FI70588C - Lim innehaollande staerkelse och foerfarande foer framstaellning daerav. - Google Patents

Lim innehaollande staerkelse och foerfarande foer framstaellning daerav. Download PDF

Info

Publication number
FI70588C
FI70588C FI801289A FI801289A FI70588C FI 70588 C FI70588 C FI 70588C FI 801289 A FI801289 A FI 801289A FI 801289 A FI801289 A FI 801289A FI 70588 C FI70588 C FI 70588C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
starch
mixture
adhesive
gelled
water
Prior art date
Application number
FI801289A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI801289A (fi
FI70588B (fi
Inventor
Hans Henning Kofoed
Per Ole Jensen
Original Assignee
Cpc Denmark As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8103811&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI70588(C) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Cpc Denmark As filed Critical Cpc Denmark As
Publication of FI801289A publication Critical patent/FI801289A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI70588B publication Critical patent/FI70588B/fi
Publication of FI70588C publication Critical patent/FI70588C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09JADHESIVES; NON-MECHANICAL ASPECTS OF ADHESIVE PROCESSES IN GENERAL; ADHESIVE PROCESSES NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE; USE OF MATERIALS AS ADHESIVES
    • C09J103/00Adhesives based on starch, amylose or amylopectin or on their derivatives or degradation products
    • C09J103/02Starch; Degradation products thereof, e.g. dextrin

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)

Description

[ϋϋ^71 rni KUULUTUSJULKAISU _ _ Β 11 UTLÄGGNINGSSKRIFT 70588 <45) (51) Kv.lk.4/lnt.CI.* C 09 J 3/06 SUOMI —FINLAND (21) Patenttihakemus — Patentansöknlng 801289 (22) Hakemispäivä — Ansöknlngsdag 22.04 80 (f\) ' ' (23) Alkupäivä—Glltlghetsdag 22.04.80 (41) Tullut julkiseksi — Bllvit offentlig 29 09 81
Patentti- ja rekisterihallitus Nähtäväksipanon ja kuul.julkalsun pvm. - ’n.
Patent- ooh registerstyrelsen ' Ansökan utlagd och utl.skriften publlcerad Q . UD .ÖD
(86) Kv. hakemus — Int. ansökan (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus—Begärd prioritet 28.03.80 Tanska-Danmark(DK) 1343/80 (71) CPC Danmark A/S, Hanne Nielsens Vej 14, 2840 Holte, Tanska-Danmark(DK) (72) Hans Henning Kofoed, 01stykke,
Per Ole Jensen, Helsinge, Tanska-Danmark(DK) (7^) Oy Kolster Ab (54) Tärkkelystä sisältävä liima ja menetelmä sen valmistamiseksi - Lim inne-hallande stärkelse och förfarande för framstä1 Ining därav
Keksinnön kohteena on liima, joka sisältää tärkkelystä, vettä ja alkalia sellaisissa määräsuhteissa, että seos sisältää 10-40 pai-no-% tärkkelyskuiva-ainetta ja sen pH-arvo on 8-13 ja geeliytymis-piste on 52-75°C. Keksinnön kohteena on myös menetelmä liiman valmistamiseksi. Tämä liima sopii erityisen hyvin käytettäväksi liimana valmistettaessa aaltopahvia.
Aaltopahvia valmistetaan nykyään jatkuvalla menetelmällä, joka käsittää useampia vaiheita. Paperiraina, joka on heikosti kostutettu, viedään kuumennettujen aalloitustelojen läpi. Kuumennetun aalloitetun paperin toiselle puolelle levitetään liimaa jokaisen aallon harjalle. Välittömästi sen jälkeen saatetaan toinen paperiraina kosketukseen liimalla käsiteltyjen aaltojen kanssa aalloitetulla paperilla lämmön ja paineen läsnäollessa, mikä johtaa lujan liimasauman muodostumiseen. Tätä aaltopahvituotetta nimitetään ammattipiireissä "yksipuoliseksi" aaltopahviksi.
Erästä toisen tyyppistä aaltopahvia nimitetään "kaksipuoliseksi" aaltopahviksi. "Kaksipuolinen" aaltopahvi valmistetaan le- 2 70588 vittämällä liimaa "yksipuolisen aaltopahvin aallon harjoille, minkä jälkeen harjoille tuodaan toinen paperiraina eli alusta. Alusta voi esim. myös olla yksipuolista aaltopahvia, ja siten voidaan rakentaa minkä tahansa halutun paksuista aaltopahvia. Yksipuolisen aaltopahvin tuhoamisen välttämiseksi liimausprosessin aikana, tulee käyttää vähemmän lämpöä ja painetta ja siten tässä käytettävällä liimalla asetetaan suuremmat vaatimukset.
Monia vuosia on ollut tunnettua, että tärkkelystä sisältäviä liimoja voidaan käyttää aaltopahvin valmistukseen, jos ainakin osa tärkkelyksestä on ei-geeliytynyttä ja se suspendoidaan vesipitoiseen väliaineeseen. Ei-geeliytynyt tärkkelys ei kuitenkaan ole itsesuspendoituva veteen, vaan se laskeutuu pohjalle vesipitoisessa seoksessa. Hyytelöity tärkkelys sitävastoin suspendoituu verraten helposti veteen ja hyvin tunnetussa Stein-Hall-prosessissa tätä seikkaa käytetään hyväksi saattamalla tärkkelys ensin geeliy-tymään vesipitoisessa väliaineessa ja sekoittamalla sen jälkeen ei-geeliytynyt tärkkelys mukaan, joka tarttuu kiinni geeliytyneeseen tärkkelykseen ja tällä tavalla pysyy suspendoituna vesipitoisessa väliaineessa. Nämä tunnetut liimat sisältävät toisin sanoen kaksi eri tärkkelyskomponenttia, joista geelitynyt toimii "kantajana" oi-geeliytyneelle.
Tanskalaisesta patentista no. 125 428 tunnetaan liima, joka sisältää vain yhden tärkkelyskomponentin, joka on osittain paisutettu, ts. että se on vain osittain geeliytynyt niin pienessä määrässä, että yksittäisillä tärkkelysjyväsillä ei käytännöllisesti esiinny murtumia, mutta sitävastoin jyvien kaksoistaitossa voi helposti esiintyä tietty häviö. Tämä liima on tunnettu siitä, että se sisältää osittain paisutettua tärkkelystä, vettä ja alkalia sellaisissa määräsuhteissa, että seos sisältää 10-40 paino-% tärkkelys-kuiva-ainetta ja että sen pH-arvo on väliltä 8-13 ja geelitymispis-te välillä 57-72°C ja Stein-Hall-viskositeetti väliltä 20-90 sekuntia .
Näillä tunnetuilla liimoilla tuotetaan nykyään aaltopahvia konenopeuksilla 200-250 m/min asti ja raskaammilla laaduilla 100-120 m/min asti. Nämä suuret konenopeudet vaativat, sen lisäksi, että liiman tulee olla viskoosinen, että sillä on hyvin nopea märkäsi-tominen. "Märkäsitomisella" tarkoitetaan aikaa, joka kuluu liiman levittämisestä siihen, että tapahtuu kuidun irtirepeytymistä pääl- I! 70588 3 letuodussa alustassa. Alituisena toivomuksena on lisätä konenopeuk-sia aaltopahvin valmistuksessa ja suunnitellaan myös koneita, jotka voivat muodostaa pahvia suuremmilla nopeuksilla, mutta märkäsi-tominen, joka voidaan saavuttaa tunnetuilla liimoilla, asettaa käytännössä rajan aaltopahvin tuotantonopeudelle edellä mainituissa nopeuksissa.
Keksinnön mukaisesti on havaittu, että liiman märkäsitominen on suoraan riippuvainen tuodusta lämmöstä, käytetystä paineesta ja liiman geeliytymisnopeudesta. Geeliytymisnopeudella tarkoitetaan nopeutta, jolla liima saatetaan normaalista viskositeetistään käyttö-lämpötilassa viskositeettiin, joka antaa kuitujen irtirepeytymisen. Koska tuotu lämpö ja käytetty paine annetuilla koneella voidaan katsoa vakioiksi on siten liiman geeliytymisnopeus ratkaiseva märkäsi-tomiselle ja sen kautta aaltopahvin tuotantonopeudelle.
Vastakkaisesti aikaisemmalle olettamukselle, että täydellisesti geeliytynyt tärkkleys ei käytännöllisesti katsoen myötävaikuta liiman märkäsitomiseen, on nyt yllättäen käynyt ilmi, että käyttämällä täydellisesti geeliytynyttä tärkkelystä yhdessä osittain paisutetun tärkkelyksen kanssa, voidaan saada liima, jolla on voimakkaasti lisääntynyt geeliytymisnopeus ja siten lyhentynyt märkäsitominen .
Tähän päästään keksinnön mukaisella liimalla, jolle on tunnusomaista, että tärkkelys koostuu täydellisesti geeliytyneestä tärkkelyksestä ja osittain paisutetusta tärkkelyksestä painosuhteessa 0,2:100 - 2:1, jolloin mainittu painosuhde ja osittain paisutetun tärkkelyksen geeliytymisaste on sovitettu siten, että liiman Stein-Hall-viskositeetti on 50-120 s.
Liiman geeliytymisnopeus mitataan standardi Brabender-vis-kositeetin mittauslaitteessa ja ilmaistaan Brabender-yksiköissä/mi-nuutti (BU/min). On käynyt ilmi, että tavallisilla liimoilla voidaan saavuttaa geeliytymisnopeuksia ainoastaan 2000 BU/min asti ja huolellisessa laboratoriotyössä 2500 BU/min asti. Keksinnön mukaisilla liimoilla on sitävastoin saavutettu geeliytymisnopeuksia väliltä 2500-10 000 BU/min ja uskotaan päästävän lähelle nopeutta 15 000 BU/min.
GB-patenttijulkaisussa 2 023 629 kuvataan tärkkelyspohjaista liimaa, joka oleellisesti käsittää kolme osaa, jolloin ensimmäinen osa koostuu vähintään yhdestä lyofiilisesta kolloidista, toinen 4 70588 osa koostuu vähintään yhdestä osittain geeliytyneestä tärkkelyksestä ja kolmas osa koostuu vedestä. Patenttivaatimuksen 7 mukaan lyo-fiilinen kolloidi voi olla karboksimetyyliselluloosaa, täydellisesti geeliytynyttä tärkkelystä, alginaattia irlantilaisesta sammaleesta saatua uutetta kaseiinia, proteiinia tai näiden suolaa. Selityksestä (s. 1, rivit 102-114) ilmenee, että keksijä on lähinnä ollut kiinnostunut liiman reologiasta ja vedensitomiskyvystä.
Julkaisussa esitetyissä kahdessa esimerkissä lyofiilinen kolloidi koostuu yhdistelmästä, jossa on täydellisesti geeliytynyttä tärkkelystä ja 10 % karboksimetyyliselluloosaa tai 4 % vehnäprote-iinia, ja saatujen liimojen Stein-Hall-viskositeetit nyt 28 s ja 30 s. On ilmeistä, että GB-patentissa ei ole tiedostettu Stein-Hall-viskositeetin eli osittain paisutetun tärkkelyksen geeliytymisas-teen merkitystä vedensitomiskyvyn ja geeliytymisen toteuttamiseksi tarvittavan energiamäärän pienentämisen kannalta. GB-patentissa ei myöskään ole huomattu mahdollisuutta lyhentää märkäsitomista käyttämällä osittain paisutetun tärkkelyksen ja täydellisesti geeliy-tyneen tärkkelyksen yhdistelmää.
Suoritetuissa tutkimuksissa on osoittautunut, että GB-patent-tijulkaisun 2 023 629 esimerkin 1 mukaan valmistetun liiman (Stein-Kall-viskositeetti 28 s) geeliytymispiste on 50,2°C ja geeliytymis-nopeus on 1400 BU/min, ja esimerkin 2 mukaan valmistetun liiman (Stein-Hall-viskositeetti 30 s) geeliytymispiste on 45,8°C ja gee-liytymisnopeus on 1500 BU/min. Nämä geeliytymisnopeudet ovat paljon alhaisempia kuin ne, jotka saavutetaan esillä olevalla keksinnöllä. Mainituissa esimerkeissä ilmoitettuja konenopeuksia 120-140 m/ffiin ja 150 m/min ei myöskään voida pitää hyvinä.
Jotta saavutettaisiin voimakkaasti lisääntynyt geeliytymis-nopeus ja siten lyhentynyt märkäsitominen, on välttämätöntä, että Stein-Hall-viskositeetti on huomattavasti suurempi kuin GB-patent-tijulkaisussa ilmoitettu. Suurempi Stein-Hall-viskositeetti merkitsee sitä, että liiman geeliytyminen voi osittain tapahtua aaltopah-vikoneessa, mikä johtaa nopeampaan märkäsitomiseen ja/tai pienempään energian kulutukseen. Tämä merkitsee myös sitä, että liiman imeytyminen paperiin vähenee ja siten myös liiman sekä tarvittavan energian (liiman saattamiseksi geeliytymään) kulutus pienenee. Aikaisemmin on katsottu, että Stein-Hall-viskositeetti yli noin 80 s ei ole mahdollinen käytettäessä tavanomaista "No-Carrier"-liimaa, li 5 70588 mikäli se halutaan säilyttää riittävän juoksevana pumpattavaksi.
Nyt on kuitenkin yllättäen havaittu, että esillä olevan keksinnön avulla liima pysyy riittävän juoksevana Stein-Hall-viskositeetin ollessa jopa noin 120 s.
Keksinnön mukaista liimaa valmistetaan lisäämällä täydellisesti geeliytynyttä tärkkelysjauhetta etukäteen valmistettuun yksikomponenttiliimaan, joka sisältää osittain paisutettua tärkkelystä, ja dispergoimalla jauhe perusteellisesti kunnes muodostuu homogeeninen seos. Jauhetta lisätään sellaiset määrät, että tärkkelys kuiva-ainepitoisuudeksi tulee yhteensä 10-40 paino-% ja painosuhteeksi täydellisesti geeliytyneen ja osittain paisutetun tärkkelyksen välillä 0,2:100 - 2:1.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että (a) täydellisesti geeliytynyttä tärkkelystä, ei-geeliytynyttä tärkkelystä ja vettä yhdistetään sellaisina määrinä, että seos sisältää 10-40 paino-% tärkkelyskuiva-ainetta, jolloin täydellisesti geeliytyneen tärkkelyksen ja ei-geeliytyneen tärkkelyksen paino-suhde on 0,2:100 - 2:1, pH säädetään arvoon 8-13 ja seoksen lämpötila pidetään alueella 20-75°C kunnes seoksen Stein-Hall-visko-siteetti on saavuttanut arvon 55-130 s; (b) minkä jälkeen paisumisreaktio keskeytetään lisäämällä reaktio-inhibiittoria sellaisena määränä, että lopullisen seoksen geeliy-tymispiste on 52-75°C ja Stein-Hall-viskositeetti on 50-120 s.
Menetelmä suoritetaan edullisesti siten, että täydellisesti geeliytynyt tärkkelys valmistetaan in situ pitämällä 0,02-25 paino-% tärkkelystä sisältävä ei-geeliytyneen ja veden seos lämpötilassa 20-100°C, mahdollisesti hapon tai emäksen läsnäollessa, kunnes tärkkelys on täydellisesti geeliytynyt.
Tällä menetelmällä on se etu, että voidaan käyttää vain yhtä lähtöainetta, nimittäin ei-geeliytynyttä tärkkelystä, niin että ei tarvita eri säiliöitä kummallekin komponentille. Lisäksi varmistetaan kummankin komponentin täydellinen homogeeninen dis-pergoituminen seokseen.
Viimeksimainittu etu saavutetaan myös, jos täydellisesti geeliytynyt tärkkelys lisätään täydellisesti geeliytyneen tärkkelys jauheen muodossa.
Keksinnön mukaiseen liimaan voidaan tunnetulla tavalla lisätä "tartunta-ainetta" ja/tai säilöntäainetta. Tämä lisäys voi 6 70588 tapahtua missä tahansa keksinnön mukaisen menetelmän vaiheessa.
Käytetty tärkkelyslaji on seuraavissa esimerkeissä maissi-tärkkelys, mutta yhtä sopivia ovat vehnätärkkelys, perunatärkkelys, tapioka-tärkkelys ja niiden kaltaiset tärkkelyslajit. Nämä tärkkelyslajit voivat olla modifioimattomia tai kemiallisesti modifioituja, esim. hapetettuja, happomodifioituja, entsyymi-modifioituja tai kemiallisia johdannaisia, ts. tärkkelyseettereitä ja -estereitä.
Reaktioinhibiittorina vaiheessa (b) voidaan käyttää joko lisäystä tai muutosta, joka saa aikaan sen, että reaktioseoksen ominaisuudet eroavat niistä, joita tarvitaan tärkkelyksen paisuttamiseen. Tässä suhteessa on osoittautunut erityisen tehokkaaksi, että reaktioinhibiittori on booraksi, aluna, joku toinen hapan aine, kylmä vesi tai jää.
Seuraavissa suoritusesimerkeissä mitataan Stein-Hall-visko-siteetti standardi Stain-Hall-lasissa 38-43°C:ssa ja havaitut viskositeetit annetaan sekunneissa. Stein-Hall-lasi on viskositeetin mittauslaite, jossa mitataan aika, joka kuluu 100 ml:n liimaa kulkemiseen kahden tulpan väli kapean aukon läpi. Tislattu vesi kulkee huoneen lämpötilassa näiden kahden tulpan välin 15 sekunnissa.
Kuten edellä mainittiin, mitataan geeliytymisnopeus standardi Brabender-viskositeetin mittauslaitteessa ja havaitut geeliy-tymisnopeudet annetaan yksikössä BU/min. Brabender-laitteessa viskositeetti määrätään lämpötilan ja/tai ajan funktiona. Saadut viskositeetti-arvot eivät vastaa mitään muuta viskositeettiarvojen muotoa.
Esimerkeissä käytetty emäs on natriumhydroksidi, mutta ka-liumhydroksidi tai muut emäksiset aineet ovat yhtä sopivia.
Keksintöä valaistaan lähemmin seuraavin esimerkein.
Esimerkki 1
Seos, jossa on 15 g modifioimatonta maissitärkkelystä ja 160 ml vettä, kuumennetaan 95°C:seen. 10 minuutin kuluttua tärkkelys on täydellisesti geeliytynyt ja listäään 480 ml kylmää vettä ja 205 g modifioimatonta maissitärkkelystä.
Tähän lietteeseen lisätään 4 g NaOH 40 ml:ssa vettä 25°C:ssa. Tätä seosta sekoitetaan ja sen annetaan reagoida 15 minuuttia, minkä jälkeen lisätään 3 g boorihappoa ja seos sekoitetaan valmiiksi il 7 70588 15 minuutissa. Saadun liiman Stein-Hall-viskositeetti on 50 s, gee-liytymispiste 65°C, pH-arvo 11,9 sekä geeliytymisnopeus 3400 BU/min. Esimerkki 2 Tämä esimerkki valaisee täydellisesti geeliytyneen maissi-tärkkelys jauheen käyttöä.
Seos, jossa on 5 g täydellisesti geeliytynyttä maissitärk-kelystä ja 95 g modifioimatonta maissitärkkelystä, sekoitetaan 310 g:n kanssa vettä 38°C:n lämpötilassa.
Tähän lietteeseen lisätään 60 g vettä, joka sisältää 3 g NaOH, 54°C:n lämpötilassa. Seosta sekoitetaan ja sen annetaan reagoida n. 15 minuuttia, minkä jälkeen lisätään 2 g boorihappoa ja seosta sekoitetaan 15 min. Saadun liiman Stein-Hall-viskositeetti on 52 s, geeliytymispiste 62°C ja geeliytymisnopeus 4200 BU/min.
Saatua liimaa käytettiin aaltopahvin valmistuksessa. Aalto- 2 2 pahvin koostumus oli seuraava: 150 g/m laineria/112 g/m aallotet- 2 2 tavaa paperia/110 g/m testlaineria/112 g/m aallotettavaa pape-2 ria/150 g/m laineria. Konenopeutta voitiin nostaa 69 % verrattuna tapaukseen, jossa käytetään tavanomaista "No-Carrier"-liimaa, jonka geeliytymispiste on 58°C ja geeliytymisnopeus on 1800 BU/min. Esimerkki 3 Tämä esimerkki valaisee säilöntäaineen ja tartunta-aineen käyttöä yhdessä täydellisesti geeliytyneen tärkkelyksen kanssa.
Seos, jossa on 73 ml vettä, 0,5 g 37-%:sta formaliinia, o 0,5 g boorihappoa ja 7 g maissitärkkelystä, kuumennetaan 95 C:seen.
10 minuutin kuluttua on tärkkelys täydellisesti hyytelöitynyt ja lisätään 218 ml kylmää vettä ja 93 g maissitärkkelystä.
Tähän lietteeseen lisätään 2 g NaOH 160 ml:ssa vettä 25°C:ssa.
Seosta sekoitetaan ja sen annetaan reagoida 15 min, minkä jälkeen lisätään 1 g boorihappoa ja seos sekoitetaan valmiiksi 15 minuutissa.
Saadun liiman Stein-Hall-viskositeetti on 60 s, geeliytymispiste 66°C, pH-arvo 12 ja geeliytymisnopeus 3000 BU/min.
Saatua liimaa käytettiin aaltopahvin valmistuksessa. Aalto- 2 2 pahvin koostumus oli seuraava: 175 g/m laineria/127 g/m aallotet- 2 2 tavaa paperia/127 g/m aalltettavaa paperia/127 g/m aallotettavaa 2 paperia/175 g/m laineria. Konenopeutta voitiin nostaa 38 % verrattuna tapaukseen, jossa käytetään tavanomaista "No-Carrier"-liimaa, jonka geeliytymispiste on 57°C ja geeliytymisnopeus on 1600 BU/min.
8 70588
Esimerkki 4 Tässä esimerkissä esitetään täydellisesti geeliytyneen tärkkelyksen lisääminen viimeisenä menetelmässä.
Seokseen, jossa on 100 g modifioimatonta maissitärkkelystä ja 310 ml vettä 40°C:ssa, lisätään 2 g NaOH 60 ml:ssa vettä 52°C:ssa. Seosta sekoitetaan ja sen annetaan reagoida 30 min, minkä jälkeen lisätään 1,7 g boorihappoa, 0,7 g formaliinia ja 2,5 g täydellisesti geeliytynyttä maissitärkkelystä ja sekoittaen seos valmiiksi 20 minuutissa. Saadun liiman Stein-Hall-viskositeetti on 60 s, geeliy-tymispiste 63°C, pH-arvo 12,2 ja geeliytymisnopeus 4600 BU/min.
Esimerkki 5 Tässä esimerkissä esitetään liima-aineen valmistus, jolla on korkea geeliytymispiste.
Seos, jossa on 0,5 g täydellisesti geeliytynyttä maissitärkkelystä ja 100 g modifioimatonta maissitärkkelystä, sekoitetaan 310 ml:n kanssa vettä 39°C:n lämpötilassa.
Tähän lietteeseen lisätään 60 g vettä, joka sisältää 2,9 g NaOH, 53°C:n lämpötilassa. Seosta sekoitetaan ja sen annetaan reagoida 20 min, minkä jälkeen lisätään 1,7 g boorihappoa, 0,7 g formaliinia, 14,5 g täydellisesti geeliytynyttä maissitärkkelystä ja 5,6 g sitruunahappoa sekä sekoitetaan seos valmiiksi 30 minuutissa. Saadun liiman Stein-Hall-viskositeetti on 85 s, geeliytymispiste 75 C ja geeliytymisnopeus 3900 BU/min.
Esimerkki 6 Tässä esimerkissä esitetään modifiloidun tärkkelyksen käyttö.
Seos, jossa on 15 g voimakkaasti hapetettua miassitärkkelys-tä ja 160 ml vettä, kuumennetaan 95°C:seen. 10 minuutin kuluttua tärkkelys on täydellisesti geeliytynyt ja lisätään 480 ml kylmää vettä ja 205 g modifioimatonta maissitärkkelystä.
Tähän lietteeseen lisätään 4,5 g NaOH 40 ml:ssa vettä 25°C:ssa. Seosta sekoitetaan ja sen annetaan reagoida 25 minuuttia, minkä jälkeen lisätään 3 g boorihappoa ja seos sekoitetaan valmiiksi 30 minuutissa. Saadun liiman Stein-Hall-viskositeetti on 62 s, geeliy-tymispiste 62°C, pH-arvo 12 ja geeliytymisnopeus 3300 BU/min.
Esimerkki 7 Tässä esimerkissä esitetään liiman valmistus, jolla on alhainen geeliytymispiste.
Il.
9 70588
Seokseen, jossa on 15 g täydellisesti geeliytynyttä maissi-tärkkelystä ja 160 ml vettä 20°C:n lämpötilassa, lisätään 480 ml vettä 46°C:ssa ja 205 g modifioimatonta maissitärkkelystä.
Tähän lietteeseen lisätään 4,5 g NaOH 40 ml:ssa vettä 30°C:ssa. Seos reagoi 10 minuuttia, minkä jälkeen lisätään 3 g boorihappoa ja seos sekoitetaan valmiiksi 20 minuutissa. Saadun liiman Stein-Hall-viskositeetti on 70 s, geeliytymispiste 55°C, pH-arvo 12,2 geeliy-tvmisnopeus 2400 BU/min.
Esimerkki 8 Tämä esimerkki valaisee seoksen valmistamista, jolla on erityisen suuri geeliytymisnopeus.
Seokseen, jossa on 100 g modifioimatonta maissitärkkelystä ja 310 ml vettä 38°C:ssa, lisätään 2,9 g NaOH 60 mlrssa vettä 55°C:ssa.Seosta sekoitetaan ja sen annetaan reagoida 20 min, minkä jälkeen lisätään 1,7 g boorihappoa, 0,7 g formaliinia, 5 g täydellisesti geeliytynyttä maissitärkkelystä ja 4,3 g sitruunahappoa ja sekoitetaan seos valmiiksi 25 minuutissa. Saadun liiman Stein-Hall-viskositeetti on 51 s, geeliytymispiste 75°C, pH-arvo 11,9 ja geeliytymisnopeus 7100 BU/min.
Esimerkki 9
Seos, jossa on 0,2 g täydellisesti geeliytynyttä maissitärkkelystä ja 100 g modifioimatonta maissitärkkelystä, sekoitetaan 400 g:aan vettä 45°C:ssa. Tähän lietteeseen lisätään 60 g vettä, joka sisältää 2 g NaOH:ta, lämpötilassa 65°C. Seosta sekoitetaan ja sen annetaan reagoida noin 20 min, minkä jälkeen lisätään 1,8 g boorihappoa ja seosta sekoitetaan 15 min. Muodostuneen liiman Stein-Hall-viskositeetti on 75 s, geeliytymispiste on 70°C, pH-arvo on 10,2 ja geeliytymisnopeus on 2600 BU/min.
Esimerkki 10
Lietteeseen, jossa on 30 g modifioimatonta maissitärkkelystä ja 93 g vettä ja jonka lämpötila on 40°C, lisätään 18 g vettä, joka sisältää 0,9 g NaOH:ta ja jonka lämpötila on 60°C. Tätä seosta sekoitetaan ja sen annetaan reagoida 10 min, minkä jälkeen lisätään 0,5 boorihappoa ja seosta sekoitetaan 10 min. Seokseen lisätään 610 g vettä, jonka lämpötila on 30°C, 1 g sitruunahappoa ja 60 g täydellisesti geeliytynyttä maissitärkkelystä. Muodostuneen liiman Stein-Hall-viskositeetti on 120 s, geeliytymispiste on 71°C, pH-ar-vo on 8,4 ja geeliytymisnopeus on 2500 BU/min.

Claims (5)

10 70588
1. Liima, joka koostuu tärkkelyksestä, vedestä ja alkalista sellaisissa määräsuhteissa, että seos sisältää 10-40 paino-% tärkke-lyskuiva-ainetta ja sen pH-arvo on 8-13 ja qeeliytymispiste on 52-75°C, tunnettu siitä, että tärkkelys koostuu täydellisesti geeliytyneestä tärkkelyksestä ja osittain paisutetusta tärkkelyksestä painosuhteessa 0,2:100 - 2:1, jolloin mainittu painosuhde ja osittain paisutetun tärkkelyksen geelivtymisaste on sovitettu siten, että liiman Stein-Hall-viskositeetti on 50-120 s.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liima, tunnettu siitä, että tärkkelys on modifioimaton maissitärkkelys ja että paino-suhde täydellisesti geeliytyneen tärkkelyksen ja osittain paisutetun tärkkelyksen välillä on 0,5:100 - 1:1.
3. Menetelmä patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukaisen liiman valmistamiseksi, tunnettu siitä, että (a) täydellisesti geeliytynyttä tärkkelystä, ei-geeliytynyttä tärkkelystä ja vettä yhdistetään sellaisina määrinä, että seos sisältää 10-40 paino-% tärkkelyskuiva-ainetta, jolloin täydellisesti geeliytyneen tärkkelyksen ja ei-geeliytyneen tärkkelyksen painosuhde on 0,2:100 - 2:1, pH säädetään arvoon 8-13 ja seoksen lämpötila pidetään alueella 20-75°C kunnes seoksen Stein-Hall-viskositeetti on saavuttanut arvon 55-130 s; (b) minkä jälkeen paisumisreaktio keskeytetään lisäämällä reaktio-inhibiittoria sellaisena määränä, että lopullisen seoksen geeliyty-mispiste on 52-75°C ja Stein-Hall-viskositeetti on 50-120 s.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että täydellisesti geeliytynyt tärkkelys valmistetaan in situ siten, että ei-geeliytyneen tärkkelyksen ja veden seos, joka sisältää 0,02 - 25 paino-% tärkkelystä, pidetään lämpötilassa 20-100°C, mahdollisesti hapon tai emäksen läsnäollessa, kunnes tärkkelys on täydellisesti geeliytynyt.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että täydellisesti geeliytynut tärkkelys lisätään täydellisesti geeliytyneen tärkkelysjauheen muodossa. li
FI801289A 1980-03-28 1980-04-22 Lim innehaollande staerkelse och foerfarande foer framstaellning daerav. FI70588C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK134380 1980-03-28
DK134380A DK149925C (da) 1980-03-28 1980-03-28 Stivelsesklaebemiddel og fremgangsmaade til fremstilling deraf

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI801289A FI801289A (fi) 1981-09-29
FI70588B FI70588B (fi) 1986-06-06
FI70588C true FI70588C (fi) 1987-10-13

Family

ID=8103811

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI801289A FI70588C (fi) 1980-03-28 1980-04-22 Lim innehaollande staerkelse och foerfarande foer framstaellning daerav.

Country Status (17)

Country Link
EP (1) EP0038627B1 (fi)
AR (1) AR231302A1 (fi)
AU (1) AU542496B2 (fi)
BR (1) BR8101776A (fi)
CA (1) CA1165058A (fi)
DE (1) DE3174836D1 (fi)
DK (1) DK149925C (fi)
ES (1) ES8202050A1 (fi)
FI (1) FI70588C (fi)
GB (1) GB2072693B (fi)
IN (1) IN160786B (fi)
MX (1) MX159063A (fi)
MY (1) MY8500987A (fi)
NO (1) NO151830C (fi)
NZ (1) NZ196565A (fi)
PH (1) PH18685A (fi)
SE (1) SE450004B (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB9213174D0 (en) * 1992-06-22 1992-08-05 Abr Foods Ltd Starch-based adhesives and the preparation thereof
FR2879209B1 (fr) 2004-12-09 2007-09-07 Roquette Freres Nouvelles compositions adhesives aqueuses contenant un amidon de ble reticule a basse temperature
FR2881749B1 (fr) 2005-02-07 2010-01-15 Roquette Freres Composition adhesive aqueuse contenant un produit de melange a base d'amidon de legumineuses
WO2013158510A1 (en) * 2012-04-21 2013-10-24 Oobieq Ltd Starch based dilatant composition
EP2943548B1 (fr) 2013-01-14 2022-12-07 Roquette Frères Utilisation d'une combinaison amidon de légumineuse / amidon de tubercule pour diminuer la teneur en bore dans une composition adhésive, et compositions adhésives comportant une telle combinaison
CN113088222B (zh) * 2021-04-30 2022-08-23 南宁市磨氏林圣木业有限公司 一种防板材翘曲的胶黏剂及其制备方法

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB807505A (en) * 1953-03-06 1959-01-14 Starch Products Ltd Improvements in adhesive compositions
US3355307A (en) * 1964-09-21 1967-11-28 Corn Products Co Single mix starch adhesive
GB1571336A (en) * 1977-04-06 1980-07-16 Cpc Ltd Starch-based adhesive composition
NZ190658A (en) * 1978-06-20 1981-04-24 Love Ind Pty Ltd N B Starch based adhesives containing lyophilic colloids intermediates

Also Published As

Publication number Publication date
GB2072693B (en) 1984-07-25
BR8101776A (pt) 1981-09-29
ES500776A0 (es) 1982-01-01
AR231302A1 (es) 1984-10-31
AU542496B2 (en) 1985-02-21
ES8202050A1 (es) 1982-01-01
CA1165058A (en) 1984-04-10
FI801289A (fi) 1981-09-29
NO151830C (no) 1985-06-12
EP0038627A3 (en) 1982-04-21
EP0038627A2 (en) 1981-10-28
AU6875381A (en) 1981-10-01
MX159063A (es) 1989-04-14
MY8500987A (en) 1985-12-31
EP0038627B1 (en) 1986-06-18
DK149925C (da) 1987-06-22
FI70588B (fi) 1986-06-06
NO801158L (no) 1981-09-29
GB2072693A (en) 1981-10-07
DK134380A (da) 1981-09-29
NO151830B (no) 1985-03-04
DE3174836D1 (en) 1986-07-24
NZ196565A (en) 1984-04-27
SE450004B (sv) 1987-06-01
PH18685A (en) 1985-08-29
DK149925B (da) 1986-10-27
SE8002989L (sv) 1981-09-29
IN160786B (fi) 1987-08-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4094718A (en) Process of preparing corrugated paper board with a particular polyvinyl alcohol modified starch-based corrugating adhesive
US3355307A (en) Single mix starch adhesive
FI70033C (fi) Bryggbildande tillsatsmedel foer vattenresistent alkalisk korrugeringslimblandning
JP3933742B2 (ja) タピオカファイバーを使用するコルゲート材用接着剤
MXPA04010012A (es) Composiciones de pasta de pegamento con base de almidon.
WO2011018146A1 (en) Sizing-adhesive composition
US3487033A (en) Single ungelatinized starch-component-corrugating adhesive
JP2004532146A (ja) 段ボール板の製造方法およびその得られる製造物
US5503668A (en) Corrugating adhesive incorporating solubilized cellulosic fiber and polyvinyl alcohol
US4272295A (en) Starch-based adhesives
FI70588C (fi) Lim innehaollande staerkelse och foerfarande foer framstaellning daerav.
US2610136A (en) Manufacture of corrugated paperboard
US4787937A (en) High solids corrugating adhesive
EP0346752B1 (en) Improved starch based corrugating adhesives
EP2118221A1 (en) Corrugating adhesive and use thereof
JPS6322878A (ja) 部分加水分解水溶性ポリビニルアルコ−ル成分を含有する迅速硬化性デンプンベ−スコルゲ−ト接着剤
US6716280B2 (en) Starch-based corrugating adhesive compositions
US4157318A (en) Starch carrier composition for adhesive containing urea as a selatinizing agent
US3973985A (en) Starch product by further oxidizing oxidized starch with ammonium persulfate
JPH0138146B2 (fi)
JPH0241384A (ja) 段ボール用接着剤組成物
US3284381A (en) Amylose-based corrugating adhesives
US4116740A (en) Water resistant corrugating adhesive composition
US5352284A (en) Starch based adhesive
FI59808C (fi) Foer framstaellning av wellpapplim laemplig huvudsakligen staerkelse innehaollande aemneskomposition

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: CPC INTERNATIONAL INC.