FI73927C - Foerarstol foer truckar, traktorer eller andra arbetsfordon. - Google Patents

Foerarstol foer truckar, traktorer eller andra arbetsfordon. Download PDF

Info

Publication number
FI73927C
FI73927C FI843477A FI843477A FI73927C FI 73927 C FI73927 C FI 73927C FI 843477 A FI843477 A FI 843477A FI 843477 A FI843477 A FI 843477A FI 73927 C FI73927 C FI 73927C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
seat
chair according
recess
backrest
chair
Prior art date
Application number
FI843477A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI843477A0 (fi
FI73927B (fi
FI843477A (fi
Inventor
Hanspeter Nystroem
Original Assignee
Svenska Vision Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from SE8304778A external-priority patent/SE8304778D0/xx
Priority claimed from SE8305484A external-priority patent/SE8305484D0/xx
Application filed by Svenska Vision Ab filed Critical Svenska Vision Ab
Publication of FI843477A0 publication Critical patent/FI843477A0/fi
Publication of FI843477A publication Critical patent/FI843477A/fi
Publication of FI73927B publication Critical patent/FI73927B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73927C publication Critical patent/FI73927C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60NSEATS SPECIALLY ADAPTED FOR VEHICLES; VEHICLE PASSENGER ACCOMMODATION NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60N2/00Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles
    • B60N2/02Seats specially adapted for vehicles; Arrangement or mounting of seats in vehicles the seat or part thereof being movable, e.g. adjustable

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aviation & Aerospace Engineering (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Seats For Vehicles (AREA)
  • Chairs For Special Purposes, Such As Reclining Chairs (AREA)
  • Agricultural Machines (AREA)

Description

1 73927
Kuljettajan tuoli trukkeja, traktoreita tai muita työajoneuvoja varten Tämän keksinnön kohteena on kuljettajan tuoli trukkeja, traktoreita tai muita työajoneuvoja varten, käsittäen istuimen, 5 selkänojan ja niiden kannatuselimen.
Trukeissa, traktoreissa ja muissa työajoneuvoissa, joita kuljettajan täytyy peruuttaa usein ja monia kertoja melko pitkiä matkoja, kuljettajan keho joutuu alttiiksi rasituksille, jotka helposti voivat aiheuttaa erilaisia fyysisiä vaivoja, 10 erityisesti selkävaivoja. Eräs mahdollinen tapa niiden rasitusten vähentämiseksi, joiden alaiseksi kuljettaja joutuu ajoneuvoa peruutettaessa, on tehdä kuljettajan tuoli kokonaisuudessaan jonkin verran kääntyväksi. Kuitenkaan tällainen ratkaisu monissa työajoneuvoissa ei ole mahdollista, johtuen siitä, että 15 se tila, johon kuljettajan tuoli on sijoitettu, on niin rajoitettu, ettei se salli kääntyvän tuolin asennusta. Lisäksi kokonaisuudessaan kääntyvän tuolin aikaansaamisen yrityksissä on osoittautunut, että kun tuoli on jommalle kummalle sivulle käännetyssä asemassa, kuljettajan on erittäin vaikea löytää eri 20 ohjauselimiä, kun hänen katseensa on käännetty taaksepäin.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada alussa esitettyä laatua oleva parannettu kuljettajan tuoli, joka sallii kuljettajan fyysisten rasitusten huomattavan pienenemisen ajoneuvoa peruutettaessa, ilman aihetta mihinkään tilaongelmiin 25 tai sen laatuisiin ohjausvaikeuksiin, joita esiintyy käytettäessä kokonaisuudessaan kääntyvää tuolia. Keksinnön mukaan tätä tarkoitusta varten tehty tuoli tunnetaan pääasiallisesti siitä, että istuin yksin on kierrettävissä likimain pystysuoran akselin ympäri mainittuun kannatuselimeen nähden, 30 kun taas selkänoja on sovitettu kiertymättömästi mainittuun kannatuselimeen, jolloin istuimella on normaali käyttöasema, jossa se on irrotettavasti pidätettävissä automaattisesti toimivien lukituselimien avulla, jotka on järjestetty vapauttamaan istuin ja sallimaan tämän kiertämisen ainakin rajoitetun 35 kulman verran mainitusta asemasta ainakin yhteen suuntaan mainitun akselin ympäri niin pian kuin istuin saatetaan vastaavaan suuntaan siihen vaikuttavan, ulkoisen vääntömomentin alaiseksi, jolla on tietty pienin suuruus.
tl 73927
Sekä selkänojaan että kannatuselimiin nähden kääntyvän istuimen keksinnön mukaan ehdotetulla käytöllä saavutetaan edellä mainittu tarkoitus yksinkertaisella ja edullisella tavalla. Keksintö sallii nimittäin niiden rasitusten huo-5 mättävän pienenemisen, joiden alaiseksi kuljettaja joutuu ajoneuvoa peruutettaessa, ilman että tuoli kokonaisuudessaan tarvitsee suuremman tilan kuin tavallinen kuljettajan tuoli nykyistä laatua olevissa ajoneuvoissa. Sen seurauksena, ettei selkänoja ota osaa istuimen kiertoliikkeeseen, 10 saadaan lisäksi se erityinen etu, että selkänoja istuinta kierrettäessä tulee toimimaan kiinteänä vertauselimenä, joka tekee kuljettajalle helpoksi löytää eri ohjauselimet myöskin ajoneuvoa usein peruutettaessa.
Sopivimmin tuoli on varustettu lukituselimillä istui-15 men itsetoimivaa lukitusta varten tavalliseen käyttöase-maansa.
Keksinnön erään edullisen sovellutusmuodon mukaan mainitut lukituselimet on järjestetty vapauttamaan istuimen ja sallimaan sen kiertämisen tavallisesta käyttötilasta 20 pois, niin pian kuin istuin saatetaan mainitun kiertoakse-lin ympäri vaikuttavan, ulkoisen vääntömomentin alaiseksi, jolla on tietty pienin suuruus. Lukituselimien tällainen rakenne sallii sen, että kuljettaja voi kiertää istuimen pois tavallisesta käyttöasennosta aivan yksinkertaisesti 25 siten, että hän suorittaa vähäisen kehon kierron, jolloin hän istuimella olevien kehonsa osien välityksellä kohdistaa tarpeellisen vääntömomentin istuimeen sen vapauttamiseksi. Tämän ansiosta kuljettaja voi käyttää molempia käsiään ajoneuvon ohjaukseen myöskin istuinta vapautettaessa. 30 Keksinnön mukaan istuimen vapauttamista varten ulkoi sen vääntömomentin suuruus sopivimmin voi olla säädettävissä .
Tuoli voi edullisesti käsittää erillisen, sopivimmin käsin ohjattavan salpaelimen, jonka välityksellä istuin 35 voidaan salvata tavallisesta käyttöasemastaan pois kiertämistä vastaan. Tätä salpaelintä voidaan käyttää hyväksi sen varmistamiseksi, että istuin esimerkiksi ajoneuvon 73927 kulkiessa äärimmäisen epätasaisella alustalla, ei vapaudu vahingossa ja siirry pois tavallisesta käyttöasennosta. Salpaelimen ei tarvitse olla sovitettu toimimaan yhdessä lukituselimien kanssa. Kuitenkin sopivimmin salpaelin voi 5 olla järjestetty vaikuttamaan lukituselimiin salpausase-massa, niiden istuimen vapauttamisen estämiseksi.
Keksinnön eräässä edullisessa sovellutusmuodossa luki-tuselimet käsittävät ympyrän kaaren muotoiseen nokkaan tehdyn kehällisen syvennyksen ja mainittua nokkaa vasten 10 nojaavan lukituselimen, joka on järjestetty istuinta kierrettäessä siirtymään nokkaa pitkin ja silloin istuin tavallisessa käyttöasemassaan tarttumaan mainittuun syvennykseen istuimen pidättämiseksi irrotettavasti tässä asemassa yhteisvaikutuksella syvennyksen vastakkaisten seinä-15 mien kanssa. Sopivimmin lukituselin voi olla kannatettu toisessa päästään kiinteästi kiinnitetyn, joustavan, taipuvan tangon toisessa päässä, jonka vaikuttava pituus voi olla säädettävissä tankoa pitkin siirrettävän vastimen avulla, joka voi olla sovitettu muodostamaan edellä maini-20 tun salpaelimen.
Keksintöä kuvataan lähemmin jälempänä viitaten oheiseen kaaviolliseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää sivulta nähtynä keksinnön esimerkiksi valitun sovellutusmuodon mukaista kuljettajan tuolia, kun 25 taas kuvio 2 esittää erästä yksityiskohtaa, havainnollistaen alta nähtynä tuolin istuinta ja sen alla sijaitsevaa kääntölaattaa.
Piirustuksessa esitetty, yleisesti viitenumerolla 10 30 merkitty kuljettajan tuoli on asennettu alustalle 11, jona voi olla esimerkiksi trukin tai traktorin kuljettajan hytin lattia. Viitenumerolla 12 on merkitty tuoliin 10 kuuluvaa selkänojaa ja viitenumerolla 13 tuoliin kuuluvaa istuinta. Istuinta 13 ja selkänojaa 12 kannattaa yhteinen 35 kannatuselin kannatuskehyksen 1*1 muodossa. Tässä kanna- tuskehyksessä 1*1 on takimmainen, ylöspäin ulottuva osa l*la, johon selkänoja 12 on asennettu kaaviollisesta esite- 73927 u tyn osan 15 välityksellä, joka voi olla tehty selkänojan 12 korkeusaseman ja kaltevuuden muuttamiseksi. Kehys 14 käsittää myöskin alemman, vaakasuoran osan 14b, joka kannatetaan alustalla 11 kaaviollisesti esitetyn yksikön 16 5 välityksellä, joka sopivimmin voi olla tehty kannatuske-hyksen 14 kannattamiseksi joustavasti pystysuunnassa sekä pitkittäin siirrettävästi alustaan 11 nähden.
Viitenumerolla 17 on merkitty kannatuskehyksen 14 vaakasuoraan osaan 14b kiinnitettyä, kaaviollisesti esitettyä 10 yksikköä, joka voi olla tehty istuimen 13 kaltevuusasen-non säätämisen sallimiseksi. Lisäksi yksikkö 17 voi olla sovitettu sallimaan istuimen 13 siirron vaakasuorassa suunnassa kehykseen 14 ja selkänojaan 12 nähden. Istuin 13 on asennettu yksikön 17 päälle kiertoliitoksen välityksellä, 15 jonka muodostaa kääntölaatta 18 alempine, yksikköön 17 kiinteästi asennettuine osineen 18a ja ylempine, istuimen 13 alasivuun kiinteästi kiinnitettyine osineen 18b. Kään-tölaatan 18 yläosa 18b on kierrettävissä yhdessä istuimen 13 kanssa kääntölaatan alaosaan 18a nähden likimain pysty- 20 suoran kiertoakselin A ympäri.
Kääntölaatan 18 molemmat keskenäisesti kierrettävät osat 18a ja 18b, voidaan, kun istuin 13 on tavallisessa, kuviossa 1 esitetyssä käyttöasennossa, kiinnittää irrotettavasi keskinäistä akselin A ympäri kiertoa vastaan ku-25 viossa 2 selvemmin esitetyllä lukituslaitteella. Tämä lu-kituslaite käsittää toisaalta kääntölaatan 18 pyöreäksi nokkalevyksi tehdyn alemman osan 18a kehällisen syvennyksen 19 ja toisaalta tähän syvennykseen viedyn lukituseli-men 20. Tämän muodostaa tappimainen, joustavasti taipuvan 30 tangon 21 taivutettu pääteosa. Tangon 21 vastakkaisessa päässä on taivutettu pääteosa 22, jonka välityksellä tanko 21 on kiinteästi kiinnitetty istuimeen 13 kiinnitettyyn kiinnittimeen 23.
Tanko 21 pitää tappimaisen lukituselimen 20 joustavas-35 sa nojauksessa levyn 18a kehällistä nokkapintaa vasten ja kun levy 18a on kuviossa 2 esitetyssä asemassa istuimeen 13 nähden, tanko pitää lukituselimen 20 tartunnassa syven- 5 73927 nyksen 19 kanssa. Tällöin lukituselin 20 pidättää istuimen 13 kiertämistä vastaan tavallisesta käyttöasemastaan yhteistoiminnalla syvennyksen 19 vastakkaisten sivuseinä-mien kanssa. Kuitenkin nämä sivuseinämät on tehty jonkin 5 verran hajautuviksi syvennyksen 19 ulkopäätä kohti. Kun tarpeeksi suuri vääntömomentti kohdistetaan istuimeen 13, lukituselin 20 voidaan saattaa sen johdosta liikkumaan syvennyksestä 19 pois, jolloin istuin 13 vapautuu. Istuimen edelleen kiertäminen voi tapahtua sen jälkeen lukituseli-10 mien 19 ja 20 estämättä.
Tarkoituksella sallia ulkoisen vääntömomentin suuruuden säätö, joka vääntömomentti kohdistetaan istuimeen 13 lukituselimien 19 ja 20 viemiseksi pois tartunnasta toistensa kanssa tangon 21 vaikuttava pituus on säädettävissä 15 mainittua tankoa pitkin siirrettävän vastimen 2b avulla, jona on lieriömäinen tappi, jota kannattaa sauvan 25 toinen pää. Tämän sauvan toisessa päässä on käyttökädensija 26. Sauva 25 on laakeroitu pitkittäin siirrettävästi istuimeen 13 kiinnitettyyn pitimeen 27. Viitenumerolla 28 20 on merkitty istuimeen 13 kiinteästi sovitettua tukikiskoa vastintappia 2b varten. Tämä tappi 2b on liikkuva kahden pilkkuviivoilla 2bA ja 2bB esitetyn pääteaseman välillä. Ensin mainitussa näistä pääteasemista, ts. asemassa 2^A tappi 2b sijaitsee siten, että sauva 21 voi taipua koko 25 pituudeltaan. Sitä mukaa kun tappia 2b siirretään toista pääteasemaansa kohti, ts. suunnassa asemaa 2*JB kohti, sauvan 21 vaikuttava pituus lyhenee, mikä aiheuttaa sen, että yhä suurempi ulkoinen vääntömomentti täytyy kohdistaa istuimeen 13 lukitustartunnan kumoamiseksi lukituselimien 19 30 ja 20 välillä. Kun tappi 2b on asemassa 2^B, se vaikuttaa lukituselimen 20 tehokkaana salpaelimenä ja tekee aivan mahdottomaksi lukituselimen 20 siirtämisen pois tartunnasta syvennyksen 19 kanssa.
Keksintö ei ole rajoitettu edellä kuvattuun ja piirus-35 tuksessa esitettyyn sovellutusmuotoon. Sen sijaan monet muut vaihtoehtoiset sovellutusmuodot ovat mahdollisia keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Tällöin esimerkkinä 6 73927 erityisesti voidaan mainita, että tuoli voi olla varustettu jousielimillä istuimen jousiesijännittämiseksi tavallista käyttöasemaansa kohti. Jos tuoli varustetaan tällaisilla jousielimillä, voidaan saavuttaa se, että istuin 5 tavallisesta käyttöasemastaan pois kiertämisen jälkeen it-setoimivasti palaa tähän asemaan, heti kun se jätetään koskemattomaksi.

Claims (9)

1. Kuljettajan tuoli (10) trukkeja, traktoreita tai muita työajoneuvoja varten, käsittäen istuimen (13), selkänojan (12) ja niiden kannatuselimen (14), tunnettu siitä, että 5 istuin (13) yksin on kierrettävissä likimain pystysuoran akselin (A) ympäri mainittuun kannatuselimeen (14) nähden, kun taas selkänoja (12) on sovitettu kiertymättömästi mainittuun kannatuselimeen (14), jolloin istuimella (13) on normaali käyttöasema, jossa se on irrotettavasti pidätettävissä auto-10 maattisesti toimivien lukituselimien (19, 20) avulla, jotka on järjestetty vapauttamaan istuin (13) ja sallimaan tämän kiertämisen ainakin rajoitetun kulman verran mainitusta asemasta ainakin yhteen suuntaan mainitun akselin (A) ympäri niin pian kuin istuin (13) saatetaan vastaavaan suuntaan 15 siihen vaikuttavan, ulkoisen vääntömomentin alaiseksi, jolla on tietty pienin suuruus.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tuoli, tunnettu siitä, että istuimen (13) vapauttamista varten mainitun ulkoisen vääntömomentin tarpeellinen suuruus on säädettävissä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen tuoli, tun nettu siitä, että se käsittää erillisen, sopivimmin käsin ohjattavan salpaelimen (24), jonka välityksellä istuin (13) voidaan salvata tavallisesta käyttöasemastaan pois kiertämistä vastaan.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen tuoli, tunnettu siitä, että mainittu salpaelin (24) on järjestetty vaikuttamaan mainittuihin lukituselimiin (19, 20) ja estämään ne vapauttamasta istuinta (13).
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tuoli, 30 tunnettu siitä, että mainitut lukituselimet käsittävät ympyrän kaaren muotoiseen nokkaan (18a) tehdyn kehällisen syvennyksen (19) ja mainittua nokkaa vasten joustavasti no-jaavan lukituselimen (20), joka on järjestetty istuinta (13) kierrettäessä siirtymään nokkaa (18a) pitkin ja istuimen (13) 35 ollessa tavallisessa käyttöasemassaan tarttumaan mainittuun syvennykseen (19) istuimen (13) pidättämiseksi irrotettavasti tässä asemassa yhteisvaikutuksella syvennyksen (19) vastakkaisten seinämien kanssa. 8 73927
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen tuoli, tunnettu siitä, että lukituselin (20) on kannatettu toisesta päästään kiinteästi kiinnitettyyn, joustavan, taipuisan tangon (21) toisessa päässä.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen tuoli , tunnettu siitä, että mainitun tangon (21) vaikuttava pituus on säädettävissä tankoa pitkin siirrettävän vastimen (24) avulla.
7 3927 7
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tuoli, tunnettu siitä, että istuin (13) on jousiesijänni-10 tetty tavallista käyttöasemaansa kohti olevassa suunnassa.
9 73927
FI843477A 1983-09-06 1984-09-05 Foerarstol foer truckar, traktorer eller andra arbetsfordon. FI73927C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8304778A SE8304778D0 (sv) 1983-09-06 1983-09-06 Forarstol for truckar, traktorer eller andra arbetsfordon
SE8304778 1983-09-06
SE8305484A SE8305484D0 (sv) 1983-10-05 1983-10-05 Forarstol for truckar, traktorer eller andra arbetsfordon
SE8305484 1983-10-05

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI843477A0 FI843477A0 (fi) 1984-09-05
FI843477A FI843477A (fi) 1985-03-07
FI73927B FI73927B (fi) 1987-08-31
FI73927C true FI73927C (fi) 1987-12-10

Family

ID=26658536

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI843477A FI73927C (fi) 1983-09-06 1984-09-05 Foerarstol foer truckar, traktorer eller andra arbetsfordon.

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK423984A (fi)
FI (1) FI73927C (fi)
NO (1) NO155836C (fi)
SE (1) SE455484B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
NO843531L (no) 1985-03-07
NO155836B (no) 1987-03-02
FI843477A0 (fi) 1984-09-05
FI73927B (fi) 1987-08-31
FI843477A (fi) 1985-03-07
DK423984D0 (da) 1984-09-05
NO155836C (no) 1987-06-10
SE8404295D0 (sv) 1984-08-29
SE8404295L (sv) 1985-03-07
DK423984A (da) 1985-03-07
SE455484B (sv) 1988-07-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5765894A (en) Seat device for a vehicle
US4234284A (en) Utility platform
EP0358285B1 (en) Seat construction for use in vehicle
US4037291A (en) Caster and swivel lock assembly
US4913265A (en) Vehicle immobilizing device
US5058791A (en) Vehicular ladder rack
US4400129A (en) Wheelchair carrier and loading device
US20070052254A1 (en) Sliding load floor system with levitation mechanism
US4477149A (en) Resettable mirror assembly
US4356990A (en) Device for vertically adjusting seat
US4372607A (en) Forwardly inclining seat
EP0136763B1 (en) Wheel chair for invalids with releasable seat mounting as well as system for transferring an invalid seated in the chair in and out of a vehicle
FI73927C (fi) Foerarstol foer truckar, traktorer eller andra arbetsfordon.
CA2010857A1 (en) Pivoting seat structure for a front mounted mower
US4521047A (en) Sun visor arrangement
JPH0757583B2 (ja) 自動車用回転シ−ト装置
JP2002331803A (ja) キャスター
JPH09156544A (ja) 車両用床下スペアタイヤ保持装置
JPS60236875A (ja) チルトステアリング装置
JPS6231312Y2 (fi)
JPH081273Y2 (ja) オートリフト
JP3728003B2 (ja) 自動車用リフト装置
JPS6027699Y2 (ja) シ−トスライド装置
JPH0630178Y2 (ja) 車椅子のフットレスト
JPH0442183Y2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: SVENSKA VISION AB