FI73938C - Foerfarande foer fogning av en tubmantel och en mantelfolie foer dess foerverkligande. - Google Patents

Foerfarande foer fogning av en tubmantel och en mantelfolie foer dess foerverkligande. Download PDF

Info

Publication number
FI73938C
FI73938C FI852157A FI852157A FI73938C FI 73938 C FI73938 C FI 73938C FI 852157 A FI852157 A FI 852157A FI 852157 A FI852157 A FI 852157A FI 73938 C FI73938 C FI 73938C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
edges
foil
sheath
foils
joining
Prior art date
Application number
FI852157A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI852157L (fi
FI73938B (fi
FI852157A0 (fi
Inventor
Antero Maekilaakso
Original Assignee
Printal Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Printal Oy filed Critical Printal Oy
Priority to FI852157A priority Critical patent/FI73938C/fi
Publication of FI852157A0 publication Critical patent/FI852157A0/fi
Publication of FI852157L publication Critical patent/FI852157L/fi
Publication of FI73938B publication Critical patent/FI73938B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73938C publication Critical patent/FI73938C/fi

Links

Landscapes

  • Laminated Bodies (AREA)
  • Lining Or Joining Of Plastics Or The Like (AREA)
  • Package Closures (AREA)

Description

73938
MENETELMÄ PUTKILOVAIPAN SAUMAAMISEKSI JA VAIPPAFOLIO MENETELMÄN
TOTEUTTAMISEKSI « FÖRFARANDE FÖR FOGNING AV EN TUBMANTEL OCH EN MANTELFOLIE FÖR DESS FÖRVERKLIGANDE
Tämän keksinnön kohteena on menetelmä putkilovaipan saumaamisek-si, jossa ainakin kahdesta erillisestä ja yhteen liitetyistä folioista muodostetun vaipan reunat liitetään yhteen ja saumataan putkilovaipaksi, sekä vaippafolio menetelmän toteuttamiseksi.
Foliosta valmistetut putkilovaipat muodostuu yleensä ainakin yhdestä alumiinisesta ydinkerroksesta, jonka pinta on molemmin puolin suojattu lakalla tai muovikerroksella. Putkilovaipan valmistuksessa folio katkaistaan sopivan pituiseksi palaksi ja kierretään vaipaksi, jonka jälkeen foliota tavalla tai toisella lämmitetään ainakin vaipan saumakohdasta siten, että folion lakan tai muovikerroksen sulauduttua lämmön vaikutuksesta yhteen muodostuu kestävä putkilovaippa.
Tunnetaan hyvin monia erilaisia putkilovaippoja jotka ovat valmistetut pääasiassa yllä kuvatulla tavalla. Useimmiten ei saumakohtaan ole kiinnitetty erityistä huomiota, ja jos on, asia ei ole koskenut sauman rakennetta ja lujuutta sinänsä, vaan esim. vaipan sisään tulevan folioreunan suojaamista erityistoimen-pitein.
Tunnetuissa folioputkiloissa, joissa folio on yksinkertainen, ts. muodostuu yhdestä päällystetystä barrier- (yleensä alumiini) kerroksesta, voi saumaus tapahtua järkevästi vain asettamalla folioreunat päällekkäin siten, että sauman haluttu leveys saavutetaan, ja saumaamalla reunat yhteen putkilon koko pituudelta. Eräänä haittapuolena on se, että näin yksinkertainen sauma vaatii tietyn minimileveyden ja runsaasti saumauksessa valuvaa saumausainetta laadun varmistukseksi ja muodostuekseen tiiviiksi. Näinollen vaipasta vain pienen osan muodostava sauma määrää suojamateriaalikerrosten paksuuden koko folion osalta, koska on halvempaa päällystää folio paksummalla kerroksella yhdessä vaiheessa kuin kiinnittää erityistä huomiota saumakohtiin.
2 73938
Toinen haitta on sauman muodostuminen paksuudeltaan kaksinkertaiseksi muuhun vaippamateriaaliin nähden. Yksikerroksisten folioiden kohdalla ei kuitenkaan liene paljon tehtävissä tämän epäkohdan poistamiseksi.
Jo kauan on kirjallisuudessa esiintynyt kuvauksia hyvinkin monikerroksisista foliorakenteista putkiloissa. Tällaisista saatava hyöty on toistaiseksi ollut kyseenalainen, koska materiaalisäästöihin tai valmistuskustannusten alentamiseen ei ole tähdätty, vaan putkilovaipan aikaansaamiseen johonkin erikoistarkoitukseen. Näinollen myös saumaus on suoritettu perinteisin tavoin yllä mainituin haitoin, nyt vaan vielä korostuneempina.
Tämän keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut haitat ja aikaansaada putkilovaipan saumausmenetelmä, jonka avulla put-kilovaippa voidaan muodostaa ohuemmaksi sauman lujuuden siitä kärsimättä, ja jossa saumakohdan paksuus on korkeintaan n.
1 1/2- kertainen muuhun vaippaan verrattuna. Tämän vaikutuksen aikaansaamiseksi on keksinnön mukaiselle menetelmälle tunnusomaista se, että vaipan saumakohdassa folioiden reunat on muodostettu eripituisiksi siten, että toisessa vaippareunassa folio tai folioryhmä ulottuu toista Pidemmälle ja vastakkaisessa reunassa päinvastoin, jolloin saumaus suoritetaan ensin yhdistämällä vaipan saumattavat reunat siten, että lyhyemmät folio-reunat tulevat olennaisesti vastakkain, pidempien reunojen kulkiessa limittäin vastakkaisen vaippareunan yli, ja liittämällä vaippareunat yhteen sinänsä tunnetulla saumausmenettelyllä, kuten lämpövastuksella.
Tällä keksinnön mukaisella saumausmenetelmällä saavutetaan materiaalisäästöä tarvittavien ohuempien foliovaippojen johdosta, energiasäästöä käytettäessä kontaktilämpöä saumauksessa, koska lämmitettävät kerrokset ovat ohuempia, sekä lujempia, varmempia ja siistimpiä saumoja, koska saumaleveydet ovat suurempia ja ainevahvuus sauman kohdalla minimoitu.
3 73938
Keksinnön mukaisen menetelmän eräälle edulliselle sovellutusmuo-dolle on tunnusomaista se, että saumaus suoritetaan olennaisesti koko yhteenlasketulla saumaleveydellä siten, että saumakohtien lyhyempien reunojen välinen tila täyttyy sulalla saumausaineella yhdistäen pidempien, limittäin menevien reunojen alle syntyvät saumat yhdeksi, olennaisesti koko saumaleveyden yli jatkuvaksi saumaksi. Näin saadaan tarvittaessa vieläkin lujempia saumoja vähäisin keinoin, esim käyttämällä lämmitysvastuksessa leveämpiä lämmityspäitä kuin normaalisti.
Keksinnön mukaisen menetelmän mahdollistavalle putkilovaipal-le, joka muodostuu ainakin kahdesta erillisestä ja yhteenliite-tystä foliosta, on tunnusomaista se, että folio tai folioryhmät ovat liitetyt limittäin päällekkäin siten, että vaipan vastakkaisissa reunoissa folioiden reunat ovat eripituiset siten, että folio tai folioryhmä ulottuu toisessa reunassa toista pidemmälle ja toisessa reunassa päinvastoin.
Keksinnön mukaisen putkilovaipan eräälle edulliselle sovellu-tusmuodolle on tunnusomaista se, että se muodostuu kahdesta identtisestä ja samankokoisesta foliokerroksesta, jotka ovat limitetyt siten, että limityksien leveys kummallakin reunalla vastaa olennaisesti puolet vaipan saumausleveydestä.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin esimerkin avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa
Kuv. 1 esittää poikkileikkauksen eräästä keksinnön mukaisesta folioaihiosta,
Kuv. 2 esittää kuvion 1 mukaista foliota saumauksessa,
Kuv. 3 esittää tunnettua tapaa saumata putkilovaippoja.
Kuvion 3 tapauksessa on yksinkertaisesta foliosta 1 muodostettu putkilovaippa viety saumaukseen ylä- ja alapuolisten lämpövas-tuksien 2 ja 3 väliin. Folio 1 muodostuu alumiinifoliosta 4 sekä 4 73938 ylä- ja alapuolisista suojakerroksista 5 ja 6, jotka ovat muovita! lakkakalvoja. Folio kierretään tuurnan tms. ympäri (ei piirretty) sylinterimäisen vaipan aikaansaamiseski, jolloin limittäin tulevat vastakkaiset reunat muodostavat saumakohdan, jonka leveys kuviossa 3 on merkitty viitteellä S. Lampövastukset puristetaan tämän jälkeen saumakohtaa vastaan molemmista suunnista, kunnes kontaktilämpö sulattaa foliokerrokset yhteen olennaisesti sauman koko leveydeltä S. Putkilovaippa on lyhyen jäähdy-tysvaiheen ja lämpövastusten poistamisen jälkeen valmis jatkokäsittelyyn.
Kuviossa 1 on esitetty esimerkki keksinnön mukaisen menetelmän pohjana olevasta folioaihiosta 10, jossa kaksi samanlevyistä foliokerrosta 11,12 on yhdistetty epäsymmetrisesti siten, että vastakkaisilla sivuilla toisen aihion reuna ulottuu pidemmälle kuin toisen. Folioaihiot 11 ja 12 ovat rakenteeltaan samanlaiset kuin kuvion 1 mukainen tunnettu folio 1, mutta huomattavasti ohuempia.
Kuviossa 2 on esitetty keksinnön mukaista esimerkkifoliota saumauksessa putkilovaipaksi analogisesti kuvion 3 esittämällä tavalla. Folio 10 on taivutettu sylinteriksi ja saumakohta tuotu lämpövastuksien 13 ja 14 väliseen tilaan. Saumakohtien lyhyemmät reunat tulevat olennaisesti vastakkain, pidempien reunojen kul. kiessa limittäin vastakkaisen vaippareunan yli. Olettamalla, että folioaihioiden 11 ja 12 leveys on sama kuin kuvion 1 folio 1:n, ja että käytetään samaa sauman leveyttä S kummassakin tapauksessa, voidaan todeta, että keksinnön mukaisella menetelmällä saumattuna saavutetaan ainakin kaksinkertainen saumaleveys samanlevyisellä foliolla tunnettuun tekniikkaan nähden. Kuten kuviosta 3 ilmenee, muodostuu saumakohtaan 2 saumaa, joiden pituus voi olla vertailun vuoksi esim. S. Koska putkilovaipan heikoin kohta ilman muuta on sauma, on tämä havainto todiste siitä, että keksinnön mukaisessa menetelmällä valmistettavat putkilovaipat voivat olla huomattavasti ohuemmat kuin tunnetun tekniikan mukaisesti valmistetut vaipat.
73938 5
Jos keksinnön erään sovellutusmuodon mukaisesti käytetään kuviossa 3 katkoviivoin piirrettyjä leveämpiä lämpövastuksia 13a ja 14a, saadaan saumakohtien lyhyempien reunojen välinen kohta T myös täytettyä sulalla alumiinifolioiden suojakerrosmateriaa-lilla, jolloin saadaan yhtenäinen, vieläkin leveämpi sauma, joka on vieläkin lujempi ja tiiviimpi, ja mahdollistaa yhä ohuempien folioaihioiden käytön putkilovaipan valmistamisessa.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri sovellutus-muodot eivät rajoitu yllä esitettyyn esimerkkiin, ne voivat vaihdella jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä keksinnössä ei olla rajoiduttu kahdesta folioaihiosta muodostettuun vaippaan eikä niiden materiaaliin tai yhteenliit-tämistapaan.

Claims (4)

6 73938
1. Menetelmä putkilovaipan saumaamiseksi, jossa ainakin kahdesta erillisestä ja yhteen liitetyistä folioista (11,12) muodostetun vaipan (10) reunat liitetään yhteen ja saumataan putkilo-vaipaksi, tunnettu siitä, että vaipan saumakohdassa folioiden reunat on muodostettu eripituisiksi siten, että toisessa vaippareunassa folio tai folioryhmä ulottuu toista pidemmälle ja vastakkaisessa reunassa päinvastoin, jolloin saumaus suoritetaan ensin yhdistämällä vaipan (10) saumattavat reunat siten, että lyhyemmät folioreunat tulevat olennaisesti vastakkain, pidempien reunojen kulkiessa limittäin vastakkaisen vaippareunan yli, ja liittämällä vaippareunat yhteen sinänsä tunnetulla saumausmenettelyllä, kuten lämpövastuksella (13,14).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että saumaus suoritetaan olennaisesti koko yhteenlasketulla saumaleveydellä siten, että saumakohtien lyhyempien reunojen välinen tila (T) täyttyy sulalla saumausaineella yhdistäen pidempien, limittäin menevien reunojen alle syntyvät saumat yhdeksi, olennaisesti koko saumaleveyden yli jatkuvaksi saumaksi.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän toteuttamiseen tarkoitettu putkilovaippa, joka muodostuu ainakin kahdesta erillisestä ja yhteeniiitetystä foliosta (11,12), tunnettu siitä, että folio tai folioryhmät (11,12) ovat liitetyt limittäin päällekkäin siten, että vaipan vastakkaisissa reunoissa folioiden reunat ovat eripituiset siten, että folio tai folioryhmä ulottuu toisessa reunassa toista pidemmälle ja toisessa reunassa päinvastoin.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen putkilovaippa, tunnet-t u siitä, että se muodostuu kahdesta identtisestä ja samankokoisesta foliokerroksesta (11,12), jotka ovat limitetyt siten, että limityksien leveys (S) kummallakin reunalla vastaa olennaisesti puolet vaipan saumausleveydestä. 7 PATEN TKR AV 73938
FI852157A 1985-05-30 1985-05-30 Foerfarande foer fogning av en tubmantel och en mantelfolie foer dess foerverkligande. FI73938C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI852157A FI73938C (fi) 1985-05-30 1985-05-30 Foerfarande foer fogning av en tubmantel och en mantelfolie foer dess foerverkligande.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI852157A FI73938C (fi) 1985-05-30 1985-05-30 Foerfarande foer fogning av en tubmantel och en mantelfolie foer dess foerverkligande.
FI852157 1985-05-30

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI852157A0 FI852157A0 (fi) 1985-05-30
FI852157L FI852157L (fi) 1986-12-01
FI73938B FI73938B (fi) 1987-08-31
FI73938C true FI73938C (fi) 1987-12-10

Family

ID=8520903

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI852157A FI73938C (fi) 1985-05-30 1985-05-30 Foerfarande foer fogning av en tubmantel och en mantelfolie foer dess foerverkligande.

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI73938C (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI852157L (fi) 1986-12-01
FI73938B (fi) 1987-08-31
FI852157A0 (fi) 1985-05-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE1640177C3 (de) Fernmeldekabel
FI78042C (fi) Tub samt foerfarande och anordning foer tillverkning daerav.
US3272912A (en) Flexible tubing and the manufacture thereof
US4448824A (en) Wraparound protective closure
SE9804151D0 (sv) Spirallindat rör samt förfarande för framställning därav
JP6562937B2 (ja) 螺旋状にラップされた不織スリーブおよびその製造方法
KR101887912B1 (ko) 기밀성 향상과 보온을 위한 이중보온관 케이싱의 제조방법 및 그를 이용한 이중보온관 케이싱
FI73938C (fi) Foerfarande foer fogning av en tubmantel och en mantelfolie foer dess foerverkligande.
EP2378173B1 (de) Verfahren zum Verbinden von ummantelten Rohren mit Anbringung einer Diffusionssperrschicht und Kunststoffmantelrohr
US5105057A (en) Insulated magnet wire and method of forming the same
FI68028C (fi) Foerpackningsfolie
CN1970677A (zh) 辐射交联聚乙烯热收缩包覆片材及其制备方法
JPS61195812A (ja) 断熱導管製造方法
KR980003137A (ko) 단열 파이프 커버
CN111099140A (zh) 软管制造方法及应用该方法制成的软管
CN211622103U (zh) 一种装配式墙板于转角处的拼接缝暗处理结构
CN203318915U (zh) 对接式复合软管
EP0029632A1 (de) Verfahren zum Verbinden mediumführender, vorisolierter Rohrstücke und durch dieses Verfahren verbundene Rohrstücke
JPS6123106B2 (fi)
EP0053590A2 (en) A method for manufacturing tubes with aluminium core and capable of permanent cold deformation
DE3409013A1 (de) Wasserinstallationsrohr, insbesondere fussbodenheizungsrohr
CN210182127U (zh) 一种从径向到纵向全方位阻水中高压电缆
JPS5935930A (ja) 筒状密封容器の製造法
JP2007032154A (ja) Pc鋼材用保護シース及びそれを用いた被覆pc鋼材
EP1316751A2 (en) Multilayer pipe

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: PRINTAL OY