FI71229B - Sjaelvhaeftande anslutningsanordning - Google Patents

Sjaelvhaeftande anslutningsanordning Download PDF

Info

Publication number
FI71229B
FI71229B FI824536A FI824536A FI71229B FI 71229 B FI71229 B FI 71229B FI 824536 A FI824536 A FI 824536A FI 824536 A FI824536 A FI 824536A FI 71229 B FI71229 B FI 71229B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
tip
wall
container
liquid
connection
Prior art date
Application number
FI824536A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI824536L (fi
FI71229C (fi
FI824536A0 (fi
Inventor
Birger Hjertman
Percy Bennwik
Original Assignee
Percy Bennwik
Birger Hjertman
Nutritional Int Res Inst
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Percy Bennwik, Birger Hjertman, Nutritional Int Res Inst filed Critical Percy Bennwik
Publication of FI824536L publication Critical patent/FI824536L/fi
Publication of FI824536A0 publication Critical patent/FI824536A0/fi
Publication of FI71229B publication Critical patent/FI71229B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI71229C publication Critical patent/FI71229C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61JCONTAINERS SPECIALLY ADAPTED FOR MEDICAL OR PHARMACEUTICAL PURPOSES; DEVICES OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR BRINGING PHARMACEUTICAL PRODUCTS INTO PARTICULAR PHYSICAL OR ADMINISTERING FORMS; DEVICES FOR ADMINISTERING FOOD OR MEDICINES ORALLY; BABY COMFORTERS; DEVICES FOR RECEIVING SPITTLE
    • A61J1/00Containers specially adapted for medical or pharmaceutical purposes
    • A61J1/14Details; Accessories therefor
    • A61J1/1406Septums, pierceable membranes

Description

71229
ItsekiinnittyvS liitäntälaite Tämä keksintö liittyy laitteeseen, jolla saadaan aikaan tiivis nesteliitäntä joustavasta kalvoaineesta tehdyn neste-säiliön sisukseen.
Joustavasta kalvomateriaalista tehtyjä pakkauksia erilaisia nesteitä varten on käytetty laajasti ja niillä on monia etuja. Eri käyttöalueista voidaan esimerkkeinä mainita elintar-vikepakkaukset ja erilaiset farmakologisten aineiden pakkaukset, ja monista eduista voidaan esimerkiksi mainita, että pakkaukset ovat kevyitä, kestäviä ja voidaan valmistaa suurissa sarjoissa halpaan hintaan. Lisäksi on mahdollista valmistaa ja myös täyttää pakkaukset steriileissä olosuhteissa niin, että sisällön steriilisyys varmistetaan. Valitsemalla sopiva kuumuutta kestävä materiaali voidaan pakkaukset sisältöineen myös kuumasteriloida.
Joustavasta kalvomateriaalista tehtyjen pakkausten haittapuolena on ollut, että usein on ollut vaikeaa aikaansaada pakkaukseen liitäntä sen sisällön tyhjentämiseksi tai jonkin aineen lisäämiseksi sen sisältöön. Koska pakkauksen seinämä on joustava eikä mitenkään tukeva, voi olla vaikeaa aikaansaada nestetiivis ja vuotovarma liitäntä. Tämä ongelma on sitä vaikeampi kun pakkausten sisältö samanaikaisesti on pidettävä steriilinä tyhjentämisen tai aineen lisäämisen aikana ja sen jälkeen. Muovikalvoista tehtyjä pehmeitä pakkauksia on esimerkiksi käytetty laajasti liuoksia varten, jotka on tarkoitettu potilaan laskimonsisäiseen infuusioon, ja myös siirrettävää verta varten. On itsestään selvää, että pakkausten sisällön epätäydellinen steriilisyys voi aikaansaada kohtalokkaita seurauksia näissä tapauksissa.
Liitäntä säiliön sisukseen nesteen lisäämiseksi tai tyhjentämiseksi on useimmiten aikaansaatu siten, että lävistetään säiliön seinämä kärjellä siten, että aikaansaadaan liitäntä.
71229
Useimmissa tapauksissa kärki on ontto ja voi esimerkiksi olla injektioruiskun tai infuusiolaitteen neula. Tällöin nestettä poistetaan tai lisätään neulan kanavan kautta, jonka prosessin aikana voi ilmetä useita ongelmia. Sellainen ongelma on varman tiivistyksen aikaansaaminen siellä, missä neula lävistää säiliön seinämän. Toinen ongelma on tiiviyden aikaansaaminen sitten, kun neula on poistettu nesteen lisäämisen jälkeen, kun pakkaukset useimmiten on tehty sellaisista aineista, joilla on huonot itsetiivistysominaisuu-det. Tämä tarkoittaa, että kalvomateriaali ei ole riittävän elastinen supistuakseen siten, että reikä sulkeutuu ja saadaan tiivistys neulan poistamisen jälkeen, vaan resultoiva reikä on edelleenkin avoin siten, että ilmenee vuotoa ja bakteerisaastumista. Määrätyillä kalvomateriaaleilla, etenkin kumipohjaisilla, on hyvät itsetiivistysominaisuudet, mutta ne ovat vähemmän sopivia pakkausten tuotantoon, koska niiden mekaaniset ja optiset ominaisuudet eivät ole tyydyttäviä, niiden kuumasulkeminen on vaikeata ja niiden sterilointi on myös vaikeaa.
On myös olemassa joustavista kalvomateriaaleista tehtyjä kalvo-pakkauksia, jotka jo tuotannossa on varustettu erilaisilla aukoilla nesteen lisäämiseksi tai poistamiseksi. Infuusioliuos-ten pakkaukset voidaan esimerkiksi varustaa kahdella aukolla, joista toisessa on kumikalvo nesteen lisäämiseksi ja toinen on putkimainen infuusiolaitteeseen liittämiseksi hallitsemaan infuusioliuoksen annostelua potilaalle. Tällaisilla aukoilla on kuitenkin myös haittapuolensa. Täten pakkausten tuotanto ja käsittely on paljon hankalampi ja kalliimpi kuin yksinkertaisten "tyynypakkausten" valmistaminen. Lisäksi saattaa olla tarvetta useaan lisäykseen pakkauksen nesteeseen ennen sen käyttöä, ja kumikalvo lisäämisaukossa on siis lävistettävä useita kertoja ontolla neulalla. Tämä lisää huomattavasti riskiä sille, että kumihiukkasia irtoaa kalvosta ja joutuu liuokseen. Lisäksi kiinteät aukot aiheuttavat sen, että on vaikeampi sovittaa ulompi suojapussi pakkauksen ympärille, mikä usein on tarpeen suojaamaan pakkauksen sisältöä valolta ja sisääntunkeutuvilta kaasuilta ennen käyttöä. Lopuksi muo 3 71229 dostavat ennalta tehdyt aukot potentiaalisia vuotopaikkoja ja ovat heikkoja kohtia muuten suljetussa ja kestävässä pakkauksessa.
Yllä esitetyt haittapuolet eliminoidaan tällä keksinnöllä.
Keksinnön mukainen laite on sitä tyyppiä, jossa kärki on sovitettu lävistämään säiliön seinämä nesteen lisäämistä ja poistamista varten, ja keksinnölle on tunnusomaista, että laite on kokonaisuudessaan sovitettu sijoitettavaksi säiliöön vasta kun nesteliitäntä on aikaansaatava, että säiliön seinämää vasten saatettava pinta on varustettu kosketuksesta kiinnittyvällä tarra-aineella sekä on sovitettu kiinnittymään säiliön seinämään sillä alueella, jossa kärki lävistää seinämän, ja että tarrapinta on varustettu liitännällä joustavaa ainetta olevaan kammioon, jonka vastakkaiseen seinämään kärki on kiinnitetty, jolloin nesteliitäntä aikaansaadaan joko siten, että kärki on muodostettu ontoksi sekä lävistää vastakkaisen seinämän, tai kammion pohjalla olevalla putki-liitännällä.
Keksinnön mukainen laite voidaan toteuttaa monella eri tavalla. Yksinkertaisimmassa suoritusesimerkissä laite koostuu yksinkertaisesti kalvosta, joka on tehty materiaalista, jolla on itsetiivistysominaisuudet, esimerkiksi kumikalvosta, joka on toisella puolella varustettu tarra-ainekerroksella. Sopivan kokoinen kappale kalvoa sovitetaan säiliön seinämään ja se kiinnittyy siihen tarra-aineen avulla paikkaan, jossa on tarkoitus s pistää kärki säiliön seinämän läpi. Esimerkiksi lisättävällä aineella täytetyn injektioruiskun kärki pistetään sen jälkeen kalvon ja seinämän läpi siten, että aikaansaadaan nesteliityn-tä säiliön sisukseen, jonka jälkeen neste voidaan lisätä.
Kääntäen on tietenkin mahdollista käyttää tyhjää injektio-ruiskua ja poistaa haluttu määrä pakkauksessa olevaa nestettä. Molemmissa tapauksissa ympäröi kalvo sisään pistettyä kärkeä johtuen sen itsetiivistysominaisuuksista, ja kärjen poistamisen jälkeen supistuu kalvossa oleva reikä siten, että pakkaus taas on tiivis. Jos on tehtävä useita lisäyksiä tai poistoja, 712 2 9 käytetään jokaisessa tapauksessa uutta kalvoa niin, että pienennetään riski sille, että kalvomateriaalin hiukkasia joutuu pakkaukseen. Jättämällä kalvo pakkaukseen lisäyksen tai poiston jälkeen on pakkaus myös merkitty niin, että on ilmeisen selvää, mitä toimenpiteitä on tehty. Tällä tavalla pienennetään riskiä sille, että sama lisäys tai poisto suoritetaan useampia kertoja kuin on tarkoitus, ja näin saavutetaan suurempi varmuus. Sovitettu kalvokappale voi myös olla siten tehty, että tarra-ainetta on sovitettu vain ulkokehällä olevalle alueelle, kun keskellä oleva alue, jonka kautta kärki pistetään, on vapaa tarra-aineesta. Tämä pienentää riskiä sille, että pakkauksen sisältö joutuu kosketukseen tarra-aineen kanssa.
Keksinnön muita suoritusesimerkkejä esitetään oheisessa piirustuksessa. Piirustuksessa kuviot 1, 2, 3 esittävät erästä suori-tusesimerkkiä, jossa tarrakalvo on liitetty kammioon nesteen keräämiseksi ja annostelemiseksi ja kärkeen säiliön seinämän lävistämiseksi. Kuviot 4, 5, 6 esittävät samantapaista kammiolla varustettua suoritusesimerkkiä, jossa säiliön seinämän lävistävän kärjen sovitus on erilainen. Kuviot 7, 8, 9 esittävät yksinkertaisempaa laitetta kalvomateriaalista tehdyssä säiliössä olevan nesteen poistamiseksi. Kuvio 10 esittää ruiskun kärjen liitäntälaitetta nestepakkaukseen.
Kuviot 1-3 ovat kaaviollisia leikkauskuvantoja keksinnön mukaisesta liitäntälaitteesta muovikalvosta tehtyyn nestesäiliöön. Kuvio 1 esittää, miten liitäntälaite on tehty kammiona 1 nesteen keräämistä ja annostelua varten. Kammio on esimerkiksi tehty tiputuskammioksi infuusiota varten. Kammio on varustettu kartionmuotoisella liitäntäkappaleella 2, joka on kytketty sylinterinmuotoiseen osaan 3, joka on levitetty kaulusosaksi 4, joka on tarkoitettu kiinnitettäväksi säiliön seinämään.
Tätä varten on kaulusosa 4 varustettu kerroksella 5 tarra-ainetta. Ennen käyttöä voidaan tämä kerros tunnetulla tavalla suojata kalvolla 6, joka on varustettu päästöaineella niin, että se helposti voidaan irrottaa kerroksesta 5.
5 71229
Kammion 1 takaseinämään 7 on kiinnitetty kärki 8 säiliön seinämän lävistämiseksi. Kärkeä ympäröi putki 9, joka estää kärkeä 8 paljastumasta ennen kuin pakkauksen seinä on lävistettävä. Kärki 8 ei täysin täytä putkea 9 vaan sallii nestevirtauksen putken läpi. Tämä voidctan tehdä siten, että kärki on varustettu pitkittäissuuntaisilla urilla tai että se on tehty ontoksi jollakin sopivalla tavalla. Putki 9 voidaan varustaa laitteella 10 tipanmuodostusta varten, erityisesti kun kammio on tarkoitettu toimimaan tiputuskammiona infuusiota tai siirtoa varten. Tiputuslaitteen 10 yksityiskohtainen muotoilu voidaan antaa asiantuntijän tehtäväksi.
Kuvio 2 esittää, miten laite on sovitettu muovikalvosta tehdyn säiliön seinämään 11 ja miten kärki 8 ja putki 9 ovat lävistäneet säiliön seinämän. Kaulusosa 4 on kiinnitetty säiliön seinämään 11 tarra-ainekerroksen 5 välityksellä, jonka jälkeen kammion 1 takaseinää 7 kärkineen 8 on työnnetty eteenpäin säiliön seinämää 11 päin, kuten nuolella osoitetaan. Tämä on mahdollista, koska kammio 1 on tehty jäykästä mutta silti joustavasta muoviaineesta. Tämä pätee erityisesti kartionmuotoi-seen osaan 2, jonka pitää olla käännettävissä nurin, kuten kuviosta 2 ilmenee, ja sitten ponnahtaa takaisin, kuten on esitetty kuviossa 3. Kun takaseinämä 7 on painettu eteenpäin, työntyy myös seinämään kiinnitetty kärki 8 eteenpäin putken 9 läpi siten, että kärjen etupää paljastuu ja voi lävistää säiliön seinämän 11. Kärjessä 8 oleva olka 12 tuo sitten putken eteenpäin niin, että se myös lävistää kärjen tekemän reiän säiliön seinämässä. Nyt voi neste virrata ulos putken 9 läpi.
Kuvio 3 esittää laitetta paineen poistamisen jälkeen kammion takaseinämältä 7. Kartionmuotoinen osa 2 on tällöin ponnahtanut takaisin ja kärki 8 on vetäytynyt takaisin putkesta 9. Kuitenkin putki pysyy säiliön seinämässä 11 olevassa reiässä kitkan ansiosta ja neste voi virrata putken ja kärjessä olevien kanavien (ei esitetty) kautta tipanmuodostuslaitteeseen 10. Neste voidaan tämän jälkeen johtaa pois liitännän 13 kautta, joka voidaan tehdä tavanomaisella tavalla.
71229
Sovittamalla putki 9 kärjen 8 ympäri saadaan se etu, että kärki ei voi lävistää säiliön seinämää etukäteen, koska sen etu-päätä ei paljasteta ennen kuin kammion takaseinämää 7 painetaan eteenpäin. Ei myöskään ole riskiä sille, että kärki säiliön 11 lävistämisen jälkeen myös vahingoittaisi säiliön vastapäistä seinämää, koska kärki vedetään takaisin kun poistetaan paine kammion takaseinämältä. Kuitenkin on varmistettu pysyvä nesteliitäntä, koska putki 9 pysyy säiliön seinämän reiässä.
Kammion 1 sisus voidaan steriloida valmistuksen aikana tai sen jälkeen ja sitä suojaa siihen sovitettu kalvo 6. Säiliön seinämän se osa, johon on tarkoitus sovittaa liitäntälaite, steriloidaan välittömästi ennen liitäntää, esimerkiksi alkoholipesul-la. Täten aikaansaadaan täysin steriili liitäntä nestesäiliön sisukseen, kun kammion sisus ei joudu kosketukseen ulkoisen ympäristön kanssa säiliön seinämän lävistyksien aikana ja nesteen poistamisen aikana.
Kuviot 4, 5 ja 6 esittävät kuvioissa 1, 2, 3 esitetyn liitäntä-kammion toisen suoritusesimerkin, jossa samanlaisilla osilla on samat viitenumerot. Tässä on putki 9 kiinnitetty samankeskei-sesti kartiomaiseen osaan 14, joka on joustavaa materiaalia, ja jonka ulkokehä on kiinnitetty kammion 1 kartiomaisen osan 2 ja sylinterimäisen osan 3 liittymiskohtean. Ennen käyttöä on kartion kapea osa suunnattu taaksepäin kohti kammion takaseinämää 7, kuten kuviossa 4 esitetään.
Kun kammion takaseinämä 7 painetaan eteenpäin kuten kuviossa 5 esitetään nuolella, kääntyy ensin kartiomainen osa 2 nurin ja kärki 8 lävistää säiliön seinämän samalla tavalla kuin on esitetty kuvion 2 yhteydessä. Kun vielä painetaan eteenpäin painaa kärjen 8 olka 12 putkea 9 eteenpäin, ja kun tämä on liitetty kartiomaiseen osaan 14 tämä osa nurjahtaa yli siten, että sen kapea osa nyt osoittaa eteenpäin ja täten pitää putkea 9 etuasennossa.
7 71229
Kuviossa 6 esitetään, miten paine kammion takaseinään 7 on päästetty siten, että kärki on vetäytynyt takaisin johtuen siitä, että kartiomainen osa 2 on ottanut takaisin alkuperäisen muodon. Kartiomainen osa 14 säilyttää kuitenkin uuden muotonsa, ja pitää siksi putkea 9 säiliön seinämän 11 reiässä myös vaikka kitkavoima ei olisi riittävä varmistamaan tämän.
Tämän suoritusesimerkin avulla voidaan aikaansaada täysin steriili liitäntä kalvomateriaalista tehtyyn säiliöön.
Kuviot 7, 8 ja 9 esittävät yksinkertaisempaa konstruktiota nes-teliitännän aikaansaamiseksi kalvomateriaalista tehtyyn neste-säiliöön. Kuvion 7 mukaisesti laite koostuu yksinkertaisesti kuppimuotoisesta kammio-osasta 15, joka on varustettu ulospäin suunnatulla kaulusosalla 16, joka on tarkoitettu kiinnitettäväksi säiliön seinämään käyttämällä tarra-ainetta 17. Ennen käyttöä tarra-aine suojataan tavanomaisella tavalla kalvolla 18, joka on varustettu päästöaineella. Ontto kärki 19 on sijoitettu kuppimuotoiseen osaan 15 mahdollistaen liitännän kammion sisukseen.
Kuvio 8 esittää, miten kammio-osa on kiinnitetty säiliön seinämään 20, minkä jälkeen painetaan kärjen 19 suunnassa niin, että kuppimuotoinen kammion osa 15 lomahtaa sisäänpäin ja kärki 19 lävistää säiliön seinämän. Kun paine poistetaan, ponnahtaa kammion osa 15 takaisin ja tuo mukanaan kärjen 19, kuten kuviossa 9 esitetään. Tällä tavalla aikaansaadaan yksinkertaisella tavalla tiivis nesteliitäntä säiliön sisukseen.
Kuvio 10 esittää keksinnön mukaisen liitäntälaitteen toisen suoritusesiirerkin. Kalvo 21, joka on tarkoitettu kiinnitettäväksi säiliön seinämään tarra-aineella, on tässä varustettu kotelolla 22, joka on liitetty tiiviisti putkeen 23. Putki 23 on tehty joustavasta aineesta kuten kumista tai muovista ja voi myös olla muotoiltu palkeeksi. Putki on toisesta päästään liitetty tiiviisti onton ruiskun neulan 25 pitimeen 24. Ruiskun 8 71229 neulaa 25 ympäröi putki 26, joka on liukuvasti sovitettu ruiskun neulaan ja on varustettu pysäytysolakkeella 27. Ruiskun neulan 25 pidin 24 on vuorostaan liitetty nestejohdon 29 tavanomaista tyyppiä olevaan liitäntäkappaleeseen 28.
Suoritettaessa liitäntää kalvomateriaalista tehtyyn nestesäi-liöön sovitetaan kalvon 21 tarra-ainepinta ensin säiliön seinämään ja kiinnitetään siihen. Ennen käyttöä on tarra-ainepinta ja putken 23 sisus mieluiten suojattu saastumiselta käyttäen päästöaineella varustettua kalvoa (ei esitetty) samalla tavalla kuin on esitetty aikaisemmin. Sitten kun kalvo 21 on sovitettu säiliön seinämään, ruiskun neula 25 painetaan säiliön seinämää vastaan niin, että seinä lävistyy. Koska putken 26 pituus on sovitettu niin, että sen takapää nojaa ruiskun neulan 25 pi-timeen 24 kun tämä juuri on vapautettu, sijoittuu myös putki 26 säiliön seinämään tehtyyn reikään. Olka 27 estää putkea 26 työntymästä liian pitkälle. Ruiskun kärjen 25 sisäänvienti mahdollistetaan sillä, että putki 23 on tehty helposti taipuvasta materiaalista kuten kumista tai muovista ja suosituimmassa suoritusesimerkissä on putki jopa muotoiltu palkeeksi niin, että se helposti voidaan painaa yhteen. Putkella 23 tulisi kuitenkin olla riittävästi joustavuutta palautuakseen alkuperäiseen muotoonsa kun paine ruiskun neulaan poistetaan. Poistettaessa tämä paine vetäytyy ruiskun neula säiliön seinämässä olevasta reiästä, kun putki 26 jää reikään kitkasta johtuen niin, että reikä pysyy auki ja nesteliitäntä on varmistettu. Koska ruiskun kärki vedetään takaisin välittömästi säiliön seinämän lävistämisen jälkeen ei ole riskiä sille, että se vahingoittaisi säiliön vastapäistä seinämää. Muuten riski olisi suuri kun säiliö on tyhjentynyt jonkin verran ja pehmeydestään johtuen alkaa lomahtaa.
Säiliön seinämän lävistämisen jälkeen ja ruiskun neulan 25 poistamisen jälkeen voi neste virrata säiliöstä putken 26 ruiskun neulan 25, liitäntäkappaleen 28 ja nestejohdon 29 kautta. Kaikki nämä osat voidaan pitää steriileinä ennen 9 71229 käyttöä ja liitäntä säiliöön voidaan myös tehdä steriileissä olosuhteissa niin, että saavutetaan täydellinen varmuus, esimerkiksi laskimonsisäisessä infuusiossa tai verensiirrossa. Tietenkään mikään ei estä käyttämästä laitetta aineen lisäämiseen steriileissä olosuhteissa.
Yllä esitetyt suoritusesimerkit ovat ensi sijassa tarkoitetut liitäntöjä varten säiliöihin, jotka on tehty joustavasta kai-vomateriaalista ja jotka aina on tarkoitettu sisältämään nestettä. On kuitenkin huomattava, että keksintö ei ole rajoittunut vain tähän. Täten pakataan valmisteet suoleen annettavaa ruokavaliota varten, jotka on tarkoitettu syötettäväksi letkun kautta, steriilisti jauhemuodossa muovikalvomateriaalia oleviin pusseihin. Ennen käyttöä on lisättävä vettä ja mahdollisesti myös muita nesteitä antamaan nestevalmiste käyttöä varten. Tämä nestelisäys steriilisti pakattuun jauheeseen voidaan suorittaa steriilisti keksinnön mukaisilla liitäntälait-teilla, jolloin pakkaus ei siis aluksi sisällä mitään nestettä. Lopullisen valmisteen poisto käyttöä varten voidaan myös tehdä keksinnön mukaisella laitteella, joka voi olla sama kuin nesteen lisäämiseen käytetty laite.
Lisäksi on huomattava, että keksintö ei rajoitu liitäntä- ja poistolaitteisiin käytettäväksi vain lääketieteen alueella, jossa on korkeita vaatimuksia steriliteetin suhteen. Esimerkiksi voidaan halvalla valmistaa kuvioiden 7-9 mukainen laite, jota voidaan käyttää antamaan nesteliitäntä erilaisiin pussin-muotoisiin kuluttajapakkauksiin ja suuriin pakkauksiin erilaisia ravintoaineita ja muita valmisteita varten kuten maito ja tuoremehu, ja myös pakkauksiin sellaisia aineita varten kuin moottoriöljy jne. Myös näissä voivat pakkaukset olla sellaista materiaalia kuin muovikalvo tai muovilla päällystetty paperi. Jokaisessa eri tapauksessa voidaan keksinnön edut saavuttaa, siis yksinkertainen nestetiivis liitäntä ilman vuotoa. Itse nestepakkausta ei tarvitse alunperin valmistaa lopullisilla ja kalliilla liitäntälaitteilla.
Keksinnön mukaisten liitäntälaitteiden valmistusta varten valitaan materiaaleja, jotka ammattimies tuntee hyvin. Tässä käytetään etupäässä erilaisia kumi- ja muovimateriaaleja, ja niissä tapauksissa, joissa materiaaleilla tulee olla erikoisominaisuuksia kuten itsetiivistys, kimmoisuus, joustavuus jne. voi asiantuntija helposti valita nämä materiaalit perustuen tunnettuihin materiaalimäärittelyihin. Ensin käsitellyillä käyttöalueilla, siis lääketieteen ja kirurgian aloilla, on tärkeätä, 10 71 229 että käytetyt materiaalit voidaan steriloida helposti ja varmasti, esimerkiksi käyttäen kuumuutta, ionisäteilyä tai kemiallisia menetelmiä. Sopivista muovimateriaaleista voidaan mainita polyolefiinit kuten polyetyleeni ja polypropyleeni, halo-genoidut polyolefiinit, kuten polyvinyylikloridi ja fluorimuo-vit, sellaiset polyamidit kuten erilaiset nailonit, ja polyesterit kuten polyetyleenitereftalaatti. Kumimateriaaleista voidaan käyttää erityyppisiä luonnonkumeja ja synteettisiä kumeja. Käytetyt materiaalit voivat myös sisältää erilaisia lisäaineita kuten täyteaineita ja pehmennysaineita, mutta on huolehdittava siitä, että käytetty aine ei vaikuta millään tavoin haitallisesti pakkauksen sisältöön, jonka kanssa ne tulevat kosketukseen.
Käytetyt tarra-aineet ovat myös tärkeitä. Useimmiten ei ole tarkoitus poistaa tarrakalvoasäiliöstä ennen kuin se on tyhjennetty, ja siksi halutaan tartunta, joka on mahdollisimman pysyvä ja vahva. Lisäksi on valittava tarra-aine, jolla ei ole haitallista vaikutusta pakkauksen sisältöön, mikäli ne joutuvat kosketuksiin toistensa kanssa. Tarra-aineen tartuntakyky on myös pääteltävä siitä, mitkä aineet on liitettävä yhteen. Ottaen huomioon nämä ja muita parametrejä voi asiantuntija valita suuresta joukosta tunnettuja tarra-ainekokoonpanoja ja voi myös valita sopivan päästöaineen tarra-aineen suojakalvon käsittelemiseksi.
Esillä olevan keksinnön mukaisesti tarjotaan laite nestetiiviin liitännän aikaansaamiseksi kalvomateriaalista tehtyyn neste-pakkaukseen, jossa varmistetaan, että voidaan lisätä tai poistaa nestettä ilman mitään riskiä hävikille tai pakkauksen sisällön saastumiselle. Täten voidaan tehdä nestepakkaus yksinkertaisemmaksi ja halvemmalla.
On huomattava, että esitetyt keksinnön suoritusesimerkit ovat vain esinerkkejä eikä niiden tarkoituksena ole rajata keksintöä. Keksintö voi myös esiintyä muissa muunnoksissa ja suoritusesi-merkeissä patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (4)

71229
1. Laite tiiviin nesteliitännän aikaansaamiseksi jousta vaa kalvomateriaalia olevan nestesäiliön sisukseen, jolloin kärki (8) on sovitettu lävistämään säiliön seinämä (11) nesteen lisäämistä tai poistamista varten, tunnettu siitä, että laite on kokonaisuudessaan sovitettu sijoitettavaksi säiliöön vasta kun nesteliitäntä on aikaansaatava, että säiliön seinämää vasten saatettava pinta (4, 16, 21) on varustettu kosketuksesta kiinnittyvällä tarra-aineella (5, 17) sekä on sovitettu kiinnittymään säiliön seinämään (11, 20) sillä alueella, jossa kärki (8, 19, 25) lävistää seinämän, ja että tarrapinta (4, 16, 21) on varustettu liitännällä (2, 3) joustavaa ainetta olevaan kammioon (1, 15, 23), jonka vastakkaiseen seinämään kärki (8, 19, 25) on kiinnitetty, jolloin nesteliitäntä aikaansaadaan joko siten, että kärki (19, 25) on muodostettu ontoksi sekä lävistää vastakkaisen seinämän, tai kammion pohjalla olevalla putkiliitännällä (13).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että kärkeä ympäröi putki (9), joka seuraa kärkeä kun kärki lävistää pakkauksen seinämän (11) ja joka jää seinämään (11) tehtyyn reikään kun kärki vedetään takaisin.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että kärkeä ympäröivä putki (9) on kiinnitetty ponnah-dusmekanismiin (14), joka sitten kun kärki (8) ja putki (9) on työnnetty sisään, ponnahtaa asentoon, jossa se pitää putken (9) paikallaan kun kärki (8) vedetään takaisin.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen laite, tunnettu siitä, että kärki (8, 19, 25) on itsessään ontto niin, että nestettä voidaan poistaa tai lisätä sen kautta. 1 Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen laite, tunnettu siitä, että kammio (1), joka on liitetty tarra-kalvoon (4), on muodostettu tiputuskammioksi infuusiota varten. 12 71 229
FI824536A 1981-05-07 1982-12-31 Sjaelvhaeftande anslutningsanordning FI71229C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8102868A SE443089B (sv) 1981-05-07 1981-05-07 Anordning for astadkommande av en tet vetskeforbindelse med det inre av en vetskebehallare
SE8102868 1981-05-07
PCT/SE1982/000152 WO1982003776A1 (en) 1981-05-07 1982-05-05 Self-adhesive connecting device
SE8200152 1982-05-05

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI824536L FI824536L (fi) 1982-12-31
FI824536A0 FI824536A0 (fi) 1982-12-31
FI71229B true FI71229B (fi) 1986-09-09
FI71229C FI71229C (fi) 1986-12-19

Family

ID=20343761

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI824536A FI71229C (fi) 1981-05-07 1982-12-31 Sjaelvhaeftande anslutningsanordning

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4567999A (fi)
EP (1) EP0078295B1 (fi)
JP (1) JPS58500645A (fi)
DE (1) DE3274801D1 (fi)
DK (1) DK3683D0 (fi)
FI (1) FI71229C (fi)
NO (1) NO152992C (fi)
SE (1) SE443089B (fi)
WO (1) WO1982003776A1 (fi)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0258579A1 (fr) * 1986-08-01 1988-03-09 Societe Des Produits Nestle S.A. Dispositif de connexion et de vidange d'un emballage
ATE111339T1 (de) * 1988-06-02 1994-09-15 Piero Marrucchi Verfahren und vorrichtung zum behandeln und uebertragen von stoffen zwischen abgeschlossenen räumen.
FR2633270B1 (fr) * 1988-06-22 1990-11-02 Vittel Eaux Min Dispositif d'ouverture-fermeture pour sachet en matiere synthetique souple avec limitation de penetration
US5167650A (en) * 1989-06-16 1992-12-01 E. R. Squibb Pouch with mounting member for removable adhesive filter
DE3926024C2 (de) * 1989-08-07 1994-10-27 Minnesota Mining & Mfg Vorrichtung zum Entnehmen von fließfähigem Füllgut durch eine flexible Wand eines Beutels
US5034024A (en) * 1989-10-10 1991-07-23 E. I. Du Pont De Nemours And Company Surfactant treatment of aromatic polyimide gas separation membranes
GB9109168D0 (en) * 1991-04-29 1991-06-19 Du Pont Canada Reuseable pouch fitment
SE9203659L (sv) * 1992-12-04 1994-02-14 Dicamed Ab Ventilanordning för aseptisk injicering och uttag av medicinsk vätska i/ur behållare samt dess användning
US5514123A (en) * 1993-04-01 1996-05-07 Abbott Laboratories Sterile formed, filled and sealed flexible container
US5845812A (en) * 1996-01-31 1998-12-08 The Testor Corporation Paint pouch fitting
US6183465B1 (en) 1999-09-01 2001-02-06 Sherwood Services, Ag Adapter for a feeding system
US6869653B2 (en) * 2001-01-08 2005-03-22 Baxter International Inc. Port tube closure assembly
US6652942B2 (en) 2001-01-08 2003-11-25 Baxter International Inc. Assembly for a flowable material container
US7080672B2 (en) 2002-08-22 2006-07-25 Sherwood Services Ag Sliding seal adapter for a feeding system
US7942861B2 (en) 2002-10-22 2011-05-17 Baxter International Inc. Fluid container with access port and safety cap
US7544191B2 (en) * 2002-10-22 2009-06-09 Baxter International Inc. Formed, filled, sealed solution container, port and method for establishing flow between the container and an administration set
US7507226B2 (en) 2002-10-22 2009-03-24 Baxter International Inc. Access port with safety tab and fluid container employing same
US20090105684A1 (en) * 2007-10-23 2009-04-23 Baxter International Inc. Medication port for medical fluid container

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1763924A (en) * 1928-08-14 1930-06-17 Erwin Weldon Charles Bottle attachment
US2704075A (en) * 1952-03-10 1955-03-15 Baxter Don Inc Flexible plastic container
US2856929A (en) * 1954-07-22 1958-10-21 Baxter Don Inc Plastic container
US3172570A (en) * 1962-09-14 1965-03-09 Lipschutz Sidney Novel electrolyte package
US4022205A (en) * 1973-11-05 1977-05-10 Tenczar Francis J Fluid connectors
US3930286A (en) * 1974-12-09 1976-01-06 United Vintners, Inc. Flexible container having valve with puncturing plunger
US4381776A (en) * 1980-06-20 1983-05-03 Haemonetics Corporation Anticoagulant dispensing apparatus and method of use

Also Published As

Publication number Publication date
EP0078295A1 (en) 1983-05-11
WO1982003776A1 (en) 1982-11-11
US4567999A (en) 1986-02-04
SE8102868L (sv) 1982-11-08
DK3683A (da) 1983-01-06
EP0078295B1 (en) 1986-12-30
NO152992C (no) 1986-01-02
FI824536L (fi) 1982-12-31
NO824401L (no) 1982-12-29
NO152992B (no) 1985-09-23
SE443089B (sv) 1986-02-17
DE3274801D1 (en) 1987-02-05
FI71229C (fi) 1986-12-19
FI824536A0 (fi) 1982-12-31
DK3683D0 (da) 1983-01-06
JPS58500645A (ja) 1983-04-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI71229B (fi) Sjaelvhaeftande anslutningsanordning
US4637934A (en) Liquid container with integral opening apparatus
EP0253949B1 (en) Syringe assembly having a flexible cover for the plunger rod
US3554256A (en) Flexible intravenous container
US8449521B2 (en) Methods for making and using a vial shielding convenience kit
US5205821A (en) Terminal self-releasing fluid reservoir
RU2616261C2 (ru) Защитная оболочка, защитный модуль, снабженный такой оболочкой, система подачи лекарственного раствора и способ подачи лекарственного раствора
US7942861B2 (en) Fluid container with access port and safety cap
US5289858A (en) System for accommodating withdrawal of liquid from a bulk supply
US3030952A (en) Solution administration device and method of forming the same
US5303751A (en) Spiked bag packaging system
CZ149294A3 (en) Medicinal valve
JPH02501709A (ja) 冷凍乾燥物質等の貯蔵容器
EP0172836A1 (en) CLOSED MEDICINE DISPENSING SYSTEM.
US6902550B2 (en) System for draining fluids
KR100448954B1 (ko) 일체의라인세트를구비한비경구적유체송출백
US2923296A (en) Enema container
US20210008285A1 (en) Syringe, syringe assembly, and manufacturing method of syringe
US5738334A (en) Diaphragm flow control assembly
EP0812176B1 (en) System for enteral/parenteral administration of a substance
US5580030A (en) Diaphragm flow control assembly
KR200444892Y1 (ko) 수액백용 포트
JPH039014B2 (fi)
JP2000262635A (ja) 薬液容器のための液体流動制御装置
JP2008212177A (ja) 経管栄養剤投与用連結具、及び経管栄養剤投与キット

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: BENNWIK, PERCY

Owner name: INTERNATIONAL NUTRITIONAL RESEARCH

Owner name: HJERTMAN, BIRGER