FI80936B - Konstruktionssystem och -foerfarande. - Google Patents

Konstruktionssystem och -foerfarande. Download PDF

Info

Publication number
FI80936B
FI80936B FI874600A FI874600A FI80936B FI 80936 B FI80936 B FI 80936B FI 874600 A FI874600 A FI 874600A FI 874600 A FI874600 A FI 874600A FI 80936 B FI80936 B FI 80936B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
component
column
mold
slab
casting
Prior art date
Application number
FI874600A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI874600A (fi
FI874600A0 (fi
FI80936C (fi
Inventor
Matti Pekka Home
Original Assignee
Matti Pekka Home
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Matti Pekka Home filed Critical Matti Pekka Home
Priority to FI874600A priority Critical patent/FI80936C/fi
Publication of FI874600A0 publication Critical patent/FI874600A0/fi
Priority to SE8803743A priority patent/SE500054C2/sv
Publication of FI874600A publication Critical patent/FI874600A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI80936B publication Critical patent/FI80936B/fi
Publication of FI80936C publication Critical patent/FI80936C/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04BGENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
    • E04B1/00Constructions in general; Structures which are not restricted either to walls, e.g. partitions, or floors or ceilings or roofs
    • E04B1/18Structures comprising elongated load-supporting parts, e.g. columns, girders, skeletons
    • E04B1/30Structures comprising elongated load-supporting parts, e.g. columns, girders, skeletons the supporting parts being composed of two or more materials; Composite steel and concrete constructions

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Electromagnetism (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Joining Of Building Structures In Genera (AREA)
  • Conveying And Assembling Of Building Elements In Situ (AREA)
  • Forms Removed On Construction Sites Or Auxiliary Members Thereof (AREA)

Description

80936
Rakennusjärjestelmä ja -menetelmä
Keksinnön kohteena on erilaisissa rakennuksissa käytettävän rungon rakennusjäijestelmä sekä menetelmä sen toteuttamiseksi. Keksinnön mukainen runko on tarkoitettu rakennuksen kantavaksi rungoksi asuin-, konttori-,liike-, teollisuus- yms. rakennuksiin, joka on kiinnitetty perustukseen ns. perustusholkkien avulla tai muuten ja 5 runko koostuu itsekantavista pilareiden, palkkien ja laattojen muottikomponenteista, jotka on kiinnitetty yhteen pilariholkkeja, pultteja, ruuveja, hitsausta tms. ja tarvittaessa lisäteräksiä käyttäen, jolloin betoni tms. valukomponentti yhdessä mainittujen teräksestä tai muusta metallista tai muusta materiaalista valmistettujen osien kanssa muodostaa kuormia kantavan rungon.
10
Kuten edellä esitetystä selviää, esillä oleva keksintö kohdistuu rakennuksissa käytettävän kantavan rungon rakennusjäijestelmään sekä menetelmään runkojen valmistamiseksi
Pilarin, palkin ja laatan muottikomponenteista käytetään myös sanontaa pilari-, 15 palkki- ja laattamuotti, jotka tarkoittavat samaa asiaa.
Keksinnön palkkiosa voi olla suomalaisessa patentissa n:o 76401 määritetyn kaltainen, mutta tässä runkoon kohdistuvassa keksinnössä ei palkkiosaa rajoiteta mainitussa patenttihakemuksessa määritettyihin palkkeihin, vaan palkit voivat olla myös jotenkin 20 muuten konstruoituja tai sinänsä tunnettuja esimerkiksi teräsohutlevyn käyttöön perustuvia palkkeja.
Rakennuksen rungon pilarit ja palkit on tähän asti pääasiassa tehty joko betonista tai teräksestä, jolloin holviosa on tehty pääasiassa betonirakenteena joko betoniele-25 menteistä, paikalla valetuista teräsbetonilaatoista tai viime aikoina myös liitto- laatoista. Tämän lisäksi on teräspalkki ja laattaosa yhdistetty toimivaksi liittoraken-. teeksi erilaisia vaarnoja käyttäen.
Epäkohtana kaikille edellä kerrotuille runkovaihtoehdoille on se, että niiden kompo-30 nentit ovat painavia ja runko koostuu erilaisista ennakolta toisiinsa vaikeasti sovitet tavista osista, jolloin mm. rungon suunnittelussa ja toteutuksessa ei ole päästy riittävän pitkälle vietyihin standardiosiin. Tämä on edelleen vaikuttanut siihen, että rungon osien valmistaminen on vaatinut usean eri yrityksen osaamisen yhdistämisen, mikä puolestaan hankaloittaa kokonaisuuden toteuttamista ja lisää kustannuksia. Keksinnön 35 mukaisia komponentteja voidaan valmistaa pienissäkin metallialan yrityksissä.
Teräsrunkoisissa rakennuksissa käytetyissä sisänsä tunnetuissa rungon raken-nusjärjestelmissä mm. pilarit ovat usein koko rakennuksen korkuisia, kun taas tässä 2 80936 keksinnössä pilarimuotit ovat noin kerroksen hyötykorkeuden pituisia. Tunnetuissa pilariratkaisuissa palkin kiinnittäminen pilariin tapahtuu useimmiten siten, että pilariin on hitsattu kiinnityselin, johon useimmiten I -muotoinen palkki tms. kiinnitetään pulteilla. Tämä johtaa hyvin tiukkoihin toleranssivaatimuksiin, kun taas keksinnössä 5 pilarien ja palkkien muottikomponentit yhdistetään erillisellä pilariholkilla, jolloin toleransseille ei aseteta suurtakaan tarkkuusvaatimusta.
Tavanomaisissa teräsrungoissa käyttettävät palkit ovat tavallisia I :n, XL :n tai muun muotoisia joko valssaamalla tai hitsaamalla tehtyjä palkkeja, joita ei ole erikseen 10 valmiiksi pintakäsitelty. Kyseiset palkit ovat lisäksi tulipaloa vastaan lähes poikkeuksetta erikseen ulkopuolelta suojattava, mistä aiheutuu merkittäviä kustannuksia. Keksinnön mukaisen rungon palkkimuotit ovat niin haluttaessa sinkillä tms. pinnoitettuja teräsohut-levystä, muusta metallilevystä tai muusta materiaalista valssamalla, taivuttamalla tms. tavalla valmistettuja muotteja, jolloin ne ovat valmiiksi pintakäsiteltyjä ja palkkien 15 palonkestävyys varmistetaan muotin sisään valettavan betonin tms. valukomponentin avulla ja palkkimuotin sisään asennettavilla lisäteräksillä, silloin kun se on tarpeen, joten palkki on ulkonäkönsä puolesta jo asennusvaiheessa saavuttanut lopullisen muotonsa, mikä pienentää jälkityökustannuksia merkittävästi.
20 Koska pilarimuotit ovat lyhyitä sekä perustus- ja pilariholkit kooltaan pieniä, ne voidaan pintakäsitellä kuten maalata esimerkiksi upottamalla maalialtaaseen, sinkitä altaassa tai muuten jo tehtaassa, joten niidenkään pintakäsittely ei välttämättä vaadi työmaalla tapahtuvaa jälkityötä.
25 Koska kaikki rungon komponentit ovat keveitä, rungon asentaminen voidaan tehdä keveillä nostolaitteilla ja jopa lihasvoimalla, mikä ei aiemmin ole ollut mahdollista.
Keveydestään huolimatta pilari-, palkki- ja laattamuotit ovat niin kantavia, että ne , yhteenliitettyinä kantavat valukomponentin kuten betonin valun aiheuttamat 30 rasitukset, joten erillistä valunaikaista tuentaa ei välttämättä tarvita.
US-patentissa n:o 4,333,285 on esitetty runkorakenne, joka koostuu pilareista, palkeista ja laatoista ja joka kootaan keksinnön tavoin muottikomponenteista. Kyseisessä US-patentissa pilarien ja palkkien muottikomponenttien liitos on erilainen, koska siinä 35 palkkimuotti tuetaan pilarimuottiin kiinnitettyyn renkaaseen tai U-muotoiseen ulok
keeseen, joten pilariholkkia ei käytetä. Lisäksi pilari on jatkuva, eikä noin kerroksen hyötykorkeuden pituinen jne., joten keksintö poikkeaa perusratkaisuiltaan olennaisesti mainitussa US-patentissa määritetystä ratkaisusta. I
40 US-patentissa n:o 2,064,910 on myös esitetty runkorakenne, joka koostuu pilareista, j i 3 80936 palkeista ja laatoista ja joka kootaan keksinnön tavoin muottikomponenteista. Tässä US-patentissa pflarimuotit eivät ole putkimaisia, seuraavan kerroksen pilari ankkuroidaan alapäästään betoniin, pilariholkkia ei käytetä jne., joten keksinnön perusratkaisut ovat olennaisesti erilaiset.
5
Edellä esitettyihin ja myöhemmin selviäviin päämääriin pääsemiseksi keksinnölle on pääasiassa tunnusomaista se, mitä patenttivaatimuksissa 1 ja 22 on esitetty.
Seuraavassa kerrotaan tarkemmin, kuinka rungon rakentaminen tapahtuu.
10
Betonista tms. valettujen perustusanturoiden tms. perus tus tason päälle pultataan pilariholkit tai pilarimuotit perustetaan esimerkiksi siten, että ensimmäisen kerroksen pilarimuottien alapäähän on kiinnitetty valmiiksi tasolevy tms. tai pilarimuotit kiinnitetään perustukseen jollakin muulla tavoin. Kun käytetään parustusholkkeja, näiden IS päälle tai sisään asennetaan noin kerroksen hyötykorkeuden pituiset pilarimuotit, joiden päähän on asennettu valmiiksi tai asennetaan jälkeenpäin pilariholkit, joissa palkkimuottien asennusta varten on valmiina palkkimuotin mittoihin sopivat ulokkeet, jotka tukevat palkkimuottia toimien samalla valutopparina ja joiden sisään määrämittaiset palkkimuotit asennetaan ja joihin ne kiinnitetään hitsaamalla tms.
20 tavalla tai ulokkeessa olevien reikien läpi esimerkiksi itseporautuvilla ruuveilla, jolloin pilariholkki mm. sivulevyjensä välityksellä tukee palkkimuottia valun aikana ottaen vastaan syntyvän leikkausvoiman/tukireaktion ja ne yhdessä muodostavat lopullisessa rakenteessa palkin kanssa runkoa jäykistävän liitoksen.
25 Tämän jälkeen asennetaan laatan muottikomponentit siten, että palkkimuotin kohdalle jätetään sopivankokoinen aukko betonin tms. valamista varten. Tähän aukkoon asennetaan tarvittaessa esimerkiksi teräsverkosta valmiiksi taivutetut lisäteräkset eräänlaiset haat palkin ja laatan Uittotoiminnan varmistamiseksi, joiden sisään asennetaan määrämittaiset lisäteräkset silloin, kun rakennuksen palonkestävyys tai muu syy 30 sitä edellyttää. Muut lisäteräkset, kuten pilarien teräkset, laatan Usäteräkset tms., mikäU niitä tarvitaan, sekä valukomponentin kuten betonin vaatimat valutopparit asennetaan tämän jälkeen. Pilarimuottien sisään mahdollisesti asennettavat Usäteräkset voidaan asentaa myös betonin tms. valamisen jälkeen työntämättä ne ylhäältä päin märkään betoniin tms. Lopuksi valetaan palkki- ja laattamuotit sekä tarvittaessa 35 pilarimuotit betonilla tms., jolloin ensimmäinen kerros on valmis. Toinen kerros tehdään samalla tavalla, jolloin pilariholkin yläpää toimii pilarien perustusholkkina. Toisen kerroksen pystyttäminen voidaan aloittaa heti, kun ensimmäisen kerroksen laatan betoni tms. on sopivasti kovettunut kuten silloin kun sen päällä voidaan kävellä.
40 Rungon jäykistäminen tuuUkuormia tms. vaakavoimia vastaan voidaan tehdä tavan- ^ 80936 omaisesti ristikoilla, jäykistävillä torneilla kuten hissikuiluilla tms. tavalla. Edullisempi tapa jäykistää runko tuulikuormia tms. vaakavoimia vastaan on käyttää laattaosassa lisäteräksiä, jotka sopivasti sijoitettuna voivat toimia yhdessä valukomponentin kuten betonin tms. kanssa kyseisessä tehtävässä. Kun laattaosaan sijoitettavat lisäteräkset 5 yhdistetään sopivasti esimerkiksi palkkiosan ja laattaosanyhteenliittävänliitoskompo- nentin kanssa, rungon jäykkyys entisestään paranee. Jos lisäteräkset sijoitetaan esimerkiksi pilarin sivuille sopivalle leveydelle, muodostuu palkista ja laatasta pilariholkin avulla ja kautta yhteenliitetty jatkuva rakenne, joka luonnollisesti jäykistää runkoa.
10 On myös mahdollista koota ensin useampi kerros ja valaa betoni tms. kaikkiin kerroksiin samanaikaisesti, jolloin pilarien valussa on mahdollista käyttää notkeaa massaa tai nesteytettyä betonia tms., jolla varmistetaan valukomponentin pääsy myös alimman kerroksen pilariin asti. Joissain tapauksissa pilarin valamisesta voidaan luopua, koska on mahdollista toteuttaa runko myös siten, että pilarimuotti toimii 15 sellaisenaan kantavana rakenteena.
Mikäli pilarien määrää halutaan vähentää tai muusta syystä, voidaan palkkimuotin kylkeen asentaa kahden palkkimuotin yhteenliittämiseksi tehty irrallinen uloke, joka on samantapainen kuin pilariholkkiin kiinnitetty uloke.
20
Mikäli palkin kantokykyä on tarpeellista lisätä, voidaan samaan pilariholkkiin tehdä sellainen uloke/ulokkeet, joihin mahtuu esimerkiksi kaksi palkkimuottia rinnakkain.
Tämä voi tulla kysymykseen mm. silloin, kun halutaan päästä todella pitkiin jännemit-toihin tai kuormat ovat tavanomaista suurempia.
25
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisten piirustusten kuvioissa esitettyihin keksinnön eräisiin soveUutusesimerkkeihin, joiden yksityiskohtiin keksintö ei ole mitenkään ahtaasti rajoitettu.
30 Kuvio 1 esittää perspektiivikuvana keksinnön mukaisen runkoratkaisun perustukseen kiinnitämisessä käytettävän erään ratkaisun, ns. perustusholkin erään toteutusesi-merkin.
Kuvio 2 esittää perspektiivikuvana keksinnön mukaisen runkoratkaisun pilarin muot-35 tikomponentin erään toteutusesimerkin.
Kuvio 3 esittää perspektiivikuvana keksinnön mukaisen runkoratkaisun pilariholkin erään toteutusesimerkin.
i j 40 Kuvio 4 esittää perspektiivikuvana keksinnön mukaisen runkoratkaisun kahden i
I
5 80936 palkkimuotin yhteenliittämiseen soveltuvan irrallisen ulokkeen erään toteutusesi-merkin
Kuvio 5 esittää perspektiivikuvana yhden kerroksen osalta keksinnön mukaisen runko-5 rakenteen pilari- ja palkkimuottien asennusmenetelmän erään toteutusesimerkin.
Kuvio 6 esittää perspektiivikuvana yhden kerroksen osalta keksinnön mukaisen runkorakenteen pilari-, palkki- ja laattamuottien asennusmenetelmän erään toteutusesimerkin.
10
Kuvio 7 esittää perspektiivikuvana yhden kerroksen osalta erään toteutusesimerkin keksinnön mukaisen runkorakenteen pilari-, palkki-ja laattamuottien sekä lisäterästen asennusmenetelmästä, kun betoni tms. on osittain valettu.
15 Kuvio 8 esittää poikkileikkauskuvana keksinnön mukaiseen runkorakenteeseen sov eltuvan palkkiosan erään toteutusesimerkin.
Kuvio 9 esittää poikkileikkauskuvana keksinnön mukaiseen runkorakenteeseen soveltuvien pilariosan eräitä toteutusesimerkkejä.
20
Kuvio 10 esittää perspektiivikuvana keksinnön mukaiseen runkorakenteeseen soveltuvan laattaosan erään toteutusesimerkin.
Kuviossa 1 on perustusholkki (1), joka koostuu tasolevystä (2) ja siihen hitsaamalla 25 tms. (5) tavalla kiinnitetystä poikkileikkaukseltaan neliön muotoisesta putkesta (3).
Tasolevyyn (2) on tehty reiät (4) pilariholkin (1) ankkuroimiseksi perustukseen pulttaamalla tms. tavalla. Tasolevyn (2) sivumitta on 400...1000 mm, sopivimmin 600 mm ja levypaksuus 5..20 mm, sopivimmin 10 mm. Putki (3) on pituudeltaan 100..600 • mm, sopivimmin 200..400 mm ja levypaksuus 2..20 mm, sopivimmin 5..10 mm. Pilari-30 muotti (6) asennetaan putken (3) päälle tai sisään.
Kuviossa 2 on esitetty poikkileikkaukseltaan neliön muotoisen pilarin muottikompo-nentti (6), joka on noin kerroksen hyötykorkeuden pituinen ja jonka poikkileikkauksen sivumitta on 100..600 mm, sopivimmin 200..400 mm ja levypaksuus on 2...20 mm, 35 sopivimmin 5..10 mm.
Kuviossa 3 on esitetty pilariholkki (7), joka koostuu putkimaisesta osasta (10), johon palkin ulokkeet (8) on kiinnitetty hitsaamalla (12) tm. tavalla. Kyseisiä ulokkeita (8) on putken (10) 1..4 sivuilla riippuen siitä, missä kohdassa rakennusta pilari sijaitsee. 40 Uloke (8) koostuu sivutasoista(sivulevyistä) (9), takatasosta (takalevystä) (9') sekä 6 80936 alatasosta(alalevystä) (9"). Sivulevyissä (9') on reiät (11), joiden läpi palkkimuotti (13) kiinnitetään itseporautuvilla ruuveilla, pulteilla tai vastaavilla ulokkeeseen (8) tai sivulevyt (9) ja/tai alalevy (9") hitsataan tms. tavalla kiinnitetään palkkimuottiin (13).
Kuvassa esitetty pilariholkki (7) asennetaan pilarin muottikomponentin (6) sisään 5 siten, että pilarin muottikomponentin yläpää tukeutuu takalevyn (9') alapäähän ja/tai alalevyyn (9''). Takalevyn (9') yläpää ulottuu noin laatan korkeuden verran palkkimuotin (13) yläreunan tason (13') yläpuolelle, jolloin takalevyn (9') yläpinta toimii laattaa valettaessa korkomerkkinä ja jää näkyviin. Seuraavan kerroksen pilarimuotti (6) asennetaan putken (10) päälle, jolloin pilarimuotin (6) alapää tukeutuu takalevyn (9') to yläpäähän. Näin kuormat siirtyvät ylhäältä alas pilarimuotin vaippaa pitkin perus tukseen. Voidaan myös menetellä siten, että sivulevyt (9) ja alalevy (9' ') yhdessä muodostavat U-muotoisen kourun, joka on kiinnitetty putkimaiseen osaan (10) ja takalevy (9') on erillinen levy, jonka pituus on pienempi tai yhtä suuri kuin palkin korkeus + laatan korkeus. Takalevy (9') voidaan korvata myös lyhyellä putkella, joka 15 sopii putkimaisen osan (10) päälle ja jonka alapää tukeutuu sivulevyjen (9) yläpintoihin ja/tai kiinnitetään putkimaiseen osaan (10). Kuvion 3 pilariholkki voidaan konstruoida myös esimerkiksi siten, että putken (10) ala- ja tai yläpäässä esimerkiksi alalevystä (9 ") alaspäin ja palkkimuotin (13) tasosta (13') ylöspäin on pilarimuotin (6) poikkileikkauksen kanssa samanlainen putki, joka sopii pilarimuotin (6) päälle tai sisään, 20 hoikin (7) ollessa muulta osin esimerkiksi kuvion 3 mukainen.
Edellisen lisäksi pilariholkissa (7) voi olla esimerkiksi kaksi uloketta (8) rinnakkain samalla puolella putkea (10) tai ulokkeen (8) alalevy (9'') on noin kahden palkkimuotin (13) levyinen.
25
Kuviossa 4 on esitetty eräs vaihtoehto kahden palkkimuotin (13) liitokseksi, missä uloke (8') on samantapainen kuin pilariholkissa (7), mutta takalevy (9') tai sen yläpää on noin 90 asteen kulmassa pystytasoon nähden ulokkeen (8') tukemiseksi tasoon . (13'). Tämän lisäksi ulokkeessa (8') voi olla lisätuki (9'''), joka tukeutuu palkin 30 muottikomponenttiin (6) toisesta kohdasta.
Kuviossa 5 on esitetty yhden kerroksen osalta rungon palkkimuottien (13) asen-nuskaavion eräs suoritusmuoto, missä on nähtävissä pilarien muottikomponentit (6), pilariholkit (7), ulokkeet (8), rako (15) ja palkkimuotin (13) taso (13').
35
Kuviossa 6 on esitetty yhden kerroksen osalta rungon asennuskaavion eräs suoritusmuoto, missä kuvioon 5 on lisätty laatan muottikomponentit (14).
Kuviossa 7 on esitetty yhden kerroksen osalta rungon asennuskaavion eräs suori-40 tusmuoto, missä on nähtävissä pilarien-, palkkien- ja laattojen muottikomponentit i i li 7 80936 (6,13,14), pilariholkkien (7) yläpäät, rako (15), palkkimuotin sisään ulottuvat haat (16), jotka liittävät palkin ja laatan yhteen toimivaksi liittopalkiksi, pilarin ja laattojen lisäteräkset (17) sekä valukomponentti kuten betoni (18).
5 Kuviossa 8 on esitetty palkkiosan poikkileikkauksen eräs suoritusmuoto, missä on nähtävissä palkin ja laatan muottikomponentit (13,14), palkkimuotin taso (13'), rako (15), palkkimuotin sisälle ulottuvat eräänlaiset hakateräkset (16), jotka yhdistävät palkin ja laatan yhdessä toimivaksi liittopalkiksi, laatan lisäteräkset (17), jotka kuviossa 8 on sijoitettu laatan yläpintaan, valukomponentti kuten betoni (18), palkin tartun* 10 tamekanismi (19), laatan ja palkin muottikomponenttien väliset kiinnitysruuvit (20), päätytoppari (21), päätytopparin kiinnitysruuvit (22), ilmanvaihtoputki (23), alaslas-kettu katto (24), joka voi tukeutua palkin muottikomponenttiin (13) tai se ripustetaan laatan muottikomponentista (14) kuten myös putki (23) esimerkiksi siten, kun suomalaisessa kuulutusjulkaisussa n:o 79375 on kerrottu tai muuten. Kuvio 8 esittää suoma-1S laisessa patentissa n:o 76401 määritetyn liittopalkin erästä suoritusmuotoa. Korostet takoon tässäyhteydessä, että palkki voi olla muutenkin konstruoitu, poikkileikkaukseltaan muunkin näköinen tai jo tunnettu palkkiratkaisu.
Kuvio 9 esittää joitakin pyöreitä ja suorakaiteen muotoisia pilariosan poikkileikkauksia 20 ( kuviot 9a...9j), joissa on sivuseinät (6') ja joista 9a,b,c,f,g,h ovat pinnaltaan sileitä putkia kun 9d,e,i,j sisältävät tämän lisäksi tartuntamekanismin (6''), jotka suuntautuvat sisään päin ja jäävät valukomponentin sisään, jolloin valukomponentti suojaa tartuntaa tulipaloa, korroosiota tms. vastaan. Pilarien muottikomponentit 9a ja 9f voivat toimia rungon pilareina ilman valukomponenttia kuten betonia (18), kun 25 pilarimuotin (6) seinämäpaksuus valitaan sopivaksi ja rungolle ei ole asetettu erityistä palonkestovaatimusta tai pilari suojataan ulkopuolisesta Pilarimuotit 9b ja 9g on täytetty betonilla tms. (18), jolloin muodostuu ns. liittopilari, mikä lisää pilarin kantavuutta ja parantaa mm. palonkestoa, samalla kun betoni tms. (18) sitoo pilari-ja | perustusholkin pilariin. Tässä yhteydessä on syytä korostaa, että betonilla täytetty tiivis 30 pilarimuotti voi rikkoutua palotilanteessa, mikäli pilarin sisään syntyvä vesihöyryn paine ei pääse vapautumaan. Keksinnön runkoratkaisussa tämä ongelma poistuu siten, että pilariholkin ja pilarimuotin liitossauma toimi paineentasausreikänä. Pilari- i muotteihin 9c ja 9h on asennettu lisäteräkset (17), jotka edelleen lisäävät pilarin 1 kantavuutta ja palonkestoa ja ne sitovat perustus- ja pilariholkin pilariin entistäkin ; 35 tehokkaammin. Korostettakoon tässä yhteydessä, että lisäteräkset (17) voidaan myös asentaa vasta pilarin valamisen jälkeen työntämällä ne märkään betoniin tms. (18) ylhäältä päin ja että lisäterästen ei tarvitse välttämättä olla koko pilarin pituudella. Pilarimuoteissa 9d, 9e, 9i ja 9j on edellisen lisäksi tartuntamekanismi (6' '), joka sitoo | muottikomponentin ja valukomponentin tehokkaammin yhteen, jolloin liittovaikutus 40 tehostuu ja muotti toimii vielä paremmin betonin tms. (18) raudoituksena. Tartun- ! i 8 80956 tamekanismi ulottuu luonnollisesti vain sille pituudelle, minkä perustus-ja pilariholkin asentaminen sallivat. Korostettakoon, että tartuntamekanismi voi olla muunkinlainen tai pilarin muottikomponentti on jo tunnettu kuten esimerkiksi suomalaisessa patentissa n:o 54006 määritetty tai jokin muu.
5
Kuviossa 10 on esitetty eräs vaihtoehtoratkaisu laattaosaksi, missä kuviossa on nähtävissä laatan muottikomponentti (14), tartuntamekanismi (14') sekä valukomponentti kuten betoni (18). Korostettakoon, että muottikomponentin tartuntamekanismi voi olla muunkin kaltainen tai laattamuotissa ei ole tartuntamekanismia lainkaan, jolloin 10 laatan muottikomponentti yhdessä valukomponentin kanssa kantaa kuormat tai laatassa käytetään lisäteräksiä ottamaan vastaan laattaan kohdistuvat rasitukset.. 1
II

Claims (29)

  1. 9 80936
  2. 1. Rakennuksissa käytettävän rungon rakennusjäijestelmä, missä runko on kiinnitetty perustukseen joko ns. perustusholkeilla (1) tai muuten ja joka koostuu itsekantavista pilarien, palkkien ja laattojen muottikomponenteista (6,13,14) ja pilariholkeista (7) sekä lisäteräksistä kuten betoniverkoista ja betoniteräksistä tms. (16,17) mikäli niitä 5 tarvitaan sekä valukomponentista (18) kuten betonista, jotka jäävät pysyvästi lopul lisen rakenteen toimiviksi osiksi, se käsittää rakennekombinaationa ainakin seuraavat osat: a) poikkileikkausmuodoltaan mielivaltaisen putkimaisen pilariosan muottikompo- 10 nentin (6), jonka pituus on noin kerroksen hyötykorkeuden mittainen ja joka on sisäpinnaltaan sileä tai sisältää tartuntamekanismin (6") valukomponentin (18) tarttumista varten. b) poikkileikkausmuodoltaan mielivaltaisen palkkiosan muottikomponentin (13), 15 jonka koostuu sinänsä tunnetusti yhdestä tai useammasta muotolevyprofiilista ja joka on sisäpinnaltaan sileä tai sisältää tartuntamekanismin (19) valukomponentin (18) tarttumista varten ja jossa on jatkuvat tasopinnat (13') laattaosan tukemiseksi sekä välissä rako (15) valukomponenttia (18) ja liitoskomponenttia (16) varten, 20 c) laattaosan muottikomponentin (14), joka koostuu muotolevyprofiileista, jotka ovat pinnaltaan sileitä tai sisältävät tartuntamekanismin (14') valukomponentin (18) tarttumista varten ja jotka tukeutuvat palkkiosan muottikomponentin (13) tasopintaan (13') saaden näin luotettavan tukipinnan, 25 d) valukomponentin (18) kuten betonin tms. valettavan materiaalin, jolla ainakin palkki- ja laattamuotit (13,14) valetaan, tunnettu siitä, että pilarin ja palkin | muottikomponentit (6,13) yhdistävä pilariholkki (7) koostuu poikkileikkaukseltaan mielivaltaisesta putkimaisesta osasta (10), joka on sisäpinnaltaan sileä ja/tai sisältää tartuntamekanismin valukomponentin (18) tarttumista varten ja putkimaisesta osasta 30 (10) palkkiosan muottikomponentin (13) asennusta varten ulkonevasta/ulkonevista ulokkeesta/ulokkeista (8), joiden sisässä palkkiosan muottikomponenttien (13) päät ovat, jolloin pilariholkki (7) toimii liitostehtävänsä ohella kuormia kantavana pilarin ja palkin muottikomponenttien (6,13) osana.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että palkkirakenne käsittää lisäksi liitoskomponentin (16), joka sijaitsee palkkiosan muottikomponentin (13) sisällä ja joka ulottuu laattaosan muottikomponentin (14) yläpinnan tason yläpuolelle, jolloin liitoskomponentti (16) valukomponentin (18) välityksellä yhdistää palkki- ja i 10 80956 laattaosan liittopalkkirakenteeksi samalla kun liitoskomponentti (16), toimii laatta-ja/ tai palkkiosan lisäterästen (17) asennusalustana ja -välikkeenä.
  4. 3. Jonkin patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että 5 palkin ja/tai laatan ja/tai pilarin muottikomponentti toimii valukomponentin (18) raudoituksena muodostaen toimivan liittorakenteen.
  5. 4. Jonkin patenttivaatimuksen 1..3 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että pilariholkin (7) putkimaisen osan (10) ala- ja/tai yläpäässä on pilarimuotin (6) 10 poikkileikkauksen kanssa samanmuotoinen sovitusosa, joka sopii pilarin muottikom- ponentin (6) päälle tai sisään.
  6. 5. Jonkin patenttivaatimuksen 1..4 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että pilariholkin (7)uloke/ulokkeet (8) koostuu/koostuvat ainakin sivutasoista (9) ja ala- 15 tasosta (9").
  7. 6. Jonkin patenttivaatimuksen 1..5 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että pilariholkki (7) tai sen osat (8,10) on valmistettu hitsaamalla, stanssaamalla, leikkaamalla, taivuttamalla, profiloimalla, valamalla tms. tavalla. 2U
  8. 7. Jonkin patenttivaatimuksen 1..6 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että pilariholkin (7) ulokkeen (8) takatason(takalevyn) (9') yläreuna ulottuu noin laatan korkeuden verran palkkimuotin muottikomponentin (13) yläreunan tason (13') yläpuolelle, jolloin kyseisen takatason(takalevyn) (9') yläreunan muodostama taso 25 toimii valun korkomerkkinä ja seuraavan kerroksen pilarin muottikomponentin (6) tukitasona silloin kun pilarimuotti (6) sijaitsee pilariholkin (7) putkimaisen osan (10) päällä.
  9. 8. Jonkin patenttivaatimuksen 1..7 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että 30 takatason(takalevyn) (9') korkeus on vapaasti valittavissa.
  10. 9. Jonkin patenttivaatimuksen 1..8 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että takataso(takalevy) (9') muodostuu putkimaisesta osasta tms., joka alapäästään tukeutuu sivutasojen (9) yläpäähän ja/tai on kiinnitetty pilariholkin (7) putkimaiseen 35 osaan (10).
  11. 10. Jonkin patenttivaatimuksen 1..9 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että komponentit (6,7,13,14) on koottuja valettu kerros kerrallaan.
  12. 11. Jonkin patenttivaatimuksen 1..10 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että li 11 80936 useamman kerroksen komponentit (6,7,13,14) on koottu valmiiksi ja ne on valettu samanaikaisesti.
  13. 12. Jonkin patenttivaatimuksen 1..11 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että 5 komponentit (6,7,13,14) yhteenliitettyinä kantavat valukomponentin (18) kuten be tonin tms. valamisesta aiheutuvat rasitukset.
  14. 13. Jonkin patenttivaatimuksen 1..12 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että runko kantaa suunnitellut kuormat valukomponentin (18) kuten betonin tms. kovetit) tumisen jälkeen.
  15. 14. Jonkin patenttivaatimuksen 1..13 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että komponenttien (6,7,13,14) yhteenliittäminen jäykistää runkoa tuulikuormia tms. vaakavoimia vastaan ja valukomponentin (18) kuten betonin tms. kovettuminen is jäykistää runkoa entisestään.
  16. 15. Jonkin patenttivaatimuksen 1..14 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että laattaan sijoitetut lisäteräkset (17) toimivat rungon jäykkyyttä lisäävänä komponenttina. 20
  17. 16. Jonkin patenttivaatimuksen 1..15 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että laattaan sijoitetut lisäteräkset (17) toimivat yhdessä liitoskomponentin (16) kanssa rungon jäykkyyttä lisäävinä komponentteina.
  18. 17. Jonkin patenttivaatimuksen 1..16 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että laattaan sijoitetut lisäteräkset (17) muodostavat rungon vaakarakenteista jatkuvia rakenteita. j i ! . 18. Jonkin patenttivaatimuksen 1..17 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että 30 pilariholkki (7) toimii vaakarakenteiden muodostamien jatkuvien rakenteiden osana.
  19. 19. Jonkin patenttivaatimuksen 1..18 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että palkin muottikomponentin (13) sisään asennetut lisäteräkset (17) lisäävät liittopalkin lujuutta ja palonkestävyyttä. 35
  20. 20. Jonkin patenttivaatimuksen 1..19 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että i vai ukomponentti (18) kuten betoni tms. ja pilarimuotin (6) sisään asennetut lisäteräkset ! (17) toimii/toimivat pilariholkin (7) ja pilarimuotin (6) liitoskomponenttina. ! * I
  21. 21. Jonkin patenttivaatimuksen 1..20 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että 12 80936 pilariholkin (7) ja pilarimuotin (6) väliset saumat toimivat palotilanteessa syntyvän vesihöyryn paineentasausreikinä.
  22. 22. Patenttivaatimuksissa 1-21 esitetyn rakennusjäijestelmän mukaisen rungon ra- 5 kentamismenetelmä, missä runko kiinnitetään perustukseen joko ns. perustusholkeilla (1) tai muuten ja joka kootaan itsekantavista pilarien, palkkien ja laattojen muottikom-ponenteista (6,13,14) ja pilariholkeista (7) sekä lisäteräksistä kuten betoniteräsverkoista ja betoniteräksistä tms. (16,17) mikäli niitä tarvitaan sekä valukomponentista (18) kuten betonista, jotka jätetään pysyvästi lopullisen rakenteen toimiviksi osiksi, tunto n e 11 u siitä, että pilariholkin (7) putkimaisen osan (10) alapää asennetaan pilarin muottikomponentin (6) sisään ja pilarimuotin (6) yläpää tuetaan pilariholkin (7) ulokkeeseen (8) ja palkkimuotit (13) asennetaan ulokkeiden (8) sisään ja uloke (8) kiinnitetään hitsaamalla tms. tavalla tai reikien (11) kautta ruuveilla tms. palkkimuot-tiin (13). 15
  23. 23. Patenttivaatimuksen 22 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kaksi palkkimuottia (13) liitetään yhteen irrallisella ulokkeella (8'), missä on sivutasot (9), alataso (9 ") ja sekä takataso (9'), joka muodostaa noin 90 asteen kulman pystytasoon nähden tai on taivutettu noin 90 asteen kulmaan niin, että vaakasuora osa tuetaan 20 palkkimuotin (13) tasoon (13').
  24. 24. Patenttivaatimusten 22 tai 23 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laattamuotit (14) asennetaan palkkimuottien (13) tasojen (13') varaan ja kiinnitetään niihin itseporautuvilla ruuveilla tai vastaavilla (20). 25
  25. 25. Patenttivaatimusten 22..24 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laattamuotin (14) muotolevyjen päät suljetaan päätytopparilla (21) ja/tai käytetään päätytopparina palkkimuotissa (13) olevaa ylösnousevaa osaa. !
  26. 26. Patenttivaatimusten 22..25 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liitoskom- ponentti (16) asennetaan niiden palkkimuottien (13) sisään, joissa liitoskomponentin (16) käytön katsotaan olevan tarpeellista ja se tuetaan palkkimuottiin (13) ja/tai 1 laattamuottiin (14) ja/tai palkkimuotin (13) tartuntamekanismiin (19).
  27. 27. Patenttivaatimusten 22..26 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että seuraavan kerroksen pilarin muottikomponentti (6) asennetaan pilariholkin (7) putkimaisen osan (10) päälle tai sisään, mikä osa (10) toimii samalla perustusholkkina.
  28. 28. Patenttivaatimusten 22..27 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että viemäri-40 ja ilmanvaihtoputket (25) ripustetaan laatan muottikomponentista (14), alakatto (24) i 13 80936 ripustetaan laatan muottikomponentista (14) ja/tai tuetaan palkin muottikompo-nenttiin (13) ja vesi· ja sähkösuojaputket sijoitetaan laatan muottikomponentin (14) päälle ennen valua ja/tai ripustetaan laattamuotista (14).
  29. 29. Patenttivaatimusten 22..28 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pilari- muotti (6) kiinnitetään perus tustasoon ns. perustushoMla (1), joka koostuu tasolevystä (2) ja siihen kiinnitetystä, poikkileikkaukseltaan pilarin muottikomponentin kanssa samanlaisesta putkimaisesta osasta (3), jonka päälle tai sisään pilarimuotti (6) asennetaan. 1 i n 80936 ^ Patentkrav
FI874600A 1987-10-20 1987-10-20 Konstruktionssystem och -foerfarande. FI80936C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI874600A FI80936C (fi) 1987-10-20 1987-10-20 Konstruktionssystem och -foerfarande.
SE8803743A SE500054C2 (sv) 1987-10-20 1988-10-19 Byggnadssystem och -förfarande för en stomme för användning i byggnader

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI874600A FI80936C (fi) 1987-10-20 1987-10-20 Konstruktionssystem och -foerfarande.
FI874600 1987-10-20

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI874600A0 FI874600A0 (fi) 1987-10-20
FI874600A FI874600A (fi) 1989-04-21
FI80936B true FI80936B (fi) 1990-04-30
FI80936C FI80936C (fi) 1990-08-10

Family

ID=8525260

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI874600A FI80936C (fi) 1987-10-20 1987-10-20 Konstruktionssystem och -foerfarande.

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI80936C (fi)
SE (1) SE500054C2 (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI874600A (fi) 1989-04-21
SE500054C2 (sv) 1994-03-28
SE8803743D0 (sv) 1988-10-19
FI874600A0 (fi) 1987-10-20
FI80936C (fi) 1990-08-10
SE8803743L (sv) 1989-04-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2659536C (en) Reinforced masonry panel structures
EP0454690B1 (en) Prefabricated building foundation element
US20050188638A1 (en) Apparatus and method for composite concrete and steel floor construction
KR20110032687A (ko) 철골 또는 철골철근콘크리트 기둥과 철근콘크리트로 보강된 단부를 갖는 철골 보의 접합부 시공방법
WO2009156586A1 (en) Method for forming connecting structure between pillar and beam, and connecting structure between pillar and beam
KR100815230B1 (ko) 복부에 관통홀이 형성된 한 쌍의 강재빔을 포함하는프리캐스트 합성보를 이용한 합성바닥판 구조 및 그시공방법
WO2008135832A1 (en) A method of producing a heavy modular unit and a modular unit produced according to the method
WO2014148686A1 (ko) 친환경 우수저류조
EP2689075B1 (en) System for reinforcing concrete slabs
CN112942574A (zh) 一种预制钢筋混凝土全装配式屋面挑檐及其施工方法
FI80936B (fi) Konstruktionssystem och -foerfarande.
CN216239039U (zh) 一种梁柱连接节点
CN216195711U (zh) 一种边缘为钢混组合构件的单元预制剪力墙
KR200469319Y1 (ko) 철골 또는 철골철근콘크리트 기둥과 철근콘크리트로 보강된 단부를 갖는 철골 보의 접합구조
RU2385998C1 (ru) Стена
KR100503237B1 (ko) 강화외피첨가 골조보강공법
KR100452976B1 (ko) 슬림플로어 공법을 위한 스틸플레이트 보강철근콘크리트보와 바닥판의 결합구조
RU65066U1 (ru) Стена
CN215166500U (zh) 一种预制钢筋混凝土全装配式屋面挑檐
CN216156920U (zh) 一种建筑楼层结构板
CN215406528U (zh) 一种蒸压轻质混凝土房屋建筑结构
RU84033U1 (ru) Стена
FI76401B (fi) Sammansatt bjaelkkonstruktion.
JPH02171441A (ja) 建築物の梁の構造
JPH03176505A (ja) 鋼板コンクリート製壁高欄の施工法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: HOME, MATTI