FI79258B - Fanersvarv. - Google Patents

Fanersvarv. Download PDF

Info

Publication number
FI79258B
FI79258B FI832340A FI832340A FI79258B FI 79258 B FI79258 B FI 79258B FI 832340 A FI832340 A FI 832340A FI 832340 A FI832340 A FI 832340A FI 79258 B FI79258 B FI 79258B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rollers
log
support arm
veneer lathe
lathe according
Prior art date
Application number
FI832340A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI79258C (fi
FI832340A0 (fi
FI832340L (fi
Inventor
Leonard Lee Hayes
Original Assignee
Coe Mfg Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Coe Mfg Co filed Critical Coe Mfg Co
Publication of FI832340A0 publication Critical patent/FI832340A0/fi
Publication of FI832340L publication Critical patent/FI832340L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79258B publication Critical patent/FI79258B/fi
Publication of FI79258C publication Critical patent/FI79258C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27LREMOVING BARK OR VESTIGES OF BRANCHES; SPLITTING WOOD; MANUFACTURE OF VENEER, WOODEN STICKS, WOOD SHAVINGS, WOOD FIBRES OR WOOD POWDER
    • B27L5/00Manufacture of veneer ; Preparatory processing therefor
    • B27L5/02Cutting strips from a rotating trunk or piece; Veneer lathes
    • B27L5/025Nose-bars; Back-up rolls
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B23MACHINE TOOLS; METAL-WORKING NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B23QDETAILS, COMPONENTS, OR ACCESSORIES FOR MACHINE TOOLS, e.g. ARRANGEMENTS FOR COPYING OR CONTROLLING; MACHINE TOOLS IN GENERAL CHARACTERISED BY THE CONSTRUCTION OF PARTICULAR DETAILS OR COMPONENTS; COMBINATIONS OR ASSOCIATIONS OF METAL-WORKING MACHINES, NOT DIRECTED TO A PARTICULAR RESULT
    • B23Q1/00Members which are comprised in the general build-up of a form of machine, particularly relatively large fixed members
    • B23Q1/72Auxiliary arrangements; Interconnections between auxiliary tables and movable machine elements
    • B23Q1/76Steadies; Rests

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Manufacture Of Wood Veneers (AREA)

Description

1 79258
Vi ilueorvi
Keksintö kohdistuu yleisesti puuviilun sorvaamiseen ja erityisesti patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaiseen viilusor-v i i n .
US-patentti 4 197 888 esittää, miten pöllin optimaalinen saantoakseli voidaan määrätä automaattisesti pyyhkäisemällä sitä valonsäteillä. Esillä olevassa keksinnössä vastintelan asentoa säädetään automaattisesti sorvin akselia kohti ja kaarimaisesti tämän akselin ympäri sorvin terän liikkeen mukaan sorvaamisen aikana vastintelan pitämiseksi kosketuksessa tukkiin ja tukin pitämiseksi linjassa sorvin akselin kanssa.
US-patentissa 4 073 326 on aiemmin ehdotettu sellaisen viilu-sorvin käyttöä, jossa käytetään kahta voimakäyttöistä käyttö-telaa, joita nimitetään puristusteloikei, ja yhtä joutotelaa, jota nimitetään vastintelaksi, pöllin puristamiseksi näiden telojen väliin, jolloin ei tarvita pöllin vastakkaisiin päihin kytkeytyviä sorvin karoja. Päinvastoin kuin esillä olevassa keksinnössä joutotela ei kuitenkaan ole voimakäyttöinen tela. Tällaisen laitteen vastintelan liikettä ohjaa niin ollen kahdesta puristustelasta toisen tukirakenteen varaan asennettu nokka, eikä vastintelaa ohjata pystysuunnassa vas-teasentoon erillään kahdesta muusta käyttötelasta olevan nokan varaan, jota säädetään sorvin terän sijainnin mukaan esillä olevan keksinnön tapaan. Kahta puristustelaa ei ole asennettu yhteisen tuen varaan, niin että näiden telojen välinen etäisyys olisi kiinteä, vaan etäisyyttä muutetaan sorvaamisen aikana puristustelojen siirtämiseksi vastintasoa kohti. Tämä patentti ei myöskään esitä epäkeskon käyttöä kahden voimakäyt-töisen pur i s tus t e 1 an tukivarsien kään t. öp i s t e iden muuttamiseksi, niin että nämä telat pysyvät kosketuksessa pölliin esillä olevan keksinnön tapaan.
2 79258 US-patentti 2 884 966 esittää myös viilusorvin, jossa on kaksi voimakäyttöistä käyttötelaa. Nämä kaksi telaa on kytketty yhteen ja asennettu yhteisen tuen varaan, niin että telojen välinen etäisyys on kiinteä. Nämä käyttötelat ovat kuitenkin pölliä paljon lyhyemmät, minkä vuoksi n~ aiheuttavat pöllin taipumista, kun sitä sorvataan pieneen halkaisijaan. Taipuma aiheuttaa epätasaisuuksia viilun paksuudessa viilun leveyssuunnassa. Tässä sorvissa ei myöskään käytetä kolmatta voimakäyttöistä käyttötelaa.
US-patentti 3 421 560 esittää samanlaisen laitteen paitsi, että siinä käytetään kahta pituussuunnassa erillään olevaa joutotukitelaparia, jotka on kumpikin asennettu yhteisen tuen varaan ja jotka kääntyvät kosketukseen pöllin kanssa nokka-osan avulla. Esillä olevasta keksinnöstä poiketen s:.inä ei ole vastetelaa, joka ohjataan pystysuorassa vasteasennossa ja jota vasten kaksi muuta käyttötelaa pakottavat pölliä. Tämä patentti esittää kuitenkin sorvin terävä 1ineen, jossa on nokka-tanko, joeea on voimakäyttöinen rulla, jota käytetään kosketuksen avulla nokkatankoyksikön toisen rullan kanssa. Tämän patentin puutteena on myös, että tukitelat eivät kosketa pölliä sen pituuden pääosaa pitkin, minkä vuoksi ne sallivat taipumisen, joka ilmeisesti esiintyisi pöllin moninkertaisena taipumana, kun sen halkaisija on sorvattu pieneksi.
Suomalaisen patenttihakemuksen 820 076 viilusorvilaitteessä on aiemmin ehdotettu voimakäyttoisen tukitelan ja joutotelan käyttöä, jotka ulottuvat pöllin pituuden pääosaa pitkin pienen halkaisijan omaavan tukin sydämen taipuman estämiseksi. Tässä tunnetussa sorvi laitteessa ei kuitenkaan käytetä kolmea voi-makäyttöistä telaa puristamaan pölliä telojen väliin, niin että sorvin karat voitaisiin jättää pois.
Esillä olevan keksinnön viilusorvilaitteella on useita etuja verrattuna aiempiin sorvi1aιtteisiin mukaan lukien kyky kohdistaa enemmän vääntömomenttia tai pyöritysvoimaa pölliin käyttämällä kolmea voimakäyttöistä telaa, jotka puristavat 3 79258 pöllin väliinsä. Kolmen telan käyttäminen tuottaa riittävästi vääntövoimaa, niin että sorvin karat, jotka normaalisti kytkeytyvät pöllin vastakkaisiin päihin, voidaan jättää pois tai korvata pienemmillä karoilla, jolloin pölli voidaan sorvata pienempään halkaisijaan. Poistamalla tällaisten sorvin karojen tarve tai pienentämällä näihin karoihin pienillä pöllin halkaisijoilla kohdistettavaa vääntömomenttia estetään lisäksi pöllin päiden murtuminen ja/tai sorvin karojen irtipyöri-minen näistä päistä. Koska mainitut kolme telaa lisäksi ovat yli puolet pöllin pituudesta, estetään pöllin taipuminen, kun se sorvaaan pieneen halkaisijaan, niin että viilun paksuus on tasaisempi viilun leveyssuunnassa.
Käyttämällä yhtä telaa kahden muun telan vastetelana ja ohjaamalla tämä vastetela pystysuunnassa, jota säädetään sorvin akselin suhteen automaattisesti pöllin halkaisijan pienenemisen mukaan tunnustelemalla sorvin terän sijaintia, saadaan ennalta määrätyn paksuuden omaava viilu sorvatuksi entistä tarkemmin. Esillä olevan keksinnön mukainen viilusorvin käyttö on yksinkertainen, luotettava ja tarkka toiminnaltaan, koska siinä käytetään nokkaosaa ohjaamaan vaetetelan asemaa riippumatta kahdesta muusta telasta ja epäkeskoa muuttamaan kahden muun telan yhteisen tukivarren kääntöpistettä näiden muiden telojen pitämiseksi kosketuksessa pölliin koko sorvauksen ajan huolimatta pöllin halkaisijan pienennyksistä. Esillä olevan sorvitelakäytön toisena etuna on, että siinä saavutetaan entistä tehokkaampi käyttökytkentä telojen välillä viilun sorvaustarkkuuden vähentymättä muodostamalla vaste-telan pinta jäykästä aineesta, kuten metallista, kun taas kahden muun käyttötelan pinta varustetaan kokoonpuristuvalla euurikitkaieella aineella, kuten polyuretaanilla tai muulla elaetomeerisella aineella.
Esillä olevalla keksinnöllä saadaan aikaan entistä parempi viilusorvilaite, jolla on patenttivaatimuksen 1 tunnusmerk-kiosassa esitetyt tunnusmerkit. Keksinnön muita ominaisuuksia esitetään epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
« 79258
Keksintö käy selville seuraavasta keksinnön erään edullisen suoritusmuodon selityksestä ja oheisista piirustuksista, joissa kuvio 1 on sivukuva esillä olevan keksinnön mukaisesta viilu-sorvista , kuvio 2 on etukuva kuvion 1 osasa viivaa 2-2 pitkin, kuvio 3 on yläkuva kuvion 1 osasa viivaa 3-3 pitkin, ja kuviot 4A-4D ovat sivukuvia kuvioiden 1-3 laitteen eri toimintavaiheista .
Kuten kuvioissa 1, 2 ja 3 esitetään, esillä olevan keksinnön viilusorvia käytetään sorvaamaan pölliä 10, joka kuljetetaan sorviin kahdella kääntyvällä siirtovarrella 11, jotka kytkeytyvät pöllin vastakkaisiin päihin ja kääntävät pöllin esittämättä jätetystä syöttölaitteesta, jossa pöllin optimaalinen saantoakseli määrätään US-patentissa 4 197 888 esitetyllä tavalla. Kun siirtovarret 11 ovat sijoittaneet pöllin siten, että sen optimaalinen saantoakseli on linjassa sorvin akselin 12 kanssa, pölliin voi tarttua kaksi sorvikaraa tai kiinni-tintä 12 sorvin vastakkaisissa päissä ja siirtovarret irrotetaan pöllin vapauttamiseksi pyörimään sorvissa. Karat 13 pyörittävät pölliä sorvin akselin 12 ympäri, ja pölliä koskettaa terä 14 välittömästi painetangon 15 takana olevassa pisteessä. Painetangon nokkarulla 16 puristuu pölliä vasten viilulevyjen sorvaamieeksi siitä. Sorvin terä 14 ja painetanko 15 nokkarulla 16 mukaan lukien on asennettu terän kannattimeen liikkumaan nuolen 17 suunnassa sorvin akselia 12 kohti sorvausta varten tavanomaiseen tapaan. Tämän seurauksena pölli sorvataan suuresta alkuhalkaisijasta, esim. n. 122 cm keskihalkai-sijaan 10 n. 25,4 cm ja sitten minimihalkaisijän omaavaksi pölliksi 10', jonka halkaisija voi olla 9 cm tai pienempi. Esillä olevan keksinnön mukaisesti kolmea voimakäyttöistä telaa, joihin kuuluu alempi vastetela 18 ja kaksi ylempää telaa 20 ja 21, käytetään kohdistamaan lisävääntömomenttia tai pyö-ritysvoimaa pölliin siten, että ne puristavat pöllin sivuja 5 sen saavuttaessa kuvioiden 1 ja 4B keskihalkaisijän 10 ja pyörittävät pölliä, kunnes se on sorvattu pienimpään halkai-s i jaan 10'.
Kuten kuviossa 1 esitetään, telaa 18 siirretään sisäänpäin sorvin akselia 12 kohti ja kierretään myötäpäivään terävän kulman ©^ läpi telan asentoon 18' kosketuksen ylläpitämiseksi pölliin, kun pölliä sorvataan keekihalkaisijasta 10 pienimpään halkaisijaan 10'. Samalla tavoin kahta ylempää telaa 20 ja 21 siirretään sisäänpäin sorvin akselia 12 kohti ja ne kytketään toisiinsa, niin että niiden akselit liikkuvat tehokkaasti sorvin akselin ympäri vastapäivään terävän kulman ©g läpi ja vastaavasti myötäpäivään kulman ©g läpi asentoihin 20' ja 21'. Pöllin pyörimisakseli 12 pysyy kuitenkin koko sorvauksen ajan puristuskolmion 19 sisällä, jonka muodostavat kolme tasoa, jotka yhdistävät telan 18 ja kahden ylemmän telan 20 ja 21 akselit. Tämän seurauksena pölli pysyy koko ajan puristettuna näiden kolmen telan välissä. Tela 18 ohjataan ennalta määrättyyn vasteasentoon, joka toimii pöllin vaste-pintana, kun se puristetaan kosketukseen vastetelan kanssa kahden ylemmän telan 20 ja 21 avulla pöllin optimaalisen saan-toakeelin pitämiseksi linjassa sorvin akselin 12 kanssa.
Vastetela 18 on asennettu vastakkaisista päistään telan kahden alemman tukivarren 22 varaan, jotka kääntyvät kääntöakse-lin 23 ympäri. Alemmalla tukivarrella 22 olevaan laippaan 25 kiinnitetty nokanseuraajarulla 24 siirretään kosketukseen nokkaelimen 28 nokkapinnan 26 kanssa, kun tukivarsi käännetään alas akselin 23 ympäri kuvioissa 1 ja 4A esitetystä kohotetusta asennosta kuvioiden 4B, 4C ja 4D alempiin asentoihin. Nokkaelin 28 ohjaa nokanseuraajän 24, tukivarsien 22 ja telan 18 vaakasuoraa rataa sen alas lasketussa asennossa puristuksen aikana. Lisäksi nokkaelin 28 on varustettu koukku-ulokkeella 29, joka ulottuu takaisinpäin nokkapinnan 26 päälle ja estää nokanseuraajän 24 vapaan pystysuoran liikkeen vastaan ja sen vapaan liikkeen oikealle, niin että vastetela pysyy vasteasennossa sorvauksen aikana. Telan 18 pystysuun- 6 79258 täistä sijaintia säädetään automaattisesti kääntämällä nokkaa 2Θ sen vasemmassa päässä olevan kääntötapin 30 ympäri asetus-välineiden 32, 34 avulla sorvin terän 14 sijainnissa sorvauksen aikana tapahtuneiden muutosten mukaan. Tämä kompensoi pöllin 10 halkaisijan pienennykset vastetelan pitämiseksi kosketuksessa pöllin pinnan kanssa sorvauksen aikana. Asetus-laitteeseen kuuluu johtoruuvin asetuslaite 32, jota käyttää asetuemoottori 34. Aeetusmoottori 34 on synkronoitu mekaanisesti tai sähköisesti sorvin terän 14 kannattimen liikkeen kanssa nokkaelimen 28 pyörittämiseksi kääntötapin 30 ympäri oikean määrän verran nokanseuraajän 24 ja telan 18 pystysuoran sijainnin säätämiseksi siten, että vastetela pidetään kosketuksessa pölliin sorvauksen aikana. Tällä tavoin pölli pidetään puristettuna käyttötelojen välissä sen optimaalisen saantoakselin ollessa linjassa sorvin akselin 12 kanssa, vaikka sorvin karat 13 on kytketty irti. Johtoruuvin asetus-laitteessa 32 on johtoruuviakeeli 33, jonka toinen pää on kääntötapin 35 kohdalla yhdistetty nokkaelimeen 28 nokkaelimen kohottamiseksi, kun moottorin 34 käyttämänä pyörivä mutteri kytkeytyy ruuviakseliin, joka niin ollen liikkuu pituussuunnassa. Johtoruuviakeeli on siis kierteitetty, ja siihen kytkeytyy johtoruuvin asentuslaitteen sisällä oleva pyörivä mutteri, jota pyörittää kierukkapyörä 37A, joka on kytketty liitosketjulla 378 asetusmoottorin 34 lähtöakse1iin.
Epäkeskoelintä 36, joka pyöri i hitaasti eri asentoihin akselin 38 ympäri, ja joka kääntyy myös yhteisen kääntöakse1 in 23 ympäri, käytetään muuttamaan kahden yhteisen, ylempiä teloja 20 ja 21 tukevan tukivarren 40 kääntöakselin asentoa. Ylemmät tukivarret 40 on kiinnitetty kääntöho1kkiin, joka pyörii epä-keekon 36 ympäri, jonka akseli 36A sijaitsee sivusuunnassa välimatkan päässä akselin 38 akselista 23, kuten kuviossa 2 esitetään. Epäkesko 36 on yhdistetty toisesta päästään hammaspyörällä 39 epäkeekokäyttömoottorin 42 lähtöakseliin kytkin-ketjun 43 välityksellä pyörimään akselin 38 ympäri telojen 20 ja 21 ylempien tukivarsien 40 kääntöakselin 36A kulma-asennon 7 79258 muuttamiseksi alempien tukivarsien 22 kääntöakselin 23 ympäri, kuten kuviossa 1 esitetään. Epäkeskokäyttömoottori 41 on synkronoitu mekaanisesti tai sähköisesti sorvin terää 14 tukevan kannattimen liikkeen mukaan epäkeskon pyöritystä varten ylempien telojen siirtämiseksi asennoista 20 ja 21, jossa ne ovat kosketuksessa keskihalkaisijän omaavaan pölliin 10, asentoihin 20' ja 21' kosketukseen pienimmän halkaisijan omaavan pöllin sydämeen 10'. Käyttömoottori 41 pyörittää siis epäkeskoa 36 sorvauksen aikana sen jälkeen, kun ylemmät tukivarret on laskettu alas kuvion 1 kohotetusta asennosta kuvioiden 4C ja 4D alas laskettuun asentoon.
Nokanseuraajän 24 tukiakseli1le 45 asennetun painesylinterin 44 männänvarsi on yhdistetty ylätelojen 21 ja 22 tukivarteen 40, kuten kuvioissa 1 ja 3 esitetään. Sylinteri 44 painaa yläteloja 20 ja 21 alas vaetetelaa 1Θ kohti kosketuksen ylläpitämiseksi pölliin sorvauksen aikana, kuten kuviossa 4D esitetään. Runkoon kiinteästi asennetun vastetelasylinterin 46 männänvarsi on kiinnitetty kampivarren 47 toiseen päähän. Kampivarsi on kiinnitetty kampiholkkiin 48 tämän hoikin pyörittämiseksi akselin 38 ja kääntöakselin 23 ympäri. Alempi tukivarsi 22 on kiinnitetty hoikkiin 48 kääntymään tämän hoikin, tukivarren ja vastetelan 18 mukana pöllin 10 alapuolella vastapäivään kuvioissa 1 ja 4A esitetystä kohotetusta asennosta kuvioissa 4B, 4C ja 4D esitettyyn alas laskettuun asentoon nokanseuraajän 24 vieriessä vaakasuoraan oikealle nokan 28 nokkapintaa 26 pitkin.
Ensimmäinen telan käyttömoottori 49 on asennettu ylemmälle tukivarrelle 40 ja kytketty ketjulla 50 kahteen ylempään telaan 20 ja 21 näiden telojen pyörittämiseksi. Vaetetelaa 18 käyttää toinen käyttömoottori 52, joka on asennettu alemmalle tukivarrelle 22 ja kytketty telaan kytkinketjulla 54. Vaste-telaa käyttää siis eri moottori kuin kahta muuta telaa käyttävä moottori 1isävääntömomentin kohdistamiseksi pölliin.
β 79258
Sekä ylempi tukivarsi 40 että alempi tukivarsi 22 lasketaan samanaikaisesti alas kuvioiden 1 ja 4A kohotetusta asennosta ja siirretään vasemmalle kuvion 4B alas laskettuun asentoon eivusylinterin 56 avulla, jonka männänvarsi on kytketty nivelen 58 toiseen päähän tämän nivelen ollessa yhdistetty päätu-kiakeeliin 60 kääntymään tämän akselin mukana laakereiden 61 varassa akselin 62 ympäri. Kääntöakseli 38, jonka ympäri alempi tukivarsi 22 ja ylempi tukivarsi 40 pyörivät, on kiinnitetty nivelillä 64 pääakseliin 60 käänt. öaks e 1 in pyörittämiseksi akselin 62 ympäri pääakselin kanssa kuviossa 4El esitettyyn sivuasentoon. Tämän ansiosta vastetela 18 voi vapauttaa pöllin varren 22 siirtyessä alas laskettuun asentoon.
Esillä olevan keksinnön viilusorvin käyttölaitteen toiminta on esitetty kuvioissa 4A, 4B, 4C ja 4D, jotka kukin esittävät tämän toiminnan eri vaiheita. Kuten kuviossa 4A esitetään vastetelan 18 ja kahden ylemmän telan 20 ja 21 tukivarret 22 ja 40 pidetään aluksi ylös nostetussa asennossa vetämällä eivusylinterin 56 kara sisään päätukiakselin 60 kääntämiseksi akselin 62 ympäri, jolloin kääntöakseli 38 nousee ylös. Lisäksi alemman varren tukisylinterin 46 kara työnnetään ulos kääntämään alempaa tukivartta 22 ja vastetelaa 18 käintöakse-lin 23 ympäri kuvion 4A ylös nostettuun myötäpäiväasentoon. Ylävarren tukisy1interi 44 vedetään sisään pyörittämään ylä-tukivartta 40 ja ylempiä teloja 20 ja 21 akselin 38 ympäri sen ylös nostettuun myötäpäiväasentoon. Tässä ylös nostetussa asennossa on riittävästi vapaata väliä, niin että aina 122 cm:n suurimman halkaisijan 10A omaava pölli voidaan kuljettaa sorviin syöttölaitteen kääntyvän siirtovarren 11 avulla. Kun pölli on sijoitettu sorvin syöttölaitteeseen, niin että sen optimaalinen saantoakseli sijaitsee linjassa syöttölaitteen akselin 12 kanssa, sorvin karat 13 viedään kosketukseen pöllin vastakkaisten päiden kanssa pöllin pitämiseksi tässä oikaistussa asennossa. Sorvin karat voivat tällöin pyörittää pölliä, kun terä 14 siirretään kosketukseen pöllin ulkopinnan kanssa vanerin sorvaamiseksi siitä, kunnes pölli on pyöristetty sy-1 interiks i.
9 79258
Kuten kuviossa 4B osoitetaan, kierretään alempi tukivarsi 22 ja ylempi tukivarsi 40 akselilla 38 alempaan asemaan, jotta telat ovat lähellä pölliä, mutta eivät kosketa sitä, kun sorvatun pöllin halkaisija lähestyy keskihalkaieijaa 10. Tämä aikaansaadaan työntämällä ulos poikkeamamännän 56 karaa ja vetämällä sisään männän 46 kara. Tämän seurauksena alempi tukivarsi 22 kiertyy alaspäin ja vasemmalle poikkeaman takia pöllin 10 ohi kunnes nokanseuraaja 24 koskettaa nokan 28 nok-kapintaa 26. Varren 22 jatkettu kierto aiheuttaa nokanseuraa-jan 24 vaakaliikkeen oikealle pintaa 26 pitkin vastetelan 18 asettamiseksi pöllin 10 alle. Sorvaus jatkuu kunnes pöllin halkaisija saavuttaa ennalta määrätyn väliarvohalkaieijän 10, esim. 36 cm, jolloin vaetetela 18 ja ylemmät telat 20 ja 21 siirretään oikealle koskettamaan pölliä vetämällä mäntä 56 kokonaan pois ja työntämällä männät 44 ja 46 vähän kohti käyttöasemaa, kuten on osoitettu kuviossa 4C.
Kuvion 4C käyttöasemassa vaetetela 18 sijoittuu kokonaan pöllin 10 alle kosketuksissa sen alapintaan ja lukitaan tähän vasteaeemaan nokanseuraajalla 24, joka liikkuu varren 28 nokan 29 alla. Tämä aikaansaadaan kiertämällä tukivartta 60 myötäpäivään männällä 56, joka siirtää vastetelan tukivarren 22 kääntöpietettä 23 oikealle kuvion 4B asemasta suhteessa pääakseliin 62. Samalla tavalla ylemmän tukivarren 40 kääntö-piste siirretään oikealle kiertämällä päätukiakselia männällä 56. Kuvion 4C käyttöasennossa kaikki kolme käytettyä telaa 18, 20 ja 21 ovat kosketuksessa pöllin sivuihin, niin että sorvin akseli 12 sijaitsee puristuskolmion 19 sisällä ja moottorit 49 ja 52 pyörittävät näitä teloja vääntömomentin kohdistamiseksi pölliin, niin että se pyörii sorvin akselin ympäri. Tällöin sorvin karat 13 voidaan irrottaa pöllistä ja pölliä voidaan pyörittää pelkästään telojen 18, 20 ja 21 avulla. Joskus voi kuitenkin olla toivottavaa lisätä sorvin karojen vääntömoment-ti telojen vääntömomenttiin pöllin pyöritystä varten, jossa tapauksessa halkaisijaltaan suuremmat sorvin karat 13 kytketään irti, mutta kaksi halkaisijaltaan pienempää karaa 13A
10 79258 jäävät kosketukseen pölliin. Tämä rajoittaa pienintä halkaisijaa, johon pöllin sydän voidaan sorvata pienempien sorvin karojen 13A 9 cm:n halkaisijaan. On huomattava, että toinen pari halkaisijaltaan pienempiä karoja 13A on asennettu sama-akseliseeti suurempien karojen 13 kanssa, niin että nämä toiset karat jäävät kosketukseen pölliin, kun taas suuret karat irtoavat pöllistä, kun pällillä on pieni halkaisija, kuten kuviossa 2 esitetään.
Kuten kuviossa 4D esitetään, kun pölli sorvataan pianimpään halkaisijaansa 10', vastetela 18 siirtyy ylöspäin sorvin akselia 12 kohti ja kääntyy myötäpäivään asentoon 10', niin että sen kosketuspiste P siirtyy myötäpäivään asentoon P' terävän kulman läpi sorvin akselin ympäri, kuten kuviossa 1 esitetään. Tämä saadaan aikaan kohottamalla nokkaelimen 28 päätä ja kääntämällä sitä kääntötapin 30 ympäri johtoruuvin ase-tuslaitteen 32 ja moottorin 34 avulla, joka myös kääntää alempaa tukivartta 22, koska se on nokanseuraajän 24 ja koukun 29 lukitsema tähän nokkae1imeen. Samalla kaksi ylempää telaa 20 ja 21 siirretään alas asentoihin 20' ja 21' pyörittämällä epäkeekoa 36 moottorin 41 avulla ja kääntämällä ylempi tukivarsi 40 ja holkki 42 vastapäivään tämän epäkeskon ympäri pidentämällä sylinterin 44 mäntää, kuten kuviossa 2 esitetään. Sekä aeetusmoottori 34 että epäkeskomoottori 41 on synkronoitu sorvin terän 14 liikkeeen kanssa pöllin pitämiseksi puristettuna kosketuksessa telojen välissä niiden pöllin pienimmän sydämen asennoissa 18', 20' ja 21', niin että sorvin akseli 12 pysyy puristuskolmion 19 sisällä.
On huomattava, että telojen tukivarret 22 ja 40 kääntyvät toistensa ohi sakeimaisessa liikkeessä yhteisen kääntöakse-lin 38 ympäri sorvaamisen aikana pöllin pitämiseksi puristettuna niiden välissä kuvioiden 4C ja 4D vaiheissa. Kun pöllin sorvaus on suoritettu loppuun kuvion 4D toimintavaiheen lo-. . pussa, tukivarret 22 ja 40 nostetaan myös kuvion ΊΑ ylös nos tettuun asentoon pidentämällä sylinteriä 46 ja vetämällä sylinterin 44 karaa sisäänpäin sen jälkeen, kun nokka 28 on 11 79258 laskettu alas nokanseuraajän 24 irrottamiseksi koukusta 29. Tämä päättää yhden täyden toimintajakson.
Alan ammattimiehelle on itsestään selvää, että keksinnön edullista suoritusmuotoa voidaan muuttaa monin eri tavoin. Sen tähden esillä olevan keksinnön puitteet määräytyvät oheisten patenttivaatimusten mukaan.

Claims (14)

1. Viilusorvilaite, jossa on: kolme pyörittävää telaa <18, 20, 21); tukivälineet <22, 40) mainitun kolmen telan tukemiseksi pyö rimään keskenään yhdensuuntaisten pyörimisakselien ympäri ja puristumaan sorvipöllin sivuun, jolloin pölli puristetaan kolmen telan väliin niin, että aikaansaadaan tukin pyöriminen sorvausakselin ympäri ja mainitun kolmen telan suhteellinen liike kohti sorvausakse1 ia sorvauksen aikana, terävälineen <14), joka on tuettu liikkumaan sorvin akselia kohti sorvaamaan viilua tukista sen pyöriessä, tunnettu siitä, että se käsittää asemointilaitteiston <28, 32, 38) yhden pyörittävän vastetelan <18) siirtämiseksi kahta muuta pyörittävää telaa <20, 21) kohti ja niistä poispäin mainitusta kahdesta telasta riippumatta, ja että se sisältää vapautettavat lukitusvä1ineet <24, 28, 29) mainitun yhden vas tetelan <18) pitämiseksi ja ohjaamiseksi sorvauksen aikana, ja että se sisältää säätövälineet <28, 30, 32, 33, 34) vaste-telan <18) sijainnin automaattiseksi säätämiseksi mainitun pöllin kehällä terävälineen asennon muutosten mukaan sorvauksen aikana.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viilusorvi, tunnettu siitä, että kaikki kolme telaa <18, 20, 21) ovat voimakäyt-töieet ja pituudeltaan yli puolet pöllin pituudesta.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viilusorvi, tunnettu siitä, että asemointilaitteistoon kuuluu nokkaosa <28) vaste-telan vaakasuoran liikeradan määräämiseksi nokkaosar pinnan <26) suunnassa ja vastetelan <18) ohjaamiseksi sorvaamisen aikana, ja automaattinen säätöväline <32, 34) nokkaosan siirtämiseksi pystysuoraan terävälineen <14) aseman muutosten mukaan sorvaamisen aikana.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen viilusorvi, tunnettu siitä, että asemointilaitteistoon kuuluu kääntövars:.en <64> varaan asennettu tukiakseli <36), joka kääntyy kääntöakeelin 13 79258 (38) ympäri ja on yhdistetty ensimmäiseen tukivarteen (22) vastetelan (18) tukemiseksi ensimmäisen tukivarren siirtämiseksi vaakasuunnassa tukiakselia käännettäessä kääntövars ien (64) varassa kiinteän pääakselin (62) ympäri tukiakselin kääntöakselin siirtämiseksi sivulle vaakasuunnassa, ja ensimmäisen tukivarren kääntämiseksi tukiakselin ympäri, niin että ensimmäiseen tukivarteen kiinnitetty nokanseuraaja (24) liikkuu vaakasuunnassa mainitun nokkaosan pintaa (26) pitkin vastetelan (18) vaakasuoran sijainnin säätämiseksi.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viilusorvi, tunnettu siitä, että kaksi muuta telaa (20, 21) on tuettu yhteisen tukivälineen varaan liikutettavaksi vastetelaa (18) kohti ja siitä poispäin, jolloin telojen (20, 21) välinen etäisyys pi detään oleellisen muuttumattomana.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen viilusorvi, tunnettu siitä, että yhteiseen tukivälineeseen kuuluu toinen tukivarsi (40), joka kääntyy epäkeskon (36) ympäri, joka pyörii terävä-lineen sijainnin mukaan toisen tukivarren (40) kääntöakselin asennon säätämiseksi, niin että telat (20, 21) pysyvät koske tuksessa pölliin sorvaamisen aikana.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen viilusorvi, tunnettu siitä, että epäkesko (36) pyörii tukiakselin ympäri, jolle ensimmäinen, vastetelaa tukeva tukivarsi (22) on asennettu käännettäväksi.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viilusorvi, tunnettu siitä, että vastetelaa (18) pyörittää moottori (52) ja teloja (20, 21) pyörittää toinen moottori (49).
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen viilusorvi, tunnettu siitä, että vastetela (18) on varustettu jäykällä kosketuspinnalla, kun taas telat (20, 21) on varustettu kokoonpuristuvilla kosketuspinnoilla, jotka ovat eri ainetta kuin vaste-telan (18) kosketuspinta. 14 79258
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viilusorvi, tunnettu siitä, että siihen kuuluu myös karat (13), jotka kytkeytyvät pöllin vastakkaisiin päihin sen pyörittämiseksi sitä sorvattaessa ennalta määrättyyn halkaisijaan, ja käyttövälineet (11) tukivälineen siirtämiseksi, niin että telat (1Θ, 20, 21) saa tetaan koskettamaan pölliä, kun sillä on mainittu ennalta määrätty halkaisija.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen viilusorvi, tunnettu siitä, että sorvin karat (13) irrotetaan pöllin päistä, kun telat koskettavat pöllin kylkeä.
12. Patenttivaatimuksen 3 mukainen viilusorvi, tunnettu nokkaoeaeta (28), joka on laakeroitu kääntyvästi toisesta päästään (30) ja jonka toinen pää on yhdistetty mainittuihin eäätövä1ineisiin, joihin kuuluu moottorikäyttöinen johtoruuvi (32), ja jossa on koukkuosa (29) nokanseuraajän ohjaamiseksi.
12 79258
13. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viilusorvi, tunnettu siitä, että vastetela (1Θ) on asennettu ensimmäisen tukivarren (22) varaan ja kaksi muuta telaa on asennettu toisen tukivarren (40) varaan, joka kääntyy ensimmäisen tukivarren kierto-akselin ympäri ensimmäisen ja toisen tukivarren eaksimaisen liikkeen aikaansaamiseksi, niin että pölli puristuu vastete-lan (18) ja kahden muun telan (20, 21) väliin.
14. Patenttivaatimuksen 1 mukainen viilusorvi, tunnettu siitä, että tukiväline puristaa pöllin telojen (18, 20, 21. väliin, niin että sorvin pyörimisakseli pysyy sorvaamisen aikana kolmiomaisen puristusalueen sisällä, jota rajoittavat telojen akseleiden määräämät tasot. is 79258
FI832340A 1982-06-28 1983-06-27 Fanersvarv. FI79258C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US06/393,130 US4454900A (en) 1982-06-28 1982-06-28 Veneer lathe drive with powered rolls
US39313082 1982-06-28

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI832340A0 FI832340A0 (fi) 1983-06-27
FI832340L FI832340L (fi) 1983-12-29
FI79258B true FI79258B (fi) 1989-08-31
FI79258C FI79258C (fi) 1989-12-11

Family

ID=23553395

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI832340A FI79258C (fi) 1982-06-28 1983-06-27 Fanersvarv.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4454900A (fi)
EP (1) EP0098470B1 (fi)
JP (1) JPS5912802A (fi)
CA (1) CA1202548A (fi)
DE (1) DE3369479D1 (fi)
FI (1) FI79258C (fi)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2545756B1 (fr) * 1983-05-09 1985-08-30 Tech Bois Ameublement Centre Machine a derouler le bois perfectionnee
US4557304A (en) * 1984-03-29 1985-12-10 Sun Studs, Inc. Block stabilizer for veneer lathe
US4529021A (en) * 1984-03-29 1985-07-16 Sun Studs, Inc. Block stabilizer for veneer lathe and method for operating same
IT1188691B (it) * 1986-05-22 1988-01-20 Lorenzo Cremona Sfogliatrice rotativa,per la trasformazione di un tronco di legno in fogli,provvista di un dispositivo antiflessione del tronco di tipo perfezionato
CA1271113A (en) * 1986-09-24 1990-07-03 Durand-Raute Industries Ltd. Spindleless venner lathe
CA1283027C (en) 1987-08-28 1991-04-16 Paul Milton Carter Veneer lathe with dual powered backup rolls
IT216559Z2 (it) * 1989-05-05 1991-09-16 Cremona Angelo & Figlio Macchina sfogliatrice per tronchi d'albero con dispositivo antiflessione perfezionato.
US4922979A (en) * 1989-06-02 1990-05-08 Premier Gear & Machine Works Log core steady rest
US5419381A (en) * 1992-06-08 1995-05-30 Fisher; Gerald M. Wood pelletizer apparatus and method
US7882869B2 (en) * 2007-01-26 2011-02-08 Nicholson Manufacturing Ltd. Replaceable flute inserts for a roller assembly of a debarker apparatus
FI123331B (fi) * 2011-02-09 2013-02-28 Raute Oyj Viilujen sorvauslaite
JP6093855B2 (ja) 2013-05-21 2017-03-08 ボッシュ株式会社 無線通信モジュール
FI129119B (fi) * 2019-05-24 2021-07-30 Raute Oyj Viilusorvi ja menetelmä viilun valmistamiseksi

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2884966A (en) * 1957-02-08 1959-05-05 Canadian Forest Prod Bracing apparatus for logs in veneer lathes
GB1548399A (en) * 1975-09-05 1979-07-11 Lion Match Co Ltd Veneer-peeling machines
FR2464773A1 (fr) * 1975-09-05 1981-03-20 Renault Dispositif pour le tournage de pieces flexibles
US4380259A (en) * 1981-01-12 1983-04-19 The Coe Manufacturing Company Veneer lathe apparatus and method using independently adjustable powered back-up roll
US4396049A (en) * 1981-02-05 1983-08-02 Calvert Manufacturing, Inc. Backup roll arrangement for wood veneer lathe
US4381023A (en) * 1981-02-26 1983-04-26 The United States Of America As Represented By The Secretary Of Agriculture Auxiliary torque back-up roll

Also Published As

Publication number Publication date
FI79258C (fi) 1989-12-11
FI832340A0 (fi) 1983-06-27
FI832340L (fi) 1983-12-29
US4454900A (en) 1984-06-19
DE3369479D1 (en) 1987-03-05
EP0098470B1 (en) 1987-01-28
JPS5912802A (ja) 1984-01-23
CA1202548A (en) 1986-04-01
EP0098470A1 (en) 1984-01-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI79258C (fi) Fanersvarv.
US6263938B1 (en) Panel edge banding device
CH666446A5 (fr) Dispositif pour le reglage de la position d&#39;outils pour le travail de materiaux en feuilles.
US5131581A (en) Mash seam weld sheet splicer
JP2726661B2 (ja) 枚葉印刷機の版尻挿入装置
CN115780879B (zh) 一种硅钢片斜剪机用夹持装置
CN115431085A (zh) 一种具有角度调节功能的钢管坡口装置
JPH0815964B2 (ja) 2つのウェブを接合する装置
CA2382450A1 (en) Apparatus and a method for rolling compressible sheet material
CN115106712A (zh) 一种金属管加工用内外径焊接一体机
CN105758734B (zh) 一种带有焊缝的板材弯曲试验装置
GB2129406A (en) Splicing webs
CN113493130A (zh) 一种便于清洁的塑料薄膜卷绕装置
CN218909250U (zh) 一种防水材料打卷装置
CN211194093U (zh) 一种无纺布裁切装置
CN209753724U (zh) 应用于卷管机的自动压轴退管装置
CN209820289U (zh) 一种卷筒纸的磨纸装置
CN216945489U (zh) 一种自动接纸机
CN217862864U (zh) 导光板自动侧贴机构
CN115182106B (zh) 一种汽车座椅防护套的缝合装置及其缝合方法
CN219582929U (zh) 一种电热膜裁剪装置
CN213831080U (zh) 一种书本生产线压痕装置
CN211942089U (zh) 一种具有自动覆膜功能的覆膜机
CN218257116U (zh) 一种复卷机的纸张碾压机构
CN221018101U (zh) 一种便于上料的刀片折弯机

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired

Owner name: THE COE MANUFACTURING CO.