FI77407B - Foerfarande foer hopsaettning av heta, boejda glasskivor omfattande sandwichkonstruktioner. - Google Patents
Foerfarande foer hopsaettning av heta, boejda glasskivor omfattande sandwichkonstruktioner. Download PDFInfo
- Publication number
- FI77407B FI77407B FI852580A FI852580A FI77407B FI 77407 B FI77407 B FI 77407B FI 852580 A FI852580 A FI 852580A FI 852580 A FI852580 A FI 852580A FI 77407 B FI77407 B FI 77407B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- sheet
- bent glass
- bent
- glass sheet
- flexible
- Prior art date
Links
Landscapes
- Joining Of Glass To Other Materials (AREA)
Description
1 77407
Menetelmä kuumia, taivutettuja lasilevyjä käsittävien kerrosrakenteiden kokoonpanoa varten
Jakamalla erotettu patenttihakemuksesta n:o 822587 5
Keksinnön kohteena on menetelmä ylemmän ja alemman taivutetun lasilevyn ja näiden välisen taipuisan väliker-rosmateriaalilevyn kokoamiseksi ja esipuristamiseksi ennen tuloksena olevan asennelman puristamista taivutetuksi, lä-10 pinäkyväksi laminaatiksi, jonka menetelmän mukaisesti ylemmän ja alemman taivutetun lasilevyn muodostama pari poistetaan lasinjäähdytysuunista, ylempi ja alempi lasilevy erotetaan toisistaan, taipuisa välikerrosmateriaalilevy saatetaan kosketukseen alemman taivutetun lasilevyn kanssa, 15 ylempi taivutettu lasilevy saatetaan kosketukseen väliker-rosmateriaalilevyn kanssa ja asetetut lasilevyt puristetaan yhteen sen jälkeen, kun ne ovat kiinnityneet muoviseen vä-likerrosmateriaalilevyyn.
Tavallisesti käytetään erotusainetta levyjen erotta-20 misen helpottamista varten taivutusvaiheen jälkeen. Erityisen hyvä menetelmä erotusaineen syöttämistä varten käsittää erotusaineen syöttämisen ruiskuttamalla vesipitoista piimaasuspensiota tavalla, joka esitetään Atkensonille ja Golightlylle myönnetyssä US-patentissa nro 2 725 320. Tämän 25 patentoidun prosessin etuna on, että erotusainetta ei tarvitse pestä pois yhteensopivien taivutettujen lasilevyjen rajapinnoista kun taivutetut lasilevyt erotetaan, ennenkuin levyt kootaan taipuisan välikerrosmateriaalilevyn kanssa kerrosrakenteeksi.
30 Toinen vaihe, joka tavanomaisesti on tapahtunut la sin taivutusjäähdytysuunista etäällä sijaitsevalla alueella, käsittää kahden yhdenmukaisesti taivutetun lasilevyn kokoonpanon pehmitetyn välikerrosmateriaalilevyn kanssa la-minoitavan kerrosrakenteen muodostamista varten. Autoissa 35 nykyään kaupallisesti käytettyjen laminoitujen varmuusla-situulilasien välikerros on tehty pehmennetystä polyvinyy-liasetaattihartsista, mieluimmin polyvinyylibutyraalista, 2 77407 joka on valmistettu Stamanoffille myönnetyssä US-patentis-sa nro 2 400 957 esitetyllä tavalla.
Polyvinyylibutyraaleissa on pehmitin. Käytetty pehmitin on tavallisesti moniarvoisen hapon ja polyhydrisen 5 alkoholin veteenliukenematon esteri. Erityisen haluttuja pehmittimiä käytettäviksi yhdenmukaisesti kaareutuvien taivutettujen lasilevyjen väliin asennettavissa välikerroksissa ovat trietyyliglykolidi(2-etyylibutyraatti), dibu-tyylisebasaatti, di(beta-butoksietyyli)sebasaatti, dioktyy-10 liftalaatti ja di-n-heksyyliadipaatti.
Muihin välikerrosmateriaaleihin kuuluvat tietyt polyuretaanit, mieluimmin sellaiset, jotka on johdettu antamalla orgaanisen polyisosyanaatin reagoida aineen kanssa, jossa on useita aktiivisia vetysijoituspaikkoja, kuten poly-15 eetteripolyoli ja/tai polyesteripolyoli tai polyamiini.
Rieserin ja Chabalin US-patentti nro 3 808 077 esittää polyuretaanit sopiviksi käytettävinä sisäkerroksena kaksikerroksisissa tuulilaseissa, jotka käsittävät lasista tehdyn ulkokerroksen ja polyuretaanista tehdyn sisäkerroksen. Nämä 20 polyuretaaniseokset ovat käyttökelpoisia myös tavanomaisissa tuulilaseissa, jotka muodostuvat kahdesta lasilevystä ja välikerroksesta.
Senjälkeen kun kerrosrakenne on koottu, se laminoi-daan. Valmistettaessa laminoituja tuulilaseja, jotka käsit-25 tävät parin yhtäläisiä taivutetuja lasilevyjä sekä lämpö-plastisesta kestomuovista tehdyn välikerroksen, on toivottavaa, että tartuntaliitos lasilevyjen ja lämpöplastisesta kestomuovista tehdyn välikerroksen välillä on täydellinen. Kaupallisesti saadaan tämä täydellinen tartuntaliitos ai-30 kaan saattamalla kokoonpannut lasi- ja muovilevyt alttiiksi lämmölle ja paineelle upottamalla ne autoklaavissa olevaan kuumaan öljykylpyyn. Jos laminoitujen asennelmien äärireu-noja ei ole suljettu liittämällä lasi kestomuovista tehtyyn välikerrokseen, ennen kuin asennelma joutuu öljykylpyyn, saat-35 taa autoklaavissa oleva öljy tunkeutua kahden lasilevyn ja välikerroksen väliin. Kun asennelma laminoidaan tapahtuu värin-
II
3 77407 muutos siinä osassa, jossa öljyn tunkeutumista on tapahtunut.
Valmisteltaessa asennelmia autoklaavia varten kootaan kaksi taivutettua lasilevyä ja muovivälikerros kerros-5 rakenteeksi alueella, joka on etäällä lasinjäähdytysuunis-ta. Taivutetut lasilevyt jäähtyvät tavallisesti lähes huoneenlämpötilaan sillä aikaa kun ne siirretään kokoonpanoalueelle. Senvuoksi ne muodostavat jäähtyneen kerrosrakenteen levyistä, jotka voivat liukua toistensa suhteen. Liukumisen 10 välttämiseksi on kerrosrakenne lämmitettävä lämpötilaan, jossa välikerros tulee tahmeaksi ja vastustaa liukumista.
Lämmitettyyn kerrosrakenteeseen kohdistetaan esipuris-tus ohjaamalla kerrosrakenne yhden tai useamman pihtitelapa-rin väliin, jotka telat on tehty joustavasta, mutta kui-15 tenkin kitkaakehittävästä kontaktiaineesta, joka tarttuu laminoitavan asennelman ulkopintoihin. Kerrosrakennelman kulkiessa pihtitelojen välistä, puristuu asennelman kerros-·: ten väliin jäänyt ilma ulos. Tällä esipuristuksella, jota joskus seuraa muovivälikerroksen reunanleikkaus ennenkuin tä-20 mä jäähtyy huoneenlämpötilaan, saadaan aikaan riittävä tiivistys pitkin asennelman koko reuna-aluetta, niin että öljyn tunkeutuminen ja siitä aiheutuva värinmuutos estetään, kun asennelma joutuu lopulliseen puristusvaiheeseen öljyllä täytetyssä autoklaavissa. Tyypillinen telapuristinlaite la-25 si-muovikerrosrakenteiden esipuristamista varten esitetään Achkion US-patentissa nro 3 351 001.
Joskus saattaa sattua, että jokin osa laminaatin reunassa olevasta muovilevystä ei esipuristusvaiheen jälkeen ole tiivis lasiin nähden, niin että lopullisessa puristus-30 vaiheessa voi laminaattiin päästä öljyä. Reunat suljetaan välittömästi esipuristuksen jälkeen valssaamalla ja puristamalla kuuman välikerroksen reuna, niin että se puristuu lasilevyjen väliin tiiviseen kosketukseen näiden kanssa, ohuella metallilaikalla, joka tunnetaan alalla reunarullana.
35 Suosittu reunarulla selitetään Morrisin US-patentissa nro 2 999 779.
4 77407
Tavanomaisessa autoklaavikäsittelyssä käytetään lämpötiloja, jotka vaihtelevat välillä 88-163°C, mieluimmin 107-149°C, ja samanaikaisesti painetta, joka vaihte-lee välillä 0,7-1,7 mPa, mieluimmin 1,2-1,5 mPa 10 minuu-5 tin - runsaan tunnin, mieluimmin 20-45 minuutin aikana.
Vaikka öljyautoklaaveja on viime aikoina käytetty useammin, on lopullinen laminointi tapahtunut ilma-autoklaaveissa, samoissa lämpötila- ja paineolosuhteissa, jotka vallitsevat öljyautoklaaveissa.
10 Tähän saakka taivutettiin lasilevyt pareittain tuuli- lasitehtaan yhdessä osassa ja koottiin, esipuristettiin reu-naleikattiin ja pantiin autoklaaveihin tehtaan muissa osissa. Kun kerrosrakenteet kootaan käsin, on tarkoituksenmukaista antaa taivutettujen lasilevyjen jäähtyä käsittelylämpö-15 tilaan ennen kerrosrakenteen kokoonpanovaihetta. Tällaisessa jäähtymisessä menetetään taivutetuissa lasilevyissä oleva jäännöslämpö. Olisi toivottavaa, että kerrosrakenteen kokoaminen tapahtuisi ajankohtana ja paikassa, jossa energia joka nykyään menetetään lasilevyjen jäähtymisessä taivuttamis-20 vaiheen ja kerrosrakenteen kokoamisen välillä ei mene hukkaan, niin että kerrosrakenne voidaan koota, esipuristaa ja reunaleikata käyttäen mahdollisimman paljon taivutusvaiheen jäännöslämpöä. Jos kerrosrakenne kootaan automaattisesti, ei kuumien lasilevyjen operaattoria haittaavalla käsittelylämpö-25 tilalla ole merkitystä.
Cochranille ja muille myönnetyssä US-patentissa nro 2 920 989 selitetään automaattinen kokoonpanolaite taivutetun lasilevyparin kokoamiseksi muodostamaan kerrosrakenne lasilevyistä, joiden välissä oli välikerrosmateriaalilevy.
30 Taivutetut lasilevyt erotetaan ja ne liikkuvat samalla nopeudella pitkin kokoonpanolinjaa, jossa alemman taivutetun lasilevyn yläpinnalle asetetaan välikerrosmateriaalilevy, minkä jälkeen ylempi lasilevy kierretään välikerroksen yläpinnalle kokoamaan kerrosrakenne laminointia varten. Tämä 35 työvaihe suoritetaan etäällä paikasta, jossa lasi taivutetaan.
Il 5 77407
Siitä on seurauksena, että lasissa on jäljellä vain vähän, jos mitään, taivutuksen jäännöslämpöä auttamaan kerrosra-kenteen kokoamista. Senvuoksi on kerrosrakenne lämmitettävä uudellen ennen esipuristus- ja reunanleikkausvaiheita.
5 Waltersille myönnetyssä US-patentissa nro 2 205 003 selitetään laite kahden tasaisen lasilevyn ja välikerros-levyn muodostaman kerrosrakenteen kokoonpanoa varten. Lasilevyt ovat ääriviivaltaan suorakulmaisia ja ne on asennettu pöydille, joita voidaan kiertää pystysuunnassa ja vaakasuo-10 rassa suunnassa. Senjälkeen kun lasilevyt on asennettu vaakasuoraan asentoon, kierretään pöytiä pöydän päiden lähellä olevilla akseleilla, välikerrosmateriaalilevy asetetaan lasilevyjen väliin ja asennelma muodostetaan pystyasennossa. Senjälkeen kierretään kokoonpannut levyt yhdessä pysty-15 asennon ohi, niin että asennelma voidaan irroittaa.
Tässä patentissa ei käsitellä taivutettuja asennel-mia eikä asennelraia, joissa jokin komponentti on lämmin aikaisemman työvaiheen jäljiltä.
Tolliverille myönnetyssä US-patentissa nro 3 499 744 20 ehdotetaan vastataivutettujen lasilevyjen jäännöslämmön ja paineen käyttämistä auttamaan pienen metallikiinnittimen kiinnittämistä, joka kannattaa taustapeiliä lasipinnassa. Metallikiinnike on päällystetty lämpöplastisella liimalla liitospinnassa.
25 Hamiltonille myönnetyssä US-patentissa nro 3 518 137 esitetään laite, jolla niinikään kootaan tasainen varmuus-lasipaneeli ja jossa on kiila, joka siirtyy ennen pihti-telaparia varmistaakseen, että ilma poistuu selektiivisesti asennelman välipinnoista valmistusvaiheen aikana. Vaik-30 ka patentissa viitataan lämmön ja paineen käyttöön, kun välikerros kiinnittyy itsekseen korkeissa lämpötiloissa, ei tässä patentissa ehdoteta käytettäväksi lämpöä, joka on jäänyt jäljelle edellisestä vaiheesta, kuten lasilevyjen muotoilusta, auttamaan kootun kerrosrakenteen päällekkäis-35 ten kerrosten kiinnittämistä toisiinsa.
6 77407
Koska tämän keksinnön eräs nimenomainen suoritusmuoto käsittää imukannattimien käytön, kerrotaan uutuus-tutkimuksessa Wekemanille myönnetystä US-patentista nro 2 317 348, jossa esitetään alipainepidin, jossa levyjä 5 kannatetaan alipaineella ympäri niiden kehää. Eräs toinen siteerattu patentti oli Creskoffille myönnetty US-patentti 3 833 251, jossa esitetään alipainenostin kannattamaan kaarevia kappaleita. Nostimessa on pari taipuisia levyjä, joista toinen on lujitettu keskusjäykistimellä, 10 joka auttaa estämään ei-haluttua taipumaa taipuisassa levyssä, jossa on aukko, jonka kautta alipainelähde on yhteydessä saadakseen aikaan alipaineen kaarevien kappaleiden nostamista varten. Mikosin ja muiden US-patentissa 4 155 583 ilmoitetaan eräästä muusta alipaineripustuslait-15 teestä suurikokoisten levyjen käsittelyä varten. Tämän patentin laite käsittää alipainekammion, joka on jaettu ; kahteen osaan, joista suurempi työkammio muodostaa ali- painesäiliön, joka on liitetty pumppuihin ja pienempään paineenalennuskammioon, joka on työkammion alapuolella.
20 Kumpikin kammio on liitetty toisiinsa nopeamman toiminnan aikaansaamiseksi sähkömagneettiventtiileillä. Tämä ali-paineripustuslaite on erityisen käyttökelpoinen käsiteltäessä betonisia rakennuselementtejä, joiden lujuus on vähäinen ja jotka murtuvat helposti.
25 Prangelle ja muille myönnetyssä US-patentissa esi tetään välineet ei-suorakulmaisen tasaisen lasilevyn suuntaamista ja kohdistamista varten kuljetinnauhalle. Tässä patentissa käytetään pareittain liikuteltavia sivureunan kosketuslaikkoja, jotka asettuvat kosketukseen lasilevyn 30 vastakkaisiin sivureunoihin sekä päätyreunan kosketuslaikkoja, jotka liikkuvat pareittain vasten tasaisten lasilevyjen vastakkaisia päätyreunoja vaakatasossa, joka on yhteinen laikoille kunkin levyn kohdistamiseksi oikein kul-jetinnauhan poikittais- ja pitkittäissuunnassa kiinteällä 35 asemalla.
Il 7 77407 Tämän keksinnön pääasiallisena kohteena on suorittaa kerrosrakenteen kokoonpanovaihe.
Olisi toivottavaa suorittaa kerrosrakenteen kokoonpanovaihe käsityön sijasta automaattisesti, niin että ker-5 rosrakenteen muodostavien levyjen kohdistus olisi yhdenmukaisempi ennen kokoonpanoa kuumana, verrattuna kerrosrakenteen kokoamiseen käsin. Näin ollen keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että välikerrosmateriaalilevy saatetaan taivutettujen lasilevyjen kanssa kosketukseen en-10 nen kuin lasilevyt ovat jäähtyneet sen lämpötilan alle, jossa välikerrosmateriaalilevy ei enää ole tahmeaa, jolloin taivutettujen lasilevyjen keskinäinen liukuminen estetään ennen puristusvaihetta. Koska automaattinen kokoonpano on toistuvampaa kohdistamista kuin käsin suoritettu ko-15 koonpano, pienenee kerrosrakenteen taivutettujen lasilevyjen väärästä kohdistamisesta aiheutuva rikkoutumismahdol-lisuus esipuristukseen tarvittavan telapuristamisen aikana, edellyttäen että automaattinen kokoonpanolaite on varustettu välineillä, joilla taipuisa välikerrosmateriaalilevy 20 voidaan kohdistaa kahteen taivutettuun lasilevyyn.
Tässä selityksessä viittaa käsite "taivutettu lasi-levypari" pariin taivutettuja lasilevyjä ilman välikerros-levyä, käsitettä "esiasennelma" käytetään kuvaamaan yhden lasilevyn ja välikerroslevyn muodostamaa osittaista kerros-25 rakennetta, käsite "kerrosrakenne" käsittää kaksi yhteensovitettua taivutettua lasilevyä sekä taipuisan välikerros-materiaalilevyn, käsittää "asennelma" käytetään kerrosra-kenteesta, joka on esipuristettu ja valmis laminoitavaksi ja käsitettä "laminaatti" ja "laminoitu tuulilasi" sovelle-30 taan lopullisesti laminoituun asennelmaan, senjälkeen kun tämä on valmis autoklaavivaiheeseen.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä pyritään siihen, että kerrosrakenne kootaan vähimmällä mahdollisella polttoaineenkulutuksella, samalla kun varmistaudutaan, että tai-35 puisa välikerrosmateriaalilevy tarttuu kumpaankin taivu- 8 77407 tettuun lasilevyyn. Sen kohteena on myös varmistautua siitä, että kerrosrakenteen muodostavat levyt on tarkasti kohdistettu, jotta minimoitaisiin rikkoutumismahdollisuus seuraavien vaiheiden aikana ja jotta varmistauduttaisiin 5 siitä, että tuloksena on tuulilasi, jonka optiset ominaisuudet ovat hyvät. Tämän keksinnön periaatteita voidaan kuitenkin käyttää myös koottaessa esiasennelma, josta voidaan valmistaa kaksikerrostuulilasi, jonka muodostavat yksi ainoa taivutettu lasilevy, joka on laminoitu taipuisan 10 muovilevyn yhdelle pinnalle.
Tämän keksinnön valaiseva suoritusmuoto käsittää yhdenmukaisesti kaarevan taivutetun lasilevyparin kokoamisen taipuisan muovivälikerrosmateriaalilevyn kanssa laminoita-van kerrosrakenteen muodostamista varten siten, että lasi-15 levyjen taivutusvaiheessa kehitettyä lämpöä ei päästetä kokonaan hukkaan. Taivutetut lasilevyt ja välikerrosmate-riaalilevy kootaan automaattisesti muodostamaan kerrosra-kenne esipuristusvaihetta ja reunanleikkausvaihetta (edellyttäen, että viimemainittu on tarpeellinen) varten lähellä 20 ulostuloa jäähdytysuunissa, jossa lasilevyt taivutetaan pareissa muodostamaan kerrosrakenne taipuisasta välikerros-materiaalilevystä taivutetun lasilevyparin kanssa, niin-kauan kuin viimemainitut vielä ovat kuumia.
Kokoonpanomenetelmän ja -laitteen erityisen suori-25 tusmuodon erilaisia erityispiirteitä käsitellään joko tässä hakemuksessa tai siihen läheisesti liittyvissä rinnak-kaispatenttihakemuksissa. Nämä piirteet käsittävät tavan, jolla taipuisia välikerrosmateriaalilevyjä käsitellään ennenkuin yksi niistä kerrostetaan samanmuotoisen taivutetun 30 lasilevyparin väliin kerrosrakenteen kokoonpanoasemalla.
Tässä himenomaisessa suoritusmuodossa asennetaan taipuisa välikerroslevy oikein kohdistettuna kaarevan tyh-jömuotin päälle, jossa on aukoilla varustttu seinä, jonka muoto on yhdenmukainen taivutettujen lasilevyjen muodon 35 kanssa muotoillun seinän ollessa asennossa, jossa sen pys-
II
9 77407 tyleikkaus on kupera. Senjälkeen kierretään tyhjömuottia 180 astetta alipaineen pitäessä taipuisaa välikerrosma-teriaalilevyä vasten muottia sen pystyleikkauksen ollessa kovera. Taivutetut lasilevyt, joiden psytyleikkaus on kove-5 ra erotetaan toisistaan, jotta muodostuisi rako välikerros-materiaalilevyn sijoittamista varten taivutettujen lasilevyjen väliin, niin että tyhjömuotti siirtyy asemaan, jossa sen aukoilla varustettu seinä on tosistaan erilläänolevien taivutettujen lasilevyjen välissä ja se siirretään sitten 10 kohti alempaa taivutettua lasilevyä asettaakseen väliker-rosmateriaalilevyn oikein kohdistettuna alemman lasilevyn päälle.
Senjälkeen tyhjömuotti paineistetaan, jotta väliker-roslevy siirtyisi mahdollisimman nopeasti alemmalle taivu-15 tetulle lasilevylle muodostamaan esiasennelman. Tyhjömuotti poistetaan kokoonpanoasemalta heti kun alemman lasilevyn ja välikerrosmateriaalilevyn muodostama esiasennelma on valmis.
Sitten siirtyy ylempi taivutettu lasilevy esiasen-20 nelman suhteen kohdistettuun asemaan tullakseen kosketukseen välikerroslevyn kanssa kerrosrakenteen muodostamista varten niinkauan kuin levy vielä on riittävän kuuma tehdäkseen välikerroslevyn tahmeaksi kosketuksessa. Tyhjömuotti kierretään pystyleikkaukseltaan kuperaan asentoon ko-25 koonpanoasemasta sivussa, jotta sille voitaisiin kuormata toinen taipuisa välikerrosmateriaalilevy käytettäväksi seuraavassa koottavassa kerrosrakenteessa.
Koottu kerrosrakenne poistuu kokoonpanoasemalta jat-kokäsittelyasemalle, joka tässä tapauksessa on telapuris-30 tusasema. Jotta voitaisiin olla varmoja taipuisan väliker-roslevyn ja tyhjörauotin keskinäisestä sopivuudesta ja jotta myös voitaisiin kompensoida taipuisan välikerroslevyn mitta-muutokset, leikataan viimemainitut levyt mieluimmin hiukan suuremmiksi kuin kokoonpantavan kerrosrakenteen tai esiasen-35 nelman muodostavat taivutetut lasilevyt.
10 774 0 7
Eräs toinen piirre eräässä läheisesti liittyvässä hakemuksessa käsitellyn laitteen erityisessä suoritusmuodossa on useiden imukuppien käyttö taivutettujen lasilevyjen kannatukseen. Imukupit asennetaan ja suunnataan ylä-5 ja alasarjana. Kummankin sarjan kupit liikkuvat yhdessä, niin että alempi sarja on kosketuksessa alemman taivutetun lasilevyn alapintaan siten, että alipaine vaikuttaa kohtisuoraan pintaa vastaan paikallisissa kosketuskohdissa ja ylempi sarja on kosketuksessa ylemmän taivutetun lasilevyn 10 yläpintaan samalla tavoin. Kun kuppeihin yhdistetään alipaine ja sarjat erotetaan, ne erottavat molemmat lasilevyt, jotta syntyisi vapaa rako, johon voidaan kokoonpanoasen-toon siirtää taipuisa välikerrosmateriaalilevy, joka on tarttuneena tyhjömuottiin, jossa on aukoilla varustettu 15 tartuntaseinä, jonka muoto on yhdenmukainen taivutettujen lasilevyjen muodon kanssa.
Keksinnön tämän piirteen eräässä erityisessä suoritusmuodossa on kukin imukuppisarja asennettu pitkin pintaa, joka yleisesti ottaen on kosketuksessa olevien taivutettu-20 jen lasilevyjen määrittelemän pinnan suuntainen. Alempi imukuppisarja käsittää kuitenkin ainakin yhden ylöspäin painetun keskusimukupin, joka on kosketuksessa alemman lasilevyn keskiosaan työntääkseen hetkellisesti hiukan ylöspäin alemman lasilevyn keskiosaa alussa, kun alempi 25 sarja tulee kosketukseen alemman lasilevyn alapinnan kanssa. Siten, kun tyhjömuottia lasketaan taipuisan välikerros-levyn asettamiseksi alemman taivutetun lasilevyn yläpinnalle, tulee välikerros ensin kosketukseen alemman taivutetun lasilevyn hieman ylöspäin taipuneen keskiosan kanssa, las-30 keutuva muotti suoristaa vähitellen keskiosan ylöspäin suuntautuneen taipuman ja kasvattaa vähitellen kosketuspintaa alkuperäisestä kosketuskohdasta keskiosassa kohti lasilevyn uloimpia pitkittäispäitä välikerroksessa olevan ilman pakottamiseksi kohti tuloksena olevan esiasennelman 35 reunaa. Kun tyhjömuotti poistetaan, palaa alempaan lasile-
II
η 77407 levyyn hetkellinen taipuma ylöspäin, niin että kun ylempi lasilevy asennetaan esiasennelmalle, joka käsittää ylöspäin taipuneen alalasilevyn sekä välikerroslevyn, tulee ylemmän lasilevyn alapinta ensin kosketukseen yläpinnan 5 keskikohtaan välikerroslevyssä, joka on hetkellisesti taipuneen alemman lasilevyn päällä, ja taipuma ylöspäin häviää vähitellen, kun ylempää lasilevyä lasketaan alaspäin. Tällä tavoin suurenee kosketuspinta ylemmän taivutetun lasilevyn alapinnan ja välikerroslevyn yläpinnan välillä kes-10 kiosasta kohti päiden vastakkaisia pitkittäispäätyjä ilman poistamiseksi juuri muodostuneen kerrosrakenteen reunoja kohti. Keksinnön tämän näkökohdan uskotaan koskevan sekä esiasennelman että kerrosrakenteen kokoonpanoa.
Eräs suositun suoritusmuodon piirre, jota käsitellään 15 yhdessä ryhmään kuuluvista patenttivaatimuksista käsittää kevytrakenteisen tyhjömuotin, jossa on aukoilla varustettu seinä, jonka muoto vastaa alemman lasilevyn yläpinnan muo-toa, samanmuotoinen toinen seinä sekä useita, suhteellisen • lähellä toisiaan olevia, samanpaksuisia paloja, jotka erot- 20 tavat seinät toisistaan jotta varmistauduttaisiin siitä, että tyhjömuotin seinien väli pysyy yhdenmukaisena, samalla kun tyhjömuotin massa on mahdollisimman pieni ja muotti on halutun muotoinen. Kevytrakenteinen tyhjömuotti liikkuu muotin kuormausaseman, jossa se on pystyleikkaukseltaan 25 kuperassa asennossa muotin kuormausta varten, ja kokoonpa-noaseman, jossa muotti on pystyleikkaukseltaan koverassa asennusasennossa kohdistettuna ainakin yhteen taivutettuun lasilevyyn, välillä.
Eräs laitteen suositussa suoritusmuodossa oleva muu 30 keksinnöllinen piirre käsittää välineen ylemmän ja alemman taivutetun lasilevyn kohdistuksen varmistamista varten, ennen niiden erottamista toisistaan, kohdistusasentoon kokoon-panoasemalla olevan välikerrosmateriaalilevyn suhteen sekä sen seikan varmistamista varten, että ne on oikein kohdis-35 tettu kerrosrakennetta koottaessa. Kohdistusväline käsittää 12 774 0 7 pi-tkittäispäätyreunan kohdistusvälineen, sivureunan kohdis-tusvälineen sekä kaksi sarjaa imukuppeja. Päätyreunan koh-distusväline käsittää parin lineaarisesti pyöriviä rullia, jotka ovat kosketuksessa lasilevyparin pitkittäispäätyreu-5 naan, välineen kummankin mainitun lineaarisesti pyörivän rullaparin suuntaamiseksi siten, että ne ovat lasilevyjen läheisten päätyreunaosien suuntaiset sekä välineen, joka siirtää lineaarisesti pyöriviä rullapareja pitkin olennaisesti vaakasuoria ratoja, jotka ovat erillään pystysuun-10 nassa kuljettimen kannatustasosta.
Päätyreunan kohdistusvälineen lineaarisesti pyörivät rullat voivat pyöriä vapaasti akseleilla, jotka kulkevat vinosti suunnissa, jotka ovat suunnilleen samansuuntaiset kuin päätyreunapinnat taivutetuissa levypareissa, joiden kaa-15 revuus pitkittäisen akselin ympäri on annetulla kaarevuus-alueella. Lineaarisesti pyörivien suunnattujen rullaparien aksiaalinen pituus on riittävä, jotta ne voivat olla kosketuksessa toisistaan erillään oleviin päätyreunaosiin taivutetuissa lasilevypareissa, joiden taivutussyvyys on annetulla 20 taivutussyvyysalueella, kun rullapareja siirretään yhdessä pitkin mainittuja, olennaisesti vaakasuoria ratoja.
Sivureunan kohdistusväline käsittää parin sivureunan kohdistusrullia, jotka on sovitettu olemaan kosketuksessa mainitun lasilevyparin kuhunkin sivureunaan kun ainakin yh-25 tä paria ja mieluimmin molempia pareja sivureunan kohdistusrullia liikutetaan poikittaissuunnassa poikittaisen kohdis-tusaseman määräämiseksi pitkin kuljetinta. Sitten liikkuvat sivureunan kosketusrullat pystysuoraan, samalla kun ne säilyttävät kosketuksen sivureunoinin, kun taivutettu lasilevy-30 pari nostetaan pois kuljettimella olevasta kannatusasennos-ta.
Päätyreunojen kohdistusvälineen lineaarisesti pyörivät rullat on suunnattu pareiksi vapaasti pyöriviä pääty-reunan kosketusrullia. Kukin pari on asennettu kääntymään 35 säädettävästi haluttuun kiinteään suuntaukseen rullaparin yhteisen akselin ympäri mainittujen lineaarisesti pyörivien li 13 77 4 0 7 rullien sijoittamiseksi pitkin linjaa, joka on yhdensuuntainen läheisen taivutetun lasilevyparin pitkittäis-päätyreunan kanssa. Kukin lineaarisesti pyörivä rulla voi pyöriä vapaasti akselilla, joka kulkee vinosti suunnilleen 5 yhdensuuntaisena vastaavan päätyreunan kanssa lasilevyissä, jotka kuuluvat siihen malliryhmään, joka on tarkoitus kohdistaa ja koota kerrosrakenteiksi. Reunankohdistusvälineen rullat suuntaavat ja kohdistavat taivutetun lasilevyparin parina suhteessa erillään olevien kuljetinrullien kannatuk-10 seen ennenkuin ylempään ja alempaan taivutettuun lasilevyyn tarttuvat ylempi ja alempi imukuppisarja, senjälkeen kun alempi sarja nostaa lasilevyt kuljettimen kannatuksesta. Imukupit säilyttävät taivutettujen lasilevyjen suuntauksen ja kohdistuksen kokoonpanoaseman suhteen senkin jälkeen kun 15 reunojenkohdistusrullat on erotettu reunoista, joihin ne ovat olleet kosketuksessa.
Tämän keksinnön ydin liittyy menetelmään ja laitteeseen kuumana taivutettujen lasilevyjen muodostamien ker-rosrakenteiden kokoonpanoa varten. Tämän keksinnön eräs 20 lisäpiirre liittyy imukuppijärjestelyyn esiasennelman kokoamiseksi kerrosrakenteelle, jonka muodostavat yksi tai useampia taivutettuja lasilevyjä taipuisine välikerrosmate-riaalilevyineen siten, että ilma- tai muut kaasusulkeumat kootun kerrosrakenteen välipinnoissa jäävät mahdollisimman : 25 vähäisiksi. Tämän keksinnön eräs toinen lisäpiirre liittyy muottiin, jossa on muotoiltu, aukoilla varustettu, seinä sekä menetelmään mainitun muotin käyttämiseksi kokoonpan-taessa taipuisa välikerrosmateriaalilevy yhden tai useamman taivutetun lasilevyn kanssa. Vielä eräs tämän kek-3Q sinnön lisäpiirre liittyy yhden tai useamman lasilevyn kohdistamiseen asemaan, jossa on taipuisa välikerroslevy kokoonpanoa varten taivutetun lasilevyn ja mainitun taipuisan välikerroslevyn muodostamaksi apuasennelmaksi tai taivutetun lasilevyparin ja mainitun taipuisan välikerroslevyn 35 muodostamaksi kerrosrakenteeksi.
14 77407
Kokoonpanolaitteen edut ja vaaditut piirteet tässä tapauksessa voidaan ymmärtää täysin seuraavassa vaaditut piirteet käsittävän suositun suoritusmuodon selityksen valossa.
5 Piirustuksissa, jotka muodostavat osan suositun suoritusmuodon selityksestä ja joissa samoja viitenumerolta käytetään kuvaamaan vastaavia rakenneosia, kuvio 1 on isometrinen, kaavamainen kuva asemasta, jolla kootaan kerrosrakenne muovista tehtyä taipuisaa väli-10 kerrosta (ei kuviossa) kahden taivutetun, erillään esitetyn, lasilevyn väliin, joka kuva esittää, miten kokoonpanoasema on sijoitettu lähelle lasilevyn taivutusjäähdytysuunia, jossa on poikittaiskuljetin taivutettujen lasilevyjen kuljettamista varten mainitulle yhteenkokoamisasemalle sekä lähel-15 le tyhjömuotin kuormausasemaa taipuisan välimateriaaliker-roksen kiinnittämiseksi sen päälle, kuljetettavaksi kokoon-panoasemalle muotin kannattamana, joidenkin osien ollessa jätetty pois, niin että muut osat näkyvät selvemmin, kuvio 2 on rakenteellinen etupystykuva tämän keksin-20 non tyhjästä kokoonpanoasemasta, jossa ylä- ja alalasilevyä kannattavat ylä- ja alaimukuppisarjät on vedetty takaisin ja jossa on tyhjiömuovausmuotti, joka on pystysuunnassa kupera taipuisan välimateriaalilevyn kiinnittämiseksi muotille, joidenkin osien ollessa jätetty pois, niin että muut osat 25 näkyvät selvemmin, kuvio 3 on sivupystykuva kuviossa 2 esitetystä tyhjästä kokoonpanoasemasta, jossa joitakin osia on irroitet-’ tu ja joitakin jätetty pois, niin että muut osat näkyvät selvemmin, 3Q kuvio 4 on yläkuva kuvioissa 2 ja 3 esitetystä tyh jästä kokoonpanoasemasta, jossa joitakin osia on irroitet-' tu muiden osien esittämistä varten, kuvio 5 on vaakasuora leikkaus kokoonpanoaseman alaosasta pitkin kuvion 2 viivaa 5-5, 35 kuvio 6 on suurennettu osakuva alapään imukupista ja sen kannatusrakenteesta, ja esittää miten imukuppia voidaan säätää ja kallistaa,
II
7 74 0 7 kuvio 7 on kuva kuviosta 6 käännettynä 90°, kuvio 8 on suurennettu osakuva alemmasta keski-imukupista esittäen jousen kannattamaa liitosta imukupin kannatinrakenteeseen, 5 kuvio 9 on suurennettu osakuva eräästä ylemmästä imukupista esittäen, miten se on kiinnitetty pitkin akselia, joka on vinossa ylempään imukupinkannattimeen nähden, kuvio 10 on suurennettu tasokuva reunaohjaimesta, joka on suunnattu ohjaamaan ei-suorakulmaisen muotoisia 10 lasilevyjä sekä laitteesta mainitun reunaohjaimen käyttö-liikettä varten, kuvio 11 on sivupystykuva kuviossa 10 esitetystä rakenteesta, kuvio 12 on päätypystykuva kuvioissa 10 ja 11 esi-15 tetysta rakenteesta, kuvio 13 on tasokuva tyhjiömuotista, jossa on kaareva, rei'itetty seinä, joka vastaa taivutettujen lasilevyjen muotoa, jolloin yhdestä seinästä on poistettu osia, jotta osia rei’itetystä seinästä, samoinkuin kaikkialle tyh-20 jiömuottiin jaettujen tiettyjen välikkeiden sijoitus, näkyisi , kuvio 14 on osittainen poikkileikkaus- ja osittainen sivukuva pitkin kuvion 13 viivaa 14-14, kuvio 15 on poikkileikkaus hammastankokiertolaittees-; 25 ta, joka kiertää tyhjiömuottia otettuna pitkin kuvion 2 vii vaa 15-15, kuvio 16 on kokoonpanoaseman kaavamainen etupystyku-va, joka esittää poikittaiskuljettimen kannattamaa taivu-: tettua lasilevyä kokoonpanoasemalla asennuksen alkuvaiheessa, 30 kuvio 17 on kaavamainen osittaissivupystykuva kokoon- panoasemasta, jossa myös näkyy tyhjiömuotin kuormausasema · kuvion 16 esittämällä hetkellä, kuvio 18 on kuvion 16 kaltainen kuva tämän keksinnön kokoonpanoaseman jakson välivaiheessa otettuna, 35 kuvio 19 on kuvion 17 kaltainen kuva otettuna samalla 16 77407 hetkellä kuin kuvio 18, kuvio 20 on kuvion 18 kaltainen kuva, joka esittää kokoonpanoasemaa toiminnan loppuvaiheessa ja kuvio 21 on kuvion 19 kaltainen kuva, joka esittää 5 kokoonpanoaseman sivukuvaa hetkellä, jota esittää pituussuuntainen pystykuva kuviossa 20.
Tähän selitykseen liittyviä eri keksintöjä on helpompi ymmärtää seuraavan, suosittua suoritusmuotoa koskevan, selityksen valossa. Suositussa suoritusmuodossa esi-10 tetään tämä keksintö ympäristössä, jossa sitä käytetään kokoamaan taivutettu lasilevyparikerros, joka käsittää taivutetun ylälasilevyn 11 ja taivutetun alalasilevyn 12 yhteen taipuisan välimateriaalilevyn kanssa, ilman että väliin muodostuisi ryppyjä.
15 Levyt, joita käytetään kerrosrakenteen muodostami seen, ovat ääriviivoiltaan samanlaiset. Koska välikerrosma-teriaali kutistuu ja laajenee eri tavalla lasilevyihin lami-noimisen edellyttämän lämpökäsittelyn aikana, leikataan joustava välikerroslevy 14 ääriviivoiltaan mieluimmin hiukan suu-20 remmaksi kuin taivutetut lasilevyt 11 ja 12. Taipuisat levyt 14 tehdään mieluimmin 10 mm pidemmiksi ja 6 mm leveämmiksi kuin vastaavat taivutetut lasilevyt 11 ja 12, jotta saataisiin aikaan taipuisan välikerrosmateriaalin reuna, joka ulkonee noin 5 mm kummankin pituussivun ja noin 3 mm kum-25 mankin poikittaissivun yli ohi lasilevyjen kokoonpanon jälkeen .
Kuten kuviossa 1 parhaiten näkyy, käsittää yhdistelmä taivutetun lasin jäähdytysuunin 30, joka on tunnelinmuo-toinen ja jossa on ulostulo 32. Joukko taivutusmuotti-30 alustayhdistelmiä 34 kulkee taivutetun lasin jäähdytyssuunin 30 läpi ja ohittaa jäähdytysuunin ulostulon 32 lasilevyjen' purkausasemalle 36, johon ne vie joukko jäähdytysuunin kul-jetusrullia 38. Taivutetun lasin jäähdytysuuni on tyypillinen tekniikan tasolle.
35 Purkausaseman 36 toiseen sivuun liittyy välittömästi poikittaiskuljettimen 40 lähtöpää. Poikittaiskuljetin 40
II
17 77407 lähtee purkausaseman 36 vieressä olevasta alkupäästään pitkin rataa, joka on hieman pitempi kuin pisin käsiteltävä lasilevy ja leikkaa kokoonpanoaseman 42, jonka yhdelle puolelle oh sijoitettu tyhjiömuovausasema 43. Poikittais-5 kuljetin jatkuu pitkin mainittua rataa telapuristinlaittee-seen ja purkausasemaan (ei-esitetty).
Tämän keksinnön kokoonpanoasema 42 käsittää tukikehyksen 45 (kuvio 2), joka säädettävästä kannattaa sivulta avointa pöytää 46, niin että se voi liikkua pystysuunnassa.
10 Pöytä 46 käsittää vaakasuoran levyn 46a sekä laatikkomaisen kehyksen 46b. Viimemainitussa on pystysuorat ohjaintangot 47, jotka liukuvat renkaissa 48 (jotka on kiinnitetty tukikehykseen 45) ohjatakseen pöytää sen liikkuessa pystysuuntaan. Männänvarsi 49, joka lähtee ylöspäin pystysuorasta sylinte-15 ristä 50 on yhdistetty vaakasuoraan levyyn 46a siirtämään : pöytää 46 pystysuunnassa kuljettimen 40 alapuolella olevasta : ala-asennosta yläasentoon. Sylinteri on kiinnitetty jäykästi : kiinnikkeeseen 51, joka on kiinnitetty jäykästi tukikehyk seen 45.
20 Pöytään 46 on säädettävästi kiinnitetty useita ulko puolisella kierteellä varustettuja tankoja (kuviot 2, 3, 6 ja ?)/ jotka ulottuvat vaakasuorassa levyssä 46a ja laatikkomaisessa kehyksessä 46b linjassa olevien aukkojen läpi ja jotka on kiinnitetty laatikkomaiseen kehykseen lukkomutte-: 25 reillä 53. Kukin pystytanko 52 on kiinnitetty yläpäästään kulmakappaleeseen 54. Kukin kulmakappale 54 käsittää kaari-maisesti lovetun pystylaipan 56, jossa on kaarenmuotoinen aukko 55 sekä vaakalaipan 68. Alempi säteispultti 57 on kiinnitetty pystytankoon 52 ja ulottuu kaarimaisesti love-30 tun laipan 56 kaarimaisen raon läpi. Ylempi säteispultti 59 on kiinnitetty pystytankoon 52 ja ulottuu alemman säteispu'1-tin 57 suuntaisena lovetun ja avatun laipan 56 ylemmän aukon läpi. Kiristysmuttereiden avulla kiinnitetään alempi säteispultti 57 halutulle paikalle pitkin kaarimaista rakoa kaari-35 maisesti lovetussa laipassa 56, sekä ylempi säteispultti 59 is 77407 laipassa 56 olevaan aukkoon. Kulmakappaleet 54 pääsevät vapaasti kiertymään ylempien säteispulttien 59 muodostamien akselien ympäri kaarimaisten rakojen 55 sallimissa rajoissa, kun pultit 57 ja 59 löysätään.
5 Ulkokierteellä varustettu, porattu tanko 60 on kiin nitetty kunkin kulmakappaleen 54 vaakasuoraan laippaan 58. Poratun tangon 60 yläpäähän on kiinnitetty alempi päätyimu-kuppi 62. Tällä tavoin voidaan päätyimukuppien 62 sekä pys-tyasemaa että suuntaa säätää, niin että imukupin päätaso 10 on taivutetun lasilevyn 12 alapinnan tangentin suuntainen kohdalla olevan alemman päätyimukupin 62 lähistöllä. Kunkin päätyimukupin suuntaa muutetaan löysäämällä kaarimaisen raon liitosta ja sijoittamalla pultit toiseen asemaan pitkin kaarimaista rakoa sekä kiristämällä pultit vastaavassa 15 kulmakappaleessa 54.
Imukupit on tehty kumista ja niiden halkaisija on mieluimmin 10 cm. Imukuppien shorekovuus on mieluimmin A 45. Päätyimukupit 62 on sijoitettu poikittaissuuntaisiksi pareiksi, niin että ne tarttuvat taivutettuun lasilevyyn lähellä 20 sen kumpaakin vastakkaista pitkittäispäätä poikkisuunnassa toisistaan erillään olevilla alueilla.
Rakenteeltaan päätyimukuppien 61 kaltainen lisäpari alempia keski-imukuppeja 63 on myös kiinnitetty yläpäihin : poratuissa lisätangoissa 60, jotka on kiinnitetty lisäkulma- 25 kappaleisiin 54, jotka on sijoitettu kohti keskusta laatikkomaisessa kehyksessä 46b. Imukupit 62 ja 63 toimivat alempana sarjana joustavia kannattimia, joka käsittää parin poi-: kittaissuunnassa toisistaan erilläolevia alempia päätyimu- kuppeja 62 asennusalueen kummassakin päätyosassa sekä parin 30 poikittaissuunnassa toisistaan erilläolevia alempia kes- kusimukuppeja 63 asennusalueen keskiosassa. Alempi Imukuppi-sarja on sijoitettu yleisesti ottaen pitkin pintaa, joka noudattaa taivutetun lasilevyn muotoa, paitsi että alemmat keskusimukupit 63 on poikkeutettu hieman ylöspäin. Alempi 35 sarja imukuppeja 62 ja 63 toimii ensimmäisenä sarjana joustavia kannattimia.
Il is 77407
Keskimmäisten kulmakappaleiden 54 kulmaa voidaan säätää pystytankoon 64 nähden (kuvio 8), joka on kiinnitetty pöytään 46 ja jota kuormittaa puristusjousi 66, jonka alapää nojaa vasten välilevyä 67 ja yläpää vasten jou-5 sen säätömutteriparia 68. Pystytangot 64 kulkevat laatikkomaisen kehyksen 46b keskiosissa sekä levyssä 46a olevien kohdistettujen aukkojen läpi ja niiden alapäät on lukittu pöytään 46 alavälilevyjen 67 ja lukkomuttereiden 68 avulla.
Jousen 66 rakenne on sellainen ja pystytangon 64 pys-10 tysuuntainen asema on säädetty alempien päätyimukuppien 62 säätöasentojen suhteen niin, että alemmat keski-imukupit 63 asettuvat pitkin kaarevaa pintaa samaan asentoon kuin mainitut alemmat päätyimukupit, joka on yleisesti ottaen taivutetun lasilevyn 12 muodon suuntainen, paitsi kun jou-15 set 66 poikkeuttavat alempia keski-imukuppeja 63 ylöspäin yleisesti ottaen yhdensuuntaisesta pinnasta syistä, jotka selitetään myöhemmin.
Kuhunkin porattuun tankoon 60 on kiinnitetty taipuisa alipaineletku kanavaksi alipainelähteeseen (ei-näytetty).
2Q Letkussa 69 on myös venttiililä varustettu liitäntä, jolla yhteys alipainelähteeseen voidaan muuttaa yhteydeksi paine-ilmalähteeseen (ei-näytetty). Imukupit 62 ja 63 on sijoi-tettu poikittaiskuljettimen 40 vierekkäisten kuljetusrul-lien väliseen tilaan. Tämän ansiosta voi alempi sarja imu-25 kuppeja 62 ja 63 siirtyä pystysuoraan yhdessä poikittaiskul jettimen 40 rullien muodostaman epäjatkuvan tason läpi pystysuoran sylinterin 50 männän tangon 49 vaikutuk-: sesta, samalla kun imukupit säilyttävät suhteellisen koh distuksensa ja yksilöllisen suuntansa. Männänvarren ääri-30 asennot pystysuunnassa ohjataan huolellisesti, niin että alempi sarja imukuppeja 62 ja 63 on poikittaiskuljettimen 40 pinnan alapuolella kun männänvarsi 49 on vedetty sisään ja männänvarren ylin asento määrätään sen mukaan, miten korkealle pari taivutettuja lasilevyjä on nostettava, jot-35 ta ylemmän lasilevyn 11 yläpinta tulisi kosketukseen ylem- 20 7 7 4 0 7 män imukuppisarjän kanssa yläasennossa, samalla kun alempi imukuppisarja kannattaa alempaa taivutettua lasilevyä asennossa, jossa taipuisa välikerrosmateriaalilevy sijoitetaan alemmalle lasilevylle kokoamisasemalla 42.
5 Poikittaiskuljetinta 40 kannattaa kuljetinkannatus- rakenne 70 (kuvio 3), jossa on useita pystypilareita 71 ja 72 pitkin poikittaiskuljettimen kumpaakin sivua. Pystypila-rit kannattavat tekniikassa hyvin tunnetulla tavalla vaakasuorien kuljetinrullien laakeripesiä. Kuljetinrullat on jär-10 jestetty lohkoihin liikkumaan ohjatussa järjestyksessä kulje-tintekniikassa hyvin tunnetulla tavalla. Pari vierekkäisiä pystypilareita 71 kannattaa myös kiinnikettä 73fjolle on kiinnitetty ensimmäinen vaakasuora sylinteri 74, josta männänvarsi 75 ulkonee. Haarukkapää 76 (katso kuvio 5) on 15 kiinnitetty männänvarren 75 ulkopäähän ja on vuorostaan kiin-: nitetty poikittaisvarren 77 keskikohtaan. Poikittaisvarren ; 77 päät on asennettu vaakasuoriin ohjaimiin (ei-näytetty) varmistamaan, että poikkivarsi 77 liikkuu vaakasuoraan suuntaan männänvarren 75 vaikutuksesta. Pari pystysuoria 20 ohjaintankoja 78 (kuvio 3) lähtee poikittaisvarresta ylöspäin, yksi haarukkapään kummaltakin puolelta. Kussakin oh-jaintangossa 78 on kapeampi yläpidennys 79, johon tulee vapaasti pyörivä ja pystysuunnassa liukuva ohjausrulla 80, joka on kosketuksessa lasilevyn yhden sivureunan kanssa 25 kokoonpanovaiheen aikana. Tästä kosketusreunasta tulee asennetun tuulilasin alareuna. Ohjausrullia 80 kutsutaan alareunan kohdistusrulliksi.
Kiinnitettynä samalla tavoin kuin kiinnike 73 kannattaa pari vierekkäisiä pystypilareita 72 kiinnikettä 82.
30 Sille on asennettu toinen vaakasuora sylinteri 83 .(vastakkainen sylinteriin 74 nähden), joka käsittää männävarren (samanlainen kuin männänvarsi 75). Männänvarteen 84 on kiinnitetty haarukkapää 85 poikkivarren 86 keskikohdassa samalla tavoin kuin haarukkapää 76 kiinnitettiin männänvar-35 teen 75 poikittaisvarren 77 keskikohdassa. Pari pystysuoria ohjaintankoja 87, jotka ovat samanlaisia kuin ohjaintan-
II
2i 7 7407 got 78 ja joissa on kapeammat yläosat 88 (samanlaisia kuin kapeammat yläosat 79) kannattavat ohjainrullia 89 samalla tavoin kuin ohjainrullia 80 kannatetaan. Ohjainrullia 89 kutsutaan yläreunan kohdistusrulliksi, koska ne ovat kos-5 ketuksissa lasin siihen sivureunaan, josta tulee asennetun tuulilasin yläreuna. Ohjainrullat 80 ja 89 on mieluimmin tehty aineesta, joka ei vahingoita lasia, kuten pehmeästä kumista. Sivureunan ohjainrullien 80 ja 89 sopiva shore-kovuus on 50-55 A.
10 Männänvarret 75 ja 84 liikuttavat sivureunan ohjain- rullapareja 80 ja 89 sivusuunnassa peräytettyjen asemien ja ohjattujen lasireunan kosketusasemien välillä vasten taivutetun lasilevyparin vastakkaisia sivureunoja tai vasten alemman taivutetun lasilevyn 12 vastakkaisia sivureunapare-15 ja kohdistaakseen lasilevyt poikittaissuunnassa toisiinsa nähden pystysuoran tilan vastakkaisiin sivuihin nähden.
Ohjainrullien 80 ja 89 vapaa pystysuora liukuma pitkin oh-jaintankojen 78 ja 87 kapeampia yläosia 79 ja 88 pitää lasilevyt poikittain kohdistettuina mainitussa pystysuorassa 20 tilassa niinkauan kuin ohjainrullat 80 ja 89 ovat kosketuksessa lasilevyjen sivureunoihin. Vapaa pystyliukujärjestely sallii sivureunoihin kosketuksessa olevien ohjainrullien 80 ja 89 laskeutua painovoiman vaikutuksesta asemiin, jotka vasteina toimivat ohjaintankojen 78 ja 87 leveämmät alaosat 25 määräävät. Viimemainitut tekevät mahdolliseksi, että sivu-reunan kohdistusrullat 80 ja 89 leikkaavat poikittaiskul-jettimen 40 rullien muodostaman vaakasuoran kannatustason, kun sivureunan kosketusrUllat 80 ja 89 peräytetään sivusuunnassa ja ne liukuvat alaspäin pystysuorilla ohjaintan-; 30 goilla 78 ja 87.
Kaksi paria ylempiä imukuppeja 90 on kiinnitetty auk-kolevyyn 91 nähden säädettävästä, niin että niitä voidaan säätää pitkin akseleita, jotka ovat levyyn nähden vinossa. Ylemmät imukupit 90 sijaitsevat lähellä sen pystysuoran ti-35 lan vastakkaisia pituussuuntaisia päitä, jossa lasilevypari 22 7740 7 kokoamisvaiheen aikana on eikä niiden tarvitse olla vastapäätä alempia imukuppeja 62 tai 63. Ylemmät imukupit 90 toimivat ylempänä tai toisena sarjana joustavia kannattimia ja ne on suunnattu siten, että ne ovat päin kaarevaa pintaa, jo-5 ka on taivutetun lasilevyparin kaarevien pintojen määrittelemien pintojen samoinkuin alempien päätyimukuppien 62 ja alempien keski-imukuppien 63 määrittelemän kaarevan pinnan suuntainen, silloin kun keski-imukupit 63 eivät ole ylöspäin poikkeutettuja.
10 Kuten kuviossa 9 nähdään, käsittää kunkin imukupin 90 kiinnitys kierteitetyn karan 92, joka on aksiaalisesti porattu ainakin osalta pituuttaan ali- tai ylipainekana-vaksi, parin lukkomuttereita 93, jotka ovat rei'itetyn levyn 91 vastakkaisilla puolilla sekä parin viistottuja 15 välilevyjä 94, joissa on komplementtiviisteet rei'itetyn levyn 91 kummallakin puolella, niin että niihin sopii po-rattu ja kierteitetty kara 92, joka kulkee rei'itetvssä le-vyssä 91 olevan aukon kautta. Alipaineletku 69 yhdistää kierteitetyn karan 92 poratun osan välityksellä kunkin ylem-20 män imukupin 90 alipaine- tai paineilmalähteeseen (ei-näy-tetty) sopivan venttiilin kautta.
Ylemmät imukupit 90 voivat olla kooltaan, raaka-aineeltaan ja rakenteeltaan samanlaisia kuin alemmat imu-kupit 62 ja 63. Kiertämällä komplementtiviistottuja väli-25 levyjä 94 akselin 92 ympäri voidaan kunkin ylemmän imukupin 90 taso suunnata siten että asianomainen kuppi saatetaan taivutetun lasilevyn 11 yläpinnan tangentin suuntaiseksi kosketusalueella.
Ylempien imukuppien 90 suuntaa voidaan myös muuttaa ‘ 30 tarvittaessa erimuotoisia laseja varten purkamalla kiertei- tetyt karat 92 revitetystä kannatuslevystä 91, irroittamal-la viistetyt välilevyt 94 ja asentamalla kierteitetyt karat 92 uudelleen revitettyyn levyyn käyttämällä komplementti-viistettyjä välilevyjä, joissa on erilainen viiste kuin ir-35 roitetuissa välilevyissä. Käyttämällä kumpaa tahansa mene-
II
23 7740 7 telmää saadaan ylemmät imukupit 90 yhdensuuntaisiksi taivutetun lasilevyn keskiperustason kanssa ylemmän lasilevyn yläpinnan kosketuskohdassa sekä saadaan imukuppien 90 ylempi sarja kannatetuksi yleisesti pitkin kaarevaa 5 pintaa, joka on yhdensuuntainen taivutettujen lasilevyjen 11 ja 12 ääriviivan kanssa.
Levyn 91 yläsivuun on yhdistetty pari kiskonkanna b-timia 95, kuten kuvioissa 2, 3, 10, 11 ja 12 nähdään. Kumpikin kiskonkannatin 95 kannattaa pituussuuntaista kiskoa 96, 10 jota sanotaan pituussuuntaiseksi, koska se kulkee pituussuunnassa poikittaiskuljettimen 40 määrittelemän radan suhteen.
Haarukkapää 97 kiinnittää rei'itetyn levyn 91 yläpinnan alapäähän pystysuorassa männänvarressa, joka liikkuu 15 pystysuoran sylinterin 93 suhteen. Rei'itetystä levystä 91 -j lähtee pystysuoraan ylöspäin myös kolme pystysuoraa ohjain- tankoa 99 kiinteiden laakeripesien 100 kautta auttaakseen levyn 91 pystysuoran liikkeen ohjaamista, jonka liikkeen aiheuttaa sylinterin 93 männänvarsi. Kiinteät laakeripesät 20 100 on kiinnitetty kannatuslevyyn 101, joka ulottuu ylä rakenteen 102 pohjan poikki. Kannatuslevy 101 kannattaa myös sylinteriä 98. On selvää, että tämä järjestely saa ylemmät ; imukupit 90 liikkumaan sarjana pystysuorassa tilassa, jon ka määrittelevät oikein kohdistettujen taivutettujen lasi-25 levyjen 11 ja 12 ääriviivat, sylinteristä 98 ulkonevan män-nän vaikutuksesta, ilman että minkään ylemmän imukupin 90 suunta tai suhteellinen asema muihin yläsarjan imukuppeihin 90 nähden muuttuu. Senvuoksi, kun oikein kohdistettu ylempi : taivutettu lasilevy 11 tulee kosketukseen yläsarjan imu- 30 kuppeihin 90, ei ylempi taivutettu lasilevy voi kohdistua ja/tai suuntautua väärin, koska se on kosketuksessa ylempiin imukuppeihin 90 ja liikkuu yhdessä niiden kanssa pystysuorassa suunnassa pystysuorassa tilassa.
Pystysuorasta sylinteristä 98 toimivan männän lii-35 kettä ohjataan yläasennon, jossa imukuppien 90 yläsarjaa 24 7 7 4 0 7 kannatetaan pitkin kaarevaa pintaa, joka on yleisesti samansuuntainen ylemmän taivutetun lasilevyn 11 ylä-asema kun tämä on kosketuksessa yläsarjaan sekä ala-asennon, jossa ylempi taivutettu lasilevy, jota pidetään vas-5 ten niitä, siirretään alaspäin lähelle yläpintaa alemmassa lasilevyssä 12, jota kannattaa sarja alempia imu-kuppeja väliasennoissaan, välillä.
Kokoonpanolaitteen kuvaavan suoritusmuodon eräs muu ominaisuus käsittää pituussuuntaiset ja reunankohdistimet.
10 Kun selitetty nimenomainen reunankohdistin on tarkoitettu käytettäväksi kohdistettaessa kuumana taivutettujen lasilevyjen ei-yhdensuuntaisia ja yhdensuuntaisia pitkittäis-reunoja, on selvää että tämä pitkittäisreunan kohdistin-väline sopii käytettäväksi myös kohdistettaessa yhtä tai 15 useampaa lasilevyä, jotka ovat lämpötilassa, joka poikkeaa taivutettujen lasilevyjen taivutuksenjälkeisestä lämpötilasta.
'· Levyn 91 yläpintaan on kiinnitetty myös pari vaaka suoria sylintereitä 103 (joista vain yksi näkyy kuvioissa 20 10, 11 ja 12). Sylinterit 103 (jotka näkyvät myös kuviossa 4) ovat poikittaiskuljettimen 40 pituussuunnassa vastakkaisissa suunnissa männänvarsien 104 ollessa pituussuunnassa alavirtaan ja ylävirtaan poikittaiskuljettimeen 40 nähden. Haaruk-kapää 105 (kuviot 10 ja 12) kiinnittää kummankin männänvar-25 ren 104 ulkopään kaarimaisesti lovettuun levyyn 106. Viimemainittu on kiinnitetty kiertyvästi laakeritukeen 107 laa-keritapin 110 välityksellä (kuviot 4, 10, 11 ja 12). Osassa 107 on laakeripesät 108 (kuviot 11 ja 12), jotka lähtevät : alaspäin sen alapinnasta siten, että kukin laakeripesäpari 30 on liukukosketuksessa yhteen pitkittäiskiskoon 96.
Silmukkaosa 109 (kuvio 12), joka ulottuu levyssä 106 olevan aukon läpi, on kiinnitetty laakeritukeen 107 ja haa-rukkapäähän 105 (kuvio 12). Kaarimaisesti lovettuun levyyn 106 sopii myös laakeritappi siten, että kaarimaisesti lo-35 vettu levy pääsee vapaasti kiertymään vaakatasossa pysty-
II
25 77407 suoran laakeritapin ympäri, jonka silmukkaosa 109 muodostaa. Kaarimaisesti lovetun levyn pääasialliset pinnat on päällystetty kitkaa vähentävillä kerroksilla 111 (kuvio 12), kuten erilaisilla halogenoiduilla polyeteeniyhdisteillä, 5 joita myydään kaupallisesti tavaramerkeillä PACTENE ja TEFLON, jotta levy kiertyisi helpommin. Kaksi olakepulttia 112 (kuviot 10 ja 12) sopivine lukkomuttereineen kulkee kaarimaisesti lovetun levyn 106 kummankin kaarimaisen raon 113 sekä laakerituessa 107 olevien kohdistettujen pultinaukkojen 10 läpi kiinnittääkseen kaarimaisesti lovetun levyn 106 suuntauksen.
Kaksi kulmakannatinta 114 (kuviot 2, 3, 11 ja 12) on jäykästi kiinnitetty kumpaankin kaarimaisesti lovettuun levyyn 106 ja päättyy rullakehykseen 150 (kuviot 10-12), joka 15 kannattaa vinoa akselia 151 kannattaakseen päätyreunaan kosketuksessa olevaa lineaarisesti pyörivää rullaa 115, joka pyörii vapaasti mainitulla akselilla ja jonka aksiaali-nen pituus on riittävän suuri tullakseen kosketukseen pit-kittäispäätyreunan kanssa lasilevypareissa, joiden taivutus-20 syvyysalue ja kaarevuusasteet ovat sen malliston puitteissa, jota varten laite on suunniteltu. Männänvarret 104 (kuviot 4 ja 10) saavat lineaarisesti pyörivät rullat liikkumaan ; pituussuunnassa männänvarsien huolellisesti ohjattujen asen- tojen välillä, jotka saattavat rullat 115 kohti kosketusta ; 25 ja poispäin siitä jommankumman vastakkaisen pitkittäispää- tyreunan kanssa taivutetussa lasilevyparissa, jotta rullat muodostaisivat osan pituusreunan kohdistusvälineestä, joka joko kohdistaa taivutetun lasilevyparin pituussuunnassa ko-koonpanoaseman 42 kanssa tai peräytyy kosketuksesta mainit-30 tuihin levyihin. Lineaarisesti pyöriviä rullia kannatetaan vaakasuoriin suuntiin tapahtuvaa liikettä varten vaakatasossa, joka on pystysuunnassa erillään vaakakannatuksesta, jonka muodostavat poikittaiskuljettimen 40 sekä erillään si-vureunan kohdistusrullista 30 ja 89.
35 Kuviossa 10 esitetään lineaarisesti pyörivien rullien 115 yhteisten tangenttien suuntausviivat suuntauksessa, jota 26 77407 tarvitaan kosketuksessa lasilevyihin, joiden ääriviivat eivät ole suorakulmaisia. Näitä viivoja voidaan kuitenkin säätää mukautumaan koottavien muotolasilevyjen pitkittäis-päätyreunan mihin tahansa haluttuun vinoon suuntaukseen 5 säätämällä kaarimaisesti lovetun levyn 106 suuntausta laa-keritukeen 107 nähden laakeritapin 110 ympäri (joka toimii yhteisenä laakeriakselina lineaarisesti pyörivälle parille rullia 115) ja lukitsemalla olakepultit tiukasti pitkin kaa-renmuotoisia lovia 113 kun kaarimaisesti lovettu levy 106 10 on halutussa suunnassa mainitun yhteisen laakeriakselin ympärillä.
Lineaarisesti pyörivät rullat 115 voivat pyöriä vapaasti akseleiden 151 ympäri, jotka akselit ovat pystysuuntaan nähden vinossa ja suunnilleen samansuuntaiset kuin pää-15 tyreunapinnat kaikkein jyrkimmin taivutetuissa lasilevyissä, : jotka kuuluvat mallistoon, jota varten laite on suunniteltu.
Lineaarisesti pyöriviä rullia voidaan käyttää kohdistamaan pituussuuntaisia päätyreunoja lasilevyissä, jotka on taivutettu taivutuskulmiin, jotka vaihtelevat terävimmän taivu-20 tuksen tarkasta kulmasta kulmiin, joissa on noin 45 astetta enemmän kaarevuutta kuin terävimmässä taivutuksessa. Toisin sanoen on lineaarisesti pyörivät rullat asennettu pyörimään .· vinojen akselien ympäri, jotka lähtevät ylöspäin ja sisään- päin pystyviivasta minimivinouskulmassa, joka on täsmälleen 25 samansuuntainen kuin pitkittäisreunan pinta lasilevyissä, jotka on taivutettu koveraan korkeusääriviivaan. Lineaarisesti pyörivien rullien asennuskulman maksimivinous saattaa ylittää minimikulman jopa noin 45 asteella riippuen kokoon-: pantavan parin ylemmän ja alemman lasilevyn paksuudesta ja 30 pituuserosta. Rullat 115 on tehty pehmeästä kumiseoksesta, jonka shore-kovuus on mieluimmin 50-55 A, niin että ne eivät vahingoita lasin reunoja joutuessaan kosketuksiin niiden kanssa siitäkin huolimatta, että rullat 115 eivät nojaa täsmälleen yhdensuuntaisina lasin päätyreunoihin. Lineaarisesti 35 pyörivien rullien 115 pituus on riittävä, niin että rullat
II
27 7740 7 voivat tulla kosketukseen pitkittäispäätyreunojen kanssa taivutetuissa lasilevypareissa, jotka on taivutettu eri taivutussyvyyksiin siinä mallistossa, jota varten laite on suunniteltu.
5 Ylärakenne 102 on kiinnitetty jäykästi pariin pää- kehysrakenteen 117 yläpoikkipalkkiin 116 (kuviot 1-4) kahdella pitkittäisellä kulmaprofiililla 118. Kumpikin vaakasuora poikkipalkki 116 kannattaa poikittaista vaakasuoraa kiskoa 119. Viimeksimainitut kiskot kulkevat kokoonpanoase-10 man 42 ja taipuisan välikerroslevyn kuormausaseman 43 välillä. Vaunu 120 riippuu kiskoista 119 laakeripesien 121 välityksellä. Mäntä sylinteristä 122 on liitetty haarukka-pään 123 välityksellä poikittaisosaan 124, joka muodostaa osan vaunun 120 ylärakenteesta. Mäntä 122 on kiinnitetty 15 kääntyvästi pääkehysrakenteeseen 117, niin että sen männän-varsi liikuttaa vaunua 120 pitkin kiskoja 119 tyhjiömuovaus-aseman 43 ja kokoonpanoaseman 42 välillä.
Vaunussa 120 on kaksi riippuvaa kiinnikettä 125 (kuviot 2 ja 3), jotka kannattavat paria pituussuunnassa 20 ja vaakasuorassa kohdistettua laakeripesää 126 (kuvio 2), joihin tulee pari tappiakseleita 127, jotka on liitetty toisiinsa poikkipinnaltaan suorakulmaisella laatikkomaisella kotelolla 128. Kiinnityslevy 142 on kiinnitetty koteloon 128 kiertymään sen mukana. Kiertokäyttölaite (kuvio 15) käsit-25 tää hammaspyörän, joka on toiminnallisessa yhteydessä yhteen tappiakseleista 127 kiertääkseen laatikkomaista koteloa 128 ja siihen kiinnitettyä kiinnityslevyä 142 180 astetta vaakasuoran pitkittäisakselin ympäri, jonka tappiakselit 127 muodostavat. Viitaten kuvioon 15 on hammaspyörä, joka 30 on kiinnitetty kiertymään yhden tappiakseleista 127 kanssa, yhteydessä pitkulaiseen hammastankoon 130, joka toimii män-nänvarren sijasta lineaarisessa liikkeessä männänvaippaan 132 nähden (kuviot 1 ja 2). Viimemainittua kannatetaan vaunun 120 alemmalla vaakapalkilla. Hammastangon 130 lineaari-35 nen liike saa hammaspyörän 129 kiertymään, niin että laatikkomainen kotelo 180 ja sen kiinnityslevy 142 kiertyvät tappiakselien 127 ympäri.
28 7 7 4 0 7
Tyhjökaimniossa 131 (kuviot 13 ja 14) on kuperasti kaareutuva rei'itetty seinä 133, jossa on suuri joukko aukkoja 134 sekä koverosti kaareva seinä 135. Molemmat seinät on tehty 3,1 mm:n paksuisista alumiinilevyistä.
5 Levyt erottaa jäykkä, profiilista tehty reunaerotuske-hys 136 sekä joukko kumipaloista tehtyjä välikkeitä 137. Viimemainitut on jaettu koko tyhjömuotin 131 alueelle, niin että seinien 133 ja 135 välinen tila, jonka reunake-hys 136 sulkee, on paksuudeltaan yhtäläinen.
10 Kumivälikkeet ovat neliönmuotoisia, niiden särmä on 2,54 cm, paksuus 1,27 cm ja ne ovat toisistaan erillä muodostaen ristikkäisiä jonoja. Riittävä jäykkyys tilan leveyden pitämiseksi vakiona saadaan aikaan kumipaloilla, joiden shorekovuus on 55 A. Aukot 134 muodostavat shakkilauta-15 järjestyksen, niiden keskipisteiden väli on 2,54 cm ja | halkaisija 0,ö mm. Joukko kiristyspultteja kulkee reunaero- tuskehyksen 136 sekä seinien 133 ja 135 reunoissa olevien kohdistettujen reikien läpi, niin että tynjömuotti on tiukasti suljettu ja yhtenäinen.
20 Kuten kuvioissa 2, 13 ja 14 nähdään, on koverasti kaarevan seinän 135 geometriseen keskipisteeseen hitsattu silmukka 138, jossa on haarukkapää 139 (kuvio 2). Viimemainittu on kiinnitetty päähän tangossa, joka männänvaipas-ta 141. Viimemainittu on asennettu laatikkomaiselle kotelol-25 le 128 ja ulottuu kiinnityslevyssä 142 olevan aukon läpi.
Kiinnityslevy 142 kannattaa joukkoa laakeripesiä 143, joihin tulevat kohdistustapit 145. Viimemainitut lähtevät tyhjömuotin 131 koverasti kaarevasta seinästä 135, johon ne on kiinnitetty. Männänvaipasta 141 lähtevä tanko säätää tyhjömuo-30 tin 131 etäisyyttä kiinnityslevystä 142. Kun sylinterin 122 mäntä liikkuu ulospäin, asettuu vaunu 120 asemaan, jossa se kannattaa tyhjömuottia oikeassa pitkittäisessä ja poikittaisessa kohdistuksessa siihen pystysuoraan tilaan nähden, jossa kohdistetut, taivutetut lasilevyt 11 ja 12 ovat kokoon-35 panoasemalla 42.
Alipainehaara 147 (kuviot 13 ja 14) lähtee tyhjö-
II
29 77407 muotin 131 koverasti kaarevasta seinästä 135 ja on liitetty johtoon, joka on liitetty sopivien venttiilien (ei-nä-kyvissä) kautta joko alipaine- tai paineilmalähteeseen ko-koamisvaiheen tarpeiden mukaan- Tarvittaessa voidaan järjes-5 tää erillinen haara, joka on yhteydessä paineilmalähteeseen, yhteen alipainehaaran 147 kanssa.
Kun hammastanko 130 liikkuu lineaarisesti hammaspyörän 129 suhteen, kiertyy tyhjömuotti 131 laatikkomaisen kotelon 128 ja kiinnityslevyn 142 mukana. Hammastangon pi-10 tuus on sellainen, että tyhjömuotti 131 voi kiertyä 180° tappiakselien 127 määrittelemän vaaka-akselin ympäri. Män-nänvaipassa 132 oleva mäntä ohjaa tyhjömuotin 131 kiertoliikettä laatikkomaisen kotelon 128 ja kiinnityslevyn 142 mukana vaunun 120 suhteen suunnasta, jossa rei'itetty seinä 15 133 on pystykuvassa kupera, suuntaan, jossa se on kovera.
; Lisäksi siirtyy tyhjömuotti 131 vaunun 120 mukana tyhjömuotin kuormausaseman 43 välissä lasilevyn radan yhdelle puolelle, niin että liikkeen määrittelee poikittaiskul-jetin 40 sekä kokoonpanoasema 43. Vaipassa 122 oleva mäntä 20 ja haarukkapää 123 saavat aikaan tämän liikkeen vaunun 120 poikittaisosan 124 välityksellä.
Varren liike sylinteristä 122 on estetty, kunnes hammastanko 130 on liikkunut sallitun liikkeensä päähän, jona hetkenä tyhjömuotti 131 kiertyy kiinnityslevyn 142 25 mukana suuntaan, jossa kaarevan rei'itetyn seinän 133 pystykuva on kovera, ja imukuppien 90 yläsarja asettuu ylä-asentoonsa ja imukuppien 62 ja 63 alasarja asettuu ylimpään asentoonsa. Tanko tulee ulos sylinteristä 122 siirtääkseen suunnatun tyhjökammion 131 kokoonpanoasemalla 42 30 asemaan, jossa tyhjökammio 131 on suoraan kohdistettuna alemman lasilevyn 12 yläpuolella. Kun tanko on täysin ulko.-na sylinteristä 122, on tanko männänvaipasta 141 täysin ulkona, niin että välikerrosmateriaalista tehty taipuisa levy 14 tulee kosketukseen alemman taivutetun lasilevyn 12 ylä-35 pinnan kanssa. Jotta tämä haluttu kohdistus tapahtuisi oi- 77407 30 kein, on lineaarisesti pyörivien rullien 115 ja sivureunan ohjausrullien 80 ja 89 lasinreunan kosketusasemat säädettävä huolellisesti säätämällä tarkasti reunankosketusrul-lien liikettä.ohjaavien käyttömäntien sijaintia ja iskun-5 pituutta, niin että kaikki neljä paria rullia 115, 80 ja 89 ovat sellaisessa kosketuksessa lasiin, että alempi taivutettu lasilevy 12 on kohdistettu kokoonpanoasemalla 42 olevaan tyhjömuottiin, kun tanko on täysin ulkona sylinteristä 122.
10 Männänvarsi 49 nostaa pystysuunnassa liikutettavaa pöytää 46, kun taivutettu lasilevypari tulee kokoonpanoase-malle 42 pitkin poikittaiskuljetinta 40. Ylemmät imukupit 90 suunnataan ja järjestetään siten, että kukin ylempi imu-kuppi 90 on suoraan vasten taivutetun lasilevyparin ylem- 15 män lasilevyn yläpintaa sen eri kohdissa. Alemmat keski-imukupit 63 on suunnattu olemaan suoraan vasten taivutetun lasilevyparin alemman lasilevyn alapinnan pituussuuntaista keskiosaa sen eri kohdissa, ja jousi 66 painaa imukuppeja ylöspäin, niin että ne ovat lasilevyn paksuuden murto-osan 20 verran korkeammalla kuin perustaso kaarevuudessa, jonka lasilevyn alapinta määrittelee paikallisilla kosketus-alueilla. Tämä järjestely poikkeuttaa alempaa lasilevyä ylöspäin vähäisessä määrin, jotta ei syntyisi ilman tai muun höyryn sulkeumia, kun taipuisa välikerroslevy 14 ase-25 tetaan vasten alemman taivutetun lasilevyn 12 yläpintaa esi-kokoonpanossa, ja myös kun ylempi taivutettu lasilevy 11 asetetaan vasten välikerroslevyn yläpintaa, kun esiasennelma muunnetaan laminoitavaksi kerrosrakenteeksi. Jotta jouset 66 voisivat varmemmin poikkeuttaa imukuppeja 63 ylöspäin, 30 ei imukuppien 90 yläsarjassa ole lainkaan imukuppeja kokoon-panoasemaa 42 leikkaavan pystysuoran tilan keskiosassa.
Koska alemmat päätyimukupit 62 ja keski-imukupit 63 on liitetty kiinteästi pöytään 46, liikuttaa männänvarsi 49 sitä nostettaessa imukuppeja 62 ja 63 yhdessä lasilevyn 12 kohot-35 tamiseksi poikittaiskuljettimelta 40. Ylemmät imukupit 90
II
31 77407 on kiinnitetty säädettävästi aukoilla varustettuun levyyn 91, jota liikuttaa sylinterissä 98 oleva mäntä, niin että yläimukupit 90 liikkuvat pystysuuntaan yhdessä aukoilla varustetun levyn 91 kanssa. Sylintereiden 50 ja 98 yhden-5 suuntaiset pystyakselit sekä pystysuorat ohjaintangot 47 ja 99 varmistavat, että imukuppisarjät liikkuvat vain pystysuunnissa kokoonpanoaseman 42 pystysuorassa tilassa. Tämä varmistaa sen, että ylempi taivutettu lasilevy 11 pysyy kohdistettuna alempaan taivutettuun lasilevyyn 12 nähden sil-10 loinkin kun ne ovat erillään. Tällainen pysyvä kohdistus tekee helpommaksi asettaa ylempi taivutettu lasilevy paikal-leen kohdistettuna alempaan taivutettuun lasilevyyn nähden kun kerrosrakenne muodostetaan.
Taivutetun lasilevyparin ja välikerrosmateriaalilevyn 15 muodostaman kerroksen automaattinen kokoaminen riippuu toiminnan koordinoinnista valaisevan suoritusmuoton eri käyt-tömekanismeissa, joihin kuuluu poikittaiskuljetin 40, sylinterin 98 mäntä, alipaineen tai paineilman käyttö imukupeissa 90, 62 ja 63 sekä tyhjömuotissa 131, männänvarsi 49, 20 männänvarret 75 ja 84, männänvarret 104, sylinterin 122 mäntä sekä hammastangon 130 toiminta hammaspyörän 129 ja tyhjömuotin 131 kiertämistä varten. Nyt selitetään tyypillinen sykli.
Eri käyttömekanismien ajoitusjärjestystä voidaan oh-25 jata millä tahansa hyvin tunnetulla ajastinvalvontapiirillä : tai kukin käyttömekanismi voi käyttää rajakatkaisijaa ohjaa maan järjestelmässä seuraavan käyttömekanismin käytön ajoitusta. Kumpikin järjestely tunnetaan hyvin tekniikassa, jossa ohjataan erilaisten elementtien aikajärjestyksessä tapah-30 tuvaa toimintakiertoa ja sopii käytettäväksi juuri selitetyssä laitteessa.
Kokoonpanokierron alussa on tyhjömuotti 131 siinä asennossa, että sen pystyääriviiva on kupera, ja se on tyhjö-muotin kuormausasemalla 43 sivussa poikittaiskuljettimesta 35 40 vaunun 120 ollessa vedettynä takaisin asemalle. Tässä vaiheessa voi operaattori asettaa taipuisasta välikerros- 77407 32 materiaalista tehdyn levyn 14 rypistymättömässä tilassa tyhjömuotin 131 kuperalle yläpinnalle. Tällöin johdetaan tyhjömuottiin alipaine välikerrosmateriaalista tehdyn taipuisan levyn pitämiseksi vasten muottia siinä asen-5 nossa, jossa se on asetettu. On tarkoituksenmukaista, vaikkakaan ei ehdottoman välttämätöntä, käyttää väli-kerrosmateriaalilevyjä, jonka ääriviiva on hiukan laajempi kuin taivutettujen lasilevyjen 11 ja 12 ääriviivat, jotta varmistettaisiin kokoonpantavien taipuisan väli-10 kerrosmateriaalilevyn 14 ja taivutettujen lasilevyjen täydellinen kohdistus.
Kierron alussa ovat alemmat imukupit 62 ja 63 erillään taivutetun lasilevyparin alemman lasilevyn alapinnas-; ta, kun lasilevypari saapuu poikittaiskuljettimen 40 rul- : 15 lien kannattaman kokoonpanoasemalle 40. Viimemainitut rul- lat lakkaavat pyörimästä kun lasilevypari saapuu kokoon-: panoasemalle 42. Taivutettu lasilevypari pysähtyy suunnil- ^ leen samaan asemaan ja asentoon, jossa se kokoonpanovaiheen aikana on. Vaikka onkin epätavallista, että parin taivute-20 tut lasilevyt olisivat virheellisesti kohdistetut, voivat lasilevyt joskus olla toisiinsa nähden virheellisesti kohdistetut poikittaismitaltaan. On epätodennäköistä, mutta niinikään mahdollista, että taivutettu lasilevypari pysähtyy asemaan, joka pituussuunnassa ja/tai poikittaissuunnassa 25 ei ole kohdistettu haluttuun asemaan. Taivutettu lasilevy-pari voi myös olla väärässä asennossa. Sivureunan kohdis-tusrullat 80 ja 89 sekä päätyreunan kohdistusvälineen lineaarisesti pyörivät rullat 115 poistavat nämä ongelmat tavalla, joka selitetään yksityiskohtaisesti.
30 Alemmat keski-imukupit 63 on työnnetty ylöspäin, jotta ne olisivat lähempänä alapintaa alemman taivutetun lasilevyn 12 keskiosassa kuin alemmat päätyimukupit 62 ovat alapintaa päätyosissa, joita päin ne ovat. Koska kaikki alemmat imu-kupit 62 ja 63 liikkuvat yhdessä pöydän 46 kanssa, tulevat 35 alemmat keski-imukupit 63 kosketukseen alemman lasilevyn 12 keskialueeseen ennenkuin alemmat päätyimukupit 62 kosketta-
II
33 7 7 4 0 7 vat lasilevyn 12 päätyalueita, niin että lasilevy 12 taipuu keskikohdaltaan ylöspäin. Prosessin alussa ei mihinkään alempaan imukuppiin 62 ja 63 tai ylempään imukuppiin 90 johdeta alipainetta tai paineilmaa.
5 Kun pari taivutettuja lasilevyjä saapuu kokoonpano- asemalle 42, vedetään alasivureunan kohdistusrullat 80 ja yläsivureunan kohdistusrullat 89 pois kosketuksesta taivutettujen lasilevyjen pituussuuntaisiin sivureunoihin, jotka lopulta muodostavat valmistettavan, taivutetun ja lami-10 noidun tuulilasin ala- ja yläsivureunat. Myös lineaarisesti pyörivät rullat 115 päätyreunan kohdistusvälineessä vedetään toisistaan erille etäisyydelle, joka on suurempi parin taivutettujen lasilevyjen jännepituus. Kunkin parin lineaarisesti pyörivä rulla 115 järjestetään toisen rullan 115 15 suhteen päädyssä pitkin tasoa, joka on yhdensuuntainen viivan kanssa, jonka määrittelevät pitkin taivutettujen lasilevyjen päätyreunaa olevat pisteet, jotka päätyreunat tavallisesti ovat vinossa lasilevyjen pituuteen nähden (muodostaen niin sanotun A-sivuviivan). Tämä saadaan aikaan kier-20 tämällä kutakin kaarimaisesti lovettua levyä 106 ympäri laakeritapin 110, joka muodostaa yhteisen laakerointiakse-lin kullekin parille lineaarisesti pyöriviä rullia 115 kaarimaisesti lovetun levyn 106 suuntaamiseksi ja lukitsemiseksi haluttuun asentoon laakeritukeen 107 nähden, niin että 25 lineaarisesti pyörivien rullien 115 yhteiset tangenttivii-vat sopivat A-sivuviivojen suuntiin. Lineaarisesti pyörivät rullat 115 pyörivät vapaasti vinojen akseleiden ympäri, jotka akselit ovat suunnilleen taivutetun lasilevyparin päätyreunaosien suuntaisia.
30 Kun pari taivutettuja lasilevyjä saapuu kokoonpano- asemalle 42, ovat ylä- ja alasivureunan kohdistusrullat, vastaavasti 89 ja 80, sivusuunnassa toisistaan erillä olevissa asemissa. Mäntä 98 työntyy esiin laskeakseen ylemmän sarjan imukuppeja 90 alempaan asemaan pienelle etäisyydelle 35 ylemmän lasilevyn 11 yläpinnasta, kun alempi lasilevy 12 34 77407 lepää poikittaiskuljettimen 40 rullilla. Tässä vaiheessa siirtyvät männänvarret 84 ja 75 sekä 104 yhdessä sisäänpäin vastaaviin lasireunan kosketusasemiinsa ja saavat sivureunan kohdistusrullat 89 ja 80 siirtymään sisäase-5 miinsa, jotka männänvarsien 84 ja 75 poikittaista veny-misliikettä ohjaavat vasteet määrittelevät, ja lineaarisesti pyörivät rullat 115 siirtyvät sisäasemiin, jotka männänvarsien 104 pitkittäistä vetäytymisliikettä ohjaavat vasteet määräävät. Nämä lasinreunan kosketusasemat 10 esitetään kuvioissa 16 ja 17.
Vaikka kaarimaisesti lovetut levyt 106 esitetään kuvioissa 4 ja 11 yhdensuuntaisina laakerinkannattimien 107 kanssa lineaarisesti pyörivien rullien 115 kannattamista varten pitkin viivoja, jotka ovat normaaleja ra-15 dalle, jonka poikittaiskuljetin 40 määrittelee suorakulmaisten lasilevyjen kohdistamista varten, on selvää, että levyt 106 voidaan kiinnittää mihin tahansa kulma-asentoon laakerinkannattimiin 107 nähden laakeritappien 110 ympäri, kuten kuviossa 10, niin että lineaarisesti pyö-20 rivät rullat 115 on sijoitettu siten, että niiden vastaavat osat, jotka on kohdistettu poikkiviivojen kanssa, jotka kulkevat vinosti leikatakseen toisistaan erillään olevat kosketuskohdat, jotka ovat pitkin taivutetun lasilevy-parin reunoja. Siten siirtyvät sivureunan kohdistusrullat 25 89 ja 80 sekä lineaarisesti pyörivät rullat 115 lasinreunan kohdistusasemiin ja suuntaavat taivutetun lasilevyparin, joka käsittää ääriviivaltaan ei-suorakulmaiset taivutetut levyt, pystysuoran tilan suhteen, joka leikkaa levyjen 11, 12 ja 14 toivotut kokoonpanoasemat. Rullien 80, 89 ja 115 30 sellainen kosketus taivutetun lasilevypatin reunaan suuntaa ja kohdistaa parin taivutettuja lasilevyjä oikealla tavalla toistensa suhteen sekä myös suuntaa ja kohdistaa taivutetun lasilevyparin paksuuden kautta nollaviivan, joka sopii yhteen nollaviivan kanssa taipuisan välikerrosmateri-35 aalilevyn 14 kokoonpanoasemassa, jonka määrittelee tangon tuleminen tlysin ulos sylinteristä 122.
Prosessin tässä vaiheessa ovat alemmat imukupit 62 ja
II
35 77407 67 vedettyinä takaisin kuten kuvioissa 16 ja 17 esitetään. Alempi taivutettu lasilevy 12 lepää poikittaiskuljettimen 40 rullilla, lepää alemman taivutetun lasilevyn 12 päällä kun kohdistusrullat 115, 80 ja 89 suuntaavat ja kohdista-5 vat taivutetun lasilevyparin.
Kun pari taivutettuja lasilevyjä on oikein kohdistettu ja suunnattu, vedetään lineaarisesti pyörivät rullat 115 taaksepäin ja pöytää 46 nostetaan, niin että alempien imukuppien 63 keskimmäinen pari koskettaa ensin alem-10 man lasilevyn 12 keskiosaa ja taivuttaa keskiosaa hiukan ylöspäin ja sitten koskettavat kaikki alemmat imukupit 62 ja 63 taivutettua alempaa lasilevyä. Kuvioissa 16 ja 17 liioitellaan jousella kuormitettujen keski-imukuppien 63 ja kuormittamattomien alempien päätyimukuppien etäisyyksien 15 eroa lasilevyn alapinnasta. Sillä aikaa on aukoilla varustettu levy 91 laskettu asemaan, jossa ylemmät imukupit 90 ovat lähellä parin ylemmän taivutetun lasilevyn yläpintaa. Männän ulkonemaraja sylinteristä 98 määrää aukoilla varustetun levyn 91 ja ylempien imukuppien 90 alaslasketut asemat. 20 Pöydän 46 liike ylöspäin jatkuu kohoasemaan, jossa ylemmän taivutetun lasilevyn 11 yläpinta tulee kosketukseen ylempien imukuppien 90 kanssa. Ylä- ja alasivureunan kohdistusrullat 89 ja 80 kohoavat pystysuorien ohjaintan-kojen 87 ja 78 kapeammilla yläosilla, johtuen kitkasta vas-25 ten nousevaa taivutettua lasilevyparia, kun pöytä 46 nousee mukanaan alemmat imukupit 62 ja 63. Sivureunan kohdistusrullat 89 ja 80 jatkavat taivutetun lasilevyparin kohdistamista poikittaissuunnassa siihen saakka, kunnes imukupit 62, 63 ja 90 tulevat kosketukseen taipuneiden lasilevyjen 30 12 ja 11 kanssa, vastaavasti ja alipaine johdetaan imu- kuppeihin. Sillävälin on hammastanko 130 alkanut liikkua kiertääkseen hammaspyörää 129, laatikkomaista koteloa 128, kiinnityslevyä 142 sekä tyhjömuottia 131. Viimemainittu säilyttää alipaineensa pitääkseen taipuisan välikerroslevyn 35 itseään vastassa kiertymisen aikana. Lineaarisesti pyöri- 77407 36 vät rullat 115 vedetään täysin takaisin prosessin tässä vaiheessa.
Kokoonpanoprosessin tässä vaiheessa aiheuttaa lineaarisesti pyörivien rullien 115 takaisinvetäminen alipai-5 neen yhdistämisen imukuppeihin 62, 63 ja 90, niin että alipaine pitää taivutetun lasilevyparin molemmat levyt varmasti paikoillaan, niin että on tarpeetonta enää pitää sivureunojen kohdistusrullia 89 ja 80 vasten taivutetun lasilevyparin vastakkaisia sivureunoja. Niin muodoin kuin ylem-10 missä imukupeissa 90 ja alemmissa imukupeissa 62 ja 63 vallitsee alipaine, vedetään männänvarsi 75 takaisin vetämään takaisin alasivureunan kohdistusrullat 80 ja männänvarsi 75 vedetään takaisin vetämään takaisin yläsivureunan kohdistusrullat 89. Kun kitkakosketus lasilevypariin päättyy, putoa-15 vat rullat 80 pystysuorilla ohjaintangoilla 78 ja rullat 89 putoavat pystysuorilla ohj aintangoilla 87 asemiin., jotka ovat vaakasuorassa kohdistetut mutta sivusuunnassa poisvede-tyt niistä asemista, jotka leikkaavat kokoonpanoasemalle 42 seuraavaksi saapuvan taivutetun lasilevyparin ala- ja 20 yläsivureunat.
Vaikka rakennenäkökohtien kannalta onkin tarkoituksenmukaisinta, että selitettävässä nimenomaisessa suoritusmuodossa molemmat parit lineaarisesti pyöriviä rullia 115 ovat pituussuunnassa siirrettäviä saman matkan yhdessä pituus-25 suuntaisten asemien välillä, joiden asemien välit ovat suuremmat kuin pituussuuntaiset etäisyydet pituussuuntaisten päätyreunojen niiden osien, joihin vastaavat kunkin parin lineaarisesti pyörivät rullat ovat kosketuksissa sekä samanaikaisesti mainittuun lasin päätyreunaan kosketuksessa ole-30 vien asemien välillä, on selvää, että pituussuuntainen kohdistus voidaan saada aikaan siirtämällä mainittuja lineaarisesti pyöriviä rullapareja eri matkat pituussuunnassa, niin että ne tulevat kosketukseen tai irtoavat kosketuksesta taivutetun lasilevyparin läheisen päätyreunan kanssa. Samalla 35 tavoin, vaikka molemmat parit sivureunan kohdistusrullia 80
II
37 7740 7 ja 89 ovat sopivasti liikutettavia yhdessä saman matkan poikittaisten irroitusasemien välillä, joiden asemien väli on suurempi kuin leveimmän kokoonpantavan lasilevymallin leveys mitattuna mainittujen sivureunan kosketusrullien 5 koskettamien vastakkaisten sivureunojen vastaavien asemien ja sivureunojen kosketusasemien välillä, jotka ovat suunnilleen samat kuin poikittaissuuntainen etäisyys mainittujen vastaavien asemien välillä, on selvää, sivureunan kos-ketusrullapareja 80 ja 89 voidaan myös siirtää poikittais-10 suunnassa eripituisia matkoja oikean poikittaisen kohdistuksen aikaansaamiseksi. Kuitenkin on molempien parien lineaarisesti pyöriviä rullia 115 sekä molempien parien sivureunan kohdistusrullia 80 ja 89 kosketettava yhtäaikaisesti taivutettuja lasilevyjä, ennenkuin imukupit 62, 63 ja 90 tule-15 vat kosketukseen parin taivutettujen lasilevyjen vastapäisten pintojen kanssa. Vain lineaarisesti pyörivät rullat 115 irtoavat lasilevyn päätyreunoista ja sivureunan kohdistus-rullat 80 ja 89 jäävät kosketuksiin, kun alemmat imukupit tulevat kosketuksiin taivutetun lasilevyparin kanssa, ennen 20 kuin pari siirretään poikittaiskuljettimen 40 kannatuksesta.
Alipaine jatkuu ylempien imukuppien 90 ja alempien imukuppien 62 sekä 63 kautta, Selmalla kuin hammastanko 130 jatkuvasti siirtää laatikkomaista koteloa 128, kiinnityslevyä 142 ja siihen liitettyä tyhjömuottia 131 vastapäivään 25 kohti asentoa, jossa pystyprofiili on kovera ja jossa tyh-jömuotti 131 jatkuvasti kannattaa väliainemateriaalista tehtyä taipuisaa levyä itseään vasten alipainetta käyttämällä.
Nyt on laite valmis erottamaan ylä- ja alalasilevyt toisistaan.
30 Tässä vaiheessa on sylinterissä 98 oleva mäntä val mis kohottamaan aukoilla varustettua levyä 91 reaktiona kulmakannattimien 114 liikkeeseen ulospäin, niin että ylemmän ja alemman taivutetun lasilevyn väliin muodostuu rako kokoonpanoaseman 42 pystysuorassa tilassa. Samanaikaisesti 35 on hammastanko 130 saanut tyhjömuotin kiertymään huomattavan osan 180 asteen matkasta.
38 7 7 4 0 7 Tällöin on kokoonpanoprosessin seuraava osa tapahtunut, sylinteri 98 on kohottanut levyä 91 alipaineen jatkuessa yläimukupeissa 90 ja alaimukupit 63 ja 62 kannattavat alempaa lasilevyä paikallaan poikittaiskuljettimen 40 ylä-5 puolella, ja alipaine vaikuttaa jatkuvasti alempaan lasilevyyn. Ylemmän lasilevyn nostaminen levyä 91 nostamalla sekä alipaineen ylläpitäminen imukuppien 90 kautta synnyttää laajenevan raon. Sillä aikaa on hammastanko 130 päättänyt tyhjömuotin 131 kiertämisen asentoon, jossa sen pystyprofiili 10 on nyt samalla tavoin kovera kuin taivutetun lasilevyparin-kin pystyprofiili.
Männänvarsi 49 pitää pöytää 46 kiinteässä väliasen-nossa. Kun hammastanko on päättänyt tyhjömuotin kiertämisen 180° ja sylinterin 98 mäntä on siirtänyt levyn 91 yläasen-15 toonsa, pääsee tanko sylinteristä 122 liikkumaan ulospäin. Sylinterin 122 männän vaikutuksesta siirtyy tyhjömuotti 131 ylemmän ja alemman lasilevyn väliseen rakoon pystysuoraan kohdistukseen alemman taivutetun, kohdistetun lasilevyn 12 yläpuolelle pystysuorassa tilassa, joka leikkaa kokoonpa-20 noasennon kokoonpanoasemalla 42. Sillä aikaa kun tyhjö-muotti 131 siirtyy rakoon, on sen kiertyminen päättynyt.
Sylinterin 122 männän vaikutus jatkuu, kunnes tyhjö-muotti 131, joka kannattaa alapinnallaan rypistymätöntä välikerrosmateriaalilevyä 14, on kohdistettu yläimukuppien 25 kannattaman ylemmän lasilevyn 90 ja alaimukuppien 62 ja 63 kannattaman alemman lasilevyn väliin.
Vaikka tämän keksinnön erityinen suoritusmuoto pitää ylempää taivutettua lasilevyä kohdistettuna alemman lasilevyn suhteen, kun lasilevyt erotetaan taipuisasta väliker-30 rosmateriaalista tehdyn levyn sijoittamiseksi kohdistettuun asentoon alemman lasilevyn yläpuolelle, ja asennus-asema on viisainta suunnitella tällä tavoin, voi ylemmän lasilevyn erotusasento olla mikä tahansa asento, joka tarjoaa riittävän raon, niin että taipuisa välikerrosmateri-35 aalilevy voidaan sitä kannattavine tyhjömuotteineen sijoit-
II
39 7 7 4 0 7 taa kohdistettuun asentoon mainittuun alempaan taivutettuun lasilevyyn nähden mainitun taipuisasta välikerrosma-teriaalista tehdyn levyn siirtämistä varten mainitulta tyh-jömuotilta mainitulle alemmalle taivutetulle lasilevylle 5 esiasennelman muodostamiseksi niin kauan kuin laite pystyy palauttamaan ylemmän lasilevyn kohdistettuun asentoon alemman lasilevyn suhteen senjälkeen kun taipuisa välikerros-levy on sijoitettu alemmalle lasilevylle.
Kuten aikaisemmin on mainittu, painavat jouset 66 10 alempia keski-imukuppeja 63 hiukan alemman taivutetun lasilevyn 12 kaarevuuden keskiperustason yläpuolelle sen keskiosassa. Tyhjömuotin 131 kannattama välikerroslevy 14 tulee pystysuoraan tilaan hiukan erillään taivutetun lasi-levyparin alemman lasilevyn 12 yläpuolella ja erillään pa-15 rin ylemmän taivutetun lasilevyn 11 alapinnasta. Laitteen elementtien tilaa tällä hetkellä esittävät kuviot' 18 ja 19.
Heti kun tyhjömuotti 131 saapuu kokoonpanoasemalle 42, työntyy vaipan 141 mäntä, joka on peräytynyt prosessin edellisten vaiheiden aikana, ulos laskemaan tyhjömuottia 20 131, joka kannattaa taipuisasta välikerrosmateriaalista teh tyä levyä 14 alipaineella vasten aukoilla varustettua ala-seinäänsä 133, jonka pystyprofiili nyt on kovera ylöspäin. Tyhjömuotti siirtyy nyt alaspäin sijoittaakseen rypisty-mättömän taipuisan välikerroslevyn 14 vasten alemman lasi-25 levyn 12 yläpintaa. Kohdistustapit 145 varmistavat, että tyhjömuotti 131 pysyy kohdistettuna pystysuorassa tilassa kun se laskeutuu kohti alempaa lasilevyä. Männänvaipan 141 männän iskua ohjataan tarkasti jotta varmistauduttaisiin siität että taipuisasta välikerrosmateriaalista tehty levy 30 tulee kosketukseen alemman taivutetun lasilevyn 12 yläpin-, nan kanssa, mitta isku ei saa olla niin pitkä, että alempaan taivutettuun lasilevyyn tulisi murtavaa jännitystä.
Johtuen jousesta, joka painaa keskimmäisiä ala-imukuppeja 63 vasten alemman taivutetun lasilevyn keskiosaa 35 koskettaa välikerrosmateriaalista tehty taipuisa levy 14 40 774 0 7 ensiksi alemman lasilevyn keskiosaa, jota imukupit 63 kannattavat ja kun tyhjömuotti 131 jatkaa laskeutumista alemman lasilevyn yläpinnalle, kasvaa kosketuspinta taipuisan välikerroslevyn, jota vielä kannattaa alipaine 5 vasten tyhjömuotin 131 kuperaa, aukoilla varustettua ala-seinää 133, ja alemman lasilevyn 12 välillä kohti alemman lasilevyn pitkittäisiä päätyreunoja. Tämä pakottaa juoksevat väliaineet, kuten ilman kohti lasin päätyreunoja, kun taipuisan levyn 14 kosketuspinta alemman lasilevyn 12 ylä-10 pinnan kanssa kasvaa. Koska lasilevyssä huomattava määrä jäännöslämpöä taivutusvaiheesta, pehmenneet lasiin kosketuksessa oleva välikerroslevy, ja tulee tarttuvaksi. Tämä tarttuvuus vastustaa kosketuksessa olevien levyjen liukumista toistensa suhteen. Muodostuu esiasennelma, joka käsittää ylä-15 levyn, jonka muodostaa taipuisa välikerrosmateriaali sekä alempi lasilevy, jonka koverasti kaareutuva pinta on ylöspäin.
Niinpian kuin välikerroslevy 14 on täysin kosketuksessa alemman lasilevyn koko pinnan kanssa, katkais-20 taan alipaine tyhjömuotista 131, jotta varmistauduttaisiin siitä, että välikerroslevy 14 irtoaa muotoillusta, aukoilla varustetusta seinästä 133. Jotta tämä irtoaminen varmistuisi lisää, johdetaan suulakkeen 147 kautta muottiin 131 ja siten au-kojen 134 kautta suihku paineilmaa sopivalla 25 venttiilillä, joka vaihtaa tekniikassa hyvin tunnetulla tavalla alipainelähteestä paineilmalähteeseen (eivät ole näkyvissä) . Vaihtoehtoisesti voidaan muottiin 131 yhdistää erillinen paineenalaisen väliaineen lähde, joka alkaa vaikuttaa samanaikaisesti kuin alipaine on katkaistu tai välittö-30 mästi sen jälkeen.
: Välittömästi sen jälkeen ja kun muotti 131 vielä on paineistettu, vedetään männän vaipassa 141 oleva mäntä takaisin ja kohdistustapit 145 takaavat, että tyhjömuotti 131 liikkuu pystysuoraan ylöspäin täsmälleen vastakkaiseen 35 suuntaan verrattuna suuntaan, jossa se lähestyi alempaa lasi-
II
41 77407 levyä 12. Paine muottiin 131 lopetetaan. Aukoilla varustettu levy 91 kannattaa ylempiä imukuppeja 90 alipaineen ollessa vielä yhdistetty samassa yläasennossa kuin aikaisemmin pitääkseen ylemmän taivutetun lasilevyn 11 eril-5 lään, niin että jää rako, jonka kautta tyhjömuotti tuli pystysuoraan tilaan, jonka muodostavat toisistaan erillä-olevat taivutetut lasilevyt. Niin pian kuin tyhjömuotti on eronnut juuri muodostuneen esiasennelman osittain muodostavasta taipuisasta välikerrosmateriaalilevystä, on vaunun 10 120 kannattama tyhjömuotti 131 valmis palaamaan alkuperäi seen asemaansa.
Sylinteristä 122 ulkonevaan männänvarteen kiinnitetty haarukkapää 123 liikuttaa vaunua 120, jonka mukana kulkee tyhjömuotti 131, josta on poistettu välikerroslevy 15 14. Niinpian kuin tyhjömuotti on poissa kokoonpanoaseman 42 pystysuorasta tilasta, alkaa sylinteristä 98 ulkoneva mäntä siirtää ylempää 11 lasilevyä alaspäin kohti esi-asennelmaa 12, 14. Myös niinpian kuin tyhjömuotti 13 on poissa kokoonpanoasemalta 42, käytetään hammastankoa 130 20 saamaan hammaspyörä 129 kiertymään myötäpäivään, niin että tyhjömuotti 131 alkaa kääntyä takaisin alkuperäiseen asentoonsa, jossa kupera puoli on ylöspäin. Prosessin tässä vaiheessa on imukupeissa 62, 63 ja 90 vielä alipaine, jotta lasilevyt pysyisivät erillään kohdistettuina toisiinsa 25 nähden mainitussa pystysuorassa tilassa.
: Kun tyhjömuotti 131 nyt on poissa raosta, lasketaan aukoilla varustettua levyä 91, jolloin ylempi taivutettu lasilevy laskee kosketukseen välikerroslevyn 14 yläpinnan kanssa, joka muodostaa yläpinnan esiasennelmassa, jossa 30 välikerroslevy 14 on tarttunut alempaan taivutettuun lasilevyyn 12. Koska keskimmäiset alaimukupit 63 ovat edelleen jousen kuormittamia, ja ylempi lasilevy 11 on normaalissa muodossaan, tulee se alkukosketukseen taipuisan välikerroslevyn 14 keskiosan kanssa vielä ollessaan riittävän kuuma 35 tekemään välikerroslevyn tahmeaksi koskettaessaan sitä.
42 7 7 4 0 7
Sennoin kuin alemman taivutetun lasilevyn 12 tapauksessa kasvattaa ylempi taivutettu lasilevy asteittain kosketus-aluetta taipuisaan välikerroslevyyn 14 pituussuunnassa ulospäin keskiosasta. Tämä järjestely pakottaa ilman tai 5 muut väliaineet, jotka muutoin voisivat jäädä suljetuiksi taipuisan välikerroslevyn 14 yläpinnan ja ylemmän lasilevyn 11 alapinnan väliin, tuloksena olevan kerroksen reunojen ulkopuolelle. Tämä tilanne esitetään kuviossa 20.
Samanaikaisesti jatkaa hammastanko 130 liikettään 10 saaden hammaspyörän 129 kiertymään. Tästä on seurauksena, että myös tyhjömuotti 131 kiertyy edelleen kohti alkuasen-toaan, jonka pystyleikkaus on kupera, kuten kuviossa 21 esitetään.
Senjälkeen kun kahden lasilevyn ja muovivälikerrok-15 sen muodostama kerrosrakenne on koottu, katkaistaan alipaine imukuppeihin ja niihin kytketään ylipaine auttamaan imukuppeja irtoamaan viereisestä taivutetun lasilevyn pinnasta asennelmassa. Tässä vaiheessa, kun alipainetta ei käytetä, lasketaan männänvartta 49, joka laskee pöydän 20 46 sekä imukupit 62 ja 63 ja sylinterin 98 mäntää noste taan, niin että se nostaa aukoilla varustetun levyn 91 ja sen kannattaman ylemmän sarjan imukuppeja 90. Kun kerros-rakenne laskeutuu poikittaiskuljettimen 40 rullien ylätasolle, kannattavat poikittaiskuljettimen 40 rullat sitä, ilman 25 että sen asento tai kohdistus näiden suhteen muuttuu.
Aukoilla varustettu levy 91 ja sen kannattamat ylemmät imukupit 90 ovat ylöspäin vedetyssä asemassa antaakseen kerrosrakenteelle vapaan välin poistua kokoonpanoasemal-ta 42. Pöytää 46 lasketaan, kunnes kaikki alemmat imukupit 30 62 ja jousen kuormittamat imukupit 63 ovat juuri poikit- .
taiskuljettimen 40 tason alapuolella. Täten on tuloksena saatu kerrosrakenne valmiina siirtymään oikein kohdistettuna pitkin poikittaiskuljetinta 40 kokoonpanoasemalta 42 valssauspuristimeen 44. Kokoonpanoasemä on silloin vapaa 35 vastaanottamaan toisen taivutetun lasilevyparin äsken seli-
II
43 77407 tetynkaltaiseen käsittelyyn.
Kun kerrosrakenne ja kokoonpanoaseman eri rakenteelliset elementit asettuvat viimemainittuihin asemiinsa, on hammastanko suorittanut loppuun paluuliikkeensä, 5 niin että tyhjömuotti on asettunut alkuperäiseen asentoonsa, jossa sen pystyleikkaus on kupera. Yhdistäessään jälleen alipaineen tyhjömuottiin 131, senjälkeen kun seuraa-va välikerroslevy 14 on kuormattu kuperalle, aukoilla varustetulle seinälle 133, sallii operaattorin kannattaa väli-10 kerroslevy vasten tyhjömuottia 131 rypistymättömässä tilassa, niin että välikerroslevy voidaan nyt asentaa kokoon-panoasemalle seuraavaksi saapuvan lasilevyparin väliin.
Tästä keksinnöstä saadaan kaksi etua. Yksi on energiansäästö, mikä johtuu siitä, että käytetään lasilevyissä 15 olevaa jäännöslämpöä tekemään välikerroslevy tahmeaksi kokoonpanon aikana. Lasilevyjen käsittely käsin on kokonaan eliminoitu, niin että on tarpeetonta jäähdyttää taivutettuja lasilevyjä niin paljoa, että operaattorit voisivat käsitellä lasia vaikeuksitta. Toinen etu on, että auto-20 maattinen kokoonpanolaite tekee mahdolliseksi koota taivutetut lasilevyt kohdistettuina täsmälleen taipuisaan vä-likerroslevyyn nähden ja saada kukin peräkkäinen kerros-rakennetuote seurauksena kohdistusvälineiden, imukuppien ja tyhjömuotin täsmälleen samasta liikejärjestyksestä tar-25 kemmin kohdistettuina tuulilasi tuulilasilta kuin olisi mahdollista kokoonpanossa käsin.
Vaikka tässä selitetyt lämpötilat voivat vaihdella mallista toiseen, riippuen taivutetun lasilevyparin taivutuksen määrästä, on tyypillinen lämpötila tyypillisessä 30 operaatiossa kokoonpanoasemalle tulevassa lasilevyparille luokkaa 135-150°C, niin että ylemmän lasilevyn 11 lämpötila on vähintään noin 93°C, mieluimmin vähintään 120°C, sen tullessa kosketukseen välikerroslevyn 14 yläpinnan kanssa kokoonpanovaiheen aikana. On selvää, että alemman 35 taivutetun lasilevyn 12 lämpötila sen tullessa kosketukseen .. 77407 44 taipuisan välikerroslevyn kanssa on vähintään sama kuin ylemmän taivutetun lasilevyn kosketuslämpötila muoviin, niin että taipuisa välikerroslevy tulee tahmeaksi molemmilta pinnoiltaan johtuen sen kosketuksesta suhteellisen 5 kuumiin lasilevyihin. Tämä tahmeus riittää estämään väli-kerroslevyä liukumasta vastakkaisten lasilevyjen suhteen sen tullessa niiden kanssa kosketukseen.
Kerrosrakenteen lämpötilan tulisi kokoonpanovaiheen päättyessä olla riittävän korkean, jotta kerrosrakenne voi-10 täisiin kuljettaa ainakin yhden esipuristustelaparin läpi ja sen jälkeen tiivistää reunat ainakin 93°C lämpötilassa. Vaikkakin kerrosrakenteen reuna voidaan esipuristuksen jälkeen lämmittää uudelleen, ei näin mieluimmin tehdä. Jäähdy-tyskokeet, jotka suoritettiin lämpötklassa 24°C käyttämällä 15 paria taivutettuja 2,3 mm:n paksuisia lasilevyjä, osoitti, että keskimääräinen jäähtymisaika lämpötilasta 149°C lämpötilaan 93°C oli 4 minuuttia 44 sekuntia, kun levyt olivat kiinni toisissaan ja 2 minuuttia 19 sekuntia samanpak-suiselle yksittäiselle levylle. Parit toisissaan kiinniole-20 via samanpaksuisia taivutettuja lasilevyjä jäähtyivät lämpötilasta 135°C lämpötilaan 93°C 3 minuutissa 40 sekunnissa ja yksittäisten taivutettujan lasilevyjen keskimääräinen jäähtymisaika oli 1 minuutti 49 sekuntia. Nämä keskiarvot perustuivat 5 lukemaan koetta kohti (toisissaan kiinniole-] 25 vat levyt, vs. yksittäiset levyt) kullakin lämpötila-alueel la. Tässä selitetty kokoonpanolaite suoritti kokoonpanoprosessin 35 sekunnissa saapumishetkestä lukien. Vaikka käytettävissä onkin useita minuutteja kokoonpanoasemalla kootun kerrosrakenteen esipuristusta ja reunantiivistystä var-30 ten, on turvallisinta suorittaa esipuristusvaihe niin pian kokoonpanon jälkeen kuin mahdollista.
Monet tekijät vaikuttavat siihen tuleeko taivutettujen lasilevyjen ja taipuisan välikerroslevyn muodostamasta kerrosrakenteesta tyydyttävä. Sivureunan kohdistusrullat 35 80 ja 89 sekä lineaariset päätyreunan kohdistusrullat 115
II
45 7 7 4 0 7 on asennettu pystysuorille ohjausrullille ja ne nousevat taivutetun lasilevyparin mukana pitääkseen taivutetun lasilevyparin kohdistettuna, kunnes imukupit tarttuvat taivutettuun ylempään ja alempaan lasilevyyn alipai-5 neen vaikutuksesta. Lineaarisesti pyörivät rullat 115, jotka muodostavat päätyreunan kohdistusvälineen, kohdistavat muotoiltujen lasilevyjen päätyreunat liikkumalla pituussuuntaan helpottaakseen taivutetun lasilevyparin pitkittäistä kohdistusta kokoonpanoaseman suhteen. Koska päätyreunojen 10 kosketusrullat on kiinnitetty säädettävästä kiertymään yhteisten akseleiden ympäri, voivat parit liikkua yhdessä koh-distaakseen ja suunnatakseen taivutettujen lasilevyjen kunkin päätyreunan riippumatta siitä ovatko ne vinossa tai kohtisuorassa levyjen pituuteen nähden. Käytettäessä sarjaa 15 yläimukuppeja tarttumaan ylemmän lasilevyn yläpintaan ja sarjaa alaimukuppeja tarttumaan alemman lasilevyn alapintaan, senjälkeen kun reunan kosketusrullat ovat suunnanneet ja kohdistaneet taivutetun lasilevyparin, pysyvät taivutetut lasilevyt kohdistettuina pystysuunnassa pystysuoraan 20 tilaan nähden, jossa kohdistusasema on, ja taivutetut lasilevyt voidaan erottaa toisistaan täydellisesti kohdistettuina, Silläaikaa kun tyhjömuotin kannattama taipuisa välikerros-levy asetetaan paikalleen ja irroitetaan tyhjömuotista muodostamaan taipuisa välikerros täysin kohdistettuna ja suun-25 nattuna alemman taivutetun lasilevyn suhteen muodostaakseen esiasennelman, josta tulee kerrosrakenne, kun ylempi taivutettu lasilevy kiinnitetään esiasennelman taipuisan väli-kerroslevyn päälle.
Käytettäessä muotoiltua kierrettävää tyhjÖmuottia, 30 jonka kaarevat seinät sopivat taivutettujen lasilevyjen muotoon, yhdessä välineiden kanssa, joilla mainittu tyhjö-muotti voidaan siirtää pystyleikkaukseltaan kuperasta muotin kuormausasemalla pystyleikkaukseltaan koveraksi kokoonpa-noasemalla, voi operaattori mainitulla muotinkuormausase-35 maila kuormata muotille taipuisan välikerroslevyn sellaiseen .κ 7740 7 46 asentoon paikallistamaan taivutetun lasilevyparin ottamaan vastaan mainitun kiertyvän taipuisan välikerroslevyn pystyleikkaukseltaan koveralle muotoillulle lasilevylle mainitulla kokoonpanoasemalla oikein kohdistettuna ja 5 suunnattuna, ilman että taipuisa välikerroslevy rypistyisi.
Käytettäessä jousen kuormittamia imukuppeja, jotka ovat vasten alemman lasilevyn keskiosaa, syntyy ylöspäin-suunnattu jännitys, joka hetkellisesti taivuttaa alempaa taivutettua lasilevyä ylöspäin, kun taipuisaa välikerros-10 levyä asetetaan alemmalle lasilevylle ja taivuttaa esiasen-nelmaa hetkellisesti, kun ylempi taivutettu lasilevy lasketaan vasten esiasennelmaa. Nämä hetkelliset taipumat auttavat poistamaan ilma- ja muut sulkeumat kerrosrakenteen päällekkäisten levyjen rajapinnoista.
15 Kaikki erilaiset piirteet ovat avuksi mahdollista maan taivutetuista lasilevyistä ja muovilevystä muodostuvan kerrosrakenteen automaattisen kokoamisen taivutetusta lasilevyparista, niin että taivutetut lasilevyt erotetaan, taipuisa välikerroslevy asetetaan yhtä taivutettua lasile-20 vyä vasten muodostamaan esiasennelma, ja toinen taivutettu lasilevy asetetaan välikerroslevyn avoimelle pinnalla, ennenkuin lasilevyjen taivutuksen aikana kehittynyt jäännös-lämpö on siinä määrin hävinnyt, että lasilevy on jäähtynyt liikaa tehdäkseen välikerroslevyn tahmeaksi tullessaan kos-25 ketukseen tämän kanssa. Kokoonpanolaite, joka suorittaa siirron ja kokoonpanon 35 sekunnissa takaa tämän toivotun tuloksen.
Vaikka selitetty nimenomainen suoritusmuoto liittyy kahdesta samanmuotoisesta taivutetusta lasilevystä ja nii-30 den välissä olevasta, taipuisasta välikerrosmateriaalista tehdystä, levystä muodostuvan kerrosrakenteen kokoonpanoon, ja mainitun kokoonpanon aikana kootaan esiasennelma, joka käsittää yhden taivutetun lasilevyn sekä levyn, joka on tehty taipuisasta välikerrosmateriaalista, on selvää, että 35 tämän keksinnön mukaan myös esiasennelma voi olla haluttu tuote. Sellaisesta esiasennelmasta voidaan valmistaa kaksi-
II
47 77407 kerrostuulilasi, erityisesti jos taipuisa välikerrosmate-riaali on tehty polyuretaanista.
Tämän keksinnön olennaisiin piirteisiin kuuluu myös suunnata taivutettu lasilevypari ja tyhjömuotti siten, että 5 niiden pituussuuntaiset mitat ovat kohtisuorassa poikit-taiskuljettimen määrittelemään rataan nähden. Tämän keksinnön olennaisiin piirteisiin kuuluu lisäksi käyttää kuljetin-ta, joka yhdistää taivutusmuotin purkausaseman lasinjäähdy-tysuunin ulostulossa ja joka kulkee jäähdytysuunin läpi kul-10 kevan kuljettimen pitkittäisjatkeena, sensijaan että se lähtisi poikittaissuunnassa taivutus jäähdytysuunin kuljettimes-ta, kuten valaisevassa suoritusmuodossa.
Valaiseva suoritusmuoto käsittää myös laitteen tyh-jömuotin siirtämistä varten tyhjömuotin kuormausasemalta 15 kokoonpanoasemalle. Kuormattaessa tyhjömuotti taipuisalla välikerrosmateriaalilevyllä on myös tarkoituksenmukaista suunnata muotti siten, että kupera pinta on ylöspäin, jotta olisi helpompaa kuormata taipuisa välikerrosmateriaalilevy pinnalle rypistymättä sekä kääntää muotti siten, että ylös-20 päin on kovera pinta, jonka muoto sopii yhteen sen muodon kanssa, jossa taivutettuja lasilevyjä kannatetaan kokoonpanoa varten. Vaikka onkin tarkoituksenmukaisempaa ja yksinkertaisempaa saranoida tyhjömuotti yhden ainoan akselin ympäri, kuten valaisevassa suoritusmuodossa esitetään, kuu-25 luu keksinnön piiriin myös suunnata tyhjömuotti vaaka-akselin sijasta pystyakselin ympäri, jotta tyhjömuotti saataisiin kohdistettua yhden tai useamman lasilevyn kanssa, joiden pituussuunta on poikittain kuljettimen rataan nähden, eikä pitkittäin kuten valaisevassa suoritusmuodossa.
30 Tässä selitetyn kokoonpanolaitteen valaisevalla suo ritusmuodolla voidaan kohdistaa ja koota valikoima tuulilaseja, jotka ovat erikokoisia pituudeltaan ja leveydeltään, joiden ulkoviivat ovat erilaisia, mukaanluettuna vinot pää-tyreunat vinouskulman vaihdellessa tietyissä rajoissa ja 35 joiden taivutussyvyys ja taivutuskulma vaihtelevat, niin 77407 48 että kootun kerrosrakenteen pitkittäisreunassa oleva tangentti muodostaa kerrosrakenteen pääosan tangentin kanssa kulman, jonka suuruus voi vaihdella tietyissä rajoissa. Valaisevalla suoritusmuodolla voidaan myös kohdistaa ja koota ker-5 rosrakenteitä, jotka ovat epäsymmetrisiä pituus-, poikittaista! molempien akseleittensa suhteen.
li
Claims (5)
1. Menetelmä ylemmän ja alemman taivutetun lasilevyn (11,12) ja näiden välisen taipuisan välikerrosmateriaalile- 5 vyn (14) kokoamiseksi ja esipuristamiseksi ennen tuloksena olevan asennelman puristamista taivutetuksi, läpinäkyväksi laminaatiksi, jonka menetelmän mukaisesti ylemmän ja alemman taivutetun lasilevyn (11,12) muodostama pari poistetaan lasinjäähdytysuunista, ylempi ja alempi lasilevy (11,12) ero-10 tetaan toisistaan, taipuisa välikerrosmateriaalilevy (14) saatetaan kosketukseen alemman taivutetun lasilevyn (12) kanssa, ylempi taivutettu lasilevy (11) saatetaan kosketukseen väli-kerrosmateriaalilevyn (14) kanssa ja asetetut lasilevyt (11, 12) puristetaan yhteen sen jälkeen, kun ne ovat kiinnittyneet 15 muoviseen välikerrosmateriaalilevyyn (14), tunnettu siitä, että välikerrosmateriaalilevy (14) saatetaan taivutettujen lasilevyjen (11,12) kanssa kosketukseen ennen kuin lasilevyt ovat jäähtyneet sen lämpötilan alle, jossa välikerrosmateriaalilevy (14) ei enää ole tahmeaa, jolloin taivu-20 tettujen lasilevyjen (11,12) keskinäinen liukuminen estetään ennen puristusvaihetta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että taivutettua lasilevyä (12) kannatetaan sen kaarevan pinnan erillisillä alueilla joustavilla 25 kannattimilla (62,63), jotka on sijoitettu kaarevaan pintaan, joka on tietyn muotoinen ja joita kannattimia voidaan yhdessä siirtää taivutetun lasilevyn (12) pintaa kohti ja poispäin siitä, että ainakin yksi joustavista kannattimista (62,63) kohdistetaan vastakkain lasilevyn pinnan keskiosan 30 kanssa vastapäätä koveraa pintaa, niin että ainakin yksi joustavista kannattimista painuu keskiosaa vasten ja taivuttaa taivutetun lasilevyn keskiosaa hetkellisesti kannatus-pintaa (133) kohti sekä saattaa levyt (12,14) yhteen saattamalla ensin välikerrosmateriaalilevyn (14) keskiosan koske-35 tukseen taivutetun lasilevyn (12) kanssa ja lisäämällä kos- ketusaluetta keskiosasta levyjen (12,14) reunoihin pakottaak- so 77407 seen taivutetun lasilevyn ja taipuisan välikerrosmateriaali-levyn välissä olevan ilman ja muut höyryt pois, kun kosketuspinta taipuisan välikerrosmateriaalilevyn (14) ja taivutetun lasilevyn (12) välillä suurenee levyjen reunoja kohti, 5 vähentäen siten keskiosan poikkeamaa esiasennelman (12,14) muodostamiseksi joustavasta välikerrosmateriaalilevystä ja taivutetusta lasilevystä sekä erottamalla kannatuspinnan (133) taipuisasta välikerrosmateriaalilevystä, kun esiasen-nelma on valmis.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että toista, muodoltaan yhdenmukaista lasilevyä (12) käytetään kokoonpanossa yhdessä joustavan välikerrosmateriaalilevyn (14) kanssa, että taivutettuun lasilevyyn (12) kohdistetaan uudellen paine, kun kannatuspinta 15 (133) on poistettu, taivuttamaan esiasennelman (12,14) kes kiosaa, ja että taivutetun lasilevyparin (11,12) toisen levyn (11) kuperasti kaartuva pinta asetetaan esiasennelman taipuisan välikerrosmateriaalilevyn (14) keskiosaa vasten yhdistämään joustavan välikerrosmateriaalilevyn keskiosan 20 levyparin (11,12) toisen taivutetun levyn (11) kanssa sekä lisäämään asteittain tämän toisen taivutetun lasilevyn ja taipuisan välikerrosmateriaalilevyn kosketuspintaa keskiosasta reunaan ilman ja muiden höyryjen poistamiseksi toi-: sen taivutetun lasilevyn ja taipuisan välikerrosmateriaali- 25 levyn välipinnasta, niin että esiasennelmasta tulee kerros-rakenne (11,12,14).
4. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että taipuisaa väliker-rosmateriaalilevyä (14) pidetään, ennen sen asentamista tai-30 vutettua lasilevyä (12) vasten asennossa, jossa sen pystypro-fiili on kovera, kannattamalla taipuisaa välikerrosmateriaa-lilevyä muotilla (131), jossa on ensimmäinen seinä (133), jonka muoto on yhdenmukainen profiilin kanssa, kun taas muotti on siinä asennossa, että ensimmäisen seinän pystypro-35 fiili on kupera, että ensimmäisen seinän läpi imetään alipaine taipuisan välikerrosmateriaalilevyn (14) kannattamista II 51 77407 varten seinää (133) vasten, että muotin (131) asentoa muutetaan ensimmäisen seinän asennon muuttamista varten siten, että ensimmäisen seinän pystyprofiili tulee koveraksi, samalla kun alipaineen imemistä ensimmäisen seinän läpi jat-5 ketään, jotta taipuisa välikerrosmateriaalilevy pysyisi ensimmäistä seinää vasten muodossa, joka on yhdenmukainen profiilin kanssa,ja että muotti (131) siirretään kohdistukseen taivutetun lasilevyn (12) kanssa, samalla kun taipuisaa välikerrosmateriaalilevyä (14) kannatetaan muottia vas-10 ten, ennen kuin taipuisa välikerrosmateriaalilevy siirretään muotin ensimmäiseltä seinältä taivutetulle lasilevylle.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että taivutettua lasilevyparia (11,12) kannatetaan toisissaan kiinni koverassa pystyprofiilissa, 15 niin että pari käsittää ylemmän taivutetun lasilevyn (11) ja alemman taivutetun lasilevyn (12), että lasilevyt erotetaan toisistaan, jotta niiden väliin muodostuisi rako, ennen kuin muotti (131) siirretään kohdistukseen alemman taivutetun lasilevyn (12) kanssa, samalla kun taipuisaa vä-20 likerrosmateriaalilevyä (14) kannatetaan muottia vasten,ja että alempi taivutettu lasilevy saatetaan kosketukseen taipuisan välikerrosmateriaalilevyn kanssa taipuisan väliker-rosmateriaalilevyn kiinnittämiseksi alempaa taivutettua lasilevyä vasten, niin että muodostuu esiasennelma (12,14). 52 7 7 4 0 7
Applications Claiming Priority (10)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
US06/287,607 US4366013A (en) | 1981-07-28 | 1981-07-28 | Shaped mold and a method of using same to assemble sandwich of a sheet of flexible interlayer material with bent glass sheets |
US28759581 | 1981-07-28 | ||
US06/287,595 US4367106A (en) | 1981-07-28 | 1981-07-28 | Method and apparatus for assembling sandwiches comprising hot bent glass sheets |
US06/287,600 US4368087A (en) | 1981-07-28 | 1981-07-28 | Arrangement of vacuum cups to assemble one or more bent glass sheets with a sheet of flexible interlayer material |
US28760781 | 1981-07-28 | ||
US28760081 | 1981-07-28 | ||
US06/287,608 US4367107A (en) | 1981-07-28 | 1981-07-28 | Aligning bent glass sheets for assembly into bent glass sheet sandwiches |
US28760881 | 1981-07-28 | ||
FI822587 | 1982-07-21 | ||
FI822587A FI77012C (fi) | 1981-07-28 | 1982-07-21 | Foerfarande och anordning foer att sammansaetta laminat bestaoende av heta boejda glasskivor. |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI852580A0 FI852580A0 (fi) | 1985-06-28 |
FI852580L FI852580L (fi) | 1985-06-28 |
FI77407B true FI77407B (fi) | 1988-11-30 |
FI77407C FI77407C (fi) | 1989-03-10 |
Family
ID=27514605
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI852580A FI77407C (fi) | 1981-07-28 | 1985-06-28 | Foerfarande foer hopsaettning av heta, boejda glasskivor omfattande sandwichkonstruktioner. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI77407C (fi) |
-
1985
- 1985-06-28 FI FI852580A patent/FI77407C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI852580A0 (fi) | 1985-06-28 |
FI77407C (fi) | 1989-03-10 |
FI852580L (fi) | 1985-06-28 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
KR101191259B1 (ko) | 압축과 흡입에 의한 판유리의 크라우닝 방법 | |
US5292356A (en) | Support mechanism for a glass sheet press bending mold | |
KR100427926B1 (ko) | 유리시트이송및절곡장치 | |
FI86838C (fi) | Foerfarande och anordning foer boejning av glasskivor | |
FI77012C (fi) | Foerfarande och anordning foer att sammansaetta laminat bestaoende av heta boejda glasskivor. | |
US4738704A (en) | Method for bending laminated glass sheets | |
FI84996B (fi) | Foerfarande och apparat foer faestande, flyttande och staellande av skivor utav flexibelt plastmaterial. | |
US4367107A (en) | Aligning bent glass sheets for assembly into bent glass sheet sandwiches | |
US4368087A (en) | Arrangement of vacuum cups to assemble one or more bent glass sheets with a sheet of flexible interlayer material | |
US4420361A (en) | Apparatus for aligning bent glass sheets for assembly into bent glass sheet sandwiches | |
KR930009323B1 (ko) | 유리판 만곡방법 및 장치 | |
EP0692460B1 (en) | Flexible ring mould for bending glass sheets | |
US4420362A (en) | Shaped mold and a method of using same to assemble sandwich of a sheet of flexible interlayer material with bent glass sheets | |
US4366013A (en) | Shaped mold and a method of using same to assemble sandwich of a sheet of flexible interlayer material with bent glass sheets | |
FI77407B (fi) | Foerfarande foer hopsaettning av heta, boejda glasskivor omfattande sandwichkonstruktioner. | |
KR930001937B1 (ko) | 유리시이트 굽힘 가공용 부분가압방법 및 장치 | |
US4367106A (en) | Method and apparatus for assembling sandwiches comprising hot bent glass sheets | |
US4419176A (en) | Apparatus comprising arrangement of vacuum cups to assemble one or more bent glass sheets with a sheet of flexible interlayer material | |
US4501546A (en) | Vacuum mold for making a windshield subassembly | |
IE902846A1 (en) | An apparatus for covering a surface and the edges of a panel¹of wooden or like material with a sheet of thermodeformable¹material | |
US4439264A (en) | Method and apparatus for assembling sandwiches comprising hot bent glass sheets | |
JP2002167242A (ja) | 積層ガラスの予備接着装置 | |
CN219135565U (zh) | 一种汽车后盖板上料定位装置 | |
CN221216173U (zh) | 一种夹胶玻璃加工用低温板压装置 | |
JPH0238331A (ja) | 合せガラス用の素板ガラスの曲げ成形方法及びその装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: PPG INDUSTRIES, INC. |