FI73562C - Anordning foer upphaevande av en spoeksignal i en televisionsmottagare. - Google Patents

Anordning foer upphaevande av en spoeksignal i en televisionsmottagare. Download PDF

Info

Publication number
FI73562C
FI73562C FI812460A FI812460A FI73562C FI 73562 C FI73562 C FI 73562C FI 812460 A FI812460 A FI 812460A FI 812460 A FI812460 A FI 812460A FI 73562 C FI73562 C FI 73562C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
signal
ghost
video signal
video
alignment
Prior art date
Application number
FI812460A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI73562B (fi
FI812460L (fi
Inventor
David Dunlap Holmes
Original Assignee
Rca Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rca Corp filed Critical Rca Corp
Publication of FI812460L publication Critical patent/FI812460L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73562B publication Critical patent/FI73562B/fi
Publication of FI73562C publication Critical patent/FI73562C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/14Picture signal circuitry for video frequency region
    • H04N5/21Circuitry for suppressing or minimising disturbance, e.g. moiré or halo
    • H04N5/211Ghost signal cancellation

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Picture Signal Circuits (AREA)

Description

1 73562
Laite televisiohaamukuvan kumoamiseksi Tämä keksintö koskee televisiovastaanottimessa olevaa laitetta haamusignaalin, joka on häiriökomponentti 5 vastaanotetussa videosignaalissa, kumoamiseksi lisäämällä kompensointisignaali, joka vastaa mainitun haamusignaalin käänteistä aikafunktiota, laitteen käsittäessä: vastaan otetun videosignaalin viivelinjan, joka ohjataan niin, että videosignaalia viivästetään aikajaksolla, joka on yh-10 täsuuri kuin videosignaalin valitun kohdistussignaalikom-ponentin haamusignaalin viivästys alkuperäiseen kohdistus-komponenttiin verrattuna; säätövälineet viivästetyn videosignaalin amplitudin ja polariteetin modifioimiseksi vasteena ohjaussignaalille, niin että tuotetaan haamusig-15 naalin invertoitu jäljitelmä; yhdistämispiirin viivästetyn videosignaalin yhdistämiseksi mainittuun modifioituun viivästettyyn videosignaaliin; säätögeneraattorivälineen säätösignaalin synnyttämiseksi säätövälineitä varten käyttämällä hyväksi ainakin yhtä laitteessa olevista videosig-20 naaleista ja käyttämällä veräjöintivälineitä päästämään läpi osa vastaavasta videosignaalista, joka sisältää koh-distussignaalin haamusignaalin.
FI-patenttihakemus 812459 kuvaa haamusignaalin ilmaisu järjestelmän, joka määrittää haamusignaalikomponentin 25 olemassaolon ja ajallisen sijainnin suhteessa sitä vastaavaan pääsignaalikomponenttiin. Sen jälkeen kun haamusig-naali on todettu, tämä järjestelmä jatkaa haamun seuraamista yhdestä televisiokentästä toiseen. Haamun ilmaisin tuottaa kahden tyyppisiä signaaleja. Ensimmäisenä tyyppinä 30 on muotosignaali, joka osoittaa onko haamu paikannettu.
Kun mitään haamusignaalia ei ole havaittu, tämä ensimmäinen signaali osoittaa "haku"-muotoa. Kun haamusignaali on löydetty, ensimmäinen signaali muuttuu osoittamaan, että ilmaisin on automaattisessa vaiheensäätömuodossa (APC-muo-35 dossa), jonka aikana haamusignaalia seurataan.
Toisen tyyppisenä signaalina, edellyttäen, että haamuilmaisin on sellainen, joka tuottaa informaation il- 2 73562 maistun haamusignaalikomponentin ajallisesta sijainnista, on tätä seikkaa osoittava signaali. Edellä mainitussa patenttihakemuksessa esitetyissä suoritusmuodoissa tänä signaalina on värähtelevä signaali, joka kehitetään jännite-5 ohjatulla oskillaattorilla. Värähtelysignaalin taajuus on vaadittu taajuus käyttämään tunnettua ajastettua viivelin-jaa niin, että pääsignaali esiintyy viivelinjan ulostulossa samana ajankohtana kuin sen haamusignaalikomponentti esiintyy sen sisäänmenossa. Värähtelysignaali on täten 10 tarkka mitta haamusignaalikomponentin viivästykselle suhteessa vastaavaan pääsignaalikomponenttiin, kun ensimmäinen osoitussignaali on APC-muodossa.
On toivottavaa, että saataisiin aikaan haamukuvan kumoamisjärjestelmä, joka käyttää hyväksi edellä mainitun 15 haamusignaalin ilmaisujärjestelmän muoto- ja värähtely- osoitussignaaleja haamusignaalin kumoamiseksi. Esillä olevan keksinnön periaatteiden mukaisesti on saatu aikaan sellainen laite, jolle on tunnusomaista, että siinä oleva säätögeneraattoriväline sisältää amplitudikomparaattorin, 20 jolla on ensimmäinen sisääntulo, johon säätövälineillä modifioitu viivästetty videosignaali on liitetty, ja jolla on toinen sisääntulo, johon vastaanotettu videosignaali on liitetty veräjöintivälineiden kautta, ja jolla on ulostulo, johon tuotetaan virhesignaali, joka ilmaisee amplitu-25 dieron ja vastakkaisien polariteettien olemassaolon tai puuttumisen vastaanotetussa videosignaalissa olevan koh-distussignaalin haamusignaalin ja modifioidussa viivästetyssä videosignaalissa olevan kohdistussignaalin välillä; näytteenotto- ja pitopiirin näytteyden ottamiseksi maini-30 tusta virhesignaalista säätövälineiden säätämiseksi, niin että säätövälineiden ulostulossa on kohdistussignaali, jolla on sama amplitudi, mutta vastakkainen polariteetti kuin kohdistussignaalin haamusignaalilla.
Oheisissa piirustuksissa 35 kuvio 1 esittää lohkokaaviomuodossa televisiohaamu- kuvan kumoamisjärjestelmää, joka on konstruoitu esillä olevan keksinnön periaatteiden mukaisesti;
II
3 73562 kuvio 2 esittää osaksi lohkokaaviomuodossa, osaksi piirikaaviomuodossa yksityiskohtaisesti suoritusmuotoa esillä olevan keksinnön mukaisesta haamukuvan kumoamisjär-jestelmästä; 5 kuviot 3 ja 4 kuvaavat aaltomuotoja, jotka ovat hyödyllisiä selitettäessä kuvion 2 mukaisen järjestelmän toimintaa.
Kuviossa 1 on siis esitetty haamun kumoamisjärjestelmä. Videosignaali johdetaan viivästimen 52, juova kym-10 menen portin 54 ja yhdistämispiirin 50 sisäänmenoihin. Viivästin 52 tuottaa videosignaaliin viivästyksen, joka on olennaisesti yhtä suuri kuin videosignaalin haamusignaali-komponentin viivästys päävideosignaaliin nähden. Tällä viivästyksellä pääsignaalikomponentti esiintyy viivästimen 15 ulostulossa hetkellä, joka vastaa sitä, jolloin sen haa- musignaalikomponentti johdetaan viivästimen 52, juova kymmenen portin 54 ja yhdistämispiirin 50 sisäänmenoihin.
Viivästetty signaali viivästimen ulostulosta johdetaan säätövahvistimen 46 sisäänmenoon. Viivästetty signaali 20 johdetaan säätövahvistimen lävitse ja sisäänmenoihin ampli- tudikomparaattorissa 42 ja yhdistämispiirissä 50. Yndistämis-piirillä on ulostulo, johon tuotetaan haamuttomaksi tehty videosignaali.
Juova kymmenen portti 54 on suljettu vain kun se on 25 tehty kykeneväksi kunkin videokentän juovan kymmenen aikana. Sen ulostulo on kytketty amplitudikomparaattorin 42 toiseen sisäänmenoon. Amplitudikomparaattorin 42 ulostulo on kytketty näytteenotto-ja-pito-piirin 44 sisäänmenoon, jonka piirin ulostulo on kytketty säätövahvistimen 46 säätösisään-30 menoon. Säätövahvistin 46, amplitudikomparaattori 42 ja näytteenotto- ja-pito-piiri 44 on kytketty muodostamaan takaisin-kytkentäsilmukka 40, jota voidaan käyttää modifioimaan vale-haamusignaalia sinä aikana, kun juova kymmenen portti päästää videosignaalin.
35 Tämän suoritusmuodon mukaisessa haamun kumoamis- 4 73562 järjestelmässä käytetään kohdistussignaalia (training signal) , televisiosignaalin juova kymmenen tahdistussignaalia, kehittämään säätösignaali säätövahvistimelle 46. Kun vii-västimen 52 viivästys on oikea, johdetaan viivästetty juo-5 va kymmenen tahdistussignaali säätövahvistimen lävitse ja sisäänmenoon amplitudikomparaattorissa 42 samana ajankohtana, kuin juova kymmenen tahdistussignaalin haamu tulee komparaattorin toiseen sisäänmenoon. Komparaattorin 42 amplitudi tuottaa virhesignaalin, joka osoittaa mainittujen 10 kahden signaalin suhteellisia polariteetteja ja amplitudeja. Virhesignaalista otetaan näyte ja tämä pidetään näytteenotto- ja-pito-piirillä 44, joka kehittää säätösignaalin säätö-vahvistinta 46 varten.
Tyydyttävä haamun kumoaminen tapahtuu, kun juovan 15 kymmenen tahdistussignaali komparaattorin 42 sisäänmenossa on amplitudiltaan yhtä suuri ja polariteetiltaan vastakkainen haamusignaaliin nähden. Sen vuoksi, jos amplitudikompa-raattori havaitsee, että näillä kahdella signaalilla on sama polariteetti, aiheuttaa säätövahvistimen säätösignaali 20 viivästetyn signaalin kääntämisen. Jos viivästetty tahdistussignaali on suurempi kuin haamusignaali, säätövahvistin vaimentaa viivästettyä signaalia; jos viivästetty tahdistus-signaali on pienempi kuin haamusignaali, säätövahvistin vahvistaa viivästettyä signaalia. Täten säätövahvistin kääntää, 25 vahvistaa tai vaimentaa viivästettyä videosignaalia sen mukaan kuin tarvitaan halutun valehaamusignaalin tuottamiseksi.
Riippuen takaisinkytkentäsilmukan 40 aikavakioista voidaan tarvita useita juova kymmenen aikavälejä useista televisiokentistä näytteenottoon silmukalla ennenkuin virhe-30 signaali ja säätösignaali vakavoituvat haluttuihin arvoinin. Kun säätösignaali on vakavoitunut, viivästetty signaali, joka on yhdistetty viivästämättömään signaaliin yhdistämispii-rillä 50, kumoaa tarkasti haamusignaalin viivästämättömäs-sä televisiosignaalissa.
35 Televisiokentän muiden juovien aikana on juova kym- 5 73562 menen portti auki eikä tuota mitään informaatiota ampli-tudikomparaattoriin 42. Tänä aikana ei senvuoksi tuoteta virhesignaalia ja säätövahvistimeen johdettu säätösignaali ei vaihtele juova kymmenen intervallien välillä. Säätö-5 vahvistin jatkaa videoinformaation vahvistamista tai vaimentamista/ ja kääntämistä tai ei-kääntämistä tänä aikana. Säätövahvistin syöttää sen vuoksi jatkuvasti valehaamusig-naalia yhdistämispiiriin 50 televisiokuvassa näkyvän haamun kumoamiseksi.
10 Yndistyskohtaisempi suoritusmuoto haamun kumoamis- järjestelmästä, joka on konstruoitu esillä olevan keksinnön periaatteiden mukaisesti, on esitetty kuviossa 2. Kuvion 2 niillä elementeillä, jotka on esitetty kuviossa 1, on samat viitenumerot ja niiden enempi selittäminen jätetään teke-15 mättä. Viivästimen 52 ulostulo on kytketty sisäänmenoon vaihtelevavahvistuksisessa vahvistimessa 80, jonka ulostulo on kytketty sisääntuloihin kääntävässä vahvistimessa 84 ja ei-kääntävässä vahvistimessa 82. Vahvistimien 82 ja 84 ulostulot on kytketty yhdistämispiiriin 50 kytkimellä 86 ja 20 ne on myös kytketty jännitejakajan 30 vastukseen 32. Kytkintä 86 ohjataan APC-signaalilla, joka saadaan haamunilmai-simesta. Viivästimen 52 ulostulo on myös kytketty differentiaalivahvistimen 6 transistorin 10 kantaan emitteriseuraa-jakytkentäisten transistoreiden tapaan.
25 Juova kymmenen portti 54 tulee kykeneväksi video- juovan kymmenen aikana juova kymmenen kykeneväksi tekevällä signaalilla. Tämä signaali johdetaan myös kantaan emitteri-seuraajakytkentäisessä transistorissa 36. Tämän transistorin emitteri on kytketty differentiaalivahvistimen 6 tran-30 sistorin 8 kantaan. Referenssi jännite kehitetään referenssi jännitelähteessä 38, joka antaa referenssijännitteen Vre£ jännitteenjakajan poikki, johon kuuluvat diodi 60 ja vastus 62. Referenssijännite VT johdetaan transistorin 8 kantaan. T ransistoreiden 8 ja 10 emitterit on kytketty 35 toisiinsa ja referenssipotentiaalipisteeseen (maa) virtaläh- 6 73562 teellä 4. Transistorin 8 kollektori on kytketty syöttö-jännitelähteeseen (B+) ja transistorin 10 kollektori on kytketty differentiaalivahvistimen 13 transistoreiden 12 ja 14 toisiinsa liitettyihin emittereihin.
5 Juova kymmenen portin 54 ulostulo on kytketty jän nitteen j akajan 30 vastukseen 34. Vastusten 32 ja 34 liitoskohta on kytketty transistorin 12 kantaan emitteriseu-raajakytkentäisellä transistorilla. Referenssijännite ^ref on kytketty transistorin 14 kantaan toisella emitteriseu-10 raajakytkentäisellä transistorilla. Transistorin 12 kol lektori on kytketty differentiaalisesti kytkettyjen transistoreiden 22 ja 24 yhdistettyihin emittereihin.
Transistorit 18, 20, 22 ja 24 muodostavat virtaoh-jauspiirin 21 transistoreiden 12 ja 14 kollektorivirroille. 15 T ransistoreiden 18 ja 24 kannat on kytketty juova kymmenen portin 54 ulostuloon. Transistoreiden 20 ja 22 kannat on kytketty vastaanottamaan referenssijännite V Transistoreiden 18 ja 22 kollektorit on kytketty toisiinsa ja virtapeiliin 26. Transistoreiden 18 ja 22 kollektorivirtojen 20 toisto on virtapeilitransistorin 28 kollektorivirta. Transistoreiden 20 ja 24 kollektorit on kytketty toisiinsa, transistorin 28 kollektoriin ja muuttuvavahvistuksisen vahvistimen 80 säätösisäänmenoon. Suodatuskondensaattori 16 on kytketty muuttuvavahvistuksisen vahvistimen 80 ohjaus-25 sisäänmenon ja maan väliin.
Virtapeilitransistoreiden 27 ja 28 emitterit on kytketty yhteen asianomaisten emitterivastusten kautta ja diodin 72 katodiin ja transistorin 76 kantaan. Diodin 72 anodi on kytketty transistorin 76 emitteriin ja B+ syöttöön 30 muodostamaan virtapeili 70. Transistorin 76 kollektori on kytketty vastuksella 74 maahan. Kun virtapeili 70 johtaa virtaa, kehitetään ulostulosignaali "Polarity Invert Key" (polariteetin kääntöavain) vastuksen 74 napojen väliin.
Tämä signaali johdetaan kellosisäänmenoon C "D"-tyyppises-35 sä flip-flopissa 78, jota nimitetään polariteetin kääntö- li 8 73562 tiin 54 sulkemaan portin. Transistori 36 tulee johtamattomaksi juovan kymmenen kykeneväksi tekevällä signaalilla ja vain referenssi jännite V,^ tulee johdetuksi differenti-aalivahvistintransistoriin 8 jännitteenjakajan 60, 62 kaut-5 ta. Viivästetty juova kymmenen tahdistuspulssi 110 johdetaan viivästimestä 52 transistorin 10 kantaan kahden emit-teriseuraajakytkentäisen transistorin kautta. Emitteriseu-raajakytkentäiset transistorit kytkevät viivästetyn videosignaalin transistorin 10 kantaan sellaisella tasolla, et-10 tä viivästetyn tahdistuspulssin 110 amplitudi ylittää jännitetason VT ja haamupulssit juova kymmenen aikavälissä ovat alle jännitetason V^. Koska viivästetty juova kymmenen tahdistuspulssi transistorin 10 kannassa ylittää refe-renssitason VT, tehdään transistori 10 johtavaksi johtamaan 15 virtaa virtapeilin 70 päällä olevan B+ syötön ja virtalähteen 4 välillä.
Kun transistori 10 alkaa johtaa virtaa läpi tapu-loitujen differentiaalivahvistimien ja virtapeilien kuviossa 2, tulee diodin 72 johtama virta toistettua transisto-20 rilla 76, jolloin kehitetään polariteetin kääntöavain-sig-naali poikki vastuksen 74, jota signaalia kuvaa pulssi 116 kuviossa 3d. Polariteetin kääntöavain-signaali ajastaa polariteetin kääntö-flip-flopin 78, joka asettelee ja palauttaa flip-flopin haamusignaalin 102 polariteetin mukaisesti. 25 Kuvion 3 esimerkissä haamupulssi 102 on positiivinen suhteessa referenssitasoon kuviossa 3a. Polariteetin kään tö-f lip-f lop tulee sen vuoksi asetelluksi, jolloin sen Q ulostulo on korkea ja Q ulostulo matala. Nämä ulostulosignaalit tekevät kääntövahvistimen 84 kykeneväksi ja ei-kään-30 tävän vahvistimen 82 kykenemättömäksi. Vahvistimien 82 ja 84 yhdistettyjen ulostulojen signaali on täten käännetty suhteessa viivästimen ulostulosignaaliin, kuten on esitetty kuviossa 3e. Tämä käännetty signaali johdetaan jännitteen jakajan 30 vastukseen 32.
35 Kuvion 3a haamusignaali-intervallin T1-T2 aikana 7 73562 flip-flopiksi. Flip-flopin 78 datasisäänmeno D on kytketty juova kymmenen portin 54 ulostuloon. Polariteetin kään-tö-flip-flopin Q ulostulo on kytketty antamaan kykeneväksi-tekosignaali kääntävään vahvistimeen 84 ja Q ulostulo täs-5 tä flip-flopista syöttää kykeneväksi tekemissignaalin ei-kääntävään vahvistimeen 82.
Kuvion 2 mukainen haamun kumoamisjärjestelmä voi edullisesti toimia yhdessä sellaisen haamun ilmaisujärjes-telmän kanssa, joka on kuvattu edellä jo mainitussa US-pa-10 tenttihakemuksessa nro 228 594.
Kun näitä kahta järjestelmää käytetään yhdessä, tuottaa haamun ilmaisujärjestelmä kellosignaalin viivästi-melle 52 ja APC-ohjaussignaalin kytkimelle 86. Kun haamun-ilmaisin hakee haamusignaalia, APC-signaali pitää kytkimen 15 86 aukiasennossa estääkseen häiriösignaalien vaikutuksen yhdistämispiiriin 50. Kun haamusignaali on paikannettu, APC-signaali sulkee kytkimen 86.
Kun ilmaisin toteaa haamun, tulee viivästin 52 ajastetuksi nopeudella, joka aikaansaa sellaisen viivästyksen, 20 että pääsignaali esiintyy viivästimen ulostulossa samana ajankohtana kuin sen haamu vaikuttaa viivästimen sisäänme-• nossa. Tyypillisiä aaltomuotoja tätä tilaa varten on esi tetty kuviossa 3. Kuvio 3a esittää juova kymmenen tahdis-tuspulssin 100, jota seuraa haamusignaali 102. Videosignaa-25 Iin juova yksitoista samoin sisältää tahdistuspulssin 104, jota seuraa haamusignaali 106. Kuvio 3c kuvaa viivästimen 52 ulostulosignaaleja, kun kuvion 3a mukainen sisäänmeno-signaali johdetaan viivästimeen. Kun viivästys on oikein toteutettu, on viivästynyt juovan kymmenen tahdistuspulssi 30 HO samanaikainen haamusignaalin 102 kanssa. Viivästimen ulostulo sisältää myös viivästetyn haamusignaalin 112 ja viivästetyn juovan yksitoista tahdistuspulssin 114.
Kunkin videokentän juovan kymmenen aikana johdetaan kuvion 3b mukainen juovan kymmenen kykeneväksi tekevä 35 signaali 108 transistorin 36 kantaan ja juova kymmenen port- 9 73562 juova kymmenen portti 54 päästää haamusignaalin 102 portin ulostuloon. Haamusignaali 102 johdetaan jännitteenjakajan 30 vastukseen 34. Kun jännitteenjakajan vastusten vastus-arvot ovat yhtä suuret, on jännite jännitteenjakajan 30 5 keskellä keskimääräisellä tasolla käännetyn ja viivästetyn tahdistuspulssin 120 tason ja haamusignaalin 102 tason välillä. Kuviossa 3 kuvatussa esimerkissä tämä taso on alle
V kuten kuviossa 3e on osoitettu katkoviivalla V^. Kos-ret D
ka Vp on alle V transistori 12 tulee vähemmän johtavak- 10 si kuin transistori 14 differentiaalivahvistimessa 14. Transistorin 14 kollektorivirta tulee sen vuoksi suuremmaksi kuin transistorin 12.
Kuvion 3a haamupulssi johdetaan myös virtaohjauspii-riin 21. Koska haamupulssin 102 taso V on yli referenssi-15 tason V tulevat transistorit 18 ja 24 johtavammiksi kuin transistorit 20 ja 22. Transistorin 14 kollektorivirta tulee sen vuoksi johdetuksi pääasiallisesti transistorilla 24. Transistorin 12 vähäisempi virta tulee johdetuksi pääasiallisesti transistorilla 18 ja toistetuksi transistorin 28 kol-2Q lektorivirtana. Koska transistorin 24 johtama virta on suurempi kuin transistorin 28 syöttämä virta, tulee suodatin-kondensaattori 16 puretuksi tasolta alemmalle tasolle
Vl6', kuten on esitetty kuviossa 3f. Suodatinkondensaatto-riin 16 tallennettu alennettu ohjaussignaali aiheuttaa sen, 25 että vaihtuvavahvistuksinen vahvistin vaimentaa viivästettyjä signaaleja päästäessään nämä lävitseen.
Intervallin T1-T2 lopussa putoaa viivästetty tahdis-tuspulssi 110 transistorin 10 kannalla alle referenssitason V,^. Differentiaalivahvistin 6 kytkee, niin että transisto-30 ri 10 tulee johtamattomaksi. Kaskadissa olevien differentiaalivahvistimien ja virtapeilien toiminta lakkaa ja jännitetaso ’ tulee tallennetuksi suodatinkondensaattorilla 16. Kuten edellä aikaisemmin jo mainittiin, on viivästettyjen haamupulssien amplitudi juovaintervallin loppuosan ai-35 kana riittämätön suhteessa VT:hen tekemään transistoria 10 10 735 62 johtavaksi. Juova kymmenen aikavälin lopussa tulee kuvion 3b kykeneväksitekosignaali 108 korkeaksi tehden transistorin 36 johtavaksi. Tämä johtaa positiivisen signaalin transistorin 8 kantaa pitäen transistorin 8 johtavana ja tran-5 sistorin 10 ei-johtavana seuraavaan juova kymmenen aikaväliin saakka.
Seuraavan juova kymmenen aikavälin aikana (so. yhtä kenttää myöhemmin) johtaa kääntävä vahvistin 84 käännetyn ja viivästetyn aaltomuodon jännitteenjakajaan 30, kuten on 10 esitetty kuviossa 3g. Viivästetyn tahdistuspulssin 130 amplitudin havaitaan olevan pienemmän kuin edellisen juova kymmenen tahdistuspulssin 120 johtuen signaalin vaimentamisesta vaihtuvavahvistimisessa vahvistimessa 80. Viivästettyä tahdistuspulssia 130 verrataan jälleen haamusignaalin ampli-15 tudiin jännitteenjakajalla 30 ja jännitetaso νβ, joka on esitetty kuviossa 3g, johdetaan transistoriin 12. Koska nyt on olemassa pienempi ero tasojen Vre^ ja V^ välillä kuin mitä vallitsi edellisen juova kymmenen aikana, ylittää transistorin 14 kollektorivirta transistorin 12 kollektori-20 virran pienemmällä määrällä kuin aikaisemmin. Kollektori-virrat suunnataan jälleen virtaohjauspiirillä 21 ja virta-peilillä 26, mistä on seurauksena vähäinen purkaus suodatin-kondensaattorista 16 sen aikaisemmalta tasolta V. ' uudelle lo tasolle V^", kuten on esitetty kuviossa 3h. Vaihtuvavahvis-25 tuksisen vahvistimen 80 vaimennus nousee tämän mukaisesti.
Seuraavan juova kymmenen aikavälin aikana (so. kolmannen kentän aikana) johdetaan kuviossa 3i esitetty aaltomuoto jännitteenjakajaan 30. Tässä esimerkissä oletetaan, että järjestelmän aikavakiot ovat sellaiset, että säätö-30 signaalitasosta on seurauksena viivästetyn signaalin haluttu vaimennus. Kääntävän vahvistimen 84 ulostulon aaltomuoto on oikea valehaamusignaali, koska viivästetyn tahdistuspulssin 140 amplitudi on suuruudeltaan yhtä suuri mutta polariteetiltaan vastakkainen haamusignaalin 102 kanssa.
35 Jännitteenjakajan taso VQ on yhtä suuri kuin referenssitaso u 73562
Vre£, mikä aiheuttaa sen, että transistorit 12 ja 14 johtavat yhtä suuret kollektorivirrat. Transistorin 28 kollek-torivirta tulee yhtä suureksi kuin transistorin 24 kollek-torivirta eikä ole olemassa mitään suodatinkondensaattoria 5 16 nettovarautumista tai -purkautumista vaan kondensaattori tulee jatkuvasti olemaan varattu V^g" tasolle. Kuvion 3i valehaamusignaalin päästää kytkin 86. Pulssi 140 tulee yhdistetyksi viivästämattömään, päävideosignaalin haamusig-naaliin 102 yhdistämispiirissä 50, mikä eliminoi haamusig-10 naalin 102 pääsignaalista.
Juova kymmenen intervallien välillä videosignaali sisältää kuvainformaatiota pyyhkäisyintervallien aikana. Tämä informaatio johdetaan jatkuvasti viivästimeen 52, vaimennetaan vaihtelevavahvistuksisella vahvistimella 80 ja käänne-15 tään kääntävällä vahvistimella 84 valehaamusignaalin kehittämiseksi. Valehaamusignaali yhdistetään viivästymättömään signaaliin yhdistämispiirillä 50 haamukuvan poistamiseksi televisiokuvasta.
Oletetaan nyt, että kuvion 3a haamusignaalin ampli-20 tudi ja polariteetti muuttuu kuviossa 4a kuvatun uuden haamusignaalin 152 tuottamiseksi. Kuvaamista varten oletetaan, että haamusignaalin 152 viivästys pääsignaaliin 100 nähden on sama kuin aikaisemman haamusignaalin 102, niin että viivästimen 52 viivästys on oikea sekä edelliselle et-25 tä uudelle haamusignaalille.
Kuvion 4a juova kymmenen signaali, joka sisältää uuden haamusignaalin 152, viivästetään viivästimellä, vaimennetaan vaihteleva-vahvistuksisella vahvistimella 80 ja käännetään kääntövahvistimella 84 tuottamaan kuviossa 4c 30 esitetty ulostulosignaali. Voidaan havaita, että viivästetty, vaimennettu ja käännetty tahdistuspulssi 140 on suuruudeltaan ja polariteetiltaan väärä kumoamaan samanaikaista haamusignaalia 152 yhdistämispiirissä. Viivästetty tahdistuspulssi aiheuttaa jälleen transistorin 10 tulon johtavak-35 si ja virta kulkee läpi virtapeilin 70 tuottaakseen polari- 12 73562 teetinkääntöavain-signaalin 114, jota on esitetty kuviossa 4d. Polariteetinkääntöavain-signaali 114 ajastaa polariteetin kääntö-flip-flopin 78 haamusignaalin tilaan D-si-säänmenossa. Koska haamusignaali 152 on negatiivinen suh-5 teessä Vref tasoon, ajastetaan flip-flop palautustilaan.
Q-ulostulosignaali menee matalaksi ja Q-ulostulo menee korkeaksi siten tehden kykenemättömäksi kääntävän vahvistimen 84 ja kykeneväksi ei-kääntävän vahvistimen 82. Jännitteen-jakajan 30 vastukseen 32 johdettu signaali on nyt kääntämä-10 tön, kuten on esitetty aaltomuodolla kuviossa 4e. Jännit-teenjakaja vertaa haamusignaalin tasoa viivästetyn tah-distuspulssin 152 tasoon tuottaen tason VQ vastusten 32 ja 34 liitoskohtaan, mitä on kuvattu kuviossa 4e. Koska taso on alempi kuin taso V , on transistorin 14 kollektori-15 virta suurempi kuin transistorin 12 kollektorivirta.
Haamusignaali 152 johdetaan myös virtaohjaustran-sistoreihin 18 ja 24. Koska haamusignaalin taso on pienempi kuin Vre£t tulevat transistorit 20 ja 22 käännetyiksi johtaviksi ja transistorit 18 ja 24 johtamattomiksi. Tran-20 sistorin 14 suhteellisesti suurempi kollektorivirta tulee nyt suunnatuksi virtapeiliin 26 transistorilla 22, toistettavaksi transistorin 28 kollektorivirtana. Transistorin 12 suhteellisesti pienempi kollektorivirta tulee johdetuksi transistorilla 20. Transistorin 28 suhteellisesti suuremmas-25 ta virrasta ja transistorin 20 suhteellisesti pienemmästä virrasta on seurauksena varausvirta suodatinkondensaattoril-le 16. Suodatinkohdensaattori 16 tulee varatuksi aikaisemmalta tasoltaan V " uudelle tasolle V.£"kuten on esi- ]_6 16 tetty kuviossa 4f. Tämä korkeampi säätösignaalitaso alentaa 30 vaimennusta, jonka aikaansaa vaihtelevavahvistuksinen vahvistin 80.
Tässä esimerkissä säätösignaalitaso V^g"’ °n tävä tuottamaan haluttu valehaamusignaali. Seuraavan juova kymmenen intervallin aikana tulee videosignaali viiväste-35 tyksi, vaimennetuksi ja johdetuksi ei-kääntävällä vahvisti- 13 7 3562 mella 82 tuottamaan valehaamuaaltomuoto, jota on esitetty kuviossa 4g. Erotus haamusignaalin amplitudin Vg ja viivästetyn tahdistuspulssin amplitudin välillä on νβ, joka on yhtä suuri kuin taso V Järjestelmä ei muuta suoda-5 tinkondensaattorin 16 jännitetasoa V^6"koska differentiaalivahvistin 13 on tasapainossa. Voidaan havaita, että valehaamusignaalilla 180 on oikea amplitudi ja polariteetti kumoamaan viivästämättömän videosignaalin haamusignaali 152. Haamun kumoaminen etenee jatkuvasti edellä kuvatulla 10 tavalla videosignaalin pyyhkäisyintervallin aikana.

Claims (4)

14 73562 ft
1. Televisiovastaanottimessa oleva laite haamusignaalin, joka on häiriökomponentti vastaanotetussa video-5 signaalissa, kumoamiseksi lisäämällä kompensointisignaa-li, joka vastaa mainitun haamusignaalin käänteistä aikafunktiota, laitteen käsittäessä: vastaanotetun videosignaalin viivelinjan (52), jota ohjataan niin, että videosignaalia viivästetään aika-10 jaksolla, joka on yhtäsuuri kuin videosignaalin valitun kohdistussignaalikomponentin haamusignaalin viivästys alkuperäiseen kohdistuskomponenttiin verrattuna; säätövälineet (46) viivästetyn videosignaalin amplitudin ja polariteetin modifioimiseksi vasteena ohjaus-15 signaalille, niin että tuotetaan haamusignaalin invertoitu jäljitelmä; yhdistämispiirin (50) vastaanotetun videosignaalin yhdistämiseksi mainittuun modifioituun viivästettyyn videosignaaliin; 20 säätögeneraattorivälineen (40,42,44,54) säätösig- naalin synnyttämiseksi säätövälineitä (46) varten käyttämällä hyväksi ainakin yhtä laitteessa olevista videosignaaleista ja käyttämällä veräjöintivälineitä päästämään läpi osa vastaavasta videosignaalista, joka sisältää koh-25 distussignaalin haamusignaalin, tunnettu siitä, että mainittu säätögeneraattoriväline (40,42,44,54) sisältää : amplitudikomparaattorin (42), jolla on ensimmäinen sisääntulo, johon säätövälineillä modifioitu viivästetty 30 videosignaali on liitetty, ja jolla on toinen sisääntulo, johon vastaanotettu videosignaali on liitetty veräjöinti-välineiden (54) kautta, ja jolla on ulostulo, johon tuotetaan virhesignaali, joka ilmaisee amplitudieron ja vastakkaisien polariteettien olemassaolon tai puuttumisen vas-35 taanotetussa videosignaalissa olevan kohdistussignaalin 15 73562 haamusignaalin ja modifioidussa viivästetyssä videosignaalissa olevan kohdistussignaalin välillä; näytteenotto- ja pitopiirin (44) näytteiden ottamiseksi mainitusta virhesignaalista säätövälineiden (46) 5 säätämiseksi, niin että säätövälineiden ulostulossa on koh-distussignaali, jolla on sama amplitudi, mutta vastakkainen polariteetti kuin kohdistussignaalin haamusignaalilla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että viivelinja (52) käsittää varaus-10 siirtorekisteriviivelinjan, jolla on ohjaussisääntulo, joka on herkkä kellosignaaleille taajuudella, joka edustaa kohdistussignaalin haamusignaalin viivettä kohdistussignaalin nähden, haamusignaalinilmaisimen tunnistaessa mainitun viiveen. 16 735 62
1. Anordning i en televisionsmottagare för upphä-vande av en spöksignal, som utgör en störningskomponent 5 i en mottagen videosignal, medelst tillsättning av en kompenseringssignal som motsvarar en inverterad tidsfunk-tion av nämnda spöksignal, varvid anordningen omfattar: en fördröjningslinje (52) för den mottagna video-signalen, vilken fördröjningslinje styrs sä att videosig-10 nalen fördröjes med en tidsperiod som är lika stor som fördröjningen av en spöksignal hos videosignalens utvalda inpassningssignalkomponent i förhallande tili den ur-sprungliga inpassningssignalkomponenten; reglermedel (46) för modifierande av amplituden 15 och polariteten hos den fördröjda videosignalen som svar pa en styrsignal, sä att en inverterad efterbildning av spöksignalen produceras; en kombinationskrets (50) för kombinerande av den mottagna videosignalen med nämnda modifierade fördröjda 20 videosignal; ett styrgeneratormedel (40, 42, 44, 54) för alst-rande av en styrsignal för reglermedlen (46) medelst ut-nyttjande av ätminstone en av videosignalerna i anordningen och medelst användning av grindmedel för att läta 25 en del av respektive videosignal, som innehäller inpass-ningssignalens spöksignal, passera, känneteck-n a d därav, att nämnda styrgeneratormedel (40, 42, 44, 54) innefattar: en amplitudkomparator (42) med en första ingäng, 30 tili vilken den med styrmedel modifierade fördröjda videosignalen anslutits, och med en andra ingäng, tili vilken den mottagna videosignalen anslutits via grindmedel (54), och med en utgäng, tili vilken produceras en felsignal som indikerar närvaron eller avsaknaden av en amplituddif-35 ferens och motsatta polariteter mellan inpassningssigna-lens spöksignal i den mottagna videosignalen och inpass-
FI812460A 1980-08-14 1981-08-07 Anordning foer upphaevande av en spoeksignal i en televisionsmottagare. FI73562C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB8026515 1980-08-14
GB8026515 1980-08-14
US06/228,593 US4359760A (en) 1980-08-14 1981-01-26 Television ghost cancellation system
US22859381 1981-01-26

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI812460L FI812460L (fi) 1982-02-15
FI73562B FI73562B (fi) 1987-06-30
FI73562C true FI73562C (fi) 1987-10-09

Family

ID=26276556

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI812460A FI73562C (fi) 1980-08-14 1981-08-07 Anordning foer upphaevande av en spoeksignal i en televisionsmottagare.

Country Status (10)

Country Link
US (1) US4359760A (fi)
JP (1) JPS5755674A (fi)
AT (1) AT382751B (fi)
AU (1) AU545231B2 (fi)
DE (1) DE3132253C2 (fi)
ES (1) ES504628A0 (fi)
FI (1) FI73562C (fi)
FR (1) FR2488760B1 (fi)
GB (1) GB2082423B (fi)
IT (1) IT1137829B (fi)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4364092A (en) * 1980-08-14 1982-12-14 Rca Corporation Television signal ghost detector
US4393397A (en) * 1981-10-05 1983-07-12 Rca Corporation Television ghost signal detector with color burst phase delay control
US4542408A (en) * 1983-08-31 1985-09-17 Rca Corporation Digital deghosting system
JPS63260878A (ja) * 1987-04-17 1988-10-27 株式会社イナックス セメント製品の製造方法
JPH0625018B2 (ja) * 1987-04-17 1994-04-06 株式会社イナックス 網状補強体入りセメント製品の製造法
JPH0363548U (fi) * 1989-10-17 1991-06-20
US5260972A (en) * 1990-03-13 1993-11-09 At&T Bell Laboratories Technique for determining signal dispersion characteristics in communications systems
US6697610B1 (en) 2000-06-15 2004-02-24 Zenith Electronics Corporation Smart antenna for RF receivers

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1429802A (en) * 1972-03-16 1976-03-31 Matsushita Electric Ind Co Ltd Ghost signal cancellation system
US4053932A (en) * 1974-06-10 1977-10-11 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Ghost signal eliminating system
JPS5120714U (fi) * 1974-08-01 1976-02-16
JPS5134618A (en) * 1974-09-19 1976-03-24 Hitachi Ltd Terebijonjushinki no goosutoshingoyokuatsusochi
US3956585A (en) * 1974-12-23 1976-05-11 General Electric Company Bucket-brigade ghost canceller
NL7606934A (nl) * 1976-06-25 1977-12-28 Philips Nv Echo-onderdrukkingsschakeling.
DE2647929C3 (de) * 1976-10-22 1979-10-31 Hitachi, Ltd., Tokio Automatischer Geisterbild-Unterdriicker
US4128848A (en) * 1976-10-22 1978-12-05 Hitachi, Ltd. Automatic ghost-suppression system
JPS55142071U (fi) * 1979-03-29 1980-10-11
US4364092A (en) * 1980-08-14 1982-12-14 Rca Corporation Television signal ghost detector
US4371266A (en) * 1980-08-14 1983-02-01 Rca Corporation Television ghost detector system

Also Published As

Publication number Publication date
DE3132253C2 (de) 1986-03-27
ATA356981A (de) 1986-08-15
AT382751B (de) 1987-04-10
FR2488760B1 (fr) 1986-05-16
AU7390981A (en) 1982-02-18
FR2488760A1 (fr) 1982-02-19
GB2082423A (en) 1982-03-03
IT8123417A0 (it) 1981-08-06
JPH0255989B2 (fi) 1990-11-28
AU545231B2 (en) 1985-07-04
FI73562B (fi) 1987-06-30
ES8204901A1 (es) 1982-05-01
JPS5755674A (en) 1982-04-02
FI812460L (fi) 1982-02-15
GB2082423B (en) 1984-03-28
ES504628A0 (es) 1982-05-01
IT1137829B (it) 1986-09-10
US4359760A (en) 1982-11-16
DE3132253A1 (de) 1982-06-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4475210A (en) Data eye monitor
EP0709966A2 (en) Phase detector with ternary output
CA1115356A (en) Clock pulse regenerator
FI73562C (fi) Anordning foer upphaevande av en spoeksignal i en televisionsmottagare.
KR960002699B1 (ko) 동기 신호를 포함하는 영상 신호를 클램프하는 클램프 회로
US4792845A (en) Color video signal phase detector
US4354200A (en) Amplitude modulator circuit for modulating a video signal on a carrier signal
US4722004A (en) Video signal discriminating apparatus
US5051608A (en) Circuit arrangement for supplying a periodic, substantially parabolic signal
EP0161758A2 (en) 50% point of amplitude and phase detector
US4667241A (en) Ghost cancelling system
US4872055A (en) Line synchronizing circuit in a picture display device
KR970002960B1 (ko) 라인 동기화 회로
JPH0211065B2 (fi)
US4187438A (en) Circuit arrangement for unilaterally scanning distorted teletype characters
KR100265309B1 (ko) 2상 변조 디지탈 신호로부터의 클럭 신호 발생 방법 및 그 장치
US4881121A (en) Color video signal phase detector
US3991270A (en) Circuit arrangement for line synchronization in a television receiver
GB2030809A (en) Signal sampler
US2621263A (en) Pulse amplifier
DE69613282T2 (de) Vorrichtung zur ableitung eines taktsignals aus einem synchronsignal und videoaufzeichnungsgerät ausgestattet mit einer derartigen schaltungsanordnung
FI85087C (fi) Kopplingsarrangemang foer televisionsmottagare med en anordning foer att alstra en identifieringssignal.
GB2129634A (en) A self-adjusting delay device
US4937538A (en) Circuit arrangement for synchronizing an oscillator
KR840005640A (ko) 필드 편향 제어용 신호 발생방법 및 회로

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: RCA CORPORATION