FI77210C - Bomlastare. - Google Patents
Bomlastare. Download PDFInfo
- Publication number
- FI77210C FI77210C FI880234A FI880234A FI77210C FI 77210 C FI77210 C FI 77210C FI 880234 A FI880234 A FI 880234A FI 880234 A FI880234 A FI 880234A FI 77210 C FI77210 C FI 77210C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- boom
- gear
- transfer
- extension
- lifting
- Prior art date
Links
Landscapes
- Gear Transmission (AREA)
Description
1 77210
Puomikuormain
Keksinnön kohteena on jatkopuomilla varustettu puomikuormain, joka käsittää nostopuomin, nostopuomin ul-5 kopäähän kääntyvästi nivelöidyn siirtopuomin, siirtopuomin tyvipäähän kiinnitetyn kääntösylinterin siirtopuomin kääntämiseksi nostopuomin suhteen, ja siirtopuomiin liittyvän teleskooppimaisen jatkopuomin, jonka ulottuvuus muuttuu mekaanisesti nostopuomin ja siirtopuomin välisen kulman 10 muuttuessa.
Kuormattaessa tulisi puomikuormaimella paitsi pystyä työskentelemään joustavasti lähialueella myös yltää mahdollisimman kauas. Ulottuvuuden parantamiseksi käytetään tunnetuissa kuormaimissa teleskooppimaista jatkopuo-15 mia, jonka ulottuvuutta säädetään joko mekaanisesti tai hydraulisesti. Hydrauliset jatkopuomit ovat kalliita ja niiden säätö on aina tehtävä erillisellä käyttövivustolla, kun taas mekaaninen säätö voi olla automaattisesti puomin liikkeiden ohjaama. Jatkopuomin ulottuvuuden säätö on tun-20 netuissa mekaaniseen säätöön perustuvissa ratkaisuissa toteutettu tyypillisesti nivelöityjen tankojen avulla. Tällaisilla ratkaisuilla on säädettävissä oleva liikealue kuitenkin puomin ulkomittoihin nähden varsin rajoittunut.
Alussa kuvatun tyyppinen jatkopuomilla varustettu 25 nivelpuomikuormain on tunnettu esimerkiksi FI-patenttijulkaisusta 69 044. Tässä julkaisussa esitetyssä nivelpuomi-kuormaimessa on nostopuomin jatkeen ja jatkopuomin väliin sovitettu välitanko, joka automaattisesti työntää teleskooppimaista jatkopuomia ulos siirtopuomista nostopuomin 30 ja siirtopuomin välisen kulman kasvaessa. Myös tämän kuor-maimen puutteena on jatkopuomin liikkeen pieni säätöalue.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena onkin saada aikaan uuden tyyppinen jatkopuomin mekaaniseen säätöön perustuva puomikuormain, jonka ulottuvuus on ratkaisevasti 35 parantunut. Tämä saadaan keksinnön mukaisesti aikaan siten, 2 77210 että nostopuomin ja siirtopuomin nivelöintiakselille on sovitettu ainakin yksi nostopuomin suhteen kiinteä hammas-kehä, ja että siirtopuomiin on kiinnitetty haromaspyöräyh-distelmä, josta osa on sovitettu hammaskehälle kulkemaan 5 pitkin hammaskehää siirtopuomin kääntyessä nostopuomin suhteen, ja osa on kytketty jatkopuomiin sen ulottuvuuden säätämiseksi hammaskehällä olevan osan pyörimisliikkeen avulla.
Keksinnön mukaisena perusajatuksena on siten ai-10 kaansaada pyörimisliike siirtopuomin kääntyessä nostopuomin suhteen, jonka pyörimisliikkeen avulla puolestaan säädetään jatkopuomin ulottuvuutta.
Keksinnön mukaisella kuormaimella saavutetaan jat-kopuomille tunnettuihin ratkaisuihin verrattuna suurempi 15 liike, minkä seurauksena kuormaimen käyttöominaisuudet paranevat ja lastaus nopeutuu.
Keksinnön mukaisessa eräässä edullisessa suoritusmuodossa on hammaskehiä kaksi, ja ne sijaitsevat vastakkaisilla puolilla siirtopuomia.
20 Keksintöä ja sen muita edullisia suoritusmuotoja selitetään seuraavassa tarkemmin viitaten oheisten piirustusten mukaisiin esimerkkehin, joissa kuvio 1 esittää keksinnön mukaista nivelpuomikuor-mainta sivulta päin nähtynä jatkopuomin ollessa ulosvede-25 tyssä asennossa, kuvio 2 esittää kuvion 1 nivelpuomikuormainta sivulta päin nähtynä jatkopuomin ollessa sisäänvedetyssä asennossa, kuvio 3 esittää nivelpuomikuormaimen hammaspyörä-30 välitystä kuvion 2 suunnasta A-A nähtynä, kuvio 4 esittää keksinnön mukaisen nivelpuomikuormaimen toista suoritusmuotoa sivulta päin nähtynä jatko-puomin ollessa ulosvedetyssä asennossa, kuvio 5 esittää kuvion 4 mukaista nivelpuomikuor-35 mainta sivulta päin nähtynä jatkopuomin ollessa sisään- 3 77210 vedetyssä asennossa, ja kuvio 6 esittää nivelpuomikuormaimen hammaspyörä-välitystä kuvion 5 suunnasta B-B nähtynä.
Kuvioissa 1-3 esitettyyn nivelpuomikuormaimeen 5 kuuluu nostopuomi 1 ja sen ulkopäähän kääntyvästä nive-löity siirtopuomi 2. Siirtopuomia 2 käännetään nivelpuomin 1 suhteen nivelöintiakselin C ympäri kääntösylinterillä 3, joka on kiinnitetty siirtopuomin 2 tyvipäähän. Siirtopuo-miin 2 liittyy teleskooppimainen jatkopuomi 4, jonka ulot-10 tuvuus riippuu nostopuomin 1 ja siirtopuomin 2 välisestä kulmasta. Nostopuomin 1 ja siirtopuomin 2 nivelöintiakse-lille C on sovitettu nostopuomin suhteen kiinteät hammas-kehät 5a ja 5b, jotka sijaitsevat vastakkaisilla puolilla siirtopuomia 2 (vrt. kuvio 3). Hammaskehä muodostaa ympy-15 räsektorin, jonka suuruus on yli 90 astetta, edullisesti noin 110 astetta. Siirtopuomin 2 tyvipäähän on puolestaan kiinnitetty hammaspyöräyhdistelmä, joka käsittää hammaspyörät 6a, 6b ja 7 (kuvio 3). Hammaspyörät 6a ja 6b on sovitettu vastaavasti hammaskehille 5a ja 5b siten, että ne 20 kulkevat hammaskehiä pitkin siirtopuomin 2 kääntyessä nostopuomin 1 suhteen. Hammaspyörien 6a ja 6b välissä niiden kanssa samalla akselilla 8 on säätöhammaspyörä 7, jonka avulla jatkopuomin 4 ulottuvuutta säädetään. Tätä varten on säätöhammaspyörään 7 kytketty hammastanko 9, joka on 25 ulkopäästään kiinnitetty jatkopuomin 4 ulkopäähän, ja joka on säätöhammaspyörän 7 vastakkaiselta puolelta tuettu tu-kirullan 10 avulla.
Kääntösylinterin 3 kääntäessä siirtopuomia kulkevat hammaspyörät 6a ja 6b hammaskehiä 5a ja 5b pitkin, jol-30 loin säätöhammaspyörä 7 säätää hammastangon 9 välityksellä jatkopuomin 4 ulottuvuutta. Kuviossa 1 on esitetty nivel-puomikuormain asennossa, jossa sen ulottuvuus on suurimmillaan ja kuviossa 2 asennossa, jossa jatkopuomi 4 on täysin sisäänvedetyssä asennossaan. Kuten kuvioista havai-35 taan, ovat hammaspyörät 6a ja 6b kulkeneet hammaskehien 4 77210 5a ja 5b laidasta laitaan, ja hammastanko 9 on vastaavasti työntynyt taaksepäin vetäen jatkopuomin 4 siirtopuomin 2 sisään.
Kuvioissa 4 - 6 on esitetty keksinnön mukaisen 5 puomikuormaimen vaihtoehtoinen suoritusmuoto, joka on tarkoitettu toimimaan matalammissa tiloissa kuin kuvioiden 1-3 mukainen kuormain. Vastaavia osia on merkitty samoilla viitenumeroilla kuin kuvioissa 1-3. Hammaspyörien 6a ja 6b yhteiselle akselille on nyt sovitettu ham-10 masrattaat 11a ja 11b, joihin on vastaavasti kytketty ham-masketjut 12a ja 12b. Hammasketju 12a kulkee siirtopuomin 2 suuntaisena hammasrattaan 11a sekä siirtopuomin ulkopäässä olevan toisen hammasrattaan 13a ympäri. Hammasketju 12b kulkee vastaavasti hammasrattaan 11b ja toisen ham-15 masrattaan 13b ympäri. Hammasrattaiden 13a ja 13b väliin niiden yhteiselle akselille on sovitettu hammaspyörä 14, joka kytkeytyy jatkopuomin 4 pinnalle muodostettuun ham-mastukseen 15. Kääntösylinterin 3 kääntäessä siirtopuomia 2 nostopuomin 1 suhteen käyttävät hammasrattaat 11a ja 11b 20 näin ollen hammasketjujen 12a ja 12b välityksellä hammaspyörää 14, joka siirtää vastaavasti jatkopuomia 4 joko sisään- tai ulospäin, riippuen siitä, pieneneekö vai suu-reneeko nostopuomin ja siirtopuomin välinen kulma. Kuvioissa on esitetty ainoastaan keksinnön kannalta oleelli-25 set osat, eikä esimerkiksi jatkopuomin 4 ulkopäähän liittyvää kuormauselintä ole esitetty.
Vaikka keksintöä on edellä selostettu viitaten oheisten piirustusten mukaisiin esimerkkeihin, on selvää, ettei keksintö ole rajoittunut niihin, vaan sitä voidaan 30 muunnella useillakin tavoilla oheisten patenttivaatimusten esittämän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Ensinnäkin voi kummankin hammaskehän 5a ja 5b tilalla olla kehämäinen kouru, johon on hitsattu kiinni hammasketju, jota pitkin vastaava hammaspyörä 6a tai 6b kulkee, ja hammas-35 tangon 9 tilalla voi olla suora kouru, johon on hitsattu 5 77210 kiinni hammasketju, jota pitkin hammaspyörä 7 kulkee. Tässä tapauksessa on mm. likaantumisen kannalta edullista, että hammaspyörät 6a ja 6b asettuvat vastaavan kehän sisäpinnalle, eivätkä sen ulkopinnalle, kuten kuvioiden 1-3 mu-5 kaisessa esimerkissä esitetään. Tällöin hammasketjulla varustettu kouru on hammaspyörän 7 yläpinnalla. Kun tässä esityksessä siis puhutaan hammaskehästä 5a ja 5b, on se ymmärrettävä kehämäisenä rakenteena, jota pitkin hammaspyörät voivat kulkea. Vastaavasti on termi "hammastanko" 10 ymmärrettävä suorana tankomaisena rakenteena, johon hammaspyörä voi tarttua. Toisaalta voi hammaspyöräyhdistelmä koostua ainoastaan yhdestä hammaspyörästä, joka toisesta tai molemmista laidoistaan on kytketty hammaskehälle tai -kehille, ja joka keskeltä on kytketty hammastankoon 9.
15 Tässä esityksessä käytetty termi "hammaspyöräyhdistelmä" onkin tämän takia ymmärrettävä laajemmassa mielessä. Kolmanneksi on mahdollista esimerkiksi kuvioiden 4-6 suoritusmuodossa käyttää kahden hammasketjun sijasta ainoastaan yhtä ketjua, tai korvata hammasketjut ja -rattaat hihnoil-20 la ja hihnapyörillä.
Claims (8)
1. Jatkopuomilla varustettu puomikuormain, joka käsittää: 5. nostopuomin (1), - nostopuomin (1) ulkopäähän kääntyvästi nivelöi-dyn siirtopuomin (2), - siirtopuomin (2) tyvipäähän kiinnitetyn kääntö-sylinterin (3) siirtopuomin (2) kääntämiseksi nostopuomin 10 (1) suhteen, ja - siirtopuomiin (2) liittyvän teleskooppimaisen jatkopuomin (4), jonka ulottuvuus muuttuu mekaanisesti nostopuomin (1) ja siirtopuomin (2) välisen kulman muuttuessa, 15 tunnettu siitä, että - nostopuomin (1) ja siirtopuomin (2) nivelöinti-akselille (C) on sovitettu ainakin yksi nostopuomin (1) suhteen kiinteä hammaskehä (5a, 5b), ja että - siirtopuomiin (2) on kiinnitetty hammaspyöräyh- 20 distelmä (6a, 6b, 7; 6a, 6b, 11a, 11b, 13a, 13b, 14), josta osa (6a, 6b) on sovitettu hammaskehälle (5a, 5b) kulkemaan pitkin hammaskehää siirtopuomin (2) kääntyessä nostopuomin (1) suhteen, ja osa (7; 11a, 11b, 13a, 13b, 14) on kytketty jatkopuomiin (4) sen ulottuvuuden säätämiseksi hammas- 25 kehällä (5a, 5b) olevan osan pyörimisliikkeen avulla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen puomikuormain, t u n n e t tu siitä, että hammaskehiä (5a, 5b) on kaksi, ja ne sijaitsevat vastakkaisilla puolilla siirtopuomia (2).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen puomikuormain, 30 tunnettu siitä, että kummallekin hammaskehälle (5a, 5b) on sovitettu oma hammaspyöränsä (6a, 6b), ja että niiden yhteisellä akselilla (8) on säätöhammaspyörä (7).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen puomikuormain, tunnettu siitä, että säätöhammaspyörään (7) on 35 kytketty hammastanko (9), jonka toinen pää on kiinnitetty jatkopuomin (4) ulkopäähän. 7 77210
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen puomikuormain, tunnettu siitä, että hammastanko (9) on tuettu säätöhammaspyörän (7) vastakkaiselta puolelta tukirullan (10) avulla.
6. Patenttivaatimuksen 2 mukainen puomikuormain, tunnettu siitä, että kummallekin hammaskehälle (5a, 5b) on sovitettu oma hammaspyöränsä (6a, 6b), ja että niiden yhteisellä akselilla on hammasrattaat (11a, 11b), joihin on kytketty hammasketjut (12a, 12b), jotka 10 kulkevat siirtopuomin (2) suuntaisina toisten hammasrattaiden (13a, 13b) ympäri, joiden yhteisellä akselilla on hammaspyörä (14), joka on kytketty jatkopuomin (4) pinnalle muodostettuun hammastukseen (15).
6 77210
7. Patenttivaatimuksen 1, 4 tai 6 mukainen puomi-15 kuormain, tunnettu siitä, että hammaskehän (5a, 5b) muodostaman ympyräsektorin suuruus on yli 90 astetta.
8 77210
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI880234A FI77210C (fi) | 1987-03-06 | 1988-01-20 | Bomlastare. |
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI870992 | 1987-03-06 | ||
FI870992A FI870992A0 (fi) | 1987-03-06 | 1987-03-06 | Bomlastare. |
FI880234 | 1988-01-20 | ||
FI880234A FI77210C (fi) | 1987-03-06 | 1988-01-20 | Bomlastare. |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI880234A0 FI880234A0 (fi) | 1988-01-20 |
FI880234A FI880234A (fi) | 1988-09-07 |
FI77210B FI77210B (fi) | 1988-10-31 |
FI77210C true FI77210C (fi) | 1989-02-10 |
Family
ID=26158101
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI880234A FI77210C (fi) | 1987-03-06 | 1988-01-20 | Bomlastare. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI77210C (fi) |
-
1988
- 1988-01-20 FI FI880234A patent/FI77210C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI880234A (fi) | 1988-09-07 |
FI880234A0 (fi) | 1988-01-20 |
FI77210B (fi) | 1988-10-31 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
PL85017B1 (en) | Mobile lever arrangement[US3882964A] | |
USRE30611E (en) | Truck mounted hoist | |
US4337868A (en) | Telescopic crane boom having rotatable extend/retract screws | |
US4169338A (en) | Telescopic boom | |
US4020953A (en) | Apparatus for unloading particulate material, especially from ships | |
US5816765A (en) | Vehicle with improved multi-positionable flatbed | |
US20020023891A1 (en) | Delivery cable circuit for a tower crane | |
US4277214A (en) | Barge loading device | |
FI77210B (fi) | Bomlastare. | |
CN1214664A (zh) | 设有滑动通过式转向节的铰接伸缩升降臂 | |
FI88321C (fi) | Upphaengningsanordning foer stoedben foer en upplyftbar oljeborrningsplattform | |
DK0665185T3 (da) | Kran, især skinnebundet mobilkran | |
FI67526C (fi) | Kedjedrift foer delarna av en teleskoparm | |
FI97882C (fi) | Nosturi materiaalin käsittelyä varten | |
US4266892A (en) | Hydraulic roof-support frame | |
US2846082A (en) | Mobile slewing crane with jib | |
SU1006636A1 (ru) | Рабочий орган многочерпакового земснар да (его варианты) | |
FI68377B (fi) | Stoeduppstaellning foer fartyg | |
SU914481A1 (ru) | ТЕЛЕСКОПИЧЕСКАЯ СТРЕЛА ГРУ30П0Д^ЙЯНдав^т.150 / МЕХАНИЗМА | |
SU675120A1 (ru) | Механизм раскрыти разводного моста | |
SU1523669A1 (ru) | Верхнее строение отвалообразовател | |
SU1723010A1 (ru) | Грузоподъемный кран | |
SU1110742A1 (ru) | Опорно-направл ющий механизм дл грузоподъемных устройств | |
GB2052615A (en) | Hydraulic roof-support frame | |
SU885407A1 (ru) | Поворотный мост |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: KARVONEN, VESA |