FI76970B - Larvelement foer fordon. - Google Patents
Larvelement foer fordon. Download PDFInfo
- Publication number
- FI76970B FI76970B FI820954A FI820954A FI76970B FI 76970 B FI76970 B FI 76970B FI 820954 A FI820954 A FI 820954A FI 820954 A FI820954 A FI 820954A FI 76970 B FI76970 B FI 76970B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- track
- larval
- caterpillar
- wheel
- drive wheel
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B62—LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
- B62D—MOTOR VEHICLES; TRAILERS
- B62D55/00—Endless track vehicles
- B62D55/04—Endless track vehicles with tracks and alternative ground wheels, e.g. changeable from endless track vehicle into wheeled vehicle and vice versa
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B62—LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
- B62D—MOTOR VEHICLES; TRAILERS
- B62D55/00—Endless track vehicles
- B62D55/08—Endless track units; Parts thereof
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Transportation (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Tires In General (AREA)
- Platform Screen Doors And Railroad Systems (AREA)
- Agricultural Machines (AREA)
- Passenger Equipment (AREA)
Description
76970 1 Ajoneuvon telasCo
Larvelement för fordon 5
Keksinnön kohteena on ajoneuvon telasto, jonka muodostaa telaston runko, vetopyörä, ainakin kaksi telapyörää, telamatto ja telamaton kiristysmeka-nismi, joka telasto on liitettävissä ajoneuvon ja/tai perävaunun vetävien pyörien akselistoon, ja johon telastoon kuuluvista telapyöristä kaksi 10 telapyörää on telaston alaosassa toisen telapyörän sijaitessa telaston etupäässä ja toisen telapyörän telaston takapäässä, jolloin vetävään akseliin liitettävä telaston vetopyörä sijaitsee olennaisesti telaston keskiosassa telaston päissä olevien telapyörlen välissä ja telapyörlen yläpuolella, ja telamaton klrlstysmekanismiln kuuluu kaksi rullaa, jois-15 ta toinen sijaitsee vetopyörän etupuolella ja toinen vetopyörän takapuolella.
Pyrittäessä kasvattamaan pehmeillä alueilla, kuten metsissä ja soilla liikkuvan kaluston kuljetuskapasiteettia, on siirryttävä perinteisistä 20 pyöriin perustuvista ratkaisuista telastolhln. Tunnetuissa tela-ajoneuvojen telastoratkaisuissa on vetopyörä tavallisesti sijoitettu telaston jompaankumpaan päähän. Mekaanisen voimansiirron järjestäminen tässä ratkaisussa vaatii kuitenkin kalliin ja monimutkaisen ajoneuvon alustarakenteen.
25
Toinen tunnettu telastoratkaisu on se, että vetopyörä on sijoitettu telaston keskelle. Tällöin voimansiirron järjestäminen on yksinkertaisempaa, mutta telaston pituus on rajoitettu. Tämä johtuu siltä, että vetopyörän ja telan välillä on oltava riittävän suuri kosketuskulma.
30
Kun halutaan aikaansaada telasto, joka mahdollistaa erilaisten vakio-malllsten maa-ajoneuvojen, kuten maatalous-, metsä- ja suotraktorei-den sekä niiden perävaunujen muuttamisen tela-ajoneuvoiksi, on telasto voitava liittää suoraan ajoneuvon tai perävaunun vetävän pyörän akse-lietoon. Tällöin vetopyörän sijoittaminen telaston jompaan kumpaan päähän ei tule kysymykseen. Tunnetut telaston keskivälille tulevat vetopyöräratkaisutkaan eivät aikaansaa riittävän tehokasta telastoa 2 76970 1 tähän tarkoitukseen, koska keskellä olevaa vetopyörää voidaan käyttää vain lyhyissä telastoissa.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat 5 sekä aikaansaada uusi ja olennaisesti tunnettuja ratkaisuja tehokkaampi telasto, joka on liitettävissä ajoneuvon tai perävaunun vetävän pyörän akselistoon.
Keksinnölle on pääasiallisesti tunnusomaista se, että vetopyörä ja ki-10 rlstysmekanismin rullat on sovitettu olennaisesti telapyörien yläpuolelle ja klrlstysmekanismin rullat sovitettu painamaan telamattoa pääasiallisesti alaspäin ja olennaisesti vetopyörän kummallakin puolella sen tuntumassa niin, että telamaton ja vetopyörän välinen kosketuskulma on mahdollisimman suuri.
15
Edelleen keksinnön tarkoituksena on aikaansaada telastorakenne, joka on luotettavampi vaikeissa olosuhteissa. Tunnetuissa ratkaisuissa te-laston rakenne perustuu ns. perusketjuun, jossa vetopyöränä olevan hammaspyörän jakoympyrä yhtyy ketjun keskiviivaan. Perusketjuraken-20 teessä ketjun ryntöelementti pääasiallisesti täyttää vetopyörän ham-maevälin kokonaan. Tästä on haittaa toimittaessa vaikeissa olosuhteissa, sillä tällöin hamnasväliin joutuvat vieraat esineet, kuten kivet, hiekka, lumi sekä jää eivät pääse poistumaan telan ja vetopyörän välistä. Tämän seurauksena on vaurioita rakenteessa sekä nopea kulumi- 25 nen.
Keksinnön tarkoituksena on parantaa telastorakenteen luotettavuutta vaikeissa olosuhteissa uudella rakenteella. Keksinnölle on tunnusomaista se, että vetopyörän hampaiden välinen tila on olennaisesti 30 suurempi kuin tähän tilaan tuleva telamaton ryntöelementti, ja että telamaton jako on suurempi kuin vetopyörän jako.
Tällaisessa keksinnön mukaisessa rakenteessa tapahtuu ajoneuvon liikkuessa vetopyörän hampaan ja telamaton ryntöelementin välillä lluku-35 mistä. Tämä merkitsee sitä, että telamaton ryntöelementti kaapii samalla vetopyörän jokaisen hammasvälin puhtaaksi. Normaalirakenteessa suuri välys aiheuttaa etenkin suunnan vaihdossa iskumaisia kuormitus-
II
3 76970 1 huippuja, jotka lyhentävät telaston kestoikää. Keksinnön mukaan tämä ongelma on ratkaistu siten, että telamaton jako telamaton ollessa ve-topyörän päällä on sopivasti suurempi kuin vetopyörän hammasjako. Tämä suhde valitaan siten, että aikaansaadaan välyksetön toiminta tela-5 maton ja vetopyörän välisen kosketuskulman määräämäällä alueella. Pienen välyksen johdosta jäävät kuormitushuiput pieniksi esim. suunnan-vaihdon ja yllättävien kuormitusten yhteydessä. Ajoneuvon liikkuessa taas telamaton ryntöelementin ja vetopyörän välinen liukuminen tapahtuu siten, että näiden välisen kosketuskulman määrittelemällä matkal-10 la telamaton ryntöelementti siirtyy kosketuksessa vetopyörään hammas-välin reunasta toiseen reunaan.
Vielä eräänä keksinnön tarkoituksena on aikaansaada ajoneuvon vetävään pyörään liitettävä telasto, joka on liitetty ajoneuvoon uudella 15 tavalla. Keksinnölle on tunnusomaista se, että telaston runko on tuettu ajoneuvon vetävien pyörien akselistoon nivelellä, ja että telaston rungon toiseen päähän on muodostettu lisäklinnitysplste, joka on tuettu niveltangolla ajoneuvon runkoon tai toiseen akselistoon.
20 Tällaisella keksinnön mukaisella telastolla saadaan telasto muodostetuksi jopa ajoneuvon pituiseksi ja silti tuetuksi tukevasti ajoneuvon runkoon. Lisäkiinnityspiste voi olla esim. takapyorävetoisen ajoneuvon etupyörän kiinnityselin.
25 Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää sivultapäin nähtynä traktoria ja perävaunua, joihin on asennettu keksinnön mukaiset telastot.
30
Kuvio 2 esittää sivultapäin nähtynä keksinnön mukaista traktoriin asennettavaa täystelastoa.
Kuvio 3 esittää kuvion 2 mukaista täystelastoa päältäpäin nähtynä ja 35 osittain leikattuna.
4 76970 ^ Kuvio 4 esittää sivultapäin nähtynä keksinnön mukaisen telaston yksityiskohtaa, jossa on vetopyörä ja telamaton kiristysmekanismi kaavi-ollisesti esitettynä.
5 Kuviossa 1 esitetyn maataloustraktorin 1 takapyörän paikalle ja perävaunun 2 akselille on sijoitettu keksinnön mukaiset telastot. Kuviosta 1 nähdään, että telamaton 3 pitämiseksi vetopyörän 4 otteessa, on käytettävä kiristyspyöriä 5 ja 20. Tässä sovellutusmuodossa telasto on symmetrinen akselin kautta asetetun pystytason suhteen.
10
Kuvioissa 2 ja 3 on esitetty keksinnön mukainen telasto, joka on tarkoitettu maataloustraktorin täystelastoksi. Tässä sovellutusmuodossa telasto on pitempi vetävän akselin 12 etupuolella ulottuen etuakseliin 14 saakka, johon se on myös tuettu. Muissa suhteissa rakenne vastaa ku-15 viossa 1 esitettyä. Telasto muodostuu rungosta 6, vetopyörästä 4, tela-pyöristä 8 ja 19, kantopyöristä 7, telamatosta 3 ja telamaton kiristys-tysmekanismista 9. Kiristysmekanismiin 9 kuuluu jousilla 17 ja 23 kuormitetut vivut 21 ja 26, joiden päihin on kiinnitetty kiristysrul-lat 5 ja 20. Telaston runko 6 on liitetty traktorin takasiltaan 12 20 nivelelementin 10 välityksellä ja etupyörän kiinnityselimiin 14 ni-veltangon 11 välityksellä. Kantopyörät 7 on kiinnitetty varsiosiin 27, jotka on nivelöity telaston runkoon 6 nivelen 15 välityksellä. Vetopyörä 4 on kiinnitetty vetopyörän kiinnityselementtiin 13, joka puolestaan on asennettu traktorin takapyörän paikalle. Kiristysmeka-25 nismi 9 on laakeroitu vetopyörän kiinnityselementtiin 13.
Telamatto 3 muodostuu telahihnasta 18 ja ryntöelementeistä 16. Tela-matto pidetään vetopyörän otteessa kiristysmekanismin 9 vetopyörillä 5 ja 20. Kiristysvoimaa voidaan säätää mekanismiin kuuluvilla jousil-30 la 17 ja 23. Jousen jäykkyys on edullista sovittaa siten, että mekanismi sallii vetopuolella olevan telamaton oikenemisen ja maaston kohoumien, kivien, kantojen tai muiden sellaisten aiheuttaman telamaton jouston ja samalla estää äkillisten kuormitusiskujen aiheuttaman tela-maton värähtelyn. Kuviossa 2 on katkoviivoin esitetty telamaton 3 ja 35 kiristysmekanismin 9 liike erilaisissa kuormitustapauksissa.
Il 5 76970 ^ Kuviossa 4 on esitetty keksinnön mukaisen telaston vetopyörän 4 ja te-lamaton 3 toimintaa yhdessä. Välyksettöraän toiminnan aikaansaamiseksi täytyy telamaton 3 ja vetopyörän 4 mitoitus sovittaa siten, että te-lamaton 3 jako p , . telamaton ollessa vetopyörän 4 päällä on sopi-5 vasti suurempi kuin vetopyörän 4 hammasjako p .. Tällöin tapahtuu vetopyörän 4 hampaan 24 ja kosketuksessa olevan telamaton 3 ryntö-elimen eli telalapun 16 välillä liukumista, josta syystä hammasvälin 25 pohja kaapiucuu puhtaaksi. Valitsemalla vetopyörän 4 ja telamaton 3 mitoitus sopivasti saadaan näiden välinen kosketuskulma oikean 10 suuruiseksi välyksettömän toiminnan toteuttamiseksi esim. suunnan vaihdon ja yllättävien kuormitusten yhteydessä. Kuviosta nähdään, että kun vetopyörä 4 pyörii kosketuskulman £ verran, niin telaraa-ton 3 telalappu 16 liukuu vetopyörän 4 hammasvälissä 25 siten, että telalappu 16 siirtyy hammasvälin 25 reunasta toiseen reunaan.
15 ·_ Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovellutus- muodot voivat vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa.
20 25 30 35
Claims (4)
1. Ajoneuvon telasto, jonka muodostaa telaston runko (6), vetopyörä (A), ainakin kaksi telapyörää (8,19), telamatto (3) ja telamaton kiris- 5 tysmekanismi (9), joka telasto on liitettävissä ajoneuvon (1) ja/tai perävaunun (2) vetävien pyörien akselistoon (12), ja johon telastoon kuuluvista telapyörlstä kaksi telapyörää (8,19) on telaston alaosassa toisen telapyörän (8) sijaitessa telaston etupäässä ja toisen telapyörän (19) telaston takapäässä, jolloin vetävään akseliin (12) 10 liitettävä telaston vetopyörä (A) sijaitsee olennaisesti telaston keskiosassa telaston päissä olevien telapyörien (8,19) välissä ja telapyörien (8,19) yläpuolella, ja telamaton (3) kiristysmeka-nismiin (9) kuuluu kaksi rullaa (5,20), joista toinen (5) sijaitsee vetopyörän (A) etupuolella ja toinen (20) vetopyörän (A) takapuolella, 15 tunnettu siitä, että vetopyörä (A) ja kiristysmekanismin (9) rullat (5,20) on sovitettu olennaisesti telapyörien (8,19) yläpuolelle ja kiristysmekanismin (9) rullat (5,20) sovitettu painamaan telamat-toa (3) pääasiallisesti alaspäin ja olennaisesti vetopyörän (A) kummallakin puolella sen tuntumassa niin, että telamaton (3) ja vetopyö-20 rän (A) välinen kosketuskulma (y&) on mahdollisimman suuri.
1 Patenttivaatimukset
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen telasto, tunnettu siltä, että telamaton kiristysmekanismin (9) rullat (5,20) on sijoitettu vetopyörän (A) akselistoon (12) laakeroitujen vipujen (21,26) päihin. 25
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen telasto, tunnettu siltä, että telamaton (3) kiristysmekanismin (9) vivut (21,26) on kuormitettu ainakin yhdellä jousella (17,23) kiertymään toistensa suhteen, jolloin rullat (5,20) on sovitettu painamaan telamaton (3) vetopyörää (A) vas- 30 ten niin, että telamaton (3) ja vetopyörän (A) välinen kosketuskulma (yö) on mahdollisimman suuri. A. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen telasto, tunnettu siitä, että telamaton (3) kiristysmekanismi (9) on laakeroitu veto-33 pyörän (A) akselistoon (12) siten, että se pääsee vapaasti kiertymään telamaton (3) kireyden vaihdellessa vetopyörän (A) eri puolilla veto-pyörän (A) pyörimissuunnasta ja toimintaolosuhteista riippuen. Il 7 76970 ^ Patentkrav
Priority Applications (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI820954A FI76970C (fi) | 1982-03-19 | 1982-03-19 | Larvelement foer fordon. |
SE8301402A SE8301402L (sv) | 1982-03-19 | 1983-03-15 | Larvelement for fordon |
GB08307302A GB2116922B (en) | 1982-03-19 | 1983-03-16 | Endless track sets for vehicles |
IE59283A IE54201B1 (en) | 1982-03-19 | 1983-03-18 | Track sets for vehicles |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI820954A FI76970C (fi) | 1982-03-19 | 1982-03-19 | Larvelement foer fordon. |
FI820954 | 1982-03-19 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI820954L FI820954L (fi) | 1983-09-20 |
FI76970B true FI76970B (fi) | 1988-09-30 |
FI76970C FI76970C (fi) | 1989-01-10 |
Family
ID=8515224
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI820954A FI76970C (fi) | 1982-03-19 | 1982-03-19 | Larvelement foer fordon. |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI76970C (fi) |
GB (1) | GB2116922B (fi) |
IE (1) | IE54201B1 (fi) |
SE (1) | SE8301402L (fi) |
Families Citing this family (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB9825977D0 (en) * | 1998-11-27 | 1999-01-20 | Larrington Richard Ltd | Vehicle conversion methods and apparatus |
DE19903407C1 (de) * | 1999-01-29 | 2000-07-20 | Mak System Gmbh | Fahrantrieb für militärische Kettenfahrzeuge |
AR027999A1 (es) * | 2000-04-13 | 2003-04-23 | Diehl Remscheid Gmbh & Co | Rueda para vehiculo oruga |
Family Cites Families (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB897877A (en) * | 1959-03-05 | 1962-05-30 | Petric Ipswich Ltd | Improvements relating to tractors |
US3860080A (en) * | 1973-06-21 | 1975-01-14 | Harold S Firstenberg | Endless track and mounting apparatus therefor |
-
1982
- 1982-03-19 FI FI820954A patent/FI76970C/fi not_active IP Right Cessation
-
1983
- 1983-03-15 SE SE8301402A patent/SE8301402L/ unknown
- 1983-03-16 GB GB08307302A patent/GB2116922B/en not_active Expired
- 1983-03-18 IE IE59283A patent/IE54201B1/en unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
IE54201B1 (en) | 1989-07-19 |
GB2116922B (en) | 1985-10-30 |
IE830592L (en) | 1983-09-19 |
GB2116922A (en) | 1983-10-05 |
GB8307302D0 (en) | 1983-04-20 |
SE8301402D0 (sv) | 1983-03-15 |
SE8301402L (sv) | 1983-09-20 |
FI76970C (fi) | 1989-01-10 |
FI820954L (fi) | 1983-09-20 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5373909A (en) | Tracked vehicles and power drive apparatus for motivating tracked vehicles | |
US6601664B2 (en) | Crawler device for a crawler type vehicle | |
US5340205A (en) | Suspension system for a tracked vehicle | |
US6874586B2 (en) | Track assembly for an all-terrain vehicle | |
CA2654015C (en) | Snow traction unit for vehicles | |
US4093318A (en) | Endless drive system | |
US9981703B2 (en) | Track system | |
US4313516A (en) | Automobile snow assembly | |
JPH03500277A (ja) | トラックローラーフレーム・アセンブリ | |
US3937289A (en) | Snow cat | |
US3019061A (en) | Track mechanism for vehicles | |
US4821824A (en) | Auxiliary traction system | |
FI76970B (fi) | Larvelement foer fordon. | |
US4369989A (en) | Stabilizing jack for skid steer vehicle | |
US3921743A (en) | Vehicle traction units | |
RU2329156C2 (ru) | Быстросъемная гусеничная приставка к автомобилю | |
US4058350A (en) | Track for crawler type vehicles | |
GB2311971A (en) | Drive wheel for endless ground engaging drive belts | |
US20010004951A1 (en) | Tractor including a transverse supporting member | |
US3717214A (en) | Tracked vehicle walking beam assembly with equalizing means for ground pressure and track length | |
RU2341402C2 (ru) | Быстросъемная гусеничная приставка к автомобилю с приводом на передние колеса | |
CA2388294C (en) | Track assembly for an all-terrain vehicle | |
EP0163488A2 (en) | Cross-country vehicle | |
AU2018273028A1 (en) | Track elements for forming a continuous over tyre track with strength enhancement structure | |
US6854540B2 (en) | Rail track vehicle |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: SUOKONE OY |