FI79007C - Stabilisering av bredden hos en tv-bild. - Google Patents

Stabilisering av bredden hos en tv-bild. Download PDF

Info

Publication number
FI79007C
FI79007C FI881569A FI881569A FI79007C FI 79007 C FI79007 C FI 79007C FI 881569 A FI881569 A FI 881569A FI 881569 A FI881569 A FI 881569A FI 79007 C FI79007 C FI 79007C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
measuring
transformer
voltage
measuring circuit
winding
Prior art date
Application number
FI881569A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI881569A0 (fi
FI79007B (fi
Inventor
Hans-Juergen Brockman
Original Assignee
Salora Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Salora Oy filed Critical Salora Oy
Priority to FI881569A priority Critical patent/FI79007C/fi
Publication of FI881569A0 publication Critical patent/FI881569A0/fi
Priority to DE68925056T priority patent/DE68925056T2/de
Priority to AT89104871T priority patent/ATE131678T1/de
Priority to EP89104871A priority patent/EP0336180B1/en
Application granted granted Critical
Publication of FI79007B publication Critical patent/FI79007B/fi
Publication of FI79007C publication Critical patent/FI79007C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N3/00Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages
    • H04N3/10Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages by means not exclusively optical-mechanical
    • H04N3/16Scanning details of television systems; Combination thereof with generation of supply voltages by means not exclusively optical-mechanical by deflecting electron beam in cathode-ray tube, e.g. scanning corrections
    • H04N3/22Circuits for controlling dimensions, shape or centering of picture on screen

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Coils Or Transformers For Communication (AREA)
  • Details Of Television Scanning (AREA)
  • Television Systems (AREA)
  • Testing, Inspecting, Measuring Of Stereoscopic Televisions And Televisions (AREA)
  • Measurement Of Length, Angles, Or The Like Using Electric Or Magnetic Means (AREA)
  • Vending Machines For Individual Products (AREA)
  • Magnetic Resonance Imaging Apparatus (AREA)
  • Color Television Image Signal Generators (AREA)
  • Measuring Instrument Details And Bridges, And Automatic Balancing Devices (AREA)

Description

t 79007 TV-kuvan leveyden stabilointi
Esillä oleva keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaista suurjännitemuuntajän mittauspiiriä, jolla mitataan erityisesti television kuvaputken anodi jännitettä.
Televisiokojoissa, monitoreissa ja vastaavissa putkilaitteis-sa kehitetään putken anodijännite edullisesti suurjännite-muuntajalla, jossa toisiokäämi on jaettu diodien erottamiin osakäämeihin. Esimerkki tällaisesta "diode split" -tekniikalla toteutetusta suurjännitepiiristä on kuviossa 1 (osakäämit M1-M3 ja diodit D1-D3), jossa lähtöjännite U voi olla esim.
25 kV ja syöttöjännitteen UIN pulssitaajuus 15 625 Hz ja pulssin kestoaika t noin 12 ^us.
Useimmissa jännitelähteissä pyritään joko säätämään lähtöjän-nitettä tai ainakin mittaamaan se. Kun kysymyksessä on edellä kuvattu piiri televisiossa tai monitorissa, voi lähtövirta I vaihdella. Virran kasvaessa kuva pyrkii leveämmäksi, jota kompensoidaan kuvan leveyden säätöpiirillä. Tunnetaan kaksi kuviossa 1 esitettyä tapaa saada säätöpiirille tieto lähtö-jännitteen U vaihtelusta, joka muuntajan sisäisen impedanssin vuoksi myös kuvaa virran I suuruutta.
Kuviossa 1 viitenumerolla x merkitty piiri liitetään lähtö-jännitteen ja maan välille. Väliotosta saadaan mittausjännite Ux, kun ylä- ja alapuoliset aikavakiot ovat yhtä suuret (Rl * Cl = R2 * C2). Suuren jännitteen takia käytettävät komponentit ovat kalliita, esim. Cl:n toteutus koaksiaalikaapelilla (jolla vuotovastus rCl>, ja lämpötilaherkkiä.
Toinen tapa on järjestää mittauspiiri y apukäämillä. Apukää-mi voidaan sijoittaa toision “alapäähän", jossa vallitsee pienempi jännitetaso. Tällöin se ei kuitenkaan anna oikeata 2 79007 kuvaa koko toision lähtöarvoista, koska käämi Ml on dominoiva.
Optimitoiminnan aikaansaamiseksi käämien M1-M3 resonanssitaa-juudet viritetään erilailla niin, että toision lähtöpulssi lähestyy suorakaidepulssia. Apukäämi voitaisiin sijoittaa toision yläpäähän, jossa saataisiin parempi mittaussignaali Uy, mutta silloin suurjännitteen aiheuttamien suojaus- ja eristyeongelmien rankaisut nostavat piirin hintaa.
Keksinnön tavoitteena on aikaansaada suurjännitemuuntajän mittauspiiri, jossa tunnetun tekniikan ongelmat on ratkaistu, ja joka on yksinkertainen ja halpa valmistaa.
Tavoite saavutetaan keksinnön mukaisesti siten, että mittaus-piirille on ominaista se, mikä tarkemmin esitetään patenttivaatimuksen 1 tunnusosassa. Tällöin mittauskäämi sijaitsee etäisyydellä toision kehästä toision keskellä.
Eräs edullinen keksinnön toteutustapa on asettaa mittauspii-rin käämiksi yksi lankakierros suurjännitemuuntajän kotelon ulkopinnalle.
Keksinnön mukaisen mittauspiirin lähtösignaalia voidaan käyttää televisiokuvan leveyden stabilointiin, ja yleisemmin suurjännitteen säätöön.
Seuraavassa keksintöä selitetään tarkemmin televisiokuvan leveyden säätöön liittyvän suoritusesimerkin avulla, johon liittyvässä piirustuksessa: kuvio 1 esittää erään suurjännitemuuntajän piirikaavion, jossa : on esitetty myös esimerkit tunnetuista mittauspiireistä (x ja y); kuvio 2 esittää erään keksinnön mukaisen mittauspiirin kaa-viollisesti; kuvio 3 esittää keksinnön mukaisen mittauspiirin mittauskää-min järjestelyn; ja 3 79007 kuvio 4 on osittaisena leikkauksena perspektiivinen esitys keksinnön eräästä suoritusmuodosta.
Kuviossa 1 on esitetty piirikaavio television kuvaputken ano-dijännitteen U kehittävästä piiristä. Ensiöjännite UIN muodostuu juovan vaakasammutuepuleseista, jotka johdetaan en-siöön MO. Jännite nostetaan diodeilla D1-D3 kolmeen osaan M1-M3 jaetussa toisiossa niin, että lähtöjännite U on esim.
25 kV. Osakäämejä ja diodeja voi yleisemmin olla N-kappaletta, jossa N 2. 2 ·
Kuviossa 2 on vielä yksinkertaistetummin esitetty kuvion 1 peruspiiri. Kun nyt halutaan kompensoida kuvaputken virran I muutoksesta johtuvaa kuvan leveyden muutosta, saadaan keksinnön mukaisesti tämä säätöpiirin syöttösuure mittauskäämi1lä MM jännitepu1 seina, joka tasasuunnataan tasasuuntaajalla DM ennen viemistä leveyden säätöpiiriin PW.
Kuviossa 3 on 1 eikkauskuviona kaaviollisesti esitetty mit-tauskäämin sijoitus muuntajan kelarungon KR akselin AX keskellä olevaan poikittaistasoon T. Kuviossa 3 esitetään myös esimerkinomaisesti ensiökäämin MO sijainti kelarungolla, jossa sillä on kaksi sähköisesti rinnakkaista osakä&miä MOa ja MOb, sekä lokerorakenne, joka muodostaa kelarungon ja jossa toision osakäämit Mi sijaitsevat päällekkäin. Rungon keskellä on muuntajasydän S. Kuviossa ei tarkemmin ole esitetty sitä muuta muuntajarunkorakennetta, johon kuvion osa alapäästään liittyy. Tässäkin tapauksessa 1^2.
Kuviossa 4 on perspektiivisesti havainnollistettu miten mittauskäämi edullisessa tapauksessa toteutetaan yhdellä lanka-kierroksella MM', joka on kiinnitetty muuntajakotelon KO ulkopintaan. Lanka MM' voidaan kiinnittää paikalleen esim. kotelon KO valussa olevien korvakkeiden MK avulla, joissa voi lankaa varten olla napsahdus-( snap-in)1iit in. Kuviossa 4 näkyy myös toision osakäämien Mi välissä olevien diodien Di sijoitus kelarungon ulkopinnalla.
4 79007
Sinänsä tunnetun "diode split" -tekniikan taustalla on suur-jännitemuuntajän aiheuttaman häiriökentän ongelma. Jakamalla toisio diodeilla osastoihin, muodostuu huomattavasti pienempi hairiösäteilykenttä. Jotta diodit saadaan toimimaan lähellä optimia, on osakäämien resonanssitaajuudet tunnetulla tavalla viritettävä erilaisiksi, jolloin niiden yliaallot summautuvat toision perusaaltoiseen pulssiin leventäen sitä. Tämä erilainen viritys johtaa kuitenkin siihen, että fyysisesti lähelle jotain osakäämiä M1-M3 sijoitettu mittauskäämi antaisi kuvan lähimpänä olevan käämin jännitteestä/virrasta suuren kapasi-tiivisen kytkennän takia. Esillä olevan keksinnön mukaisesti saadaan eri toisiokäämeissä vaikuttavista jännite/virta-arvoista hyvä keskiarvoinen "integroitu" kuva sijoittamalla mittauskäämi MM siten, että eri osakäämit vaikuttavat siihen olennaisesti samalla kytkennällä. Käämin MM optimi sijoitus "diode-split" -tekniikalla on kelan keskellä toision ulkopuolella .
Toteuttamalla mittauskäämi MM' yhdellä langalla kuvion 4 mukaisesti saavutetaan hyvin toimiva ratkaisu, jolla on yllättävän hyvät käytännön ominaisuudet. Se on yksinkertainen ja merkittävästi edullisempi valmistaa ja koestaa kuin tunnetut ratkaisut. Sijoittamalla mittauskäämi MM' muuntajakotelon ulkopinnalle siihen ei kohdistu suurjänniterasituksia, joten käyttöturvallisuus paranee. Rakenne tekee myös mittauspiiristä nopean, sillä käytännössä mittauskäämin MM ja tasasuuntaajan kapasitanssit ovat niin pieniä, että ne eivät vaikuta toimintaa hidastavasti.
Mittauskäämiin liittyvästä tasasuuntauspiiristä DM voidaan todeta, että parhaan tuloksen siinä antaa huippuarvon ilmaisu, koska sillä voidaan estää osakäämien M1-M3 erilaisen virityksen aiheuttaman "ringing"-ilmiön pääsy eteenpäin, eli perus-pulssin jälkeen esiintyviä pienellä amplitudilla esiintyviä värähtelyjä ei huomioida.
5 79007
Vaikka tässä on keksintöä selitetty televisiotekniikan sovellutuksen avulla, on selvää, että piiriratkaisu sopii yleisesti suurjännitemuuntajien yhteyteen ja erityisesti regulointi-tarkoituks i in.
Eräs merkittävä sovellutus on monitoreissa, joissa käyttösovellutuksista johtuen käytetään vaihtelevaa virkistystaajuut-ta, jolloin esim. RC- ja LC-piirien mitoittaminen on hankalaa. Keksinnön mukainen mittauskäämi soveltuu sellaiseen käyttöön ilman eri virityksiä, piirikytkennän ollessa samantapainen kuin edellä kuvattu.

Claims (5)

  1. 6 79007
  2. 1. Suurjännitemuuntajän mittauspiiri, jolla mitataan diodeilla (Dl-Dn) n kpl osastoon jaetun muuntajan toision yli vaikuttavaa suurjännitettä (U>, erityisesti television kuvaputken tai vastaavan putken anodi jännitettä, tunnettu siitä, että mittauspiiri muodostuu mittauskäämistä (MM>, joka sijaitsee etäisyydellä muuntajan toision käämeistä (Ml-Mn> tasossa (T), tai sellaisen tason välittömässä läheisyydessä, joka on kohtisuorassa toisiokäämien akseliin <AX> ja pituussuunnassa toision keskellä.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen mittauspiiri, tunnettu siitä, että mittauskäämissä <MM'> on vain yksi kierros. 3_ patenttivaatimuksen 1 mukainen mittauspiiri, tunnet tu siitä, että mittauskäämi on sijoitettu suurjännitemuunta-jan kotelon <KO> ulkopuolelle.
  4. 4 Patenttivaatimuksen 2 ja 3 mukainen mittauspiiri, tunnettu siita' että käämin muodostava lankakierros <MM'> on kierretty Ja kiinnitetty (MK) muuntajakotelon (KO) pintaan.
  5. 5 Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen mit-tauspiiri jolle, kitataan television kuvaputken tai vastaavan putken anodijännitettä, tunnettu siitä, että mitatulla signaalilla ohja*-aan kuvan leveyden e t abi 1 o int ipi ir ia <PW).
FI881569A 1988-04-05 1988-04-05 Stabilisering av bredden hos en tv-bild. FI79007C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI881569A FI79007C (fi) 1988-04-05 1988-04-05 Stabilisering av bredden hos en tv-bild.
DE68925056T DE68925056T2 (de) 1988-04-05 1989-03-18 Fernsehbildbreitenstabilisierung
AT89104871T ATE131678T1 (de) 1988-04-05 1989-03-18 Fernsehbildbreitenstabilisierung
EP89104871A EP0336180B1 (en) 1988-04-05 1989-03-18 Stabilization of the television picture width

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI881569 1988-04-05
FI881569A FI79007C (fi) 1988-04-05 1988-04-05 Stabilisering av bredden hos en tv-bild.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI881569A0 FI881569A0 (fi) 1988-04-05
FI79007B FI79007B (fi) 1989-06-30
FI79007C true FI79007C (fi) 1989-10-10

Family

ID=8526209

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI881569A FI79007C (fi) 1988-04-05 1988-04-05 Stabilisering av bredden hos en tv-bild.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0336180B1 (fi)
AT (1) ATE131678T1 (fi)
DE (1) DE68925056T2 (fi)
FI (1) FI79007C (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5285132A (en) * 1992-06-25 1994-02-08 U.S. Philips Corporation Display device
GB2307382A (en) * 1995-11-13 1997-05-21 Thomson Multimedia Sa Deflection circuit compensates for EHT variations

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4064454A (en) * 1973-02-14 1977-12-20 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Corona discharge detecting device

Also Published As

Publication number Publication date
FI881569A0 (fi) 1988-04-05
EP0336180A2 (en) 1989-10-11
EP0336180B1 (en) 1995-12-13
DE68925056T2 (de) 1996-07-04
FI79007B (fi) 1989-06-30
EP0336180A3 (en) 1991-11-13
DE68925056D1 (de) 1996-01-25
ATE131678T1 (de) 1995-12-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3665288A (en) Television sweep transformer
US4406978A (en) Horizontal deflection output transformer for a television receiver
FI79007B (fi) Stabilisering av bredden hos en tv-bild.
JPH0147950B2 (fi)
KR960000350B1 (ko) 음극선관 화상표시장치
US6373203B1 (en) Diode-split high-voltage transformer
US3843903A (en) High voltage generator
US5751205A (en) High-voltage transformer for a television receiver
FI81935C (fi) Hoegspaenningstransformator i en videoaotergivningsapparat.
US5347196A (en) Line output transformer
JP3749774B2 (ja) ディスプレイモニタ
US6630791B2 (en) Cathode ray tube device that reduces magnetic field leakage
JPS6032738Y2 (ja) フライバツクトランス
KR900004811Y1 (ko) 플라이백 트랜스
JPS6122847B2 (fi)
KR100192603B1 (ko) 디스플레이모니터
JPH0832982A (ja) 偏向ヨーク及び陰極線管装置
JPS6114225Y2 (fi)
JP2516956B2 (ja) フライバツクトランス装置
GB2199701A (en) Flyback transformer
JP3749770B2 (ja) ディスプレイモニタ
JPS6336232B2 (fi)
KR20000001092U (ko) 영상표시기기의 스크린 그리드 전압 제어장치
JPH0139202B2 (fi)
JPH0218027B2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: SALORA OY