FI74251C - System foer varning aot piloten foer en farlig flygprofil under manoevrering pao laog hoejd. - Google Patents

System foer varning aot piloten foer en farlig flygprofil under manoevrering pao laog hoejd. Download PDF

Info

Publication number
FI74251C
FI74251C FI841910A FI841910A FI74251C FI 74251 C FI74251 C FI 74251C FI 841910 A FI841910 A FI 841910A FI 841910 A FI841910 A FI 841910A FI 74251 C FI74251 C FI 74251C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
warning
altitude
aircraft
warning system
generating
Prior art date
Application number
FI841910A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI841910A0 (fi
FI841910A (fi
FI74251B (fi
Inventor
Noel S Paterson
Everette E Vermilion
Original Assignee
Sundstrand Data Control
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sundstrand Data Control filed Critical Sundstrand Data Control
Publication of FI841910A0 publication Critical patent/FI841910A0/fi
Publication of FI841910A publication Critical patent/FI841910A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74251B publication Critical patent/FI74251B/fi
Publication of FI74251C publication Critical patent/FI74251C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01CMEASURING DISTANCES, LEVELS OR BEARINGS; SURVEYING; NAVIGATION; GYROSCOPIC INSTRUMENTS; PHOTOGRAMMETRY OR VIDEOGRAMMETRY
    • G01C5/00Measuring height; Measuring distances transverse to line of sight; Levelling between separated points; Surveyors' levels
    • G01C5/005Measuring height; Measuring distances transverse to line of sight; Levelling between separated points; Surveyors' levels altimeters for aircraft
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01PMEASURING LINEAR OR ANGULAR SPEED, ACCELERATION, DECELERATION, OR SHOCK; INDICATING PRESENCE, ABSENCE, OR DIRECTION, OF MOVEMENT
    • G01P1/00Details of instruments
    • G01P1/07Indicating devices, e.g. for remote indication
    • G01P1/08Arrangements of scales, pointers, lamps or acoustic indicators, e.g. in automobile speedometers
    • G01P1/10Arrangements of scales, pointers, lamps or acoustic indicators, e.g. in automobile speedometers for indicating predetermined speeds

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Radar, Positioning & Navigation (AREA)
  • Remote Sensing (AREA)
  • Emergency Alarm Devices (AREA)
  • Radar Systems Or Details Thereof (AREA)
  • Traffic Control Systems (AREA)
  • Alarm Systems (AREA)
  • Navigation (AREA)

Description

1 74251 Järjestelmä ohjaajan hälyttämiseksi vaarallisesta lentopro-fiilista matalalla tapahtuvien liikkeiden aikana
Esillä oleva keksintö kohdistuu yleisesti maan 5 läheisyyden varoitusjärjestelmiin ja erityisesti patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaiseen järjestelmään, joka suojaa lentokonetta matalalla korkeudella tapahtuvien liikkeiden aikana, jos lentokoneen tulee vajota ennalta määrätyn minimikorkeuden alapuolelle maasta, tai jos lentoko-10 ne ylittää ennalta määrätyn vajoamisnopeuden suorittaessaan kääntöliikkeitä tai muita kallistusta vaativia liikkeitä. Selvästi erottuvia, erityisiä varoituksia annetaan ohjaajan informoimiseksi tietystä toimenpiteestä, johon tulee ryhtyä vaarallisen lentoprofiilin korjaamiseksi.
15 Ennestään on tunnettu maanläheisyyden varoitus- järjestelmiä, jotka varoittavat ohjaajaa vaarallisesta lentoprof iilista. Nämä järjestelmät aikaansaavat varoituksia lentokoneen ohjaajalle useissa vaarallisissa lentotilanteissa, kuten lennettäessä ennalta määrätyn minimikorkeu-20 den alapuolella, ja sallittaessa lentokoneen saavuttaa liiallinen vajoamisnopeus lentoonlähdön jälkeen tai lähestymisessä. Esimerkkinä järjestelmästä, joka aikaansaa ohjaajalle varoituksen hänen vajotessa ennalta määrätyn pienimmän toivotun korkeuden alapuolelle, on järjestelmä, 25 joka vertaa radiokorkeutta pienimpään päätöskorkeusase- tukseen, tai radiokorkeusmittarissa olevaan "hälyt.ys"-asetukseen, ja aikaansaa äänivaroituksen tai visuaalisen varoituksen, jos radiokorkeus putoaa asetetun minimipäätös-korkeuden alapuolelle. Esimerkkejä järjestelmistä, jotka 30 aikaansaavat varoituksen ohjaajalle lentoonlähdön tai epäonnistuneen lähestymisen aikana, jos lentokone vajoaa liiallisella painekorkeuden muutosnopeudella tai menettää ennalta määrätyn määrän painekorkeutta, on esitetty amerikkalaisissa patenttijulkaisuissa US 3 946 358, 35 US 3 947 808, US 3 947 810 ja 4 319 218, joiden hakijana on esillä olevan keksinnön hakija.
2 74251
Vaikka nämä järjestelmät aikaansaavat ohjaajalle varoituksen siinä tapauksessa, että lentokone putoaa ennalta asetetun halutun minimikorkeuden alapuolelle maanpinnan yläpuolella, tai jos lentokone putoaa liian nopeas-5 ti lentoonlähdön tai epäonnistuneen lähestymisen jälkeen, on kyseiset järjestelmät suunniteltu ensisijaisesti liikennelentokoneita varten, jotka eivät normaalisti lennä matalilla korkeuksilla tai suorita käännöksiä tai muita vaikeita tai rajuja liikkeitä maanpinnan lähellä. Siten 10 kyseiset järjestelmät eivät normaalisti aikaansaa riittävää varoitusta ohjaajalle hyvin ketterissä lentokoneissa, kuten esimerkiksi hävittäjä- tai maataistelulentokoneissa, jota suorittavat taktisia liikkeitä lähellä maanpintaa.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on siten aikaan-15 saada varoitusjärjestelmä, joka voittaa monet tunnetun tekniikan mukaisten varoitusjärjestelmien epäkohdista suurinopeuksisen ja matalalla tapahtuvan lentotoiminnan aikana.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on edelleen 20 aikaansaada varoitusjärjestelmä, joka on suunniteltu aikaansaamaan suorituskykyisen lentokoneen, kuten hävittäjän- tai maataistelulentokoneen, joka lentää matkalentoa matalalla korkeudella, ohjaajalle vaarallista lentotilannetta osoittava varoitus riittävän ajoissa, jotta 25 hän voi ryhtyä korjaustoimenpiteeseen.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on edelleen aikaansaada lähellä maanpintaa käännös- ja kallistusliik-keitä suorittavan lentokoneen ohjaajalle varoitus vaarallisesta tilanteesta, kuten liiallisesta vajoamisno-30 peudesta riittävän ajoissa, jotta ohjaaja voi ryhtyä korjaustoimenpiteeseen.
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on vielä edelleen aikaansaada liiallisen radiokorkeuden menetyksen varoitus lähdettäessä lentoon nousevaan maastoon päin.
35 Hävittäjä- tai maataistelulentokoneen lentopro- fiili sisältää matalalla korkeudella tapahtuvia matka- 3 74251 lento ja hyökkäysosia, ja jos ohjaaja häiriintyy tai poikkeaa harhaan suunnasta, on olemassa vaara vajota erehdyksessä maastoon tai lentää hitaasti nousevaan maastoon. Vaara nousevaan maastoon lentämisestä esiintyy ensisijaises-5 ti lentoonlähdön aikana ja matalalla korkeudella tapahtuvan matkalennon aikana. Epähuomiossa tapahtuvan vajoamisen vaara on suurimmillaan matalalla tapahtuvien liikkeiden aikana, jotka vaativat suuria kallistuskulmia, jollaisia esiintyy lennon hyökkäysosan aikana, koska ohjaaja 10 voi helposti häiriintyä ja poiketa harhaan suunnasta kyseisten liikkeiden aikana, ja koska lentokoneella on taipumus vajota kun ne lentävät suurilla kallistuskulmilla.
Asetetut tavoitteet saavutetaan keksinnön mukaisella varoitusjärjestelmällä, jolle on tunnusomaista se, 15 mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Siten on keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaisesti aikaansaatu varoitusjärjestelmä, joka mittaa lentokoneen korkeuden maasta käyttäen hyväksi radiokorkeusmit-taria tai vastaavaa, ja aikaansaa erityisen äänivaroituk-20 sen ohjaajalle, kuten "TOO LOW", jos lentokone vajoaa ennalta määrätyn halutun minimikorkeuden alapuolelle maasta, siten aikaansaaden suojan matalalla korkeudella tapahtuvien risteilyvaiheiden aikana. Ennalta määrätty, haluttu mini-mikorkeus on tyypillisesti minimipäätöskorkeus, joka on 25 manuaalisesti asetettu minimipäätöskorkeuden merkkilait-teella tai radiokorkeusmittariin.
Siten varoituksen aikaansaamiseksi nousevaan maastoon tapahtuvan lentoonlähdön aikana tai epähuomiossa tapahtuvan vajoamisen aikana, ennen kuin minimipäätöskorkeus 30 on saavutettu, on järjestelmässä muisti, joka valvoo ra-diokorkeutta lentoonlähdön jälkeen ja tallettaa suurimman saavutetun korkeuden lentoonlähdön jälkeen. Siinä tapauksessa, että lentokone vajoaa ennalta määrätyn maksimira-diokorkeuden osan alapuolelle, joka on saavutettu ennen 35 minimipäätöskorkeuden saavuttamista, kehitetään myös varoitus. Tämä varoitus on tyypillisesti sama "TOO LOW"-va- 4 74251 roitus, joka kehitetään, jos minimipäätöskorkeus alitetaan sen osoittamiseksi ohjaajalle, että hän on liian matalalla.
Lisäksi järjestelmä valvoo lentokoneen kallistus-5 kulmaa ja kehittää toisen erityisen varoituksen siinä tapauksessa, että lentokone on toisen ennalta määrätyn korkeuden alapuolella, ja ylittää ennalta määrätyn vajoa-misnopeuden, joka muuttuu lentokoneen kallistuskulman funktiona ohjaajan varoittamiseksi siitä, että lentokone 10 vajoaa liian suurella nopeudella kallistusliikkeen aikana. Annettavan varoituksen tulee olla riittävän yksiselitteinen, jotta se antaisi ohjaajalle mahdollisuuden tunnistaa ongelma nopeasti, ja esillä olevassa suoritusmuodossa aikaansaadaan varoitus "ROLL OUT" tai vastaava termi.
15 Esillä olevan keksinnön nämä ja muut tavoitteet ja edut käyvät ilmi tarkasteltaessa seuraavaa yksityiskohtaista selostusta ja mukana seuraavia piirustuksia, joissa:
Kuva 1 esittää keksinnön mukaisen varoitusjärjes-20 telmän loogista lohkokaaviota;
Kuva 2 esittää kaaviota, joka kuvaa ilmanopeuden ja radiokorkeuden välistä suhdetta, jolla varoituksia kehitetään; ja
Kuva 3 esittää kaaviota, joka kuvaa painekorkeuden 25 muutosnopeuden ja kallistuskulman välistä suhdetta, joka vaaditaan varoituksen kehittämiseksi, jos lentokone vajoaa liiallisella nopeudella kallistusliikkeen aikana.
Viitaten nyt piirustuksiin ja erityisesti kuvaan 1, esitetään keksinnön mukainen maanläheisyyden varoitus-30 järjestelmän suoritusmuoto, joka on erityisen hyödyllinen turvattomien lentotilanteiden varoitusten aikaansaamiseksi matalalla tapahtuvan lennon aikana, jota järjestelmää on yleisesti merkitty viitenumerolla 10. Keksinnön mukainen järjestelmä 10 on esitetty kuvassa 1 toiminnallisessa 35 tai loogisessa lohkokaaviomuodossa sarjana veräjiä, vertaili joita, kiikkuja ja vastaavia havainnollistamistarkoituk- 74251 siä varten; tulee kuitenkin ymmärtää, että logiikan todellinen toteutus voi olla toinen kuin kuvassa 1 esitetty, useiden digitaalisten ja analogisten toteutusten ollessa mahdollisia selostetun varoitusjärjestelmän käyttä-5 mät signaalit sisältävät radiokorkeuden, painekorkeuden muutosnopeuden, ilmanopeuden, moottorin kierrosluvun, lentokoneen kallistuskulman, minimipäätöskorkeuden ja signaaleja, jotka osoittavat lentokoneen laskutelineen asennon sekä useita kelpoisuussignaaleja. Riippuen lento-10 koneen tyypistä, johon varoitusjärjestelmä asennetaan, voidaan kuvassa 1 esitetyt signaalit saada yksittäisistä mittalaitteista, kuten painekorkeusmittarista 12, paine-korkeuden muutosnopeuden piiristä 14, radiokorkeusmitta-rista 16 ja keinohorisontista 18, sekä useista diskree-15 teistä elementeistä, kuten laskutelineen asentoa osoittavasta diskreetistä elementistä. Nämä signaalit voidaan saada myös digitaaliselta dataväylältä tietyissä uudemmissa lentokoneissa.
Kuten aikaisemmin on esitetty, esillä olevan kek-20 sinnön mukainen järjestelmä on suunniteltu aikaansaamaan erilaisia varoituksia lentokoneen toiminnan eri vaiheissa. Järjestelmä on esimerkiksi suunniteltu aikaansaamaan ensimmäisen varoituksen, kuten esimerkiksi auraalisen tai äänivaroituksen "TOO LOW", jos lentokone vajoaa mi-25 nimipäätöskorkeuden alapuolelle matalalla tapahtuvan matkalennon aikana. Tämä varoitus kehitetään myös, jos lentokone menettää ennalta määrätyn osuuden korkeutta, joka on saavutettu lentoonlähdön jälkeen, mutta ennen minimipäätöskorkeuden saavuttamista. Lisäksi järjestelmä on 30 suunniteltu aikaansaamaan toinen, tietty, erityinen varoitus, kuten esimerkiksi auraalinen tai äänisignaali "ROLL OUT", jos lentokone vajoaa liian nopeasti kallis-tusliikkeen aikana. Siten looginen piiri aikaansaadaan osoittamaan järjestelmälle tietty lentovaihe, jossa len-35 tokone toimii, esimerkiksi lentoonlähtö, matalalla tapahtuva matkalento tai matalalla tapahtuva liikehdintä 74251 niin, että sopiva varoitus kehitetään tietyt lentopara-metrit ylitettäessä. Tämä toiminta aikaansaadaan loogisella piirillä, joka sisältää JA-veräjät 20, 22, 24, 26 ja 28, TAI-veräjän 30, parin asetus/palautuskiikkuja 32 5 ja 34, siirtymäilmaisimen 36 ja kiikun 34 ohjaaman kytkimen 38.
Koska järjestelmä on suunniteltu toimimaan siten, että se aikaansaa varoituksia lentoonlähdön, matalalla korkeudella tapahtuvan matkalennon ja lennon matalalla 10 korkeudella tapahtuvien liikehdintävaiheiden aikana, täytyy tiettyjä määrityksiä tehdä sen määrittämiseksi onko lentokone todella jossakin edellä mainituista vaiheista. Alkuperäiset määritykset tekee JA-veräjä 20, joka aikaansaa sallintasignaalin JA-veräjiin 22 ja 24 vain 15 jos tietyt ehdot on täytetty. Nämä ehdot ovat, että pyörillä ei ole mitään painoa, mikä osoittaa, että lentokone todella lentää, että laskuteline on ylhäällä ja että lentokone ei lennä hitaammin kuin 200 solmua (375 km/h), mikä siten osoittaa, että lentokone ei ole laskuasussa.
20 Järjestelmän toimimiseksi täytyy myös painekorkeusmitta-rin 12, painekorkeuden muutosnopeuden piiriin 14 ja ra-diokorkeusmittarin toimia oikein. Siten signaalit, jotka osoittavat, että painekorkeusmittari ja radiokorkeus-mittari eivät ole estyneet, sekä signaali, joka osoittaa, 25 että radiokorkeuden muutosnopeus ei ole liiallinen, syötetään veräjään 20 veräjien 22 ja 24 sallimiseksi vain, jos painekorkeusmittarista 12, painekorkeuden muutosnopeuden piiristä 14 ja radiokorkeusmittarista 16 saatavat signaalit ovat päteviä.
30 Sen lisäksi, että määritetään, lentääkö lentokone muussa kuin laskuasussa ja toimivatko mittalaitteet oikein, on tarpeen määrittää, onko lentokone lähestymisvai-heessa, tai lentoonlähtö- tai epäonnistuneen lähestymisen jälkeisessä kiertelyvaiheessa. Tämän määrityksen tekevät 35 JA-veräjät 26 ja 28, TAI-veräjä 30 ja asetus/palautuskiik-ku 32. Esitetyssä toteutuksessa osoitetaan lentoonlähtö tai epäonnistuneen lähestymisen jälkeinen kiertely vain, 74251 jos molemmat seuraavat ehdot, lentoonlähtöteho ja se että laskuteline on ylhäällä, on täytetty. Jos molemmat ehdot ovat täytetyt, palautetaan asetus/palautuskiikku 32. Lentoonlähtötehon osoittavat signaalit, jotka syöte-5 tään veräjään 26, voidaan saada useista lähteistä, esimerkiksi vertailupiiristä, joka aikaansaa sallintasig-naalin veräjään 26, kun moottorin kierrosluku on riittävän suuri lentoonlähtötehon osoittamiseksi, tai diskreetiltä elementiltä, joka osoittaa tehovivun asennon. Moot-10 torin kierroslukumittaria, joka osoittaa esimerkiksi suihkumoottorin ahtimen ykkösvyöhykkeen kierrosluvun, voidaan käyttää aikaansaamaan moottorin kierrosluvun signaalin, ja ennalta määrättyä kierroslukua, esimerkiksi 90 % moottorin maksimikierrosluvusta voidaan käyttää 15 osoittamaan lentoonlähtöteho. Laskuteline ylhäällä -signaali voidaan helposti saada toisesta diskreetistä elementistä, kuten laskutelineen käyttämästä kytkimestä tai ohjaamossa olevasta laskutelineen käyttövivusta.
Lähestymistilanne osoitetaan veräjillä 30 ja 28, 20 kun laskuteline ei ole ylhäällä tai lentokone on 100 jalan (30,5 m) korkeuden alapuolella ja moottori ei tuota lentoonlähtötehoa ja lentokoneen nopeus on alle 200 solmua (375 km/h). Veräjästä 28 saatava lähestymistilanteen osoitus asettaa kiikun 32.
25 Toiminnassa, lennon lentoonlähtövaiheen aikana palautetaan asetus/palautuskiikku 32, mikä siten aiheuttaa kiikun 32 Q-annon vaihtumisen korkeasta tilasta matalaan tilaan . Tämän siirtymän ilmaisee siirtymäilmaisin 36, joka kehittää antopulssin siirtymälle vasteena ja 30 asettaa asetus/palautuskiikun 34. Tämä aiheuttaa sen, että kiikun 34 Q-anto saattaa kytkimen 38 kuvassa 1 esitettyyn asemaan, siten kytkien veräjän 22 yhden oton piiriin, joka sisältää liian matalalla -vertailijan 40, skaalauspiirin 42 ja radiokorkeuden muistin 44. Nämä l^t-35 teet määrittävät milloin generaattorin 46 tulee kehittää "TOO LOW"-signaali toiminnan lentoonlähtövaiheessa.
8 74251
Kun lentokone on suorittanut lentoonlähtönsä, minkä todistaa se, että radiokorkeus on ylittänyt mini-mipäätöskorkeuden (MDA) (MDA, minimum decision altitude), aikaansaa MDA-vertailija 50 signaalin, joka osoittaa, 5 että lentokone on ylittänyt minimipäätöskorkeuden, kiikun 34 oton palauttamiseksi, siten palauttaen kiikun 34. Kun kiikku 34 on asetettu, toimii kytkin 38 erottaakseen veräjän 22 liian matalalla -vertailijasta 40 ja kytkee MDA-vertailijän 50 vähemmän kuin MDA -antoon, siten teh-10 den järjestelmän vasteelliseksi mille tahansa vajoamiselle minimipäätöskorkeuden alapuolelle. Siten, kun lentokone putoaa minimipäätöskorkeuden alapuolelle ollessaan tässä tilassa, kehittää varoitusgeneraattori 46 "TOO LOW" -varoituksen ja syöttää sen muuttimeen 48.
15 Niin kauan kuin lentokoneen korkeus on ennalta määrätyn minimipäätöskorkeuden ja ennalta määrätyn lisä-matkan, esimerkiksi 100 jalkaa (30,5 m), alapuolella, mutta ei minimipäätöskorkeuden alapuolella, sallii vertailuja 50 JA-veräjän 24 enemmän kuin MDA ja vähemmän kuin 20 MDA + 100 jalkaa -signaalien avulla, jotka on syötetty sen kahteen ottoon. Näin sallittuna on JA-veräjä 24 tehty vasteelliseksi vertailijoille 52 ja 54 toisen varoi-tusgeneraattorin 56 käyttämiseksi, joka kehittää toisen varoituksen, kuten "ROLL OUT", kun lentokoneen vajoamis-25 nopeus ylittää ennalta määrätyn tason tietyllä kallistuskulmalla .
Tarkasteltaessa toimintaa yksityiskohtaisemmin lentokoneen lähtiessä lentoon, palautetaan kiikku 32, mikä siten aiheuttaa siirtymäilmaisimen 36 aikaansaamaan 30 antopulssin kiikun 34 asettamiseksi veräjän 22 kytkemiseksi siten vertailijaan 40. Siirtymäilmaisemesta 36 saatava antopulssi palauttaa myös radiokorkeuden muistin nollaan tai ennalta määrätylle matala-arvoiselle asetukselle, kuten esimerkiksi 50 jalkaan (15,2 m). Radiokor-35 keusmuisti vastaanottaa korkeussignaaleja radiokorkeus-mittarista 16, ja säilyttää suurimman korkeuden joka on 74251 saavutettu lentoonlähdön jälkeen. Tämä lentoonlähdön jälkeen saavutettu radiokorkeuden maksimiarvo syötetään skaalauspiiriin, joka kertoo sen skaalauskertoimella, esimerkiksi 75 %:lla ja syöttää sen liian matalalla 5 -vertailijaan 40, joka ohjaa liian matalalla -varoitus- generaattorin 46 toimintaa toiminnan lentoonlähtövaihees-sa.
Radiokorkeusmittarin signaali syötetään myös liian matalalla -vertailijaan 40, ja niin kauan kuin radiokor-10 keus pysyy skaalauskertoimella kerrotun maksimiradiokor-keuden yläpuolella mitään varoitusta ei kehitetä. Jos radiokorkeus putoaa kuitenkin skaalatun maksimikorkeuden alapuolelle, esimerkiksi 75 %:n alapuolelle lennon aikana saavutetusta maksimikorkeudesta, aikaansaa vertailija 15 40 signaalin veräjään 22. Tämä signaali saa veräjän 22 aikaansaamaan signaalin "TOO LOW” -varoitusgeneraattoriin 46 ja saa generaattorin 46 kehittämään "TOO LOW" -varoituksen ja syöttämään sen joko suoraan tai epäsuorasti muuttajaan 48, edellyttäen, että veräjä 20 on sallinut 20 veräjän 22 toisen oton.
Korkeusmittarista 16 saatava radiokorkeussignaali syötetään myös MDA-vertailijaan 50, joka valvoo radio-korkeusmittarista 16 saatavaa radiokorkeussignaalia ja aikaansaa "GREATER THAN MDA" -signaalin kiikkuun 34 ra-25 diokorkeuden ylittäessä minimipäätöskorkeuden. Tämä signaali palauttaa kiikun 34 ja saa kytkimen 38 kytkemään veräjän 22 MDA-vertailijaan 50 niin, että MDA-vertailija 50 ohjaa kehitettyä varoitusta. MDA-vertailija 50 jatkaa radiokorkeuden valvomista ja mitään varoitusta ei aloi-30 teta niin kauan kuin radiokorkeus pysyy minimipäätöskorkeuden yläpuolella. Kuitenkin, jos korkeus putoaa minimipäätöskorkeuden alapuolelle ja veräjä 20 sallii veräjän 22, aikaansaa MDA-vertailija "LESS THAN MDA" -signaalin veräjään 22 veräjän 22 saamiseksi aloittamaan varoitus-35 generaattorin 46 "TOO LOW" -varoituksen.
Kun lentokone nousee minimipäätöskorkeuden yläpuolelle, mutta pysyy minimipäätöskorkeuden sekä ennal- 10 74251 ta määrätyn lisämatkan, kuten 100 jalkaa (30,5 m), alapuolella ja niin kaun kuin veräjä 20 aikaansaa sallin-tasignaalin, on veräjä 24 kallistus -vertailijän 52 ja kallistuskulmavertailijän 54 ohjauksessa. Vertailijoi-5 den 52 ja 54 tehtävänä on valvoa lentokoneen kallistuskulmaa ja barometrista vajoamisnopeutta, ja saada veräjä 24 aloittamaan varoitusgeneraattorin 56 varoituksen, jos laskeutumisnopeuden ja kallistuskulman turvaton yhdistelmä esiintyy.
10 Kuten edellä on selostettu, on lentokoneella pyr kimys vajota kallistuskulman kasvaessa. Tämä pyrkimys ei kuitenkaan ole merkittävä, ennenkuin kallistuskulma ylittää ennalta määrätyn tason, kuten esimerkiksi 45° uudenaikaisella hävittäjä- tai maataistelulentokoneella, 15 kuten "Fairchild A10":llä. Siten kallistuskulmavertaili-ja 54 valvoo keinohorisontin 18 kehittämää kallistuskul-masignaalia, tai vastaavaa laitetta, joka osoittaa lentokoneen kallistuskulman ja aikaansaa sallintasignaalin veräjään 24 kallistuskulman saavuttaessa arvon, jolloin 20 lentokone pyrkii vajoamaan. Tämä sallii generaattorin 56 kehittää "ROLL OUT" -varoituksen, jos barometrinen vajoamisnopeus ylittää tietylle kallistuskulmalle sallitun maksiminopeuden, kuten kallistus -vertailija 52 on määrittänyt. "ROLL OUT" -varoituksen kehittämiseen tar-25 vittavia ehtoja käsitellään edelleen kuvan 3 selostuksen yhteydessä.
Viitaten kuvaan 2, jossa esitetään kaavio, joka kuvaa tarvittavia ehtoja "TOO LOW” -varoituksen kehittämiseksi ja "ROLL OUT" -varoituksen sallimiseksi ilma-30 nopeuden ja korkeuden funktiona. Nämä ehdot on esitetty kahdella varjostetulla alueella kaaviossa. Kuten kuvasta 2 käy ilmi, ei kumpaakaan varoitusta voida kehittää niin kauan kuin lentokoneen ilmanopeus on ennalta määrätyn arvon alapuolella, tässä suoritusmuodossa 200 35 solmua (375 km/h). Niin kauan kuin lentokoneen ilmanopeus ylittää 200 solmua (375 km/h) ja muut edellä mainitut ehdot on täytetty, annetaan "TOO LOW" -varoitus aina, 11 74251 kun lentokone vajoaa minimipäätöskorkeuden alapuolelle, tai ennalta määrätyn prosenttiosuuden, esimerkiksi 75 %:n alapuolelle maksimikorkeudesta, joka on saavutettu lentoonlähdössä tai kiertelyssä ennen minimipäätös-5 korkeuden ylittämistä.
Kun lentokoneen korkeus ylittää minimipäätöskorkeuden, mutta on minimipäätöskorkeuden plus ennalta määrätyn lisämatkan, kuten esimerkiksi 100 jalkaa (30,5 m), alapuolella, sallitaan "ROLL OUT" -varoitus.
10 "ROLL OUT" -varoitusta ei kuitenkaan automaattisesti kehitetä rikottaessa kuvassa 2 esitetty "ROLL OUT" -varoituksen reunaviiva, kuten on laita rikottaessa "TOO LOW" -varoituksen reunaviiva. "ROLL OUT"-varoitustila on vain sallittuna, mutta todellinen varoitus tuotetaan 15 vain, jos kallistuskulma ylittää ennalta määrätyn kulman, esimerkiksi 45°, ja jos vajoamisnopeus rikkoo va-joamisnopeuskäyrän (kuva 3) reunaviivan, joka määrittää suurimman sallitun vajoamisnopeuden kallistuskulman funktiona.
20 Vajoamisnopeuskäyrä, jonka on havaittu olevan erityisen sopivan käytettäväksi hävittäjä- tai maatais-telulentokoneessa, on esitetty kuvassa 3. Varjostettu alue esittää kallistuskulman ja barometrisen vajoamis-nopeuden välistä suhdetta, joka tarvitaa "ROLL OUT" 25 -varoituksen kehittämiseksi. Kuten kuvasta 3 voidaan havaita, ei "ROLL OUT"-varoitusta kehitetä ennen kuin kallistuskulma saavuttaa 45°, jossa pisteessä "ROLL OUT" -varoitus kehitetään, jos painekorkeuder. laskeu-tumisnopeus ylittää 100 jalkaa (30,5 m) minuutissa.
30 Kun kallistuskulma on kasvanut 60°:een, tarvitaan vain 50 jalan (15,2 m) vajoamisnopeus minuutissa varoituksen aloittamiseksi, ja kun kallistuskulma saavuttaa 90°, mitään vajoamista ei voida hyväksyä, koska siipien aikaansaama nostovoima on tässä tilassa käytännöllisesti kat-35 soen nolla.

Claims (18)

74251
1. Varoitusjärjestelmä lentokoneen ohjaajan hälyttämiseksi vaarallisesta lentotilanteesta matalalla korkeudel- 5 la tapahtuvan toiminnan aikana, joka järjestelmä käsittää ensimmäisen signaalilaitteen (16) lentokoneen korkeuden valvomiseksi maanpinnan yläpuolella ja lentokoneen lentokorkeutta maanpinnan yläpuolella vastaavien signaalien aikaansaamiseksi, ja tallennuslaitteen (44) lentokoneen len-10 non aikana saavuttaman korkeimman lentokorkeuden maanpinnan yläpuolella osoituksen tallentamiseksi, tunnettu siitä, että se käsittää a) laitteen halutun maanpinnan yläpuolisen mimini-lentokorkeuden (MDA) valitsemiseksi, 15 b) maastovaroituslaitteen (22,38,40,50), joka on vasteellinen maanpinnan yläpuolista lentokorkeutta vastaaville signaaleille ja tallennuslaitteelle (44), ensimmäisen erityisen varoituksen aikaansaamiseksi minimilentokorkeuden valintalaitteen funktiona, jos lentokone on ylittänyt en-20 naita määrätyn halutun minimilentokorkeuden ja suurimman maanpinnan yläpuolisen lennon aikana saavutetun lentokorkeuden funktiona, jos lentokone ei ole ylittänyt ennalta määrättyä haluttua minimilentokorkeutta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen varoituslaite len- 25 tokoneen käsittäessä takaisinvedettävän laskutelineen, tunnettu siitä, että se käsittää toisen signaalilaitteen koneen tehoa edustavien signaalien aikaansaamiseksi, kolmannen signaalilaitteen laskutelineen asentoa 30 edustavien signaalien aikaansaamiseksi, ensimmäisen sallimislaitteen (26,32,36,34) varoitus-laitteen saattamiseksi toimintaan varoituksen aikaansaamiseksi, jos laskuteline on ylhäällä ja moottori toimii len-toonlähtöteholla tai sen yläpuolella.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen varoitusjärjestel mä, tunnettu siitä, että se käsittää toisen va- 13 74251 roituslaitteen (24,52,56) varoituksen kehittämiseksi lentokoneen kallistuskulman ja vajoamisnopeuden funktiona lentokoneen ylitettyä ennalta määrätyn halutun minimi-lentokorkeuden .
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen varoitusjärjes telmä, tunnettu siitä, että se käsittää toisen sallimislaitteen (54) toisen erityisen varoituksen kehittävän laitteen sallimiseksi ainoastaan sen jälkeen kun kallistuskulma ylittää ennalta määrätyn arvon.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen varoitusjär jestelmä, tunnettu siitä, että laite (22,38,40, 50. ensimmäisen varoituksen aikaansaamiseksi aktivoidaan, jos lentokoneen lentokorkeus laskee alle halutun minimilentokorkeuden sen jälkeen kun lentokone on ylit- 15 tänyt ennalta määrätyn halutun minimilentokorkeuden.
6. Patenttivaatimuksen 3 mukainen varoitusjärjestelmä, tunnettu siitä, että se käsittää neljännen signaalilaitteen lentokoneen kallistuskulmaa edustavan signaalin aikaansaamiseksi, ja viidennen signaali- 20 laitteen lentokoneen vajoamisnopeutta edustavan signaalin aikaansaamiseksi.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen varoitusjärjestelmä, tunnettu siitä, että se käsittää laitteet (20) varoituksen kehittämisen estämiseksi siinä tapauk- 25 sessa, että lentokoneen vajoamisnopeus ylittää ennalta määrätyn arvon.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen varoitusjärjestelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen erityinen varoitus aktivoidaan siinä tapauksessa, että maanpin- 30 nan yläpuolista lentokorkeutta vastaava signaali laskee alle ennalta määrätyn osuuden lentoonlähdön jälkeen saavutetusta korkeimmasta lentokorkeudesta, jos lentokone ei vielä ole ylittänyt ennalta määrättyä haluttua mini-milentokorkeutta.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen varoitusjärjos- telmä, tunnettu siitä, että minimilentokorkeus asetetaan manuaalisesti. 74251
10. Patenttivaatimuksen 4 mukainen varoitusjärjestelmä, tunnettu siitä, että järjestelmä saatetaan toimintaan toisen erityisen varoituksen kehittämiseksi, kun lentokoneen kallistuskulma ylittää 45 as- 5 tetta.
11. Patenttivaatimuksen 8 mukainen varoitusjärjestelmä, tunnettu siitä, että ennalta määrätty osuus korkeimmasta saavutetusta lentokorkeudesta on 75 % lennon aikana saavutetusta lentokorkeudesta maanpinnan 10 yläpuolella.
12. Patenttivaatimuksen 6 mukainen varoitusjärjestelmä, tunnettu siitä, että se käsittää toisen sallimislaitteen (54) toisen erityisen varoituksen kehittävän laitteen (24,52,56) sallimiseksi, jos lentokone 15 toimii toisen lentokorkeuden alapuolella ja halutun mi-nimilentokorkeuden yläpuolella.
13. Patenttivaatimuksen 4 mukainen varoitusjärjestelmä, tunnettu siitä, että varoitus kehitetään kallistuskulman ylittäessä 45 astetta ja vajoamisnopeu- 20 den ylittäessä 30 m/min (100 jalkaa/min).
14. Patenttivaatimuksen 4 mukainen varoitusjärjestelmä, tunnettu siitä, että varoitus kehitetään kallistuskulman ylittäessä 60 astetta ja vajoamisnopeu-den ylittäessä 15 m/min (50 jalkaa/min).
15. Patenttivaatimuksen 4 mukainen varoitusjär jestelmä, tunnettu siitä, että varoitus kehitetään kallistuskulman ylittäessä 90 astetta ja vajoamisnopeu-den ylittäessä 0 m/min.
16. Patenttivaatimuksen 4 mukainen varoitusjär- 30 jestelmä, tunnettu siitä, että ennalta määrätty vajoamisnopeuden arvo on kallistuskulman käänteinen funktio.
17. Patenttivaatimuksen 3 mukainen varoitusjärjestelmä, tunnettu siitä, että se käsittää kol- 35 mannen sallimislaitteen (20) ensimmäisen ja toisen erityisen varoituslaitteen sallimiseksi ainoastaan kun lentonopeus ylittää ennalta määrätyn arvon. 15 74251
18. Patenttivaatimuksen 6 mukainen varoitusjärjestelmä, tunnettu siitä, että se käsittää laitteen (20), joka on vasteellinen lentokoneen nopeuteen, varoituksen kehittämisen pidättämiseksi kun lentokoneen nopeus 5 ylittää ennalta määrätyn nopeuden. 74251
FI841910A 1983-05-13 1984-05-11 System foer varning aot piloten foer en farlig flygprofil under manoevrering pao laog hoejd. FI74251C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US49459083A 1983-05-13 1983-05-13
US49459083 1983-05-13

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI841910A0 FI841910A0 (fi) 1984-05-11
FI841910A FI841910A (fi) 1984-11-14
FI74251B FI74251B (fi) 1987-09-30
FI74251C true FI74251C (fi) 1988-01-11

Family

ID=23965099

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI841910A FI74251C (fi) 1983-05-13 1984-05-11 System foer varning aot piloten foer en farlig flygprofil under manoevrering pao laog hoejd.

Country Status (15)

Country Link
JP (1) JPS59216795A (fi)
AU (2) AU548709B2 (fi)
BE (1) BE899643A (fi)
CA (1) CA1234417A (fi)
CH (1) CH660156A5 (fi)
DE (1) DE3417884A1 (fi)
ES (2) ES532430A0 (fi)
FI (1) FI74251C (fi)
FR (1) FR2550334B1 (fi)
GB (2) GB2139588B (fi)
GR (1) GR82062B (fi)
IL (1) IL71348A (fi)
IT (1) IT1177721B (fi)
NL (1) NL8401531A (fi)
SE (1) SE8402467L (fi)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5001476A (en) * 1983-05-13 1991-03-19 Sundstrand Data Control, Inc. Warning system for tactical aircraft
CA1243119A (en) * 1985-02-22 1988-10-11 Michael M. Grove Aircraft terrain warning system with configuration modified warning and improved mode switching
CA1243405A (en) * 1985-02-22 1988-10-18 Michael M. Grove Configuration responsive descent rate warning system for aircraft
DE3621052A1 (de) * 1986-06-24 1988-01-07 Aerodata Flugmesstechnik Gmbh Vorrichtung zur automatischen flugbahnfuehrung von flugzeugen laengs eines leitstrahls
CH671555A5 (fi) * 1986-09-10 1989-09-15 Zermatt Air Ag
US4916448A (en) * 1988-02-26 1990-04-10 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Air Force Low altitude warning system for aircraft
US5864307A (en) * 1996-02-19 1999-01-26 Gec Marconi Limited Aircraft terrain advisory system
FR2749676B1 (fr) * 1996-06-11 1998-09-11 Sextant Avionique Procede et systeme de gestion d'altitude pour aerodyne
DE102007048956B4 (de) * 2007-10-12 2019-02-14 Airbus Operations Gmbh Vorrichtung und Verfahren zum Bereitstellen eines Flugstatussignals
US8155804B2 (en) 2007-10-12 2012-04-10 Airbus Operations Gmbh Device and method for providing a flight status signal
US8086361B2 (en) * 2007-12-12 2011-12-27 Honeywell International Inc. Advisory system to aid pilot recovery from spatial disorientation during an excessive roll
EP2592381A1 (en) * 2011-11-08 2013-05-15 EADS Construcciones Aeronauticas, S.A. Discrete signal consolidation device and method and aircraft with said device

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3946358A (en) * 1974-06-19 1976-03-23 Sundstrand Data Control, Inc. Aircraft ground proximity warning instrument
US3947808A (en) * 1975-01-13 1976-03-30 Sundstrand Data Control, Inc. Excessive descent rate warning system for aircraft
US3947810A (en) * 1975-01-13 1976-03-30 Sundstrand Data Control, Inc. Negative climb rate after take-off warning system with predetermined loss of altitude inhibit
GB1567553A (en) * 1976-06-14 1980-05-14 Litton Industries Inc Digital ground proximity warning systems
US4319218A (en) * 1980-01-04 1982-03-09 Sundstrand Corporation Negative climb after take-off warning system with configuration warning means

Also Published As

Publication number Publication date
AU548709B2 (en) 1986-01-02
FI841910A0 (fi) 1984-05-11
SE8402467L (sv) 1984-11-14
ES8506523A1 (es) 1985-08-01
DE3417884A1 (de) 1984-12-13
ES8607158A1 (es) 1986-05-16
AU5506786A (en) 1986-08-14
FR2550334A1 (fr) 1985-02-08
DE3417884C2 (fi) 1990-04-19
BE899643A (fr) 1984-11-12
AU2668784A (en) 1984-11-15
CH660156A5 (fr) 1987-03-31
IT8448181A0 (it) 1984-05-11
GB8411768D0 (en) 1984-06-13
GB2139588B (en) 1987-04-15
GB8611002D0 (en) 1986-06-11
IT1177721B (it) 1987-08-26
GB2175264A (en) 1986-11-26
ES541246A0 (es) 1986-05-16
ES532430A0 (es) 1985-08-01
NL8401531A (nl) 1984-12-03
GB2139588A (en) 1984-11-14
JPS59216795A (ja) 1984-12-06
CA1234417A (en) 1988-03-22
SE8402467D0 (sv) 1984-05-08
FI841910A (fi) 1984-11-14
GB2175264B (en) 1987-04-15
FI74251B (fi) 1987-09-30
GR82062B (fi) 1984-12-13
IL71348A (en) 1989-09-10
FR2550334B1 (fr) 1988-04-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4939513A (en) System for alerting a pilot of a dangerous flight profile during low level maneuvering
US6043759A (en) Air-ground logic system and method for rotary wing aircraft
US5781126A (en) Ground proximity warning system and methods for rotary wing aircraft
CA1254657A (en) Ground proximity warning system for use with aircraft having degraded performance
FI74251C (fi) System foer varning aot piloten foer en farlig flygprofil under manoevrering pao laog hoejd.
CA2256874C (en) Terrain anti-collision process and device for aircraft, with improved display
US7064680B2 (en) Aircraft terrain warning systems and methods
US4551723A (en) Excessive descent rate warning system for rotary wing aircraft
US4728951A (en) Vertical windshear detection for aircraft
RU2730814C2 (ru) Способ интеллектуальной информационной поддержки экипажа вертолета по высотно-скоростным параметрам и параметрам воздушной среды, окружающей вертолет, и устройство для его осуществления
WO2011078847A1 (en) Calculation and display of warning speed for thrust asymmetry control
CA1223315A (en) Negative climb after take-off warning system
EP1303737B1 (en) Detecting a low performance takeoff condition for aircraft for use with ground proximity warning systems
US4818992A (en) Excessive altitude loss after take-off warning system for rotary wing aircraft
FI74252B (fi) Varningssystem foer foer naera belaegen terraeng.
FI74247C (fi) Varningssystem foer flygplan, som landar med landningsstaellet uppfaellt.
CA1241082A (en) Warning system for tactical aircraft
AU567260B2 (en) Excessive descent rate warning system for tactical aircraft
FI74254C (fi) Varningssystem foer foer hoeg sjunkhastighet foer ett taktiskt flygplan.
US11358735B2 (en) Ground proximity warning system for an aircraft, associated avionics and method
EP0377231A2 (en) Method and apparatus for reducing false wind shear alerts
CA1241083A (en) System for alerting a pilot of a dangerous flight profile during low level maneuvering
Shah et al. Economical automatic deployable emergency locator transmitter system

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: SUNDSTRAND DATA CONTROL, INC.