FI73163C - Foerfarande och anordning foer stapling av skikthalvfabrikat av trae. - Google Patents

Foerfarande och anordning foer stapling av skikthalvfabrikat av trae. Download PDF

Info

Publication number
FI73163C
FI73163C FI820357A FI820357A FI73163C FI 73163 C FI73163 C FI 73163C FI 820357 A FI820357 A FI 820357A FI 820357 A FI820357 A FI 820357A FI 73163 C FI73163 C FI 73163C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
veneer
veneers
chamfered
stop
joint
Prior art date
Application number
FI820357A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI820357L (fi
FI73163B (fi
Inventor
Matti Olavi Kairi
Original Assignee
Metsae Serla Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metsae Serla Oy filed Critical Metsae Serla Oy
Priority to FI820357A priority Critical patent/FI73163C/fi
Priority to PCT/FI1983/000007 priority patent/WO1983002744A1/en
Priority to DE833332131T priority patent/DE3332131T1/de
Priority to JP58500620A priority patent/JPS59500126A/ja
Publication of FI820357L publication Critical patent/FI820357L/fi
Publication of FI73163B publication Critical patent/FI73163B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73163C publication Critical patent/FI73163C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27DWORKING VENEER OR PLYWOOD
    • B27D1/00Joining wood veneer with any material; Forming articles thereby; Preparatory processing of surfaces to be joined, e.g. scoring
    • B27D1/04Joining wood veneer with any material; Forming articles thereby; Preparatory processing of surfaces to be joined, e.g. scoring to produce plywood or articles made therefrom; Plywood sheets

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Veneer Processing And Manufacture Of Plywood (AREA)

Description

! 73163
Kertopuuaihion ladonnassa käytettävä menetelmä ja laite Tämä keksintö koskee kertopuuaihion ladonnassa käytettävää menetelmää ja laitetta, joka menetelmä on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa annettua tyyppiä ja joka laite on patenttivaatimuksen 5 johdannossa annettua tyyppiä.
Tällä hetkellä yleisesti käytännössä oleva kertopuu valmistetaan jatkamalla kertopuun keskellä olevat, noin 3 mm paksut sorvatut puuviilut puskujatkoksella kuten suomalaisessa patenttihakemuksessa 2889/72 on esitetty. Uloimpana olevat, noin 1 1/2 mm paksut viilut jatketaan puolestaan limijatkoksella .
Vaneria on valmistettu jo pitkään siten, että viilut ensin liimaamalla jatketaan jatkuvaksi rainaksi liittämällä sopivia pätkiä yhteen erillisessä jatkospuristimessa, minkä jälkeen rainat liimataan päällekkäin erillisessä työvaiheessa. Jatkaminen tapahtuu siten, että viilujen päät viistotaan 1:20 -1:10 kaltevuuskulmassa, kaltevalle liitospinnalle levitetään liimaa ja näin yhdistetty liitos ajetaan puristimen läpi, joka puristaa liitoksen jatkoskohdan koko leveydeltä ja hieman sen yli pituussuunnassa. Liimana käytetään kuumakovettuvaa vane-riliimaa, jolloin puristimen paine on varsin korkea ja samoin on lämpötila korkea. Tällainen jatkaminen vastaakin normaalia vanerinvalmistusprosessia ja on kuvattu FI-patenttihakemuk-sessa 21/66.
Toinen tunnettu kertopuurakenne on sellainen, jossa kaikki samanpaksuiset viilut jatketaan limijatkoksella kuten FT-patenttijulkaisussa 59547 on kuvattu. Tätä tuotetta myydään tavaramerkillä "Micro-Lam".
2 731 63 DE-patenttijui kaisussa 905 666 on kuvattu tapa esimerkiksi vanerin valmistamiseksi siten, että viilut ladotaan täysin määrittelemättömällä tavalla, mutta siten ilmeisesti käsin, kerroksittain ensin alin kerros, johon tehdään myös liitokset vinoliitoksina tarvittaessa samalla kuin latominenkin ja tämän jälkeen myös muut kerrokset vastaavalla tavalla. Tuloksena on yksittäinen kappale vaneria, joka siirretään sellaisena puristimeen liimani kovettamista varten.
Edelleen on FI-patenttijui kaisussa 59 547 mainittu mahdollisuus valmistaa viistetyillä jatkoksilla varustettua kertopuuta. Viilujen tulee olla yli 2,5 m ("vähän yli kahdeksan jalkaa") pitkiä ja niiden paikoilleen asettaminen ja samalla kohdistus tapahtuu edestakaisin liikkuvalla kuljettimel1 a, jonka liikepituus vastaa viilujen pituutta.
Tämän keksinnön tarkoituksena on yksinkertaistaa kertopuun jatkuvaa valmistusprosessia siten, että viilujen alustava liimaaminen päittäin tapahtuu kertopuuaihi on 1 atomisprosessin aikana. Liittämiseen käytetään vinoksi sahattua 1iitospintaa.
Keksinnön mukainen halutun pituinen tuote voidaan valmistaa vaihtelevän pituisista viiluista, kuitenkin siten, että viilut ovat kussakin saman tuotteen valmistusvaiheessa yhtä pitkiä. Muun muassa "Micro-Lam" on valmistettava lisäksi vähintään 2,5 m pitkistä viiluista, koska menetelmää ei muuten voida hallita. Tämä mahdollisuus vaihdella viilujen pituutta joko tuotevaatimusten tai raaka-aineen mukaan nopeasti ja laajoissa rajoissa perustuu keksinnön mukaiseen menetelmään ja laitteeseen, eikä ole mahdollista esim. FI-59 547:n mene-telmässä.
Edellä mainitut edut saavutetaan menetelmän ja laitteen avulla, joiden tunnusomaiset piirteet annetaan oheisissa patenttivaatimuksissa.
il 3 73163
Keksintöä selitetään seuraavassa tarkemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää keksinnön mukaista valmistusmenetelmää ja laitetta kaavi omai sena ja suuresti yksinkertaistettuna sivu-kuvantona, ja kuvio 2 esittää keksinnön mukaista tuotetta valmistusvaiheessa myös sivukuvantona .
Kuviossa 1 merkitsee viitenumero 1 vii1uvarastoa. Tästä varastosta siirretään viilu kuljettimen ja kohdistuslaitteiston kautta vinosahauspöydälle 2, jossa on vinosahan terä 3, joka suorittaa sahauksen viilun syysuuntaan nähden poikittain.
Tästä sahattu viilu jatkaa edelleen pituuden kaiibrointi pöydälle 4, jossa ns. piirtoterät 15 suorittavat pituuden kalibroinnin tiettyyn mittaan ja samalla poistavat vinosahauksessa syntyneen erittäin ohuen ja tavallisesti epätasaisen vino-leikkauksen äärimmäisen pään viilun molemmista päistä. Tämän jälkeen viilu kulkee edelleen 1iimauspöydälle 5, jossa liimani evi ti n 6 levittää liiman viilun yläpinnalle ja myös ylöspäin avoimel1 e vi nopi nnal1 e. Vaikka kuviossa onkin 1i imanle-vitintä kuvattu suuttimena, josta liima ruiskutetaan pinnalle, voi levitys tapahtua esimerkiksi telalla tai millä tahansa muulla tunnetulla menetelmällä. Liiman levittämisen jälkeen viilu jatkaa matkaansa kolmen kuljettimen 7, 8, 9 muodostamalle sarjalle, jotka kuljettimet ovat perättäin ja limittäin toistensa alle liikkuvia, kuitenkin siten, että ensimmäisenä oleva kuljetin 7 on kiinteä. Viitenumero 10 merkitsee ladon-tapöytää, jolle kertopuuaihi o ladotaan, ennen kuin se menee kuumapuristukseen .
Latominen suoritetaan seuraavalla tavalla. Viilu, joka tulee 1iimanlevityksestä, saapuu kuljettimelle 7, josta se jatkaa matkaansa kuljettimelle 8 ja edelleen kuljettimelle 9. Kerto-puuaihion latominen alkaa tuotteen oikeasta äärimmäisestä reunasta. Alimpaan kerrokseen ladotaan kaksi viilun pituutta, 73163 4 minkä jälkeen aloitetaan toinen kerros yhdellä viilulla ja tämän jälkeen ladotaan ensimmäiseen kerrokseen kolmas viilu, toiseen kerrokseen toinen viilu ja kolmanteen kerrokseen ensimmäinen viilu. Tätä jatketaan kunnes koko kertopuuaihi on paksuus on saavutettu. Niinpä lopulta tullaan kertopuuaihi on vasempaan äärimmäiseen reunaan, jossa viimeinenkin viilu on ladottu paikalleen. On selvää, että ylimmän kerroksen yläpinta ei saa sisältää liimaa, mistä syystä 1iimanleviti n 6 levittää liiman vain ylimmän vii1ukerroksen 1iitospintaan tai liiman levitys suoritetaan 1iitospintaan erillisessä laitteessa .
Keksinnön perusajatuksen muodostaa se oivallus, kuinka vino-liitos saadaan asettumaan paikalleen siten, että kohdistus on tarkka. Niinpä oivallettiin, että saapuvat viilut ajetaan 1adontavastetta 12 vasten, joka vaste siirtyy automaattisesti oikeaan kohtaansa, mikä on suoraan alla ja edellä olevan aikaisemman viilun takareunan viistouksen alkukohdan yläpuolella; ts. siten että edempänä ja taempana olevien viilujen vastaavat viisteet tulevat pystysuunnassa kohdakkain. Tässä vaiheessa viiluun tarttuvat tartuntaelimet 11, jotka painavat saapuneen viilun paikalleen aikaisemman viilun päälle näiden viistepinnat vastakkain, samalla kohdistaen viilun ladonta-vasteen 12 määräämälle kohdalle. Tämän jälkeen aihion puristaa kasaan esi puri stin 13, joka seuraa ladontavastetta vähän matkan päässä siitä ja sillä tavalla varmistaa aihion koossa pysymisen välittömästi kunkin viilun paikalleen asettamisen jäi keen .
Kun viimeinenkin viilu on kylmäpuristettu paikalleen, siirretään kertopuuaihio kuumapuristimeen 14, joka suorittaa liiman kovettamisen ja siten tuotteen valmistamisen lopulliseen kuntoon. Tuotteen katkominen määrämittaan tapahtuu vasta sen jälkeen, kun se on valmis.
5 731 63
Viilujen jatkoskohdat voidaan sijoittaa keksinnön mukaisesti esim. noin 10 cm:n päähän toisistaan. Keksinnön mukainen menetelmä ja laitteisto ovat automa ti soituja siten, että vaste siirtyy automaattisesti haluttuun suuntaan odottamaan seuraa-vaa saapuvaa viilua sille kohdalle, johon se on tarkoitus asettaa.
Koko prosessi toimii samoin automaattisesti siten, että sen kulkuun tarvitsee puuttua vain silloin, kun joku häiriö siinä esiintyy. Käyttämällä tasapituisia ja tarkasti omaan pituuteensa kalibroituja viiluja, saadaan kertopuusta sellainen, että jatkokset eivät ole läheisissä vii1ukerroksissa kovin lähellä toisiaan. Niinpä kertopuusta tuleekin lujaa.
Vaikka edellä onkin keksinnön perusajatus kuvattu erittäin yksinkertaistetussa muodossa jättäen pois kaikki sellaiset osat, joilla ei ole ensiarvoista tärkeyttä keksinnön ymmärtämisen kannalta, on keksintö käsitettävä kuitenkin patenttivaatimusten suojapiirin antamassa laajuudessa. Niinpä esimerkiksi kuviosta 1 puuttuvat kaikki kuljetinyksiköt ja eri prosessin vaiheet on merkitty vain viivoilla, mutta olennaiset piirteet on kuitenkin esitetty kaavi oi 1isesti kuviossa. Erityisesti on huomattava 1adontavasteen 12 ja tartuntaelimen 11 kaaviollinen esitys. Nämä elimet voidaan konstruoida alan asiantuntijoille ilmeisellä tavalla, mihin tässä esityksessä ei ole millään tavalla lähemmin puututtu.
Viistojatkoksen kaltevuuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten käytetty puulaatu, viilun paksuus, viistoamistekniikka ja muut käytännön olosuhteet. Viistoudelle on tästä syystä vaikea antaa minkäänlaisia absoluuttisia arvoja. Ääriarvoina voitaneen kuitenkin pitää noin 1:1 jyrkimmässä päässä ja noin 1:30 loivimmassa päässä. Kuitenkin tavallisimmissa tapauksissa käytettävä viistous on noin 1:10-1:20, eli suurinpiirtein sama viistous, jota käytetään valmistettaessa vaneria, jolloin viilut liitetään toisiinsa erillisessä työvaiheessa.

Claims (7)

1. Kertopuuaihi on latomisessa käytettävä menetelmä, jossa 1adontapöydä11 e päällekkäin ja limittäin yksitellen ladottavien yhtä pitkien vii1ukappaleiden päät on viistetty vino-jatkoksen aikaansaamiseksi ladelmassa peräkkäisten viilukappa-leiden välille ja viistetyt ylöspäin olevat jatkospinnat sekä vii1ukappaleiden yläpinnat ylintä vii1ukerrosta lukuunottamatta varustetaan 1 ilmakerroksella, joka lopullisesti kovetetaan myöhemmin seuraavassa kuumapuristusvaiheessa, tunnettu siitä, että 1adontapöytään saapuva viilukappale pysäytetään ajamalla sen etureuna ladelmassa edellisenä olevan vii1ukappalen viistetyn pinnan yläreunan kohdalle asetettua pysäytintä vasten, että viilukappale painetaan painaja-tai tartunta!aitteen avulla pysäyttimen määräämälle kohdalle ladelmaan ja että se kiinnitetään alustavasti paikalleen kyl-mäpuristamal1 a, jolloin edellä olevan viilun kanssa muodostuu vinojatkos ja puristuskohta kiinnittyy alla olevaan viiluun.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pysäytin sovitetaan automaattisesti seuraavan liitoksen kohdalle saapuvan viilun pysäyttämistä varten, ja että esipuristin on sovitettu liikkumaan yhdessä pysäyttimen kanssa.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että viilu on pituuskalibroitu ja sen viistetyistä päistä on poistettu epätasaiset äärimmäiset osat ns. piirtoterien avulla.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liitettävien viilujen päät on viistot-tu n. 1:1 - 1:30, edullisesti noin 1:10 - 1:20 viistouteen.
5. Kertopuuaihi on latomisessa käytettävä laite, jossa päistään sopivasti viistettyjä yhtäpitkiä vii1ukappalei ta ladotaan yksitellen riittävä määrä päällekkäin ja limittäin ta- li 7 73163 vallisesti kiinteälle 1adontapöydälle siten, että viilujen yläpinta sekä viistettyjen 1iitospintojen ylöspäin oleva osa on varustettu, yläpintavii1ua lukuunottamatta, liimakerrok-sella sen tartuttamiseksi seuraavan vii1ukerroksen alapintaan, tunnettu pysäyttimestä (12), joka pysäyttää saapuvan viilun etureunan ladelmassa edellisenä olevan viilun viistetyn osan yläreunan kohdalle ja painaja- tai tartuntaelimistä (11), jotka painavat viilun viistetyn pään pysäyttimen määräämälle paikalleen liitokseen.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laite, tunnettu esi puri siimestä (13), joka puristaa viilujen viistetyt päät paikai 1eenpainami sen jälkeen alustaansa vasten, jolloin viilut kiinnittyvät toisiinsa ja niiden liitoskohta kiinnittyy allaolevaan viiluun.
6 73163 Patentti vaatimukset
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen laite, tunnettu piirtoteristä (15), jotka tekevät viiluista määrämittaiset ja poistavat viilujen vinojen 1 eikkauspintojen äärimmäiset päät.
FI820357A 1982-02-04 1982-02-04 Foerfarande och anordning foer stapling av skikthalvfabrikat av trae. FI73163C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI820357A FI73163C (fi) 1982-02-04 1982-02-04 Foerfarande och anordning foer stapling av skikthalvfabrikat av trae.
PCT/FI1983/000007 WO1983002744A1 (en) 1982-02-04 1983-02-04 A method and apparatus for manufacturing laminated wood
DE833332131T DE3332131T1 (de) 1982-02-04 1983-02-04 Verfahren und vorrichtung zur herstellung von lagenholz
JP58500620A JPS59500126A (ja) 1982-02-04 1983-02-04 積層木材の製造方法及び製造装置

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI820357A FI73163C (fi) 1982-02-04 1982-02-04 Foerfarande och anordning foer stapling av skikthalvfabrikat av trae.
FI820357 1982-02-04

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI820357L FI820357L (fi) 1983-08-05
FI73163B FI73163B (fi) 1987-05-29
FI73163C true FI73163C (fi) 1987-09-10

Family

ID=8515072

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI820357A FI73163C (fi) 1982-02-04 1982-02-04 Foerfarande och anordning foer stapling av skikthalvfabrikat av trae.

Country Status (4)

Country Link
JP (1) JPS59500126A (fi)
DE (1) DE3332131T1 (fi)
FI (1) FI73163C (fi)
WO (1) WO1983002744A1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4797169A (en) * 1986-07-02 1989-01-10 Hashimoto Denki Co. Ltd. Method and apparatus for assembling veneer sheet into a plywood
US5948188A (en) * 1997-11-04 1999-09-07 Raute Wood Ltd. Method and apparatus for assembling and delivering veneer packet to laminated veneer lumber press

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL110826C (fi) * 1957-11-05
DE1214859B (de) * 1965-06-30 1966-04-21 Hornberger Maschb Ges O H G Furnier-, Kunststoffstreifen- oder Holzkanten-zufuehrung fuer Kantenanleimmaschinen
GB1180061A (en) * 1966-05-31 1970-02-04 Morris Allan Improvements in or relating to Methods of Manufacturing Wood Veneers and the Wood Veneers so Produced.
FI41202B (fi) * 1966-11-08 1969-06-02 Nils Robert Alenius
US3841945A (en) * 1972-06-01 1974-10-15 Trus Joist Corp Apparatus for assembling glue-coated wood veneer sheets into a continuous linearly extending stack
DE2338689A1 (de) * 1973-07-31 1975-02-20 Armin Wiblishauser Verfahren zum herstellen von furnierbahnen und bahnen aus furnierersatz
JPS5414641A (en) * 1977-07-06 1979-02-03 Hitachi Ltd Magnetic bubble memory device

Also Published As

Publication number Publication date
FI820357L (fi) 1983-08-05
JPS59500126A (ja) 1984-01-26
FI73163B (fi) 1987-05-29
WO1983002744A1 (en) 1983-08-18
DE3332131T1 (de) 1984-01-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8245742B2 (en) Systems for glulam beams
FI59751B (fi) Wellpapp samt foerfarande och apparatur foer framstaellning av densamma
US5576082A (en) Wood tubing
US7166181B2 (en) Wood-gluing and clamping system
US4608106A (en) Procedure for manufacturing elongated glued beams
US4212699A (en) Apparatus for assembling planar work pieces
US4507162A (en) Glued laminated wood and method of manufacturing the same
US6214148B1 (en) System for applying a wood veneer across a corner of an elongate core
US4840207A (en) Apparatus for making wooden I-beams
FI73163C (fi) Foerfarande och anordning foer stapling av skikthalvfabrikat av trae.
US4342615A (en) Plywood layup line
US4401496A (en) Veneer salvage technique
US5240050A (en) Method for fabricating a gluing plank
EP0059026B1 (en) Improvements in wood veneers
CA2304627C (en) Method and apparatus for assembling and delivering veneer packet to laminated veneer lumber press
FI86388B (fi) Foerfarande foer framstaellning av en flerskiktstraeskiva.
SU953973A3 (ru) Устройство ребросклеивани полос шпона дл изготовлени слоев многослойной фанеры
FI81047C (fi) Apparat foer hoplimning av ark.
US6595252B1 (en) Method of assembling a floor-bridging unit
KR100336651B1 (ko) 집성무늬목시트의 제조방법
SU1021608A1 (ru) Лини дл изготовлени древесного слоистого материала (и ее варианты)
SU1108013A1 (ru) Способ изготовлени клееных дерев нных конструкций со сло ми разной длины
FI95008C (fi) Menetelmä parkettilautojen valmistamiseksi
JPH049122Y2 (fi)
CA2870802C (en) Method for glulam beams

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: METSAE-SERLA OY