FI70518C - Automatiskt doseringsmaetar- och styrkretsarrangemang - Google Patents

Automatiskt doseringsmaetar- och styrkretsarrangemang Download PDF

Info

Publication number
FI70518C
FI70518C FI830023A FI830023A FI70518C FI 70518 C FI70518 C FI 70518C FI 830023 A FI830023 A FI 830023A FI 830023 A FI830023 A FI 830023A FI 70518 C FI70518 C FI 70518C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
circuit
output
input
control circuit
ultrasonic
Prior art date
Application number
FI830023A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI830023L (fi
FI830023A0 (fi
FI70518B (fi
Inventor
Janos Hartl
Laszlo Hancz
Original Assignee
Orvosi Mueszer Szoevetkezet
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Orvosi Mueszer Szoevetkezet filed Critical Orvosi Mueszer Szoevetkezet
Publication of FI830023L publication Critical patent/FI830023L/fi
Publication of FI830023A0 publication Critical patent/FI830023A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI70518B publication Critical patent/FI70518B/fi
Publication of FI70518C publication Critical patent/FI70518C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61HPHYSICAL THERAPY APPARATUS, e.g. DEVICES FOR LOCATING OR STIMULATING REFLEX POINTS IN THE BODY; ARTIFICIAL RESPIRATION; MASSAGE; BATHING DEVICES FOR SPECIAL THERAPEUTIC OR HYGIENIC PURPOSES OR SPECIFIC PARTS OF THE BODY
    • A61H23/00Percussion or vibration massage, e.g. using supersonic vibration; Suction-vibration massage; Massage with moving diaphragms
    • A61H23/02Percussion or vibration massage, e.g. using supersonic vibration; Suction-vibration massage; Massage with moving diaphragms with electric or magnetic drive
    • A61H23/0245Percussion or vibration massage, e.g. using supersonic vibration; Suction-vibration massage; Massage with moving diaphragms with electric or magnetic drive with ultrasonic transducers, e.g. piezoelectric

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • Pain & Pain Management (AREA)
  • Physical Education & Sports Medicine (AREA)
  • Rehabilitation Therapy (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Percussion Or Vibration Massage (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)
  • Ignition Installations For Internal Combustion Engines (AREA)

Description

7051 8
Automaattinen annosmittari- ja ohjauspiirijärjestely
Esillä oleva keksintö kohdistuu automaattiseen annosmittari-ja ohjausjärjestelyyn, etenkin ultraääniterapialaitteita varten.
Ultraääniterapia on maalimanissa yleisesti tunnettu ja käytetty menetelmä fysikaalisessa hoidossa.
Ultraääniterapiassa ultraäänienergia kohdistetaan käsittely-pään avulla käsiteltävään ruumiinosaan ja hoidon biologinen vaikutus riippuu potilaan ruumiseen kohdistetun ultraääni-energian määrästä. Ultraäänienergia aikaansaa parantavan vaikutuksen ruumiissa kahdella tavalla: se vaikuttaa säteily-tettyihin elimiin suoraan ensisijaisesti mekaanisten ja lämmittävien vaikutusten muodossa ja toisaalta epäsuoraan, ts. sympateettisen järjestelmän välityksellä. Ultraäänitera-piaa voidaan käyttää erittäin edullisesti reumaattisissa sairauksissa, selkärangan vaivoissa sekä eräissä tulehdustyy-peissä.
Ultraääniterapian tehokkuus riippuu suuressa määrin potilaan saamasta annoksesta. Jotta käsittelypään kehittämien ultraääni värähtelyjen tunkeutuminen potilaan ruumiseen voitaisiin varmistaa, potilaan ruumiin ja pietsosähköisen muunti-men sisältävän käsittelypään välille on sijoitettava sopivaa kytkentäväliainetta. Jos potilaan ruumiin ja käsittelypään välinen kytkentä ei ole sopiva, käsittelyn tehokkuus jää heikoksi ja varsinaisen käsittelyn toistettavuus huononee. Epäsopiva kytkentä voi johtua kytkentäväliaineesta, jolla on liian pieni ultraäänen johtavuus, kytkentäväliaineen liian pienestä määrästä, kytkentäväliaineessa olevista ilmakuplista tai ihmisruumiin pinnan epätasaisuuksista.
Käsittelyn aikana ei ole mahdollista taata jatkuvasti optimaalista kytkentää potilaan ruumiin ja käsittelypään välillä.
2 70518 Tämä merkitsee sitä, että ultraäänienergian intensiteetti I, mitattuna potilaan ruumiin kohdalla (ultraäänienergia K 2 pinta-alayksikköä kohti, W/cm ) ei aina vastaa ultraääni- energian intensiteettiä käsittelypään kohdalla mitattuna.
Tämän seurauksena potilas ei saa ennalta määrättyä annosta. Kytkentäkerroin voi siten vaihdella laajoissa rajoissa ja tunnetuissa laitteissa ei ole käsittelyajan korjausta, jolloin potilas saa vain osan tarvittavasta annoksesta. Tällaisia tunnettuja laitteita valmistavat seuraavat toiminimet: Mettler Electronics (USA): "Sonicator II" "Burdick UT 4300"
Siemens AG. (Saksa) : "Sonodinator” ERBE (Saksa) : "Erbosonat" OMSZÖV (Unkari) : "Ultron T" (Viimeksi mainittu toiminimi edustaa hakijaa).
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on saada aikaan laite, etenkin ultraääniterapiaa varten, jota käytettäessä potilaan ruumiin saama annos vastaa likimain ennalta määrättyä annosta ja saadun annoksen määrää voidaan säätää.
Keksinnön päämääränä on saada aikaan ratkaisu, jossa edellä esitetyt ongelmat ja haitat voidaan välttää automaattisella annosmittari- ja ohjauspiirijärjestelyllä, johon sisältyy ultra-äänigeneraattori, sen tuloihin kytketyt tehonohjauspiiri ja ajastinpiiri, ilmaisinpiiri, mainitun ultraäänigeneraattorin lähtöihin kytketyt jakajapiiri ja käsittelypää, ohjauspiirin lähtöön kytketty kellogeneraattori, jolloin mainitun tehon-ohjauspiirin tulo on kytketty mainitun ohjauspiirin toiseen lähtöön.
Tehtävä ratkaistaan esillä olevan keksinnön mukaan siten, että ultraäänigeneraattorin lähtö, joka antaa lähtösignaalin, joka on verrannollinen intensiteetin muutokseen potilaan ruumiin kohdalla, on kytketty ilmaisinpiirin kautta erotuspiirin tuloon, että mainitun ultraäänigeneraattorin toinen lähtö, joka antaa lähtösignaalin, joka on verrannollinen ultraääni-signaalin intensiteettiin käsittelypään kohdalla mitattuna, 3 70518 on kytketty jakajapiirin kautta erotuspiirin toiseen tuloon ja toisen jakajapiirin tuloon, että erotuspiirin lähtö on kytketty ohjauspiirin tuloon toisen jakajan lähdön ollessa kytketty ohjauspiirin toiseen tuloon, jonka ohjauspiirin lähtö on kytketty kellogeneraattoriin.
Toisen jakajapiirin lähtö on edullisimmin kytketty kolmannen jakajapiirin tuloon, kolmannen jakajapiirin lähtö on kytketty komparaattoripiirin tuloon, jolloin mainitun komparaattori-piirin toinen tulo on kytketty erotuspiirin lähtöön ja sen lähtö on kytketty merkkilamppuun.
On myös edullista, jos komparaattoripiirin lähtö on kytketty viivepiirin tuloon, jonka viivepiirin lähtö on kytketty ultra-äänigeneraattorin tuloon. Erotuspiirin lähtö on kytketty integraattoripiirin kautta ohjauspiirin tuloon.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on lisäksi saada aikaan ratkaisu, jonka avulla tunnettujen laitteiden haitat voidaan välttää siten, että edellä esitettyä laitetta voidaan käyttää kytkintoimintamuodossa.
Tämä tehtävä ratkaistaan esillä olevalle keksinnölle tunnusomaisesta siten, että ultraäänigeneraattorin lähtö, joka antaa lähtösignaalin, joka on verrannollinen ultraäänienergian intensiteetin muutokseen potilaan ruumiin kohdalla mitattuna, on kytketty ilmaisinpiirin kautta erotuspiirin tuloon, että ultraäänigeneraattorin toinen lähtö, joka antaa lähtösignaalin, joka on verrannollinen ultraäänienergian intensiteettiin käsittelypään kohdalla mitattuna, on kytketty jakajapiirin kautta erotuspiirin tuloon ja toiseen jakajapiiriin, että erotuspiirin lähtö on kytketty ohjauspiirin tuloon toisen jakajapiirin lähdön ollessa kytketty ohjauspiirin toiseen tuloon.
Komparaattoripiirin lähtö on edullisimmin kytketty viivepiirin tuloon, jonka viivepiirin lähtö on kytketty ultraäänigeneraattorin toiseen tuloon ja komparaattoripiirin lähtö on kytketty ohjauspiirin kautta kellogeneraattorin tuloon ja tehonohjaus-piirin tuloon.
4 70518
Keksintöä selitetään seuraavassa yksityiskohtaisesti vain esimerkkinä esitettyihin parhaana pidettyihin suoritusmuotoihin liittyen, joita on havainnollistettu oheisissa piirustuksissa, joissa:
Kuvio 1 havainnollistaa kaaviollisesti potilaan ruumiin pintaa ja siinä kiinni olevaa käsittelypäätä, kuvio 2 esittää intensiteetin muuttumista ajan funktiona, kuvio 3 on lohkokaavio automaattisesta annosmittari- ja ohjauslaitteesta, joka toimii kytkintoimintamuodossa, kuvio 4 on kaavio, joka esittää kytkintoimintamuodon laitteen käsittelypään lähtöjännitettä, kuvio 5 esittää kuvion 3 laitteen komparaattoripiirin lähtö-jännitettä, kuvio 6 vastaa kuviota 5 paitsi, että perustasoa on siirretty ylöspäin, kuvio 7 on lohkokaavio keksinnön mukaisesta automaattisesta annosmittari- ja ohjauslaitteesta analogiatoimintamuodon mukaisena, kuvio 8 esittää laitteen ultraäänigeneraattorin lähtöjännitettä potilaan kohdalla mitatun ultraääni-intensiteetin funktiona, kuvio 9 esittää laitteen erotuspiirin lähtöjännitettä potilaan kohdalla mitatun ultraääni-intensiteetin funktiona ja lopuksi kuvio 10 esittää laitteen ohjauspiirin lähtösignaalia ultraääni-intensiteetin funktiona.
Kuviossa 3, joka esittää esillä olevan keksinnön mukaisen automaattisen annosmittari- ja ohjauslaitteen lohkokaaviota, käsit-telypää 15 on kytketty ultraäänigeneraattorin 1 lähtöön ja generaattorin tulot on kytketty ajastinpiirin 8 ja tehonohjauspii-rin 6 lähtöihin. Mainitun ultraäänigeneraattorin 1 lähdöt on kytketty jakajapiirin 2 ja ilmaisinpiirin 3 tuloihin, joiden piirien lähdöt on kytketty erotuspiirin 4 tuloihin. Mainitun erotuspiirin 4 lähtöön on kytketty ohjauspiiri 5, viivepii-ri 10 ja merkkilamppu 9. Mainitun ohjauspiirin 5 lähtö on 5 7051 8 kytketty kellogeneraattoriin 7 ja mainitun tehonohjauspiirin 6 tuloon, jolloin mainitun kellogeneraattorin 7 lähtö on kytketty mainittuun ajastinpiiriin 8. Mainitun viivepiirin 10 lähtö on kytketty mainitun ultraäänigeneraattorin 1 kolmanteen tuloon.
Edellä selitetty automaattinen annosmittari- ja ohjauslaite toimii kytkentätoimintamuodossa seuraavalla tavalla.
Ilmaisinpiiri 3 saa ultraäänigeneraattorin 1 lähtösignaalin, joka on verrannollinen kuormitukseen (jona on käsittelypää 15), ja antaa lähtösignaalin, joka on verrannollinen ultraääni-energian intensiteetin muutokseen potilaan puolella mitattuna. Tämä signaali sisältää lisäksi myös komponentin, joka johtuu ultraäänigeneraattorin 1 ja käsittelypään 15 häviöistä, joten kytkemätöntä tilaa vastaava signaali ei ole nolla. Jakajapii-ri 2 jakaa ultraäänigeneraattorin 1 lähtösignaalin, joka on verrannollinen ultraäänienergiaan käsittelypään 15 kohdalla mitattuna, niin että erotuspiirin 4 lähtösignaalin tila muuttuu kytkennän määrätyn prosenttiarvon X kohdalla. Jako-suhdetta muuttamalla erotuspiirin 4 tilanmuutos voidaan saattaa tapahtumaan mielivaltaisella kytkennän arvolla. Tämä on esitetty kuvioissa 4 ja 5, joissa U2, U3 ja U4 tarkoittavat jakajapiirin 2, ilmaisinpiirin 3 sekä erotuspiirin 4 lähtö-signaaleja. Mainitun erotuspiirin 4 lähtösignaali ohjaa ohjaus-piiriä 5, jonka lähtösignaali U5 on esitetty kuviossa 6. Lähtösignaali U5 ohjaa kellogeneraattoria 7 sekä tehonohjaus-piiriä 6: määrätyn kytkentäarvon alapuolella se estää käsittelyn keston mittauksen ja asettaa käsittelypään 15 ultraääni-intensiteetin tehonohjauspiirin avulla määrättyyn minimiarvoon. Tämä käsittelypään 15 ultraääni-intensiteetin minimiarvo määrätään siten, että ilmaisinpiiri 3 ja erotuspiiri 4 voivat käsitellä ultraäänigeneraattorin 1 sähköisten ominaissuureiden muutoksia, jotka johtuvat kuormituksen vaikutuksista, ts. tämän minimiarvon yläpuolella erotuspiirin 4 lähtötilan tulee muuttua. Viimeksi mainitussa tapauksessa ohjauspiiri 5 sallii 6 70518 käsittelyn keston mittauksen ja samalla se palauttaa käsitte-lypään ultraääni-intensiteetin alussa asetettuun arvoon. Ajastinpiiri 8 pysäyttää ultraäänigeneraattorin 1 käsittelyn kestoajan lopussa, ja ultraäänigeneraattori 1 kehittää kä-sittelysignaalin vain käsittelyn tai intensiteetin seuraavan käynnistämisen jälkeen. Merkkilamppu 9 näyttää tehollisen käsittelyäjän, ts. onko kytkennän arvo mainitun määrätyn minimiarvon yläpuolella. Viivepiiri 10 käynnistetään sulkemalla kytkimen 16 (ks. kuvio 3) koskettimet ja niin 20 s pituinen viiveaika käynnistyy. Jos käsittely ei käynnisty tai kytkentä ei ainakin kerran saavuta määrättyä minimiarvoa tämän viive-ajan kuluessa, tällöin mainittu viivepiiri 10 estää ultraääni-generaattorin 1 toiminnan tämän viiveajan lopussa ja käsittely-päästä 15 ei saada ultraäänisignaalia. Jos kytkentä on yhtäsuuri tai suurempi kuin mainittu määrätty minimiarvo, erotus-piirin 4 lähtösignaalin tila muuttuu ja se sallii viivepiirin 10 toiminnan kunnes kytkennän arvo tulee tätä minimiarvoa pienemmäksi tai käsittelyäjanjakso on päättynyt.
Kuviossa 7 on esitetty automaattisen annosmittari- ja ohjauslaitteen toisen edullisen suoritusmuodon lohkokaavio, jossa laite toimii analogiamuotoisesti. Siinä käsittelypää 15 on kytketty ultraäänigeneraattorin lähtöön generaattorin tulojen ollessa kytketty ajastinpiirin 8 ja tehonohjauspiirin 6 lähtöihin. Mainitun ultraäänigeneraattorin 1 lähdöt on kytketty jakajapiirin 2 ja ilmaisinpiirin 3 tuloihin, joiden piirien lähdöt on kytketty erotuspiirin 4 tuloihin. Mainitun erotuspii-rin 4 lähtöön on kytketty integraattoripiiri 11 ja komparaat-toripiiri 13. Mainitun integraattoripiirin 11 lähtö on kytketty ohjauspiirin 5 tuloon, jonka piirin lähtö on kytketty kellogeneraattoriin 7. Mainitun kellogeneraattorin 7 lähtö on kytketty mainitun ajastinpiirin 8 yhteen tuloon. Mainitun ultraäänigeneraattorin 1 lähtö on kytketty mainitun jakaja-piirin 2 tuloon ja toisen jakajapiirin 14 tuloon, jonka lähtö on kytketty mainitun ohjauspiirin 5 ja kolmannen jakajapiirin 12 tuloihin. Mainitun jakajapiirin 12 lähtö on kytketty mainitun komparaattoripiirin 13 toiseen tuloon komparaattoripiirin 7 70518 lähdön ollessa kytketty merkkilamppuun 9 ja viivepiirin 10 tuloon. Mainitun viivepiirin 10 lähtö on kytketty mainitun ultraäänigeneraattorin 1 kolmanteen tuloon.
Edellä selitetty automaattinen annosmittari- ja ohjauslaite toimii analogiamuotoisesti seuraavalla tavalla.
Ilmaisinpiiri 3 saa ultraäänigeneraattorin 1 lähtösignaalin, joka on verrannollinen kuormitukseen (ts. ultraäänienergian intensiteettiin potilaan ruumiin kohdalla mitattuna).
Ultraäänigeneraattori 1 antaa lähtösignaalin, joka on verrannollinen ultraäänienergian intensiteettiin käsittelypään 15 kohdalla mitattuna, ja tämä signaali jaetaan jakajapiirissä 2, niin että sen lähtösignaalin tulisi vastata mainitun ilmaisin-piirin lähtösignaalia tapauksessa, jossa käsittelypään 15 ja potilaan ruumiin välillä ei ole lainkaan kytkentää.
Tässä tapauksessa erotuspiirin 4 lähtösignaali on verrannollinen ultraäänienergiaan mitattuna potilaan ruumiin kohdalla.
Tämä signaali integroidaan tämän jälkeen integraattoripiirissä 11, mikä merkitsee sitä, että mainitun integraattoripiirin 11 lähtösignaali on verrannollinen potilaan käsittelyjakson aikana saamaan annokseen. Mainitun integraattoripiirin 11 lähtösignaali syötetään ohjauspiirin 5 toiseen tuloon, jonka piirin toista tuloa syöttää mainitun ultraäänigeneraattorin 1 lähtö-signaali, joka on verrannollinen ultraäänienergian intensiteettiin käsittelypään 15 kohdalla mitattuna. Tätä signaalia ei johdeta suoraan mainitun ohjauspiirin 5 tuloon vaan jakaja-piirin 14 kautta, jonka jakosuhde asetetaan siten,että sen lähdössä esiintyvä signaali tulisi yhtäsuureksi kuin mainitun erotuspiirin 4 lähtösignaali, kun kytkentä on täydellinen (100 %).
Ohjauspiiri 5 vertaa mainittua kahta tulosignaalia ja se antaa erotukseen verrannollisen ohjaussignaalin mainitun kellogene- β 70518 raattorin 7 perusoskillaattorille. Mainitun ohjauspiirin 5 lähtösignaali on riippumaton ultraäänienergian intensiteetistä ja se riippuu pelkästään kytkennästä. Voidaan havaita, että potilas saa tällä tavoin määrätyn annoksen suurella tarkkuudella ja kytkennästä riippumattomasti.
Ilmaisinpiirin 3, erotuspiirin 4 ja ohjauspiirin 5 lähtösig-naalit U3, U4 ja U5 on esitetty kuvioissa 8, 9 ja 10 ultraääni-energian intensiteetin Ik funktiona.
Mainitun komparaattoripiirin 13 tuloihin syötetään signaali, joka on verrannollinen ultraäänienergian intensiteettiin potilaan ruumiin kohdalla mitattuna, ja jaettu arvo signaalista, joka on verrannollinen ultraäänienergian intensiteettiin potilaan ruumiin kohdalla mitattuna täydellisen kytkennän (100 %) tapauksessa. Komparaattorin lähdön tila muuttuu kytkennän määrätyn arvon kohdalla ja tämä arvo voidaan asettaa muuttamalla jakajapiirin 12 jakosuhdetta. Mainitun komparaattoripiirin 13 lähtösignaali ohjaa merkkilamppua 9 ja viivepiiriä 10, kuten on selitetty kytkinmuotoisesti toimivan automaattisen annosmittarin yhteydessä.
Jotta keksintö olisi paremmin ymmärrettävissä, kuviossa 1 on esitetty kaaviollisesti potilaan ruumis P, käsittelypää 15 ja näiden välillä oleva kytkentäväliaine K, jolloin 1^ tarkoittaa ultraäänienergian intensiteettiä mitattuna käsitte-lypään 15 kohdalla ja IT ultraäänienergian intensiteettiä potilaan ruumiin kohdalla mitattuna. Kuvio 2 esittää ultraääni-energian intensiteettiä ajan t funktiona. On selvää, että potilaan käsittelyjakson aikana saama annos ajankohtien t^ ja t2 välillä voidaan ilmaista seuraavasti: fc2 r Ί D = C I dt _W_s_ C1 missä D = annos.

Claims (6)

9 70518
1. Automaattinen annosmittari- ja ohjauspiirijärjestely, joka on toimintatavaltaan analoginen, etenkin ultraäänitera-pialaitteita varten, johon sisältyy uitraäänigeneraattori (1), ultraäänigeneraattorin tuloihin kytketyt tehonohjaus-piiri (6) ja ajastinpiiri (8), ilmaisinpiiri (3), ultraääni-generaattorin (1) lähtöihin kytketyt jakajapiiri (2) ja kä-sittelypää (15), kellogeneraattori (7), joka on kytketty ajastinpiirin (8) tuloon ja ohjauspiirin (5) lähtöön, jolloin tehonohjauspiirin (6) tulo on kytketty ohjauspiirin (5) lähtöön ja ilmaisinpiirin (3) ja jakajapiirin (2) lähdöt ovat yhteydessä ohjauspiirin (5) tuloon, tunnettu siitä, että ultraäänigeneraattorin (1) lähtö, joka antaa lähtösignaalin, joka on verrannollinen ultraäänienergian intensiteetin muutokseen potilaan ruumiin kohdalla mitattuna, on kytketty ilmaisinpiirin (3) kautta erotuspiirin (4) tuloon, että ultraäänigeneraattorin (1) toinen lähtö, joka antaa lähtösignaalin, joka on verrannollinen ultraäänienergian intensiteettiin käsittelypään (15) kohdalla mitattuna, on kytketty jakajapiirin (2) kautta erotuspiirin (4) tuloon ja toiseen jakajapiiriin (14), että erotus-piirin (4) lähtö on kytketty ohjauspiirin (5) tuloon toisen jakajapiirin (14) lähdön ollessa kytketty ohjauspiirin (5) toiseen tuloon.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä,että toisen jakajapiirin (14) lähtö on kytketty kolmannen jakajapiirin (12) tuloon, että kolmannen jakajapiirin (12) lähtö on kytketty komparaattoripii-rin (13) tuloon, jolloin komparaattoripiirin toinen tulo on kytketty erotuspiirin (4) lähtöön ja sen lähtö on kytketty merkkilamppuun (9).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että komparaattoripiirin (13) lähtö on kytketty viivepiirin (10) tuloon, jonka viive- 10 7051 8 piirin lähtö on kytketty ultraäänigeneraattorin (1) tuloon .
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1, 2 tai 3 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että erotuspiirin (4) lähtö on kytketty integraattoripiirin (11) kautta ohjauspiirin (5) tuloon.
5. Automaattinen annosmittari- ja ohjauspiirijärjestely, joka toimii kytkintoimintamuodossa, etenkin uitraäänitera-pialaitteita varten, johon sisältyy ultraäänigeneraattori (1), ultraäänigeneraattorin tuloihin kytketyt tehonohjauspiiri (6) ja ajastinpiiri (8), ilmaisinpiiri (3), ultraäänigeneraattorin (1) lähtöihin kytketyt jakajapiiri (2) ja käsittelypää (15), kellogeneraattori (7), joka on kytketty ajastinpiirin (8) tuloon ja ohjauspiirin (5) lähtöön, jolloin tehonohjauspiirin (6) tulo on kytketty ohjauspiirin (5) lähtöön ja ilmaisinpiirin (3) ja jakajapiirin (2) lähdöt ovat yhteydessä ohjauspiirin (5) tuloon, tunnet-t u siitä, että ultraäänigeneraattorin (1) lähtö, joka antaa lähtösignaalin, joka on verrannollinen ultraääniener-gian intensiteetin muutokseen potilaan ruumiin kohdalla mitattuna, on kytketty ilmaisinpiirin (3) välityksellä erotus-piirin (4) tuloon, että ultraäänigeneraattorin (1) toinen lähtö, joka antaa lähtösignaalin, joka on verrannollinen ultraäänienergian intensiteettiin käsittelypään (15) kohdalla mitattuna, on kytketty jakajapiirin (2) kautta erotus-piirin (4) tuloon ja että erotuspiirin (4) lähtö on kytketty ohjauspiirin (5) tuloon.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että erotuspiirin (4) lähtö on kytketty viivepiirin (10) tuloon, että viivepiirin (10) lähtö on kytketty ultraäänigeneraattorin (1) toiseen tuloon ja että erotuspiirin (4) lähtö on kytketty ohjauspiirin (5) kautta kellogeneraattorin (7) ja tehonohjauspiirin (6) tuloihin. 11 7051 8
FI830023A 1981-05-06 1983-01-05 Automatiskt doseringsmaetar- och styrkretsarrangemang FI70518C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
HU8100019 1981-05-06
PCT/HU1981/000019 WO1982003779A1 (en) 1981-05-06 1981-05-06 Automatic dose meter and control circuit arrangement

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI830023L FI830023L (fi) 1983-01-05
FI830023A0 FI830023A0 (fi) 1983-01-05
FI70518B FI70518B (fi) 1986-06-06
FI70518C true FI70518C (fi) 1986-09-24

Family

ID=10980418

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI830023A FI70518C (fi) 1981-05-06 1983-01-05 Automatiskt doseringsmaetar- och styrkretsarrangemang

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4614178A (fi)
DE (1) DE3152827A1 (fi)
DK (1) DK576282A (fi)
FI (1) FI70518C (fi)
NO (1) NO830008L (fi)
WO (1) WO1982003779A1 (fi)

Families Citing this family (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3607949A1 (de) * 1986-03-11 1987-09-17 Wolf Gmbh Richard Verfahren zum erkennen von moeglichen gewebeschaedigungen bei der medizinischen anwendung von hochenergie-schall
US4827911A (en) * 1986-04-02 1989-05-09 Cooper Lasersonics, Inc. Method and apparatus for ultrasonic surgical fragmentation and removal of tissue
WO1988002250A1 (en) * 1986-09-29 1988-04-07 Dynawave Corporation Ultrasound therapy device
DE3708325A1 (de) * 1987-03-14 1988-09-22 Dornier Medizintechnik Verbesserung der chemolyse von konkrementen
US4787888A (en) * 1987-06-01 1988-11-29 University Of Connecticut Disposable piezoelectric polymer bandage for percutaneous delivery of drugs and method for such percutaneous delivery (a)
US4905150A (en) * 1988-01-18 1990-02-27 Siemens Aktiengesellschaft X-ray diagnostics installation with mean parenchyma dose calculator
US4942868A (en) * 1988-03-30 1990-07-24 Malmros Holding, Inc. Ultrasonic treatment of animals
US5665141A (en) * 1988-03-30 1997-09-09 Arjo Hospital Equipment Ab Ultrasonic treatment process
US5184605A (en) * 1991-01-31 1993-02-09 Excel Tech Ltd. Therapeutic ultrasound generator with radiation dose control
US5413550A (en) * 1993-07-21 1995-05-09 Pti, Inc. Ultrasound therapy system with automatic dose control
US6053906A (en) * 1997-06-25 2000-04-25 Olympus Optical Co., Ltd. Ultrasonic operation apparatus
TW370458B (en) * 1997-08-11 1999-09-21 Matsushita Electric Works Ltd Ultrasonic facial apparatus
US6027515A (en) 1999-03-02 2000-02-22 Sound Surgical Technologies Llc Pulsed ultrasonic device and method
US6726698B2 (en) * 1999-03-02 2004-04-27 Sound Surgical Technologies Llc Pulsed ultrasonic device and method
US6860852B2 (en) * 2002-10-25 2005-03-01 Compex Medical S.A. Ultrasound therapeutic device
US20040092800A1 (en) * 2002-11-11 2004-05-13 Mackool Richard J. System for instructing removal of cataract tissue
US8140165B2 (en) 2005-01-28 2012-03-20 Encore Medical Asset Corporation Independent protection system for an electrical muscle stimulation apparatus and method of using same
US8958883B2 (en) * 2005-04-19 2015-02-17 Pierre-Yves Mueller Electrical stimulation device and method for therapeutic treatment and pain management
US8620438B1 (en) 2007-02-13 2013-12-31 Encore Medical Asset Corporation Method and apparatus for applying neuromuscular electrical stimulation
US20100217161A1 (en) * 2009-02-25 2010-08-26 Avi Shalgi Delivery of therapeutic focused energy

Family Cites Families (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE949778C (de) * 1948-10-15 1956-09-27 Lehfeldt & Co G M B H Dr Leistungsanzeige fuer Ultraschallgeraete
DE1004341B (de) * 1952-01-18 1957-03-14 Schoeller & Co Elektrotech Therapeutisches Ultraschallgeraet mit Impulsbetrieb
DE1072832B (de) * 1952-07-11 1960-01-07 Siemens-Reiniger-Werke Aktiengesellschaft, Erlangen UHtraschallgeber
DE1716911U (de) * 1955-06-18 1956-02-16 Siemens Reiniger Werke Ag Apparat zur medizinischen behandlung mit ultraschall.
DE1121389B (de) * 1959-09-25 1962-01-04 Transform Roentgen Matern Veb Einrichtung zur Anzeige des Kopplungsgrades zwischen einem elektromechanischen Ultraschallgeber und dem zu bestrahlenden Medium, insbesondere fuer die Zwecke der Ultraschalltherapie
US3499437A (en) * 1967-03-10 1970-03-10 Ultrasonic Systems Method and apparatus for treatment of organic structures and systems thereof with ultrasonic energy
SU562279A1 (ru) * 1975-04-02 1977-06-25 Витебский государственный медицинский институт Устройство дл ультразвуковой терапии
GB1543739A (en) * 1975-05-01 1979-04-04 Australia Dept Of Health Method and apparatus for ultrasonic examination
SU578065A1 (ru) * 1975-06-27 1977-10-30 Ростовский государственный медицинский институт Устройство дл ультразвуковой хирургии
US4180074A (en) * 1977-03-15 1979-12-25 Fibra-Sonics, Inc. Device and method for applying precise irrigation, aspiration, medication, ultrasonic power and dwell time to biotissue for surgery and treatment
SU822833A1 (ru) * 1978-05-30 1981-04-23 Предприятие П/Я В-8117 Автоматический дозатор времениОТпуСКА пРОцЕдуР
SU774548A1 (ru) * 1979-01-18 1980-10-30 Особое Конструкторское Бюро При Ростовском Заводе "Гранит" Устройство дл ультразвуковой хирургии
US4315514A (en) * 1980-05-08 1982-02-16 William Drewes Method and apparatus for selective cell destruction
US4390026A (en) * 1981-05-22 1983-06-28 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Department Of Health And Human Services Ultrasonic therapy applicator that measures dosage
US4432236A (en) * 1981-12-15 1984-02-21 Olympus Optical Co., Ltd. Signal processing circuit of ultrasonic diagnostic apparatus

Also Published As

Publication number Publication date
DK576282A (da) 1982-12-28
US4614178A (en) 1986-09-30
NO830008L (no) 1983-01-03
FI830023L (fi) 1983-01-05
FI830023A0 (fi) 1983-01-05
FI70518B (fi) 1986-06-06
DE3152827A1 (de) 1983-07-07
WO1982003779A1 (en) 1982-11-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI70518C (fi) Automatiskt doseringsmaetar- och styrkretsarrangemang
CA1098592A (en) Apparatus for maintaining the negative potential of human, animal and plant cells
EP0328352A3 (en) Ultrasound power generating system with sampled-data frequency control
GB2127585B (en) Method for detecting abnormality in the functioning of an electronic control system for an i.c. engine
EP0301759A3 (en) Bone cement for controlled release of substances
EP0145503A3 (en) Apparatus for muscle stimulation
DE3369565D1 (en) Method and apparatus for measuring the time-of-flight of an acoustic pulse
FR2484077B1 (fr) Procede et dispositif de mesure de la deformabilite de cellules vivantes, notamment des globules rouges du sang
DE3377285D1 (en) Device and method for the quantitative determination of heparin in mammalian blood plasma and method for preparing the device
CA2006133A1 (en) Method and Apparatus for Determining Osseous Implant Fixation Integrity
EP0160922A3 (en) Method for the ultrasonic non-destructive testing of objects and components, and apparatus for using the same
EP0286359A3 (en) Apparatus, system and method for measuring volumetric flow of blood in a vessel
RU2162353C1 (ru) Электронейроадаптивный стимулятор
ATE20313T1 (de) Elektrotherapeutische vorrichtung.
AU3992389A (en) Apparatus and method for determining cardiac output by thermodilution without injection
FR2454817A1 (fr) Procede de traitement des tissus vivants au moyen d'ondes electromagnetiques non ionisantes et dispositif pour la mise en oeuvre de ce procede
SU1156704A1 (ru) Устройство дл магнитотерапии
Watt A Consideration of an A. C. Potential Drop Method for Crack Length Measurement
JPS56160121A (en) Control method for resonance frequency of piezoelectric resonance plate
SE9101413L (sv) System foer behandling av en vaetska i en behandlingsanordning samt anvaendningen av detta system foer behandling av en biologisk vaetska
SU1615628A1 (ru) Устройство дл определени электрического сопротивлени объекта с жидкостным компонентом
RU2020980C1 (ru) Электростимулятор
GB8921025D0 (en) Motor position sensor
SU1603953A1 (ru) Устройство для задания программы термоциклических стендовых испытаний дисков турбоагрегатов
SLOANE Quantification of psychoacoustic tuning curve sharpness: An analysis of frequency resolution in children and adults[Ph. D. Thesis]

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: ORVOSI MUESZER SZOEVETKEZET