FI79082C - Glassmaeltugn innehaollande bottenelektroder. - Google Patents

Glassmaeltugn innehaollande bottenelektroder. Download PDF

Info

Publication number
FI79082C
FI79082C FI853852A FI853852A FI79082C FI 79082 C FI79082 C FI 79082C FI 853852 A FI853852 A FI 853852A FI 853852 A FI853852 A FI 853852A FI 79082 C FI79082 C FI 79082C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
electrodes
melting
melting furnace
wall
clarification
Prior art date
Application number
FI853852A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI853852L (fi
FI79082B (fi
FI853852A0 (fi
Inventor
Helmut Pieper
Helmut Sorg
Matjaz Bucar
Original Assignee
Sorg Nikolaus Gmbh & Co Kg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sorg Nikolaus Gmbh & Co Kg filed Critical Sorg Nikolaus Gmbh & Co Kg
Publication of FI853852A0 publication Critical patent/FI853852A0/fi
Publication of FI853852L publication Critical patent/FI853852L/fi
Publication of FI79082B publication Critical patent/FI79082B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79082C publication Critical patent/FI79082C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B5/00Melting in furnaces; Furnaces so far as specially adapted for glass manufacture
    • C03B5/16Special features of the melting process; Auxiliary means specially adapted for glass-melting furnaces
    • C03B5/18Stirring devices; Homogenisation
    • C03B5/183Stirring devices; Homogenisation using thermal means, e.g. for creating convection currents
    • C03B5/185Electric means
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B5/00Melting in furnaces; Furnaces so far as specially adapted for glass manufacture
    • C03B5/02Melting in furnaces; Furnaces so far as specially adapted for glass manufacture in electric furnaces, e.g. by dielectric heating
    • C03B5/027Melting in furnaces; Furnaces so far as specially adapted for glass manufacture in electric furnaces, e.g. by dielectric heating by passing an electric current between electrodes immersed in the glass bath, i.e. by direct resistance heating
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B5/00Melting in furnaces; Furnaces so far as specially adapted for glass manufacture
    • C03B5/16Special features of the melting process; Auxiliary means specially adapted for glass-melting furnaces
    • C03B5/18Stirring devices; Homogenisation
    • C03B5/182Stirring devices; Homogenisation by moving the molten glass along fixed elements, e.g. deflectors, weirs, baffle plates

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Thermal Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Electrochemistry (AREA)
  • Glass Melting And Manufacturing (AREA)
  • Vertical, Hearth, Or Arc Furnaces (AREA)
  • Furnace Details (AREA)

Description

1 79082
Pohjaelektrodeja sisältävä lasin sulatusuuni. - Glassmältugn innehällande bottenelektroder.
Keksintö koskee lasinsulatusuunia käsittäen sulatusvannan, joka kuumennetaan ylhäältäpäin kuumennuselimien avulla, johon uuniin kuuluu sulatusosa, jossa on pohja; selvitys ja homogenisointi-osa varustettuna elektrodeilla sähköenergian syöttämiseksi, missä mainitut elektrodit on järjestetty yhteen tai useampaan selvitysosan tasoon, mainitun selvitys- ja homogenisointiosan käsittäessä pohjan varustettuna siitä lähtevällä ulosmenolla, pohjan ollessa sijoitettuna sulatusosan pohjaa alemmaksi; kyn-nysmäinen väliseinä, joka erottaa sulatusosan selvitys- ja homogenisointiosasta ja jolla väliseinällä on yläreuna, joka on sijoitettu mahdollistamaan lasisulatteen virtaamisen sen ylitse; ja pohjaosa järjestettynä väliseinän viereen ja joka on sijoitettu tasolle, joka sijaitsee olennaisesti homogenisointiosan pohjan yläpuolella.
Tämänlaiset lasiuunit ovat säilyneet, koska niitä ei ole ainoastaan helppo asentaa paikoilleen, vaan koska ne kykenevät myös sulattamaan erityisen korkealaatuista lasia. Niiden haittapuolena on tosin se, että sulatusosan selvitys- ja homogenisointiosasta erottava väliseinä on suhteellisen kallis, koska sen kivet on upotettava syvälle sulatusvannan pohjaan.
Lisäksi tunnetuissa uuneissa on se huono puoli, että seiniin laitetut elektrodit ovat alttiita melkoiselle syöpymiselle ja että ottovirran lämmittäminen vannan keskustassa on vaikeaa.
Keksinnön tarkoitus on sen vuoksi luoda lasiuuni, joka säilyttää tunnettujen uunien hyvät puolet fossiilisen ja sähkölämmityksen yhdistelmässä ja välttää edellä mainitut huonot puolet, joka on taloudellisesti valmistettavissa, helppo käyttää ja säädellä ja mahdollistaa sulatettavan lasin laadun parantami sen .
2 79082
Tehtävä ratkaistaan keksinnössä alussa mainitulla lasiuunilla siten, että väliseinällä on ulkonema, joka on suunnattu kohti tai vasten sulatusosaa.
Edullista on, että pohjassa on joukko elektrodeja, jotka muodostavat rivin, ja selvitys- ja homogenisointiosan seinillä voi olla lisäelektrodeja, jotka mahdollistavat selvityksen parantamisen.
Seinäelektrodit on edullista sijoittaa lähelle uunin poikkisei-nää ja kytkeä siten, että virta kulkee sivuseiniä ja poikkisei-nää pitkin. Näitä vältetään kylmien lasivirtojen vajoaminen seinän viereen, ilman että ne ovat riittävästi alttiina tarvittavalle selvitykselle ja homogenisoinnille.
Väliseinän valmistamisen yksinkertaistamiseksi se muodostaa sulatusosaan päin ulkoneman, ts. sen sulatusosan puoli voi olla teroitettu tai taivutettu. Pohjaa on voitu tuoda lähemmäksi joukolla nurjahduksia.
Keksinnön mukainen lasiuuni tarjoaa asiantuntijalle yllättävän lisäparannuksen tunnettuun yhdistettyyn fossiilisesti ja sähköllä lämmitettävään lasiuuniin, ja koska se parantaa taloudellisuutta edelleen, voidaan puhua ongelmien ideaalisesta ratkaisusta .
Seuraavassa kuvataan keksinnön yhtä toteutusesimerkkiä piirrosten avulla, joissa kuvio 1 esittää osakuvan keksinnön mukaisesta uunista sekä sen selvitys- ja homogenisointiosasta, 3 79082 kuvio 2 esittää leikkauskuvaa kuvion 1 mukaisen uunin väliseinän alueesta.
Kuvioiden mukaisesti keksinnön mukainen uuni koostuu sulatus-osasta 1, jossa seoksen kasaaminen tapahtuu kuvassa puuttuvassa osassa, ja siihen liittyvästä selvitys- ja homogenisointiosasta 2 ja 3, josta lasi poistoaukon 11 kautta johdetaan pois. Seos voi tällöin vielä peittää selvitysosan 2 pinnan.
Selvitysosan 2 alapuolella on homogenisointiosa 3, johon ei enää johdeta energiaa. Siellä lasi kerrostuneisuutensa vuoksi vajoaa ilman pyörteitä, ja se voidaan johtaa pois tasalämpöisenä poistoaukosta 11.
Sulatusosan 1 ja selvitysosan 2 välissä on väliseinä 4, joka kuvioiden mukaisesti on hieman nuolen muotoinen ja voi näin tukeutua seinämiin. Tällä saavutetaan se, että väliseinää ei tarvitse tiukasti ankkuroida pohjaan, niin että seinärakennelma voidaan tehdä kevyemmäksi ja taloudellisemmaksi, ja seinän lujuutta voidaan vielä lisätä.
Väliseinä 4 voidaan nuolimaisuuden sijasta myös taivuttaa sula-tusosaan 1 päin. Taivutus voi tapahtua myös joukolla nurjahduksia. Oleellista keksinnön kannalta on, että käytettyjä kiviä tuetaan padon tai holvin tavoin reunoiltaan, niin että kaiken kaikkiaan huomattavasti kevyempi ja filigraanipitoisempi rakennelma on mahdollinen.
Selvitysosan puolella on väliseinän vieressä pohjaosa 5, joka on suunnilleen samalla korkeudella kuin sulatusosan 1 pohja, ja jonka läpi elektrodit 7 kohoavat selvitysosaan 2.
Näillä pohjaelektrodeilla on se hyvä puoli, että niiden luo pääsee helposti, ne syöpyvät vähemmän kuin seinäelektrodit ja niiden välillä tapahtuu energian syöttöä väliseinän suuntai- sesti, niin että myös kylmemmät keskivirtaukset saadaan tarvit tavaan selvityslämpötilaan.
4 79082
Pohjaelektrodeilla on mahdollista lämmittää pääottovirta mielen mukaan, joten vannan sulatuskapasiteettia voidaan huomattavasti kohottaa rakenustilavuutta lisäämättä.
Selvitys selvitysosassa 2 paranee lisäksi sillä, että seinä-elektrodit 9 on sijoitettu päätyseinän 10 lähelle. Kuvion 1 mukaisessa kytkennässä on näin mahdollista asettaa virta kulkemaan väliseinää pitkin, mutta myös pitkin sivuseiniä 8 ja päätyseinää 10. Näin kylmemmät seinät eivät synnytä kylmiä, vajoavia virtauksia, jotka vaikuttaisivat lasin homogeenisuuteen.
Väliseinän vieressä olevien elektrodien 7 kytkentä on sellainen, että virrat kulkevat niiden välissä lyhintä tietä. Kolme vaihetta asetetaan siis vierekkäin oleville elektrodeille käytettäessä kiertovirtamuuntajaa. Toinen muuntaja huolehtii sivulla olevista elektrodeista 7 ja seinäelektrodeista 9. Myös niiden virta kulkee suoraan elektrodien välissä, millä taataan se, että pääenergian syöttö pysyy seinäalueella.
Selvitys ja homogenisointi tapahtuu, kuten hakijan aikaisemmassa patenttihakemuksessa P 27 03 223.1 on kuvattu. Siihen ei sen vuoksi puututa enempää.
Keksinnön mukaisella elektrodien järjestyksellä saadaan aikaan ottovirran suora lämmittäminen, missä alaspäin suuntautuva ot-tovirtaus tasalaatuistuu. Tämän edun lisäksi keksinnön mukainen lasin sulatusuunin toteutus mahdollistaa sulatusosan sekä selvitys- ja homogenisointiosan syvyyden vapaan valinnan ja siten tämän lasiuunin sopeuttamisen kulloisiinkin rakennusolosuhtei-siin. Keksinnön mukainen uuni sopii sen vuoksi erityisen hyvin lasiuunien säännöllisin väliajoin vaadittavaan uudistamiseen.
5 79082
Erityisesti on keksinnön mukaiselle uunille eduksi se, että pohjaelektrodit eivät ainoastaan syövy vähemmän kuin seinäelek-trodit, vaan niiden luo on helppo päästä, niin että huolto, vaihto ja siirtäminen on helpompaa.
Väliseinä voi keksinnön mukaisessa uunissa olla suhteellisen matala ja kynnysmäinen tiettyjen lasien vaikuttamatta sen toimintaan. Tämän kynnyksen ankkurointi on huomattavan yksinkertaista korkeampaan seinään verrattuna.

Claims (8)

1. Lasinsulatusuuni käsittäen sulatusvannan, joka kuumennetaan ylhäältäpäin kuumennuselimien avulla, johon uuniin kuuluu sulatusosa (1), jossa on pohja; selvitys ja homegenisointiosa (2,3) varustettuna elektrodeilla (7) sähköenergian syöttämiseksi, missä mainitut elektrodit (7) on järjestetty yhteen tai useampaan selvitysosan (2) tasoon, mainitun selvitys- ja homogenisointiosan (2,3) käsittäessä pohjan (6) varustettuna siitä lähtevällä ulosmenolla (11), pohjan (6) ollessa sijoitettuna sulatusosan (1) pohjaa alemmaksi; kynnysmäinen väliseinä (4), joka erottaa sulatusosan (1) selvitys- ja homogenisointi-osasta (2,3) ja jolla väliseinällä on yläreuna, joka on sijoitettu mahdollistamaan lasisulatteen virtaamisen sen ylitse; ja pohjaosa (5) järjestettynä väliseinän (4) viereen ja joka on sijoitettu tasolle, joka sijaitsee olennaisesti homogenisointiosan (3) pohjan (6) yläpuolella, tunnettu siitä, että väliseinällä (4) on ulkonema, joka on suunnattu kohti tai vasten sulatusosaa (1).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lasinsulatusuuni, tunnettu siitä, että väliseinä (4) on kaareva.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lasinsulatusuuni, tunnettu siitä, että väliseinä (4) on taaksepäin taivutettu tai kulmaan asennettu kärjen kohdatessa sulatusosan (1).
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lasinsulatusuuni, tunnettu siitä, että useita pohjaelektrodeita (7) on sijoitettuna mainittuun pohjaosaan (5).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen lasinsulatusuuni, tunnettu siitä, että pohjaelektrodit (7) ovat sijoitettuna riviin tai linjaan pitkin väliseinää (4). 7 79082
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lasinsulatusuuni, tunnettu siitä, että seinäelektrodit (9) on asennettu selvitys- ja homogenisointiosan (2,3) seinille.
6 79082
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen lasinsulatusuuni, tunnettu siitä, että seinäelektrodit (9) ovat sijoitetut lähelle uunin poikittaisseinää (10).
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lasinsulatusuuni, tunnettu siitä, että siihen lisäksi kuuluu elektrodipiiri missä virta kulkee pitkin sivuseiniä ja poikittaisseinää (10). 8 79082 Patentk rau
FI853852A 1984-10-06 1985-10-04 Glassmaeltugn innehaollande bottenelektroder. FI79082C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3436793 1984-10-06
DE19843436793 DE3436793A1 (de) 1984-10-06 1984-10-06 Glasschmelzofen mit bodenelektroden

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI853852A0 FI853852A0 (fi) 1985-10-04
FI853852L FI853852L (fi) 1986-04-07
FI79082B FI79082B (fi) 1989-07-31
FI79082C true FI79082C (fi) 1989-11-10

Family

ID=6247328

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI853852A FI79082C (fi) 1984-10-06 1985-10-04 Glassmaeltugn innehaollande bottenelektroder.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4687504A (fi)
EP (1) EP0177716A1 (fi)
JP (1) JPS6191019A (fi)
CA (1) CA1267674A (fi)
DE (1) DE3436793A1 (fi)
FI (1) FI79082C (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3908510A1 (de) * 1989-03-15 1990-09-20 Glashuettentechnik Grob Gmbh Glasschmelzofen
FR2720737A1 (fr) * 1994-06-06 1995-12-08 Stein Heurtey Perfectionnements apportés aux fours de verrerie.
KR20030005482A (ko) * 2001-07-09 2003-01-23 김명식 유리 제조용 전기용해로 및 이 유리 제조용 전기용해로를이용한 유리제조방법
CN114436504A (zh) * 2021-12-01 2022-05-06 承德华富玻璃技术工程有限公司 一种熔化制作药用玻璃管的全电熔玻璃窑炉
CN115043574B (zh) * 2022-06-28 2023-04-25 凯盛君恒药玻(青岛)有限公司 硼硅玻璃用窑炉

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1944855A (en) * 1932-07-28 1934-01-23 Hartford Empire Co Method of and apparatus for making glass
US2222816A (en) * 1939-03-10 1940-11-26 King Cecil Clifton Glass melting tank
DE2539355C3 (de) * 1975-09-04 1978-07-13 Sorg Gmbh & Co Kg, 8771 Pflochsbach Glasschmelzofen mit einem zusammenhängenden Schmelz- und Läuterteil
US4012218A (en) * 1975-11-13 1977-03-15 Helmut Sorg Method and apparatus for melting glass

Also Published As

Publication number Publication date
FI853852L (fi) 1986-04-07
CA1267674A (en) 1990-04-10
DE3436793A1 (de) 1986-04-24
EP0177716A1 (de) 1986-04-16
FI79082B (fi) 1989-07-31
FI853852A0 (fi) 1985-10-04
JPS6191019A (ja) 1986-05-09
US4687504A (en) 1987-08-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6085551A (en) Method and apparatus for manufacturing high melting point glasses with volatile components
AU610923B2 (en) Process and apparatus for the production of fused glass
DK169471B1 (da) Fremgangsmåde og glassmelteovn til fremstilling afglas
CN1486944B (zh) 精炼玻璃熔体的方法及熔炼和精炼玻璃熔体的装置
JP5227404B2 (ja) 銅電解槽を動作させる方法
RU1838253C (ru) Стеклоплавильна печь
EP3441370B1 (en) Glass tank furnace having high melting rate
FI79082C (fi) Glassmaeltugn innehaollande bottenelektroder.
CN110028225A (zh) 适于高铝特种玻璃熔化的电助熔系统
NO121292B (fi)
US4012218A (en) Method and apparatus for melting glass
US3647673A (en) Stepped bottom for multicell furnace for production of aluminum by electrolysis
IE42762B1 (en) Electric furnace for melting glass
EP0325055B1 (en) Glass melting furnace
RU2707220C2 (ru) Стекловаренная установка
US4630280A (en) Electrode arrangement
US4421538A (en) Device for the manufacture of glass filaments
CA2013955C (en) Avoidance of nickel sulfide stone in a glass melting process
JPS6024055B2 (ja) ガラス電気熔融炉
PL145200B1 (en) Electric glass melting furnace in particular for melting borosilicates
JPH08133746A (ja) ガラスの電気溶融炉
JPS61222928A (ja) ガラス熔融用電気炉
JPH04132622A (ja) ガラスの溶融方法
CS261788B1 (cs) Sklářská tavící elektrická pec pro kontinuální tavení borosilikátů
SE463713B (sv) Kontinuerligt arbetande glasugn

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: BETEILIGUNGEN SORG GMBH & CO. KG