FI71030C - Kaernreaktorschakt - Google Patents

Kaernreaktorschakt Download PDF

Info

Publication number
FI71030C
FI71030C FI791969A FI791969A FI71030C FI 71030 C FI71030 C FI 71030C FI 791969 A FI791969 A FI 791969A FI 791969 A FI791969 A FI 791969A FI 71030 C FI71030 C FI 71030C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
reactor
radiation
shaft
concrete
elements
Prior art date
Application number
FI791969A
Other languages
English (en)
Other versions
FI791969A (fi
FI71030B (fi
Inventor
Georgy Ivanovich Zholdak
Vladimir Nikolaevich Ivanov
Vitaly Borisovich Dubrovsky
Jury Petrovich Kaloshin
Jury Vasilievich Vikhorev
Nikolai Arsentievich Kiriljuk
Larisa Evgenievna Shebanova
Mikhail Andreevich Lukyanov
Vladimir Iosifovich Tsofin
Vladimir Alexeevich Dorokhin
Sergei Georgievich Golovin
Vyacheslav Alexandro Grigoriev
Lev Nikolaevich Rukhmanov
Original Assignee
Mo Inzh Str Kb
Ok Bjuro Gidropress
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mo Inzh Str Kb, Ok Bjuro Gidropress filed Critical Mo Inzh Str Kb
Publication of FI791969A publication Critical patent/FI791969A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI71030B publication Critical patent/FI71030B/fi
Publication of FI71030C publication Critical patent/FI71030C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G21NUCLEAR PHYSICS; NUCLEAR ENGINEERING
    • G21CNUCLEAR REACTORS
    • G21C13/00Pressure vessels; Containment vessels; Containment in general
    • G21C13/08Vessels characterised by the material; Selection of materials for pressure vessels
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E30/00Energy generation of nuclear origin
    • Y02E30/30Nuclear fission reactors

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Plasma & Fusion (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • High Energy & Nuclear Physics (AREA)
  • Particle Accelerators (AREA)

Description

KUULUTUSjULKAISU ^λ-,λ 8 11 UTLÄGGNINGSSKRIFT /1030 C (45) Pat2..t;i ..tty
p^tont eM.-l.it ΖΊ 10 1J2G
(51) Kv.lk.«/lnt.CI.« G 21 C 11/08 (21) Patenttihakemus — Patentansöknlng 791969 (22) Hakemispäivä — Ansökningsdag 20.06.79 (H) (23) Alkupäivä — Glltighetsdag 20.06.79 (41) Tullut julkiseksi — Blivit offentllg 2^* .12.79
Patentti· ja rekisterihallitus /44) Nähtäväksi panon ja kuul.juikaisun pvm.— l8.O7.86
Patent- oeh registerstyrelsen ' ' Ansökan utlagd och utl.skriften publlcerad (86) Kv. hakemus — Int. ansökan (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus — Begärd priorltet 23.06.78 ussr(su) 2625001 (71) Moskovsky I nzhenerno-Stroitel ny Institut Imeni V.V. Kuibysheva, Shjuzovaya naberezhnaya, 8, Moskva, Opytno-Konstruktorskoe Bjuro "Gidropress", ulitsa Ordzhnikidze, 21, Podolsk, USSR(SU) (72) Georgy Ivanovich Zholdak, Moskva, Vladimir Nikolaevich Ivanov, Moskva, Vitaly Borisovich Dubrovsky, Moskva, Jury Petrovich Kaloshin, Moskva,
Jury Vasilievich Vikhorev, Podolsk, Nikolai Arsentievich Kiriljuk, Podolsk, Larisa Evgenievna Shebanova, Podolsk, Mikhail Andreevich Lukyanov, Podolsk, Vladimir Iosifovich Tsofin, Podolsk, Vladimir Alexeevich Dorokhin, Moskva, Sergei Georgievich Golovin, Voronezhskaya oblast, Vyacheslav Alexandrovich Grigoriev, Moskva, Lev Nikolaevich Rukhmanov, Moskovskaya oblast, USSR(SU) (7*0 Oy Kolster Ab (5*0 Ydinreaktiorin kuilu - KSrnreaktorschakt
Keksintö koskee ydinenergian tuotantoa ja erityisesti ydinreaktorin kuilua.
Keksintöä voidaan edullisimmin käyttää ydinreaktorien kuilujen rakentamisessa sekä normaaleissa että seismisissä olosuhteissa.
Reaktorin ydinsäteilyä heikentävät biologiset betonista valmistetut suojakerrokset. Säteilyvuot aiheuttavat muutoksia tavanomaisen betonin ominaisuuksissa, joten sen suojaamiseksi tehdään betonin ja reaktorin väliin säteily- ja lämpösuojus esim. valuraudasta, teräksestä tai erikoisbetonista. Tiedetään, että reaktorin suorituskyky voidaan arvioida neutronivuon määrän pohjalta. Neut-ronivuon määrä mitataan säteily- ja lämpösuojuksesta käyttäen ionisointikammioita. Tätä varten jokainen kammio sijoitetaan liikutettavasta putken sisäpuolelle ja putki asetetaan säteily- ja lämpösuojuksen sisään. Useita tällaisia putkia muodostavat rengasmaisen rivin. Suojuksen materiaali sisältää melkoisen määrän vetyä termisten neutronien vuon lisäämiseksi nopeiden neutronien osan 2 71030 hidastumisen johdosta, jolloin luotettavuus ydinprosessin alkamisen rekisteröinnistä reaktorissa käynnistyksen ja muiden ohimenevien olosuhteiden aikana parantuu.
Tunnettu suojarakenne ydinreaktorin ionisoivaa säteilyä vastaan käsittää betonikuilun reaktorin vaipan vastaanottamiseksi ja säteily- ja lämpösuojuksen, joka on paikalla valetun teräsbetoni-lieriön muodossa, jolloin teräsverhous on järjestetty kuilun ja reaktorin seinien väliseen tilaan. Lieriö on asennettu reaktorin vaipan alaosassa olevan tukirenkaan varaan ja siinä on ultraääni-laite reaktorin metallivaipan säröjen ilmaisemiseksi (länsisaksalai-nen patentti 2 226 574, G 21C 13/02, G21C 17/00, julk. 30. joulukuuta 1976) .
Tämä rakenne on puutteellinen, koska siinä ei ole pääsymahdollisuutta reaktorin vaipan ulkopinnalle korjaus-, kunnostus-ja ehkäisytöitä varten, ja lämpö- ja säteilysuojuksen kiinnittämisestä varsinaiseen reaktoriin aiheutuu reaktorin vähentynyt seisminen stabiilius.
Nämä epäkohdat on eliminoitu ydinvoimaa tuottavan reaktorin kuilussa, jossa paikalla valetun teräsbetonilieriön muodossa oleva säteily- ja lämpösuojus on järjestetty vapaasti seisovaksi kuilun rengasmaiseen onteloon. Tätä onteloa tai syvennystä rajaavat ylhäällä reaktorin vaipan uloketuet ja alhaalla ulkonema, joka kannattaa suojusta.
Suojuksessa on metallivaippa, jossa on reikiä ja putkia ionisointikammioille, ja lämpöeristys reaktorin puolella. Reaktorin vaipan ja lämpöeristyksen välinen tila on riittävä vaipan säröjen ultraäänietsimen kuljettamista sekä korjaus-, kunnostus- ja ehkäisytöiden suorittamiseksi. Laitoksen toimiessa tätä tilaa ei jäähdytetä. Tästä seuraa lämpötilagradientin väheneminen reaktorin vaipan seinässä, mikä parantaa sen luotettavuutta. Lisäksi jäähdytetyt tilat lämpöeristyksen, säteily- ja lämpösuojuksen ja uloke-tukien ja kuilun seinän välissä luotettavasti biologisesti suojaa-vat betonikerrosta ja ionisointikammioita lämpenemiseltä. Tilat ovat myös tarpeellisia salliessaan suojuksen vapaan muodonmuutoksen.
Tämän rakenteen haittana on kuilun pitkä rakentamisaika, joka on 60-80 vuorokautta pitempi säteily- ja lämpösuojuksen betonin lämpökovettumisen (kuivumisen) takia. Lisäksi ei ole sallittua sijoittaa suojusta vapaasti syvennykseen maanjäristysalueilla.
3 71030
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on eliminoida yllämainitut epäkohdat.
Keksinnön tehtävänä on saada aikaan ydinreaktorin kuilu, jossa säteily- ja lämpösuojuksen rakenne on sellainen, että kuilua voidaan käyttää sekä normaaleissa että seismisissä olosuhteissa.
Tämä tehtävä ratkaistaan siten, että ydinreaktorin kuilussa, joka käsittää uloketuellisen teräsbetonilieriön, lämpöeristyksen ja teräsbetonisuojuksen, jossa on kanavia ionisaatiokammioita ja jäähdytysjärjestelmää varten, on tämä suojus sijoitettu samankeski-sesti lieriön sisäpuolelle välimatkan päähän siitä, jolloin keksinnölle on tunnusomaista, että suojus muodostuu useasta esivalmistetusta teräsbetonielementistä, jotka on kiinnitetty lieriön sisäseinään jättämällä ilmatila eri elementtien väliin.
Keksinnön mukainen ydinreaktorin kuilu mahdollistaa rakentamisajan huomattavan lyhentämisen (60-80 vuorokaudella) suojuksen moduulijärjestelyn käytön ja kokoonpanon yksinkertaistuksen johdosta.
Yksittäisten elementtien massa on mitätön verrattuna paikalla valetun lieriön massaan. Esivalmistettujen elementtien asennuksen ja kuilun seiniin kiinnittämiseen ei liity minkäänlaisia vaikeuksia. Näin siksi, että jokainen esivalmistettu elementti, jotka yhdessä muodostavat rengasmaisen rivin, asennetaan toisista riippumatta ilman minkäänlaisia yhdyselimiä lukuunottamatta enintään 15 mm levyistä ilmatilaa niiden välissä.
Ilmatilojen aikaansaanti suojuksen teräsbetonielementtien väliin mahdollistaa tällaisen kuilun käytön seismisissä olosuhteissa eli maanjäristysalueilla.
Esivalmistettujen elementtien välitilat suurentavat jäähdytykselle käytettävissä olevaa pinta-alaa ja vähentävät lämpenemistä jatkuvan käytön aikana. Lisäksi ilmatilojen aikaansaanti esivalmistettujen elementtien väliin mahdollistaa säteilyn ja termisten muodonmuutosten aiheuttamien jännitysten poiston, niin että esivalmistettujen elementtien suojauskestävyyttä voidaan suurentaa 20 2 neutronivuon arvoon 2-5 x 10 neutronia/cm asti, mikä on parempi - mitä tulee luotettavaan käyttöaikaan - kuin reaktorin vaipan ja laitteiden alistaminen korjaukseen ja kunnostukseen.
Neutroni- ja gammasäteilyn säteilyannoskapasiteetti (mahdollinen säteilyannosmäärä) keksinnön mukaisen suojuksen takana on 4 71030 vain 6,5-kertainen paikalla valettuun suojusrakenteeseen verrattuna. Tällaisesta paikallisesta säteilyvuon lisäyksestä ei aiheudu oleellisen lämmönvapautumislähteen esiintymistä suojuksen materiaalisissa eikä siksi varsinaisen biologisen suojajärjestelmän betonin minkäänlaista paikallista ylikuumenemista, mikä on kokeellisesti todistettu.
Keksinnön yhden suoritusmuodon mukaan suojuksen esivalmistetut teräsbetonielementit ovat tulenkestävää betonia. Tämä antaa suojukselle lisääntyneen säteilystabiiliuden ja nostaa sen käyttö-lämpötilarajaa.
Toisessa suoritusmuodossa suojuksen teräsbetonielementtien väliset ilmatilat on järjestetty säteittäisesti.
Säteittäisistä tiloista esivalmistettujen elementtien välissä seuraa jäähdytyspinta-alan kasvu 40 % asti ja kuumennuslämpötila jatkuvan käytön aikana on vähentynyt 10-15 %. Lisäksi hätätilanteessa säteittäiset ilmatilat aiheuttavat esivalmistettujen elementtien kiilautumisen niiden siirtyessä kuilun keskustaa kohti kiin-nityselimien ja reaktorin vaipan tuhoutuessa, kun taas ulospäin siirtyessään elementit tukeutuvat betonikuilun lieriömäistä sisäseinää vasten.
Keksinnön muut tavoitteet ja edut ilmenevät kuvattaessa seu-raavassa lähemmin sen edullisia suoritusmuotoja oheisten piirustusten avulla, joissa kuvio 1 on yleiskuva keksinnön mukaisesta ydinreaktorin kuilusta; kuvio 2 on leikkauskuva kuvion 1 linjalta II - II; kuvio 3 on leikkauskuva kuvion 1 linjalta III - III; ja kuvio 4 esittävät jakaumakäyriä nopeuden neutronien vuon tiheydestä esivalmistetuista elementeistä valmistetun suojuksen ja paikalla valetun suojuksen takana.
Kuviot 1, 2 ja 3 esittävät kuilun 1, joka on tarkoitettu ottamaan vastaan reaktorin vaipan 2 ja muodostuu teräsbetonilieri-östä 3, jossa on uloketukia 4. Reaktorin vaippaa 2 ympäröi lämmön-eristysainekerros 5. Tämän kerroksen 5 ja kuilun 1 sisäseinän välissä on niiden kanssa samankeskinen säteily- ja lämpösuojus 6, jossa on läpimenokanavia 7 ionisaatiokammioputkien (ei esitetty piirustuksissa) vastaanottamiseksi. Suojus 6 koostuu useista esivalmistetuista tulenkestävistä betonielementeistä 8. Elementit 8 on 5 71030 kiinnitetty kuilun 1 seinään ja varustettu metalliverhouksella 9. Esivalmistettujen elementtien 8 ja reaktorin kuilun 1 seinän välinen tila 10 on yhteydessä esivalmistettujen elementtien 8 väliin järjestettyihin säteittäisiin ilmatiloihin 11. Jäähdytyskaasu on järjestetty kiertämään tilojen 10 ja 11 läpi.
Kuvion 4 käyrä 12 esittää nopeiden neutronien vuon tiheyden käyttäytymisen esivalmisteisen säteily- ja lämpösuojuksen takana ja käyrä 13 esittää samaa paikalla valetun suojuksen takana. Nopeiden neutronien vuon tiheyden arvot suhteellisissa yksiköissä on piirretty ordinaateille ja abskissa esittää etäisyyttä senttimetreissä symmetrisesti ilmatilan 11 akseliin nähden.
Suojuksen 6 jaosta esivalmistettuihin elementteihin 8 seuraa vähentynyt seisminen kuormitus. Tämä kuormituksen vähenemä määräytyy rengasmaisen suojuksen 6 massan suhteesta yksittäisten esivalmistettujen elementtien 8 massaan ja on 2-10. Esivalmistettujen elementtien 8 välisistä säteittäisistä ilmatiloista 11 on seurauksena jäähdytyspinta-alan kasvu 40 % asti ja betonin kuurnenemislämpö-tilan aleneminen 5-10 %. Esivalmistettujen elementtien 8 vapaiden pintojen aikaansaanti jäähdyttämistä varten niiden välisiin ilmatiloihin 11 vähentää paine-eroa höyryjen hätäpurkauksessa reaktorin vaipasta 2. Näin ollen ylläpidetään ionisointikammioiden toiminnalle tarpeelliset olosuhteet. Rakenne sallii ylikuumentumisen säteily-vuon lisääntyessä reaktorin kapasiteetin johdosta.
Erilliset esivalmistetut elementit 8 valmistetaan tehtaalla, jossa ne kuivatetaan kuumentamalla 110°C:een. Tästä seuraa esivalmistetun elementin 8 koko tilavuuden dehydratointi, mikä vähentää kaasun vapautumisen 25 prosentilla säteilytyksen aikana. Kuivatetut esivalmistetut elementit 8 lähetetään rakennuspaikalle ja asennetaan tavanomaisin menetelmin reaktorin 2 kuiluun 1 yhdessä lämpöeristvk-sen kanssa 1-2 vuorokauden aikana ja tuotantoyksikön kokoaminen voidaan silloin tehdä ilman ajanhukkaa betonin kovettumisen ja betonin valamisen valmistelutöiden takia.
Voimalan ollessa käytössä neutroni- ja gammasäteilyn sekavuo läpäisee suojuksen 6. Neutroni- ja gammasäteilyn säteilyannoskapasi-teetti esivalmistetun suojuksen 6 takana on vain 6,5 kertaa suurempi paikalla valettuun rakenteeseen verrattuna. Tämä ionisoivan säteilyvuon paikallinen kasvu ei aiheuta lisääntynyttä lämmön vapautumista suojamateriaalissa eikä siksi reaktorin 2 kuilun 1 muo- 71030 dostavan betonilieriön paikallista ylikuumentumista, mikä on kokein todistettu.
Suojuksen 6 valmistus esivalmistetuista elementeistä 8 mahdollistaa ydinreaktorin valmistamisen 60-75 vuorokautta aikaisemmin kuin tavanomaisia menetelmiä käyttäen.
Betonikuilu 1 valmistetaan reaktorin vaipan 2 uloketukien 4 tasoon saakka, esivalmistetut elementit 8 asennetaan rengasmaiseen riviin, jolloin jokainen elementti kiinnitetään erikseen kuilun 1 seinään, ja sen jälkeen asennetaan ylös reaktorin vaipan 2 uloke-tuen 4 elementit. Tuen 4 saumat täytetään betonilla ja samalla reaktorikuilu päällystetään sisäpuolelta eristävällä kerroksella, minkä jälkeen alkaa reakrorin vaipan koontaminen.
Valmistuksen, kuivatuksen, asennuksen ja käytön aikana kaikki esivalmistetut elementit 8 ovat kaukovalvottavissa päätehtävänsä osalta, so. kyvyltään hidastaa nopeiden neutronien vuota.
FI791969A 1978-06-23 1979-06-20 Kaernreaktorschakt FI71030C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SU2625001 1978-06-23
SU2625001 1978-06-23

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI791969A FI791969A (fi) 1979-12-24
FI71030B FI71030B (fi) 1986-07-18
FI71030C true FI71030C (fi) 1986-10-27

Family

ID=20768634

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI791969A FI71030C (fi) 1978-06-23 1979-06-20 Kaernreaktorschakt

Country Status (2)

Country Link
DE (1) DE2925366C2 (fi)
FI (1) FI71030C (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2469778A1 (fr) * 1979-11-14 1981-05-22 Framatome Sa Installation de centrale nucleaire, et procede pour l'edification d'une telle centrale
DE3047910C2 (de) * 1980-12-19 1986-01-23 Hochtemperatur-Reaktorbau GmbH, 4600 Dortmund Gasgekühlter Kernreaktor mit einem aus kugelförmigen Brennelementen aufgeschütteten Reaktorkern
US5699394A (en) * 1995-07-13 1997-12-16 Westinghouse Electric Corporation Thermal insulating barrier and neutron shield providing integrated protection for a nuclear reactor vessel

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB800388A (en) * 1956-02-03 1958-08-27 Gen Electric Co Ltd Improvements in or relating to nuclear reactors

Also Published As

Publication number Publication date
DE2925366A1 (de) 1980-01-10
FI791969A (fi) 1979-12-24
FI71030B (fi) 1986-07-18
DE2925366C2 (de) 1984-11-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4076585A (en) Method of continuous testing for leak-tightness and mechanical resistance of a reactor vessel jacket and a reactor in which said method is employed
FI71030C (fi) Kaernreaktorschakt
GB2040476A (en) Liner leak location system and method of construction and use
JP2001264483A (ja) 放射性物質貯蔵設備
GB1018541A (en) Nuclear reactor
GB1581123A (en) Nuclear reactor coolant receptacle
US4671922A (en) Nuclear reactor cooled by a liquid metal
US4314883A (en) Graphite block having wear zone and load bearing zone for side reflector of high temperature reactor
US4778646A (en) Gas cooled high temperature reactor charged with spherical fuel elements
JP2001305275A (ja) 放射性物質貯蔵設備
JP2001296392A (ja) 放射性物質貯蔵設備
RU2423744C2 (ru) Способ хранения уран-графитового реактора
FI72219C (fi) Reaktorbyggnad med innerkonstruktioner, vilkas belastning aer oberoende av underbyggnadens deformationer samt foerfarande foer framstaellning av innerkonstruktionerna.
JP3206405B2 (ja) 放射性物質乾式貯蔵設備
JP3462911B2 (ja) 原子炉建屋
SU1670703A1 (ru) Радиационна защита мишеней сильноточного ускорител протонов мезонной фабрики
Stechemesser et al. State of Design of the SNQ-Target
Maruyama et al. Results of assembly test of HTTR reactor internals
JPS6337357B2 (fi)
Wolf et al. Passive heat removal experiments for an advanced HTR-module reactor pressure vessel and cavity design
Onozuka et al. Structural evaluation of a compact, semi-closed W-shaped divertor system for JT-60U
Shuyan et al. The primary loop confinement and pressure boundary system of the HTR-10
Stevens et al. Tokamak experimental power reactor primary energy conversion system
CN117766170A (zh) 一种辐照孔道型快堆燃料棒辐照装置
Kovin et al. Fast nuclear reactor

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: MOSKOVSKY INZHENERNO-STROITELNY

Owner name: OPYTNO-KONSTRUKTORSKOE BJURO