FI81127C - Foerfarande foer regenerering av betsyror vid zinkgalvaniseringsprocesser. - Google Patents

Foerfarande foer regenerering av betsyror vid zinkgalvaniseringsprocesser. Download PDF

Info

Publication number
FI81127C
FI81127C FI881812A FI881812A FI81127C FI 81127 C FI81127 C FI 81127C FI 881812 A FI881812 A FI 881812A FI 881812 A FI881812 A FI 881812A FI 81127 C FI81127 C FI 81127C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
acid
process according
zinc
sulfuric acid
free
Prior art date
Application number
FI881812A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI881812A0 (fi
FI81127B (fi
FI881812A (fi
Inventor
Timo Tapio Koivunen
Raimo Uolevi Kuusisto
Original Assignee
Outokumpu Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Outokumpu Oy filed Critical Outokumpu Oy
Priority to FI881812A priority Critical patent/FI81127C/fi
Publication of FI881812A0 publication Critical patent/FI881812A0/fi
Priority to EP89106742A priority patent/EP0339401A1/en
Publication of FI881812A publication Critical patent/FI881812A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI81127B publication Critical patent/FI81127B/fi
Publication of FI81127C publication Critical patent/FI81127C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C23COATING METALLIC MATERIAL; COATING MATERIAL WITH METALLIC MATERIAL; CHEMICAL SURFACE TREATMENT; DIFFUSION TREATMENT OF METALLIC MATERIAL; COATING BY VACUUM EVAPORATION, BY SPUTTERING, BY ION IMPLANTATION OR BY CHEMICAL VAPOUR DEPOSITION, IN GENERAL; INHIBITING CORROSION OF METALLIC MATERIAL OR INCRUSTATION IN GENERAL
    • C23GCLEANING OR DE-GREASING OF METALLIC MATERIAL BY CHEMICAL METHODS OTHER THAN ELECTROLYSIS
    • C23G1/00Cleaning or pickling metallic material with solutions or molten salts
    • C23G1/36Regeneration of waste pickling liquors
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01GCOMPOUNDS CONTAINING METALS NOT COVERED BY SUBCLASSES C01D OR C01F
    • C01G49/00Compounds of iron
    • C01G49/009Compounds containing, besides iron, two or more other elements, with the exception of oxygen or hydrogen
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B19/00Obtaining zinc or zinc oxide
    • C22B19/20Obtaining zinc otherwise than by distilling
    • C22B19/26Refining solutions containing zinc values, e.g. obtained by leaching zinc ores
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P10/00Technologies related to metal processing
    • Y02P10/20Recycling

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Cleaning And De-Greasing Of Metallic Materials By Chemical Methods (AREA)

Description

1 81127
MENETELMÄ SI NKKICALVANOINTI PROSESSIEN PEITTAUSHAPPOJEN REGENEROI Ml SEKSI
Tämä keksintö kohdistuu menetelmään, jossa erityisesti sinkitystä edeltävässä teräksen peittauksessa käytettävä suolahappo regeneroidaan seostamalla se rikkihappoon, jolloin seosta kuumentamalla ja väkevöinäl-lä rikkihapon suhteen suolahappo tislautuu höyryfaasiin ja peittaushap-5 poon liuenneet metallit jäävät rikkihappoon. Lauhduttamalla tisleet voidaan suolahappo käyttää uudelleen peittaukseen. Haihdutuksessa muodostunut metallisulfaattisuola suodatetaan ja voidaan hyödyntää sinkin valmistusprosessissa.
10 Teräksen sinkitysprosessissa sinkitystä edeltää kappaleiden huolellinen puhdistus. Peittausvaiheessa on tarkoitus poistaa teräksen pinnalta ruoste ja kaikki metalliset epäpuhtaudet. Peittaus suoritetaan yleisimmin suolahappokylvyssä, jonka väkevyys on alueella 3 - 7 %. Kylpy vanhenee metallipitoisuuksien lisääntyessä ja kun rautapitoisuus nousee yli 15 100 g/1 on peittaushappo vaihdettava.
Peittauksessa voidaan käyttää myös rikkihappoa, mutta sen käyttö on vähäisempää. Pääsyynä tähän on se, että kylpy täytyy lämmittää lämpötilaan 50 - 70° C. Lämmitys nostaa sekä laite- että käyttökustannuksia.
20
Annetun asetuksen mukaan käytetyt peittaushapot luetaan Suomessa ongelmajätteiksi. Tähän saakka pienehköt sinkityslaitokset ovat hävittäneet käytetyt hapot lipeä- tai kalkkineutraloinnilla, jonka jälkeen sakka on viety kaatopaikoille poikkeusluvin. Nyt luvat on peruutettu, 25 joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää happojen regenerointi.
Ennestään tunnetaan esim. patenttihakemusjulkaisuissa DE 1 546 164 ja DE 1 771 054 kuvatut menetelmät, joissa käytetty peittaushappo hajotetaan termisesti happipitoisilla kaasuilla metallioksideiksi ja suolahapoksi 30 pyörrekerrosuunissa. Menetelmän haittoina ovat kalliit investointi- ja käyttökustannukset pyörrekerrosuunissa. Menetelmän haittoina ovat kalliit investointi- ja käyttökustannukset pyörrekerrosuunin korkeista lämpötiloista johtuen. Näissä olosuhteissa kloridi sitoutuu helposti happoon liuenneihin metalleihin ja tämä alentaa suolahapon saantia.
35 2 81127
Ongelmana on lisäksi sinkin hyödynnettävyys.
Yleisestä kemiasta on tunnettua, että rikkihappo vahvempana happona vapauttaa kemiallisesti heikompaa suolahappoa kloridisuoloista. Käytännössä reaktiot jäävät kuitenkin normaalilämpötilassa ja -paineessa 5 sulfaattien ja kloridien erotuksen kannalta epätäydellisiksi usean metallin suolan konsentroiduissa monikomponenttiseoksissa, jollaisia esim. regeneroitavat peittaushapot ovat, reaktiokineettisten syiden, liuosten viskositeetin ja ionien vuorovaikutuksen (kompleksoitumisen) vuoksi. Siten edellä mainittua kemiallista periaatetta ei ole voitu hyödyntää 10 sinkkigalvanointiprosessien peittaushappojen regeneroimiseksi, koska seoksesta erotettava sulfaattituote sisältäisi liian paljon kloridia, jotta se voitaisiin hyödyntää esim. sinkkimetallin valmistusprosessissa, jossa kloridi on erittäin haitallinen prosessimyrkky, vaan tällainen tuote muodostaisi uuden ongelmajätteen.
1 5
Nyt kehitetyn menetelmän mukaisesti saadaan käytetyn peittaushapon sekä vapaa että kaikkiin metalleihin sitoutunut suolahappo kokonaan uudelleen käyttöön käytännöllisesti katsoen metallivapaana. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on oleellista myös se seikka, että menetelmässä 20 muodostuva metaliisulfaattikidesuola (FeiZnjSO^) on vapaa kloridista, mikä mahdollistaa suolan käytön sinkkimetallin valmistusprosessissa. Näin menetelmä tekee sinkityslaitosten peittausprosessin täysin jätteet-tömäksi. Lisäksi teräksestä liuenneet epäpuhtaudet ja kylpyliuoksen muut epäpuhtaudet kuten kalsium, kalium ja natrium yms. eivät pääse 25 rikastumaan regeneroituun suolahappoon. Keksinnön olennaiset piirteet käyvät esille oheisista vaatimuksista.
Keksinnön mukainen menetelmä tarjoaa myös mahdollisuuden käsitellä kuumasinkitysprosessissa muodostuva juoksutusjäte jatkokäsittelykelpoi-30 seksi tuotteeksi samanaikaisesti peittaushapon regeneroinnin kanssa. Juoksutteella estetään peitatun pinnan hapettuminen ja aine toimii juoksutteena myös varsinaisessa kastossa (hot dip). Muodostuva jäte on ammonium-, sinkki- ja rautapitoinen lievästi hapan kloridisuolaliuos. Syötettäessä juoksutetta keksinnön mukaiseen regenerointimenetelmään 35 muodostuu uppohaihdutusvaiheessa metallisulfaattisuolan lisäksi ammoni-umsulfaattia ja juoksutteen kloridit saadaan talteen suolahappona yhdes- 3 81127 sä metalliklorideista vapautuvan suolahapon kanssa. Uppohaihdutukseen syötettävän juoksutteen määrä on yleensä vähäinen regeneroitavan peit-taushapon määrään verrattuna.
5 Kloridivapaa sulfaattisakka voidaan edullisesti syöttää sinkkiprosessin alkupäähän, joko raudan erotukseen tai sitä edeltävään vaiheeseen riippuen sakan metalli-happosuhteesta. Tällöin myös juoksutteen sisältämä ammonium saadaan hyödynnettyä esim. jarosiittisaostuksessa. Jarosiitin kemiallinen kaava on MefFe^iSO^j^OHg), jossa Me on esim. NH^, K tai 10 Na. Vaihtoehtoisesti happopitoinen sulfaattisakka voidaan käsitellä hydrolyyttisesti autoklaavissa ennen sinkkiprosessia, jolloin rauta saostuu oksidina tai emäksisenä suolana samalla vapauttaen metalliin sitoutuneen hapon.
Keksinnön mukainen menetelmä voi olla panosprosessi tai jatkuvatoiminen prosessi, valinta riippuu lähinnä regeneroitavan peittaushapon määrästä.
Keksintöä selostetaan seuraavassa lähemmin viitaten kuvaan 1, joka 20 esittää menetelmän virtauskaaviota.
Käytetty peittaushappo, joka sisältää suolahappoa tavallisesti 30 - 70 g/l, sekä rautaa 50 - 100 g/l, sinkkiä 20 - 40 g/1 ja vähäisiä määriä muita teräksen valmistukseen käytettäviä metalleja, syötetään haihdut-25 timeen yhdessä sulfaattisakkojen erotuksesta palautettavan rikkihapon kanssa. Haihdutus suoritetaan edullisesti ns. uppohaihduttimessa, jossa kuumia kaasuja johdetaan suoraan liuokseen. Myös juoksutejäte syötetään tähän vaiheeseen. Koska juoksutteen määrä on pieni peittaushapon määrään verrattuna, eikä sitä tarvitse siten syöttää jatkuvasti, vaikka 30 muu prosessi olisi jatkuva, on juoksutteen syöttö merkitty katkoviivalla. Haihduttimessa seos kuumennetaan lämpötilaan 140 - 160° C, edullisesti lämpötilaan 145 - 150° C, jolloin H^SO^-väkevyys on 70 - 80 %, edullisesti 75 - 78 % johtuen siitä, että kuumennuskaasut toimivat kantokaasuina. Kantokaasut nostavat suolahapon ja veden höyrynpai-35 netta ja siten on mahdollista päästä esim. rikkihappoväkevyyksiin 75 -80 % jo em. lämpötiloissa.
- I
« 81127
Rikkihappo vapauttaa metalleihin sitoutuneet kloridit suolahappona, joka yleensä tislautuu peittaushapossa jäljelläolven vapaan suolahapon kanssa. Reaktio on luonnollisesti sitä nopeampi, mitä korkeampia lämpötila ja h^SO^-väkevyydet ovat, mutta on huomioitava, että lämpötilan noustes-5 sa myös rikkihapon osapaine nousee. Poistokaasut lauhdutetaan edullisesti venturipesurissa ja lauhteet, puhdas suolahappo ja vesi, palautetaan peittaukseen.
Seoksen kuumennus voidaan hoitaa myös sähköllä sijottanalla vaihtovir-10 tavastukset joko suoraan liuokseen tai kuumentamalla reaktoria. Tällöin toimintalämpötila on kuitenkin korkeampi, 200 - 220° C, koska liuokseen ei johdeta kantokaasuna toimivia kuumennuskaasuja.
Jos rikkihapon väkevöinti suoritettaisiin alennetussa paineessa, esim. 15 pakkokiertoisessa tyhjöhaihduttimessa, seoksen toimintalämpötila rikki hapon väkevyysalueelia 70 - 75 % olisi 80 - 90° C, mikä on liian matala seoksen viskositeetin alentamiseksi ja kompleksien purkamiseksi.
Haihdutuksesta kloridivapaa metallisulfaatti-rikkihappoliete johdetaan 20 suodatukseen, josta saatu suodos palautetaan takaisin haihdutukseen. Haihdutukseen lisätään make-up rikkihappoa, jonka määrä yhdessä sulfaattisakan jäännösrikkihapon kanssa on vähintään ekvivalentti peit-taushapon sisältämiin metalleihin nähden. Kloridivapaa sulfaattisakka syötetään metallisen sinkin valmistusprosessiin, jossa myös sakan jään-25 nösrikkihappo voidaan hyödyntää.
Esimerkki
Tutkimuksia varten rakennettiin kartiopohjainen uppohaihdutin, jonka nestetilavuus oli 20 I. Rikkihapon väkevöintiin ja suolahapon tislauk-30 seen tarvittavia kuumia kaasuja, joiden lämpötila oli noin 800 - 900° C, tuotettiin polttamalla nestekaasua polttokamniossa, jonka tilavuus oli noin 1 I. Laitteistossa saatiin olosuhteet vakioitua siten, että käytettyä peittaushappoa syötettiin haihduttimeen pinnankorkeuden mukaan ja kuumaa rikkihappo-sulfaattilietettä poistettiin suodatukseen haihdutti-35 men pohjasta lämpötilan mukaan. Tislautunut suolahappo pestiin haih-duttimen poistokaasuista venturipesurin epäsuorasti jäähdytettyyn 5 81127 pesunesteeseen. Poltossa käytetystä ilmakertoimesta riippuen H^SO^-väkevyys 75 - 78 % saavutettiin lämpötilassa 145 - 150° C, sillä uppo-haihduttimessa h^SO^in kiehumispiste siirtyy alemmaksi palamiskaasujen toimiessa kantokaasuina. Tutkimuksessa käytettiin syöttöliuoksena erään 5 kuumasinkityslaitoksen käytettyä pesuhappoa, jonka analyysi oli: FE 82 g/l, Zn 34 g/l ja vapaa HCI 37 g/l.
Regeneroidun suolahapon analyysiksi saatiin: HCI 170 g/l, metallit alle 1 g/l.
Imusuotimella suodatetun sulfaattisakan analyysiksi saatiin: 10 Fe 9,6 %, Zn 3,8 %, 41 % ja Cl alle 0,1 % (analyysitarkkuus).

Claims (11)

1. Menetelmä teräksen sinkkigalvanointiprosessien peittaushappona käytetyn suolahapon regeneroimiseksi, tunnettu siitä, että käytetty peittaushappo, jossa osa haposta on sitoutunut netalleihin, regeneroidaan seostamalla peittaushappo rikkihappoon, jolloin kuumentamalla seosta lämpötilaan 140 - 160° C kuumennuskaasujen avulla ja väkevöimällä sitä rikkihapon suhteen alueelle 70 - 80 % saatetaan peit-taushappoon liuenneet metalliklondit kuten sinkki ja rauta reagoimaan vastaaviksi metallisulfaateiksi ja liuoksessa oleva vapaa sekä klorideista vapautuva suolahappo tislautumaan höyryfaasiin; tislautuneet poistokaasut lauhdutetaan ja puhdas suolahappo ja vesi palautetaan peilaukseen, liuokseen syntynyt kloridivapaa rautaa ja sinkkiä sisältävä sulfaattisuola erotetaan rikkihaposta ja hyödynnetään sinkin valmistuksessa .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että seos kuumennetaan lämpötilaan 145 - 150°C.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että regenerointivaiheeseen johdetaan juoksutetta, jolloin juoksutteeseen liuenneet ammonium- ja metallikloridit saatetaan reagoimaan vastaaviksi sulfaateiksi ja juoksutteessa oleva vapaa ja klorideista vapaututuva suolahappo ja vesi saatetaan tislautumaan höyryfaasiin; syntyneet sulfaatit erotetaan rikkihappoliuoksesta ja johdetaan sinkin valmistusprosessiin.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ammonium- ja metallisuolat johdetaan sinkin valmistukseen ja ammo-niumsulfaatti saatetaan reagoimaan ammoniumjarosiitiksi.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että rikkihapon väkevyys regeneroinnissa on alueella 75 - 78 %.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syntyvä kloridivapaa metallisulfaatti on rautasinkkisulfaatti. i 7 81127
6 81127
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syntyvä kloridivapaa sulfaatti on kalsiumia, kaliumia ja natriumia sisältävä rautasinkkisulfaatti.
8. Patenttivaatimusten 1 ja 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syntyvä kloridivapaa sulfaatti on ammoniumia sisältävä rautasinkkisulfaatti.
9. Patenttivaatimusten 8 ja 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syntyvä kloridivapaa sulfaatti on ammoniumia, kalsiumia, kaliumia ja natriumia sisältävä rautasinkkisulfaatti.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tisle lauhdutetaan venturipesurissa.
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että regenerointivaiheeseen lisätään make-up rikkihappoa, jonka määrä yhdessä sulfaattisakan jäännösrikkihapon kanssa on vähintään ekvivalentti peittaushapon sisältämiin metalleihin nähden. 8 81127
FI881812A 1988-04-18 1988-04-18 Foerfarande foer regenerering av betsyror vid zinkgalvaniseringsprocesser. FI81127C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI881812A FI81127C (fi) 1988-04-18 1988-04-18 Foerfarande foer regenerering av betsyror vid zinkgalvaniseringsprocesser.
EP89106742A EP0339401A1 (en) 1988-04-18 1989-04-14 Method for regenerating pickling acids of zinc coating process

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI881812A FI81127C (fi) 1988-04-18 1988-04-18 Foerfarande foer regenerering av betsyror vid zinkgalvaniseringsprocesser.
FI881812 1988-04-18

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI881812A0 FI881812A0 (fi) 1988-04-18
FI881812A FI881812A (fi) 1989-10-19
FI81127B FI81127B (fi) 1990-05-31
FI81127C true FI81127C (fi) 1990-09-10

Family

ID=8526306

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI881812A FI81127C (fi) 1988-04-18 1988-04-18 Foerfarande foer regenerering av betsyror vid zinkgalvaniseringsprocesser.

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP0339401A1 (fi)
FI (1) FI81127C (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4204892A1 (de) * 1992-02-19 1993-08-26 Wiegel Verwaltung Gmbh & Co Verfahren zur trennung von eisen- und zinksalze enthaltende salzsauerer beizloesung
US5500098A (en) * 1993-08-05 1996-03-19 Eco-Tec Limited Process for regeneration of volatile acids
FI120682B (fi) * 2006-11-30 2010-01-29 Kemira Oyj Menetelmä suolahapon talteenottamiseksi rautakloridiliuoksesta
IT1393792B1 (it) * 2008-11-06 2012-05-08 Condoroil Impianti Srl Recupero di metalli e acidi da soluzioni esauste di decapaggio e/o da fanghi di neutralizzazione
CZ304275B6 (cs) * 2009-02-12 2014-02-12 Výzkumný ústav anorganické chemie, a. s. Způsob získávání těkavých anorganických kyselin a zařízení k provedení způsobu
ITVI20090126A1 (it) * 2009-06-03 2010-12-04 Ekipo S R L Processo di rigenerazione di bagni di strippaggio di zinco e decapaggio di ferro con recupero di acido cloridrico e produzione di solfato di zinco e solfato di ferro

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3423240A (en) * 1965-08-19 1969-01-21 Ford Motor Co Pickling process
US3635664A (en) * 1969-08-20 1972-01-18 Daido Chem Eng Corp REGENERATION OF HYDROCHLORIC ACID PICKLING WASTE BY H{11 SO{11 {0 ADDITION, DISTILLATION AND FeSO{11 {0 Precipitation
US3787306A (en) * 1971-10-20 1974-01-22 Cationic Corp Process for the concurrent recovery of acid and metal values from spent pickle acid containing the same
US3873581A (en) * 1971-10-21 1975-03-25 Toms River Chemical Corp Process for reducing the level of contaminating mercury in aqueous solutions
NO132157C (fi) * 1973-06-25 1975-09-24 Sintef
DE2633872C2 (de) * 1976-07-28 1978-03-30 Preussag Ag Metall, 3380 Goslar Verfahren zum Herstellen einer wasserigen Flußmittellauge für das Feuerverzinken
SE7907619L (sv) * 1979-09-13 1981-03-14 Rennerfelt Lars Reningsforfarande for forbrukade betbad

Also Published As

Publication number Publication date
FI881812A0 (fi) 1988-04-18
EP0339401A1 (en) 1989-11-02
FI81127B (fi) 1990-05-31
FI881812A (fi) 1989-10-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1335150C (en) Process for the production or recovery of acids from metalliferous solutions of such acid
PL74724B1 (fi)
CA1214382A (en) Method for regenerating pickling acids
FI81127C (fi) Foerfarande foer regenerering av betsyror vid zinkgalvaniseringsprocesser.
US7232554B2 (en) Process for recovering arsenic from acidic aqueous solution
US4105743A (en) Selectively extracting copper, zinc, nickel from a mixture of metal hydroxides
CA1094326A (en) Process for the precipitation of iron as jarosite
EP0002880B1 (en) Regeneration of an absorbent liquid
US961764A (en) Process of utilizing by-product metallic salts and ammoniacal liquor.
US4176060A (en) Process for soluble cyanide removal from wastewater streams
JPS6326184B2 (fi)
US4047940A (en) Separation and recovery of copper metal from ammoniacal solutions
US1100675A (en) Process of eliminating iron from liquids.
US3110563A (en) Process for the production of high percentage nitric oxide
AU704554B2 (en) Process for the recovery of waste sulphuric acid
US4038070A (en) Low temperature and pressure continuous reduction of copper in acid solutions
RU2157420C1 (ru) Способ переработки ванадийсодержащих конвертерных шлаков
RU2057992C1 (ru) Способ обработки отработанных растворов
US2448425A (en) Process for the utilization of ferrous sulfate solutions in the manufacture of ferric alums
US3647686A (en) Method of treating industrial waste water without contamination of the environment
US4482377A (en) Separation of zinc from a zinc-copper alloy
JPH07206412A (ja) ハイドロキシアパタイトの製造方法
JP2004181431A (ja) 水溶液の精製方法及び精製水溶液
US2726140A (en) Production of chlorine and metal sulfates
RU2363745C1 (ru) Способ получения концентратов рения и платины из содержащих их кислых растворов

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: OUTOKUMPU OY