FI73323B - Anordning foer transportering av provhaollare. - Google Patents

Anordning foer transportering av provhaollare. Download PDF

Info

Publication number
FI73323B
FI73323B FI832933A FI832933A FI73323B FI 73323 B FI73323 B FI 73323B FI 832933 A FI832933 A FI 832933A FI 832933 A FI832933 A FI 832933A FI 73323 B FI73323 B FI 73323B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
sample holder
sample
transport
longitudinal
holders
Prior art date
Application number
FI832933A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI832933A0 (fi
FI832933A (fi
FI73323C (fi
Inventor
Richard Sadler Kampf
Chul Ho Sohn
Aurangzeb Kabir Khan
Original Assignee
Beckman Instruments Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from US06/330,933 external-priority patent/US4454939A/en
Priority claimed from US06/330,931 external-priority patent/US4488633A/en
Application filed by Beckman Instruments Inc filed Critical Beckman Instruments Inc
Publication of FI832933A0 publication Critical patent/FI832933A0/fi
Publication of FI832933A publication Critical patent/FI832933A/fi
Publication of FI73323B publication Critical patent/FI73323B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73323C publication Critical patent/FI73323C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N35/00Automatic analysis not limited to methods or materials provided for in any single one of groups G01N1/00 - G01N33/00; Handling materials therefor
    • G01N35/02Automatic analysis not limited to methods or materials provided for in any single one of groups G01N1/00 - G01N33/00; Handling materials therefor using a plurality of sample containers moved by a conveyor system past one or more treatment or analysis stations
    • G01N35/026Automatic analysis not limited to methods or materials provided for in any single one of groups G01N1/00 - G01N33/00; Handling materials therefor using a plurality of sample containers moved by a conveyor system past one or more treatment or analysis stations having blocks or racks of reaction cells or cuvettes

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Automatic Analysis And Handling Materials Therefor (AREA)

Description

1 73323
Laite näytepidinten kuljettamiseksi
Keksinnön tausta
Esillä oleva keksintö kohdistuu laitteeseen eri le-5 veyksisten näytepitimien, kunkin leveyden sisältäessä vastaavia yhtä kokoa olevia näyteputkia, kuljettamiseksi ohi toiminta-aseman näytepidinten varastointiyksikössä, jolloin yksikköön kuuluu ensimmäinen ja toinen pitkittäinen kuljetusväline, yksi toiminta-aseman kummallakin puolella, näy-10 tepidinten kuljettamiseksi ensimmäiseen ja toiseen pituussuuntaiseen suuntaan kohti toiminta-asemaa ja vastaavasti siitä poispäin, ohjauselimet, jotka sijaitsevat ensimmäisen ja toisen kuljetuselimen kunkin pään vieressä, näytepidinten ensimmäiseen ja toiseen pituussuuntaiseen suuntaan ta-15 pahtuvan liikkeen pysäyttämiseksi ja ensimmäisen ja toisen pituussuuntaisen pysäytysasennon määrittämiseksi kullekin näytepitimelle; ensimmäinen pituussuuntainen pysäytysasen-to on sijoitettu toiminta-aseman viereen; sivusuuntaiset käyttöelimet kuhunkin ensimmäisessä tai toisessa pysäytys-20 asennossa olevaan näytepitimeen tarttumista varten ja näytepitimien siirtämiseksi sivusuunnassa pitkin ohjauselimiä ensimmäisen ja toisen kuljetusvälineen välillä, sivusuuntaiset käyttöelimet näytepitimien siirtämiseksi toiminta-asemassa toiminta-asentoon ja siitä pois, kun näytepidin 25 saavuttaa ensimmäisen pituussuuntaisen pysäytysasennon.
Aikaisempi näytteenkuljetuslaite on esitetty US-patenttijulkaisussa 3,859,582. Tunnettu laite on suunniteltu kierrättämään suurta määrää näytepidinampulleja ohi toiminta-aseman. Ampullit tuetaan moniosastoisen näytteenpi-30 dintelineen vastaavien osastojen sisään, jota telinettä kierrätetään suoraviivaisesti laitteen näytteen varastoin-tiosastossa.
Toiminta-asema on varustettu nostolaitteella ampullin poistamiseksi näytetelineestä ja sen sijoittamiseksi 35 säteilyn ilmaisukammioon analyysiä varten ja tämän jälkeen ampullin palauttamiseksi osastossa olevaan näytetelinee-seen. Varastointiosastoon on sovitettu suuri joukko näyte- 2 73323 telineitä ja ne on ryhmitelty kahteen pituussuuntaiseen pääasiassa toistensa suhteen samansuuntaiseen rivistöön toiminta-aseman vastakkaisille puolille. Pituussuunnassa kulkevat puikot kunkin rivistön vastakkaisissa päissä kul-5 jettavat koko telinerivistön differentiaalisesti pituussuunnassa yhden telineen syvyyden verran telineiden kuljettamiseksi ensimmäisessä rivistössä kohti toiminta-asemaa ja toisessa rivistössä telineiden kuljettamiseksi poispäin toiminta-asemasta. Kunkin telineiden rivistön pi-10 tuusuuntaisen kuljettamisen jälkeen rivistöjen kauimmassa päässä olevat telineet siirretään vaakasuunnassa toisesta rivistöstä toiseen, minkä jälkeen puikot kuljettavat jälleen rivistöä differentiaalisesti yhden telineen syvyyden verran.
15 Vaikka edellä mainittu laite riittävästi suorittaa tarkoitetun tehtävänsä, se ei omaa ominaisuuksia, joita nykyään vaaditaan. Esimerkiksi differentiaalisesti liikkuvien sormien rajoitettujen pituussuuntaisten kuljetusominaisuuksien seurauksena kunkin telinerivistön differenti-20 aalinen kulkeminen vaatii, että kukin teline painautuu vasten viereistä telinettä, niin että telineet voivat työntää toisiaan sarjassa.
Tämän järjestelyn seuraus on, että vaikka laite sisältää täyden kuorman telineitä differentiaalisesti kul-25 jettavat puikot ovat kykenemättömiä kuljettamaan telineri-vistöjä pituussuuntaisesta asentoihin, joissa rivistöjen kaukaisemmissa päissä olevia telineitä voidaan siirtää rivistöjen välillä. Myös siirron aikana laite voi epäonnistua linjaamaan teline tarkasti nostolaitteen yläpuolella 30 olevaan kohtaan toiminta-asemassa. Tällaisessa tapauksessa sen sijaan, että nostolaite tarttuisi ampulliin ja nostaisi sen, nostolaite törmää telineeseen ja voi tukkia laitteen. Lisäksi tunnetussa laitteessa ei ole välineitä tämän kaltaisen virhetoiminnan havaitsemiseksi ja korjaamiseksi. 35 Näin ollen on tarvetta kuljetuslaitteesta, jolla on laajemmat toimintaedellytykset kuin tunnetun kaltaisella laitteella. Esimerkiksi on tarvetta laitteesta, joka voi
II
3 73323 kuljettaa mitä tahansa määrää näytepitimiä yhdestä täyteen kuormaan ja jossa suurta määrää näytepidintyyppejä, joista jokainen on tarkoitettu kuljettamaan sekä kooltaan että lukumäärältään erilaisia näyteputkia, voidaan vapaasti se-5 koittaa ja jossa laitteessa tukkeutumiset ja pysähtymiset havaitaan ja korjataan automaattisesti.
Keksinnön yhteenveto Nämä tarpeet täyttää esillä olevan keksinnön mukainen laite, joka on tunnettu välineistä ensimmäisellä ja 10 toisella kuljetusvälineellä olevien näytteenpidinten määrän säätämiseksi automaattisesti niillä käytettävissä olevan tilan perusteella; säätövälineet käsittävät ensimmäiset ja toiset ilmaisuelimet, jotka toimivat kun laitetta käytetään vastapäivään, sen tilanteen ilmaisemiseksi, jolloin yksi 15 ensimmäisestä tai toisesta kuljetusvälineestä tulee täysin täyteen sillä olevista näytepitimistä, ohjauselimet kuljetuslaitteen ja toiminta-aseman ohjaamiseksi, ohjauselimien reagoidessa ensimmäisiltä ja toisilta ilmaisuelimiltä tuleviin signaaleihin yhden ensimmäisestä tai toisesta kul-20 jetusvälineestä pysäyttämiseksi ja käyntisuunnan vaihtamiseksi lyhytaikaisesti kun signaalilla osoitetaan toisen kuljetusvälineen olevan täysin täynnä ja sivusuuntaisen käyttöelimen tarttumisen näytteenpitimeen ja sen siirtämisen kuljettimelle, joka on täysin täynnä, siirtämisen es-25 tämiseksi.
Esillä oleva keksintö käsittää laitteen pitkänomaisten näytepidinten kuljettamiseksi ohi toiminta-aseman näyt-teenpitimien varastointiyksikössä. Kukin näytteenpidin on tarkoitettu sisältämään rivi samanlaisia näyteputkia. Näy-30 tepitimet voivat käsittää useita tyyppejä, kuitenkin, kullekin tyypille ovat luonteenomaisia piirteitä näyteputkien koko, joita sen on tarkoitus sisältää ja näiden putkien välinen etäisyys.
4 73323
Erilaisilla näytepidintyypeillä on tavallisesti koh-distuspinta ensimmäisellä pitkällä sivulla, joka kohdistus-pinta on sijoitettu ennalta määrätyn etäisyyden päähän näy-teputkien keskilinjalta. Näytepitimien toisen pitkän sivun 5 pituudella kulkee vaakasuora ura.
Ensimmäisiä ja toisia jatkuvia kuljettamia on käytetty näytepidinten kuljettamiseksi niiden päälle sovitettuina kohti toiminta-asemaa ja siitä poispäin. Ensimmäisten ja toisten kuljetusväoineiden viereen sovitettuja ohjaus-10 elimiä on käytetty näytepidinten pituussuuntaisen kuljetuksen, ensimmäiseen ja toiseen pituussuuntaiseen suuntaan, pysäyttämiseksi ja kunkin näytepitimen ensimmäisen ja toisen pituussuuntaisen pysäytysasennon määrittämiseksi. Ensimmäinen pituussuuntainen pysäytysasento sijaitsee toimin-15 ta-aseman vieressä.
Sivusuuntaiset käyttöelimet tarttuvat kuhunkin ensimmäisessä ja toisessa pituussuuntaisessa pysäytysasennos-sa olevaan näytepitimeen ja siirtävät näytepitimen sivusuunnassa pitkin ohjauselimia ensimmäisten ja toisten kul-20 jetusvälineiden välissä ja toiminta-asentoon toiminta-asemassa ja sitten siitä pois, kun näytepidin saavuttaa ensimmäisen pituussuuntaisen pysäytysasennon. Sivusuuntaiset käyttöelimet käsittävät jatkuvan rullaketjun, joka on sijoitettu yleisesti varastointiyksikön kehän ympärille. Ket-25 jua tukemaan ja käyttämään on käytetty välineitä, jolla ketjulla on rata, joka kulkee pitkin ensimmäistä pituus-suuntaista pysäytysasemaa ja joka kulkee ohi toiminta-aseman. Ketjuun on asennettu joukko sakaroita näytepitimeen tarttumista ja sen siirtämistä varten, kun näytepitimet 30 ovat ensimmäisessä pituussuuntaisessa pysäytysasennossa.
Ensimmäisillä ja toisilla kuljetusvälineillä olevien näytepidinten määrän säätämiseksi kuljetusvälineillä käytettävissä olevan tilan mukaisesti on käytetty elimiä. Säätöelimiin kuuluu ensimmäiset ja toiset ilmaisue1imet, 35 jotka toimivat, kun laitetta käytetään vastapäivään, sen tilanteen ilmaisemiseksi, jolloin yksi ensimmäisistä tai
II
5 73323 toisista kuljetusvälineistä käynnin pysäyttämiseksi ja käyntisuunnan muuttamiseksi lyhytaikaisesti vastakkaiseksi kun toisten kuljetusvälineiden ilmaistaan olevan täysin varattuja. Kolmansia ja neljänsiä ilmaisuelimiä on käytetty 5 tämän piirteen suorittamiseen kun toiminta tapahtuu myötäpäivään.
Keksinnön toisen ominaispiirteen mukaisesti koodattuja lipuke-elementtejä sijoitetaan kuhunkin näytepitimeen näytepitimen kuljettamien näyteputkien välisten etäisyyk-10 sien ilmaisemiseksi. Myös havainnointivälineet on asennettu näytepidinten varastointiyksikköön toiminta-aseman yläpuolelle koodattujen lipuke-elementtien lukemiseksi. Havain-nointivälineiden ulostulosignaalilla ilmaistaan näytepitimen kuljettamien näyteputkien väliset etäisyydet. Säätöeli-15 miä on käytetty havainnointivälineiltä tulevien signaalien vastaanottamiseksi ja sen aiheuttamiseksi, että vaakasuuntaiset käyttöelimet siirtävät näytepidintä signaalin mukaisesti. Sivusuuntaiset käyttöelimet niihin liittyen automaattinen sijoitus ja kukin näytepitimen näyteputki toimin-20 ta-asennossa toiminta-asemassa.
Keksinnön muiden ominaispiirteiden mukaisesti koske-tuselimiä on käytetty tarttumaan kuhunkin näytepitimeen ja stabiloimaan sitä kun se on ensimmäisessä pituussuuntaisessa pysäytysasennossa. Kosketuselinten vaikutuksesta näyte-25 pidin tukeutuu ohjauselimiin ja estää kaikenlaisen ylöspäin suuntautuvan liikkeen, joka voi siirtyä näytepitimeen toiminta-asemassa kun näytepidin on toiminta-asennossa.
Kuvioiden lyhyt selvitys
Kuvio 1 on perspektiivikuvanto keksinnön mukaisesta 30 kuljetuslaitteesta.
Kuvio 2 on hajotettu päällikuvanto kansi poistettuna osasta kuvion 1 mukaisen laitteen voimansiirtoa.
Kuviot 3 ja 4 ovat osaperspektiivikuvantoja näyte-pitimestä, jota käytetään esillä olevassa keksinnössä.
35 Kuvio 5 on kuvioiden 3 ja 4 mukaisen näytepitimen sivukuvanto.
6 73323
Kuvio 6 on hajotettu perspektiivikuvanto näytepiti-mestä kuvion 1 mukaisen laitteen toiminta-asemassa.
Kuviot 7 ja 8 ovat päätykuvantoja kahden tyyppisestä näytepitimestä, joissa on tarkoitus pitää eri kokoisia 5 näyteputkia.
Kuvio 9 on yksinkertaistettu lohkokaavio säätölaitteista kuvion 1 mukaiseen kuljetuslaitteeseen.
Yksityiskohtainen selitys
Kuviossa 1 on esitetty varastointiyksikkö ja näyt-10 teenkuljetuslaite, jota käytetään sellaisessa järjestelmässä, kuten säteilynmittausanalysaattori. Viitenumero 10 viittaa varastointiyksikköön, joka on tavallisesti suorakulmainen ja sovitettu tukemaan useita näytepitimiä 12. Näytepi-timet kierrätetään pitkin suoraviivaista rataa ohi toimin-15 ta-aseman 14.
Esillä olevan keksinnön erään tärkeän näkökohdan mukaisesti näytteenkuljetuslaite on järjestetty kierrättämään pitkin suoraviivaista rataa mitä tahansa haluttua määrää näytepitimiä 12, yhdestä pitimestä täyteen kuormaan. Tämän 20 aikaansaamiseksi näytteen kuljetuslaitteeseen kuuluu ensimmäiset ja toiset toistensa kanssa yhdensuuntaiset kuljetusvälineet, jotka tarttuvat näytepitimiin ja vievät ne ensimmäiseen suuntaan ja toiseen vastakkaiseen suuntaan kohti toiminta-asemaa 14 ja siitä poispäin.
25 Ensimmäiset kuljetusvälineet käsittävät parin kul- jetinhihnoja 30, joiden päälle näytepitimet 12 tukeutuvat liikkuakseen sivusuunnassa nuolen suuntaan kohti toiminta-asemaa. Toiset kuljetusvälineet käsittävät toisen parin kul-jetinhihnoja 32, jotka ovat tavallisesti yhdensuuntaisia 30 hihnoja 30 kanssa ja joiden päälle näytepitimet tukeutuvat liikkuakseen sivusuunnassa vastakkaiseen suuntaan poispäin toiminta-asemasta 14. Kaksi kuljetinta 30 ja 32 tarttuu siten kitkan ansiosta näytepitimiin 12 ja kuljettavat niitä vastakkaisiin pituussuuntaisiin suuntiin vaakatasossa.
35 Ensimmäiset ja toiset ohjauselimet 36 (joista vain toinen, joka ilmenee parhaiten kuvioista 1 ja 6, on il 7 73323 esitetty) on sovitettu ensimmäisten ja toisten kuljetusvälineiden vastakkaisten päiden viereen näytepitimien ensimmäisen ja vastaavasti toiseen suuntaan tapahtuvan liikkeen pysäyttämiseksi ja kunkin näytepitimen ensimmäisen ja toi-5 sen pituussuuntaisen pysäytysasennon määrittämiseksi. Sen vuoksi ensimmäisiä näytepitimiä, jotka ovat ensimmäisellä ja toisella kuljettimella, liikutetaan kunnes ne saapuvat ensimmäiseen ja toiseen pituussuuntaiseen pysäytysasentoon vastaavien kuljettimien päissä.
10 Sen jälkeen kun kuljettimella 30 ollut ensimmäinen näytteenpidin on saavuttanut ensimmäisen pituussuuntaisen pysäytysasennon, sitä siirretään sivusuunnassa askelittaan kuljettimien 30 ja 32 välillä ohi toiminta-aseman 14 käyttöelimillä. Tällaisen askelliikkeen aikana kukin näyte-15 pitimen 12 sisältämä näyteputki 16 sijoitetaan vuorollaan toiminta-asemaan 14 analyysiä varten. Sillä välin kun tämä tapahtuu, toisilla kuljetusvälineillä oleva näytepidin saavuttaa toisen pituussuuntaisen pysäytysasennon ja sitä siirretään sivusuunnassa samanaikaisesti ensimmäisen näytepi-20 timen kanssa toiminta-asemain ohi.
Tällaisen sivusuunnassa tapahtuvan liikkeen lopussa näytepitimet tulevat ensimmäiseen ja toiseen sivusuuntai-seen pysäytysasentoon kuljettimille 32 ja 30 vastaavasti, jotka vuorostaan kuljettavat näytepitimiä pituussuuntaises-25 ti. Täten suoraviivainen vastapäivään tapahtuva näytepitimien kierrätys kuljettimia pitkin ja niiden välillä jatkuu näytteenkuljetuslaitteen toiminnan ajan.
On korostettava, että vaikka näytepitimien kierrättäminen vastapäivään ympyrämäistä rataa pitkin on kuvatun-30 laiselle laitteelle normaalitapa, laite kykenee toimimaan täydellisesti päinvastaiseen suuntaan, kuten sellaiseen tarkoitukseen, että toistetaan toiminta yhdelle tai useammalle valitulle näytepitimelle. Lisäksi on huomattava, että toiminta voidaan viedä läpi millä tahansa määrällä näy-35 tepitimiä, määrän ollessa yhdessä täyteen kuormaan tai kääntäen. On mainittava, että täysikuorma on suurin määrä näytepitimiä, 8 73323 joita voidaan kuminallekin kuljettimelle 30 ja 32 sijoittaa vähennettynä kahdella suurityyppisellä tai kolmella pieni-tyyppisellä näytepitimellä kummaltakin kuljettimelta, jotta pitimien siirto kuljettimeen välillä tulee mahdolliseksi.
5 Mitä tulee näytteen varastoyksikön 10 näytteenkulje- tuslaitteen kuvaukseen, ensimmäisten kuljetusvälineiden kul-jetinhihnoja 30 käyttää pari moottorikäyttöisiä hihnapyöriä 54 toisessa päässä hihnojen kuljettamiseksi vastakkaisessa päässä olevien vapaasti pyörivien hihnapyörien 56 ympäri.
10 Samalla tavoin toisten kuljetusvälineiden hihnoja 32 käyttää moottorikäyttöiset hihnapyörät toisessa päässä hihnojen kuljettamiseksi vastaavan vastakkaisessa päässä olevan vapaasti pyörivän hihnapyörän 60 ympäri. Pari kaksisuunta-moottoria (ei esitetty) on kytketty vastaavasti hihnapyö-15 riin 54 ja 58 tehon syöttämiseksi ensimmäisille ja toisille kuljetusvälineille toisistaan riippumatta. Tässä järjestelyssä hihnat liukuvat pitkin näyteyksikön pohjan 9 yläpintaa ja hihnoja 30 käytetään normaalisti ensimmäiseen pituussuuntaiseen suuntaan, kun taas hihnoja 32 käytetään toiseen 20 vastakkaiseen pituussuuntaiseen suuntaan.
Varastointiyksikön pohjan 9 keskustassa on pitkänomainen keskusjakaja 8, joka on sijoitettu pituussuuntaisesta kuljettimien 30 ja 32 väliin ja tavallisesti niiden kanssa samansuuntaisesti. Keskusjakaja käsittää pitkittäi-25 sen aukon 7 yhdellä pitkänomaisella sivulla ja anturikote-lon 6, joka on asennettu sen päähän lähelle toiminta-asemaa 1 4 .
Näytepitimien varastointiyksikön kehää rajoittaa pystysuorat sivut, joissa on yksikön päälle ulottuvat yläosat 30 61, jotka sulkevat alleen käyttöketjun 34. Ensimmäiset ja toiset ohjauselimet 36 (ks. kuvio 1 ja kuviot 6-8) on sijoitettu lähelle ensimmäisiä ja toisia pituussuuntaisia py-säytysasentoja, vastaavasti. Ensimmäiset ja toiset ohjaus-elimet 36 käsittävät matalan harjanteen tai ulokkeen, joka 35 ulottuu pystysuuntaisesti varastointiyksikön pohjasta. Ensimmäiset ja toiset ohjauslaitteet pysäyttävät näytepidinten 9 73323 liikkeen ensimmäiseen ja toiseen suuntaan, vastaavasti, ja niihin, kuuluu pinta, jota varten näytepitimet tukeutuvat niiden kulkiessa sivusuunnassa.
Kolmannet ja neljännet ohjauselimet 62 on sijoitettu 5 lähelle kuljettimien 30 ja 32 ulkosivuja, vastaavasti. Vain yhdet näistä nimittäin neljännet ohjauselimet 62 on esitetty. Kolmannet ja neljännet ohjauselimet käsittävät pystysuuntaisen ulokkeen, joka ulottuu ylöspäin varastointiyksi-kön 9 pohjasta. Neljänsien ohjauselinten 62 huipun ja ylä-10 puolelle ulottuvan yläosan 61 välinen tila määrittää ohjaus-kolon 59.
Kolmannet ja neljännet ohjauselimet 62 pysäyttävät näytepidinten sivusuuntaisen liikkeen niiden liikkuessa kuljetinten 30 ja 32 välissä. Tällä tavoin kolmannet ja 15 neljännet ohjauselimet määrittävät vastaavasti ensimmäiset ja toiset sivusuuntaiset pysäytysasennot kullekin näyte-pitimelle kun se on kuljettimilla 30 ja 32.
Viittaamalla nyt myös kuvioon 2 sivusuuntaiset käyttölaitteet, joita käytetään aikaisemmin kuvattuun askelliik-20 keeseen, kuvataan yksityiskohtaisesti. Sivusuuntaiset käyttölaitteet käsittävät jatkuvan käyttörullaketjun 34, joka on sijoitettu pääasiassa varastointiyksikön pohjan 9 kehän ympärille. Käyttöketju 34 on tuettu joukolla ketjupyöriä 35. Jokaiseen kohtaan, jossa ketju muuttaa suuntaa, on sijoitet-25 tu yksi ketjupyörä 35 ja yksi ketjupyörä on asennettu askel-moottoriin 39, joka syöttää käyttöketjua 34 liikuttavan voiman. Joukko sakaroita 42 on asennettu ketjuun ja sijoitettu välimatkojen päähän toisistaan, jotta ne tarttuisivat näy-tepitimiin 12 ja ohjaisivat niitä, kun näytepitimet ovat 30 ensimmäisissä ja toisissa pituussuuntaisissa pysäytysasen-noissa.
Keksinnön erään toisen tärkeän näkökohdan mukaisesti saranoitu levy 50, jolla askelmoottori on asennettu, on saranoitu varastointiyksikön pohjaan saranatapilla 51. Jou-35 si 52 synnyttää levyyn 50 ulospäin suuntautuvan voiman ja sen vuoksi käyttöketjun jännitys säilyy. Saranalevyn asemaa 10 73323 tunnustellaan kytkimellä 53, joka on asennettu varastointi-yksikön pohjaan 9 ja kytketty säätöelimiin askelmoottorin 39 toiminnan säätämiseksi. Kun käyttöketjun jännitys askel-moottorin jommallakummalla puolella suurentuu riittävästi, 5 jolloin se ylittää jousen 52 jäljellä olevan voiman, askel-moottorin jatkuva pyöriminen aiheuttaa saranalevyn 50 kääntymisen saranointipisteensä ympäri varastointiyksikön pohjan 9 suuntaan, mikä vaikuttaa kytkimeen 53. Kytkin 53 on kytketty säätöelimiin, joihin kuuluu mikroprosessori ja jotka 10 aiheuttavat sen, että askelmoottorin pyörimissuunta muuttuu päinvastaiseksi tietyksi ajaksi. Tämän järjestelyn perusteella konehäiriöt ja tukkeutumiset sivusuuntäisessä käyt-tösysteemissä, jollaisia voisivat aiheuttaa väärin sijoittuneet näytepitimet, havaitaan ja korjataan automaattisesti. 15 Kuvioissa 3-5 on puolestaan esitetty sopiva näytepi- din 12. Näytepitimellä on yleisesti suorakulmainen pohja 13, joka tukee riviä putkiosastoja 16, joista jokainen on sovitettu vastaanottamaan ja tukemaan näyteputkea 18. Näytepi-timen pohja on varustettu vaakasuoralla pitkin sen yhtä si-20 vua kulkevalla uralla 24 ja näytepitimen 12 vasen pää vaakasuoralla uralla 24 varustettuun sivuun nähden, on varustettu päätykappaleella 17 (kuvio 3).
Kun näytepidin 12 on siirretty pituussuuntaisesti ensimmäiseen pituussuuntaiseen pysäytysasentoon, päätykappa-25 le 17 kulkee, kuten kuviossa 1 on esitetty, keskusjakajan 8 pituussuuntaisessa urassa 7. Pituussuuntaisen uran 7 kanssa yhteistoiminnassa olevan päätykappaleen 17 avulla näytepidin 12 pysyy pystyssä tällaisen matkan aikana. Samalla tavoin kun näytepidintä siirretään vastakkaiseen suuntaan (koh-30 ti toista pituussuuntaista pysäytysasentoa) päätykappale 17 kulkee ohjainurassa 59, joka on muodostettu neljänsistä oh-jauselimistä 62.
Viittaamalla nyt erityisesti kuvioihin 4 ja 5 huomio kiinnitetään nyt näytepitimen vastakkaiselle puolelle, jon-35 ne on sovitettu kaksi lipukkeenpidintä 40 ja 41 lipuke-elinten 44 ja 45 kannattelemiseksi. Lipuke-elimet 44 ja 45 73323 sisältävät tietoa, joka lipukkeen, havaitsemisvälineiden 63 (kuvio 1) yhteydessä kuljetetaan säätöelimille näytteen-kuljetuslaitteen toiminnan säätelemiseksi. Keksinnön tätä ominaispiirrettä kuvataan lisää jäljempänä. Huomio kiinni-5 tetään myös näytepitimen 12 käyttöuraan 47, joka on sovitettu vastaanottamaan ja tukeutumaan käyttöketjun 34 sakaraa 42.
Kun näytepidin 12 saapuu ensimmäiseen pituussuuntaiseen pysäytysasentoon sen pituussuuntainen liike pysäytetään vasten ohjauselimiä 36. Näytepidin jää tähän asentoon muu-10 tamaksi sekunniksi, kunnes yksi sivusuuntäisen käyttöketjun 34 sakara saavuttaa näytepitimen ja tukeutuu sen käyttö-uraan 47. Tämän lyhyen odotusajan aikana (ensimmäisten kul-jetusvälineitten 30) hihnat jatkavat liikettään liukuvassa kosketuksessa näytepitimeen, minkä ansiosta näytepidin 15 pysyy rajakkain kiinni ohjauselimissä 36. Ollessaan kiinnittyneenä näytepitimeen 12 vaakasuuntaiset käyttöelimet kuljettavat sitä sivusuunnassa, niin että ensimmäinen osasto 16 on toiminta-asemassa 14.
Liittyen nyt kuvioon 6 ja erityisesti siinä esitet-20 tyyn näytepitimeen 12, nähdään, että näyteputki 18 on sijoitettu osastoon 16 ja se lepää osaston lattialla 20. Jokaisen osaston 16 lattia 20 käsittää pyöreän aukon 22, jonka halkaisija on pienempi kuin näyteputken 18. Sillä aikaa, kun näytepidin 12 on toiminta-asemassa 13, sivusuuntaiset 25 käyttöelimet sijoittavat jokaisen näytepitimen 12 osaston 16 toiminta-asentoon. Tällaisessa asennossa pyöreä aukko 22 on yleisesti linjassa varastointiyksikön pohjan 9 aukon 15 kanssa.
Kuten aikaisemmin on mainittu, keksinnön mukainen 30 laite sopii analyysikäyttöön, jolloin vaaditaan, että kukin näyteputki vuorollaan voidaan vetää ulos näytepitimestä, analysoida analyysikammiossa ja sitten palauttaa näytepitimeen. Tämän aikaansaamiseksi käytetty nostojärjestelmä, johon kuuluu ylöspäin liikuteltava nostovarsi, on yleises-35 ti käytetty ja alalla hyvin tunnettu.
12 73323 Käytettäessä keksinnön mukaista laitetta nostovarsi (ei esitetty) ulottuu ylöspäin varastointiyksikön pohjan aukon 15 läpi. Nostovarsi kulkee läpi näytepitimen 12 pyöreän aukon 22 ja nostaa näyteputken 18 ulos osastostaan 16 5 analyysikammioon (ei esitetty). Kun analyysitoiminta on suoritettu loppuun, nostovarsi laskee näyteputken 18 palauttamiseksi sitä vastaavaan osastoon 16, minkä jälkeen si-vusuuntaiset käyttöelimet sijoittavat näytepitimen seuraa-van osaston toiminta-asentoon ja toiminta toistetaan.
10 Viittaamalla nyt kuvioihin 6-8 näytepidin 12 on esi tetty toiminta-asemassa 14. Keskusjakaja 8 on sovitettu yleisesti linjaan toiminta-aseman 14 kanssa ja sen päähän sen vierelle on sovitettu ensimmäinen kosketuselin 5, joka koskettaa ja vakauttaa näytepidintä 12 ensimmäisessä pi-15 tuussuuntaisessa pysäytysasennossa. Ensimmäinen kosketuselin 5 on muotoiltu liittymään näytepitimen 12 uraan 24 sen kanssa liukuvassa kosketuksessa. Tämä järjestely mahdollistaa näytepitimen siirtämisen sivusuunnassa kun se on liittyneenä ensimmäiseen kosketuselimeen 5. Ensimmäinen kosketus-20 elin 5 on jousielimillä (ei esitetty) jousikuormitettu, joiden avulla se välittää voiman näytepitimeen 12, minkä seurauksena se koskettaa tiiviisti ohjauselimiin 36 ja aikaansaa kytkeytymisen sivusuuntaisten käyttöelinten sakaraan 42. Tämän lisäksi ensimmäinen kosketuselin 5 toimii "alas-25 painajana" estäen näytepidintä 12 nousemasta vähäisen lin-jausvirheen vuoksi, mikäli näytepidin koskettaa toiminta-aseman 14 ylöspäin liikkuvaa nostajaa.
Edullisessa muodossa vaakasuoralla näytepitimen 12 uralla 24 ja kosketuselimellä 5 on toisiinsa yhdistyvä V-muo-30 to. Kuitenkin muitakin muotoja, kuten esim. suorakulmaista kieli-ura-muotoa voidaan käyttää. Ensimmäisen kosketuseli-men "alaspainaja" ominaisuutta ei vaadita toisessa pituussuuntaisessa pysäytysasennossa, koska tässä kohdassa ei ole nostajaa. Vastaavasti toinen kosketuselin 4, joka sijait-35 see lähellä tätä asentoa, on muotoiltu yksinkertaisesti tukeutumaan vasten näytepitimen pohjaa 13 sen varmistamiseksi,
II
13 73323 että pysyy kytkeytyneenä sivusuuntaisten käyttöelinten sakaraan 42.
Kuvioissa 7 ja 8 puolestaan esitetään eräs tärkeä keksinnön ominaispiirre. Kuten osittaisista päätykuvannois-5 ta, joissa ulkopuoliset yksityiskohdat on jätetty huomioimatta, näkyy näytepitimet 12a ja 12b sisältävät näyteputket 18a ja 18b, vastaavasti. Näytepitimet on kukin esitetty kytkeytyneenä ensimmäiseen kosketuselimeen 5 ja painautuneena vasten ohjauselimiä 36. Selvyyden vuoksi ohjauselimiä 10 vasten painautunutta näytepitimen osaa on merkitty viitenumerolla 2.
Nyt kun havaitaan, että näyteputken 18a halkaksija on huomattavasti suurempi kuin näyteputken 18b halkaisija, tulee välittömästi ilmeiseksi, että näytepitimet 12a ja 12b 15 edustavat erilaisia tyyppejä, jolloin kukin tyyppi on sopeutettu sisältämään tietyn kokoisia näyteputkia. Koska on kuljetuslaitteen toiminnan kannalta toivottavaa, että näyte-pidinten kokonaispituus on vakio, niin näyteputkien lukumäärä ja putkien väliset etäisyydet, joita putkia tietyn 20 tyyppinen näytepidin sisältää, ovat riippuvaisia putken halkaisijasta. Samalla tavoin eri näytepidintyyppien leveyden tulee vaihdella putken halkaisijan mukaisesti.
Keksinnöllä lukuisten mahdollisuuksien yhdistämisen ansiosta kuljetuslaite sopii erityyppisille näytepitimille, 25 olivat ne miten tahansa järjestettyinä tai sekoitettuina automaattisesti. Ensiksi on huomattava, että vaikka viitenumerolla 12a merkityn näytepitimen yläosa on suurempi kuin mitä se on viitenumerolla 12b merkityssä yläosassa, molempien tyyppien pohjaosat ovat identtisiä. Vielä erityisesti 30 dimensiolla "X", joka on etäisyys putken keskilinjan ja vertailupinnan 2 välillä, on sama kummallekin pidintyypille. Näin varmistetaan pituussuunnassa vastaavien pidintyyppien kohdistuminen.
Kuten edellä on todettu, sivusuuntainen näytepidin-35 ten asemointi toiminta-asemassa 14 suoritetaan sivusuun-taisilla käyttöelimillä. sivusuuntaisten käyttöelinten 14 73323 toimintaa puolestaan ohjaa säätöelimet, joihin kuuluu mikroprosessori ja lukuisa joukko ilmaisinelimiä, jotka syöttävät tietoa mikroprosessorille. Tarkemmin sanoen, kukin näytepidin on varustettu elimillä vastaavien lipuke-elinten 5 44 ja 45 kannattamiseksi, kuten kuvioissa 4 ja 5 on esitet ty. Lipuke-elimet ovat edullisesti koodattuja, käyttämällä esim. päällepäin näkyvää vaihtelevaa musta-valkomerkintää, näytepitimen tyyppiä ilmaisevan tiedon, identtisyyden, sisällön ja halutun ohjelmavaihtoehdon ilmaisemiseksi. Lipuke-10 elimet 44 ja 45 pyyhkäistään lipukkeen ilmaisuelimellä 63 (kuvio 1), joka on asennettu lähelle ohjauselimiä 36 ensimmäisessä pituussuuntaisessa pysäytysasennossa.
Lipukkeen ilmaisuelin 63 käsittää rivin valo-optisia ilmaisimia, jotka ovat.sopivia binääristen koodimerkintöjen 15 lukemiseen ja vastaavia. Kuitenkin, jos halutaan muita lipuke-elimiä ja muita menetelmiä näiden koodaamiseksi ja ilmaisemiseksi voidaan käyttää. Esimerkiksi lipuke-elimet voisivat magneettisesti koodattuja ja valmiita luettaviksi sopivilla magneettisesti reagoivilla ilmaisimilla.
20 Viittaamalla nyt kuvion 9 pylväsdiagrammiin selos tetaan säätöelinten päätoiminnot suhteessa näytteen kuljetuslaitteen toimintaan. Kun näytepidin 12 saavuttaa ensimmäisen pituussuuntaisen pysäytysasennon lipuke-elimet 44 ja 45 "luetaan" lipukkeen ilmaisinelimellä 63, joka syöttää sig-25 naalit säätöelinten mikroprosessori 66 osaan. Nämä signaalit sisältävät tiedon näytepidintyypistä. Tämän tiedon ansiosta säätöelimet voivat aikaansaada askelmoottorin etenemisen oikealla määrällä askelia näytepitimen 12 ensimmäisen ja sopivan osaston 16 sijoittamiseksi toiminta-asentoon toi-30 minta-asemassa.
Ilmaisinta, joka toimii optisesti, voidaan sovittaa ilmaisinkoteloon 86 ja käyttää puuttuvien näyteputkien havaitsemiseksi vajaatäytetystä näytepitimestä, jotta jatkuva toiminta jättää huomioimatta jokaisen tyhjän osaston näyte-35 pitimessä. Lisäksi lipukkeen ilmaisineIinten 63 lähettämä tieto sisältää yksilöidyn tiedon tietystä näytepitimestä
II
15 73323 ja mahdollistaa säätöelinten panna täytäntöön tietyt vaihtoehdot toiminnalle tai analyysiprosessille.
Muut mikroprosessorin 66 sisääntulot käsittävät signaalin. kytkimeltä 53, joka ilmaisee tukkeutumiset kuljetus-5 laitteessa kasvaneena ketjun jännityksenä. Tällaisen tiedon saapuessa säätöelimet aiheuttavat ensimmäisen ja toisen pituussuuntaisen käyttömoottorin 67 ja 68 liikesuunnan vaihtumisen vastakkaiseksi, vastaavasti, yhdessä askelmoottorin 39 suunnan vaihdon kanssa tukkeutumisen korjaamiseksi.
10 Eräs mikroprosessorin 66 sisääntulo on sakaran ilmai simelta 69, jota selvitetään aluksi yleisesti. Näytepiti-men 12 tarkka kohdistaminen toiminta-asemaan suoritetaan tarkasti ja tämä on tuloksena siitä, että mikroprosessori aikaansaa askelmoottorin käynnin askelittain tarkasti sillä 15 määrällä askelia, joka vaaditaan näytepitimen kulloiseenkin siirtymiseen. Sen vuoksi mikroprosessorin on tarpeellista "tietää" askelväli toiminta-aseman ja seuraavana lähestyvän sakaran 42 välillä. Mikäli kuljetuslaite liikkuu vain yhteen suuntaan, on yksinkertaista määrittää etäisyys kiinteän me-20 kaanisen riippuvuussuhteen perusteella. Kaksisuuntainen liike aiheuttaa kuitenkin välysvirheen, joka tekee tarpeelliseksi käyttää välineitä sakaran askelsijainnin määrittämiseksi sen lähestyessä toiminta-asemaa.
Käyttöketju on pituudeltaan kiinteä ja siihen asen-25 netut seitsemän sakaraa on sovitettu tasaisin välimatkoin toisistaan. Kaikkien sakaroiden asema voidaan määrittää yhden aseman määrittämisellä. Tämän mukaisesti ensimmäiset ja toiset sakaran ilmaisimet 69, joista yksi on esitetty kuviossa 1, on sijoitettu toiminta-aseman 14 kummallekin puolel-30 le olennaisesti erilleen toiminta-asemasta. Ensimmäistä sa-karanilmaisinta 69 käytetään eteenpäin kulkevien sakaroiden kulun ilmaisemiseen ja toista sakaranilmaisinta (ei esitetty) käytetään vastakkaiseen suuntaan kulkevien sakaroiden ilmaisemiseen. Täten ilmaisemalla sanokaamme ensimmäisellä 35 sakaranilmaisimella 69 sakaran 42 läsnäolo, joka sakara on tunnetun askeletäisyyden päässä toiminta-asemasta, niin 16 73323 minkä tahansa ilmaisimen ja aseman välillä olevan sakaran paikka on pääteltävissä, koska sakaroiden välinen etäisyys on myös tunnettu vakio.
Kun näytepidin saapuu toiminta-asemaan, ensimmäinen 5 näytepitimen osasto sijoitetaan toiminta-asentoon. Toimintavaiheen loppuunsaattamiseksi mikroprosessori saa aikaan as-kelmoottorin käymisen lisämäärällä askelia näytepidintyypin mukaisesti seuraavan osaston 16 sijoittamiseksi toiminta-asentoon. Prosessia toistetaan, niin että kukin osasto 16 10 vuorollaan sijoitetaan toiminta-asentoon. Kuten edellä mainittiin, toimintavaihe voi jättää käsittelmättä osaston, jossa ei ole näyteputkea 18 käyttämällä optista putkenilmai-sinta 6. Kun näytepidin 12 on suorittanut loppuun toimintavaiheensa toiminta-asemassa 14 sivusuuntaiset käyttöelimet 15 kuljettavat sen ensimmäiseen sivusuuntaiseen pysäytysasen-toon ja seuraava näytepidin siirretään toiminta-asentoon.
Viittaamalla jälleen kuvioon 1, esitetään neljä kulma ilma is in ta 80-83. Ensimmäinen pari, kulmailmaisimet 80 ja 81, on sijoitettu diagonaalisesti näytepidinten varastoin-20 tiyksikön kehän vastakkaisiin paikkoihin, ensimmäisen ja toisen pituussuuntaisen pysäytysasennon viereen. Kulmail-maisinten toinen pari 82 ja 83 on samalla sijoitettu näyte-pitimien varastointiyksikön kehän vastakkaisiin diagonaali-siin kohtiin. Ensimmäistä ilmaisinparia 80 ja 81 käytetään 25 kuljetuslaitteen normaaliin suuntaan vastapäivään tapahtuvan liikkeen aikana ja toista ilmaisinparia 82 ja 83 käytetään paluusuuntaan myötäpäivään tapahtuvan liikkeen aikana.
Kulmailmaisimet toimivat yhdessä mikroprosessori-säätöelimen 66 kanssa esitetty kuviossa 9 ensimmäisillä ja 30 toisilla kuljetinelimillä olevien näytepitimillä (so. leveyksien suhteen sekoitettuna) on tarpeen estää kuljettimel-la olevan tilan täyttyminen, jotta seuraavana saapuvalle näytepitimelle on tilaa. Vaikka toiminnan aikana näytepiti-met siirtyvät ensimmäisen ja toisen kuljetuselimen välillä 35 yksi kerrallaan, voi vastaavien kuljetuselinten välillä syntyä epätasapaino. Epätasapaino ei tarkoita niinkään I! 7 3 3 2 3 17 kullakin kuljettimella olevien näytepidinten lukumäärää, vaan pikemminkin sillä olevien näytepidinten viemää tilaa.
Asiaa selvitetään ääriesimerkkitapauksen avulla, mikäli yksi kuljetin olisi kuormattu täyteen kapeilla näy-5 tepitimillä ja toinen kuljetin kuormattu leveillä näytepi-timillä. Nähdään helposti, että vaihdettaessa kapeita pitämiä leveisiin. ensimmäiselle kuljettimelle kehittyisi nopeasti tilan puute, mikä aiheutuu leveistä pitämistä. Olisi tietenkin mahdollista, yksinkertaisesti rajoittaa kapeiden 10 näytepitimien käyttöä, mutta tämä heikentäisi laitteen käyttökelpoisuutta. Tämän mukaisesti laitteeseen on tehty varokeino, jolla automaattisesti säädellään näytepidinten jakautumista vastaaville kuljetinvälineille riippuen niillä käytettävissä olevasta tilasta.
15 Lisäksi selvitetään kulmailmaisimien 80 ja 81 toi minta, oletetaan tilanne, jolloin ensimmäinen näytepidin 12 toiminta-aseman 14 toiminnan jälkeen kuljetetaan sivusuun-taisesti pysäytysasentoon kiinnittyäkseen toisiin kuljetusvälineisiin 32 ja tullakseen siirretyksi pituussuuntaisesti. 20 Mikäli kulmailmaisin 80 havaitsee, että kuljetusvälineillä 32 oleva tila ensimmäisen sivusuuntaisen pysäytysasennon vieressä ei ole vapaa (tämä tila ei ole vähintään yhtä suuri kuin mitä on leveimmän käytössä olevan näytepitimen leveys), mikroprosessoriohjauselimet 66 päättelevät, että kuljetus-25 välineet 32 ovat ylikuormitettuja. Ohjauselimet 66 aiheuttavat tämän vuoksi ensimmäisten kuljetusvälineiden pysähtymisen ja käyntisuunnan vaihtumisen lyhytaikaisesti. Tämä toiminta estää toisen näytepitimen toimittamisen ensimmäisiltä kuljetusvälineiltä 30 toiselle kuljettimelle 32. Näy-30 tepidin 12, joka aikaisemmin oli ensimmäisessä pituussuuntaisessa pysäytysasennossa ja jonka olisi seuraavaksi määrä tarttua sivusuuntaisiin käyttöelimiin, peruutetaan pois pysäytysasennosta lyhytaikaisella kuljettimen käyntisuunnan vaihdolla, jolloin sitä estetään tarttumasta sivusuuntai-35 siin käyttöelimiin. Toiset kuljetuselimet jatkavat kuitenkin käyntiään toiminta-asemasta 14 poispäin suuntautuvaan 18 7 3 3 2 3 suuntaan. Tämän ansiosta toisen pituussuuntaisen pysäytys-asennon vieressä oleva näytepidin tarttuu sivusuuntaisiin käyttöelimiin ja tulee kuljetetuksi toisilta kuljetusvälineiltä 32 ensimmäisille kuljetusvälineille 30. Tämä toimin-5 ta eliminoi ylikuormitustilanteen toisilla kuljetuselimillä 32 ja mahdollistaa ryhtyä uudelleen normaaliin toimintaan.
Automaattinen säätöprosessi, joka on kuvattu, voidaan toistaa niin usein kuin vaaditaan. Mikäli ylikuormitustilanne kehittyy ensimmäisille kuljetusvälineille 30, 10 kulmailmaisin 81. havaitsee näytepitimen 12 olemisen kuljetusvälineillä 30 toisen sivusuuntaisen pysäytysasennon viereisessä tilassa. Samalla tavoin mikroprosessori 66 aiheuttaa toisten kuljetusvälineiden 32 pysähtymisen ja käynti-suunnan vaihtumisen lyhytaikaisesti näytepitimien 12 syötön 15 pysäyttämiseksi ylikuormitetuille kuljetusvälineille 30. Ylikuormasta vapaudutaan sitten edellä kuvatulla tavalla.
Kulmailmaisimet 82 ja 83 toimivat samalla tavoin kuin kulmailmaisimet 80 ja 81, kun kuljetuslaitteen toimintaa viedään läpi vastakkaiseen käyntisuuntaan.
20 Patenttisäännösten mukaisesti edellä kuvattu on sitä mitä tällä hetkellä pidetään keksinnön edullisimpana sovel-lutusmuotona, alan asiantuntijoille on selvää, että erilaisia muutoksia ja muunnelmia voidaan suorittaa eroamatta keksinnöstä ja siksi oheisten patenttivaatimusten tarkoi-25 tuksena on kattaa kaikki tällaiset mahdolliset muutokset ja muunnelmat eroamatta silti keksinnön todellisesta hengestä ja suojapiiristä.
li

Claims (13)

19 r7 7 7 0 ^ / O 0 Ζ 0
1. Laite eri leveyksisten näytepitimien, kunkin leveyden sisältäessä vastaavia yhtä kokoa olevia näyteputkia, 5 kuljettamiseksi ohi toiminta-aseman näytepidinten varas-tointiyksikössä, jolloin yksikköön kuuluu ensimmäinen ja toinen pitkittäinen kuljetusväline, yksi toiminta-aseman kummallakin puolella, näytepidinten kuljettamiseksi ensimmäiseen ja toiseen pituussuuntaiseen suuntaan kohti toi-10 minta-asemaa ja vastaavasti siitä poispäin, ohjauselimet, jotka sijaitsevat ensimmäisen ja toisen kuljetuselimen kunkin pään vieressä, näytepidinten ensimmäiseen ja toiseen pituussuuntaiseen suuntaan tapahtuvan liikkeen pysäyttämiseksi ja ensimmäisen ja toisen pituussuuntaisen pysäytys-15 asennon määrittämiseksi kullekin näytepitimelle; ensimmäinen pituussuuntainen pysäytysasento on sijoitettu toiminta-aseman viereen; sivusuuntaiset käyttöelimet kuhunkin ensimmäisessä tai toisessa pysäytysasennossa olevaan näy-tepitimeen tarttumista varten ja näytepitimien siirtämisek-20 si sivusuunnassa pitkin ohjauselimiä ensimmäisen ja toisen kuljetusvälineen välillä, sivusuuntaiset käyttöelimet näytepitimien siirtämiseksi toiminta-asemassa toiminta-asentoon ja siitä pois, kun näytepidin saavuttaa ensimmäisen pituussuuntaisen pysäytysasennon; laitteen ja näytteenpi-25 timen ollessa tunnettu välineistä ensimmäisellä ja toisella kuljetusvälineellä (30, 32) olevien näytteenpidin-ten (12) määrän säätämiseksi automaattisesti niillä käytettävissä olevan tilan perusteella; säätövälineet käsittävät ensimmäiset ja toiset ilmaisuelimet (80, 81), jotka toimi-30 vat kun laitetta käytetään vastapäivään, sen tilanteen ilmaisemiseksi, jolloin yksi ensimmäisestä tai toisesta kuljetusvälineestä (30, 32) tulee täysin täyteen sillä olevista näytepitimistä (12), ohjauselimet (66) kuljetuslaitteen ja toiminta-aseman ohjaamiseksi, ohjauselimien reagoidessa 35 ensimmäisiltä ja toisilta ilmaisuelimiltä tuleviin signaa- 20 73323 leihin yhden ensimmäisestä tai toisesta kuljetusvälineestä pysäyttämiseksi ja käyntisuunnan vaihtamiseksi lyhytaikaisesti kun signaalilla osoitetaan toisen kuljetusvälineen olevan täysin täynnä ja sivusuuntaisen käyttöelimen 5 tarttumisen näytteenpitimeen ja sen siirtämisen kuljetti-melle, joka on täysin täynnä, siirtämisen estämiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että ensimmäinen ilmaisuelin (80) on sijoitettu siten, että se havaitsee toisella kuljetusväli- 10 neellä (32) olevan näytepitimen (12) läsnäolon kohdassa, joka en ensimmäisestä sivusuuntaisesta pysäytysasennosta mitattuna ainakin kaksi kertaa niin pitkällä kuin mitä on suurimman käytetyn näytteenpitimen leveys.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, t u n -15 n e t t u siitä, että toinen ilmaisuelin (81) on sijoitettu siten, että se havaitsee toisella kuljetusvälineellä (32) olevan näytepitimen (12) läsnäolon kohdassa, joka on ensimmäisestä sivusuuntaisesta pysäytysasennosta mitattuna ainakin kaksi kertaa niin pitkällä kuin mitä on suurimman 20 käytetyn näytteenpitimen leveys.
4. Patenttiaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että välineet ensimmäisellä ja toisella kuljetusvälineellä (30, 32) olevien näytepitimien määrän säätämiseksi automaattisesti käytettävissä olevan tilan 25 perusteella käsittävät lisäksi kolmannet ja neljännet il-maisuelimet, jotka toimivat, kun laitetta käytetään myötäpäivään, sen tilanteen ilmaisemiseksi, jossa yksi ensimmäisestä tai toisesta kuljetusvälineestä tulee täysin täyteen sillä olevista näytepitimistä ja tilannetta ilmaisevan sig-30 naalin syöttämiseksi; säätöelimet, jotka reagoivat kolmansista ja neljänsistä ilmaisuelimistä tuleviin signaaleihin yhden ensimmäisestä tai toisesta kuljetusvälineestä pysäyttämiseksi ja sen käyntisuunnan muuttamiseksi lyhytaikaisesti kun signaali ilmaisee toisen kuljetusvälineen olevan 35 täysin täynnä ja sivusuuntaisten käyttöelimien tarttumsien estämiseksi näytepitimeen (12) ja näytepitimen siirtämisen estämiseksi kuljetusvälineelle, joka on täysin täynnä. il 21 73 32 3
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että kolmas ilmaisuelin (82) on sijoitettu siten, että se havaitsee ensimmäisellä kuljetusvälineellä (30) olevan näytepitimen (12) läsnäolon kohdassa, joka on 5 ensimmäisestä sivusuuntaisesta pysäytysasennosta mitattuna ainakin kaksi kertaa niin pitkällä kuin mitä on suurimman käytetyn näytepitimen leveys.
6. Patenttivaatimuksen 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että neljäs ilmaisuelin (83) on sijoitet- 10 tu siten, että se havaitsee toisella kuljetusvälineellä (32) olevan näytepitimen (12) läsnäolon kohdassa, joka on toisesta sivusuuntaisesta pysäytysasennosta mitattuna ainakin kaksi kertaa niin pitkällä kuin mitä on suurimman käytetyn näytepitimen leveys.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite ja näyt- teenpidin, tunnettu siitä, että niihin kuuluu lisäksi koodatut lipuke-elementit (44, 45), jotka on sijoitettu kuhunkin näytteenpitimeen (12) vastaavan näytepitimen (12) sisältämien näyteputkien (18) välisten differentiaa-20 listen etäisyyksien ilmaisemiseksi ja havainnointielimet (63) koodattujen lipuke-elementtien lukemiseksi ja signaalin johtamiseksi säätöelimiin kuljetuslaitteen ja toiminta-aseman toiminnan ohjaamiseksi.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite ja näytepi-25 din, tunnettu siitä, että näytepitimessä (12) on joukko näyteputkia pitäviä osastoja (16), jotka on järjestetty yhteen riviin ja sijoitettu pohjaosan (13) päälle, pohjaosan leveys on sama kaikille näytepitimille (12), yksi pohjaosan (13) ulkoseinä on sovitettu ennalta määrätyn etäi-30 syyden (X) päähän näyteputkia pitävissä osastoissa olevien näyteputkien keskilinjasta kohdistuspinnan (2) määrittämiseksi näytepitimelle (12).
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laite ja näyte-pidin, tunnettu siitä, että pohjan (13) ulkoseinäs- 35 sä on vaakasuora ura (24), joka ulottuu näytepitimen (12) pituudelle, kosketuselimiin tarttumista varten estämään 22 733 2 3 näytepitimen. nouseminen toiminta-asemassa tapahtuvan toiminnan aikana.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että siihen kuuluu lisäksi kosketuselimet, 5 jotka ulkonevat keskusjakajasta (8), joka on sijoitettu suurinpiirtein näytepidinten varastointiyksikön keskelle ja jotka kosketuselimet ulottuvat pituussuuntaisesti ensimmäiseen ja toiseen kuljetusvälineen (20, 32) välissä; koske-tuskappale (5), joka on asennettu liukuvasti keskusjakajän 10 päähän toiminta-asemän viereen; kosketuskappale (5) on jou-sikuormitteinen toiminta-aseman suunnassa; kosketuskappale on muotoiltu tarttumaan liukuvasti kytkeytyneenä näytteen-pitimen vaakasuoraan uraan (24) näytteenpitimen painamiseksi vasten ohjauselimiä (36) , kun se on toiminta-asemassa 15 ja näytteenpitimen ylöspäin suuntautuvan liikkeen estämiseksi.
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite ja näyte-pidin, tunnettu siitä, että sivusuuntaiset käyt-töelimet käsittävät jatkuvan rullaketjun (34), joka on si- 20 joitettu yleisesti pitkin varastointiyksikön (9) kehää; elimet ketjun tekemiseksi ja käyttämiseksi; ketjulla (34) on kulkurata, joka kulkee pitkin ensimmäistä pituussuuntaista pysäytysasentoa ja ohi toiminta-aseman (14); joukon sakaroita (42), jotka on asennettu ketjuun (34) näytepitimeen (12) 25 tarttumista ja sen siirtämistä varten, kun näytepitimet ovat ensimmäisessä pituussuuntaisessa pysäytysasennossa.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen laite ja näyte-pidin, jossa välineet ketjun hakemiseksi ja käyttämiseksi on tunnettu joukosta joutoketjupyöriä (35) , jotka 30 on asennettu yleisesti pitkin varastointiyksikön kehää; askelmoottorista (39); ketjupyörästä (35), joka on asennettu askelmoottorin (39) ulostuloakselille ketjun (34) käyttämiseksi; askelmoottori (39) on asennettu levylle (50), joka on saranoitu varastointiyksikön (9) kehään; jousi (52), 35 joka vaikuttaa levyyn (50) aikaansaaden jännityksen ketjuun (34); elimistä (66) askelmoottorin toiminnan ohjaamiseksi. 2'3 73323
13. Patenttivaatimuksen. 12 mukainen laite, joka sisältää lisäksi elimet ketjun käyntisuunnan muuttamiseksi automaattisesti kun siihen kohdistuu sen kulun aikana epänormaali vastus, tunnettu kytkimestä (53) , joka on 5 asennettu yhteen levyistä (50) tai varastointiyksikköön (9), jolle se aktivoituu levyn kiertyessä saranassaan (51), joka kytkin aktivoituaan syöttää käyntisuunnan muuttamis-signaalin elimille (66) askelmoottorin (39) toiminnan säätämiseksi . 73323 24
FI832933A 1981-12-15 1983-08-15 Anordning foer transportering av provhaollare. FI73323C (fi)

Applications Claiming Priority (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US33093281A 1981-12-15 1981-12-15
US06/330,933 US4454939A (en) 1981-12-15 1981-12-15 Apparatus for transporting sample holders
US33093381 1981-12-15
US06/330,931 US4488633A (en) 1981-12-15 1981-12-15 Apparatus for transporting sample holders
US33093281 1981-12-15
US33093181 1981-12-15
PCT/US1982/001757 WO1983002191A2 (en) 1981-12-15 1982-12-15 Apparatus for transporting sample holders
US8201757 1982-12-15

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI832933A0 FI832933A0 (fi) 1983-08-15
FI832933A FI832933A (fi) 1983-08-15
FI73323B true FI73323B (fi) 1987-05-29
FI73323C FI73323C (fi) 1987-09-10

Family

ID=27406759

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI832933A FI73323C (fi) 1981-12-15 1983-08-15 Anordning foer transportering av provhaollare.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP0096065B1 (fi)
FI (1) FI73323C (fi)
WO (1) WO1983002191A2 (fi)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2128167B (en) * 1982-10-08 1986-10-29 Analytichem Int Inc An automatic sample injector and disposable sample cassette
FR2607258B1 (fr) * 1986-11-24 1989-06-30 Materiel Biomedical Dispositif et recipient pour la detection et la quantification d'agglutinats
FR2609808B1 (fr) * 1987-01-19 1989-05-19 Api System Appareil pour la distribution de milieux dans des receptacles groupes sur des plaques
NL8800309A (nl) * 1988-02-09 1989-09-01 Product Suppliers Ag Inrichting voor het vervoer van voorwerpen.
DE4023149A1 (de) * 1990-07-20 1992-01-23 Kodak Ag Vorrichtung zum abtasten von behaeltern mit einer fluessigkeit
US5879628A (en) * 1996-05-06 1999-03-09 Helena Laboratories Corporation Blood coagulation system having a bar code reader and a detecting means for detecting the presence of reagents in the cuvette
DE102009033273B4 (de) * 2009-07-09 2012-01-05 AJ Cybertron Gesellschaft für Laborautomationssysteme mbH Vorrichtung zum Transportieren und Speichern von Transportelementen

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3236321A (en) * 1963-06-19 1966-02-22 Kabushikikaisha Toyo Seisakush Fraction collector
US3552536A (en) * 1969-04-15 1971-01-05 Gilford Instr Labor Inc Test sample carrier transport apparatus
US3897216A (en) * 1971-11-03 1975-07-29 Coulter Chemistry Inc Sample cup holder
US3859528A (en) * 1973-03-26 1975-01-07 Beckman Instruments Inc Gamma ray apparatus with sample changer
FR2277013A1 (fr) * 1974-07-05 1976-01-30 Intertechnique Sa Perfectionnements aux convoyeurs d'echantillons pour appareil de mesure
US4022579A (en) * 1975-11-12 1977-05-10 Micromedic Systems, Inc. Transport system for analytical equipment

Also Published As

Publication number Publication date
FI832933A0 (fi) 1983-08-15
EP0096065B1 (en) 1986-09-03
FI832933A (fi) 1983-08-15
EP0096065A1 (en) 1983-12-21
WO1983002191A2 (en) 1983-06-23
FI73323C (fi) 1987-09-10
WO1983002191A3 (en) 1983-06-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4454939A (en) Apparatus for transporting sample holders
EP2074431B1 (en) Conveyor of specimen containers with spur units in laboratory automation systems
FI116487B (fi) Sovitelma ja menetelmä näyteputkien käsittelemiseksi laboratoriossa
CA1337247C (en) Analyzers using linear sample trays with random access
CN1993035B (zh) 托盘式元件供给装置以及元件安装系统
US4998857A (en) Storage structure for textile bobbins
JPH049488B2 (fi)
US20100037792A1 (en) Apparatus and process for transporting lithographic plates to a press cylinder
JPH0648575A (ja) ウェーハ移動装置
FI73323C (fi) Anordning foer transportering av provhaollare.
CN101848768A (zh) 用于试管的标记和预备装置
EP0366454B1 (en) Dispensing and container transporting apparatus
US5970818A (en) Notch alignment apparatus and adjustment jig for the same
US9221605B2 (en) Article transfer device and stacker crane having same
KR101793588B1 (ko) 포장용기 반전장치가 포함된 자동 포장시스템
EP0242409B1 (en) Goods-storing system
KR101956713B1 (ko) 타워형 물품 정렬 보관장치
EP0410628A2 (en) Belt-shaped member taking-out and transfer apparatus
JPH0886787A (ja) 血液などのサンプル搬送装置
GB2343873A (en) Arrangement for transporting microtitration plates
JP3733431B2 (ja) 自動分注装置
US5829942A (en) Apparatus for loading and unloading circuit boards along a conveyor system
JPH0249570Y2 (fi)
CN112047118A (zh) 拆垛输送生产线及拆垛输送方法
US4635428A (en) Flattened cardboard box supplying apparatus

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: BECKMAN INSTRUMENTS, INC.