) Open web composite shear connector construction
RU2092662C1 (ru) Конструктивный элемент из листового металла, строительная панель для строительства зданий, способ изготовления строительной панели, способ строительства горизонтальной части здания и способ изготовления пары конструктивных элементов из листового металла
FI112969B (fi) Rakennuksen runko
CN101861438A (zh) 用预制构件建造的建筑物及建造该建筑物的方法
CN207739437U (zh) 一种预制型钢混凝土剪力墙结构
KR200383490Y1 (ko) 영구 구조체로 이용되는 frp 구조체를 사용한 복합 철근콘크리트 보 구축 시스템
KR100343960B1 (ko) 강콘크리트 구조시스템
EP2076637B1 (en) Building floor structure comprising framed floor slab
FI105121B (fi) Liittorakenteinen rakennuksen runko
FI81866C (fi) Kopplingsstycke.
KR200383489Y1 (ko) 영구 구조체로 이용되는 frp 구조체를 사용한 복합 철근콘크리트 보 구축 시스템
JPH0280747A (ja) 梁構造
JP2000234410A (ja) 打込型枠およびそれを用いたスラブ施工方法
JP3878546B2 (ja) 横桁一体型コンクリート床版の施工方法
JPH11166294A (ja) 鉄骨入りコンクリート梁及びこれを用いた床施工法
KR19980022311A (ko) 건축물용 복합보 및 그를 이용한 수평구조체의 시공방법.
KR960011364B1 (ko) 철골철근 콘크리트보의 하부형틀 고정방법
KR200166886Y1 (ko) 강콘크리트 구조
JPH05256020A (ja) 壁及び床のネット型枠工法
KR200255525Y1 (ko) 조립식 건물의 지붕 구조
KR100686468B1 (ko) 익스팬드 채널과 y형강판을 사용한 강콘크리트벽
KR100579543B1 (ko) 영구 구조체로 이용되는 frp 구조체를 사용한 복합철근 콘크리트 보 구축 시스템
JP2713138B2 (ja) 鉄骨小梁を使用した床工法
JP3065701B2 (ja) コンクリート大梁と鉄骨小梁の接合工法
KR200279942Y1 (ko) 콘크리트 구조물용 슬래브판

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: PARMA OY