FI76614B - Vaermeisoleringselement och foerfarande foer gjutning av betongelement. - Google Patents
Vaermeisoleringselement och foerfarande foer gjutning av betongelement. Download PDFInfo
- Publication number
- FI76614B FI76614B FI864828A FI864828A FI76614B FI 76614 B FI76614 B FI 76614B FI 864828 A FI864828 A FI 864828A FI 864828 A FI864828 A FI 864828A FI 76614 B FI76614 B FI 76614B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- thermal insulation
- insulation element
- concrete
- strips
- vaermeisoleringselement
- Prior art date
Links
Landscapes
- Building Environments (AREA)
Description
7661 4 Lämmöneristyselementti ja menetelmä betonielementin valamiseksi Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen lämmöneristyselementti.
Keksinnön kohteena on myös menetelmä betonielementin valamiseksi keksinnön mukaista lämmöneristyselementtiä hyväksikäyttäen.
Nykyisin lämmöneristeen jäykkyyttä käytetään hyväksi siirtämällä siihen tuleva kuormitus suoraan tukirakenteelle, jolloin hyödynnetään pääasiassa lämmöneristeen puristuslujuut-ta.
FI-patenttihakemuksessa 791566 on kuvattu puisen seinäele-mentin eristesauma. Kokonaisen seinärakenteen sisäpuolelle on järjestetty kutakin lämmöneristyselementtiä tämän reunoilta molemmin puolin ympäröivät puurakenteet, jotka on yhdistetty toisiinsa emälevykaistaleilla.
FI-kuulutusjulkaisussa 60904 on kuvattu modulisysteemi, jossa tukirungon muodostavat vahvikesauvat sijaitsevat pareittain kunkin elementin reunoilla. Vahvikekaistoja yhdistävät toisiinsa levyrakenteet.
SE-kuulutusjulkaisusta 447361 tunnetaan kerroselementti, jossa välikelevyä ympäröi molemmin puolin kuiturakenteinen peitekerros ja ainakin yhteen peitekerrokseen joko tämän sisä- tai ulkopuolelle on yhdistetty lujia vahvikekuiduista muodostettuja tankoja.
DE-hakemusjulkaisussa 2,035,358 on kuvattu valmisrakenneosa, jossa polystyreeniseen runko-osaan tehtyihin uriin tai onkaloihin on valettu betonia. Betonivahvistukset ovat vain yhdellä puolella ja ulottuvat lähes koko laatan läpi.
DE-hakemusjulkaisussa 2,060,128 on kuvattu menetelmä esival-misteltujen tuki- ja eristyskatteiden valmistamiseksi. Mene- 2 76614 telmässä eristysmateriaaliin tehdään urat, joihin raudoitus sijoitetaan. Raudoituksen päälle valetaan yhtenäinen betoni-kerros. Urat ulottuvat lähes eristyskerroksen läpi ja ainoastaan toinen puoli eristyselementistä voidaan varustaa tukirakenteella.
DE-hakemusjulkaisusta 2,629,870 tunnetaan rakennuselementti, joka koostuu valubetonista ja ainakin alueesta lämpöä eristävää materiaalia, joka toimii muottina ja johon betoni ko-vetuttuaan kiinteästi liittyy. Esitetyissä ratkaisuissa betoniosa ulottuu likimain läpi laattarakenteen.
Tunnetun tekniikan epäkohtana on se, etteivät nykyiset eristerakenteet voi toimia tarvittavilla eristepaksuuksilla kantavina rakenteina. Massiiviset betonirakenteet puolestaan ovat hankalia käsitellä.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä kuvatussa tekniikassa esiintyvät haitat ja saada aikaan aivan uudentyyppinen, kantava lämmöneristyselementti.
Keksintö perustuu siihen, että lämmöneristyselementti lujitetaan tarvittavalla määrällä eristyselementin vastakkaisten pintojen läheisyyteen sijoitettuja vahvikekaistoja, jotka on kytketty pareiksi eriste-elementin läpi ulottuvilla kiinnikkeillä elementin tekemiseksi kantavaksi rakenteeksi.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle lämmöneristys-elementille on tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on puolestaan tunnusomaista se, mikä on esitetty patenttivaatimuksen 6 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
Keksinnön mukainen lämmöneristyselementti on koneellisesti valmistettavissa edullisesti yksinkertaisilla laitteilla. Laattojen ja palkistojen valut voidaan suorittaa ilman eril-
II
3 76614 lisiä muottirakenteita, jolloin säästetään muottien materiaali sekä vältetään niiden rakentamiselta ja purkamiselta. Ns. tuuletetun alapohjan valmistaminen on keksinnön mukaisia lämmöneristyselementtejä käyttäen yksinkertaista, koska tällöin ei tarvitse purkaa muottia ahtaista onkaloista. Maata vasten tehdyissä rakenteissa maan tiivistystarve vähenee. Seinärakenteissa keksinnön mukainen lämmöneriste ei tarvitse erillisiä tukirakenteita, koska lämmöneristyselementti kestää tuulikuormat ja siirtää ne suoraan pysyville rakennusosille. Betonipintaisissa seinärakenteissa säästyy materiaalia, ja kokonaispaino pienenee huomattavasti, koska jäykistetyn lämmöneristyselementin kanssa voidaan käyttää erittäin ohuita betonipintoja. Tällöin myös seinien kokonaispaksuuden pieneneminen lisää rakennuksen hyötyneliömetrejä. Elementtien keveys säästää kuljetuskustannuksia eikä asennuksessa tarvita nosturia. Myös julkisivujen muunneltavuus on helppoa, koska elementin muotoilu on yksinkertaista ennen jäykistämistä.
Keksintöä ryhdytään seuraavassa lähemmin tarkastelemaan oheisten piirustusten mukaisten sovellutusesimerkkien avulla .
Kuvio 1 esittää perspektiivikuvantona yhtä keksinnön mukaista lämmöneristyselementtiä.
Kuvio 2 esittää perspektiivikuvantona kuvion 1 mukaista lämmöneristyselementtiä, jossa elementin sisälle jäävät osat on kuvattu katkoviivoin.
Kuvio 3 esittää poikkileikattuna sivukuvantona keksinnön mukaisten lämmöneristyselementtien käyttöä tuuletetun alapohjan valmistuksessa.
Kuvio 4 esittää poikkileikattuna sivukuvantona keksinnön mukaisen lämmöneristyselementin käyttöä välipohjan valmistuksessa.
Kuvio 5 esittää kuvion 4 mukaisen ratkaisun yksityiskohtaa kahden elementin liitoskohdasta.
4 76614
Kuvio 6 esittää poikkileikattuna sivukuvantona keksinnön mukaisen elementin käyttöä seinärakenteessa.
Kuvio 7 esittää poikkileikattuna sivukuvantona yhtä tehtaalla esivalmistettua keksinnön mukaista lämmöneristyselement-tiä.
Kuvio 8 esittää poikkileikattuna sivukuvantona toista tehtaalla esivalmistettua lämmöneristyselementtiä.
Kuvioissa 1 - 2 on esitetty yksi mahdollinen ratkaisu keksinnön mukaisen lämmöneristyselementin toteuttamiseksi. Lujitettu lämmöneristyselementti 1 koostuu runkona toimivasta solumuovisesta eristeosasta 2 sekä jäykistiminä toimivista betonista valetuista vahvikekaistoista 3. Raudoituksella 5 varustetut vahvikekaistat 3 on puolittain upotettu eristeo-san 2 sisään ja sijoitettu eristeosan 2 vastakkaisille sivuille pareittain. Kukin kaistapari on kytketty toisiinsa jäykillä, eristeosan 2 läpi työntyvillä metallikiinnikkeillä 4, jotka on tuettu raudoitukseen 5 hakasilla 16 lujuuden lisäämiseksi. Vahvikekaistat 3 on sijoitettu tasavälein ja yhdensuuntaisesti toisiinsa nähden. Vahvikekaistat 3 ulottuvat yli koko eristeosan 2 ja niiden paksuus on n. 5 - 15 %, so-pivimmin n. 10 % eristeosan paksuudesta. Kaistojen 3 leveyden suhde paksuuteen on n. 2-3, sopivimmin 2,5. Kaistojen 3 välimatka on tyypillisesti likimain eristeosan 2 paksuus. Kaistojen 3 tiheys ja lukumäärä valitaan niin suureksi, että saavutetaan riittävä jäykkyys, esimerkiksi valumuottina käytettäessä vaadittava riittävä lujuus valun kuormituksen kantamiseksi .
Vahvikekaistat 3 voivat olla sijoitetut kokonaan eristeosan 2 pinnalle tai upotetut kokonaan eristeosaan 2 tehtyihin uriin.
Eristeosa 2 voi olla valmistettu muös jostain muusta kevyestä, hyvin lämpöä eristävästä jäykästä materiaalista kuin solumuovista.
Il 5 76614 Jäykistetty elementti 1 pyritään sijoittamaan niin, että suurin kuormitus on vahvikekaistojen 3 suuntainen.
Kuvion 3 mukaisesti tuuletettu alapohja valmistetaan siten, että perustuksien 9 päälle asennetaan jäykistetyt seinäeris-tyselementit 7 valumuoteiksi siten, että ei-esitetyt vahvi-kekaistat 3 ovat pystysuorassa. Seinäeristyselementtien 7 päälle asetetaan lattiaeristyselementit 6, jolloin valumuotti on valmis betonimassaa 8 varten. Eristyselementtien väliset liitokset voidaan tehdä joko liimaamalla tai erillisten ei-esitettyjen kiinnitysosien avulla. Lattiaeristyselement-tien 6 paksuus on tyypillisesti 70 - 100 mm ja seinäeristyselementtien 7 paksuus 100 - 150 mm.
Kuvioiden 4-5 mukaisesti keksinnön mukaista lämmöneristys-elementtiä voidaan käyttää välipohjien valmistuksessa. Lat-tianeristyselementti 6 asetetaan seinien 12 tai erillisten ei-esitettyjen kannattamien varaan ja elementtien 6 saumoihin ja yläpinnoille sijoitetaan laatan vaatimat raudoitukset 5. Elementin alapinta 10 valetaan ruiskubetonilla n. 20 -30 mm:n paksuiseksi, minkä jälkeen elementtien 6 saumat ja yläpinta 11 valetaan yhtäaikaisesti n. 50 mm paksuksi.
Lämmöneristyselementin käyttöä seinärakenteissa kuvataan kuviossa 6. Seinäeristyselementti 7, jonka paksuus on n. 120 - 200 mm, nostetaan pystyyn ja tuetaan pystyasentoon ala- ja yläpäästään kiinnittimillä 13. Seinän sisä- ja ulkopinnat 14 valetaan ruiskubetonilla ja käsitellään lopulliseen muotoonsa.
Keksinnön mukainen jäykistetty lämmöneristyselementti voidaan myös pintakäsiteliä jo tehtaalla valmistusvaiheessa. Kuviossa 7 on esitetty elementtiratkaisu, jossa sokkelin ulkopuoli tai kattoelementin alapuoli 17 on pinnoitettu jo tehtaalla esimerkiksi ruiskuvalamalla. Kuviossa 8 on esitetty ratkaisu, jossa elementin yksi pinta on jätetty käsittelemättä, koska tälle pinnalle on kiinnitetty puupinnoite 15.
Claims (6)
1. Rakennuksissa käytettävä levymäinen, jäykkä, esimerkiksi solumuovinen lämmöneristyselementti (2), joka käsittää beto-nivahvikeosan (3), tunnettu siitä, että - betonivahvikeosa (3) koostuu lämmöneristysele-mentin (2) kumpaankin pintaan sijoitetuista, toisiinsa lanka- tai tankomaisten kiinnikkeiden (4) avulla pareittain lämmöneristyselementin (2) läpi kytketyistä olennaisen yhdensuuntaisista, raudoitetuista vahvikekaistoista (3), joiden kunkin paksuus on korkeintaan 15% elementin koko paksuudesta ja joiden aikaansaama lisälujuus tekee rakenteesta (1) kantavan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lämmöneristyselementti (2), tunnettu siitä, että vahvikekaistat (3) kiinnittyvät lämmöneristyselementtiin (2) liimamaisesti.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen lämmöneristyselementti (2), tunnettu siitä, että kiinnikkeet (4) ovat metalli- tai muovisauvoja.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen lämmöneristyselementti (2), tunnettu siitä, että kiinnikkeiden (4) päissä on hakaset (16) kiinnikkeiden (4) ja vahvikekais-tojen (3) liitoksen vahvistamiseksi.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen lämmöneristyselementti (2), tunnettu siitä, että vahvikekaistat (3) ovat ainakin osittain upotettuja eristyselementin (2) pintaan.
6. Menetelmä betonielementin valamiseksi, tunnettu siitä, että muottina tai sen osana käytetään jonkun edellisen patenttivaatimuksen mukaista lämmöneristyselementtiä II 1 76614 (1), joka käsittää olennaisesti pintaan sijoitetut, toisiinsa kiinnikkeiden (4) avulla pareittain lämmöneristyselemen-tin (2) läpi kytketyt olennaisen yhdensuuntaiset vahvike-kaistat (3).
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI864828A FI76614C (fi) | 1986-11-27 | 1986-11-27 | Vaermeisoleringselement och foerfarande foer gjutning av betongelement. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI864828A FI76614C (fi) | 1986-11-27 | 1986-11-27 | Vaermeisoleringselement och foerfarande foer gjutning av betongelement. |
FI864828 | 1986-11-27 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI864828A0 FI864828A0 (fi) | 1986-11-27 |
FI864828A FI864828A (fi) | 1988-05-28 |
FI76614B true FI76614B (fi) | 1988-07-29 |
FI76614C FI76614C (fi) | 1988-11-10 |
Family
ID=8523562
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI864828A FI76614C (fi) | 1986-11-27 | 1986-11-27 | Vaermeisoleringselement och foerfarande foer gjutning av betongelement. |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI76614C (fi) |
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO1995034721A1 (en) * | 1994-06-10 | 1995-12-21 | Neste Oy | Wall element arrangement |
-
1986
- 1986-11-27 FI FI864828A patent/FI76614C/fi not_active IP Right Cessation
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO1995034721A1 (en) * | 1994-06-10 | 1995-12-21 | Neste Oy | Wall element arrangement |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI864828A0 (fi) | 1986-11-27 |
FI76614C (fi) | 1988-11-10 |
FI864828A (fi) | 1988-05-28 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US6869669B2 (en) | Fiber-reinforced sandwich panel | |
RU2418917C2 (ru) | Структурные элементы и способы их применения | |
US20020043045A1 (en) | Modular panels for building construction | |
FI91180B (fi) | Ennalta valmistettu rakennuksen perustuselementti | |
BG61881B1 (bg) | Метален листов строителен елемент, метод за изработването муи метод за изработване на строителен панел с този елемент | |
GB2488436A (en) | Construction panel comprising environmentally friendly insulation material. | |
US9822527B1 (en) | Prefabricated concrete floor structure | |
US20210214935A1 (en) | Mold design and process for constructing an insulated precast concrete wall system | |
US10132077B2 (en) | Fast construction of energy-efficient buildings | |
KR20150060107A (ko) | 단열콘크리트 구조 및 시공방법 | |
KR102495804B1 (ko) | 기포 콘크리트-하이브리드 건설 요소 | |
JP3010344B2 (ja) | プレキャストコンクリートパネル | |
FI76614B (fi) | Vaermeisoleringselement och foerfarande foer gjutning av betongelement. | |
FI69674B (fi) | Saett att resa en byggnad samt anordning foer utfoerande av sattet | |
WO2023099942A1 (en) | Walls, blocks and prefabricated double-sided slabs for use in vandad landscape | |
WO2016051258A1 (en) | Prefabricated monobloc panel | |
FI96982C (fi) | Teräsbetonisen eristettävän rakennuselementin valmistusmenetelmä | |
WO2002020916A1 (en) | Modular building panel | |
EP2354355B1 (en) | Load-bearing structure for the building industry having high thermal insulation | |
FI77715B (fi) | Ytelement av komposittyp. | |
EP0441474A2 (en) | Structural cladding members | |
CN220555861U (zh) | 一种夹层结构 | |
CN217580639U (zh) | 集成护面保温的双模壳预制构件及包含其的保温墙体构造 | |
CN217268298U (zh) | 一种防潮建筑预制板材 | |
AU730218B2 (en) | Pre-cast concrete walling system |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: BETEMI OY |