FI75215C - Laengdskarv. - Google Patents

Laengdskarv. Download PDF

Info

Publication number
FI75215C
FI75215C FI851415A FI851415A FI75215C FI 75215 C FI75215 C FI 75215C FI 851415 A FI851415 A FI 851415A FI 851415 A FI851415 A FI 851415A FI 75215 C FI75215 C FI 75215C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
locking
locking member
clamping
outer body
inner body
Prior art date
Application number
FI851415A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI75215B (fi
FI851415A0 (fi
FI851415L (fi
Inventor
Risto Jaervimaeki
Original Assignee
Risto Jaervimaeki
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Risto Jaervimaeki filed Critical Risto Jaervimaeki
Priority to FI851415A priority Critical patent/FI75215C/fi
Publication of FI851415A0 publication Critical patent/FI851415A0/fi
Priority to SE8601544A priority patent/SE458947B/sv
Publication of FI851415L publication Critical patent/FI851415L/fi
Publication of FI75215B publication Critical patent/FI75215B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI75215C publication Critical patent/FI75215C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16BDEVICES FOR FASTENING OR SECURING CONSTRUCTIONAL ELEMENTS OR MACHINE PARTS TOGETHER, e.g. NAILS, BOLTS, CIRCLIPS, CLAMPS, CLIPS OR WEDGES; JOINTS OR JOINTING
    • F16B7/00Connections of rods or tubes, e.g. of non-circular section, mutually, including resilient connections
    • F16B7/04Clamping or clipping connections
    • F16B7/0406Clamping or clipping connections for rods or tubes being coaxial
    • F16B7/0413Clamping or clipping connections for rods or tubes being coaxial for tubes using the innerside thereof
    • F16B7/042Clamping or clipping connections for rods or tubes being coaxial for tubes using the innerside thereof with a locking element, e.g. pin, ball or pushbutton, engaging in a hole in the wall of at least one tube

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Clamps And Clips (AREA)

Description

1 75215
Jatkoliitos - Längdskarv
Keksintö kohdistuu jatkoliitokseen kahden sisäkkäin työntyvän kappaleen liittämiseksi toisiinsa, joista ulommassa kappaleessa on lukituselin, joka on järjestetty kiertymään oleellisesti työntymissuuntaisessa tasossa, jolloin mainittu lukituselin ja sen kohdalle lukituksessa osuva sisemmän kappaleen osa on varustettu elimillä työntymissuuntaisen lukituksen aikaansaamiseksi ja lukituselimen ja sisemmän kappaleen välinen lukitus on järjestetty kiristettäväksi työntymissuunnassa liikkuvan rengasmaisen kiristyselimen avulla, joka on järjestetty sitä lukitussuuntaan siirrettäessä painamaan lukituselimen lukitus-osa sisempää kappaletta vasten.
Aikaisemmin tunnetut tämän tyyppiset jatkoliitokset ovat toiminnaltaan epätyydyttäviä usein aikaa vievän, hankalan kiinnityksen ja irrotuksen vuoksi. Edellä kuvatun kaltaisia jatko-liitoksia on käytetty mm. putkimaisten kappaleitten, esim. nesteitä sisältävien putkien liittämiseksi toisiinsa. Liitosten rakenne on toisaalta monimutkainen ja toisaalta se ei ole riittävän luja sellaisten kappaleiden liittämiseen, joihin kohdistuu vääntäviä ja taivuttavia voimia.
Keksinnön mukaisella laitteella on tarkoituksena saada aikaan ratkaiseva parannus edellä esitetyissä epäkohdissa. Tämän toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle jatkoliitokselle on tunnusomaista pääasiassa se, että lukituselin on pitkittäisleikkaukseltaan oleellisesti kiilamainen ja se on järjestetty kiertymään kappaleiden työntymissuunnan suhteen poikittaisen akselin ympäri, ja työntymissuunnassa liikkuva kiristyselin sijaitsee ulommassa kappaleessa, vastaa sisäpinnaltaan oleellisesti ulomman kappaleen ulkopinnan poikkileikkausta ainakin lukituselimen lukitusosan kohdalla ja ympäröi ulompaa kappaletta. Näin saadaan aikaan nopea, mutta kuitenkin luja kiinnittyminen yksinkertaisella menettelyllä, jossa lukitus ja lukituksen kiristys voidaan suorittaa yhdellä yksinkertaisella liikkeellä, jolloin lukitusvoima suurenee vähitellen siirtämällä kiristyselimen siirtyessä eteenpäin.
2 75215
Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaan kiristyselimen kiristyspinnat on muotoiltu lukituselimen lukitusosan kiris-tyspintaa ja rungon kiristyspintaa vastaavaksi. Tämän rakenteen ansiosta kiristyselin puristaa lukituksessa suurella alueella ulompaa kappaletta ja saa aikaan kitkavoiman ansiosta erityisen lujan lukituksen.
Seuraavassa keksintöä on selostettu lähemmin viitaten oheiseen piirrokseen, jossa kuva 1 on perspektiivinomainen kuvaus keksinnön mukaisesta jatkoliitoksesta liitoskappaleet erillään, kuva 2 on pitkittäisleikkaus kuvan 1 esittämästä tilanteesta, kuva 3 on pitkittäisleikkaus lukitusta ja kiristetystä liitoksesta ja kuva 4 on poikkileikkaus kuvasta 3 linjaa A-A pitkin.
Keksinnön mukainen jatkoliitos muodostuu kahdesta osasta: ulommasta kappaleesta 1 ja sisemmästä kappaleesta 2. Ulompi kappale muodostuu rungosta 3, lukituselimestä 4 ja kiristys-elimestä 5. Lukituselimeen kuuluu elin 6 lukituksen aikaansaamiseksi, joka sopii sisemmän kappaleen vastaavaan elimeen 7 lukituksen aikaansaamiseksi. Edellä mainitut elimet voivat olla mielivaltaisen muotoisia, ainoa edellytys on se, että ne sopivat lukituksessa toisiinsa. Lukituselin 4 on kiinnitetty runkoon 3 kappaleiden työntymissuunnan T suhteen poikittaisen akselin 8 välityksellä, jonka ympäri se on järjestetty kiertymään oleellisesti työntymissuuntaisessa tasossa K. Lukituselimeen 4 liittyy sen lukitusosasta 9 katsoen akselin 8 vastakkaisella puolella oleva kieli 10, joka ulkonee lukitusosan 9 yläpinnan 11 tasosta. Lukituselimen kieli 10 on sovitettu osumaan ulomman kappaleen runkoon kohdassa 12 lukituselintä 4 avattaessa. Ulompaan kappaleeseen 1 liittyy vielä sen sisällä sijaitseva vaste 13, johon sisemmän kappaleen 2 pää 14 on mitoitettu osumaan lukituksessa.
3 75215
Kappaleiden liittäminen toisiinsa saadaan aikaan seuraavasti. Sisempi kappale 2 työnnetään suunnassa T sisään ulomman kappaleen 1 päässä olevasta aukosta 15, jota rajoittavat rungon 3 seinämät ja runkoa vahvistava lukituse1 imen 4 pään 16 ja ulomman kappaleen rungon 3 pään 17 välillä oleva vahvikeosa 18. Sisempää kappaletta työnnetään, kunnes sen pää 14 osuu ulomman kappaleen sisällä olevaan vasteeseen 13. Kuvien 1-2 mukaisesti lukituselin 4 on auki-asennossa ylhäällä ääriasennossaan, missä se pysyy kiristyselimen 5 painaessa taka-asennossaan luki-tuselimen kieltä 10 alaspäin. Sisemmän kappaleen 2 pään 14 ollessa osuneena vasteeseen 13 elimet 6, 7 lukituksen aikaansaamiseksi sijaitsevat lukituselimessä 4 ja sisemmässä kappaleessa 2 toisiinsa nähden siten, että ne sopivat toisiinsa luki-tuselimen 4 ollessa kiinni-asennossa. Lukitus suoritetaan seuraavasti: Kiristyselintä 5 työnnetään ulomman kappaleen suuntaisesti 1ukitussuuntaan L. Tällöin lukituselimen 4 kieli 10 vapautuu kiristyselimen 5 puristuksesta ja kiristyselintä edelleen siirrettäessä joutuu vuorostaan lukitusosa 9 sen puristukseen ja painuu alas lukitusasentoon, jolloin elimet 6, 7 lukituksen aikaansaamiseksi yhtyvät toisiinsa estäen sisemmän kappaleen 2 liikkumisen vetosuunnassa V ulomman kappaleen 1 suhteen. Kiristyselintä 5 edelleen siirrettäessä lukitussuun-nassa L lukituselimen lukitusosa 9 painuu entistä tiukemmin sisempää kappaletta 2 vasten. Kiristyksen ollessa täydellinen kiristyselin on kuvan 3 esittämässä asennossa. Ulomman kappaleen 1 muoto estää kiristyselimen työntymisen eteenpäin luki-tussuunnassa L. Lukitusosan 9 alapinta 19 ja siihen osuva sisemmän kappaleen pinta 20 sekä lukitusosan yläpinta 11 on muotoiltu toistensa suhteen niin, että em. kappaleiden ollessa lukitusasennossa kiristyselimen 5 kiristysointoja 21 vasten olevien ulomman kappaleen 1 pintojen 11, 22 etäisyys toisis taan kasvaa kiristyselimen lukitussuunnassa L. Tämän vaikutuksesta saadaan aikaan lukituselimen lukitusosan 9 painuminen sisemmän kappaleen pintaa 20 kohti, lukituksen aikaansaavien elinten 6, 7 osuminen ja lukkiutuminen toisiinsa ja em. luki tuksen kiristyminen lukituksessa toisiinsa kontaktissa olevien pintojen 19, 20 ja 23, 24 painuessa tiiviimmin toisiaan vasten 4 75215 kiristyselintä 5 lukitussuuntaan L edelleen siirrettäessä. Keksinnön mukaisessa liitoksessa em. järjestely on saatu aikaan siten, että lukituselimen lukitusosan 9 pitkittäisleikkaus on muodoltaan kiilamainen sisemmän kappaleen ulkopintojen ollessa yhdensuuntaiset. Kiristyselimen kiristyspinnat 21 on muotoiltu tällöin toistensa suhteen siten, että liitoksen pitkittäisleikkauksessa niiden välinen kulma on yhtä suuri kuin lukituselimen 4 kiilamaisen lukitusosan 9 ylä- ja alapintojen 11, 19 välinen kulma. Tällöin kiristyselimen kiristyspinnat 21 ovat lukitussuunnassa L koko pituudeltaan kiinni ulomman kappaleen vastaavissa pinnoissa 11, 22, mikä saa aikaan kiristys-elimen hyvän pysymisen kiristyskohdassa (kuva 3).
Liitoskappaleiden irrotus toisistaan tapahtuu päinvastaisessa järjestyksessä: Kiristyselintä 5 siirretään kiristyskohdasta irrotussuuntaan I päin. Tällöin lukituselimen lukitusosan 9 ja sisemmän kappaleen 2 välinen kontakti heikkenee ja lukituselin 4 voi liikkua vapaammin kiertosuunnassaan K. Lukituksen aikaansaavien elinten 6, 7 ollessa sopivasti muotoillut toisten sa suhteen 1iitoskappaleet 1, 2 pysyvät vielä kiinni toisissaan, vaikka lukituselin 4 pystyisikin liikkumaan rajoitetusti kiertosuunnassaan K. Kiristyselimen liikettä irrotussuuntaan I edelleen jatkettaessa se osuu lukituselimen kieleen 10 aiheuttaen sen painumisen alas, mikä puolestaan aiheuttaa akselin 8 välityksellä lukitusosan 9 nousemisen ylös siten, että kappaleiden 1, 2 välinen lukitus irtoaa kokonaan ja sisempi kappale 2 voidaan vetää pois ulommasta kappaleesta 1 vetosuunnassa V. Lukituselimen kielen 10 osuminen ulomman kappaleen runkoon 3 kohdassa 12 estää kiristyselimen liikkeen edelleen irrotussuuntaan I. Lukituselimen lul itusosa 9 on tällöin noussut ääriasentoonsa ja kiristyselin 5 on myös irrotussuunnassaan I ääriasennossa (kuva 2).
Keksinnön mukaisessa liitoksessa sekä kiinnitys että irrotus on mahdollista suorittaa vain yhdellä liikeellä, joka saadaan aikaan kiristyselintä 5 siirtämällä ääriasennosta toiseen. Sisemmän kappaleen kohdistaminen tapahtuu myös helposti ulommas- 5 75215 sa kappaleessa olevan vasteen 13 avulla. Yksinkertaisesta kiinnitystavasta huolimatta liitos on luja, koska kiristyselin 5 voidaan muotoilla kiristyspinnoiltaan 21 siten, että ne liittyvät hyvin tiiviisti kiinni ulomman kappaleen ulkopintoihin 11, 22.
Keksintö soveltuu kaikenlaisten kappaleiden liittämiseksi toisiinsa. Ehtona on, että molemmissa kappaleissa on keksinnön mukaiset pitkänomaiset osat, jotka voidaan työntää toistensa sisään. Erityisesti keksintö soveltuu käytettäväksi erilaisissa työkalusarjoissa, joissa varteen voidaan liittää erilaisia teräosia, esim. lapiot, kuokat, kirveet, vasarat ja sahat. Liitosta voidaan käyttää myös useampien samanmuotoisten kappaleiden liittämiseksi peräkkäin toisiinsa, esimerkkinä koottavat tikkaat.
Keksintö ei ole rajoittunut edellä esitettyyn suoritusesimerk-kiin, vaan sitä voidaan muunnella keksintöäjatuksen puitteissa. Valmistusmateriaalia ei tässä ole mitenkään rajoitettu, edullisimmin kyseinen liitos tehdään kuitenkin metallista.
Liitoskappaleet tehdään edullisimmin ontosta metalliputkesta, mutta myös umpinaiset kappaleet tulevat kysymykseen edellyttäen, että ulompi kappale on liitososaltaan ontto. Muita mahdollisia materiaaleja on esimerkiksi muovi, joka sopii erityisesti sovellettaessa keksintöä erilaisiin leikkikalusarjoihin.
Liitoksen poikkileikkauksen (kuva 4) muoto voi olla minkälainen tahansa, edellytyksenä on ainoastaan se, että kiristysrenkaan, kiristysosan ja sisemmän kappaleen pinnat 21, 11, 19, 20 ovat tiukasti kiinni toisissaan kiristysasennossa. Ulomman ja sisemmän kappaleen poikkileikkaukset voivat olla esim. sen muotoiset, että sisempi kappale voidaan työntää sisään vain yhdessä asennossa, mikä estää väärät liitosyritykset. Toisaalta joskus voi olla edullista, että sisempi kappale voidaan työntää sisään mahdollisimman monessa asennossa. Tällöin kappaleen joka sivulle voidaan muotoilla elin 7 lukituksen aikaansaamiseksi ja kappaleen pää 14 ja ulomman kappaleen vaste 6 75215 13 voidaan muotoilla siten, että em. sisääntyöntäminen monessa asennossa on mahdollista. Kiristyselimen poikkileikkauksen muoto ei välttämättä tarvitse olla kuvassa 4 esitetty, vaan se voi sivuilta erota rungosta tai olla muun kuin renkaan muotoinen. Tärkeintä on, että elin kiristyksessä koskettaa lukitus-elimen pintaa 11 ja ulomman kappaleen lukituselimelle vastakkaista pintaa 22. Kiristyselin voi lisäksi olla varustettu ruuvilla, jonka avulla se voidaan lukita paikalleen ulompaan kappaleeseen.
Kappaleiden työntymissyvyyden ei tarvitse olla sama. Sisemmäs-sä kappaleessa voi sijaita peräkkäin useampia elimiä 7 lukituksen aikaansaamiseksi, jotka sopivat ulomman kappaleen luki-tuselimen lukitusosan 9 vastaavaan elimeen 6. Näin liitos voidaan lukita eripituisiin asentoihin ja ulomman kappaleen vaste 13 osuu sisemmän kappaleen päähän 14 vasta lyhintä liitosta vastaavassa lukitusasennossa.
Ulomman kappaleen lukituselinten määrä ei ole rajoittunut ainoastaan yhteen, vaan kappaleessa voi olla esim. kaksi luki-tuselintä sen vastakkaisilla puolilla ja sisemmässä kappaleessa vastaavat elimet lukituksen aikaansaamiseksi. Lukituselin ja kiristyselin voivat sijaita sisempään kappaleeseen nähden myös toisinpäin siten, että lukitusosa 9 sijaitsee sen akselista 8 katsoen sisemmän kappaleen työntymissuunnassa T, jolloin työntymissuunta T ja kiristyselimen lukitussuunta L ovat samansuuntaiset. Piirroksessa esitetty suoritusmuoto on akselin 8 sijoituksen kannalta kuitenkin helpoimmin toteutettavissa. Akseli 8 voi olla mitä tyyppiä tahansa, kysymykseen voi tulla esim. yksinkertainen keinulovi tai reikä-tappi-rakenne lukituselimen kiinnittämiseksi ulomman kappaleen runkoon.

Claims (2)

7 75215
1. Jatkoliitos kahden sisäkkäin työntyvän kappaleen (1, 2) liittämiseksi toisiinsa, joista ulommassa kappaleessa (1) on lukituselin (4), joka on järjestetty kiertymään (K) oleellisesti työntymissuuntaisessa tasossa, jolloin mainittu lukituselin (4) ja sen kohdalle lukituksessa osuva sisemmän kappaleen (2) osa on varustettu elimillä (6, 7) työntymissuun- taisen (T) lukituksen aikaansaamiseksi ja lukituselimen (4) ja sisemmän kappaleen (2) välinen lukitus on järjestetty kiristettäväksi työntymissuunnassa liikkuvan rengasmaisen kiris-tyselimen (5) avulla, joka on järjestetty sitä lukitussuuntaan siirrettäessä painamaan lukituselimen lukitusosa (9) sisempää kappaletta (2) vasten, tunnettu siitä, että lukituselin (4) on pitkittäisleikkaukseltaan oleellisesti kiilamainen ja se on järjestetty kiertymään kappaleiden työnty-missuunnan suhteen poikittaisen akselin (8) ympäri, ja työntymissuunnassa liikkuva kiristyselin (5) sijaitsee ulommassa kappaleessa (1), vastaa sisäpinnaltaan oleellisesti ulomman kappaleen (1) ulkopinnan poikkileikkausta ainakin lukitus-elimen (4) lukitusosan (9) kohdalla ja ympäröi ulompaa kappaletta (1) .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen jatkoliitos, tunnet- t u siitä, että kiristyselimen (5) kiristyspinnat (21) on muotoiltu lukituselimen (4) lukitusosan (9) kiristyspintaa (11) ja rungon (3) kiristyspintaa (22) vastaavaksi.
FI851415A 1985-04-10 1985-04-10 Laengdskarv. FI75215C (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI851415A FI75215C (fi) 1985-04-10 1985-04-10 Laengdskarv.
SE8601544A SE458947B (sv) 1985-04-10 1986-04-07 Laengdskarv foer foerbindning av tvaa i varandra instickbara delar

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI851415 1985-04-10
FI851415A FI75215C (fi) 1985-04-10 1985-04-10 Laengdskarv.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI851415A0 FI851415A0 (fi) 1985-04-10
FI851415L FI851415L (fi) 1986-10-11
FI75215B FI75215B (fi) 1988-01-29
FI75215C true FI75215C (fi) 1988-05-09

Family

ID=8520647

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI851415A FI75215C (fi) 1985-04-10 1985-04-10 Laengdskarv.

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI75215C (fi)
SE (1) SE458947B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI75215B (fi) 1988-01-29
SE8601544D0 (sv) 1986-04-07
FI851415A0 (fi) 1985-04-10
FI851415L (fi) 1986-10-11
SE458947B (sv) 1989-05-22
SE8601544L (sv) 1986-10-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5452925A (en) Tightening latching device
EP0142710B1 (en) A fastening device for releasable interconnection of panels
JPH07197789A (ja) 2部材の連結用継手およびこれを用いたコンクリートセグメントの継ぎ合わせ方法
FI75215C (fi) Laengdskarv.
KR100940029B1 (ko) 탄성 결합체
FI70304B (fi) Roeranslutning
CN108005236A (zh) 一种用于装配式建筑的连接节点
US20110016735A1 (en) Extendable edge reference tool
US5673955A (en) Pan gripper or the like with spring anchor
EP1887164A1 (en) Improved vice clamp for panel shuttering
EP1122384A1 (en) Fasteners for friezes of railings, gratings and the like
US5669647A (en) Pan gripper or the like
KR200396285Y1 (ko) 피브이씨 창호용 용접보강 조립구
DE4240463C2 (de) Kupplung zum Verlängern einer Schaltachse bei elektrischen Schaltern
JP2001200596A (ja) 鋼管の接続装置
KR200211394Y1 (ko) 철근연결용 커플러
JP2006028801A (ja) トラス部材連結構造及びトラス部材連結方法
JPS5853880Y2 (ja) 鉄筋継手部材
JPH0662664A (ja) 伸縮可能な高枝鋏
KR20190036692A (ko) 철근 이음 장치
JPS5819280Y2 (ja) 伸縮形門扉
EP0362148B2 (en) Section-member assembly for forming truck side-boards
JPS6128818Y2 (fi)
WO2003052218A1 (en) Formwork connection means
CS251852B1 (cs) Spojka dvou kruhových trubek v poloze T

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: JAERVIMAEKI, RISTO