FI78995B - Foerdelat inkopplingssystem. - Google Patents
Foerdelat inkopplingssystem. Download PDFInfo
- Publication number
- FI78995B FI78995B FI880753A FI880753A FI78995B FI 78995 B FI78995 B FI 78995B FI 880753 A FI880753 A FI 880753A FI 880753 A FI880753 A FI 880753A FI 78995 B FI78995 B FI 78995B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- elements
- switching
- switch
- distributed
- groups
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G06—COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
- G06F—ELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
- G06F15/00—Digital computers in general; Data processing equipment in general
- G06F15/16—Combinations of two or more digital computers each having at least an arithmetic unit, a program unit and a register, e.g. for a simultaneous processing of several programs
- G06F15/163—Interprocessor communication
- G06F15/173—Interprocessor communication using an interconnection network, e.g. matrix, shuffle, pyramid, star, snowflake
- G06F15/17337—Direct connection machines, e.g. completely connected computers, point to point communication networks
- G06F15/17343—Direct connection machines, e.g. completely connected computers, point to point communication networks wherein the interconnection is dynamically configurable, e.g. having loosely coupled nearest neighbor architecture
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Computer Hardware Design (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Theoretical Computer Science (AREA)
- Mathematical Physics (AREA)
- Software Systems (AREA)
- General Engineering & Computer Science (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Multi Processors (AREA)
- Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
Description
1 78995 HAJAUTETTU KYTKENTÄJÄRJESTELMÄ
Keksinnön kohteena on hajautettu kytkentäjärjestelyä, joka on muodostettu kytkentäelimistä ja 5 elementeistä, jotka on kytkentäelimien kautta liitettävissä toisiinsa.
Elementeillä tarkoitetaan tässä yhteydessä samaa tyyppiä ja/tai useamman tyyppisiä prosessoreita ja muita osia tai laitteita, joita voidaan kytkeä aina-10 kin pareittain yhteen. Tietokoneessa käytettäviä osia voivat olla esim. prosessorit, muistit (keskus- ja massamuistit) ja syöttö- ja tulostuslaitteet (päätteet, rinnakkaisväylät).
Moniprosessoritietokoneet, joissa joukko tehok-15 kaita mikroprosessoreja on kytketty yhteen, ovat kustannuksiltaan kohtuullinen tapa toteuttaa suorituskykyinen tietokonejärjestelmä. Suurin ongelma massiivisten, useita kymmeniä, jopa tuhansia prosessointielementtejä käsittävien moniprosessorijärjestelmien toteuttamisessa 20 on prosessoreiden kytkentätapa. Käytössä on periaatteessa kahdenlaisia menetelmiä; kiinteitä kytkentöjä (topologioita) ja kytkentäelementein toteutettuja muunneltavia järjestelmiä.
Useat kaupalliset moniprosessoritietokoneet 25 on kytketty kiinteäksi topologiaksi, esim. hyperkuutioksi. Kiinteän kytkennän haittana on kuitenkin se, että siihen ei voida optimaalisesti sovittaa useita erityyppisiä algoritmeja, toisin sanoen yleiskäyttöinen kiinteällä kytkennällä toteutettu moniprosessorijärjestelmä 30 on hankala toteuttaa. Hyperkuutiotopologian käyttämisellä on pyritty mahdollisimman yleiskäyttöiseen toteutukseen, mutta silläkään ei voida tehokkaasti toteuttaa kaikkia yleisesti käytettäviä topologioita, esim. binää-ripuuta. Hyperkuution ongelmana on myös se, että järjes-35 telmän laajentaminen edellyttää prosessoreiden välisten kanavien lisäämistä.
Kytkentäelementtien avulla toteutetut järjes- 2 78995 telmät ovat periaatteessa optimaalisia prosessoreiden kytkemiseen. Useissa toteutuksissa käytetään kuitenkin keskitettyä kytkintä, jonka mutkikkuus saattaa prosessoreiden määrän kasvaessa ylittää koko muun järjestelmän 5 koon. Tästä syystä hajautettu kytkentämekanismi, jossa kytkentäelementtien määrä kasvaa prosessoreiden määrän suhteessa on toivottava.
Keksinnön tarkoituksena on mm. edellä esitettyjen epäkohtien poistaminen ja sellaisen hajautetun 10 kytkentäjärjestelmän toteuttaminen, jossa ratkaistaan eräitä toisiinsa kytkettävien elementtien kytkentäjärjestelmien ongelmia. Tämä saadaan aikaan niiden keksinnön tunnusomaisten piirteiden avulla, jotka on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa.
15 Keksinnön mukaisesti hajautettu kytkentäjärjes telmä on muodostettu kytkentäelimistä ja elementeistä, jotka on kytkentäelimien kautta liitettävissä toisiinsa. Keksinnölle on tunnusmerkillistä, että kytkentäelimet ovat ohjattavia elimiä ja ne on järjestetty kytkinryh-20 miksi, jotka kytkinryhmät on liitetty ainakin yhdellä kanavalla toisiinsa säännölliseksi verkoksi ja kukin kytkinryhmä ainakin yhteen elementtiin siten, että kukin kytkinryhmä on yhteydessä muiden kytkinryhmien kautta niihin liitettyihin elementteihin ja suoraan tähän 25 kytkinryhmään liitettyyn yhteen tai useampaan elementtiin.
Keksinnön mukaisen kytkentäjärjestelmän etuja ovat mm. järjestelmän helppo laajennettavuus. Kytkinele-menttien määrä kasvaa prosessoreiden tai vastaavien 30 elementtien määrään verrannollisena. Prosessoreiden määrää voidaan kasvattaa liittämällä järjestelmään prosessori-kytkinryhmäpari. Kytkentäjärjestelmän ohjaus voi tapahtua paikallisesti tai keskitetysti. Paikallinen ohjaus yksinkertaistaa myös dynaamisen konfiguroinnin 35 toteuttamista. Dynaaminen konfigurointi tarkoittaa sitä, että järjestelmän topologiaa voidaan muuttaa ohjelman suorituksen aikana. Tämä edellyttää lisäksi sitä, että 3 78995 paikalliset ohjausyksiköt tietävät kytkettyjen prosessoreiden tilan. Moniprosessorijärjesteinä/ jossa käytetään keksinnön mukaista hajautettua kytkentäjärjestelmää, voidaan jakaa osiin siten, että samanaikaisesti 5 useat käyttäjät voivat käyttää toisistaan riippumatta pienempiä osia koko järjestelmästä. Koska kytkentäelimet on toteutettu kytkinryhminä eli hajautetussa muodossa, järjestelmä voidaan helposti toteuttaa vikaaietoise-na. Tällöin yhden kytkinelementin vioittuminen ei estä 10 koko järjestelmän toimintaa. Kahden prosessorin välillä ei tarvita useita kytkinasteita, jotka hidastaisivat kommunikointia. On todettava lisäksi, että keksinnön mukaista hajautettua kytkentäjärjestelmää on edullista käyttää mikroprosessoreiden kytkemiseen, mutta itse 15 kytkentäperiaate soveltuu muunkinlaisten sähköisten, optisten, akustisten yms. vastaavien elementtien kytkemiseen toistensa yhteyteen.
Keksinnön erään edullisen toteutusesimerkin mukaan ainakin yksi yhtenäinen fyysinen kokonaisuus 20 eli moduuli on muodostettu yhdestä kytkinryhmästä ja siihen liitetystä yhdestä tai useammasta elementistä.
Keksinnön toisen edullisen toteutusesimerkin mukaan ainakin yksi yhtenäinen fyysinen kokonaisuus eli moduuli on muodostettu joukosta kytkinryhmiä. Keksinnön . . 25 kolmannen edullisen toteutusesimerkin mukaisesti ainakin yksi yhtenäinen fyysinen kokonaisuus eli moduuli on muodostettu elementeistä. Vastaavasti keksinnön neljännen edullisen toteutusesimerkin mukaan ainakin osa kytkettävistä elementeistä on liitetty kiinteästi yh-30 teen.
Edellä esitettyjen toteutusesimerkkien avulla järjestelmä voidaan toteuttaa erilaisista modulaarisista osista. Näin järjestelmä on entistä helpommin laajennettavissa.
35 Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskoh taisesti oheisten piirustusten avulla, joissa kuvio 1 esittää erästä keksinnön mukaista 4 78995 hajautettua kytkentäjärjestelyjä ja kuvio 2 esittää erästä toista hajautettua kytkentäjärjestelyjä, joka on toteutettu nelikanavaiselle prosessorille.
5 Hajautettu kytkentäjärjestely^ koostuu kytkin- ryhmistä K ja kytkettävistä elementeistä E, kuvio 1. Kytkettävät elementit E on tarkoitus kytkeä ainakin pareittain yhteen kytkinryhmien välityksellä. Elementit E voivat olla mikroprosessoreja tai muita sähköisiä, 10 akustisia, optisia tai vastaavia osia tai laitteita, jotka soveltuvat esim. signaalien käsittelyyn tai varastointiin, kuten edellä on jo todettu. Kytkinryhmät K muodostuvat ohjattavien kytkentäelimien joukosta, joiden kautta voidaan siirtää signaaleja silloin, kun kytkin 15 on kiinni, ja estää signaalien kulku silloin, kun kytkin on auki. Ohjausyksikön O avulla kytkentäelimien tilat (auki/kiinni) asetetaan ja tiloja valvotaan.
Kytkinryhmän toteutustapa vaikuttaa siihen, kuinka vapaasti elementtejä voidaan kytkeä yhteen. Täs-20 sä yhteydessä käsitellään periaatteessa vain kahden pisteen välisiä kytkentöjä, mutta on selvää, että sama periaate on sovellettavissa myös väylätyyppisiin kanava-rakenteisiin.
Kytkentäominaisuuksiltaan yleisin kytkinryhmän 25 toteutustapa on ristikytkentämatriisi eli kytkinmatrii-si. Tämän avulla kytkennät voidaan muodostaa vapaasti matriisin tulo- ja lähtönapojen välillä. Muillakin tavoilla toteutetut kytkinryhmät voivat luonnollisesti tulla kysymykseen riippuen keksinnön sovellutuksesta.
30 Kytkinryhmät K on liitetty toisiinsa kiinteäksi verkostoksi, kuten kuviosta 1 voidaan nähdä. Kuhunkin kytkinryhmään K on liitetty kytkettävät elementit E. Yhteen kytkinryhmään K tulee siten signaaleja sekä muista kytkinryhmistä että kytkettävistä elementeistä. Näiden 35 signaalityyppien suhde voi vaihdella sovellutuksen sen edellyttämällä tavalla. Kytkinryhmien K ja elementtien E muodostama kiinteä verkosto so. kytkentätopologia 5 78995 voi vaihdella myös sovellutuksen mukaisesti. Kaksiulotteinen nelisuuntainen verkko on eräs mahdollisuus, mutta joissakin tapauksissa voidaan käyttää esim. n-ulotteista hyperkuutiota. Kuvion l hajautetussa kyt-5 kentäjärjestelmässä jokaiseen kytkinryhmään on liitetty paikalliset ohjausyksiköt O, jotka on vielä lisäksi kytketty yhteen globaalin ohjauksen mahdollistamiseksi esim. yhteisen pääohjausyksikön avulla.
Kuvion 1 mukainen hajautettu kytkentäjärjestel-10 mä koostuu periaatteessa kahdentyyppisistä fyysisistä, kiinteästi yhteen kytketyistä moduuleista: kytkinryhmät K ja elementit E.
Kuviossa 2 on esitetty eräs keksinnön mukainen hajautettu kytkentäjärjestelmä, jossa yhteen 32-kanavai-15 seen kytkinryhmään K on liitetty neljä nelikanavaista prosessointielementtiä P. Kytkinryhmä K ja neljä prosessoria P muodostavat edullisesti yhden fysikaalisen kokonaisuuden eli moduulin M. Nämä moduulit M liitetään toisiinsa kuvion mukaisesti neljällä kanavalla k. Näin 20 syntyvän verkon äärilaidat a ja b voidaan liittää toisiinsa, jolloin saadaan kytkinryhmistä muodostuva toroidi.
Keksinnön mukaiseen hajautettuun kytkentäjär-jestelmään voidaan kytkeä myös erillisiä kytkinryhmiä, 25 joiden avulla voidaan liittää yhteen ainoastaan alkuperäisen kytkennän kytkentäryhmien välisiä signaaleja.-Tällaiset kykentäryhmät on edullista muodostaa moduuleiksi. Niiden avulla kytkentäjärjestelmän tehokkuutta ja monipuolisuutta voidaan kasvattaa vaivattomasti.
30 Keksinnön mukaisessa hajautetussa kytkentäjär- jestelmässä voidaan käyttää myös osaksi sellaisia elementtejä, jotka on liitetty kiinteästi yhteen. Näin säästetään kykentäelimiä. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että kytkettävissä elementeissä on useita liitän-35 täkanavia.
Keksinnön mukaisessa hajautetussa kytkentäjär-jestelmässä käytettävien kytkentäelimien ja kytkentäryh- « 78995 mien mutkikkuus voidaan suunnitella vastaamaan tarvittavien topologioitten määrää ja laatua. Esimerkiksi kuvion 2 mukaisella hajautetulla kytkentäjärjestelmällä voidaan toteuttaa seuraavia yleisesti käytettyjä topologioita 5 siten, että kytkennät ovat säännöllisiä ja prosessorit tai muut vastaavat elementit ovat symmetrisesti käytössä: verkko (nelisuuntainen), binääripuu, ternääripuu, rengas, toroidi ja neliulotteinen hyperkuutio.
On huomattava, että vaikka keksintöä on edellä 10 selitetty kahteen sen edulliseen toteutusesimerkkiin viittaamalla, on selvää, että keksintöä ei pidä rajoittaa vain niitä koskevaksi. Keksintöä voidaan soveltaa monenlaisiin hajautettuihin kytkentäjärjestelmiin oheisten patenttivaatimusten määrittelemän keksinnön puit-15 teissä.
20 25
Claims (5)
1. Hajautettu kytkentäjärjesteinä, joka on muodostettu kytkentäelimistä ja elementeistä, jotka 5 on kytkentäelimien kautta liitettävissä toisiinsa, tunnettu siitä, että kytkentäelimet ovat ohjattavia elimiä ja ne on järjestetty kytkinryhmiksi (K), jotka on liitetty ainakin yhdellä kanavalla toisiinsa säännölliseksi verkoksi ja kukin kytkinryhmä (K) ainakin 10 yhteen elementtiin (E) siten, että kukin kytkinryhmä on yhteydessä muiden kytkentäryhmien kautta niihin liitettyihin elementteihin ja suoraan tähän kytkinryh-mään liittyvään yhteen tai useampaan elementtiin (E,P).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, 15 tu nn et tu siitä, että ainakin yksi yhtenäinen fyysinen kokonaisuus on muodostettu yhdestä kytkinryh-mästä (K) ja siihen liitetystä yhdestä tai useammasta elementistä (E;P).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen järjes-20 telmä, tunnettu siitä, että ainakin yksi yhtenäinen fyysinen kokonaisuus on muodostettu joukosta kytkinryhmiä.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että ainakin yksi 25 yhtenäinen fyysinen kokonaisuus on muodostettu joukosta elementtejä.
5. Patenttivaatimuksen 1, 2, 3 tai 4 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että ainakin osa kytkettävistä elementeistä on liitetty kiinteästi yh- 30 teen.
Priority Applications (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI880753A FI78995C (fi) | 1988-02-17 | 1988-02-17 | Foerdelat inkopplingssystem. |
PCT/FI1989/000026 WO1989007796A1 (en) | 1988-02-17 | 1989-02-15 | Distributed switching system |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI880753A FI78995C (fi) | 1988-02-17 | 1988-02-17 | Foerdelat inkopplingssystem. |
FI880753 | 1988-02-17 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI880753A0 FI880753A0 (fi) | 1988-02-17 |
FI78995B true FI78995B (fi) | 1989-06-30 |
FI78995C FI78995C (fi) | 1989-10-10 |
Family
ID=8525934
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI880753A FI78995C (fi) | 1988-02-17 | 1988-02-17 | Foerdelat inkopplingssystem. |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI78995C (fi) |
WO (1) | WO1989007796A1 (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE19754466A1 (de) * | 1997-12-08 | 1999-06-10 | Czech Christian B | Mehrprozessorsystem mit Zellenvermittlung zur Topologie-invarianten, nachrichtenorientierten Kommunikation |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPS56103753A (en) * | 1980-01-23 | 1981-08-19 | Hitachi Ltd | Data transmission system between electronic computers |
NL8002787A (nl) * | 1980-05-14 | 1981-12-16 | Philips Nv | Multiprocessor-rekenmachinesysteem voor het uitvoeren van een recursief algorithme. |
US4482996A (en) * | 1982-09-02 | 1984-11-13 | Burroughs Corporation | Five port module as a node in an asynchronous speed independent network of concurrent processors |
US4797882A (en) * | 1985-10-02 | 1989-01-10 | American Telephone And Telegraph Company, At&T Bell Laboratories | Mesh-based switching network |
DE3616821A1 (de) * | 1986-05-17 | 1987-11-19 | Hilberg Wolfgang | Netzwerke von n-dimensionalen wuerfeln und prismen fuer die informationstechnik |
-
1988
- 1988-02-17 FI FI880753A patent/FI78995C/fi not_active IP Right Cessation
-
1989
- 1989-02-15 WO PCT/FI1989/000026 patent/WO1989007796A1/en unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI880753A0 (fi) | 1988-02-17 |
WO1989007796A1 (en) | 1989-08-24 |
FI78995C (fi) | 1989-10-10 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US9514092B2 (en) | Network topology for a scalable multiprocessor system | |
EP1016980B1 (en) | Distributed multi-fabric interconnect | |
CA2008902A1 (en) | Reconfigurable signal processor | |
US5654695A (en) | Multi-function network | |
WO1999026429A3 (en) | Hybrid hypercube/torus architecture | |
CA2064164A1 (en) | Method for interconnecting and system of interconnected processing elements | |
US5729756A (en) | Torus networking method and apparatus having a switch for performing an I/O operation with an external device and changing torus size | |
JPH06290157A (ja) | 網 | |
US8160061B2 (en) | Redundant network shared switch | |
CA2048599C (en) | Optical interconnect networks | |
FI78995B (fi) | Foerdelat inkopplingssystem. | |
US6175566B1 (en) | Broadcast transfer method for a hierarchical interconnection network with multiple tags | |
US5751934A (en) | Non-blocking fault-tolerant gamma network for multi-processor system | |
KR0146562B1 (ko) | 병렬처리 컴퓨터 시스템에서 계층적 크로스바 스위치 기법을 적용한 프로세서 연결방법 | |
FI84114C (fi) | Inkopplingssystem. | |
KR100269174B1 (ko) | 인다이렉트 로테이터 그래프 네트워크 | |
KR970049736A (ko) | 병렬처리 컴퓨터 시스템에서 크로스바 스위치를 사용한 클러스터 연결구조 | |
RU2013878C1 (ru) | Однородная сеть коммутации с топологией многозвенного тора | |
US5319538A (en) | Switch and system for reconfiguring a plurality of closed loop systems | |
Lea | Multi-log/sub 2/N self-routing networks and their applications in high speed electronic and photonic switching systems | |
Salisbury et al. | Distributed Path Management in Switched Optical Banyan Networks1 | |
Salisbury et al. | Multicast control in optical circuit-switched Banyan networks | |
KR19990025820A (ko) | 작은 용량의 스위치를 사용한 인다이렉트 로테이터 그래프 네트워크 | |
WO2019212461A1 (en) | Co-packaged multiplane networks | |
Biswas et al. | A centrally controlled shuffle network for reconfigurable and fault-tolerant architecture |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: VALTION TEKNILLINEN TUTKIMUSKESKUS |